Årsberetning KONTAKTCENTER KLIPPEN Lille Colbjørnsensgade København V.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning 2013. KONTAKTCENTER KLIPPEN Lille Colbjørnsensgade 9 1703 København V."

Transkript

1 KONTAKTCENTER KLIPPEN Lille Colbjørnsensgade København V. Årsberetning 2013 Kontaktcenter Klippen er et værested for hjemløse, misbrugere og prostituerede på Vesterbro i København Klippens kørselsteam opsøger hver eneste uge misbrugere i hele Københavns Kommune!

2 Kontaktcenter Klippen - 2 Det er med stor glæde at Kontaktcenter Klippen udsender sin årsberetning Kontaktcenter Klippen har arbejdet med misbrugere i mere end 25 år og er i dag en organisation med mere end 50 frivillige medarbejdere, der arbejder på at motivere misbrugere og hjemløse til at ændre deres situation for at få en bedre tilværelse. Kontaktcenter Klippen har i år udvidet sine aktiviteter med et opsøgende arbejde (kørselsteam), som opsøger misbrugere og hjemløse på deres opholdssteder. Kontaktcenter Klippens aktiviteter består nu af: Værestedet Klippen, hvor vi har haft hundredevis af gæster i årets løb. Værestedet er et sted, hvor mennesker søger fred og ro, lidt af spise og ikke mindst, hjælp til livet. Allan Frederiksen Leder, Kontaktcenter Klippen Kørselsteamet, opsøger misbrugerne på deres tilholdssteder. Kørselsteamet ønsker at skabe relationer til disse mennesker således at det er muligt at motivere dem til en ændring i deres liv. Genbrugsbutikken Cirkelines Æske, som ved salg af børnetøj m.m. gør det muligt at give økonomisk støtte til personer, som vil i behandling på et rehabiliteringscenter. Butikken tilbyder en struktureret hverdag for tidligere misbrugere, som tilknyttes butikken, som frivillig medarbejder. I dette skrift vil læseren finde information om: 1. Visioner og mål for Kontaktcenter Klippen 2. Værestedet Klippen 3. Kørselsteamet 4. Mennesker i behandling 5. Genbrugsforretningen Cirkelines Æske 6. Tak til vore støtter Der er kun et at sige: Velkommen til at læse! Velkommen til også at klikke ind på hjemmesiderne: Mange venlige hilsner Leder: Allan Frederiksen Telefon:

3 Kontaktcenter Klippen - 3 Visioner og mål Klippen har i mere end 25 år fungeret som et værested for hjemløse, stof- og alkoholmisbrugere og prostituerede. Klippen er beliggende på Vesterbro og ledes i dag af Allan Frederiksen. Allan Frederiksen der er ansat af Klippen, arbejder på gadeplan ud fra Værestedet Klippen, samt med opfølgning af klienter på rehabiliteringscentre og med kørselsteamet, der én gang i ugen kører til forskellige pladser rundt om i Københavns Kommune for at besøge og opmuntre de mange øldrikkere og andre misbrugere til at starte et nyt og resocialiseret liv med arbejde, familie, venner. Formålet med Klippens arbejde er at hjælpe og motivere misbrugere til behandling og en ny start på livet og til at få genetableret sociale og menneskelige relationer til familie og samfund. Målgruppen er primært unge narkomaner, samt alkoholikere og prostituerede. Men også ældre blandingsmisbrugere frekventerer Klippen. Vi har åbent 3 aftener om ugen fra kl Igennem samtaler og engagement i den enkelte misbrugers liv opbygges de menneskelige kontakter, der skaber tillid og åbenhed overfor den hjælp, vi kan tilbyde. I Klippen serverer vi smørrebrød, sandwiches, kaffe/the og varm chokolade. Vi uddeler tøj, sko og soveposer når dette haves på lager og prøver så vidt muligt at hjælpe på andre områder. Mange bruger Klippen som et fristed, hvor de føler, de kan komme og møde mennesker, der vil lytte til dem, og som de derfor kan dele mange af deres bekymringer og problemer med. Klippen har igennem de sidste mange år haft kontakt til mange brugere hvert år, og i 2013 har vi haft kontakt med omtrent 450 hjemløse og misbrugere i hele Københavns Kommune. Det sker ud fra værestedet på Vesterbro og igennem vores kørselsteam hver onsdag eftermiddag. I 2014 ønsker vi at udvide kørselsteamets aktivitet til flere dage, hvorved vi også kan besøge flere områder af København herved at antallet af brugere vi har kontakt med vil stige til Cirkelines Æske er et hjælp til selvhjælps projekt. Cirkelines Æske er en genbrugsforretning med børnetøj og legetøj til børn fra 0-12 år. Visionen er at hjælpe personer med et mindre eller tidligere misbrug tilbage til et velfungerende liv med arbejde og familie, samt at hjælpe personer med psykiske lidelser til en hverdag med indhold. Vores mål er at have en klient på arbejde i alle ugens dage, sammen med det team af frivillige medarbejdere, der ekspederer i butikken. Butikkens overskud går til, at flere kan få hjælp til at komme i rehabilitering. Klippen arbejder ud fra det kristne menneskesyn Menneskesynet har vi defineret sådan: Mennesket, uanset dets situation, er unikt og skal værdsættes som sådant og have muligheder for at udvikle de evner og gaver, som er givet det enkelte menneske.

4 Kontaktcenter Klippen - 4 Værestedet Klippen Kontaktcenter Klippen er i 2013 blevet mange oplevelser rigere. Vi oplever at det nytter at gøre en forskel for de mest udstødte mennesker i København både hvad angår de danske og mange udlændinge der strømmer til Danmark. I løbet af året har vi et par gange hjulpet nødstedte udenlandske brugere videre i systemet i samarbejde med Københavns Kommune. Det gælder blandt andet en yngre mand fra Estland. Brugerne i Klippen I løbet af året har Klippen haft besøg af ca gæster. Mange er gengangere, men der kommer hele tiden nye brugere til. Tallet svarer til, at der pr. åbningsaften kommer ca. 30 brugere i Klippen. Nogle aftener er der fyldt til bristepunktet. Andre aftener kan der være mere stille. Holdet i Klippen går ofte også en aftentur på gaden på indre Vesterbro for at få kontakt til de mange danske misbrugere. På en kort tur rundt i gaderne kan vi møde flere end 20 misbrugere. Vi hilser også på de prostituerede (handlede kvinder) og sørger for at de får noget varmt at drikke og et smil med på vejen. Et venligt blik eller smil betyder mere end man tror. Ofte er vore nye gæster kommet forbi Klippen fordi vi har uddelt vores nye postkort eller mødt en person på gaden med et venligt blik. Det er ofte de små ting der i sidste ende gør den store forskel. Det oplever vi gang på gang. DET NYTTER AB Medarbejdere fra Klippen og Cirkelines Æske til Teen Challenge Europakonference i Prag, Tjekkiet. Der bliver gjort klar til hygge i Klippen - en mandag aften. Medarbejderne i Klippen Kontaktcenter Klippen havde ved udgangen af 2013 hele 33 frivillige medarbejdere. Flere har været med i mere end 15 år, andre er helt nye blandt andet i Klippens kørselsteam. Medarbejderne kommer med meget forskellige erfaringer og baggrunde. Vi har en sygeplejerske, præst, selvstændig, social- og sundhedshjælper, pensionist, studerende, It-nørder, praktikant, socialrådgiver, pædagog, jurist, ledere, m.fl.. Klippen bestræber sig hvert år på at uddanne medarbejderne bedst muligt. I 2013 modtog medarbejderne blandt andet undervisning af Søren Kokkenborg fra Betesda Rehabiliteringscenter, Michelle Mildwater fra Hope Now (handlede kvinder), Hans Andersen fra Exit Danmark (program for ex-fanger). Derudover mødes de frivillige til andre fællesskabsorienterede aktiviteter udenfor det frivillige arbejde i Klippen eller Cirkelines Æske.

5 Kontaktcenter Klippen - 5 På Sommerlejr med Klippen Hvert år i august måned arrangerer organisationen Teen Challenge en sommerlejr på rehabiliteringscentret Betesda. Denne lejr er målrettet tidligere beboere samt medarbejderne i de forskellige gadeplansprojekter, tilknyttet Teen Challenge i Danmark. Også mange andre med interesse i arbejdet blandt misbrugere og hjemløse deltager. De sidste seks år har vi haft nogle af Klippens brugere med på lejren - som strækker sig over fem dage. Formålet er at give dem en pause fra deres misbrug og opmuntre dem til at leve et anderledes og sundere liv. Klippen har betalt for rejse og ophold. Til gengæld har brugerne så lovet ikke at tage alkohol, hash eller andre stoffer med. Vi begyndte med én, og i 2012 havde vi fem mand og én kvinde med. I 2013 havde vi 2 mænd med, da 6 andre desværre var blevet forhindret i dagene op til. - Vi spiser altid lækre grillpølser og hjemmelavede vafler, og så hygger vi med gode møder, spil, kaffebord, swimmingpool, naturen, mm.. På Sommerhustur med et par brugere Det handler om fællesskab Fra mandag den 29. april torsdag den 02. maj var Klippen på Sommerhustur på Lolland Falster med 3 brugere fra Klippen og Cirkelines Æske. Fokusset var at komme lidt væk fra København og det stressede byliv, og have tid til fællesskab med hinanden. Da vi var ankommet til den danske sydhavsø, startede vi med at handle ind og lavede herefter en fælles plan for dagene. Vi besluttede os blandt andet for en tur til Knuthenborg Safaripark, hvilket var en virkelig sjov oplevelse. Vi kørte også en tur til Møns Klint hvor vi vandrede rundt på stranden og fik is. Vi fik også nydt stranden og naturen i nærheden af sommerhuset. Turen blev en stor succes med et godt og tillidsfuldt fællesskab. FÆLLE SSKAB I sommerhuset hyggede vi med sauna, guitar/sang og god mad. Vi delte vores livshistorier og lærte hinanden bedre at kende. På Tivolitur med brugerne fra Enghave Plads Fredag den 30. august 2013, fra kl , havde Klippen inviteret 8 brugere fra Enghave Plads med på Tivolitur. De dukkede alle op foran Tivolis hovedindgang, dog med en stor pose bajere i kurven på den enes el-scooter. Men det mest utrolige var, at ingen af dem drak noget i de 4½ time vi var sammen i Tivoli. Det havde vi nok ikke lige forventet. - Vi startede med at spise buffet på Hercegovina, hvor alle drak store colaer. Derefter købte vi turpas og prøvede de fleste forlystelser i parken. Vi sluttede af med kaffe og kage og takkede hinanden for nogle hyggelige timer sammen! Det var en rigtig god Tivolitur for alle 8 brugere, og ikke mindst for Klippen. Alle var efterfølgende meget taknemlige for turen og indholdet. Den bedste kommentar fra turen, kom et par uger efter fra en af brugerne: Jeg har været på antabus i de sidste 10 dage, da jeg på Klippens Tivolitur oplevede, at jeg sagtens kan have det sjovt uden at drikke alkohol. (han er stadig på vej i den rigtige retning) - Det er sådanne forandringer vi tilstræber, når vi invitere brugere med ud.

6 Kontaktcenter Klippen Klippen - 6 Sommerfest i Klippen Hver sommer afholder Klippen en sommerfest for vores mange brugere. Vi fik i år besøg af Sabina Mathew med band. Vi sang med på de kendte sange. Der blev spist mange pølser og lavet lækre hotdogs i løbet af aftenen, der var en glad og munter stemning blandt brugerne. En af brugerne huskede tilbage på en sang som Sabina tidligere havde sunget ved et andet arrangement - hvilken han gerne ville høre igen. Men bandet havde ikke lige fået øvet sig på den, så Sabina forklarede ham i stedet hvad sangen handlede om: den fortabte søn. Det fik tårerne frem i mandens øjne. Så ja, der var også store følelser fremme i løbet af den flotte sommeraften i Klippen på Lille Colbjørnsensgade Julen i Klippen Hvert år i december måned fejrer Kontaktcenter Klippen julen med en ordentlig fest. Denne gang havde vi udvidet aktiviteterne og arrangeret underholdning igennem hele december måned. Vi fik blandt andet besøg af et kor fra Musikvidenskab på Københavns Universitet og andre spændende sangere/musikere. Vi spillede også julebanko, spillede julemusik og havde sørget for masser af æbleskiver, brunkager og lækre chokolader, mm.. Julefesten torsdag den 19. december Torsdag den 19. december afholdt Klippen sin årlige julefest. Vi gentog succesen fra 2012 og havde inviteret Sabina Mathew med band til at spille og synge julen ind for vore mange brugere. Omkring brugere besøgte os i løbet af aftenen. Rigtig mange spiste af den gode julemad, festede og dansede sammen med de andre brugere. Der blev uddelt flotte gaver, og Julemanden kiggede forbi. Klippens leder delte også en god julehistorie til opmuntring for de mange gæster. Alt i alt en rigtig god og festlig aften! Gæsterne spiste i løbet af aftenen flæskesteg. Tilbehøret var kartofler (også de brune), rødkål, brun sovs og franske kartofler. Til dessert var der risalamande med kirsebærsauce. Til de af vore gæster, der ikke spiste svinekød, havde vi sørget for kyllingefileter. Tusind tak til Københavns Kommune og Bikuben Fonden for økonomisk støtte. Derudover skal lyde en stor tak til Jesper Fuchs og hans arbejdskollega der igen i år sørgede for at alle vores brugere fik noget godt at spise

7 Kontaktcenter Klippen - 7 Kørselsteamet I januar måned 2013 startede Klippen et kørselsteam i København. Formålet er at køre ud og møde misbrugerne på deres enemærker - de såkaldte kendte hænge-ud pladser. I slutningen af 2012 havde vi afprøvet konceptet et par gange ved at køre ud til Sundholm på Amager. Vi oplevede her at brugerne blev glade og forundrede over, at vi ville komme til dem med frisksmurte sandwiches, kaffe, the og varm kakao. Vi startede med 2 frivillige medarbejdere i januar måned og ved afslutningen af 2013 var der 12 frivillige medarbejdere på holdet. Da vi gik i gang i januar måned sidste år, så startede vi med at køre til Enghave Plads og Mozarts Plads for at besøge brugerne der. Senere på året blev det muligt at udvide til Hovedbanegården, samt til de mange danske og grønlandske brugere der opholder sig på Christianshavns torv. Udover at uddele mad og drikke, så opmuntrer vi løbende brugerne til at træffe sundere valg for deres liv. Vi fortæller dem at vi gerne ser på mulighederne for at de kan komme i behandling. Vi prøver at opbygge en god relation og skabe et tillidsfuldt fællesskab med brugerne. På sigt håber vi at der er flere der ønsker at komme i behandling eller på anden vis få det bedste ud af deres liv. Fredag den 30. august havde vi således inviteret 8 brugere fra Enghave Plads med i Tivoli hvilket blev en stor succes. Derudover tager vi gerne på hospitals besøg, inviterer på restaurant, sommerhus tur og lign.. Vi kontakter også gerne brugernes kontaktpersoner og står klar hvis der er brug for anden hjælp/vedledning. I december måned havde vi endvidere en lækker hjemmelavet tomatsuppe med på pladserne hvilket brugerne var vilde med. Vi glæder os rigtig meget til at fortsætte arbejdet og håber at vi fremover kan komme rundt til andre pladser og få kontakt til flere misbrugere Inspirationen til arbejdet kommer fra et besøg hos Teen Challenge i Portugal i sommeren Teen Challenge Portugal har et lign. gadeplansarbejde. Et arbejde der har rigtig stor succes med at hjælpe misbrugere videre i livet. Gennemsnitligt antal brugere vi møder pr. gang: Enghave Plads: 15, Mozarts Plads: 18 personer, Brugere som vi har haft god kontakt til: Enghave Plads: 80+, Mozarts Plads: Mange af dem har vi løbende kontakt med!

8 Kontaktcenter Klippen - 8 Personer i behandling i 2013 For Klippens vedkommende, så startede 2013 med at vi fik Hans i behandling på Betesda Rehabilitering i Kibæk ved Brande. Hans havde inden da prøvet utallige af Københavns Kommunes forskellige behandlingstilbud, men ingen af dem havde fået ham ud af alkoholmisbruget. På det tidspunkt havde Hans fået nervebetændelse i den ene fod, hvilket kunne sætte sig som en kronisk sygdom. Så da Hans i slutningen af 2012 fik en bevilling fra misbrugscentret til at komme i døgnbehandling på Betesda, så blev dette fejret med medisterpølse sammen med Klippens leder på et nærliggende værested. Hans havde et par gode måneder på Betesda, inden han valgte at klare udfordringerne på egen hånd. Klippen har stadig en rigtig god kontakt med Hans og oplever at han er godt på vej mod et nyt liv. Nadeena der er 23 år gammel var i 2013 også i behandling på Betesda Rehabilitering - støttet af Klippens genbrugsbutik Cirkelines Æske. Nadeena er vokset op med en far der var narkoman, en onkel der ryger hash og tager svampe og en morfar der er alkoholiker, så hun har altid haft stoffer tæt inde på livet. Efter et par gode måneder i behandling, fulgte der et par hektiske måneder i misbrug hjemme i Helsingør i foråret. Nadeena fandt dog lysten og viljen til behandlingen frem og fortsætte sit behandlingsforløb på Betesda fra maj måned Nadeena har siden været rigtig godt på vej, og vi oplever at hun ønsker at holde sig fri af misbruget. I starten af 2014 skal Nadeena i gang med et udslusningsforløb i samarbejde med Betesda. Vi i Klippen støtter op om hendes forløb og håber at kunne hjælpe hende videre i livet I løbet af året er det lykkedes for Klippen at hjælpe yderligere 3 personer i behandling med hjælp fra Cirkelines Æske. Den ene person er i behandling for sit mangeårige alkoholmisbrug. En anden er i behandling for et hash og speedmisbrug. Denne person har i flere omgang levet som hjemløs på gaden sammen med sin hund. Han har boet på forskellige herberger og hos venner, og har prøvet at få livet til at hænge sammen på bedst mulige måde. Personen har været i et misbrug lige siden han som 14 årig valgte at gå sine egne veje. I dag er han rundet de 40 år. Det er selvfølgelig rigtig svært at omlægge sit liv fra den ene dag til den anden, specielt efter at have været i misbrug i så mange år. Behandling i 2013 I løbet af 2013 har Klippen haft mulighed for at støtte 5 personer i deres døgnbehandlings forløb på blandt andet Betesda. Derudover har Klippen været medvirkende til at andre er blevet opmuntret til dagbehandling og individuelle forløb med psykoterapi og lignende. Det skyldes bl.a. vores opsøgende arbejde på gadeplan. Andre har fået nyt mod på livet og fundet sig en læreplads eller fast arbejde. Andre er kommet i praktik og hjælpes derved videre Billeder fra Betesda Rehabilitering Teen Challenge Danmark Klippen er en del af Teen Challenge Danmark. Det giver os mulighed for at følge en misbruger fra gaden til behandling og i udslusning. I den forbindelse samarbejder vi med Betesda Rehabilitering (Kibæk) for behandling og udslusning. I Danmark består Teen Challenge af: Kontaktcenter Klippen Cirkelines Æske Betesda Rehabilitering Gadecafeen i Århus TC cafeen i Helsingør Befree i Roskilde TC Gadeplansarbejdet i Esbjerg Teen Challenge findes i mere end 90 lande verden over. Arbejdet blev startet af præsten David Wilkerson i New York i 1958.

9 Kontaktcenter Klippen - 9 Cirkelines Æske Cirkelines Æske er en genbrugsbutik med tøj til børn fra 0-12 år, samt legetøj. Alt overskud går til at støtte misbrugere i behandling. Butikken aktiverer også tidligere misbrugere ved at give dem en struktureret dag i butikken. Læs mere på butikkens hjemmeside: Ny leder af Cirkelines Æske Pernilla Frederiksen, der er Svensk, er pr. 1. december 2013 tiltrådt som ny leder af genbrugsbutikken Cirkelines Æske. Det skete i forbindelse med at Ann Lis Fuchs valgte at gå på pension. Pernilla kommer fra et travlt job i Københavns Lufthavn hvor hun var butikkens bedste sælger. Pernillas baggrund tæller blandt andet en uddannelse som socialrådgiver, samt en Master i socialt arbejde fra Mitt Universitetet i Östersund i Sverige. Igennem mange år har Pernilla arbejdet med eller været frivillig i forskelligt socialt arbejde. Pernilla har blandt andet været frivillig medarbejder på et herberg i Stockholm. Hun har arbejdet med ældre demente mennesker i Östersund, og hjulpet utilpassede unge indvandrere i Malmø. Pernilla elsker at gøre en forskel for mennesker omkring sig, og nyder at være startet i sit nye job. Pernilla er i øvrigt gift med Allan Frederiksen, der er den daglige leder af Kontaktcenter Klippen. Pernilla Frederiksen Et par facts om Cirkelines Æske: I forhold til 2012 er der en fremgang i omsætningen på 20 %. Største salg i butikken på én dag: kr. Der er 20 frivillige medarbejdere i butikken. 2/3 er over 50 år. I 2013 støttede Cirkelines Æske 4 misbrugere økonomisk, så de kunne komme i døgnbehandling. Cirkelines Æske har i 2013 haft 2 personer i praktik i butikken kunder i butikken pr. dag. I november måned 2013 udvidede butikken sine åbningstider til at være kl på alle hverdage. Tidligere var der åbent fra Cirkelines Æske modtager blandt andet legetøj og tøj fra private, kunder og kirker. Reception i Cirkelines Æske I forbindelse med at Ann Lis Fuchs gik på pension pr. 1. december, og Pernilla blev ansat som den nye leder, så afholdtes en reception i Cirkelines Æske, torsdag den 28. november Butikkens kunder og givere, samt frivillige fra både Klippen og Cirkelines Æske var inviteret med. Til lejligheden talte formanden for Klippen og formanden for Teen Challenge i Danmark. Der blev hygget og fortalt gode historier. Derudover var der kaffe, the og sodavand, samt en stor lagkage og slik til børnene, der selvfølgelig også kiggede forbi. Adresse: Cirkelines Æske Blågårdsgade 31C 2200 København N. Telefon:

10 Kontaktcenter Klippen - 10 Tak til vores støtter og samarbejdspartnere Private fonde: Til sidst vil Kontaktcenter Klippen gerne takke for den store økonomiske hjælp, vi har modtaget i Tusind tak til de private fonde der støtter op om Klippens arbejde. Ethvert biddrag gør en kolossal forskel for os, og giver os mulighed for at fortsætte vores arbejde med at hjælpe hjemløse, misbrugere og prostituerede i og omkring værestedet og nu også rundt i hele Københavns Kommune. Offentlige puljer: Socialministeriets PUF Pulje Københavns Kommune, 18 Uddannelsespuljen Erindringsmøntmidlerne Andre samarbejdspartnere: JBS Undertøj Presenta v. Lars Elm-Fich Kirken i Kulturcenteret Og tak til alle de private givere der med mindre eller større beløb støtter Klippens arbejde. Uden dem ville det være umuligt fortsat at række ud til de udstødte og hjemløse i København. Klippens netværk Klippen er en selvstændig organisation, som er medlem af den verdensomspændende organisation Teen Challenge, der arbejder målrettet for at hjælpe unge ud af misbrug. Teen Challenge er et forum, hvor man mødes, udveksler erfaringer og tilbyder undervisning. F.eks. ved TC Danmark medarbejdersamlinger og ved TC Europakonference én gang i året. Klippen er medlem af Frivilligt Forum i København. Klippen er medlem af Landsforeningen af Væresteder LVS. I 2013 har vi haft et godt samarbejde med Mændenes Hjem i Lille Istedgade, Hope Now, og Reden og mange offentlige myndigheder omkring visitering af misbrugere. Klippens bestyrelse: Præst, Johannes Fuchs (Formand) Advokat, Søren Kokkenborg Direktør, Ole Hamann SFO-leder, Harald Schmidt Salgschef, Susanna Poulsen (flyttede til Nuuk i slutningen af året) Leder: Allan Frederiksen Vesterfælledvej 37, 4 tv København V. Telefon

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Flere unge hjemløse KOPI. Indsatte gidsler. På guidede ture med

Flere unge hjemløse KOPI. Indsatte gidsler. På guidede ture med h u sfo r bi nr. 5 maj 2013 17. årgang pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren køb af sælgere med synligt id-kort Flere unge e Indsatte gidsler i lærerkonflikt På guidede ture med e KOPI Køb kun avisen af sælgere

Læs mere

Kofoeds Skole Nyrnberggade 1 2300 København S Tlf. 3268 0200 E-mail: ks@kofoedsskole.dk www.kofoedsskole.dk. Design. Kofoeds Skole.

Kofoeds Skole Nyrnberggade 1 2300 København S Tlf. 3268 0200 E-mail: ks@kofoedsskole.dk www.kofoedsskole.dk. Design. Kofoeds Skole. 2011/12 ÅRSSKRIFT HJÆLP T I L SELVHJÆLP T IL SOC I A L T UDSAT TE Kofoeds Skole Nyrnberggade 1 2300 København S Tlf. 3268 0200 E-mail: ks@kofoedsskole.dk www.kofoedsskole.dk Ansvar: Redaktør: Design og

Læs mere

MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM FORTÆLLER

MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM FORTÆLLER MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG/FREDEHJEM FORTÆLLER 2 MOR OG BARN OG SAMFUND? MOR OG BARN OG SAMFUND? UNGE MØDRE TILKNYTTET JYSK BØRNEFORSORG / FREDEHJEM FORTÆLLER Udgivet

Læs mere

Bilag 2. Følgende bilag indeholder et interview af Hanne Pedersen, lederen af Kirkens Korshærs Natcafé på Stengade 40. Interview med Hanne Pedersen

Bilag 2. Følgende bilag indeholder et interview af Hanne Pedersen, lederen af Kirkens Korshærs Natcafé på Stengade 40. Interview med Hanne Pedersen Bilag 2 Følgende bilag indeholder et interview af Hanne Pedersen, lederen af Kirkens Korshærs Natcafé på Stengade 40 Interview med Hanne Pedersen Foretaget i Natcaféen, på Stengade. Onsdag d. 09.04.14

Læs mere

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer

Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare. Livet på hjemløseboformer Solen går op, solen går ned, og jeg venter bare Livet på hjemløseboformer Udvalgte resultater fra brugerundersøgelse af SFI 15 Kolofon Februar 15 Oplag: 1.5 Fotograf: Peter Elmholt (elmholt.dk) Grafisk

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

I GRØNLAND ER JEG FOR DANSK, OG I DANMARK ER JEG BARE GRØNLÆNDER

I GRØNLAND ER JEG FOR DANSK, OG I DANMARK ER JEG BARE GRØNLÆNDER I GRØNLAND ER JEG FOR DANSK, OG I DANMARK ER JEG BARE GRØNLÆNDER Udfordringer for udsatte grønlændere i Danmark Kolofon: Oplag: 2.000 Illustrationer: Sara Brandt Kronborg Grafisk produktion og layout:

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10

Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5. Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 cellehåndbog indholdsfortegnelse Forord... 4 Skywalks Eksistensgrundlag... 5 Skywalks trosgrundlag... 7 Cellegruppernes formål... 10 Cellegruppelederen... 12 Cellegruppeaftenerne... 15 Facilitering...

Læs mere

DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2. FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3. SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4. KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR!

DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2. FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3. SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4. KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR! Marts 2013 DET SOCIALE LANDSKAB UNDER FORANDRING side 2 FOKUS PÅ CSR-PARTNERSKABER side 3 SYNLIGHED OG SAMARBEJDE side 4 KOFOEDS SKOLE FYLDER 85 ÅR! side 9 Det sociale landskab under forandring Det sociale

Læs mere

Sommerferie i Sorø side 8-9

Sommerferie i Sorø side 8-9 September 2007 Sommerferie i Sorø side 8-9 Til VM i fodbold for hjemløse side 3 Projekt Forward og eksmisbrugere side 6-7 Hvad siger du, når jeg siger misbruger? 2 LEDER Vi forfalder ofte til at sætte

Læs mere

På plejehjem med flasken. Pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren nr. 66 oktober 2007

På plejehjem med flasken. Pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren nr. 66 oktober 2007 hus forbi Køb avisen på stationen ikke i toget Pris 20 kr. 8 kr. går til sælgeren nr. 66 oktober 2007 På plejehjem med flasken Østeuropæiske hjemløse vækker bekymring Røvere og studerende bor dør om dør

Læs mere

SYD eren. Marts 2012

SYD eren. Marts 2012 SYD eren Marts 2012 AA s VAGT-TELFON: 70 10 12 24 Web: www.anonyme-alkoholikere.dk E-mail: aa@anonyme-alkoholikere.dk AA Region SYD: Fyn, Syd og Sønderjylland Formand Carl Martin, (Fanø) 2335 8354 carl.martin@fanonet.dk

Læs mere

Gellerup.nu. Rygestop med Hacer. Maher hjælper mænd. Magasinet for Gellerupparkens og Toveshøjs beboere. Engin træner ude

Gellerup.nu. Rygestop med Hacer. Maher hjælper mænd. Magasinet for Gellerupparkens og Toveshøjs beboere. Engin træner ude t skræppebladet Magasinet gellerup.nu er en del af Skræppebladet Maher hjælper mænd 3 Engin træner ude 6 Rygestop med Hacer Gellerup.nu 15 l Magasinet for Gellerupparkens og Toveshøjs beboere Kvinder knyttes

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Fortællinger om alkohol

Fortællinger om alkohol Fortællinger om alkohol erfaringer fra familieorienteret alkoholbehandling i Århus Kommune Alkoholbehandlingen Århus Kommune Forsorg og Misbrug Socialforvaltningen Familiefortællinger om alkohol - erfaringer

Læs mere

De gode fortællinger

De gode fortællinger Udvikling og forandring NØRBYGÅRD NYT alkoholdbehandlingscenter og bosted Nr. 3 2010 21. årgang De gode fortællinger 30 ÅRS JUBILÆUMSUDGAVE 1980-2010 Nørbygårdforeningen er en støtteforening for Nørbygård

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

Der er kun én, der kan forandre din situation, og det er dig selv. Hvis du beslutter det, er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig.

Der er kun én, der kan forandre din situation, og det er dig selv. Hvis du beslutter det, er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig. FAKTUM KRIMINALFORSORGEN Der er kun én, der kan forandre din situation, og det er dig selv. Hvis du beslutter det, er der mange mennesker, der gerne vil hjælpe dig. Hans Andersen, Exit, til de indsatte

Læs mere

Midtvejsevaluering af Café Klare - natcaféen for kvinder

Midtvejsevaluering af Café Klare - natcaféen for kvinder Midtvejsevaluering af Café Klare - natcaféen for kvinder December 2011 Ane Kirk 1 Resumé Denne rapport indeholder resultaterne af midtvejsevalueringen af Café Klare, en natcafé for kvinder. Café Klare

Læs mere

Brug hinanden 11 historier om frivillighed

Brug hinanden 11 historier om frivillighed Brug hinanden 11 historier om frivillighed Redaktion: Frivilligafdelingen Tekst: Gitte Roe Eriksen Foto: Stefan Kai Nielsen, EKKO Pressefoto Grafisk design: Lotte Rask Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag:

Læs mere

10. klasse havde sidste. maj og var i. udklædte. Det samme gjaldt lærerne.

10. klasse havde sidste. maj og var i. udklædte. Det samme gjaldt lærerne. SOMMER 2008 Lederen: S. 2 Sommerhilsen fra skolebestyrelsen: S. 4 10. klasse havde sidste skoledag den 29. maj og var i den anledning festligt udklædte. Det samme gjaldt lærerne. Sikker skolevej S. 5 Sommerlejr/

Læs mere

Tak. Tak. Mange tak. Indhold. 2.000 km. i bil i Malawi. side 2-3. Møbelbutikken i Åbyhøj. side 4-5. Lidt blandet genbrugsgodt.

Tak. Tak. Mange tak. Indhold. 2.000 km. i bil i Malawi. side 2-3. Møbelbutikken i Åbyhøj. side 4-5. Lidt blandet genbrugsgodt. Genbrugsbutikkernes blad Efterår/vinter 2012 10. årgang nr. 2 Tak. Tak. Mange tak. Foto: Nils Lund Indhold 2.000 km. i bil i Malawi side 2-3 Møbelbutikken i Åbyhøj side 4-5 Lidt blandet genbrugsgodt side

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

Den Selvejende Institution Overførstergården. Årsberetning 2005.

Den Selvejende Institution Overførstergården. Årsberetning 2005. 30. april 2006 Den Selvejende Institution Overførstergården. Årsberetning 2005. Årsberetningen er i anledning af herbergets 10 års jubilæum skrevet, så den dækker begivenheder og erfaringer i perioden

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere