G R Ø N N E OA S E R I B Y E N

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "G R Ø N N E OA S E R I B Y E N"

Transkript

1 GRØNNE OASER I BYEN

2 INDEX Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Rådhuspladsen 77 st København V CVR: Publikationen er støttet af midler fra Indrebys og Christianshavns Lokaludvalg Udarbejdet af Miljøpunktet Forfattere: Anne-Mette Wehmüller (Centerleder og Cand.mag.) Sabine Buurgaard Sørensen (Projektmedarbejder og Hortonom) 03. Københavns små grønne åndehuller Introduktion til publikationen 04. Grønt tag på Christianshavn Beboere på Christianshavn har fået grønt tag på deres skur i gården. 06. Grønt gårdmiljø hos bostedet Caroline Marie En grå baggård trylles om til en grøn oase midt inde i byen. Layout: Anne-Kirstine Ellern (Grafisk Designer) ISBN:

3 08. Mobile træer i skolegården på Christianshavns Skole Træerne som har boet mange steder i København flytter ind i en skolegård. 10. Rådhusvin forgrønner metrobyggeri Med hjælp fra lokale københavnere forvandler Miljøpunktet det grønne metrohegn til en levende væg. 12. Søerne indhylles af blomsterløgstæppe Børn fra københavnske skoler planter blomsterløg langs søernes breder. 16. Bacsac i Københavns gader Økologiske planteposer opsættes på udvalgte steder i København. 18. Kompostbeholder som en del af det grønne byrum Rigtig affaldssortering er noget alle burde tænke over i deres hverdag. 20. Grønt pusterum til politikerne på Christiansborg Signe Wenneberg, Jan Kuusisaari og Miljøpunktet besøger Christiansborg med forslag til grønne forbedringer. 22. Instagram-kampagne. Plant dit blomsterløg og bliv en del af vores Blomsterløgs-bevægelse. 24. Plantekasser i Københavns gader Lavet af 48 pallerammer tilføjet 13 ton jord.

4 02

5 KØBENHAVNS SMÅ GRØNNE ÅNDEHULLER Hos Miljøpunkt Indre By - Christianshavn arbejder vi med at skabe grønne åndehuller rundt om i Københavns til tider lidt grå og triste gader. Dette giver byen kvalitet og er medvirkende til gladere og mindre stressede borgere, som får mulighed for at se på og færdes i grønne omgivelser. Dette inspirationskatalog indeholder en række projekter, som Miljøpunktet har været med til at gennemføre. Målet er at fremme Københavns små grønne åndehuller og projekterne her er primært lokaliseret i Indre By og på Christianshavn. I Miljøpunktet er vi optaget af at byforgrønne og skabe små grønne åndehuller. Brugen af grønt og planter i vores tætbebyggede hovedstad handler om at udnytte planternes naturlige egenskaber til at løse forskellige miljømæssige problemer. Grønne tage kan bl.a. bruges til at håndtere en større regnmængde mens det tilmed har den positive effekt, at de kan opsuge forurening i byen fra bl.a. bil-os. Anne-Mette Wehmüller, Centerleder Miljøpunkt Indre By - Christianshavn Foto: På en sommerdag i juni afholdt Miljøpunktet Grønt Christianshavns Torv. Christianshavns Torv blev forvandlet til en grøn oase med rullegræs og karsevæg, så forbipasserende christianshavnere kunne nyde en æggemad med karse i solen og tale om hvor grønt torvet kunne tage sig ud. Foto: udlånt af City Avisen.

6 04 GRØNT TAG PÅ CHRISTIANSHAVN Planterne på et grønt tag vil kunne optage op til 50% af den årlige mængde nedbør samt forsinke vandets vej mod kloakkerne under kraftigere regnskyl. Denne forsinkelse af regnvand, vil kunne være med til at mindske risikoen for oversvømmelse og våde kældre. Miljøpunktet har i løbet af sommeren 2012 været med til at give beboerne i Brøstekareén på Christianshavn ny udsigt fra deres vinduer. Et kedeligt og trist tag med tagpap har fået nyt liv i form af et grønt tag. Taget består af flere arter af Stenurt (Sedum) med forskellig blomstringstidspunkt og farve på kronbladene, hvilket gør, at taget året rundt skifter karakter. Irene Nissen, som bor i gården, glæder sig meget over den fine udsigt, hun nu har fået. Hver morgen når jeg drikker min kaffe, kigger jeg ud gennem vinduet og glædes ved det nye tag, fortæller hun. At fremme grøn omstilling, ved beplantning af vores tage, handler om at udnytte planternes egenskaber til at løse forskellige miljømæssige problemer. Der er derfor mange gode grunde til at anlægge grønne tage. Blandt andet kan tagene bruges til regnvandshåndtering, nu hvor kraftige regnbyger og skybrud er blevet en uundgåelig realitet. Opvarmede byer, de såkaldte varmeøer, øger dannelsen af kraftige regnbyger. Brugen af planter i byen, bl.a. på grønne tage, hjælper til nedkøling og mindsker dermed risikoen for kraftige regnskyl.

7 Derudover vil tagene bl.a. også forvandle de traditionelle tagflader til grønne oaser, som danner levesteder for både dyr og planter, hvilket bidrager til en øget biodiversitet. Samtidig bidrager planterne til at forbedre luftkvaliteten i byerne. Nogle tage er store og kraftige nok til at kunne bære en taghave, som er en tykkere og tungere form for grønt tag. Her kan skabes grønne rekreative områder oppe over byens tage. Mulighederne er mange!

8 06 GRØNT GÅRDMILJØ HOS BOSTEDET CAROLINE MARIE Jorden i allerede etablerede bede i gården var ret udpint. Her blev der plantet Honningurt (Phacelia esculentum) som er en enårig plante med flotte lilla blomster. Den kan til næste år vendes i jorden, fungere som grøngødning og give nyt liv til jorden. Udover effekten som grøngødning tiltrækker de honningduftende blomster forskellige insekter, som skaber lidt liv i gården. På det private bosted Caroline Marie i Gothersgade bor 20 unge med forskellige psykosociale vanskeligheder. Her bruges gården ofte som et vigtigt samlingssted for de unge, som tilbringer mange timer her. Miljøpunktet var, med hjælp fra anlægsgartner Ditte Channo, med til at omdanne den hyggelige men lidt grå gård, til en lille grøn oase. Et vigtigt element i projektet var både at skabe et dejligt åndehul men samtidig også at vække de unges interesse og få dem til at deltage aktivt i pasningen af planterne. Derfor blev der valgt en kombination af planter, som giver en duft og smagsoplevelse syrligt, sødt og krydret. Dette inkluderede blandt andet forskellige bærbuske, tomater, chili og krydderurter, som alle giver et hurtigt resultat og hvor høsten kan bruges i madlavningen. En af beboernes største ønsker var, at der blev plantet solsikker i gården. Helle Andrés, som er medarbejder på bostedet og som også deltog i gårdprojektet, udtaler nogle måneder efter anlæggelsen. Gården på Caroline Marie har været kilde til meget stor fornøjelse sommeren igennem. De unge har med interesse fulgt planter og bærs vækst og trivsel.

9 Flere af dem har taget aktiv del i at vande og passe dem, når jeg ikke har været på arbejde. Vi har ofte/dagligt haft hyggelige stunder med at smage på tomater og bær i takt med, at de bliver spiselige. Og så er der jo det rent æstetiske det er knaldhamrende dejligt, at vi har det så GRØNT midt i Gothersgade. Det gør vores øjne glade dagligt. De fleste planter blev plantet i de miljøvenlige plantetasker kaldet Bacsac. Taskerne er produceret i genanvendeligt materiale og fås i flere forskellige størrelser, som gør det nemt at skabe en lille grøn oase på tagterrassen, altanen eller i gården.

10 08 MOBILE TRÆER I SKOLEGÅRDEN PÅ CHRISTIANSHAVNS SKOLE I 2011 blev Miljøpunktets mobile plantekasser designet med formålet at illustrere muligheden for at skabe og indrette midlertidige grønne rum i byen. Sidenhen har kasserne vandret rundt til forskellige lokaliteter i indre København og på Christianshavn bl.a. ved Torvehallerne på Israels Plads og ved Børnehusbroen på Christianshavn. De midlertidige grønne rum består af oliventræer (Olea europaea) i kasser, højbede og forskellige dialogmøbler, som gør det muligt at opholde sig i det grønne. Efter nogle års vandring i byen trængte plantekasserne efterhånden til nyt liv. Fire designstuderende blev inviteret til at dekorere kasserne med grafiske mønstre, som illustrerer Miljøpunktets arbejde for bæredygtig udvikling i byen. Plantekasserne har fået en ny base i skolegården på Christianshavns Skole. Her er de med til at give børnene noget grønt for øjet i frikvarteret, samt at skabe små rum til dialog.

11 Her pynter plantekas -serne på Christianhavns Skole.

12 10 RÅDHUSVIN FORGRØNNER METROBYGGERI I disse tider ser man Metro hegnet, også kaldet Byens Hegn, flere steder rundt omkring i København. For at skabe et hyggeligere byrum ved byggepladshegnet ud for Gammel Strand nr har Peder Clement fra Miljøpunktet i samarbejde med Københavns borgere plantet Rådhusvin (Parthenocissus quinquefolia). De små planter er sat foran gengivelsen af Henrik Vibkovs kunstværk Wooden Jigsaw Puzzle, som viser et mønster skabt af sammenfiltrede flamingohalse. Ideen med at plante Rådhusvinen er, at planterne med tiden vil kravle op ad væggen og med sine blade dække både byggepladshegnet og kunstværket, så der opstår et nyt samspil mellem, de om sommeren grønne og om efteråret røde, blade og det farverige kunstværk. Om vinteren når Rådhusvinen kaster sine blade, vil kunstværket dukke frem i grenenes filigran. Hele værket indgår i en samlet plan for at gøre pladsen til et behageligt opholdsted imens metrobyggeriet står på. Københavns Kommune har senere opstillet to Københavnerbænke foran værket, så lokale og forbipasserende har mulighed for at sætte sig og nyde byen.

13 Rådhusvinen vokser foran Vibskovs kunstværk, Wooden Jigsaw Puzzle.

14 12 SØERNE INDHYLLES AF BLOMSTERLØGSTÆPPE I forbindelse med Kulturnatten i København, inviterede Miljøpunktet børn fra skoler og institutioner i området til at deltage i at sætte blomsterløg ved Sankt Jørgens Sø og Peblinge Sø. Til foråret skal dette gerne resultere i et blomsterflor til glæde for de mange borgere, der dagligt færdes ved søerne. Arrangementet vil give de mange børn, som har deltaget i at sætte blomsterløgene, en følelse af at have været med til at gøre en forskel for området. De har været med til at gøre søerne til et dejligt sted at opholde sig, som de stolt kan vise frem til deres forældre år efter år når løgene blomstrer. Miljøpunktet har, ved højre side af Sankt Jørgens sø, valgt at sætte Skov-Tulipan (Tulipa sylvestris), som giver flotte gule blomster. Derudover også hvid Stor Snepryd (Chionodoxa luciliae alba) og Russisk Skilla (Scilla sibirica) som til foråret vil skabe et blåt og hvidt tæppe i plænen ved Søpavillonen. Der er i alt blevet indkøbt blomsterløg, så et fantastisk resultat er i vente til foråret.

15 Børn til Lad søerne blomstre i 2013 får jord under neglene.

16 14 Her ses Teknik- og Miljøborgmester, Ayfer Baykal og centerleder for Miljøpunktet, Anne-Mette Wehmüller i færd med at grave i den hårde Københavnske jord. Håbet er, at der kommer blomsterløg op i foråret.

17 I alt 200 børn, fra børnehaver og skoler i Indre By, plantede blomsterløg langs søerne med Miljøpunktet i oktobernovember 2013.

18 16 BACSAC I KØBENHAVNS GADER I sensommeren og ind i efteråret har Miljøpunktet opstillet Bacsac planteposer udvalgte steder i Indre By og på Christianshavn. Første stop var Nansensgadekvarteret og i Borgergade. Også vores nyrenoverede ellipseformede samtalebænk foran kontoret på Rådhuspladsen har fået lidt grønt i midten. Her sætter forbipasserende sig for at få et hvil på pladsen, som folk ellers normalt bare krydser. I planteposerne blev der sået rapsfrø af Brassica napus, som henover efteråret kan høstes som sprødt salat når planterne har sat 6-8 blade. Derudover er der plantet Grønkål (Brassica oleracea var. sabellica) og sat blomsterløg, som til foråret vil bringe farver i gaden. De udvalgte planter giver forbipasserende lidt grønt for øjet men også muligheden for at plukke lækkert salat og kål med hjem til aftensmaden. Samtalebænken foran kontoret på Rådhuspladsen har fået lidt grønt i midten.

19 Bacsac med grønkål, i Nansensgadekvarteret.

20 18 KOMPOSTBEHOLDER SOM EN DEL AF DET GRØNNE BYRUM Komposten indeholder næringsstoffer, som langsomt frigives til planterne. Komposten kan også, i blanding med muld eller spagnum, bruges til planter i krukker, som giver et dejligt flor på altanen. Rigtig affaldssortering er noget alle burde tænke over i deres hverdag. En stor del af vores affald her i Danmark ryger som en samlet masse til forbrændingen, hvilket er til stor belastning for miljøet. Miljøpunktet ønsker at sætte fokus på bedre og korrekt affaldshåndtering. Vi har i den forbindelse, i samarbejde med Områdeløft Sundby, fået opsat en Globe kompostbeholder i en gård i Torvegade på Christianshavn. Her er det meningen at beboerne skal omdanne organisk materiale fra husholdningen og haven til jordforbedrende og plantenærende kompost. Den lukkede kompostbeholder, som er produceret i Finland, er isoleret, hvilket gør det muligt at kompostere hele året rundt, selv ved lave temperaturer. Beholderen beskytter samtidig mod skadedyr, så disse ikke bliver tiltrukket til gården. Slutresultatet er den fineste muld, som kan bruges i gården hvor den kan fordeles i bedene til glæde for både planter og til forbedring af jordkvaliteten. Derfor finder vi, her på Miljøpunktet, det en god ide at indtænke en kompostbeholder i byens gårde.

21 TARA-GLOBE er en isoleret kompostbeholder velegnet til varmkompostering. Vægt: 13 kg. Højde: 73 cm. Diameter: 98 cm. Volumen: 310 liter. Med forhøjningsring: 470 liter. Materiale: Formstøbt polyetylen med 20 mm isolering. 100% genanvendelig.

22 20 GRØNT PUSTERUM TIL POLITIKERNE PÅ CHRISTIANSBORG Danmark profilerer sig som en grøn nation. Miljøpunktet har derfor en vision om at bygningen, hvorfra landet ledes, også viser den grønne profil frem. Christiansborg har flere tage og terrasser som er velegnede til taghaver. Målet med taghave-projektet, er at arbejde frem til et konkret forslag - og så prøve at finde en måde at realisere planerne. En oplagt placering er tagterrassen på ca. 270 m2 ved Folketingets bygning. Følg med i udviklingen og tag del i debatten på: CHRISTIANSBORG.TAGHAVE Visionen er udviklet i et samarbejde mellem Miljøpunkt Indre By-Christianshavn og bygartner Jann Kuusisaari, som også er tilknyttet Miljøpunktet.

23 Journalist Signe Wenneberg, urbangartner Jann Kuusisaari og centerleder for Miljøpunkt Indre by-christianshavn Anne-Mette Wehmüller på toppen af Christiansborg. Solsikkehilsen fra Miljøpunktet Forslag til taghave på Christiansborg, set fra oven

24 22 INSTAGRAM-KAMPAGNE Plant dit blomsterløg og bliv del af vores Blomsterløgs-bevægelse Sådan lød opfordringen fra Miljøpunktet til Kulturnatten #BLOMSTERLØG #MILJØPUNKT #Blomsterløg #Miljøpunkt I forbindelse med Kulturnatten i oktober 2013 udleverede Miljøpunktet en pose med blomsterløg til forbipasserende borgere mod at de lod sig forevige og fortælle os, hvor de ønskede at plante deres blomsterløg. Billeder af deltagerene kan findes på Instagram Her er en række af blomsterbørnene, som får tingene til at ske, spirre og gro. #Blomsterløg #Miljøpunkt # 2100KøbenhavnØ

25 #Blomsterløg #Miljøpunkt #Bergthorasgade #Blomsterløg #Miljøpunkt #Smørum #Blomsterløg #Miljøpunkt #1440KøbenhavnK #Blomsterløg #Miljøpunkt #Slesvigsgade

26 24 PLANTEKASSER I KØBENHAVNS GADER I november 2013 opsatte Miljøpunktet 16 plantekasser på 10 udvalgte lokaliteter rundt om på Christianshavn og i Indre by. Hver af plantekasserne er bygget op af 3 pallerammer placeret på en EU-palle, hvilket gør kasserne mobile. Da de skal danne hyggelige grønne rum vinteren over, er der plantet Rødgran (Picea abies) dekoreret med sløjfer og kogler, så de er med til at skabe julestemning for de forbipasserende borgere. Derudover er der blevet sat forskellige blomsterløg, så kasserne også vil fremstå flotte og farvestrålende til foråret. HER KAN DU FINDE PLANTEKASSERNE 1. Hestemøllestrædet 2. Vandkunsten 3. Rådhusstræde 4. Børnehusbroen 5. Rådhuspladsen 6. Vester Voldgade 7. Gothersgade 8. Christianshavns Torv 9. Dronningensgade 10. Nansensgade

27 Plantekasserne er lavet af 48 pallerammer, tilføjet 13 ton jord.

28 Miljøpunkt Indre By - Christianshavn Rådhuspladsen 77 st. tv 1550 København Tlf: CVR: GRAFISK DESIGN & LAYOUT: ISBN:

Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013

Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013 Årsberetning for Miljøpunkt Indre by Christianshavn 2013 Opsummering året 2013 Miljøpunkt Indre By - Christianshavn havde i 2013 særlig fokus på tre hovedområder: Byforgrønnelse (herunder klimatilpasning),

Læs mere

ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY

ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY ØGET AFFALDSSORTERING MEN HVORDAN? SMÅ GÅRDE I INDRE BY Udgivet af Miljøpunkt Indre by - Christianshavn Rådhuspladsen 77 st. 1550 København V www.a21.dk CVR: 31 69 00 80 Publikationen er udarbejdet af

Læs mere

Danmarks grønne fremtid

Danmarks grønne fremtid Danmarks grønne fremtid Udfordringer og muligheder i byudviklingsprocesser v/mette Lis Andersen, direktør for Realdania By Danske Parkdage, Aalborg, 14. september 2012 På vej mod 2050 Partnerskaber Grøn

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse

Nabohave på Amager. Nabohaven er for alle, der bor og færdes i området. Klik her for indholdsfortegnelse 5 I Sundholmskvarteret lå en grund øde hen. Buske og træer voksede vildt, og store grupper af unge var de eneste, som brugte stedet. Det skabte utryghed. Samtidig var der brug for et grønt åndehul for

Læs mere

KØBENHAVNS GÅRDHAVER

KØBENHAVNS GÅRDHAVER KØBENHAVNS GÅRDHAVER NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandler sig fra en grå baggård til en grøn oase med duften af blomster, græs og masser af solskin? KØBENHAVNS GARDHAVER Å EN

Læs mere

Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn. d. 17. maj 2017.

Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn. d. 17. maj 2017. 1 Opsamling fra grøn gå tur til ære for ikoniske træer på Christianshavn d. 17. maj 2017. Baggrund I forbindelse med Københavns Kommunes nye træpolitik indsamles der forslag til særligt værdifulde og ikoniske

Læs mere

Københavns gårdhaver Nyt liv til jeres gård?

Københavns gårdhaver Nyt liv til jeres gård? Københavns gårdhaver Nyt liv til jeres gård? Drømmer I om, at jeres gård forvandler sig fra en grå baggård til en grøn oase med duften af blomster, græs og masser af solskin? KØBENHAVNS GARDHAVER Å EN

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR.

VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. Deltakvarteret - den første bydel i Vinge VINGE LEVENDE BY. NÆRVÆRENDE NATUR. 1 Frederikssund Naturområder Vinge er en helt ny by i Frederikssund Kommune. I Vinge får du det bedste fra byen og naturen

Læs mere

NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandles fra en grå, trang baggård til en grøn oase med blomster, træer, liv og fællesskab?

NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandles fra en grå, trang baggård til en grøn oase med blomster, træer, liv og fællesskab? NYT LIV TIL JERES GÅRD? Drømmer I om, at jeres gård forvandles fra en grå, trang baggård til en grøn oase med blomster, træer, liv og fællesskab? EN HAVE I JERES GÅRD? Alle københavnere skal have mulighed

Læs mere

Drømmen om en jordbærvæg

Drømmen om en jordbærvæg www.agroblock.dk Agro Block magasinet 1 INSPIRATION TIL HAVEN Drømmen om en jordbærvæg SOL OG SOMMER. DUFTEN OG SMAGEN AF FRISKE JORDBÆR. Sol og sommer. Duften og smagen af friske jordbær. Børn der leger.

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt forankrede miljøprojekter, som

Læs mere

Klimatilpasning med naturkvalitet for øje. Stormøde i Vand i Byer, 3. juni 2014

Klimatilpasning med naturkvalitet for øje. Stormøde i Vand i Byer, 3. juni 2014 Klimatilpasning med naturkvalitet for øje Stormøde i Vand i Byer, 3. juni 2014 Klimatilpasning med naturkvalitet for øje På den lange bane er bæredygtig udvikling et spørgsmål om balanceret sameksistens

Læs mere

THORVALDSENSVEJ 3 Fra baggård til grøn oase på Frederiksberg

THORVALDSENSVEJ 3 Fra baggård til grøn oase på Frederiksberg THORVALDSENSVEJ 3 Fra baggård til grøn oase på Frederiksberg FALK -RØNNE & KIERKEGAARD Frederiksberg er Hovedstadens grønne hjerte. Det ønsker vi at blive ved med at være Frederiksberg kommune DEN GRØNNE

Læs mere

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt forankrede miljøprojekter, som

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Blik på helheden giver nye muligheder

Blik på helheden giver nye muligheder Blik på helheden giver nye muligheder Vores samfund forandrer sig. Blot inden for de seneste årtier er store industriområder blevet forladt. Mange egne i Danmark er samtidig blevet tydeligt mærket af,

Læs mere

Medieavisen. Dette nummer indeholder fire fantastiske artikler om det nye byggeri på Knagegården.

Medieavisen. Dette nummer indeholder fire fantastiske artikler om det nye byggeri på Knagegården. Medieavisen 2014 nr. 1 Hv em er Mediehuset? Mediehuset på Skovgården består af Medieværkstedet på Skovgården og det tidligere Infohuset. De to medietilbud er i dag slået sammen og hedder Mediehuset. Denne

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring.

Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring. Vil du have en grøn klimavej? Deltag i konkurrencen om 40.000 kr. til at skabe din drømmevej og få styr på regnvandet i samme ombæring. Vil du have en grøn klimavej? En vej er ikke bare en vej. Den kan

Læs mere

GÅRDHAVE Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gadekarréen

GÅRDHAVE Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gadekarréen Beslutning beslutning FÆLLES FÆLLES GÅRDHAVE Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gadekarréen Otto Mallings Gade 2-12, Lange Müllers Gade 20- Otto 22, Landskronagade Mallings Gade 2-12, 57-67 Lange

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE TØNDEBED

februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE TØNDEBED februar 2017 PasningsGuide SELVVANDENDE ØNDEBED INDHOLD SKAB GRØNNE BYRUM MED FORIDENS OLIEØNDER 4 ØNDEBEDES OPBYGNING 5 PASNINGSGUIDE 6 Vanding de første 4 uger 6 Vanding efterfølgende 6 ømning af vandreservoiret

Læs mere

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have

Skibstrup kompost og topdress. God kompost - glad have Skibstrup kompost og topdress God kompost - glad have 2 Skibstrup kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra haver og

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

Arbejdsark til By under vand

Arbejdsark til By under vand Arbejdsark til By under vand I Danmark regner det meget. Men de seneste år er der sket noget med typen af regnvejret i Danmark. Måske har du set i TV Avisen, hvor de snakker om, at det har regnet så meget,

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt forankrede miljøprojekter, som

Læs mere

FARVER PÅ SPROGET LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

FARVER PÅ SPROGET LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE FARVER PÅ SPROGET LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Træning af farverne inkl. bøjningsformerne ift. køn, bestemthed, tal og grader. Mere varieret ordforråd og kulør på sproget + dannelse af korte

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

FREDENSVEJ NYHEDSBREV STØTTEKONTAKTGRUPPENS BOTILBUD APS. Faglig udvikling

FREDENSVEJ NYHEDSBREV STØTTEKONTAKTGRUPPENS BOTILBUD APS. Faglig udvikling STØTTEKONTAKTGRUPPENS BOTILBUD APS NYHEDSBREV Faglig udvikling I Støttekontaktgruppen har vi fokus på den faglige udvikling. I foråret har vi afholdt MUS for det faste personale, hvor de har haft mulighed

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

SORTERER DU DIT AFFALD, CHRISTIANSHAVN? et koncept for flerfunktionelle affaldsløsninger i det offentlige rum på Christianshavn

SORTERER DU DIT AFFALD, CHRISTIANSHAVN? et koncept for flerfunktionelle affaldsløsninger i det offentlige rum på Christianshavn SORTERER DU DIT AFFALD, CHRISTIANSHAVN? et koncept for flerfunktionelle affaldsløsninger i det offentlige rum på Christianshavn PAP METAL PAPIR PLAST Platant C/o Fællesskabet Høffdingsvej 22 2500 Valby

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

EN BID AF NATUREN. Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen?

EN BID AF NATUREN. Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen? Den bynære natur EN BID AF NATUREN Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen? Nej naturen er lige uden for døren. Det kan være det grønne fællesareal,

Læs mere

D ET GRØNNE SPISEKAMMER

D ET GRØNNE SPISEKAMMER D ET GRØNNE SPISEKAMMER SMAG PÅ ÅRHUS Festivallens mål om at gøre byens rum spiselige har vi omsat til et konkret rum. Vi ønsker med dette pavillionforslag at fejre og udvide horisonten for det spiselige

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

Haveguide for Kantorparken

Haveguide for Kantorparken Haveguide for Kantorparken 2011 Denne guide skal bruges af alle, der har fået stillet en have til rådighed. Når du har fået en have, er der nogle forpligtigelser, der skal overholdes - derfor denne guide.

Læs mere

ET ANDALUSISK PAR A DIS

ET ANDALUSISK PAR A DIS bolig ET ANDALUSISK PAR A DIS I salatdronningen Tina Scheftelowitz sommerhus i Sydspanien er stemningen på én gang eksotisk og hjemlig. Her hersker der ikke én stil, men et eklektisk mix af marokkanske

Læs mere

Vore blandinger. Crocus. tef_p. tef_p. uef_p. uef_p

Vore blandinger. Crocus. tef_p. tef_p. uef_p. uef_p 6 VERVER EXPORT 7 11000 11002 Crocus Det er med stor glæde, at vi kan præsentere dig for disse produkter. De er smukke, yder godt og meget nemme at anvende med vores maskine. Slut dig til alle vores kunder,

Læs mere

Engle. Englen findes i 4 mindre størrelser på henholdsvis cm i højden til kr.

Engle. Englen findes i 4 mindre størrelser på henholdsvis cm i højden til kr. Engle Vores mega engel er bare super skøn til dig der har godt med plads eller måske forretning eller lignende! Englen har en højde på 200 cm. og koster 900 kr. Vi skal have den i vores gård til jul med

Læs mere

Sangergården den spiselige afdeling

Sangergården den spiselige afdeling Sangergården den spiselige afdeling SIDE 1 Kære læser, Det er med stor glæde, at vi her præsenterer resultatet af projekt Sangergården den spiselige afdeling. Projektet udsprang i sommeren 2012 af et behov

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk

Ryttermarken 21 5700 Svendborg Tlf. 63 21 55 15 post@vandogaffald.dk www.vandogaffald.dk ÅBNINGSTIDER PÅ GENBRUGSSTATIONERNE Odensevej 230, 5700 Svendborg Mandag-fredag 10.00 18.00 Lørdag, søndag og helligdage 9.00-18.00 Lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar Industrivænget 1,

Læs mere

GRØNNE TAGE LECA PRODUKTER HVORFOR TAGHAVE/GRØNT TAG?

GRØNNE TAGE LECA PRODUKTER HVORFOR TAGHAVE/GRØNT TAG? 18/12/2018 GRØNNE TAGE Kraftige regnskyl, der giver oversvømmelse og bekostelige skader i byerne, er blevet et almindeligt syn de seneste år. Grønne tage med Leca letklinker kan afhjælpe problemet ved

Læs mere

Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus

Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus Nr. 4: Indflytningen i Kamelia Hus Endelig kom dagen, hvor Marianne og Steen kunne rykke ind i seniorbofællesskabet Kamelia Hus. Her spirer fællesaktiviteterne allerede efter få uger. Følg Marianne og

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Bike & Run 22. maj Fredericia C

Bike & Run 22. maj Fredericia C Hold / Deltager Info Bike & Run 22. maj Fredericia C Firmaidrætten er glade for at I har valgt at deltage i vores første Bike & Run i Fredericia. Vi har i det sidst år brugt mange ressourcer for at sikre

Læs mere

Et menneskeligt hus. Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum.

Et menneskeligt hus. Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum. Et menneskeligt hus Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum. n Af Marie Leth Rasmussen n Fotos: Adam Mørk Midt imellem Nørrebros karrébygninger, tæt på Rigshospitalets

Læs mere

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt Borgermøde den 20. januar 2014 om Fremtidens Sølund Input fra grupperne Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt (Denne gruppe valgte ikke at udarbejde en prioriteringspils-planche) Kan Læssøegade

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Regnvandshåndtering på Amager VAND I KÆLDEREN NEJ TAK!

Regnvandshåndtering på Amager VAND I KÆLDEREN NEJ TAK! Regnvandshåndtering på Amager VAND I KÆLDEREN NEJ TAK! VAND I KÆLDEREN NEJ TAK! VIL DU VIDE MERE? Miljøministeriet Læs om mulighederne for et gratis klimatilpasningstjek af din bolig. www.klimatilpas.nu

Læs mere

ANLÆG ET REGNVANDSBED I HAVEN GREEN CITIES EUROPE DET BIDRAGER TIL KLIMATILPASNINGEN OG SIKRER ET GODT LEVESTED FOR DYR OG PLANTER.

ANLÆG ET REGNVANDSBED I HAVEN GREEN CITIES EUROPE DET BIDRAGER TIL KLIMATILPASNINGEN OG SIKRER ET GODT LEVESTED FOR DYR OG PLANTER. for a sustainable EUROPE GREEN CITIES ANLÆG ET REGNVANDSBED I HAVEN DET BIDRAGER TIL KLIMATILPASNINGEN OG SIKRER ET GODT LEVESTED FOR DYR OG PLANTER CAMPAIGN FINANCED WITH AID FROM THE EUROPEAN UNION THE

Læs mere

Skovnissen Kogle. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen

Skovnissen Kogle. Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Skovnissen Kogle Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Udgiver: Skov- og Naturstyrelsen, Storstrøm Titel: Skovnissen Kogle Forfatter: Marie Roland Tarby Layouter: Mette Millner Hansen Fotos: Marie

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK

VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER KLIMAKVARTER.DK 1 De stigende regnmængder er en stor udfordring for vores by. Men ved at gribe udfordringen rigtigt an kan vi sikre byen mod regn samtidig med,

Læs mere

MilPlanTM VÆGBEPLANTNINGSSYSTEMER. Systemer til forbedring af byrum og landskab

MilPlanTM VÆGBEPLANTNINGSSYSTEMER. Systemer til forbedring af byrum og landskab MilPlanTM VÆGBEPLANTNINGSSYSTEMER Systemer til forbedring af byrum og landskab Wiresystemer til kontrolleret vegetation på lodrette flader 2 Tlf.: (+45) 44 97 10 99 Email: landskab@milford.dk www.milford.dk

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Råderetskatalog og haveregulativ

Råderetskatalog og haveregulativ Råderetskatalog og haveregulativ EMBLASGADE AFD. 35-26 Haveregulativet er et supplement til afdelingsmødets gældende vedligeholdelseskatalog, råderetskatalog og husorden. Indhold Råderetskatalog og haveregulativ...

Læs mere

Skybrudssikring af Sankt Annæ Plads

Skybrudssikring af Sankt Annæ Plads Skybrudssikring af Sankt Annæ Plads 2015-2016 Her planlægger vi at adskille regnvand og spildevand i fremtiden og koble regnvandet til skybrudsledningerne under Sankt Annæ Plads. Efter planen skal der

Læs mere

Bårse Søerne et rekreativt område

Bårse Søerne et rekreativt område Bårse Søerne et rekreativt område Introduktion til området I Bårse har vi et vidunderligt sted, et grønt område med to store søer. Søerne skulle egentligt havde været til brug af vandski, og derfor har

Læs mere

Årsplan 2014 for det lokale Miljøarbejde v. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn

Årsplan 2014 for det lokale Miljøarbejde v. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn Årsplan 2014 for det lokale Miljøarbejde v. Miljøpunkt Indre By-Christianshavn 1 Indledning København er udnævnt som Europæisk Miljøhovedstad i 2014 og Miljøpunktet har derfor særligt fokus på de lokalt

Læs mere

velkommen til københavns FØrSte klimakvarter klimakvarter.dk

velkommen til københavns FØrSte klimakvarter klimakvarter.dk VELKOMMEN TIL KØBENHAVNS FØRSTE KLIMAKVARTER klimakvarter.dk 1 3. oplag, april 2013 De stigende regnmængder er en stor udfordring for vores by. Men ved at gribe udfordringen rigtigt an kan vi sikre byen

Læs mere

julestemning www.in.dk 171

julestemning www.in.dk 171 Jul i Vedbæk I den smukke, hvide villa har familien Palm Svaneeng Mertz pyntet op til jul med julekugler, kogler og hjemmebag. Der er lagt op til en klassisk jul tilsat et moderne twist med turkise detaljer

Læs mere

februar 2017 PasningsGuide PLANTEKUMME med og uden hjul

februar 2017 PasningsGuide PLANTEKUMME med og uden hjul februar 017 PasningsGuide PLANTEKUMME med og uden hjul T T INDHOLD SKAB FLEKSIBLE RAMMER MED PLANTEKUMMER I CORTEN Med bundplade 5 På hjul 5 PLANTEKUMMENS OPBYGNING 5 Vanding de første uger 6 Vanding efterfølgende

Læs mere

NATURRETTEN DEN GRØNNE AMBASSADE NATURLOV DANMARKS RIGES GRUNDLOV AMBASSADELOV SOLLOV AFFALDSLOV VANDLOV NATURRETTEN MONOKULTURLOV DELELOV

NATURRETTEN DEN GRØNNE AMBASSADE NATURLOV DANMARKS RIGES GRUNDLOV AMBASSADELOV SOLLOV AFFALDSLOV VANDLOV NATURRETTEN MONOKULTURLOV DELELOV INDLEDNING HOVEDGREBSDIAGRAMMER NATURRETTEN DEN GRØNNE AMBASSADE DANMARKS RIGES GRUNDLOV AMBASSADELOV På en ambassade På den grønne ambassade tilsidesættes lokal lovgivning tilsidesættes menneskabt til

Læs mere

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen

Velkommen til Strandkanten. - med tæerne i havet og byen i ryggen Velkommen til Strandkanten - med tæerne i havet og byen i ryggen Da Strandkanten endnu ikke er færdigbygget, er brochurens billeder af bygningen og interiør ikke rigtige fotos, men såkaldte arkitekt 3D

Læs mere

Grønne tage. det livgivende, klima tilpassede alternativ

Grønne tage. det livgivende, klima tilpassede alternativ Grønne tage det livgivende, klima tilpassede alternativ fotokredit 8-tallet / Ty Stange / forside og side 2, 3, og 7 Toldboderne / Byggros / side 4 og 5 Peblinge Dosseringen og sedum / Gitte Lotinga /

Læs mere

VM Bjerget. Byens Netværk arrangement 11.04.08. Tekst: Kasper Boye Foto: Christina Bennetzen

VM Bjerget. Byens Netværk arrangement 11.04.08. Tekst: Kasper Boye Foto: Christina Bennetzen VM Bjerget Byens Netværk arrangement 11.04.08. Tekst: Kasper Boye Foto: Christina Bennetzen Det kølige blæsevejr netværket mødtes i uden for en byggeplads i Ørestad City fredag den 11. april var en passende

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere

Regnvand i haven. Inspiration til løsninger

Regnvand i haven. Inspiration til løsninger Regnvand i haven Inspiration til løsninger Håndter regnvandet i din egen have Denne folder giver eksempler på, hvilke anlæg du kan etablere på din grund, hvis du vil håndtere dit eget regnvand i stedet

Læs mere

Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks.

Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks. Fra pulp til gyldne dråber, kager og kiks. Miljøpunkt Indre By - Christianshavn Regnbuepladsen 7 st. tv 1550 København Tlf: 33 93 21 21 www.a21.dk ÆBLEPULP er den masse der bliver tilbage efter æblerne

Læs mere

Islands Brygges Lokalråd Leifsgade 7 st 2300 København S

Islands Brygges Lokalråd Leifsgade 7 st 2300 København S XXX Medlem af Miljø- og Teknikudvalget xxx@tmf.kk.dk 2. marts 2018 Emne: Havneparken - fælde Kirsebæralleen Kære xxx, Vi har set fra dagsorden til næste møde den 6. marts 2018 i Miljø- og Teknikudvalget,

Læs mere

Beretning for 2016/2017

Beretning for 2016/2017 Beretning for 2016/2017 Velkommen Velkommen til årsmødet i Bryggens Borgerforening. Bryggens Borgerforening omfatter beboerne på Islands Brygge mellem Amager Boulevard i nord, Sjællandsbroen / Vejlands

Læs mere

Borgermøde om Tåsinge Plads

Borgermøde om Tåsinge Plads Borgermøde Ny Tåsinge Plads Den 27. september 2012 Borgermøde om Tåsinge Plads 27. september 2012 kl. 19-21 på Vennemindevej 39 Resumé Borgermødet blev afholdt den 27. september 2012 kl. 19-21 med omkring

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM

PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM PIGER SKABER BYRUM IDEER TIL FACILITETER OG BYRUM FOR PIGER DET AKTIVE BYRUM INDHOLD Introduktion til projektet DET AKTIVE BYRUM SIDE 1 Hvordan skaber man et sted for piger? SIDE 2 Min nye byrumsfacilitet

Læs mere

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven Noter fra havevandring på Terrasserne 14. september 2015.09.15 Vi havde en rigtig fin vandring sammen med Allan. 10 12 medlemmer trodsede udsigten til regn og deltog nogle stødte til, andre faldt fra.

Læs mere

Hvem er Serafim? Serafim er en lille engel, som kommer til

Hvem er Serafim? Serafim er en lille engel, som kommer til Forord Små historier, som jeg har hørt fra Serafim Hvem er Serafim? Serafim er en lille engel, som kommer til mig i nattens stille timer og fortæller alle de historier, som jeg skriver. Det er ikke mine

Læs mere

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG Søkvarteret Forord Inspirationskataloget har til formål at vise en pallet af de elementer, der skal indtænkes i den kommende planlægning for Søkvarteret i Vinge. Søkvarteret

Læs mere

PLADS GUIDE INDRE BY 1

PLADS GUIDE INDRE BY 1 PLADS GUIDE INDRE BY 1 2 GENEREL INFORMATION Nedenfor finder du en oversigt over de fleste af pladserne/parkerne du kan låne til udendørsarrangementer i Københavns Kommune. Under hver plads eller park

Læs mere

Grøn afdeling i Odense

Grøn afdeling i Odense 7 Blommehaven har køkkenhaver, hønsehold og en vild blomstereng. Mange børn og voksne bruger udearealerne blandt andet til at dyrke grøntsager, passe høns, gå ture eller kælke. To gange om året mødes de

Læs mere

AgroTech - Grønne livsmiljøer

AgroTech - Grønne livsmiljøer AgroTech - Grønne livsmiljøer Anne Østergaard Agronom Jane Thomsen Psykolog Lars Jørgensen Hortonom AgroTech A/S et GTS institut Etableret i 2007 Hovedsæde i Århus 90 medarbejdere GTS virksomhed for jordbrugs-

Læs mere

Velkommen til julen 2019

Velkommen til julen 2019 JULEN 2019 Velkommen til julen 2019 Vi har i denne brochure sammensat et udvalg af juleartikler, som vi håber vil falde i jeres smag. Der er fine dekorationer i flere forskellige størrelser, både med almindelige

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Plan- og Erhvervsudvalget

Plan- og Erhvervsudvalget Plan- og Erhvervsudvalget Tilskud til erhvervsaktiviteter; 2,6 Turisme; 3,8 Tilskud Næstved Erhverv; 4,5 Plan- og Erhvervsudvalget Anlæg Nr. 2019 2020 2021 2022 2023 2024 1. prioritet 14-2 14-2 14-2a 14-2a

Læs mere

Visioner og ønsker om natur. i Møllegade i De Gamles By Indre Nørrebro. legeplads

Visioner og ønsker om natur. i Møllegade i De Gamles By Indre Nørrebro. legeplads Visioner og ønsker om natur i Møllegade i De Gamles By Indre Nørrebro legeplads Ny legeplads i Møllegade ønskes! Som det fremgår af legepladsoversigten på Indre Nørrebro, er et stort område helt uden offentlig

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen

Teknik- og Miljøforvaltningen Christianshavns Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K christianshavnslokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen har

Læs mere

Årsberetning for Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave 2012

Årsberetning for Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave 2012 Årsberetning for Skørbæk-Ejdrup Naturbørnehave 2012 Dagsorden: 1. Præsentation af personalet 2. Fokuspunkter 3. Uddannelse for personalet 4. Forældrerådet 5. Indretning/fremtidsplaner 6. Dokumentation

Læs mere

Urban Picnic på taget af Birkegade

Urban Picnic på taget af Birkegade Urban Picnic på taget af Birkegade Byens Netværk 21.08.12 Tekst og foto: Mikkel Egeberg Rasmussen Andelsboligforeningen Birkegade 4-6 har fået bygget en ekstra etage og næsten 500 kvadratmeter park oven

Læs mere

BYUDVIKLINGSPULJEN ANSØGNINGSSKEMA. Gennemlæs vejledning før skemaet udfyldes PROJEKTETS TITEL. Fornyelse af Peter Fabers Gade

BYUDVIKLINGSPULJEN ANSØGNINGSSKEMA. Gennemlæs vejledning før skemaet udfyldes PROJEKTETS TITEL. Fornyelse af Peter Fabers Gade Bygge- og Teknikforvaltningen Vej & Park, Byrumskontoret Tlf.: 33 66 34 09, Fax: 33 66 71 91, E-mail: bypulje@btf.kk.dk Hjemmeside: www.vejpark.kk.dk/byudviklingspuljen BYUDVIKLINGSPULJEN ANSØGNINGSSKEMA

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 24. Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 24. Brug en regnvandstønde for enden af dit nedløbsrør, så er vandet gratis. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 24 Af: Marianne Bachmann Andersen Sommervarme midt i foråret? Billeder: Sommerkrukker.jpg Det er ikke nemt at planlægge noget ud fra vejret, så tag nogle dages vejrudsigt in

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand

Teori. Klimatilpasningsløsninger. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Forsinkelse af regnvand Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum, at der bygges veje,

Læs mere

Strandgården s Affalds-uge 2009

Strandgården s Affalds-uge 2009 Strandgården s Affalds-uge 2009 Sct. icolai Skoles SFO Strandgården Strandgården er en SFO under Sct. icolai Skole i Køge. Hos os er midtbyens børn efter skoletid, ca. 250 fra 5 til 13 år. Vi bor tæt ved

Læs mere

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng 1.udgave Udgivet af: Dansk Forening for Albinisme www.albinisme.dk kontakt@albinisme.dk Redaktion: Susan Poulsen, Karina

Læs mere

Grønne tage. det livgivende, klimatilpassede alternativ

Grønne tage. det livgivende, klimatilpassede alternativ Grønne tage det livgivende, klimatilpassede alternativ fotokredit 8-tallet / Ty Stange / forside og side 2, 3, og 7 Toldboderne / Byggros / side 4 og 5 Peblinge Dosseringen og sedum / Gitte Lotinga / side

Læs mere