Her er hvad Miljøgården modtager

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Her er hvad Miljøgården modtager"

Transkript

1 Her er hvad Miljøgården modtager Små Batterier kan leveres ved vores siloer Alkaline, lithium, knapcelle, brunstensbatterier og genopladelige batterier. Dæk Dæk med/uden fælge. Dækkene skal være rene og friske for, at de kan genanvendes. Dæk med og uden fælge - Dæk fra lastbiler - Dæk fra personbiler - Motorcykeldæk - Traktordæk Cykeldæk - Mørnede dæk - Dæk fra sandkasser Dæk, som har været brugt til gynger Fælgene afmonteres og omsmeltes til produkter af nyt metal. Gummiet fra dækkene granuleres og bruges som råvare til nye produkter, for eksempel til underlag på kunstige græsplæner. Deponi Spejle, blød PVC, aske og termokander. Spørg personalet ved aflevering. Direkte genbrug Jern og metal Jern, dåser, cykler og metalskrot. Genbrugelige ting til Beboer.

2 Pap Bølgepap, ren papemballage, papkasser og karton. Husk: Pappet skal være uden flamingo og plast. Plastdunke Dunke, flasker, plastbakker og bøtter. Husk: Plastdunkene skal være tømte og uden låg. Plast er lavet af olie, som er en begrænset råvare. Når plastdunke genbruges, sparer vi både olie og den energi, der skal bruges på at forarbejde olien til plast. For at fremstille 1 kg ren plast skal der bruges 2 kg olie. Plastdunke er ofte mærket med et trekantmærke med 02 eller 05 i midten. Tomme klare og rengjorte plastdunke af HDPE-plast (02) og PP-plast (05). Andre plasttyper - Dunke med sæberester - Plast med rester af madvarer - Plast med faresymboler De afleverede plastdunke sorteres, knuses og smeltes om. Herefter bruges plasten for eksempel til nye havemøbler. Plastfolie Transportplast, afdækningsplast, boblefilm. Bæreposer, affaldssække, emballage og indpakning. Tømt og fri for fremmedlegemer. Det er vigtigt, at det kun er PE-plastfolie,. De forskellige typer plastik har forskellige smeltepunkt og forskellige egenskaber og må derfor ikke blandes. PE-plastfolie kan være mærket med trekantmærket med 04 i midten. Bobleplast - Bæreposer - Krympefolie - PE-LD - Plastfolie - Strækfilm Armeret folie - Emballage fra pålæg og kød - Presenninger - Hård plast - Poser fra haveaffald Den afleverede plastfolie sorteres i klar og farvet plast, inden den sendes videre til genanvendelse. Plasten granuleres og smeltes om til nye plastprodukter. Hver gang vi genanvender 1 kg plast, sparer vi 2 kg olie. Sanitet Toiletter, håndvaske, klinker, porcelæn og keramik.

3 Små elektriske apparater Støvsugere, brødristere, kaffemaskiner, hårtørrere, el-værktøj, pc-udstyr (ekskl. skærme) og telefoner, køkkenmaskiner, elektrisk legetøj, computere, mobiltelefoner, printere, DVD og videoafspillere. De elektriske produkter køres til en aftager, hvor de skilles ad. De genbrugelige dele som for eksempel plast, glas og jern, bliver sorteret fra og genanvendt. Optræder der miljøskadelige dele, bliver de fjernet og specialbehandlet. Det, som ikke kan genanvendes, og som ikke er til fare for miljøet, brændes og bliver derved til el og fjernvarme. Stort brændbart Brændbare møbler - Gulvtæpper - Lædermøbler - Madrasser - Tagpap - Træmøbler med stof - Træparasoller med stof og Madrasser Metalmøbler Affald i containeren til stofmøbler køres til Kraftvarmeværket. Her knuses affaldet, inden det brændes sammen med dagrenovation, brændbart industriaffald og småt brændbart affald. Varmen fra forbrændingen udnyttes til el og varme. Derved sparer vi CO2 fra den olie, kul eller naturgas, vi i stedet skulle have anvendt. Slaggen sorteres, så metallerne fjernes. Slagge bruges som underlag til vejbelægninger. Røgen fra forbrændingen renses. Røgrensningsproduktet sejles til Norge, hvor det deponeres i nedlagte miner. Store husholdningsapparater For eksempel køleskabe, fryseudstyr, vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner, elkomfurer, mikrobølgeovne, elektriske varmeapparature, el radiatorer, el ventilatorer, klimaanlæg Vinduesglas uden ramme Vinduesglas uden ramme.

4 Småt brændbart Møbler, gulvtæpper, tæpper, skumgummi. Maks. en meter. Affald på under en meter. For eksempel skumgummi, gavepapir, æggebakker, pizzabakker, ikke genbrugeligt tøj, malede troltexplader og tagpap El-pærer Energispare pærer, almindelige pærer, halogenpærer og lysstofrør under 60 cm. Energispare pærer og lysstofrør køres til fabrikker, som skiller rør og pærer ad. Tungmetallerne, glas og metal sendes videre til genanvendelse. 98% af energispare pærer og lysstofrør genanvendes. TV og skærme Fjernsyn, computerskærme, mobiltelefoner med skærme over 2,5 x 2,5 cm. Computerskærme - Billedskærme - Bærbare pc'er - Fjernsyn - Fladskærme - Monitorer Batterier - Elpærer og lysstofrør - Små husholdningsapparater Skærmene køres til en aftager, som skiller dem ad. Alle genanvendelige dele - for eksempel plast, glas og jern - afmonteres og sorteres fra til genanvendelse: Er der miljøskadelige dele, bliver disse fjernet og specialbehandlet. Det, som ikke kan genanvendes, og som ikke er til fare for miljøet, brændes og bliver til el og fjernvarme. Lysstofrør Lysstofrør over 60 cm. lysstofrør køres til fabrikker, som skiller rør og pærer ad. Tungmetallerne, glas og metal sendes videre til genanvendelse. 98% af lysstofrør genanvendes.

5 Springmadrasser skal i Stort brændbart Affald i containeren til stofmøbler køres til Kraftvarmeværket. Her knuses affaldet, inden det brændes sammen med dagrenovation, brændbart industriaffald og småt brændbart affald. Varmen fra forbrændingen udnyttes til el og varme. Derved sparer vi CO2 fra den olie, kul eller naturgas, vi i stedet skulle have anvendt. Slaggen sorteres, så metallerne fjernes. Slagge bruges som underlag til vejbelægninger. Røgen fra forbrændingen renses. Røgrensningsproduktet sejles til Norge, hvor det deponeres i nedlagte miner. Kabelskrot Der findes kun en begrænset mængde kobber i naturen. Hvis vi fortsætter med at bruge kobber som nu, findes der kun kobber til år mere. Ved at genanvende et ton kobber sparer vi miljøet for udledningen af 19 ton CO2, og vi sparer 90% af den energi, vi bruger ved at udvinde nyt kobber. Ledninger - Kabler Emballage - Små husholdningsapparater som for eksempel lamper og blendere I ledninger og kabler er der kobber og andre metaller. Isoleringen fjernes. Metallerne smeltes om og anvendes som råmateriale i produktionen af nyt metal. Køl og frys Køleskabe og frysere. Elradiatorer - Komfurer - Opvaskemaskiner - Solarier uden rør - Tørretumblere - Vaskemaskiner Fjernsyn - Kølemøbler - Andre husholdningsapparater Hvidevarerne køres til virksomheder, hvor de skilles ad. De genbrugelige dele som for eksempel plast, glas og jern bliver sorteret fra og genanvendt. Er der miljøskadelige dele, bliver de fjernet og specialbehandlet. Flamingo Ren flamingo bliver presset og genbrugt. Polystyren/Flamingo kan være mærket med trekantmærket med 06 i midten. Chips - Flamingokasser - Isoleringsplader ESP Polystyren/flamingo, der er snavset og har været i berøring med madvarer skal i Brændbart.

6 Tøj og sko Genbrug eller småt brændbart Evt. container ved købmanden Tøj, fodtøj og små tæpper (plaider). Glas og flasker skal leveres i vores siloer Flasker og emballageglas. Husk: Flasker og glas skal være tømt for indhold. Papir Skal leveres i vores siloer Aviser, ugeblade, tryksager, reklamer, kuverter med og uden rude, telefonbøger og kontorpapir.

7 Her er Hvad vi ikke modtager og som vi er nød til at henvise til Kommunens genbrugsplads Spånnebæk 34 Akkumulatorer Startbatterier fra både, biler mv. og nødstrømbatterier. Hård PVC Tagrender, kloakrør, drænrør, kabelbakker og trapezplader. Asbest og eternit Eternitplader og skifer-eternit. Støvende asbest/eternit skal emballeres i to lag plast. Kontakt personalet ved aflevering. Haveaffald Græs og blade, ukrudt, hækafklip. Husk: Sække skal tømmes. Gips Væggips, loftsgips, afklip af nye plader og nedrivningsgips. Imprægneret træ Trykimprægneret træ, jernbanesveller og telefonpæle.

8 Isolering Mineraluld og glasuld. Mursten og tegl Mursten, havefliser, betonbrokker, teglsten, beton og puds. Jord Ikke forurenet jord, maks. 1 m3. Papir til makulering Fortroligt papir. Miljøfarligt afffald Olie, maling, sprøjtegifte, kemikalier, medicin, kanyler, skalpeller og forbindinger. Husk: Affaldet skal afleveres i specialemballage. Kontakt personalet ved aflevering. Rent træ Brædder, paller, træmøbler (uden polstring).

9 Trykflasker Gasflasker (F-gas), ildslukkere, ilt- og acetylenflasker og andre trykflasker. Træstød Træstød og store rødder. Vinduesglas med ramme Vinduesglas med ramme.

Sorteringsvejledning til dit affald

Sorteringsvejledning til dit affald Sorteringsvejledning til dit affald Introduktionstekst: For at skåne miljøet mest muligt, er det vigtigt, at det affald du afleverer på genbrugsstationen kommer i den rigtige container. Jo bedre affaldet

Læs mere

HAVEAFFALD HAVEAFFALD

HAVEAFFALD HAVEAFFALD HAVEAFFALD HAVEAFFALD Sorteringshåndbog til genbrugspladsen 2015 HAVEAFFALD HAVEAFFALD Se åbningstider på genbrugspladserne på favrskovforsyning.dk/genbrugspladser 4 Hvorslev 1 Hadsten Hammel 2 Hinnerup

Læs mere

Sortering. Sådan sorterer du dit affald. en del af byen

Sortering. Sådan sorterer du dit affald. en del af byen Sortering Sådan sorterer du dit affald en del af byen Hjælp til at sortere rigtigt Spørg genbrugsvejlederen hvis du er i tvivl om, hvordan du sorterer dit affald rigtigt. De hjælper gerne med vejledning.

Læs mere

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk.

Affald til genbrug. Plastaffald. 21 Dæk med og uden fælge Ikke cykel- og knallertdæk. Affald til genbrug 1 Papir Fx bøger, reklamer og telefonbøger. Plastomslag og ringbind. 5 Jern og metal Fx cykler, dåser, gaskomfurer, gryder og radiatorer. Elektronikaffald. 6 Pap og karton Fx rent og

Læs mere

Affaldsguide TIL VIRKSOMHEDER 2015. AVVTlf. 9623 6644

Affaldsguide TIL VIRKSOMHEDER 2015. AVVTlf. 9623 6644 Affaldsguide TIL VIRKSOMHEDER 2015 AVVTlf. 9623 6644 affald@avv.dk www.avv.dk Gælder pr. 1. januar 2015 Adresser og åbningstider Kære virksomhed i Brønderslev og Hjørring kommuner Denne Affaldsguide er

Læs mere

Erhverv. på de kommunale genbrugspladser 2012. www.renovest.dk Værdifuld viden

Erhverv. på de kommunale genbrugspladser 2012. www.renovest.dk Værdifuld viden Erhverv på de kommunale genbrugspladser 2012 1 www.renovest.dk Værdifuld viden AARS GENBRUGSPLADS LØGSTØR GENBRUGSPLADS Dybvad Mølle Vej 1, 9600 Aars Mandag - fredag... kl. 07.00-17.00 Lørdag... kl. 09.00-15.00

Læs mere

f w d a l ko m AFFALDSHÆFTE med kalender for afhentning af storskrald og haveaffald

f w d a l ko m AFFALDSHÆFTE med kalender for afhentning af storskrald og haveaffald af fal d ld ETTET fa f A PÅ N G t Mi TJENIN w k/ VBE w SEL w. ege d a l ko m n mu e. d AFFALDSHÆFTE med kalender for afhentning af storskrald og haveaffald 2014 BRUG "MIT AFFALD" PÅ VORES HJEMMESIDE På

Læs mere

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Hjørring Kommune

Gem til senere brug! Affaldsguide. for borgere i Hjørring Kommune Gem til senere brug! Affaldsguide for borgere i Hjørring Kommune Kære borger i Hjørring Kommune Denne Affaldsguide er dit overblik over, hvordan du kommer af med affaldet både det, der går til genbrug,

Læs mere

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald

Affaldsguide. Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald Affaldsguide Falkoner Allé 71/Holger Danskes Vej 2 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne

Læs mere

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal.

Affaldsguide. Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Affaldsguide Rahbekshus EF Rahbeks Allé 2A-D, Vesterbrogade 161-167 Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ

Læs mere

Indhold. Tryk: CS Grafisk A/S Tekst: Affaldskontoret Design: Frederikssund Kommune, Kommunikation Layout: Sylvester Hvid & Co. Nr. 21689 www.shc.

Indhold. Tryk: CS Grafisk A/S Tekst: Affaldskontoret Design: Frederikssund Kommune, Kommunikation Layout: Sylvester Hvid & Co. Nr. 21689 www.shc. Affaldsguide 2015 Indhold 9. årgang Frederikssund Kommune Fotograf: Kenneth Jensen. Motiver fra Frederikssund og omegn Tryk: CS Grafisk A/S Tekst: Affaldskontoret Design: Frederikssund Kommune, Kommunikation

Læs mere

Affaldsguide. Bendz og Skelgården. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald. Elektronik og hårde hvidevarer

Affaldsguide. Bendz og Skelgården. Dagrenovation. Papir. Pap og karton. Glas. Hård plast. Metal. Storskrald. Elektronik og hårde hvidevarer Affaldsguide Bendz og Skelgården Dagrenovation Papir Pap og karton Glas Hård plast Metal Storskrald Elektronik og hårde hvidevarer Farligt affald PVC Imprægneret træ Kære beboer I denne folder kan du finde

Læs mere

Aflevering af mindre mængder erhvervsaffald på Genbrugspladsen.

Aflevering af mindre mængder erhvervsaffald på Genbrugspladsen. Bilag 1: Forslag til tillæg 4, til Ringsted Kommunes erhvervsaffaldsregulativ, incl. 2 bilag. Aflevering af mindre mængder erhvervsaffald på Genbrugspladsen. Særlige bestemmelser for aflevering af mindre

Læs mere

Elektronik Små husholdningsapparater Stort brændbart gulvtæpper og springmadrasser Deponi / Brokker og beton

Elektronik Små husholdningsapparater Stort brændbart gulvtæpper og springmadrasser Deponi / Brokker og beton Akvarie/Terrarie Aluminium Ammunition Asfalt Aske Aviser Badebolde og badedyr Bambus m. rødder Barometer (mekanisk) Barometer (kviksølv) Baser Batterier biler Batterier både Batterier fra elværktøj (boremaskiner

Læs mere

Flasker fyldes mange gange Plastdunke bliver til fleecetrøjer Aviser som køkkenrulle

Flasker fyldes mange gange Plastdunke bliver til fleecetrøjer Aviser som køkkenrulle Affaldshæfte 2015 Flasker fyldes mange gange De fleste hele flasker skylles grundigt og fyldes op igen. En flaske kan bruges op til 25 gange, før man er nødt til at smelte dem om. Skår og konservesglas

Læs mere

Sorteringsvejledning 2013

Sorteringsvejledning 2013 Sorteringsvejledning 2013 App Akkumulatorer Apotekerordning Asbestholdigt affald Batterier Bekæmpelsesmidler Bestiller ordning Aalborg Forsyning, Renovation har nu også en Skidt App: Hjælp os med at holde

Læs mere

Familiens affalds - og Genbrugshæfte

Familiens affalds - og Genbrugshæfte Familiens affalds - og Genbrugshæfte august 2012 til beboerne i tranemosegård afd. 12 Dette hæfte skal hjælpe dig med at sortere og fordele dit genbrug sam komme af med dit affald på den rigtige måde.

Læs mere

mindre AFFALD Sådan undgår du at smide ud

mindre AFFALD Sådan undgår du at smide ud nyhedsbrev fra københavns kommune juni 2010 AFFALD KBH sorteringsguide RIV UD OG GEM læs mere på BAGSIDEN mindre AFFALD Sådan undgår du at smide ud læs mere på side 2 HUS ELLER LEJLIGHED? ELSPAREPÆRER

Læs mere

Små batterier. Elektronik Små husholdningsapparater

Små batterier. Elektronik Små husholdningsapparater Akrylplader Akvarie/Terrarie Aluminium Ammepuder (med fyld af flamingokugler) Ammunition Armeret plast (f.eks. visse typer presenning) Asbestplader Asfalt Aske Aviser Badebolde og badedyr Badekar, glasfiber

Læs mere

Energi i affald. ud af forbrændingen, for affaldet bliver både til varme og elektricitet.

Energi i affald. ud af forbrændingen, for affaldet bliver både til varme og elektricitet. Energi i affald På s forbrændingsanlæg brænder vi det affald, der ender i skraldesækken både hjemme hos din familie og på en virksomhed. Alligevel kommer der genbrug ud af forbrændingen, for affaldet bliver

Læs mere

AFFALD. læs mere på side 4-5

AFFALD. læs mere på side 4-5 nyhedsbrev fra københavns kommune SEPTEMBER 2009 AFFALD KBH SORTERINGs- GUIDE RIV UD OG GEM læs mere på BAGSIDEN AFFALD ER OGSÅ KLIMA SÅ MEGET CO2 KAN DU SPARE VED AT SORTERE læs mere på side 3 HUS ELLER

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Regulativ for husholdningsaffald

Faaborg-Midtfyn Kommune. Regulativ for husholdningsaffald Faaborg-Midtfyn Kommune Regulativ for husholdningsaffald August 2007 Faaborg-Midtfyn Kommune Regulativ for husholdningsaffald August 2007 Ref 06727030 J00046-5-KATN Version 5 Dato 2007-08-16 Udarbejdet

Læs mere

Sorteringsvejledning for erhvervsaffald (alfabetisk liste)

Sorteringsvejledning for erhvervsaffald (alfabetisk liste) Akkumulatorer Modtagestationen for Farligt Affald (tlf.89401668) Levering til anden godkendt modtager skal søges hos kommunen Asbest Ikke støvende (f.eks. tagplader) Støvende (f.eks. bløde lofts- og vægplader)

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Regulativ for husholdningsaffald

Faaborg-Midtfyn Kommune. Regulativ for husholdningsaffald Faaborg-Midtfyn Kommune Regulativ for husholdningsaffald August 2007 Faaborg-Midtfyn Kommune Regulativ for husholdningsaffald August 2007 Ref 06727030 J00046-5-KATN Version 5 Dato 2007-08-16 Udarbejdet

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Regulativ for husholdningsaffald

Faaborg-Midtfyn Kommune. Regulativ for husholdningsaffald Faaborg-Midtfyn Kommune Regulativ for husholdningsaffald Maj 2007 Faaborg-Midtfyn Kommune Regulativ for husholdningsaffald Maj 2007 Ref 06727030 J00046-4-KATN Version 4 Dato 2007-06-24 Udarbejdet af KATN

Læs mere

Forsyningskalender 2011 Information om spildevand og affald

Forsyningskalender 2011 Information om spildevand og affald Forsyningskalender 2011 Information om spildevand og affald Miljø - med ren samvittighed Favrskov FORSYNING Nyt forsyningsselskab 25. maj 2010 blev Favrskov Forsyning A/S, Favrskov Spildevand A/S og Favrskov

Læs mere

Regulativ for aflevering af affald på Affaldsvarmeværket (HAV) og Genbrugsafdelingen (GA) i Hobro. (gældende fra 1. januar 2015)

Regulativ for aflevering af affald på Affaldsvarmeværket (HAV) og Genbrugsafdelingen (GA) i Hobro. (gældende fra 1. januar 2015) Regulativ for aflevering af affald på Affaldsvarmeværket (HAV) og Genbrugsafdelingen (GA) i Hobro. (gældende fra 1. januar 2015) For alle affaldstilførsler gælder, at køretøjet skal vejes både før og efter

Læs mere

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk

Byggeaffald. styr på sorteringen. affald@avv.dk www.avv.dk Byggeaffald styr på sorteringen 9623 6644 affald@avv.dk AVVTlf. www.avv.dk Hvad er byggeaffald? Bygge- og anlægsaffald er alt affald, som fremkommer ved anlægsarbejder, nedrivning, nybyggeri og renovering.

Læs mere

Glostrup Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

Glostrup Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Glostrup Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 03-06-2014 1 Formål 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Gebyrer 2 5 Klage m.v. 2 6 Overtrædelse og straf 2 7 Bemyndigelse 2 8 Ikrafttrædelse

Læs mere

DEN LILLE GRØNNE 2014

DEN LILLE GRØNNE 2014 DEN LILLE GRØNNE 2014 Fagcentrene Plan, Byg og Erhverv samt Natur, Miljø og Trafik: Telefonnumre og e-mailadresser Plan, Byg og Erhverv: 59 66 60 60 byggesag@odsherred.dk Affaldsteam: 59 66 60 80 affald@odsherred.dk

Læs mere