Grundvandsredegørelse for Tønder Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundvandsredegørelse for Tønder Kommune"

Transkript

1 Tønder Kommune Grundvandsredegørelse for Tønder Kommune Februar 2014 Udgivelsesdato : 4. februar 2014 Vores reference : Udarbejdet : Klaus Petersen, Charlotte Hessellund Jensen og Anders Brask-Nielsen Kontrolleret : Morten Asp Hansen

2 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 OVERBLIK OVER GRUNDVANDSINTERESSERNE 2 3 VANDFORSYNINGSSTRUKTUREN Vandværker og kildefelter Indvindingsfordelingen i Tønder Kommune 7 4 GRUNDVANDSRESSOURCEN Geologisk opbygning Grundvandsmagasiner (grundvandsforekomster) Lerdæklag og sårbarhed Strømningsforhold og grundvandsstand Grundvandsressourcens størrelse og dannelse (Vandbalance) Vandkvalitet 15 5 ADMINISTRATIVE OMRÅDEUDPEGNINGER OG LOVGRUNDLAG 18 6 STATENS VANDPLANER Intro - Vandplan retningslinjerne 40 og Formålet og udmøntning Krav til den kommunale redegørelse for byudvikling og anden ændret arealanvendelse i OSD og indvindingsoplande: 22 7 REFERENCER 23 8 KORTBILAG (A3) 25 9 TILLÆG - NOTAT MED VURDERING AF FERIECENTER MERSTEDVEJ, ABILD MATR

3 Side 2 1 INDLEDNING Tønder Kommune har anmodet Grontmij A/S om at udarbejde en grundvandsredegørelse for hele kommunen. Redegørelsen indeholder en oversigt over grundvandsinteresserne i Tønder Kommune i forhold til vandplanerne og den nationale grundvandskortlægning. Endvidere er der redegjort for kommunens vandforsyningsstruktur i form af almene vandværker og disses indvindingsoplande. Formålet med redegørelsen er krav fra de statslige vandplaner, hvori der skal redegøres for grundvandsinteresser ved ændret arealanvendelse (bl.a. byudvikling) i områder med særlige drikkevandssinteresser (OSD) eller indvindingsoplande (herunder NFI). Anvendelse af redegørelsen bruges bl.a. i forhold til udarbejdelse af kommuneplantillæg og anden kommunal planlægning. Kort over de beskrevne grundvandsinteresser mv. er vedlagt bagest i redegørelsen for bedre overblik. 2 OVERBLIK OVER GRUNDVANDSINTERESSERNE Tønder Kommune udgør et areal på ca km 2 og afgrænses mod syd til Tyskland, i øst mod Aabenraa Kommune, mod nordøst Haderslev Kommune og nordligt mod Esbjerg Kommune. I forhold til vandplaner så er Tønder Kommune omfattet af Hovedvandopland 1.10 Vadehavet samt det internationale vanddistrikt 4.1 Vidå- Kruså. (Se figur 1). På den tyske side af grænsen er det vanddistrikt Eider i delstaten Slesvig-Holsten. Vandplanerne fastsætter ikke specifikke indsatser for grundvand, kystvande og søer i Tønder Kommune i denne planperiode ( ). Dog er der i vandplanerne de generelle retningslinjer (VP 40 og 41) som vedrører ændret arealanvendelse (byudvikling mm) og planlægning i områder med særlige drikkevandinteresser (OSD) og indvindingsoplandene herunder NFI, jf. kap 6. Statens kortlægning (Naturstyrelsen) af grundvandsressourcerne løber frem til udgangen af 2015 og er pt. ikke afsluttet i Tønder Kommune. Frem til 2015 modtager Tønder Kommune således kortlægningen af de områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) samt indvindingsoplande for almene vandforsyninger som endnu ikke er færdige. Ændringer i OSD og vandforsyningernes indvindingsoplande må derfor forventes. Kortlægningen afstedkommer en zonering af OSD og indvindingsoplande hvor der udpeges nitratfølsomme indvindingsområder og indsatsområder, jf. kap. 5. Ændringer i den nuværende zonering må ligeledes forventes. Grundvandskortlægningen danner baggrunden for Tønder Kommunes efterfølgende arbejde med indsatsplaner for beskyttelse af grundvandsressourcerne.

4 Side 3 Figur 1. Kortet viser Tønder Kommune (lys gul) med tilgrænsende nabokommuner og hvorledes vandplanernes hovedoplande 4.1 Vidå-Kruså og 1.10 Vadehavet (blå streg) dækker kommunen. På figur 2 ses de udpegende OSD områder primo Disse udgør ca. 165 km 2 hvilket svarer til 14 % af kommunes totale areal. De resterende arealer udgøres af områder med drikkevandsinteresser (OD). Vandforsyningers indvindingsoplande overlapper både OSD og OD og er i vandplanmæssig administrativ forstand sidestillet med OSD, jf. kap. 6. Arealerne fra indvindingsoplandene, som er udenfor OSD, udgør ca. 115 km 2 - og sammenlagt med OSD arealerne udgør dette fælles areal således ca. 280 km 2 eller ca. 24 % af kommunes totale areal.

5 Side 4 Figur 2. OSD og indvindingsoplande i Tønder Kommune primo VANDFORSYNINGSSTRUKTUREN 3.1 Vandværker og kildefelter I Tønder kommune er der 28 almene vandværker, der leverer hovedparten af drikkevandet i Tønder Kommune. Den geografiske fordeling af vandværkerne fremgår af figur 3. Tønder Kommune ønsker at bevare den decentrale vandforsyning i kommunen, fordi en decentral vandforsyning bl.a. er med til at sikre, at vandforsyningen også i fremtiden kan baseres på uforurenet grundvand uden anden form for vandbehandling end iltning og sandfiltrering. Med en decentral vandforsyning fordeles indvindingen mest muligt over kommunen. Det betyder, at påvirkningen fra indvindingen spredes over et stort areal og på flere forskellige grundvandsmagasiner. Risikoen for at trække forurenende stoffer ned mindskes derved, og det samme gør påvirkningen af det omgivende miljø. Med en decentral vandforsyning vil en eventuel forurening af et vandværk eller et grundvandsmagasin kun påvirke en mindre del af kommunens borgere.

6 Side 5 En decentral vandforsyning er ligeledes medvirkende til en bedre vandkvalitet hos forbrugerne. Det skyldes, at vandet ikke transporteres over så lange afstande, hvorved risikoen for længerevarende stillestående vand i forsyningsnettet mindskes. Det er vigtigt, at de enkelte vandværker og Tønder Kommune i fællesskab gør en indsats for at bevare vandværkerne, så længe vandværkerne selv ønsker at fortsætte. Figur 3. Geografisk fordeling af almene vandværker. Vandværkerne er desuden listet og kategoriseret på figur 4. De almene vandværker i Tønder Kommune er inddelt i følgende kategorier: Nøglevandværk Primærvandværk Basisvandværk Inddelingen er vist på nedenstående figur 4.

7 Side 6 Figur 4 Kategoriserede vandværker i Tønder Kommune Inddelingen er foretaget ud fra en samlet gennemgang og vurdering af de enkelte vandværker i efteråret Gennemgangen og vurderingen af hvert enkelt vandværk findes i beskrivelsen af de enkelte vandværker i vandforsyningsplanen.

8 Side Indvindingsfordelingen i Tønder Kommune I 2010 er der indberettet en total indvundet vandmængde på ca. 17,5 mio. m³. Den reelle mængde er dog større, idet ca. 5 % af landbrug med markvanding ikke har indberettet deres indvinding for 2010 til Tønder Kommune. Samtidigt har hovedparten af de ca. 570 enkeltindvindere ikke pligt til at indberette deres indvindingsmængde til kommunen. Vandforbruget til markvanding udgør den største del af grundvandsindvindingen på ca. 66 % mens vandværkernes indvinding til drikkevand udgør den næststørste andel på 30 %. Nedenstående figur viser fordelingen af den indberettede vandmængde i Vandforbruget i husholdninger og virksomheder er faldende, mens der forventes et stigende behov for vand til vanding af afgrøder. Type Indvinding 2010 m 3 /år % Almene vandværker ,0 Husholdninger, 1 9 husstande ,1 Institutioner o.lign. 0 0,0 Markvanding ,6 Sportsplads, park o.lign ,0 Havevanding 0 0,0 Gartneri og planteskole ,1 Dambrug 0 0,0 Hotel, Campingplads o.lign ,0 Anden erhvervsvirksomhed ,2 Levnedsmiddelindustri ,2 Papir og trævareindustri ,8 Husdyrfarm ,1 Andet enkeltanlæg 0 0,0 Varmepumpe med reinjektion ,3 Bortledning af vand ,6 Nødforsyningsanlæg 0 0,0 Undersøgelsesboringer 0 0,0 Samlet ,0 Almene vandværker Husholdninger, 1 9 husstande Institutioner o.lign. Markvanding Sportsplads, park o.lign. Havevanding Gartneri og planteskole Dambrug Hotel, Campingplads o.lign. Anden erhvervsvirksomhed Levnedsmiddelindustri Papir og trævareindustri Husdyrfarm Andet enkeltanlæg Varmepumpe med reinjektion Bortledning af vand Nødforsyningsanlæg Undersøgelsesboringer Figur 5: Fordeling af den indberettede vandmængde i Tønder Kommune i GRUNDVANDSRESSOURCEN 4.1 Geologisk opbygning I Tønder Kommune udgøres den dybereliggende undergrund af vekslende sandede og lerede aflejringer fra tidsperioden Miocæn for 6-23 millioner år siden. Aflejringerne blev afsat i havet, og deres karakter afspejler de forhold, de blev aflejret under. De lerede aflejringer blev afsat i havet på dybt og roligt vand, mens de sandede aflejringer blev aflejret på grænsen mellem land og hav i delta- og oddedannelser. De forskellige aflejringssituationer skyldes overvejende variationer i det globale havniveau forårsaget af klimavariationer samt regional indsynkning.

9 Side 8 I de sidste ca. 2 millioner år (Kvartæret) har klimaet på jorden vekslet mellem varme (mellemistider) og kulde (istider). Under istiderne var Danmark helt eller delvist dækket at enorme gletsjere, svarende til indlandsisen på Grønland. Gletsjerne strømmede ned over det danske landområde fra det Skandinaviske højland. I mellemistiderne steg temperaturen, isen smeltede tilbage og det danske landområde blev dækket af skov. I de to sidste mellemistider blev dele af landet, herunder dele af Tønder Kommune, dækket af hav. Det danske landskab er et istidslandskab med de landskabselementer, som i dag kan iagttages foran isen på både Island og Grønland. Umiddelbart foran gletscherranden skubbes en randmoræne op af de enorme kræfter, som en gletscher besidder. Foran randmorænen breder smeltevandssletten sig, hvor smeltevand fra gletscheren føres væk via flodsystemer. Smeltevandet i floderne bærer en masse materiale med sig i form af ler, sand, grus og til tider også store sten, som aflejres på smeltevandssletten. Under selve gletscheren aflejres moræneaflejringerne, som er en blanding af ler, sand, grus og sten i forskellig størrelse. Landskabet i Tønder Kommune udgøres, som det ses af figur 6, af afrundede bakkeøer omgivet af flade smeltevandssletter eller hedesletter. Bakkeøerne er rester af et gammelt istidslandskab fra Saale istiden, mens de omkringliggende smeltevandssletter er yngre og stammer fra den sidste istid, Weichsel istiden. Længst mod vest findes marsklandskabet, der startede sin oprindelse efter istiden i Holocæn. Figur 6 Kort over landskabsformer i Tønder Kommune. (Fra P. Smed 1979).

10 Side 9 På bakkeøerne består både de overfladenære og de dybereliggende jorde af vekslende moræneaflejringer og smeltevandsaflejringer. De overfladenære jorde på de omkringliggende smeltevandssletter består overvejende af smeltevandssand og grus, mens de dybereliggende aflejringer veksler mellem moræne- og smeltevandsaflejringer i form af sand, ler og grus. Under nogle af istiderne blev der udgravet dybe dale i landskabet, som efterfølgende blev fyldt op med særligt sand og grus. Dalene er 100 til 400 m dybe, og nogle når helt ned i den miocæne undergrund. Dalene kan ikke erkendes i det nuværende landskab. Disse begravede dale findes, som det ses af figur 7, flere steder i kommunen, her iblandt i kommunens nordøstlige del omkring Agerskov og i den sydlige del af kommunen omkring Tønder, Højer, Møgeltønder, Abild og Bredebro. Som den nationale grundvandskortlægning skrider frem vil der opnås større viden om disse dale og der vil sikkert være flere end der kan ses på figur 7. Figur 7 Kort over begravede dale i Tønder Kommune. Fra Jørgensen og Sandersen Hovedparten af dalsystemerne er lokaliseret i den sydlige halvdel af kommunen og nogle dale fortsætter sydpå i det tyske område.

11 Side 10 Kvartære moræneler og smeltevandsler Kvartære sand og grus Miocæne ler og silt (marint) Miocæne glimmersand/kvartssand/grus fra Bastrupp og Billund lagene Figur 8 Geologisk forståelsesprofil som strækker sigg i syd/sydvest lige nord for Tønkote -200m. Enkeltee dybe boringer ses påå profilet (fra GEUS, Ud fra lertyk- der i retning Aabenraa i øst/nordøst over ca. 35 km fra kote +50m ned til kelserne ses det øvre kvartære grundvandsmagasinn (KS2) generelt at være dårligt beskyttet, hvorimod de dybere lag (KS3) samt de miocæne m sandmagasiner generelt fremstår velbeskyttede og udgør de primære grundvandsmagasiner. Der findes nogle begravede dale i Tønder Kommune, hvor at dalerosionen er nået ned i de miocæne sandlag. Der kan lokalt l derforr være en risiko for dårligt beskyttelse af det primære grundvandsmagasin ved disse dale. 4.2 Grundvandsmagasiner (grundvandsforekomster) I Tønder Kommune indvindess grundvandet fra vandførende jordlag i flere dybder. Grundvandsmagasinerne i kommunen udgøres delss af sandede og grusede istidsaf- lejringer, som udgør de øvre grundvandsmagasiner, mens de nedre grundvandsma- Bil- gasiner udgøres af de dybereliggende miocæne sandede aflejringer fra særligt lund Sand og Bastrup Sand. De sandede istidsaflejringer kan opdeles i 4 enheder, hvoraf dee to øverstee sandenhe- der ikke er interessante i forhold til indvinding af drikkevand til de almene vandvær- og til ker, da de ligger nær terræn, er dårligt beskyttede mod m nedsivende forurening en vis grad allerede er belastet med bl.a. nitrat, jf. figur 14. Derr er dog stadig en del ejendomme, der har egen indvinding af drikkevand fra de to øverste sandenheder.

12 Side 11 Istidsaflejringernes to nederste sandenheder omfatter dels et arealmæssigt udbredt sandlegeme og dels sandet i de begravede dale. Sandenhederne er godt beskyttede mod nedsivende forurening. Herfra finder en stor del af vandindvindingen allerede sted. Se figur 9. De sandede aflejringer i særligt Bastrup Formationen, men også Billund Formationen, udgør en væsentlig fremtidig drikkevandsressource, hvor de væsentlige kvaliteter omfatter den store arealmæssige udbredelse, den dybe beliggenhed og en formodet god kvalitet af grundvandet. Kun en lille del af drikkevandsindvindingen finder sted fra disse lag. Grundvandsmagasinerne afgrænses nedefter af de lerede aflejringer i Vejle Fjord Formationen og Brejning Ler. Under dette niveau er vandindvinding ikke interessant. Magasin bjergart Overfladenært sand Dybtliggende sand Dybtliggende sand Vandværk Kvartære aflejringer Kvartære aflejringer Miocæn aflejringer Abild Agerskov Arrild Ballum Bedsted Borg Branderup Bredebro Daler Døstrup Frifelt Gasse Højer Kisbæk Lovrup Løgumgårde Løgumkloster Rejsby Renbæk Rørkær-Jejsing Sdr. Sejerslev Skærbæk Toftlund Tønder Visby Øster Højst Østerby- Gærup Figur 9 Oversigt over de grundvandsmagasiner, som anvendes til drikkevandsindvinding af vandværkerne i Tønder Kommune Ud fra figur 10 ses grundvandsforekomsterne i kommunen som disse er angivet i vandplanerne.

13 Side 12 De terrænnære grundvandsforkomster udgøres af de d grundvandsmagasiner, der har kontaktt til vandløb dvs. hovedsageligt grundvandsmagasinernee i de overfladenære kvartære sandaflejringer jf. figur 9. De regionale grundvandsforekomster er de grundvandsmagasiner som kun har nodybtliggende e gen kontakt til vandløb dvs. hovedsageligt grundvandsmagasinerne i de kvartære sandaflejringer jf. figur 9. De dybe grundvandsforekomster er de grundvands magasiner som ikke har kontakt til vandløb dvs. hovedsageligt grundvandsmagasinerne i de dybtliggende miocæne sandaflejringer jf. figur f 9. Der er således grundvandsinteresser næsten alle steder i kommunen men der er kun udpeget områder med særlige drikkevandsinteresse (OSD) ogg indvindingsoplande til almenee vandværker svarendee til ca. 24% af kommunens areal. Vandplanområdernee i Tønder Kommune Terrænnære grundvandsforekomster Regionale grundvandsforekomster Dybe grundvandsforekomster Figur 10. Grundvandsforekomster fra vandplanoplandene Vadehavet og 4.1 Kruså-Vidå. Som det ses af figuren er der grundvandsmagasiner næsten alle steder i Tønder Kommune. Dybe forekomster ses at være fraværende f i de sydvestligste egne.

14 Side Lerdæklag og sårbarhed Grundvandsmagasinerne beskyttes naturligt af de lerlag, der dækker magasinerne. Lerlagenes beskyttende evne afhænger af lerlagets tykkelse, om leret er homogent eller opsprækket, om leret er fedt eller sandet eller måske ligefrem indeholder linser af sand, og ikke mindst om lerlaget er sammenhængende over et større område. Lerlagets beskyttende evne er afgørende for, hvor langsomt vand fra overfladen trænger ned igennem leret, og dermed hvor godt vandet bliver filtreret undervejs ned til grundvandsmagasinet. I Tønder Kommune ligger de 2 øverste sandenheder i istidsaflejringerne mere eller mindre i terrænoverfladen (f.eks. på smeltevandssletterne), og disse sandlag har ingen naturlig beskyttelse. Se figur 11 Figur 11. Lertykkelser i de øverste 0-30 m. Generelt ses lertykkelsen at være <5 m over de 2 øverste sandenheder, hvilket i grundvandsbeskyttelsesmæssig sammenhæng er ringe. Lokalt ses dog også øer med 5-15 m lerdække hvilket giver nogen beskyttelse. Istidsaflejringernes nederste sandlag og de sandede miocæne aflejringer (Bastrup og Billund formationerne) har derimod en god naturlig beskyttelse i form af de tykke lerlag, der ligger herover. Dog kan de begravede dale, som skærer sig ned gennem både lerlag og sandlag, være en motorvej for vandet fra terrænoverfladen og direkte ned i de dybeste magasiner.

15 Side 14 Lerlagstykkelser som er større end 15m ler yder god beskyttelse overfor nedsivende forurening og modsat yder lerlag mindre end 15 m kun nogen eller ringe beskyttelse. De dybereliggende miocæne lerlag (Arnum ler) kan dog i selv få meters tykkelser yde god beskyttelse. 4.4 Strømningsforhold og grundvandsstand På figur 12 ses den overordnede grundvandsstrømning og vandstand. Overordnet strømmer grundvandet fra nordøst og øst mod vadehavet i vest. De højeste grundvandstande er beliggende mod kommunens østligste afgrænsning til den jyske højderyg (kote ca m) - og centralt ved de to OSD`er som er beliggende i syd ved Abild bakkeø (kote ca m) og i nord ved Toftelund bakkeø (kote ca m), jf. figur 6. Figur 12. Grundvandspotentialet for det primære magasin. Grundvandet strømningsretninger er fra højere mod lavere potentiale. 4.5 Grundvandsressourcens størrelse og dannelse (Vandbalance) Staten har opgjort udnyttelsen af grundvandsmagasinerne i vandplanerne for hhv. Vadehavet og Vidå Kruså. Den årlige indvinding af grundvand udgør mellem 5 og 25 % af grundvandsdannelsen. Udnyttelsen er størst i det dybe kvartære grundvandsmagasin (istidsaflejringer). Her udgør den årlige indvinding af grundvand mellem % af grundvandsdannelsen. I de øvrige magasiner overstiger udnyttelsen ikke 15 %.

16 Side 15 Markvanding udgør den største del af grundvandsindvindingen i Tønder Kommune (se vandforbrug). Markvandingen forgår primært fra de øvre grundvandsmagasiner af istidsaflejringer. Disse magasiner står ofte i kontakt med vandløbene i området og der er flere vandløb i Tønder Kommune, hvor grundvandsindvindingen til markvanding medfører en uacceptabel påvirkning af vandføringen i vandløbene. Se mere omkring udnyttelsen af grundvandsmagasinerne i Statens Vandplaner for Vadehavet og Vidå-Kruså på Vandkvalitet Lidt mere end halvdelen af de almene vandværker har en god eller særdeles god råvandskvalitet. Rørkær-Jejsing og Døstrup har en uacceptabel råvandskvalitet. Dette skyldes, at Rørkær-Jejsing har pesticider over kvalitetskravene og Døstrup har overskridelser på farvetallet pga. brunt vand. I Rørkær-Jejsing er der dog efter gennemgangen af vandværkerne i 2011 udført 2 nye boringer, hvor der ikke er fundet pesticider. Døstrup Vandværk har i 2012 ændret på deres måde at indvinde grundvand på, som gør, at problemet med det brune vand foreløbigt er løst. Derudover har Rejsby og Øster Højst Vandværker i 2012 fået problemer med brunt vand, som vandværkerne arbejder på at få løst. På nedenstående figur ses vandtyperne som giver et overordnet indtryk af den indirekte naturlige beskyttelse. Oiderede vandtyper er ofte sårbare dvs. yngre vand uden lerdæklag og uden nævneværdig reduktionskapacitet overfor nitrat. Oiderede vandtyper (A og B) findes ofte i de øvre og terrænnære magasiner. Modsat ses de reducerede vandtyper (C og D) at være ældre vand, som er beskyttede med lerdæklag og en vis reduktionskapacitet overfor nitrat.

17 Side 16 Figur 13. Vandtyper ud fra seneste råvandsanalyse (før 2011). De røde-orange farver er oiderede vandtyper (A og B) og de blå-grønne er reducerede vandtyper (C og D). Jo større cirklen er desto dybere er filteret. Der henvises til bilaget for nærmere detaljer og legende.

18 Side 17 Vandværk Indvindingsanlæg Råvandskvalitet Kildepladsen Bemærkninger Abild Vandværk Agerskov Vandværk Arrild Vandværk Ballum Vandværk Bedsted Lø Vandværk Ældre tørbrønde, 2 af dem er våde Borg Vandværk Branderup Vandværk Bredebro Vandværk Daler Vandværk Døstrup Vandværk Frifelt Vandværk Gasse Vandværk Kisbæk Vandværk Lovrup Vandværk 2 boringer med fugtige tørbrønde samt en boring med råvandsstation Brunt vand i grundvandet medfører forhøjet farvetal i rentvandet Der er funder pesticider under drikkevandskvalitetskravet i råvandet Løgumgårde Vandværk Der er funder pesticider under drikkevandskvalitetskravet i råvandet Rejsby Vandværk Gammel Der er vand i tørbrønden til boring Rejsby Vandværk Ny Renbæk Vandværk Rørkær-Jejsing Vandværk (Jersing) Rørkær-Jejsing Vandværk (Rørkær) Sdr. Sejerslev Vandværk Skærbæk Vandværk Toftlund Vandværk Tønder Fors. Højer Vandværk Tønder Fors. Løgumkloster Vandværk Tønder Fors. Tønder Vandværk Visby Vandværk Øster Højst Vandværk Østerby-Gærup Vandværk Velholdt tørbrønd til boring mens der er vand i tørbrønden til boring Der er ikke fundet pesticider i den nye boring. Kildepladsen ligger i byområde. Den naturlige beskyttelse af grundvandet er god men i området er grundvandet forurenet med pesticider. Der er ikke fundet pesticider i den nye boring. Kildepladsen ligger i byområde. Den naturlige beskyttelse af grundvandet er ringe og i området er grundvandet forurenet med pesticider. Der er funder pesticider under drikkevandskvalitetskravet i råvandet Ældre boringer med tørbrønde, der kun kan holdes tørre af dykpumper. I flere af tørbrøndene er der alarm for højvandsstand. Der er fundet spor af pesticider i flere boringer Klassificering Særdeles god God Acceptabel Uacceptabel Figur 14: Liste med samlet vurdering af indvindingsanlæg, råvandskvalitet og kildeplads for vandværkerne i Tønder Kommune. På nedenstående kort ses grundvandets indhold af nitrat fra de seneste analyser fortaget frem til Nitrat er generelt konstateret i de øvre kvartære grundvandsmagasiner i dybden 0-30 m.u.t. fund dybere ses lokalt men næsten kun i de kvartære magasiner.

19 Side 18 Figur 15. Nitrat i indvindingsboringers primære filter baseret på seneste analyse frem til ADMINISTRATIVE OMRÅDEUDPEGNINGER OG LOVGRUNDLAG Miljøministeriet, Naturstyrelsen varetager de administrative områdeudpegninger i forhold til grundvandsinteresserne (vandplaner og nationale grundvandskortlægning). Grundvandskortlægning og indsatsplanlægning til beskyttelse af grundvand til drikkevand var fra 1998 og frem til strukturreformen hjemlet i vandforsyningsloven og blev varetaget af de daværende amter. Grundvandskortlægningen er i dag hjemlet i vandforsyningslovens 11 og 11 b. Grundvandskortlægningen varetages af staten (Naturstyrelsen), mens den efterfølgende indsatsplanlægning med grundvandsbeskyttende tiltag er hjemlet i vandforsyningslovens 13 og varetages af kommunerne. I vandforsyningsloven står således, at: 11: Miljøministeren kortlægger 1) områder med særlige drikkevandsinteresser og 2) indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for områderne i nr. 1). 11 b: Miljøministeren fastsætter regler, hvorved der afgrænses 1) områder med drikkevandsinteresser, 2) områder med særlige drikkevandsinteresser,

20 Side 19 3) delområder inden for de områder, der er nævnt i 11, som er særligt følsomme over for en eller flere typer af forurening (følsomme indvindingsområder) med angivelse af, hvilken eller hvilke typer af forurening de anses for følsomme over for, og 4) delområder inden for de følsomme indvindingsområder, jf. nr. 3, på baggrund af en vurdering af arealanvendelsen, forureningstrusler og den naturlige beskyttelse af vandressourcerne, hvor en særlig indsats til beskyttelse af vandressourcerne er nødvendig til sikring af drikkevandsinteresserne (indsatsområder). Bemærk Grundvandkortlægningen udført af Naturstyrelsen er ikke afsluttet for Tønder Kommune, det må derfor påberegnes at der løbende afrapporteres og offentliggøres nye data og områdeudpegninger frem til 2015, hvor grundvandskortlægningen afsluttes. Nærværende grundvandsredegørelse anbefales derfor opdateret efter ny viden. De ændrede områdeafgrænsninger træder i kraft, når de formelt er udpeget i en vedtaget bekendtgørelse med hjemmel i vandforsyningsloven. Områdeafgrænsningerne vil herefter kunne findes på miljøportalen for så vidt angår OSD, OD, NFI og IO. Områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) Områder med drikkevandsinteresser (OD) Vandværkernes indvindingsoplande Nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) Indsatsområder (IO) Områderne ses på figur 16 og er et udtræk af seneste viden fra miljøportalen ( De fleste indvindingsoplande er beregnet i amternes tid (regionplan 2005) og er samlet i Naturstyrelsens grundvandskortlægning fra 2011.

21 Side 20 Figur 16. Områdeudpegninger for grundvandsinteresser i Tønder Kommune (2013). 6 STATENS VANDPLANER 6.1 Intro - Vandplan retningslinjerne 40 og 41 Naturstyrelsen udsendte i oktober 2012 "Statslig udmelding til vandplanernes retningslinjer 40 og 41 i forhold til byudvikling og anden ændret arealanvendelse i Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande". Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for OSD (herefter blot indvindingsoplande) udgør rygraden i den fremtidige vandforsyning, og er dermed en ramme for den målrettede grundvandsbeskyttelse. Vandplanernes retningslinjer 40 og 41 danner grundlaget for anvendelse af arealer og planlægning inden for OSD og indvindingsoplande. Denne statslige udmelding om vandplanernes retningslinjer 40 og 41 handler om lokalisering af aktiviteter - herunder byudvikling i OSD og indvindingsoplande samt nitratfølsomme indvindingsområder (NFI). Planlægningsprincipperne i udmeldingen er opretholdt med baggrund i den statslige interesse om rent drikkevand/grundvand. I perioden, indtil den ny bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer er trådt i kraft, og i tiden efter, skal kommunerne følge fremgangsmåden (trin-modellen) i den statslige udmelding fra oktober 2012.

22 Side Formålet og udmøntning Overordnet set er der to forhold, som staten skal sikre i OSD og indvindingsoplande: At sikre selve ressourcen (kvantiteten af grundvandsdannelsen) af vand, så der er tilstrækkeligt grundvand til at dække det nuværende og fremtidige behov for drikkevand og for grundvand til vandløb, søer og vandafhængige terrestriske naturtyper. At forebygge forurening fra naturligt forekommende forurenende stoffer og fra miljøfremmede stoffer, så de ikke forringer grundvandets og det grundvandsafhængige overfladevands kvalitet. Udgangspunktet er, at drikkevand kan drikkes umiddelbart efter en simpel iltning og filtrering, dvs. uden rensning ved udvidet vandbehandling. Forudsætningen for byudvikling og anden ændret arealanvendelse i OSD og indvindingsoplande er, at den statslige kortlægning af grundvandet er gennemført. Kommuner, som ønsker at planlægge byudvikling og anden ændret arealanvendelse, herunder også nyudlæg i OSD eller indvindingsoplande, hvor grundvandets sårbarhed endnu ikke er kortlagt, kan vælge at kortlægge på et dokumentationsniveau svarende til den statslige grundvandskortlægning. Alternativerne er at vente, til den statslige kortlægning af sårbarheden i OSD er gennemført senest ved udgangen af 2015 eller at tage udgangspunkt i, at området har status som NFI. Udmøntning af retningslinje 40 Retningslinje 40 er rettet mod lokalisering af konkrete virksomheder og anlæg, hvor der oplagres, håndteres eller anvendes mobile forureningskomponenter, herunder organiske opløsningsmidler, pesticider og olieprodukter,( jf. bilag 1 fra udmeldingen). Retningslinje 40 omfatter placering og indretning af anlæg inden for allerede kommune- og lokal-planlagte - men endnu ikke udnyttede områder - erhvervsarealer i OSD og indvindingsoplande. Der skal efter gældende regler i alle tilfælde stilles krav og vilkår til indretning, drift og kontrol med aktiviteter, der indebærer en risiko for grundvandsforurening. Særligt grundvandstruende aktiviteter (se evt. bilag 1 fra udmeldingen) må som udgangspunkt ikke placeres her. Der er en undtagelsesmulighed, se mere i trin 1 under udmøntning af retningslinje 41. Udmøntning af retningslinje 41 Retningslinje 41 er rettet mod byudvikling generelt, herunder anden ændret arealanvendelse i allerede kommuneplanlagte områder. Hovedreglen er, at OSD og indvindingsoplande så vidt muligt skal friholdes for byudvikling og anden ændret arealanvendelse. Ønskes der alligevel byudvikling og anden ændret arealanvendelse i disse områder, skal nedenstående trin-model følges i forbindelse med planlægningen for området. Trin-modellen er opbygget med: Trin 1 for byudvikling og anden ændret arealanvendelse inden for OSD og indvindingsoplande, men uden for nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) Trin 2 for byudvikling og anden ændret arealanvendelse inden for NFI

23 Side 22 Inden for hvert trin er beskrevet, til hvilke formål planlægning for byudvikling og anden ændret arealanvendelse er mulig og på hvilke vilkår. 6.3 Krav til den kommunale redegørelse for byudvikling og anden ændret arealanvendelse i OSD og indvindingsoplande: Hovedreglen for OSD og indvindingsoplande er at disse områder så vidt muligt skal friholdes for byudvikling og anden ændret arealanvendelse. NFI skal beskyttet ekstraordinært og som udgangspunkt skal byudvikling og/eller ændret arealanvendelse derfor ikke ske i NFI. Der findes dog undtagelsesmuligheder fra hovedreglerne som efter konkret vurdering kan give kommunen dispensation fra hovedreglerne. Grundvandsredegørelsen for kommunen er således et krav fra statslige side såfremt der gøres brug af undtagelsesmulighederne. Redegørelsen skal fremgå af kommuneplanen/kommuneplantillægget. Der opfordres til en forudgående dialog med NST. Redegørelsen skal omfatte hele kommunens OSD og indvindingsoplande samt NFI udpeget indenfor disse, og skal som minimum beskrive vægtning af de statslige interesser, bymønster i forhold til OSD og indvindingsoplande, det særlige behov for udlæg i OSD og indvindingsoplande, restrummelighed samt muligheden for alternative placeringer. Der skal ligeledes redegøres for uudnyttede arealudlæg i OSD og indvindingsoplande. Behovet for at byudvikle i NFI skal beskrives, herunder en afvejning i forhold til øvrige planlægningsmæssige interesser. Redegørelsen skal præsentere opdaterede kort om beliggenhed af OSD og indvindingsoplande samt NFI udpeget indenfor disse, som er opdaterede i forhold til kommunens seneste viden. Grundvandsressourcens størrelse, naturlige beskyttelse og kvalitet mht. naturligt forekommende og evt. forurenende stoffer skal beskrives. Forsyningssituationen i kommunen skal beskrives og vurderes; i det omfang det er relevant, skal tillige forsyningssituationen i evt. kommuner man leverer vand til eller modtager vand fra beskrives og vurderes. Forholdet til vandplanerne og til de kommunale handleplaner og indsatsplaner til grundvandsbeskyttelse skal vurderes. Befæstelsesgrad og forhold til grundvandsdannelse skal vurderes (se mere i bilag 1). Arealanvendelse skal vurderes i forhold til grundvandsinteresser, med udgangspunkt i listen i bilag 1 over forskellige former for byudvikling og anden ændret arealanvendelse.

24 Side 23 Konsekvensvurdering af en konkret ændret anvendelse i NFI foretages med ud fra en risikovurdering af de konkrete hydrogeologiske forhold En beskrivelse af de tekniske forhold som er nødvendige for at sikre grundvandsbeskyttelsen Endvidere kan kommunen redegøre for særlige tiltag til grundvandsbeskyttelse, der kan anvendes, se forslag til redskaber i kapitel 4 i bilag 1, herunder eksempelvis: Miljøbeskyttelseslovens 26 a muligheden for at begrænse eller forbyde anvendelse af pesticider for et konkret område, hvis der foreligger en indsatsplan (jf. bilag 1). Miljøbeskyttelseslovens 24 mulighed for at begrænse eller forbyde anvendelse af pesticider eller andre stoffer i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) (jf. bilag 1). Sammenfatning af retningslinjerne Der skal foretages en risikovurdering af grundvandsressourcen ved ændret arealanvendelse (byudvikling, nye anlæg mv) indenfor OSD og indvindingsoplande samt NFI udpeget indenfor disse. Planbehovet for ændret arealanvendelsen indenfor disse områder skal være begrundet og alternative placeringer skal være afvejet og vurderet. Tekniske tiltag som er påkrævet for sikring af grundvandsbeskyttelsen skal beskrives ved brug af undtagelsesmuligheder. Der er skærpede regler for ændret arealanvendelse indenfor NFI, da dette område betragtes som den mest sårbare områdeudpegning. Grundvandet inden for NFI ønskes derfor beskyttet ekstraordinært. Som udgangspunkt skal byudvikling og/eller ændret arealanvendelse derfor ikke ske i NFI. 7 REFERENCER Grontmij A/S: Trin 1 kortlægning af Tønder, Løgumkloster og Løgumgårde, Højer og Daler samt Rørkær Jejsing kortlægningsområder. April Tønder Kommune, Vandforsyningsplan Høringsversion. Link til plan: Miljøministeriet, Naturstyrelsen: Forslag til vandplan. Hovedvandopland 1.10 Vadehavet. Offentlig høring, juni 2013 Link til vandplan: Miljøministeriet, Naturstyrelsen: Forslag til vandplan. Hovedvandopland 4.1 Kruså- Vidå Offentlig høring, juni 2013 Link til vandplan: Miljøministeriet, Naturstyrelsen: Statslig udmelding til vandplanernes retningslinjer 40 og 41 i forhold til byudvikling og anden ændret arealanvendelse i Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande. Oktober 2012.

25 Side 24 Miljøministeriet, Naturstyrelsen: Notat Link til Notatet: Miljøministeriet, Naturstyrelsen: Bilag til notat Link til Bilag 1: ACC9-E2AF78D18B17/147122/Bilag1tilstatensudmelding_okt.pdf

26 Side 25 8 KORTBILAG (A3)

27 Side 26 9 TILLÆG - NOTAT MED VURDERING AF FERIECENTER MERSTEDVEJ, ABILD MATR. 161.

28 Grundvandsredegørelse Tønder Grundvandsredegørelse Side 27

Grundvandsressourcen i Tønder Kommune

Grundvandsressourcen i Tønder Kommune Grundvandsmagasinerne i Tønder Kommune omfatter dybtliggende istidsaflejringer og miocæne sandaflejringer. Den overvejende del af drikkevandsindvindingen finder sted fra istidsaflejringerne, mens de miocæne

Læs mere

Den statslige interesse i grundvandsbeskyttelse

Den statslige interesse i grundvandsbeskyttelse NOTAT Statslig udmelding til vandplanernes retningslinjer 40 og 41 i forhold til byudvikling og anden ændret arealanvendelse i Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande Naturstyrelsen

Læs mere

Grundvandsredegørelse

Grundvandsredegørelse Side 1 Billund Kommune Grundvandsredegørelse August 2015 Udgivelsesdato : 6. august 2015 Vores reference : 30.5414.28 Udarbejdet Kontrolleret : Sanne Munk Doll og Tore Stamp Kirkeby : Morten Asp Hansen

Læs mere

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig.

Umiddelbart nord for Grydebanke, er der et lavtliggende område hvor Studsdal Vig går ind. Et mindre vandløb afvander til Studsdal Vig. Notat NIRAS A/S Buchwaldsgade 35, 3. sal DK-5000 Odense C DONG Energy Skærbækværket VURDERING AF FORØGET INDVINDING AF GRUNDVAND Telefon 6312 1581 Fax 6312 1481 E-mail niras@niras.dk CVR-nr. 37295728 Tilsluttet

Læs mere

Byudvikling i OSD hvordan kombineres hensyn til arealudvikling og drikkevandsressourcen

Byudvikling i OSD hvordan kombineres hensyn til arealudvikling og drikkevandsressourcen Dansk Vand Konference 2015 Byudvikling i OSD hvordan kombineres hensyn til arealudvikling og drikkevandsressourcen Gunnar Larsen, geolog 19/11/2015 Råstofårsmøde 2015 1 Statslige udmeldinger Statslig udmelding

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Solvarmeanlæg ved Kværndrup

Solvarmeanlæg ved Kværndrup Solvarmeanlæg ved Kværndrup Supplerende redegørelse efter Statens udmelding til Vandplanernes retningslinier 40 og 41 Udarbejdet af: Olav Bojesen Dato: 22. januar 2015 Naturstyrelsens j.nr.: NST-122-430-00034

Læs mere

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted Bilag 1 ligger sydvest for Hedensted. Figur 1: TREFOR Vands kildeplads ved Hedensted. Billedet til venstre viser boring 116.1419, til højre ses boring 116.1528 i baggrunden. Kildepladsen har en indvindingstilladelse

Læs mere

Bilag 1 Hedensted Vandværk

Bilag 1 Hedensted Vandværk ligger nordvest for Hedensted. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 600.000 m 3 og indvandt i 2015 492.727 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår af figur

Læs mere

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen

Bilag 2. Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen Bilag 2 Bilag 2 Landskabet og resume af kortlægningen 1. Landskabet Indsatsplanområdet ligger mellem de store dale med Horsens Fjord og Vejle Fjord. Dalene eksisterede allerede under istiderne i Kvartærtiden.

Læs mere

Byudvikling i OSD/NFI i samspil med grundvandsbeskyttelse

Byudvikling i OSD/NFI i samspil med grundvandsbeskyttelse NATUR & MILJØ 2014, session A2: Byudvikling i OSD/NFI i samspil med grundvandsbeskyttelse Trinmodel og dokumentation i forbindelse med byudvikling i OSD/NFI Sanne Kjær og Karin Jensen, Naturstyrelsen Oplæg

Læs mere

Bilag 1 Øster Snede Vandværk

Bilag 1 Øster Snede Vandværk Bilag 1 ligger i den sydvestlige del af Øster Snede by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 46.000 m 3 og indvandt i 2016 34.832 m 3. Udviklingen i vandværkets

Læs mere

Bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer

Bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer Bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer I medfør af 3, stk. 7, og 7 i lov nr. 571 af 24. juni 2005 om lov om ændring af lov om planlægning, som ændret ved lov nr. 571 af 9. juni 2006 samt

Læs mere

Forslag til Lokalplan 1007 Boligområde ved Ketting Parkvej syd for Harlev

Forslag til Lokalplan 1007 Boligområde ved Ketting Parkvej syd for Harlev Redegørelse om byudvikling i OSD og NFI jf. retningslinje nr. 40 og 41 i statens vandplaner i relation til Forslag til Lokalplan 1007 Boligområde ved Ketting Parkvej syd for Harlev Indledning Alle landets

Læs mere

Delindsatsplan. Enslev & Blenstrup Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Enslev & Blenstrup Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Enslev & Blenstrup Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet

Læs mere

Udvikling af byområder i kommuneplanerne og statslig beskyttelse af grundvandet.

Udvikling af byområder i kommuneplanerne og statslig beskyttelse af grundvandet. Udvikling af byområder i kommuneplanerne og statslig beskyttelse af grundvandet. Hvad var udgangspunktet? Regionplaner med status af landsplandirektiv. Eksisterende OSD områder. Kortlægning af grundvandet,

Læs mere

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD)

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Tillæg nr. 3 Redegørelse Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag til Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Offentliggørelse Holbæk Kommune har den 31. maj 2016 vedtaget Tillæg

Læs mere

Bilag 1 Solkær Vandværk

Bilag 1 Solkær Vandværk Bilag 1 ligger i Solekær, vest for Gammelsole by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 60.000 m 3 og indvandt i 2016 50.998 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding

Læs mere

Adresse: Lovrupvej 8 Formand: Peter Steffensen, Tevringvej 10, Vinum, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 26. oktober 2011

Adresse: Lovrupvej 8 Formand: Peter Steffensen, Tevringvej 10, Vinum, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 26. oktober 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0015 / 118053 Navn: Adresse: Lovrupvej 8 Kontaktperson: Formand: Peter Steffensen, Tevringvej 10, Vinum, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Asferg Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Asferg Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på vandværket...

Læs mere

Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage

Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage Dokumentationsrapport, november 2009 Addendum til Kortlægning af grundvandsressourcen i og nord for Klosterhede Plantage

Læs mere

1 Hvad er en grundvandsredegørelse?

1 Hvad er en grundvandsredegørelse? Grundvandsredegørelse for muligt Kommuneplantillæg for erhvervsareal ved Christiansmindevej i Skanderborg. - supplement til gældende grundvandsredegørelse Jan. 2019 Indhold 1 Hvad er en grundvandsredegørelse?...2

Læs mere

Bilag 1 Lindved Vandværk

Bilag 1 Lindved Vandværk Bilag 1 ligger midt i Lindved by. 200.000 180.000 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000 40.000 20.000 0 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Indvinding

Læs mere

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen

» Grundvandskortlægning i Danmark. Kim Dan Jørgensen » Grundvandskortlægning i Danmark Kim Dan Jørgensen »Grundlaget for grundvandskortlægning i Danmark Indvinding af grundvand Grundvandsindvindingen i Danmark bygger på en decentral indvinding uden nævneværdig

Læs mere

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune

Velkommen. til møde om indsatsplaner. Kolding Kommune Velkommen til møde om indsatsplaner Dagsorden Velkomst & præsentationsrunde Indsatsplanområder i Hvorfor skal der laves indsatsplaner? Hvad indeholder en grundvandskortlægning? Hvad indeholder en indsatsplan?

Læs mere

Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsmøde

Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsmøde Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Udvalgsmøde 31-05-2016 STATENS GRUNDVANDSKORTLÆGNING Historik Amtet udpegede områder med særlig drikkevandsinteresse (OSD) i Regionplan 1997 Drikkevandsbetænkningen

Læs mere

Bilag 1 Kragelund Vandværk

Bilag 1 Kragelund Vandværk ligger i den sydlige del af Kragelund by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 70.000 m 3 og indvandt i 2016 55.362 m 3. Udviklingen i vandværkets indvinding fremgår

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug Parcelhuse % Etageboliger Landhusholdninger Fritidshuse Landbrugsdrift 12 stk med dyr 90 % Gartneridrift

Vandforbrug Type Antal Forbrug Parcelhuse % Etageboliger Landhusholdninger Fritidshuse Landbrugsdrift 12 stk med dyr 90 % Gartneridrift Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 521-V02-20-0003 / 116490 Navn: Adresse: Kisbækvej 12 Kontaktperson: Formand: Jens Lykou Petersen, Ginegaardsvej 1, Kisbæk, 6240 Løgumkloster Dato for

Læs mere

Byudvikling i OSD det muliges kunst

Byudvikling i OSD det muliges kunst Dansk Vand Konference 2016 Byudvikling i OSD det muliges kunst Gunnar Larsen, geolog 01/11/2016 Råstofårsmøde 2015 1 Statslige udmeldinger Ny bekendtgørelse Statslige interesser i kommuneplanlægningen

Læs mere

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011

Adresse: Nylandsvej 16 Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september 2011 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 517-V02-20-0002 / 116353 Navn: Adresse: Nylandsvej 16 Kontaktperson: Formand: Sønnik Linnet, Kærgårdvej 5, 6280 Højer Dato for besigtigelse: Den 21. september

Læs mere

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK

DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Aabenraa Kommune Steen Thomsen 2014.07.31 1 Bilag nr. 1 DATABLAD - BARSØ VANDVÆRK Generelle forhold Barsø Vandværk er et alment vandværk i Aabenraa Kommune. Vandværket er beliggende centralt på Barsø (fig.

Læs mere

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen.

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. Vandværket har en indvindingstilladelse på 77.000 m 3 og indvandt i 2013 58.000 m 3. Indvindingen har

Læs mere

Indsatsområder sagen kort

Indsatsområder sagen kort Miljøudvalget, Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 5, L 71 Bilag 5 Offentligt Dato: 26. november 2013 Til: Folketingets Miljøudvalg Sagsbehandler: Bente Villumsen, 4097 3243, bv@dn.dk Indsatsområder sagen

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 521-V02-20-0004 / 116491 Navn: Adresse: Skolegade 15A Kontaktperson: Formand: Peter Johanning, Arnåvej 3, 6240 Løgumkloster Dato for besigtigelse: Den

Læs mere

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Udbyneder Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Udbyneder Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet på

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1435 Aalborg SØ Søren Bagger Landinspektør, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar

Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Område: Regional Udvikling Afdeling: Miljø og Råstoffer Journal nr.: 15/20835 Dato: 20. september 2016 Udarbejdet af: Strategiteamet Jordforureningsstrategi 2017 Notat om behandling af høringssvar Indledning

Læs mere

Vedtaget. Status. Plannavn februar Dato for offentliggørelse af forslag. 25. februar Startdato, Offentlighedsperiode

Vedtaget. Status. Plannavn februar Dato for offentliggørelse af forslag. 25. februar Startdato, Offentlighedsperiode 9 2013 Vedtaget Plannavn 9 2013 Dato for offentliggørelse af forslag Startdato, Offentlighedsperiode Slutdato, Offentlighedsperiode 25. februar 2015 25. februar 2015 22. april 2015 Dato for vedtagelse

Læs mere

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015

Redegørelse for GKO Odsherred. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 Redegørelse for GKO Odsherred Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 7.2.7 Sammenfattende beskrivelse ved Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk indvinder fra 2 boringer, henholdsvis DGU.nr: 191.124

Læs mere

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Gassum Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Gassum Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet i boringerne

Læs mere

Bilag 1 Båstrup-Gl.Sole Vandværk

Bilag 1 Båstrup-Gl.Sole Vandværk er beliggende mellem Øster Snede og Gammel Sole by ved en landbrugsejendom. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 47.000 m 3 og indvandt i 2016 31.982 m 3. Udviklingen

Læs mere

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by.

Stenderup Vandværk er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. er beliggende umiddelbart vest for Stenderup by. Vandværket har en indvindingstilladelse på 35.000 m 3 og indvandt i 2013 omkring 42.000 m 3 årligt. Indvindingen har været faldende frem til 1998, hvorefter

Læs mere

Bilag 1 Løsning Vandværk

Bilag 1 Løsning Vandværk Bilag 1 ligger midt i Løsning by og vandværksdriften udføres af Løsning Fjernvarme. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket har en indvindingstilladelse på 240.000 m 3 og indvandt i 2016 206.008 m

Læs mere

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 2 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 5B6 ved Trustrup Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Hedensted Kommune REDEGØRELSE OM BYUDVIKLING I OSD I HENHOLD TIL VANDPLANERNES RETNINGSLINJER 40 OG 41 I HEDENSTED KOMMUNE

Hedensted Kommune REDEGØRELSE OM BYUDVIKLING I OSD I HENHOLD TIL VANDPLANERNES RETNINGSLINJER 40 OG 41 I HEDENSTED KOMMUNE Hedensted Kommune REDEGØRELSE OM BYUDVIKLING I OSD I HENHOLD TIL VANDPLANERNES RETNINGSLINJER 40 OG 41 I HEDENSTED KOMMUNE Rekvirent Hedensted Kommune Rådgiver Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J.

Læs mere

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a.

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a. Indsatsplan for Vandcenter Djurs a.m.b.a. Dolmer Kildeplads Indledning: Ifølge vandforsyningslovens 13 skal kommunalbestyrelsen vedtage en indsatsplan i områder, som i vandplanen er udpeget som indsatsplanområder

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 521-V01-10-0001 / 116487 Navn: Adresse: Tønder Landevej 10 Kontaktperson: Tønder Vand A/S, John Pies Christiansen, Stationsvej 5, 6261 Bredebro Dato for

Læs mere

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering

Notat. 1. Resumé. Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning. Strategisk Miljøvurdering Notat Projekt Kunde Vurdering af geologi og hydrologi i forbindelse med placering af boligområde 1.B.19 ved Auning Norddjurs Kommune Rambøll Danmark A/S Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Århus N Danmark Emne

Læs mere

Bilag 1 til grundvandsredegørelse

Bilag 1 til grundvandsredegørelse Bilag 1 til grundvandsredegørelse 1 Indholdsfortegnelse Byudvikling... 3 Grundvandets forhold i Ringsted Kommune... 4 Boligområder... 11 Langagerområdet... 12 Hulemarken... 13 Gyrstinge... 14 Høm... 16

Læs mere

Kort- og Matrikelstyrelsen DDOland, COWI. Udgivet af Vejle Amt Damhaven Vejle November Redaktion Grundvandsgruppen Vejle Amt

Kort- og Matrikelstyrelsen DDOland, COWI. Udgivet af Vejle Amt Damhaven Vejle November Redaktion Grundvandsgruppen Vejle Amt Udgivet af Vejle Amt Damhaven 12 7100 Vejle November 2006. Redaktion Grundvandsgruppen Vejle Amt Kortmaterialet er bearbejdet af Vejle Amt og fremstillet med tilladelse fra Kort- og Matrikelstyrelsen og

Læs mere

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning

Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning Bekendtgørelse og vejledning om krav til kommunernes fysiske planlægning EnviNa - Temadag om indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, Middelfart 8. februar 2017 Helga Ejskjær, Vandforsyning 1. Baggrund

Læs mere

Fig. 1: Hornsyld Vandværk samt graf med udviklingen af indvindingsmængden (til 2011).

Fig. 1: Hornsyld Vandværk samt graf med udviklingen af indvindingsmængden (til 2011). Vandværk Vandværket, der er placeret centralt i by, er et stort og centralt placeret vandværk for områdets vandforsyning. Området ved er under vækst og et stigende vandforbrug må forventes fremover. Vandværket

Læs mere

Kortlægningen af grundvandsforholdene på Als

Kortlægningen af grundvandsforholdene på Als Kortlægningen af grundvandsforholdene på Als Resultater Peter Erfurt Geolog, By- og Landskabsstyrelsen, 4.5.2010 Hvad vil jeg fortælle? - Om grundvandet på Als med fokus på Nordals De store linjer - Om

Læs mere

GEUS-NOTAT Side 1 af 3

GEUS-NOTAT Side 1 af 3 Side 1 af 3 Til: Energistyrelsen Fra: Claus Ditlefsen Kopi til: Flemming G. Christensen GEUS-NOTAT nr.: 07-VA-12-05 Dato: 29-10-2012 J.nr.: GEUS-320-00002 Emne: Grundvandsforhold omkring planlagt undersøgelsesboring

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10

KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 10 RIDECENTER PÅ ASMINDRUPVEJ, VIPPERØD VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Kommuneplan llæg nr. 10 l Kommuneplan 2013-25 - Ridecenter på Asmindrupvej, Vipperød REDEGØRELSE

Læs mere

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning

RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Image size: 7,94 cm x 25,4 cm RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Præsentation af den afsluttede kortlægning Grundvandsrådsmøde i Næstved Kommune 3/9-2014 RINGSTED-SUSÅ KORTLÆGNINGSOMRÅDE Kortlægningsområde:

Læs mere

GRUNDVANDSREDEGØRELSE

GRUNDVANDSREDEGØRELSE GRUNDVANDSREDEGØRELSE I Bekendtgørelse om krav til kommuneplanlægning inden for områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande til almene vandforsyninger uden for disse 1 og i Vejledning

Læs mere

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3

Vandforbrug Type Antal Forbrug m 3 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0004 / 118041 Navn: Adresse: Løgumklostervej 20 Kontaktperson: Formand: Niels Chr. Schmidt, Løgumklostervej 32, Lovrup, 6780 Skærbæk Dato for

Læs mere

Adresse: Arrild Ferieby 21 Driftsansvarlig: Kaj Mamsen, Højbjergvej 1, Arrild, 6520 Toftlund Dato for besigtigelse: 17.

Adresse: Arrild Ferieby 21 Driftsansvarlig: Kaj Mamsen, Højbjergvej 1, Arrild, 6520 Toftlund Dato for besigtigelse: 17. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 525-V02-20-0008 / 116925 Navn: Adresse: Arrild Ferieby 21 Kontaktperson: Driftsansvarlig: Kaj Mamsen, Højbjergvej 1, Arrild, 6520 Toftlund Dato for besigtigelse:

Læs mere

Møde med vandværkerne på Helgenæs. 7. marts 2016

Møde med vandværkerne på Helgenæs. 7. marts 2016 Møde med vandværkerne på Helgenæs 7. marts 2016 Dagsorden 1. Velkomst: 2. Resultatet af grundvandskortlægningen. 3. Udfordringer på grundvandsområdet. - Korte boringer - Pesticider/nitrat mv. 4. Forsyningsstruktur.

Læs mere

Bilag 1 Daugård Vandværk

Bilag 1 Daugård Vandværk Bilag 1 er beliggende i den vestlige del af Daugård by. Figur 1:. Foto fra tilsyn i 2010. Vandværket er opført i 1997 og har en indvindingstilladelse på 66.000 m 3 og indvandt i 2016 64.743 m 3. Udviklingen

Læs mere

Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider. Funktionsleder Martin Skriver

Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider. Funktionsleder Martin Skriver Naturstyrelsens tanker om grundvandsbeskyttelse over for pesticider Funktionsleder Martin Skriver Eksisterende håndtag i MBL 21 b. Anvendelse af pesticider, dyrkning og gødskning til erhvervsmæssige og

Læs mere

Adresse: Gasse Nyvang 3 Formand: Emil Bygvraa Skov, Gasse Nyvang 9, Øster Gasse, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 22.

Adresse: Gasse Nyvang 3 Formand: Emil Bygvraa Skov, Gasse Nyvang 9, Øster Gasse, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse: 22. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0012 / 118048 Navn: Adresse: Gasse Nyvang 3 Kontaktperson: Formand: Emil Bygvraa Skov, Gasse Nyvang 9, Øster Gasse, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

Thue Weel Jensen. Introduktion

Thue Weel Jensen. Introduktion Geologien i Syddjurs Kommune og dens betydning for vandindvinding til drikkevand Hvad skal de private vandværker være opmærksom på, og hvordan sikrer vi vore vandressourcer i fremtiden Thue Weel Jensen

Læs mere

RAPPORT GRUNDVANDSREDEGØRELSE AABENRAA KOMMUNE VERSION Sweco. repo001.docx

RAPPORT GRUNDVANDSREDEGØRELSE AABENRAA KOMMUNE VERSION Sweco. repo001.docx RAPPORT 30.6614.15 GRUNDVANDSREDEGØRELSE AABENRAA KOMMUNE VERSION 2 13-01-2017 repo001.docx 2015-10-05 Sweco Aabenraa Kommune Grundvandsredegørelse for Aabenraa kommune Opdateret januar 2017 Udgivelsesdato

Læs mere

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER

FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER FRA GEOLOGI TIL INDSATSPLAN - BETYDNING AF DEN GEOLOGISKE FORSTÅELSE FOR PRIORITERING AF INDSATSER Hydrogeolog, ph.d. Ulla Lyngs Ladekarl Hydrogeolog, ph.d. Thomas Wernberg Watertech a/s Geolog, cand.scient.

Læs mere

Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune Sønderborg Kommune post@sonderborg.dk hzyr@sonderborg.dk Ribe vand J.nr. NST-463-00554 Ref. Jedbe/jarei Den 10. maj 2012 Udpegning af nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) og indsatsområder mht. nitrat

Læs mere

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune

Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Tillæg nr. 2 Redegørelse Byvækst i områder med særlige drikkevandsintereser (OSD) Bilag l Kommuneplan 2013 2025 for Holbæk Kommune Offentliggørelse Holbæk Kommune har vedtaget Tillæg nr. 2 til OSD-redegørelsen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 15 Ikast-Brande Kommuneplan Nyt planlægningsgrundlag for Gl. Blåhøj

Kommuneplantillæg nr. 15 Ikast-Brande Kommuneplan Nyt planlægningsgrundlag for Gl. Blåhøj Nyt planlægningsgrundlag for Gl. Blåhøj Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen. Ikast Brande Nørre

Læs mere

Udtalelse til miljøansøgning for Lynggård Biogasanlæg, Peder Andersen, Over Lyngen 4, 4720 Præstø, Matr.nr. 9a mfl., Stavreby By.

Udtalelse til miljøansøgning for Lynggård Biogasanlæg, Peder Andersen, Over Lyngen 4, 4720 Præstø, Matr.nr. 9a mfl., Stavreby By. NOTAT Sagsnr.: 15-12874 Dokumentnr.: 94238/15 Udtalelse til miljøansøgning for Lynggård Biogasanlæg, Peder Andersen, Over Lyngen 4, 4720 Præstø, Matr.nr. 9a mfl., Stavreby By. Lynggård Biogasanlæg har

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7. til Kommuneplan Et erhvervsområde ved Barritskovvej. Forslag

Kommuneplantillæg nr. 7. til Kommuneplan Et erhvervsområde ved Barritskovvej. Forslag Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan 2013-2025 Et erhvervsområde ved Barritskovvej. Forslag Kommuneplantillæg nr. 7 Baggrund Kommuneplantillæg nr. 7 er udarbejdet for at bringe lokalplanforslag 1021

Læs mere

Der er på figur 6-17 optegnet et profilsnit i indvindingsoplandet til Dejret Vandværk. 76 Redegørelse for indvindingsoplande uden for OSD Syddjurs

Der er på figur 6-17 optegnet et profilsnit i indvindingsoplandet til Dejret Vandværk. 76 Redegørelse for indvindingsoplande uden for OSD Syddjurs Sammenfattende beskrivelse ved Dejret Vandværk Dejret Vandværk har 2 aktive indvindingsboringer, DGU-nr. 90.130 og DGU-nr. 90.142, der begge indvinder fra KS1 i 20-26 meters dybde. Magasinet er frit og

Læs mere

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer:

Grundvandsforekomsterne er inddelt i 3 typer: Geologiske forhold I forbindelse med Basisanalysen (vanddistrikt 65 og 70), er der foretaget en opdeling af grundvandsforekomsterne i forhold til den overordnede geologiske opbygning. Dette bilag er baseret

Læs mere

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune

Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune Kort over kortlægningsområdet i Jammerbugt Kommune GRUNDVANDSKORTLÆGNING Hvad er det? Hvorfor gør vi det? Hvordan gør vi det? Lovgrundlag og formål Miljømålslovens 6 og 8a Den afgiftsfinansierede grundvandskortlægning

Læs mere

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Koordinationsforum, Haderslev, 3. oktober 2013 Naturstyrelsens BNBO-rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr.26 til Kommuneplan for Holbæk Kommune

Kommuneplantillæg nr.26 til Kommuneplan for Holbæk Kommune Kommuneplantillæg nr.26 til Kommuneplan 2007 2018 for Holbæk Kommune Kommuneplantillæg nr. 26 er vedtaget af Holbæk Byråd den 20. februar 2013 og offentliggjort den 24. april 2013. 1 Tidligere kommuneplanramme

Læs mere

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde

NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde NYHEDSBREV Grundvandskortlægning i Hadsten kortlægningsområde INDLEDNING Det er nu et godt stykke tid siden, vi mødtes til følgegruppemøde i Kulturhuset InSide, Hammel. Miljøcenter Århus har sammen med

Læs mere

Redegørelse for Kortlægningsområde. Vamdrup-Skodborg. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015

Redegørelse for Kortlægningsområde. Vamdrup-Skodborg. Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 Redegørelse for Kortlægningsområde Ødis- Vamdrup-Skodborg Afgiftsfinansieret grundvandskortlægning 2015 Titel: Redegørelse for Kortlægningsområde Ødis- Vamdrup-Skodborg Redaktion: Naturstyrelsen og Orbicon

Læs mere

As Vandværk og Palsgård Industri

As Vandværk og Palsgård Industri og Palsgård Industri ligger i det åbne land i den østlige del af Overby. Vandværket har 2 indvindingsboringer beliggende tæt ved hinanden, ca. 10 meter fra vandværket, se figur 2. Vandværket har en indvindingstilladelse

Læs mere

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018.

Nærværende notat er en opdatering af NIRAS vurdering af 25. januar 2018 efter GEUS kommentarer af 6. februar 2018. 31. maj 2018 Notat Allerød Kommune Grundvand ved Erhvervsområde Farremosen Vurdering 1 Indledning På baggrund af Lynge Overdrev Vandværks kritik af Allerød Kommunes redegørelse for geologi og grundvandsforhold

Læs mere

Rebild Kommune. Februar 2017 VURDERING AF PROJEKTOMRÅDE FOR NFI OG BYUDVIKLING I RAVNKILDE (SUPPLERENDE GRUNDVANDS- REDEGØRELSE), REBILD KOMMUNE

Rebild Kommune. Februar 2017 VURDERING AF PROJEKTOMRÅDE FOR NFI OG BYUDVIKLING I RAVNKILDE (SUPPLERENDE GRUNDVANDS- REDEGØRELSE), REBILD KOMMUNE Rebild Kommune Februar 2017 VURDERING AF PROJEKTOMRÅDE FOR NFI OG BYUDVIKLING I RAVNKILDE (SUPPLERENDE GRUNDVANDS- REDEGØRELSE), REBILD KOMMUNE PROJEKT Vurdering af projektområde for NFI og byudvikling

Læs mere

Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse: 26.

Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse: 26. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0017 / 118055 Navn: Adresse: Renbækvej 12 Kontaktperson: Dan Hausø, Renbækvej 12, Renbæk, 6780 Skærbæk, tlf. 72553230 Dato for besigtigelse:

Læs mere

Administrationsgrundlag - GKO

Administrationsgrundlag - GKO Administrationsgrundlag - GKO Beskyttelse af grundvand og drikkevand 1. Den generelle beskyttelse - Grundvandet skal kunne anvendes som drikkevand uden egentlig rensning (simpel vandbehandling) - Generel

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

Opstartsmøde. Indsatsplanlægning for

Opstartsmøde. Indsatsplanlægning for Opstartsmøde Indsatsplanlægning for Drikkevandsbeskyttelse i Silkeborg Syd Resume af Grundvandskortlægningen for Silkeborg Syd Disposition Oversigtslig gennemgang af statens grundvandskortlægning http://naturstyrelsen.dk/vandmiljoe/vand-ihverdagen/grundvand/grundvandskortlaegning/kortlaegningsomraader/

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 4 Ikast-Brande Kommuneplan Boligområde, Engtoften, Brande

Kommuneplantillæg nr. 4 Ikast-Brande Kommuneplan Boligområde, Engtoften, Brande Kommuneplantillæg nr. 4 Boligområde, Engtoften, Brande Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i kommunen.

Læs mere

Syddjurs Kommune 19. November 2014

Syddjurs Kommune 19. November 2014 Møde mellem Ikke almene vandværker og Syddjurs Kommune 19. November 2014 Steen S. Wengel Anna Okkerlund Brahe Anne-Mette Randrup Rasmussen Velkomst: v/ Steen S. Wengel Dagsorden: 1. Ikke almene vandværker

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune Høje-Taastrup Kommune REDEGØRELSE OM BYUDVIKLING I OSD OG NFI Rekvirent Høje-Taastrup Kommune Rådgiver Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Projektnummer 1311400022 Projektleder Udarbejdet af Anette

Læs mere

Adresse: Søndervej 10 Formand: Steen Thomsen, Ahornvej 8, Abild, 6270 Tønder og Egon Rubæk Dato for besigtigelse: 21.

Adresse: Søndervej 10 Formand: Steen Thomsen, Ahornvej 8, Abild, 6270 Tønder og Egon Rubæk Dato for besigtigelse: 21. Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 541-V02-20-0004 / 119126 Navn: Adresse: Søndervej 10 Kontaktperson: Formand: Steen Thomsen, Ahornvej 8, Abild, 6270 Tønder og Egon Rubæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

Grundvandsredegørelse. kommuneplanen. Helga Ejskjær. Natur & Miljø 2019 konferencen

Grundvandsredegørelse. kommuneplanen. Helga Ejskjær. Natur & Miljø 2019 konferencen Grundvandsredegørelse i kommuneplanen Helga Ejskjær Natur & Miljø 2019 konferencen Nyborg Strand, 27. maj 2019 Indhold 1. Nationale interesser (tværministeriel opgavevaretagelse) 2. Myndighedsregulering

Læs mere

DEL 3 GRØNBJERG-LANGELUND VANDVÆRK OG ØGELUND VANDVÆRK 2016

DEL 3 GRØNBJERG-LANGELUND VANDVÆRK OG ØGELUND VANDVÆRK 2016 DEL 3 GRØNBJERG-LANGELUND VANDVÆRK OG ØGELUND VANDVÆRK 2016 TEKNIK Indsatsplan & MILJØ for Grønbjerg-Langelund Vandværk og Øgelund Vandværk 01 Grønbjerg-Langelund Vandværk Grønbjerg-Langelund Vandværk

Læs mere

Notat. Redegørelse om grundvandsbeskyttelse indenfor lokalplanområdet - Boligområde ved Røvedvej i Spørring

Notat. Redegørelse om grundvandsbeskyttelse indenfor lokalplanområdet - Boligområde ved Røvedvej i Spørring Notat Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Redegørelse om grundvandsbeskyttelse indenfor lokalplanområdet - Boligområde ved Røvedvej i Spørring

Læs mere

Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne

Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne Region ovedstaden enter for Regional Udvikling Risikovurdering og prioritering af indsatsen i regionerne John Flyvbjerg Vand og Råstoffer Region ovedstaden Grundvandsbeskyttelsen hvordan står det til?

Læs mere

Vandværket. Andet erhverv 4 1.548 Institutioner 3 3.823 Hotel/camping 1 182. Datakilder Vandværket sept. 2011. 30.8057.01/MPH/Februar 2013 Side 1

Vandværket. Andet erhverv 4 1.548 Institutioner 3 3.823 Hotel/camping 1 182. Datakilder Vandværket sept. 2011. 30.8057.01/MPH/Februar 2013 Side 1 Vandværket Generelle data Lokalitet / JUP PlantID: 531-V02-20-0014 / 118050 Navn: Rejsby Vandværk Adresse: Horsbølvej 56 Kontaktperson: Niels Peter Brodersen, Kogsvej 69, 6780 Skærbæk Dato for besigtigelse:

Læs mere

Bilag 1. Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse

Bilag 1. Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Bilag 1 Administrationsgrundlag for indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Målsætning for grundvandsbeskyttelse Det er Rebild Kommunes mål at drikkevandsforsyningen, nu og i fremtiden, er baseret på uforurenet

Læs mere

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1

Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Miljøcenter Nykøbing Falster Grundvandskortlægning Nord- og Midtfalster Trin 1 Resumé November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Miljøcenter

Læs mere

Udlæg af arealer til store husdyrbrug

Udlæg af arealer til store husdyrbrug Sønderborg Kommune Udlæg af arealer til store husdyrbrug Redegørelse i henhold til trinmodellen i Statslig udmelding til vandplanernes retningslinje 40 og 41 i forhold til byudvikling og anden ændret arealanvendelse

Læs mere

Delindsatsplan. Knejsted Mark Vandværk. for [1]

Delindsatsplan. Knejsted Mark Vandværk. for [1] Delindsatsplan for Knejsted Mark Vandværk [1] [2] Indhold Forord... 5 Definitioner/ordforklaring... 5 1 Indledning... 7 2 Områdebeskrivelse... 8 2.1 Vandværket... 8 2.1.1 Boringer... 8 2.1.2 Vandkvalitet

Læs mere