INDHOLD 1 INDLEDNING 2 2 OUTSTANDING UNIVERSAL VALUE 3 3 BESKYTTELSE OG FORVALTNING 6 4 MONITERING 8 5 REFERENCER 11

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLD 1 INDLEDNING 2 2 OUTSTANDING UNIVERSAL VALUE 3 3 BESKYTTELSE OG FORVALTNING 6 4 MONITERING 8 5 REFERENCER 11"

Transkript

1 INDHOLD 1 INDLEDNING 2 2 OUTSTANDING UNIVERSAL VALUE 3 3 BESKYTTELSE OG FORVALTNING 6 4 MONITERING 8 5 REFERENCER 11 Bilag 1: Kort over parforcejagtlandskabet i Nordsjælland Bilag 2: Kort med bufferzoner i Hillerød Kommune Bilag 3: Kort med bufferzoner i Lyngby-Taarbæk Kommune Bilag 4: Moniteringsplan udpegning af værdier, trusler og målsætninger

2 1 INDLEDNING Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland blev optaget på UNESCOS liste for verdenskulturarv den 4. juli Optagelsen på listen er en international anerkendelse af parforcejagtlandskabet i Nordsjællands enestående kulturhistoriske og landskabsmæssige værdi. En række interessenter har været med til at initiere og udvikle det projekt, der sikrede Parforcejagtlandskabet i Nordsjællands optag på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I denne forbindelse blev Styregruppen for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland dannet. Styregruppen består per maj 2016 af repræsentanter fra følgende institutioner: Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen, Allerød, Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommuner, samt Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum. Denne moniteringsplan skal fungere som det værktøj, der skal sikre at verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland beskyttes, udvikles og formidles i henhold UNESCOs krav, samt de fælles målsætninger, som styregruppen har fastsat. Herudover definerer moniteringsplanen Parforcejagtlandskabets såkaldte Outstanding Universal Value, der er grundlaget for optagelsen på UNESCOs verdensarvsliste, samt beskriver den lovgivning og de forvaltningsplaner, der er med til at sikre verdensarvsområdets beskyttelse og bevaring.

3 2 OUTSTANDING UNIVERSAL VALUE Begrebet Outstanding Universal Value (OUV) er defineret af UNESCO som kultur- eller naturværdier, der har enestående betydning. Ikke kun i et nationalt, men også i et globalt perspektiv. I dette kapitel defineres Parforcejagtlandskabet i Nordsjællands OUV med udgangspunkt i de kriterier, som UNESCO forudsætter for optagelsen på verdensarvslisten. 2.1 DEFINITION AF PARFORCEJAGTLANDSKABETS OUV Parforcejagtlandskabet i Nordsjællands Outstanding Universal Value udgøres af såvel materielle som immaterielle værdier, nemlig tilstedeværelsen af skov, den rumlige organisation af jagtvejene i skoven, jagtvejene per se, de symbolske markører, som er Eremitageslottet, samt Kongestenen, vejstenene og stendiget i Store Dyrehave og de numeriske vejnavne i Store Dyrehave og Gribskov. Disse værdier er både autentiske og velbevarede, hvilket er afgørende for at Parforcejagtlandskabets OUV. 2.2 DEN HISTORISKE KONTEKST Parforcejagtlandskabet blev skabt i slutningen af 1600-tallet af den danske kong Christian den 5. Han underlagde sig den nordsjællandske natur ved at etablere et avanceret net af jagtveje, der skabte orden og symmetri i de hidtil næsten ufremkommelige skove. Parforcejagtsystemet blev derved et fysisk udtryk for den enevældige konges næsten guddommelige magt. Jagtvejene gjorde det muligt at drive parforcejagt. En med nutidens øjne bestialsk jagtform, men i 1600-tallet var det højeste mode. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

4 Parforcejagt stammer fra Frankrig, men i de første år efter Christian den 5. blev konge, drev han parforcejagt efter engelsk forbillede. Til brug for sin jagt anlagde kongen i 1670 Jægersborg Dyrehave, men fra ca blev hele det nordsjællandske skovlandskab indrettet til parforcejagten og samtidig ved sit geometriske design forvandlet til et landskab, som efter alle europæiske standarder var en enevældig hersker værdigt. Jagtvejene i Store Dyrehave og Gribskov blev anlagt i 1680 erne med udgangspunkt i den franske form for parforcejagt, men kombinerede stjerneformen fra Frankrig med kvadrater. Inspirationen hertil hentede kongen i Sachsen, der i dag er en del af Tyskland. Herved blev parforcejagtsystemerne i Nordsjælland en blanding af forskellige jagtformer og jagtteknikker, der dannede grundlag for det unikke system af jagtveje, som Christian den 5. anlagde i Jægersborg Dyrehave og Hegn, Store Dyrehave og Gribskov. 2.3 KRITERIER For at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste skal et nomineret emne have Outstanding Universal Value. UNESCOs verdensarvskomité har udviklet i alt ti kriterier til at definere hvad OUV dækker over. For at komme i betragtning til at blive optaget på verdensarvslisten skal et emne leve op til et eller flere af disse kriterier. Samtidig skal emnet både være autentisk og velbevaret, samt beskyttet af lovgivning og driftsplaner, der sikrer at områdets værdier ikke forsvinder.

5 Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland lever op til kriterium ii og kriterium iv med følgende begrundelser: Kriterium ii: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er et enestående eksempel på hvordan udvekslingen af barokkens værdier i Europa påvirkede udviklingen indenfor landskabsdesign i det 17. og 18. århundrede. Landskaberne illustrerer en evolution i landskabsdesign. Kriterium iv: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er et enestående eksempel på et kulturlandskab, der er skabt som et magtsymbol af en enevældig konge i slutningen af det 17. århundrede.

6 3 BESKYTTELSE OG FORVALTNING Størstedelen af verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjæland er statsejet og beskyttet af en række lovgivningskomplekser, først og fremmet Skovloven, Naturbeskyttelsesloven, Planloven, Bygningsfredningsloven og Museumsloven. Den nationale lovgivning er med til at sikre, at verdensarvsområdet ikke ødelægges, eller bliver udsat for væsentlige ændringer, der kan true parforcejagtlandskabets Outstanding Universal Value, der ligger til grund for optagelsen på UNESCOs verdenarvsliste. De statsejede skovområder administreres og forvaltes af Naturstyrelsen. Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave er ligeledes statsejet og forvaltes af Slots- og Kulturstyrelsen. De omkringliggende arealer, der er defineret som såkaldte bufferzoner, er underlagt Planloven og Naturbeskyttelsesloven, der er inkorporeret i den kommunal lovgivninge for områderne. (kort over områderne er vedlagt som bilag 1). I styregruppen for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland sidder repræsentanter fra Naturstyrelsen og Slots- og Kulturstyrelsen, samt seks af de syv kommuner, der har ansvar for bufferzonerne. Gentofte Kommune, der har ansvar for en mindre del af bufferzonen nær Jægersborg Dyrehave, fungerer som observatør i styregruppen. 3.1 STATSSKOVENE Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn er statsejede. Områderne forvaltes efter Naturstyrelsens driftsplaner, der beskriver, hvordan styrelsens skove og naturarealer skal drives og plejes. Planerne gælder for 15 år ad gangen, med en planlagt revision en til to gange i perioden.

7 Gribskov og Store Dyrehave forvaltes af Naturstyrelsen Nordsjælland. Jægersborg Dyrehave og Hegn forvaltes af Naturstyrelsen Hovedstaden. I både Naturstyrelsen Nordsjælland og Naturstyrelsen Hovedstadens driftsplaner er det beskrevet, hvordan at Parforcejagtsystemerne i henholdsvis Gribskov og Store Dyrehave og Jærgersborg Dyrehave og Hegn skal beskyttes og bevares. Det er desuden en målsætning, at de nuværende parforcejagtveje synliggøres yderligere i landskabet, hvor der er behov for det, eksempelvis gennem frihugst eller ved at reetablere genfundne markeringssten. Driftsplanerne for Store Dyrehave og Gribskov blev revideret i 2013, mens driftsplanen for Jægersborg Dyrehave og Hegn gennemgår en revision i Driftsplanerne er tilgængelige elektronisk via Naturstyrelsens hjemmeside: BUFFERZONERNE Verdensarvsromådet Parforcejagtlandskabet i Nordsjællands bufferzoner følger som udgangspunkt skovbeskyttelseslinjen, dvs. at de er 300 meter brede og omkranser Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn. I Hillerød Kommune er Præstevang og Lille Dyrehave inkluderet i bufferzonen (se bilag 2). I Gentofte Kommune er Ermelunden inkluderet i bufferzonen (se bilag 3). Vejstrækningerne mellem Store Dyrehave og Gribskov er ikke omgivet af bufferzoner. De syv følgende kommuner har ansvar for verdensarvsområdets bufferzoner: Allerød, Fredensborg, Gentofte, Gribskov, Hillerød, Lyngy-Taarbæk og Rudersdal. Inden for bufferzonerne skal de værdier, der danner basis for optagelsen på UNESCOs verdensarvsliste, respekteres. I Bufferzonerne skal adgangen og udsynet til verdensarvsområdet

8 prioriteres og beskyttes. Ændringer i landskabspleje og nybyggeri må kun finde sted, hvis det kan gennemføres uden at udsynet både til og fra skoven forstyrres væsentligt. Bufferzonerne er underlagt Planloven og Naturbeskyttelsesloven, hvis retningslinjer er inkorporeret i kommune- og lokalplaner for områderne. Kommuneplanerne gælder 4 år ad gangen og danner rammen for lokalplanerne og indeholder blandt andet retningslinjer for hvordan historiske- og kulturelleværdier skal beskyttes. Lokalplanerne indeholder bindende bestemmelser for et bestemt område, der eksempelvis regulerer højden på nybyggeri og vejføringer. 3.3 EREMITAGESLOTTET Eremitageslottet drives efter Slots- og Kulturstyrelsens forvaltningsplaner. Planerne gælder for 10 år ad gangen. Hensigten med planerne er at sikre det bedst mulige fundament til at vedligeholde og restaurere Eremitageslottet. Herudover udføres der inspektioner af Eremitageslottet hvert 2. år, der evaluerer bygningens tilstand og prioriterer i vedligeholdelsesplanen. 3.4 ANDET En mindre del af verdensarvsområdet befinder sig hverken i statsskovene eller i bufferzonerne. Det drejer sig om en del af parforcejagtvejene, der i dag er offentlig vej. Disse veje befinder sig i området omkring Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Hegn (se bilag 1 og 2) og er underlagt kommunalog lokalplaner.

9 4 MONITERING I henhold til UNESCOs retningslinjer for verdensarv er det et krav, at et udpeget område moniteres. Formålet med moniteringen er at overvåge om der sker ændringer i bevaringstilstanden, der kan påvirke de væsentlige værdier, som ligger til grund for optagelsen på verdensarvslisten. Samtidig fungerer moniteringen som et redskab til, at sikre at Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland udvikles i henhold til de fælles målsætninger, som styregruppen har fastsat. Moniteringsplanen er opbygget som et skema (se bilag 4), der identificerer væsentlige værdier i området, udpeger potentielle trusler og fastsætter diverse målsætninger. Skemaet opdeler desuden værdierne geografisk, angiver hvilke myndigheder der har det forvaltningsmæssige ansvar, samt definerer metoden og hyppigheden af moniteringen. Moniteringen tager udgangspunkt i den tilstand som værdierne i Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland havde ved optagelsen på UNESCOs liste over verdenskulturarv i juli Værdierne, og deres tilstand ved optagelsen, er udførligt beskrevet i Nomination of the par force hunting landscape in North Zealand. Tilstanden ved optagelsen på UNESCOs liste over verdenskulturarv fungerer derved som basis og udgangspunkt. Målsætningerne i skemaet (bilag 4) er derfor tilegnet de af styregruppen fastsatte ønsker om at udvikle verdensarvsområdet udover det, som allerede er beskrevet i nomineringen.

10 Moniteringen foregår i en cyklus og udføres primært af site manager. Værdierne moniteres som udgangspunkt i enten 1 eller 2 års intervaller. Den årlige monitering finder sted i august-september. Moniteringen dokumenterer eventuelle ændringer i værdiernes tilstand ved hjælp af beskrivelser, optegnelser, fotos og filmoptagelser. I enkelte tilfælde kan der være behov for at moniteringen bygger på relevante myndigheders egen dokumentation. Dette er nærmere beskrevet i bilag 4. Udover den periodiske monitering finder en løbende monitering sted, der har til hensigt at holde øje med om der sker ændringer i forvaltningsplaner og statslig og kommunal lovgivning, der kan være en potentiel trussel for verdensarvsområdets værdier. I disse tilfælde er det site managers ansvar, at indgå i dialog med relevante myndigheder, eksempelvis gennem høringssvar. Resultaterne af moniteringen beskrives i en årlig rapport, der giver en status på værdiernes bevaringsmæssige tilstand, samt kommer med eventuelle forslag og anbefalinger til hvordan den fremtidige forvaltning og lovgivning kan tilpasses, så verdensarvsområdet beskyttes og udvikles bedst muligt med udgangspunkt i UNESCOs krav, samt de af Styregruppen for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland fastsatte målsætninger. I forlængelse af den årlige rapport er der mulighed for at revidere skemaet, så det tilpasses bevaringsmæssige ændringer og fastsætter eventuelle nye målsætninger. Moniteringen er desuden med til at sikre den nødvendige dokumentation, som den periodiske rapportering til UNESCO bygger på. Tidspunktet for den næste rapportering til UNESCO er ikke endeligt fastsat, men forventes tidligst at finde sted i

11 5 REFERENCER Baagøe, Jette, Grundahl, Ida M. & Helle Seerup (red), Nomination of the par force hunting landscape in North Zealand. Ansøgningen til UNESCO, der bl.a. indeholder beskrivelse af planerne for beskyttelse, formidling og udvikling af verdensarvsområdet. Baagøe, Jette, Grundahl, Ida M. & Helle Seerup (red), Nomination of the par force hunting landscape in North Zealand Additional information I. Tillæg til Nomination of the par force hunting landscape in North Zealand. Baagøe, Jette, Grundahl, Ida M. & Helle Seerup (red), Nomination of the par force hunting landscape in North Zealand Additional information II. Tillæg til Nomination of the par force hunting landscape in North Zealand. Indeholder planer udarbejdet efter planloven, bl.a. lokalplaner. Hjemmeside under Civilstyrelsen, der bl.a. indeholder. naturbeskyttelsesloven og museumsloven.

12 Naturstyrelsens hjemmeside der bl.a. indeholder driftsplaner for statsskovene, samt vejledning til skovloven og naturbeskyttelsesloven. Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside, der indeholder information om Eremitageslottet. Allerød Kommunes hjemmeside. Fredensborg Kommunes hjemmeside. Gribskov Kommunes hjemmeside. Hillerød Kommunes hjemmeside. Lyngby-Taarbæk Kommunes hjemmeside. Rudersdal Kommunes hjemmeside. Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseums hjemmeside. 12 1

Handleplan 2017 Implementering af Turismestrategi

Handleplan 2017 Implementering af Turismestrategi Handleplan 2017 Implementering af Turismestrategi 2015-17 Side 1 af 5 Baggrund Kommunalbestyrelsen i Kommune vedtog den 19. marts 2015 Turismestrategi 2015-17, som fastlægger en overordnet målsætning og

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 20: Parforcevejene

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 20: Parforcevejene Kortlægning af kulturmiljøer 2014 20: Parforcevejene Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen

Læs mere

Forslag. Helsingør Tillæg 6 til Kommuneplan

Forslag. Helsingør Tillæg 6 til Kommuneplan Forslag Helsingør Tillæg 6 til Kommuneplan 2009-2020 Kronborg - bufferzoner for indsigts- og udsigtslinjer Tættere på I Kronborg I sep 2010 Tillæg 6 2 tillæg 6 Kronborg - bufferzoner for ind- og udkig

Læs mere

Næsseslottet, Dronninggårds Alle samt Dronninggårds Alle Fremtidig regulering af anvendelse og bebyggelse på ejendommen

Næsseslottet, Dronninggårds Alle samt Dronninggårds Alle Fremtidig regulering af anvendelse og bebyggelse på ejendommen BYPLANUDVALGET Dagsorden med vedtagelser 08.10.2014 Næsseslottet, Dronninggårds Alle 134-140 samt Dronninggårds Alle 128-132 - Fremtidig regulering af anvendelse og bebyggelse på ejendommen BYU 08.10.2014

Læs mere

Kulturarv i planlægningen

Kulturarv i planlægningen Kulturarv i planlægningen Planlovsdage 2009 Lisbeth Øhrgaard Arkitekt Kulturarvsstyrelsen 25. marts 2009 SIDE 1 Kulturarv kan betale sig!!! - Skaber lokal udvikling. - Tiltrækker borgere. - Understøtter

Læs mere

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi

Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi Handleplan 2016 Implementering af Turismestrategi 2015-17 1 Baggrund Kommunalbestyrelsen i Kommune vedtog den 19. marts 2015 Turismestrategi 2015-17, som fastlægger en overordnet målsætning og potentialer

Læs mere

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 FANØ Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 INDHOLD Fra strategi til kommuneplan 2 Beskrivelse af Grønt Danmarkskort 3 Byrådets målsætning 4 2 Fra strategi til kommuneplan Fanø Byråd har vedtaget

Læs mere

UNESCO verdensarv i Nordsjællands skove?

UNESCO verdensarv i Nordsjællands skove? UNESCO verdensarv i Nordsjællands skove? Af Jette Baagøe I januar 2014 nominerede kulturministeren en serie på tre skove i Nordsjælland til optagelse på UNESCOs liste over verdensarv: Jægersborg Dyrehave

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Der er mange om at sikre, at forvaltningen af Stevns Klint som verdensarv lever op til UNESCOs krav:

Der er mange om at sikre, at forvaltningen af Stevns Klint som verdensarv lever op til UNESCOs krav: Der er mange om at sikre, at forvaltningen af Stevns Klint som verdensarv lever op til UNESCOs krav: UNESCO er en del af FN og forvalter verdensarvskommissionen. Verdensarvscenteret ligger i Paris. IUCN

Læs mere

Budgetforslag

Budgetforslag Kultur- og Fritidsudvalget Maj 2018 Indhold Samlet oversigt...3 Aktivitetsområde 45: Kultur- og Fritid...4 45AU2019-001 Øget driftstilskud Klaverfabrikken øvelokalefællesskab...4 45AU2019-002 Udvidelse

Læs mere

Bekendtgørelse om tilvejebringelse af Natura 2000-skovplanlægning 1)

Bekendtgørelse om tilvejebringelse af Natura 2000-skovplanlægning 1) BEK nr 76 af 21/01/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-200-00007 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Referat af Grønt Råds møde mandag den 5. maj 2014 i Asminderød-Grønholt Jagtforenings Klubhus i Langstrup Mose

Referat af Grønt Råds møde mandag den 5. maj 2014 i Asminderød-Grønholt Jagtforenings Klubhus i Langstrup Mose Referat af Grønt Råds møde mandag den 5. maj 2014 i Asminderød-Grønholt Jagtforenings Klubhus i Langstrup Mose Deltagere Peter Milan Petersen, Danmarks Naturfredningsforening Birgitte Garde, Dansk Ornitologisk

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 2 Bernstorff Slotshave 1850 erne Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016

BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 BERNSTORFF SLOTSHAVE REGULERING AF FÆRDSEL MED HUNDE FEBRUAR 2016 Bernstorff Slotshaves historie Bernstorff Slotshave eller Bernstorffsparken, som den ofte også kaldes er en nationalromantisk landskabshave,

Læs mere

Samarbejdsaftale for det mellemkommunale specialundervisningsområde

Samarbejdsaftale for det mellemkommunale specialundervisningsområde Samarbejdsaftale for det mellemkommunale specialundervisningsområde Anbefalet i KKR Hovedstaden den 13. juni 2008 Indledning Den nuværende aftale vedr. specialundervisning omfatter skoleåret 2008/09 og

Læs mere

Kulturarven som ressource i den strategiske og fysiske planlægning i kommunerne

Kulturarven som ressource i den strategiske og fysiske planlægning i kommunerne Hvordan arbejder museerne med at sikre vores kulturarv for eftertiden? Overinspektør Edith Marie Rosenmeier, Museerne.dk Vordingborg. 18. juni 2008 Målgruppe Kommunerne teknik miljø natur kultur fritid

Læs mere

2016 Kulturarvshåndbog

2016 Kulturarvshåndbog 2016 Kulturarvshåndbog Plan- og Boligudvalget, Kolding Kommune Indhold - Introduktion - BYGNING o Fredet o Bevaringsværdig - Kulturmiljø - Bevarende lokalplan - Bygningsfornyelsesstøtte - Oversigt over

Læs mere

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser

Kommuneplan Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Kommuneplan 2017-2029 Forslag til tillæg nr. 5 vedr. udpegning af område til landskabelige interesser Marts 2018 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 1 FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING... 2 Baggrund for kommuneplantillægget...

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6 udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune HØRING: Forslag til Kommuneplantilllæg 6 er i høring fra den 4. oktober 2016 til og med den 29.

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 48 20 50 66 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

UMISTELIGE KULTURMILJØER I DANMARKS YDEROMRÅDER

UMISTELIGE KULTURMILJØER I DANMARKS YDEROMRÅDER UMISTELIGE KULTURMILJØER I DANMARKS YDEROMRÅDER EDGE + WATERFRONT Aarhus San Juan, Puerto Rico VELUX PROFESSOR 2015-2016 Andrés Mignucci 2015-2016 TRANSFORMATION/RESTAURERING INFILL URBAN SCALE MÅLE OG

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Referat 9. februar 2016 kl. 08:15 Udvalgsværelse 1 Indkaldelse Hanne Agersnap Curt Købsted Henrik Brade Johansen Karsten Lomholt Ib Carlsen Anne Jeremiassen Jakob Engel-Schmidt

Læs mere

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark

Natura Status. Europæisk Natur. Natura 2000 områder. Natura 2000 i Danmark Natura 2000 Status SNS, Nordsjælland Juni 2010 v/ida Dahl-Nielsen Europæisk Natur Overalt i Europa er naturen under pres, og dyr og planter går tilbage i antal og udbredelse. Medlemslandene i EU har udpeget

Læs mere

PLO Analyse Stort fald i andelen af gruppe 2-patienter

PLO Analyse Stort fald i andelen af gruppe 2-patienter PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 14. november 2017 PLO Analyse Stort fald i andelen af gruppe 2-patienter Hovedbudskaber Der er ca. 16.000 gruppe 2-sikrede patienter i Danmark. Det er 75. pct. færre

Læs mere

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019

Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer. Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Hvad siger loven? - strategisk planlægning for landsbyer & omdannelseslandsbyer Sara Aasted Paarup, 25. april 2019 Udvalget for levedygtige landsbyer Udvalget er en del af den politiske aftale mellem regeringen,

Læs mere

LOKALPLAN NR Udarbejdet af Teknisk forvaltning Udgivet af Vallø kommune, september 1992

LOKALPLAN NR Udarbejdet af Teknisk forvaltning Udgivet af Vallø kommune, september 1992 LOKALPLAN NR. 6-06 Udarbejdet af Teknisk forvaltning Udgivet af Vallø kommune, september 1992 Kortet på forsiden er trykt med Geodætisk Instituts tilladelse (A.894/70) VALLØ KOMMUNE LOKALPLAN NR. 6-06

Læs mere

NFK-PTU. Status på fredningssag

NFK-PTU. Status på fredningssag NFK-PTU Status på fredningssag 1 stevns kommune august 2015 Handlingsplan for fredninger 2013: Vejledning om de nye fredningsbestemmelser i naturbeskyttelsesloven Vejledning om kvalitetssikring af fredningsforslag

Læs mere

Natura 2000 og 3 beskyttet natur

Natura 2000 og 3 beskyttet natur Natura 2000 og 3 beskyttet natur - Og måske lidt om randzoner? Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget

Læs mere

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 9 - HILLERØDS SKOVE HILLERØD KOMMUNE 2012

LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 9 - HILLERØDS SKOVE HILLERØD KOMMUNE 2012 LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE 9 - HILLERØDS SKOVE HILLERØD KOMMUNE 2012 LANDSKABSKARAKTER Området indeholder en større og markant randmoræne, der går fra området ved Ny Hammersholt og op langs Skansebakken og

Læs mere

Vilkår Landzonetilladelsen kan først udnyttes, når der er indhentet tilladelse efter Skovloven, og når klagefristen er udløbet uden klager.

Vilkår Landzonetilladelsen kan først udnyttes, når der er indhentet tilladelse efter Skovloven, og når klagefristen er udløbet uden klager. Plan og Kultur Naturnær.dk Østerbro 4 5690 Tommerup 19. december 2017 Sags id: 2017-0857 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af sø som ansøgt på ejendommen matr.

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

samarbejdspartnere Natur- og kystturisme Flerårig indsats

samarbejdspartnere Natur- og kystturisme Flerårig indsats Tema Indsats Mål Eksterne og interne samarbejdspartnere Arbejde for etablering af Nationalpark Kongernes Nordsjælland herunder etablering af hovedportal ved Esrum Kloster & Møllegård. Nationalparkens grundlæggede

Læs mere

CHARLOTTENLUND SLOT OG SLOTSPARK PROCESSEN KORT FORTALT

CHARLOTTENLUND SLOT OG SLOTSPARK PROCESSEN KORT FORTALT Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del Bilag 140 Offentligt Materiale til Folketingets Kulturudvalg onsdag den 26. april 2017 vedr. Charlottenlund Slot og slotspark CHARLOTTENLUND SLOT OG SLOTSPARK PROCESSEN

Læs mere

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Tlf. 9816 5964 Træffes bedst efter kl. 17 E-mail: Arkitekt@MBAndersen.dk 26. oktober 2009 Viborg Stiftsøvrighed Ref. løbe nr. 620902/09 Stiftsøvrigheden

Læs mere

Ballerup Benchmark R juni 2016 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen

Ballerup Benchmark R juni 2016 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen Ballerup Benchmark R2015 7. juni 2016 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen Email: ceja01@frederiksberg.dk J.nr.: 00.01.00-P05-3-16 Økonomi- og Adm Stab Sammenligning af udgifter på psykiatri- og voksenhandikapområdet

Læs mere

Vækstbarometer. Arbejdskraft. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Arbejdskraft. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Arbejdskraft Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden gennemfører

Læs mere

10303/1/11 REV 1 ADD 1 kb/js/ikn/la/top/mc 1 DQPG

10303/1/11 REV 1 ADD 1 kb/js/ikn/la/top/mc 1 DQPG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 19. juli 2011 (18.08) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2010/0044 (COD) 10303/1/11 REV 1 ADD 1 CULT 33 CODEC 841 PARLNAT 192 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

UDDRAG AF KOMMUNEPLAN Bilag 2

UDDRAG AF KOMMUNEPLAN Bilag 2 Bilag 2 1 2 3 4 5 6 UDDRAG AF ARKITEKTURBY KØBENHAVN 18 01 EGENART / FOKUSOMRÅDER Byens kulturarv København bærer som hovedstad et nationalt ansvar for at bevare sin kulturarv. En stor del af Danmarks

Læs mere

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik Bygnings Frednings Foreningen Sammenslutningen af ejere, administratorer og brugere af fredede ejendomme Association of Owners of Historic Houses in Denmark BYFOs bidrag til en ny Bygnings Frednings Foreningen,

Læs mere

Vedtægter for Museum Østjylland

Vedtægter for Museum Østjylland Vedtægter for Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1.1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en fusion

Læs mere

Vedtægter for Museum Mors

Vedtægter for Museum Mors Vedtægter for Museum Mors CVR-nr. 52346517 I henhold til Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. april 2014. Bekendtgørelse nr. 461 af 25. april 2013 om museer m.v. Lov nr. 1531 af 21. december 2010 om økonomiske

Læs mere

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok?

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Naturhistorisk forening for Nordsjælland den 25. april 2012 Hanne Stensen Christensen (Chef for Natur og Vandkontoret Næstved Kommune) Hvad vil jeg sige?

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 40 13 30 23 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Det åbne land. Afvejning af interesser i arealanvendelsen ved hjælp af planlægning

Det åbne land. Afvejning af interesser i arealanvendelsen ved hjælp af planlægning Det åbne land Afvejning af interesser i arealanvendelsen ved hjælp af planlægning Oplæg ved kontorchef Elisabeth Gadegaard Wolstrup Naturstyrelsen, Det åbne Land og Friluftsliv Benyttelse i det åbne land

Læs mere

By og Miljø. Mødereferat - Sagsnr.: Referat fra møde i Grønt Råd den kl på Hillerød Rådhus

By og Miljø. Mødereferat - Sagsnr.: Referat fra møde i Grønt Råd den kl på Hillerød Rådhus By og Miljø Mødereferat - Sagsnr.: 219-2009-58678 Referat fra møde i Grønt Råd den 16.03.2017 kl. 16.00-18.30 på Hillerød Rådhus Til stede: Jørgen Nielsen (JN), Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomité

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

De ansøgte informationstavler opstilles i varierende afstand fra fortidsmindet, se bilag 1.

De ansøgte informationstavler opstilles i varierende afstand fra fortidsmindet, se bilag 1. Naturstyrelsen, Nordsjælland, Ostrupgård Gillelejevej 2 B 3230 Græsted Att.: Skovfoged Søren Agerlund Rasmussen Sag: 01.05.02-P25-2319- 18 18. marts 2019 Dispensation til at opstille tre informationstavler

Læs mere

Kultur- og udviklingsudvalget REFERAT

Kultur- og udviklingsudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 250 Rådhuset, Grenaa Dato: Fredag den 29. april 2016 Start kl.: 16:00 Slut kl.: 17:15 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Else Søjmark (A) Olaf Krogh Madsen (L) Bente Hedegaard (A) Allan Gjersbøl

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D.

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D. Kulturmiljøet i landdistrikterne Morten Stenak Konsulent, Ph.D. 19. juni 2013 SIDE 1 De stedbundne ressourcer Lokalt engagement Kyster Kulturarv Natur 19. juni 2013 side 2 Beliggenhed Lokale produkter

Læs mere

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune

Naturpark Åmosen. Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen. Sorø Kommune. Holbæk Kommune Naturpark Åmosen Informations- og debatpjece til lodsejere i Naturpark Åmosen Holbæk Kommune Sorø Kommune Foto: Jacob Eskekjær KOM FREM MED DIN MENING OG DINE IDEER Med denne pjece til samtlige lodsejere

Læs mere

Delvist afslag og delvis dispensation til skovrejsning efter naturbeskyttelseslovens 18

Delvist afslag og delvis dispensation til skovrejsning efter naturbeskyttelseslovens 18 Center Natur og Miljø Naturstyrelsen Møldrupvej 26 9520 Skørping Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 01.05.02-P25-15-18 Ref.: Joanna Birch Olsen Telefon:

Læs mere

www.ikast-brande.dk TYKSKOV VISTA A/S Risbjergvej 63 7330 Brande 27. april 2015

www.ikast-brande.dk TYKSKOV VISTA A/S Risbjergvej 63 7330 Brande 27. april 2015 TYKSKOV VISTA A/S Risbjergvej 63 7330 Brande 27. april 2015 Landzonetilladelse til genopførelse af et sommerhus på matr. nr. 4b, Lundfod By, Brande, beliggende ved Ejstrupholmvej 15, 7330 Brande Ikast-Brande

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 og revideret i efteråret 2018 af Herning Kommune,

Læs mere

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr.

Manstrup. Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Tema. Emne(-r) Landsby, forteby. Tid Middelalderen og frem til i dag. Kulturmiljø nr. Manstrup Kulturmiljø nr. 71 Tema Sted/Topografi Manstrup, Bejstrup sogn, Han Herred. Bosættelse landet Emne(-r) Landsby, forteby Manstrup ligger ca. 2 km. fra Limfjorden i syd og omkring 8 km i fugleflugt

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen SØDRINGKÆR FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen SØDRINGKÆR SKYdETERRÆN natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 kolofon Titel Sødringkær Skydeterræn, Natura 2000-resumé

Læs mere

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune

AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i Rudersdal Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 5. december 2011 J.nr.: NMK-31-00444 Ref.: MARMA AFGØRELSE i sag om tilladelse til erhverv og parkering på Kulsviervej i

Læs mere

Vi har den 1. september 2017 modtaget ansøgning om på ovennævnte ejendom. Det ansøgte kræver landzonetilladelse efter Planlovens 1 35 stk.1.

Vi har den 1. september 2017 modtaget ansøgning om på ovennævnte ejendom. Det ansøgte kræver landzonetilladelse efter Planlovens 1 35 stk.1. Allerød Kommune WTC advokaterne A/S Slotsgade 36 B, 1. sal 3400 Hillerød LANDZONETILLADELSE Matr. nr. 4n Børstingerød By, Lillerød, Kirkeltevej 55 Landzonetilladelse til genopførelse af bolig. Vi har den

Læs mere

DIGERS HISTORIE, NATURVÆRDI OG LOVGIVNING JONAS VALHØJ KLEFFEL NIELSEN, SEGES

DIGERS HISTORIE, NATURVÆRDI OG LOVGIVNING JONAS VALHØJ KLEFFEL NIELSEN, SEGES DIGERS HISTORIE, NATURVÆRDI OG LOVGIVNING JONAS VALHØJ KLEFFEL NIELSEN, SEGES DIGER - LOVGIVNING MUSEUMSLOVENS 29 A, STK. 1 Der må ikke foretages ændring i tilstanden af sten- og jorddiger og lignende

Læs mere

Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt)

Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt) Skema til brug for VVM-screening (afgørelse om VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Slagelse Kommune Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Etablering af støjvold i fredsskovsarealet mellem motorvejen

Læs mere

Kommunernes bevarende planlægning. Rasmus Hee Haastrup, specialkonsulent i Naturstyrelsen

Kommunernes bevarende planlægning. Rasmus Hee Haastrup, specialkonsulent i Naturstyrelsen Kommunernes bevarende planlægning Rasmus Hee Haastrup, specialkonsulent i Naturstyrelsen Plansystemet Lokalplanen Den bevarende lokalplan Lokalplanprocessen i praksis Hvornår skal i komme på banen og hvordan?

Læs mere

Hemmelige Stier. Årsrapport 2013

Hemmelige Stier. Årsrapport 2013 Hemmelige Stier Årsrapport 2013 KMØ Hemmelige Stier er et delprojekt under KOMON, som er et af 9 projekter under kulturaftalen Kulturmetropol-Øresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden

Læs mere

Enestående Universiel Værdi

Enestående Universiel Værdi Enestående Universiel Værdi Vadehavet er udpeget som verdensarv, fordi det har enestående universel værdi. Det overordnede mål bag Verdensarvs-konventionen er beskyttelsen af kultur- og natursteder af

Læs mere

Vedtægter for Ringkøbing - Skjern Museum (udkast)

Vedtægter for Ringkøbing - Skjern Museum (udkast) Vedtægter for Ringkøbing - Skjern Museum (udkast) CVR-nr. 51227611 I henhold til: Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. april 2014. Bekendtgørelse nr. 461 af 25. april 2013 om museer m.v. Lov nr. 1531 af 21.

Læs mere

Landskabskarakter i praksis. Ole Hjorth Caspersen

Landskabskarakter i praksis. Ole Hjorth Caspersen Landskabskarakter i praksis Ole Hjorth Caspersen Indholdet i præsentationen Hvordan bliver den brugt, vores første erfaringer Kommuner VVM Lokal anvendelse undervisning Eksempler fra forskellig skala Plus

Læs mere

Emne: VS: VVM-screening af areal beliggende Tyskebakken 2A, Snedsted til skovrejsning i Thisted Kommune,

Emne: VS: VVM-screening af areal beliggende Tyskebakken 2A, Snedsted til skovrejsning i Thisted Kommune, From: John Patuel Hansen - Thisted Kommune Sent: 24-06-2013 07:41:52 To: NST - Naturstyrelsens hovedpostkasse Subject: VS: VVM-screening af areal beliggende Tyskebakken 2A, Snedsted til skovrejsning i

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Revision af driftsplan for Naturstyrelsen THY

Revision af driftsplan for Naturstyrelsen THY Revision af driftsplan for Naturstyrelsen THY Formål med driftsplaner Omsætte Naturstyrelsens overordnede politikker og retningslinjer til arealdrift. Afvejning af ofte modsatrettede rammer og målsætninger

Læs mere

Byrådscentret Rev. 26. februar 2013. Baggrundsnotat til Byrådet skove - Kommuneplan 2014

Byrådscentret Rev. 26. februar 2013. Baggrundsnotat til Byrådet skove - Kommuneplan 2014 NOTAT Byrådscentret Rev. 26. februar 2013 Baggrundsnotat til Byrådet skove - Kommuneplan 2014 1) Lovgivning/krav og overordnet planlægning Planloven: 11a: Stiller krav om, at kommuneplanen udpeger skovrejsningsområder

Læs mere

Om kulturmiljøer i Jammerbugten

Om kulturmiljøer i Jammerbugten Om kulturmiljøer i Jammerbugten Hvad forstår vi ved kulturmiljøer? Noget synligt i landskabet og nogle bløde værdier Store geografiske udpegninger med mærkatet kulturmiljø Nogle enkelte har læst de historiske

Læs mere

Afrapportering fra arbejdsgruppen om fremtidens vindmølleplanlægning. Kommuneplan 2013. Nyt vejledningsnotat om husstandsvindmøller.

Afrapportering fra arbejdsgruppen om fremtidens vindmølleplanlægning. Kommuneplan 2013. Nyt vejledningsnotat om husstandsvindmøller. Afrapportering fra arbejdsgruppen om fremtidens vindmølleplanlægning. Kommuneplan 2013 Nyt vejledningsnotat om husstandsvindmøller Eksempelsamling Kontorchef Niels Bjørkbom Naturstyrelsen Arbejdsgruppe

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets

Læs mere

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Lokalplan nr. 21-050-0001 Bramming Landområde Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Tillæg nr. 1 til LP nr. 120, Bramming maj 2011 Side: 0 Lokalplan nr. 21-050-0001.Bramming Landområde, Tilbygning

Læs mere

Frivillighedspolitikken

Frivillighedspolitikken Frivillighedspolitikken - en temapolitik om frivillighed Udkast - efter høring Frivillighedspolitikkens overordnede mål er at skabe så gode og optimale rammer som muligt for den samlede frivillige indsats

Læs mere

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi

Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet. Koncern Økonomi Til: Følgegruppen for økonomi og aktivitet Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50 00 Direkte 40 13 30 23 Fax 48 20 57 99 Mail oekonomi@regionh.dk

Læs mere

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune

Forslag til. Åben Skole Strategi for Køge Kommune Forslag til Åben Skole Strategi for Køge Kommune 2018-2021 Skoleafdelingen og Kultur- og Idrætsafdelingen Juni 2018 Indhold Indhold... 2 Hvorfor en Åben Skole strategi?... 3 Om strategien... 3 Definition

Læs mere

Formidlingsstrategi for kulturmiljøerne

Formidlingsstrategi for kulturmiljøerne Formidlingsstrategi for kulturmiljøerne DDER OMMUNE -det er da ret OK Formidlingsstrategi for kulturmiljøerne 1 Udarbejdet af Teknik & Miljø, Team Plan Juli 2016 - revideret april 2017 2 Formidlingsstrategi

Læs mere

1. Navn, hjemsted, ejerforhold, art og status Kvindemuseet i Danmark er et statsanerkendt landsdækkende kulturhistorisk museum

1. Navn, hjemsted, ejerforhold, art og status Kvindemuseet i Danmark er et statsanerkendt landsdækkende kulturhistorisk museum 1. Navn, hjemsted, ejerforhold, art og status Kvindemuseet i Danmark er et statsanerkendt landsdækkende kulturhistorisk museum Museet er en selvejende institution med hjemsted i Aarhus Kommune Museets

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

Vækstbarometer. Sund, kreativ, grøn og smart vækst. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Sund, kreativ, grøn og smart vækst. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Sund, kreativ, grøn og smart vækst Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Projektet kort fortalt

Projektet kort fortalt 1 Projektet kort fortalt I det naturskønne område ved Hald Sø syd for Viborg kan man på en kort vandring tilbagelægge 800 års danmarkshistorie fra middelalderens borge over skiftende tiders herregårdsanlæg

Læs mere

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen

FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE. Forsvar for naturen FORSVARETS BYGNINGS- OG ETABLISSEMENTSTJENESTE Forsvar for naturen Radioanlæg Rishøj natura 2000-resumé af drifts- og plejeindsatsen 2012-2015 Kolofon Titel Radioanlæg Rishøj, Natura 2000-resumé af drifts-

Læs mere

Forest Stewardship Council

Forest Stewardship Council Fortolkning af den danske FSC-skovstandard Der er, og vil altid være, tilfælde, hvor der kræves en fortolkning af og klarhed om kravene under selv den bedste standard. Hos FSC Danmark er der udpeget en

Læs mere

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 STRATEGISK FOKUS OG LOVGIVNING FOKUS PÅ: Naturen og Landskabet som ressource Sammenhæng mellem by og land OBLIGATORISKE AFSNIT, SOM ER NYE I KP17: Grønt Danmarkskort OBLIGATORISKE

Læs mere

Indsigelser og bemærkninger

Indsigelser og bemærkninger 1 Grundejerforeningen Vidnæsdal. 2 Holte Grundejerforening 3 Trørød grundejerforening 4 Svend Peteren Broberg, Kong Valdemars Vej 15 Grundejerforeningen har drøftet forslag til Arkitekturog Bevaringspolitik

Læs mere

Landskab og energiplaner

Landskab og energiplaner Landskab og energiplaner Anette Ginsbak, Naturstyrelsen Nordisk seminarium om landskab - juni 2012 Benyttelse og beskyttelse Takle balancen mellem benyttelse og beskyttelse Det åbne land er en begrænset

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på en ejendom i Halsnæs Kommune

AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på en ejendom i Halsnæs Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk 31. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01233 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om opstilling af husstandsvindmølle på en ejendom i Halsnæs Kommune

Læs mere

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde,

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, Rammeområde: 1339-51 Tillæg 16 til Kommuneplanen Anvendelse i dag: Natur, kultur, fritidsområde Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, nationalt samlingssted Miljøscreeningsdato: 7/3 2018 Miljøpåvirkning:

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende

Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende Bekendtgørelse nr. x af x 2006 Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende I medfør af 29 b - 29 d, 29 l, stk. 2, 29 v, stk. 5, og 38 i lov nr. 473 af 7. juni 2001, museumslov, som senest

Læs mere

Museum Vestfyn Vedtægter 2016

Museum Vestfyn Vedtægter 2016 Museum Vestfyn Vedtægter 2016 Vedtægter for Museum Vestfyn cvr-nr. 25762355 I henhold til: Lovbekendtgørelse nr. 358 af 8. april 2014. Bekendtgørelse nr. 461 af 25. april 2013 om museer m.v. Lov nr. 1531

Læs mere

Høringsnotat. vedrørende

Høringsnotat. vedrørende Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 L 83 Bilag 1 Offentligt Notat SKOV- OG NATURSTYRELSEN Natur og Skov J.nr. SNS-500-00005 Ref. suwor november 2009 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om udstykning

Læs mere

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. marts 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0398 (COD) 5560/14 ADD 1 AVIATION 15 ENV 52 CODEC 149 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets førstebehandlingsholdning

Læs mere

Kommuneplantillæg 002 for bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer i Skibby

Kommuneplantillæg 002 for bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer i Skibby Kommuneplantillæg 002 for bevaringsværdige bygninger og kulturmiljøer i Skibby Afsender Resumé af høringssvar Kommentarer Forslag til beslutning A. A 1.1. Banedanmark Ingen kommentar A 1. Meddeler at Banedanmark

Læs mere