KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT"

Transkript

1 E-guide fra Symatic Webbureau KOM I MÅL MED DIT WEBPROJEKT SÅDAN UNDGÅR DU, AT DIT WEBPROJEKT KØRER AF SPORET

2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION 2. IDENTIFICER DINE KRAV OG ØNSKER 3. DEFINER DIN ØKONOMISKE RAMME 4. UDARBEJD EN KRAVSPECIFIKATION 5. DU ER KLAR TIL AT KOMME I MÅL 6. EKSEMPEL PÅ BRUTTOLISTE 7. EKSEMPEL PÅ KRAVSPECIFIKATION

3 KAPITEL 1 INTRODUKTION

4 Sådan kommer du i mål med dit webprojekt Undgå at dit webprojekt kører af sporet - også økonomisk Når du står over for at skulle investere i en ny webløsning, er det altid en god idé at være helt bevidst om dine ønsker og krav. Og det er en rigtig god idé at undersøge forskellige løsninger og deres fordele og ulemper. Hvis du sætter dig lidt ind i tingene, kan du stille nogle skarpe spørgsmål til leverandører og derved blive klogere på, hvad du egentlig får for pengene. Og husk: Jo mere klar i spyttet du selv er i forhold til dine ønsker og behov, jo bedre kan en leverandør rådgive dig. Denne guide ruster dig til at få succes med dit webprojekt, så du slipper for misforståelser, spild af tid og måske tabte penge, fordi du valgte en løsning, som ikke matchede dine krav. Du vil få gavn af at læse guiden her, både hvis du er ejerleder med 20 ansatte, iværksætter eller ansat i en privat virksomhed, i en forening eller i en offentlig institution og har ansvar for virksomhedens hjemmeside. Læs rådene i denne e-guide og kom godt i gang og i mål med dit webprojekt.

5 KAPITEL 2 IDENTIFICER DINE KRAV OG ØNSKER

6 Giv ambitionerne vinger Identificer dine behov og krav til en webløsning I denne allerførste fase gælder det om at få alle tanker og idéer på bordet. Når du først har lavet en aftale med en leverandør om din nye webløsning og arbejdet er i gang, så kan det koste dyrt, hvis der pludselig skal en ny funktion med. Så brug god tid på denne fase. Hvem er din målgruppe? Du skal altid have din målgruppe i tankerne, når du går i gang med et webprojekt: Hvad appellerer til dem inden for design og funktioner? Lyt og spørg dine omgivelser Snak med de mennesker, der omgiver dig i din virksomhed lyt på alle idéer, for der kan sagtens vise sig at komme guldkorn fra uventet kant. Få inspiration Lad dig inspirere af andre hjemmesider det kan være sider fra helt andre brancher, som indeholder elementer, du kan identificere dig med. Brainstorm Lav en brainstorm over dine behov og ønsker tænk gerne vildt, så kan du altid få den økonomiske eller tidsmæssige vinkel på senere. Handling: Skriv alle idéer til dit webprojekt ned i din bruttoliste. Se eksempel på bruttoliste i kapitel 6.

7 INSERT IMAGES Brug god tid på den indledende fase: Det er nu, du skal tænke over alle dine krav, ønsker og idéer til din webløsning. Lad dig inspirere. Hold fokus på din målgruppe, på dine potentielle kunder. Det er dem, der i sidste ende vurderer din hjemmeside ikke dig selv.

8 KAPITEL 3 DEFINER DIN ØKONOMISKE RAMME

9 Skal drømmene leve eller skydes ned? Definer den økonomiske ramme Inden for webbranchen siger man: Alt kan lade sig gøre det er bare et spørgsmål om penge. Tidligt i fasen skal du afklare, hvad din økonomiske ramme for webprojektet er. Her er et par eksempler på økonomiske rammer: The sky is the limit Du er fast besluttet på, hvad du vil have. Koste hvad det vil. Det er altså webløsningen, der afgør prisen og du har økonomisk råderum til at købe præcis den webløsning, din virksomhed har behov for. Selvfølgelig inden for rimelighedens grænser. Ingen bryder sig om at betale for noget, som man ikke har brug for eller som ikke giver værdi i forhold til prisen. Hvis du har et stort økonomisk råderum, så gælder det bare om at arbejde videre med at få beskrevet dine krav til løsningen. Du har plads til armbevægelser Du mener selv, du har et fornuftigt budget til din webløsning, men du er også godt klar over, at træerne ikke vokser ind i himlen. Du kan blive nødt til at vælge nogle ønsker fra i løbet af processen. Du kan med fordel skrive en liste over dine krav og ønsker i prioriteret rækkefølge. Og så kan du tænke over, om du har nogle ønsker, som blot er 'nice to have' dem kan du så skære fra, hvis det skulle blive nødvendigt.

10 Dit budget er lavt Du er godt klar over, at du ikke kan få den forkromede webløsning til de penge, du har til rådighed. Men mindre kan sikkert sagtens gøre det. Der er mange virksomheder, der ikke har behov for en masse funktioner, og her er en 'standard' hjemmeside helt tilstrækkelig. Du skal gøre dig klart, hvad der er 'need to have' for dig. Og her skal du være skarp og skære ind, hvis du ved med dig selv, at dine ambitioner i første fase overstiger dit økonomiske råderum. Jamen, du vil gerne have det hele Ja, det kan være svært eller måske endda umuligt for dig at vurdere, hvad dit webprojekt vil komme til at koste. Så du vil være ked af på forhånd at skære nogle ønsker fra. Det kan vi godt forstå. Så beholder du din bruttoliste fra den indledede fase. Men der er stadig nogle knapper, du kan skrue på i forhold til, hvad din webløsning kommer til at koste. Dem kommer vi ind på i næste kapitel.

11 INSERT IMAGES Hvordan er din økonomiske ramme: Dit budget kan bestemme de valg, du tager. Har du råd til en forkromet løsning eller må du nøjes? Vær realistisk. Det er godt at drømme i den indledende fase, men passer dit budget til de ønsker og krav, du har?

12 KAPITEL 4 UDARBEJD EN KRAVSPECIFIKATION

13 Kom godt i gang med en kravspecifikation Gode overvejelser inden du går i gang Det kan sagtens være, at du helt fra begyndelsen har haft realistiske tanker om dit webprojekt. Hvis du har lavet en bruttoliste over ønsker og behov, så er det nu, den skal deles ind i de krav, som er need to have og dem, som er nice to have. Og det er nu, du virkelig gør dig selv en tjeneste ved at overveje, hvordan webprojektet skal løses. En skarp kravspecifikation får dit webprojekt sikkert over målstregen En kravspecifikation er et dokument, som beskriver dine krav til en webløsning i detaljer. Du behøver ikke være et teknisk geni for at kunne skrive den. Så længe du beskriver dine ønsker og krav tydeligt, kan en leverandør godt oversætte det til teknisk sprog. Formålet med en kravspecifikation er, at du får den bedste webløsning til dit behov og ikke mindst at du har et stykke papir på, hvad du og din leverandør er blevet enige om, at løsningen skal indeholde. Ud over at selve udviklingsfasen i webprojektet fra idé til færdig online webløsning bliver mere smidig for dig, så giver en kravspecifikation dig også mulighed for at overskue dit projekt fremadrettet. I det følgende kommer vi ind på nogle af de typiske ting, man skal gøre sig klart, inden man kaster sig ud i et webprojekt.

14 Der er mange overvejelser, du kan gøre dig, når du skal i gang med at definere en kravspecifikation over dit webprojekt. Vi kommer i dette kapitel ind på følgende emner: 1 Valg af platform 2. Funktionalitet 3. Design 4. Indhold 5. Online markedsføring 6. Hosting, backup og sikkerhed 7. Deadline og betaling Handling: Gør dig overvejelser ved hvert punkt og skriv de ting ned, der er vigtige for dig. De danner tilsammen indholdet i din kravspecifikation. Se et eksempel på en kravspecifikation i kapitel 7.

15 Valg af platform Open source vs. leverandørens eget CMS vs. egenudviklet system Open source CMS betyder, at der ikke er nogen, der ejer koden bag CMS-systemet (CMS står for Content Management System og er det, som man bygger hjemmesider i). Der er typisk en masse udviklere på verdensplan bag systemerne, hvilket også betyder, at disse CMS udvikler sig hurtigt. Open source systemer koster ikke noget at bruge. Det, der koster, er din webleverandørs tid til at kode hjemmesiden op, og så er der eventuelle ekstra funktioner, som kan koste penge det kan være en kontaktformular, en billedslider etc. Der er mange webbureauer, som arbejder i Open source, så du kan altid finde nogen, der kan hjælpe dig med din hjemmeside, hvis du af en eller anden årsag afbryder samarbejdet med din oprindelige leverandør. Leverandørens eget CMS er et CMS, som et webbureau selv har udviklet og som de bygger deres webløsninger op i. Det betyder, at du som kunde er helt og aldeles afhængig af webbureauet. Hvis din webleverandør ikke lever op til dine krav eller hvis de lukker deres virksomhed, så er der sandsynligvis ikke andre, der kan overtage vedligeholdelsen af din hjemmeside. Det gør dig sårbar. Der er dog nogle leverandør-udviklede systemer i Danmark, som flere webbureauer arbejder med.

16 Egenudviklet CMS-hjemmeside er et system, som du får udviklet kun til dig. En sådan løsning vil være bekostelig, men hvis du har et helt særligt behov, der betyder, at du skal have udviklet et CMS til dig selv, får du til gengæld en løsning i topklasse.

17 Hvilke funktioner? Galleri, kontaktformular, kalender... Gør dig klart fra starten, hvilke funktioner der skal være på din hjemmeside. Dels skal funktionerne implementeres i webdesignet og strukturen, og dels risikerer du, at dit webprojekt bliver forsinket eller dyrere end antaget, hvis du har glemt at fortælle om en ønsket funktion. Spørg dig selv hvorfor? Når du overvejer en funktion på din hjemmeside, så spørg dig selv, hvorfor den funktion skal være der. Hvis svaret er, at det er en fordel for din kunde, så har funktionen en eksistensberettigelse. Det samme gælder, hvis svaret er, at den fx skaffer dig bedre kontakt til dine kunder eller effektiviserer din forretning. Det kan gøre dit webprojekt billigere, hvis du ikke skal have så mange funktioner. Eksempler på funktioner: Galleri Billedslider Kontaktformular Tilmeldingsformular Eventsystem Nyhedsmail Login til kunder/medlemmer Integration til sociale medier Integration til YouTube Kalender Tidsbestilling Flere sprog Webshop Bookingsystem

18 Ønsker til webdesign Unikt eller skabelonbaseret? Der er forskellige muligheder, når du skal have udarbejdet webdesign til din hjemmeside. Det vigtigste er at holde fokus på, hvem din målgruppe er, så du sikrer, at webdesignet rammer dem. Hvis din målgruppe eksempelvis er nybagte mødre, skal dit webdesign se anderledes ud, end hvis målgruppen er indkøbere i industrivirksomheder. På samme måde skal du være bevidst om de signaler, et webdesign sender. Skal det være en stram linje, et mere afslappet udtryk eller måske endda et webdesign med et glimt i øjet? Unikt webdesign betyder, at en webdesigner udarbejder et webdesign til lige præcis din hjemmeside. Designet tager fx udgangspunkt i din eksisterende designmanual, i dit logo, i dine ønsker og idéer. Der er ingen andre hjemmesider med samme design som din. Du kan få tilpasset designet præcis, som du ønsker. Processen kan tage lidt tid alt efter, om webdesigneren rammer dine ønsker i første eller andet hug. Unikt webdesign er altså det helt frie valg, hvor du kan få præcis det webdesign, som du ønsker.

19 Skabelon, theme eller template betyder, at du køber et færdigt webdesign. Hvor meget du kan få tilrettet på skabelonen afhænger af, hvordan skabelonen er kodet og af din leverandørs evner inden for programmering. Typisk kan man vælge mellem forskellige farver, og man kan vælge at slå forskellige elementer til eller fra. En skabelon sætter altså begrænsninger for webdesignet, men kan være en del billigere end at få udarbejdet et unikt design. NB. Hvis du køber en skabelon, theme eller template (færdigkodet hjemmeside), så skal du være opmærksom på, om du kan opdatere hjemmesiden i fremtiden. Læs mere i afsnittet om hosting, backup og sikkerhed. Responsivt webdesign betyder, at din hjemmeside automatisk tilpasser sig pc, bærbar, tablet og telefon. Det er efterhånden ved at være standard, når virksomheder får lavet ny hjemmeside, da flere og flere bruger deres mobil eller tablet til at gå på nettet og en responsiv hjemmeside giver kunderne en meget bedre oplevelse, fordi de slipper for at zoome eller scrolle hele tiden. Uanset om webdesignet er unikt eller om du køber en skabelon-løsning, kan du vælge, om det skal være responsivt eller ej. Fordelen er også, at en responsiv hjemmeside kun er én hjemmeside. Du skal altså kun opdatere dit indhold ét sted. Men vigtigst af alt: Du betaler også kun for én hjemmeside.

20 Hvad med indholdet? Professionelt eller do it yourself? En hjemmeside er ikke meget værd uden godt indhold. Så hvem skriver tekster, hvem tager billeder og hvem producerer videoer? Invester i professionelle billeder, tekster og videoer, hvis Din hjemmeside skal signalere professionel og seriøs virksomhed, som kunderne kan have tillid til. Dit budget tillader det. Du ikke selv får det gjort. Skriv selv tekster, optag selv videoer og tag selv billeder, hvis Du eller en af dine medarbejdere har kompetencerne. Det ikke er vigtigt for dig, hvordan resultatet bliver. Hvem skal lægge indholdet ind på din hjemmeside? Når du er i gang med at få lavet ny hjemmeside, kan du få din leverandør til at lægge indhold ind eller du kan vælge selv at gøre det. Mange leverandører har manualer eller tilbyder kurser i at redigere din nye hjemmeside. Hvis du selv lægger indholdet ind, sparer du lidt penge; og hvis du får din leverandør til det, sparer du lidt tid. Hvem skal opdatere indholdet på din hjemmeside? Det samme gælder, når du gerne vil have nyt indhold på hjemmesiden. Ofte kan du købe et klippekort hos din leverandør og lade dem klare arbejdet for dig. Hvis du har tiden og kompetencerne til det, kan du fint selv gøre det.

21 Online markedsføring? En god hjemmeside er kun god, hvis dine kunder kan finde den Du kan sagtens have en flot og brugervenlig hjemmeside, men ingen besøgende. Du skal hjælpe dine potentielle kunder med at finde vej til din hjemmeside. Det kan du gøre gennem fx søgemaskineoptimering, annoncer på nettet, blogindlæg og sociale medier. Det er altid en god idé at være bevidst om, om du ønsker online markedsføring, når du går i gang med dit webprojekt. Det kan fx have konsekvenser for strukturen på din hjemmeside, hvis du gerne vil have teknisk søgemaskineoptimering på din hjemmeside. Og hvis du sender nyhedsmails ud, skal kunderne kunne tilmelde sig på din hjemmeside. Her er eksempler på, hvordan du får fat i dine kunder på nettet: Søgemaskineoptimering: Hvis du vil have en god placering i Google og andre søgemaskiner Den tekniske søgemaskineoptimering (SEO) begynder allerede i starten af dit webprojekt, da din hjemmesides fundament skal bygges op, så det er optimeret til søgemaskineoptimeringen. Adwords og annoncer: Hvis du vil være synlig i Google og andre steder på nettet via annoncer Du betaler, når en besøgende klikker på din annonce, og det er vigtigt, at den side, de besøgende lander på, svarer til de forventninger, der er bygget op i annoncen.

22 Blogs: Skriv relevant indhold til din målgruppe og få flere besøgende Hvis du skriver en masse relevant indhold i dine blogindlæg, kan du fange nye besøgende, som finder dine indlæg via Google. Eller du kan skrive gæsteblogindlæg på relevante sider og på den måde nå bredt ud. Nyhedsmails: Hav direkte kontakt til dine kunder og vær top of mind Når du skriver nyhedsmails, har du direkte adgang til dine kunders e- mail-indbakke. Det minder dem om dig, og hvis du tilbyder relevant og værdifuldt indhold, skaber det tillid og loyalitet. Sociale medier: Få spredt kendskabet til din virksomhed Mange danskere er på sociale medier hver dag. Der ser vi indhold, som vores venner og kontakter deler, og vi ser måske også annoncer og sponsorerede opslag, som vi ellers ikke ville se.

23 Hvad med hosting, backup og sikkerhed? Det er vigtigt at have styr på teknikken Din hjemmeside består af et synligt lag, som du og dine kunder kan se. Og så er der alt det bagved. Som din leverandør kan se. Mange ærgrelser kan opstå, hvis der ikke er klare aftaler på dette punkt. Hosting og backup Når man taler om hosting, kunne man også sige webhotel. Et webhotel er der, hvor din hjemmeside rent fysisk ligger. Du kan få webhoteller i mange forskellige prislejer og i lige så mange forskellige kvaliteter. Som regel hænger pris og kvalitet sammen. Sørg for at sikre dig, at der er backup på din side. Og helst 30 dage tilbage. Det kan være din redning, hvis du får ubudne gæster eller hvis du kommer til at slette noget ved en fejl på din hjemmeside. Du kan med fordel spørge ind til: Hvor mange andre kunder ligger der på serveren? Hvor hurtigt kører hjemmesiden? Hvor meget oppetid er der på serveren? Hvor meget plads er der på webhotellet (fx 1 GB)? Hvor meget trafik er der (fx 5 GB)? Er der backup og hvor mange dage tilbage? Hvor mange adresser må du have? Og hvor mange domæner?

24 Sikkerheden på din hjemmeside Når der kommer en ny opdatering til dit CMS system eller en af de ekstra funktioner, du har installeret, skal din hjemmeside opdateres. Det skal den for at lukke eventuelle huller for ubudne gæster og for at sikre, at din hjemmeside fungerer, som den skal selv i nye browsere for eksempel. Men sikkerhedsopdateringen foregår ikke af sig selv. Hvis du laver en sikkerhedsopdateringsaftale med din leverandør, er du sikker på at have en hjemmeside, der er up to date. Hvis du ikke har en sikkerhedsopdateringsaftale, skal du i værste fald betale for en ny hjemmeside, hvis din hjemmeside bliver ødelagt. Så hav helt styr på dette punkt for din nattesøvns skyld.

25 Deadline og betaling Hvornår er hjemmesiden færdig og hvornår skal du betale? Det er rart på forhånd at have afstemt forventninger til deadline og betaling, så man undgår misforståelser. Deadline Ofte vil man gerne have sin nye hjemmeside færdig så hurtigt som muligt. Men det er jo et relativt begreb, for 1 uge kan være hurtigt for dig, mens 3 måneder er hurtigt for din leverandør eller omvendt. Hvis du har en konkret deadline, skal du fortælle leverandøren det, inden I indgår en aftale, så du er sikker på, at leverandøren kan nå at få hjemmesiden færdig til den ønskede deadline. Dit ansvar: Hvis du selv leverer indhold eller hvis leverandøren har spørgsmål, der kræver svar fra dig, er det dit ansvar at levere indholdet eller besvare spørgsmålene hurtigt. Din leverandør kan ikke holdes til ansvar for, at du ikke får svaret i tide. Betaling Spørg leverandøren, hvordan og hvornår betalingen skal falde. Skal du betale en del ved aftalens indgåelse eller får du en samlet regning, når hjemmesiden er gået i luften? Det kan være, du selv foretrækker at dele betalingen op i rater, så du ikke skal betale for det hele på en gang. Det er en fordel, hvis du sørger for at få fuldt overblik over, hvor meget du kommer til at betale i alt. Og hvad udgifterne vil være fremover.

26 INSERT IMAGES Giv dig tid til at overveje dine muligheder: Du gør dig selv en tjeneste, hvis du tager bevidst stilling til alle webprojektets elementer. Ved at forberede dig får du overblik over, hvilke valg der er de rette for dig og hvor du kan spare penge og tid i processen.

27 KAPITEL 5 DU ER KLAR TIL AT KOMME I MÅL

28 Nu er du klar til at gå i gang med webprojektet En god start fører til et godt resultat Nu har du læst en masse om, hvad der er smart at overveje, inden du kaster dig ud i et webprojekt og kontakter potentielle leverandører. Og ud over at være smarte overvejelser, så kan de også ende med at spare dig for både penge og tid, fordi du fra starten tager de rigtige valg i forhold til dine behov. Næste skridt Saml alle dine noter i et dokument, så du har alt samlet et sted, og så du husker det hele: Ideer, krav og behov brainstorm Økonomisk ramme og formåen Elementer til kravspecifikation: Valg af platform Funktionalitet Webdesign Indhold Online markedsføring Hosting, backup og sikkerhed Deadline og betaling Nu er du godt rustet til at kontakte forskellige leverandører, stille dem relevante spørgsmål, fortælle om dine krav og behov og sikre dig, at du får det resultat, du forventer.

29 INSERT IMAGES Saml alle dine noter i ét dokument: Få et samlet overblik over dine tanker i den forberedelsesproces, du lige har været igennem. Du er nu rustet til at kontakte forskellige leverandører og indlede en dialog om dit webprojekt en god start giver et godt resultat.

30 KAPITEL 6 EKSEMPEL PÅ BRUTTOLISTE

31 Eksempel på bruttoliste Fra dansk produktionsvirksomhed Målgruppen: Målgruppen er mellemstore og store fødevarevirksomheder i ind- og udland. Primært Tyskland Omgivelserne siger: Vores key account managers fortæller, at kunderne har fokus på, hvor effektive vores produkter er, derfor skal vi fremhæve dette mere. Inspiration: En af vores mindre konkurrenter har fået produceret videoer og er synlige på de sociale medier. Måske skal vi få oprettet en profil på LinkedIn og få produceret nogle videoer, der viser, hvad kunderne får ud af at handle med os Brainstorm: Vores potentielle kunder på hjemmesiden skal ikke være i tvivl om, hvad de kan få hos os. De skal med det samme kunne se fordelene. Og billeder og kunde-cases skal underbygge produkternes værdi for vores kunder. Vores største marked er Tyskland, men da vi er en international virksomhed, skal hovedsitet være på engelsk. Der skal også være en tysk og en dansk side. Den tyske side skal understøtte og udvide vores markedsposition, altså skaffe nye kunder fra Tyskland.

32 Søgemaskineoptimering og Adwords på tysk i første omgang, og evt. senere på den engelske og danske side. Vores mål er at øge vores omsætning på det tyske marked med 25 % det første år. Designet skal være responsivt, så vores sælgere kan vise potentielle kunder vores hjemmeside på deres tablets. Skal vi have et bladrekatalog? Nyhedsbrev til at informere vores kunder om nye tiltag. Og måske også et nyhedsbrev til potentielle kunder? Webdesignet skal passe med vores nuværende designlinje i farverne. Vi skal have oprettet ca. 50 adresser. Er det mon noget, den nye leverandør sørger for? Det kunne være interessant at have et udregningsværktøj, som vores sælgere kunne demonstrere for vores kunder. Skal vores kunder kunne logge ind og se status på deres ordre hos os?

33 KAPITEL 7 EKSEMPEL PÅ KRAVSPECI- FIKATION

34 Eksempel på enkel kravspecifikation Valg af platform: Hvis open source kan lade sig gøre, foretrækker vi det. Funktionalitet: Need to have : Nyhedsbrev, indlejring af videoer og login til kunder. Tre websites på tre forskellige sprog: Engelsk, tysk og dansk. Helst på topleveldomæner. Ellers som subdomæner. Nice to have : Bladrekatalog. Udregningsværktøj kan blive aktuelt i step 2. Design: Responsivt og unikt. Skal passe med vores nuværende designmanual. Og til vores trykte materialer. Gerne meget moderne look. Indhold: Vi har intern marketingafdeling, men vi vil have hjælp til at lægge alt indhold ind på hjemmesiderne og til søgemaskineoptimering af teksterne. Vi skal have et kursus i at redigere hjemmesiderne, så vi fremover selv kan varetage dette. Billeder leverer vi selv. Videoer får vi produceret ude i byen. Online markedsføring: Need to have : Vi skal have adwords og søgemaskineoptimering på tysk. Nice to have : Hvis budgettet tillader det også SEO og adwords på hovedsiden og den danske side. Ellers kommer dette i næste regnskabsår. Hosting, backup og sikkerhed: Dette punkt er vigtigt for os. Vi må betale det, det koster at få en løsning, som fungerer upåklageligt. Vi skal have oprettet ca. 50 adresser. Deadline og betaling: Vi har en stand på en messe om 5 mdr., så senest en uden inden messen, skal hjemmesiderne være klar.

35 INSERT IMAGES Du er nu klædt på til den endelige aftale med leverandøren: Snak med en leverandør, du har fået anbefalet eller med flere forskellige. Tjek altid din leverandørs referencer, inden du indgår en aftale. Det giver dig en god fornemmelse af, hvordan dit webprojekt vil blive.

36 DENNE E-GUIDE ER UDARBEJDET AF SYMATIC Symatic Webbureau Pantheonsgade 10, Odense C Tlf

Online markedsføring. Den store grundbog. Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen

Online markedsføring. Den store grundbog. Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen Online markedsføring Den store grundbog Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen Online markedsføring Den store grundbog Anders Hingeberg Jakob Hebsgaard Camilla Kjærsgaard Pedersen

Læs mere

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? IKKE BARE ENDNU EN E-BOG... COMPRENDO. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs

Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs Sådan kommer du videre som ung og arbejdsløs Af Cecilie Hansen, PeopleInsync. Redigeret af Philip Dam - Oktober 2012 03 Introduktion 05 Meld dig ind i en A-kasse 07 CV'et 13 Kampen for et arbejde - Jeppes

Læs mere

White paper Kernen i god tekstforfatning

White paper Kernen i god tekstforfatning White paper Kernen i god tekstforfatning Skab et behov for det, du sælger få modtageren til at handle Kernen i god tekstforfatning Inden for e-mailmarkedsføring findes der en sand vrimmel af gode råd om

Læs mere

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk Gratis e-bog om internetplatforme Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

5 skridt. til at find dine VÆRDIER og styrke din INTEGRITET. Peter Bæklund. gdgdgdg

5 skridt. til at find dine VÆRDIER og styrke din INTEGRITET. Peter Bæklund. gdgdgdg 5 skridt til at find dine VÆRDIER og styrke din INTEGRITET gdgdgdg Peter Bæklund 1 Læs det her først Du er velkommen til at gi rapporten væk eller dele den med hvem du vil. Du kan tilbyde den som en bonus,

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker

Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker Sæt ord på din rejse gode råd om formidling, der virker DANSK UNGDOMS FÆLLESRÅD Om forfatterne Lisbeth Pilegaard (f. 1968) er sektionsleder i international afdeling på norsk Flyktninghjelps hovedkontor

Læs mere

Før I køber. forretningssoftware. Udnyt mere end 10 års erfaring... Læs hvordan I bedst muligt forbereder jer inden køb af forretningssoftware.

Før I køber. forretningssoftware. Udnyt mere end 10 års erfaring... Læs hvordan I bedst muligt forbereder jer inden køb af forretningssoftware. Før I køber forretningssoftware Læs hvordan I bedst muligt forbereder jer inden køb af forretningssoftware. Udnyt mere end 10 års erfaring... og undgå overraskelser med disse gode råd fra en aktør, der

Læs mere

Giv mig 5 minutter til at forklare...

Giv mig 5 minutter til at forklare... Daniel Brandt Introduktion Introduktion til online marketing er alt, hvad du foretager dig på internettet med din forretning. Din hjemmeside er typisk der, dine salg kommer fra, derfor skal den være overskuelig

Læs mere

Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010

Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010 Benny Christen Grandahl Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook 2010 OfficeTips.dk 2012 1 Alt om stedfortrædere i Microsoft Outlook Af Benny Christen Grandahl, OfficeTips.dk 1. udgave, 1.oplag, Februar

Læs mere

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne Fra ide til færdigt projekt Guide til projektudvikling i landdistrikterne Projektudvikling Denne guide er en hjælp til projektudvikling. Hæftet hjælper dig med at komme godt fra start og helt i mål. Ved

Læs mere

PROJEKTLEDELSE UNDRAISINGPR & KOMMUNIKATION OPSTARTØKONOM- EN PUBLIKATION AF CENTER FOR ANVENDT KUNSTNERISK INNOVATION

PROJEKTLEDELSE UNDRAISINGPR & KOMMUNIKATION OPSTARTØKONOM- EN PUBLIKATION AF CENTER FOR ANVENDT KUNSTNERISK INNOVATION PROJEKTLEDELSE UNDRAISINGPR & KOMMUNIKATION OPSTARTØKONOM- EN PUBLIKATION AF CENTER FOR ANVENDT KUNSTNERISK INNOVATION INDHOLD Redaktør: Redaktion: Layout: Udgivet af: Copyright Pernille Skov Julie Hjort

Læs mere

Sig e til din handel. Sig e til din handel. - En analyse fra Bleau A/S af danske B2B-virksomheders manglende fokus på e-handel

Sig e til din handel. Sig e til din handel. - En analyse fra Bleau A/S af danske B2B-virksomheders manglende fokus på e-handel Sig e til din handel - En analyse fra Bleau A/S af danske B2B-virksomheders manglende fokus på e-handel White Paper af Bleau A/S Når man betragter den rivende udvikling af e-handel på verdensplan, vil

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark

Håndbog i. Kulturelle Samråd i Danmark Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud

Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2 Introduktion til Forandring Uden Hovedbrud 2014 Rick Maurer Dette dokument må distribueres frit så længe der ikke

Læs mere

Redaktion v. Danmarks Bløderforening i samarbejde med Dansk Epilepsiforening, Kræftens Bekæmpelse & Center for Små Handicapgrupper

Redaktion v. Danmarks Bløderforening i samarbejde med Dansk Epilepsiforening, Kræftens Bekæmpelse & Center for Små Handicapgrupper Cybermusen: Hej, hvordan går det i dag Netnørden: Det går bedre, tak. Har fået mere styr på sagerne. Og dig? Cybermusen: Jeg styrer for vildt. Vi er klar til årsmøde.altså sådan næsten Netnørden: Håber

Læs mere

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE EN PRAKTISK GUIDE TIL NYE MEDIER I TURISTINDUSTRIEN UDARBEJDET AF SEISMONAUT FOR MIDTJYSK TURISME DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE En praktisk guide til nye medier i turistindustrien

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

e -BUSINESS Elektroniske fakturaer behandles også fuldautomatisk...

e -BUSINESS Elektroniske fakturaer behandles også fuldautomatisk... e -BUSINESS - Guide til elektronisk drift og handel DECEMBER 2006 ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE VÆLG DET RIGTIGE NIVEAU E-business er for mange virksomheder tæt knyttet

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre

BØRN, UNGE OG ALKOHOL. Information til. forældre BØRN, UNGE OG ALKOHOL Information til forældre Din holdning er vigtigere, end du tror Forældre har stor indflydelse på, hvor tidligt og hvor meget deres børn kommer til at drikke. Derfor er det er vigtigt,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere