Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring."

Transkript

1 1 Delprojektet Produktionsstyring og energibesparende klimastyring. Kulturtid i produktionsplanlægningen ændres, hvis man eksempelvis beslutter at ændre temperatur sætpunktet på klimacomputeren for den kommende sæson. Denne sammenhæng kunne udnyttes til bedre planlægning, hvis der var indbygget en kulturtids model i planlægningsprogrammet. Kendskab til, hvordan kulturtiden ændres ved ændrede temperatur- og lysforhold kunne også være til nytte i andre sammenhænge (se senere) hvis beregningen foregår automatisk og modelberegningen hertil er troværdig og udspringer af egen registreringer. Modellen behøver ikke nødvendigvis at være indviklet. En kendt metode til dette er Kultur temperatur sum metoden, hvor man løbende følger middeltemperaturen pr døgn, med fradrag af en (kulturafhængig) basistemperatur. Andre kulturer beskrives bedst ved at følge syssummen. I nogle programmer (f.eks Senmatic DGT s Infogrow fotosyntesemodul) findes en enkel mulighed for at følge Kultur temperatur sum, da beregningen, med mulighed for fradrag af bais temperaturen, er indbygget i programmet. I flere klimastyrings programmer er det også muligt at følge beregnet lyssum (i plantehøjde) for et plantehold. I dette delprojekt arbejdes med dels at fremskaffe oplysninger fra litteraturen om metoderne om, hvor god de enkle metoder er, og om oplysninger om basistemperaturer for kulturer. Med mere viden om dette vil det være muligt umiddelbart at tage metoden i brug i forbindelse med nævnte programmer. Samtidigt vil det være en god baggrund for at kalkulere energiforbruget eller Dækningsbidraget for et kulturhold, ved de ændrede sætpunkter, hvilket vil give kunne give en bedre produktionsplanlægning og styring, hvor man vil kunne kalkulere hvilke indstillinger af temperatur og vækstlys der betaler sig bedst, og (ikke mindst) bedre vil kunne ramme det planlagte salgstidspunkt for holdet ved tidlig tilpasning af indstillinger, så den lovede ordre-dato kan overholdes. Baggrund. GartneriRådgivningen satte allerede i 2009 fokus på sammenhængen mellem væksthusklima og produktion i to projekter under fællestitlen Energieffektivisering med fokus på enkeltkulturer og ny teknologi. Det ene delprojekt, Afdækning af grænser for klima for kulturer med fokus på gennemsnits temperatur og temperatursum, handlede om sammenhængen mellem klimastyring og produktion / kulturtid. Temperatur og vækstlys styres jo med sætpunkter på gartneriets klimacomputer. Samtidig er temperatur og vækstlys parametre i gartneriets produktions-planlægningsprogram til et givet produktionshold beskriver man kulturtid, med tilhørende temperatur og vækstlysforbrug. Det bruges i planlægningsprogrammet til omkostnings- og dækningsbidrags-beregning. Som afslutning på projektet konkluderedes at der er et stort potentiale i at kombinere beregninger af væksthusklima og energiforbrug med den tilhørende effekt på planteproduktionen, med tilhørende potentiale for energibesparelse og bedre økonomi.

2 2 Beregningsmetoden, der blev valgt i daværende projekt, er beskrevet af Matthew Blanchard (PhD dissertation, Michigan State University). Kulturtiden beskrives ved hjælp af et basissætpunkt på temperatur, yderligere en temperaturfaktor, og en lys-faktor. For de fleste kulturers vedkommende kendes fra praksis at der både er indflydelse fra temperatur og lys. Projektet gik på udvikling (og kontrol af) planteudvikling (kulturtid) med udgangspunkt i denne metode. I projektet fandtes basis-sætpunkt, temperatur- og lysfaktorer for 10 kulturer ud fra danske og udenlandske forsøgsdata. Afprøvningen af beregningsmetoden blev foretaget ved sammenligning mellem beregnet kulturtid og indsamlede kulturtids-data fra gartnerier. Resultaterne for fire kulturer ses i tabel 1. Oversigten viser den procentvise afvigelse for den realiserede kulturtid i forhold til den beregnede. Tabel 1. Procentvis afvigelse realiseret kulturtid i forhold til den beregnede kulturtid, for nogle udvalgte kulturhold, angivet med startuge. Bemærk: Da opløsningen på kulturdata fra gartnerierne kun er hele uger, kan der af denne grund være afvigelser op til 5-10%, som kan kaldes forventelig variation. Aster Hold (uge) Afvigelse 1% 1% 1% 1% 9% Campanula Hold (uge) Afvigelse 0% 0% -12% 1% -4% 5% 7% Exacum Hold (uge) Afvigelse -10% -2% 3% 5% 3% 7% 15% Hibiscus Hold (uge) Afvigelse 0% 5% 4% 2% 2% 0% -12% Opløsningen på data er hele uger. Af den grund vil en afvigelse, der bare er under +/- 5-10% kunne anses for at være så præcis som det kan lade sig gøre, under disse forudsætninger. Det ses at de fleste hold har en god overensstemmelse mellem beregnet og realiseret kulturtid. Enkelte hold afviger dog mere end gennemsnittet. En mulig forklaring kan være det forhold at kulturhold ikke altid sælges i samme udvikling tidligt og sent i sæsonen.

3 3 Projektindhold. I dette delprojekt projekt er der arbejdet med følgende: 1. Fremskaffelse af litteratur, der belyser mulighederne dels for styring efter Lyssum (DLI), dels styring af kultur temperatur sum. 2. Anvisning af en eller flere metoder til at arbejde med lyssum eller kultur temperatur sum i praksis, herunder regnearksmodel til at følge et kulturhold, inklusive opstilling af måldata (standard summer) for kulturholdet, til identificering af afvigelsen. 3. Beregning / kontrol af metoden ved beregning af, hvor godt metoderne passer med kulturtids datasæt fra nogle gartnerier. Fremskaffelse af litteratur, der belyser mulighederne dels for styring efter Lyssum (DLI), dels styring af kultur temperatur sum. I bilag 1 ses en liste over fremskaffet littereratur, som hovedsageligt gælder bestemte kulturer, og som heller ikke nødvendigvis kan anvendes i andre lande. En vigtig detalje som man må slås med er det forhold at mere lys fra solen ofte giver en forøgelse af temperaturen i væksthuset, så snart energitiførslen fra indstrålingen oversiger varmebehovet. Derfor vil der i praksis være et sammenflad mellem meget lys og høj temperatur, men sammenhængen er ikke lineær, og er ikke den samme sommer og vinter. Samtidig må man konstatere at der kan være tilfælde hvor der angives sætpunkter og ikke den målte middeltemperatur, både i data fra gartnerier og fra forsøg. Endelig kan forsøg være foretaget i klimakamre, hvor man har fuld kontrol med varmeregulering / køling og tilførsel af lys, så forsøget ikke indeholder dette sammenfald. Derfor skal man passe godt på og ikke nødvendigvis stole på angivne modeller, faktorer og basistemperaturer, udviklet i USA eller Holland. Man kan være nødt til at tilpasse til eget land, gartneri og egne kulturer og dyrkningsmetoder. Anvisning af en eller flere metoder til at arbejde med lyssum eller kultur temperatur sum i praksis, herunder regnearksmodel til at følge et kulturhold, inklusive opstilling af måldata (standard summer) for kulturholdet, til identificering af afvigelsen. Lyssum kontrol - DLI Klimacomputeren indeholder opsamling af udelys og beregnet indelys (udelys minus skygning fra glas, konstruktion, gardiner og plus bidrag fra vækstlys). Vælger man en oversigt fra en bestemt dato og frem til nu, får man den aktuelle lyssum periode. Hvis et kulturhold er startet på denne dato, er det den lyssum som holdet har modtaget.

4 4 Helt tilsvarende kan man bruge data for et standard år, til at beregne mål-tallet, det vil sige den planlagte lyssum, kulturholdet skal have for perioden fra start til salgsklar under gennemsnitlige forhold. Sammenligning af planlagt og realiseret ses i figur 1. Figur 1. Opfølgning med lyssumsmetode i regneark. Der kan dog godt være udfordringer forbundet med det. Planten udnytter kun PAR-lys (måles i micromol/m2-sek), mens klimacomputeren ofte opsamler i watt og lux, og for vækstlys vedkommende i tilsvarende enhed efter en omregning. Samtidig kan de faktorer, som giver korrekt fradrag i udelyset, være indstillet forkert (til lysgennemgangsfaktor 1,0 eller til en standardværdi), og for dem der lægger kridt på væksthuset til ekstra skygning, skal skyggevirkningen også indregnes. Enkelte gartnerier har opsat inde-lysfølere (fx 5 følere på en stang) i væksthuset, hvilket eliminerer ovennævnte problem. Har man anskaffet fotosyntesemodulet i programmet Infogrow (Agrotech / Senmatic DGT) kan man direkte følge den rigtige lyssum (PAR indelys, micromol) i dette program. Se DLI (lyssum) i infogrow i figur 2. Kultur temperatursum kontrol Først en definition: Temperatursum eller graddage er en temperatursum metode, hvor man fradrager den del af temperaturen, som ikke har indflydelse på plantevæksten, det vil sige den temperatur, hvor planten ikke vokser mere. Men da temperatur effekt kurven er krum, er dette sætpunkt dog et tal, der er fundet ved afprøvning, og ikke nødvendigvis lige den temperatur, hvor væksten stopper. Metoden bruges ved frilandsproduktion til at estimere høsttidspunkt (fx grønne ærter og jordbær), men er lige så relevant i væksthus. Der er tre metoder til kultur temperatursum kontrol som umiddelbart kan tages i brug i gartnerierne: 1. Infogrow. Som nævnt ovenfor for under lyssum (DLI) har man også fået et system til bestemmelse af kultur graddage, hvis man har anskaffet fotosyntesemodulet i programmet Infogrow (Agrotech / Senmatic DGT). Her kan man direkte følge kultur temperatursum, (se figur 2) og også udregne mål-tal til sammenligning.

5 5 Figur 2. Lys i plantehøjde sum og kultur temperatur sum fra infogrow. 2. Rapport-generator i Senmatic DGT s Superlink 5. I Senmatic DGT s klima-pc program er et muligt at programmere et fast fradrag (temperatur sætpunktet), således at man også her kan finde frem til det aktuelle antal kultur graddage for en periode svarende til kulturholdet. 3. Regneark. I stedet for at lade Infogrow eller Rapportgenerator beregner periodens kulturgraddage, kan man selv lave beregningen i et regneark, hvor man dels har beregnet mål-tallet for de enkelte kulturer, og opstillet dem for de kulturhold man vil følge. Herefter skal man kun ugentlig (eller eventuelt dagligt) indtaste dagens/ugens målte middeltemperatur. Regnearket beregner så lyssummen til dato, og afvigelse samt estimat af afvigelse i dage på kulturtiden. Man kan altså regne sig frem til, hvornår holdet bliver salgsklar, ifølge kultur temperatursum metoden. Se figur 3. Inden man kan komme i gang med styring med kultur temperatursum kontrol, er det nødvendigt at finde de sætpunkter, der skal indstilles for de kulturer, man vil anvende styringen på. For nogle kulturer vil det være muligt at finde sætpunkter fra litteraturen. Hvis man har kulturtids registreringer fra de seneste år, kan den normale kultur temperatursum herefter beregnes i et simuleringsprogram.

6 6 Figur 3. Kultur temperatur sum opfølgning i regneark. Beregning / kontrol af metoden ved beregning af, hvor godt metoderne passer med kulturtids datasæt fra nogle gartnerier. Kultur Temperatur sum metoden er afprøvet på samme de datasæt fra et antal gartnerier, som blev indsamlet i Oversigt over afprøvningens resultat for tre kulturer ses herunder (tabel 2). Fastsættelsen af den basistemperatur, der giver den mindste afvigelse samlede afvigelse for kulturholdene er anvendt. En bedre afprøvning ville det være, hvis et gartneri havde registrerede data for kulturtider ved 2-3 forskellige temperaturer, samtidigt, i forskellige huse, men det er vi ikke stødt på, og det er sjældent tilfældet idet man anvender den temperatur, man anser for mest optimal. Tabel 2. Afvigelse i forhold til modelbeskrivelse ved anførte basis sætpunkt. Metoden kan anbefales, men ikke med de fundne basis sætpunkter der er angivet i tabel 2 (anført i parentes). Læs begrundelse herfor i teksten herunder, under anbefaling. Campanula (15) Hold (uge) Afvigelse -2% -8% -16% -1% 7% 16% 5% Exacum (21) Hold (uge) Afvigelse 3% 7% 3% -2% -9% 1% 3% Hibiscus (19) Hold (uge) Afvigelse 1% 14% 9% 2% -4% -7% -14%

7 7 Anbefaling Der er stor forskel i den lysmængde, kulturholden modtager. I tabel 2 ses en god modelbeskrivelse ved bestemte sætpunkter, hvor kultur temperatur sum målet bliver det samme for alle holdene. Vi vil imidlertid anbefale at man anvender basistemperaturer fra litteraturen, eller hvis det ikke findes 0-5 for arktisk/tempererede plantearter 5-10 for tempereret/suptropiske arter, og for subtropisk/tropiske arter, eller kulturens minimums temperatur grænse minus 5, eller optimal temperatur minus 10 som rettesnor. Basistemperatur 10 nævnes i litteraturen som et godt bud til mange pottekulturer, hvis ikke man har andre oplysninger. Til jordbær i væksthus anvendes 4,5, til Melon (friland) 19 jfr litteratur oplysninger. Efter første år med metoden vil man have god baggrund for justering af basis temperatur, hvis man foretager omhyggelige registreringer. For det enkelte kulturhold beregnes en kulturhold temperatur sum, som bliver måltallet for standard holdet. Men det bliver ikke det samme måltal for vinter-, forårs- og sommerhold, det kan f. eks. Være 1200 Kultur T-dage vinter 1000 forår og 850 for sommerhold. På denne måde får man også indbygget effekten fra indstrålingen, som netop giver forskellen i måltal for vinter-, forårs- og sommer-hold. Det var ikke muligt inden for de begrænsede rammer for dette delprojekt at afprøve den anbefalede metode med nye data, men hvis man har lyst til at forbedre planlægning, produktionsstyring eller klimastyringen ved at gå tættere på sammenhængen mellem kulturtid og klima er det ikke så svært at komme i gang. Sammenfatning. Der er flere måder, hvorpå model beregning af kulturtider kan anvendes i praksis: 1. Nye beregnede kulturtider til produktionsplanen. Beregning af alternative kulturtider for kulturholdene, til brug for gartneriets produktionsplanlægning. Der tages udgangspunkt i egne, kendte kulturtider ved nuværende temperatur- og lysforhold. 2. Beregning af optimal temperatur og optimal anvendelse af vækstlys. Når effekten på kulturtid kan beregnes ved ændrede klimaindstillinger, betyder det at de energimæssigt eller økonomisk optimale sætpunkter kan beregnes for den enkelte kultur. 3. Opfølgning/ kontrol af et kulturholds udvikling, med til hørende beregning af, hvor meget sætpunkter skal ændres for at indhente forsinkelser eller bremse væksten. Sammenfattende er der et stort potentiale i denne måde at kombinere beregninger af energiforbrug / dækningsbidrag med den tilhørende effekt på planteproduktion / kulturtid. Konklusionen på resultaterne er, at den afprøvede metode kan bruges i praksis. Men også den beskrevne metode, afprøvet i 2009 vil have potentiale, dog er den mere egnet til indbygning i egentlige styrings programmer. Med flere baggrundsdata, og data for flere kulturer, vil beregningsmetoderne og præcisionen kunne forbedres. Bilagsoversigt, se næste side.

8 8 Bilag 1. Litteraturliste Bilag 2. Artikler fra gartnertidende Bilag 3. Excelmodel til DLI og Kultur temperatur sum styring. Find den på klik (direkte): plantevækstmodel potteplanter

Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014.

Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014. Rapport. Affugter reducerede risikoen for gråskimmel og sparede energi i efteråret 2014. En affugter af typen Dantherm CDP 165, opstillet på Kold College for godt et år siden, er nu igen i 10 uger i efteråret

Læs mere

AP1-1 UF3 Afslutningsrapport plantemodeller, Gartneriets produktionsplan styrer

AP1-1 UF3 Afslutningsrapport plantemodeller, Gartneriets produktionsplan styrer AP1-1 UF3 Afslutningsrapport plantemodeller, Gartneriets produktionsplan styrer Baggrund Grundlaget for projektet gartneriets produktionsplan styrer er en antagelse om, at kulturtiden kan beskrives/forudsiges

Læs mere

Kursus materiale Klimastyring, 3 dage Jensen.

Kursus materiale Klimastyring, 3 dage Jensen. Kursus materiale Klimastyring, 3 dage Jensen. /Inge Ulsted Sørensen og Ole Bærenholdt- 1. Målgruppe: Faglærte gartnere fra væksthusgartnerier, der kender til / arbejder med SL5 eller Priva 2. Beslutningsstøtteprogrammer

Læs mere

I udviklingen af IKT, har vi i forbindelse med. afholdt nogle møder, hvor de følgende dias og præsentation af nuværende software vil blive

I udviklingen af IKT, har vi i forbindelse med. afholdt nogle møder, hvor de følgende dias og præsentation af nuværende software vil blive GAU 2008, 1233Udvikling 12.3.3 af IKT Gentænke / forbedre software I udviklingen af IKT, har vi i forbindelse med opgaven at gentænke/forbedre k/f bd software afholdt nogle møder, hvor de følgende dias

Læs mere

GAU rapport c Udvikling af IKT, validering af energimodeller 23. Januar 09/OBJ

GAU rapport c Udvikling af IKT, validering af energimodeller 23. Januar 09/OBJ GAU rapport 12.3.3.c Udvikling af IKT, validering af energimodeller 23. Januar 09/OBJ En del af IKT udviklings delprojektet bestod i at validere eksisterende metoder. Denne rapport viser resultatet af

Læs mere

Energibesparelse ved opsætning og brug af ventilatorer, oplæg.

Energibesparelse ved opsætning og brug af ventilatorer, oplæg. Gartneriet 4kløver Energibesparelsesprojekter 3 gartnerier: 1. Brylle 2. Årslev 3. Lindeskov Alle gartnerier er omkring opstart af fyringssæson 2010/11 forsynet med: Dynamisk klimastyring Luftbevægelse

Læs mere

Veksthusdynamikk. Jens Rystedt

Veksthusdynamikk. Jens Rystedt Veksthusdynamikk Jens Rystedt Lidt om dansk gartneri I 2011 ca. 300 væksthus gartnerier Antallet halveret på 15 år Arealet kun svagt faldende (nu ca. 450 ha) 2/3 dele af gartnerierne ligger på Fyn 2/3

Læs mere

TIL GAVN FOR GARTNERE

TIL GAVN FOR GARTNERE Workshop 2, 7. december 2011 Workshop 2, 7. december 2011 Energianvendelse og klima med omtanke Dagens tema: Lys, isolering, varmestyring og ledelsesfokus. Sidst: Luftfugtighed, klimastyring og plantekvalitet.

Læs mere

Klimaanalyser. Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF

Klimaanalyser. Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF Klimaanalyser Årets gang i et gartneri Fra 1.6 million tal til 264 Hvad kan det fortælle os? Jens Rystedt Lillegaard Teknik A/S Bioforsk NGF Klimaanalyser Det er kun 20 % af klimacomputerens muligheder,

Læs mere

Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren.

Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren. Rapport Projekt vedrørende erhvervsudvikling inden for det primære jordbrug og inden for forarbejdning i fødevaresektoren Demonstrationsprojekt J nr 2101-D-1-00581 Projektets samlede demonstrationseffekt

Læs mere

Måling af mikroklima i gartnerier forår 2012

Måling af mikroklima i gartnerier forår 2012 Måling af mikroklima i gartnerier forår 2012 (under væksthuskoncept 2017 konsortiet og projektet it-grows, mikroklima/sensornetværk delprojekter) Ved mikroklima forstås det klima, der kan måles på eller

Læs mere

Delprojekt: Direkte og diffust lys

Delprojekt: Direkte og diffust lys Delprojekt: Direkte og diffust lys Baggrund Teorien bag diffust lys er, at man ved samme lysintensitet, kan opnå en bedre udnyttelse af lyset, fordi lyset trænger længere ned i plantebestanden. Man får

Læs mere

Arbejdet er udført af konsulenterne Jan Kronmann og Ole Bærenholdt-Jensen, Gartnerirådgivningen.

Arbejdet er udført af konsulenterne Jan Kronmann og Ole Bærenholdt-Jensen, Gartnerirådgivningen. Bilag 2. Validering af eksisterende energiformel. Odense, 23.12.2009 Rapport i forbindelse med projektet væksthuskoncept 2017, tekonologisk tema 4, klimastyring og monitering, delaktivitet 2, Strategi

Læs mere

GAU projekt Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet.

GAU projekt Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet. GAU projekt 2008. Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet. Delprojekt 12.3.4 Nye gardinanlæg, herunder flerlags- og selektive gardiner. Indledning. Energiforbruget

Læs mere

ENERGIHÅNDBOGEN GRADDAGE

ENERGIHÅNDBOGEN GRADDAGE ENERGIHÅNDBOGEN 2019 GRADDAGE Energihåndbogen er udgivet med støtte fra Grundejernes Investeringsfond GRADDAGE Indhold Hvad er graddage 287 Definitioner 287 Anvendelse 288 Kølegraddage 288 Graddagesignatur

Læs mere

Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet?

Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet? Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet? Landskonsulent Leif Knudsen, konsulent Niels Petersen og konsulent Hans S. Østergaard, Landskontoret for Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter

Læs mere

Forsøg med modelbaseret kunstlysstyring vinter/forår 2007

Forsøg med modelbaseret kunstlysstyring vinter/forår 2007 Forsøg med modelbaseret kunstlysstyring vinter/forår 2007 Jakob Skov Pedersen Jakob Markvart Oliver Körner, KU-LIFE Jesper Mazanti Aaslyng, AgroTech 1. Baggrund Energiforbruget til vækstlys er steget med

Læs mere

Projektets formål At demonstrere nye metoder, der kan bidrage til at give dansk gartnerierhverv mere rentable og miljøvenlige produktionsmetoder.

Projektets formål At demonstrere nye metoder, der kan bidrage til at give dansk gartnerierhverv mere rentable og miljøvenlige produktionsmetoder. Slutrapport for demonstrationsprojektet Optimering af anvendelse og reduktion i miljøbelastningen af plantebeskyttelsesmidler indenfor havebruget J. nr. Demonstrationen/forsøget er finansieret ved hjælp

Læs mere

Projektopgave Observationer af stjerneskælv

Projektopgave Observationer af stjerneskælv Projektopgave Observationer af stjerneskælv Af: Mathias Brønd Christensen (20073504), Kristian Jerslev (20072494), Kristian Mads Egeris Nielsen (20072868) Indhold Formål...3 Teori...3 Hvorfor opstår der

Læs mere

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER

NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 2 OPDATEREDE SAMFUNDSØKONOMISKE BEREGNINGER Notat NGF Nature Energy UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Kommentarer til Fjernvarme Fyn 14. januar 2015 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1214522924 Version 1 Udarbejdet af ACS Kontrolleret af NBA

Læs mere

IPM og økonomi. Hvordan kan en IPM strategi beregnes?

IPM og økonomi. Hvordan kan en IPM strategi beregnes? IPM og økonomi Hvordan kan en IPM strategi beregnes? Et overblik med udgangspunkt i Jordbær Jordbær på friland og i tunneller (Administrer IPM i forskellige produktionssystemer) Friland Ekstensiv dyrkning

Læs mere

Energirenovering af. væksthusgartnerier. Energigruppen Den Grønne Vækstklynge

Energirenovering af. væksthusgartnerier. Energigruppen Den Grønne Vækstklynge Energirenovering af væksthusgartnerier Energigruppen Den Grønne Vækstklynge Marts 2012 Forord I Energigruppen, under Den Grønne Vækstklynge, er der enighed om, at væksthusgartneriet står overfor en stor

Læs mere

Allan C. Malmberg. Terningkast

Allan C. Malmberg. Terningkast Allan C. Malmberg Terningkast INFA 2008 Programmet Terning Terning er et INFA-program tilrettelagt med henblik på elever i 8. - 10. klasse som har særlig interesse i at arbejde med situationer af chancemæssig

Læs mere

Introduktion til EXCEL med øvelser

Introduktion til EXCEL med øvelser Side 1 af 10 Introduktion til EXCEL med øvelser Du kender en almindelig regnemaskine, som kan være til stort hjælp, når man skal beregne resultater med store tal. Et regneark er en anden form for regnemaskine,

Læs mere

10. Bestemmelse af kedelstørrelse

10. Bestemmelse af kedelstørrelse . Bestemmelse af kedelstørrelse Kapitlet beskriver metoder til bestemmelse af korrekt kedelstørrelse, der er en af de vigtigste forudsætninger for god forbrænding og god økonomi. Efter beskrivelse af forudsætninger

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Plantedyrkning under glas

Plantedyrkning under glas Plantedyrkning under glas Af Ole Bærenholdt-Jensen og Inge Ulsted Sørensen, Gartnerirådgivningen. Del 1 Vækstfaktorerne og plantevæksten Vækstfaktorerne er de forskellige ting der skal til for at en plante

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.31 for Windows 7 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 4 og 5 knap. Effektmåling: Gå

Læs mere

Rapport for delprojektet Højisolerede væksthuse giver store udfordringer i fugtstyringen.

Rapport for delprojektet Højisolerede væksthuse giver store udfordringer i fugtstyringen. Rapport for delprojektet Højisolerede væksthuse giver store udfordringer i fugtstyringen. Den energibesparende effekt er belyst i form af cases og praktiske undersøgelser, og formidlet til gartnerierne.

Læs mere

Teknologisk Institut Energi og Klima 5. jan. 2015/jcs. Teknologisk Institut skyggegraddage. For kalenderåret 2014. Periode 1. januar 31.

Teknologisk Institut Energi og Klima 5. jan. 2015/jcs. Teknologisk Institut skyggegraddage. For kalenderåret 2014. Periode 1. januar 31. Teknologisk Institut Energi og Klima 5. jan. 2015/jcs Teknologisk Institut skyggegraddage For kalenderåret 2014 Periode 1. januar 31. december 2014 Faktuelt om graddagetal udregnet fra 1. januar 2014 indtil

Læs mere

Regneark: Energieffektivisering er bedre end penge i banken

Regneark: Energieffektivisering er bedre end penge i banken Vejledning Regneark: Energieffektivisering er bedre end penge i banken Side 1/6 TEKNIQ og VELTEK har i samarbejde med Kuben Management udarbejdet et regneark for energieffektivisering. Det kan benyttes

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Lagring af vedvarende energi

Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Lagring af vedvarende energi Et skridt på vejen mod en CO2-neutral Øresundsregion er at undersøge, hvilke løsninger til lagring af vedvarende energi, der kan tilpasses fremtidens

Læs mere

Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling i et anlæg?

Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling i et anlæg? Nilan Calculator Passiv forvarmeveksling af luften via indbygget Heat-pipe, baseret på miljøvenligt kølemiddel Stort tilbehørs- og udvidelsesprogram Hvordan samler du ventilation, varmegenvinding og køling

Læs mere

Lavtemperaturfjernvarme. Christian Kepser, 19. marts 2013 Energi teknolog studerende. SFO Højkær

Lavtemperaturfjernvarme. Christian Kepser, 19. marts 2013 Energi teknolog studerende. SFO Højkær SFO Højkær Lavtemperaturfjernvarme Christian Kepser, 19. marts 213 Energi teknolog studerende Indledning Lavtemperatur fjernvarme er som nævnet antyder, fjernvarme med en lavere fremløbstemperatur. Fremløbstemperaturen

Læs mere

Mikro-kursus i statistik 1. del. 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1

Mikro-kursus i statistik 1. del. 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Mikro-kursus i statistik 1. del 24-11-2002 Mikrokursus i biostatistik 1 Hvad er statistik? Det systematiske studium af tilfældighedernes spil!dyrkes af biostatistikere Anvendes som redskab til vurdering

Læs mere

Introduktion til Calc Open Office med øvelser

Introduktion til Calc Open Office med øvelser Side 1 af 8 Introduktion til Calc Open Office med øvelser Introduktion til Calc Open Office... 2 Indtastning i celler... 2 Formler... 3 Decimaler... 4 Skrifttype... 5 Skrifteffekter... 6 Justering... 6

Læs mere

Kan kritisk rodlængde test forudsige markfremspiring i bøg?

Kan kritisk rodlængde test forudsige markfremspiring i bøg? Kan kritisk rodlængde test forudsige markfremspiring i bøg? Kirsten Thomsen (kth@sns.dk) og Henrik Knudsen (hgk@sns.dk), Statsskovenes Planteavlsstation, Skov- og Naturstyrelsen, Krogerupvej 21, 3050 Humlebæk.

Læs mere

Guide til Danpot C5 produktionsplan

Guide til Danpot C5 produktionsplan Med Danpot C5 får du et nyt, let tilgængeligt og i princippet gratis værktøj til produktionsplanlægning i potteplantegartneriet. Værktøjet kan skræddersys til gartneriets afdelinger, kulturer, hold og

Læs mere

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10

Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Hurtigbrugsanvisning til Dynomet 6.66 for Windows 7-10 Tilslut usb boksen til en usbport, og start programmet. Efter kort tid står der Boks OK, og en grøn lampe tænder imellem 3 og 4 knap. Hvis du har

Læs mere

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf

Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf Eksponentielle funktioner for C-niveau i hf 2017 Karsten Juul Procent 1. Procenter på en ny måde... 1 2. Bestem procentvis ændring... 2 3. Bestem begyndelsesværdi... 2 4. Bestem slutværdi... 3 5. Vækstrate...

Læs mere

7944. Mekanisk stress til potteplanter.

7944. Mekanisk stress til potteplanter. 7944. Mekanisk stress til potteplanter. Projektets forløb. Projektet blev udført i samarbejde med Gartnerierne Kronborg, Fuglebjerglund og Kærby. Formålet med projektet var at demonstrere for producenter

Læs mere

Den Digitale Motorvej 2017

Den Digitale Motorvej 2017 Den Digitale Motorvej 2017 For en del maskinstationer med Claas finsnittere og Telematics, blev 2017 året hvor det store skridt mod digital dataopsamling blev taget. Vi har fulgt med og bringer her de

Læs mere

INDKØB AF MEDICOTEKNISK UDSTYR. Køb energieffektivt med fokus på økonomi

INDKØB AF MEDICOTEKNISK UDSTYR. Køb energieffektivt med fokus på økonomi INDKØB AF MEDICOTEKNISK UDSTYR Køb energieffektivt med fokus på økonomi 1 Indledning Denne vejledning er primært henvendt til regionernes indkøbere af medicoteknisk udstyr. Den fokuserer på de økonomiske

Læs mere

Fjernvarmekøling og energibesparelse ved anvendelse af selvregulerende varmekabler til temperaturvedligeholdelse af varmt brugsvand.

Fjernvarmekøling og energibesparelse ved anvendelse af selvregulerende varmekabler til temperaturvedligeholdelse af varmt brugsvand. Fjernvarmekøling og energibesparelse ved anvendelse af selvregulerende varmekabler til temperaturvedligeholdelse af varmt brugsvand. Af Arne Lund Armatec A/S EFP 2005 viser, at det er væsentligt fremover

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -UDLEDNING SOM GEOGRAFI

FAXE KOMMUNE CO 2 -UDLEDNING SOM GEOGRAFI Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Maj 217 FAXE KOMMUNE CO 2 -UDLEDNING SOM GEOGRAFI 28-215 FAXE KOMMUNE CO2-UDLEDNING SOM GEOGRAFI 28-215 Revision 2 Dato 217-5-119 Udarbejdet af Thomas Rønn Kontrolleret

Læs mere

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING

Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING [Skriv tekst] [Skriv tekst] Proces Styring STF-1 til BalTec Radial Nittemaskine med RC 20 STYRING Brugsanvisning Introduktion Styringen og overvågningen af processer med henblik på kvalitetssikring er

Læs mere

ph regulering hvor kan det gå galt?

ph regulering hvor kan det gå galt? ph regulering hvor kan det gå galt? Jordbærtemadagen den 18. januar 2013 Anne Krogh Larsen akl@vfl.dk 21631261 ph - i praksis Hvorfor er ph så vigtigt? ph har betydning for plantens muligheder til at optage

Læs mere

PRODUKTIONSOVERVÅGNING AF SLAGTESVIN

PRODUKTIONSOVERVÅGNING AF SLAGTESVIN PRODUKTIONSOVERVÅGNING AF SLAGTESVIN NOTAT NR. 1606 Store afvigelser i daglig tilvækst hos slagtesvin kan vise sig som fejl i foderet. Det bør undgås med bedre styring og overvågning af foderlagrene. INSTITUTION:

Læs mere

Resultatbaseret styring af tilskudsordningen: Investeringer i miljøteknologi - forslag til operationelt værktøj

Resultatbaseret styring af tilskudsordningen: Investeringer i miljøteknologi - forslag til operationelt værktøj Inger Marie K. Scavenius og Mogens Lund Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet Version: 30. december 2010 Resultatbaseret styring af tilskudsordningen: Investeringer i miljøteknologi - forslag

Læs mere

Fremskrivning af landvind

Fremskrivning af landvind Fremskrivning af landvind Kontor/afdeling Systemanalyse Dato 6. august 2019 IMRN/MIS Dette notat beskriver forudsætninger for fremskrivning af landvind nedtagning, udbygning og produktion. Den resulterende

Læs mere

Hvem tager ansvar? NERE GART VN FOR GA TIL

Hvem tager ansvar? NERE GART VN FOR GA TIL Hvem tager ansvar? Ledelsens energifokus skal være på: Organisation Økonomi Drift og vedligeholdelse Produkterne og planlægning Omdømme og markedsføring 10 Gode råd at huske på Hvem tager ansvar? Organisation

Læs mere

Præcisering af trendanalyser af den normaliserede totale og diffuse kvælstoftransport i perioden

Præcisering af trendanalyser af den normaliserede totale og diffuse kvælstoftransport i perioden Præcisering af trendanalyser af den normaliserede totale og diffuse kvælstoftransport i perioden 2005-2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. april 2014 30. april 2014 Søren

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

Energi affugtning Gardemoen Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent. HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen)

Energi affugtning Gardemoen Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent. HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen) Energi affugtning Gardemoen 2015 Ole Bærenholdt-Jensen, virksomhedskonsulent HortiAdvice Scandinavia A/S (GartneriRådgivningen) HortiAdvice Scandinavia A/S Who we are? What do we do? HortiAdvice Scandinavia

Læs mere

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe.

Start Excel Du skal starte med at åbne Excel. I Excel åbner du herefter en tom projektmappe. Lineær programmering i Excel Version for PC I lærebogens kapitel 29 afsnit 4 er det med 2 eksempler blevet vist, hvordan kapacitetsstyringen kan optimeres, når der er 2 produktionsmuligheder og flere knappe

Læs mere

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825

Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Antal timer Varmebehov [kw] Udført for Energistyrelsen af Pia Rasmussen, Teknologisk Institut 31.december 2011 Beregning af SCOP for varmepumper efter En14825 Følgende dokument giver en generel introduktion

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Eksempelsamling af renoveringsprojekter

Eksempelsamling af renoveringsprojekter Reelle energibesparelser ved energirenovering af etageejendomme Eksempelsamling af renoveringsprojekter August 2018 Projekt Reelle energibesparelser ved energirenovering af etageejendomme Rapport titel

Læs mere

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer

Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Benefitmodel togpassagerers tidsgevinster ved regularitetsforbedringer Trafikplanlægger Jane Ildensborg-Hansen, TetraPlan A/S, København (jih@tetraplan.dk) Indledning Banedanmark arbejder pt. på at tilvejebringe

Læs mere

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag

Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet NOAHs Forlag Budgettet Drivhusgasbudgettet og 2 graders målet I 10.000 år der været et ret stabilt klima på Jorden. Drivhuseffekten har været afgørende for det stabile klima, og den afgøres af mængden af kuldioxid

Læs mere

Vurdering af mulighederne for at anvende skalaværdier for fastsættelse af erstatning for fjervildt Schou, Jesper Sølver

Vurdering af mulighederne for at anvende skalaværdier for fastsættelse af erstatning for fjervildt Schou, Jesper Sølver university of copenhagen Københavns Universitet Vurdering af mulighederne for at anvende skalaværdier for fastsættelse af erstatning for fjervildt Schou, Jesper Sølver Publication date: 2017 Document Version

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

Proteinniveau til unge kvier Martin Tang Sørensen og Mogens Vestergaard, Aarhus Universitet, Foulum

Proteinniveau til unge kvier Martin Tang Sørensen og Mogens Vestergaard, Aarhus Universitet, Foulum Proteinniveau til unge kvier Martin Tang Sørensen og Mogens Vestergaard, Aarhus Universitet, Foulum Indledning Ved AU-Foulum har vi gennemført et forsøg med to niveauer af protein i foderet til kvier i

Læs mere

Vejledning til formidling af ledelsesinformation

Vejledning til formidling af ledelsesinformation Vejledning til formidling af ledelsesinformation Formidlingen betyder meget for at opnå en god og hensigtsmæssig anvendelse af ledelsesinformation. Derfor anbefales det, at formidlingen tilrettelægges

Læs mere

Delprojekt 12. 3. 2. Metoder til opsamling af overskudsenergi væksthuse.

Delprojekt 12. 3. 2. Metoder til opsamling af overskudsenergi væksthuse. GAU 2008 Projekt, Nedsættelse af energiforbruget og CO 2 emissionen fra væksthusgartnerierhvervet. Delprojekt 12. 3. 2. Metoder til opsamling af overskudsenergi væksthuse. Indledning. Gartnerierne har

Læs mere

Berlin eksempel på opgavebesvarelse i Word m/mathematics

Berlin eksempel på opgavebesvarelse i Word m/mathematics Berlin eksempel på opgavebesvarelse i Word m/mathematics 1.1 Gennemsnitsfarten findes ved at dividere den kørte strækning med den forbrugte tid i decimaltal. I regnearket bliver formlen =A24/D24. Resultatet

Læs mere

Risiko-regneark Planteproduktion

Risiko-regneark Planteproduktion Risiko-regneark Planteproduktion Introduktion og en kortfattet vejledning Videncentret for Landbrug, september 2011 Denne vejledning er baseret på regnearkets version 1.5, som findes og kan downloades

Læs mere

Ansøgning om dispensation til HOFOR Fjernkøling A/S om opsætning af en kølepumpe

Ansøgning om dispensation til HOFOR Fjernkøling A/S om opsætning af en kølepumpe Ansøgning om dispensation til HOFOR Fjernkøling A/S om opsætning af en kølepumpe 1 Indledning Dette er en ansøgning om dispensation til HOFOR Fjernkøling A/S om opsætning af en kølepumpe. Der er tale om

Læs mere

Der udregnes 2 overordnede nøgletal for rensning bedre end krav på selskabsniveau: Spørgsmåls ID Spørgsmålstekst Spørgsmålsdefinition Formel

Der udregnes 2 overordnede nøgletal for rensning bedre end krav på selskabsniveau: Spørgsmåls ID Spørgsmålstekst Spørgsmålsdefinition Formel Overordnet Nærværende hjælpeark beskriver en gruppe af nøgletal, der overordnet har til formål at belyse det der fremover benævnes rensning bedre end krav. Det vil sige, hvor meget et selskab renser det

Læs mere

Måltal 2011 for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund

Måltal 2011 for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund Måltal 2011 for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund Sagsnr: 2012-12502 Doknr. 2012-87639 Udviklingsafdelingen, juni 2012 Jammerbugt Kommunes måltal for ansatte med ikke-vestlig baggrund Indledning Det

Læs mere

TERMINSPRØVE APRIL 2018 MATEMATIK. Kl

TERMINSPRØVE APRIL 2018 MATEMATIK. Kl TERMINSPRØVE APRIL 2018 1p MATEMATIK tirsdag den 10. april 2018 Kl. 09.00 12.00 Opgavesættet er delt i to dele: Delprøve 1: 1 time kun med den centralt udmeldte formelsamling. Delprøve 2: 2 timer med alle

Læs mere

analyse: Overdækninger

analyse: Overdækninger 58 ENERGITILSYNET analyse: Overdækninger i fjernvarmesektoren 133 varmevirksomheder har de seneste to år i træk haft en overdækning samtidig med, at overdækningen i det seneste år har oversteget 10 procent

Læs mere

Risiko-regneark Planteproduktionen

Risiko-regneark Planteproduktionen Risiko-regneark Planteproduktionen, 8200 Aarhus N For en planteproducent er det forventede dækningsbidrag baseret på forventede udbytter og forventede priser. Derfor er der altid en risiko for, at udbytter

Læs mere

REGNEARK TIL BEREGNING AF BAT-KRAV PÅ SVINEBRUG

REGNEARK TIL BEREGNING AF BAT-KRAV PÅ SVINEBRUG REGNEARK TIL BEREGNING AF BAT-KRAV PÅ SVINEBRUG NOTAT NR. 1540 I notatet forklares regler og regnearkets beregningsforudsætninger ud fra de vejledende BAT-emissionsgrænseværdier for ammoniak og fosfor.

Læs mere

DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE MINISTRY OF TRANSPORT TECHNICAL REPORT 01-19 KLIMAGRID - DANMARK

DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE MINISTRY OF TRANSPORT TECHNICAL REPORT 01-19 KLIMAGRID - DANMARK DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE MINISTRY OF TRANSPORT TECHNICAL REPORT 01-19 KLIMAGRID - DANMARK Sammenligning af potentiel fordampning beregnet ud fra Makkinks formel og den modificerede Penman formel

Læs mere

Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for 2020.

Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for 2020. Stab for Økonomi, IT & Digitalisering Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for 2020. Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Indledning Notatet er en uddybning af de forudsætninger, som ligger bag

Læs mere

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Møde i Lysteknisk Selskab 7. februar 2007. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI A/S Parallelvej 2 2800 Lyngby 45 97 10 63 jgr@cowi.dk

Læs mere

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl

Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer. Arne Oxbøl Beregning af usikkerhed på emissionsfaktorer Arne Oxbøl Fremgangsmåde for hver parameter (stof) Vurdering af metodeusikkerhed Datamaterialet er indsamlede enkeltmålinger fra de enkelte anlæg inden for

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Køretøjernes dimensioner angives i afsnit 2. Placeringen på tværs er positiv til højre og negativ til venstre, og er kaldt placering til højre.

Køretøjernes dimensioner angives i afsnit 2. Placeringen på tværs er positiv til højre og negativ til venstre, og er kaldt placering til højre. Et regneark til beregning af luminans af vejtavler Kai Sørensen, 29. april 2015 Forord Regnearket erstatter det regneark, der er omtalt i notatet Et regneark til beregning af luminans af vejtavler af 27.

Læs mere

Beregning af licens for elbybiler

Beregning af licens for elbybiler Beregning af licens for elbybiler Rapport Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 3 2 Resultater 3 3 Metode 3 3.1 Datagrundlag 4 3.2 Generelle antagelser 4 3.3

Læs mere

Projekt MinimalSpild. Nyhedsbrev nr. 9. December 2017

Projekt MinimalSpild. Nyhedsbrev nr. 9. December 2017 Projekt MinimalSpild Nyhedsbrev nr. 9 December 2017 1 Indhold Det nye år er lige rundt om hjørnet, hvilket betyder at Projekt MinimalSpild har nået sin afslutning. I dette nyhedsbrev giver vi et overblik

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Næstvedvej 315 Postnr./by: 4760 Vordingborg BBR-nr.: 390-020122 Energikonsulent: Kurt Mieritz Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Mieritz-Consulting

Læs mere

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område November 2013 Indhold 01 INDLEDNING... 2 02 RESULTATER 2012... 2 2.1 Den samlede

Læs mere

Afmærkning af vejarbejde

Afmærkning af vejarbejde Afmærkning af vejarbejde Hastighed og indfletning Adfærdsundersøgelse August 2005 Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06.

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06. GLADSAXE KOMMUNE Kommunaldirektøren Rådhus Allé, 2860 Søborg Tlf.: 39 57 50 02 Fax: 39 66 11 19 E-post: csfmib@gladsaxe.dk www.gladsaxe.dk Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede

Læs mere

Energihandlingsplan for Nordsøenheden

Energihandlingsplan for Nordsøenheden for Nordsøenheden 2009 Tekniske besparelsestiltag Dette er handlingsplanen for Nordsøenheden. Handlingsplanen er udarbejdet af energirådgiver Per Ruby, Stine Skaarup Madsen, Søren Vontillius og Malene

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2012

Status for energiselskabernes energispareindsats 2012 Status for energiselskabernes energispareindsats 2012 Net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie har tilsammen indberettet realiserede energibesparelser på 8.524 TJ i 2012,

Læs mere

1 Problemformulering CYKELHJELM

1 Problemformulering CYKELHJELM 1 Problemformulering I skal undersøge hvor mange cyklister, der kommer til skade og hvor alvorlige, deres skader er. I skal finde ud af, om cykelhjelm gør nogen forskel, hvis man kommer ud for en ulykke.

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Primulavej 31 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-080398 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser om

Læs mere

Kollektor. Teknisk skole Ringsted Fysikrapport Af Kenneth René Larsen Afleveret d.26. maj 1999. Emitter

Kollektor. Teknisk skole Ringsted Fysikrapport Af Kenneth René Larsen Afleveret d.26. maj 1999. Emitter Kollektor Teknisk skole Ringsted Fysikrapport Af Kenneth René Larsen Afleveret d.26. maj 1999 Basis Emitter 1 Indholdsfortegnelse Problemformulering 3 Transistorens opbygning 4 Transistoren DC forhold

Læs mere

Måling af biologiske værdier omsat til praksis

Måling af biologiske værdier omsat til praksis Du er her: LandbrugsInfo > Kvæg > Reproduktion > Måling af biologiske værdier omsat til praksis KvægInfo - 2510 Oprettet: 13-12-2016 Måling af biologiske værdier omsat til praksis Ældre køer med lav drøvtygningsaktivitet

Læs mere

Evaluering af Soltimer

Evaluering af Soltimer DANMARKS METEOROLOGISKE INSTITUT TEKNISK RAPPORT 01-16 Evaluering af Soltimer Maja Kjørup Nielsen Juni 2001 København 2001 ISSN 0906-897X (Online 1399-1388) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Beregning

Læs mere

RESUME. Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs

RESUME. Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/ LIFE Raised Bogs RESUME Hydrologisk forundersøgelse Gjesing Mose Norddjurs Kommune LIFE14 NAT/DK/000012 LIFE Raised Bogs 3. maj 2017 Indledning Norddjurs Kommune har anmodet rådgivningsfirmaet Bangsgaard & Paludan ApS

Læs mere

Ø90 Vejledning. Hvis der er foretaget en kortperiodisk opgørelse for perioden, vil opgørelsesposteringer herfra også komme med i råbalancen.

Ø90 Vejledning. Hvis der er foretaget en kortperiodisk opgørelse for perioden, vil opgørelsesposteringer herfra også komme med i råbalancen. Ø90 Vejledning Vejledning til Råbalance Råbalancen i Ø90 kan udskrives to steder fra: 1. I Kasseregistrering kan man udskrive råbalancen direkte via F7 Bestilling Online 2. I skærmbilledet Råbalance (via

Læs mere

Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper

Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper Be10 Indtastninger og beregninger på køleanlæg og varmepumper Pia Rasmussen Køle- og Varmepumpeteknik 3.marts 2011 copyright Danish Technological Institute Indhold Be10 beregningsmetoder Generelt Køleanlæg

Læs mere

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet

Sikre Beregninger. Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Sikre Beregninger Kryptologi ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet 1 Introduktion I denne note skal vi kigge på hvordan man kan regne på data med maksimal sikkerhed, dvs. uden at kigge på de tal

Læs mere

Styring af og opfølgning på foderproduktionen Erfaringer fra projekt Produktionsstyring på økologiske malkekvægbedrifter

Styring af og opfølgning på foderproduktionen Erfaringer fra projekt Produktionsstyring på økologiske malkekvægbedrifter Styring af og opfølgning på foderproduktionen Erfaringer fra projekt Produktionsstyring på økologiske malkekvægbedrifter Tema 12 Få overblik og økonomi i foderkæden Økologikonsulent Solvejg Pedersen, Dansk

Læs mere