Tante Ulrikke. Gunnar Heiberg. Skuespil i fire akter PERSONERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tante Ulrikke. Gunnar Heiberg. Skuespil i fire akter PERSONERNE"

Transkript

1 bokselskap.no, 2015 Gunnar Heiberg: Tante Ulrikke Teksten i bokselskap.no følger 1. utgave, 1884 (Philipsen, Kjøbenhavn). Digitaliseringen er basert på fil mottatt fra Nasjonalbiblioteket (nb.no) ISBN: (digital, bokselskap.no), (epub), (mobi) Teksten er lastet ned fra bokselskap.no Gunnar Heiberg Tante Ulrikke Skuespil i fire akter bokselskap.no Oslo 2015 Personerne Første akt Anden akt Tredje akt Fjerde akt PERSONERNE Professor Fru Helene, deres datter. Tante Ulrikke, fruens søster, lærerinde på et døvstummeinstitut. Statsråd Stabel. Ejvind Stabel, cand. philos., hans søn.

2 Advokat Student Frederiksen. Stud. jur. A. Strøm, stud. jur. P. Strøm og andre deltagere i mødet i 3die akt. FØRSTE AKT Eftermiddag i professor Bloms dagligstue, der er rigt udstyret; væsentlig mørke farver. Midt i stuen bord med lænestole og en puf. I forgrunden til højre sybord. Til venstre ligeoverfor en patée. På væggen kolossalfotografier fra Rom samt Thorvaldsens «Natten» og «Dagen» i stort format. I baggrunden fører en dør ind til professorens studereværelse, som er overflødig udstyret med bøger, papirer, skrivestel; en stor Pallas Athene over skrivebordet. På væggen til venstre dør ud til entréen, på højre dør ind til spisestuen. Det er i mørkningen. Professor Blom og Fru Blom sidder på hver sin side af bordet, hvorpå kaffestel med stor maskine; bag denne står Forbyde ham huset kan jeg naturligvis ikke. Han er jo søn af min gamle ven Stabel. Men det er en løs, upaalidelig person. Jeg vil ikke tale om hans anskuelser men rent privat! Han skylder jo gud og hvermand. Advokat Strøm f. ex. Fru Men kan da ikke gamle Stabel hjælpe ham? [2] Du véd, Stabels affærer er ikke videre; det er i det hele taget det uheldige ved vore ledende mænd baade på det ene og det andet parti nå! her kan det imidlertid baade forklares og undskyldes. Og desuden han er jo snart tredive år. Strøm, hvem han formelig har narret til at låne sig nogle hundrede kroner siger, at Ejvind Stabels eneste indtægt består i, at han averterer gratis i nogle radikale aviser efter manuduktion, ser du. Fru Men så har han vel elever?

3 Han havde en i norsk, som ikke betalte, fordi han strøg til artium. Saa fortæller Strøm idetmindste. (rejser sig). Giv mig en dråbe til min cigar. (Helene skjænker). Jeg får ind til afhandlingen. Klokken er blit mange. (Til Helene) Det er noget andet, det, de gamle Grækere end folket og selvstyre og Ejvind Stabel og alt det. (ind på kontoret). Fru Far har vist ret Ejvind Stabel er vist en løs, upålidelig person og det ikke bare i pengesager. Jeg synes, det er underligt, at ikke du også har lagt mærke til det. Jeg tror ikke på ham. [3] Hvorfor siger du mig alt dette? Fru For at advare dig Pas dig. Jeg behøver ingen advarsler. Fru Jo du gjør jeg har nok mærket Nej, nej, det er ikke så! Fru Jo Helene jo; men vogt dig. Slige mænd har stor magt over os. Jeg véd det. De lover så stort og vi blir øre af den dur af ord, som vi så gjerne lar suse os om ørene. Og så en vakker dag, når de skal løse ind sine løfter, han minder mig saa

4 levende om sin far, dengang han var ung, og de andre unge på den tid. Mor, jeg forstår hvem du mener, far og Stabel og de andre, som skrev adresser og holdt taler for Danmark men ikke noget fik de sat igjennem, og selv gik de ikke med i krigen. Du og jeg pilte charpi jeg husker det godt, skjønt jeg var ganske liden og jeg forstår [4] ogsaa, hvorfor du bestandig var saa bleg og alvorlig dengang, nu forstaar jeg det. Fru Hys, hys ikke saa ivrig, Det er urigtigt af mig at tale slig (gir hende noget garn at holde) men jeg er bange for denne Ejvind Stabel. Din far er en saa fin, nobel, human natur, men Ejvind Stabel jeg tror ikke på alt dette frihedssnakket hans. End far da! Jeg har læst i gamle aviser, hvorledes han snakkede oppe i studentersamfundet. Men det var dengang, han var ung. Herhjemme har han aldrig talt om frihed hverken i det ene eller andet. Ikke for det, der blev saamæn aldrig talt om det på skolen heller å jo kanske langt, langt tilbage i historien, dengang vi havde om Grækerne og Perserne, men det tabte sig ialfald indover tiden jeg tror, vi læste om den franske revolution, uden at det ord blev nævnt. Men alvorlig talt, jeg skylder Ejvind og tante Ulrikke saa meget; det er nu engang dem, som har givet mig interesse for det, som er oppe i tiden. Fru Det er ikke far og jeg, mener du. Nej, nej, det er nok så. [5] Er du ikke svært glad i tante? Fru

5 Jo jovist. Jamen du skulde holde meget mere af hende. Jeg synes, at både du og far ligesom er lidt kolde mod hende. Slig som hun er mod de døvstumme, og slig som hun går omkring hos fattigfolk og steller og hjælper hvad gjør det så, om hun er lidt underlig. Fru Ja men Helene far har ret i du har ikke godt af at være saa meget sammen med tante. Der er da andre mennesker, som du kan tale med, og som har interesse for det, som som er oppe i tiden, som du siger. Men hvem? hvem? Der er jo ingen andre end tante og Ejvind Stabel. Far bare smiler af mig, og jeg har ingen veninder længer; og der er jo næsten ingen herrer, som taler til mig heller, de synes naturligvis, jeg er kjedelig og det endskjønt jeg blir jo en rig arving. Fru Men kanske det netop er derfor, at Ejvind Stabel [6] Fy, mor, tal ikke slig om ham. Fru Der kan du se, hvor ivrig du blir. Ja jeg kan ikke hjælpe. Nej, det kan du ikke (Fruen ser hurtig hen på hende). Ja, kjære mor, det var ikke så, jeg mente. (Går hen og kysser hende). Professor Blom ind.

6 Men hører I da ikke, det ringer. En Pige kommer ind fra spisestuen og går ud i entréen. Lidt efter Statsråden ind. Fruen kalder på pigen, som bærer kaffestellet ud og strax efter kommer ind med lampen. Statsråden (trykker fruens hånd). Skal hilse så meget fra min frue. (trykker Helenes hånd). Hvor ser De rask og godt ud! (til Blom) Godaften du. Jeg vilde gjerne tale med dig. Fruen. Følger du med ud i kjøkkenet, Helene? Jeg fordriver vel ikke damerne? Fruen. Nej langtfra jeg skal ud og stelle til aften. (Begge damer går). [7] Nå værsågod, sæt dig ned, du er så urolig. Ja jeg har som sagt meget vigtige ting at tale med dig om. Du véd statsråd Lie er meget syg. Ja. Det er højst sandsynligt, at han ikke lever ugen ud.

7 Jaså. Det er da sørgeligt og hans kone stakkar? Hun fik telegram netop ved middagstider og var meget bleg og bekymret. Det værste var at befrygte. Men rejser hun da ikke ned til Carlsbad? Hun skal ha en liden. Å ja så. Men det var det vigtige, du vilde sige mig. Undskyld, kanske jeg afbrød. Det var netop dette. [8] Hvad? Den post, som altså blir ledig ved statsråd Lies eventuelle død, skulde ikke du, Blom? Jeg?

8 Ja netop du, vilde ikke netop det være en virkekreds for dig? Men Stabel, hvor vil du hen jeg har jo aldrig egentlig beskjæftiget mig med politik. Politik. Havde jeg nogensinde beskjæftiget mig med politik, da jeg blev kaldt til hans majestæts råd? Jamen alligevel! Ingen falsk beskedenhed. Jeg har allerede talt med flere af mine kolleger og nu ieftermiddag med hs. exc. statsministeren, og ingen af dem var uvillige. Ikke det? [9] Blom! Hs. exc. blir gammel nu. Han fylder iår de 80, så det varer vel ikke mange år, før han ansøger hans majestæt om afsked. Selv har han slåt på statsråd Bornemann eller mig som sin eftermand. Hvem vilde du anse for mest skikket? Blom (tænkende). Ja! ja!? Bornemann eller du? Nå ja, den tid, den sorg. Modtag imidlertid denne post. Du skylder ja rent ud, du skylder landet det offer. Vi blir færre år for år, vi, hvem landets sande vel

9 ligger på hjærte. Vi trænger uafhængige, dannede, hæderlige mænd som du. Men mangler I da slige? Mangler. Hvor kan du spørge. Du siger, at I trænger Synes du, det er et passende øjeblik at komme med ordkløverier. [10] Det var sandelig ikke så ment undskyld. (ser ned; skraber med det ene ben på gulvet). Tror du virkelig, at fædrelandet Ja, fædrelandet kræver dette offer af dig. Er han altså meget syg? Meget farlig syg. Fru Lie ser overordentlig bekymret ud. Overordentlig bekymret. Frygtede det værste, det allerværste. Døden?

10 Ja døden. Stakkels kone. Du har ret. Ja, vi får med guds hjælp håbe det bedste. Ja, vi får håbe det bedste. Blom (hurtig). Ja, kjære, ikke så at forstå [11] Nej, naturligvis. (Liden pause). Kirkedepartementet? Kirkedepartementet! Blom (rækker hånden ud). Gamle ven!

11 Statsråden (trykker Bloms hånd). Gamle ven! Blom (peger mod kontoret). En cigar? Tak. Udmærket cigar. Statsråden Du, så var det min store obligation; den forfalder nu på mandag (de går mod kontoret). Ejvind Stabel ind. Der vexles håndtryk. Nå, er De kommet hjem? godt? Ja jeg kom iformiddag. Professoren befinder sig vel og familjen har det [12] Hvorledes har du havt det i sommer? Jo tak. End du? Blom ind paa kontoret.

12 Jo såmæn. Lå du på den samme gården hele tiden? Nej. Jeg rejste omkring. Jeg har arbejdet stærkt. Arbejdet? På hvad? På valgene bare agitert i stilhed forresten. Familjen er ikke prostitueret Alvorlig talt, Agter du ikke at ta dig noget alvorligt for? Alvorligt! Jeg tjener mit land på min måde. Desuden blir det ikke længe, før min roman kommer. Er du færdig med den? [13] Ja det vil sige jeg har ikke skrevet det ned altsammen men jeg har det klart, hvorledes det skal være altsammen. Hvad skal du leve af nu i vinter? De vilde jo ikke ha dig længer i Eders værdige organ du var for doven, har man fortalt mig. Doven! Ja, de kaldte det doven; men sagen var, de betalte ikke, og desuden

13 var der meningsforskjel. Der har været i dusinvis af dine regninger, mens du har været borte, og jeg kan ikke betale, jeg har ikke penge. Sålænge jeg lever, kan du jo bo hos mig, men Å min tid kommer nok. Desuden jeg har jo min korrespondentvirksomhed. Til radikale provinsaviser jo det skal du bli fed af. Jeg tror formelig, jeg havde foretrukket, at du var vedblit med dette folkehøjskolelæreriet fremfor, at du aldeles ingenting bestiller. [14] Gudsforholdet er blit et andet med mig, siden jeg var folkelærer. Gudsforholdet! Folkelærer! Gudbevare mig vel. Du kan få en plads i mit departement; ta den, før det blir for sent. Jeg tjener ikke det nuværende ministerium. Du gider ikke arbejde, far. Det er sagen. Man kan da også bli ærgerlig. Ja træk på skuldrene af din far, så meget du vil. Værsågod! Det er dog for din skyld, jeg taler. Livets vilkår og livets krav er andre for den yngre slægt.

14 Statsråden (stiller sig bag Ejvinds stol). Sig mig Tar jeg fejl, når jeg tror at ha lagt mærke til, med fornøjelse at ha lagt mærke til, at du meget hyppig kommer her i min gamle vens hus, og at det også er af den grund, at du er her nu iaften, lige efter at du er kommet hjem. [15] Af den grund? hvilken grund? Det vilde inderlig glæde mig, hvis så var. Jeg forstår ikke. Jovist forstår du, og min velsignelse skulde I få. Jeg kan tænke mig, hvad du mener; men hvis så var så kan jeg forsikre dig, at min kjærlighed var ren, skinnende ren. Det er min trøst, at så er, (lægger sin hånd paa hans skulder) at jeg er sikker paa, at så er. Jeg skal anvende al min indflydelse hos Blom, som nu engang ikke rigtig kan med dig. Og jeg skulde ta meget fejl, om det ikke skulde lykkes. Blom (i kontordøren). Nå! Nu kommer jeg. For at vende tilbage til det, vi talte om før, kjære Ejvind, din

15 nuværende stilling er uholdbar. Noget må du gjøre. (ind på kontoret). [16] Stillingen er uholdbar. (lidt efter bestemt) Vel! (hen til spejlet, indtager stillinger, gjør afvexlende sit ansigt tungsindig-alvorligt og vemodig-blidt). Helene ind, standser et øjeblik. Goddag! (vender sig hurtig). Goddag jeg jeg havde fåt noget sort her lige ved næsen (ser sig i spejlet en gang til) er det af nu? (gnider sig med lommetørklædet). Det var vist sod (tar hendes hånd, holder den længe og ser hende alvorlig i øjet). Hvorledes har så De havt det, frøken Tak. Og hvorledes har De havt det i sommer? Herligt! Der er noget forjættelsesrigt i dette at rejse i vort dejlige land. Indtrykkene samler sig så mægtigt i ens sjæl. Lysten vågner, og evnen øges til virke for land og folk. Og dog! Der er noget underligt trist i dette, at ingen forstår en; bønderne deroppe forstod mig igrunden ikke, og nu far! Det er tungt, ikke at ha sin far på sin side, når slaget kæmpes, det har noget af borgerkrigens rædsel over sig. Og Deres forældre, frøken Helene, især Deres mor, jeg véd det godt de har ikke tillid til mig [1 7 ] og hvorfor jeg forstår det ikke. Og så De selv, De hvem jeg helst af alle og jeg synes dog, jeg har delt med Dem af, hvad jeg kalder min rigdom, min kjærlighed til friheden og mit luende håb til fremtiden Jeg er Dem taknemlig for så meget.

16 Man hører højrøstede stemmer fra entréen. Ejvind (nærmer sig til hende). Frøken Helene! Det er vist tante og advokat Ejvind (lidt forvirret). Advokat Strøm? Ja Nej det var bare jeg synes han er så'n simplex. Tante Ulrikke og Advokat Strøm kommer samtidig ind af døren. De er ivrig optaget af samtalen. Tante Ulrikke har bøger samt en ridepisk under armen. Ja, man må være helt sig selv. Det var som da jeg mærkede, at kristendommen ikke bar mig [1 8] længer, jeg skyndte mig fra den, som jeg vilde skyndt mig fra et isflag på Bjørviken en varm aprildag. også? Er det bare døvstumme, De er lærerinde for, eller gir De undervisning i idioti Der er plads for idioter også. Nå, nå, bare ikke hidsig. Jeg skal sige Dem noget, jeg; De har ikke alene alt

17 for mange jern i ilden, De har også altfor meget ild i hjernen. Gud hvor vittig! Å ja, ikke saa værst! (gjør grimaser med ansigtet og fingrene som til døvstumme). Å lad være med det gaperi. (hen til Helene; hilser hjærtelig). Strøm (hen og trykker Ejvinds hånd). Goddag, goddag. Glæder mig overmåde at se Dem igjen. Nu er det lad mig se det er 6, nej 7 afdrag siden jeg havde den fornøjelse at tale med Dem foruden renter og omkostninger. [19] Hr. advokat. Det er rigtig kjedeligt. Men nu kommer min bog snart, og da Ja da død og pine. De har formodentlig brugt mig i romanen også det er jo en roman? Med hud og hår, som jeg går og står; det er jo skik nu fin skik! Hul samfundsstøtte! Som gjør nar ad de unge, varme, ædle fremskridtsmænd, hva? Både i literaturen og virkeligheden. Rigtig en fed gris ja jeg for Dem. De skal rigtig ha tak for, at De ikke rent har slåt hånden af os gamle. Ejvind (ler tvungent). Hvor kan De tro. Ha ha. Ja, det er sku ganske morsomt.

18 Kunde jeg få tale lidt med Ejvind nu? Det er derfor, jeg er kommet hid. De vil kanske skaffe ham en plads på anstalten ja som lærer naturligvis. Blom ind fra kontoret; Statsråden står i døråbningen. Goddag advokat goddag Ulrikke. I fuld kamp. [20] Strøm (får øje på tante Ulrikkes ridepisk.) Men Gud i himlen, hvad er det? Er det den nyeste talemethode for døvstumme? Jeg vil gå i fred om kvelden. Ja De får passe Dem, De også så De ikke ved en fejltagelse Hys da. Helene er jo inde. Skal du ikke ta af dig, Ulrikke? Så skulde kanske Kristine og Helene og jeg sidde her inde i dagligstuen alene og ta imod visitter hvergang en af herrerne måtte her igjennem for at Men Ulrikke da! Ulrikke. Ud i gangen, mener jeg for at hente noget et lommetørklæde, som de har glemt altså

19 Hem! hem! Fruen (som netop er kommet ind og har hilst på de nye gjæster.) Så ta nu af dig, Ulrikke (vil ta ridepisken.) [21] Den beholder jeg. Advokaten er her. (truer med fingren). Forføreriske kvinde! dig. Fruen. Fy advokat. Jeg skal nok få advokaten til ikke at være slem mod dig. Ta så af Slem han mod mig. Pyh skidt. Det ord tar sig bedst ud på døvstumt. Slig. (gjør grimaser). En cigar, Strøm! Tak. Skal ikke De ha frøken. Å De forstår ikke (spør med døvstummegebærder). Tak. Jeg røger ikke. Ejvind, går du med på socialistmødet imorgen.

20 Ejvind (skvætter op). Jeg. Nej jeg kan desværre ikke. Jeg skal jeg har lovet at besørge noget for far imorgen. [22] Hva? Ejvind (blinker til faderen). Far. Hvormange gange er De pebet ud på sådanne møder, som De har sammenkaldt selv? Syv gange, og en gang peb jeg selv men da var jeg alene der kom ingen folk. Men imorgen skal vi holde det første socialistmøde på over tyve år. Statsråden (frem i forgrunden til Blom). Det må forhindres. Mødet? Nej, at din svigerinde optræder. Det vil være til hinder for din udnævnelse. Herregud!

21 Ikke noget snak. Hvad tror du, man vil sige i Stockholm til, at den nye kirkeministers svigerinde optræder på socialistmøder. (højtidelig til [23] tante Ulrikke) Vel frøken! Jeg respekterer Deres personlige anskuelser, men det forekommer mig, at en sådan optræden let vilde kunne komme i strid med Deres skolegjerning og De har jo statsbidrag. Og så mener De at jeg skulde gjøre alle de døvstumme barna til socialister! Nej, forstå mig ret, De forener Dem jo med fuldstændig gudløse mennesker. Hvor der ingen religion er, har Gud tabt sin ret. Er der ingen religion på Deres skole? Jo på anstalten er de protestanter allesammen. Men jeg mener: jeg og socialisterne. Aanej, far! Jeg skal nok passe min skolegjerning. De skal ikke få noget at klage. Nej da! Den var ikke heldig. Strøm (spydig til statsråden). Hun håner det helligste. Blom! Kristine!

22 [24] Fruen. Ulrikke. Er det værdt, du går paa det møde. Kristian vil det så nødig, og han har jo altid været så snil og human mod dig. Human han! Han tåler ikke, at en bog ligger på maven, den må ligge på ryggen (gjør bevægelsen med en bog på bordet). Så human er han. Rig men ræd mor! Det er sagen. Blom! Jeg tror ikke, du går, Ulrikke, når du hører, det kan være til skade for mig. Jeg har altid behandlet dig således Du er ræd for prostitution for familjen. Mere end det, jeg Hys! Dere er rædde allesammen alle dere gamle; (til statsråden) De skulde tage Deres søn til exempel, De gamlingen. n1 Er det en af dere, som gider gjøre [25 ] noget for alle de tusener her i landet, som har det ondt og trænger hjælp direkte gjøre noget ikke bare skrive noget i protokoller men direkte gjøre noget selv er det nogen af dere, som elsker Norge såpas.

23 Elsker Norge. «Elsker, elsker det og tænker«! Besynderligt konversationsthema. Elsker Norge ja. Ja, det er besynderligt, at jeg, et gammelt fruentimmer skal stå her og gjøre dere et sådant spørgsmål og ikke få noget svar det er komisk. Ja det er komisk. Her går dere så rolige og fornøjede omkring og er vigtige og går i selskaber og så videre og i theatret og og lader som ingenting og ser ikke, at folk vrir sig i skidt og lugt og svineri. Det var en god mundfuld. Men kan dere da ikke forstå, at det er rimeligt at være som jeg jeg har ikke ro på [26] mig et øjeblik jeg synes ikke, jeg kan sidde stille et minut om gangen jeg synes, jeg hører klynk og tuden i alle kroger. Men vær sikker, jeg skal gå på det møde, og jeg skal fortælle dem, hvad slags folk dere er. Men så herregud da, Ulrikke; husk på, du er i en dannet familje. Du vil måske forbyde mig huset, som du nu har hentydet til i mange år.

24 Ja Ulrikke, hvis Statsråden (til Blom). Hys. Diplomatisk. Frøken Ulrikke, er det Deres fulde alvor, at De vil gå på det møde? Ja gu er det mit alvor. Hør. Mine damer og herrer. Jeg vil under tausheds løfte betro Dem en ting. Det er væsentlig af hensyn til Dem, frøken Ulrikke, at jeg gjør det, og jeg siger det rent ud, det er væsentlig for om muligen at få Dem bevæget til at opgive Deres forsæt. (stille, højtidelig). Det er ikke [27 ] usandsynligt, at inden en ikke meget fjern fremtid vil hans majestæts øjne falde paa vor ven professor Blom ved valget af nyt medlem af højstsammes råd (Udrop af forbauselse og lykønskning). Strøm (trykker Bloms hånd). Gud véd, hvorfor ikke du skulde være statsråd. Hans majestæts øjne. Ha ha. Skal du bli statsråd. Det er emne som skabt til imorgen jeg skal fortælle på mødet, hvad slags folk de sætter til at styre os her i landet en mand, som gud hjælpe mig i hele sit liv ikke har gjort andet end skrevet en bog om partikelen ut huttetu og så været human. Fruen. Det er betroet dig som en hemmelighed. Tante Ulrikke

25 Hemmelighed. Skal det være hemmelighed, hvem der skal være statsråd nå ja, det er sandt men men jeg skal sige ting, som er meget værre (slår med ridepisken i luften). Dere skulde ha af denne, magtesløse magthavere; for nu skal der bli leven her i byen. Adjø. Velkommen på mødet imorgen, allesammen. (går). Strøm (halvsagte efter hende). O, var jeg ridepisken på din [28] Er der da intet som gjør indtryk på det menneske. Nej ikke engang hans majestæts øjne. Det er rigtig et hyggeligt menneske at ha i en familje. Hyggeligt menneske! Nu ja, herregud det er vel ikke så farligt hun er jo (peger på panden) Uf. Lad os nu få det lidt hyggeligt her. Jeg siger dig, Blom, svaghedens tid må være forbi. Humaniteten har også sine naturlige grænser. Spær hende inde for fanden, og når mødet er over, så exporter hende til Amerika, til miss Woodhull. Fruen. Advokat Hun er da min søster.

26 Ganske rigtig frue. Ingen voldelige midler naturligvis. (rejser sig, frem på scenen; midt mellem statsråden og Blom). Tror du, hun går på dette møde? [29] Tror du, Kristine. Fruen. Ja. Under det følgende noget dæmpede men hidsige replikskifte ses Helene at sidde stiv og stille på stolen ved siden af kontoret i baggrunden. Fruen går hen og taler til hende. Helene svarer ikke, men lytter til hvad herrerne siger. Er det til hinder for Bloms udnævnelse? Ja. Skal vi så holde os til det nøgne faktum; Hun er gal! Hendes galskab går ud over dig. Vi sætter i avisen, at hun er sindssvag. Statsråden Det vilde kanske være vel hårdt og det er desuden vel sent, det er jo allerede imorgen, at mødet skal holdes. Det vil i betydelig grad forsvage indtrykket og jeg skal desuden få mine to brorsønner til at underholde hende, når hun optræder. Ejvind (temmelig højt).

27 Hr. advokat. Hun er fruens søster, hun er frøken Helenes tante. [30] Strøm (halvsagte). Syv afdrag foruden renter og omkostninger. Lad os ikke mere tale om dette. Det lar sig nok arrangere. Hun er jo (peger på panden). Helene (fra stolen ved siden af kontoret; stille). Nej, hun er ikke det. Hvad behager? Jeg siger bare, at tante er ikke gal, og det ved dere selv meget godt. Fy, jeg synes det er skam, far, at det ikke er nødvendigere, at du blir statsråd, end at de vælger en anden bare for tante Ulrikkes skyld. Og hvad galt er der i, at hun går på det møde. Jeg synes du skulde gå der selv. Du, som skal bli statsråd, må vel ha tænkt lidt over, hvorledes fattigfolk skal få det bedre, og hvorledes de skal få mere oplysning og alt det og det kunde du jo da give råd om. Blom på socialistmøde. Ha, ha. Det må det da være, som politiken tilsidst [31 ] går ud på. Ja værsågod, le såmeget dere vil jeg tror nu det alligevel De skulde optræde selv, frøken.

28 Jeg skal jeg følger med tante. Hele familjen på socialistmøde. Professoren og tante Ulrikke og De også frue. Helene (frem). Det er mit alvor. Jeg går med tante. Blom frue, hvad er det hvad? Hun synes synd på tante, stakkar. Hun holder så meget af hende. Helene (halvt i gråt). Ja jeg holder af tante, meget meget mere end dere nogensinde har gjort, og derfor går jeg med hende, og derfor vil jeg forsvare hende mod Deres brorsønner jeg hørte det godt, hr. advokat og fortælle, at dere vil sætte i avisen, at hun er gal for hun er ikke gal å det er stygt, stygt af dere. (hurtig ud gjennem spisestudøren). [32] Det blir nok ikke dig, som blir berømt for deltagelse i det offentlige liv, men din datter. Pak porteføljen sammen. Du får vente til næste dødsfald. Det blir nok Stabel, for han ser så sint ud, at han vist snart får blodprop. Er det alvor? Kan der være tale om, at det er alvor? Kan der være spor af tale om, at det er alvor? Hvis så, kan der ikke være tale om, at du kan komme ind i

29 statsrådet. Har du også rigtig sat dig ind i situationen? Blom, det havde jeg aldrig, aldrig i verden troet om dig. Hvor vil du hen? jeg tror du er gal; tror du min datter ; hun er lidt overspændt og synes, at vi har ærtet den gamle for meget og det har vi kanske også, men Din kone tror det hun tror, det er din datters alvor; vi tror det allesammen, vi så det jo. Ikke sandt, Strøm? Jo gudbevares. Men ingen voldelige midler naturligvis! [33] Men det var du hvorfor? det var du, som sagde til hende, at hun burde gå på det møde. Jeg! Nej hør véd du hvad jo det er sandt, det var mig. Men jordbunden var vel forberedt, omgangen med tante Ulrikke, din humane opdragelse Vi skulde for lang tid siden ha forbudt tante huset og jeg havde også gjort det, hvis det ikke havde været for din skyld, Kristine vi skulde ha taget os ganske anderledes personlig af hendes opdragelse hører du, Kristine; du har jo været sammen med hende hele dagen. Man er vistnok noget svag i så henseende i vor tid; ja misforstå mig ikke, frue; det være langtfra mig at dadle Dem specielt; men hele opfatningen af, hele

30 anskuelsesmåden af opdragelsen i det hele i vor tid Jeg tror absolut ikke, vi behøver være bange for Helene; men kjære Stabel, så ondt det gjør mig, én ting vil jeg dog sige dig, og [34] det netop nu, da du taler om vor tids måde at opdrage børnene på. Gamle ven, det gjør mig ondt. Men den væsentligste grund til, hvad der er forefaldet her iaften, tror jeg, vi finder i, at Helene søger sig omgang med mennesker og det meget mod min vilje med mennesker, hvis meninger, hvis levesæt, hvis væsen så langt fra harmonerer med hvad jeg og mine sætter pris på Ejvind (dæmpet). Jeg forstår, hvem De mener. Men De tar fejl af mig, hr. professor, som De altid har gjort. Jeg tror, jeg handler, som jeg skylder mig selv, både som tilhænger af det store liberale parti og som ven af denne familje, når jeg forhindrer frøken Helene fra et overilet skridt. Ved at optræde på et sådant møde, gavner hun ikke den store sag undskyld, det, jeg tror er den store sag men hun opnår kun at vække unødig forargelse og splid i sin familje. Forklar Dem. Jeg forstår ikke, hvad De mener. Må jeg få lov at tale med Helene i enrum og jeg tror, ja jeg er sikker på, at hun ikke skal gå på mødet. [35] far Jeg forstår aldeles ikke, hvorledes det skulde nytte Dem, når ikke jeg, hendes Ingen formalia nu! Det gjælder din fremtid, og det gjælder din datters

31 fremtid. Det gjælder om at skabe en minister og om at døde en skandale. Jeg forstår ikke, hvorledes din søn Man kan høre til de forskjelligste politiske partier og dog agte hinandens helligste følelser. Å kald på Helene, Kristine. Fruen. Nej ikke nu iaften kan det ikke vente til imorgen. Det er imorgen, mødet skal holdes. Ejvind (til fruen). Ha ikke mistillid til mig. (højt). Nu, jeg skal vente til imorgen formiddag, hvis professoren ikke har noget mod det. [36] Ja, jeg tilstår, jeg forstår ikke. Å ungdommen, ungdommen! Du mener da vel ikke En Pige er kommet ind og har talt til fruen.

32 Fruen. Værsågod, der er anrettet. Må jeg ha den ære. Statsråden, Fruen og Blom går iforvejen ind i spisestuen. Strøm (til Ejvind) Å et øjeblik! Jeg skal rive hele obligationen i filler med renter og omkostninger, hvis De får denne sag ordnet. Hr. advokat. De tror da vel ikke Hvor kan De tro? Men alligevel! Praktiske mænd! For min ven professorens skyld! Blom viser sig i døren. Vi kommer. Kjærlighed hvad? [37] Ingen spøg hr. advokat. Nej, naturligvis, ingen spøg. Men De véd, damer liker ikke slige små uregelmæssigheder med renter og omkostninger. (ind i spisestuen). ANDEN AKT

33 Samme dekoration som i forrige akt. Tidligt på formiddagen dagen efter 1ste akt. Blom kommer fra kontoret, går ud i entréen og kommer tilbage med Statsråden; den sidste med overfrakke samt med hat i hånden. Blom har slobrok på. Vi får bli her. De hænger gardiner op i kontoret. Han lever ikke dagen over. Lie mener du? Naturligvis. Da jeg gik min tur idagmorges, var jeg indom der. Fruen var elendig; aldeles nedtrykt, sagde jomfruen. Sent igåraftes havde hun fåt telegram fra hans læge. Og det barn, som skal komme? Ottende måned, jo? [39] Ja meget vanskelige omstændigheder. Aldeles fortumlet var det forresten, jomfruen sagde. Men gjør dig istand, Vi skal møde hos statsministeren kl. 12. Jeg har allerede talt med ham idag. Hs. exc. var forresten påfaldende rask idag. Nu! Jeg har ikke været ledig et øjeblik. I aftenaviserne står du allerede nævnt som en af dem, der står i første række ved besættelsen af posten hvis han dør, før avisen kommer ud da. Og så en vittig artikel af Strøms brorsøn om din svigerinde han skal være meget vittig. Ja men kan ikke det undgås?

34 Blom! Er det for vor egen skyld, vi handler? Jeg har tænkt hele natten på, hvad jeg skulde gjøre som minister, og jeg fandt ikke nogen reformer Reformer! Vi skal administrere. Det skulde da være, at der gjordes noget mere for de klassiske studier. [40] Ja, det kommer nok. Har du talt med Helene idag. Nej, jeg har netop ståt op. Jeg søvnede så sent, jeg lå og tænkte. Ejvind kommer om en stund. (Blom hører ikke). Ejvind kommer om en stund. Jaså gjør han det? Blom, du liker ikke Hvor kan du tro han er jo din søn.

35 gulve. Herregud! både du og jeg har da i vor ungdom danset på andet end bonede Jeg aldrig. Nu ja, jeg og Strøm da. Og det var jo på en måde også for at lære folkets trang at kjende, som Ejvind siger ialfald det smukke kjøns. Det er slet ikke det. [41] Ja herregud, det, at han er rød, gjør dog virkelig ingen ting. At det går over med årene, ved da både du og jeg. Vi hørte jo selv engang til oppositionen, dengang den var berettiget, gudbevares ; du selv var jo en af dem, som talte mest og bedst naturligvis. Og slig som vi sang jeg hører formelig duren endnu. Jeg synes næsten, vi sang for meget. Ja, for du havde ingen stemme. Du vilde heller holde taler. Jamen var det ikke dig, som fremsatte forslag om, at der skulde være studentertog hvert år? Det kan jeg like. Godt humør! Nej, jeg er ikke i godt humør. Det er hans forhold til religionen, hans hele livsanskuelse

36 Hvilken? Hans livsanskuelse, siger jeg. Hvilken, spør jeg. For han har havt flere. [42] Han har vandret den moderne udviklingsgang. Pietist, indifferent, grundtvigianer, vantro. Vær ikke bange. Alle bekjendte fritænkere omvender sig, før de dør. Historisk man læser det i avisen ret som det er. Jamen, Stabel, Helene og Ejvind passer slet ikke sammen. Hør Blom i den slags ting hylder jeg absolut ubetinget frihed. Ingen påvirkning eller overtalelser fra forældrenes side. Kjærlighed er, om jeg så må sige, kjærlighed er kjærlighed. Ikke sandt? Men min kone Kristine tror heller ikke de passer sammen. Du har jo selv sagt, at din kone tror, at Helene elsker Ejvind og desuden naar du vil, så vil din kone naturligvis også. Det har jo altid været så. Ja naturligvis, det har altid været så.

37 Ja, jeg mener naturligvis ikke andet end [43] Nej naturligvis. Men han selv, Ejvind, kan han hvad skal han ta sig til. Han går ind i mit departement. Jeg er sikker på det. Men kort og godt. Lad os ikke fortabe os i fremtiden. Det gjælder nu først og fremst om, ved hans hjælp at få forhindret en handling, som ikke alene vil være til uudslettelig skandale for familjen sæt dig levende ind i situationen! men jeg vover at sige så stort et ord, som vil være til ulykke for landet. Å! Det er mit ramme alvor. Strøm ind. Har De hørt det? Vi véd det, vi véd det. Han ligger hen i en døs. Nej hvad? Noget nyt? [44]

38 Kommer fra fru Lie i dette hellige øjeblik. Hun havde netop fåt telegram det er ikke ti minutter siden. Ligger hen i en døs. Og ingen formue stakkels kone. Nu ja den enes død Det er så Men alligevel! Vi foreslår stor pension. Man kan da ikke leve af forslag. Jo af at fremsætte forslag, kan man leve Stabel lever. Det blir den andens statsmagts sag at bevilge. Suum cuique. Er du færdig Blom? Om et kvarter må vi gå. Øjeblikkelig. (hen til spisestudøren). Kristine! Fruen ind. Hilsen og håndtryk.

39 [45] Ejvind bad udtrykkelig at hilse Dem frue. Fruen Tak (ser hen på Blom). Statsråden Efter aftale kommer han her om en stund og så tror jeg nok, det skal lykkes (gnider sine hænder). Fruen. Hvilket? At få Deres datter forhindret fra at foretage et overilet skridt. Å, det skal nok gå, det skal nok gå. (Fruen ser efter Blom, som ser væk). Et glas sherry, mine herrer. Det må ske i en fart. Klokken 12 præcis må vi være hos hs. exc. Blom går ind på kontoret. Fruen ud i spisestuen for at bringe vinen. Når nu Ejvind får Helene, og du får Blom ind i statsrådet, og så den gamle excellence dør efter hundrede års trofaste arbejde was willst du noch mehr? [46] Tror du, jeg er en alvorlig mand?

40 Du er min ven, og din konto hos mig beløber sig nu til 9000 kr. Du er rigtig hyggelig idag, Jeg er objektiv. Jeg gjør op status. Blom kommer ind med sin kjole og et ordenstegn. Samtidig kommer Fruen efterfulgt af Pigen med sherryen. Vil du være så snil at sy den store Olafen i kjolen. Det gjør Kristine altid. Værsågod. Du kan gjerne sidde her og sy. Ikke sandt, mine herrer? (skjænker i glassene). Kan man tænke sig et skjønnere syn. Hustruen fæstende symbolet på sin mands fortjeneste på hans kjole. Et helt genrebillede. Næsten historiemaleri. Skål hr. statsråd Blom (smilende). Tak. Titlerne er det dog ikke værdt at begynde med endnu. [47] Ja det er sku sandt, han lever endnu. Blom (alvorlig). Ganske rigtig.

41 Statsråden (rejser sig). Må jeg ikke destomindre på egne og advokat Strøms vegne som Deres mands ældste venner af et oprigtigt hjærte få lov til at ønske Dem tillykke frue. Jeg kjender jo af personlig erfaring det i sandhed skjønne forhold som altid har fundet sted mellem mand og hustru i dette hjem, og jeg føler mig overbevist om at De fremdeles med råd og dåd vil stå Deres mand bi i hans høje stilling. Og jeg vil for mit personlige vedkommende ønske, at det forhold som i så mange år har knyttet mig til dette hus må blive endnu langt intimere og inderligere til held og lykke for alle parter. Frue. (Der klinkes). Blom (med udrop). Kristine! Kald på Fruen Hvad vil du hende? Blom (nikker venligt til hende). Bare kald på hende, Kristine. Fruen går. [48] Vi må gå. Klokken er mange. Blom (stærkt optaget af noget, han tænker på). Bare et øjeblik. Fruen og Helene ind. Blom (som sidder på patéen tilvenstre). Kom herhen (lægger armen om hendes liv). Vi er nok politiske modstandere vi to. Det er vel ikke så farligt vel? Det, du sagde igåraftes (Helene vil ud af faderens arm) ja, jeg mener bare, at det, du sagde igåraftes, gjorde dit gode hjærte ære, og jeg har derfor besluttet at gjøre dig en glæde og

42 jeg véd, jeg kan ikke gjøre det på nogen bedre måde på nogen måde, som du heller Vil du ha 400 kr. til dine fattige? Helene (ser på ham). Far! Må jeg få lov at tegne mig for 200 kr. Det er meget smukt. Det er netop kvindens rette opgave, når hun vil træde udenfor hjemmets snevre ramme. Vil ikke du også tegne dig, Stabel? (Statsråden ser spørgende på Strøm, der nikker betydningsfuldt til ham). [49] Må jeg også tegne mig for (Strøm rækker to fingre ivejret) for to hundrede kroner. mor Mange tak. Jeg skal anvende pengene vel (rækker hånden ud til fruen). End du Fruen. Hvad mener du? Nå ja, det er sandt far har betalt for dig. (Lidet ophold). Men far, er du ikke ræd for at jeg skal drive forceret fattigpleje med pengene, som du så ofte har sagt?

43 Det mente jeg ikke så nøje. Statsråden (ser på klokken). Det er på høje tid vi må gå. Helene (halvhøjt til fruen). At du skulde være med på det! Fruen Hvad mener du? Ikke mere om det, mor. (vender sig i døren). Mange tak far. [50] Fruen (efter hende, men kommer tilbage; til Blom). Værsågod. Kjolen er færdig. (går ud spisestudøren). Et på samme tid ypperligt og smukt indfald! Strøm (tørt). Jeg tror ikke, det virkede heldig. Jeg forstår ikke, hvad I mener. Men der kan du se. Det eneste middel er Forstår du, at det ikke går an, at hun går på det møde? Ringte det ikke? Det er vist Få din kone med ud med det samme, vi går. Det er bedst, at de unge er alene. (Blom viser

44 utålmodighed).vil du være minister, eller ikke? Sentimentalitet er en lej ting, Bestem dig. Vi må gå. Ja der jo ikke noget galt i, at de taler sammen. De kan jo tale sammen. Og hvis de elsker hverandre Ja naturligvis; det må bli deres egen sag [5 1 ] Ta så på dig og få din kone med ned over gaden. Naturligvis Blom! Blom tar sin kjole på. Statsråden og Strøm hjælper ham. Tante Ulrikke og Ejvind ind fra entréen, Fruen fra spisestuen. Er Helene hjemme, Deres excellenser. (gjør dyb kompliment). Fruen. Hun er inde på sit værelse. Men hun har stængt døren. Jeg kommer nok ind. Undskyld, at jeg afbrød ministerrådet. (til Strøm) For De skal vel bli minister, De også? Nej, jeg er tilhænger. Et ministerium må da ha tilhængere også. Tante Ulrikke går mod spisestudøren; Strøm følger og bukker dybt; hun nejer.

45 Deres nåde! Deres excellense! (idet hun går, nikker hun). Ejvind (halvhøjt til fruen). Hvor jeg igrunden holder af Deres søster, frue! Blom (foran spejlet). Ta så på dig Kristine, og følg med nedover [5 2] gaden; jeg vilde gjerne tale med dig, og du skal jo ud i byen alligevel. Fruen ud i entréen, hvortil døren blir stående oppe. Man får overtøjet på. Strøm (hen til Ejvind). Det gik først op for mig idagmorges, men jeg er aldeles enig med Dem. Bedre at få en rig kone, som ikke har prostitueret sig end en rig kone, som har prostitueret sig. Naturligvis. Hr. advokat. Jeg må bé Dem Værsåartig. Men nu behøver De naturligvis ikke mit tilbud, hvis det lykkes Dem da. Sparet er sparet. Kom så Farvel (trykker hans hånd). Ejvind (til Blom og fruen, som står i baggrunden). Stol på mig frue og De også, hr. professor. Alt skal nok vendes til det bedste. Farvel hr. professor.

46 Fruen (urolig). Går De ikke i følge med os? (ser på Blom). Nej, Ejvind Stabel blir her. Du véd [53] Statsråden (afbrydende). Blom da! (Blom hurtig fra fruen). Der hører jeg, hun kommer ridende. (Idet Blom, Fruen, Statsråden og Strøm går, kommer Tante Ulrikke n2 i spisestudøren. Hun og Strøm gjør dybe komplimenter og døvstummegebærder til hverandre). Tante Ulrikke (roper ind igjennem spisestudøren). Kom så. Hele ministeriet er afgået. Helene ind. Hvad er det du vil mig, tante? Goddag, frøken. Goddag. Hvad er det du vil mig, tante? Jeg vilde bare (ser spørgende på Ejvind). Jeg vilde bare jo, jeg vilde vise dig her skal du se. (Trækker frem af sin pose flere større og mindre papirlapper).

47 Hvad er det? Manuskriptet til min tale idag. Jeg arbejder altid således. Da får jeg det klarere. Enhver ting for sig. (ordner sine manuskripter). (Ejvind smiler til Helene bag tante Ulrikkes ryg). [54] Hvad skal du tale om idag, tante. Jeg vil tale om så mange ting; om alt muligt. Jeg vil begynde med begyndelsen hvorledes børn fødes forskjellig, hvorledes de modtages forskjellig af de rige forældre med glæde, af de fattige i sorg og sinne og om en masse, masse andre ting. Jo, idag tror jeg nok, jeg skal holde en tale, som har vasket sig. Ejvind mener, at vi ikke bør optræde på det første møde at det første møde ligesom skal være mere forberedende. Det er jeg aldeles uenig i. Slag i bordet strax. Ejvind (besindig). Det er jo det første egentlige socialistmøde, som holdes her i byen og vi er jo ikke egentlig socialister. Jeg tror, jeg er socialist. Ja, synes ikke De også, frøken Helene, at det var bedre, at vi ventede til næste gang og så, hvorledes det gik.

48 Der er ikke tale om det. Slag i bordet strax, har jeg sagt. Det kan ikke nytte at vente og vente. [55] Jeg følger med dig, tante. Du! (pludselig fra hende). Er det for at få mig til at lade være? Fy, tante. Ja, magthaverne lægger snarer ud, skal jeg sige dig. De er ræd mig. Men er det værdt at du går med. Jeg er barket, jeg. Det er ikke noget for dig. Hvorfor? Å jeg ved ikke. Men det er da morsomt at være ung; og du er jo vakker og danse og more sig og ha det morsomt. (højtidelig). Og dette er prostitution, skandale. Jeg følger med dig, tante. Tante Ulrikke (kysser hende). Kjære barn. Vi går i kampen sammen (med udrop) men din far og mor!

49 Jeg har sagt dem, at jeg går. [56] talen. Du har den rette art. (trykker hendes hånd). Farvel, jeg går hjem og læser på Vent lidt, jeg går med dig med det samme. Frøken, jeg vilde gjerne tale med Dem bare et øjeblik. Og jeg har ikke tid til at vente. (mellem dem, tar dem begge i hånden). Lad os tre holde sammen, så skal vi nok få gjort lidt om det bare er lidt, lidt. Dere to er mine bedste venner. (ser først på den ene, så på den anden et par gange). Gid! Tante! Gid! Har jeg ikke lov at sige gid kanske? Adjø! vi mødes på slagmarken. Et sligt pent gammelt fruentimmer som jeg, fælder fiender bare ved at vise sig. (vender sig i døren). Gid! (ud) (Helene er gået efter tanten til døren; Ejvind står en stund og ser på hende). Går De på mødet ieftermiddag? Nej. Gå ikke De heller!

50 [57] Jeg har jo lovet det og jeg troede, De også Jeg tilstår åbent, det var for at undgå disputer, at jeg lovte det. Fy, det synes jeg, da ikke tante har fortjent af Dem. De mener fordi hun nogle gange har hjulpet mig, når jeg var i forlegenhed. Det gjør mig ondt at De antog Fy det er stygt af Dem jeg har ikke vidst om noget sådant; og i et hvert tilfælde fy. Men De skulde vide, hvad jeg har brugt de penge til nu ja nok om det. Ja, jeg synes også det. (Lidet ophold.) Hvorfor er De så kold mod mig? [58] Kold. Jeg er ikke kold. Men jeg synes, at det er stygt af Dem, at De vil narre tante; og jeg synes også, det var underligt, at De så rolig kunde høre på, hvorledes de behandlede hende igår.

51 Tror De ikke, at jeg af mit inderste hjærte føler dette usigeligt rørende ved denne kvinde, der hun står i kampen med sin sugende trang til at gjøre sine medmennesker godt. Men vi må handle fornuftig. Men vi gjør jo ingenting. Det er bare hun, som handler. Vi andre De mener mig. Tal kun ud. Men frøken Helene, vi er ikke alle skabt til at arbejde på samme måde. De er for fin til det grovere arbejde ja jeg behøver jo ikke at sige Dem, at der ligger ingen foragt, ingen mangel på kjærlighed i «grovere«. De og jeg, vi må virke på de højere klasser, vi må gå i deres selskaber, få dem til os, for at de skal forstå, at det nye, det som er oppe i tiden, er ligeså fint, ligeså skjønt, ligeså aristokratisk som det [5 9] gamle, men kun uendelig fyldigere, rigere, aandigere, kjærlighedsfuldere. Forstår De mig. Nej! ja det vil sige, jeg forstår det nok, men det er ikke for mig. Jeg kan intet gjøre, uden hvor jeg ser, der trænges til hjælp, og derfor vil jeg gå med tante. Jeg vil gå med tante. Ejvind (sætter sig, med hånden for øjnene). Å, Jeg har drømt, og det var mit livs kjæreste drøm jeg sad sammen med en kvinde nede i syden, i Venezia; vi drev nedover kanalen i en gondol. Det var en dejlig måneskinskveld. Jeg holdt hendes hånd, hun så mig i øjet, og denne kvinde var ikke til leg, men til alvor, og i håndtrykket og i blikket lå et løfte: Vi skal arbejde sammen. Vi vandrede i Rom og vi nærede os med minder, og vi gik i Paris, republikens Paris, og vi fanged dåb i fremtidshåb men i det alt lå der et løfte, et ubrødeligt løfte om, at vi skulde arbejde sammen for vort fattige folk i by og bygd, vi skulde bringe lys, hvor der var mørke, vi skulde hæve og hjælpe de fattige og små, og vor gjerning skulde være grødefuld udover de almindelige vilkår, fordi kjærligheden bar

52 [60] Helene (der har sat sig og stirrer på gulvet). Nej, nej. Ejvind (hen til hende). Og De skulde ikke angre, at De troede på mig. Intet mål er mig for højt, ingen post i dette rige er jeg ræd for, at jeg ikke skulde nå, men lidt medbør må jeg ha. Jeg må, jeg må. Åbent og ærlig. Deres formue skulde være en af løftestængerne i vort fællesarbejde. Jeg siger det, som det er. Men Deres løn skulde blive rig. Jeg elsker Dem, og vi skulde arbejde sammen. Og så om kvelden. I rigt oplyst sale skulde vi samle alle, som elsker friheden, politikere, videnskabsmænd, kunstnere, digtere, kvinder, kvinder og du Helene, skjøn og åndfuld skal være midtpunktet, skal være fruen i Norges første salon. Tro mig, Norge har en fremtid (griber hendes hånd). Helene (rejser sig, river sin hånd til sig). Nej. Ejvind Stabel, nej. Jeg vil ikke. Jeg duer ikke til at sidde og lyse i Deres salon. Det er ikke arbejde ialfald ikke for mig. (lige hen til ham). Gå med på mødet idag. Læg frem det, De har læst, det De har tænkt. Hjælp tante, hjælp dem som har det ondt hjælp mig da kanske [61] De elsker mig, Helene (hurtig fra ham). Nej, nej, nej. Frøken Er det ikke mig, som har vækket Dem. Er det ikke mig, som har lært Dem at tænke lidt udover hjemmets grænser, lært Dem, at der var et levende liv ude i verden også.

53 Jo, jo. Og har De ikke levet rigere, lykkeligere efterat De lærte at se, hvor De før var blind, lærte at høre tidens røster, som Deres øre var døvt for. Jo jo, jeg skylder Dem så meget. Jeg er Dem taknemlig for så meget, så taknemlig. Jeg tror, jeg har handlet til Deres bedste, og jeg handler til Deres bedste, når jeg råder Dem: gå ikke på dette møde. Intet bliver opnået, Deres forældre blir bedrøvet, og De selv [62] blir bare som som ja De véd hvem jeg mener. Helene (stille). Ja jeg vil nødig bli som tante Ulrikke og det blir jeg vist. (Ejvind hen til hende). Og dog vil jeg tusen gange heller det end være som en af de andre. Ja jeg føler undertiden en brændende lyst til at rejse mig og præke og deklamere og sprælle med armene som tante og få alle de andres latter og smil og hån over mig så fik jeg da engang sikkert, sikkert fodfæste og var ikke i uvished og tvil bestandig. Nu vil jeg gå på det møde. Jeg glæder mig til at gå med tante for jeg er ikke fejg Helene! (Helene vender sig hurtig for at gå). Ejvind (efter hende, slynger hånden om hendes liv og trækker hende frem på scenen).

54 Er det ikke Dem, som er fejg, Helene Blom? Hvad er meningen med alt dette frihedsstrævet? Er det ikke, at vi skal være fri, hver enkelt af os, og i gjerning vise verden, hvad frihed er. Er ikke det tidens pulsslag er det [63] ikke det som kræves i tidens digtning (trykker hende ind til sig). Helene! Elsk mig. Du er ung, du er skjøn du er af kjød og blod, du kræver livets lyst udover alt, som binder Helene (svagt). Tal ikke slig til mig. Hører De jeg ber Dem. Lad os elske hverandre med den ubundne, skjønne friheds hele glød (trykker hende til sig, forsøger at løfte hendes bøjede hode; det lykkes ikke og han trykker et langt brændende kys på siden af hodet). Vi er jo ikke ræd nogen straf tror ikke på nogen løn. Lad os vise de andre en elskov så fri, så fin (bøjer sig for at kysse hende). Slip mig jeg skriger, (hun slider sig løs; kaster sig hulkende på sofaen). Ejvind (står en stund og ser på hende). Helene! Det var ikke ærligt. Det var ikke ærligt det var ikke ærligt. Ejvind (kaster sig på knæ foran hende). Nej det var ikke ærligt; det var [64] lumpent, jeg angrer, jeg angrer. Men elsk mig; elsk mig. De redder mer end De tror. Jeg er ikke sikker på mig selv, om jeg skal gå og altid ha strømmen imod mig. Jeg må ha magt, rigdom og opfyldelse af min kjærlighedsdrøm for at kunne udfolde mine vinger, for at kunne bruge mine evner. Jeg ligger her og ber dig, tigger Helene (rejser sig og går mod spisestuen).

55 Nej nej. Jeg kan ikke. Ejvind (efter hende). Du elsker mig (Helene ind). (Blom ind fra entréen, går mod kontoret.) Goddag. (pludselig). Ja, det er sandt, hvorledes gik det? De har talt med Helene er det afgjort? Nej ikke endnu. Adjø. Gudskelov! Vil De da gjerne, at hun skal gå på det møde? [65] Det var ikke det, jeg mente. Går hun da på det møde? Det er ikke afgjort endnu, siger jeg Dem. Farvel. De må forhindre det, Ejvind For enhver pris! Så er alt i orden! Men hs. exc. sagde udtrykkelig, at den sag måtte bringes i orden Å, nu forstår jeg.

56 Hvad forstår De? Å det var ikke noget. Farvel. Jeg stoler på Dem, Ejvind Stabel. Farvel. Farvel, Stabel. (De går hver til sin kant). TREDJE AKT Eftermiddag samme dag som 2den akt foregår. En plads i en af byens udkanter. Bakket og stenet terræng. En simpel, af umalte bord opført talerstol står på skrå omtrent midt på scenen. Den står på nederste afsats af en bergknaus, som hæver sig lidt højere og fylder ud scenen bag talerstolen på venstre side af scenen. Tilhøjre i baggrunden ser man nogle simple små træhuse, deriblandt en brændevinssjap, over hvis dør staar: Ind- og Udskjænkning af Brændevin. Lidt længre frem på højre side en gaslygte. Længst i baggrunden, bag bergknausen og husene sees byen med tårne og andre fremtrædende bygninger. I forgrunden er terrænget fladt. Der er samlet adskillige folk af alle samfundsklasser foran talerstolen, deriblandt mange arbejdere med redskaber og en samlet trop studenter dels med dels uden studenterluer. Tilhøjre lige foran talerstolen sidder Tilvenstre for talerstolen står 4 5 socialister tæt sammen. Et par gutter går omkring og sælger viser. Lige før tæppet går op høres skrig og spektakel. Når tæppet går op, står to fulde mænd på talerstolen og slås om at få komme tilorde. Student Fredriksen, en høj mager mand på over de tredve, er trængt tilside; han står dog på talerstolen. Lige foran talerstolen sidder referenter. Et par politifunktionærer går frem og tilbage. [67] Student A.

57 Å gid onkel Strøm var her. Jeg holder på ham med den røde luggen. Student P. Strøm (til den ene fulde mand). Nej Olsen du gir dig da ikke for den rødtoppen. De fulde mænd ramler ned af talerstolen. Gutter roper med viser: «Å kjøb en vise da De! En nydelig vise, Morgenrøden, bare to skilling.» Skrig og leven. Dirigenten. (op på talerstolen.) Herregud. Vi er da ikke mere end en 4 5 mand Stemmer. Og så et fruentimmer! Tante Ulrikke! Hun skal jo også snakke! Og der går da sikkert to mandfolk på hende! (Latter.) Dirigenten. så De kan da gjerne høre på hvad vi siger. Det er da ikke noget at være ræd for! Hør efter nå da! En stemme. Fram med studenten igjen da! Stemmer. Ja fram med studenten. [68] Fredriksen. (på talerstolen.) Får jeg lov at fortsætte nu? Stemmer. Ja snak De far. Fredriksen.

58 Det var det jeg begyndte på! Det var ligesom en lignelse, jeg vilde bruge. Om julen, ved De, i den søde, glade juletid En herre. Ingen blasfemi! Fredriksen (fort). Hvorfor ikke det? (roligt.) Det er forresten ikke gudsbespottelse det, jeg vil komme med. (til socialisterne). Blasfemi, det er at gjøre nar af gud det, gutter. Altså om juleaften! Da går den yndige moder og steller med alle julegaverne og juletræet og sætter lys på. Imens sidder de yndige børn hos den kjærlige fader i det dybe mørke i stuen ved siden af. Så åbnes dørene, og ind strømmer børnene efterfulgt af den kjærlige fader. Ja, tjenestepigerne får lov til at komme ind, de også gudbevares. De står i døren og er flaue og gjør de andre flaue. Og så er alt højtid og glæde og fred. Og familjen er så inderlig glad i hverandre og tror, at alt er såre vel og bra. Men dette er det, som de [69] skal ruskes op af. For de ser jo, at der er fattige folk som både sulter og fryser samme kveld, og som sidder i mørke, uden at der er nogen stue ved siden af med lys og juletræ, og de siger jo, at de har medlidenhed med dem men de, som det har, de kan ikke hvile, de får ikke fred, de feirer ingen yndig jul hvis de har medlidenhed da. Den som har medlidenhed til den ene kant, han får snart hadet til den anden kant, og han ruster sig til den store krig. Tænkemåden er det, som må forandres. For exempel når en af sin overflødighed eller af sit gode hjerte gir penge til de fattige, en halv eller to eller ti kroner, så siger han: Vær nu fornøjet en stund! Dette er det, som må forandres. Han skal sige: Vær misfornøjet og vis dig misfornøjet for disse ti kroner, så skal du få tyve igjen. (Latter). A. Fin fyr! Stemmer. Hys lad studenten snakke. Mere student!

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Teksten i bokselskap.no følger førsteutgaven fra 1890 og er. basert på xml-fil mottatt fra Henrik Ibsens skrifter, UiO.

Teksten i bokselskap.no følger førsteutgaven fra 1890 og er. basert på xml-fil mottatt fra Henrik Ibsens skrifter, UiO. Henrik Ibsens skrifter/bokselskap.no 2012 Henrik Ibsen: Hedda Gabler Teksten i bokselskap.no følger førsteutgaven fra 1890 og er basert på xml-fil mottatt fra Henrik Ibsens skrifter, UiO. Teksten er transkribert

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur.

Tyven. Annika Ta dig nu sammen, vi har jo snart fri. Bo kigger på armen for at se hvad klokken er, han glemmer igen at han ikke har noget ur. Tyven SC 1. INT. KLASSEN VINTER MORGEN. Klassen sidder og laver gruppearbejde i klasseværelset. De har religion. sidder og arbejder sammen med. De sidder og arbejder med lignelsen om det mistede får. Man

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads.

LÆRER (35) PATRICIA: Oh my god! Tascha, du bliver nødt til at se det her. TASCHA: Fuck den so! som om hun kan få en som Mads. Manuskript Engstrandskolen 10.com 3.gennemskrivning mobbet i døden SCENE 1. KLASSEVÆRELSE. DAG ELISA (16) sidder i et klasselokale og tegner hjerter rundt om mads navn. Elisa kigger op og får øjenkontakt

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011

Jørgen Moe. I Brønden og i. bokselskap.no 2011 Jørgen Moe I Brønden og i Tjernet bokselskap.no 2011 ISBN: 978-82-8319-099-1 (digital, bokselskap.no), 978-82-8319-100-4 (epub), 978-82-8319-101-1 (mobi) Dukken under Tjørnerosen. Der var en liden Pige,

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00

Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 1 Prædiken til 11. s. e. trin. 31. august 2014 kl. 10.00 756 Nu gløder øst i morgenskær 448 Fyldt af glæde 582 At tro er at komme dig rummer ej himle 435 Aleneste Gud Nadver 522 v. 2-3 af Nåden er din

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT Kasper og Nikoline an original screenplay by Lille Næstved FINAL DRAFT (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com Kasper og Nikoline SCENE 1: (INT)(VENTEVÆRELSE/SKOLEGANGEN)

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 16. s. e. trin. kl. 10.00 i Engesvang 754 Se nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 33 Han som har hjulpet hidindtil - på Et trofast hjerte 245 - Opstandne Herre, du vil gå - på Det dufter

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle

Og ude på den gamle træbænk, hvor de sammen plejede at nyde de svale aftener, havde Noa sagt det, som det var: Han har tænkt sig at slå dem alle 3. Blodig alvor Næste morgen var der besynderligt nok ingen, der beklagede sig. Emzara var overbevist om, at det var, fordi de vidste, hvordan hun ville reagere. At hun var pylret, var ikke nogen hemmelighed,

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Prædiken over Den fortabte Søn

Prædiken over Den fortabte Søn En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Fyrrummet på Varde Andelsmejeri.

Fyrrummet på Varde Andelsmejeri. 19. DECEMBER BADET Mor er ved at rydde op efter, at vi har fået kaffe og kage i skuret. Byggeriet er nu kommet i gang, for far fik lånet i Handelsbanken. Murene er snart ved at være højere end mig. Nu

Læs mere

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole

ELLIOT. Et manuskript af. 8.B, Henriette Hørlücks skole ELLIOT Et manuskript af 8.B, Henriette Hørlücks skole 5. Gennemskrivning, april 2008 1 SC 1. EXT. SKOLEGÅRDEN DAG LEA(15) har kun sort tøj på, og mørk make-up. Hun sidder alene i skolegården og kigger

Læs mere

er er i en stor by dunkle kroge, afsides gader med

er er i en stor by dunkle kroge, afsides gader med Liv er er i en stor by dunkle kroge, afsides gader med D forunderlige navne, navne, som vækker anelser om et livets tusmørke, hvor mangt foregår, som ikke engang bøger kjender. Jeg bor for tiden i en sådan

Læs mere

4. oktober 1956. Bare hun nu er der. Tredje sal til venstre. Hr. Burma? Nestor Burma? Ja, det er mig.

4. oktober 1956. Bare hun nu er der. Tredje sal til venstre. Hr. Burma? Nestor Burma? Ja, det er mig. 4. oktober 1956 Bare hun nu er der Tredje sal til venstre. Hr. Burma? Nestor Burma? Ja, det er mig. 3 Mit navn er Colin, Auguste Colin, eller Nikolson med K, det er mit kunstner navn Siger det Dem noget?

Læs mere

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008

Kill Your Darling. Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna. Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 Kill Your Darling Manuskript af Michael Valentin og Lin Alluna Gennemskrivning: 7. Dato: 31/3-2008 1 Scene 1 INT. FORHAL På SGI (STATENS GENINSTITUT) - DAY Lægen (30) går gennem forhallen og hilser på

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L

En stol for lidt (FINAL DRAFT) Klostermarkskolen 8L En stol for lidt (FINAL DRAFT) af Klostermarkskolen 8L SCENE 1 HOS AFTEN Maja og Matthias står inde på Majas værelse. De er ved at sige farvel. Det har været rigtig hyggeligt idag. Ja, det har det vel..

Læs mere

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke:

Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: 1 Prædiken juleaften den 24. december 2007 i Toreby kirke: Af Svend Aage Nielsen. Forløb efter salmeblad: Præludium-indgangsbøn-94-kollektlæsning-104-- forløb på prædikestolen. Apostolsk velsignelse. Solo:

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad?

2. scene. og jeg kommer tilbage. Dig og mig. Et nyt fantastisk rige. Jeg lover det. ORESTES - Hvor fanden er de henne?! ELEKTRA - Hvad? 2. scene Elektra og Orestes. Orestes pakker, leder efter noget. Rasende. Elektra stirrer på ham, mens han brøler og smider med tingene. Hun er fjern i blikket, ryster. ORESTES - Hvor fanden er de henne?!

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

KONGESØN drama manuskript

KONGESØN drama manuskript KONGESØN drama manuskript I starten Fortæller: For over 2000 (tallet 2000) år siden skete der noget ganske særligt i landet Israel (davidsstjerne). Et barn blev født, som skulle forandre verden for altid

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1

Manuskript Den Første Kærlighed 7. marts 2008. Filmmanuskript. Tegn. af Hannibal V. Glaser. s. 1 Filmmanuskript Tegn af Hannibal V. Glaser s. 1 Manuskript 1. Skolegård SEN MORGEN Det er frikvarter. William(15) sidder på en udendørs trappe og tegner. Han ser op en gang i mellem, på Marie. Hun griner

Læs mere

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15

Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Tekster: Sl 116, 1 Kor 11,23-26, Joh 13,1-15 Salmer: 180 Hører til, I høje Himle 456 Vor Herre Jesus 179 Herren god (mel. Bøj, o Helligånd) 457 Du som gik foran os (Asger Pedersen) 438 Hellig 192.7 Du,

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG

SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG SAMARBEJDE OM UDVIKLING AF FREMTIDENS PLEJE & OMSORG 5. April 2011 Fremtidens Plejehjem som levende laboratorium Njalsgade 106,2 5. april 2011.COM DK2300 Kbh. S info@copenhagenlivinglab.com +45 2023 2205

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel.

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. Martin Elmquist) Lihme 10.30 5 O, havde

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham.

TOBIAS For helvede da! Pludselig får TOBIAS øjenkontakt med SANKT PETER. SANKT PETER smiler, ser inviterende ud. TOBIAS går over til ham. Tobias og Tragedien Manuskript 1. Int. Venteværelse Dag træder ind i et fremmed venteværelse. Han kigger sig undrende omkring. I rummet er der mange døre. Over dørene hænger skilte. På dem står der navnene

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert

Mester Gert Westphaler Henrik Pernille Leonard Leonora Gilbert Mester Westphaler Leonard Udgivet af Dansk Dukketeaterforening 2004 Scenen forestiller en gade på Holbergs tid. Når tæppet går op, står på scenen. kommer ind. Godmorgen, lille pige. Jeg så, du kom ud fra

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder.

1 KLASSEN -DAG 1. KASSANDRA: Ej. Her lugter da lidt. EMMA: Ja. Ej, her stinker jo virkelig meget. FREJA: Her lugter lidt af... luder. 1 KLASSEN -DAG 1 Tobias sidder med sin computer på sin plads. Pludselig kan han høre døren gå op, og kigger straks op for at se hvem der træder ind i klassen. Det er Astrid. Han smiler for sig selv og

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 13. december CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET)

JULEPOSTHUSET. 13. december CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET) STHUSET afs.13 side 1 JULEPOSTHUSET 13. december LYD: CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET) (CLS POSTHUS) Postmester! Postmester! - De må vågne! Hva'? Hva' beha'r?

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere