Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 2.4. Affald i havet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 2.4. Affald i havet"

Transkript

1 Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 2.4 Affald i havet Jens W. Hansen, Jesper H. Andersen, Jakob Strand og Thomas K. Sørensen Dato: August Indledning Vurderingen af et havområdes miljømæssige status er baseret på en række kriterier og tilknyttede indikatorer for hver af de elleve deskriptorer i Havstrategidirektivet. Deskriptorerne definerer en række fokusområder og angiver for hver en status, som skal være opfyldt for at opnå en god miljøtilstand. Side 1/28 En af deskriptorerne (nr. 10) omhandler marint affald og foreskriver som forudsætning for en god miljøtilstand at Egenskaberne ved og mængderne af affald i havet skader ikke kyst- og havmiljøet (Anon. 2008, Anon. 2010). Med henblik på en vurdering af miljøtilstanden er der angivet en række kriterier og tilknyttede indikatorer, som bør indgå i vurderingen af status for den enkelte deskriptor. Beskrivelsen af kriterier og indikatorer vedrørende marint affald fremgår nedenfor (citeret fra Anon. 2010): Der er stor forskel på udbredelsen af affald, og det må der tages hensyn til i overvågningsprogrammerne. Det er nødvendigt at fastsætte den aktivitet, som affaldet er forbundet med, herunder så vidt muligt dets oprindelse. Der er stadig behov for videreudvikling af flere indikatorer, navnlig dem, der vedrører biologiske virkninger og mikropartikler, samt for bedre vurdering af deres potentielle giftighed Affaldskarakteristika i hav- og kystmiljøet Tidsmæssig udvikling i mængden af affald, der skylles i land og/eller deponeres langs kysten, herunder analyse af dets sammensætning, rumlige udbredelse og så vidt muligt kilde (10.1.1) Tidsmæssig udvikling i mængden af affald i vandsøjlen (også det, der flyder på overfladen) og af affald, der deponeres på havbunden, herunder analyse af dets sammensætning, rumlige udbredelse og så vidt muligt kilde (10.1.2) Tidsmæssig udvikling i mængden, udbredelsen og så vidt muligt sammensætningen af mikropartikler (navnlig mikroplast) (10.1.3). DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Aarhus Universitet Vejlsøvej Silkeborg Tlf.: Fax: dce@dmu.dk

2 Side2/ Affaldets virkninger for livet i havet Udviklingslinjer for mængden og sammensætningen af affald, der indtages af havdyr (f.eks. maveanalyse) (10.2.1). Indikatoren skal videreudvikles på grundlag af erfaringerne fra en række subregioner (f.eks. Nordsøen), og tilpasses til andre regioner. Ifølge havmiljøloven er det forbudt på dansk søterritorium at udtømme affald bort set fra frisk fisk og dele heraf (Anon. 2009). I Østersø- og Nordsøområdet må levnedsmiddelaffald dog dumpes, såfremt det sker mindst 12 sømil fra nærmeste kyst. Desuden er det tilladt at udtømme kloakspildevand, forudsat at en række betingelser vedrørende udtømningen overholdes. Den miljømæssige og lovgivningsmæssige status vedrørende marint affald i Europa er i oversigtsmæssig form beskrevet i Trouwborst (2011). I relation til marint affald redegøres i hovedtræk for bl.a. London-konventionen 1972, MARPOL-konventionen (Anneks V) 1988, Washington-erklæringen 1995, OSPAR-konventionen 1998 og havstrategirammedirektivet Definitioner og koncepter Marint affald er defineret som menneskeligt produceret eller forarbejdet materiale som bevidst eller ubevidst er efterladt på havet eller stranden, eller efterladenskaber som tilføres havet via vandløb, spildevand, direkte fra det omgivende land (især kystnære byområder) eller luften (Galgani et al. 2010). Marint affald udgøres hovedsageligt af plastik, træ (forarbejdet), metal, glas og keramik, gummi, tekstiler og papir/pap. Marint affald opdeles i størrelsesfraktionerne mega-affald (> 100 mm), makro-affald (> 20 mm), meso-affald (5-20 mm) og mikro-affald (<5 mm). Marint affald omhandler faste stoffer, mens helt eller delvist flydende stoffer, som f.eks. vegetabilsk olie, paraffin, kemikalier og opløste miljøfremmede stoffer ikke omfattes af betegnelsen. Vrag på havbunden er ikke behandlet i dette notat, men omtales i notat 2.1 Tildækning og befæstning af havbunden. De skadelige effekter fra marint affald kan opdeles i tre overordnede kategorier: Social - reduktion af den æstetiske og rekreative værdi samt offentlighedens sikkerhed og sundhed. Økonomisk tab af indtægter pga. nedgang i turisme, beskadigelse af fartøjer og fiskeudstyr, påvirkning af akvakultur og kølevandsindtag o.l. i industrien samt omkostninger til oprydning og bortskaffelse.

3 Side3/28 Økologisk sundhedsskadelig effekt på fisk, dyr og planter enten ved direkte fysisk kontakt med det marine affald eller grundet afledte effekter forårsaget af indtag og optag af marint affald herunder mikropartikler samt dertil adsorberede miljøfarlige stoffer. Desuden udgør affald, som flyder på havoverfladen, et transportmedie for utilsigtet spredning af ikke-hjemmehørende (herunder invasive) arter. Beskrivelsen af god økologisk tilstand i relation til marint affald bør baseres på en vurdering af det marine affalds effekter inden for de ovenfor skitserede kategorier og således inddrage både økologiske, sociale og økonomiske forhold. Vurderingen bør laves både for havbunden, vandsøjlen, havoverfladen og kystlinjen. En international arbejdsgruppe af uafhængige eksperter nedsat af EU-kommissionen anbefaler, at den overordnede målsætning om marint affald er en målbar og betydelig reduktion i den totale mængde af marint affald i 2020 i forhold til et defineret udgangspunkt (Galgani et al. 2010). 3. Datagrundlag Overvågning af marint affald er ikke en del af det nationale overvågningsprogram NOVANA. Der er således kun sporadiske data på mængde og udbredelse af affald i danske farvande f.eks. registreringer i tilknytning til oprydningskampagner og enkelte videnskabelige undersøgelser. Det har derfor været nødvendigt i vid udstrækning af støtte sig til andre landes data indsamlet i forbindelse med undersøgelser, oprydning eller egentlig overvågning (se også oversigt i Tabel 1 i bilag 2). Men selv på international plan er viden om mængder, udbredelse og ikke mindst økologiske effekter af marint affald meget mangelfuld. 4. Metodebeskrivelse Opgørelser af marint affald er gjort på meget forskellig vis afhængig af land, sammenhæng og medie. Der er foretaget registrering i forbindelse med særlige oprydningskampagner, ved videnskabelige undersøgelser og i tilknytning til systematisk overvågning. Metoder til opgørelse af marint affald afhænger af, hvilket medie registreringen omhandler (Ryan et al. 2009, se også oversigt i Tabel 2 i bilag 2): Strande Manuel opgørelse af mængde (antal og/eller vægt) og nogle gange type af opskyllet affald og affald efterladt af strandgæster. Nogle steder er der etableret egentlig overvågning. Der foreligger en rapport med anbefalinger til sådanne undersøgelser i Østersøregionen (HELCOM 2008).

4 Side4/28 Havoverflade Direkte observationer fra skib eller fly af større affald registrering på baggrund af satellitbilleder måske også en mulighed. Desuden anvendes overflade-trawl til registrering af mindre affald. Endelig er registrering af plaststykker i maven på opskyllede havfugle brugt som indikator for affaldsmængden på havoverfladen i fuglenes fourageringsområde. Vandsøjle I de få undersøgelser af affald i vandsøjlen er indsamlingen foregået med net. Dog har prøver indsamlet regelmæssig siden 1940 erne med apparatet Continous Plankton Recorder (CPR) kunnet give vigtig information om udviklingen af mængden af mikroplastik. Havbund Sedimentprøver til registrering af meso- og mikroplastik er blevet indsamlet med Van Veen grab. Registrering og indsamling af større affald er foretaget af dykkere eller ved hjælp af undervandsfartøjer. Desuden er i nogle områder indsamlet affald med bundtrawl enten i forbindelse med målrettede affaldsundersøgelser eller som bifangst ved erhvervsfiskeri. 5. Resultater Verdens oceaner tilføres dagligt ca. 8 mio. stykker affald svarende til godt 6 mio. tons affald pr. år (heraf ca. 20.ooo tons årligt til Nordsøen), og et meget overordnet estimat anslår en gennemsnitlig tæthed af marint affald på affaldsstykker per kvadratkilometer (OSPAR/UNEP 2007, Mouat et al. 2010). Disse tal er baseret på nogle efterhånden forældede opgørelser, og formodes derfor at være væsentlig højere i dag (Mouat et al. 2010). I det centrale Stillehav langt væk fra affaldskilder er det anslået, at vægten af marint affald er tre gange større end vægten af plankton, hvilket sætter affaldsmængden i et økologisk perspektiv. Større marint affald udgøres hovedsageligt af plastik (Tabel 1). Marint mikroaffald består også langt overvejende af plastik. På verdensplan produceres der på nuværende tidspunkt årligt omkring 300 millioner tons plastik, som udgør ca. 10 % af den globale affaldsmængde og % af det marine affald (Barnes et al. 2009, Thompson et al. 2009). Produktionen af plastik i det 21. århundrede er allerede på niveau med den samlede produktion i det 20. århundrede og vil formodentlig forsat øges. Plastik er den affaldstype, som spredes videst omkring på havet, som følge af at plast er lettere end de fleste andre affaldstyper (f.eks. metal og glas) og mere bestandigt end andet let affald såsom papir/pap og tekstiler (Tabel 2). Plastik er flere århundreder eller årtusinder om at nedbrydes og akkumuleres derfor i miljøet.

5 Side5/28 Tabel 1 Antalsmæssige procentvise fordelinger af affaldstyper baseret på data fra OSPAR s strandmoniteringsprogram i Vadehavsregionen (oversat fra Fleet et al. 2009). Kategori Andel (%) Plastik/polystyren 75,3 Træ 8,3 Glas 5,4 Papir/pap 3,2 Gummi 3,0 Metal 2,4 Tøj/tekstiler 1,4 Sanitære produkter 0,6 Keramik 0,2 Medicinske produkter 0,1 Fæces 0,1 Tabel 2 Estimater på nedbrydningshastigheden af forskellige affaldstyper (oversat fra Mouat et al. 2010). Materiale Antal år om nedbrydning Reb af bomuld 1 Krydsfiner (ubehandlet) 1-3 Cigaretfilter 1-5 Plastikposer Trawl-net Flamingo 80 Dåser (aluminium) Plastflasker 450 Fiskesnøre, garn etc. (monofilament) 600 Glasflaske 1 million Når plastik nedbrydes i mindre bestanddele produceres nedbrydningsprodukter af varierende toksicitet, eftersom der i plastikfremstillingen anvendes en række kemikalier, der frigives ved nedbrydningen af plastik (Barnes et al. 2009). Desuden adsorberer især mikroplastik en række miljøfremmede stoffer, som kan opkoncentreres i fødekæden, når havets organismer sluger plastik i den tro, at det er føde. Plastik og andre marine affaldstyper er mere hyppig på den nordlige end den sydlige halvkugle og forekommer i større mængder kystnært end på de åbne havområder. Langs kysten findes affaldet hovedsageligt som opskyl især i om-

6 Side6/28 råder i nærheden af større kystnære byer. Mængden af affald aftager som regel med afstande til kysten, ligesom andelen af landbaseret affald falder og andelen af affald fra skibe stiger med afstande til kysten (Ryan et al. 2009). Globalt set stammer størstedelen af det marine affald fra landbaserede kilder (OSPAR/UNEP 2007a), men i den sydlige Nordsø stammer det meste affald fra skibe (Fleet et al. 2009, OSPAR 2009). Tabte fiskeredskaber i form af spøgelsesgarn kan påvirke økosystemer negativt ved i varierende grad (afhængig af dybde, strøm og redskab) at fortsætte med at fange fisk og andre organismer og forårsage fysisk påvirkning af levesteder (se foto i bilag 3). Omfanget af marint affald i form af tabte fiskeredskaber er aldrig blevet systematisk undersøgt i danske farvande, men oprydningstogter i f.eks. Sverige og Norge indikerer, at fiskeredskaber udgør en væsentlig kilde til marint affald. Det er især ved fiskepladser med strukturelt komplekse bundforhold (rev, vrag osv.), at risikoen for tabet af fiskeredskaber er størst. Oprydningstogter fra Norge har vist, at mængden af affald kan være omfattende og bestå af alt fra hele garn og trawl til wirer, tov og garndele. Overvågning af marint affald er ikke en del af det nationale overvågningsprogram NOVANA. I regi af OSPAR indgår enkelte danske lokaliteter dels i undersøgelsen af plastik i maven på strandede havfugle samt i et pilotprojekt omkring registrering af affald på udvalgte strande i Europa (se nedenfor). Der er således kun et begrænset kendskab til mængde og udbredelse af affald i danske farvande, som ud over OSPAR-undersøgelserne omfatter forsøgsmæssig registrering af bifangst ved fiskeri og evt. opgørelser i tilknytning til strandrensning samt enkelte videnskabelige undersøgelser, f.eks. Andersen (1978) og Hartwig et al. (2007). Det har derfor været nødvendigt i vid udstrækning af støtte sig til andre landes data indsamlet i forbindelse med undersøgelser, oprydning eller egentlig overvågning. Men selv på international plan er viden om mængder, udbredelse og ikke mindst økologiske effekter af marint affald mangelfuld. Nordsøen/Skagerrak Den længste tidsserie omhandlende marint affald er opgørelsen af mikroplastik i prøver indsamlet regelmæssigt siden 1940 erne i forbindelse med overvågning af plankton på transekter mellem Skotland og Shetlandsøerne og Island (Thompson et al. 2004, Barnes et al. 2009). Registreringen af mikroplastik i disse prøver viser en markant stigning i forekomsten fra 1960 erne til 1980 erne efterfulgt af en tilsyneladende stabilisering i 1990 erne (Fig. 1). En anden undersøgelse af sedimentsøjler fra Nordsøen tyder på, at forekomsten af mikroplastik er fortsat med at øges igennem de sidste par årtier, som derved synes at afspejle den forsatte stigning i den globale produktion af plastik (Fig. 2, Claessens et al. 2011). Forskellige undersøgelser har opgjort mæng-

7 Side7/28 den af mikroplastik i vandsøjlen og på havbunden i akkumuleringsområder til partikler per kubikmeter (OSPAR/UNEP 2007a). En opgørelse af opskyllet affald (hovedsageligt plastik) i England dokumenterer en stigning i 1990 erne afløst af en stabilisering i 2000 erne (Fig. 3). I regi af OSPAR er igangsat et forsøgsprojekt med standardiseret overvågning af affald på strande i OSPAR-regionen (OSPAR 2007b). På udvalgte strande forskellige steder i Europa (herunder to stande i Danmark, Hvide Sande og Skagen) opgøres mængden og typen af affald. I perioden blev der i gennemsnit registreret godt 700 stykker affald per 100 meter (Fig. 4). I Danmark blev der på vestkysten i 11 vestkystkommuner i årligt indsamlet omkring tons affald (godt 2 tons pr. km) i forbindelse med strandrensning svarende til niveauet for en tilsvarende opgørelse i 2002/2004 (Vadsholdt et al. under udarbejdelse, Vadsholdt et al. 2004). Antal plastikfragmenter (m -3 ) Årlig global plastikproduktion (mio. ton) Figur 1 Antallet af mikroskopiske plaststykker i overfladevandet i det nordøstlige Atlanterhav/Nordsøen indsamlet med Continuous Plankton Recorder, CPR (søjler) sammenholdt med den anslåede årlige plastikproduktion (stiplet linje) (oversat fra Barnes et al. 2009, gentegnet fra Thompson et al. 2004).

8 Side8/28 Figur 2 Antallet af fibre, granulater og plastikfilm fundet i sediment fra højvandsmærket på stranden ved Groenendijk, Belgien sammenholdt med den anslåede årlige plastikproduktion (stiplet linje), * angiver signifikant forskel på 5%-niveau (oversat fra Claessens et al. 2011). Antal affaldsstykker Koncentration af mikroplastikpartikler(antal kg -1 tør sediment) Årlig global plastproduktion (mio. ton) Figur 3 Udviklingen i antal affaldsstykker pr. strand i England data fra det engelske overvågningsprogram Beachwatch (oversat fra Barnes et al. 2009). Der er også lavet enkelte undersøgelser af mængden af affald på havbunden, bl.a. en opgørelse i Nordsøen i 1998 baseret på træk med bundtrawl, som viste forekomst af store mængder affald (i snit 156 stk. pr. km 2 ) med et akkumuleringsområde ca. 200 km vest for den danske vestkyst (Fig. 5). Dette akkumuleringsområde er sammenfaldende med placeringen af de danske olieog gasplatforme, som muligvis udgør en af kilderne til affaldet, men akkumuleringen kan også helt eller delvist skyldes strømforholdene i området (se placeringen på kort i notat 2.1). DTU Aqua vil i forbindelse med gennemførelsen af bundtrawlsundersøgelser i Nordsøen og Østersøen registrere bifangst af affald (omtales nærmere nedenfor i afsnittet om Østersøen).

9 Side9/28 Antal affaldsstykker Nordlige Nordsø Figur 4 Udviklingen i det gennemsnitlige antal affaldsstykker (pr. 100 m) opskyllet på strande i Nordsø-området i perioden (oversat udsnit fra figur i OSPAR 2010). I Holland etableredes i 1979 et overvågningsprogram for marint affald baseret på undersøgelser af maveindholdet i opskyllede havfugle af arten mallemuk (Franeker et al. 2009). Resultaterne fra overvågningen har vist, at næsten alle de strandede fugle har stykker af plastik i maven og oftest i ret store mængder (Fig. 6). Metoden er yderligere blevet udviklet og standardiseret i regi af OSPAR som et af de økologiske kvalitetselementer Ecological Qualitive Objectives, EcoQO for Nordsøen, og flere lande/lokaliteter er blevet inddraget i undersøgelserne (Franeker et al. 2009, OSPAR 2010). Grænseværdien (OSPARs vurderingskriterie) for en tilfredsstillende økologisk kvalitet vurderet på baggrund af plastik i maveindholdet på strandede mallemuk er fastsat til, at højest 10 % af de undersøgte fugle må have mere end 0,1 g plastik i maven over en femårig periode. Denne værdi er klart overskredet på alle de undersøgte lokaliteter herunder Skagerrak (Fig. 7). Resultaterne indikerer endvidere, at mængden af affald i Nordsøen aftager fra syd mod nord.

10 Side10/28 Figur 5 Affald på havbunden (antal pr. ha) opsamlet med bundtrawl (maskestørrelse på 20 mm) i den sydlige Nordsø i 1998 (Galgani et al. 2000). 10% 1980 erne Skotske Østlige Kanalen Sydøstlige Skagerrak øer England Nordsø OSPAR mallemuk plastik EcoQO (andel af fugle m. > 0,1 g plastik i maven) A. Tidslig udvikling, Holland B. regional forskel i Nordsøen Arktisk Canada Færøerne Nordsøen C. EcoQO målsætning i referenceområder Figur 6 Andelen af havfuglen mallemuk med mindst 0,1 g plastik i maven data fra projektet The OSPAR fulmarecoqo (oversat fra Galgani et al. 2010).

11 Side11/28 % af mallemuk med mere end 0,1 g plastik i maven Figur 7 Andelen af mallemuk med mere end 0,1 g plastik i maven på forskellige lokaliteter sammenholdt med kvalitetsmålsætningen (EcoQO) om højest 10 % med mere end 0,1 g over en femårig periode (oversat fra OSPAR 2010). Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO) er koordinator af en international kampagne Fishing for litter, hvor erhvervsfiskere tilskyndes til at aflevere bifangst af marint affald i containeren i udvalgte havne, hvor affaldet registreres. Hvide Sande deltog i projektet i 2004, hvor projektet blev suppleret med en spørgeskemaundersøgelse i otte havne. Samlet blev der for de otte havne anslået, at der var afleveret godt tons affald i 2004 (Vadsholdt et al. 2004). Bælthavet/Østersøen Der har ikke været systematiseret overvågning og registrering af marint affald i Østersøen, og der har heller ikke været nogen større organiserede undersøgelser af problemstillingen i området (HELCOM 2010, UNEP 2009). Derfor stammer de eksisterende data hovedsageligt fra strandrensninger organiseret af kystkommuner og græsrodsorganisationer (World Wide Fund for Nature, WWF og International Coastal Cleanup, ICC). De højeste tætheder af affald på de undersøgte strande er opgjort til stykker affald per 100 m, hvilket svarede til det gennemsnitlige niveau for strande i Nordsøområdet (UNEP 2009). Men det gennemsnitlige niveau i Østersøområdet var væsentlig lavere, hvilket indikerer, at problemstillingen omkring marint affald er mindre i Østersøen end i Nordsøen (Fig. 8). Godt halvdelen af det registrerede affald

12 Side12/28 var plastik og stammede hovedsageligt fra landbaserede kilder, hvilket svarer til den fordeling, som også er fundet de fleste andre steder. Antal per strand Papir Dåser Glasflasker Plastikposer Plastikflasker Figur 8 Antal stykker affald registeret på strande af WWF NaturewatchBaltic fordelt på typer (oversat fra UNEP 2009). Resultatet skal tages med et vist forbehold, da der er tale om en ikke-systematiseret frivillig indsamling, hvor resultatet det enkelte år bl.a. afhænger af antal indsamlere. I den vestlige del af Østersøen er der lavet en undersøgelse af affaldsmængden på havbunden tilsvarende den, som er omtalt for Nordsøen ovenfor. Opgørelsen baseret på træk med bundtrawl i 1996 viste en gennemsnitlig forekomst på 126 stykker affald per km 2, hvilket er på samme niveau som registreret i Nordsøen (Galgani et al. 2000). DTU Aqua har i forbindelse med bundtrawlsundersøgelser i Østersøen (BITS) i 2010 igangsat et forsøg med registrering af bifangst af affald. Der er i dag data fra tre togter (Fig. 9). Nogle af registreringerne fra 2010 har dog vist sig også at indeholde sten eller træstykker fra skibe. Dvs. det kan ikke garanteres, at registreringerne kun indeholder menneskeskabt affald. Det er der taget højde for i registreringerne for 2011, hvor nye artskoder AF1 plastik, AF2 metal, AF3 glas, AF4 sten og træ og AF5 andet menneskeskabt affald er anvendt. Fra togtet i marts 2011 var der kun ganske få registreringer i disse kategorier muligvis på grund af, at de nye koder ikke var ordentlig implementeret. Blandt det affald, der har været observeret på togterne, har været garnrester, olieflasker/-klude og andet affald fra erhvervsfartøjer og maritime erhverv. Fremover vil indsamlingen blive mere integreret i togterne. De fire togter, hvor DTU Aqua i fremtiden vil foretage registreringer af affald, er i januar og august måned i Nordsøen og i marts og november måned i

13 Side13/28 Østersøen. Det anvendte trawl er beregnet til at monitere yngre årgange af fisk og er derfor mere finmasket, end hvad de kommercielle fiskere må benytte. På trods af det finmaskede trawl vil helt små stykker affald ikke blive registreret. Dette er dog muligt i forbindelse med de undersøgelser, der foregår efter plankton i Østersøen om natten, hvor en bongo med tre forskellige maskestørrelser (150, 300 og 500 µm) benyttes omkring Bornholmerdybet på ca. 65 stationer. I øjeblikket bliver disse prøver ikke efterset for plastik eller andet menneskeligt affald. Figur 9 Geografisk fordeling af affald opsamlet med bundtrawl på tre togter i Østersøen i De røde punkter indeholder den samlede vægt af registreret affald - kategori AF4 (sten og træ) er dog udeladt. Gule punkter repræsenterer andet materiale dvs. alt affald, hvorfor det ikke kan udelukkes, at registreringer også inkluderer sten og træ. KIMO har også igangsat en kampagne Fishing for litter i Østersøområdet i forsøgsperioden , som kan supplere de data, som er indsamles af DTU Aqua. Det har ikke været muligt at finde resultater fra kampagnen. Med hensyn til forekomsten af forskellige typer af plastiklignende mikropartikler, så foreligger der resultater fra en enkelt svensk undersøgelse fra 19 svenske overvågningsstationer i Skagerrak, Kattegat og Østersøen (Norén et al. 2009). Indsamlingen foregik ved hjælp af planktonnet, og hovedparten af partiklerne kunne inddeles i enten syntetiske fibre (dog inkl. naturfibre som bomuld) og mere granulat-lignende plastikpartikler. Undersøgelsen fandt

14 Side14/28 mellem 300 og fibre og helt op til partikler af mikroplastik per kubikmeter vand, og med betydelige områdemæssige forskelle med de generelt højeste niveauer i Østersøen og højest i den Botniske Bugt (Tabel 3). Økonomi Det er meget vanskeligt at opgøre de samlede økonomiske omkostninger forbundet med marint affald, bl.a. fordi der er utilstrækkelig viden om affaldets mængde, udbredelse samt økologiske og sundhedsmæssige betydning. Omkostningerne knyttet til marint affald berører en lang række områder såsom turisme, erhvervsfiskeri, akvakultur, industri, landbrug, ejendomsværdi, rekreative aktiviteter samt kommuner og stat (især udgifter til forvaltning, oprydning og aspekter relateret til sundhed). Opgørelser over omkostninger knyttet til marint affald omhandler hovedsageligt meget afgrænsede og meget konkrete aktiviteter såsom strandrensning eller redningsaktioner til skibe, som ikke kan sejle pga. blokeret skrue eller kølevandsindtag. Der er kun få forsøg på en bredere opgørelse af omkostninger forbundet med marint affald bl.a. pga. manglende viden om affaldets økologiske og sociale betydning. Tabel 3 Data fra svensk undersøgelse af forekomsten af plastiklignende mikropartikler i vandsøjlen per kubikmeter i Skagerrak, Kattegat og Østersøen (Norén et al. 2009). Station Totale antal fibre Totale antal partikler Vestlige Lysekil Lysekil Vestlige Orust Fladen Anholt E Falkenberg Vestlige Landskrona Arkona Bornholmsdybet Hanöbugten Kalmar Gotlandsdybet Karlsödybet Norrköpingsdybet Landsortdybet Det Botniske Hav Högakysten Umeå, Norrbyn Den Botniske Bugt

15 Side15/28 I Storbritannien er den årlige omkostning til kystrensning i 2004 opgjort til 134 millioner kr., mens udgiften til kystrensning langs den svenske Skagerrakkyst var omkring 11 millioner kr. i 2006 (OSPAR 2009, Mouat et al. 2010). I Danmark blev den samlede årlige udgift ( ) til strandrensning i 11 vestkystkommuner opgjort til godt 7 millioner kr., hvilket var noget højere end omkostningsniveauet for strandrensningen langs vestkysten i 2004 (Vadsholdt et al. under udarbejdelse). I 2004 blev udgiften forbundet med marint affald afleveret af fiskere i otte vestjyske havne i 2004 vurderet til at være i samme størrelsesorden som udgiften til strandrensningen langs vestkysten (Vadsholdt et al. 2004). Ved en populær 6 km lang badestand i det sydlige England er den årlige udgift til strandrensning blevet opgjort til kr. svarende til kr. per km og godt kr. per ton affald. I Holland har man beregnet udgiften til strandrensning til godt kr. per ton affald. På Shetlandsøerne blev den samlede samfundsudgift relateret til marint affald i år 2000 opgjort til omkring 53 millioner kr. svarende til ca kr. per indbygger. Der er således store udgifter forbundet med marint affald. I de nævnte eksempler er der endda kun medregnet let registrerbare udgifter, mens mere diffuse omkostninger, herunder sundhedsrelaterede, ikke indgår. Incitamentet til at bruge penge på affaldsoprydning er hovedsageligt økonomisk og især knyttet til rekreative værdier og ikke mindst turisme. I Storbritannien er værdien af kystturismen blev vurderet til milliarder kr., hvorfor udgiften til kystrensning i den sammenhæng kun udgør et lille beløb (Mouat et al. 2010). I Sverige har undersøgelser indikeret, at marint affald begrænser turismen med 1-5 % svarende til en årlig omkostning på over 100 millioner kr. samt 150 arbejdspladser. Da der ikke er et forureneren betaler princip, når det gælder marint affald, er det de berørte parter som direkte eller indirekte betaler omkostningerne, dvs. den enkelte borger, det enkelte erhverv, strandkommunerne, organisationer, de marine økosystemer og samfundet som helhed. 6. Konklusioner Der produceres enorme mængder af affald, hvoraf en stor del ender i havet. Størstedelen af det marine affald udgøres af plastik, som er svært nedbrydeligt og spredes over store afstande. Det marine affald har stor økologisk og samfundsmæssig betydning, men der er kun begrænsede data til at beskrive problemstillingens størrelse, og der mangler desuden grundlæggende viden om mange aspekter vedrørende marint affald. Marint affald udgør en kompleks problemstilling, hvorfor forvaltningen af marint affald fordrer indgående indsigt i en lang række relaterede emner. F.eks. er det vigtig med en grundlæggende forståelse af interaktionen mellem

16 Side16/28 affaldstypen og de hydrodynamiske forhold samt andre påvirkningsfaktorer for at kunne beskrive affaldets transportdynamik og fordeling i miljøet. Modellering af det marine affalds transportveje vil kunne give en bedre identifikation af eventuelle akkumuleringsområder og bidrage til kildesporing af affaldet. Marint affald er generelt svært nedbrydeligt og omsætteligheden er en vigtig karakteristika for affaldets transportveje og dets påvirkning af miljøet. Der mangler viden om omsætteligheden af de forskellige materialer i det marine miljø, omtoksiciteten af nedbrydningsprodukterne, om adsorption af miljøfremmede stoffer til mikropartikler samt om stoffernes akkumulering i fødekæderne. Der er således et stort behov for viden om de forskellige affaldstypers effekter i marine økosystemer. Ikke mindst mikropartikler og især mikroplastik har en potentiel betydelig og i store træk ubeskrevet effekt i det marine miljø, lige som også lidt større stykker af især plastik kan have stor økologisk betydning for både dyrelivet og habitaters integritet. Den socio-økonomiske betydning af marint affald er vanskelig at opgøre. En forudsætning for en realistisk vurdering af den samfundsmæssige omkostning forbundet med marint affald er, at der er pålidelige opgørelser af affaldets omfang og dets økologiske effekter. I en samlet socio-økonomisk opgørelse af omkostninger forbundet med marint affald bør der, ud over de faktuelle omkostninger, indgå en vurdering af affaldets indvirkning på den æstetiske oplevelse af omgivelserne, som hænger sammen med størrelsen af socialt acceptable niveauer af marint affald og dermed repræsenterer en samfundsmæssig betydning ud over det rent økonomiske. Mere viden om affaldets økologiske, sociale og økonomiske betydning kan bl.a. skaffes gennem udvidet systematisk overvågning af mængder, typer og udbredelse af marint affald (se nærmere i bilag 1) Tak til: Marie Storr-Paulsen, DTU Aqua, for bidrag til afsnittet om tabte fiskeredskaber og DTUs registrering af bifangst af affald med bundtrawl.

17 Side17/28 Referencer Andersen, O.G. (1978): Elastic band pollution and its sublethal effect upon fish. BiokonRep. 7: 1-8. Anon. (2008): Europa-parlamentets og rådets direktiv 2008/56/EF af 17. juni 2008 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets havmiljøpolitiske foranstaltninger (havstrategirammedirektivet). Den Europæiske Unions Tidende L 164/ Anon. (2009): Bekendtgørelse af lov om beskyttelse af havmiljøet (Havmiljøloven) af 24. september LBK 929/1-17. Anon. (2010): Kommissionens afgørelse af 1. september 2010 om kriterier og metodiske standarder for god miljøtilstand i havområder. Den Europæiske Unions Tidende L 232/ Barnes, D.K.A., Galgani, F., Thompson, R. C. & Barlaz, M. (2009): Accumulation and fragmentation of plastic debris in global environments. Philosophical Transactions of the Royal Society B 364: Cheshire, A.C., Adler, E., Barbière, J., Cohen, Y., Evans, S., Jarayabhand, S., Jeftic, L., Jung, R.T., Kinsey, S., Kusui, E.T., Lavine, I., Manyara, P., Oosterbaan, L., Pereira, M.A., Sheavly, S., Tkalin, A., Varadarajan, S., Wenneker, B. & Westphalen, G. (2009): UNEP/IOC Guidelines on Survey and Monitoring of Marine Litter. UNEP Regional Seas Reports and Studies, No. 186; IOC Technical Series No. 83: xii pp. Claessens, M., De Meester, S.,Van Landuyt, L., De Clerck, K. & Janssen, C.R. (2011): Occurrence and distribution of microplastics in marine sediments along the Belgian coast. Marine Pollution Bulletin 62: Fleet, D., Franeker, J. van, Dagevos, J. & Hougee, M. (2009): Marine Litter. Thematic Report No In: Marencic, H. & Vlas, J. de (Eds), Quality Status Report 2009.WaddenSea Ecosystem No. 25.Common Wadden Sea Secretariat, Trilateral Monitoring and Assessment Group, Wilhelmshaven, Germany. Galgani, F, Leaute, J.P., Moguedet, P., Souplet, A., Verin, Y., Carpenter, A., Goraguer, H., Latrouite, D., Andral, B., Cadiou, y., Mahe, J.C., Pollard, J.C. &Nerisson, P. (2000): Litter on the sea floor along European coasts. Marine Pollution Bulletin 40/6: Galgani, F., Fleet, D., Franeker, J. van, Katsanevakis, S., Maes, T., Mouat, J., Oosterbaan, L., Poitou, I., Hanke, G., Thompson, R., Amato, E., Birkun, A.&

18 Side18/28 Janssen, C. (2010): Task Group 10 Report. Marine litter. JRC European Commission, Ifremer, and ICES.EUR EN pp. Gregory, M.R. (2009): Environmental implications of plastic debris in marine settings entanglement, ingestion, smothering, hangers-on, hitch-hiking, and alien invasions. Philosophical Transactions of the Royal Society B 364, Hartwig E., Clemens, T. & Heckroth, M. (2007): Plastic debris as nesting material in a Kittiwake-(Rissatridactyla)-colony at the Jammerbugt, Northwest Denmark. HELCOM (2007): Marine litter in the Baltic Sea region: Assessment of the Marine Litter problem in the Baltic region and priorities for response, Baltic Marine Environment Protection Commission. 21 pp. HELCOM (2008): Marine litter within the Baltic Sea region.helcom recommendation 29/2, Adopted 5 March 2008of the Helsinki Convention. HELCOM (2010): Ecosystem health of the Baltic Sea : HELCOM initial holistic assessment. Balt. Sea Environ. Proc. No. 122, 63 pp. ICES (2010): Report of the Joint MEDPOL/Black Sea/JRC/ICES Workshop on Marine Litter (WKMAL), 2-4 November 2010, ICES HQ, Denmark. ICES CM 2010/ACOM: 20 pp. Mouat, J., Lozano, R.L. & Bateson, H. (2010): Economic impacts of marine litter. KIMO. 105 pp. Norén, F., Ekendahl, S. & Johansson, U. (2009): Mikroskopiska plastpartiklar fler än vad man tidligeretrot. Havet 2009: 72-76, Naturvårdsverket, Sve- rige. 9.pdf OSPAR/UNEP (2007a): Marine litter. 6 pp. _ospar.pdf OSPAR (2007b): OSPAR Pilot Project on Monitoring Marine Beach Litter Monitoring of marine litter in the OSPAR region. OSPAR report pp. OSPAR (2009): Marine litter in the North-East Atlantic Region: Assessment and priorities for response. 127 pp.

19 Side19/28 OSPAR (2010): Quality Status Report OSPAR Commission.176 pp. Marine litter Technical recommendations for the implementation of MSFD requirements (2011): MSFD Technical subgroup on marine litter. JRC scientific and Technical Reports. 103 pp. Ryan, P.G., Moore, C.J., Van Franeker, J.A. & Moloney, C.L. (2009): Monitoring the abundance of plastic debris in the marine environment. Phil. Trans. R. Soc. B Thompson, R. C., Olsen, Y., Mitchell, R. P., Davis, A., Rowland, S. J., John, A. W. G., McGonigle, D. & Russell, A. E. (2004): Lost at sea: where is all the plastic? Science 304: 838. Thompson, R. C., Moore, C., vom Saal, F. S. & Swan, S. H. (2009): Plastics, the environment and human health: current consensus and future trends. Phil. Trans. R. Soc. B 364: Trouwborst, A. (2011): Managing marine litter: Exploring the evolving role of international and European law in confronting a persistent environmental problem. Merkourios 27/73: Vadsholdt, P.S., Sørensen C. & Ryan D. Metcalfe (2004): En spørgeskemaundersøgelse rettet mod havne og kommuner. Vadsholdt, P.S., Sørensen C. & Ryan D. Metcalfe (under udarbejdelse): Marint affald på den jyske vestkyst UNEP (2009): Marine litter: A global challenge. 232 pp. Van Franeker, J.A., Meijboom, A., De Jong & M., Verdaat, H. (2009): Fulmar Litter EcoQO Monitoring in the Netherlands in relation to EU Directive 2000/59/EC on Port Reception Facilities. Wageningen IMARES Report nr. C032/09. Wageningen IMARES, Texel. 39 pp.

20 Side20/28 Bilag 1: Overvågning Af havstrategidirektivet fremgår det, at der skal etableres overvågning til en løbende vurdering af miljøtilstanden på grundlag af de elementer, som er opgivet i listerne i bilag III og V i direktivet (Anon. 2008). I bilag III tabel 2 er Affald i havet nævnt som et af elementerne, ligesom der i bilag V henvises til kriterierne, der omfatter marint affald. Der er således behov for et nationalt overblik over viden og data omhandlende marint affald. Efterfølgende kan der ved inddragelse af internationale erfaringer igangsættes et arbejde med henblik på at kortlægge, prioritere og udfylde videnshuller samt etablere et overvågningsprogram for marint affald. Et overvågningsprogram for marint affald bør tage hensyn til, at mængden af affald kan variere meget inden for kort tid som følge af ændringer i de meteorologiske og hydrologiske forhold (Ryan et al. 2009). Variationer i tid og rum af menneskelig aktivitet vil ligeledes påvirke forekomsten af marint affald. Desuden bør karakteren af overvågningen afhænge af, hvilken del af det marine miljø som ønskes overvåget (se nærmere i metodebeskrivelsen i notatet og i rapporten om overvågning af marint affald (Cheshire et al. 2009)). Da marint affald er svært nedbrydeligt, er det nødvendigt med lange tidsserier for at kunne vurdere udviklingen. Et overvågningsprogram for marint affald bør derfor både forholde sig til korttidsdynamikken i tid og rum samt behovet for lange tidsserier. OSPAR har helt overordnet vurderet, at ca. 70 % af det marine affald synker ud på havbunden, ca. 15 % findes i vandsøjlen og ca. 15 % skyller op på kysterne (Mouat et al. 2010). Denne fordeling af affaldet bør indgå i overvejelserne ved planlægningen af et overvågningsprogram for marint affald. Et overvågningsprogram kunne således omfatte systematisk registrering af elementerne: Maveindhold i havfugle og/eller havpattedyr (mængde, sammensætning, kilder) Fiskeres bifangst (mængde, sammensætning og kilder) Opskyl og efterladenskaber på strand (mængde, sammensætning og kilder) Vandsøjle inkl. overflade (mængde, sammensætning og kilder) Havbund (mængde, sammensætning og kilder) Mikropartikler i vandprøver (mængde, sammensætning, nedbrydningsprocesser og kilder) Mikropartikler i sediment (mængde, sammensætning, nedbrydningsprocesser og kilder) Effekter på marine organismer (type, frekvens, konsekvens og kilder)

21 Side21/28 (se også oversigt i Tabel 2 i bilag 2 og læs nærmere i Marine litter Technical recommendations for the implementation of MSFD requirements 2011) Den skitserede overvågning af marint affald vil resultere i et datagrundlag om mængde, effekter, dynamik, interaktioner, tidstrends og geografisk fordeling. Overvågningsdata vil sammenholdt med undersøgelser af de relaterede økologiske, sociale og økonomiske forhold frembringe vigtig overordnet viden om forskellige problemstillinger herunder indikationer på kritiske niveauer for uhensigtsmæssige konsekvenser af marint affald. Overvågning af marint affald bør således anvendes til at etablere en kobling mellem påvirkninger og aktiviteter, således at effekten af forskellige indsatser kan vurderes. Overvågningen vil give grundlag for en udpegning af centrale indikatorer og dermed i sig selv bidrage til en videre optimering af et overvågningsprogram for marint affald. Resultaterne fra en standardiseret overvågning af de enkelte elementer kunne evt. integreres i et indeks, som ville muliggøre etableringen af en robust tidsserier som grundlag for en overordnet beskrivelse af udviklingen i affaldsproblematikken. Overvågning af marint affald vil i vid udstrækning kræve etablering af ny overvågning og indførelse af nye metoder samt tilpasning af eksisterende overvågning og kendte metoder (satellit, fly, ships-of-opportunity herunder videomonitering langs pipelines, etc.). Desuden bør overvågningen af marint affald differentieres, så den både kan dække store områder (f.eks. affald på havoverflade) og fokusere på mere afgrænsede lokaliteter (f.eks. affald i vandsøjle og på havbund). Marint affald vil ofte spredes til områder langt fra kilden og krydse landegrænser. Derfor er det vigtigt at standardisere overvågningsprogrammet for marint affald internationalt, så det er muligt at udveksle og sammenstykke overvågningsresultater med henblik på at kunne trække mest mulig information ud af data. Tiltag til standardiseret overvågning er allerede sket i regi af OSPAR vedrørende undersøgelser af maveindholdet hos strandede havfugle og opgørelse af strandaffald (OSPAR 2007b, Franeker et al. 2009).

22 Side22/28 Bilag 2: Ekstra tabeller Tabel 1 Officielle registreringer i Europa af affald på strande og i maven på havfugle og havskildpadder (baseret på ICES WKMAL report 2010). Land/områ de Indsamling Frekvens Affaldstype Stationer Periode Konvention Irland NGO/EPA Danmark* mallemuk 1 OSPAR Danmark* strande OSPAR Sverige strande småt 6 4x årligt siden 2002 OSPAR Baltikum strande WWF Storbritannien strande 12 4x årligt DEFRA Storbritannieplastiter mikro- flere ru- Nordsøen løbende SAHFOS Irland strande 4 4x årligt OSPAR flodmundinger og kyster Tyskland strande 4 OSPAR Holland strande 4 OSPAR Holland mallemuk Siden 2002 Belgien strande Belgien Nordsøen mikroplastik Frankrig strande 2 uregelmæssig OSPAR Middelhavet POL/BC MEDstrande ukendt variabelt ukendt Cypern havskildpaddehold maveind- ukendt ukendt ukendt MEDPOL Bulgarien kyster/strande x årligt NGO Rumænien kyster/strande x årligt NGO

23 Side23/28 Tabel 2 Oversigt over metoder til vurdering af god økologisk tilstand med hensyn til marint affald (oversat fra Galgani et al. 2009). Område Metode Positive aspekter Negative aspekter Kyst/strand Manuel el. maskinel indsamling (langs fastlagt strækning) Vurdering af mængde, sammensætning, kilde, samfundsmæssig belastning (økonomisk, æstetisk) Meget små stykker (inkl. mikropartikler) registreres ikke, ikke alle områder er tilgængelige Kyst/strand Udsortering af fragmenter fra sediment Vurdering af tæthed på mindre skala. Identifikation af Tidskrævende, ikke alle mikropartikler registreres og identifikation ved spektroskopi specifikke polymerer Havoverflade Skibsobservationer Rimelig nøjagtig opgørelse på lokal skala Vejrafhængig, kun mindre områder, små stykker registreres ikke, stor variation fra dag til dag Havoverflade Lufttælling langs transekter Vurdering af tæthed for større områder, mulighed for kildesporing Kun større stykker registreres Havoverflade Maveindhold mallemuk Standardiseret og operationel i fleste OSPAR regioner Udefineret undersøgelsesområde, ikke operationel i alle EU regioner Havoverflade Continuous Plankton Recorder, CPR Identifikation af specifikke polymerer Tidskrævende, kun mikroplastik, ikke alle mikropartikler registreres Havoverflade og vandsøjle Trawling, filtrering af vand Rimelig nøjagtig opgørelse på lokal skala, registrerer mindre stykker Dyr (m. mindre koblet til eksisterende overvågning), stor variation fra dag til dag Havbund lavvandet og Udsortering af fragmenter fra sediment Vurdering af tæthed på mindre skala. Identifikation af Tidskrævende, ikke alle mikropartikler registreres dybt vand og identifikation ved spektroskopi specifikke polymerer Havbund - lavvandet Dykker-observation Alle substarttyper, kan standardiseres Begrænsning til dybder mindre end 40 m Havbund - Trawling Kan standardiseres Kun blødbundsområder dybt vand Havbund - Undervandsfartøj Alle steder tilgængelige Dyr, kun mindre områder dybt vand Marine organismer Fysiske skader hos fugle og dyr opskyllet Kan udføres som en del af øvrig overvågning på Behov for standardisering af metode på kyst/strand kyst/strand Marine organismer Maveindhold Kan muligvis standardiseres Behov for videreudvikling af metode (mallemuk)

24 Side24/28 Bilag 3: Fotos Gamle bundgarnspæle på kalkbund ved Stevns Klint. Karsten Dahl, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Skader af bundgarnspæle på kalkbund ved Stevns Klint. (Pælene ligger på bunden og gnaver sig med tiden ned i kalkbunden den begroede pølse i renden er den gamle bundgarnspæl). Karsten Dahl, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

25 Side25/28 Drivtømmer og affald i klit i Thy. Karsten Dahl, privat foto.

26 Side26/28 En hund efter affald på en strand i Thy. Karsten Dahl, privat foto. Hjemløst garn ( spøgelsesgarn ) på boblerev ved Hirsholmene. Peter Stæhr, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

27 Side27/28 Opskyl af drivtømmer og affald i den vestlige Østersø Jakob Strand, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet. Havets souvenirer eller strand-affald? Jakob Strand, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

28 Side28/28 Bilag 4: Datablad Serie titel og nr.: Titel: Forfattere: Institut: Fagligt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Affald i havet. Jens Würgler Hansen 1), Jesper Harbo Andersen 1), Jakob Strand 1) og Thomas Kirk Sørensen 2) 1) Institut for Bioscience, Aarhus Universitet 2) DTU Aqua Udgiver: Aarhus Universitet, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi URL: År for udgivelse: August 2012 Redaktion afsluttet: december 2011 Review: Anders Windelin, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Susanne Boutrup, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Finansiering: Bedes citeret som: Naturstyrelsen. Jens W. Hansen, Jesper H. Andersen, Jakob Strand og Thomas K. Sørensen (2012). Affald i havet. Fagligt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. 28 pp. Må citeres med kildeangivelse Sammenfatning: Keywords: Marint affald udgør et stort miljømæssigt og samfundsmæssigt problem. Dette kombineret med, at viden om de miljømæssige konsekvenser af marint affald og dets udbredelse er begrænset betyder, at der er behov for en øget og koordineret indsats i forhold til denne problemstilling. Størstedelen af det marine affald udgøres af plastik herunder mikroplastik, som i større grad end de større affaldsstykker finder vej ind i fødekæderne. Marint affald er ikke omfattet af det nationale overvågningsprogram, hvorfor danske data vedrørende marint affald er begrænset. Internationalt er der lavet en række opgørelser af mængden, fordelingen og effekterne af marint affald, og nogle af undersøgelserne er hen af vejen blevet standardiseret. Mere viden om affaldets økologiske, sociale og økonomiske betydning kan bl.a. skaffes ved udvidet systematisk overvågning af mængder, typer og udbredelse af marint affald. Havstrategidirektivet, marint affald, plastik, Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, Østersøen Sideantal: 28 Internet version: Bemærkninger: Dette notat kan downloades i elektronisk format (pdf) via DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi s hjemmeside Dette faglige notat er ét af i alt 18 notater udarbejdet af DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi i forbindelsen med en faglig karakterisering af miljøtilstanden i de danske havområder, herunder også en vurdering af påvirkningsfaktorer.

Kommunernes arbejde og erfaring med plastik i vandmiljø

Kommunernes arbejde og erfaring med plastik i vandmiljø Kommunernes arbejde og erfaring med plastik i vandmiljø IDA Huset 27. oktober 2015 Ryan Metcalfe - KIMO Danmark Affald på kysten Marint Affald Nordsøen tilføres ca. 20.000 tons affald /år.* Det svarer

Læs mere

Ett rent hav vår framtid

Ett rent hav vår framtid Ett rent hav vår framtid Marint affald - trusler, udfordringer og løsninger Midtvejskonference Ren Kustlinje Frederikshavn 12-13 september 2017 Forekomst og sammensætning af marint affald i KASK regionen

Læs mere

Indledning. Ekspedition Plastik i Danmark 2016

Indledning. Ekspedition Plastik i Danmark 2016 Ekspedition Plastik i Danmark 2016 Indledning Det er veletableret fakta, at der flyder plastik forurening rundt i verdenshavene. Specielt omtales 5 hotspots i de store oceaner, de såkaldte gyres i Stillehavet,

Læs mere

Udfordringer og indsatser på havet

Udfordringer og indsatser på havet Udfordringer og indsatser på havet Mette Blæsbjerg WWF Verdensnaturfonden Natura 2000-debatmøde November 2014 21 January 2015-1 Natura 2000 i danske havområder 97 områder er helt eller delvis marine Stenrev

Læs mere

Plastik i fjorden - i miljø og spildevand

Plastik i fjorden - i miljø og spildevand Plastik i fjorden - i miljø og spildevand Jakob Strand Aarhus Universitet Institut for Bioscience Frederiksborgvej 399 4000 Roskilde AARHUS UNIVERSITY Department of Bioscience Temaaften om Plastikforurening

Læs mere

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE

FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE FORSLAG TIL BESKYTTEDE OMRÅDER I KATTEGAT HØRINGSUDGAVE Titel: Forslag til beskyttede områder i Kattegat Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk År: 2015 Må citeres med kildeangivelse.

Læs mere

Forekomst og analyser af plastik i fjorden

Forekomst og analyser af plastik i fjorden Forekomst og analyser af plastik i fjorden Jakob Strand Aarhus Universitet Institut for Bioscience Frederiksborgvej 399 4000 Roskilde AARHUS UNIVERSITY Department of Bioscience Temaaften om Plastikforurening

Læs mere

NOTAT. Analyse af affald i trawl survey fangster (HSD deskriptor 10) Titel: Forfattere: Lars O. Mortensen og Anna Rindorf, DTU Aqua

NOTAT. Analyse af affald i trawl survey fangster (HSD deskriptor 10) Titel: Forfattere: Lars O. Mortensen og Anna Rindorf, DTU Aqua NOTAT Titel: Analyse af affald i trawl survey fangster (HSD deskriptor 10) Forfattere: Lars O. Mortensen og Anna Rindorf, DTU Aqua Dato: December 2016, revideret september 2017 Kontaktperson, DTU Aqua:

Læs mere

Danmarks Havstrategi. Miljømålsrapport

Danmarks Havstrategi. Miljømålsrapport Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 413 Offentligt < &? Danmarks Havstrategi Miljømålsrapport Miljøministeriet Naturstyrelsen Indholdsfortegnelse Forord 3 1. Indledning 4 1.1 Introduktion 4 1.2 God

Læs mere

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder

Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Screening af BALTOPS 13 øvelsesaktiviteter i relation til Natura 2000 habitatområder Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 16. april 2013 Thomas Eske Holm Karsten Dahl Jonas Teilmann

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 13. maj Karsten Dahl. Institut for Bioscience Videnskabelig gennemlæsning og vurdering af indhold i Fødevareministeriets forslag til fiskeriregulering i udvalgte Natura 2000 områder, med henblik på beskyttelse af revstrukturer Notat fra DCE - Nationalt

Læs mere

Hvor kommer mikroplasten fra?

Hvor kommer mikroplasten fra? IDA Miljø Hvor kommer mikroplasten fra? Carsten Lassen, COWI Foto: IVL IDA Miljø, "Mikroplastik et miljøproblem men hvor stort?" 27. oktober 2015 1 27. OKTOBER 2015 IDA MILJØ SEMINAR OM MIKROPLAST Microplastics

Læs mere

Kvælstof, iltsvind og havmiljø

Kvælstof, iltsvind og havmiljø Skanderborg, Februar 2014 Kvælstof, iltsvind og havmiljø Hvilken betydning har kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og havet omkring Danmark?, Indhold 1) Danmarks udledninger af kvælstof

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. december Marie Maar. Institut for Bioscience

AARHUS AU UNIVERSITET. Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. december Marie Maar. Institut for Bioscience Notat om belysning af potentiel reduktion i koncentrationen af næringsstoffer (kvælstof og fosfor) i danske farvande ved indførelsen af et generelt discardforbud i fiskeriet Notat fra DCE - Nationalt Center

Læs mere

Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det?

Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det? Økosystem-baseret forvaltning: Hvordan går det? Fra Vandmiljøplaner til Marine Strategier Jesper H. Andersen 1, 2 1: Department of BioScience, Aarhus University 2: National Center for Environment and Energy

Læs mere

BILAG. til. Kommissionens direktiv

BILAG. til. Kommissionens direktiv EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.5.2017 C(2017) 2842 final ANNEX 1 BILAG til Kommissionens direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/56/EF for så vidt angår de vejledende

Læs mere

MARINT AFFALD PLASTIK FACTS KÆRE SEJLER! PLASTIK. - Hver 3. sild i Storebælt har plastik i maven. - 39% af torsk i Nordsøen har plastik i maven

MARINT AFFALD PLASTIK FACTS KÆRE SEJLER! PLASTIK. - Hver 3. sild i Storebælt har plastik i maven. - 39% af torsk i Nordsøen har plastik i maven MARINT AFFALD KÆRE SEJLER! Marint affald er et voksende problem i verdenshavene også herhjemme i Danmark. Derfor er det på høje tid at vi hver især gør en indsats for at mindske problemet. Danske Tursejlere

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. januar 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. januar 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. januar 2017 (OR. en) 5568/17 ENV 49 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. januar 2017 til: Komm. dok. nr.: D046061/03 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler Status for kvælstof Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler, Indhold 1) Status for Danmarks kvælstofudledninger 2) Tidsforsinkelse og vejen tilbage til et godt

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

Undersøgelser af Marint Affald i Grønland

Undersøgelser af Marint Affald i Grønland Undersøgelser af Marint Affald i Grønland 2016-2017 Jakob Strand Aarhus Universitet Præsentation på Hold Norge Rent-konferansen 2018 Oslo, 7/2-2018 SUMAG-projektet Første systematiske undersøgelser af

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 Stenrev:

Læs mere

Mikroplast Plastfri Roskilde Fjord indledende resultater Plastfri Roskilde Fjord under projektet Et hav af muligheder

Mikroplast Plastfri Roskilde Fjord indledende resultater Plastfri Roskilde Fjord under projektet Et hav af muligheder Mikroplast Plastfri Roskilde Fjord indledende resultater Plastfri Roskilde Fjord under projektet Et hav af muligheder Konference om mikroplast i spildevand Tirsdag den 26. september 2017 Vandhuset i Skanderborg

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev

Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Basisanalyse for Natura 2000-område nr. 243, Ebbeløkke Rev Følgende EF-fuglebeskyttelses- og EF-habitatområder indgår: o EF-habitatområde nr. 243, Ebbeløkke Rev 1. Området Ebbeløkke Rev er et større område

Læs mere

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde

Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Screening af sprængninger i forbindelse med ammunitionsrydning i Hullebæk skydeområde ved Raghammer Odde Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. september 2013 Ib Krag Petersen Jakob

Læs mere

GRUNDNOTAT til FMPU og FEU

GRUNDNOTAT til FMPU og FEU Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 533 Offentligt GRUNDNOTAT til FMPU og FEU Kommissionens forslag til beslutning, i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/56/EF,

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 4.7.2017 L 171/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/1180 af 24. februar 2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/118 om fastlæggelse

Læs mere

Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden?

Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden? Stenrev: Et supplerende virkemiddel i Limfjorden? Jesper H. Andersen 1,2,3 Projektchef (Ph.D) 1: Institut for Bioscience, AU 2: DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, AU 3: BNI Baltic Nest Institute,

Læs mere

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev

Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Basisanalyse for Natura 2000 område 206, Stevns Rev Figur 1.1 Afgrænsning af Natura 2000 område 206, Stevns Rev. 1. Områdets afgrænsning Natura 2000 område 206, Stevns Rev, udgøres af 1 beskyttelsesområde:

Læs mere

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 28 KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 28 KONTROL OG OVERVÅGNINGSPROGRAM 1612 28.1 Indledning 1612 28.2 Principperne for kontrol-

Læs mere

Ålegræs før og nu årsager og sammenhænge

Ålegræs før og nu årsager og sammenhænge Foto: Peter Bondo Christensen Ålegræs før og nu årsager og sammenhænge Temadag d. 3 marts 2012 Danmarks arter-arternes Danmark Dorte Krause-Jensen Institut for Bioscience Århus Universitet Foto: Peter

Læs mere

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1)

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1) (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4200-00029 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om indholdet

Læs mere

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET

Blue Reef. Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 AARHUS AU UNIVERSITET Blue Reef Status for den biologiske indvandring på Læsø Trindels nye rev i 2011 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. juni 2013 Karsten Dahl Institut for Institut for Bioscience

Læs mere

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Bilag I Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Ekspanderet polystyren i Østersøen 30.11.2017 Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 4 2. Økonomi... 6 3. Tidsplan og milepæle... 7 4. Krav til

Læs mere

Konsekvensnotat vedr. forslag om reduceret iltsvindsovervågning

Konsekvensnotat vedr. forslag om reduceret iltsvindsovervågning Konsekvensnotat vedr. forslag om reduceret iltsvindsovervågning Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi 12. november 2014 Jens Würgler Hansen David Rytter Jacob Carstensen Institut for Bioscience,

Læs mere

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord

Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Kortfattet redegørelse vedr. udlægning af sten i Flensborg Fjord Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. juni 2012 Poul Nordemann Jensen Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 5

Læs mere

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet

Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Angående Høring af opdateret nøgle og beskrivelser vedr. marine naturtyper jf habitatdirektivet Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. maj 2012 Karsten Dahl Ole R. Therkildsen Institut

Læs mere

Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen

Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen Bemærkninger til Naturstyrelsens retningslinjer for behandling af data for miljøfarlige forurenende stoffer i Basisanalysen 2013 Retningslinjer af 10. december 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. om selektiviteten i trawlfiskeriet efter torsk i Østersøen

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. om selektiviteten i trawlfiskeriet efter torsk i Østersøen KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.12.2008 KOM(2008) 870 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET om selektiviteten i trawlfiskeriet efter torsk i Østersøen RAPPORT FRA KOMMISSIONEN

Læs mere

Tildækning og befæstning af havbunden

Tildækning og befæstning af havbunden Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 2.1 Tildækning og befæstning af havbunden Jens W. Hansen Cordula Göke Anders Winderlin Dato: August 2012 Vurderingen af et havområdes miljømæssige status er baseret på en

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg NOTAT Miljøteknologi Ref. HEIRA Den 1. november 2017 Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg Direktiv om begrænsning af visse luftforurenende

Læs mere

Grundvand og statslige vandområdeplaner

Grundvand og statslige vandområdeplaner Grundvand og statslige vandområdeplaner Kolding / Natur- og Miljø 2017 Dirk-Ingmar Müller-Wohlfeil Disposition Den juridiske ramme Andre dokumenter Målsætning og (kvantitativ) tilstandsvurdering EU samarbejde

Læs mere

Er mikroplast en af våre store miljøutfordringer?

Er mikroplast en af våre store miljøutfordringer? Er mikroplast en af våre store miljøutfordringer? J e s Vo l l e r t s e n P r o f e s s o r i M i l j ø t e k n o l o g i v e d S e k t i o n f o r Va n d o g M i l j ø Institut for Byggeri og Anlæg,

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 17.10.2014 2014/0138(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed til Fiskeriudvalget

Læs mere

Stenrev som virkemiddel:

Stenrev som virkemiddel: Stenrev som virkemiddel: Et supplement til de grundlæggende foranstaltninger? Jesper H. Andersen 1,2,3 Projektchef, Ph.D. 1: Institut for Bioscience, AU 2: DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, AU

Læs mere

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Informationsindsats om marint affald

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Informationsindsats om marint affald Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Informationsindsats om marint affald Side 1 af 9 1. 1. Introduktion... 3 2. 2. Økonomi... 4 3. 3. Tidsplan og milepæle... 4 4. 4. Projekts indhold... 5 5. Følgegruppe...

Læs mere

Mikroplastik i spildevandsslam: Hvad er status på vores viden og hvilke udfordringer står vi overfor?

Mikroplastik i spildevandsslam: Hvad er status på vores viden og hvilke udfordringer står vi overfor? Mikroplastik i spildevandsslam: Hvad er status på vores viden og hvilke udfordringer står vi overfor? Annemette Palmqvist & Kristian Syberg Hvad er mikroplastik? Plastpartikler med en diameter < 5mm Opdeles

Læs mere

RESULTATERNE AF DE SIDSTE ÅRTIERS VANDMILJØINDSATS I DANMARK. Kurt Nielsen

RESULTATERNE AF DE SIDSTE ÅRTIERS VANDMILJØINDSATS I DANMARK. Kurt Nielsen RESULTATERNE AF DE SIDSTE ÅRTIERS VANDMILJØINDSATS I DANMARK Kurt Nielsen Konst. direktør, Danmarks Miljøundersøgelser Prodekan for videnudveksling, Faculty of Science and Tecnology, Aarhus Universitet

Læs mere

Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 3.4. Klassifikation af biodiversitetstilstanden i de danske farvande en indikator-baseret statusvurdering

Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 3.4. Klassifikation af biodiversitetstilstanden i de danske farvande en indikator-baseret statusvurdering Modtager: Naturstyrelsen NOTAT 3.4 Klassifikation af biodiversitetstilstanden i de danske farvande en indikator-baseret statusvurdering Jesper H. Andersen, Cordula Göke og Ciarán Murray Dato: August 2012

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0670 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0670 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0670 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketingets Europaudvalg København, Sagsnr.: 28928 Dok.nr.: 764850 FVM 361 Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 17.

Læs mere

Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm.

Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm. Landsdækkende Midvintertælling 2016 Rasmus Due Nielsen, Ib Krag Petersen, Preben Clausen, Karsten Laursen og Thomas Eske Holm. I vinteren 2015/16 skal der laves en landsdækkende optælling af overvintrende

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet)

Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) Forslag til Lov om ændring af lov om havstrategi 1 (Præcisering af gennemførelse af havstrategidirektivet) 1 I lov nr. 522 af 26. maj 2010 om havstrategi, som ændret ved 24 i lov nr. 580 af 18. juni 2012,

Læs mere

Danmarks rapportering af bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU jf. Habitatdirektivets

Danmarks rapportering af bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU jf. Habitatdirektivets Danmarks rapportering af bevaringsstatus for naturtyper og arter til EU jf. Habitatdirektivets Artikel 17 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. juni 2013 Hanne Bach & Jesper Fredshavn

Læs mere

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Kvælstof og andre miljøtrusler i det marine miljø Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Laden på Vestermølle

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0381/307. Ændringsforslag. Sylvie Goddyn, France Jamet for ENF-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0381/307. Ændringsforslag. Sylvie Goddyn, France Jamet for ENF-Gruppen 10.1.2018 A8-0381/307 307 Betragtning 11 (11) Det bør forbydes at anvende visse skadevoldende redskaber og metoder, der indebærer brug af sprængstoffer, giftige eller bedøvende stoffer, elektrisk strøm,

Læs mere

Kapitel 1 side 2 528.480

Kapitel 1 side 2 528.480 Kapitel 1 side 2 9.035 641.751 528.480 567.350 666.295 653.709 Fiskeri i tal De fleste fiskere ved, hvordan deres eget fiskeri ser ud, og hvordan det har udviklet sig i de seneste år. Modsat har de færreste

Læs mere

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet

BILAG. til. Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.10.2015 COM(2015) 481 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om fremskridt med etableringen af beskyttede havområder

Læs mere

Kortlægning af stenrev i Lillebælt & Storebælt vha. Multibeam data

Kortlægning af stenrev i Lillebælt & Storebælt vha. Multibeam data Kortlægning af stenrev i Lillebælt & Storebælt vha. Multibeam data Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. juli 2014 Cordula Göke & Karsten Dahl Institut for Bioscience Antal sider:

Læs mere

Reduktioner i overvågningsprogrammet

Reduktioner i overvågningsprogrammet Reduktioner i overvågningsprogrammet NOVANA Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. april 2015 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Antal sider: 5 Faglig

Læs mere

Omfanget af bifangster af fugle i nedgarn i fritidsfiskeriet i to NATURA2000- områder Statusrapport, april 2015

Omfanget af bifangster af fugle i nedgarn i fritidsfiskeriet i to NATURA2000- områder Statusrapport, april 2015 Omfanget af bifangster af fugle i nedgarn i fritidsfiskeriet i to NATURA2000- områder Statusrapport, april 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 9. april 2015 Ib Krag Petersen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 171/30 4.7.2017 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/1181 af 2. marts 2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/117 om fastlæggelse af fiskeribevarelsesforanstaltninger til beskyttelse

Læs mere

Fangst i tons 2008 indenskærs

Fangst i tons 2008 indenskærs Rådgivning for krabber 1 Krabber i Vestgrønland Baggrund Fiskeriet efter krabber i de kystnære områder startede i Disko Bugt og ved Sisimiut i midten af 199 erne, og er siden udvidet til området fra Kap

Læs mere

Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder

Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder Fisks anvendelse til tilstandsvurdering af marine områder Temadag: Havet omkring Danmark - tilstand og overvågning Eskild Kirkegaard Tak til Morten Vinther, Martin Hartvig, Anna Rindorf, Per Dolmer, Brian

Læs mere

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer

Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Teoretisk øvelse i prøvetagning af planteplankton i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2016 Forfatter Liselotte Sander Johansson Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Algeovervågningsområde ved Agger Tange

Algeovervågningsområde ved Agger Tange Algeovervågningsområde ved Agger Tange Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. oktober 2018 Hans Jakobsen Institut for Bioscience Rekvirent: Fødevarestyrelsen Antal sider: 7 Faglig

Læs mere

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet fra forureningsbekæmpelse til beskyttelse af økosystemer Jens Brøgger Jensen By- og Landskabsstyrelsen Dansk Selskab for Marinbiologi 5. november

Læs mere

Vandområdeplaner

Vandområdeplaner Vandområdeplaner 2015-2021 Stormøde, foreningerne i Landbrug & Fødevarer Den 16. april 2015 Kontorchef Thomas Bruun Jessen Vandområdeplaner 2015 2021 Formel for vandområdeplanlægning Nyt plankoncept Udkast

Læs mere

Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016

Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016 Vurdering af algeområder tilhørende nye produktionsområder 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 17. oktober 2016 Forfatter Christian Mohn og Hans H Jakobsen Institut for Bioscience

Læs mere

BILAGSFORTEGNELSE DEL 2 B

BILAGSFORTEGNELSE DEL 2 B Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fiskeridirektoratet BILAGSFORTEGNELSE DEL 2 B 1 ØKONOMISKE FORHOLD I DET DEMERSALE FISKERI...3 Beskrivelse af indtjeningsforhold i det demersale fiskeri udarbejdet

Læs mere

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord

Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord 22. juni 2015 Notat Vandområde planer - Beregnede kvælstofindsatsbehov for Norsminde Fjord Indledning I notatet søges det klarlagt hvilke modeller og beregningsmetoder der er anvendt til fastsættelse af

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2017 COM(2017) 774 final 2017/0348 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/1139 for så vidt angår intervaller

Læs mere

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie DANVA projekt Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie Bodil Mose Pedersen Margrethe Winther Nielsen The Marine Litter Express (1992-2007 ) 1

Læs mere

Landsstyret besluttede følgende på sit møde 20. november. Forvaltningsplan for opbygning af en fremtidig torskebestand i grønlandske farvande

Landsstyret besluttede følgende på sit møde 20. november. Forvaltningsplan for opbygning af en fremtidig torskebestand i grønlandske farvande TEMA - Torsk Der er stor forskel på det kystnære og det havgående fiskeri. De havgående fartøjer, der skal have licens, benytter trawl eller langline. Det kystnære fiskeri domineres af små fartøjer der

Læs mere

HVEM ER PLASTIC CHANGE

HVEM ER PLASTIC CHANGE HVEM ER PLASTIC CHANGE PLASTIC CHANGE er en international organisation med base i Danmark, der arbejder på at skabe opmærksomhed om konsekvenserne af den voksende forurening med plastik i havene og miljøet.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse og lov om havstrategi 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse og lov om havstrategi 1) Til lovforslag nr. L 55 Folketinget 2017-18 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. december 2017 Forslag til Lov om ændring af lov om naturbeskyttelse og lov om havstrategi 1) (National liste

Læs mere

Struktur for en adaptiv forvaltningsplan med ulv som eksempel

Struktur for en adaptiv forvaltningsplan med ulv som eksempel Struktur for en adaptiv forvaltningsplan med ulv som eksempel Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 14. marts 2019 Jesper Madsen og Hans Peter Hansen Center for Adaptiv Naturforvaltning

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 BILAG til KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) /... om supplerende bestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Jagten på den gode økologiske tilstand

Jagten på den gode økologiske tilstand Jagten på den gode økologiske tilstand Om de grundvilkår der definerer bundhabitaten og om de kvalitetsparametre der bestemmer dens økologiske tilstand Hvordan tages der højde for disse i miljøvurderinger?

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0166 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0166 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0166 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.3.2004 KOM(2004) 166 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af den maksimale

Læs mere

Pilotområdebeskrivelse Aalborg syd

Pilotområdebeskrivelse Aalborg syd Pilotområdebeskrivelse Aalborg syd Oktober 2014 Mette V. Odgaard, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Camilla Vestergaard, Videncentret for Landbrug P/S (eds.) 1 Indholdsfortegnelse 1. Generel

Læs mere

Simon Jensen Mille Maris Tristan Viberg-Holde

Simon Jensen Mille Maris Tristan Viberg-Holde Indholdsfortegnelse Forskning side 1 Introduktion side 1 Problemformulering side 1 Hypotese side 1 Resultater og perspektivering side 2 Konklusion side 3 Kildehenvisning side 4 Forskning Affaldsplast fra

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 6.10.2015 L 259/5 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2015/1778 af 25. juni 2015 om fastlæggelse af fiskerirelaterede bevarelsesforanstaltninger til beskyttelse af revområder i farvande inden for

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit.

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-planen for område nr. N7, Rubjerg Knude og Lønstrup Klit. Den enkelte naturplan skal ifølge lov nr. 1398 af 22. oktober 2007 om

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 2015/104 for så vidt angår visse fiskerimuligheder

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 2015/104 for så vidt angår visse fiskerimuligheder EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.10.2015 COM(2015) 487 final 2015/0236 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 2015/104 for så vidt angår visse fiskerimuligheder DA DA

Læs mere

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene DGC-notat 1/12 Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene Dansk Gasteknisk Center a/s har på anmodning fra HMN Naturgas undersøgt udviklingen i bestanden af

Læs mere

Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU

Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU Arktisk råds arbejdet, september 2012, AU AMAP Miljø og Sundhed Mikala Klint Miljøstyrelse n foto: Rune Dietz AMAP Arbejdsgruppe under Arktisk Råd 8 arktiske lande Rigsfællesskabet (DK/FÆR/GL) Permanent

Læs mere

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer

Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Udvikling i udvalgte parametre i marine områder. Udvikling i transport af nitrat på målestationer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2017 Poul Nordemann Jensen DCE -

Læs mere

HAV- OG FISKERIBIOLOGI

HAV- OG FISKERIBIOLOGI HAV- OG FISKERIBIOLOGI Siz Madsen KOLOFON HAV- OG FISKERIBIOLOGI 1. udgave 2008 ISBN 87-90749-08-1 UDGIVER Fiskericirklen COPYRIGHT Fiskericirklen FORFATTER Biolog Siz Madsen Født 1967. Har arbejdet med

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af vandområder. Hvordan er vandområdernes afgrænsning vist i itværktøjet?

Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af vandområder. Hvordan er vandområdernes afgrænsning vist i itværktøjet? Emne Spørgsmål Svar 2.1. Afgrænsning af Hvordan er nes afgrænsning vist i itværktøjet? De, der er medtaget i den tekniske afgrænsning, er, der ud fra Miljøstyrelsens viden opfylder de fastsatte kriterier.

Læs mere

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer

Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer Interkalibrering Sedimentprøvetagning i søer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato:. december 2012 Liselotte Sander Johansson Martin Søndergaard Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

BESKRIVER DANSK VANDLØBS FAUNA INDEKS ET VANDLØBS SANDE TILSTAND?

BESKRIVER DANSK VANDLØBS FAUNA INDEKS ET VANDLØBS SANDE TILSTAND? 30. JANUAR 2013 BESKRIVER ET VANDLØBS SANDE TILSTAND? - OG SIKRER DET REELT GOD ØKOLOGISK TILSTAND?, ESBEN A. KRISTENSEN & ANNETTE BAATTRUP-PEDERSEN DET KORTE SVAR ER: NEJ IKKE NØDVENDIGVIS Vandrammedirektivet

Læs mere

Tærskelværdier for grundvand baseret på miljømål for tilknyttede økosystemer. Klaus Hinsby og Mette Dahl, GEUS

Tærskelværdier for grundvand baseret på miljømål for tilknyttede økosystemer. Klaus Hinsby og Mette Dahl, GEUS Tærskelværdier for grundvand baseret på miljømål for tilknyttede økosystemer Klaus Hinsby og Mette Dahl, GEUS ATV møde: Grundvand / overfladevand interaktion - Schäffergården, Gentofte, 27.1.2009 VRD og

Læs mere

Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig

Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig Screening af brug af Side Scan Sonar og bortsprængning af miner i Samsøbælt, Langelandsbælt og Begtrup Vig Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. oktober 2013 Thomas Eske Holm Ib

Læs mere

Sådan ser overvågningsprogrammet ud NOVANA

Sådan ser overvågningsprogrammet ud NOVANA Plantekongres 2011, 11.-13. januar 2011, Herning Kongrescenter Session N10. Nyt overvågningsprogram for miljø og natur Sådan ser overvågningsprogrammet ud NOVANA 2011-15 Harley Bundgaard Madsen, kontorchef,

Læs mere

Havstrategidirektivet (HSD) mod en integreret havforvaltning? Henrik Wichmann BLST-Natur

Havstrategidirektivet (HSD) mod en integreret havforvaltning? Henrik Wichmann BLST-Natur Havstrategidirektivet (HSD) mod en integreret havforvaltning? Henrik Wichmann BLST-Natur HSD behov for fælles indsats - EU s 6. miljøhandlingsprogram 2002 - havstrategi - Direktiv 2008 - operative havstrategier

Læs mere

Sammenfatning. depositioner til de enkelte farvands- og landområder, kildefordeling og det danske bidrag til depositionen

Sammenfatning. depositioner til de enkelte farvands- og landområder, kildefordeling og det danske bidrag til depositionen Sammenfatning Denne rapport sammenfatter de vigtigste konklusioner fra atmosfæredelen af NOVA 2003 og opsummerer hovedresultaterne vedrørende måling og beregning af koncentrationer af atmosfæriske kvælstof-,

Læs mere

Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande

Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande Notat om basisanalyse: Opgave 2.2 Stofbelastning (N, P) af søer og kystvande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. oktober 2013 Rev.: 2. december 2013 Jørgen Windolf, Søren E.

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 1 Kystvande SIDE 2 Fiskeriets betydning for miljøtilstanden og opfyldelse af miljømål i kystvandene

Læs mere