Rapport for delprojektet Højisolerede væksthuse giver store udfordringer i fugtstyringen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport for delprojektet Højisolerede væksthuse giver store udfordringer i fugtstyringen."

Transkript

1 Rapport for delprojektet Højisolerede væksthuse giver store udfordringer i fugtstyringen. Den energibesparende effekt er belyst i form af cases og praktiske undersøgelser, og formidlet til gartnerierne. Cases. Med udgangspunkt i en række praktiske forudsætninger og specifikationer er der opstille nogle cases, der tager udgangspunkt i affugtning i et væksthus på 1300 m2, med flere typer affugtere, opvarmningsformer og kulturer (temperatur). Disse cases kan danne udgangspunkt for dimensionering og overvejelser ved investering i affugtere, og ses sidst i denne rapport. Praktiske undersøgelser. Der er foretaget praktisk undersøgelser i 2 gartnerier: 1. Hos gartneriet 4kløver, der har anskaffet AGAM saltlage affugtere medio Der har dels været tale om vejledning ved tilrettelæggelse af afprøvningen og kontrol af, om data bliver opsamlet korrekt, dels opsamling af data fra klimacomputer og energi- og kapacitets data via programmet Energy key, med tilhørende beregning af effekt. RH niveau og energibesparelse ved affugter tændt i et hus er sammenholdt med et tilsvarende hus uden affugter tændt. Se præsentation af resultater i bilag. Denne undersøgelse er foretaget i samarbejde med Lillegård teknik og med projektet, også støtteet af GAU- og landdistriktsmidler. 2. I væksthuse på Kold College, hvor en affugter fra Dantherm af kølefladetypen er opstillet, og hvor der som ovenfor er tilrettelagt af afprøvning og kontrol af, om data bliver opsamlet korrekt, dels opsamling af data fra klimacomputer og aflæste energi- og kapacitets data. Afprøvningen foretages i samarbejde med projektet Sustain Hort, firmaet DanTherm og firmaet Senamtic DGT A/S. Resultaterne er positive og afprøvningen fortsættes i 2014 under projektet Sustatin Hort. Samling af baggrundsmateriale vedrørende affugtere og fugtstyring Vi har samlet tekniske specifikationer og dokumentation fra firmaer, præsestationer og faglige artikler, der vil blive benytte som baggrund for fremtidig rådgivning. Formidling af resultaterne, der er foretaget på følgende måde: -via der er opdateret med ny viden -på en del af 60 energispare besøg eller mini-workshops i gartnerier. -emne på afholdt energispare workshop 11. december 2013: resultater fra praktisk undersøgelse hos gartneriet 4kløver. -i artikler i gartnertidende Resultater og målopfyldelse. I det følgende ses en sammenfattende status på affugtertyper og resultater af afprøvninger, efterfulgt af omtalte cases. De opstillede mål for dette delprojekt er opfyldt. Bilag: 1. Agam affugter gartneriet 4kløver (præsentation resultater)

2 Status på virkning af affugtere. På 3 forskellige møder i november december 2013 var brugen af affugtere sat på programmet. Det giver samlet set en status over de erfaringer der er gjort med affugtere i Danmark ved udgangen af I det følgende ses en oversigt over dette. Den 27. november på Kold College havde Agrotech sammensat et program med 4 teknisk forskellige affugter typer, der blev præsenteret af 4 leverandører. Den 4.december indbød Lillegård teknik og fjernvareselskaberne til møde på Hvidkærvej 29, hvor affugter afprøvning i flere gartnerier var en del af eftermiddagens program, og endelig arrangerede GartneriRådgivningen en workshop den 11. december, hvor et punkt på programmet var gartneriet 4kløvers præsentation af deres erfaringer med affugtere. Munthers Hjul. Afprøvning af virkningen af en affugtertype kaldet Muntheres Hjul er foretaget på gartneriet Flora Dania. Resultaterne blev præsenteret på mødet på Kold College den 27. november af Steen Rasmussen, Drivadan, der havde installeret affugteren. Han indledte med at konkludere at denne type affugter ikke havde en fremtid i gartnerierne, da den ikke var rentabel. Munthers hjul princippet benyttes i mange større bygninger (hoteller, konferencelokaler etc.) til klimaregulering og er som sådan kendt og udbredt. Princippet i denne type affugter er et hjul af et fugtabsorberende materiale, der roterer langsomt, og hvor fugtig luft fra væksthuset blæses igennem i den ene side af hjulet og afsætter fugtindholdet, hvorefter materialet regenereres med varm luft i den anden side. Denne varme og nu fugtige luft ledes ud af huset, og varmen går tabt til omgivelserne. Se figur. Figur 1. Affugtning og regenerering med varm luft (+) ved et Munthers hjul anlæg (Consorb):

3 Affugteren i forsøget var noget overdimensioneret til det areal, der skulle affugtes, og affugtnings effekten var rigtig god, den relative fugtighed kunne holdes nede i testperioden, uden problemer. Hvad der imidlertid var knap så muntert var at der ikke var nogen energibesparelse forbundet med forsøgs affugteren, så derfor kunne en investering af denne type affugter ikke anbefales af Steen Rasmussen. Et andet firma, DanTherm, oplyser de kan levere affugtere af denne type, som kan være bedste / eneste mulighed ved lave temperaturer (under C), men som også oplyser at Munthers hjul affugtere til gartnerier ikke umiddelbart er konkurrencedygtige i forhold til deres andre typer affugtere. Krydsveksler affugter Hos gartneriet Offer Madsen er forsøgsmæssigt opsat et krydsveksler affugtningsanlæg, som fungerer med indblæsning af luft, der fordeles ved hjælp af fordelerrør og luftposer. Henrik Frederiksen fra leverandøren Viemose-Driboga gennemgik anlægget og effekten heraf, på mødet på Kold College den 27. november. Også ved dette affugtningsanlæg konstateredes at det var en del overdimensioneret i forhold til arealet, der var et væksthus med kanalplader, og forsøget viste at effekten på fugtfjernelse var god og fungerede effektivt. Et nyt anlæg kan være effektivt, men billigere ved at få det strikket sammen på andre måder, f. eks. med en blæserstørrelse, der kun lige passer til arealet, og evt. uden indblæsningsposer, hvis man anvender ventilatorer til fordeling af den tørre luft. Figur 2. Fordelerrør og luftposer ved Viemose-Driboga krydsveksler anlægget hos Offer Madsen: Jacob Skov Petersen, AgroTech gennemgik på mødet på Kold College den 27. november beregninger vedrørende energibesparelse ved krydsveksler affugter anlægget. Der konstateredes energibesparelse på ca 40% i forhold til et indblæsningsanlæg uden krydsveksler, men der blev nævnt specifikationer på besparelser på 50 til 70%. Da et indblæsningsanlæg alene (uden krydsveksler) forventes at være mere effektiv end traditionel fugtfjernelse ved vinduesåbning, vil besparelsesmuligheden nok være 50-75% af det merforbrug af energi, der er ved traditionel affugtning. Hvis dette merforbrug udgør 25% af energiforbruget uden fugtstyring, reduceres det til ca. 10%, hvilket betyder at denne affugter kan forventes at spare ca.10-15% af nuværende energiforbrug i MWh, dog minus det energiforbrug der er til ventilatorerne.

4 Det oplystes af anlægget var effektivt til at fjerne fugt, der blev nævnt nedbringelse af RH fra 73% til 78 % ved 20 C, og et eksempel på måling af mængden af vand fjernet fra luften var 36 liter pr time. Et krydsveksler anlæg vil fungere effektivt både ved høje og lavere temperaturer, blot temperaturen udenfor er lavere end inde, og/eller RH ude er lav. Udover Viemose-Dribogas anlæg markedsføres der også krydsveksler affugter anlæg fra Hollandske firmaer, f.eks. fra Priva. Køleflade affugtere. Køleflade affugtere markedsføres af mange virksomheder som større og (især) mindre anlæg. Det fungerer efter samme princip som køleskabe og varmepumper, med en kold og en varm flade, hvor en affugter til væksthuse benytter den kolde flade til affugtning ved kondensering af fugtig luft fra væksthuset på kølefladen og efterfølgende opvarmning af samme luft igen, ved passage af den varme flade. Det udskilte vand udledes til afløb efter passage af en vandmåler, hvis monteret. Forskellige forhold omkring temperatur, kølemiddel i anlægget og afrimning, sætter begrænsning på effektivitet ved lavere temperaturer, der nævnes grænser på C og ned til 10 C afhængig af firmaer. Både til køleflade affugtere og de andre affugter typer bør der som dokumentation foreligge en effektivitetskurve fra leverandøren, for de temperaturer hvor du ønsker at bruge affugteren. Se en effektivitetskurve fra dokumentationen af nogle af Dantherms affugtere i figur 3. Effektivitetskurven viser hvor mange liter vand pr time der kan fjernes ved en række forskellige RH og temperatur værdier. Kan bruges til sammenligning til andre affugtere og til kapacitetsvurdering / dimensionering. Figur 3. effektivitetskurver for 5 affugtere. Markering for to typer på hhv. 13 og 21 liter/time ved 20 C:

5 Leverandøren Dangardin havde en repræsentant fra det Israelske firma, der fremstiller den køleflade affugteren DryGair, og som Dangardin markedsfører til danske gartnerier. Affugteren er blandt andet afprøvet hos gartneriet PKM, og DryGair præsenterede resultater på mødet på Kold College den 27. november fra en del forskellige gartnerier fra f.eks England og Tyskland. Se resultater fra PKM i figur 4. Affugteren angives at kunne fjerne 20 liter pr timen ved 18 C og 80% RH, drives af strøm (5,5 kw) og vejer 515 kg. Figur 4. RH med og uden DryGair affugter i perioden 16. september til 9. november hos gartneriet PKM. På mødet på Hvidkærvej den 4. december fortalte Niels Erik Andersson, PKM om deres resultater med dels denne DryGair affugter, dels med Agam affugteren, som er nærmere beskrevet i næste afsnit. Firmaet Dantherm leverer også køleflade affugtere, der fungerer efter samme principper som DryGair. En af deres affugtere er opstillet i et af de nye væksthuse på Kold College, hvor der i forbindelse med projektet SustainHort gennemføres forsøg med virkning af affugteren. Affugteren er tilkoblet Senamtic DGTs klimacomputer LCC4, som styrer affugteren. De foreløbige resultater viser at affugteren er effektiv og fjerner den fugt, der ligger over det sætpunkt, den er indstillet til. Kurverne minder meget om ovenstående fra PKM, hvor RH holder sig under sætpunktet. Endelige resultater vedrørende effekt og energibesparelse for forsøgsperioden vil foreligge forår/sommer Energibesparelsen vil svare til det merforbrug af energi, der for nuværende er ved traditionel fugtstyring. Se nærme om energibesparelsen senere.

6 Figur 5. Denne Dantherm affugter er opstillet på Kold College på et mobilbord, hvormed affugteren er mobil. Da affugtere står inde i væksthuset og der ikke udledes varm luft, går der ikke noget energi tabt til affugterens energiforbrug det ender i sidste ende som varme i drivhuset. Da de nævnte affugtere er el-drevne vil det dog koste ekstra på elregningen, da energi tilført som el er meget dyrere pr MWh end olie, kul, gas eller fjernvarme. Det påvirker rentabiletetsberegningen. Saltlage princip affugter. Agam affugteren fra leverandøren Flextechnic er repræsentant for affugtere baseret på saltlage princippet. Det er foreløbig denne type, der står flest af rundt om i danske gartnerier. Hos Knud Jepsen A/S blev der på GartneriRådgivningens workshop i december 2012 hos gartneriet PKM præsenteret overbevisende resultater for affugtning og energibesparelse. Affugteren (den største version) oplyses at affugte liter pr time, effektforbrug og 27,5 kw, skal tilsluttes varmt vand på min. 65 C. Princippet er at fugtig luft fra væksthuset passerer gennem en saltlage, der optager fugten. Samtidig oplyser producenten at svampesporer også fanges og derfor reducerer risikoen for svampeangreb. Saltlagen regenereres ved hjælp af varmt vand, hvilket både kan være en fordel og et problem. En fordel, fordi energiforbruget til regenerering med varmt vand udgør 25 kw, mens blot 2,5 kw må tilføres som (dyr) El til ventilatorerne. Men det kan også være en ulempe, fordi specielt fjernvarme gartnerier har problemer med at finde fremløbstemperaturer, der er høje nok. En tilsuttet el-patron kan klare problemet, men det biver alt for dyrt. På mødet på Kold College den 27. november fremlagde Per Westergård, FlexTechnich resultater om Agam affugteren. I perioden fra 4. marts til 22. maj viser afprøvning hos Knud Jepsen A/S en besparelse på 32%, og denne periode indeholder indkøring af affugteren. Testen er kørt i et 2000 m² hus med et helt ens referencehus, med RH på 70% (normalt holdes ca %). Flere testresultater kan ses på deres hjemmeside.

7 På mødet på Hvidkærvej den 4. december fortalte Niels Erik Andersson, gartneriet PKM om deres resultater med Agam affugteren. Der har været dage med stor energibesparelse og god virkning af affugteren, men også dage hvor det har været svært at gennemskue hvorfor virkningen ikke var så god. Affugteren stopper f.eks. hvis det varme vand til regenerering ikke er varmt nok. Efterfølgende fortalte Daniel Mikkelsen, Lillegård teknik om de forskellige resultater, der har været i gartnerier med Agam affugtere, og hvor væksthusets varmeforbrug og affugterens varme og elforbrug affugtet liter vand kan aflæses via der webbaserede system Energy key. På mødet den 11. december på Hvidkærvej 29 præsenterede Carsten Scroll fra Gartneriet 4kløver foreløbige resultater fra afprøvning af affugtere i november måned 2013, hvor de på skift ugevis var on eller off. Der er opstillet en affugter i hvert af to plasthuse, på omkring m2, og resultaterne fra denne periode viste energibesparelse på hhv. 23% og 29% for de to huse. Figur 6. Styringsenhed på Agam affugter hos gartneriet 4kløver, indstillet til et sætpunkt på 75%. Til venstre ses isoleret varmerør, gennem hvilket der tilføres varmt vand til regenereringen. Energibesparelse. Affugtere skal tilføres energi for at fungere, men såfremt disse står inde i huset og ikke har bortledning af varm luft eller vand, vil al den tilførte energi i sidste ende blive til varme, inde i huset og derfor være energineutral. Der kan dog være et merforbrug ved energitab ved fremførsel af varmt vand, og ved nødvendig blæser omrøring af lufte, der fører mere varm luft ud langs glas tag og sider, hvor den utilsigtet bliver afkølet og mister lidt energiindhold. Som tidligere nævnt kan der dog være en merudgift, idet prisen på el i reglen er langt højere end olie, kul, gas eller fjernvarme, hvilke har indflydelse på rentabilitetsberegning. Men affugtere af køleflade- og saltlage typen kan altså være stort set energineutrale i sig selv. En egentlig energibesparelse kommer fra det ekstra energiforbrug, der er ved traditionel fugtfjerning ved gardinspalte/kondensering, vinduessprækker og øgning af fremløbs- eller rumtemperatur. Desuden vil der være en energibesparelse

8 ved genvunden fordampningsafkøling, som kommer oveni. Se oversigt herunder, og energispare cases, senere i denne rapport. Oversigt energibesparelse: Fugtstyringstab undgås og fordampningsvarme genvindes. Et afbalanceret gennemsnit over vinteren kan opdeles i: a. Tabt energi ved udluftning eller gardinsprække ca % af energiforbruget b. Genvunden energi fra kondenseret vand (fordampningsvarme) 6-8% Besparelsen kan gennemsnitlig anslås til 15-30% ved udetemperaturer over 2 C. Det anvendte elforbrug til at drive processen bliver i væksthuset og fortrænger anden energi. Sammenfatning Afslutningsvist kan nævnes at det ikke kun er energibesparelse, der skal være med til at afgøre, hvorvidt det er en god ide at opstille affugtere. Der kan være en sporefiltrerende virkning af affugteren, ikke kun Agam affugteren, men også de andre typer, der kan monteres med sporefilter. En affugter, det har tilstrækkelig kapacitet i forhold til arealet vil også kunne indstilles til et sætpunkt, der bringer RH længere ned end ved traditionel fugtstyring, og dette giver vanskeligere betingelser for at svampesporer kan spire, hvilket nedsætter faren for svampesygdomme. Når rentabiliteten skal beregnes er det dog begge dele der kan indgå i regnestykket, og man skal huske at man ikke kan spare mere energi end den energi, som den nuværende fugtstyring koster ekstra. Hvis man f.eks. aldrig kører med fugtstyring, fast gardinspalte eller vinduessprække bliver der ikke nogen energibesparelse. Energibesparelsespotentialet vil med andre ord variere meget fra gartneri til gartneri. En affugter kan være oplagt i det ene gartneri og unødvendig hos naboen. Men der er foreløbig mange lovende resultater der antyder, at affugtere bliver en fast del af udstyret i mange gartnerier. En kort udgave af denne status er bragt som artikel i gartnertidende nr , under titlen affugtere under lup.

9 Cases, der belyser energibesparelsespotentiale og rentabilitet ved affugtere. Affugter Beregning af rentabilitet indeholder 3 parametre: 1. Ydelse / Kapacitet. Hvor mange liter / time er der behov for at affugteren skal kunne fjerne, og hvor meget vand kan affugteren reelt fjerne under aktuelle forhold i væksthuset (ved RH mellem 70 og 90%). Ud fra dette kan beregnes hvor mange m2 den dækker. 2. Hvor meget energi spares ved at bruge affugter. Energitab ved nuværende fugtstyring, anslået 10-25% Genvunden fordampningsafkøling, kan beregnes til 5-8% I alt potentiel besparelse* 15-30% *af årsforbrug. I perioder vil det være 0%, andre 30-60% eller mere. Evt. fradrag for affugterens egen energiforbrug, hvis - Der ikke er varmebehov i huset, når der skal fjernes fugt - Hvis affugteren står uden for huset og/eller varm, fugtig luft føres ud af huset. 3. Affugterens energiforbrug. Tilført som el-forbrug (højere energipris) Tilført som varme fra gartneriets eget varmeanlæg (samme energipris) Dog evt. tillæg, his eget varmeanlæg skal skrues op til en højere fremløbstemperatur. Hvis affugteren står inde i huset er der ikke noget ekstra energiforbrug i MWh, al tilført energi ender i sidste ende som varme, energi kan ikke blive væk. Men den del, der tilføres som el eller anden dyrere energiform, koster ekstra (MWh x merpris pr MWh). Beregning CASE 1 1. Ydelse / Kapacitet. En tommelfingerregel siger at der vandes 500 liter/m2 pr år i et væksthus. Det svarer stort set til den mængde vand, planten fordamper og som giver for høj RH, som skal nedbringes ved fugtstyring eller affugtning. Det svarer til 57 ml/ m2-time. Der fordampes store vandmængder i dagtimerne om sommeren, hvor der ikke er behov for affugtning. I perioder hvor fugtstyring er nødvendig, vurderes at der fordampes ml/m2-time. For 1300 m2 væksthus giver det liter pr time. Datablad med angivelse af ydelsen i liter/time ved 70%, 80% og 90% RH er nødvendig, eller konkrete målinger af dette. Ved daglig vejning af potteplanter i de perioder, hvor fugtstyring kræves, kan vandtilførslen (=fordampningen) estimeres bedre for CASE 1, ved de aktuelle kulturer. 2. Hvor meget energi spares ved at bruge affugter. CASE 1 bruger ca m3 fjernvarme (4.000 MWh) pr år C

10 Det svarer til m3 (360 MWh) pr hus a 1300 m2. Fjernvarmepris 8,50 kr. Mulig besparelse (anslået efter vurdering af energitab ved traditionel fugtstyring): Ved % sparet energibesparelse, MWh m3 beløb 10% a 8, kr. 20% a 8, kr. 30% a 8, kr. Ved opstilling af en affugter i et af to identiske væksthuse med ensartet plantebestand, forsynet med energimålere, kan energibesparelsen konstateres ved målinger i et helt år. 3. Affugterens energiforbrug. 3.1 CASE 1 med AGAM affugter AGAM affugterens energiforbrug er oplyst til 27 kw, heraf 2,5 kw til blæsere (kræver el). Antal timer, hvor affugteren skal køre svare til antal timer, hvor man normalt kører fugtstyring, dog fradraget timer, hvor affugtning ikke er så krævende, og hvor affugteren stopper i perioder. Dette afhænger også af hvor mange m2 væksthus den skal dække. A. Hvis resterende energibehov er dækket af fjernvarme er det kun 2,5 kw, der koster eksta (ca +50 øre/kwh). Oversigt ved antal timer affugtning, hvor maskinen kører timer a 2,5 kw = kwh = kr timer a 2,5 kw = KWh = kr. B. Hvis al energibehov er dækket af el er det 27 kw, der koster eksta (ca +50 øre/kwh). Oversigt ved antal timer affugtning, hvor maskinen kører timer a 27 kw = kwh = kr timer a 27 kw = KWh = kr. Det nødvendige antal køretimer kan bestemmes ved opstilling af en affugter i et af to identiske væksthuse med ensartet plantebestand, forsynet med elmåler og eller timetæller i et helt år. Eksempel på rentabilitesberegning Case 1 med Agam: Investeringsbeløb incl. alle tilsutninger, kapacitet til m2 Årlig besparelse (antaget 20%) kr. Årlig merpris for elforbrug (2.500 timer) kr. (antaget at fjernvarmen klarer varme-delen 100%) I alt årligt kr. Tilbagebetalingstid 31 år. Ved evt. tilskud kan dette halveres.

11 Ved endelig beregning kan tilbagebetalingstiden dog vise sig at være mere gunstig, efter konkret måling af forudsætningerne i 1), 2) og 3). 3.1 CASE 1 med CRT 3000 affugter (Munters hjul) CRT 3000 affugterens energiforbrug er oplyst til 26 kw, el-drevet. Antal timer, hvor affugteren skal køre svare til antal timer, hvor man normalt kører fugtstyring, dog fradraget timer, hvor affugtning ikke er så krævende, og hvor affugteren stopper i perioder. Dette afhænger også af hvor mange m2 væksthus den skal dække. CRT3000 kapacitet er 20l/time, krævet er kun 13 l/time Oversigt ved antal timer affugtning, hvor maskinen kører, antaget ½ af tiden: timer a 26 kw = kwh = kr.. Tab regenereingsluft 2/3 af 26kw = 18*1250 = 22,5 MWh a 150kr = kr. Det nødvendige antal køretimer kan bestemmes ved opstilling af en affugter i et af to identiske væksthuse med ensartet plantebestand, forsynet med elmåler og eller timetæller i et helt år. Eksempel på rentabilitesberegning Case 1 med CRT3000: Investeringsbeløb incl. alle tilsutninger, kapacitet til m2 Årlig besparelse (antaget 20%) Årlig merpris for elforbrug (1.250 timer) Tab 2/3 af regenereringsluft I alt årligt kr kr kr kr Tilbagebetalingstid uendelig. Ved evt. tilskud kan dette halveres. Ved endelig beregning kan tilbagebetalingstiden næppe vise sig at være mere gunstig, efter konkret måling af forudsætningerne i 1), 2) og 3).

12 Beregning CASE 2 1. Ydelse / Kapacitet. (som Case 1) Datablad med angivelse af ydelsen i liter/time ved 70%, 80% og 90% RH er nødvendig, eller konkrete målinger af dette. Ved daglig vejning af potteplanter i de perioder, hvor fugtstyring kræves, kan vandtilførslen (=fordampningen) estimeres bedre for CASE 2, ved de aktuelle kulturer. 2. Hvor meget energi spares ved at bruge affugter. CASE 2 bruger ca m3 naturgas (6.350 MWh) pr år. 19 C Det svarer til m3 (580 MWh) pr hus a 1300 m2. Naturgaspris 300 kr. pr MWh. Mulig besparelse (anslået efter vurdering af energitab ved traditionel fugtstyring): Ved % sparet energibesparelse, MWh m3 gas beløb 10% 58 a 300 kr kr. 20% 116 a 300 kr kr. 30% 174 a 300 kr kr. Ved opstilling af en affugter i et af to identiske væksthuse med ensartet plantebestand, forsynet med energimålere, kan energibesparelsen konstateres ved målinger i et helt år. 3. Affugterens energiforbrug. 3.1 Case 2, Agam affugter AGAM affugterens energiforbrug er oplyst til 27 kw, heraf 2,5 kw til blæsere (kræver el). Antal timer, hvor affugteren skal køre svare til antal timer, hvor man normalt kører fugtstyring, dog fradraget timer, hvor affugtning ikke er så krævende, og hvor affugteren stopper i perioder. Dette afhænger også af hvor mange m2 væksthus den skal dække. A. Hvis resterende energibehov er dækket af gasopvarming er det kun 2,5 kw, der koster eksta (ca +35 øre/kwh). Oversigt ved antal timer affugtning, hvor maskinen kører timer a 2,5 kw = kwh = kr timer a 2,5 kw = KWh = kr. B. Hvis al energibehov er dækket af el er det 27 kw, der koster eksta (ca +50 øre/kwh). Oversigt ved antal timer affugtning, hvor maskinen kører timer a 27 kw = kwh = kr timer a 27 kw = KWh = kr. Det nødvendige antal køretimer kan bestemmes ved opstilling af en affugter i et af to identiske væksthuse med ensartet plantebestand, forsynet med elmåler og/eller timetæller i et helt år.

13 Eksempel på rentabilitesberegning Case 2 med Agam: Investeringsbeløb incl. alle tilsutninger, kapacitet til m2, el kun blæsere (A). Årlig besparelse (antaget 20%) kr. Årlig merpris for elforbrug (2.500 timer) kr. (antaget at gas-opvarmning klarer varme-delen 100%) I alt årligt kr. Tilbagebetalingstid 6 år. Ved evt. tilskud kan dette halveres til 3 år. Ved endelig beregning kan tilbagebetalingstiden dog vise sig at være mere gunstig (eller det modsatte), efter konkret måling af forudsætningerne i 1), 2) og 3). 3.2 Case 2, AF 3/6 affugter (varmepumpe / køleflade princip) AF 3/6 affugterens energiforbrug er oplyst til 8,3 kw, (el). Antal timer, hvor affugteren skal køre svare til antal timer, hvor man normalt kører fugtstyring, dog fradraget timer, hvor affugtning ikke er så krævende, og hvor affugteren stopper i perioder. Dette afhænger også af hvor mange m2 væksthus den skal dække. Oversigt ved antal timer affugtning, hvor maskinen kører timer a 8,3 kw = kwh = kr timer a 8,3 kw = KWh = kr. Det nødvendige antal køretimer kan bestemmes ved opstilling af en affugter i et af to identiske væksthuse med ensartet plantebestand, forsynet med elmåler og/eller timetæller i et helt år. Eksempel på rentabilitesberegning Case 2 med AF 3/6: Investeringsbeløb incl. alle tilslutninger, kapacitet til m2 Årlig besparelse (antaget 20%) Årlig merpris for elforbrug (2.500 timer) I alt årligt kr kr kr. Tilbagebetalingstid 3 år. Ved evt. tilskud kan dette halveres.. Ved endelig beregning kan tilbagebetalingstiden dog vise sig at være mere gunstig (eller det modsatte), efter konkret måling af forudsætningerne i 1), 2) og 3).

14 Agam affugter gartneriet 4kløver

15 Agam affugter gartneriet 4kløver Specifikationer: affugter liter / time Energiforbrug 25 kw som varmt vand (>65 C) og 2,5 kw el til blæsere Erstatter fugtstyring i ca m2 væksthus Saltlage-princip Hus m2 med vækstlys i de 4000 m2 affugter opstillet i midten af huset Hus m2 med vækstlys affugter opstillet ved den ene gavl Begge plasthuse, med energimålere pr hus (Energy Key)

16 Hus 2

17 Hus 3

18 Agam affugter gartneriet 4kløver

19 Agam affugter gartneriet 4kløver

20 Agam affugter gartneriet 4kløver

21 Agam affugter gartneriet 4kløver

22 Agam affugter gartneriet 4kløver

23 Agam affugter gartneriet 4kløver Affugter ON i hus 2:

24 Agam affugter gartneriet 4kløver

25 Agam affugter gartneriet 4kløver Affugter ON i hus 3

26 Agam affugter gartneriet 4kløver

27 Agam affugter gartneriet 4kløver

28 Agam affugter gartneriet 4kløver

29 Agam affugter gartneriet 4kløver

Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014.

Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014. Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014. En affugter af typen Dantherm CDP 165, opstillet på Kold College for godt et år siden, er nu igen i 10 uger i efteråret

Læs mere

Energi affugtning Gardemoen Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent. HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen)

Energi affugtning Gardemoen Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent. HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen) Energi affugtning Gardemoen 2015 Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen) HortiAdvice Scandinavia A/S Who we are? What do we do? HortiAdvice Scandinavia

Læs mere

Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren.

Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren. Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren Demonstrationsprojekt J nr 2101-D-1-00581 Projektets samlede demonstrationseffekt

Læs mere

Veksthusdynamikk. Jens Rystedt

Veksthusdynamikk. Jens Rystedt Veksthusdynamikk Jens Rystedt Lidt om dansk gartneri I 2011 ca. 300 væksthus gartnerier Antallet halveret på 15 år Arealet kun svagt faldende (nu ca. 450 ha) 2/3 dele af gartnerierne ligger på Fyn 2/3

Læs mere

TIL GAVN FOR GARTNERE

TIL GAVN FOR GARTNERE Workshop 2, 7. december 2011 Workshop 2, 7. december 2011 Energianvendelse og klima med omtanke Dagens tema: Lys, isolering, varmestyring og ledelsesfokus. Sidst: Luftfugtighed, klimastyring og plantekvalitet.

Læs mere

Energibesparelse ved opsætning og brug af ventilatorer, oplæg.

Energibesparelse ved opsætning og brug af ventilatorer, oplæg. Gartneriet 4kløver Energibesparelsesprojekter 3 gartnerier: 1. Brylle 2. Årslev 3. Lindeskov Alle gartnerier er omkring opstart af fyringssæson 2010/11 forsynet med: Dynamisk klimastyring Luftbevægelse

Læs mere

SÆT FOKUS PÅ DIT VENTILATIONSANLÆG OG ENERGIFORBRUG

SÆT FOKUS PÅ DIT VENTILATIONSANLÆG OG ENERGIFORBRUG SÆT FOKUS PÅ DIT VENTILATIONSANLÆG OG ENERGIFORBRUG Erik Damsted & Michael J. Hansen Miljøteknologi, SEGES Videncenter for Svineproduktion Svinekongres 20. oktober 2015 SÆT FOKUS PÅ: Dimensionering af

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet

Læs mere

Peter Dallerup. Ingeniør SustainHort

Peter Dallerup. Ingeniør SustainHort Peter Dallerup Ingeniør SustainHort SustainHort - energioptimering i gartnerier Hovedaktiviteter Dannelse af netværk af leverandøre til gartneribranchen. Sammensætte produkter i energibesparende pakkeløsninger.

Læs mere

Spar penge på køling - uden kølemidler

Spar penge på køling - uden kølemidler Spar penge på køling - uden kølemidler En artikel om et beregningseksempel, hvor et sorptivt køleanlæg, DesiCool fra Munters A/S, sammenlignes med et traditionelt kompressorkølet ventilationssystem. Af

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Indhold Hvilke typer varmepumper findes der I hvilke situationer er

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER JORDEN GEMMER SOLENS VARME OG VARMEN UDNYTTES MED JORDVARME Når solen skinner om sommeren optages der varme i jorden. Jorden optager ca. halvdelen

Læs mere

Energirenovering af. væksthusgartnerier. Energigruppen Den Grønne Vækstklynge

Energirenovering af. væksthusgartnerier. Energigruppen Den Grønne Vækstklynge Energirenovering af væksthusgartnerier Energigruppen Den Grønne Vækstklynge Marts 2012 Forord I Energigruppen, under Den Grønne Vækstklynge, er der enighed om, at væksthusgartneriet står overfor en stor

Læs mere

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 The Smarthome Company, Lergravsvej 53, DK-2300 København S. www.greenpowerdeal.com Til dig der står og tænker på at købe et solvarmeanlæg I Danmark skinner solen ca. 1.800 timer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rosenbakken 25 Postnr./by: 6100 Haderslev BBR-nr.: 510-008838 Energikonsulent: Knud Midtgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Knud

Læs mere

Indholdsfortegnelse Spørgsmål til syn og skøn fed understreget blå skrift

Indholdsfortegnelse Spørgsmål til syn og skøn fed understreget blå skrift Indholdsfortegnelse Spørgsmål til syn og skøn... 1 Varmepumpe... 2 Pumpecyklus... 3 Afisningsperioder... 6 Elpatron... 7 Varierende udetemperatur... 8 Driftsomkostninger... 10 Fremløbstemperatur... 11

Læs mere

Energirådgivning. Transportministeriet.Tøjhusgade 9. 1214 København K 3/6-10. Energirådgiver: Per Ruby Mobil: 9955 2431 peruh@dongenergy.

Energirådgivning. Transportministeriet.Tøjhusgade 9. 1214 København K 3/6-10. Energirådgiver: Per Ruby Mobil: 9955 2431 peruh@dongenergy. Energirådgivning Transportministeriet.Tøjhusgade 9. 1214 København K 3/6-10 Energirådgiver: Per Ruby Mobil: 9955 2431 Mail: peruh@dongenergy.dk Indhold 1 INDLEDNING... 3 2 UDSUGNING KØKKEN... 5 3 UDSUGNING

Læs mere

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55%

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% Investeringen i en Danfoss varmepumpe er typisk tilbagebetalt på kun 4-8 år Fordele ved at købe en jordvarmepumpe: Dækker dit totale varmebehov

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring.

Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring. 1 Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring. Kulturtid i produktionsplanlægningen ændres, hvis man eksempelvis beslutter at ændre temperatur sætpunktet på klimacomputeren for den

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen KSM Kragelund ApS. 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM

HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM HYBRID OPVARMNINGS SYSTEM Hybrid opvarmningssystem Princip opbygning Kombination af eksisterende eller ny varmekedel og en el varmepumpe Hybrid teknologi opvarmning Traditionel kedel Varmepumpe Hybrid

Læs mere

Få mere varme ud af fjernvarmen. God afkøling gavner både miljø og økonomi

Få mere varme ud af fjernvarmen. God afkøling gavner både miljø og økonomi Få mere varme ud af fjernvarmen God afkøling gavner både miljø og økonomi U d n y t v a r m e n d e t b e t a l e r s i g Din afkøling fortæller, hvor godt du udnytter fjernvarmen Fjernvarmen er et fælles

Læs mere

A/B Grønnegård Att.: Henrik Holm Hammerstrøm Horsensgade 16 st. 2100 København Ø

A/B Grønnegård Att.: Henrik Holm Hammerstrøm Horsensgade 16 st. 2100 København Ø A/B Grønnegård Att.: Henrik Holm Hammerstrøm Horsensgade 16 st. 2100 København Ø Københavns Energi A/S Varme & Bygas Salg og Service Telefon Fax Direkte E-mail Dato Journal nr. +45 3395 3395 +45 3395 2012

Læs mere

Energimærkning nr.: 100135720 Gyldigt 5 år fra: 28-09-2009 Energikonsulent: Frank Scholkman Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen

Energimærkning nr.: 100135720 Gyldigt 5 år fra: 28-09-2009 Energikonsulent: Frank Scholkman Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Allingvej 62 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-001742 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Grønne afgifter. Indholdsforbtegnelse:

Grønne afgifter. Indholdsforbtegnelse: Grønne afgifter Indholdsforbtegnelse: Grønne afgifter... 2 Struktur... 2 Refusion af afgifter... 3 Måling af elvarme... 4 Overskudsvarme... 4 Afgiftsbelægning af genbrugsvarme... 4 Regler for afgiftsbelægning...

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Splitunits udedel Installation af udedel Står den rigtigt Er der god

Læs mere

Energihandlingsplan for Nordsøenheden

Energihandlingsplan for Nordsøenheden for Nordsøenheden 2009 Tekniske besparelsestiltag Dette er handlingsplanen for Nordsøenheden. Handlingsplanen er udarbejdet af energirådgiver Per Ruby, Stine Skaarup Madsen, Søren Vontillius og Malene

Læs mere

COTES ALL-ROUND C30-SERIEN

COTES ALL-ROUND C30-SERIEN COTES ALL-ROUND C30-SERIEN EKSPERTER I FUGTSTYRING COTES.COM COTES ALL-ROUND C30-SERIEN IDEEL TIL BRUG I Produktionsanlæg i fødevareindustrien Kølerum Vandværker Generel fugtstyring i alle former for indendørs

Læs mere

Forventede og aflæste forbrug måned for måned til varme

Forventede og aflæste forbrug måned for måned til varme Forventede og aflæste forbrug måned for måned til varme vand og el Marts Normalår Graddag Aflæste forbrug + Besparelse Summeret Aflæste forbrug måned Budget Korr.budget Forbrug pr. VKO- - Merforbrug Korr.budg.

Læs mere

Klimaanalyser. Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF

Klimaanalyser. Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF Klimaanalyser Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF Klimaanalyser Det er kun 20 % af klimacomputerens muligheder,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af varmerør. 0.9 MWh Fjernvarme 260 kr. 1150 kr. 4.4 år

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af varmerør. 0.9 MWh Fjernvarme 260 kr. 1150 kr. 4.4 år SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lærkevej 32 Postnr./by: 8882 Fårvang BBR-nr.: 740-003636 Energikonsulent: Mads Mikael Nielsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: OBH

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 8 Adresse: Multebærvænget 12 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-104347-001 Energikonsulent: Bjarne Jensen Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Praktiske udfordringer ved fremme af hybridløsninger

Praktiske udfordringer ved fremme af hybridløsninger 12. maj 2015 - Gastekniske Dage 2015 Praktiske udfordringer ved fremme af hybridløsninger Set fra produktleverandøren Vaillant A/S, Anders Zeeberg Hybrid - hvad er det? Hybrid stammer oprindeligt fra latin

Læs mere

ENERGIMÆRKNING BREJNING STRAND 103 7080 BØRKOP

ENERGIMÆRKNING BREJNING STRAND 103 7080 BØRKOP ENERGIMÆRKNING BREJNING STRAND 103 7080 BØRKOP SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Brejning Strand 103 Postnr./by: 7080 Børkop BBR-nr.: 630-005450 Energikonsulent: Jørn Olsen Programversion:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Baldersvej 5 Postnr./by: 4873 Væggerløse BBR-nr.: 376-025947 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: RL

Læs mere

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A

Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Spar op til 70% om året på varmekontoen... - og få samtidig et perfekt indeklima! Inverter R-410A Luft til Vand Varmepumpe Energiklasse A Høj effekt, høj kvalitet og lavt energiforbrug - det bedste valg

Læs mere

Energikortlægning. Joakim Larsen, Energiplanlægger 27 JUNI 2014 HTKGG

Energikortlægning. Joakim Larsen, Energiplanlægger 27 JUNI 2014 HTKGG Energikortlægning Joakim Larsen, Energiplanlægger 1 Metode 2 Metode Filtrering 3 Filtrering Oplysninger pr adresse Geokode Bygningsklasse Bygningstype Opførelsesår Opvarmningsform og brændsel Tag- og vægtype

Læs mere

1 of 6. Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Syddjurs Kommune, Kolind Central Skole. Udarbejdet af: Henrik Ernst

1 of 6. Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Syddjurs Kommune, Kolind Central Skole. Udarbejdet af: Henrik Ernst 1 of 6 Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Syddjurs Kommune, Kolind Central Skole Udarbejdet af: Henrik Ernst 2 of 6 Syddjurs Kommune Kolind Central Skole 1. Indledning I et samarbejde

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Blankegaardsvej 1 Postnr./by: 5466 Asperup BBR-nr.: 410-014922 Energikonsulent: Jørn Olsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: OT consult

Læs mere

Målinger og analyser, D26

Målinger og analyser, D26 Målinger og analyser, D26 Jesper Simonsen, 1. jan. 2014 Projektet skal følge op på erfaringerne med energirenoveringsprojektet ved en række målinger (2014-2015) der kan give andre beboere og offentligheden

Læs mere

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 18. november 2002 Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Resumé: Dette papir beskriver teori og idéer bag nye ligninger

Læs mere

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften?

Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier. Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Konkurrenceforholdet mellem individuelle opvarmningsteknologier Hvilken effekt har elvarmeafgiften? Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hans Tausensgade 1 Postnr./by: 5550 Langeskov BBR-nr.: 440-006644 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Varmepumper tendenser og udvikling. Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik

Varmepumper tendenser og udvikling. Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik Varmepumper tendenser og udvikling Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik Indhold Situation i EU og Danmark, politiske mål. Politiske mål EU Politiske mål Danmark og udfasning

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Østvej 1 Postnr./by: 4880 Nysted BBR-nr.: 376-012074 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Preben

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Solbakken 6 Postnr./by: 3600 Frederikssund BBR-nr.: 250-003077 Energikonsulent: Per Johansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: PJ Arkitekt-

Læs mere

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning.

Nu er det ikke kun udetemperaturen der bestemmer behovet, men vindens afkølingseffekt (chill faktor) har også en stor betydning. Vejrkompensering - hvad er det? Vejrkompensering er en metode til at tilpasse fremløbstemperaturen til det aktuelle behov ud fra udetemperaturen. Ideen er at jo koldere det er udenfor, jo varmere behøver

Læs mere

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder

Årlig. Tilbage- Forslag til forbedring. energienheder SIDE 1 AF 7 Adresse: Bakkedraget 17 Postnr./by: 6040 Egtved BBR-nr.: 621-262482-001 Energikonsulent: Jesper Berens Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget.

Læs mere

Reducer energiforbruget. Seniorprojektleder Erik Damsted, Stalde & Miljø

Reducer energiforbruget. Seniorprojektleder Erik Damsted, Stalde & Miljø Reducer energiforbruget Seniorprojektleder Erik Damsted, Stalde & Miljø Disposition Regnskabstal energiforbrug Benchmarking Her er der penge at hente Indsatsområder - Beregninger Salg af energibesparelser

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Anvendelse: Private swimming pools Terapibade Spabade Omklædningsrum EGENSKABER

Anvendelse: Private swimming pools Terapibade Spabade Omklædningsrum EGENSKABER CDP 35 SVØMMEBADSAFFUGTER Funktionsprincip CDP 35 er en energibesparende og lydsvag svømmebadsaffugter. Den fungerer efter kondensationsprincippet, hvor en ventilator suger den fugtige rumluft ind i affugteren

Læs mere

Eksempler og anbefalinger vedr. design

Eksempler og anbefalinger vedr. design Gør tanke til handling VIA University College Eksempler og anbefalinger vedr. design Inga Sørensen, Senior lekt or, geolog VIA Byggeri, Energi & Miljø Center for forskning & udvikling Lukkede jordvarmeboringer

Læs mere

Hybridvarmepumper Gastekniske dage 2017

Hybridvarmepumper Gastekniske dage 2017 Hybridvarmepumper Gastekniske dage 2017 v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger Emner de næste 30 minutter.. Kort om VEB.. Baggrunden og formål med udvikling af hybridvarmepumper

Læs mere

Bautavej 1 ombygning 2008. Energimæssige tiltag Å R H U S K O M M U N E V A N D O G S P I L D E -

Bautavej 1 ombygning 2008. Energimæssige tiltag Å R H U S K O M M U N E V A N D O G S P I L D E - Å R H U S K O M M U N E V A N D O G S P I L D E - V A N D, B A U T A V E J 1 Denne rapport behandler energimæssige tiltag, der ved implementering kan nedbringe ombygningen på ovenstående adresse til et

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Egernets Kvarter 22 4623 Lille Skensved Bygningens energimærke: Gyldig fra 16. april 2013 Til den 16. april 2023. Energimærkningsnummer

Læs mere

DGF Gastekniske Dage 2014 Præsentation af Hybrid teknologi til små og store anlæg

DGF Gastekniske Dage 2014 Præsentation af Hybrid teknologi til små og store anlæg DGF Gastekniske Dage 2014 Præsentation af Hybrid teknologi til små og store anlæg Af: Brian Nielsen PRM Robert Bosch A/S 1 Hybridteknologi HYBRID betyder sammensmeltning af 2 eller flere teknologier Mest

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Viaduktvej 6 Postnr./by: 6360 Tinglev BBR-nr.: 580-015339 Energikonsulent: Knud Midtgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Knud Midtgaard

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvendingen 7 A 2700 Brønshøj BBR-nr.: 101-689603 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Finn

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lysbovej 4 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-007718 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi

Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi Aflæsningsbog hjælp til en god varmeøkonomi Denne bog er udarbejdet til regelmæssig aflæsning af dit varmeforbrug. Så kan du selv følge med og undgå overraskelser på varmeregningen. Fjernvarme helt sikkert

Læs mere

BIOENERGI kort fortalt. Minikraftvarmeanlæg. side 1. Maj 2007. Offentligt elnet. Forbrugssted. Måler. Strøm. Strøm Varme fra motor/ generator

BIOENERGI kort fortalt. Minikraftvarmeanlæg. side 1. Maj 2007. Offentligt elnet. Forbrugssted. Måler. Strøm. Strøm Varme fra motor/ generator Et minikraftvarmeanlæg producerer el og varme. Det fås i mange størrelser, og det koster fra 150.000 kr. og opad. Brændstoffet er dieselolie, naturgas eller planteolie. Maj 2007 I forbindelse med investering

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rynkebyvej 4 Postnr./by: 5750 Ringe BBR-nr.: 430-015032 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek Faaborg

Læs mere

Energy Cool. Messe C Energikonference 26. Oktober 2011

Energy Cool. Messe C Energikonference 26. Oktober 2011 Energy Cool Messe C Energikonference 26. Oktober 2011 Profil Henrik Thorsen Stifter af Energy Cool 41 år Agenda Hvem er Energy Cool? Hvad kan Energy Cool tilbyde? Hvordan kan Energy Cool hjælpe dig? Hvem

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Primulavej 31 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-080398 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser om

Læs mere

NBE SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning. 11-13 Styringen. 14 Garanti.

NBE SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning. 11-13 Styringen. 14 Garanti. SOLVARME INDHOLD: 2 Valg af størrelse. 3 Information. 4 Installations tips. 5 Anlægs typer / el tilslutning 11-13 Styringen. 14 Garanti. SOLVARME Solfanger størrelse og tank valg. Som tommel-finger regel

Læs mere

Jordvarme. - endnu lavere energiforbrug

Jordvarme. - endnu lavere energiforbrug Jordvarme - endnu lavere energiforbrug Vælg en unik varmepumpe Mulighed for tilslutning af solfanger Mulighed for tilslutning af energifanger Varmt vand Gulvvarme / radiator Jordslanger Varmepumpe med,

Læs mere

BBR-nr.: 580-007044 Energimærkning nr.: 200012195 Gyldigt 5 år fra: 01-04-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 580-007044 Energimærkning nr.: 200012195 Gyldigt 5 år fra: 01-04-2009 Energikonsulent: Kai Verner Jessen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Midtløkke 15 Postnr./by: 6200 Aabenraa BBR-nr.: 580-007044 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Korsnæbsvej 52 Postnr./by: 4673 Rødvig Stevns BBR-nr.: 336-006987 Energikonsulent: Niels T. Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Tunderup Strandvej 14 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-024367 Energikonsulent: Preben Funch Hallberg Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Udskiftning af radiatorventiler. Fordele. Lavere CO 2 -udledning

Udskiftning af radiatorventiler. Fordele. Lavere CO 2 -udledning Energiløsning UDGIVET JANUAR 2011 - REVIDERET AUGUST 2011 Udskiftning af radiatorventiler Det anbefales at montere termostatventiler på alle radiatorerne i huset, og at der efterfølgende foretages en systematisk

Læs mere

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul.

Sæsonlagret solvarme tabsfri, til opvarmning 100 % i stedet for olie, gas og kul. N.K. Knudsen M. IDA RÅDGIVENDE MASKININGENIØRFIRMA Rolighedsvej 13, 8722 Hedensted SE-nr. 95 38 15 53 Giro 9 43 39 53 Tlf. 75 89 14 17 Mobil 21 66 07 55 E-mail: n.k.knudsen@profibermail.dk Eller: n.k.knudsen@mail.dk

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE JORD VARMEPUMPER JORDEN GEMMER SOLENS VARME OG VARMEN UDNYTTES MED JORDVARME Når solen skinner om sommeren optages der varme i jorden. Jorden optager ca. halvdelen af den

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DINE BYGNINGER - status og forbedringer Energimærkningsrapport Nye rækkehuse Kongshvilevej 1A 2800 Kongens Lyngby Bygningernes energimærke: Gyldig fra 14. juli 2014 Til den 14. juli

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvangen 19 B 8444 Balle BBR-nr.: 706-014119 Energikonsulent: Steffen Andersen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Forskning inden for området på DTU Byg - Indvendig efterisolering - Renovering af parcelhuse - Fossilfri varmeforsyning

Forskning inden for området på DTU Byg - Indvendig efterisolering - Renovering af parcelhuse - Fossilfri varmeforsyning Forskning inden for området på DTU Byg - Indvendig efterisolering - Renovering af parcelhuse - Fossilfri varmeforsyning Svend Svendsen Danmarks Tekniske Universitet ss@byg.dtu.dk 5 Marts 2014 1 Indvendig

Læs mere

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING Kære Læser Det er blevet tid til nyt fra VE til proces-ordningen. Siden ordningens start har VE til proces modtaget knap 450 ansøgninger for mere end 900 mio. kr. I 2015 har VE til proces-ordningen 340

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning NOTAT Projekt Stevns Rådhus Kunde Stevns kommune Notat nr. 1 Dato 2017-10-02 Til Flemming Andersen, Stevns kommune Fra Rune Meier Sørensen, Projektleder Rambøll Kopi til - 1. Baggrund for notat Udfordringer

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Åbogade 2 Postnr./by: 3760 Gudhjem BBR-nr.: 400-001278 Energikonsulent: Flemming Bech Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: factum2 bornholm

Læs mere

Hvad kan du gøre for at nedbringe dit energiforbrug? <navn>, <dato>, <sted>

Hvad kan du gøre for at nedbringe dit energiforbrug? <navn>, <dato>, <sted> Hvad kan du gøre for at nedbringe dit energiforbrug? , , De 3 trin til en lavere varmeregning, når man kender sit forbrug 1. Se på boligen 1. Se på boligen Er din varmeregning høj? Har

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kildeagervej 14 Postnr./by: 2690 Karlslunde BBR-nr.: 253-051639 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Varmepumpe. Hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Varmepumpe. Hvad skal jeg vide, før jeg køber? Varmepumpe Hvad skal jeg vide, før jeg køber? Hvornår bør du overveje en varmepumpe? En varmepumpe er typisk en god forretning, hvis du opvarmer med olie eller el og bor i et område uden fjernvarme. Varmepumper

Læs mere

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme.

Det kan forekomme at et forslag sparer penge, men ikke energi fx hvis dyr el erstattes med billigere fjernvarme. SIDE 1 AF 7 Adresse: Mikkels Banke 17 Postnr./by: 4736 Karrebæksminde BBR-nr.: 370-028162-001 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere forbruget. Mærkningen

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kongeskovvej 9 Postnr./by: 4660 Store Heddinge BBR-nr.: 336-007710 Energikonsulent: Hans Clement Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

AFFUGTER FOLKE-DRY 30 RAM-301C

AFFUGTER FOLKE-DRY 30 RAM-301C AFFUGTER FOLKE-DRY 30 RAM-301C Indhold Tag dig tid til at læse denne manual grundigt før brug og gem den til senere brug. Specifikation Hvordan den virker Hvor skal den opstilles Før brug Dele Montering

Læs mere

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011

CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 CO 2 -udledning i Allerød Kommune 2011 Kilder til CO 2 -udledningen samt udvikling i perioden 2006 til 2011 CO 2 -udledningen er i perioden 2006 til 2011 faldet med 18 % (figur 1). Det er godt på vej mod

Læs mere

Præsentation af Nordic Energy Group. - din samarbejdspartner når energibesparelser og design er vigtigt

Præsentation af Nordic Energy Group. - din samarbejdspartner når energibesparelser og design er vigtigt Præsentation af Nordic Energy Group - din samarbejdspartner når energibesparelser og design er vigtigt Kort om Nordic Energy Group Nordic Energy Group er producent af design solfangere og har forhandlingen

Læs mere

Installationer - besparelsesmuligheder

Installationer - besparelsesmuligheder Installationer - besparelsesmuligheder Nuværende energiløsninger Udskiftning af oliekedel Udskiftning af gaskedel Konvertering til fjernvarme Konvertering til jordvarmeanlæg Konvertering til luft-vandvarmepumpe

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1. Varmepumper 0 1

INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1. Varmepumper 0 1 INDHOLDSFORTEGNELSE VARMEPRODUCERENDE ANLÆG 0 1 Varmepumper 0 1 VARMEPRODUCERENDE ANLÆG VARMEPUMPER Registrering Varmepumper kan i mange tilfælde reducere energiforbruget til opvarmning og/eller varmt

Læs mere

Energimærkning og energiforhold i praksis. 5. april 2011

Energimærkning og energiforhold i praksis. 5. april 2011 Energimærkning og energiforhold i praksis 5. april 2011 Energimærkede opvarmningsprodukter Energimærker Gaskedler Grunddata Nettoenergibehov - 20.000 kwh varme - 2.000 kwh varmt vand Energiforbrug/nyttevirkning

Læs mere

BedreBolig TJEK. Test dine energivaner og få en bedre bolig. Spar på energien Spar penge Få et bedre indeklima Nedsæt dit CO 2.

BedreBolig TJEK. Test dine energivaner og få en bedre bolig. Spar på energien Spar penge Få et bedre indeklima Nedsæt dit CO 2. BedreBolig TJEK Test dine energivaner og få en bedre bolig Spar på energien Spar penge Få et bedre indeklima Nedsæt dit CO 2 -aftryk Få hjælp til at spare på energien og få en bedre bolig Spar på energien

Læs mere

Teknologisk Institut Energi og Klima 5. jan. 2015/jcs. Teknologisk Institut skyggegraddage. For kalenderåret 2014. Periode 1. januar 31.

Teknologisk Institut Energi og Klima 5. jan. 2015/jcs. Teknologisk Institut skyggegraddage. For kalenderåret 2014. Periode 1. januar 31. Teknologisk Institut Energi og Klima 5. jan. 2015/jcs Teknologisk Institut skyggegraddage For kalenderåret 2014 Periode 1. januar 31. december 2014 Faktuelt om graddagetal udregnet fra 1. januar 2014 indtil

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skovgyden 2 Postnr./by: 5642 Millinge BBR-nr.: 430-008056 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

BBR-nr.: 167-099149 Energimærkning nr.: 100133504 Gyldigt 5 år fra: 09-09-2009 Energikonsulent: Bjarne Jensen Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen

BBR-nr.: 167-099149 Energimærkning nr.: 100133504 Gyldigt 5 år fra: 09-09-2009 Energikonsulent: Bjarne Jensen Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Grænsevej 50 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-099149 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. Unbearable. Skulptur af Jens Galschiøt opstillet i anledning af Kulturmøde 2016

CO 2. -opgørelse for for Morsø Kommune som virksomhed. Unbearable. Skulptur af Jens Galschiøt opstillet i anledning af Kulturmøde 2016 -opgørelse for 2014-2015 for Morsø Kommune som virksomhed. Unbearable Skulptur af Jens Galschiøt opstillet i anledning af Kulturmøde 2016 Opgørelse af udledning for Morsø Kommune som virksomhed 2 Indledning

Læs mere