Rengøring. guide DEN STORE GUIDE TIL. sider KØKKEN STUE BADEVÆRELSE BØRNEVÆRELSE EKSPERTENS BEDSTE RÅD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rengøring. guide DEN STORE GUIDE TIL. sider KØKKEN STUE BADEVÆRELSE BØRNEVÆRELSE EKSPERTENS BEDSTE RÅD"

Transkript

1 April flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide 16 sider DEN STORE GUIDE TIL Rengøring KØKKEN STUE BADEVÆRELSE BØRNEVÆRELSE EKSPERTENS BEDSTE RÅD

2 2 rengøring Rent i hele huset INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side 4-8 Sådan gør du rent i køkkenet Side 9-12 Sådan gør du rent på badeværelset Side 13 Sådan gør du rent i stuen Side 15 Ekspert Michael Renés bedste råd Side 14 Sådan gør du rent på børneværelset PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk, Web: og plus, Ansv. chefredaktør: Olav Skaaning Andersen, Redaktør: Mette Bernt Knudsen, Bemærk: Der kan være omtalt forhold, der ikke længere er gældende. Se udgivelsesdato på forsiden af publikationen.

3 Flere guides på bt.dk/plus og b.dk/plus 3 Nu er det tid til at svinge kosten! Så er det sæson for forårsrengøring, men alt for mange af os ved ikke, hvordan vi gør ordentligt rent. Forårssolen skinner gennem ruden. Den giver energi, varme og glæde, men frem sammen med lyset dukker også fedtede vinduer, spindelvæv og nullermænd. Først nu kan vi for alvor se, HVOR meget skidt, vi faktisk har liggende i krogene. Så frem med spand, kost og klude. Det er tid til at skure hytten godt og grundigt igennem. Der er bare ét problem: Alt for mange af os ved ikke, hvordan vi gør rent. De gode gamle husmoder-dyder døde, da kvinderne i løbet af 60 erne smed forklædet og forlod nilfisk og kødgryder og indtog arbejdsmarkedet.»kvinderne er kommet ud på arbejdsmarkedet, og der er mange gode teknikker, som ikke er blevet ført videre til de yngre generationer. Og så har mange af os rigtig travlt. Rengøring er blevet noget, vi skal have overstået hurtigt, og derfor er der også risiko for, at rengøringsstandarden bliver ringere.«det siger Michael René, lektor fra Professionshøjskolen Metropol og forfatter til rengøringsbogen Håndbogen i praktisk hjælp.»vi gør mindre rent ofte i stedet for at tage den store hovedrengøring. Den har vi ikke rigtig tid til. Vi tager lidt i ny og næ, siger Michael René, som opfordrer os til at holde fast i det med de små skridt. Hold fast i at gøre lidt engang imellem. Det kan være en stor opgave at gøre hele køleskabet rent, men tag en hylde en gang imellem, for så får du det gjort. Skab en god stemning og gør rent sammen med resten af familien, så det ikke bliver til en ærgerlig ting, som bare skal gøres. Og kniber det med tiden, råder Michael René os til at tage det vigtigste først:»hvis du ikke har så meget tid, så fokuser på køkkenet, toilettet og entreen.«se her i guiden, hvordan du gør.

4 4 Rengøring Køkken Køkkenet skal holdes rent for at sikre en god fødevarehygiejne. Gør det til en vane, at du altid gør rent, når du har lavet mad Husk: Hvis der er ting, der er meget beskidte, så begynd med at sætte det i blød, og gå i gang med de andre elementer i køkkenet imens. Hvor tit: Køkkenbordet, komfur og alle steder, hvor du laver mad, skal tørres af hver dag. Du skal gøre hovedrent, når det trænger eller mindst hver fjortende dag. Hvorfor: Du og din familie risikerer at blive syge, hvis køkkenet ikke er rent. Komfur/ ovn og/eller mikroovn Bland varmt vand og sulfo. Tag en klud eller plastikbørste og vask kogeplader, ovn og mikroovn i den varme sæbeopløsning. Skyld efter med koldt vand. Er kogepladerne, ovnen eller mikroovnen meget snavsede, er det bedre at bruge brun sæbe. Smør et tykt lag brun sæbe på pletterne med en klud eller engangssvamp. Skrub indtil pletterne er opløst og skyl efter med koldt vand. Er der tale om ældre og fastbrændte pletter, så smør komfuret ind i sæbeopløsningen og pak lågen og andre snavsede elementer ind i husholdningsfilm. Lad komfuret stå sådan natten over. Vask komfuret rent og skyl efter med koldt vand. Gentag behandlingen indtil pletterne er væk. Pas på: Brun sæbe er stærkt ætsende, og derfor fjerner det al fedt fra huden og i værste fald kan det give åbne sår. Derfor er det vigtigt, at du altid bruger handsker, når du arbejder med brun sæbe. Keramisk kogeplade Skrab glaspladen fri for fastbrændte madrester med den specielle skraber, der følger med

5 Flere guides på bt.dk/plus 5 glaspladen. Kom midlet på, lad det stå nogle minutter og vask efter med koldt vand. Almindelig kogeplade Har du en god gammeldags kogeplade, kan du gøre den ren med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en klud eller plastikbørste og vask kogepladerne sæbevandet. Skyld efter med koldt vand. Er pladerne meget snavsede, så prøv med brun sæbe i stedet for. Smør et tykt lag brun sæbe på pletterne med en klud eller engangssvamp. Skrub til pletterne er opløste og skyl efter med koldt vand. Er pletterne brændt for godt fast, så smør kogepladerne ind i en opløsning af vand og brun sæbe. Pak dem ind i husholdningsfilm. Vask kogepladerne rene og skyl efter med koldt vand. Gentag, indtil pletterne er væk. Pas på: Brug altid handsker, når du bruger brun sæbe. Emhætte Gør emhætten ren med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en klud eller plastikbørste, og vask emhætten med sæbevandet. Skyld efter med koldt vand. Vask filteret foran udsugningen med sæbeopløsningen og/eller skift kulfilteret i emhætten. Gentag behandlingen, indtil snavset er væk. Køleskab Gør dit køleskab rent, når du kan se, at det er beskidt eller mindst hver anden måned. Sluk for skabet og tøm det. Vask hylder og vægge med en klud med vand og sulfo, og skyld efter med koldt vand. Rens afløbshullet bagerst i køleskabet i renden under køleelementet med en vatpind. Er renden fuld af vand, så fjern madrester og lignende, så vandet kan løbe fra igen. Fryser Afrim din fryser hver anden måned. Det er det mest hygiejniske, og det vil spare dig for strøm. Sluk fryseren og tøm den. Bland en halv liter varmt vandhane-vand med to liter kogende vand i en stor plastikskål. Stil plastikskålen med det varme

6 6 Rengøring vand ind på en hylde i fryseren eller i bunden. Lav en skål til hver hylde eller til hvert rum i fryseren. Lad fryseren stå åben en halv times tid, skift eventuelt vandet, hvis ikke al isen er smeltet, og gentag behandlingen. Den is, der ikke smelter, skraber du forsigtigt af med en lille plastikspartel, men pas på ikke at ødelægge fryseelementerne. Vask fryseren i varmt vand og mildt opvaskemiddel og skyl efter med koldt vand. Lad døren eller lågen stå åben og lad fryseren tørre. Karklud Kluden er et eldorado for bakterier, så husk at skifte den hver dag. Mindst! Beskidte klude vasker du ved minimum 60 grader, og hvis du af og til bruger kluden til at tørre op på gulvet, skal du smide den til vask med det samme og ikke bruge den på køkkenbordet bagefter. Kogekedel/ kaffemaskine Er din kedel eller kaffemaskine kalket til, er det vigtigt at gøre den ren. Ellers tager det meget længere tid at koge vandet, og det bruger mere strøm. Du fjerner kalken ved at fylde kedel eller maskine med koldt vand og et afkalkningsmiddel for eksempel citronsyre. Tænd apparatet, og lad opløsningen koge og tøm derefter apparatet. Er der stadig kalk tilbage, så gør det en gang til. Når du er færdig, hælder du rent koldt vand i og koger efter. Det gør du to gange. Så er kedlen eller kaffemaskinen klar igen.

7 Flere guides på bt.dk/plus 7 Køkkenvasken Når din køkkenvask er beskidt, kan du skrubbe den med opvaskemiddel og skylde efter med koldt vand. Hvis den er meget beskidt, kan du tage noget ståluld med sæbe og bruge knofedt til at skrubbe vasken ren. Du kan også bruge soda. Kom flydende soda på en svamp og skrub vasken grundigt. Skyl efter med koldt vand. Pas på: Brug handsker, når du arbejder med soda. Har du problemer med kalk i køkkenvasken, kan du afkalke den med en mild syre som for eksempel citronsyre. For at få vasken helt blank og skinnende igen, kan du sætte proppen i og smøre en stribe tandpasta i vasken. Hæld en liter køligt/lunkent vand og skrub vasken med en børste. Gør det, indtil køkkenvasken er blank og skinnende. Du kan også pudse vasken op med bagepulver, en sjat vand og en klud. Pas på: Brug handsker, når du arbejder med citronsyre. Afløbet Afløbet i køkkenet bliver fyldt med fedt, sæbe og madrester, og det risikerer at sætte sig fast. Du kan rense afløbet med flydende afløbsrens eller kautisk soda. Hvis du bruger afløbsrens: Åbn for det varme vand og skyl afløbet igennem. Hæld en halv liter afløbsrens i afløbet og lad det stå en time. Skyld efter med varmt vand. Gentag, til der ikke er mere snavs i afløbet. Fliser/ eller klinker (glaserede) Sidder der madrester og fedt på dine køkkenfliser, kan du gøre dem rene med universalrengøring. Fyld en fem liters spand med varmt vand og cirka to spiseskefulde Ajax eller lignende. Vask fliserne grundigt med en blød svamp eller klud. Bliv ved, indtil fliserne eller klinkerne er rene. Husk: Brug altid handsker, når du arbejder med universalrengøringsmidler. Fliser/ eller klinker (ikke glaserede) Har du meget slemme pletter fra mad, kan du fjerne dem med brun sæbe. Smør et tykt lag brun sæbe på pletterne med en engangssvamp, skrub indtil pletterne er opløst og skyld efter med koldt vand. Er det gamle og fastbrændt pletter, så lad den brune sæbe sidde og dæk det med husholdningsfilm. Lad det sidde sådan en times tid. Skyld derefter af med koldt vand. Pas på: Brug altid handsker, når du arbejder med brun sæbe. Køkkenbordet Gør køkkenbordet rent med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en klud og vask køkkenbordet med sæbevandet. Brug aldrig en metalsvamp, skurepulver eller lignende, for de ridser. Skyld efter med koldt vand. Gentag behandlingen indtil snavset er væk.

8 8 Rengøring Køkkenskabe Det er vigtigt, at dine køkkenskabe er rene. Indret dem, så du samler tørre produkter som mel, havregryn, cornflakes i et skab og våde produkter som olie, balsamico i et andet. Isoler produkter, der lugter, så der ikke overføres aromastoffer mellem madvare i køkkenet. Gør køkkenskabe rent med varmt vand og opvaskemiddel efter behov, men som minimum hver anden måned. Opdager du melmøl, så støvsug grundigt i alle revner og sprækker. Smid støvsugerposen ud sammen med det angrebne produkt i en tæt forseglet pose. Køkkengulvet (linoleum) Har du linoleum på dit køkkengulv, skal du vaske det i en speciel sæbe til linoleum. Skyld gulvet efter et par gange med koldt vand. Gentag behandlingen, indtil pletterne er væk. Hvis der ikke er kokosolie i den sæbe, du har, skal du efterbehandle gulvet. Bland linolie og mineralsk terpentin, og vask gulvet efter med det, så får det en silkemat overfalde. Vil du have et blankt gulv, så giv det en efterbehandling med voks. Hvis gulvet er meget snavset: Vask det i en brun sæbe, som er lavet specielt til linoleum. Bland fem liter varmt vand med cirka en håndfuld brun sæbe. Sørg for, at sæben er helt opløst. Sæt gulvet i blød. Lad det stå og arbejde i cirka ti minutter, og skyld gulvet efter et par gange med koldt vand. du bruger brun sæbe, grundrengøringsmidler eller universalrengøringsmiddel. Opvaskemaskine Husk opvaskemaskinen, når du gør rent i køkkenet! Først tømmer du filteret for madrester og vasker gummikanten på maskinen i sulfovand. Selve maskinen gør du ren ved at vaske med et særligt maskinvaskemiddel med klor ved 60 grader. Vask maskinen tre gange ved 60 grader. Bagefter vasker du maskinen en enkelt gang igennem uden vaskemiddel for at få alle klor- eller sæberester skyllet ud af maskinen. Du kan også vælge at gøre din opvaskemaskine ren i brun sæbe. Det fjerner skidt og fedt fra maskinen og vandlåsen. Kom en teskefuld brun sæbe i det rum, der er beregnet til vasketabletter i opvaskemaskinen. Tænd maskinen og vask ved 60 grader. Gentag tre gange. Derefter vasker du maskinen igennem uden vaskemiddel for at få alle sæberester skyllet ud af maskinen. du arbejder med brun sæbe og klor! Husk: Hvis din maskine er kalket til, så følg brugsanvisningen og afkalk den. Du kan bruge en spiseskefuld citronsyre eller afkalkningstabletter specielt til opvaskemaskiner. Slut af med et skylleprogram eller en 60 graders vask for at få alle syre- og sæberester skyllet ud.

9 Flere guides på bt.dk/plus 9 Badeværelse Vi afbryder meget af vores arbejde og færden i hjemmet med at gå på badeværelset. Derfor er hygiejnen her fundamental for vores generelle hygiejniske standard i hele hjemmet Husk: På badeværelset gør du først bad og håndvask rent, så gulvet og til sidst toilettet. Husk at skifte vand og klude undervejs, når du gør rent og husk at skyl kluden op med rent vand og sæbe. Bland ALDRIG syre som eksempelvis wc-rens, citronsyre, eddikesyre med klorholdige produkter som klorin, rodalon og lignende. Det medfører giftige gasser. Hvor tit: Badeværelset skal rengøres en gang om ugen som minimum eller efter behov. Hvorfor: Det er let at overføre colibakterier fra et toiletbesøg på vores hænder til vores mad i køkkenet og det kan i værste fald medfører et par sygedage. Håndvask Lav en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask håndvasken inklusiv armatur og skyl efter med koldt vand. Rens desuden afløb i både køkkenvask og toiletvask. du arbejder med universalrengøringsmiddel. Spejl Du kan gøre spejle rent med vinduesrens eller universalrengøringsmiddel. Spray vinduesrens på et viskestykke, puds glasset til viskestykket ikke fugter glasset mere. Spray og puds hele glas

10 10 Rengøring set i cirkulerende bevægelser fra det øverste venstre hjørne ned mod det nederste højre hjørne på den måde undgås striber. Alternativt laves en opløsning af universalrengøringsmiddel. Skrab glasset rent med en vinduesskraber og puds alle striberne på glasset hurtigt efter med et tørt rent viskestykke i cirkulerende bevægelser fra det øverste venstre hjørne ned mod det nederste højre hjørne på den måde undgås striber. du arbejder med universalrengøringsmiddel og vinduesrens. Åbn alle vinduer inden opstart og tænd for udsugningen og begræns anvendelse af vinduesrens med sprit. Badeværelsesfliser Er dine badeværelsesfliser hvide af kalk, kan du fjerne det med en svag syre som citronsyre, eddikesyre eller Minus Kalk. Gør alle fugerne våde med koldt vand. Gør en balje klar med varmt vand og tilsæt den anbefalede mængde citronsyre. Vask kalken af fliserne med en svamp. Vask efter med vand og sæbe og skyld efter med koldt vand. Det bliver du ved med, indtil kalkpletterne er væk. du arbejder med kalkfjerner. Badekar De fleste badekar er fremstillet af glasfiber, stål, akryl eller porcelæn og kan alle rengøres med universalrengøringsmiddel, der er svagt basisk. Vær

11 Flere guides på bt.dk/plus 11 opmærksom på at stål eller støbejernsbadekar ikke tåler syre. Lav en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask badekaret inklusiv armatur og skyl efter med koldt vand. Gentag behandlingen, hvis der stadig er kalkpletter eller snavs. du arbejder med universalrengøringsmiddel. Bruseniche Rengøres på samme måde som badekar. Badeforhæng Hvis dit badeforhæng er blevet sort i kanten, så er der stor sandsynlighed for, at du har fået skimmelsvamp og det skal bekæmpes øjeblikkeligt, for det kan sprede sig til fuger mellem fliser, sprækker, revner og træsorter på resten af badeværelset. Badeforhænget sættes i blød i en spand med varmt vand og rodalon i 30 minutter. Forhænget skylles gentagne gange efter med rent koldt vand. Behandlingen gentages indtil skimmelsvampen er væk. Badeforhænget vaskes alene i vaskemaskinen ved minimum 60 grader med vaskepulver. du arbejder med rodalon. Bland vand og rodalon udenfor i frisk luft eller med kraftig udluftning og ophold dig ikke i samme rum under iblødsætningen. Afløb Afløbet i badeværelset bliver fyldt med hår, sæbe og slam, og det risikerer at sætte sig fast. Du kan rense afløbet med flydende afløbsrens eller kaustisk soda. Hvis du bruger afløbsrens: Åbn for det varme vand, og skyl afløbet igennem. Hæld en halv liter afløbsrens i afløbet og skyl metalbelægningen ren med en lille smule koldt vand og lad afløbet stå i blød i en time. Skyld efter med varmt vand. Gentag, til der ikke er mere skidt i afløbet. Vaskemaskine Tøm risten, og vask gummikanten på maskinen i en mild sæbeopløsning, for eksempel vand og sulfo. Skrub sæbebakken med en børste og koldt vand. Vask den med opvaskemiddel og skrub med en børste. Skyld

12 12 Rengøring med koldt vand. Selve maskinen renser du med et vaskemiddel med klor til vaskemaskiner. Gentag tre gange i alt. Bagefter skyller du maskinen igennem uden sæbe ved 60 grader. Vil du ikke bruge klor, kan du gøre maskinen ren med brun sæbe, som fjerner urenheder og fedt fra maskinen og vandlåsen. Kom en teskefuld brun sæbe i det rum, der er beregnet til vaskepulver. Vask ved 60 grader og gentag tre gang i alt. Vask efterfølgende ved 60 grader uden vaskemiddel for at få alle sæberester skyllet ud af maskinen. Er maskinen kalket til, så afkalk den. Brug afkalkningstabletter specielt til vaskemaskiner, eller tag en spiseskefuld citronsyre. Slut af med et skylleprogram eller en 60 graders vask for at få alle syrer og sæberester skyllet ud. Toilet Skrub toiletkummen og undersiden af brættet med wc-rens. Skyl efter med koldt vand. Sæt toilettet i blød. Hæld wc-rens rundt i kummen og under kanten af toilettet og lad det stå i 20 minutter og arbejde. Træk ud samtidig med, at der randen skrubbes grundigt. Til sidst laver du en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask ovenpå først, derefter indeni og afslut med at vaske wc-brættet. Skyl efter med rent koldt vand. du bruger wc-rens og universalrengøringsmiddel.

13 Flere guides på bt.dk/plus 13 Stue Begynd altid med grundig oprydning i stuen - FØR du går i gang med støvsugningen Husk: Start med at rydde op, tørre støv af og vask alt af. Slut af med at støvsuge og/eller vask gulv. Hvor tit: Efter behov eller mindst en gang om ugen. Hvorfor: For at undgå allergi over for husstøvmider. Vinduer Vask af vinduer klares nemt med en opløsning af universalrengøringsmiddel. Vask vinduet grundigt med en blød svamp fugtet i sæbeopløsningen. Skrab vinduet rent med en vinduesskraber fra øverste venstre hjørne ned mod det nederste højre. Tør kanten af vinduet efter med et viskestykke eller en mikrofiberklud. Gentag, hvis der stadig er pletter. du arbejder med universalrengøringsmiddel. Gulvtæppe Start med at støvsuge møblerne. Flyt dernæst så mange ting fra gulvet op på møblerne, så gulvet er frit. Under en hovedrengøring skal der støvsuges ekstra lang tid på hver kvadratmeter. Tørre støv af Start med at tørre støv af med en støvkost på alle bøger, billedrammer og lignende. Tør reoler, hylder og andet, der kan tåle vand af med en fugtig klud vredet op i lidt opvaskesæbe. Tør efter med en klud vredet op i rent koldt vand. Brændeovn/pejs Den mørkebrune og sorte farve på brændeovne eller pejse fjernes med tredobbelt salmiakspiritus. Tilsæt to spiseskefulde til fem liter varmt vand og vask brændeovnen eller pejsen af med en svamp. Skyl efter med koldt

14 14 Rengøring Børneværelse Fugtigt og snavset vasketøj kan medføre skimmelsvampe og/eller møl Husk: Saml alt fugtigt skrald op og smid det ud. Vask alt vasketøj. Begynd med at rydde op, tørre støv af og vask alt af. Afslut med støvsugning og/eller gulvvask. Hvor tit: Efter behov eller mindst en gang om ugen. Hvorfor: Fordi ungerne ikke skal blive grå af støv, når de sidder på gulvet og leger, og for at undgå, at de bliver allergiske over for husstøv. Seng Støvsug sengen. Vask alt sengetøj, og luft dynerne udenfor i det tørre forårsvejr. Legetøj Vask det legetøj, der kan tåle det, i en vaskepose. Soveværelse rengøres på samme måde.

15 Flere guides på bt.dk/plus 15 Ekspertens bedste råd Hyggeligt Prøv at gøre rengøringen til en hyggelig begivenhed i stedet for noget, der bare skal overstås: Skru op for musikken, hør en lydbog eller inddrag ungerne i rengøringen. Tid Har du ikke så meget tid, så fokuser på køkkenet, toilettet og entreen Lidt ad gangen Husk: Små skridt hjælper også: Hvis du ikke er til den helt store hovedrengøring af eksempelvis hele køleskabet en gang hver fjortende dag, så tør en hylde af, når du alligevel har våde fingre fra opvasken. Så får du det gjort. Tilpas Gør rent i noget tøj, du føler dig frisk og godt tilpas i. Organisér Organiser dit arbejde på den måde, der virker mest motiverende for dig. Begynd med det, du har mest lyst til. Læs Følg altid brugsanvisningen på apparater og rengøringsmidler Handsker Brug handsker og skift dem, når de er slidte og hullede Skift ud Skift viskestykker, håndklæder, karklude og opvaskebørster og svampe. Din seneste opvask er ikke renere end din opvaskebørste, dit viskestykke eller din opvaskemaskine. Håndklæde Lad være med at tørre fingre i viskestykket. Brug et håndklæde i stedet. Karklud Skift karkluden mindst hver dag, og skyl altid karkluden og hæng den til tørre hver gang, du har brugt den. Rene hænder Skift håndklædet tit: Dine hænder er ikke renere end dit håndklæde. Toiletbørste Skift toiletbørsten og opvaskebørsten tit. Luft ud Luft ud, når du alligevel suser rundt. Der skal luftes ud to til tre om dagen i fem til 10 minutter. En god regel er at lufte ud om morgen, når du står op, om eftermiddagen, når du kommer hjem og om aftenen efter, du har spist. Tag dig god tid Når du støvsuger under en hovedrengøring, skal du gøre det ekstra grundigt. Et råd er cirka to til tre minutter på hver kvadratmeter. PLUS rengøringsekspert: Rengøringsguiden er lavet i samarbejde med Michael René, der er levnedsmiddelkandidat og lektor på Professionshøjskolen Metropol og CPH Business. Han underviser i hygiejne, fødevarekemi og statistik. Han har desuden skrevet bogen Håndbog i praktisk hjælp (Munksgaard), der er et opslagsværk i lommeformat til den daglige rengøring, køkkenhygiejne og kamp mod pletter. Håndbog i praktisk hjælp Køb bogen til særpris kr. 98,- inkl. forsendelse (normalpris 130,-). Bestil senest 31. maj Send en mail til forlaget@munksgaard.dk, skriv Håndbog i praktisk hjælp særtilbud i emnefeltet og husk at skrive navn og adresse, så sender de bogen til dig. Efter 31. maj kan bogen købes på

16 Få meget mere indhold på PLUS for 29 kr. per måned Vi publicerer nye guider hver eneste dag året rundt om: Rejser Sundhed Slank Se mere på bt.dk/plus eller b.dk/plus Privatøkonomi Motion

guide MARTS 2011 - flere guider på bt.dk/plus sider Den store guide til Rengøring Køkken børneværelse

guide MARTS 2011 - flere guider på bt.dk/plus sider Den store guide til Rengøring Køkken børneværelse MARTS 2011 - flere guider på bt.dk/plus guide 16 sider Den store guide til Rengøring Køkken stue Badeværelse børneværelse Ekspertens bedste råd 2 rengøring 3 Flere guides på bt.dk/plus Rent i hele huset

Læs mere

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2

FAKTA 4:1. Personlig hygiejne og rengøring. Personlig hygiejne og rengøring. Mad, hygiejne og mikroorganismer 2 Personlig hygiejne og rengøring FAKTA 4:1 Personlig hygiejne og rengøring Det er nødvendigt med en god personlig hygiejne og en god hygiejne i køkkenet, når du laver mad. Det er især vigtigt at vaske hænder

Læs mere

Hovedrengøring sommer 2010

Hovedrengøring sommer 2010 Hovedrengøring sommer 2010 VARME TRAPPE Det forventes, at der ved hovedrengøringen mindst udføres følgende: 1. Spindelvæv i "lofterne" fjernes med en kost. 2. Vinduerne mod gården, som kan nås, vaskes

Læs mere

Badeværelse - vedligehold / rengøring

Badeværelse - vedligehold / rengøring Boligforeningen AAB afd. 68 Badeværelse - vedligehold / rengøring Korrekt brug og vedligehold / rengøring af badeværelset reducerer påvirkningen af materialer og konstruktioner, og forlænger badeværelsets

Læs mere

EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og desinficering Skib: MM / YYYY :

EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og desinficering Skib: MM / YYYY : EGENKONTROL - Rengøringsplan Anvisninger til rengøring og Skib: MM / YYYY : Opbevaringen Hyppighed Rengøringsmiddel Dørk fejes og Sæbevand (også hvor Grundig vask når nødvendigt der opbevares friske råvarer

Læs mere

Vibo afdeling 118 Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning til badeværelset

Vibo afdeling 118 Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning til badeværelset Indholdsfortegnelse Afløb i baderum... 2 Rist.... 2 Vandlås... 2 Bordplade og vask... 4 Almindelig rengøring af bordplade og vask:... 4 Fjernelse af kalk... 4 Vedligeholdelse af Bordplade og vask:... 4

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

3. Badeværelse. 3.1 Bl. batterier

3. Badeværelse. 3.1 Bl. batterier 3. Badeværelse 3.1 Bl. batterier Vedligeholdelse Vedligeholdelse Kontrollér alle dele, rens dem, udskift dem evt., og smør dem med specielt armaturfedt (bestillingsnr. 45 589). Reservedele Se TPI (Teknisk

Læs mere

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler

CUBE DESIGN. Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S. - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Sådan passer du bedst på dit Cube Design produkt Denne vejledning giver dig mulighed for at pleje

Læs mere

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine!

Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Lugter din opvaskemaskine? Er dine glas grimme? Vi giver dig løsningerne på dine problemer i denne guide med tips og tricks til din opvaskemaskine! Vi er Danmarks største online hvidevareforhandler. Spørg

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

Klargøring af lejemål ved fraflytning

Klargøring af lejemål ved fraflytning Klargøring af lejemål ved fraflytning 1 Huskeliste Det kan være stressende at flytte, og det er nemt at miste overblikket over, hvad der er rengjort og ordnet og hvad der mangler i forbindelse med en flytning.

Læs mere

Hyppige pletter. Besma International Chem a/s 2014. Besma Rengøringsmidler. Pletfjerner ISO 14001 miljøcertificeret. www.besma.dk

Hyppige pletter. Besma International Chem a/s 2014. Besma Rengøringsmidler. Pletfjerner ISO 14001 miljøcertificeret. www.besma.dk Hyppige pletter Besma Rengøringsmidler. Pletfjerner ISO 14001 miljøcertificeret www.besma.dk Hyppige pletter Indhold: 1. Fedt og olie pletter 2. Fugleklatter 3. Insekter på loftet 4. Jord og græs pletter

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

1. Kontor, opvaskerum og mellemgang ved køkken (4 alumner) (Revideret 2. oktober 10) Godkendt 2. omgang. Tidspunkt Beskrivelse Godkendt Bemærkninger

1. Kontor, opvaskerum og mellemgang ved køkken (4 alumner) (Revideret 2. oktober 10) Godkendt 2. omgang. Tidspunkt Beskrivelse Godkendt Bemærkninger 1. Kontor, opvaskerum og mellemgang ved køkken (4 alumner) (Revideret 2. oktober 10) Tidspunkt Beskrivelse Godkendt Bemærkninger Opvaskerum 1 gang om ugen Vask gulv med grovrens, også under KEN og vasken

Læs mere

Få et fuldstændigt rent hjem med denne effeektive rengøringsrutine

Få et fuldstændigt rent hjem med denne effeektive rengøringsrutine Få et fuldstændigt rent hjem med denne effeektive rengøringsrutine Organisering og gode rengøringsrutiner vil spare dig for en masse tid og gøre rengøringen mere overskuelig. Læs her, hvordan din rengøring

Læs mere

Den store rengøringsplan for efterårsferien

Den store rengøringsplan for efterårsferien 25,3 OZ / 750 ml BASERET PÅ Den store rengøringsplan for efterårsferien Med økologisk blomstervand Naturlige essentielle oiler fra Grapefrugt SUKKER PRODUCERET I DANMARK Så er vi klar til at skyde den

Læs mere

Kabinen. Sådan gør du: Værktøjet skal være i orden

Kabinen. Sådan gør du: Værktøjet skal være i orden Kabinen Sådan gør du: Kabinen er et godt sted at starte når du vil gøre din bil ren, så kan den nemlig tørre, mens du vasker og polerer resten af bilen. Tørre! ja for der skal noget fugt til, for at få

Læs mere

Pejsebrænde: Skal lejer selv fremskaffe. Der ligger ikke brænde til afbenyttelse, og vi sælger heller ikke brænde.

Pejsebrænde: Skal lejer selv fremskaffe. Der ligger ikke brænde til afbenyttelse, og vi sælger heller ikke brænde. Velkommen på Næsgården. Vi håber, at I må få et godt ophold i på lejren. Det er vort håb, at I vil hjælpe os med at bevare lejrområdet således, at det fortsat kan være attraktivt at komme her.derfor er

Læs mere

Sådan passer du på din lejlighed

Sådan passer du på din lejlighed Sådan passer du på din lejlighed Kære beboer Som beboer har du ansvaret for at passe godt på din lejlighed. Når du flytter, skal den være i samme stand, som da du flyttede ind (bortset fra almindeligt

Læs mere

EGEGÅRDEN Glædebjergvej 9, Skov Hastrup, 4330 Hvalsø

EGEGÅRDEN Glædebjergvej 9, Skov Hastrup, 4330 Hvalsø Opholdsstue (HÆNGER 2 STK) Stole stables (maksimum 6 pr. stabel, i gul stue) Borde klappes sammen og stilles langs væg (gul stue) Rumtermostater sættes på mellem 5 og 10 grader (ved dør mod sovesale) Indstil

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING

VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING INDHOLDSFORTEGNELSE Møbler 01 Tekstiler 02 Skind 02 Bestik 03 Glas 03 Termokander 03 Støbejern (køkken) 04 Skærebrætter 04 Stearinlys 04 MØBLER LAKEREDE TRÆMØBLER - Ved daglig

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Brugervejledning. Brugervejledning vedrørende badeværelser. Nykøbing F. Boligselskab Afdeling 6, Møllebakken m.v. Renovering af badeværelser

Brugervejledning. Brugervejledning vedrørende badeværelser. Nykøbing F. Boligselskab Afdeling 6, Møllebakken m.v. Renovering af badeværelser Brugervejledning vedrørende badeværelser Brugervejledning Nykøbing F. Boligselskab Afdeling 6, Møllebakken m.v. Renovering af badeværelser Udarbejdet 2011 Arkitektfirmaet Friis Andersen A/S 4800 Nykøbing

Læs mere

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA

BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA BO SUNDT EN PJECE OM VEJEN TIL ET GODT INDEKLIMA HVORFOR HAVE ET GODT INDEKLIMA? FORDI VI MENNESKER OPHOLDER OS INDENDØRE 90 % AF TIDEN, OG INDEKLIMAET HAR DERFOR STOR BETYD- NING FOR VORES SUNDHED, KOMFORT

Læs mere

Medbring selv lyskilder og evt. stikdåser/forlængerledninger. Kaffebrygning er muligt i Open Space medbring selv kaffe.

Medbring selv lyskilder og evt. stikdåser/forlængerledninger. Kaffebrygning er muligt i Open Space medbring selv kaffe. BRUG AF OPEN SPACE Parkering i Den Grå Kødby er privat. Det er muligt at parkere en time gratis i Den Hvide Kødby. Derudover er der parkeringsanlæg i DGI Byen, samt alm. billetparkering i områderne omkring

Læs mere

Sjællandsgade 22. sg22.fsb.dk. Sjællandsgade 22. Sådan vedligeholder du dit nye badeværelse

Sjællandsgade 22. sg22.fsb.dk. Sjællandsgade 22. Sådan vedligeholder du dit nye badeværelse Sjællandsgade 22 sg22.fsb.dk Sjællandsgade 22 Sådan vedligeholder du dit nye badeværelse rev. juni 2015 1 lndhold Må jeg hænge ting op på væggene? Side 4 Fugt Side 5 Vægfliser Side 6 Gulvklinker Side 6

Læs mere

Information om beboerhuset Skæphøj

Information om beboerhuset Skæphøj Beboerhuset Skæphøj hører til afdeling 88 under Østjysk Bolig. I beboerhuset er der festsal samt gæsteværelse. Festsal og gæsteværelse kan lejes af beboere i Østjysk Bolig Ry afdelingerne, samt medlemmer

Læs mere

Nørrebrogade 9. nb9.fsb.dk. Nørrebrogade 9. Sådan vedligeholder du den renoverede bolig

Nørrebrogade 9. nb9.fsb.dk. Nørrebrogade 9. Sådan vedligeholder du den renoverede bolig Nørrebrogade 9 nb9.fsb.dk Nørrebrogade 9 Sådan vedligeholder du den renoverede bolig rev. juni 2015 2 lndhold Må jeg hænge ting op på væggene? Side 5 Fugt Side 6 Vægfliser Side 7 Gulvklinker Side 7 Gulvafløb

Læs mere

Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S

Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S CUBE DESIGN Vedligeholdelse af møbler fra Cube Design A/S - en guide til pleje og vedligeholdelse af møbler Denne vejledning hjælper dig med at pleje og vedligeholde dine produkter fra Cube Design, så

Læs mere

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE

AFSNIT 6: BADEVÆRELSE AFSNIT 6: BADEVÆRELSE Den 23.04.2018 47 Badeværelset i din lejlighed er en såkaldt badekabine, der leveres nøglefærdigt på byggepladsen og monteres samtidig med facader og vægge. Væggene er lavet af krydsarmeret

Læs mere

Generelle retningslinjer for brug af fælleslejlighed i Plantagen I og II

Generelle retningslinjer for brug af fælleslejlighed i Plantagen I og II Generelle retningslinjer for brug af fælleslejlighed i Plantagen I og II Disse laminerede dokumenter udleveres af bookingmaster sammen med nøglen og returneres igen, efter endt ophold i fælleslejligheden.

Læs mere

Medbring selv lyskilder og evt. stikdåser/forlængerledninger. Kaffebrygning er muligt i Open Space medbring selv kaffe.

Medbring selv lyskilder og evt. stikdåser/forlængerledninger. Kaffebrygning er muligt i Open Space medbring selv kaffe. BRUG AF OPEN SPACE Parkering i Den Grå Kødby er privat. Det er muligt at parkere en time gratis i Den Hvide Kødby. Derudover er der parkeringsanlæg i DGI Byen, samt alm. billetparkering i områderne omkring

Læs mere

TEKNISK KRAVSPECIFIKATION SKOLE. Programkoder

TEKNISK KRAVSPECIFIKATION SKOLE. Programkoder Rengøringsservice på skoler og SFO mv. i skal udføres i henhold til nedenstående kvalitetsbeskrivelser i form af rengøringssystemet programmeret rengøring. Hvert enkelt lokale er tildelt et program i form

Læs mere

Vurdering af sundhedsforholdene Den Kommunale Sundhedstjeneste i Faaborg-Midtfyn Kommune Institution

Vurdering af sundhedsforholdene Den Kommunale Sundhedstjeneste i Faaborg-Midtfyn Kommune Institution Vurdering af sundhedsforholdene Den Kommunale Sundhedstjeneste i Faaborg-Midtfyn Kommune Institution Kontaktperson Dato Vurdering udført af Barnets væresteder: Garderobe Delt i tørt og fugtigt område Skab/garderobe

Læs mere

1400 Tank kapacitet l. 1,2 Maks. damptryk bar. 3 Vægt uden tilbehør. 3,4 Mål (L x B x H) mm. 360 x 190 x 290

1400 Tank kapacitet l. 1,2 Maks. damptryk bar. 3 Vægt uden tilbehør. 3,4 Mål (L x B x H) mm. 360 x 190 x 290 SC 1122 Med en damprenser sparer du ikke kun vand og rengøringsmidler, men også masser af tid. Du kan gøre de fleste rengøringsjobs på den halve tid med samme resultat, måske endda bedre. Da damprenseren

Læs mere

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet

Spar vand spar penge. Så skåner du også miljøet Så skåner du også miljøet Vi har tidligere været vant til, at der var vand nok, og at vand er næsten gratis. Sådan er det ikke mere. I denne folder får du en række gode råd, som kan hjælpe dig til at bruge

Læs mere

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning

Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning Rengørings- og vedligeholdelsesvejledning www.biga.dk Rengøringsog vedligeholdelsesvejledning Indvendig rengøring af skabskorpus og hylder. Rengøres bedst med husholdningens sædvanlige vandopløselige rengøringsmidler

Læs mere

Tips om insekter i hjemmet

Tips om insekter i hjemmet Tips om insekter i hjemmet Har du fået ubudne gæster i form af insekter i dit hjem, er rengøring på insekternes yndlingssteder ofte nok, og du kan gøre meget for at forebygge insektangreb. Mange af de

Læs mere

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten.

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar op til 5.000 kr. om året Spareguide Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar på varmen Sørg for at indstille alle radiatorer ens (f.eks. på

Læs mere

Rengøringsvejledninger

Rengøringsvejledninger og pleje af dit lakerede og oliebehandlede Pergo parketgulv Hvorfor? HOLDBAR BRUGERVENLIG EFFEKTIV Korrekt rengøring af gulvet sikrer, at det bliver vedligeholdt perfekt. Produkterne er blevet udviklet

Læs mere

Bollebager. Funktionsuddannelse Køkken. Højagergaard

Bollebager. Funktionsuddannelse Køkken. Højagergaard Bollebager Funktionsuddannelse Køkken 1 Indhold Før du går i gang... 3 Vask hænderne grundigt... 3 Bollebager... 5 Hent ingredienserne... 5 Rør dejen... 8 Start maskinen... 9 Stop maskinen... 10 Rør dejen

Læs mere

SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIN NYE BOLIG TIPS OG GODE RÅD TIL DEN DAGLIGE RENGØRING OG VEDLIGEHOLD

SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIN NYE BOLIG TIPS OG GODE RÅD TIL DEN DAGLIGE RENGØRING OG VEDLIGEHOLD SÅDAN VEDLIGEHOLDER DU DIN NYE BOLIG TIPS OG GODE RÅD TIL DEN DAGLIGE RENGØRING OG VEDLIGEHOLD 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen i din nye lejlighed 3 Vand, varme og sanitet 5 Sådan rengør du malede overflader

Læs mere

Vejledning om badeværelse

Vejledning om badeværelse Vejledning om badeværelse 1. Generel info om badeværelset 2. Toilette 3. Etablering af vaskesøjle 4. Rengøring af gulvafløb (a c) 5. Rensning af ventilations udsugningsventil (a c) 1. Generel info om badeværelset

Læs mere

INSTRUKS KØKKEN EGENSE FORSAMLINGSHUS

INSTRUKS KØKKEN EGENSE FORSAMLINGSHUS INSTRUKS KØKKEN EGENSE FORSAMLINGSHUS Vigtige telefonnumre Alle problemområder: Eva Agger: 40144926 Gas/vandproblem: Jacob Ussing: 29423824 Ellers ring dagens vagt: Dagens vagt: INFORMATIONER KØKKEN Velkommen

Læs mere

UNIVERSALRENGØRINGSPRODUKTER, GULVVASK OG GRAFFITIRENS

UNIVERSALRENGØRINGSPRODUKTER, GULVVASK OG GRAFFITIRENS UNIVERSALRENGØRINGSPRODUKTER, GULVVASK OG GRAFFITIRENS Promild universalrengøring, Universalrengøring til rengøring af alle overflader, der tåler vand. Opløser fedt og snavs. ph: 10,2 1 l - uparfumeret

Læs mere

Styrk din selvværdsmuskel. Guide. sider. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Styrk din selvværdsmuskel. Guide. sider. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 Styrk din selvværdsmuskel sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Kom i form med Krisztina Maria INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Hygiejnepolitik Formål: Smitte:

Hygiejnepolitik Formål: Smitte: Hygiejnepolitik Formål: Formålet med at have en hygiejneplan er, at forebygge og begrænse smitsomme sygdomme blandt børn og personale. Vi ønsker ikke at skabe et sterilt hospitalsmiljø, derfor handler

Læs mere

Omfangsvurdering. i forbindelse med brand i Helårsbolig XXXXXXXXXXXXXX

Omfangsvurdering. i forbindelse med brand i Helårsbolig XXXXXXXXXXXXXX Omfangsvurdering i forbindelse med brand i Helårsbolig XXXXXXXXXXXXXX Denne omfangsvurdering beskriver den nødvendige rengøring af bygningsdele og konstruktioner for at opnå et rent og lugtfrit resultat

Læs mere

Vurdering af hygiejniske forhold

Vurdering af hygiejniske forhold Institution Vurdering af hygiejniske forhold Odden daginstitution Kontaktperson Marianne B. Lyngsøe Dato 19.03.2019 Barnets væresteder: Garderobe Delt i tørt og fugtigt område Vurdering udført af Anne

Læs mere

Hjemmehjælp. Randers Kommune SUNDHED OG ÆLDRE

Hjemmehjælp. Randers Kommune SUNDHED OG ÆLDRE Information INFORMATION AKTIVITETER fra Sundhed OG FRA TRÆNING og RANDERS ældre: KOMMUNE Hjemmehjælp Randers Kommune 1 SUNDHED OG ÆLDRE Hjemmehjælp Om denne pjece Randers Kommune tilbyder hjemmehjælp,

Læs mere

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre?

guide Er dit hjem udsat? Den farlige radon sider Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Den farlige radon Er dit hjem udsat? Læs om den kræftfremkaldende gas Test dit hus: Hvad kan du gøre? Radon er kræftfremkaldende

Læs mere

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT

PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE LÅGER. TRÅDVARER. GETACORE. MASSIV TRÆ. LAMINAT LÅGER Regelmæssig rengøring Anvend en blød klud opvredet i lunkent vand, der gerne må være tilsat et almindelig rengøringsmiddel

Læs mere

Vurdering af hygiejniske forhold mv. i daginstitutioner i Gentofte Kommune

Vurdering af hygiejniske forhold mv. i daginstitutioner i Gentofte Kommune Vurdering af hygiejniske forhold mv. i daginstitutioner i Gentofte Kommune Dato for besøg: 181110 Institution: Jægerborg vuggestue og Børnehave Antal børn i alt: Vuggestuen 34 Børnehaven: 52 Leder: Ann

Læs mere

Mormors pletfjerner rå d

Mormors pletfjerner rå d Mormors pletfjerner rå d Pletter på tøj startes med: At prøve med klar opvaskemiddel Herefter er det forskelligt alt efter, hvilken plet der er tale om (se tabelen nedenfor) MEN HUSK ALTID, at komme i

Læs mere

AFSNIT 5: KØKKEN OG GARDEROBESKABE

AFSNIT 5: KØKKEN OG GARDEROBESKABE AFSNIT 5: KØKKEN OG GARDEROBESKABE 01-11-2018 1 S i d e Køkken og garderobeskabe Køkkenet er leveret af HTH i Aalborg. Under dette afsnit findes gode råd og vejledninger omkring daglig drift og vedligehold

Læs mere

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?;

Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Dansk Forening for Rosport Lak Sikkerhedsregler for lak På arbejde lak og tilsvarende Hvad betyder kodenummeret på emballagen?; Blanding Sikkerhed 4-5 produkter, der anvendes til lakarbejde, findes en

Læs mere

Lejekontrakt for Kirke Flinterup Forsamlingshus

Lejekontrakt for Kirke Flinterup Forsamlingshus Nøglehus Lejekontrakt for Kirke Flinterup Forsamlingshus Flinterup Forsamlingshus er et nøglehus, dvs. at man lejer hele huset uden vært eller personale, og det er derfor tilladt at ryge indendørs, hvis

Læs mere

Vedligeholds vejledning for Carl Nielsens Plads

Vedligeholds vejledning for Carl Nielsens Plads Vedligeholds vejledning for Carl Nielsens Plads Indhold: Vedligeholdsopgaver og interval 2013 2017... 2 Vejledning 1 - Rens og smør beslag... 3 Vejledning 2 - Kontrol af vindues træ rammer... 4 Vejledning

Læs mere

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND - SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET BADEVÆRELSET Badeværelset er det sted, hvor næsten to tredjedele af hjemmets vandforbrug foregår. Vi skyller ud i toilettet, tager varme bade om vinteren

Læs mere

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter

Privat. Tæpper. Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Privat Tæpper Forebyggelse Vedligeholdelse Rengøring Pletter Vedligeholdelse Tæpper korrekt vedligeholdelse giver størst udbytte Tæpper har en lang række gode egenskaber, der bedst bliver bevaret, hvis

Læs mere

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET

SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET SPAR VAND SPAR PENGE SÅ SKÅNER DU OGSÅ MILJØET 2 l SPAR VAND SPAR PENGE l l SPAR VAND SPAR PENGE l 3 DET ER NEMT AT SPARE PÅ VANDET VI HAR TIDLIGERE VÆRET VANT TIL, AT DER VAR VAND NOK, OG AT VAND ER NÆSTEN

Læs mere

Rengøring og vedligehold

Rengøring og vedligehold 1 Alment SLAGTERBOGEN Rengøring og vedligehold Man gør rent af mange grunde og der er vist endnu flere grunde for at slippe. I privatlivet kan man så skændes om det hele livet, men i arbejdslivet er det

Læs mere

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING

NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING NÅR DU TÆNKER PÅ MILJØET I DEN DAGLIGE HUSHOLDNING Når du vælger de blå Änglamark produkter, er du sikker på at få produkter af høj kvalitet, uden overfl ødig kemi. Vi stiller nemlig krav til indholdsstoffer,

Læs mere

3.1 BEBYGGELSENS KONTAKTPERSONER

3.1 BEBYGGELSENS KONTAKTPERSONER BEBYGGELSENS DRIFT 3.1 BEBYGGELSENS KONTAKTPERSONER Ejendomskontoret Kontor: Nylandsvej 153 st. Tlf. 56 65 53 77 Træffetider: Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag Telefonisk mellem 07.30 og 10.00 Personligt

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Personlig pleje. Ydelseskatalog 2015 ny

Faaborg-Midtfyn Kommune. Personlig pleje. Ydelseskatalog 2015 ny Faaborg-Midtfyn Kommune Personlig pleje Ydelseskatalog 2015 ny 1 Ydelseskataloget beskriver, hvad en borger kan modtage hjælp til jævnfør Faaborg Midtfyn Kommunes kvalitetsstandard. Ydelserne kombineres

Læs mere

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme]

Børn og Pligter. (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Børn og Pligter (1 19 år) [Aldersinddelt guide over hvad du kan forvente dit barn kan derhjemme] Pligter er vigtige for dit barn Opdragelse et ord der sætter mange tanker i gang, både negative og positive.

Læs mere

Supplerende nyttig information

Supplerende nyttig information Supplerende nyttig information Nøgle Boligens hovednøgle åbner indgangsdøren samt postkassen. Nøglen udleveres ved indflytning i 3 eksemplarer og kun disse nøgler kan åbne boligen. Viceværten har ingen

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sundere. Sådan griller du. sider

Guide. Foto: Scanpix. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sundere. Sådan griller du. sider Foto: Scanpix Guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan griller du 18 sundere Masser af tips og tricks til grillsæsonen sider Grillmad INDHOLD I DETTE HÆFTE: Sådan griller du sundere...

Læs mere

Fritidshuset Vagtelvej Juli 2018

Fritidshuset Vagtelvej Juli 2018 Fritidshuset Vagtelvej 7-2019 Juli 2018 Adresse: Vagtelvej 7, Indelukket, 4550 Asnæs Benyttelsestidspunkt Lejeperioden starter om fredagen inden det nævnte ugenummer. Du kan benytte huset fra fredag kl.

Læs mere

praktisk info om Illuuts boliger

praktisk info om Illuuts boliger Velkommen hjem praktisk info om Illuuts boliger Indhold Velkommen 3 Velkommen 4 Fællesområder 5 Liv i lejlighederne El-biler 6 Husdyr Skiltning Affald 7 TV Antenner Pulterrum 8 Børnesikringsbeslag Låsesystem

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer..

Indholdsfortegnelse. Rengøring af huset. 1. Desinfektion af huset. 2. Tågedesinfektion 3. Vandsystemet. 4. Desinfektion af udenomsarealer.. Indholdsfortegnelse Rengøring af huset. 1 Desinfektion af huset. 2 Tågedesinfektion 3 Vandsystemet. 4 Desinfektion af udenomsarealer.. 5 Forrum. 6 Fodersiloer.. 7 Diverse opgaver. 8 Udregningsskema.. 9

Læs mere

Kerteminde Kajakklub Klublokale. Kerteminde Kajakklub. Klublokale. Version: Klublokale.docx Side 1 af 5

Kerteminde Kajakklub Klublokale. Kerteminde Kajakklub. Klublokale. Version: Klublokale.docx Side 1 af 5 Version: 2018.04.24.docx Side 1 af 5 Retningslinjer for udlån af klublokalet Lån af klublokalet Klubmedlemmer har mulighed for at låne klublokalet til private arrangementer indenfor nærmeste familie, hvilket

Læs mere

Mosehuset. Velkommen til Mosehuset! Foreningen Mosehuset byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed.

Mosehuset. Velkommen til Mosehuset! Foreningen Mosehuset byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed. Velkommen til! Foreningen byder dig indenfor, uanset om det er første besøg eller en tilbagevendende begivenhed. I denne mappe kan du/i finde nyttige vejledninger og informationer vedrørende dit/jeres

Læs mere

Vejledning om badeværelse

Vejledning om badeværelse Vejledning om badeværelse 1. Generel info om badeværelset 2. Toilette og cisternen (a c) 3. Gulvarme 4. Tilslutning af vasketårn 5. Rengøring af gulvafløb (a c) 6. Rensning af ventilations udsugningsventil

Læs mere

EJENDOMSPARTNER. Lejeforhold. ved fraflytning

EJENDOMSPARTNER. Lejeforhold. ved fraflytning EJENDOMSPARTNER Lejeforhold ved fraflytning Indholdsfortegnelse Istandsættelse... Side F lyttesyn og frafly tningsrapport... Side 4 3 D et koster penge at flytte... -også som lejer! U dgifterne i forbindelse

Læs mere

Rene hænder og god hygiejne redder liv

Rene hænder og god hygiejne redder liv Rene hænder og god hygiejne redder liv Hvert år dør tusindvis af danskere af dårlig hygiejne. Her får du en guide til bedre hygiejne - og en sundere og raskere hverdag Af Lisbeth Kjær Larsen, november

Læs mere

Instruks til brug ved udlejning

Instruks til brug ved udlejning Instruks til brug ved udlejning 27.08.18 Generelt: Som lejer får du udleveret en nøglebrik, der passer til indgangsdør og teknikrum (sikringer). Husk, at få aftalt tid til afhentning af nøglebrík et par

Læs mere

Gode råd der sælger din bolig

Gode råd der sælger din bolig Gode råd der sælger din bolig Giv dit hjem mere værdi Vi har lavet denne folder med boligtips til dig, så du nemt og overskueligt kan give dit hjem mere værdi inden fremvisning. På en fremvisning handler

Læs mere

Drop den nemme løsning

Drop den nemme løsning guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Drop den nemme løsning Styrk dit liv med Chris MacDonald 2 PLUS udgives af Berlingske Media, Pilestræde 34, 1147 København K, Mail: plus@bt.dk,

Læs mere

Hovedrengøring efterår 2013

Hovedrengøring efterår 2013 Hovedrengøring efterår 2013 Af Mathias Kølvraa Rengøringsgruppe rengøring VARME TRAPPE Ved hovedrengøringen udføres den rengøring, som ikke udføres ved den normale, ugentlige rengøring. Den person, der

Læs mere

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark

Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Rengøring skema G- Line Tattoo Danmark Take your cleaning and Hygiene standards to an entirely new level with the revolutionizing, three- step effect of Guardian Technology. G-Line Tattoo - Rengøringsskema

Læs mere

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ

SKÅN SKOVPARKENS MILJØ SKÅN SKOVPARKENS MILJØ FOR NATUREN OG DIG SELV Med denne brochure i hånden har du et redskab til hurtigt at gøre en forskel for miljøet. Læs den, brug den og søg også gerne selv ny viden. Det er små,

Læs mere

DRAFTLINE - RENGØRING AF FADØLSANLÆG

DRAFTLINE - RENGØRING AF FADØLSANLÆG DRAFTLINE - RENGØRING AF FADØLSANLÆG Hvad er Draftline? Draftline er et rengøringsmiddel til fadølsanlæg. Det er basisk og opløser meget effektivt organiske stoffer, fx belægninger inde i en ølslange.

Læs mere

guide - og kom kiloene til livs Drop mellemmåltiderne sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

guide - og kom kiloene til livs Drop mellemmåltiderne sider Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Iris guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Guide: Få styr på dine mellemmåltider Drop mellemmåltiderne - og kom kiloene til livs Ud af comfortzonen med Krisztina

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat

Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat Pleje og vedligeholdelse Låger. Trådvarer. designcore. massiv træ. laminat låger Malede og finérede Almindelig rengøring foretages med en ren klud eller vaskeskind og lunkent vand. Til mere dybdegående

Læs mere

Vurdering af hygiejniske forhold

Vurdering af hygiejniske forhold Institution Kontaktperson Dato 29.01.2019 Barnets væresteder: Garderobe Vurdering af hygiejniske forhold Fanø børnehave og vuggestue Anne Bak Delt i tørt og fugtigt område Vurdering udført af Anne Bak

Læs mere

MÅL. Guide. Drøm om fremtiden og kom i. 1sid0er. Styrk dit liv med Chris MacDonald. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

MÅL. Guide. Drøm om fremtiden og kom i. 1sid0er. Styrk dit liv med Chris MacDonald. November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Drøm om fremtiden og kom i 1sid0er MÅL Styrk dit liv med Chris MacDonald Drøm om fremtiden og kom i mål Vi er de eneste levende

Læs mere

Kerteminde Kajakklub

Kerteminde Kajakklub Version: 2018.04.24.docx Side 1 af 5 Retningslinjer for udlån af klublokalet Lån af klublokalet Du kan som klubmedlem låne vores klublokaler til festlige lejligheder i forhold til dig selv og din familie

Læs mere

ROSKILDE KOMMUNE. Vurdering af hygiejniske forhold i daginstitutioner i Roskilde Kommune

ROSKILDE KOMMUNE. Vurdering af hygiejniske forhold i daginstitutioner i Roskilde Kommune ROSKILDE KOMMUNE Sundhedsplejen Vurdering af hygiejniske forhold i daginstitutioner i Roskilde Kommune Institution og dato. Korallen 28/1 2013 Antal børn 2o-24 Leder Annette Lindgren Christoffersen Hygiejne

Læs mere

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus sider Sådan forsvarer du dig imod myggeplagen Bekæmp stikket

guide Foto: Iris Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus sider Sådan forsvarer du dig imod myggeplagen Bekæmp stikket Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Sådan forsvarer du dig imod myggeplagen Bekæmp stikket Nu kommer myggeplagen Egentlig bryder myggene sig slet ikke om det

Læs mere

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler

1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler Vedligeholdelse 1. Teak 2. Vinteropbevaring af havemøbler 2 Teak Teaktræ er særligt velegnet til udendørs brug, fordi det har et naturligt indhold af olie og er formstabilt. Det kan tåle vejr og vind uden

Læs mere

Tips til korrekt indkøb og anvendelse af rengøringsmidler, man typisk kan have brug for i hjemmet eller på arbejdsplads.

Tips til korrekt indkøb og anvendelse af rengøringsmidler, man typisk kan have brug for i hjemmet eller på arbejdsplads. Tips til korrekt indkøb og anvendelse af rengøringsmidler, man typisk kan have brug for i hjemmet eller på arbejdsplads. Udarbejdet af www.zimplex.dk Professionel erhvervsrengøring 1 Indhold Rengøringsmidler...

Læs mere

Guide. Kom over din angst for at blive såret. Kærlighedsguide: sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus.

Guide. Kom over din angst for at blive såret. Kærlighedsguide: sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Iris Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Kærlighedsguide: Kom over din angst for at blive såret Angsten for at blive såret INDHOLD I DETTE HÆFTE: Kærlighedsguide:

Læs mere

Guide Sådan skræddersyr du en sund jul Styrk dit liv med Chris MacDonald

Guide Sådan skræddersyr du en sund jul Styrk dit liv med Chris MacDonald Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan skræddersyr du en sund jul Styrk dit liv med Chris MacDonald Sådan skræddersyr du en sund jul En god jul bør være fuld

Læs mere

DAMPRENSERE. Helt rent uden kemi HOMELINE DAMPRENSERE

DAMPRENSERE. Helt rent uden kemi HOMELINE DAMPRENSERE DAMPRENSERE Helt rent uden kemi HOMELINE DAMPRENSERE 6 DAMRENSERE PT_LOREM IPSUM HVORDAN DOLOR VIRKER SED DE HELT RENT UDEN KEMI Hemmeligheden bag rengøring med damp er baseret på en kraftfuld kombination

Læs mere

Boligorganisationen Tårnbyhuse

Boligorganisationen Tårnbyhuse Boligorganisationen Tårnbyhuse Ordensreglement Lokalet udlejes primært til børnefødselsdage, juleafslutninger og andre mindre sammenkomster. Lokalet udlejes ikke til større fester. (Max 30 personer) Møblerne

Læs mere

KVOLS FORSAMLINGSHUS

KVOLS FORSAMLINGSHUS KVOLS FORSAMLINGSHUS Udlejnings information For udlejning af Kvols Forsamlingshus kontakt Carl Chr. Sørensen Mail: ccsorensen@outlook.dk - Telefon 29 61 68 55 - Konto: 5980 5000797 Der er plads og service

Læs mere