FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER"

Transkript

1 MILJØSTYRELSEN / AMAGER RESSOURCECENTER FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk BILAG C: FORSØG MED HÅRD PLAST FRA GENTOFTE HOSPITAL C PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT november 2017 Bilag C LGJA, TLHA JBJ TLHA

2 2 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER INDHOLD 1 Ordforklaring 3 2 Forsøgsbeskrivelse hård hospitalsplast Formål Anlægget Affalds-input beskrivelse Metode 7 3 Oversigtsdiagrammer fra sortering 13 4 Beregninger og resultater Massebalance (sorteringsanlægget) Renhed (finsortering hos Econet) Effektivitet Sammensætning af affaldsfraktionen 21

3 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 3 1 Ordforklaring Dette afsnit definerer en række af de begreber, der anvendes i rapporten. 2D: Todimensionelle emner, primært folier, poser ol. 3D: Tredimensionelle emner, dvs. alt, der ikke er fladt. Gennemkørsel: Ved 1. gennemkørsel på anlægget skydes på én polymer. Herefter køres restfraktionen fra denne kørsel igennem anlægget igen (2. gennemkørsel) osv. Effektivitet: Den andel af et materiale (f.eks. en polymer), der udsorteres til den rette fraktion ved sortering på sorteringsanlægget, i forhold til den samlede mængde af materialet, der findes i inputtet. Renhed: Renheden af f.eks. en polymer er et udtryk for hvor stor en andel denne polymer udgør af den udsorterede fraktion (hvor resten er urenheder/fejlsorteringer). IO skema: Registreringsark for hhv. indførte og fraførte udsorterede mængder ved testkørsel på anlægget. Udsorterede emner på testanlægget: 2D emner: Emner der er udsorteret af vindsigten (muligvis inklusiv lette 3D emner). PE/PP/PET/PVC/PS: Det plast, der er udsorteret på anlægget af NIR-scanneren, som kan være korrekt eller forkert sorteret. Manuelt frasorteret (ikke plast/metal): Andre materialer, der ikke burde være i den indsamlede fraktion. Manuelt frasorteret (stort plast): Større emner, som testanlægget ikke kan håndtere. Restfraktionen: Den fraktion der er tilbage når en batch er kørt igennem anlægget, dvs. hvad der ikke er frasorteret manuelt, ved vindsigten, Eddy current/hvirvelstrøms separatoren, overbåndsmagneten eller NIR'en. Fraktionen vil typisk bestå af andet plast end den udsorterede. Udsorterede emner i finsorteringen (manuel finsortering v. Econet): 2D plast: 2D emner, der er positivt identificeret som plast. 3D plast: 3D emner, der er positivt identificeret som plast. Rigtig polymer: Identificeret som korrekt udsorteret polymer. Anden polymer: Identificeret som forkert udsorteret polymer.

4 4 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Ukendt polymer: Ikke identificeret polymer, altså kan polymeren både være den korrekte eller en anden polymer. Andet plast (3D): Plast af andre polymerer end den/de udsorterede. Fejl ID (3D plast): 3D plast, der ifølge sorteringsvejledningen ikke burde være i fraktionen, selvom det er plast. Dette kan f.eks. være emballager med faremærker. I polymerfraktionerne identificeres disse som "Fejl ID", selvom de godt kan bestå af den rigtige polymer. Fejl ID (2D plast): 2D plast, der ifølge sorteringsvejledningen ikke burde være i fraktionen, selvom det er plast. Dette kan f.eks. være laminater med aluminium (kaffeposer, chipsposer osv.). I polymerfraktionerne identificeres disse som "Fejl ID", selvom de godt kan bestå af den rigtige polymer. Fejl ID (metaller): Metal, der ifølge sorteringsvejledningen ikke burde være i fraktionen, selvom det er metal. Dette kan f.eks. være emballager med faremærker, blisterpakker eller laminater med plast. I metalfraktionerne identificeres disse som "Fejl ID", selvom de godt kan bestå af det rigtige metal. Fejl (ikke plast/metal): Emner, der ikke burde være i den indsamlede fraktion, f.eks. dagrenovation, glas og sten. Komposit plast/andet: Emner, der består af en plastpolymer samt et andet materiale (f.eks. en plastbøjle med metal krog). Komposit plast/plast: Emner, der består af flere forskellige plastpolymerer (f.eks. pålægspakninger, kødbakker med folie eller flasker med plastlabels).

5 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 5 2 Forsøgsbeskrivelse hård hospitalsplast Gentofte Hospital har indført indsamlingsordninger for plast fra en række aktiviteter på hospitalet. Der er kun tale om plast, der alternativt ville være håndteret via dagrenovationen, og altså ikke nogen former for risikoaffald. Én af de fraktioner, der indsamles på Gentofte Hospital, er hård emballageplast. Dette materiale er sorteret på sorteringsanlægget. 2.1 Formål Formålene med forsøget er at: Definere sammensætningen af den hårde plast, der er indsamlet fra Gentofte Hospital (Region Hovedstaden) i forhold til 5 udvalgte polymerer, "andet plast" samt urenheder. Definere sorteringseffektiviteter for de forskellige maskiner i forsøgsanlægget ift. denne plastfraktion. Definere renheden af de sorterede materialer ift. denne plastfraktion. Fastlægge en massestrøm for anlægget ift. denne plastfraktion. Forsøgsspørgsmål: Hvad er indholdet af hhv. PE, PP, PVC, PET, PS samt "andet plast" og urenheder i denne fraktion? Hvad er anlæggets sorteringseffektivitet ift. den enkelte plastfraktion? Hvad er renheden af den enkelte polymer efter sortering? Hvordan ser massestrømmen igennem anlægget ud for de enkelte polymerer?

6 6 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 2.2 Anlægget Sorteringsanlæggets komponenter fremgår af nedenstående figur (kilde: ARC, efterår 2017). Figur 1 Sorteringsanlæggets komponenter (kilde: ARC, efterår 2017) Som figuren viser, består anlægget af en doseringstragt, et manuelt sorteringsbord, en foliesigte (vindsigte) til udsortering af plastfolier, en overbåndsmagnet til udsortering af magnetiske metaller, en hvirvelstrøms magnet (eddie current) til udsortering af ikke magnetiske metaller samt en NIR scanner til udsortering af plastpolymerer (eller andre materialer). Anlægget er et testanlæg, der er dimensioneret til at håndtere 1 ton/time ved usortering af én polymer og en rest af blandet plast og forureninger. 2.3 Affalds-input beskrivelse Der er modtaget ca. 750 kg plast fra Gentofte Hospital. Hospitalet indsamler blandede folier, separate folier, blandet hård plast og hårde plastdunke. I dette forsøg sorteres blandet hård plast fra operationsstuer, skyllerum, klargøring mv. (indeholder ikke risiko-affald). Den hårde plast blev leveret i små baller med nylonsnøre á ca. 200 kg, som var trykket med 30 ton. Den hårde plast er indsamlet i store indsamlingsposer, som blev sprættet op på det manuelle bånd.

7 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 7 Figur 2 Input-materialet på det manuelle bånd 2.4 Metode Her beskrives metoden for forsøget på sorteringsanlægget (ARC) og den efterfølgende manuelle finsortering (Econet) Sorteringsanlæg (ARC) I dette afsnit forklares kort metode til sortering på anlægget. Detaljer fremgår af oversigtsdiagrammer i afsnit 3. Metoden i dette forsøg adskiller sig fra de øvrige forsøg i projektet. I de øvrige forsøg opdeles den indkommende plastmængde i separate batches, der køres én ad gangen, hvor der for hver batch skydes på én polymer. Dette er valgt for at have samme forudsætninger for den enkelte polymer, således at den resulterende effektivitet og renhed af fraktionerne ikke forstyrres af, hvorvidt den specifikke polymer køres som nr. 1 eller 3. I dette forsøg var den tilgængelige mængde plast (i alt ca. 750 kg.) for lille til, at mængden kunne opdeles i batches, der kan betragtes som repræsentative for den samlede plastmængde. Gentofte Hospital havde desuden stor interesse i at kortlægge sammensætningen af plastfraktionen ift. flest mulige polymerer og det derfor blev besluttet at undersøge for 5 polymerer. Både den tilgængelige plastmængde og den tid, der var til rådighed på anlægget, gjorde det umuligt at anvende "batch-metoden" for 5 polymerer.

8 8 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER I dette forsøg blev det derfor valgt, at køre hele plastmængden igennem anlægget, imens der skydes på én polymer, hvorefter restfraktionen køres igennem for næste polymer osv. Det blev valgt ikke at køre polymer-fraktionerne igennem anlægget igen (som det er gjort i de andre forsøg), idet affaldet var meget rent og tørt, så anlægget formodes at have lettere ved at sortere affaldet. På den måde opnår man større repræsentativitet i prøverne for de enkelte polymerer. Til gengæld har metoden følgende ulemper i forhold til at bedømme anlæggets effektivitet for udsortering af de enkelte polymerer: Ved udsortering af den enkelte polymer mistes en vis andel af andre polymerer, der går med som fejlsorteringer i polymerfraktionen. Denne mængde mangler så i de efterfølgende kørsler. Jo flere gange en affaldsmængde køres igennem anlægget, jo nemmere er det for anlægget at sortere, da de enkelte emner rystes fra hinanden og affaldet tørrer. Tabel 1 viser forsøgsplanen for sortering af plast fra Gentofte Hospital. Tabel 1 Forsøgsplan for sortering af plast fra Gentofte Hospital. Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Mandag 10. Tirsdag 11. Onsdag 12. Torsdag 13. Fredag 14. juli 2017 juli 2017 juli 2017 juli 2017 juli 2017 Gennemkør- Gennemkør- Gennemkør- Gennemkør- Rengøring sel 1 sel 2 sel 3 og 4 sel 5 Alle gennemkørsler blev registreret i et input-output skema, hvor vægten af de udsorterede fraktioner ved hvert enkelt trin på anlægget blev registreret. Følgende fremgangsmåde blev benyttet (se også oversigtsdiagram): Plasten i form af ca. 750 kg køres igennem anlægget og der udtages stikprøver til plukanalyser (Econet) på output fraktionerne: Udsorteret polymer for hver gennemkørsel og restfraktion efter sidste gennemkørsel. Gennemkørsel 1 (langsomt gennemkørsel + 2 mand ved det manuelle bord): Batch 1 fødes ind på rullebåndet i passende portioner. Manuel frasortering af ikke plast/metal (se nærmere beskrivelse efterfølgende). Vindsigten frasorterede 2D emner (folier mv.). Magnet og EC frasorterede metaller. NIR scanneren skød på PE.

9 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 9 Mængden af hhv. PE, 2D emner, Fe metaller, non-fe metaller og restfraktion blev vejet og registreret i et IO 1 skema. Hver tredje vip-container (eller minimum 1) af PE fra gennemkørsel 1 opsamles og sendes til Econet. Gennemkørsel 2 (drift, dvs. en mand ved det manuelle bånd og almindelig hastighed): Rest-bunken fra gennemkørsel 1 fødes ind på rullebåndet i passende portioner. Manuel frasortering af ikke plast/metal. Vindsigten frasorterede 2D emner (folier mv.). Magnet og EC frasorterede metaller. NIR scanneren skød på PET. Mængden af hhv. PET, 2D emner, Fe metaller, non-fe metaller og restfraktion blev vejet og registreret i et IO skema. Hver tredje vip-container (eller minimum 1) af PET fra gennemkørsel 2 opsamles og sendes til Econet. Gennemkørsel 3 (drift): Rest-bunken fra gennemkørsel 2 fødes ind på rullebåndet i passende portioner. Manuel frasortering af ikke plast/metal. Vindsigten frasorterede 2D emner (folier mv.). Magnet og EC frasorterede metaller. NIR scanneren skød på PP. Mængden af hhv. PP, 2D emner, Fe metaller, non-fe metaller og restfraktion blev vejet og registreret i et IO skema. Hver tredje vip-container (eller minimum 1) af PP fra gennemkørsel 3 opsamles og sendes til Econet. Gennemkørsel 4 (drift): Rest-bunken fra gennemkørsel 3 fødes ind på rullebåndet i passende portioner. Manuel frasortering af ikke plast/metal. Vindsigten frasorterede 2D emner (folier mv.). 1 Input/output skema

10 10 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Magnet og EC frasorterede metaller. NIR scanneren skød på PVC. Mængden af hhv. PVC, 2D emner, Fe metaller, non-fe metaller og restfraktion blev vejet og registreret i et IO skema. Hver tredje vip-container (eller minimum 1) af PVC fra gennemkørsel 4 opsamles og sendes til Econet. Gennemkørsel 5 (drift): Rest-bunken fra gennemkørsel 4 fødes ind på rullebåndet i passende portioner. Manuel frasortering af ikke plast/metal. Vindsigten frasorterede 2D emner (folier mv.). Magnet og EC frasorterede metaller. NIR scanneren skød på PS. Mængden af hhv. PS, 2D emner, Fe metaller, non-fe metaller og restfraktion blev vejet og registreret i et IO skema. Hver tredje vip-container (eller minimum 1) af PS og restfraktionen fra gennemkørsel 5 opsamles og sendes til Econet. Plasten sendes til forbrænding efter sortering på ARC, da det ikke kan afsættes via KKs afsætningskanal for plast (hospitalsplast). Det manuelle bånd Sortering/adskillelse på det manuelle bånd er afgørende for den efterfølgende sorteringseffektivitet (andelen af udsortering fra NIR maskinen og fejl-sorteringer). Ved det manuelle bånd åbnes og tømmes poser med plast inden materialet transporteres videre i sorteringsanlægget. Emnerne spredes på båndet. Emner, der er sammenfiltrede, skilles ad. Dagrenovation/urenheder og store emner fjernes. Fokus var i dette forsøg især på sammenfiltring (slanger mv.) samt fjernelse af store emner. Frasortering ved det manuelle bånd gjaldt primært: Dragter af stof Pap og papir (små mængder)

11 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 11 Der var 2 personer ved det manuelle bånd ved første gennemkørsel, idet affaldet forventedes at være meget sammenfiltret. Ved de resterende gennemkørsler var der én person ved det manuelle bord (samme fokus). Afvigelser fra forsøgsplan I forhold til den oprindelige forsøgsplan blev der byttet rundt på rækkefølgen af PP og PE, da inputmaterialet indeholdt meget PE (store dunke, se billede nedenfor). Figur 3 Store PE dunke Manuel finsortering (Econet) De stikprøver, som Econet har modtaget, blev manuelt finsorteret for at dokumentere, at de enkelte polymerer er udsorteret korrekt, både i forhold til fejlsorteringer i polymerfraktionen og polymerer i restfraktionen. Se desuden oversigtsdiagrammet i afsnit 3. Følgende fremgangsmåde er benyttet for polymer fraktionerne (PE, PET, PP, PVC og PS): 2 3D (herefter i polymerer og farver; klar, farvet, sort) Komposit plast/plast (herefter i polymerer) Komposit plast/andet 2D folie Fejl ID (f.eks. faremærket plast) Fejl (ikke plast) I den manuelle finsortering blev polymerer identificeret ud fra trekantsmarkeringer, da der ikke var scanner til rådighed for forsøget. I det omfang plasten ikke 2 Se evt. ordliste for definition af delfraktioner

12 12 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER var mærket med trekanter, var det ikke muligt at identificere polymeren og den blev defineret som "3D anden/ukendt polymer". Næsten ¾ dele af 3D plasten der blev udsorteret havde polymer-mærkning. Det varierer fra polymer til polymer hvor meget af plasten der var markeret varierende fra 52% (PS-bunken) til 82% (PET-bunken). I restbunken var der meget mindre der var markeret (kun 29%). Afvigelser fra forsøgsplanen Det var oprindeligt lagt op til at sortere plasten efter hvorvidt den var ren, lidt beskidt eller meget beskidt. Dette blev vurderet ikke at være interessant, da affaldet var relativt rent. Figur 4 Restfraktionen efter 1. gennemkørsel. Billedet viser, at det er en meget ren fraktion.

13 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 13 3 Oversigtsdiagrammer fra sortering Nedenstående figur viser en oversigt over sorteringen af plast fra Gentofte Hospital. Ved sorteringen på sorteringsanlægget blev udtaget prøver til manuel finsortering hos Econet fra hver udsorteret polymerfraktion og restfraktionen efter 5. gennemkørsel. Figur 5 Oversigtsdiagram fra sortering af hospitalsplast.

14 14 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 4 Beregninger og resultater I dette afsnit gennemgås resultaterne af forsøget. Der lægges vægt på at definere massebalancen igennem anlægget, anlæggets effektivitet, renheden af output fraktionerne og sammensætningen af den sorterede affaldsfraktion. 4.1 Massebalance (sorteringsanlægget) Der er sorteret i alt ca. 750 kg plast fra Gentofte Hospital i forsøget. Alle efterfølgende opgørelser af andele og fordelinger er opgjort på vægtbasis. Hele mængden er kørt igennem anlægget med udsortering af første polymer, herefter sorteres restfraktionen fra første kørsel for anden polymer osv. Den anvendte vægt har en usikkerhed på 0,5 kg. Metallerne udgjorde under 0,5 kg og er derfor ikke medtaget i massebalancen. Nedenstående figur viser sammensætningen af plastfraktionen fra Gentofte Hospital baseret på vejedata fra forsøget (inden den manuelle finsortering) og repræsenterer derfor massestrømmen igennem anlægget ved selve forsøget. Denne sammensætning tager dermed ikke hensyn til urenheder i den enkelte fraktion.

15 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 15 Manuel frasortering (ikke plast); 3% 2D emner; 5% Manuel frasortering (stort plast); 4% Restfraktion; 12% PE; 37% PS; 7% PVC; 7% PP; 10% PET; 15% Figur 6 Sammensætning af den hårde plastfraktion fra Gentofte Hospital baseret på vejetal fra forsøget (inden manuel finsortering). Figuren viser en stor andel PE (37 %) og herefter PET (15%), imens de øvrige udsorterede polymerer hver udgjorde 7-10 % af fraktionen. Figur 7 Eksempler på de udsorterede PE og PET bunker. Plastfraktionen (hård plast) fra Gentofte Hospital indeholdt en relativt lille mængde 2D emner (ca. 5 %), der primært bestod af de indsamlingsposer, som den hårde plast indsamles i på afdelingerne.

16 16 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Figur 8 2D emner primært bestående af indsamlingsposer Observationer på sorteringsanlægget I sorteringen var der lidt udfordringer med, at dropposer og slanger satte sig fast i anlægget. Figur 9 Der blev observeret mange slanger i affaldet

17 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Renhed (finsortering hos Econet) De enkelte output fraktioner blev manuelt finsorterede, som beskrevet i metodeafsnittet, for at undersøge renheden af de udsorterede polymerer og andelen af polymeren i restfraktionen Polymerfraktioner Econet har manuelt finsorteret alle fem polymerer og restfraktionen fra sidste gennemkørsel som beskrevet i metodeafsnittet (afsnit 4.2). Denne manuelle finsortering giver mulighed for at vurdere den mere nøjagtige sammensætning og renhed af polymerfraktionen samt sammensætningen af restfraktionen (efter 5. gennemkørsel), herunder indhold af den polymer, der burde være udsorteret i de tidligere gennemkørsler. Finsorteringen har dog haft visse begrænsninger ift. identifikation af polymerer, idet dette er gennemført ud fra trekantsmarkeringer. I det omfang plasten ikke er mærket med trekanter, har det ikke være muligt at identificere polymeren. Figur 10 viser resultaterne af den manuelle finsortering af de udsorterede polymerfraktioner og dermed den mere nøjagtige sammensætning og renhed. Farvemarkeringen i figuren skal indikere, hvorvidt der helt eller delvist er tale om den korrekte polymer: Den grønne farve er den andel, der via trekantsmarkeringer er positivt identificeret som den rigtige polymer. De blå nuancer er andele af polymerfraktionen, som helt eller delvist kan bestå af den korrekte polymer (men hvor det ikke er muligt at angive, hvor stor en andel, der udgøres af polymeren): 3D plast ukendt polymer: Ikke muligt at identificere polymer (manglende mærkning). Der er sandsynligvis tale om den rigtige polymer, idet maskinen har identificeret den som sådan. Komposit (plast-plast) rigtig polymer: Komposit af to plast-materialer, hvor den ene del er identificeret som den korrekte polymer. Maskinen har således "skudt rigtigt", men har fået en andel urenhed med pga. den anden del af kompositten. Komposit (plast-plast) ukendt polymer: Komposit af to plast-materialer, som det ikke er muligt at identificere (manglende mærkning). Der er sandsynligvis tale om den rigtige polymer for den ene del af kompositten, idet maskinen har identificeret den som sådan. Komposit (plast-andet): Komposit af én plastpolymer og et andet materiale. Der er sandsynligvis tale om den rigtige polymer for plast-delen af kompositten, idet maskinen har identificeret den som sådan.

18 18 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 2D folie: Der er sandsynligvis tale om den rigtige polymer, idet maskinen har identificeret den som sådan. Fejl ID (3D plast): Plast, der ifølge sorteringsvejledningen ikke burde være i fraktionen, selvom det er plast. Dette kan f.eks. være emballager med faremærker. I polymerfraktionerne identificeres disse som "Fejl ID", selvom de godt kan bestå af den rigtige polymer. De røde nuancer er andele af polymerfraktionen, der ikke burde være i denne fraktion (fejlsorteringer): 3D plast anden polymer: Plast positivt identificeret som en anden polymer end den, der er sorteret efter for den specifikke batch. Komposit (plast-plast) anden polymer: Komposit af én plastpolymer og et andet materiale, hvor plastdelen positivt er identificeret som en anden polymer end den, der er sorteret efter for den specifikke batch. Fejl: Materialer der ikke er plast, som ikke skulle have været i fraktionen, f.eks. gummihandsker og papir. Den grønne andel er dermed den andel af polymerfraktionen, som er bestemt til at være den rigtige polymer (ud fra trekants-mærkning). Den blå andel er plast, hvor en del eller hele mængden kan være den rigtige polymer, men det kan ikke defineres nærmere, hvor stor andelen af den rigtige polymer er. Den røde andel udgøres af fejlsorteringer, herunder både andre polymerer og andre materialer. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 6% 13% 13% 17% 5% 10% 15% 11% 47% 45% 77% 69% 74% 51% 27% PE PET PP PVC PS 3D plast - rigtig polymer Komposit (plast-plast) - rigtig polymer 3D plast - ukendt polymer Komposit (plast-andet) - ukendt polymer Fejl, ID - ukendt polymer 3D plast - anden polymer Fejl, ID - anden polymer Fejl, ID - rigtig polymer Komposit (plast-andet) - rigtig polymer Komposit (plast-plast) - ukendt polymer 2D folie Komposit (plast-plast) - anden polymer Komposit (plast-andet) - anden polymer Fejl Figur 10 Sammensætning af de udsorterede polymerfraktioner.

19 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 19 Tabel 2 viser renheden af polymerfraktionerne under antagelse af at "de blå andele" (se Figur 10) udgøres af den rigtige polymer. Dette betyder, at den reelle renhed muligvis er lavere end angivet, idet en vis andel af f.eks. kompositmaterialerne udgøres af andre polymerer eller materialer. Generelt viser resultaterne, at andelen af den rigtige polymer ligger relativt højt (92 % eller højere). Den høje renhed kan skyldes, at dette er en relativt let fraktion for anlægget at sortere, fordi affaldet er let at adskille og indeholder plastemner, der er "lette at læse" for NIR scanneren. Tabel 2 Renheden af polymerfraktionerne fra Gentofte Hospital efter sortering på sorteringsanlægget. I beregningen af renhed antages, at "de blå andele" af fraktionen (se Figur 10) udgøres af den rigtige polymer (lidt optimistisk antagelse). Renhed af polymerer PE 92% PET 98% PP 99% PVC 98% PS 99,9% En forklaring på den lavere renhed for PE er, at dette var den første gennemkørsel. Det er med den anvendte metode ikke rimeligt at sammenligne renheden af polymererne direkte, da de efterfølgende bunker i udgangspunktet er renere (i første gennemkørsel frasorteres f.eks. dagrenovation) D emner Der var en lille andel 2D emner i fraktionen, primært bestående af de store poser, som plasten blev indsamlet i på afdelingerne. Det er derfor ikke prioriteret manuelt at finsortere denne delfraktion. 4.3 Effektivitet Herunder beskrives sorteringseffektiviteten af hård plast Hård plast Anlæggets effektivitet er beregnet som den del af polymeren, der udsorteres i anlægget sat i forhold til den totale mængde af polymeren, der kan identificeres. Beregningen er foretaget for hård plast, idet det er meningen, at folier skal fjernes med vindsigten. Nedenstående tabel viser beregning af effektiviteten. På basis af den manuelle finsortering sammenlignes andelen af den korrekte polymer (hård plast) i den udsorterede mængde med andelen af samme polymer i restfraktionen eller andre polymerstrømme. For polymerfraktionen (hård) er medregnet både de grønne og blå andele (se Figur 10) som korrekt polymer, da maskinen har skudt på dette og i hvert tilfælde en del af mængden derfor antages at være af korrekt polymer.

20 20 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER For polymerandelen i restfraktionen medtages kun "de grønne andele", dvs. den del, der positivt er identificeret som den specifikke polymer. Dette begrundes i, at maskinen ikke har skudt på disse emner, hvorfor der er en god sandsynlighed for, at de ikke er af den specifikke polymer. Det har ikke været muligt at vurdere andelen af den enkelte polymer (hård plast) i 2D emner og metalfraktionerne, da disse output fraktioner ikke er manuelt finsorterede. Tabel 3 Effektiviteten af sorteringsanlægget beregnet på basis af vejetal og manuel finsortering af de enkelte polymerer. Korrekt polymer (hård plast) 3 i polymerfraktionen Enhed PE PET PP PVC PS kg Polymer i andre polymerstrømme kg Polymer i restfraktionen kg Polymer i 2D emner Ukendt Ukendt Ukendt Ukendt Ukendt Effektivitet % 99,7 91,2 66,0 86,5 92,3 Tabellen viser, at anlægget udsorterer 66-99,7 % af de fem polymerer (hård plast). PE opnår den højeste udsortering, imens PP ligger markant lavere end de øvrige. Grunden til at PP i forsøget ligger markant lavere end de øvrige polymerer kan ikke fastslås ud fra dette forsøg, men der kunne være maskinelle indstillinger, der kunne påvirke sorteringseffektiviteten (f.eks. maskinens spektrum for PP). PP i restfraktionen er primært kategoriseret som Fejl, ID, se f.eks. nedenstående billeder. Det kan ikke bestemmes, hvorfor disse emner ikke blev udsorteret af NIR'en. Herunder ses billeder af emner der ikke blev udsorteret, som primært bestod af PP. Figur 11 Fejl ID fra restfraktionen som primært bestod af PP (85%). 3 "Grønne og blå andele" (undtaget folie), se Figur 10.

21 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 21 Der er en række usikkerheder på de enkelte data, som vil kunne ændre på den beregnede effektivitet. Disse skyldes primært usikkerheder i den manuelle finsortering, hvor en væsentlig andel af plasten enten ikke kunne identificeres, eller bestod af sammensatte produkter: Den beregnede andel "korrekt polymer i polymerfraktionen" indeholder vis andel, der består af andre polymerer eller andre materialer ("de blå andele" i Figur 10). Dette skyldes, at ikke identificerede plastemner er medregnede som korrekt polymer, da maskinen har identificeret dem som sådan (tvivlen kommer NIR scanneren til gode) ligesom sammensatte produkter er medregnet som korrekt polymer, selvom de indeholder en vis mængde andre materialer og/eller anden plast. Der kunne være mere af polymeren i restfraktionen, da der kun er medregnet den andel, der er positivt identificeret som denne polymer i den manuelle finsortering. Tvivlen kommer altså NIR scanneren til gode. Begge usikkerheder trækker i retning af lavere effektivitet for anlægget og den egentlige effektivitet af anlægget er derfor muligvis lavere end beregnet i Tabel 3. Ved den metode der er anvendt på anlægget ligger der en vis usikkerhed, når der ses på effektiviteten, idet strømmene ikke har haft samme forudsætninger. Eksempelvis hvis der ses på polymerer i andre polymerstrømme; de andre polymerer ligger primært i PE-polymerstrømmen, idet dette var den første gennemkørsel Folier og metaller Fraktionen indeholdt relativt lille andel af folier og metaller og der er derfor ikke beregnet effektivitet for disse fraktioner. 4.4 Sammensætning af affaldsfraktionen Beregnet sammensætning Baseret på massebalancen og resultaterne af den efterfølgende manuelle finsortering, beregnes sammensætningen af affaldsfraktionen (hård plast fra Gentofte Hospital) opdelt på PE (hård), PET (hård), PP (hård), PVC (hård), PS (hård), anden hård plast, folier og restfraktionen (ikke plast). I de nye beregninger af sammensætningen trækkes urenhederne i polymerfraktionerne ud (flyttes til andre fraktioner), ligesom andelen af plast (hård og blød) i de øvrige fraktioner flyttes til de fraktioner, hvor de retteligt hører til. Denne figur (Figur 12) er således en ny og forfinet version af Figur 6, der tager hensyn til resultaterne fra den manuelle finsortering.

22 22 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Fejl (ikke plast); 4% Anden 3D plast; 24% PE (3D); 28% 2D plast; 6% PS (3D); 6% PET (3D); 13% PVC (3D); 7% PP (3D); 13% Figur 12 Sammensætningen af plast fraktionen fra Gentofte Hospital baseret på vejetal fra sorteringsanlægget og korrigeret for resultaterne af den manuelle finsortering. Figur 13 sammenligner andelen af de enkelte fraktioner opgjort direkte på basis af vejetal fra sorteringsanlægget (Figur 5) med andelen af samme fraktioner korrigeret for fejlsorteringer (Figur 10). 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Udsorteret på anlæg Korrigeret fordeling Figur 13 Sammenligning mellem udsorterede fraktioner (af anlægget efter 3 gennemkørsler) og den beregnede fordeling af fraktioner.

23 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER 23 Det ses, at især PE fraktionen indeholder en del fejlsorteringer. Dette kan skyldes, at dette var den første fraktion, der blev kørt igennem anlægget, således at plasten er mindre adskilt/løs og mindre affald i lag end i de efterfølgende gennemkørsler og at der er flere urenheder og andre fraktioner i strømmen. Herudover var der en større andel 2D plast i PE strømmen i forhold til de andre udsorterede polymerer, idet de 2D emner, der ikke blev udsorteret i vindsigten, blev udsorteret af NIR'en (korrekt), da de fleste folier er PE. I de efterfølgende kørsler med andre polymerer er 2D emnerne endt i restfraktionen. Figur 14 Fejlfraktion og folier fra PE fraktionen Som det er beskrevet i afsnittet ovenfor omkring effektivitet, ligger forklaringen på at PP fraktionen stiger i den korrigerede søjle, at en stor del af PP forefindes i restfraktionen. For de resterende polymerer (PET, PVC og PS) er der ikke stor forskel på den udsorterede og beregnede mængde.

24 24 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Sammensætning af plasten Sammensætningen af plastfraktionerne er præsenteret herunder. Det vil altså sige den samlede fordeling fra Figur 12 uden fejlfraktionen. Anden 3D plast 25% PE (3D) 29% 2D plast 6% PS (3D) 6% PVC (3D) 7% PP (3D) 13% PET (3D) 14% Figur 15 Fordeling af plastfraktioner i den samlede korrigerede fordeling for hospitalsplast.

25 FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/KILDEOPDELTE MATERIALER Farver Herunder præsenteres farvefordelingen i de udsorterede strømme. Det ses, at der overordnet set er meget lidt sort plast og at det sorte plast ender i restfraktionen. Fordelingen af farver /klar/farvet) indenfor hver af polymererne er relateret til polymerens kemiske egenskaber. 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 0% 0% 0% 1% 2% 0% 6% 32% 35% 58% 84% 97% 97% 68% 60% 42% 15% 3% PVC PS PP PE PET Restfraktion Klar Farvet Sort Figur 16 Fordeling af farver for 3D plast i de udsorterede fraktioner og restfraktionen. Figur 17 Udsorterede PP 3D plast manuelt finsorteret i farver.

FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER

FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER MILJØSTYRELSEN / AMAGER RESSOURCECENTER FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER

FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER MILJØSTYRELSEN / AMAGER RESSOURCECENTER FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER

FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER NOVEMBER 2017 MILJØSTYRELSEN / AMAGER RESSOURCECENTER FORSØG PÅ NYT TESTSORTERINGSANLÆG FOR KILDESORTEREDE/ KILDEOPDELTE MATERIALER KOMMUNEPULJEPROJEKT - OPSAMLINGSRAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej

Læs mere

Plast i dagrenovation

Plast i dagrenovation Plast i dagrenovation Sammensætning af plast i dagrenovation fordelt på produktgrupper og plasttype. Udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening. Econet AS Udarbejdet af: Claus Petersen Dato: 22. april

Læs mere

ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP

ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP BOFA ANALYSERESULTATER, FEBRUAR BIOPULP ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076850 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 27. juni 2012 Projekt nr. A418 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL 4 1.2 LOKALISERING 4 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Affaldsanalyse Aarhus Midtby

Affaldsanalyse Aarhus Midtby Teknologiparken Kongsvang Allé 29 DK-8000 Aarhus C Telefon 72 20 10 00 Telefax 72 20 10 19 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk Affaldsanalyse Aarhus Midtby Januar 2014 Teknologisk Institut Kathe Tønning

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland

Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland og Claus Petersen Dato: 5. juni 2017 Projekt: 620 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål... 3 3. Fremgangsmåde...

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Del 1 Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 6. maj 2011 Projekt nr.: A418 Indhold 1 INDLEDNING 1 1.1 FORMÅL 1 1.2 LOKALISERING 1 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Analyse af affald fra sorteringsanlæg

Analyse af affald fra sorteringsanlæg Analyse af affald fra sorteringsanlæg Rapport udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland, Claus Petersen Dato: 20. januar 2016 Projekt: 554 Analyse af affald fra sorteringsanlæg Indholdsfortegnelse

Læs mere

Trine Lund Neidel og Mikkel Kromann COWI

Trine Lund Neidel og Mikkel Kromann COWI Miljøprojekt nr. 2059 og 2066, 2019 Analyse af miljø og økonomi ved kildesortering og kildeopdeling Trine Lund Neidel og Mikkel Kromann COWI 1 Scenarier i Miljøprojekt nr. 2059 og 2066 To-delt formål:

Læs mere

Indsamling af pap, plast og metal

Indsamling af pap, plast og metal Forsøg med Indsamling af pap, plast og metal Resultater og konklusioner for service, økonomi og miljø - 2011 Indhold 1 Resumé...3 2 Indledning...3 3 Indsamling i tre forsøgsområder...4 4 Sortering af affaldet

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 HVIDOVRE KOMMUNE SAMMENLIGNING AF 4-KAMMER BEHOLDERE OG 2-DELTE BEHOLDERE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Mekanisk sortering af plastaffald fra husholdninger

Mekanisk sortering af plastaffald fra husholdninger Mekanisk sortering af plastaffald fra husholdninger Udvikling af dansk sorteringskoncept Miljøprojekt nr. 1724, 2015 Titel: Mekanisk sortering af plastaffald fra husholdninger Redaktion: Jesper Vange Heinzl,

Læs mere

PLASTKORTLÆGNING 2017

PLASTKORTLÆGNING 2017 30.3198.89 SWECO DANMARK A/S Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding, Clean, Dansk Affaldsforening, Dragør Kommune SARA SVANTESSON, BIRGITTE FJELDBERG Sweco Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Opsummering

Læs mere

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer - Bilagsrapport

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer - Bilagsrapport Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer - Bilagsrapport Mængde og sammensætning for helårsboliger og sommerhuse Udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Anne Steffensen, Ole Kaysen og

Læs mere

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S DRAGØR KOMMUNE NOTAT OM BIOAFFALD NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076097-001 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen Med genbrugsguiden har du mulighed for at dykke ned i din genbrugsbeholder. Bliv lidt klogere på, hvad der må komme

Læs mere

Affaldsanalyse Etageboliger og enfamilieboliger

Affaldsanalyse Etageboliger og enfamilieboliger Teknologiparken Kongsvang Allé 29 DK-8000 Aarhus C Telefon 72 20 10 00 Telefax 72 20 10 19 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk Affaldsanalyse Etageboliger og enfamilieboliger Maj 2014 Teknologisk Institut

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

Thomas Fruergaard Astrup Genanvendelse af plast. Hvorfor, hvordan og hvor er udfordringerne?

Thomas Fruergaard Astrup Genanvendelse af plast. Hvorfor, hvordan og hvor er udfordringerne? Thomas Fruergaard Astrup Genanvendelse af plast Hvorfor, hvordan og hvor er udfordringerne? 21. februar 2019 1) Sikre adgang til ressourcer og råmaterialer 2) Sikre innovation, nye forretningsmuligheder

Læs mere

Afgravning og sortering - LandFill Mining projekt

Afgravning og sortering - LandFill Mining projekt HF1 Afgravning og sortering - LandFill Mining projekt Udgravning og for-sortering: Gravemaskine m. sortergrab Store brokker og sten, Stort jern, Bil-dæk, Store plastfolier & tekstiler, Akkumulatorer m.m.

Læs mere

Undersøgelse af restaffald fra to områder med etageboliger

Undersøgelse af restaffald fra to områder med etageboliger Undersøgelse af restaffald fra to områder med etageboliger Kildager og Retortvej Undersøgelsen er udført for Københavns Kommune Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland og Claus Petersen Dato: 6. juli 2017

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MILJØSTYRELSEN METODE TIL SORTERING AF RENT/INDENDØRS TRÆ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Metode til sortering

Læs mere

: Grontmij A/S, Mette P. Jørgensen og Birgitte Fjeldberg

: Grontmij A/S, Mette P. Jørgensen og Birgitte Fjeldberg Notat Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Plastkortlægning 4. december 2014 Vores reference: 30.5802.84 Til Fra : Vestforbrænding,

Læs mere

Oversigt over forsøgsområder

Oversigt over forsøgsområder Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Oversigt over forsøgsområder Fællesbilag Bilag 1 til alle delrapporter TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Bilag 1 Oversigt

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Miljøvurdering af forsøgsordning for indsamling af emballageaffald i Odense

Miljøvurdering af forsøgsordning for indsamling af emballageaffald i Odense Odense Renovation A/S Miljøvurdering af forsøgsordning for indsamling af emballageaffald i Odense Rapport August 2011 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Sortering af plastog metalaffald fra nordjyske kommuner den 3. vej. [Serietitel og årstal]

Sortering af plastog metalaffald fra nordjyske kommuner den 3. vej. [Serietitel og årstal] Sortering af plastog metalaffald fra nordjyske kommuner den 3. vej [Serietitel og årstal] Titel: den 3. vej Redaktion: Hanne Johnsen, Bjørn Malmgren-Hansen, Dorthe Ladefoged, Thomas Lyngholm Udgiver: Miljøstyrelsen

Læs mere

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Mængde og sammensætning for boliger og sommerhuse Udarbejdet for Nomi4s i/s Econet AS Udarbejdet af: Anne Steffensen, Ole Kaysen, Claus Petersen Dato:

Læs mere

Model for beregning af genanvendelsesprocent

Model for beregning af genanvendelsesprocent Model for beregning af genanvendelsesprocent Vestforbrænding har gjort en aktiv indsats for at opnå den nationale ressourcestrategis mål om 50% genanvendelse af de syv fokusfraktioner i henhold til regeringens

Læs mere

TRANSPORT TIL OG FRA RIGSHOSPITALET INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Områdeafgrænsning og datagrundlaget 2. 3 Transportmidler 4. 4 Ankomst og afgangstider 4

TRANSPORT TIL OG FRA RIGSHOSPITALET INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Områdeafgrænsning og datagrundlaget 2. 3 Transportmidler 4. 4 Ankomst og afgangstider 4 REGION HOVEDSTADEN TRANSPORT TIL OG FRA RIGSHOSPITALET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BASERET PÅ UDTRÆK FRA DEN NATIONALE TRANSPORTVANEUNDERSØGELSE

Læs mere

Notat. 6. juli 2012. Øget genbrug fra private husstande

Notat. 6. juli 2012. Øget genbrug fra private husstande Notat Faxe Affald A/S CVR-nr. 34 08 47 42 Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev Tlf.: 70 26 02 07 Fax: 56 37 34 99 post@faxeforsyning.dk www.faxeforsyning.dk 6. juli 2012 Øget genbrug fra private husstande

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Oversigt over eksisterende afsætningsmuligheder for plast-, metal- og organisk affald

Oversigt over eksisterende afsætningsmuligheder for plast-, metal- og organisk affald Oversigt over eksisterende afsætningsmuligheder for plast-, metal- og organisk affald Dette notat indeholder en screening af afsætningsmuligheder for plast-, metal- og organisk affald fra husholdninger.

Læs mere

CO 2 -opgørelse, 2009. Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder

CO 2 -opgørelse, 2009. Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder CO 2 -opgørelse, 2009 Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder 1. november 2011 Indhold FORMÅL 4 FAKTA 4 RESULTAT 4 EJERS VURDERING AF OPGØRELSEN 5 BESKRIVELSE AF ANLÆG/TEKNOLOGI/PROCES

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Affaldsanalyse i Køge fase 2 og opsamling

Affaldsanalyse i Køge fase 2 og opsamling Affaldsanalyse i Køge fase 2 og opsamling Affaldsanalyse udarbejdet for Køge Kommune! Econet AS Udarbejdet af: Freja Lerche og Claus Petersen Dato: 24. juni 2016 Projekt: 580 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund...

Læs mere

Plastaffald - erfaringer fra København

Plastaffald - erfaringer fra København Plastaffald - erfaringer fra København Plast og de mange agendaer Produktion og forbrug af plast bidrager til CO2- ophobningen i vores atmosfære. 1. Madspild og fødevaresikkerhed Produktion af fødevarer

Læs mere

CITY SENSE I RUDERSDAL INDHOLD. 1 Baggrund og formål Metode og begrænsninger 2

CITY SENSE I RUDERSDAL INDHOLD. 1 Baggrund og formål Metode og begrænsninger 2 RUDERSDAL KOMMUNE CITY SENSE I RUDERSDAL ANALYSE AF RUTEVALG GENNEM BIRKERØD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Økonomien i sorteringsanlæg

Økonomien i sorteringsanlæg Økonomien i sorteringsanlæg Miljøstyrelsen 1 INDLEDNING 2 2 OVERORDNEDE RESULTATER 3 Forfatter: MB/LH Dato: 11-08-2017 Version: 8 3 AFFALDSTYPER OG MÆNGDER 5 3.1 Affaldstyper 5 3.2 Mængder 5 4 METODE 6

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Hvor langt er vi med genanvendelse af plast i Danmark?

Hvor langt er vi med genanvendelse af plast i Danmark? Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt Hvor langt er vi med genanvendelse af plast i Danmark? Thomas Fruergaard Astrup Professor, Residual Resource Engineering Hvor

Læs mere

I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD

I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD SORTERINGSANLÆG Baggrund Sortering De tekniske chefer i Reno-Nords ejerkommuner efterspurgte i august 2014 forslag fra Reno-Nord til håndtering af de udfordringer,

Læs mere

Affaldsplan for Faxe Kommune 2014-2024 Bilag 2: Kortlægning & Prognoser

Affaldsplan for Faxe Kommune 2014-2024 Bilag 2: Kortlægning & Prognoser Affaldsplan for Faxe Kommune 2014-2024 Bilag 2: Kortlægning & Prognoser Vedtaget 27. juni 2013 Indhold 1. Affaldsordninger, status... 2 2. Affaldskortlægning... 4 2.1. Oversigt over affaldsdannelsen...

Læs mere

VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017

VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017 VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017 PROGRAM 1. Velkomst - rammerne for det fælles affaldsprojekt 2. Erfaringer fra forsøg med affaldssortering 3. Anbefaling til et nyt indsamlingssystem

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Bioaffald. Arkiv nr

Bioaffald. Arkiv nr Arkiv nr. 5.2.8 Nomi4s i/s September 2017 1 Resume Nærværende rapport indeholder beskrivelse af indsamlingsmetode for bioaffald, materiel til indsamling ved borger og behandlingsmetode af bioaffald. Udover

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Affaldsenergi i fremtidens ressourcesamfund. Affaldsdage Dansk Affaldsforening 9. oktober 2015 Claus Petersen, Econet AS

Affaldsenergi i fremtidens ressourcesamfund. Affaldsdage Dansk Affaldsforening 9. oktober 2015 Claus Petersen, Econet AS Affaldsenergi i fremtidens ressourcesamfund Affaldsdage Dansk Affaldsforening 9. oktober 2015 Claus Petersen, Econet AS Ved kilden Hus Hvordan kan information og instrukser blive mere entydige og klare?

Læs mere

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum Evalueringsrapport 1. Titel Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum 2. Baggrund Kommunens Affaldsplan 2009-2012 (udvidet til 2013) indeholder initiativ nr. 39: Beholder til

Læs mere

Plastaffald i den cirkulære økonomi 28.februar 2017 Genanvendelse af sort plast Sortering af sort plast i Tyskland

Plastaffald i den cirkulære økonomi 28.februar 2017 Genanvendelse af sort plast Sortering af sort plast i Tyskland Plastaffald i den cirkulære økonomi 28.februar 2017 Genanvendelse af sort plast Sortering af sort plast i Tyskland B.Malmgren-Hansen Vand og Ressourcer, Teknologisk Institut, Aarhus Sortering af sort plast

Læs mere

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 2. Kort beskrivelse af projektet Herning Kommune har et ønske om at det skal

Læs mere

Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89. Årsager til forskelle i de indsamlede mængder

Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89. Årsager til forskelle i de indsamlede mængder Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 72 207 207 +45 7220 7207 www.sweco.dk Teknisk notat CVR-nr. 48233511 Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89 Udarbejdet Kontrolleret Kopi

Læs mere

Fordele og ulemper ved at medtage glas som kildeopdelt fraktion til automatisk sortering Opsamlende notat

Fordele og ulemper ved at medtage glas som kildeopdelt fraktion til automatisk sortering Opsamlende notat Fordele og ulemper ved at medtage glas som kildeopdelt fraktion til automatisk sortering Opsamlende notat Miljøprojekt nr. 1927 Marts 2017 Udgiver: Miljøstyrelsen Redaktion: COWI ISBN: 978-87-93529-79-3

Læs mere

På Miljø- og Teknikudvalgets møde den 2. december 2015 blev handleplan for øget sortering af husholdningsaffald i Rudersdal Kommune fremlagt.

På Miljø- og Teknikudvalgets møde den 2. december 2015 blev handleplan for øget sortering af husholdningsaffald i Rudersdal Kommune fremlagt. NOTAT Projekt Handleplan for øget sortering af husholdningsaffald Kunde Rudersdal Kommune Notat nr. 2 Dato 215-12-16 Til Fra Kopi til Tanja Ladefoged Dorte Hvid-Jacobsen 1. Klimaeffekt ved øget sortering

Læs mere

Affaldsplanværktøj. Jord & Affald Den 19. august 2015 VEJLEDNING. 1 http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2013/01/978-87-92903-80-8.

Affaldsplanværktøj. Jord & Affald Den 19. august 2015 VEJLEDNING. 1 http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2013/01/978-87-92903-80-8. VEJLEDNING Jord & Affald Den 19. august 2015 Affaldsplanværktøj Et værktøj for kommuner til beregning af genanvendelsesprocenten samt estimering af potentialer og aktuelle indsamlingseffektiviteter for

Læs mere

Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner

Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner NOTAT Dato: 4. juli 2014 Emne: Affaldsplanernes håndtering af centralsorteringsspørgsmålet i de østdanske kommuner HEW AffaldPlus-kommunerne har i deres (udkast til) affaldsplaner arbejdet med tanken om

Læs mere

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald

Poser. GRØN = Fordel ved ordningen BLÅ = Opmærksomhed ved ordning RØD = Ulempe ved ordningen. TEMA// Organisk affald TEMA// Organisk affald Poser En udvidet sortering, hvor det organiske affald frasorteres resten af dagrenovationen, vil medføre et større forbrug af poser til at samle og pakke affaldsfraktionen. Da poseforbruget

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser J.nr. MST-7759-00109 Econet AS Projektnr: A396 Dato: December 2010 rev 004 1 Indhold FORORD

Læs mere

Evaluering af pilotprojekt i Sløjfen, Stiager 2, Værløse

Evaluering af pilotprojekt i Sløjfen, Stiager 2, Værløse Til: [Navn] Kopi til: [Navn] Fra: Maria Annel Evaluering af pilotprojekt i Sløjfen, Stiager 2, Værløse På baggrund af erfaringer lært af implementeringen af affaldssortering i forbindelse med indflytning

Læs mere

Alternative konstruktioner. Konstruktionstegning VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Alternative konstruktioner. Konstruktionstegning VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT GENTOFTE KOMMUNE GENTOFTE GENBRUGSSTATION. FRA GARAGE TIL GENBRUGSSTATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk KONCEPTBESKRIVELSE FOR SORTERINGSVÆG

Læs mere

Bør vi holde papir, pap og karton adskilt eller kan det uden negative konsekvenser indsamles sammen? INDHOLD. 1 Indledning og formål 2

Bør vi holde papir, pap og karton adskilt eller kan det uden negative konsekvenser indsamles sammen? INDHOLD. 1 Indledning og formål 2 MILJØSTYRELSEN Bør vi holde papir, pap og karton adskilt eller kan det uden negative konsekvenser indsamles sammen? ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40

Læs mere

Bilagsrapport 6: Analyse af batterier fra husholdninger i Århus Kommune

Bilagsrapport 6: Analyse af batterier fra husholdninger i Århus Kommune Bilagsrapport 6: Analyse af batterier fra husholdninger i Århus Kommune 16. juli, 2007 Lotte Fjelsted Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet Indhold 1 BAGGRUND... 2 2 ANALYSE...

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Notat. Indhold. Affaldsfraktioner i Danmark. Dato: 4. december Version: 5

Notat. Indhold. Affaldsfraktioner i Danmark. Dato: 4. december Version: 5 Notat Projekt: Affaldsfraktioner i Danmark Dato: 4. december 2014 Version: 5 Udarbejdet af: Incentive Indhold 1 Opsummering 2 1.1 Indledning 2 1.2 Samlede resultater 3 1.3 Resultater for servicevirksomheder

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Arbejdsgruppe 5: Genanvendelse af plast fra husholdninger

Arbejdsgruppe 5: Genanvendelse af plast fra husholdninger Arbejdsgruppe 5: Genanvendelse af plast fra husholdninger Fokus i gruppen er at give input til hvordan affaldssorteringen i husholdninger og på genbrugspladser skal se ud for at skabe højere værdi i genanvendelsen.

Læs mere

Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse. øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering

Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse. øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering Dansk Affald en værdifuld ressource! Miljøministeriets nye ressourcestrategiplan

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE. Grundlag for gebyrfastsættelse

BRUGERUNDERSØGELSE. Grundlag for gebyrfastsættelse BRUGERUNDERSØGELSE Grundlag for gebyrfastsættelse Rekvireret af: Fanø Kommune Udfærdiget af: JHN Processor v. Jacob Høg Nyborg og Marie Louise Madsen April-maj 2017 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 2

Læs mere

Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter

Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter v/henrik Wejdling, AffaldPlus DAKOFAs konference 20.03.18 Husholdningsaffald Definition Gældende Nye Ingen

Læs mere

FRA KØKKEN TIL GENANVENDELSE - FORSØG I FREDERIKS- BERG KOMMUNE

FRA KØKKEN TIL GENANVENDELSE - FORSØG I FREDERIKS- BERG KOMMUNE OKTOBER 2015 MILJØSTYRELSEN FRA KØKKEN TIL GENANVENDELSE - FORSØG I FREDERIKS- BERG KOMMUNE HAVEBOLIGER 11 L. SPANDE ETAGEBOLIGER 20 L. SPANDE MULEPOSER Fra køkken til genanvendelse - Forsøg i Frederiksberg

Læs mere

den 10. november 2017 v/ Mogens Thude, AFLD Fasterholt

den 10. november 2017 v/ Mogens Thude, AFLD Fasterholt den 10. november 2017 v/ Mogens Thude, AFLD Fasterholt AFLD Stiftet 1. januar 2016 60 selskab 2 anlæg Antal medarbejdere: 54 Indbyggere: ca. 307.000 Omsætning: ca.132 mio. kr. Mængder: ca.225.000 ton Historie

Læs mere

Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune

Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune Bilagsrapport 7: Analyse af malingaffald fra husholdninger i Århus Kommune 16. juli, 2007 Lotte Fjelsted Institut for Miljø & Ressourcer Danmarks Tekniske Universitet Indhold 1 BAGGRUND... 2 2 SORTERING

Læs mere

Resultater fra tværkommunalt projekt om sortering på genbrugspladser - er vi blevet bedre siden 2010?

Resultater fra tværkommunalt projekt om sortering på genbrugspladser - er vi blevet bedre siden 2010? Resultater fra tværkommunalt projekt om sortering på genbrugspladser - er vi blevet bedre siden 2010? Vincent Maklawe Edjabou Thomas Fruergaard Astrup Baggrund Der er på landets genbrugspladser etableret

Læs mere

Bilag 1. Øget genanvendelse i bringeordninger. Baggrund. 27. november 2014

Bilag 1. Øget genanvendelse i bringeordninger. Baggrund. 27. november 2014 27. november 2014 Bilag 1 Øget genanvendelse i bringeordninger Baggrund I Reno Djurs opland er der i dag en velfungerende indsamlingsordning for papir og pap, hvor alle husstande har en særskilt beholder

Læs mere

Dette notat er bilag til temadrøftelse om ny affaldsordning i Roskilde Kommune til Klima- og Miljøudvalgets møde den 18. august 2015.

Dette notat er bilag til temadrøftelse om ny affaldsordning i Roskilde Kommune til Klima- og Miljøudvalgets møde den 18. august 2015. Klima- og Miljøudvalget Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 2159173 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Notat om ny affaldsordning til private husstande 7. august 2015 Dette

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

Forslag til ny tekst: Bemærkning:

Forslag til ny tekst: Bemærkning: Kommentarer til Ressource- og Affaldsplan 2024. Dansk Byggeri fremsender hermed sine kommentarer til Københavns Kommunes affaldsplan 2024. Nr. Nuværende tekst: Forslag til ny tekst: Bemærkning: 1 Gennem

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2009 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom de to pladser

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2012 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2012 oplevet et mindre fald i mængder og besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 6 fra Affald Plus med nedenstående resultater:

Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret affald leveret primo uge 6 fra Affald Plus med nedenstående resultater: KomTek Miljø Drivervej 8, DK 6670 Holsted AffaldPlus Ved Fjorden 20 4700 Næstved Holsted den 26. februar 2015 Test af dagrenovation for Affald Plus: Komtek Miljø har gennemført en test af kildesorteret

Læs mere

S.A.G.A. II S.A.G.A. II. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt. Sortering Af Genanvendeligt Affald. Holsted den 10.

S.A.G.A. II S.A.G.A. II. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt. Sortering Af Genanvendeligt Affald. Holsted den 10. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt Holsted den 10. april 2014 Tekstilaffald, drikkekartoner og plast Sortering Af Genanvendeligt Affald Dagsorden Velkomst Erfaringer fra SAGA I Muligheder i SAGA

Læs mere

Opstilling af fire scenarier Indsamling af tørre genanvendelige fraktioner

Opstilling af fire scenarier Indsamling af tørre genanvendelige fraktioner Opstilling af fire scenarier Indsamling af tørre genanvendelige fraktioner Rapport Dato 30. september 2016 Udført af: Kathe Tønning Sebastian B. Antonsen Teknologisk Institut Vand og Miljø INNOSORT Indhold

Læs mere

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser)

Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) Notat Februar 217 Dataopsamling fra Det Grønne Spor (MST-77-247 - Det grønne spor - en genvej til bedre ressourceudnyttelse på genbrugspladser) I perioden fra medio maj 216 (uge 2) til ultimo oktober 216

Læs mere

Kvalitet af dagrenovation. Rapport udarbejdet for Revas

Kvalitet af dagrenovation. Rapport udarbejdet for Revas Kvalitet af dagrenovation Rapport udarbejdet for Revas Udarbejdet af Econet AS Claus Petersen Maj 2008 1 Indhold INDLEDNING 3 1 SAMMENLIGNING AF AFFALD I BEHOLDERE OG SÆKKE 4 1.1 FRAKTIONERNE I DET UNDERSØGTE

Læs mere

Kære beboer i Snebærhaven

Kære beboer i Snebærhaven Kære beboer i Snebærhaven Her er som lovet en sammenfatning af besvarelserne fra spørgeskemaundersøgelserne i forbindelse med projektet med de nedgravede containere, og svar på en række problemstillinger,

Læs mere

Din indsats. Projekt S.A.G.A. II Tekstilaffald, drikkekartoner og plast. for vores fremtid. gør en forskel

Din indsats. Projekt S.A.G.A. II Tekstilaffald, drikkekartoner og plast. for vores fremtid. gør en forskel Projekt S.A.G.A. II Tekstilaffald, drikkekartoner og plast Din indsats gør en forskel for vores fremtid Kære Borger Som tidligere informeret per brev deltager din husstand sammen med 400 andre husstande

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Vurdering af behandlingskapaciteter...3 2.1 Vestforbrænding...3 2.2 Forbrændingsegnede

Læs mere