Servlets, Tomcat & BlueJ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Servlets, Tomcat & BlueJ"

Transkript

1 Servlets, Tomcat & BlueJ Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 05.october 2007 Hvad er Servlets: For at forstå det, må vi først få styr på to begreber, nemlig statiske og dynamiske hjemmesider (hvor Servlets er for dynamiske). En statisk hjemmeside er faktisk bare en html side (dvs. F.eks. index.html) som ligger på serverene, og som hvergang en client kalder på den, bliver sent til clienten. Det er rimelig nemt at forstå, at sådan en sider vil se identisk ud hver gang den bliver kaldt på. Og den eneste måde hvorpå man kan ændre den, er ved at gå ind og ændreden manuelt og så gemme den igen. Hvis du nu er lidt fantasifuld, så kunne du forestille dig, at denne html fil som lå på din hardisk under en mappe i serveren, faktisk kunne tilgås fra f.eks. et Java program, lige som vi nogle gange har skrevet ned på en fil. Det vil så give muligheder for at vi når vi ønsker det, kunne skrive/ændre i denne html side når det passede os, og det ville så medføre, at når klienterne kaldte på side, ja så så den muligvis anderledes ud. Vi har på denne måde ændret på html filen og set fra klienterne er det en dynamisk side, fordi den ikke er det samme hele tiden. MEN, det triste med dette eksempel, er at siden selv, stadigvæk er død når den ligger i mappen i serveren, selv om vi kan ændre den meget let og ikke manuelt. Vi kan dog konkludere at med et javaprogram som ændrer en html fil er en mere dynamisk løsning en en html som ligger død og som ikke kan ændres uden at man gør det manuelt. Her er det at Servlets kommer ind, og tager vores javaprogram og gør det endnu mere dynamisk. Hvordan gør Servlets så det? Jo, istedet for at vi har en html side, som Java så ændrer i, ja så har vi INGEN html fil overhoved, selv om det er det vi MÅ have at sende til klienten, fordi browseren forstår KUN html sider. Her er fidusen med Servlets. Servlets er faktisk et normalt java program som til forskel udspytter html sider. Billede lånt fra: Billde lånt fra: Servlet%20Basics/request-response-model.jpg Man kan lege med tanken, at du har et program som har 10 klasser, med omkring samme antal objekter. Så når serveren starter, så tager den klasserne og instasierer disse til objekter, som så gør at vi har et kørende program I serveren (det er derfor man må genstarte serveren, hvis man ændrer i koden). Nu er dette program lige som normale programmer at det skal have en indgang (en main metode), og det gør vi ved at lave en speciel klasse som extender HttpServlets og den har så også et navn f.eks. MinServlet. Denne klasse/objekt istansierer så de andre objekter, dvs. At det er denne MinServlet som

2 HAR de andre objekter, og på denne måde bliver MinServlet så indgangen (grænsefladen) til hele den underliggende applikation. Det som MinServlet så gør er at lytte til indkommende kald, og de kommer fra serveren (Tomcat) og så er det ENESTE som den returnerer en HTML side. Dvs. At MinServlet skal lave indput og output til HTML, men den kan selv inden i, bruge de andre klasser lige som normale Java programmer. Den måde hvorpå MinServlet får indput fra Serveren er ved at serveren kalder doget eller dopost metoderne (de mest normale, der er dog nogle andre http funktioner). Og så returnerer den (bruger out.println og ikke return som vi normalt gør) html tekst. Tomcat Serveren: Vi har brug for en server til at modtage clienternes requests, og dertil bruger man en server. Det kunne i princippet være en hvilken som helst server, men efter som serveren skal kunne aktivere/bruge java servlets så kan vi ikke bare vælge som det passer os. F.eks. IIS (Internet Information Server, som Microsoft laver), kan (tror jeg) ikke køre Servlets. Vi bruger en GRATIS server fra Apache som er lavet til servlets og JSP, som kaldes Tomcat. Download Tomcat Serveren: Som sagt, den er gratis og findes under følgende link, som er start siden og derfra kan du vælge forskellige udgaver. Jeg har valgt Tomcat 6.0 under Downloads, som var den nyeste i dag. Så kommer følgende side frem. Så valgte jeg at downloade Windows Service Installer og jeg gemte den bare på hardisken, men det behøves du ikke.

3 Installering af Tomcat Serveren: Når den så er downloadet kommer et vindue frem, som spørger om du vil installere serveren, og det ønsker vi jo. Se følgend serie...

4 Nu er Apaceh Tomcat Serveren installeret, og klar til brug. Prøv og skriv localhost i browseren så bør følgende side troppe op..jeg blev nød til at Slukke serveren og genstarte den før det virkede. Her ovenover der der 2 forsøg med localhost. Det første er en normal index.html side som kommer frem (når man ikke skriver hvilken fil man ønsker, så går serveren ud fra at det er index filen du får, og det får vi så her også). Det næste forsøg er index.jsp, og her får vi en meget lignende side, men nu er det en jsp side. JSP skal vi ikke snakke om nu. Nogle Servlets Exempler: Der er nogle eksempler med i installationen, som vi kan prøve af. Du finder dem længere ned på index siden.

5 Du vælger Servlets Examples, og så kommer følgende side frem. Så er der et par stykker vi kan prøve. Jeg prøver lige Hello World, og så kommer denne side frem..

6 Tomcat start og slut: Det er lidt irriterende når man arbejder med Tomcat, og man måske ændrer lidt i mapper, javacode osv. Så skal man huske at slukke og tænde Tomcat. Så for at undgå denne irritation, så kan man faktisk gå ind i Tomcat og ændre i en fil, så at det hele sker automatisk, se følgende billede... Browser start og slut: Du må også huske på, at når du ændrer i koden eller opsætningen og du så kører browseren igen, så husker den den sidste FUNGERENDE side, som vil sige at laver du en fejl, så ses dette ikke i browseren uden at du lukker den ned og åbner en ny browser.

7 Hvordan kører en Servlet på Tomcat Serveren: Ok, så nu kører HelloWorldExample, men hvad sker der i grunden bagved? Jeg vil først undersøge hvor denne HelloWorldExample class fil ligger. Jeg vælger at søge efter HelloWorldExample fra windows. Se mit resultat efter searchen... Ja der er noget mystisk her...man ville forvente at der var en folder inde i examples som hed servlets og så igen en under denne som hed servlet, og så derinde skulle vores Hello..class fil ligge, MEN sådan er virkelighede ikke, hvad sker der så her? Vi kan blive enige om at alle servletter og html filer ser ud til at skulle ligge i hvert fald under webapps, men hvad der sker efterfølgende er mystisk. Men vi ved at examples også er til fælles for både browser stien og det virkelige sti, så det må være inde i examples mappen at det hele går løs, hvad er så det? Jo, hvis vi går ind i examples mappen ser vi som det også ses i den virkelige sti at der ligger en WEB-INF mappe her, hvad laver den der, og hvorfor ser vi den ikke i Browser stien?

8 Svaret er, at her ligger fidusen begravet, og den er gemt i en fil som heder web.xml. Hvad der sker nå browseren kalder på en file, er at Tomcat serveren gå ind og kikker i WEB-INF mapperne (der kan være mange) og finde web.xml filen og så kikker den efter de stier som er definerede i denne fil. Og hvis vi kikker på vores web.xml fil så ser vi følgende... Se den nederste som kaldes <url-pattern> der står jo lige præsis det vi havde forventet at finde i mappe struktur, men nu ligger det i stedet for i en xml fil. Giver det mening? Ja, hvis vi kikker på hvor vi er, så er vi inde i examples mappen og så kikker serveren i WEB-INF (som vi ikke ser i browseren fordi den kun er lavet til Tomcat at bruge), og der i web.xml filen fider den resten af stien og så stemmer det hele. Nu ved Tomcat også hvilken fil der er tale om, nemlig den som ligger i classes (classes mappen SKAL være i WEB-INF når vi arbejder med Servlets) og så heder den HelloWorldExample.

9 Ok men hvad nu hvis jeg ønsker at stien skal være kortere end den er nu, kan jeg så det? Ja, det kan man godt. Man kunne f.eks fjerne /servlets/servlet/. Ok lad mig prøve dette og lad mig så vise dig hvordan web.xml file ser ud efter denne ændring... Her er alle tre dele vist i et billede. Vi ser browseren og dens sti, som peger på examples/hellow, så her kan man se ændringen fra før, hvor stien var noget længere pågrund af det som stod i web.xml filen. Om du kikker i web.xml filen så ser du for det første HELE filen, jeg har nemlig slettet alt det som ikke er nødvendig for vores eksempel. Men i mappen har jeg ikke slettet noget, men det kunne jeg sagtens, fordi som web.xml filen er nu, så kan ingen af de classer i mappen køre. Er servlet skal defineres i web.xml filen som servlet og som servlet-mapping, og disse to skal så knyttes sammen som den grønne forbindelse viser. URL en definerer så browserurlen som ses i rød. Blå er så selve classe fil plaseringen, som SKAL være i mappen classes.

10 Tomcat mappestruktur: Som du måske har forstået af teksten intil nu, så er der en bestemt mappe struktur, for at en Servlet skal kunne køre i Tomcat. Den er faktisk ikke så kompliceret som den umiddelbar ser ud. Det første man skal vide er at ALLE filerne skal ligge som minimum i webapps mappen. I vores eksempel ovenover har vi en mappe i webapps mappen som kaldes examples, og det var derfor at stien i Browseren havde /examples/ med i sig. Så er det selve oppbygningen. Se følgende billede af to eksempler som jeg fokuserer på.. Strukturer er sådan. webapps Mappe (du giver den navn) WEB-INF web.xml classes Fidusen er, at du laver en mappe, som din Servlet skal være i, og så kikker serveren automatisk ned i WEB-INF mappen efter web.xml filen, for at læse hvor servletten er placeret og hvad den kaldes, og når den er fundet, køres den.

11 BlueJ Hello eksempel: Før vi går i gang med BlueJ må vi lave én indstilling, for overhoved at kunne kompile servletterne. Du behøver ikke selv at have HelloWorldExaples eksemplet selv, bare du følger med fra punkt 2, så er det fint. Se billedet nedenfor... Her har vi prøvet at kompile HelloWorldExample, men der kommer en fejl ved import javax.servlet.*; Dvs. At der mangler disse klasser. Dem kan vi få fat på ved at gå under tools/preferences. Når man har installeret dette, så kører det. Nå men nu kører BlueJ, så nu skal vi snyde lidt. Fordi under normale omstændigheder ville vi kompile servletten til en class file, og flytte den over classes mappen manuelt. Men vi snyder lidt, vi laver nemlig et projekt som vi kalder classes og så kan vi kompile og så kører det ny program med det sammen. Lad os starte med at vælge en ny mappe, som jeg kalder for BlueJ, og den laver jeg under webapps se følgende billede...

12 Under BlueJ mappen SKAL vi så lave en WEB-INF mappe og en web.xml fil (kan bare kopiere en og ændre det til) som vi ændrer senere. Se billede for de nye tilstand... Nu kommer vi til det smart. Du starter BlueJ og så laver du et nyt projet. Går ind i denne WEB-INF mappe og kalder det nye projekt for classes. Så ser situationen sådan ud... Nu har vi et BlueJ projekt placeret i det rigtige sted, men vi har intet program endnu. Derofor må vi selvfølgelig lave en klasse og fylde den med nogen kode. Du kan kopiere følgende kode ind i BlueJ og kompile den, selvfølgelig går jeg ud fra at du er i classes projektet hele tiden... import java.io.*; import java.util.*; import javax.servlet.*; import javax.servlet.http.*; public class JakupServletten extends HttpServlet public void doget(httpservletrequest request, HttpServletResponse response) throws IOException, ServletException response.setcontenttype("text/html"); PrintWriter out = response.getwriter(); out.println("<html>"); out.println("<head>"); out.println("<title>" + "Jákup s Servlette" + "</title>"); out.println("</head>"); out.println("<body bgcolor=\"green\">"); out.println("<h1>" + "Dette er Jákup s Servletten" + "</h1>"); out.println("</body>"); out.println("</html>");

13 Nu mangler vi kun en sidste ting, nemlig at fikse web.xml filen så at den peger på denne JakupServletten.class fil. Det gør jeg med følgende tekst i web.xml filen... <?xml version="1.0" encoding="iso "?> <web-app xmlns=" xmlns:xsi=" xsi:schemalocation=" version="2.5"> <servlet> <servlet-name>serv</servlet-name> <servlet-class>jakupservletten</servlet-class> </servlet> <servlet-mapping> <servlet-name>serv</servlet-name> <url-pattern>/minservlette</url-pattern> </servlet-mapping> </web-app>

14 Så skulle det hele køre. Du kan for en sikkerheds skyld slukke og tænde serveren og måske starte en ny browser også. Resultatet skulle se sådan ud...

15 BlueJ eksempel som er mere dynamisk: Nu har vi så en kørende servlet, men problemet med denne er at den giver det samme resultat hele tiden, og derfor opfører sig som en statisk side. Vi kunne fikse den lidt op ved at give siden indput felt og kunne skrive ned på en fil, og så læse det gamle op igen. Det ville virkelig vise hvordan en dynamisk hjemmeside fungere og stadigvæk være en simpel servlet. Her kommer den nye Java kode, som jeg igen forventer at du arbejder fra classes projektet... import java.io.*; import java.util.*; import javax.servlet.*; import javax.servlet.http.*; import java.io.*; import java.util.*; //Dette er en lille men smart webapplikation. Den modtager fra brugeren en tekst som //som bliver gemt i en fil. Den tekst som var på filen bliver sent tilbage til klienten, //mens den ny indkomne tekst bliver overskrevet på filen. public class FilSkriverServlet extends HttpServlet String navn; public void doget(httpservletrequest request, HttpServletResponse response) throws IOException, ServletException PrintWriter out = response.getwriter(); out.println("doget "); dopost(request, response); public void dopost(httpservletrequest request, HttpServletResponse response) throws IOException, ServletException response.setcontenttype("text/html" ); PrintWriter out = response.getwriter(); out.println("dopost "); out.println("<html>"); out.println("<body>"); out.println("<body bgcolor=\"yellow\">"); String firstname = request.getparameter("firstname"); if (firstname!= null) out.println(" Hentet fra filen: " + LæsFileArrayList() ); out.println("<br>"); out.println(" Gemt på filen: "+ firstname+"<br>"); GemFileArrayList(firstName); else // out.println("velkommen: Skriv en tekst i boxen nedenfor og tryk på knappen..." +"<br>"); out.println("<p>"); out.print("<form action=\""); out.print("filservlet\" "); out.println("method=post>"); //Se her at POST bliver brugt, her kunne man vælge GET i stedt for // men hvis GET bruges, så ses det som sendes tilbage til serveren i addresse vinduet i Browseren. out.println("<input type=text size=20 name=firstname>"); out.println("<br>"); out.println("<input type=submit value=gemtekst"); out.println("</form>"); out.println("</body>"); out.println("</html>"); //doget(request, response); // FILE afdelingen

16 public void GemFileArrayList(String s) try FileWriter writer = new FileWriter("Gemmer.txt"); writer.write(s); writer.close(); catch(ioexception e) System.out.println("filen kunne ikke gemmes"); public String LæsFileArrayList() try BufferedReader reader = new BufferedReader(new FileReader("Gemmer.txt")); navn = reader.readline(); reader.close(); catch(filenotfoundexception e) System.out.println("filen blev ikke funden"); catch(ioexception e) System.out.println("gik galt med læsing eller lukning"); return navn; Det vil resultere i at BlueJ grænsefladen ser sådan ud efter at du har kompilet på ny... Der er nu 2 classer i vores classes projekt.

17 Nu mangler jeg så at ændre i web.xml filen så at serveren kan finde min nye FilSkriverServlet.class fil. Det gør jeg sådan og i web browseren ser det sådan ud efter at jeg har køre nogle tekster igennem... Hvis jeg trykker på GemTekst igen, så vil resultatet se sådan ud... Nu har vi en dynamisk web side, og det er kun fantasien som stop er. Man kunne sagtens forestille sig, at text filen som vi har i dette eksempel blev udskifte med en database og en udvidelse af textboxe osv. Men jeg håber at have vist den grundlæggende ide med servlets og at du kan få Tomcat, BlueJ at køre sammen så at du kan lave SERVLETS. Tak for denne gang. Jákup Wenningstedt Hansen.

18

JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007

JSP, Tomcat. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU semester 10.october 2007 JSP, Tomcat Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 10.october 2007 Hvad er JSP(Java Server Pages): Det er en teknik som er bygget ovenover Servlets teknikken, men fidusen er at det skal

Læs mere

Serialization i Java

Serialization i Java Serialization i Java Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 1.semester 06.novemter 2006 Hvad er Serialization? I vores tekstbog Objects First with Java bliver denne del af Java ikke gennemgået. Men

Læs mere

Java-opgraderingskursus

Java-opgraderingskursus Java-opgraderingskursus Danmarks Meteorologiske Institut Gang 2 Webprogrammering Klient server og forespørgsel/svar HTML og HTML formularer Servletter og JSP sider Fælles biblioteker Programmere i pakker

Læs mere

MySQL i Java. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 2.semester 05.januar 2007

MySQL i Java. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 2.semester 05.januar 2007 MySQL i Java Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 2.semester 05.januar 2007 Hvad er MySQL? Det er et database system, som er gratis for os at bruge. Det er lidt mere besværligt i starten at bruge

Læs mere

Indledning. Hvorfor det forholder sig sådan har jeg en masse idéer om, men det bliver for meget at komme ind på her. God fornøjelse med læsningen.

Indledning. Hvorfor det forholder sig sådan har jeg en masse idéer om, men det bliver for meget at komme ind på her. God fornøjelse med læsningen. Indledning...2 Variabler...13 Eksempel: 1...13 Eksempel 2:...13 Eksempel 3:...15 Eksempel 4:...16 Metoder...17 Metode (intet ind og intet ud)...17 Metode (tekst ind)...18 Metode (tekst ind og tekst ud)...19

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 September 2015 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 6.1.0.... 2 1. Backup af databasen... 3

Læs mere

Web- og serverprogrammering

Web- og serverprogrammering Web- og serverprogrammering Konfiguration dag 11 Fremlæggelse af og status for projekter Konfiguration af Tomcat web.xml Pakning og idriftsættelse af webapplikation Evt.: Integration af Tomcat med Apache

Læs mere

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre...

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... 9 Offline synkronisering... 11 Klienter til mobile enheder...

Læs mere

Software 1 with Java. Recitation No. 7 (Servlets, Inheritance)

Software 1 with Java. Recitation No. 7 (Servlets, Inheritance) Software 1 with Java Recitation No. 7 (Servlets, Inheritance) Servlets Java modules that run on a Web server to answer client requests For example: Processing data submitted by a browser Providing dynamic

Læs mere

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen

PHP Snippets. De små korte. Skrevet af Daniel Pedersen PHP Snippets De små korte Skrevet af Daniel Pedersen Indhold PHP Snippets De små korte er en samling af små og praktiske kode eksempler med kort forklaring, som med formål at kunne benyttes til opsalgsværk

Læs mere

Byg web sider. Introduktion:

Byg web sider. Introduktion: Introduktion: Du kender nu nogle enkle HTML tags, så nu er det på tide, at du kommer i gang med at lave din første side! Når du har nogle HTML-sider klar skal du have dem lagt op, så dine venner kan se

Læs mere

Outline. Servlets. JSPs. Basic Taglibs. SOEN 387 Web-based Enterprise Application Design. Stuart Thiel. Servlets. JSPs. Expression Language (EL)

Outline. Servlets. JSPs. Basic Taglibs. SOEN 387 Web-based Enterprise Application Design. Stuart Thiel. Servlets. JSPs. Expression Language (EL) /22 Concordia University Department of Computer & Software Engineering Fall, 2015 2/22 Outline 3/22 What Does A Servlet Look Like File-wise? https://tomcat.apache.org/tomcat-8.0-doc/ appdev/deployment.html

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen.

Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen. Dynamiske Billeder, Image Map & XY coordinater. ASP.NET og Access Databasen. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 22. april 2008 Hvorfor denne tutorial: Denne tutorial er ikke direkte pensum på datamatikkerskolen,

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Databaseadgang fra Java

Databaseadgang fra Java Databaseadgang fra Java Grundlæggende Programmering med Projekt Peter Sestoft Fredag 2007-11-23 Relationsdatabasesystemer Der er mange databaseservere Microsoft Access del af Microsoft Office MySQL god,

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 8.0.0

Opdatering af ISOWARE til version 8.0.0 Opdatering af ISOWARE til version 8.0.0 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 8.0.0.... 2 1. Backup af databasen... 3 2. Installation

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

I profil-feltet kan imastra-kunder vælge om upload skal ske ligesom filerne var indsendt til mailboksen eller

I profil-feltet kan imastra-kunder vælge om upload skal ske ligesom filerne var indsendt til mailboksen eller Upload fil Upload fil skal ses som et alternativ til at indsende tællefiler vedhæftet til mails Upload fil kan være en hurtigere og mere håndholdt måde at få data ind i Mastra på. Man starter med via Gennemse

Læs mere

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen

Dual boot. af Windows 7 og Linux Mint. Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint Af Thomas Bødtcher-Hansen Dual boot af Windows 7 og Linux Mint "Dual boot af Windows 7 og Linux Mint" er en udvidelse af min IT guide "Linux Mint med fokus på privatliv

Læs mere

Installation og opsætning af EjdExplorer 2.4

Installation og opsætning af EjdExplorer 2.4 Installation og opsætning af EjdExplorer 2.4 Indhold: Installation af EjdExplorer 2.4 Opsætning af indstillinger i EjdExplorer-administratormodul (den korte udgave) Opsætning af indstillinger i EjdExplorer-administratormodul

Læs mere

//Udskriver System.out.println("Hej " + ditfornavn + " " + ditefternavn + "."); System.out.println("Du er " + dinalder + " aar gammel!

//Udskriver System.out.println(Hej  + ditfornavn +   + ditefternavn + .); System.out.println(Du er  + dinalder +  aar gammel! Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Brugerinput i Java Denne her artikel gennemgår diverse ting ved brug af brugerinput i Java. Den starter med det simple og fortæller derefter skridt for

Læs mere

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User Hosted CRM 2011 Outlook client connector setup guide Date: 2011-06-29 Version: 1 Author: anb Target Level: Customer Target Audience: End User Language: da-dk Page 1 of 16 LEGAL INFORMATION Copyright 2011

Læs mere

Manual til AVG Antivirus

Manual til AVG Antivirus Manual til AVG Antivirus Det anbefales, at alle brugere benytter sig af et antivirus-program. Formålet med programmet er at forhindre din computer i at blive smittet med virus. Virus-inficerede computere

Læs mere

Web- og serverprogrammering

Web- og serverprogrammering Web- og serverprogrammering Introduktion til web- og serverprogrammering - dag 1 Overblik over WSP, eller: de 3+x sprog i webprogrammering (HTML, CSS, JavaScript, plus x serverside-sprog) Installation

Læs mere

QUICKGUIDE TIL XMEDIA

QUICKGUIDE TIL XMEDIA QUICKGUIDE TIL XMEDIA 1 UPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL "MINE MAPPER" 2 ARBEJD MED EN SKABELON 3 OPRETTELSE AF PDF 4 ÅBN OG ARBEJD VIDERE MED EN SKABELON 1 OPLOAD DINE EGNE BILLEDER TIL MINE MAPPER Opret

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7

Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Sektornet VPN Installationsvejledning Windows Vista/7 Version 5.0 Af Jesper Skou Jensen og Mads Udengaard Sørensen 1 Start installationen 1 1 Indledning Denne vejledning gennemgår opsætning af Sektornet

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

Geografisk lokalisering i JSP

Geografisk lokalisering i JSP Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Geografisk lokalisering i JSP Denne artikel forklarer lidt om hvorfor og hvordan man laver geografisk lokalisering og viser noget kode. Der er andre artikler

Læs mere

bedreweb.dk - Bolette Obbekær 2012 SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL

bedreweb.dk - Bolette Obbekær 2012 SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL SÅDAN LÆGGER DU WORDPRESS PÅ DIT WEBHOTEL TRIN 1: WORDPRESS MAPPEN WordPress er et gratis program, der bruges til at lave hjemmesider og blogs. Du skal downloade WordPress og bagefter lægge det på dit

Læs mere

Dokumentering af umbraco artikeleksport:

Dokumentering af umbraco artikeleksport: Dokumentering af umbraco artikeleksport: Lav en artikel side 2-3. Installationsguide side 3-5. Opsættelse af databasen og web.config side 5-8. Umbraco: templates side 8. Umbraco: borger.dk tab side 8.

Læs mere

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det?

Web sider. Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? Introduktion: Har du nogensinde spekuleret over, hvordan det verdesomspændende internet virker og hvordan man snakker med det? I dag skal du lære at lave hjemmesider, så du også kan bidrage til at opbygge

Læs mere

Arkitektur for begyndere

Arkitektur for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Arkitektur for begyndere Denne artikel beskriver forskellige basale n-tier arkitekturer. Som man bør kende og have valgt inden man går igang med at udvikle

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User

Hosted CRM Outlook client connector setup guide. Date: Version: 1. Author: anb. Target Level: Customer. Target Audience: End User Hosted CRM 2011 Outlook client connector setup guide Date: 2011-09-08 Version: 1 Author: anb Target Level: Customer Target Audience: End User Language: da-dk Page 1 of 19 LEGAL INFORMATION Copyright 2011

Læs mere

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database?

Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvordan opretter jeg MultiUser med en access-database? Hvis du vil starte MultiUser med en access-database, skal du som det første downloade en access-database og placere den på et fælles drev. Du kan

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN

Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN 2015 Bootstrap Tutorial LAV EN SIMPEL RESPONSIVE SIDE MED BOOTSTRAP MATHIAS HERSKIND GROTRIAN I denne tutorial kommer du til at I denne tutorial vil du lære hvad Bootstrap er, hvordan det fungerer og hvordan

Læs mere

Umbraco installationsvejledning

Umbraco installationsvejledning på et ScanNet ASP Webhotel Indledning Beskrivelse Denne vejledning vil indeholde installation af CMS systemet Umbraco på et ASP Webhotel. Det dansk grundlagt Content Management System (CMS) Umbraco er

Læs mere

Manual for installering og brug af IE-spyad af Anette B. Overgaard

Manual for installering og brug af IE-spyad af Anette B. Overgaard Manual for installering og brug af IE-spyad af Anette B. Overgaard Jeg kan varmt anbefale alle at installere dette lille geniale program. Det sikrer dig mod rigtig meget spyware, som ligger rundt omkring

Læs mere

Installation af klient-software

Installation af klient-software Installation af klient-software Software installeres ved at downloade fra www.ectrl.dk eller www.ectrl.nu. Har du Windows Vista på din PC, er det vigtigt, at du først læser vejledning i forhold til Vista.

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Pixi vejledning til TeamShare

Pixi vejledning til TeamShare Pixi vejledning til TeamShare TeamShare er et dokument håndteringssystem, der bl.a. sikre at dokumenter bliver journaliseret og kan findes frem. Det er et åbent system. Det betyder, at alle kan se og arbejde

Læs mere

IT Support Guide. Opsætning af netværksinformationer i printere

IT Support Guide. Opsætning af netværksinformationer i printere IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Hardware / Software Program sprog version: Guide emne: Opsætning af netværksinformationer i printere Publikationsnr.: 040109.02.01 Udgivet

Læs mere

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net

Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net 18. november 2011 Vejledning Windows 7 - eklient Opkobling via ADSL eller anden kabelforbindelse til P-net. Tilslutning med Cisco AnyConnect VPN-klient (Windows) til AARHUS TECH P-net Cisco AnyConnect

Læs mere

Velkommen. sidste runde

Velkommen. sidste runde Velkommen sidste runde Spørgsmål om ekstraopgaven og et par oplysninger Mail v /Niels Adressebog Opret ny Tilføj til adressebog fra en modtaget mail Vedhæfte filer Signatur Lave egne mapper Indsætte billeder

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 -

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 - - 1 - Indholdsfortegnelse Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3 Tag backup med UpDraft Side 4 Tag manuelt backup Side 8-2 - Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Lige meget om du har opbygget

Læs mere

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017)

FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) FleeDa (DBK Fleetmap Database) Installationsvejledning til installation af VPN og FleeDa klient på egen PC (Juli 2017) Page 1 of 12 Indhold 1 Adgang til FleeDa... 3 1.1 HW og SW forudsætninger... 3 1.2

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Langeskov IT Online Backup Guide

Langeskov IT Online Backup Guide Langeskov IT Online Backup Guide / version 24-08-2017 Kontakt oplysninger ved spørgsmål eller hjælp Langeskov IT / Jesper Hansen E-mail: info@langeskov-it.dk WWW: www.langeskov-it.dk/produkter/online-backup

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM

SIDEN PÅ WORDPRESS.COM WordPress WordPress er et fantastisk program til blog og til hjemmesider, hvor du gerne vil kunne rette via din browser. WordPress er meget udbredt og det er derfor nemt at finde fora, templates og hjælp

Læs mere

Installation af Message Broadcasting. Følg instruktionerne på Epson webstedet for downloading og installation.

Installation af Message Broadcasting. Følg instruktionerne på Epson webstedet for downloading og installation. Message Broadcasting Message Broadcasting er et plug-in for EasyMP Monitor. Administratorer kan bruge dette plug-in til at sende meddelelser eller beskeder til en eller flere projektorer eller alle projektorerne

Læs mere

Tech College Aalborg. ASP.NET Hjemmeside. Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio

Tech College Aalborg. ASP.NET Hjemmeside. Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio Tech College Aalborg ASP.NET Hjemmeside Projekt Smart Zenior Home - Guide til ASP.NET hjemmeside med Visual Studio Isabella Sihm Ziersen Indhold ASP.Net hjemmeside... 2 Visual Studio... 2 Brug af templates

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

University of Southern Denmark Syddansk Universitet. DM503 Forelæsning 11

University of Southern Denmark Syddansk Universitet. DM503 Forelæsning 11 DM503 Forelæsning 11 Generics Pakker Exceptions Indhold Generics Nedarvning og Generics Generics Nedarvning og Generics Husk Box fra sidst Generics public class Box {! private T object;! public void

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført

Læs mere

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005

Brugermanual. PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk. Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Brugermanual PoP3 og Outlook Express Webmail www.321mail.dk Udarbejdet af IT-afdelingen 2005 Indholdsfortegnelse 1. ÆNDRING AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 4 2. OPRETTELSE AF OUTLOOK EXPRESS KONTO... 6 2.1

Læs mere

Opsætning af Backup. Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer.

Opsætning af Backup. Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er at programmet skal registreres, dette gøres ved at vælge menuen Help og derefter

Læs mere

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005)

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationen af SBO 2005 Service Pack 1består af flere enkeltkomponenter. Først og fremmest skal der installeres en database til at indeholde

Læs mere

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version xgalleri xgalleri opstod ud fra ønsket om at lægge en større samling billeder på nettet. Der findes mange programmer, som kan bruges til at lægge datafiler på nettet; men de fungerer typisk på den måde,

Læs mere

dpix til Word Indholdsfortegnelse

dpix til Word Indholdsfortegnelse dpix til Word Indholdsfortegnelse dpix til Word...1 Installation af Java...1 Klargøring af Word...1 Installation (opdatering) af dpix...2 Første start af Word med dpix...2 Udarbejdelse af et opgavesæt...4

Læs mere

Installation af Elektronisk APV på flere PC er

Installation af Elektronisk APV på flere PC er Installation af Elektronisk APV på flere PC er Vejledning til installation af Elektronisk APV, når programmet skal installeres på flere PC er, der kobler sig op på en fælles server. 1 Installation af Elektronisk

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

Når alt er hentet Virtual Box, installerer du Virtual Box. Start derefter programmet og følgende skærm vil fremtone:

Når alt er hentet Virtual Box, installerer du Virtual Box. Start derefter programmet og følgende skærm vil fremtone: Sådan installerer du Windows 7/8.1/10 med Virtual Box vi bruger her Windows 7 som gennemgang men det er det samme med Windows 8.1 og Windows 10 (Virtual Box er gratis) Hvorfor VirtualBox? Det er gratis,

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

Opsætning af Outlook til Hosted Exchange 2007

Opsætning af Outlook til Hosted Exchange 2007 Opsætning af Outlook til Hosted Exchange 2007 Sådan opsættes Outlook 2007 til Hosted Exchange 2007. Opdateret 29. december 2010 Indhold 1 Indledning... 2 2 Outlook 2007 klienten... 2 3 Automatisk opsætning

Læs mere

Manual Serif Web & Tableau Public

Manual Serif Web & Tableau Public Manual Serif Web & Tableau Public Indhold 2 Start 3 Festivalprogram 4-19 Kursuskatalog 20-22 Dramaskolehold 23-28 Visitkort konsulenter 29-30 Visitkort scener 31-35 Amatørkulturens tal 36-42 VIGTIGT! For

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION I denne vejledning gennemgås installation af Stofa OnlineDisk samt opsætning, brugerflade og OnlineDisk Webportalen. Trin 1 Information om Stofa OnlineDisk Stofa

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows...

1. Indledning... 1. 2. Installation... 2. 2.1 Mac OS X... 2. 2.2 Windows... 10. 3. Arkivering... 11. 3.1 Mac OS X... 11. 3.2 Windows... Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 2 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 10 3. Arkivering... 11 3.1 Mac OS X... 11 3.2 Windows... 17 4. Visning af arkiveret materiale... 18 4.1 Mac OS

Læs mere

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation

Manual til HTTrack. 1. Indledning. 2. Installation Manual til HTTrack 1. Indledning... 1 2. Installation... 1 2.1 Mac OS X... 2 2.2 Windows... 9 3. Arkivering... 10 3.1 Mac OS X... 10 3.2 Windows... 14 4. Visning af arkiveret materiale... 15 4.1 Mac OS

Læs mere

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Indhold: Kort om BridgeCentral og BridgeMate funktionen Resumé PC en går i dvale eller lukker ned under en session Serveren mister strøm Et bord

Læs mere

Navision Stat (NS 9.2)

Navision Stat (NS 9.2) Side 1 af 7 Navision Stat 9.1.002 (NS 9.2) ØSY/NS/RASEG Dato 21.06.2018 Installationsvejledning til NS Web API Invoker Overblik Introduktion Installationsvejledningen beskriver, hvordan man installerer

Læs mere

1. Du bliver mødt af denne boks. Klik på Gem, og gem filen et sted hvor du kan finde den igen.

1. Du bliver mødt af denne boks. Klik på Gem, og gem filen et sted hvor du kan finde den igen. Ewido hed programmet tidligere, nu hedder det AVG Antispyware og er et program, som først og fremmest skal holde trojanske heste ude fra din maskine. Derudover, beskytter programmet dig mod en hel del

Læs mere

Web- og serverprogrammering

Web- og serverprogrammering Web- og serverprogrammering Arkitekturer i webprogrammer - dag 6 Model-View-Controller-arkitukturen Flerlags-arkitekturer Læsning: WJSP 10 Dette materiale er under Åben Dokumentlicens, se http://www.sslug.dk/linuxbog/licens.html

Læs mere

Kom godt i gang med Dyreregistrering

Kom godt i gang med Dyreregistrering Kom godt i gang med Dyreregistrering Denne vejledning er udarbejdet således, at brugeren nemt kan få installeret Dyreregistrering. Dyreregistrering kan installeres på Windows 2000, Windows XP eller Windows

Læs mere

Coolselector Installationsguide

Coolselector Installationsguide MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Installationsguide Det perfekte valg er kun få klik væk www.danfoss.com Generelle krav Installation på Windows XP Installation på Windows 7 Sletning af Coolselector

Læs mere

Smart Baby Monitor Manual

Smart Baby Monitor Manual Smart Baby Monitor Manual Inside the box Smart Baby Monitor Pose Holder til sengen Li-ion batteri Strømadaptor + 3 landespecifikke adaptorer Manual 2 Tak fordi du har valgt Smart Baby Monitor Overvåg dit

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Dan Rolsted PIT. Side 1

Dan Rolsted PIT. Side 1 Side 1 Side 2 Indledning I denne vejledning vil der vises hvordan Office 365 opsættes på de forskellige platforme, herunder IOS (ipad) og Android (HTC One). Derudover vil der også være vejledning til Windows

Læs mere

Vejledning. Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010

Vejledning. Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010 Opsætning af Trio Web Vers 2.0 feb. 2010 Indholdsfortegnelse Opsætning af Trio Web... 3 Generel opsætning af Trio Web... 3 Databaseopsætning... 3 DB... 3 Aar... 4 Login... 4 Internet... 4 Port... 4 Registreringsnøgle...

Læs mere

Manual for installation og brug af Regsupreme

Manual for installation og brug af Regsupreme Manual for installation og brug af Regsupreme af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført ud på de aktuelle

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Modul 8: Clouds (Lagring af filer)

Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 8: Clouds (Lagring af filer) Del I Christoph Schepers Studieskolen 8/2012 Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Installer Dropbox (punkt 1-3).. 3 Åbn Dropbox

Læs mere

FAQ Frequently Asked Questions

FAQ Frequently Asked Questions FAQ Frequently Asked Questions Generel spørgeguide når en netværksdeltager henvender sig eller du selv har problemer: 1) Hvad står der på din skærm? (dvs. hvor/på hvilken side er deltageren i programmet)

Læs mere

Internetteknologi (ITNET1) Præsentation 15: Java teknologi på Internettet

Internetteknologi (ITNET1) Præsentation 15: Java teknologi på Internettet Internetteknologi (ITNET1) Præsentation 15: Java teknologi på Internettet Indhold i denne præsentation Java teknologier på Internettet Styrker og svagheder ved Java Servlet teknologi HttpServlet HttpServletRequest

Læs mere

RMI med BlueJ. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 11. desember 2007

RMI med BlueJ. Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 11. desember 2007 RMI med BlueJ Tutorial lavet af Jákup W. Hansen TSU 2006 3.semester 11. desember 2007 Hvad er RMI? Når man arbejder med Distribuerede Systemer, som igen vil sige at man ønsker at flere end én komputer

Læs mere

Installation af DATABOKS online backup manager

Installation af DATABOKS online backup manager Installation af DATABOKS online backup manager For at kunne tage fjern-backup skal du installere en online backup manager på din maskine. Den skal bl.a. bruges til at bestemme hvilke filer, databaser og

Læs mere

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free

Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo Free Kom godt igang med Indbo programmet fra PetriSoft Kort om Indbo: Indbo er et Windows 98/NT/2000/Me/Xp/Vista/Win7/Win8 program, der kan holde rede på hjemmets, firmaets, foreningens eller skolens inventar

Læs mere