Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt."

Transkript

1 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest på de mennesker i vores samfund, der har det sværest. Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. Venstre og de andre på den fløj siger, det skal kunne betale sig at arbejde. Det betyder i virkeligheden, at de mennesker, der har allermindst, skal gøres endnu fattigere. Det får de ikke et arbejde af. Det eneste, der kommer ud af det, er, at de bliver sat ud af deres boliger. At deres børn får det endnu sværere, end de har i forvejen. Ellers tak, Lars Løkke. Vi vil ikke have flere fattige børn i Danmark. De Konservative er pludselig begyndt at føle en rørende omsorg for vores sosu er. De siger: Vi skal have respekt for det arbejdende folk. Jeg er enig. Men da jeg spurgte Søren Pape, om det betød, at vi så skal hæve sosu ernes lønninger, sådan som Enhedslisten har foreslået, så var omsorgen og respekten pludselig forsvundet. For det ville han ikke være med til. Han ville bare gøre de ledige fattigere. Ved du hvad, Søren Pape. Det kan vores sosu er da ikke bruge til noget som helst. Der er også gået sport i, hvem der kan behandle mennesker på flugt fra Islamisk Stat værst. Helle Thorning praler ligefrem med, at hun og Morten Østergaard har frataget børn af flygtninge retten til at komme i sikkerhed ved deres mor og far det første år.

2 2 Ved I hvad? Jeg synes, det er forstemmende. Jeg synes ikke, det er til at holde ud. Jeg synes ikke det er værdigt. Derfor handler min tale i dag om samfundssind. Den handler om, hvordan vi i fællesskab kan skabe et stærkere Danmark. Og kære venner: En ting er sikkert. Vi skaber ikke et stærkere Danmark ved at banke løs på dem, der har det sværest. Der er brug for mere samfundsansvar blandt arbejdsgiverne Lad os i stedet tage fat på alt, det vi kan gøre for at skabe et bedre samfund for os alle sammen. I forgårs var jeg ude på en teknisk skole. Mere end unge mangler i dag en læreplads. Unge, der gerne vil uddanne sig, der gerne vil arbejde, der gerne vil bidrage. Men de mister modet, fordi de ikke kan komme videre. Det kan vi ikke være bekendt. Der tales meget om ret og pligt. Jeg synes, det er på tide, vi taler om, hvilke pligter arbejdsgiverne bør have. At vi taler om virksomhedernes samfundssind. For virksomhederne tjener penge på at være i et land, hvor vi har gode veje at køre på, veluddannet arbejdskraft, et sundhedssystem, der tager sig af os, hvis vi bliver syge. Børnehaver, hvor vores børn bliver passet, mens vi er på arbejde. Så selvfølgelig skal virksomhederne også have nogle pligter over for fællesskabet. Det er bestemt ikke urimeligt at kræve. Lad os belønne de virksomheder, der tager lærlinge ind. Og lad os sige til dem, der ikke vil udvise samfundssind, der ikke vil tage ansvar: Så må I betale noget mere til fælleskassen.

3 3 Når vi bygger metro, supersygehuse eller renoverer plejehjem, skal vi stille krav om, at de firmaer, der udfører arbejdet, opretter lærepladser. Og vi skal selvfølgelig stille krav om danske løn og arbejdsvilkår. Vores skattekroner skal ikke gå til social dumping. For som sagt: Vi skal alle sammen udvise samfundssind, hvis vores fællesskab skal fungere. Også arbejdsgiverne. Det gælder også i forhold til arbejdsløshed. Det er helt fair at stille krav om, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man går ledig. Naturligvis. Men selvfølgelig skal vi også forpligte arbejdsgiverne til rent faktisk at slå de ledige job op her i Danmark. Ærlig talt, det er da ikke for meget at forlange, at man kontakter den lokale A kasse og det lokale jobcenter, før man ringer til vikarbureauet i Litauen. Og det er ikke så underligt, at ingen søger jobbet, hvis arbejdsgiveren ikke har fortalt, at det eksisterer. Vi skal sørge for, at virksomhederne kommer i gang med at skabe flexjob. For det nytter ikke noget at sige, alle skal bidrage, hvis vi ikke giver alle muligheden for at bidrage. Så til arbejdsgiverne i Danmark: Vi skal have lokale arbejdspladser, vi skal have lærepladser til vores unge, vi skal et arbejdsmarked med plads til alle. Der er en del, der udviser samfundssind. Men der er for mange, der ikke gør. Alle de flotte ord om ret og pligt, de gælder også for jer. Lyt til de offentligt ansatte Men det er ikke kun de private arbejdsgivere, der kan tage større ansvar og vise mere samfundssind.

4 4 I sidste uge var jeg på besøg ved nogle dygtige og dybt engagerede sygeplejersker i Aalborg. Jeg talte blandt andet med en kvinde der hedder Karina. Hun fortalte om en hverdag, hvor de ikke har tid til at give patienterne den pleje, som de har behov for. Om erfarne kolleger, der knækker sammen af stress. Om skemaer, der stjæler dyrebare minutter. Og om patienter, der bliver forvirrede, fordi læger, sygeplejersker og sosu er ikke har tid til at tale ordentligt med dem om, hvad der skal ske. Sygeplejerskerne i Aalborg sagde: Vi kan ikke holde til det. Og det går ud over patienterne. Vi hører præcis det samme fra pædagoger, lærere, socialrådgivere og alle de andre, der tager sig af vores børn, vores ældre og som er med til at samle os op, hvis livet ikke går den vej, som vi havde planlagt. Der sidder nogle rigtig friske effektiviseringsøkonomer inde i finansministeriet. De er så friske, at de hvert eneste år regner sig frem til, at personalet i hjemmeplejen, på sygehusene, i skolerne og i børnehaverne kan løbe endnu stærkere. Uden forståelse for den hverdag vores offentligt ansatte står i. Der bliver talt meget om bedre velfærd. Men det er sådan set meget simpelt: Vi kan ikke skabe bedre skoler, børnehaver og sygehuse ved at tromle hen over medarbejderne. Vi bliver nødt til at lytte til dem. Og lige nu råber de vagt i gevær.

5 5 Og jeg vil faktisk gerne efterlyse en garanti fra både Socialdemokraterne, Radikale og SF. I stod bag indgrebet i lærernes arbejdstidsaftaler. I har set, hvad det har fået af konsekvenser for vores folkeskole. Jeg synes, I skal garantere, at I aldrig nogensinde igen vil køre en damptromle hen over vores offentligt ansatte, sådan som I gjorde ved skolelærerne. At I ikke igen griber ind i en konflikt og gør jeres egne krav til lov. Sådan en garanti tror jeg rigtig mange af vores offentligt ansatte ville sætte pris på. Gerne før de skal sætte deres kryds. For ved I hvad? Det kan godt være, at Moderniseringsstyrelsen synes, det er rigtig moderne. Men det er ikke moderne at bruge kæft, trit og retning. Det er hamrende gammeldags. Og det er ikke sådan, vi skaber god velfærd. Det er på tide, vi lytter lidt mindre til finansministeriets effektiviseringsøkonomer og lidt mere til de mennesker, der rent faktisk ved, hvad det drejer sig om. Grøn omstilling er samfundssind Og så er der noget jeg savner i den her valgkamp. Så meget, at det næsten ikke er til at holde ud. Det er vores klima, vores natur, vores miljø. For kloden kan ikke klare mere, og vi bliver nødt til at tage den alvorligt. Tænk hvis højrefløjen brugte lige så lang tid på vores klima og natur, som de bruger på at opstøve bare en enkelt på kontanthjælp, der ikke gider arbejde. Så kunne vi leve i et økologisk paradis! Kære venner. Hvis ikke vi handler, kommer vi til at bruge milliarder på at beskytte os mod oversvømmelser. Vores børn kommer til at vokse op på en jord, hvor det alt for mange steder er umuligt at dyrke mad på grund af tørke. Hvor drikkevandet er i fare, fordi det er fyldt med kemikalier.

6 6 Det er nu, der er brug for handling. Det er nu, der er brug for at udvise samfundssind over for de kommende generationer. Vi har kun en klode. Vi skal behandle den ordentligt. Det kræver, at vi handler. Og det kræver, at vi handler i fællesskab. Afslutning Jeg vil slutte af med at sige, at fællesskabet netop er det, der har gjort Danmark stærkt. Jeg var i en tv debat forleden, hvor Peter Christensen fra Venstre forarget kiggede på mig, da jeg foreslog, at vi ansatte flere mennesker til at tage sig af vores forældre og bedsteforældre på plejehjemmene. Han sagde: Johanne, vil du virkelig gøre den offentlige sektor endnu større? Kære Peter. Det kan du tro, jeg vil. For mig er velfærd ikke et skældsord. Der er absolut ingen grund til at skamme sig over det fællesskab, vi har bygget op igennem generationer. Der er absolut ingen grund til at skamme sig over at leve i et land, hvor man ikke skal have dankortet frem, hvis man skal til læge. Hvor man kan sende sine børn på universitetet, uanset om man er rengøringsassistent eller jurist. Der er grund til at være stolt. Vi skal holde fast i vores samfundssind. Vi skal sammen gøre vores fællesskab endnu stærkere. For kære venner: Dét er der fremtid i. Kan I have et rigtig godt folkemøde!

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse

Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Hvad er vigtigt for os på jobbet? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvad det er der betyder noget

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT

Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Principper for god offentlig service ANSIGT TIL ANSIGT Regeringen, KL og Danske Regioner nedsatte i januar 2007 en arbejdsgruppe, som fik til opgave at formulere principper for god offentlig service. I

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!(

?Ëc Uf dv_uvd fu :_dezefe W`c >Z]ZeÌcadj\`]`XZ #!!( Indhold Forord.......................... 2 Udsendelsen betyder nye oplevelser......... 3 Hverdagen ændrer sig.................. 3 Den fremmede kultur.................. 3 Klima..........................

Læs mere

DU SKAL VÆLGE, HVILKEN POLITIKER DU VIL VÆRE!

DU SKAL VÆLGE, HVILKEN POLITIKER DU VIL VÆRE! Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk DU SKAL VÆLGE, HVILKEN POLITIKER DU VIL VÆRE! En fortælling om at vælge, hvilken rolle man vil have

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere