Komposition i Max / MSP / Jitter FoU Anders P Jensen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Komposition i Max / MSP / Jitter FoU 09-10 Anders P Jensen"

Transkript

1 Komposition i Max / MSP / Jitter FoU Anders P Jensen

2 Historik Max er et visuelt programmeringssprog for lyd og billede. Udviklingen af Max startede i midt firserne. Programmet som på dette tidspunkt hed "Patcher" blev udviklet af Miller Puckette til IRCAM, Paris (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique ). Programmet blev skrevet for Macintosh med henblik på at IRCAM tilknyttede komponister kunne programmere og udvikle interaktiv computer musik. Populært kaldet elektro-akustisk musik med udspring i komponister som Karlheinz Stockhausen, Pierre Schaeffer m.fl. I slutfirserne blev programmet solgt på licens til Opcode Systems som under ledelse af David Zicarelli udviklede en kommerciel version af Max. Opcode mistede efter nogle år interessen for Max og Zicarelli's eget firma "Cycling '74" overtog agenturet i slut halvfemserne. På nogenlunde samme tid designede førnævnte Miller Puckette programmet "Pd" (Pure Data). Et gratis open-source program som minder meget om Max. Pd arbejder bl.a. med digital audio processering i real-time, noget som ikke tidligere havde været muligt. De første IRCAM udgaver styrede alene eksterne synthesizere/samplere via midi. Men efterhånden var udviklingen nået så langt at det var muligt at arbejde med real-time digital audio processering. Zicarelli indbyggede dele af Pd's software i Max - særligt audio delen - og kaldte nu programmet for Max/MSP. I slutningen af halvfemserne udviklede flere firmaer real-time videoredigeringssoftware som kunne anvendes sammen med Max. I 2003 udviklede Cycling '74 deres egen videoredigerings software til Max kaldet "Jitter". Derfor hedder programmet i dag Max/MSP/Jitter. Anvendelse Lidt forenklet sagt så kan man sige at programmet varetager tre opgaver: Max arbejder med midi MSP arbejder med audio Jitter arbejder med billeder Man bygger et patch - en konstruktion - ved at sammensætte objekter med "kabler". Et objekt er i sig selv et lille program. Disse objekters funktion og anvendelsesmuligheder er mangfoldige og ofte ret komplicerede. Der findes ca. 600 forskellige objekter i programmet.

3 Ovenstående figur viser en af de simpleste konstruktioner i Max. Et multiplikationsobjekt er anvendt. Indtastet tal i øverste kasse ganges med 2 og resultatet vises i nederste kasse. Et patch kunne eks. være en effekt der behandler audio - eks en delayeffekt. Det kunne også være en avanceret sequencer med helt specielle controllers for midibeskeder. Mulighederne er utallige. Styrken ved dette program ligger i at man kan konstruere egne effekter, sequencere, eller ligefrem bygge helt nye instrumenter. Processen Hvor at man i de fleste andre musikprogrammer ofte kan "føle sig frem" uden at læse for meget i manualen, så er Max væsentligt mere kompliceret og derfor er det helt nødvendigt at tilegne sig en stor portion grundviden om objekterne og deres indbyrdes relation, før at en decideret konstruktion af patches kan forekomme. Hvis denne del af fasen synes lidt tung - og nærmest minder om at lære et programmeringssprog - så er glæden så meget desto større, når at den egentlige konstruktion begynder. Jeg har efterhånden bygget en del patches. Nedenstående eksempel byggede på at real-time audio skulle loopes på alle mulige måder. Her brugte jeg meget tid på at gøre resultatet organisk og menneskeligt v.h.a. objekter som "random" og "drunk". Som navnene antyder så er det objekter som indeholder en form for tilfældige valg.

4 Real-time indspillet audio som bliver loopet/trigget i forskellige skiftende pitch og tempi. Alle de objekter med navnet "P" indeholder nogle subpatches - dette for at gøre konstruktionen overskuelig. Musikeksempel På medfølgende CD (track 02) høres en demostration af denne patch. Der synges een konstant tone i real-time og programmet sørger for resten.

5 Nedenstående billede viser ét af disse subpatches. De er i øvrigt alle forskellige. Min oprindelige tanke var at bygge et patch som nærmest kunne lave selv det mest ordinære audio-input om til noget interessant. Og det lykkedes faktisk også, men hurtigt stod det klart at det er interaktionen mellem computer og menneske der er inspirerende at høre på. Særligt med henblik på progressionen i det enkelte stykke musik. Elektronisk musik kan nogle gange have tendens til at blive stillestående. Derfor at interaktionen over tid efter min mening essentiel. I stedet for at bygge løs - den ene mere komplicerede konstruktion efter den anden - prøvede jeg at forestille mig hvad der ville være interessant at bygge som ikke fandtes i forvejen. Hvis man tænker nærmere over det, så er mange af de effekter vi bruger og genanvender i nye maskiner, baseret på eksperimenter der ligger helt tilbage i 60'erne. For mig virker det irrelevant at rekonstruere eks. en delaymaskine eller en subtraktiv synthesizer. Selvfølgelig kan man udvikle noget helt nyt ud af disse to velkendte områder, men det virkede bare mere inspirerende at viske tavlen helt ren. Jeg valgte derfor at bygge et instrument som i sin fysiske anvendelse er baseret på computertastaturet. Tasterne styrer diverse midinotes som er designet i forskellige intervalpar som sendes videre til en softsampler - i dette tilfælde Logic's EXS24. Nogle taster styrer tonelængde og dynamik samt ændring af intervalstørrelser.

6 Jeg sørgede bevidst for at designe fordelingen at intervaller/taster således at strukturen ikke mindede for meget om eksisterende musiktasteinstrumenter - eks. klaver og harmonika. Dette for at bibeholde en form for friskhed og spontanitet i tilgangen til instrumentet. Da instrumentet genererer ret komplicerede clusterlignende klange, valgte jeg at anvende en "ren" lyd. Jeg samplede derfor en triangel waveform fra min gamle analoge Korg 700S, som efter min mening har en særlig "dyb" grundlyd. D.v.s. at jeg styrede en softsampler i Logic via Max fra mit computertastatur. Nedenstående viser hovedkonstruktionen. Jittergrafik i form af store bogstaver der skifter farve når disse taster aktiveres. N styrer intervalstørrelser, V styrer skift mellem to EXS24 samplere med h.h.v. kort og lang lyd m.v. Og endelig M styrer via midi control autiomation i Logic et filter bypass.

7 Her ses et af de tilhørende subpatches, med diverse intervalfordelinger. Musikstykket på cd'en er klippet sammen af flere forskellige patches - med forskellige intervalstørelser og kombinationer. Trods at disse grafiske fremstillinger for ikke Max brugere kan virke komplicerede, så er det et af de mindre komplicerede patches jeg hidtil har bygget. At få et computertastatur til at sende en række intervaller via midi til at et sequencer program med en indbygget sampler som har sin lyd fra en analog synthesizer. Ikke desto mindre er dette patch efter min mening pt det mest musikalske. Trods at der har været mange forhindringer undervejs i konstruktionen af dette patch, så var det mest tidskrævende at få selve idéen til konstruktionen. Kompositorisk er det noget af en omvæltning at arbejde med musik på denne vis. Ofte har man konstant "lyd i øret" når musik skabes. Enten via et musikinstrument eller via forprogrammeret musiksoftware. Her var der lange perioder af stilhed, når noget skulle designes eller programmeres. I starten kunne man føle sig mere som programmør end som komponist, men i takt med at kendskabet til objekterne voksede, begyndte musikken også at klinge for det indre øre. Lidt i stil med partiturskrivning. Så på en måde kan man sige at kompleksiteten i programmet tvinger det indre øre til at arbejde på højtryk. Og netop at forestillingsevnen og opfindsomheden kommer på arbejde, ser jeg som en klar fordel rent kompositorisk. I takt med at der udvikles eks. notationsprogrammer med indbyggede orkestersamples og vi derved med det samme får en klang præsenteret, daler den indre forestillingsevne. Jeg taler ikke for at blyant og papir skal tilbage, men blot at man skal være bevidst om at de fleste værktøjer ofte tilskynder en særlig arbejdsform som kan blokere den enkeltes frie forestillingsevne.

8 Resultatet Kan høres på den medfølgende CD track 01 Jeg får en oplevelse af stoflighed på samme måde som når man hører et akustisk instrument. Dette var et af mine mål. Ligeledes at værket udvikler sig fra A til B uden nogen gentagelse. Som lytter bliver jeg udfordret til selv at danne en sammenhæng både i følelse og forløb. Balancen mellem at opleve en på forhånd dikteret oplevelse og samtidig bevare en åbenhed for fortolkning synes jeg fungerer. Instrumentet klinger nærmest som en Theremin eller måske snarere en Ondes Martenot. Et elektronisk instrument fra 20'erne som bl.a. Messiaen arrangerede for. Den kompositoriske proces peger ligeledes i retning af det 20. århundredes moderne klassiske komponister som ofte arbejder udfra nogle selvdefinerede kompositionsprincipper med henblik på at finde nye ubetrådte musikterritorier. Netop kombinationen af den dogmatiske grundidé - i dette tilfælde konstruktionen af et nyt instrument - og den efterfølgende menneskelige interaktion finder jeg meget inspirerende. At man har en slags forskningsfase efterfulgt af forsøg der beror på intuition virker fyldestgørende for mig. Max er et glimrende værktøj til at netop denne arbejdsprocess grundet programmets føromtalte frie udviklingsplatform. Undervisning Jeg fornemmer en stigende interesse for denne software på RMC, og jeg har allerede givet timer i denne software på h.h.v. M og S linien. Et decideret undervisningsforløb er oplagt. Med den forventede indførsel af tværfagelige kurser vil jeg tilbyde kurser indenfor denne software. Kompleksiteten i programmet gør at at kurser formodentlig skal være casebaseret med en forholdsvis stram progression og målsætning. At studerende lærer få objekter som til gengæld har vidtgående designmuligheder. AJ/ Bilag MusikCD Track 01 - Den færdige komposition. Track 02 - Demo af real-time audioprocessering, hvor at der kun synges een konstant tone. NCB. CD'en er kun til intern dokumentation og må ikke kopieres eller uploades til web m.v.

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen

Programmering C Eksamensprojekt. Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Programmering C Eksamensprojekt Lavet af Suayb Köse & Nikolaj Egholk Jakobsen Indledning Analyse Læring er en svær størrelse. Der er hele tiden fokus fra politikerne på, hvordan de danske skoleelever kan

Læs mere

Wordart Side 1 af 16

Wordart Side 1 af 16 Side 1 af 16 Side 2 af 16 WordArt er et system, hvor man kan lave mange spændende tekster. Billederne på side 1 er lavet med dette system. I det følgende vil du få mulighed for at lære dette system nærmere

Læs mere

BETA-VERSION. Systime SO2. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller. stime. Du har ikke ret til at kopiere eller distribuere pdf en. Forlaget Systime.

BETA-VERSION. Systime SO2. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller. stime. Du har ikke ret til at kopiere eller distribuere pdf en. Forlaget Systime. Birgitte Merci Lund Dorte Blicher Møller SO2 stime SO2 2009 Birgitte Merci Lund, Dorte Blicher Møller og Systime A/S Kopiering og anden gengivelse af dette værk eller dele deraf er kun tilladt efter reglerne

Læs mere

Forord. Aalborg Universitet, d. 5. januar 2001. Nikolaj Kolbe. Mike H. Hougaard. Flemming N. Larsen

Forord. Aalborg Universitet, d. 5. januar 2001. Nikolaj Kolbe. Mike H. Hougaard. Flemming N. Larsen Forord Denne rapport er skrevet af projektgruppe N4-211 ved Aalborg Universitet, afdeling for datalogi. Rapporten er baseret på gruppens arbejde foretaget ved VR-Center Nord og med brug af dette centers

Læs mere

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr.

MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT. Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S. Dok. nr. MIT FØRSTE PROJEKT PLC PROJEKT Sådan arbejder du med plc er i PC SCHEMATIC Automation. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Dok. nr.: 74-100 079-001 FORORD Dette hæfte indeholder beskrivelse af, hvordan man dokumenterer

Læs mere

Anvendelse af screencasting i et didaktisk perspektiv

Anvendelse af screencasting i et didaktisk perspektiv Anvendelse af screencasting i et didaktisk perspektiv Afsluttende rapport på et udviklingsprojekt med fokus på lærerstuderendes og skoleelevers oplevelser, tanker og refleksioner vedrørende anvendelse

Læs mere

Tempo Ole Skou august 2012 Side 1. Tempo

Tempo Ole Skou august 2012 Side 1. Tempo Tempo Ole Skou august 2012 Side 1 Tempo Indhold Først en lille anekdote fra vores praktik.... 1 Kronologisk tid/oplevet tid.... 2 To slags tempo.... 3 Æstetik og kronometrisk stabilt tempo. På den ene

Læs mere

Lav et gameshow til tv2-zulu!

Lav et gameshow til tv2-zulu! Lav et gameshow til tv2-zulu! Et problemorienteret projektarbejde gennemført i 1. og 2.g (matematik A og B) Indhold Præsentation af klasserne og rammerne for forløbet...3 Projektets overordnede udviklingssigte...3

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

Thomas Aarup Larsen, Cæcilie Saul og Søren Dupont: Evaluering af Antologieksperiment på Arbejdslivsstudier modul K1. En alternativ projektarbejdsform

Thomas Aarup Larsen, Cæcilie Saul og Søren Dupont: Evaluering af Antologieksperiment på Arbejdslivsstudier modul K1. En alternativ projektarbejdsform Thomas Aarup Larsen, Cæcilie Saul og Søren Dupont: Evaluering af Antologieksperiment på Arbejdslivsstudier modul K1. En alternativ projektarbejdsform 2011 Roskilde Universitet. UniPæd. Grafisk tilrettelæggelse:

Læs mere

Fra "Ole Bole" til intelligenser og kompetencer

Fra Ole Bole til intelligenser og kompetencer Lærervejledning Alle kan lære at læse og stave Søde ord bygger på erfaringer gjort med fire forskellige klasser fra børnehaveklasse til anden klasse over en periode på to år. Endvidere bygger materialet

Læs mere

DET EKSPERIMENTERENDE FÆLLESSKAB

DET EKSPERIMENTERENDE FÆLLESSKAB DET EKSPERIMENTERENDE FÆLLESSKAB Børn og voksnes leg med medier og teknologi Ole Caprani Lektor Datalogisk Institut, Aarhus Universitet. Klaus Thestrup Ph.d. studerende Institut for Informations og Medievidenskab,

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale

HVAD VISER FORSKNINGEN? At lære Den Motiverende Samtale I denne artikel vil jeg præsentere nyeste forskning inden for hvordan man lærer Den Motiverende Samtale. Jeg vil præsentere empiriske undersøgelser og studier, der dokumenterer, at man ikke lærer Den Motiverende

Læs mere

Planlægning af it-undervisning

Planlægning af it-undervisning Planlægning af it-undervisning IT- & Telestyrelsen, juni 2009. Planlægning af it-undervisning Udgivet af: IT- & Telestyrelsen Publikationen kan hentes på IT- & Telestyrelsens hjemmeside: www.itst.dk ISBN

Læs mere

Første gang med RoboLab. RoboLab...1 Om systemet...1 Administration af klodserne...2 At bygge en robot...2 At lære programmet at kende...

Første gang med RoboLab. RoboLab...1 Om systemet...1 Administration af klodserne...2 At bygge en robot...2 At lære programmet at kende... Første gang med Robolab Af Christine Holm og Signe Kvist Mengel Virum Gymnasium, juni 2003 Indholdsfortegnelse RoboLab...1 Om systemet...1 Administration af klodserne...2 At bygge en robot...2 At lære

Læs mere

Didaktiske situationer

Didaktiske situationer www.navimat.dk Didaktiske situationer Funktionelle sammenhænge i 9. klasse Eleverne arbejder koncentreret med deres opgave i begyndelsen koncentrerer de sig mest om at svare på de spørgsmål, der er blevet

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

praktisk-musiske fag

praktisk-musiske fag Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Glæden ved at SKABE OG FORME om de praktisk-musiske fag i skolen Tekst af Niels Rebsdorf, Karen Sandager og Jørgen Mogensen AKTIVE FORÆLDRE

Læs mere

Innovation. et brugbart læringsredskab. Af Thomas Rose Innovationslærer

Innovation. et brugbart læringsredskab. Af Thomas Rose Innovationslærer Innovation et brugbart læringsredskab Af Thomas Rose Innovationslærer 52 Verden er under stor forandring. Vi har, om vi kan lide det eller ej, fået en ny børne- og ungdomskultur, og har dermed også fået

Læs mere

Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker?

Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker? Hvad gør forskerne med deres referencehåndtering, når de forsker? En undersøgelse af forskernes referencehåndtering som en del af deres arbejdspraksis Undersøgelsen er udarbejdet med finansiel støtte fra

Læs mere

Open Source i Danmark

Open Source i Danmark Open Source i Danmark - udvikling og anvendelse Rapport udarbejdet af E-Source Development ApS for Patent og Varemærkestyrelsen 2001 Resume Open Source er et princip for softwareudvikling, der i modsætning

Læs mere

Lærervejledning. - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad

Lærervejledning. - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad Lærervejledning - til computerprogrammet Google Sketchup og Mathcad Klassetrin/niveau: 4.-6. klasse/ mellemtrinet. Opgaverne kan dog med fordel anvendes i indskolingen og udskolingen. Introduktion: Google

Læs mere

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D m ø b e r g s f o r l a g MAL DIG GLAD MAL DIG GLAD af Susanne Møberg Copyright Møbergs Forlag, 2008 1. udgave 1. oplag Layout og foto: Søren Larsen Tlf. +45

Læs mere

Autentiske spørgsmål kan skabe ægte engageret dialog på naturhistoriske museer

Autentiske spørgsmål kan skabe ægte engageret dialog på naturhistoriske museer ArtIkler 49 Autentiske spørgsmål kan skabe ægte engageret dialog på naturhistoriske museer Nana Quistgaard, Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet Abstract. Artiklen beskriver et forskningsprojekt

Læs mere

De valgte metoder og det sammenfattede forløb sættes afslutningsvist ind i en designvidenskablig kontekst.

De valgte metoder og det sammenfattede forløb sættes afslutningsvist ind i en designvidenskablig kontekst. Synopsis Denne rapport viser, hvordan tegnestuen Arkitemas brug af ledelses værktøjet scrum, optimeres ved hjælp af, specialdesignet værktøj. Igennem empirisk indsamlet data produceres en omfattende behovsanalyse,

Læs mere

Undervisning i praksis

Undervisning i praksis Undervisning i praksis Forsvarskommandoen 2000 Undervisning i praksis er redigeret af Forsvarets Center for Lederskab, Uddannelsesudviklingsafdelingen Frihåndstegninger: Poul Carlsen Illustrationer: Uddannelsesudviklingsafdelingen

Læs mere

STILLADSERING - BEGREBETS ANVENDELIGHED I UNDERVISNINGSFORBEREDELSE OG AFHOLDELSE (Projektopgave, pædagogikum 2008 )

STILLADSERING - BEGREBETS ANVENDELIGHED I UNDERVISNINGSFORBEREDELSE OG AFHOLDELSE (Projektopgave, pædagogikum 2008 ) STILLADSERING - BEGREBETS ANVENDELIGHED I UNDERVISNINGSFORBEREDELSE OG AFHOLDELSE (Projektopgave, pædagogikum 2008 ) Anders Stubkjær, Statsskolen, Sønderborg 1. Indledning Hensigten med dette projekt er

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Reflektoren. E-intelligenser printvenlig udgave

Reflektoren. E-intelligenser printvenlig udgave De fire læringsstile Læringsstile er udtryk for den måde den enkelte lærende lærer bedst på i en given situation og indenfor et givent stof. Overordnet kan læringsstile deles op i reflektorer, teoretikere,

Læs mere