17. internationale biologiolympaide i Rio Cuarto, Argentina, 2006 Elevdagbog

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "17. internationale biologiolympaide i Rio Cuarto, Argentina, 2006 Elevdagbog"

Transkript

1 17. internationale biologiolympaide i Rio Cuarto, Argentina, 2006 Elevdagbog Det danske hold ved åbningsceremonien (foto: KW) Torsdag den 6. juli 2006 Første dag på vores bio-tur til Argentina! Vågner i flyet ved, at morgenmaden bliver serveret af en af de overfriske stewarder. Det er stadig mørkt udenfor, ja faktisk er dagen blot 3 timer gammel, men forude venter en fantastisk tur, og trætheden forsvinder og erstattes af forventningens sommerfugle. Få timer efter står solen op, og Buenos Aires kommer til syne, en millionby (14 mio. indbyggere). Efter vi er landet sikkert, og alle (heldigvis) har fået deres bagage, kører vi ind til hotellet NH Joustesen, hvor vi skal tilbringe de første 3 dage af turen. Hotellet ligger midt i Buenos Aires med gåafstand til mange seværdigheder. Da alle har fundet sig til rette på hotellet, vender vi hovederne mod byens gader for at opleve atmosfæren. Vi lægger vejen forbi Caminito La boca. Et kvarter kendt for sine mange spraglede huse i alle farver: rød, gul, grøn osv. På vejen derud går vi forbi slumkvarterer, og det går op for os, at Buenos Aires også er en by med mange arbejdsløse, der må kæmpe for overlevelsen ved tiggeri. Det er interessant at se byen fra sin mindre charmerende side. I området Caminito nyder vi en cola og tager derefter en bybus hjem til hotellet, noget af en bedrift, hvis I vidste hvordan de busser ser ud og kører! De er virkelig faldefærdige og så kører de på kryds og tværs af byen, så man bliver helt rundtosset. Men hjem kommer vi, totalt udkørte efter den lange flyvetur og de mange nye oplevelser og indtryk. Dagen ender derfor med at vi piger går i seng og resten af holdet tager på restaurant for at prøve en af de berømte argentinske bøffer! Lotte Tango på La Boca? vi kan da prøve!(foto:bz)

2 Fredag den 7. juli Anden dag i Buenos Aires bliver brugt på sightseeing. Efter lækker morgenmad på hotellet går vi mod Parque Naturel y Reserva Ecologcia Costanera, som er et naturreservat ud mod Rio Plata. Naturreservatet er ikke særlig stort, til gengæld er der mange forskellige fuglearter, hvilket især vores passionerede lærere er meget begejstrede over. Vi ser en flot falk, en caracara, som sidder på en gren. Vi omringer den langsomt med kameraerne i højeste hug, og den poserer heldigvis længe nok til, at alle kan få taget et par gode billeder. Vi fortsætter turen rundt i parken og ser blandt andet sorthalsede svaner og nogle små gnavere, der ligner marsvin. Caracara i Reserva Ecologica, tæt på storbyen Buenos Aires (foto: AJ) Om eftermiddagen går vi mod Cementerio de la Recoleta for at se Evitas grav, vi går forbi den 67 m høje Obelisco, som er et slags vartegn for byen. Den er da også placeret mellem to seksbanede veje, og argentinere er jo kendt for at køre som gale det ry lever de op til; hvis der ikke lige er kørebaner nok, kører de da bare med et hjul i hver bane, og skulle man være så uheldig at være midt på fodgængerfeltet, når det bliver grønt for bilerne, er det bare om at løbe. Men vi når da helskindede til kirkegården. På kirkegården er der ikke, som i Danmark, gravsten, men i stedet bygninger, næsten som mausoleer. Evitas grav er et ikke særlig opsigtvækkende familiegravsted med en masse turister rundt om. Men mange af de andre grave er rigtig flotte, og vi får endda fornøjelsen af at se et skelet, som man kan skimte i en kiste, der er gået i stykker. Angelica Lørdag den 8. juli I dag er den sidste dag i Buenos Aires, inden vi i nat kl.4 forlader dette dejlige hotel og starter vores rejse til Cordoba og Rio Cuarto og den 17. internationale biologiolympiade: Højdepunktet og hovedformålet med vores tur til Argentina. Dagen starter med lidt forvirring. Nervøsiteten vedrørende Olympiaden begynder så småt at blomstre blandt os fire deltagere. Vi har indtil videre primært brugt tiden i Buenos Aires på at opleve og erfare, hvilke forskellige elementer og facetter denne enorme storby, hovedstaden i Argentina, indeholder. Meningerne er nu lidt delte, nogle mener, vi har brug for en dag uden noget program og rette fokus mod olympiaden, andre mener, at et program i form af en udflugt er måden at udnytte den sidste dag i Buenos Aires på. Lærerene bliver usikre på, om de tidligere har presset os for hårdt med diverse ture, hvilket overhovedet ikke passer. Vi ved, at vi hele tiden har mulighed for at vælge fra, hvis det er vores ønske. Det ender med et kompromis, som indebærer en halvdagsudflugt til zoologisk have - selvfølgelig frivilligt. Besøget i zoologisk have er oplevelserigt. Zoo en indeholder en masse dyr, både argentinske (sydamerikanske) og udenlandske dyr er repræsenteret. Bl.a. ser vi både tukaner, som vi håber, vi senere kommer til at se i den subtropiske regnskov ved Iguazu-vandfaldene, og sibiriske tigre.

3 Mit udvalgte højdepunkt ved turen til zoologisk have er mødet med en kæmpe alligator, som ses på billedet: Christian og jeg kommer gående langs hegnet, som denne alligator skulle være inde bag.vi kan ikke se den. Indhegningen består primært af et stort vand/sumpområde, og så den lille ø, som ses på billedet. Christian og jeg har fokus på vandet og regner med at finde et hoved med den øvre side af gabet og øjnene stikkende op over vandoverfladen, men intet kan vi se. Vi går videre og ser på nogle andre spændende dyr. På tilbagevejen passerer vi igen indhegningen, mit syn panorerer hen over området, og pludselig med et efterfølgende lille chok ser jeg denne store tykke alligator ligge på øen! Øen, som vi før ikke rigtig har kigget på. Sikke en overraskelse og helt klart højdepunktet i zoologisk have!! Rasmus Søndag den 9. juli Efter vores dage i Buenos Aires med sightseeing og tilvænning til den nye tidszone går turen videre mod det, som det hele egentlig drejer sig om, nemlig den 17. internationale biologiolympiade i Rio Cuarto. Allerede i lufthavnen i Buenos Aires møder vi de første af de andre deltagere i olympiaden, nemlig delegationerne fra Australien og Thailand. Men ud over mødet med nogle af vores konkurrenter støder vi også på de første problemer med det argentinske luftfartsselskab LAN, idet de mener, at vores billetter ikke er gyldige. Men med hjælp fra vores midlertidige argentinske guide lykkes det Birthe, efter lidt anstrengelse og brugen af en skarp tone, at skaffe os nogle nye billetter. I lufthavnen i Cordoba bliver vi hentet af en minibus sammen med australierne og thailænderne, men det er en smule knebent med pladsen pga. al vores bagage, og da buschaufføren er noget nær den mest ineffektive og lade person, jeg nogensinde har mødt, kan vi først komme videre, da lederne fra Thailand og Australien overtager pakningen af bussen. Bussen kører os derefter til et hotel i Cordoba, hvor vi møder holdene fra de andre lande. Det er interessant at se deltagerne fra de mange forskellige lande, og hurtigt kommer især de asiatiske lande rundt og præsenterer sig selv, og vil have taget billeder sammen med os store mennesker fra Norden (flere gange i løbet af olympiaden bliver vi spurgt, om alle i Danmark er så høje som Rasmus). På hotellet er det også tid til en tårevædet afsked med Vibeke, Kirsten og Birthe, da de skal bo et andet sted end os under olympiaden for at forhindre snyd. Efter lidt ventetid på hotellet bliver vi transporteret i busser videre mod vores hotel, hvor vores IBO-guide venter på os, hvilket er lidt mærkeligt, da alle de andre landes guider er om bord på bussen, men det skal vise sig at være typisk for vores guide. Undervejs stopper vi ved en sø for at spise frokost.

4 Tid til en kort frokostpause og en kort snak ved søen inden turen går videre (foto: CM). Da vi kommer til hotellet, møder vi omsider vores guide Nicolas, der hjælper os med at få vores værelser og IBO-tasker med forskellige souvenirs og hjælpemidler til testene, og kitler i forskellige farver. Det viser sig dog hurtigt, at han måske ikke besidder så mange guide-egenskaber, som man kunne håbe. Han er uden tvivl sød og rar, men han ved ikke særlig god besked om selve olympiaden, og nogle gange er vi ikke helt klar over, hvor han er. Vi bliver ikke længe på værelserne, da Rasmus ved ankomsten har fundet et fjernsyn på hotellet, hvor vi kan se VM-finalen i fodbold, og kort tid efter, at vi fra det danske hold har sat os for at se fodbold, myldrer det til med deltagere fra de andre lande. Jeg tvivler dog på, at de fleste har den store interesse for fodbold, men når nu alle andre sidder og følger med, synes de vel også, det kan være meget sjovt. De fleste kan da også se en god underholdningsværdi i Zidanes famøse skalle i finalens overtid. Resten af dagen går med at se på det flotte naturområde omkring hotellet, og sent om aftenen får vi aftensmad og må desværre sande, at vi ikke skal have de lækre argentinske bøffer, som vi ellers har hørt så meget om. Christian Mandag den 10. juli Efter en noget enkel morgenmad (læs: tørt brød uden noget til) tager vi af sted til Rio Cuarto. Her foregår åbningsceremonien, hvor alle nationaliteter stiller op til indmarch. Der er nogle i nationaldragter og andre i turkise jakkesæt, en meget sjov oplevelse. Vi -Rasmus, Christian, Lotte og Angelica- aflægger IBO-ed på fair play bag holdet fra Korea (foto: BZ).

5 Efter indmarchen er der kulturelle indslag fra Argentina: tango, musik, ældre mænd der kan hoppe og springe med trommer og en slags sjippetorv med sten i enden, det er flot og imponerende. Da ceremonien er ovre, og de vise mennesker har holdt tale og budt os velkommen, bliver vi indkvarteret på Rio Cuarto Hotel, det er dejligt at kunne flytte ind på et varmt værelse, med tv og først og fremmest et rent badeværelse og ingen mug på væggene (ren luksus!) Vi beslutter os for at gå ned i byen for at proviantere. Aftenen ender med aftensmad i en kold sal en times kørsel fra byen. Det er rart at kunne krybe i en blød seng og sove, klar til konkurrencen i morgen. Lotte Tirsdag den 11. juli Orange Christian, blå Rasmus, grøn Angelica og gul Lotte (foto: AJ) Tirsdag har vi de første test. Den første dag i Rio Cuarto har vi fået udlevet kitler i forskellige farver, på hvert landshold er der en med en blå, en med en gul, en med en orange og en med en grøn kittel, dem får vi besked på at tage på, og så kører vi til Rio Cuartos universitet. Vi bliver fordelt på hold efter vores kittelfarve, så at det ikke er muligt at snyde ved at hjælpe de andre fra ens land. Vi skal udføre fire forskellige praktiske eksperimenter. Jeg starter med planteanatomi, systematik og fysiologi. Her skal man lave plantesnit og farve det med Safranin, hvorefter vi ved mikroskopi skal identificere, hvilken del af planten prøven kommer fra, og hvilken systematisk gruppe det tilhører. Herefter er der spørgsmål relaterede til planteanatomi. Jeg tror, vi alle er rigtig glade for den træning, vi har fået i botanik på KU! Dissektionsøvelsesmaterialet (foto: BZ) Næste praktiske prøve er for mit vedkommende muslingedissektion. Vi skal iføre os både handsker og mundbind, og så får vi lov til at gå i gang. Vi skal identificere muslingens fod, læbepalper og gæller. En af de tre muslinger har også et ånderør, som skal udpeges. Vi havde jo håbet på en jomfruhummer, men jeg

6 personlig er i hvert fald glad for, at det ikke er en græshoppe, som vi, du over jomfruhummer, brugte i træningen på KU. I pausen får grønt og orange hold, og blåt og gult hold lov til at mødes over en tør bolle. Tredje praktiske prøve er biokemi. Vi skal udarbejde en standardkurve for glukose og bestemme en ukendt glukosekoncentration ud fra standardkurven. Det er næsten helt den samme test, som vi har haft til finalestævnet i Århus. Men siden da har vi heldigvis haft træning på DTU, så vi kan de helt rigtige teknikker. Sidste test er mikrobiologi. Det viser sig at være gramfarvning af bakterier med dertil hørende test og skemaer til bestemmelse af familie og slægt. Kl. 18 er vi færdige og godt trætte, og selvom det er meningen, at vi skal spise med vores lærere, bliver vi bare kørt tilbage til hotellet. Angelica Onsdag den 12. juli I dag er dagen efter de lange, hårde, spændende og ekstremt udfordrende praktiske tests. Efter morgenmaden er der mulighed for udflugt langs den skønne og idylliske sø, som vi bor ned til. Vi (det danske hold) har dog i mandags gået en tur langs denne sø og er alle sammen enormt trætte efter de krævende prøver i går, så vi deltager ikke i denne udflugt. Desuden skal vi også senere på en udflugt, som er obligatorisk. Med et spil Novozymes-kort kan man tilegne sig viden, mens man fordriver tiden (foto: BZ) I stedet hygger vi os med kortspil og sover lidt indtil frokost, hvor de som har været på morgenturen vender tilbage. Efter frokosten kører vi af sted til endnu en flere timer lang bustur. Vi kører gennem Cordobas bakker som danner et enormt flot landskab, men desværre får vi ikke lov at komme ud og gå rundt i dette skønne landskab. I stedet kommer vi til manges skuffelse og forbløffelse til at se og gå rundt i en tysk by, som ikke har noget at byde på ud over is og pølser. Efter vi har gået rundt i halvanden times tid, vender vi tilbage til bussen og kan se frem til endnu en bustur på to timers tid - øv. Aftensmaden er igen i dag ikke noget at råbe hurra for. Nu sidder vi på vores værelse og er på vej i seng, så vi kan være friske og klar til morgendagens teoretiske strabadser. Rasmus Torsdag den 13. juli Endnu en gang bliver vi vækket tidligt om morgenen af vores argentinske guide Nicolas, der sover på værelse med Rasmus og mig, da det er tid til olympiadens sidste konkurrencedel, nemlig de teoretiske prøver. Vi glæder os alle til at få de sidste prøver overstået, for selvom vi har lavet en masse afslappende og ikke-konkurrencerelateret, føler vi, at vi først rigtig kan nyde det hele, når konkurrencerne er overstået. Som vi efterhånden er vant til, er der heller ikke her på den sidste konkurrencedag gjort noget ekstra ud af morgenmaden, blot den sædvanlige enkle, argentinske morgenbuffet tørt brød og smør. Nogen skulle fortælle dem, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. De teoretiske test skal foregå på en skole i nærheden af hotellet, hvor vi ligesom ved de praktiske test bliver inddelt i hold, hvorfor vi skal medbringe vores kitler i de forskellige farver, så vi kan inddeles i hold.

7 Den lille skole er meget kold, og mange af deltagerne, inklusive jeg selv, sidder og snøfter, men for mit eget vedkommende glemmer jeg hurtigt kulden, da startsignalet bliver givet og den tykke konvolut med opgaver åbnet. Den første teoretiske prøve foregår om formiddagen og varer 2½ time og er på ca. 80 spørgsmål, der hver tæller 1 point. For mig begynder det, synes jeg selv, udmærket med en masse spørgsmål om cellen og dens organeller, hvilket jeg føler, at jeg har en del viden om fra undervisningen i gymnasiet. Men hurtigt bliver spørgsmålene en del anderledes og også sværere, og ofte bliver det blot et mere eller mindre kvalificeret gæt, der afgør, hvor krydset sættes. Især spørgsmålene omhandlende plantesystematik volder problemer, hvilket nok også bagefter kan ses på resultatet. Efter den første prøve er overstået, er det tid til at mødes med de andre igen, og snakken går selvfølgelig med det samme på, hvad vi hver især har svaret i de forskellige opgaver. Til vores store ærgrelse er der meget få spørgsmål, hvor vi har svaret det samme, men hvem af os, der har ret, har vi ingen anelse om. Efter en kort middagspause tilbage på hotellet er det tid til den anden del af de teoretiske prøver, og denne er en smule anderledes bygget op end den første, idet nogle spørgsmål tæller mere end et point og blandt andet indebærer indtegning af grafer på svararket. Ligesom den første delprøve er der nogle emner, der er nemmere end andre for os danskere, blandt andet har jeg selv nemmere ved fysiologien end meget af det andet, men det afspejler selvfølgelig blot, hvor vægten ligger i biologiundervisningen i gymnasiet. Ligesom de sidste år i Kina havde nogle pudsige spørgsmål om hesten Smart Hans, får vi i år fornøjelsen af en djævelsk mængde spørgsmål om argentinernes kære bæltedyr og ikke at forglemme bæltedyrenes efterladenskaber. Til sidst bliver man lidt træt af at høre om disse bæltedyr, som de så godt kan lide, men lidt hjemmebanefordel skal der jo være for argentinerne, når nu de ikke kunne klare sig til VM i fodbold! Sådan bor Christian, Rasmus og Nicolas (foto: BZ) Efter prøverne får vi om aftenen besøg af Vibeke, Birthe og Kirsten, så vi kan vise dem vores ydmyge indkvartering. Vi synes selv, vi har nogle hårde senge og kolde værelser, men Birthe siger, at hun har oplevet meget værre forhold på en tur til Georgien. Ud over fremvisningen af vores værelser bliver tiden også brugt på at fortælle om alt, vi har oplevet, og selvfølgelig også på at diskutere dagens opgaver. Endnu en gang kan vi dog konstatere, at vi måske ikke er helt enige med hinanden eller lærerne om svarene, men nu er der ikke andet at gøre end at nyde de resterende oplevelser i fulde drag. Christian Fredag den 14. juli Gaucho dag Efter endt morgenmad (brød-igen) kører vi kl. 9.30, en time efter skemaet til Sociadad Rural de rio Cuarto. Busturen er sat til 2 timer, men tog nærmere 4 timer, men sådan foregår tingene i Argentina, det har vi efterhånden lært. På ranchen er der lagt et stort antal dyrekroppe på åben ild, det ser lækkert ud, og vi glæder os til at spise det. Sammen med lærerne ser vi traditionel argentinsk dans og spiser derefter et overdådigt måltid.

8 Asado er typisk argentinsk grillmad, og der skal noget kød ti,l når 400 mennesker skal bespises (foto: BZ) Rodeo ridning er det næste på programmet. Det er simpelthen dyremishandling! Mænd med sporer jager fødderne ind i siden på skræmte heste, der løber for livet og bliver slået med pisk. Det er for meget for dyreelskende biologer. Køreturen hjem varer godt 4 timer, og middagen på hotellet er, som den hele tiden har været. Til gengæld snyder vi os til pommes frites! Nice. Efter middagen har guiderne lavet kåringer. Angelica og undertegnede vinder en kage for bedste tøjstil. Godt gået, synes vi selv, da vi det meste af tiden har gået rundt i joggingtøj. Dernæst er der en lille fest. Vi glæder os til at se resultaterne i morgen og er ellevilde efter at komme til et ordentligt hotel og nyde Brasiliens varme! Lotte Lørdag den 15. juli Så kom den store dag, hvor vi skal finde ud af, hvem der har høstet guldmedaljerne, og vi er selvfølgelig også meget spændte på, om vi på det danske hold har klaret os godt nok til at få en medaljeplads. Men vi ved, at det ikke ville være helt let, og for mange af de andre deltagere betyder en medalje virkelig meget. En pige fra Taiwan vil få et scholarship til universitetsstudier, hvis hun får en guldmedalje, noget hendes forældre ellers ikke vil have råd til at betale. Før medaljerne bliver uddelt, holder nogle af IBO-arrangørerne taler, og en national argentinsk dansegruppe viser alle, hvordan man danser tango. Så kommer de til medaljeoverrækkelsen, og man kan mærke, hvordan stemningen i hele salen bliver en smule mere spændt... Vi sidder alle og krydser fingre, mens de råber bronzevinderne op, og så endelig, Christian har hevet en bronzemedalje hjem! Jeg tror ikke, at hverken Rasmus, Lotte eller jeg kunne være blevet gladere, hvis vi selv havde fået en medalje, for selvom vi selvfølgelig gerne ville have haft en, opfatter vi til dels medaljen som en medalje til holdet. Medaljen er hjemme! (foto: BZ)

9 Hele olympiaden bliver vundet af en dreng fra Thailand, pigen fra Taiwan, som skulle have guld endte desværre kun med en sølvmedalje. Efter afslutningsceremonien tager vi ud i den hal, som vi har spist i et par gange, og får middag. Bagefter er der fest, og alle slår sig løs. Lærerne bliver sendt tilbage til hotellet efter et par timer, men alle elever får lov til at danse videre et par timer mere. Angelica Søndag den 16. juli I dag er dagen, hvor vi rejser fra olympiaden, og nu kan se frem til nogle dages rigtig ferie i varme, luksuriøse og vidunderlige, naturskønne omgivelser, nemlig ved den brasiliansk-argentiske grænse ved Iguazu-vandfaldene. Grundet dette er der optimisme i gruppen trods den foreliggende besværlige rejse fra Rio Cuarto til Iguazu. Rejsen starter klokken om natten fra Rio Cuarto, selvfølgelig en del forsinket (her 45 minutter), vi befinder os jo i Argentinian time, som vi efterhånden har fået en del erfaringer med og vænnet os til. Derfra er turen en iskold tre timer lang bustur fra Rio Cuatro til Cordoba lufthavn. Her kan flyet ikke lette på grund af tåge, og da vi endelig kommer til Buenos Aires, hvor vi skal skifte til et fly med Iguazu som destination, er problemet det samme og resultatet - ekstra ventetid. Fra Iguazu lufthavn i Argentina går turen videre i en minibus med guide igennem det subtropiske varme og fugtige klima, over grænsekontrol og ind i Brasilen til vores hotel. Da vi endelig kommer frem til vores dejlige firstjernede hotel, som vi nu bor på, er humøret stadig højt med udsigt til de næste par dages forhåbentlig skønne oplevelser. Rasmus Mandag den 17. juli Efter en god nats søvn i en stor, blød seng på vores lækre hotel i Brasilien vågner vi op til en af de dage, jeg personligt har glædet mig meget til, nemlig den første dag hvor vi skal se de store Iguazu-vandfald. Rasmus og jeg starter dagen med en tur i hotellets træningsrum, så det ikke kun skal være vores hjerner, der bliver aktiveret på turen. Vi når også lige et besøg i hotellets pool. Efter morgenmaden bliver vi og holdet fra Estland hentet på hotellet af vores brasilianske guide. Første stop på dagens tur er et besøg ved en af verdens største dæmninger Itaipu. Dæmningen er delt mellem Paraguay og Brasilien og er et kæmpe bygningsværk, hvorigennem der strømmer enorme mængder vand, hvilket gør, at 5% af den energi, dæmningen producerer, udgør hele 95% procent af Paraguays totale energiforbrug. Den enorme Itaipudæmning mellem Brasilien og Paraguay. I forgrunden ses nogle af de danske deltagere.(foto: CM) Dernæst går turen videre mod det, jeg personligt glæder mig mest til, nemlig vandfaldene. Inden vi bliver sat af i nationalparken, hvor vandfaldene er, fortæller guiden, at vi ikke skal have noget mad med, da der er mange små vaskebjørnslignende dyr i parken (kan ikke huske navnet!!), som kan blive meget aggressive, hvis de lugter mad og som kan smitte med rabies. Der sker da også det, at et af dyrene fatter interesse for en af pigernes DTU-tasker og stiller sig ovenpå den, da den står uden opsyn et kort øjeblik, men heldigvis er der ingen mad i tasken, og lidt efter kan vi tage den med videre.

10 På den første del af gåturen hen mod det største af vandfaldene kan vi se en masse mindre vandfald, og efterhånden som vi kommer tættere på, kan vi se hen på det smukke store vandfald med en flot regnbue. Flot og imponerende: Lotte, Angelica, Rasmus og Christian på den brasilianske side af Iguazu-vandfaldene(foto: BZ) Efter den flotte oplevelse ved vandfaldet går turen videre mod næste punkt på dagens program, som er en vandretur gennem nationalparkens subtropiske regnskov, efterfulgt af en sejltur på floden i motorbåd og en tur i kajakker. På turen gennem skoven har vi en guide med, der kan fortælle om de forskellige dyr og planter, og allerede efter kort tid støder vi midt på stien gennem skoven på den giftige koralslange, der lever i området. Slangen er meget giftig, men har en meget lille mund og korte gifttænder, så den er kun farlig for mennesker, hvis den kan komme til at bide i fingre eller tæer. Derefter gik turen videre gennem skoven, mens vi hele tiden er på udkig efter tukaner. For enden af stien kommer vi til en af de store floder i området, hvor der ligger en båd med madpakker og venter på os. Mens vi sidder og spiser vores madpakker ude på floden, får guiden pludselig øje på en kaiman, der ligger ovre på den modsatte flodbred. Vi sejler derover for at tage billeder og kommer helt tæt på det store dyr, inden det stikker af. Frokost på båden sammen med holdet fra Estland og med en bredsnudet kaiman i nærheden.(foto: CM) Efter dette møde med kaimanen sejler vi lidt længere ned ad floden, inden vi bliver sat ud i oppustelige tomandskajakker. Man kunne have visse betænkeligheder ved at skulle ud i floden i oppustelige kajakker, når vi nu lige har haft et møde med et kaiman, men guiden forsikrer os, at de ikke bryder sig om den megen strøm i denne del af floden. Rasmus og jeg manøvrerer med enkelte styringsproblemer, som helt sikkert skyldes tekniske problemer og ikke manglende evner, ned ad floden til det sted, hvor vi igen skal hentes af båden, men pigerne har misforstået dette ;-) og fortsætter ufortrødent længere ned ad floden, så de må hentes af en anden båd, inden det bliver alt for mørkt. På dette tidspunkt, hvor det efterhånden er begyndt at blive mørkt, har vi så småt opgivet at se den meget omtalte tukan, men pludselig dukker der et larmende par op i et af træerne inde på bredden.

11 Med denne sidste gode oplevelse i baghovedet vender vi hjem i mørke gennem skoven til vores hotel. Christian Tirsdag den 18. juli Toco tukan i morgenlyset på den argentinske side (foto: BZ) Dagen står igen på ture til de smukke vandfald, i dag skal vi dog se dem fra den argentinske side. Vi går ad en jernbro til vandfaldet Diablo Throat, det er altså enormt imponerende, vandet, der fosser ud, skaber enorme vandsprøjt, der gør publikum helt våde. Mange mursejlere har deres rede under vandfaldet, de er fantastiske flyvere og kan virkelig skære gennem luften og navigere. Resten af dagen gåe vi på stier ned til andre vandfald, som vi også så i går fra den brasilianske side. Dagen slutter med en tur i en meget turistpræget butik, hvor der er souvenirs for enhver smag, nogle grimmere end andre! Vi nyder den sidste dag med middag og en drink i baren, i morgen vender vi næsen tilbage til Buenos Aires! Lotte Onsdag den 19. juli Vores sidste dag i Brasilien. Vi bliver på hotellet og slapper af. Rasmus og Christian får spillet lidt tennis og Lotte og jeg tager en tur i hotellets fitnesscenter og en sidste svømmetur i poolen. Om eftermiddagen kører vi tilbage til Argentina og tager flyet til Buenos Aires. Tilbage i hovedstaden går vi ud og shopper en smule, og om aftenen spiser vi en rigtig lækker middag på en hyggelig restaurant ved vandet. Angelica Torsdag den 20. juli I dag var dagen, hvor vi skal tage afsked med Argentina og starte den 17 timer lange flyvetur fra Buenos Aires over Sao Paulo og Frankfurt til Københavns lufthavn. Der er afgang fra vores ganske udmærkede hotel NH Jouston klokken Christian og jeg har inden afgang snuset lidt rundt i området omkring vores hotel. Christan har købt lidt vin til sine forældre og sviger mor, og så er vi ellers klar til afgang fra Buenos Aires. Vi kaster et sidste blik på småsælgerne, gågaderne samt den larmende og forurende trafik. Af sted til Buenos Aires internationale Lufthavn, ind i flyveren og goodbye Argentina. Rasmus Fredag den 21. juli Turens sidste dag har efterhånden sneget sig ind på os, og vi er på vej hjem mod Danmark. Hele morgenen og formiddagen er gået med at rejse. Først skal det sidste af flyveturen fra Buenos Aires til Frankfurt overstås, inden vi kan sætte os om bord på det sidste fly i denne omgang mod København. Jeg tror de fleste af os på dette tidspunkt er ved at være trætte og glæder os til at komme hjem efter nogle sjove og oplevelsesrige dage i Argentina, og selvfølgelig også efter en lang flyvetur. Da vi endelig lander i Kastrup, er det tid til at tage afsked med hinanden, inden nogle af os skal videre mod Jylland. Der bliver uddelt knus til alle, inden vi går hver til sit for at komme hjem og se vores familier og kærester og for at fortælle om de mange oplevelser. Jeg synes, at vi alle, især vi fire elever, på turen har lært hinanden rigtig godt at kende, og at vi har haft det rigtig sjovt sammen. Derfor tror og håber jeg helt sikkert også, at vi kommer til at se mere til hinanden i fremtiden, både i biologiolympiade-øjemed og i andre sammenhænge.

12 Når man her bagefter skal summere op på det hele, vil jeg sige, at det været en kanon tur og helt sikkert en oplevelse, jeg aldrig vil glemme. Det er ikke en mulighed, som tilfalder særlig mange, og derfor er jeg også personligt meget glad for, at jeg er en af de heldige, der har fået chancen for at deltage i en international biologiolympiade. Turen har været fyldt med gode oplevelser og vil helt sikkert være noget, jeg vil tænke tilbage på med glæde. Christian Den danske delegation ses her ved IBO-afslutningen i Rio Cuarto, Argentina: Fra venstre: Vibeke Birkmann, Birthe Zimmermann, Lotte Madsen, Angelica Justesen, Christian Medom Madsen med Danmarks første medalje, Kirsten Wøldike og Rasmus Rørth. Stor TAK til medarbejdere ved Århus Universitet, Københavns Universitet, Novozymes og BioCentrum DTU for inspirerende og nyttig træning, og til øvrige partnere: Undervisningsministeriet, Lundbeckfonden, Dansk Naturvidenskabsformidling og Carlsbergs Mindelegat den nødvendige økonomiske støtte! Med venlig hilsen styregruppen for den danske biologiolympiade Vibeke Birkmann, Birthe Zimmermann og Kirsten Wøldike

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí?

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí? Kære Aabenraa Rotary Klub Como vão as coisas por aí? Jeg vil gerne først takke mange gange for, at I har givet mig muligheden for at komme ud som udvekslingsstudent og opleve en helt ny og spændende kultur!

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Rapport fra 22. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Taipei, Taiwan d. 10.-17. juli 2011

Rapport fra 22. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Taipei, Taiwan d. 10.-17. juli 2011 Rapport fra 22. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Taipei, Taiwan d. 10.-17. juli 2011 De danske studenter lige inden åbningsceremonien i Taipei, Taiwan: Fra venstre ses Johan Nitschke, Liane

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje!

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Rejsebrev 6 fra Junior Cup i Reggio Calabria i Italien. Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Simon, Stephan

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille.

28/05-2014. Skrevet af: Amira og Mille. 28/05-2014 I dag er det anden dagen. I går mødtes vi på stationen, og tog derefter toget til Ringsted, hvor der var en kort ventetid, efterfulgt af en lang tur hele vejen til Aalborg. På denne togtur var

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 10 - oktober 2013 Helenenyt Nr. 10 (oktober - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

FREDAG 3.JUNI LØRDAG 4.JUNI. skrevet af Allan

FREDAG 3.JUNI LØRDAG 4.JUNI. skrevet af Allan FREDAG 3.JUNI skrevet af Allan Efter arbejde mødes Anne Marie og jeg ved togstationen, og starter turen til Brisbane, hvor vi skal besøge Niels, som vi har studeret med på Aalborg Universitet. Aftensmaden

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 FREDAGSNYT FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 17. juni 2016 Sidste skoledag Fredag den 24. juni fra kl. 8.05-11.15. Storegruppen møder allerede kl. 7.30 til morgenkaffe med lærerne. Efter morgensang

Læs mere

Dagbog - Kinaturen. Indledning

Dagbog - Kinaturen. Indledning Dagbog - Kinaturen Indledning En dag i juni, fik far en mail fra Badminton Danmark. Der stod, at jeg havde vundet en tur til China Open, sammen med 9 andre spillere fra Danmark. Jeg vandt ved lodtrækning,

Læs mere

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse.

Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Billede på forsiden: Rekordforsøg 30 piger på samme toilet i pige ugen. Personale nyt: Kirsten starter i jobtræning i klubben og skal være hos os i 9 uger med evt. forlængelse. Foredrag: Torsdag d. 17.

Læs mere

Rapport fra 23. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Singapore d. 8.-15. juli 2012

Rapport fra 23. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Singapore d. 8.-15. juli 2012 Rapport fra 23. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Singapore d. 8.-15. juli 2012 De danske studenter lige inden åbningsceremonien i Singapore: Fra venstre ses Frederik V. Holck, Pernille

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Inde EM i Spanien 2011.

Inde EM i Spanien 2011. Så blev det lørdag den 26. marts og det danske landshold skal skyde hele fire guldfinaler! Første finale var dame junior compound med Sarah, Ida og Michalina. Pigerne blev nr. 1 indledende og skulle op

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

KOFUNKAN WORLD CUP 2014

KOFUNKAN WORLD CUP 2014 KOFUNKAN WORLD CUP 2014 Torsdag den 10. april tog en trup bestående af 7 kæmpere (Sebastian, Viktor, Mathias J, Mathias H, Nikoline, Monika, Jeppe, Marcus), 3 coaches (Sensei Jonas, Sempai Peter og Sempai

Læs mere

Dag 1: Afgang. Rensdyr var der masser af

Dag 1: Afgang. Rensdyr var der masser af Dag 1: Afgang Så var dagen kommet, hvor vi skulle afsted til EM i klassisk bænkpres 2017 i Finland. Jeg skulle som eneste danske løfter repræsentere Danmark, heldigvis i godt selskab af coach Jacob Stegelmann.

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Unik Argentina-rejse Med guidebogsforfatter og Argentina-ekspert Hans Erik Rasmussen

Unik Argentina-rejse Med guidebogsforfatter og Argentina-ekspert Hans Erik Rasmussen Unik Argentina-rejse Med guidebogsforfatter og Argentina-ekspert Rio de Janeiros storhed Det 7. naturvidunder Iguazú-vandfaldene Tangobyen Buenos Aires Den danske Pampa Andesbjergenes naturscenerier 18

Læs mere

Benediktes dagbog. 23/01-2016 Der er noget uvirkeligt ved at se palmetræer, på samme måde som det er uvirkeligt at blive vækket af nogle andre fugle.

Benediktes dagbog. 23/01-2016 Der er noget uvirkeligt ved at se palmetræer, på samme måde som det er uvirkeligt at blive vækket af nogle andre fugle. Benediktes dagbog Australien var to fantastiske måneder. Jeg oplevede så meget også bare i de små ting at jeg hver aften var helt smadret når jeg gik i seng. Før jeg tog afsted kaldte folk det en oplevelse

Læs mere

Turen går til Skagen 2012

Turen går til Skagen 2012 Turen går til Skagen 2012 Graceland - Randers Nabohotellet Frokost i sommerhuset Frokost i sommerhuset Hilda danser med nevø Karen og Hilda Anne Lise - hvile til middag Søndag den 13. Maj, drager 3 beboere:

Læs mere

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE Faldsled vandrerhjem Søndag d. 7 oktober: Vi kørte fra Limfjordsskolen kl. 12.15.

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

Rapport fra 25. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Indonesien d. 6.-13. juli 2014: Endnu engang et fint resultat til Danmark!

Rapport fra 25. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Indonesien d. 6.-13. juli 2014: Endnu engang et fint resultat til Danmark! Rapport fra 25. Internationale Biologi Olympiade (IBO) afholdt i Indonesien d. 6.-13. juli 2014: Endnu engang et fint resultat til Danmark! De danske deltagere ved afslutningsceremonien på Bali Nusa Dua

Læs mere

Vi har haft en rigtig god tur og jeg har fået lidt farve men jeg vil ikke kalde mig brun hi hi, Maria er til gengæld negerbrun.

Vi har haft en rigtig god tur og jeg har fået lidt farve men jeg vil ikke kalde mig brun hi hi, Maria er til gengæld negerbrun. HejMor&Far Så kom vi hjem til Danmark igen... uha her er lidt koldt men også sol med mellemrum så det er ok og her er dejlig grønt over det hele, det har har jeg savnet. Viharhaftenrigtiggodturogjegharfåetlidtfarvemenjegvilikkekaldemig

Læs mere

FIRMAREJSER I SPANIEN. arcelona. citytours

FIRMAREJSER I SPANIEN. arcelona. citytours FIRMAREJSER I SPANIEN citytours arcelona Introduktion Spanien er et oplagt valg til firmarejsen! City Tours Barcelona har base i Barcelona - en destination der har et bredt udvalg af tilbud og giver mulighed

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Tirsdag Afgang mod Niagara Falls

Tirsdag Afgang mod Niagara Falls Tirsdag Afgang mod Niagara Falls De gamle kom og hentede mig på kollegiet kl. 09:30 hvorefter vi begav os på den lange køretur mod Niagara Falls. Selve turen føltes dog ikke særlig lang, da jeg sov lidt

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser)

Dagsprogram. Søndag 20.9. (ca. 4½ t. inkl. pauser) Dagsprogram Lørdag 19.9. Afgang København kl. 14.30. Efter mellemlanding i Istanbul ankommer vi til Dalaman kl. 21.25 (måltider er ikke inkluderet på flyene). Transfer fra lufthavnen i Dalaman til pensionen

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008

MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 MED HØJSKOLEN I TYRKIET JANUAR 2008 Dagbog fra Tyrkiet Søndag d. 13. jan. mandag d. 14. jan. 2008 Vi mødtes oppe på Limfjordsskolen kl. 18 og gjorde os klar til at tage med svømmebussen, som kørte os til

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet

Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Rapport over Research Exchange i Brno, Tjekkiet Mit navn er Kamilla Maria Hansen, jeg er 23 år gammel og læser medicin ved København Universitet. I sommerferien før 5. semester var jeg på Research Exchange

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kultur rejse til Budapest

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kultur rejse til Budapest Vi gentager succesen for 4. gang Ta med på en uforglemmelig tennis- og kultur rejse til Budapest Udrejse 30. maj hjemrejse 6. juni 2017 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Tag på safari med børnene

Tag på safari med børnene Tag på safari med børnene All inclusive Afrikarejse - perfekt for børnefamilier En grupperejse for min. 8 voksne - sammensat for familier med børn. Turen byder på safarioplevelser af de helt store, picnic

Læs mere

Aktiv ferie ved Middelhavet 22.-29. maj 2010

Aktiv ferie ved Middelhavet 22.-29. maj 2010 DGI petanque Aktiv ferie ved Middelhavet 22.-29. maj 2010 Kursus og sightseeing ved La Ciotat La Ciotat ligger 25 km øst for Marseille, og det er her petanquespillet startede i 1910. Turen indeholder bl.a.:

Læs mere

Vandpoloturneringen er en åben turnering med mulighed for at deltage med klubhold, byhold og landshold.

Vandpoloturneringen er en åben turnering med mulighed for at deltage med klubhold, byhold og landshold. INVITATION VANDPOLO Kære vandpolospillere, trænere, dommere og familier, Det er en stor glæde igen at invitere alle unge med interesse for vandpolo til Hans Christian Andersen City Games Vandpolostævne.

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse

24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse Nyhedsbrevet indeholder: Tyverier fra garderoben, og hvad vi gør ved det 24 timer du aldrig glemmer, stort arrangement for 4. 7. klasse Sommerferieaktiviteter Fremtiden for børnene fra Mørk skole Koloni

Læs mere

Praktiske oplysninger Zillertal 2013

Praktiske oplysninger Zillertal 2013 Praktiske oplysninger Zillertal 2013 Indhold 1. Turens plan (s. 2-3) 2. Regler (s. 4) 3. HUSK (s. 4) 4. Pakkeliste (20 kg./ kg.) (s. 4 - ). Pension Franzenhof (s.6) http://www.franzenhof-radfeld.at/ og

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Lokalafdelingen for Nordsjælland Øst

Lokalafdelingen for Nordsjælland Øst E-mail Nyhedsbrev nr. 23 Kære medlem af Scleroseforeningens lokalafdeling Hermed fremsendes nogle informationer, som du kan have glæde af at kende. Cykelprojektet Helsingør-Paris 2013 28 cykelryttere sætter

Læs mere

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF

Børn i Bolivia. 4 Bolivia er et land i Sydamerika. Der bor flere end 4 millioner børn Hvad med dig? i Bolivia. Jeg har været med UNICEF Martin i Bolivia Indhold Børn i Bolivia 4 Martin kommer til Bolivia 6 Martin i La Paz 8 Skopudserne på gaden 12 Naturmedicin 14 Børnevenlig skole i El Alto 16 Amazonas 18 San Ignacio de Mojo 20 Regnskovens

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Kære forældre og elever

Kære forældre og elever Kære forældre og elever Tiden nærmer sig for vores spændende rejse til Riget i midten. Vi har efter bedste evne forsøgt os at lære os noget kinesisk af vores tålmodige lærer Ning. Hun har samtidig givet

Læs mere

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen

Mathilde i Mellemamerika. Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Mathilde i Mellemamerika Costa Rica og Nicaragua Af Per H. Jacobsen Indhold Mathildes dagbog fra Costa Rica Side 4 Costa Rica Side 18 Mathildes dagbog fra Nicaragua Side 38 Nicaragua Side 50 Stikord Side

Læs mere

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014

Hotel Valentin Star på Menorca. af Perhaps. 26. september 2014 Hotel Valentin Star på Menorca af Perhaps 26. september 2014 Fra den 25. maj 2014 til den 8. juni 2014 gæstede vi Hotel Valentin Star i Cala n Bosch på Menorca. Hotellet har fire stjerner, og er et voksenhotel.

Læs mere

Arrild Privatskole og Børnehuset

Arrild Privatskole og Børnehuset Nyhedsbrev 24/2017 Nyt fra Børnehuset. Blå Gruppes Discofest Fredag den 2.juni holdt Blå Gruppe (langt om længe ) discofest. Børnene havde glædet sig meget. Vi hyggede med velkomstdrink, lækkert mad +

Læs mere

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Kære 2.v, Hermed følger relevante informationer til jer og jeres forældre omkring studieturen. Temaet for studieturen er øst og vest, og de deltagende fag

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Kære Make-A-Wish. Rejsen

Kære Make-A-Wish. Rejsen Kære Make-A-Wish Tak fordi I gav mig mit livs rejse. Nu vil jeg fortælle om mit eventyr. Tirsdag d. 14. august ringede det på min dør og der stod Lone og Morten. Jeg blev rigtig glad og vidste næsten ikke

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Da sprogskolen blev slået op på forældreintra, tilbød mine forældre mig at komme med og høre om Destination Canada, der er en sprogskole på Carleton University i

Læs mere

Ørkensand og eminent shopping i Dubai

Ørkensand og eminent shopping i Dubai Ørkensand og eminent shopping i Dubai Besøg verdens højeste bygning, kør rally gennem ørkenens sandklitter og shop i Mall of Emirates. Dubai er fyldt med oplevelser for enhver smag. 9 dage Fra-pris pr.

Læs mere

Lejrskole til Svendborg. - Slotte og natur på Sydfyn. Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette. Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth

Lejrskole til Svendborg. - Slotte og natur på Sydfyn. Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette. Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth Lejrskole til Svendborg - Slotte og natur på Sydfyn Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth Limfjordsskolen 2007 I dag kom dagen, hvor vi tog til Svendborg.

Læs mere

Egon Hotel Hamburg City

Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City Egon Hotel Hamburg City har en central beliggenhed i Hamburg lige ved forlystelsesgaden Reeperbahn. Introduktion Hamburg er en af de mest populære storbyer i Europa. Den moderne

Læs mere

Den jødiske bydel og shopping

Den jødiske bydel og shopping Den jødiske bydel og shopping Lørdag stod den på den jødiske bydel Kazimierz. Vi havde diskuteret om vi skulle have været taget til Auschwitz for at opleve den del, men efter lidt læsning på nettet fandt

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene på to byområder, nemlig Buda og

Læs mere

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen)

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) BERLIN 2015 Skive Kommune Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april Afgang fra Tieren kl. 07:45 Husk at tage en STOR madpakke med Huskeliste til rejsen: Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) Medicin inkl. medicinpas

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 EM i Herning MIT 2013 Baltimore Jeg sidder på min seng her i Baltimore en solrig søndag formiddag, Det er min første rigtige fridag i 2014, ingen træning, ingen

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere