Svendeprøve i bygningsmaleruddannelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svendeprøve i bygningsmaleruddannelsen"

Transkript

1 Svendeprøve i bygningsmaleruddannelsen Retningslinierne er gældende fra den 1. januar 2010 Indhold: Placering af svendeprøven side 2 Afvikling af svendeprøven side 3 Før svendeprøven side 4 Svendeprøvekommissionens information af eleverne side 5 Prøvens indhold: Tema side 6 Opgave 1: Helhedsindtryk: Farvesætning i bås/rum farveefterligning side 6 Opgave 2: Behandling af tidligere behandlet træværk side 8 Opgave 3: Vægbehandling side 8 Opgave 4: Behandling af nyt træværk side 8 Bedømmelse side 8 Karaktergivning side 11 Mundtlig præsentation side 12 Udstedelse af svendebrev side 13 Bilag: Den tilsynsførendes arbejdsopgaver under svendeprøven side 15 Mundtlig præsentation stikord til svendeprøvekommis/ sionens orientering til eleverne på sidste skoleophold side 16 Tjekliste til svendeprøvekommissionsformanden side 17 Vejledning - gravide til svendeprøve, Mogens Kragh Hansen, Arbejdsmiljøhuset. Juni 2009 side 19

2 2 Placering af svendeprøven Svendeprøven afholdes på teknisk skole og har en varighed på 8 arbejdsdage (inklusiv en kort praktisk introduktion) + 1 dag til bedømmelse og præsentationssamtaler. Eleven skal deltage i den svendeprøve, som ligger nærmest (og før) elevens udlæringsdato. Der afholdes svendeprøve én gang i slutningen af 2. kvartal og én gang i slutningen af 4. kvartal. Dette kan dog afviges på følgende vis: 1. Kan svendeprøven ikke afvikles på én gang, må man opdele holdet i flere, som herefter afvikles efter hinanden i det pågældende kvartal. 2. Hvis der på grund af elevtallet er behov for at afvikle svendeprøven én gang i hvert af de fire kvartaler, er dette ligeledes muligt. For såvel nr. 1 som nr. 2 gælder, at de kun må benyttes, hvis man ikke har plads til alle elever på én gang. Man skal hele tiden udnytte den maksimale kapacitet. (Man må eksempelvis ikke operere med 4 årlige hold á 8 elever, hvis der er plads til 16 elever pr. svendeprøve). Hvis antallet af elever på et svendeprøvehold er på 5 eller derunder, skal eleverne aflægge svendeprøve på en anden skole. Svendeprøvekommissionen træffer de nødvendige aftaler, og Fællesudvalget skal i god tid have skriftlig besked herom. Det er svendeprøvekommissionen, som i samarbejde med skolen, træffer afgørelse om placering af prøverne. Resultatet meddeles Fællesudvalget i god tid før svendeprøveafviklingen. Grundlovsdag den 5. juni er en halv fridag, og dagen må således ikke indgå i svendeprøven. Samtlige afvigelser fra disse retningslinier skal aftales skriftligt med Malerfagets faglige Fællesudvalg i god tid før svendeprøveaflæggelsen. Svendeprøven afholdes på de tekniske skoler. Såfremt svendeprøvekommissionen ønsker det, kan svendeprøven afholdes på det til skolen hørende skolehjem (og ikke andre steder) under følgende forudsætninger: Eleverne skal kunne udføre opgaverne i svendeprøven (jævnfør side 5-8) i værelset, således som det er indrettet. Hvis der ikke findes en fyldingsdør i værelset, kan en sådan stilles ind og behandles som beskrevet i opgave 4. Værelserne skal være ens. Hvert værelse må ikke overstige en størrelse på ca. 12 m 2. Eleven bestemmer valget af behandlinger og farver. Hvis eleverne ikke udfører prøverne i de kendte båse, vil det være hensigtsmæssigt, at de på sidste skoleperiode får forevist det sted, hvor de skal aflægge svendeprøve.

3 3 Afvikling af svendeprøven Det er svendeprøvekommissionens ansvar at sørge for den praktiske afvikling af prøven. En tjekliste er vedlagt i bilag side 18. Det er ligeledes kommissionens ansvar, at der er et tilfredsstillende opsyn under prøven. Opsynet må ikke varetages af kommissionsmedlemmer eller faglærere. Den tilsynsførende skal så vidt muligt være udannet maler. Svendeprøvekommissionen sørger for i god tid at ansætte det nødvendige antal tilsynsførende. Der behøver ikke at være én tilsynsførende pr. lokale. Umiddelbart efter svendeprøven honoreres den tilsynsførende direkte af Fællesudvalget med en godtgørelse 1, som ikke er feriepengeberettiget. Den tilsynsførende kan maksimalt honoreres for 66 timer (8 dage á 8,25 time). Svendeprøvekommissionen fremsender regning (inklusiv den tilsynsførendes skattekort) til Fællesudvalget. Under svendeprøven har den tilsynsførende følgende arbejdsopgaver: sørge for at åbne og låse prøvelokalet sørge for ro og orden registrere elevernes fremmøde udlevere og signere opstalt og spånplade mm. sørge for at eleverne foretager den nødvendige daglige og den afsluttende oprydning/rengøring indenfor prøvetiden. Svendeprøvekommissionen skal under prøven stå til rådighed for den tilsynsførende, men det vil af hensyn til den anonyme bedømmelse være uhensigtsmæssigt, at kommissionsmedlemmer møder op i lokalet under prøven. Eleverne skal arbejde på svendeprøven i 8 arbejdsdage (inklusiv den praktiske introduktion) fra kl til kl Elevernes daglige fremmøde- og sluttidspunkter registreres af den tilsynsførende på det udarbejdede skema. Registreringen må på ingen måde benyttes i forbindelse med bedømmelsen, men skal alene benyttes i tilfælde af en eventuel efterfølgende tvistighed mellem elev og virksomhed. Der er ½ times obligatorisk frokost, som afholdes udenfor prøvelokalet. Der må ikke arbejdes på prøven i frokostpausen. Tidspunkt for frokost aftales mellem holdet og den tilsynsførende. Det er op til den enkelte, om man vil afholde pauser udover frokosten. Samtale under prøven er tilladt, men man må på ingen måde hjælpe eller forstyrre hinanden. Eleverne må gerne forlade lokalet under prøven. 1 Udgangspunktet for godtgørelsen er 142,59 kr. pr. time. Satsen reguleres med den årlige overenskomstmæssige regulering for akkordudbetalingen første gang den 1. marts 2007.

4 4 Arbejdstegninger, opstalt, farvekort, plader og lignende må ikke fjernes fra prøvelokalet. Arbejdet må kun udføres i prøverummet. Dokumenteret snyd medfører bortvisning fra svendeprøven. Eleven har efterfølgende mulighed for at aflægge svendeprøve for egen regning ved en kommende svendeprøveafvikling. (Virksomhederne er ikke forpligtet til at forlænge uddannelsesaftalen frem til næste svendeprøveafvikling). Den tilsynsførende skal kontakte svendeprøvekommissionen i følgende tilfælde, hvor nedenstående regler gælder: Hvis en elev - efter at have påbegyndt svendeprøven - bliver syg, skal eleven efter overstået sygefravær færdiggøre den prøve, som han inden fraværet var startet på. Hvis eleven før svendeprøven bliver syg eller på anden lovlig vis er forhindret i at deltage, giver svendeprøvekommissionen Fællesudvalget besked om dette. Fællesudvalget etablerer en sygesvendeprøve, som er omfattet af de regler, der er gældende for de ordinære prøver. Før svendeprøven Fællesudvalget fremsender senest 8 uger før svendeprøveafholdelsen en praktikerklæringsformular og en gebyropkrævning til virksomhederne, samt en meddelelse om hvor og hvornår eleven skal møde til svendeprøven. Herudover fremsendes en brochure, som beskriver svendeprøvens indhold og praktiske afvikling. Eleven modtager brochuren på det afsluttende skoleophold. Senest 6 uger før prøvestart skal virksomhederne sende praktikerklæring og gebyr til Fællesudvalget. Eleven er først tilmeldt prøven, når Fællesudvalget har modtaget erklæring og gebyr. Virksomheden har pligt til at tilmelde eleven. Ca. 1 måned før prøvens start sender Fællesudvalget en liste til formanden med navnene på de elever, der deltager i prøven. Fællesudvalget fremsender følgende til formanden: udfyldte svendebreve karakterkort, hjælpeskema og -lister kopi af praktikerklæring tilskud på 75,- kr. pr. elev til dækning af administrationsudgifter blanket til registrering af elevernes daglige fremmøde Den tekniske skole fremsender kopi af skolebevis til kommissionen. Det er kommissionens opgave at sikre sig, at elevens skolebevis opfylder godkendelseskravet. Det vil sige, at eleven mindst skal opnå karakteren 02 i skolebeviset. Svendeprøvekommissionen træffer de praktiske aftaler med skolen vedrørende papir/pap og skrivematerialer. Fællesudvalget aftaler nærmere med skolerne om:

5 5 leje af båse/rum udarbejdelse af fortrykt opstalt i A3 format for hver enkelt skole - jævnfør opgave 1. levering af den plade, der skal benyttes i opgave 4. Inden prøvens start skal kommissionen sikre sig, at bås/rum er i en tilstand, der er hensigtsmæssig til at gennemføre svendeprøven i. Båsen/rummet skal indeholde: en fyldingsdør (minimum 2 fyldinger) med indfatning fodlister vægarealer Båsen/rummet skal indeholde malearbejde i et omfang, som gør det muligt at foretage en bedømmelse heraf. Der må kun benyttes vandfortyndbare malematerialer. Hvis bås/rum indeholder loft, radiator mm. indgår disse elementer i prøven, og skal således malebehandles. Svendeprøvekommissionen kan ikke stille krav om brug af bestemte materialer/teknikker ud over det, der er anført i beskrivelsen af svendeprøveindholdet. Svendeprøvekommissionens information af eleverne Svendeprøvekommissionen skal informere eleverne om prøven på to tidspunkter: 1: På 3. hovedforløbsklasse: Svendeprøvekommissionen skal orientere eleverne om svendeprøvens indhold og afvikling: Fortæl eleverne, hvor og hvornår de skal møde, når svendeprøven begynder. Kommissionen omtaler det tema, prøven (opgave 1, 2 og 3) skal udarbejdes efter (jævnfør prøvens indhold side 5-7). Det er overordentlig vigtigt at afmystificere prøven og berolige eleverne. Gennemgå og forklar derfor indholdet i prøven. Gennemgå og forklar bedømmelsen: Hvad bliver bedømt og hvordan. (Mange elever er eksempelvis ikke klar over, at et system med 4 x 4 karakterer yder dem en optimal sikkerhed for en korrekt bedømmelse). Gennemgå indholdet i præsentationssamtalen og dens betydning for bedømmelsen. 2 2 Et forslag til tale-papir findes på side 17.

6 6 2: Ved svendeprøvens start: Selve svendeprøven indledes med en kort praktisk introduktion, hvor eleverne får anvist deres bås/rum og får anbragt deres materialer. Der skal trækkes lod om båsene. Når eleverne er kommet på plads, går dem tilsynsførende en runde for at høre, om der er eventuelle problemer og ubesvarede spørgsmål. Prøvens indhold Svendeprøven har til formål at dokumentere, at eleven selvstændigt, kreativt og rutineret kan planlægge, beskrive og udføre korrekt bygningsmalerarbejde. Tema: Opgave 1 (eksklusiv farveefterligning), 2 og 3 i prøven udarbejdes i henhold til et givent tema. Temaet angiver, hvilken stilhistorisk periode, svendeprøven skal udformes i. Med inspiration i temaet bearbejder eleven dekorative elementer, som tilpasses moderne byggeri. Fællesudvalget formulerer temaerne, og svendeprøvekommissionen informerer om temaerne ved prøve-introduktionen på 3. fagklasse. Der udarbejdes to temaer i foråret x: Det ene gælder for 1. halvår i x+1 og det andet for andet halvår i x+1. Temaer i 2012: Perioden 1. januar til 30. juni 2012: Art Deco Perioden 1. juli til 31. december 2012: Pop Art Temahæfter kan downloades på og regler/temahæfter Svendeprøvekommissionen præsenterer temaerne ved deres prøve-introduktion på 3. fagklasse. Ved præsentationen på 3. fagklasse skal man være opmærksom på, at man kan komme ud for, at den samme klasse består af nogle elever, som skal aflægge prøve i henhold til tema 1 og andre elever, som skal aflægge prøve i henhold til tema 2. Opgave 1: Helhedsindtryk: Farvesætning i bås/rum farveefterligning På en fortrykt opstalt i A3 format udarbejder eleven et forslag til farvesætning af bås/rum efter et selvvalgt farvesætningsprincip og i overensstemmelse med det givne tema. På et andet A3-papir udfyldes fortrykt farvecirkel og farvetrekant. Opstalten og farvecirkel/farvetrekant udleveres i underskreven stand af den tilsynsførende ved prøvens start. Opgaven skal være løst, inden eleven må fortsætte med færdigbehandling af træværk og vægge. Opgaven skal signeres og dateres af den tilsynsførende.

7 7 Eleven farvesætter bås/rum. Eleven udfører en malet dekoration Dekorationen kan være en selvstændig dekoration direkte på en af væggene eller bestå af dekorative elementer som en del af farvesætningen i båsen. (Dekorationen må ikke udføres på en plade). De dekorative elementer kan for eksempel bestå af en frise/bord under den forudsætning, at frisen/borden direkte relaterer sig til det anførte tema for svendeprøven. (Eksempelvis kan karakteristiske dekorative elementer i klassicismen så som trekantsgavle og søjler indgå i en frise/bord). Elementer så som stuk og lignende indgår ikke i bedømmelsen af dekorationen. Farveefterligninger Eleven trækker to farvekort, får udleveret en del af dem og udfører farveefterligningerne. Den ene farveprøve skal indeholde én kulør samt sort og hvidt. Lysstyrke: Lys grå. Den anden farveprøve skal indeholde to kulører, sort og hvidt. Prøverne fremstilles efter aftale med svendeprøvekommissionen af den tekniske skole med de farver, eleverne er vant til at benytte. Farvekortene skal være synlige under hele prøven og må ikke fjernes fra prøvelokalet. Den enkelte elev aftaler med den tilsynsførende, på hvilken dag man ønsker at udføre opgaven. Prøven udleveres kl. 8 00, og der må arbejdes på prøven en enkelt dag. Da sammenligningen mellem den oprindelige farve og efterligningen er meget afhængig af lysforholdene, kan svendeprøvekommissionen med fordel udpege et præcist punkt i lokalet, hvor man vil bedømme farveefterligningen. Eleverne kan så tjekke deres farveefterligninger ved dette punkt, så lysforholdene er de samme under udarbejdelsen som ved bedømmelsen. Farveefterligningen signeres af den tilsynsførende. Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre farvesætning og farveefterligning samt anvendelse af fagets kreative elementer. Opgave 1 som helhed skal vurderes ud fra følgende: Er opgaven løst i overensstemmelse med det givne tema? Er der overensstemmelse mellem farvesætningen på opstalten og i bås/rum.? Fremtræder farvesætningen i bås/rum som en helhed? Fremtræder beskæringerne korrekt? Udviser farvesætningen en kreativ anvendelse af farver? Er farveefterligningen korrekt? Vurdering af dekorationen Opgave 2: Behandling af tidligere behandlet træværk

8 8 Tidligere behandlet træværk malebehandles med pensel, pude eller rulle. Træværket skal fremstå med ensartet struktur fyldningstræværk gennemstryges. Fyldingsdør (med minimum 2 fyldinger) behandles på den ene side. Kan døren i båsen åbnes, skal den anden side også malebehandles. Døre må ikke afmonteres. Opgaven skal dokumentere elevens evne til at lakere. Opgave 3: Vægbehandling Eleven afrenser vægge i bås/rum og ufører maletekniske behandlinger. Der skal som minimum opsættes vægbeklædning på én hel væg. Teknikker og metoder efter eget valg. Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre korrekt vægbehandling fra bund- til færdigbehandling. Opgave 4: Behandling af nyt træværk En spånplade 3, som i forvejen 4 er grundet med én gang vandig grunder, opbygges og males med pensel til og med færdigstrygning med vandig emalje i minimum glans 70 til MBK-udfaldskravet dækket, lukket, glat og jævn flade. Spånpladen skal behandles på overflade og kant. Pladen signeres og udleveres af den tilsynsførende ved svendeprøvens start og må ikke fjernes fra lokalet. Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre en korrekt opbygning af nyt træværk til det givne udfaldskrav. Bedømmelse Bedømmelsen foretages som beskrevet nedenfor (og i afsnit 6 i Uddannelsesordning for uddannelsen til bygningsmaler ). Svendeprøvekommissionen sørger for nummerering af elevernes arbejde m.m. og forbereder den anonyme bedømmelse, som finder sted på svendeprøvens sidste dag. Eleverne må ikke være til stede under bedømmelsen, men skal være klar til efterfølgende at kunne præsentere sit arbejde for svendeprøvekommissionen jævnfør side 11. Svendeprøven bedømmes alene af svendeprøvekommissionen. Et kommissionsmedlem er inhabilt, såfremt vedkommende er/har været elevens læremester, er beslægtet med vedkommende eller på anden måde er personlig interesseret i prøvens resultat. I sådanne tilfælde skal medlemmets personlige suppleant indkaldes. 3 Spånpladens dimensioner: 106 cm. x 62 cm x 1,6 cm, kantliste: 4 mm. x 16 mm. påmonteres. Profileret vægliste 11mm. x 20mm i fyrretræ påmonteres hele vejen rundt i en afstand af 10 cm. fra kant. Spånpladen må ikke være vandfast. Grunding: Én gang vandig grunder. 4 Eleven grunder sin plade på sidste skoleophold, hvorefter den opbevares af skolen frem til svendeprøven.

9 9 For at bevare elevernes anonymitet, skal suppleanten sammen med de fire kommissionsmedlemmer deltage i bedømmelsen af hele holdet. Ved karakterudregningen for den elev, hvor inhabiliteten findes, erstattes det inhabile medlems karakter med suppleantens. På svendeprøvens sidste dag foretages bedømmelsen efter 7-trins-sklaen, hvor de enkelte karakterer gives på følgende vis: 12: Den fremragende præstation: Præstationen demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler 10: Den fortrinlige præstation: Præstationen demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler 7: Den gode præstation: Præstationen demonstrerer opfyldelse af fafagets mål, med en del mangler 4: Den jævne præstation: Præstationen demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler 02: Den tilstrækkelige præstation: Præstationen demonstrerer den minimalt acceptable grad opfyldelse af fagets mål 00: Den utilstrækkelige præstation: Præstationen demonstrerer en utilstrækkelig præstation der ikke demonstrerer en acceptabel grad af opfyldelse af fagets mål -3: Den ringe præstation: Karakteren gives for den helt uacceptable præstation Opgaverne skal dokumentere følgende kvalifikationer: Opgave 1: Helhedsindtryk: Farvesætning i bås/rum - farveefterligning: Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre farvesætning og farveefterligning samt anvendelse af fagets kreative elementer. Opgaven skal vurderes ud fra følgende: Er opgaven løst i overensstemmelse med det givne tema? Er der overensstemmelse mellem farvesætningen på opstalten og i bås/rum.? Fremtræder farvesætningen i bås/rum som en helhed? Fremtræder beskæringerne korrekt? Udviser farvesætningen en kreativ anvendelse af farver?

10 10 Er farveefterligningen korrekt? Vurdering af dekorationen Opgave 2: Behandling af tidligere behandlet træværk: Opgaven skal dokumentere elevens evne til at lakere. Opgave 3: Vægbehandling: Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre korrekt vægbehandling fra bund- til færdigbehandling. Opgave 4: Behandling af nyt træværk: Opgaven skal dokumentere elevens evne til at udføre en korrekt opbygning af nyt træværk til det givne udfaldskrav. Hvert kommissionsmedlem afgiver én hel karakter for hver af opgaverne, og der skal altid gives karakter for hver opgave.

11 11 Karaktergivning De 4 karakterer skrives på et karakterkort, sammentælles, divideres med 4 og afrundes til én decimal. Der kan ikke rundes op til 2,0. Ved udregning af det enkelte kommissionsmedlems bedømmelse kan følgende skema benyttes Bestået Bestået med ros Bronzemedalje Sølvmedalje 8.: 4 = 2,0 34 : 4 = 8,5 40 : 4 = 10,0 44 : 4 = 11,0 9 : 4 = 2,3 35 : 4 = 8,8 41 : 4 = 10,345 : 4 = 11,3 10 : 4 = 2,5 36 : 4 = 9,0 42 : 4 = 10,546 : 4 = 11,5 11 : 4 = 2,8 37 : 4 = 9,3 43 : 4 = 10,8 47 : 4 = 11,8 12 : 4 = 3,0 38 : 4 = 9,5 43 : 4 = 10,8 48 : 4 = 12,0 13 : 4 = 3,3 39 : 4 = 9,8 14 : 4 = 3,5 16 : 4 = 4,0 17 : 4 = 4,3 18 : 4 = 4,5 19 : 4 = 4,8 20 : 4 5,0 21 : 4 5,3 22 : 4 5,5 23 : 4 5,8 24 : 4 6,0 25 : 4 6,3 26 : 4 6,5 27 : 4 6,8 28 : 4 = 7,0 29 : 4 = 7,3 30 : 4 = 7,5 31 : 4 = 7,8 32 : 4 = 8,0 33 : 4 = 8,3 Afrundingsregler: 0,00 afrundes til 0,0 0,05 afrundes til 0,1 0,01 afrundes til 0,0 0,06 afrundes til 0,1 0,02 afrundes til 0,0 0,07 afrundes til 0,1 0,03 afrundes til 0,0 0,08 afrundes til 0,1 0,04 afrundes til 0,0 0,09 afrundes til 0,1 De enkelte medlemmers karakterer indskrives på karakterlisten, hvor kommissionsformanden i forvejen har indskrevet elevernes navne og CPR-numre. Karaktererne sammentælles, divideres med 4 og afrundes til én decimal. Det fremkomne tal er elevens foreløbige svendeprøvekarakter. Medlemmerne må ikke indbyrdes drøfte deres karaktergivning.

12 12 Mundtlig præsentation Den mundtlige præsentation gælder ikke for elever, der ved den foreløbige bedømmelse har opnået karakterer mindre end 02. Disse elever har ikke bestået svendeprøven. Når kommissionen har bedømt prøverne, indkaldes eleverne på samme dag enkeltvis for at præsentere deres svendeprøve overfor 2 af kommissionsmedlemmerne (en arbejdsgiver og en arbejdstager). Hvis kommissionen ønsker det, må alle 4 medlemmer gerne deltage i præsentationen. Ved inhabilitet erstattes det inhabile medlem med en suppleant. Kommissionsmedlemmerne er at betragte som kunder til elevens arbejde. Præsentationen foregår i elevens bås/rum og giver eleven mulighed for at redegøre for, hvilke tanker eleven har gjort sig for at udføre opgaven i forhold til det udmeldte tema og i øvrigt at redegøre for hvorfor prøven ser ud, som den gør. Eleven starter selv med at præsentere sit arbejde. Præsentationen skal indeholde en redegørelse for/begrundelse for materialevalg, farvevalg og for dekorationens udformning. Det er op til kommissionsmedlemmerne at vurdere, hvor længe der skal gå, inden de selv bringer forhold op, som de på forhånd har aftalt at spørge eleven om. Hvis eleven ikke selv har lyst til at starte, så må kommissionsmedlemmerne hjælpe eleven ved at stille en række spørgsmål - for eksempel: Hvordan har du opbygget dine vægge/træværk? Hvilke materialer har du brugt? Hvad ligger til grund for udformningen af din dekoration? Hvilke tanker gjorde du for at få løst opgaven i forhold til det fastsatte tema Elevens redegørelse og efterfølgende dialog må maksimalt vare 5 minutter. Herefter foretages den endelige bedømmelse: De to (eller fire) kommissionsmedlemmers vurdering af den mundtlige præsentation skal betragtes som en finjustering af den tidligere bedømmelse. Man har således mulighed for at få fjernet den sidste rest af tvivl med hensyn til den allerede givne karakter. Præsentationen kan kun i særlige tilfælde ændre den givne karakter. Karakteren kan kun hæves og kun med 0,2. Den endelige karakter indskrives på karakterlisten. Herefter præsenteres eleven for sin endelige svendeprøvekarakter, som altid skal begrundes overfor eleven. Følgende karakterbetegnelser benyttes ved svendeprøven:

13 13 Gennemsnittet af svendeprøvens karakterer benævnes på svendebrevet ved en af nedenstående betegnelser. Herudover angives den afrundede karakter uden decimal, samt indplacering på den internationale ECTS-skala. Det betyder, at de givne gennemsnitskarakterer skal omregnes til de karakterer, som fremgår af 7-trins-karakterskalaen. Gennemsnitskaraktererne må ikke skrives ind i svendebrevet. Gennemsnit (Må ikke skrives Betegnelse Karakter ETCS ind i svendebrevet) Under 02 Ikke bestået ,9 Bestået 02 E 3,0 5,4 Bestået 4 D 5,5-8,4 Bestået 7 C 8,5 9,9 Bestået med ros 10 B 10,0 10,9 Bestået med bronzemedalje 10 B 11,0 12,0 Bestået med sølvmedalje 12 A Udstedelse af svendebrev Svendeprøvekommissionen udsteder svendebrev til eleven umiddelbart efter svendeprøvens afslutning. Før svendeprøvekommissionen må udstede svendebrev, skal 4 krav være opfyldt: 1. Læretiden skal være udstået (jævnfør bemærkninger nedenfor vedrørende udlevering af svendebrev) 2. Der skal foreligge et skolebevis med mindstekarakteren 02. Beviset /eller et foreløbigt) skal være udstedt før svendeprøven. Skolen sender kopi af beviset til svendeprøvekommissionen. 3. Der skal foreligge en praktikerklæring. Erklæringen udstedes umiddelbart før svendeprøven. Fællesudvalget fremsender erklæringen til svendeprøvekommissionen. 4. Eleven skal ved svendeprøven mindst opnå karakteren 02. Der kan ikke rundes op til karakteren 02. En elev, som opnår karakteren 1,99 har således ikke bestået. Fællesudvalget fremsender udfyldte svendebreve til kommissionen, og formanden indfører karakterbetegnelse, karakter-tal, karakter-bogstav (ETCS-skalaen) og underskriver svendebrevet. Nogle få elever vil være udlært på senere tidspunkter end ved svendeprøvens afslutning. I disse tilfælde skal svendebrevet derfor overrækkes/sendes til virksomheden, der så overrækker det til eleven, når læretiden er afsluttet. Det er vigtigt at understrege overfor virksomhederne, at svendebrevet først må udleveres ved læretidens afslutning.

14 14 Svendeprøvekommissionen afgør, under hvilke former svendebreve og eventuelle medaljer skal overrækkes. Såfremt en elev ikke består prøven, skal svendeprøvekommissionen af hensyn til den videre behandling af sagen straks give Fællesudvalget besked herom. Karakterkort, karakterliste og kørsel/diæt-regnskab fremsendes hurtigst muligt til Fællesudvalget efter prøvens afslutning. Fremmøderegistreringen opbevares af svendeprøvekommissionsformanden.

15 15 Bilag: Den tilsynsførendes arbejdsopgaver under svendeprøven Under svendeprøven har den tilsynsførende følgende arbejdsopgaver: Sørge for at åbne og låse prøvelokalet Sørge for ro og orden Registrere elevernes fremmøde Udlevere og signere opstalt og spånplade mm. Sørge for at eleverne foretager daglig oprydning Sørge for at eleverne indenfor prøvetiden ved sidste arbejdsdags ophør gør rent efter sig og fjerner medbragte materialer Svendeprøvekommissionen skal under prøven stå til rådighed for den tilsynsførende. Eleverne skal arbejde på svendeprøven i 8 arbejdsdage (inklusiv den praktiske introduktion) fra kl til kl Elevernes daglige fremmøde- og sluttidspunkter registreres af den tilsynsførende på det udarbejdede skema. Der er ½ times obligatorisk frokost, som afholdes udenfor prøvelokalet. Der må ikke arbejdes på prøven i frokostpausen. Tidspunkt for frokost aftales mellem holdet og den tilsynsførende. Det er op til den enkelte, om man vil afholde pauser udover frokosten. Samtale under prøven er tilladt, men man må på ingen måde hjælpe eller forstyrre hinanden. Eleverne må gerne forlade lokalet under prøven. Arbejdsbeskrivelser, farveprøver og lignende må ikke fjernes fra prøvelokalet. Arbejdet må kun udføres i prøverummet. Den tilsynsførende skal kontakte svendeprøvekommissionen i følgende tilfælde, hvor nedenstående regler gælder: Hvis en elev - efter at have påbegyndt svendeprøven - bliver syg, skal eleven efter overstået sygefravær færdiggøre den prøve, som han inden fraværet var startet på. Hvis eleven før svendeprøven bliver syg eller på anden lovlig vis er forhindret i at deltage, giver svendeprøvekommissionen Fællesudvalget besked om det. Fællesudvalget etablerer en sygesvendeprøve, som er omfattes af de regler, der er gældende for de ordinære prøver. Den tilsynsførende kan maksimalt honoreres for 66 timer.

16 16 Bilag: Mundtlig præsentation stikord til svendeprøvekommissionens orientering til eleverne på sidste skoleophold Vi bedømmer prøverne, som vi altid har gjort, og giver en foreløbig karakter for Jeres arbejde. Bagefter på samme dag skal I præsentere Jeres prøve for os (2 eller 4 af medlemmerne i svendeprøvekommissionen 5 ) I skal betragte os som kunder, I skal aflevere Jeres arbejde til. Præsentationen foregår i Jeres svendeprøvebås/rum, og I skal fortælle os, hvad I har foretaget Jer: Hvorfor ser prøven ud, som den gør: Fortæl os om materialevalg, farvevalg og for dekorationens udformning. Hvilke tanker har I gjort Jer for at udføre opgaven i forhold til det udmeldte tema? I starter med at fortælle, og så skal vi nok hjælpe ved at stille spørgsmål. Præsentationen skal højst vare 5 minutter i alt (Det vil sige: jeres præsentation, vores spørgsmål og snak med Jer) Når vi så er færdige, får I jeres svendeprøvekarakter med vores kommentarer til den. Som sagt har vi allerede før præsentationen bedømt Jeres svendeprøve, og Jeres præsentation giver os mulighed for at finjustere karakteren. Der kan for eksempel vare en situation, hvor vi er meget i tvivl om, hvorvidt en elev skal bestå eller bestå med ros, og her kan samtalen med eleven hjælpe. Vi kan højst hæve den foreløbige karakter med 0,2 point, og vi kan ikke sænke den foreløbige karakter. En elev, som har fået under 02 (og dermed ikke har bestået prøven) ved den foreløbige bedømmelse kan ikke snakke sig til at bestå. Det er kun elever med en foreløbig karakter på 02,0 eller mere, der skal præsentere deres prøve. Herefter præsenteres eleven for sin endelige svendeprøvekarakter, som altid skal begrundes overfor eleven. 5 Hvis én af os er inhabil, så kommer der en suppleant i stedet for

17 17 Tjek-liste til brug for svendeprøvekommissionsformanden Svendeprøvens afholdelse Kan det kommende hold afvikles på normal vis, eller skal det opdeles? Kontakt Fællesudvalget. Er det kommende hold på 5 elever eller derunder, skal prøven afvikles på en anden skole træf de nødvendige aftaler og kontakt Fællesudvalget. Kommissionen træffer i samarbejde med skolen aftale om prøvens placering og underretter Fællesudvalget. Kommissionen sikrer sig, at bås/rum på skolehjem er i en tilstand, der er hensigtsmæssig til at gennemføre prøven i (indeholder bås/rum et passende vægareal, fodlister og fyldingsdør med minimum 2 fyldninger?) Kommissionen træffer aftale med skolen om udarbejdelse af opstalt og farveprøver samt papir/pap og skrivematerialer. Kommissionen sikrer sig, at et tilstrækkeligt antal plader (til opgave 4) er til rådighed for eleverne på 3. fagklasse. Kommissionen træffer i god tid forud for prøven aftale med det nødvendige antal tilsynsførende. Information til svendeprøvedeltagerne på 3. fagklasse Orienter om prøvens 4 opgaver, indhold og arbejdsgang. Orienter om temaet for svendeprøvens opgave 1, 2 og 3. Orienter om indholdet i præsentationssamtale og dens betydning for bedømmelsen. Gennemgå og forklar bedømmelsen af opgaverne. Herunder: Oplys om, at hver af de 4 opgaver tæller med 25 % i det endelige resultat. Eleverne skal derfor ikke alene fokusere på tema og på dekoration. Gennemgå karakterskalaen: Hver elev starter med af have karakteren 12. Herefter trækkes der fra. Orienter eleverne om tid, sted og mødetid samt daglig arbejdstid (fra ) Afmystificer prøven. Før prøvens afholdelse Formanden modtager ca. 1 måned før prøveafviklingen en liste over de elever, som skal deltage i prøven. Skolen fremsender kopi af skolebeviserne, som sikrer at eleverne opfylder kravet om minimumskarakteren 02 på beviset. Formanden indkalder i god tid det nødvendige antal suppleanter i tilfælde af inhabilitet mm. Fællesudvalget fremsender til formanden de udfyldte svendebreve (tjek om antallet passer) og tilskud til dækning af administrationsudgifter Manglende medaljer og blanketter skal hos Fællesudvalget. Der er tale om følgende blanketter: Skema til brug for bedømmelse af den enkelte elev Karakterkort Karakterliste Fremmødeliste

18 18 Før prøvens påbegyndelse Kommissionen giver deltagerne en kort introduktion til prøven og præsenterer den tilsynsførende. Kommissionen trækker lod om de i forvejen nummererede båse. Eleverne anvises plads til materialer og værktøj. Kommissionen sikrer sig ved en kort runde at eventuelle spørgsmål bliver afklaret. Bedømmelse Kommissionen og eventuelle suppleanter bedømmer prøverne efter 7-trinsskalaen. Skema til brug for bedømmelse af den enkelte elev påføres eventuelle bemærkninger til den afgivne karakter. Hvert medlem afgiver én karakter for hver af de 4 opgaver på karakterkortet. De 4 karakterer sammentælles, divideres med 4 og afrundes til én decimal. (benyt afrundingsskemaet i Retningslinierne De 4 medlemmers endelige karakterer skrives ind i karakterlisten, sammentælles og divideres med 4 og afrundes til én decimal. Dette resultat er elevens foreløbige karakter. Elever som ikke har opnået karakteren 02 orienteres om årsagen til, at de ikke har bestået prøven. Elev og mester orienteres om proceduren for indkaldelse til ny prøve. Præsentationssamtale og svendebrev Planlæg forløbet af præsentationssamtalerne på forhånd, så det går så smertefrit og flydende som muligt. Samtalen gennemføres af kommissionsmedlemmerne med alle de elever, som minimum har opnået karakteren 02. Præsentationssamtalen kan hæve den foreløbige karakter med 0,2. Kommissionen begrunder ved afslutningen af samtalen den endelige karakter. Kommissionsformanden indfører de tre typer karakterangivelser i svendebrevet: 1. Karakter (For eksempel: 10) 2. Karakterbogstav (For eksempel B) 3. Betegnelse. (For eksempel: Bestået med ros) Svendebrevene overrækkes til eleverne eller såfremt læretiden ikke er fuldt gennemført til praktikvirksomhederne Efter prøvens afslutning Karakterkort og liste fremsendes hurtigst muligt til Fællesudvalget. Fællesudvalget orienteres straks om elever, der ikke har bestået prøven, med henblik på afholdelse af lokalt forligsmøde. Fællesudvalget orienteres straks om eventuelt sygefravær med henblik på etablering af sygesvendeprøve Formanden opbevarer fremmemøderegistreringen. Formanden fremsender til Fællesudvalget den tilsynsførendes cpr-nr., navn, adresse, skatteoplysninger, registrerings- og kontonummer. Hvert enkelt medlem fremsender diæt-blanket til sin organisation.

19 19 Vejledning - gravide til svendeprøve Af Mogens Kragh Hansen, Arbejdsmiljøhuset. Juni Gravide skal generelt holde sig fra at male på grund af eventuelle skadelige stoffer i malevarer. Som professionel maler kan det dog lade sig gøre at fortsætte med arbejdet under graviditeten. Det gælder også lærlinge, der skal til svendeprøve. Her skal man sikre sig, at der ikke er en skadelig påvirkning fra de produkter, der anvendes. ARBEJDSMILJØHUSET har en del gange fået henvendelser om, hvordan man skal forholde sig, når gravide lærlinge skal til svendeprøve. Henvendelserne er både kommet fra skolerne, den gravide og fra mester. Vi har vurderet de konkrete forhold på nogle af de tekniske skoler og har sammen med skolerne fundet frem til en god løsning for de gravide, når de skal aflægge svendeprøve. Vi har også kendskab til svendeprøver, hvor det har været mere problematisk at finde egnede løsninger. I denne vejledning er beskrevet en række muligheder for at sikre forsvarlig håndtering af produkter, når gravide lærlinge skal til svendeprøve. Lovgivning En svendeprøve er omfattet af arbejdsmiljøloven. Når man er lærling, er man i et ansættelsesforhold, og dermed er man omfattet af arbejdsmiljøloven. Skolepraktikelever er ligeledes omfattet af loven. Produkter, som den gravide arbejder med Den gravides mester skal sørge for, at hun har fået vurderet de produkter hun arbejder med. Den gravide har ofte en produktliste fra ARBEJDSMIILJØHUSET, og det er materialerne på denne liste, hun kan bruge til sin svendeprøve. Produkter, som andre arbejder med Der er ikke mulighed for på forhånd at vurdere de produkter, som andre lærlinge vælger at bruge til deres svendeprøve, da produktvalget jo netop er en del af prøven. Man må i stedet se på de forhold, den gravide arbejder under og sikre sig, at eventuelle skadelige dampe fra andres produkter ikke påvirker den gravide. Nedenfor beskrives en række forslag til, hvordan man kan løse denne opgave. Den konkrete løsning vælges i et samarbejde med den lokale svendeprøvekommission. Ventilation og placering Hvis der er rumventilation, skal man være opmærksom på, hvor udsugningen sidder og så vidt muligt placere den gravide sådan, at luften passerer forbi hende på vej til de andre og udsuget. Er udsuget placeret i midten af lokalet, vil eventuelle uønskede forureninger blive fjernet fra alle aflukkerne. Er udsuget placeret i den ene ende af lokalet, vil aflukker i den anden ende være mest hensigtsmæssige for den gravide. Placering af den gravide i et andet lokale Det kan også være en mulighed at placere den gravide i et lokale for sig. Derved sikrer man sig, at der kun bruges produkter fra hendes egen produktliste i lokalet. Der skal dog som minimum være mulighed for udluftning i dette lokale, for eksempel gennemtræk fra vindue til dør. Svendeprøve på anden skole

20 20 Man kan overveje, om nærmeste tekniske skole har bedre mulighed for at tage gravide til svendeprøve og eventuelt flytte svendeprøven til denne skole. Gør overvejelserne nu Det er en god ide, at skole og svendeprøvekommission på forhånd har overvejet, hvordan man kan indrette sig, hvis der er en gravid lærling til svendeprøve. Så er man forberedt, hvis en lærling først får konstateret sin graviditet umiddelbart før sin svendeprøve. Det er også en god ide generelt at oplyse lærlingene om, at de skal give besked til skolen hurtigst muligt, hvis de ved, at de er gravide på det tidspunkt, de skal til svendeprøve. Derved får skole og svendeprøvekommission bedre mulighed for at planlægge svendeprøven og tage hensyn til de særlige forhold, man skal være opmærksom på i forhold til gravide. Konkret vurdering Har I brug for en konkret vurdering af forholdene på jeres skole eller spørgsmål i øvrigt så spørg ARBEJDMSILJØHUSET. Gravide må ikke sprøjtepåføre produkter. Men det er for eksempel vurderet, at det er OK, hvis en gravid til svendeprøve sprøjter en radiator med et produkt, hun må anvende iført lovpligtigt åndedrætsværn - mindst helmaske med kombifilter A2P2 (gas/støv). Arbejdsmiljøhuset Krondalvej Rødovre Tlf:

Møde indkaldt af: Pia Schmidt Sted: på Lærerværelset i malerafdelingen 1. sal Milnervej 48, 3400 Hillerød

Møde indkaldt af: Pia Schmidt Sted: på Lærerværelset i malerafdelingen 1. sal Milnervej 48, 3400 Hillerød MØDEREFERAT Lokalt Uddannelsesudvalgsmøde for maler Torsdag den 17. december 2015, Kl. 12:00 Møde indkaldt af: Pia Schmidt Sted: på Lærerværelset i malerafdelingen 1. sal Milnervej 48, 3400 Hillerød Deltagere:

Læs mere

November 2010. Skuemestervejledning. Mekaniker. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.

November 2010. Skuemestervejledning. Mekaniker. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser. November 2010 Skuemestervejledning Mekaniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Begrænsninger

Læs mere

Skuemester- og. lærervejledning. for specialet. Køletekniker

Skuemester- og. lærervejledning. for specialet. Køletekniker August 2013 Skuemester- og lærervejledning for specialet Køletekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk Generel vejledning 3 Indledning 3 Skuemestrene

Læs mere

Skuemestervejledning. November 2010. Cykelmekaniker. Knallertmekaniker. Cykelmontør. Motorcykelmekaniker

Skuemestervejledning. November 2010. Cykelmekaniker. Knallertmekaniker. Cykelmontør. Motorcykelmekaniker November 2010 Skuemestervejledning Cykelmekaniker Knallertmekaniker Cykelmontør Motorcykelmekaniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til bygningsmaler

Uddannelsesordning for uddannelsen til bygningsmaler Udstedelsesdato:. august 20 Uddannelsesordning for uddannelsen til bygningsmaler Udstedt af det faglige udvalg for bygningsmaleruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 858 af.7.20 om uddannelserne

Læs mere

Skuemestervejledning. November 2010. Finmekaniker. Finmekanikerassistent. Våbenmekaniker. Låsesmed

Skuemestervejledning. November 2010. Finmekaniker. Finmekanikerassistent. Våbenmekaniker. Låsesmed November 2010 Skuemestervejledning Finmekaniker Finmekanikerassistent Våbenmekaniker Låsesmed Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING

Læs mere

TARMRENSER. Svendeprøvevejledning januar Regulativ og procedurebeskrivelser. Svendeprøvevejledninger til tarmrenser

TARMRENSER. Svendeprøvevejledning januar Regulativ og procedurebeskrivelser. Svendeprøvevejledninger til tarmrenser TARMRENSER Svendeprøvevejledning januar 2018 Regulativ og procedurebeskrivelser Svendeprøvevejledninger til tarmrenser Vesterbrogade 6 D 4 KBH V Indhold Svendeprøve regulativ for Tarmrenseruddannelsen...2

Læs mere

Skuemestervejledning

Skuemestervejledning Juni 2013 Skuemestervejledning Fotograf Billedmediernes Faglige Udvalg Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk FORMÅL MED VEJLEDNINGEN... 3 INDEN SVENDEPRØVEN...

Læs mere

Uddannelsesordning for modelsnedkeruddannelsen

Uddannelsesordning for modelsnedkeruddannelsen Uddannelsesordning for modelsnedkeruddannelsen Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for modelsnedkeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 151 af 4. marts

Læs mere

Skuemestervejledning. November 2013. Ædelstensfatter. Guldsmed. Korpussølvsmed. Bestiksølvsmed. Ciselør

Skuemestervejledning. November 2013. Ædelstensfatter. Guldsmed. Korpussølvsmed. Bestiksølvsmed. Ciselør November 2013 Skuemestervejledning Ædelstensfatter Guldsmed Korpussølvsmed Bestiksølvsmed Ciselør Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING

Læs mere

Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse

Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse Generel eksamensinformation/prøveregler Grundforløb Indholdsfortegnelse Case-eksamen:... 2 Øvrige prøver:... 2 Mundtlig prøve:... 2 Skriftlig prøve:... 3 Praktisk prøve... 4 Generelle regler:... 4 Censorer:...

Læs mere

Regulativ Stk. 1 Stk. 2 Stk. 3

Regulativ Stk. 1 Stk. 2 Stk. 3 Regulativ Stk. 1 Svendeprøven bedømmes af skuemestre udpeget af Det Faglige Fællesudvalg efter indstilling fra henholdsvis BKD Bager- & Konditormestre i Danmark & Fødevareforbundet NNF. I enhver bedømmelse

Læs mere

Uddannelsesordning for fotografuddannelsen

Uddannelsesordning for fotografuddannelsen Uddannelsesordning for fotografuddannelsen Udstedelsesdato: 15. juli 2013 Udstedt af Billedmediernes Faglige Udvalg i henhold til Bekendtgørelse om uddannelserne i den erhvervsfaglige fællesindgang medieproduktion

Læs mere

Skuemestervejledning

Skuemestervejledning September 2012 Skuemestervejledning Multimedie animator Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Begrænsninger

Læs mere

Censorvejledning for. Teknisk designer

Censorvejledning for. Teknisk designer November 2010 Censorvejledning for Teknisk designer Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk 2 Generel vejledning 3 Indledning 3 Censorerne 3 Honorarregler

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Bygningsmaler

Uddannelsesordning for uddannelsen til Bygningsmaler Udstedelsesdato: 1. juli 2013 Uddannelsesordning for uddannelsen til Bygningsmaler Udstedt af det faglige udvalg for bygningsmaleruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 346 af 27.3.2013 om uddannelserne

Læs mere

Skuemester- og lærervejledning for specialet CNC - tekniker

Skuemester- og lærervejledning for specialet CNC - tekniker Januar 2012 Skuemester- og lærervejledning for specialet CNC - tekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk Generel vejledning 3 Indledning 3 Skuemestrene

Læs mere

Konference for Skuemestre ved Ejendomsserviceteknikeruddannelsen

Konference for Skuemestre ved Ejendomsserviceteknikeruddannelsen Konference for Skuemestre ved Ejendomsserviceteknikeruddannelsen 23.- 9.- 2013 Oplæg vedr.: Kvalitet i erhvervsuddannelserne Erfaringer fra Kvalitetspatruljen 7-trinsskalaen Regler og procedurer (Censorrollen)

Læs mere

Generel eksamensinformation

Generel eksamensinformation Generel eksamensinformation Indhold Generel information... 2 Eksamen - grundforløb 1, 2 og det studiekompetencegivende år (EUX)... 2 Prøve i grundfag (Case-eksamen)... 2 Grundforløbsprøven... 3 Prøver

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Skibsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato:28.03.2008 Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser for skibsmekanikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

November Skuemestervejledning. Støberitekniker. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D København V.

November Skuemestervejledning. Støberitekniker. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D København V. November 2010 Skuemestervejledning Støberitekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Begrænsninger

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværkeruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværkeruddannelsen Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværkeruddannelsen Udstedelsesdato: 16. maj 2008 Udstedt af det faglige udvalg for beklædning i henhold til bekendtgørelse nr. 151 af 04/03/2008 om

Læs mere

Fra 13-skalaen til. 7-trinsskalaen

Fra 13-skalaen til. 7-trinsskalaen Fra 13-skalaen til 7-trinsskalaen 1. Indledning I 2005 blev 7-trinsskalaen indført som en erstatning for 13-skalaen. Dette skete med Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse. Som konsekvens

Læs mere

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen Formål Eksaminationsgrundlag Prøven har til formål at skabe grundlag for at kunne bedømme elevens opfyldelse af de kompetencemål, som er fastsat

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Forsyningsoperatør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2014 Forsyningsoperatør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 454 af 08/05/2014 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Skuemester- og lærervejledning for specialet CNC - tekniker

Skuemester- og lærervejledning for specialet CNC - tekniker Juli 2019 Skuemester- og lærervejledning for specialet CNC - tekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.iu.dk Generel vejledning 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Honorarregler

Læs mere

Procedure for svendeprøver Stukkaturfaget

Procedure for svendeprøver Stukkaturfaget Procedure for svendeprøver Stukkaturfaget Indholdsfortegnelse Generelle aftaler og regler vedr. svendeprøven... 3 Regler fra Uddannelsesordning... 4 Bedømmelse og beviser... 4 Svendeprøvens omfang... 4

Læs mere

Skuemestervejledning. Metalsmed. April Metaltrykker - Gravør. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D København V.

Skuemestervejledning. Metalsmed. April Metaltrykker - Gravør. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D København V. April 2014 Skuemestervejledning Metalsmed - Metaltrykker - Gravør Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Skuemester 3 Inhabilitet

Læs mere

Skuemester- og. lærervejledning for. Uddannelsen. Værktøjsmager

Skuemester- og. lærervejledning for. Uddannelsen. Værktøjsmager Juli 2019 Skuemester- og lærervejledning for Uddannelsen Værktøjsmager Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.iu.dk Generel vejledning 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Honorarregler

Læs mere

Skuemester- og lærervejledning for specialet Finmekaniker

Skuemester- og lærervejledning for specialet Finmekaniker Juli 2019 Skuemester- og lærervejledning for specialet Finmekaniker Finmekanikerassistent Finmekaniker Våbenmekaniker Låsesmed Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V www.iu.dk Generel

Læs mere

2. del: Udarbejdet behandlingsskema til vægge og træværk nyt og tidligere malet. Husk at bruge MBK/MBA typebetegnelser.

2. del: Udarbejdet behandlingsskema til vægge og træværk nyt og tidligere malet. Husk at bruge MBK/MBA typebetegnelser. I det afsluttende projekt skal du vise: 1. at du kan arbejde selvstændig 2. at du kan planlægge og tilrettelægge dit arbejde 3. at du kan overholde en deadline Endvidere skal du vise: 1. at du har et fagligt

Læs mere

Skuemestervejledning. November Skibstekniker, design. Skibstekniker, konstruktion. Skibstekniker, maritime rør. Skibstekniker, reparation

Skuemestervejledning. November Skibstekniker, design. Skibstekniker, konstruktion. Skibstekniker, maritime rør. Skibstekniker, reparation November 2010 Skuemestervejledning Skibsteknikerassistent Skibstekniker, design Skibstekniker, konstruktion Skibstekniker, maritime rør Skibstekniker, reparation Skibsteknikerassistent Industriens Uddannelser,

Læs mere

Skuemestervejledning. November Teatertekniker. Udstillingstekniker. Eventtekniker med speciale i illuminationsteknik

Skuemestervejledning. November Teatertekniker. Udstillingstekniker. Eventtekniker med speciale i illuminationsteknik November 2010 Skuemestervejledning Teatertekniker Udstillingstekniker Eventtekniker med speciale i illuminationsteknik Eventtekniker med speciale i audioteknik Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D

Læs mere

Grundfagsprøve i naturfag E-niveau. Grundforløb 2

Grundfagsprøve i naturfag E-niveau. Grundforløb 2 Grundfagsprøve i naturfag E-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse om prøver

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Prøven er en mundtlig individuel prøve.

Prøve i uddannelsesspecifikt fag. Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1. Prøven er en mundtlig individuel prøve. Prøve i uddannelsesspecifikt fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen trin 1 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014.

Læs mere

Dato: 10. oktober 2007 Detailslagter Side : 1 SLAGTERFAGETS FÆLLESUDVALG

Dato: 10. oktober 2007 Detailslagter Side : 1 SLAGTERFAGETS FÆLLESUDVALG Dato: 10. oktober 2007 Detailslagter Side : 1 Afvikling af svendeprøve for Detailslagteruddannelsen: Umiddelbart efter afslutning af sidste skoleperiode af hovedforløbet indkaldes eleven til svendeprøve

Læs mere

Februar Skuemestervejledning. Metaltrykker Gravør. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D København V.

Februar Skuemestervejledning. Metaltrykker Gravør. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D København V. Februar 2012 Skuemestervejledning Metaltrykker Gravør Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Begrænsninger

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

I denne pjece kan du læse de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel- og forældreorlov.

I denne pjece kan du læse de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Barsel rettigheder for kommende forældre. I denne pjece kan du læse de vigtigste regler for udbetaling af barselsdagpenge samt ret til frihed i forbindelse med barsel- og forældreorlov. Pjecen er delt

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 567 af 02/06/2014 om uddannelserne i den

Læs mere

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2

Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Juli 2016 Grundfagsprøve i Dansk D-niveau Grundforløb 2 Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse

Læs mere

Skolepraktikhåndbog. Bygningsmaler. Døesvej 70 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 www.ucholstebro.dk

Skolepraktikhåndbog. Bygningsmaler. Døesvej 70 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 www.ucholstebro.dk Skolepraktikhåndbog Bygningsmaler Døesvej 70 7500 Holstebro Telefon 99 122 222 www.ucholstebro.dk Indholdsfortegnelse Velkommen side 3 Det er os du møder side 3 Forskelle side 4 Ligheder side 4 Arbejdstid

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017

Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017 Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/05/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1117 af 18/08/2016 bekendtgørelse om social-

Læs mere

Hold A1608. Prøvevejledning til afsluttende prøve Trin 2 - Gældende for hold A1508, A1511, A1603, A1608, A1611

Hold A1608. Prøvevejledning til afsluttende prøve Trin 2 - Gældende for hold A1508, A1511, A1603, A1608, A1611 Hold A1608 Prøvevejledning til afsluttende prøve Trin 2 - Gældende for hold A1508, A1511, A1603, A1608, A1611 Den afsluttende prøve er, jf. 6. stk. 3 i BEK. nr. 500 af 22/04/2015, en mundtlig prøve af

Læs mere

Afsluttende prøve. Social- og sundhedshjælperuddannelsen

Afsluttende prøve. Social- og sundhedshjælperuddannelsen Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen 14. november 2014 Prøven afvikles -i henhold til gældende bekendtgørelse for social- og sundhedshjælperuddannelsen BEK nr. 816 af 20/07/2012 Social-

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Februar 2014 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Censorvejledning. Til brug ved afsluttende prøve på hospitalsteknisk assistentuddannelsen

Censorvejledning. Til brug ved afsluttende prøve på hospitalsteknisk assistentuddannelsen Censorvejledning Til brug ved afsluttende prøve på hospitalsteknisk assistentuddannelsen Udarbejdet af Det faglige udvalg for Hospitalsteknisk Assistentuddannelse April 2011 Det faglige Udvalg for Hospitalsteknisk

Læs mere

Dato: 15. Marts 2012 TARMRENSER Side : 1

Dato: 15. Marts 2012 TARMRENSER Side : 1 Dato: 15. Marts 2012 TARMRENSER Side : 1 Afvikling af svendeprøve for tarmrenseruddannelsen: Umiddelbart efter afslutning af 3. skoleperiode af hovedforløbet som tarmrenser indkaldes tarmrensereleverne

Læs mere

Eksamensvejledning. for. Brødbager, brødbager m/profil

Eksamensvejledning. for. Brødbager, brødbager m/profil Eksamensvejledning for Brødbager, brødbager m/profil Denne vejledning er til brug ved afsluttende eksamen for elever der har valgt uddannelsen som brødbager eller brødbager med profil. 12. februar 2009

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april

Læs mere

Skuemestervejledning. Oktober Elektronikfagtekniker. Radio-tv-fagtekniker

Skuemestervejledning. Oktober Elektronikfagtekniker. Radio-tv-fagtekniker Oktober 2012 Skuemestervejledning Elektronikfagtekniker Radio-tv-fagtekniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Receptionist

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Receptionist Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 9. juni 2011 Receptionist Udstedt af Det faglige Udvalg for Receptionistuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 329 af 28. april 2009 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 8. juni 2009 Gastronom Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 329 af 28. april 2009 om uddannelserne

Læs mere

Din forberedelse. Information til

Din forberedelse. Information til Eksamensreglement / Lærerudgave Information om eksamen: Ved skoleperiodens start 1. Ved skoleperiodens start 2. Eksamensregler for Grundforløb og Hovedforløb 3. Din forberedelse 4. Regler ved mundtlig

Læs mere

Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring

Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring Oktober 2018 Vurdering af eleven Her kan du finde inspiration til at udfylde vurderingsskema og praktikerklæring 2 Indhold Introduktion... 3 Konkret eksempel på en faglig vurdering... 4 Kompetenceniveauer

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for ernæringsassistentuddannelsen. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen (Svendeprøven) Svendeprøveopgaven Den Selvvalgte opgave Den bundne opgave

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: 21. maj 2008 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 150 af 4. marts 2008 om uddannelserne

Læs mere

Skuemestervejledning

Skuemestervejledning Juni 2013 Skuemestervejledning Film- og tv-produktionstekniker Film- og tv-assistent Billedmediernes Faglige Udvalg Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 Grundfaget Naturfag afsluttes med en eksamen på 1. Hovedforløb. I følgende dokument beskrives, hvorledes Nordjyllands Landbrugsskole

Læs mere

Udarbejdet af: Pia Schmidt

Udarbejdet af: Pia Schmidt Udarbejdet af: Pia Schmidt Borgeren henvender sig til skolen. - vil gerne realkompetencevurderes mhp. at gennemføre en EUD uddannelse under GVU lovgivningen Uddannelses- og Erhvervsvejledningen koordinerer,

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016 Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 270 af 15/03/2016 bekendtgørelse

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for pædagogisk assistent uddannelse gældende fra september 2013 1 Indholdsfortegnelse Indhold BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Skuemestervejledning. November Film- og tv-produktionstekniker. Film- og tv-assistent

Skuemestervejledning. November Film- og tv-produktionstekniker. Film- og tv-assistent November 2010 Skuemestervejledning Film- og tv-produktionstekniker Film- og tv-assistent Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016 Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Pa baggrund af eksaminationsgrundlaget vurderes elevens evne til at:

Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Pa baggrund af eksaminationsgrundlaget vurderes elevens evne til at: Afsluttende prøve Trin 1 Social- og sundhedshjælperuddannelsen Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser nr. 1010 af 22/09/2014. Bekendtgørelse

Læs mere

Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Prøven er en mundtlig gruppeeksamen.

Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen. Prøven er en mundtlig gruppeeksamen. Afsluttende prøve Social- og sundhedshjælperuddannelsen Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen er reguleret af: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (nr. 367 af 19/04/2016) (hovedbekendtgørelsen)

Læs mere

Eksamensreglement HG 2014-2015. Underviser og censor

Eksamensreglement HG 2014-2015. Underviser og censor Eksamensreglement HG 2014-2015 Underviser og censor Tradium Kirketoften 7 9500 Hobro Tlf. 96 57 02 64 Tradium Minervavej 57 8960 Randers SØ Tlf. 87 11 43 08 Denne folder er Tradium s regler til underviser

Læs mere

Prøvevejledning til afsluttende prøve

Prøvevejledning til afsluttende prøve Prøvevejledning til afsluttende prøve Social-og sundhedsassistentuddannelsen (startet EFTER 1. 1. 2017) Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016

Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016 Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 370 af 15/03/2016 bekendtgørelse

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser. April 2013.

Generelle prøvebestemmelser. April 2013. Generelt. Reglerne i de generelle prøvebestemmelser tager udgangspunkt i Ministeriet for Børn og Undervisnings bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser nr. 863 af

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018

Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018 Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1117 af 18/08/2016 bekendtgørelse om social- og sundhedshjælperuddannelsen. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Gravid i malerfaget Dine rettigheder som kommende forælder

Gravid i malerfaget Dine rettigheder som kommende forælder Gravid i malerfaget Dine rettigheder som kommende forælder STORT TILLYKKE Først og fremmest tillykke med, at du skal være forælder. Vi har samlet de vigtigste regler om barsel, udbetaling af dagpenge ved

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Elektronikoperatør Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. august 2014 Elektronikoperatør Udstedt af Industriens Fællesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 454 af 08/05/2014 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Receptionist

Uddannelsesordning for uddannelsen til Receptionist Uddannelsesordning for uddannelsen til Receptionist Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for Receptionistuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Odense Tekniske Skole. Hvad Tekst Link til ots.dk

Odense Tekniske Skole. Hvad Tekst Link til ots.dk Formativ evaluering (Løbende evaluering) Formålet med den løbende evaluering er at afdække elevens tilfredshed med og udbytte af undervisningen. Hensigten er, at lærer og elev kan indrette den videre undervisning

Læs mere

Kapitel 7 Processtyring (instruktioner og procedurer)

Kapitel 7 Processtyring (instruktioner og procedurer) Side 1 af 9 Kapitel 7 Processtyring (instruktioner og procedurer) 038-01 Procedure for afvikling af 1. Formål Formålet med denne procedure er at fastlægge retningslinier for afvikling af den afsluttende

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til skorstensfejer

Uddannelsesordning for uddannelsen til skorstensfejer Uddannelsesordning for uddannelsen til skorstensfejer Udstedelsesdato: 19. juni 2008 Udstedt af det faglige udvalg for skorstensfejer-uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 144 af 29. februar 2008

Læs mere

Februar 2011. Vejledning i gennemførelse af svendeprøven for smedeuddannelsen

Februar 2011. Vejledning i gennemførelse af svendeprøven for smedeuddannelsen Februar 2011 Vejledning i gennemførelse af svendeprøven for smedeuddannelsen Vejledningen er gældende for følgende specialer Klejnsmed, smed (aluminium) og smed (rustfast), der har gennemført grundforløbet

Læs mere

Afgangsprøver %-vis fordeling af afgivne karakterer

Afgangsprøver %-vis fordeling af afgivne karakterer I procent Afgangsprøver 2010 Dette notat giver en fremstilling af resultaterne ved dette års afgangsprøver i 9. og 10. klasse. Den udarbejdes som led i arbejdet med udformning af skolernes kvalitetsrapport

Læs mere

Skuemestervejledning. November 2010. Ædelstensfatter. Ædelmetalstøber. Guldsmed. Korpussølvsmed. Bestiksølvsmed. Butiksguldsmed.

Skuemestervejledning. November 2010. Ædelstensfatter. Ædelmetalstøber. Guldsmed. Korpussølvsmed. Bestiksølvsmed. Butiksguldsmed. November 2010 Skuemestervejledning Ædelstensfatter Ædelmetalstøber Guldsmed Korpussølvsmed Bestiksølvsmed Butiksguldsmed Ciselør Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

Svendeprøvevejledning produktør

Svendeprøvevejledning produktør Svendeprøvevejledning produktør (Censorvejledning) August 2011 Formål med vejledningen... 3 Retningslinjer for den praktiske prøve... 4 Dagens forløb... 4 Trækning af to opgaver samt forberedelse... 5

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser Generelle prøvebestemmelser Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 1. august 2015 0 Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Prøver i områdefag... 2 Prøver i grundfag... 2 Afsluttende prøve...

Læs mere

Uddannelsesordning for Cykel- og motorcykeluddannelsen

Uddannelsesordning for Cykel- og motorcykeluddannelsen Uddannelsesordning for Cykel- og motorcykeluddannelsen Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for cykel- og motorcykeluddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

NIUERNERMIK ILINNIARFIK, NUUK EKSAMENSHÅNDBOG KREATIVITET, KOMPETENCE, UDVIKLING, TEAMWORK NOGLE AFVIKLER UDDANNELSER VI UDVIKLER VIDEN

NIUERNERMIK ILINNIARFIK, NUUK EKSAMENSHÅNDBOG KREATIVITET, KOMPETENCE, UDVIKLING, TEAMWORK NOGLE AFVIKLER UDDANNELSER VI UDVIKLER VIDEN NIUERNERMIK ILINNIARFIK, NUUK EKSAMENSHÅNDBOG KREATIVITET, KOMPETENCE, UDVIKLING, TEAMWORK NOGLE AFVIKLER UDDANNELSER VI UDVIKLER VIDEN JANUAR 2013 FORORD Formålet med denne eksamenshåndbog er at medvirke

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering

Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Prøve i uddannelsesspecifikke fag: Farmakologi og medicinhåndtering Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om erhvervsuddannelser

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Hotel- og fritidsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Hotel- og fritidsassistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 8. juni 2009 Hotel- og fritidsassistent Udstedt af Det faglige Udvalg for Hotel- og fritidsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. tjener

Uddannelsesordning for uddannelsen til. tjener Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 20. maj 2008 tjener Udstedt af Det faglige Udvalg for Tjeneruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 150 af 4. marts 2008 om uddannelserne i

Læs mere

De nye hjælpeskemaer kræver, at det lokale uddannelsesudvalg aktivt tager stilling til, hvordan skemaerne skal anvendes lokalt.

De nye hjælpeskemaer kræver, at det lokale uddannelsesudvalg aktivt tager stilling til, hvordan skemaerne skal anvendes lokalt. Vejledning til lokale uddannelsesudvalg om praktikerklæring og hjælpeskema PASS har på baggrund af revision af den pædagogiske assistentuddannelse udarbejdet nye praktikerklæringer. Praktikerklæringerne

Læs mere

CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG

CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG CENTER FOR NATIONAL VEJLEDNING EKSAMENSHÅNDBOG MARTS 2015 S i d e 1 6 FORORD Formålet med denne eksamenshåndbog er at medvirke til at afklare de mange spørgsmål, du kan have til eksamen. Vi vil gerne skabe

Læs mere

Skuemestervejledning. Juni 2011. Entreprenørmaskinmekaniker. Landbrugsmaskinmekaniker. Personliftmekaniker. Landbrugssmed.

Skuemestervejledning. Juni 2011. Entreprenørmaskinmekaniker. Landbrugsmaskinmekaniker. Personliftmekaniker. Landbrugssmed. Juni 2011 Skuemestervejledning Entreprenørmaskinmekaniker Landbrugsmaskinmekaniker Personliftmekaniker Landbrugssmed Materielmekaniker Kranmekaniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan. Social- og sundhedshjælper. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for. uddannelsen. Gældende fra Januar 2017

Bilag til lokal undervisningsplan. Social- og sundhedshjælper. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for. uddannelsen. Gældende fra Januar 2017 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for Social- og sundhedshjælper uddannelsen Gældende fra Januar 2017 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Skuemestervejledning. Automatiktekniker. Automatiktekniker i elevatorbranchen. Automatiktekniker i elektrobranchen

Skuemestervejledning. Automatiktekniker. Automatiktekniker i elevatorbranchen. Automatiktekniker i elektrobranchen Oktober 2012 Skuemestervejledning Automatiktekniker Automatiktekniker i elevatorbranchen Automatiktekniker i elektrobranchen Elektrotekniker, under udløb fra og med 15. januar 2010 Industriens Uddannelser,

Læs mere

Skuemestervejledning. September Flymekaniker B1. Flymekaniker B2

Skuemestervejledning. September Flymekaniker B1. Flymekaniker B2 September 2012 Skuemestervejledning Flymekaniker B1 Flymekaniker B2 Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING Indledning Skuemestrene

Læs mere

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen.

Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen. Bedømmelsesplan for den afsluttende eksamen for receptionistuddannelsen. 1 Indholdsfortegnelse Side 3 Den afsluttende eksamen (Svendeprøven) Projektopgaven Skriftlig prøve Mundtlig prøve Side 4 Bedømmelsesplan

Læs mere

Evalueringsplan for IBC Handelsgymnasiet Kolding

Evalueringsplan for IBC Handelsgymnasiet Kolding Evalueringsplan for IBC Handelsgymnasiet Kolding 2018-19 IBC s evalueringsplan for hhx-uddannelsen er udarbejdet på baggrund af nedenstående bekendtgørelser: LOV nr. 1716 Lov om de gymnasiale uddannelser

Læs mere

Eksamensreglement på Handelsgymnasiet Ribe HG Underviser og censor

Eksamensreglement på Handelsgymnasiet Ribe HG Underviser og censor Eksamensreglement på Handelsgymnasiet Ribe HG 2014-2015 Underviser og censor Denne folder er Handelsgymnasiet Ribes regler til underviser og censor i forbindelse med afholdelse af eksamen på erhvervsuddannelserne.

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for social- og sundhedshjælpere Januar 2013 Ny uddannelsesordning Opdateret maj 2014

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for social- og sundhedshjælpere Januar 2013 Ny uddannelsesordning Opdateret maj 2014 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for social- og sundhedshjælpere Januar 2013 Ny uddannelsesordning Opdateret maj 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE

Læs mere