Øget luftskifte i kælder og beboede rum (1/2)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Øget luftskifte i kælder og beboede rum (1/2)"

Transkript

1 Øget luftskifte i kælder og beboede rum (/2) Hvis man i rum med meget radon øger luftskiftet ved at tilføre udeluft, vil indholdet af radon blive fortyndet og ventileret bort. Ved at åbne et vindue opnår man ventilation i det tidsrum, vinduet står åbent. Konstant ventilation giver den bedste effekt. Et konstant luftskifte kan etableres ved at etablere luftindtag jævnt fordelt i ydervægge og vinduer. Det er en fordel at placere luftindtagene på to modstående sider af en bygning. På den måde drager man nytte af trykforskellen på bygningens vind- og læside, og det passive luftskifte bliver mest effektivt. Ventilation, der er mere effektiv end bygningsreglementet kræver, resulterer i unødigt energiforbrug. Effekt: Konstant ventilation med udeluft gennem fx luftventiler og -aftræk, er en simpel måde at ventilere på. En sådan ventilation vil alt andet lige reducere radonindholdet i indeluften. Radonniveauet vil dog stige, så snart udluftningen ophører. Tiltaget vil have effekt efter kort tid, og der kan opnås en reduktion af radon i indeluften på op til ca. 25 %. Anlægsbeskrivelse: Undersøgelser har vist, at radonproblemet er mindre i boliger, hvor luftskiftet følger bygningsreglementets krav. Luftindtagene kan etableres på forskellige måder og med forskellig udformning. Det vigtigste er, at der skabes fri passage fra luftindtag til luftaftræk. Luftindtagene kan eksempelvis være spalteventiler placeret i vinduesrammerne eller cylindriske murventiler i ydermuren. Vælg en løsning, der ikke skaber unødig støj og træk. Vedligehold: Det er vigtigt at holde luftindtagene rene for at sikre luftskiftet. Desuden er det vigtigt, at de ikke lukkes, fordi en konstant tilførsel af udeluft er nødvendig for at mindske indholdet af radon i indeluften. Risø-R-979. Radon-95: En undersøgelse af metoder til reduktion af radonkoncentrationen i danske enfamiliehuse. Forskningscenter RISØ, 997. Ventilering med spalteventil og murventil, placeret i vinduesramme og mur.

2 Øget luftskifte i kælder og beboede rum (2/2) Etablering af øget luftskifte: Spalteventiler er typisk placeret i vinduesrammer. For at forhindre kuldenedfald og trækgener skal ventilen være forsynet med en regulerbar plade, som kan regulere strømmen af tilluft og sørge for tilstrækkelig og jævn opblanding med rumluft. Spalteventiler kan monteres af en tømrer eller glarmester. Murventiler er placeret i facaden. Ventilen installeres ved at bore et hul gennem ydervæggen og anbringe en præfabrikeret ventil heri. Murventiler er ofte cylindriske og visse ventiler kan reducere støj udefra. Ventilerne skal placeres tæt på loftet og skal kunne reguleres indefra, fx ved hjælp af snoretræk eller en justerbar tallerken. Murventiler kan monteres af en murer. Spalteventil. Spalteventilen monteres i vinduesrammen. Alle luftindtag skal, hvis det er muligt, placeres over radiatorerne i huset eller tæt på en varmekilde. Selve luftindtaget skal have et areal på 60 cm 2 pr. 25 m 2 gulv. I nybyggede boliger udskiftes al luften i indeklimaet ca. hver anden time. Hvis man ikke opnår den ønskede reduktion med naturlig ventilation, kan man erstatte nogle af luftindtagene med udsugningspunkter, der er tilsluttet en mekanisk ventilator, se tiltag 7, Mekanisk ventilation med udeluft. Bemærk: Man kan opleve, at luftindtagene giver anledning til gener i form af træk og støj udefra. Murventil. Murventilen placeres i facaden.

3 Lufttætning af gennemføringer Gennem terrændæk og etageadskillelser føres rør til varme, vand, kloak mv. Disse gennemføringer vil ofte udgøre en væsentlig transportvej for radon til indeluften. Er de ikke udført tilstrækkeligt lufttæt, vil radon fra jorden eller en underliggende etage strømme frit op langs gennemføringerne. Ved at lufttætne omkring gennemføringer kan man mindske indtrængning af radon. Radon kan trænge ind via gennemgående revner omkring rørgennemføringer. Bemærk, at gennemføringer af varmerør meget ofte er luftutætte og derfor bør lufttætnes. Årsagen til disse revner er, at temperaturvariationer mellem varme og kulde får rørene til at udvide sig og trække sig sammen. Bevægelserne skaber luftutætheder, hvor konstruktionen er støbt mod røret. Derfor er det en god idé at benytte et fleksibelt tætningsmateriale, så lufttætningen følger rørenes bevægelser. Lufttætning af rørgennemføring i betonplade. Først indsprøjter man ekspanderende skum. Det øverste skum fjernes, så man kan lægge en tilstrækkelig lufttæt, elastisk fuge. Effekt: Lufttætning af gennemføringer har effekt efter kort tid. Effekten i husets beboede rum afhænger af, om alle væsentlige gennemgående revner er lufttætnet. Erfaringer med bekæmpelse af jordforurening tyder på, at man med tiltaget kan opnå en lav til moderat reduktion af radon i indeluften. Det svarer til, at radon i indeluften reduceres med op til ca. 20 %. Anlægsbeskrivelse: Lufttætning kan eksempelvis ske ved indsprøjtning af ekspanderende skum. Efterfølgende udkradser man skummet, så man kan udføre en elastisk, lufttættende fuge. Rørgennemføringer kan også lufttætnes med manchetter. De er dog bedst egnet ved etablering af nye rørgennemføringer. Først bør man gennemgå alle rørgennemføringer i huset. Er der tegn på luftutætheder, bør de lufttætnes. Lufttætning af rørgennemføringer bør udføres i hele boligen og sammen med en generel lufttætning, se tiltagene, Lufttætning af betonplade i terrændæk, 2, Lufttætning af kældervægge og -gulve, 3, Lufttætning af etageadskillelse og 5, Lufttætning af adgangsvej til kælder og krybekælder. Vedligehold: Det er vigtigt, at fugerne omkring gennemføringerne forbliver intakte. Tjek fugerne i forbindelse med almindeligt vedligehold af huset. Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning.

4 Lufttætning af betonplade i terrændæk (/2) Man kan lufttætne en betonplade i terrændæk ved at tætne revner og fuger, når betonpladen er blotlagt og tilgængelig. Lufttætningen vil kunne reducere indtrængning af radon fra jorden under terrændækket. Effekt: Lufttætning af betonpladen i terrændækket virker efter kort tid. Effekten afhænger dog af, om alle de gennemgående revner er tilstrækkeligt lufttætnet. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på 0-50 %. Revner kan lufttætnes, selvom de stadig udvikler sig. Det kan dog blive nødvendigt at lufttætne dem igen efter et stykke tid. Arbejdsindsatsen ved lufttætning af revner og fuger afhænger af tætningsmetode samt antal og længde af revner og fuger. Anlægsbeskrivelse: Inden man reparerer en revnet betonplade, skal man vurdere, om revnerne udvikler sig, eller om de er i ro. Derfor bør man holde øje med, om revnerne ændrer sig over tid. Revnerne kan opstå, når betonen hærder. Hærdningen forløber over flere år. Disse revner kaldes også svindrevner. Man kan forhindre svindrevner i at gå hele vejen gennem betonpladen ved at lægge svindarmering i betonpladen og ved at begrænse Radon kan trænge ind via gennemgående revner i betonpladen. pladens størrelse til et regulært areal på m 2. Svindarmering er et net af stålstænger, der lægges i betonpladen. Flere betonplader kan samles til én. Betonpladerne samles med dilatationsfuger, som skal være elastiske og lufttætnende. Dilatationsfuger giver betonpladerne mulighed for at bevæge sig i forhold til hinanden uden at der dannes revner, der er gennemgående. Dilatationsfuger lægges typisk under indvendige vægge. Bemærk, at radon kan trænge op gennem dilatationsfuger, der ikke er lukket korrekt. Omfanget af gennemgående revner afhænger af betonpladens tykkelse, armering, mængden af sten, grus og sand, betonens luftindhold og blandingsforholdet mellem cement og vand. Gennemgående revner kan også skyldes konstruktionsfejl, fx at fundamentet har sat sig. Man kan lufttætne revner ved at opkradse og udfylde dem med fugemasse eller ved at klæbe en membran over åbningen, fx asfaltpap eller væv med vævfylder. Membraner kan også bruges til at dække luftutætte dilatationsfuger, hvis man ikke vælger at lægge en helt ny fuge. Man kan også lufttætne revner ved injicering. Her udfyldes revnens hulrum med fugemasse. Betonpladen kan også lufttætnes med et egnet membransystem 2. Vedligeholdelse: Man bør kontrollere tætningen af revner og fuger. Er der bevægelser i konstruktionen, er der risiko for, at lufttætningen ikke fungerer. Udviklingen af revner kan eksempelvis kontrolleres med en revneviddemåler. Miljøprojekt nr Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats over for indeklimapåvirkning. 2 Rasmussen & Cornelius SBi-rapport 208:06, Egnede Membransystemer til radonsikring - Vurdering af ti membransystemer.

5 Lufttætning af betonplade i terrændæk (2/2) Revner i betonpladen i terrændækket kan lufttætnes. Hvis revnerne stadig udvikler sig, skal man forvente at skulle tætne dem igen efter et stykke tid. Forud for lufttætning opkradses revnen, som derpå støvsuges og spules med vand. Det er vigtigt at arbejde på rene overflader. Opkradsningsdybden skal være mindst 2½ gange fugens bredde. Herefter fyldes revnen ud med en traditionel fuge eller en to-trins-fuge. En traditionel fuge kan eksempelvis være en mørtelfuge. En to-trins-fuge udføres ved først at lægge en indvendig elastisk og lufttætnende fuge og derefter en udvendig fuge af eksempelvis mørtel. Hvis revnerne er store, kan det være nødvendigt med et fugestop. Hvis revnen stadig udvikler sig, og hvis man forventer betydelige ændringer, kan man i stedet for en opkradsning af fugen foretage en udfræsning. Bredden af det udfræsede spor skal fastsættes efter de forventninger, man har til fremtidige ændringer i revnen. puds eller mørtel, der overfladebehandles med epoxy eller som beskytter et egnet membransystem 2. Inden man går i gang med at lufttætne betonpladen, er det vigtigt at få årsagen til revnerne klarlagt. Er der sætningsskader, skal de udbedres. Revne lukket med væv. Der er foretaget en ca. 2-3 mm dyb udfræsning omkring revnen. Herefter er der klæbet væv over revnen. Vævet er efterfølgende udfyldt med fx vævfylder og pudset, så betonpladens overflade er jævn. Man kan også lufttætne revnen ved at påklæbe en membran, fx asfaltpap eller væv med vævfylder. Det er vigtigt at vælge en membran, der er tilstrækkelig robust. En tyk membran vil typisk være sværere at rive itu eller perforere end en tynd membran. Endelig kan revnerne lufttætnes ved injicering med fugemasse. Kun revner, der er i ro, kan injiceres. Man borer skråt ind skiftevis på hver side af revnen med cm mellemrum eller direkte ind i revnen med samme afstand. Injiceringen fortsættes, til der presses fugemasse op af hullerne. Den overskydende fugemasse tørres væk, og der drysses evt. med sand. Afhængig af revnernes tykkelse kan man injicere med eller uden tryk. Små revner injiceres under tryk, mens større revner injiceres uden tryk. Dilatationsfuger, der er luftutætte, udskiftes, injiceres eller lukkes ved at klæbe en membran til betonpladen over fugen. Materialet, der fyldes i revnerne, varierer alt efter revnernes størrelse. Man kan bruge fugemasse, reparationsmørtel eller skum. Hvis betonpladen har mange gennemgående revner, anbefales lufttætning med et egnet membransystem 2. Et membransystem omfatter membraner og materialer til samlinger. Egnede membransystemer kan være baseret på membraner, der er flydende, faste eller formbare. Fælles for disse membraner er, at de skal kunne samles indbyrdes og slutte tilstrækkelig lufttæt til gennemføringer og de tilstødende konstruktioner. Man kan også lægge et nyt slidlag af Udfræset revne. Revnen er udfræset, og der er lagt en lufttættende fuge langs alle kanter og efterfyldt med beton. To-trins-fuge. Efter opkradsning af revnen er der lagt en lufttættende fuge i bunden af opkradsningen. På fugen er der lagt en traditionel mørtelfuge. Injiceret revne. Revnen er lufttætnet ved at injicere fugemasse skiftevis på hver side af revnen.

6 Lufttætning af adgangsvej til kælder og krybekælder I huse er der ofte adgang til kælder eller krybekælder gennem en trædør eller en lem i gulvet. Der kan være revner og luftutætheder i og omkring dør eller lem. Lufttætning af adgangsvejen begrænser spredning af radon til de beboede rum. Effekt: Lufttætning af adgangsvejen til kælder eller krybekælder har effekt efter kort tid. Effekten afhænger dog af, om alle væsentlige gennemgående revner er lufttætnet. Erfaringer med bekæmpelse af jordforurening tyder på, at man med tiltaget kan opnå en lav til moderat reduktion af radon i indeluften. Det svarer til, at radon i indeluften reduceres med op til ca. 20 %. Anlægsbeskrivelse: Man kan lufttætne synligt luftutætte karme ved at indsprøjte ekspanderende skum. Efterfølgende fjerner man det øverste skum, så man kan lægge en elastisk, lufttætnende fuge. Man kan desuden montere en tætningsliste i døråbningen til kælderen mellem karm og dørplade. Omkring en lem til en krybekælder kan man også lufttætne med et tætningsbånd mellem karm og lem. Det er bedst at reducere radon i de rum, der er tættest på jorden. Dermed forhindrer man, at radon spredes til andre rum. Har man for eksempel meget radon i kælderen, kan det spredes via trappeskakten. Trappeskakter i huse med flere etager kan give anledning til spredning af radon direkte fra nederste etage til de øvrige etager. Her kan man lufttætne selve trappeopgangen ved at beklæde undersiden af trappen med gipsplader. Efterfølgende lufttætnes eventuelle revner og fuger med ekspanderende skum og elastisk fugemasse som beskrevet herover. Radon kan trænge ind via gennemgående revner omkring en kælderdør, der ikke slutter tilstrækkeligt lufttæt til karm og dørtrin. Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. Vedligehold: Det er vigtigt jævnligt at tjekke, at lufttætningen forbliver intakt. Det kan være nødvendigt at foretage løbende vedligehold og udskifte tætningslister og luftutætte fuger.

7 Lufttætning af etageadskillelse Radon kan sprede sig fra nederste etage op gennem en bygning. Man kan mindske spredningen ved at lufttætne etageadskillelsen over eksempelvis en kælder. En etageadskillelse kan bestå af en betonplade, flere betondækelementer eller en let konstruktion understøttet af bærende træbjælker. Det kaldes et træbjælkelag. Lufttætning af etageadskillelsen kan eksempelvis være aktuel, hvor man har kælder og gerne vil lufttætne mellem kælderen og en beboet stueetage. egnet membransystem 2 som beskrevet i tiltag 9, Etablering af membransystem. Membransystemer består af membraner og materialer til samlinger. Egnede membransystemer 2 kan være baseret på membraner, der er flydende, faste eller formbare. Fælles for disse membraner er, at de skal kunne samles indbyrdes og slutte tilstrækkelig lufttæt til gennemføringer og de tilstødende konstruktioner. Leverandørens anvisninger for montering bør følges. Der findes både diffusionsåbne og -lukkede membransystemer. Hvis man anvender et membransystem til lufttætning, bør man udføre tætningen i hele etageadskillelsen og kombinere den med generel lufttætning, se tiltagene, Lufttætning af betonplade i terrændæk, 2, Lufttætning af kældervægge og -gulve, 4, Lufttætning af gennemføringer og 5, Lufttætning af adgangsvej til kælder og krybekælder Vedligeholdelse: Behovet for vedligeholdelse afhænger af det anvendte tætningsmateriale eller membransystem. Eksempelvis kan der være mekanisk slid, og fugematerialer kan svinde og udtørre med tiden. Radon kan trænge ind via gennemgående revner og fuger i etageadskillelsen. Effekt: Lufttætning af etageadskillelsen har effekt efter kort tid. Effekten afhænger dog af, om alle de væsentlige gennemgående revner er lufttætnet. Erfaringer med bekæmpelse af jordforurening tyder på, at man med tiltaget kan opnå en lav til moderat reduktion af radon i indeluften. Det svarer til, at radon i indeluften reduceres med op til ca. 20 %. Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. 2 Rasmussen & Cornelius SBi-rapport 208:06, Egnede Membransystemer til radonsikring - Vurdering af ti membransystemer. Anlægsbeskrivelse: Hvis man har en etageadskillelse, der består af en betonplade eller betondækelementer, kan man anvende metoderne beskrevet i tiltag, Lufttætning af betonplade i terrændæk og tiltag 2, Lufttætning af kældervægge og -gulve. Hvis der er tale om et træbjælkelag, kan man vælge at udlægge et

8 Lufttætning af kældervægge og -gulve Man kan reducere indtrængning af radon gennem revner i kældervægge og -gulve. Lufttætning kan udføres ved hjælp af et egnet membransystem til radonsikring. Ved at begrænse indtrængningen af radon til husets kælder vil man også begrænse muligheden for, at radon kan sprede sig til boligen over kælderen via fx kælderlem eller -dør. af fx beton eller mursten (vægge) og de må ikke være påvirket af fugt, fx opstigende grundfugt. Vær opmærksom på, at der findes diffusionsåbne og -lukkede membransystemer. Et egnet membransystem gør bygningen mere robust. Effekt: Tætning af kælderen har effekt efter kort tid. Virkningen i de beboede rum over kælderen afhænger af, om man har lufttætnet alle gennemgående revner. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på 0-50 % 2. Anlægsbeskrivelse: Lufttætning af kældervægge og -gulv kan ske ved at anvende et egnet membransystem til radonsikring. Membransystemer omfatter membraner og materialer til samlinger. Egnede membransystemer kan være baseret på membraner, der er flydende, faste eller formbare. Fælles for disse membraner er, at de skal kunne samles indbyrdes og slutte tilstrækkelig lufttæt til gennemføringer og de tilstødende konstruktioner. Leverandørens anvisninger for montering bør følges. En forudsætning for at anvende et membransystem på kældervægge og -gulve er, at disse udgør et fast underlag og er i god stand. De bør være udført En smøremembran kan fx påføres vægge og gulv med rulle. Lufttætning af kældervægge og -gulv med fx smøremembran. Desuden bør man ikke foretage lufttætning med en smøremembran, før der er udført tætning af revner i kældervæggene og -gulvet, se tiltag, Lufttætning af betonplade i terrændæk. En grundig rengøring er vigtig, før man påfører en smøremembran. Rengøringen kan ske ved at slibe og dernæst støvsuge de overflader, man ønsker at påsmøre. Efter grundig rengøring kan det være nødvendigt at grunde overfladen. Vedligeholdelse: Membransystemet skal forblive intakt. Det gælder membranen, samlinger i membranen og samlinger omkring gennemføringer og til tilstødende bygningsdele. Almindelig slid kan gennembryde membranen. Rasmussen & Cornelius SBi-rapport 208:06, Egnede Membransystemer til radonsikring - Vurdering af ti membransystemer. 2 Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning.

9 Etablering af membransystem (/2) Med et egnet membransystem kan man eksempelvis lufttætne en betonplade. Tiltaget kan være en løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Betonpladen i terrændækket udgør ofte den væsentligste barriere mod indtrængning af radon til indeluften. Indtrængningen af radon kan være stor, hvis betonpladen er meget utæt pga. revner, eller hvis terrændækket er opbygget helt uden betonplade. Lægger man nyt gulv, bør man overveje, om det vil være hensigtsmæssigt at etablere et egnet membransystem under gulvet. Effekt: Tætning med et egnet membransystem vil have effekt umiddelbart efter etablering. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på 0-50 % 2, 3. Effekten afhænger af membransystemet og i høj grad af selve udførelsen. Anlægsbeskrivelse: Tætning af terrændækket med et membransystem kan være et selvstændigt tiltag på en eksisterende betonplade. Man kan også anvende et egnet membransystem på eller under en ny betonplade, se tiltag 8, Udskiftning eller etablering af betonplade i terrændæk. Der findes flere forskellige typer membransystemer. Nogle typer skal pudses op, klæbes eller svejses sammen, andre systemer er flydende og skal sprøjtes eller males på. For at sikre størst mulig lufttæthed, er det vigtigt, at membransystemet er robust, sejt og stærkt, så det ikke er let at gennembryde eller rive itu. Vedligehold: Efter etablering er membransystemet vedligeholdelsesfrit. Det er dog vigtigt, at membransystemet ikke på et senere tidspunkt gennembrydes, fx ved gennemføring af afløb eller ved montage af installationer, der kræver forankring i gulvet. Gennembrydes membransystemet, bør man udbedre perforeringen for at forhindre radon i at trænge ind. Membranen kan evt. beskyttes med geotekstil eller fiberdug. Rasmussen & Cornelius SBi-rapport 208:06, Egnede Membransystemer til radonsikring - Vurdering af ti membransystemer. 2 Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. 3 WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective. World Health Organization, Membransystem på den eksisterende betonplade. Membranen fastgøres til de bærende vægge. Det er meget vigtigt, at man udlægger membransystemet med stor omhu, så samlinger forbliver tilstrækkelig lufttætte, og membranen forbliver intakt. Mangelfuld montage kan i værste fald medføre, at den tiltænkte effekt udebliver.

10 Etablering af membransystem (2/2) Etablering af membran: Der findes en lang række membransystemer, som kan bruges til lufttætning af terrændæk. Ikke alle membransystemer er dog lige velegnede til tætning af eksisterende terrændæk. Membranernes udseende, fleksibilitet og effekt er forskellig. Der bør anvendes et membransystem med egenskaber, der passer til bygningen, og som yder en tilstrækklig beskyttelse mod indtrængning af radon. Man kan også kombinere forskellige typer membraner, eksempelvis ved at udlægge en papmembran langs overgangen mellem væg og gulv og kombinere den med et membransystem af armeret polyethylen på selve gulvfladen. Anvender man flere forskellige membrantyper, er det vigtigt, at samlingsmaterialet mellem disse giver god, lufttætnede og varig vedhæftning på begge materialer. Inden udlægning af et egnet membransystem bør man sikre, at underlaget er jævnt, rent og uden skarpe kanter, der kan beskadige membransystemet. Er der revner i den eksisterende betonplade, bør disse tætnes, inden membransystemet etableres, se tiltag, Lufttætning af betonplade i terrændæk. Man kan lægge en kraftig geotekstil eller fiberdug på begge sider af membranen. Dette kan beskytte membransystemet mod ujævnheder i membranens underlag og gulvbelægningen over membransystemet. Selve membranen klæbes eller svejses sammen. Membranen skal klemmes eller klæbes fast til ydervægge og bærende indervægge og til vægge, som ikke fjernes. Man kan også benytte en flydende membran, der sprøjtes på, og som derfor er uden samlinger. Visse membransystemer fastgøres på væggen med såkaldte klemmelister. Klemmelisterne fastgøres på væggen med skruer og fikserer derved membranen til væggen i en lufttætnet samling. I skruehullerne vil membranen blive perforeret. Disse huller tætnes ved at påsmøre en lufttætnende fugemasse på bagsiden af klemmelisterne. Efter montering tætnes toppen og bunden af klemmelisterne desuden med en lufttætnende fuge, og membranen klæbes til væggen. Omkring alle rørgennemføringer i membransystemet monteres manchetter. Manchetterne købes oftest færdigstøbte. De skal slutte tilstrækkelig lufttæt til de enkelte rør og klæbes til membranen. Efter etablering af membransystemet er det nødvendigt at beskytte og afdække det med et slidlag og/eller et gulv. Bemærk: Efter etablering af membransystemet er det vigtigt at sikre, at alle samlinger er lufttætnet. Er det ikke tilfældet, vil tiltaget ikke have den ønskede effekt. I værste tilfælde kan effekten helt udeblive. Lufttætheden kan i nogle tilfælde kontrolleres ved at injicere en sporgas under gulvet. Herefter kan man spore eventuelle luftindtrængningspunkter ved at måle med en detektor over gulvet. Vurderer man, at væggen er en væsentlig indtrængningsvej, bør den behandles, se tiltag 2, Lufttætning af kældervægge og -gulve. Egnet membransystem på den eksisterende betonplade. Over membransystemet er der udlagt et beskyttende slidlag. Membransystemet kan beskyttes af en spånplade, geotekstil, fiberdug eller lignende.

11 Udskiftning eller etablering af betonplade i terrændæk (/2) Betonpladen i terrændækket udgør oftest den væsentligste barriere mod indtrængning af radon til indeluften. Indtrængningen af radon kan være stor, hvis pladen er forvitret, hvis der er gennemgående revner, luftutætte fuger, eller hvis terrændækket er opbygget helt uden betonplade. I sådanne tilfælde vil udskiftning eller etablering af en ny betonplade være en løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Effekt: Tiltaget vil have effekt efter kort tid, og man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på %. Arbejdsindsatsen er meget varierende, når det kommer til at udskifte eller etablere en ny betonplade i terrændækket. I nogle tilfælde skal et eksisterende terrændæk fjernes, før et nyt terrændæk med en armeret betonplade kan etableres. Udskiftningen kan medføre, at der er behov for at sikre husets stabilitet. Dertil kommer fjernelse og genetablering af gulvbelægning. I den situation bør man undersøge, om det vil være muligt og mere hensigtsmæssigt at etablere et radonsug, se tiltag 0, Radonsug, eller eventuelt at lægge et egnet membransystem til radonsikring 2, se tiltagene 2, Lufttætning af kældervægge og -gulve, 3, Lufttætning af etageadskillelse og 9, Etablering af membransystem. Risici: Når den oprindelige gulvkonstruktion fjernes, er det vigtigt, at man er opmærksom på bygningens stabilitet. Før man fjerner gulvet i store rum, kan det være nødvendigt at afstive bygningens hjørner midlertidigt. Anlægsbeskrivelse: For at kunne etablere en ny betonplade skal det eksisterende terrændæk eller den eksisterende betonplade fjernes og bortskaffes. Herefter kan man opbygge et nyt terrændæk med en ny betonplade. For at sikre korrekt gulvhøjde kan det være nødvendigt at udskifte hele terrændækket og foretage yderligere bortgravning. Det ny terrændæk opbygges af et kapillarbrydende lag, et isolerende lag og en svindarmeret betonplade. Det anbefales, at der etableres et suglag i det kapillarbrydende lag. Suglaget kan bruges til at etablere et radonsug, se tiltag 0, Radonsug. For at sikre lufttætningen i konstruktionen kan man eventuelt indbygge et egnet membransystem i konstruktionen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Vedligehold: En ny betonplade skal ikke vedligeholdes og har typisk en levetid, der mindst svarer til husets levetid. Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. 2 Rasmussen & Cornelius SBi-rapport 208:06, Egnede Membransystemer til radonsikring - Vurdering af ti membransystemer. Etablering en ny betonplade i terrændæk. Det kan være nødvendigt også at etablere ny isolering og et nyt kapillarbrydende lag. Et suglag kan etableres i det kapillarbrydende lag.

12 Udskiftning eller etablering af betonplade i terrændæk (2/2) Fjernelse af den eksisterende betonplade: Det kan være hensigtsmæssigt at fjerne hele det eksisterende terrændæk, når man fjerner den eksisterende betonplade. Dette gøres ved at bryde gulvet op og grave ud under konstruktionen. I forbindelse med at gulvet fjernes, er det vigtigt at sikre bygningens stabilitet. I visse tilfælde kan man, af hensyn til stabiliteten, foretage en udstøbning på den eksisterende betonplade. Højden fra gulv til loft kan dog blive så lav, at det ikke vil være muligt at lave en udstøbning på den eksisterende betonplade. Etablering af en ny betonplade: Det ny terrændæk bør opbygges med et kapillarbrydende lag, dernæst isolering, og herover en svindarmeret betonplade. Suglag etableres i det kapillarbrydende lag. bleret korrekt, herunder om betonen er hærdet korrekt. Det betyder, at betonpladen efter udstøbning skal overdækkes i mindst fire døgn, for at den ikke udtørrer og revner. For at sikre, at betonpladen bliver tilstrækkelig lufttæt, kan betonpladen udføres efter følgende retningslinjer: Mindst 00 mm tyk (mindst beton 20) Vibrering efter udstøbning Mindst Ø5 mm armering i begge retninger med en maskevidde på 50 mm. Beskyttes mod udtørring i ca. fire døgn. Langs alle kanter skal man lægge trykfast isolering som kantafgrænsning. Kantafgrænsningen er en lodretstående trykfast isolering. Når betonpladen er udstøbt, skal der langs alle vægge og over kantisoleringen lægges en elastisk, lufttætnende fuge eller en membran, der klæbes til betonpladen og væggen. Er der tale om en kælder, kan man vælge at udstøbe en hulkel for at mindske indtrængning af radon mellem terrændæk og væg. Betonpladens størrelse begrænses til regulære arealer på m 2. Er det enkelte rum større end dette, kan man udstøbe flere selvstændige betonplader. Betonpladerne samles herefter med elastiske og lufttættende dilatationsfuger. Når man støber omkring gennemføringer, fx rørgennemføringer og gulvafløb, er det vigtigt at lufttætne samlinger. Lufttætning kan ske med elastisk fuge eller ved hjælp af manchetter, se tiltag 4, Lufttætning af gennemføringer. Ny betonplade med membran ved eksisterende bærende indervæg. Bemærk: Det er vigtigt, at den nye betonplade opnår en tilstrækkelig, varig lufttæthed. Opstår der revner og luftutætheder langs vægge, rørgennemføringer og gennemgående svindrevner, kan radon trænge ind i huset. Effekten af tiltaget afhænger derfor af, om terrændækket er eta-

13 Ventilation af suglag (/2) Ventilation af suglaget under husets nederste gulvkonstruktion er en effektiv metode til at nedbringe radon i indeluften. Det kan være en løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Ventilation af suglaget vil fortynde og bortlede radonholdig luft. Ventilationen kan være passiv eller aktiv. Et suglag kan bestå af fx coatede, løse letklinker, nøddesten eller singels. Løsningen anvendes typisk i forbindelse med bekæmpelse af jordforurening. Ventilation af sug- laget er et alternativ til radonsug, se tiltaget Radonsug. Effekt: Anlægget har effekt umiddelbart efter etablering. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på %, 2. Aktiv ventilation med en mekanisk ventilator vil have størst effekt. Anlæggets effekt afhænger af luftens evne til at flytte sig i suglaget. Jo lettere luften kan trænge igennem materialet, desto højere er effektiviteten. Da luften i suglaget trækkes langs gulvkonstruktionens underside, er der risiko for, at radon trænger ind til indeluften, hvorved effekten af tiltaget reduceres. Effekten af et passivt sug afhænger af temperaturforskellen mellem inde og ude og vinden, der passerer hen over afkastkanalens overside. Effekten falder typisk om sommeren 3. Et aktivt sug er mere effektivt. flere huller i fundamentet og presse perforerede drænrør ind under bygningen. Drænrørene lægges i et suglag under gulvkonstruktionen med en hældning mod bygningens midte på ca. 5. Hvis der er flere drænrør, kan disse samles i en aftrækskanal og føres til samme afkastkanal, der føres over terræn eller tag. I et passivt anlæg kan afkastkanalen fx afsluttes med en vindhætte over tag. I en aktiv installation monteres ventilatoren typisk i et loftsrum eller udendørs i en vejrtæt kasse, der er tilsluttet en afkastkanal med aftrækshætte. En kanalventilator kan også benyttes. Ventilationen i suglaget kan sikres ved at etablere luftindtag. Disse kan udføres ved at føre perforerede drænrør gennem fundamentet til suglaget. Drænrørene etableres hver for sig og føres direkte til en svanehals eller en rist i fundamentet over terræn. Man bør sikre, at rørgennemføringen er lufttætnet. Lufttæthed kan opnås ved almindelig tætning af rørgennemføringen, se tiltaget Lufttætning af gennemføringer. Bemærk: Passive anlæg bør have indvendig kanalføring for at sikre termisk opdrift. Desuden bør de udføres, så en ventilator let kan tilsluttes, hvis tiltaget ikke har den ønskede effekt. Aftrækskanaler bør have så få knæk og bøjninger som muligt for at minimere tryktab og støjgener fra en eventuel ventilator. Aftrækskanaler bør ikke monteres i en let indervæg, fordi evt. senere installation af en eldreven ventilator kan medføre vibrationer og støj. (fortsætter) Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. Aktiv ventilation i suglag med ventilator i bygningens ene side og luftindtag med svanehals i bygningens modsatte side. Anlægsbeskrivelse: Anlægget har oftest udendørs kanalføring. Det udføres ved at bore et eller 2 WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective World Health Organization. 3 Haker Høegh. B & Rasmussen. T. V Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt.

14 Ventilation af suglag (2/2) Borer man gennem gulv- og loftskonstrukton, bør man sikre, at der ikke sker skader på konstruktionen eller på skjulte installationer, fx gulvvarmeanlæg eller forsyningskabler. Vedligehold: Luftindtag skal holdes rene. I passive anlæg med vindhætte bør vindhætten løbende efterses. Aktive anlæg med ventilator kræver eftersyn af ventilatoren. Ventilatorer har en forventet levetid på fem år. Man må aldrig slukke ventilatoren, da kontinuerlig drift er nødvendig for at sikre høj effektivitet. Placering af anlæg: Udsugningspunkter etableres ved at bore gennem fundamentet og indføre et eller flere drænrør til suglaget under gulvkonstruktionen. Den del af drænrørene, der ligger under huset terrændæk, skal være perforerede. Det er dog vigtigt, at rørene ikke er perforerede tæt på fundamentet, da der derved kan suges udeluft ind under selve huset. Antal og placering af drænrør afhænger fx af fundamenter under indvendige vægge. Disse kan spærre for luftstrømmene i suglaget. Er det nødvendigt at etablere flere sug, samles disse i en aftrækskanal, som føres i eller uden for bygningen til en afkastkanal. Når flere sug samles i en aftrækskanal, skal man øge dimensionen af kanalen for at mindske tryktabet. Luftindtag installeres på den ene side af bygningen, mens sug installeres på den anden side. Luftindtag føres fra over terræn og gennem fundamentet. Over terræn er luftindtaget fx tilsluttet en svanehals eller rist. Kanalføring: Alle kanaler og samlinger skal være lufttætnet. Kanalføringer kan lyddæmpes og eventuelt skjules i konstruktionen. Afkastkanaler med passivt sug skal føres til over tag. Er der tale om mekanisk ventilation, kan afkastkanaler føres direkte til det fri, fordi det her er ventilatoren og ikke de termiske forhold og vind, der skaber suget. Bemærk dog, at afkastkanaler ikke må placeres, så afkastluft føres til indeluften via vinduer eller andre ventilationskanaler. I et aktivt anlæg skal kanaler have så få bøjninger og knæk som muligt for at mindske tryktab og støj. Passive anlæg bør udføres, så en mekanisk ventilator let kan monteres. Aftrækskanaler bør ikke placeres i en let væg, fordi evt. senere installation af en eldreven ventilator kan medføre vibrationer og støj i væggen. Er anlægget passivt, skal kanaler udenfor eller i kolde loftsrum isoleres. Tætning af gulvkonstruktion i stueetage: For at sikre tiltagets effektivitet bør man kontrollere, at gulvkonstruktionen er lufttætnet, og at rørgennemføringerne er tiltrækkelig lufttætte. Lufttætning kan ske efter de generelle tætningsprincipper, se tiltag, Lufttætning af betonplade i terrændæk og 4, Lufttætning af gennemføringer. Der kan også indbygges et egnet membransystem under gulvbelægningen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Aftrækskanal føres til en ventilator. Ventilatoren installeres oftest i loftsrum, men kan også monteres udenfor eller i opholdsrum. Ventilatoren bør lyddæmpes. Ventilatoren kan være en kanalventilator. Ventilatorstørrelse: En ventilator har typisk en størrelse på W og en kapacitet på m 3 /h. Passiv ventilation i suglag. Aftrækskanalen er ført udendørs langs muren til en afkastkanal med vindhætte, der er ført over tag. Aftrækskanalen og afkastkanalen er isoleret og bør være placeret på solsiden af huset. Luftindtaget med svanehals er monteret i bygningens modsatte side.

15 Sug i krybekælder eller kælder (/2) Et sug i en krybekælder eller kælder kan effektivt nedbringe radon i husets indeluft. Det kan være en løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Systemet skaber et lavt lufttryk i kælderen eller krybekælderen. Lufttrykforskellen mellem rummet over kælderen og kælderen bliver derfor mindre eller lavest i kælderen eller krybekælderen. Det betyder, at mindre luft suges ind i beboelsen gennem gulvkonstruktionen. Er lufttrykket i kælderen eller krybekælderen det samme som lufttrykket i beboelsen, vil lufttrykforskellen være nul. Det betyder, at der ikke suges radon ind. Lufttrykket i kælder eller krybekælder kan holdes lige under lufttrykket i rummet over kælderen. Lufttrykket i krybekælder eller kælder sænker man ved at føre en kanal fra krybekælder eller kælder til over tag. Via kanalen suges luft, så lufttrykket sænkes. Systemet kan være passivt eller aktivt. I et aktivt system med ventilator behøver man ikke at føre afkast over tag, da det er ventilatoren og ikke de termiske forhold og vind, der opretholder suget. Effekt: Anlægget har effekt umiddelbart efter etablering. Effekten afhænger af, om det er passivt eller aktivt. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på 0-50 % med et passivt sug og % med et aktivt sug. Effekten af et passivt sug falder typisk om sommeren 2. Anlægsbeskrivelse: Anlægget udføres ved at etablere et eller flere udsugningspunkter i krybekælder eller kælder. Udsugningen føres via aftrækskanal til afkast. Aftrækskanalen kan føres indendørs eller udendørs. Udføres flere udsugningspunkter, kan disse samles og føres til en afkastkanal, som føres til over terræn (aktivt system) eller over tagryg (passivt system). I et passivt anlæg kan afkastkanalen afsluttes med en vindhætte over tagryg. I en aktiv installation monteres ventilatoren typisk i et loftsrum eller udendørs i en vejrtæt kasse. Kanaler og gennemføringer skal være lufttætnet, og gulvet i stueetagen skal være lufttætnet. Tætning kan udføres efter de generelle tætningsprincipper, se tiltag 3, Lufttætning af etageadskillelse og 4, Lufttætning af gennemføringer. Man kan eventuelt indbygge et egnet membransystem under gulvet i stueetagen for at sikre tilstrækkelig lufttæthed, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Bemærk: Passive anlæg bør have indvendig kanalføring for at sikre træk i kanalen. Desuden bør anlægget udføres, så en eventuel vindhætte nemt kan udskiftes med en mekanisk ventilator, hvis tiltaget ikke har den nødvendige effekt. Aftrækskanalen bør have så få knæk og bøjninger som muligt for at mindske tryktab og støj fra ventilatoren. Når man borer gennem gulvkonstruktionen, bør man sikre, at der ikke sker skader på konstruktionen eller på skjulte installationer, fx gulvvarmeanlæg eller forsyningskabler. Det er overordentlig vigtigt, at fugt ikke ophober sig i gulvkonstruktion, kælder eller krybekælder. Vedligehold: Passive anlæg er vedligeholdelsesfri, men en eventuel vindhætte bør efterses. Aktive anlæg med ventilator kræver løbende vedligehold. Ventilatoren har en forventet levetid på fem år. Man må aldrig slukke ventilatoren, da kontinuerlig drift er nødvendig for at sikre høj effektivitet. WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective. World Health Organization, Passiv installation med indendørs kanalføring, der afsluttes med et afkast med vindhætte over tagryggen. Ved denne type ventilation er det vigtigt, at alle kanaler og samlinger er lufttætnet. Desuden skal kanaler i kolde rum, fx loftsrum, isoleres. 2 Haker Høegh. B & Rasmussen. T. V Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt. Høje Taastrup: InnoBYG v/ Teknologisk Institut.

16 Sug i krybekælder eller kælder (2/2) Placering af anlæg: Aftrækskanaler fra udsugningspunkter kan føres udendørs gennem vægge eller gennem huset til afkast over taget. Et passivt sug kan afsluttes med en vindhætte over taget. I et aktivt sug monteres ventilatoren oftest i loftsrummet, men kan installeres udendørs eller i de beboede rum. Ventilatoren bør lyddæmpes. En kanalventilator kan også benyttes. Der kan være ét eller flere udsugningspunkter i krybekælderen eller kælderen. Indretningen af kælderen eller krybekælderen kan have betydning for udsugningspunkternes antal og placering. Er det nødvendigt med flere udsugningspunkter, samles kanaler fra disse i én aftrækskanal. Når flere sug samles i en aftrækskanal, skal man øge dimensionen af aftrækskanalen og afkastkanalen for at mindske tryktab. anlæg bør man isolere rør, der sidder udendørs eller i kolde loftsrum. Tætning af gulvkonstruktion i stueetage: For at sikre tiltagets effektivitet, bør man kontrollere om gulvkonstruktion og rørgennemføringer er lufttætnet. Lufttætning kan udføres efter de generelle tætningsprincipper, se tiltag 3, Lufttætning af etageadskillelse og 4, Lufttætning af gennemføringer. Man kan også indbygge et egnet membransystem under gulvbelægningen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Undgå fugtophobning i gulvkonstruktion, kælder eller krybekælder. Fugtophobning kan undgås ved at opvarme kælderen eller krybekælderen. Man kan også anvende en affugter med afløb til det fri. Ventilatorstørrelse: En ventilator har typisk en størrelse på W og en kapacitet på m 3 /h. Kanalføring: Alle kanaler og samlinger skal være lufttætnet. Kanalføringen kan lyddæmpes og evt. skjules i konstruktionen. En afkastkanal med passivt sug skal føres over tag. Er der er tale om et simpelt mekanisk sug med ventilator, kan afkast føres direkte til det fri, fordi det her er ventilatoren og ikke de termiske forhold og vind, der skaber suget. Bemærk dog, at afkastkanalen ikke må placeres, så radonholdig luft føres til indeluften via vinduer eller andre ventilationskanaler. Kanaler skal have så få bøjninger og knæk som muligt for at mindske tryktab og støj fra et aktivt anlæg. Aktiv installation med ventilator og udvendig føring af aftrækskanal. Ved denne type ventilation er det vigtigt, at alle kanaler og samlinger er lufttætnet. Passive anlæg bør udføres, så en mekanisk ventilator let kan monteres. Aftrækskanal bør ikke etableres i eller ved en let væg, fordi evt. senere installation af en eldreven ventilator kan medføre vibrationer og støj i væggen. I et passivt

17 Radonsug (/3) Et radonsug kan effektivt nedbringe radon i husets indeluft og kan være en god løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Suget virker ved at det sænker lufttrykket under den nederste gulvkonstruktion i bygningen. Derved bliver lufttrykforskellen mellem gulvkonstruktionens underside og overside mindre. Det betyder, at mindre jordluft bliver suget ind i huset. Skaber radonsuget et lufttryk under gulvkonstruktionen som er lig med lufttrykket over gulvkonstruktionen inde, er lufttrykforskellen nul. Er der ingen lufttrykforskel, vil der hverken blive suget radon eller jordluft ind. Sænkes lufttrykket under gulvkonstruktionen til et lufttryk lavere end over gulv rettes luftstrømmen mod gulvkonstruktionens underside. I praksis er det tilstrækkeligt at lufttrykket under gulvkonstruktionen holdes lige under lufttrykket over gulv inde i bygningen. Man sænker lufttrykket under gulvkonstruktionen ved at suge luft via en kanal fra en brønd under gulvkonstruktionen. Den kan fx placeres i det kapillarbrydende lag eller et tilsvarende lag. En aftrækskanal herfra føres over husets tag. Systemet kan være passivt eller aktivt. I det passive system trækkes luften ud under gulvkonstruktionen ved hjælp af skorstenseffekten gennem aftrækskanalen og ud via afkastkanalen. I det aktive system er det en ventilator, der sørger for at jordluften transporteres gennem aftrækskanalen og ud via afkastkanalen. Effekt: Anlægget har effekt umiddelbart efter opstart. Effekten afhænger af, om radonsuget er passivt eller aktivt. Et passivt radonsug kan reducere radon i indeluften med %, 2. Effekten af et passivt sug afhænger af temperaturforskellen mellem inde og ude og vinden, der passerer hen over afkastkanalens overside. Effekten af et passivt sug falder typisk om sommeren 3. Et aktivt sug er mere effektivt og kan reducere radon i indeluften med %,2. Lufttrykket skal sænkes under hele gulvkonstruktionen. Det kan derfor blive nødvendigt at etablere flere brønde. Anlægsbeskrivelse: For at anlægget får størst mulig effekt, er det en god idé at placere brønden centralt i bygningen. En brønd kan konstrueres ved at bore et ca. 20 mm stort hul gennem gulvkonstruktionen og udgrave en brønd under gulvet. (fortsætter på næste side) Etablering en ny betonplade i terrændæk. Det kan være nødvendigt også at etablere ny isolering og et nyt kapillarbrydende lag. Et suglag kan etableres i det kapillarbrydende lag. WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective World Health Organization. 2 EPA 402/K-0/005 September 200. Consumer s Guide To Radon Reduction. How to fix your home. United States Environmental Protection Agency. 3 Haker Høegh. B & Rasmussen. T. V Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt. Høje Taastrup: InnoBYG v/ Teknologisk Institut. 27 s.

18 Radonsug (2/3) Der findes industrielle løsninger, hvor brønden er integreret i et rør. Røret er perforeret i den ende, som udgør radonbrønden. Aftrækskanalen fra brønden kan føres i indvendige vægge eller i en installationsskakt, fx til over taget. Anlægget kan om nødvendigt etableres udendørs med kanalføring gennem fundamentet. Man kan udføre dette anlæg ved at bore hul i fundamentet og presse perforerede drænrør ind under bygningens gulvkonstruktion. Er der flere brønde, kan disse med fordel samles i ét indendørs eller udendørs kanalsystem. Systemet skal være lufttætnet fra brønden under gulvkonstruktionen til afkast udendørs. Brønde skal etableres i et egnet suglag, fx coatede, løse letklinker, nøddesten eller singels. Bemærk: Når man borer gennem gulv- og loftskonstruktion, bør man sikre, at der ikke sker skader på konstruktion eller på skjulte installationer, fx gulvvarmeanlæg eller forsyningskabler. Vedligehold: Et passivt radonsug er vedligeholdelsesfrit, men etableres det med en vindhætte bør den løbende efterses. Aktive anlæg med ventilator kræver vedligeholdelse af ventilatoren, der typisk har en levetid på fem år. Man må aldrig slukke ventilatoren, da kontinuerlig drift er nødvendig for at sikre høj effektivitet. Placering af anlægget: Normalt installerer man blot et enkelt radonsug centralt i huset. Et aktivt radonsug med mekanisk ventilator vil oftest have effekt over et areal på m 2. Effekten kan dog reduceres af fundamenter under indvendige vægge, som gennembryder suglaget under betonpladen i terrændækket. Brønd: Brønden er et hulrum under gulvkonstruktionen, hvorfra der suges, og den skal være placeret centralt under bygningen. Brønden skal udføres, så den ikke kollapser og kan konstrueres af præfabrikerede elementer. Perforeret drænrør: Anlægget kan etableres udefra med kanalføring gennem fundamentet. Dette kan ske ved at bore gennem fundamentet og indføre et drænrør til suglaget under gulvkonstruktionen. Den del af drænrøret, der ligger under huset, skal være perforeret. Det er dog vigtigt, at rørene ikke er perforerede for langt ud mod fundamentet for at sikre, at der kun suges luft fra under selve huset. Røret skal lægges med en hældning på ca. 5 mod bygningens midte. Det er vigtigt, at gennemføringen er lufttætnet. Ventilatorstørrelse: Den typiske ventilator har en størrelse på W og en kapacitet på m 3 /h. En kanalventilator kan benyttes. Kanalføring: Installationen skal være lufttætnet. Kanaler kan lyddæmpes og eventuelt skjules i konstruktionen. Afkastkanalen skal som hovedregel føres til over tag. Er der tale om aktivt sug med mekanisk ventilator, kan afkastkanalen blot føres til det fri, fordi det her er ventilatoren og ikke skorstenseffekten, der skaber suget. Bemærk dog, at afkastkanalen ikke må placeres, så afkastluft føres til indeluften via vinduer eller andre ventilationskanaler. Derfor er det vigtigt at undersøge sådanne konstruktionsmæssige forhold, inden man går i gang med tiltaget. Hvis det er nødvendigt at installere flere radonbrønde, føres kanaler fra disse til én afkastkanal. Samles flere radonbrønde i en aftrækskanal, skal man øge aftrækskanalens dimension for at mindske tryktabet.

19 Radonsug (3/3) Kanaler skal have så få bøjninger og knæk som muligt for at mindske tryktab og støj i et aktivt anlæg. Passive anlæg bør udføres, så man let kan montere en mekanisk ventilator og derved gøre radonsuget aktivt. Aftrækskanaler bør ikke monteres i en let indervæg, fordi evt. senere installation af en eldreven ventilator kan medføre vibrationer og støj. Desuden skal man isolere kanaler i et passivt anlæg, hvis kanalerne føres ude eller gennem et koldt loftsrum. Tætning af gulvkonstruktion i stueetage: For at sikre radonsugets effektivitet skal man sørge for, at gulvkonstruktionen er tilstrækkelig lufttæt, og at gennemføringen til radonbrønden er lufttætnet. Tætningen kan udføres efter de generelle tætningsprincipper, se tiltag, Lufttætning af betonplade i terrændæk og 4, Lufttætning af gennemføringer. Desuden kan man indbygge et egnet membransystem under gulvbelægningen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Når man lufttætner, skal man tage højde for indtrængning af radon via gennemføringer, revner og fuger i betonpladen. Aktivt radonsug med kanalføring ude og ventilator. Kanalen til radonbrønden er udført ved at bore gennem fundamentet og grave ud til en brønd under gulvkonstruktionen.

20 Ventilation af kælder og krybekælder (/2) At ventilere en krybekælder eller kælder kan effektivt nedbringe radon i husets indeluft. Det kan være en løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Ventilationen vil fortynde og bortlede radonholdig luft, inden det trænger op i de beboede rum. Systemet kan være passivt eller mekanisk. Effekt: Anlægget har effekt umiddelbart efter etablering. Effekten afhænger af, om det er passivt eller mekanisk. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på 0-95 % med passiv ventilation, 2, 3, 2, og % med mekanisk ventilation 3. I et passivt anlæg er det de termiske forhold og vinden, der opretholder suget. Anlægsbeskrivelse: Anlægget udføres ved at etablere et eller flere udsugningspunkter i krybekælder eller kælder. Udsugningspunkterne vil via en aftrækskanal blive drevet af et passivt sug eller en mekanisk ventilator. Er der flere udsugningspunkter, kan disse samles og føres via aftrækskanal til én afkastkanal. Aftrækskanalen kan føres udendørs eller gennem huset til afkast op over taget. I et passivt anlæg kan afkastkanalen afsluttes med en vindhætte. I et mekanisk anlæg monteres ventilatoren typisk i loftsrummet eller udendørs i en vejrtæt kasse. En kanalventilator kan også benyttes. Ventilation i krybekælder eller kælder sikres ved at etablere luftindtag med riste, som er placeret i fundamentet over terræn. Luftindtagene skal give fri passage til udeluften, se tiltag 6, Øget luftskifte i kælder og beboede rum. Kanaler og samlinger skal være lufttætnet. Gulvkonstruktionen i de beboede rum i stueetagen skal også være lufttætnet. Lufttætning kan udføres efter de generelle tætningsprincipper, se tiltag 3, Lufttætning af etageadskillelse og 4, Lufttætning af gennemføringer. Man kan eventuelt indbygge et egnet membransystem i gulvkonstruktionen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Bemærk: Passive anlæg bør have indvendig kanalføring for at sikre termisk opdrift i røret. Desuden bør anlægget udføres, så en mekanisk ventilator nemt kan monteres, hvis tiltaget ikke har den nødvendige effekt. Aftrækskanaler bør have så få knæk og bøjninger som muligt for at mindske tryktab og støj fra ventilatoren. Når der bores gennem gulv- og loftskonstruktion, bør man sikre, at der ikke sker skader på konstruktionen eller på skjulte installationer, fx gulvvarmeanlæg eller forsyningskabler. Undgå fugtophobning i gulvkonstruktion, kælder eller krybekælder. Vedligehold: Luftindtag skal holdes rene. I passive anlæg bør en eventuel vindhætte efterses jævnligt. Mekanisk anlæg med ventilator kræver løbende vedligehold. Ventilatorerne har en forventet levetid på fem år. Man må aldrig slukke ventilatoren, da kontinuerlig drift er nødvendig for at sikre høj effektivitet. Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. 2 WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective. World Health Organization, EPA 402/K-0/005 September 200. Consumer s Guide To Radon Reduction. How to fix your home. United States Environmental Protection Agency. Mekanisk ventilation i krybekælder. Ventilatoren er placeret udendørs og luftindtaget er ført gennem soklen.

21 Ventilation af kælder og krybekælder (2/2) Placering af anlæg: Aftrækskanal fra udsugningspunkterne kan føres udendørs gennem væggen eller gennem huset til afkast over taget. I en passiv installation kan afkastkanalen afsluttes med en vindhætte. I en mekanisk installation monteres ventilatoren oftest i loftsrummet, men kan installeres udendørs eller i de beboede rum. Ventilatoren bør lyddæmpes. En kanalventilator kan også anvendes. Luftindtag føres fra det fri og gennem fundamentet til krybekælderen eller kælderen. Der kan udføres ét eller flere luftindtag og udsugningspunkter i krybekælderen eller kælderen. Det er som regel en god idé at indbygge flere luftindtag end udsugningspunkter. Indretningen af kælderen eller krybekælderen kan have betydning for udsugningspunkternes antal og placering. Er det nødvendigt med flere udsugningspunkter, samles og føres kanaler fra disse til én afkastkanal. Aftrækskanaler kan føres udendørs eller gennem huset til afkast over tag. Når flere sug samles i en kanal, skal man øge dimensionen af kanalen for at mindske tryktabet. Ventilatorstørrelse: En ventilator har typisk en størrelse på W og kapacitet på m 3 /h. Kanalføring: Alle kanaler og samlinger skal være lufttætnet. Kanalføringen kan lyddæmpes og eventuelt skjules i konstruktionen. Afkastkanaler med passivt sug skal føres til over tag. Er der tale om et mekanisk anlæg, kan kanalen føres direkte til det fri, fordi det her er ventilatoren og ikke de termiske forhold og vind, der skaber suget. Bemærk dog, at afkast ikke må placeres, så radonholdig luft føres til indeluften via vinduer eller andre ventilationskanaler. Passive anlæg bør udføres, så en mekanisk ventilator let kan monteres. Aftrækskanaler bør ikke etableres i eller ved en let væg, fordi evt. senere installation af en mekanisk ventilator kan medføre vibrationer og støj i væggen. I et passivt anlæg bør man isolere rør, der sidder udendørs eller i kolde loftsrum. Lufttætning af gulvkonstruktion i stueetage: For at sikre tiltagets effekt, bør man kontrollere, at gulvkonstruktion og rørgennemføringer er lufttætnet. Lufttætning kan udføres efter de generelle tætningsprincipper, se tiltag 3, Lufttætning af etageadskillelse og 4, Lufttætning af gennemføringer. Man kan også indbygge et egnet membransystem i gulvkonstruktionen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Bemærk: Undgå opfugtning af gulvkonstruktion, kælder eller krybekælder. Opfugtning kan undgås ved at opstille en affugter eller ved at opvarme kælderen eller krybekælderen. Luften kan ligeledes affugtes inden den tilføres kælderen eller krybeklæderen. Passivt anlæg med kanalføring i loftsrum. Aftrækskanalen er ført til en afkastkanal, der er afsluttet med en vindhætte over tag. Luftindtaget er placeret i bygningens modsatte side.

22 Mekanisk ventilation (/2) Mekanisk ventilation kan sikre et konstant og tilstrækkeligt luftskifte ved hjælp af en mekanisk ventilator. Ventilerer man et hus med udeluft, vil indeluftens indhold af radon blive fortyndet. Den mekaniske udskiftning af indeluften kan ske ved, at man ved balanceret mekanisk ventilation styrer både indblæsning (tilluft) og udsugning (fraluft). Det betyder, at man også styrer lufttrykforholdene i huset. Typisk genanvender man varmen i fraluft til opvarmning af tilluft. Dette kaldes varmegenvinding. Varmegenvinding kan reducere energiforbruget i bygningen. Den balancerede ventilation kan køre med både et neutralt lufttryk og et lidt lavere lufttryk inde i forhold til ude. Et neutralt lufttryk indebærer, at man opnår omtrent det samme lufttryk inde, som der er i atmosfæren ude. Den simple mekaniske ventilation, hvor en ventilator sikrer konstant fraluft, vil altid køre med lavere lufttryk inde end ude. Vælger man simpel mekanisk ventilation, skal man være opmærksom på, at man i mindre grad kan kontrollere lufttilførslen, og at man ikke kan tilknytte varmegenvinding. Effekt: Tiltaget vil have effekt efter kort tid. Man kan med mekanisk ventilation opnå en reduktion af radon i indeluften på %, 2. Den største reduktion opnås med balanceret mekanisk ventilation og den laveste med simpel mekanisk ventilation. Det forudsætter, at luftskiftet er i overensstemmelse med bygningsreglementets krav om et luftskifte på ca. 0,5 gang i timen, og at lufttrykket er neutralt eller lidt lavere inde end ude. Risici: Skaber anlægget et lavere lufttryk inde i huset i forhold til ude, kan det bevirke, at der trænger jordluft med radon ind i huset. Forskellen mellem lufttrykket inde og ude kan minimeres ved at anvende balanceret mekanisk ventilation. Anlægsbeskrivelse: Har huset allerede balanceret mekanisk ventilation, bør man kontrollere, om systemet er indreguleret, så forskellen i lufttryk mellem inde og ude minimeres. Hvis der er forskel, skal lufttrykket være lavest inde. Etablering af balanceret mekanisk ventilation: Balanceret mekanisk ventilation etableres med en centralt placeret mekanisk ventilator. Man kan tilknytte varmegenvinding til den mekaniske ventilator og dermed overføre varmen i udsugningsluften (fraluft) til indblæsningsluften (tilluft) via en varmepumpe. I de varme måneder kan processen vendes, så indblæsningsluften afkøles. Den mekaniske ventilationsenhed kan evt. placeres i et loftsrum. Rørføringerne til indblæsning og udsugning kan føres i etageadskillelsen eller i loftsrummet. Rørføringen skal udføres i vakuumegnede rør. Indblæsnings- og udsugningsarmaturer kan placeres i loftet eller i vægge. Som udgangspunkt etablerer man både indblæsning og udsugning i alle husets rum, så lufttrykforholdene i hele huset er ens. Anlægget bør indstilles til et neutralt lufttryk eller et lidt lavere lufttryk inde i forhold til ude. Bemærk: Det er vigtigt, at den balancerede mekaniske ventilation ikke skaber et højere lufttryk inde i huset, da der derved presses varm fugtig indeluft ud i konstruktionen. Ved den simple mekaniske ventilation sker der en udsugning, men ingen indblæsning. Derfor er der ikke risiko for at skabe et overtryk i huset. Desuden skal man sikre, at luftfugtigheden ikke bliver for høj. Den relative luftfugtighed bør ikke overstige 45 % om vinteren og % om sommeren. Fordeling af luft med balanceret mekanisk ventilation. Ventilationen er etableret med varmegenvinding. Den brugte luft sendes ud som afkastluft. Miljøprojekt nr. 750, Teknologiudviklingsprogrammet for jord- og grundvandsforurening. Afværgekatalog tidlig indsats overfor indeklimapåvirkning. 2 WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective. World Health Organization, 2009.

23 Mekanisk ventilation (2/2) Etablering af simpel mekanisk ventilation: Simpel mekanisk ventilation kan udføres ved at etablere luftindtag og mekanisk udsugning i vinduer eller ydervægge. Udsugningen foregår samtidig med, at der passivt tilføres luft, fx gennem spalteventiler i vinduer eller murventiler. Dette kan give anledning til træk, fordi man ikke kan kontrollere lufttilførslen gennem luftindtagene. Den simple, mekaniske ventilation kan derfor være særlig egnet i rum, hvor man sjældent opholder sig, fx i bryggers og vaskerum. Udsugning sker ved hjælp af en eller flere mekaniske ventilatorer, som kan have omdrejningsregulator og timetæller. Udsugningspunkterne skal have direkte forbindelse til udeluften. Udsugning og luftindtag placeres, så luften kan strømme frit mellem dem, og så der ikke opstår uventilerede zoner i huset. Luftindtag placeres så vidt muligt over en radiator for at minimere risikoen for træk. Udformning af luftindtag er vist i tiltag 6, Øget luftskifte i kælder og beboede rum. Bemærk: Ved etablering af det simple anlæg er det vigtigt, at luftskiftet ikke bliver så højt, at man oplever træk. Lufthastigheden må lokalt ikke overstige 0,5 m/s. Simpel mekanisk ventilation. Det er vigtigt, at luften kan passere frit fra rum til rum. Vedligehold: Når anlægget med balanceret mekanisk ventilation er indreguleret, er der efterfølgende minimalt vedligehold. Vedligehold består typisk af filterskifte to til fire gange årligt. Vedligehold af den simple mekanisk ventilation består i at sikre, at luftindtag og udsugningspunkter ikke er tildækkede eller lukkede. En simpel mekanisk ventilator har typisk en levetid på frem år. Et anlæg til balanceret ventilation med varmegenvinding har derimod en levetid på op til år.

24 Radonbrønd En radonbrønd er en større installation, designet til at sænke radonkoncentrationen i flere tætliggende bygninger. Det kan være en løsning, hvis radonniveauet skal reduceres betydeligt. Radonbrønde kan benyttes i grusede og sandede jorde, hvor luft let kan trænge igennem. Radonbrønden virker ved at lufttrykket i jorden sænkes betydeligt. Det lave lufttryk forplanter sig over et større område, og suger radonholdig jordluft til sig. Systemet installeres uden for huset. Effekt: Anlægget har effekt umiddelbart efter etablering. Man kan opnå en reduktion af radon i indeluften på %, afhængig af de lokale jordforhold. Risici: Afhængig af vandspejlets beliggenhed kan der være risiko for, at det lave lufttryk, som ventilatoren skaber, trækker vand op i brønden. Er det tilfældet, kan ventilatoren tage skade og brøndens ydelse blive nedsat. Desuden er der risiko for, at der kan blive trukket atmosfærisk luft fra jordoverfladen ned i brønden. Det kan betyde, at der ikke sker den nødvendige udbredelse af suget i jorden. Anlægsbeskrivelse: For at sikre anlæggets effekt, bør man lufttætne terrændækkene i de omkringliggende huse. Der kan eventuelt etableres et egnet membransystem under gulvbelægningen, se tiltag 9, Etablering af membransystem. Man konstruerer en radonbrønd ved at grave en 4,0-4,5 m dyb udgravning, hvori man placerer et brøndrør, der er 3,5-4,0 m langt og 0,4-,0 m i diameter. Røret skal være perforeret i den nederste halvdel for at tillade lufttransport. Øverst lukkes brønden med en lufttætnet lukning, der tillader inspektion og udskiftning af ventilatoren om nødvendigt. Udgravningens nederste halvdel fyldes med meget luftgennemtrængeligt fyld, fx grus, sten eller letklinker. Udgravningens øverste del fyldes op med jord fra udgravningen. Man kan sikre bedre fordeling af suget i jorden ved at fylde den øverste del op med en jordart med lav luftgennemtrængelighed, fx fed ler. I selve brønden installeres en mekanisk ventilator tilsluttet el. En aftrækskanal fører jordluften til et afkast over terræn. Ventilatorstørrelse: Den typiske ventilator har en størrelse på -2 kw og en kapacitet på m 3 /h. Kanalføring: Kanal, samlinger og brønd skal monteres, så kanalføring og brønddæksel i terræn er lufttætnet. Systemet kan lyddæmpes. Jordluft fra anlægget skal føres via en aftræks- og afkastkanal. Afkastkanalen skal være udformet som en skorsten eller svanehals og skal placeres, så der ikke er risiko for, at jordluften føres til indeluften via vinduer eller andre ventilationskanaler. Vedligehold: Det er nødvendigt at efterse ventilatoren løbende. Ventilatorer har en forventet levetid på fem år. Man må aldrig slukke ventilatoren, da kontinuerlig drift er nødvenlig for at sikre effektiviteten. Bemærk: Der er ingen danske erfaringer med denne type anlæg. Anlægget er brugt i eksempelvis Finland og Sverige. Effekten af anlægget afhænger af de lokale jordforhold. De geotekniske forhold bør indgå i overvejelserne før installation af en radonbrønd. Man bør søge professionel rådgivning for at sikre, at installationen bliver optimal. Radonbrønd med aftrækskanal og afkast over terræn. WHO Handbook on indoor radon. A public health perspective. World Health Organization, 2009.

Det er et krav i Bygningsreglementet, at der skal sikres et godt indeklima, hvilket også betyder, at huse skal sikres mod radon.

Det er et krav i Bygningsreglementet, at der skal sikres et godt indeklima, hvilket også betyder, at huse skal sikres mod radon. 10/12/2018 RADON Det har siden 2010 været lovpligtigt at sikre huse mod radon, som er en naturligt forekommende radioaktiv luftart, der siver ind i boliger fra undergrunden. En høj koncentration i indeluften

Læs mere

RADONSIKRING I NYBYGGERI

RADONSIKRING I NYBYGGERI RADONSIKRING I NYBYGGERI Nu er det lovpligtigt at radonsikre alt nybyggeri i Danmark Bygningen skal udføres, så det sikres at radonindholdet ikke overstiger 100 Bq/m³. Citat: BR15 kap. 6.3.3.2, stk. 2

Læs mere

RADON: FORURENING OG LØSNINGER

RADON: FORURENING OG LØSNINGER RADON: FORURENING OG LØSNINGER TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, VALBY KULTURHUS 25. JUNI KL. 19:00 21:00 Forurening Radon er et indeklimaproblem Hvad er radon, Hvor kommer radon fra Hvad gør radon ved mennesker

Læs mere

Radonsikring af kælderen

Radonsikring af kælderen Radonsikring af kælderen Har du kælder, vil det typisk være her, problemer med radon er størst. Bliver kælderen brugt til mere end vasketøj og opbevaring, bør du overveje at sikre den mod radon. Læs om

Læs mere

Rørcenterdagene 14. juni Radonsikring af bygninger for kloakmestre

Rørcenterdagene 14. juni Radonsikring af bygninger for kloakmestre Rørcenterdagene 14. juni 2017 Radonsikring af bygninger for kloakmestre Ulla Byrlund Konsulent Bygninger & Miljø Program Hvad er radon? Radon i danske boliger? Måling Sundhedsaspekter Regler om radon Indtrængningsveje

Læs mere

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU

LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU LOVGIVNING OM RADON OG RADONSIKRING AF NYBYGGERI KRAV, ANBEFALINGER OG SIKRING TORBEN VALDBJØRN RASMUSSEN, SBI, AAU Historisk perspektiv I 1800-tallet var det kendt, at minearbejdere oftere udviklede lungekræft.

Læs mere

RADON. Albertslund Rådhus. Jesper Bruun 13. november Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, / 33

RADON. Albertslund Rådhus. Jesper Bruun 13. november Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, / 33 RADON Albertslund Rådhus Jesper Bruun (jpn@niras.dk) 13. november 2013 Radon, Albertslund Rådhus, Jesper Bruun - NIRAS, 2013 1 / 33 Oversigt 1. Hvad er radon? 2. Sådan trænger radon ind 3. Forekomst af

Læs mere

Efterisolering af kældergulv. Fordele

Efterisolering af kældergulv. Fordele Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET JUNI 2018 Efterisolering af kældergulv Et kældergulv, som er isoleret med mindre end 100 mm, bør efterisoleres, hvis gulvet alligevel skal brydes op fx i

Læs mere

03/2012 RADONSIKRING. i eksisterende og nyt byggeri

03/2012 RADONSIKRING. i eksisterende og nyt byggeri 03/2012 RADONSIKRING i eksisterende og nyt byggeri Radonsikring Radon er en radioaktiv luftart, som over tid er kræftfremkaldende. Radon dannes, når det radioaktive grundstof radium nedbrydes. Radon findes

Læs mere

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE

Funktionsanalyser Bygningsdele ETAGEBOLIGER BORGERGADE sanalyser Bygningsdele Indhold YDER FUNDAMENTER... 8 SKITSER... 8 UDSEENDE... 8 FUNKTION... 8 STYRKE / STIVHED... 8 BRAND... 8 ISOLERING... 8 LYD... 8 FUGT... 8 ØVRIGE KRAV... 9 INDER FUNDAMENTER... 10

Læs mere

RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER

RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER STATENS BYGGEFORSKNINGSINSTITUT AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN RADONSIKRING AF EKSISTERENDE BYGNINGER SBI-ANVISNING 247 2. UDGAVE 2016 Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen

Læs mere

Passiv Ventilation med Cupolex

Passiv Ventilation med Cupolex Passiv Ventilation med Cupolex Pernille Kjærsgaard, Orbicon Kresten B. Andersen, Orbicon Martin Stærmose, Region Sjælland Christian Fabricius, Region Sjælland Thomas Hauerberg Larsen, Orbicon Beliggenhed

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2 Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2011 Efterisolering af terrændæk Terrændæk, som er isoleret med mindre end 100 mm isolering i alt over og under betonen, skal efterisoleres, hvis

Læs mere

DUKA e-learning. Derfor skal du ventilere din bolig

DUKA e-learning. Derfor skal du ventilere din bolig DUKA e-learning Derfor skal du ventilere din bolig Hvorfor skal en bolig ventileres? Mange bygninger er i dag så velisolerede og tætte, at de ikke kan ånde. Mennesket opholder sig indendørs i snit 90%

Læs mere

Tilbygning med høj taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører

Tilbygning med høj taghældning. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning med høj taghældning Opført i perioden: ca. 1950Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan

Læs mere

Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S

Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S Forslag til energirenovering Skånegade 8, stuen tv 2300 Kbh S Date: 200310 Company : TætHus Operator: HD 1 Inspektion overview Arbejdsbetingelser: Energitjek med termografering på lejlighed 2-3 april 2010,

Læs mere

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb

Græs. Grus. Sand. Flisefødder. Klæb Græs Havefliserne kan lægges direkte på græs. Det er både en nem, hurtig og alsidig lægningsmetode. Ved at placere 20 mm flisen direkte på græsset sikrer du fleksibilitet og mobilitet. Denne metode er

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2 Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Efterisolering af terrændæk Terrændæk, som er isoleret med mindre end 100 mm isolering i alt over og under betonen, skal efterisoleres, hvis

Læs mere

RADON. Borgermøde Vanløse. Mette Neerup Jeppesen 10. juni 2014 / 33. Borgermøde om Radon, Vanløse juni 2014

RADON. Borgermøde Vanløse. Mette Neerup Jeppesen 10. juni 2014 / 33. Borgermøde om Radon, Vanløse juni 2014 RADON Borgermøde Vanløse Mette Neerup Jeppesen (mnj@niras.dk) 10. juni 2014 1 Grundlæggende om radon Hvad siger Bygningsreglementet? Hvor er der hjælp at hente? Hvordan løses problemet? 2 Grundlæggende

Læs mere

Terrændækket er betegnelsen for husets gulvkonstruktion, når denne opbygges direkte på bæredygtig jord.

Terrændækket er betegnelsen for husets gulvkonstruktion, når denne opbygges direkte på bæredygtig jord. 19/12/2017 UDFØRELSE Leca terrændæk Terrændækket er betegnelsen for husets gulvkonstruktion, når denne opbygges direkte på bæredygtig jord. Løse Leca letklinker indgår naturligt i denne konstruktion som

Læs mere

Leca. Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri. Montagevejledning. Lorem ipsum underoverskrift

Leca. Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri. Montagevejledning. Lorem ipsum underoverskrift Weber Leca X Radonsikring i nybyggeri Lorem ipsum underoverskrift Leca Montagevejledning I denne montagevejledning vil du kunne finde oplysninger om, hvordan du bedst monterer facadesystemet. Systemet

Læs mere

Tætning af klimaskærm i forbindelse med energirenovering

Tætning af klimaskærm i forbindelse med energirenovering Guide Guide til håndværksmæssig udførelse: Hvorfor tætne et eksisterende hus? UDGIVET NOVEMBER 2009 Tætning af klimaskærm i forbindelse med energirenovering Når man vil spare på varmen i sit hus, er et

Læs mere

God energirådgivning - klimaskærmen

God energirådgivning - klimaskærmen God energirådgivning - klimaskærmen Tæt byggeri og indeklima v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer influerer på indeklimaet

Læs mere

Breathe 55 Installationsguide

Breathe 55 Installationsguide Breathe 55 Installationsguide Anbefalinger installation af Breathe Den elektriske installation af Breathe 55 bør kun foretages af en autoriseret el-installatør eller af Sustain Solutions. Den elektriske

Læs mere

DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser

DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser Rn tætning mod indtrængning af radon gasser Rn Dansk/FEB 2019 Værd at vide om radon Radon = radioaktiv gas Radon er udbredt i Danmark Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas i jorden og er den

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Bygning A: 1. Manglende tilstrækkelig ventilation i tagrum og langs skråvægge og i skunkrum. 2. Taghældning over bryggers og badeværelse er mindre end

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt

Læs mere

Kvik-tjek af husets energitilstand

Kvik-tjek af husets energitilstand UDGIVET DECEMBER 2011 Kvik-tjek af husets energitilstand Dette kvik-tjek-skema kan bruges til en hurtig vurdering af, om der er behov for energioptimering af konkrete enfamiliehuse. Du får med skemaet

Læs mere

DAFA Radon System TM. tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK

DAFA Radon System TM. tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK DAFA Radon System TM tætning mod indtrængning af radon gasser SEP 2018 DK Værd at vide om radon Radon = radioaktiv gas Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gas i jorden og er den største kilde

Læs mere

Radon og enfamiliehuse. forside > publikationer > 1998 > her

Radon og enfamiliehuse. forside > publikationer > 1998 > her forside > publikationer > 1998 > her Radon og enfamiliehuse Forord Radon er en radioaktiv luftart og er kræftfremkaldende. Det er derfor af sundhedsmæssige betydning at holde indeholdet af radon i luften

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

En skimmelsag Ventilation i h.t. BR 08 Opfølgning på fondens eftersyn

En skimmelsag Ventilation i h.t. BR 08 Opfølgning på fondens eftersyn En skimmelsag Ventilation i h.t. BR 08 Opfølgning på fondens eftersyn N En skimmelsag fra Hillerød Frødalen Anmeldte forhold i 2007: Vand på indersiden af vægge Mug på indersiden af vægge Opstuvning

Læs mere

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2. Kantisolering min. 20 mm. Fugtspærre / radonspærre. Terrændæk med. trægulv.

Efterisolering af terrændæk. Fordele. Lavere CO 2. Kantisolering min. 20 mm. Fugtspærre / radonspærre. Terrændæk med. trægulv. Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Efterisolering af terrændæk Terrændæk i huse opført før 1998 er som regel dårligt isoleret (

Læs mere

armerings- og afretningsplader

armerings- og afretningsplader Monteringsvejledning MAX 4 FS09 armerings- og afretningsplader Indhold side MAX 4 FS09 2 Tekniske specifikationer 2 Sikkerhed 3 Forberedelse 3 Vådrum 3 Tilskæring 3 Kantprofiler 3 Udlægning 4 Dilatationsfuger

Læs mere

DUKA RoomAir System Monteringsvejledning

DUKA RoomAir System Monteringsvejledning Version 2011.2 DUKA RoomAir System Monteringsvejledning Indholdsfortegnelse Afsnit Indhold side 1 Generelt 3 2 Dimensionering 3 3 Nødvendigt værktøj 3 4 Generelle anbefalinger for opsætning af rørsystemet

Læs mere

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter?

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? 1 Hvem er Eva Møller? Ansat i Statens Byggeforskningsinstitut i 5 år Har været med til at skrive SBi-anvisning

Læs mere

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING

LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING LSE-NYBODER SÅDAN BRUGER DU DIN NYBODER-BOLIG RIGTIGT BEBOERVEJLEDNING SJÆL, CHARME OG FUGT I ældre boligbebyggelser som Nyboder, hvor der er opstigende fugt, kolde facadevægge og opfugtninger som følge

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest

Læs mere

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest sikre placering

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR

MONTAGEVEJLEDNING FOR MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD RAW PRO ULTRA RAW PRO HIGHTACK RAW PRO STANDARD RAW PRO HIGHTACK RAW PRO ULTRA Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen

Læs mere

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE

KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE KÆLDRE ER FUGTTEKNISK SET KOMPLICEREDE Der er stor forskel på fugt- og temperaturforholdene i de dele af konstruktionerne, som ligger henholdsvis over og under terræn. Kældergulve vil i fugtteknisk henseende

Læs mere

Lufttæthed. projektering generelt. Blad 240 s. 1-6 Dato: Februar 2008. Side 1. Pantone black 100% Pantone 116 C yellow 100% magenta 20%

Lufttæthed. projektering generelt. Blad 240 s. 1-6 Dato: Februar 2008. Side 1. Pantone black 100% Pantone 116 C yellow 100% magenta 20% Lufttæthed projektering generelt Pantone black 00% Pantone 6 C yellow 00% magenta 0% Blad 40 s. -6 Dato: Februar 008. Side Projektering Lufttæthed Indholdsfortegnelse Bygningsreglementets krav -- -- Kan

Læs mere

Tilbygning/fladt tag 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: 1960-

Tilbygning/fladt tag 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: 1960- VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Tilbygning/fladt tag 1960- Opført i perioden: 1960- Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom på, at huset ikke kan sammenlignes

Læs mere

BREATHE 55. Installationsguide. Sustain Solutions Rønnegade 1, 2100 KBH Ø CVR Version 1

BREATHE 55. Installationsguide. Sustain Solutions Rønnegade 1, 2100 KBH Ø CVR Version 1 Installationsguide Emballagens indhold Tjek at du har alle delene (1-7) 1 2 4 6 3 5 7 1. Udvendig hætte 2. Strips 4 stk. 3. Ø90 mm rør 4. Ø250 mm rør 5. Vægdæksel 6. Rotorveksler 7. Indvendigt låg 1 Respektafstande

Læs mere

Monteringsvejledning. FS10 Therm. Armerings-, afretningsog varmefordelingsplader

Monteringsvejledning. FS10 Therm. Armerings-, afretningsog varmefordelingsplader FS10 Therm Monteringsvejledning MAX 4 FS10 Therm Armerings-, afretningsog varmefordelingsplader Indhold side MAX 4 FS10 Therm 2 Tekniske specifikationer 2 Konstruktionsopbygning 2 Sikkerhed 3 Forberedelse

Læs mere

UDVENDIG EFTERISOLERING AF KÆLDERVÆGGE

UDVENDIG EFTERISOLERING AF KÆLDERVÆGGE 30/09/2019 UDVENDIG EFTERISOLERING AF KÆLDERVÆGGE Gamle kældervægge er ofte uisolerede og kan som følge deraf være kolde og fugtige. Ved at efterisolere kældervæggen udvendigt mindskes varmetabet fra kælderen,

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring 7204 Oversigt over klagepunkter: Klagers påstand: 1. Punkterede termoruder. 2. Revnede klinker på fortrappe. 3. Gulvafløb i kælder. 4. Revnede fliser i bruseområde. 5. Intet afløb

Læs mere

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt

VINGSTED Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts Oversigt VINGSTED 2012 Radonsikring i eksisterende boliger Jesper Bruun Petersen Marts 2012 Vingsted Vintermøde 2012, Jesper Bruun Petersen 1 / 18 Radonsikring i eksisterende boliger Vingsted vintermøde 2012, marts

Læs mere

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK Let konstruktion med installationslag. Parallel tag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag

Læs mere

RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI

RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI tætte løsninger: RADONSIKRING I EKSISTERENDE BYGGERI ARDEX SYSTEM- LØSNING: RADON- SIKRING Enkel installation Hurtig ibrugtagning minimal byggehøjde SOLIDE FORBINDELSER 7 6 ARDEX EP 000 PÅ EKSISTERENDE

Læs mere

Montagevejledning for Purus Corner

Montagevejledning for Purus Corner Montagevejledning for Purus Corner Purus Corner er universal til montering i hjørne eller op mod væg. VIGTIGT Klinke/flisetykkelsen skal kendes før montage af Purus Corner. Læs hele denne anvisning før

Læs mere

(Bolig 25) Plan, Stueetage 11.11.2014

(Bolig 25) Plan, Stueetage 11.11.2014 Plan, Stueetage Mål 1:100 Plan, 1. Sal Mål 1:100 Tværsnit, Princip Mål 1:100 Facade mod nord Mål 1:200 Facade mod syd Mål 1:200 Facade mod øst Mål 1:100 Facade mod vest Mål 1:100 BESKRIVELSE BYGNING 18

Læs mere

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin«

Montagevejledning. Fordele. Anvendelse. Montage og info»trin-for-trin« Armeret højtydende fugtadaptiv dampspærre Montagevejledning Anvendelse RAW INTELLO systemet sikrer, i henhold til DIN 4108 og BR10, de damp- og lufttættelag i isolerede konstruktioner. Membranen skaber,

Læs mere

Montagevejledning. CTS 602 by Nilan. Comfort CT150. Version: 10.00 13-04-2015 Software-version: 2.30

Montagevejledning. CTS 602 by Nilan. Comfort CT150. Version: 10.00 13-04-2015 Software-version: 2.30 Montagevejledning CTS 602 by Nilan Comfort CT150 Version: 10.00 13-04-2015 Software-version: 2.30 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figuroversigt... 2 Generelle oplysninger før montage... 3

Læs mere

Guide til opsætning af en VillaVentilations rørpakke

Guide til opsætning af en VillaVentilations rørpakke Guide til opsætning af en VillaVentilations rørpakke Dette installationseksempel skal forstås som et eksempel på, hvordan man med fordel kan opbygge rørsystemet. Eksemplet er baseret på 140 m2 pakken.

Læs mere

RC Mammutblok. rc-beton.dk

RC Mammutblok. rc-beton.dk RC Mammutblok rc-beton.dk RC MAMMUTBLOK RC Mammutblok er næste generations præisolerede fundamentsblok, hvor der er tænkt på arbejdsmiljø, energi optimering og arbejdstid. Blokkene kan anvendes til stort

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Let konstruktion med installationslag. Paralleltag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag Placering i væg, tag og loft. Dampspærren

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2015 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Alle badeværelser i ejendommen er udformet således at hele rummet er vådzone.

Alle badeværelser i ejendommen er udformet således at hele rummet er vådzone. EF Annaga rden Faldstammer og vandrør Du skal være opmærksom på at der er krav til dit badeværelse og dine installationer - når du bor i en lejlighed. Her har vi opstillet foreningens generelle forholdsregler.

Læs mere

Radon og enfamiliehuse

Radon og enfamiliehuse Radon og enfamiliehuse August 2007 Indhold Forord 3 Hvad er radon? 4 Radon og lungekræft 5 Hvordan kommer radon ind i huset? 6 Radonindhold i boliger varierer 7 Hvad kan jeg gøre? 8 Tjekliste 10 Ventilation

Læs mere

ISOVERs guide til sommerhuse - en oversigt over energikrav til fritidshuse

ISOVERs guide til sommerhuse - en oversigt over energikrav til fritidshuse ISOVERs guide til sommerhuse - en oversigt over energikrav til fritidshuse Dato: maj 2011. Erstatter: Brochure fra marts 2006 2 Reglerne for varmeisolering i sommerhuse er skærpet Reglerne i BR 2010 betyder

Læs mere

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn

Indvendig efterisolering af kældervæg. Fordele. Lavere CO 2. Isolering 50 mm. Beton. Dræn Energiløsning UDGIVET NOVEMBER 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Indvendig efterisolering af kældervæg Kældervægge bør efterisoleres, hvis den samlede isoleringstykkelse svarer til 50 mm eller mindre. Efterisolering

Læs mere

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen

Radonsikring af eksisterende bygninger. Torben Valdbjørn Rasmussen Radonsikring af eksisterende bygninger Torben Valdbjørn Rasmussen SBi-anvisning 247 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet 2015 Titel Radonsikring af eksisterende bygninger Serietitel SBi-anvisning

Læs mere

Energirigtig renovering Erfaringer og anbefalinger fra Energilandsby Flakkebjerg og EnergiØ Omø

Energirigtig renovering Erfaringer og anbefalinger fra Energilandsby Flakkebjerg og EnergiØ Omø Teknik og Miljø 2012 Energirigtig renovering Erfaringer og anbefalinger fra Energilandsby Flakkebjerg og EnergiØ Omø Energilandsbyprojektet Energilandsbyprojektet er et samarbejde mellem Slagelse Kommune,

Læs mere

(Bolig 14) 11.11.2014

(Bolig 14) 11.11.2014 Plan, Kælder Mål 1:100 Plan, Stueetage Mål 1:100 Plan, 1. Sal Mål 1:100 Tværsnit, Princip Mål 1:100 Facade mod nord Mål 1:200 Facade mod syd Mål 1:200 Facade mod øst Mål 1:100 Facade mod vest Mål 1:100

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS INTEFU MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS INTEFU

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS INTEFU MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS INTEFU MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS INTEFU Anvendelse Fordele RAW INTEFU systemet sikrer, i henhold til DIN 4108 og BR15/18, de damp- og lufttættelag i isolerede konstruktioner. Membranen skaber, for den isolerede

Læs mere

Notat vedr. bygningsmæssig tilstand af toilet og minikøkken på Kulturstationen

Notat vedr. bygningsmæssig tilstand af toilet og minikøkken på Kulturstationen Notat vedr. bygningsmæssig tilstand af toilet og minikøkken på Kulturstationen Adresse: Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping (Kulturstationen) Ejer: Rebild Kommune Registrering foretaget d. 13. november 2018.

Læs mere

Efterisolering af terrændæk ved opbygning af nyt terrændæk. Terrændæk, før. Beton. Nyt terændæk

Efterisolering af terrændæk ved opbygning af nyt terrændæk. Terrændæk, før. Beton. Nyt terændæk Energiløsning UDGIVET AUGUST 2017 Efterisolering af terrændæk ved opbygning af nyt terrændæk Terrændæk i småhuse opført frem til 17 er relativt dårligt isolerede. Især i huse opført før 172 er varmeisoleringen

Læs mere

Nye anvisninger om radon fra SBi. Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU

Nye anvisninger om radon fra SBi. Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU Nye anvisninger om radon fra SBi Torben Valdbjørn Rasmussen, SBi, AAU Temadag om indeklima, Vintermøde 7. marts 2011 Introduktion Radon dannes i mange forskellige isotoper i henfaldskæder fra thorium-232,

Læs mere

BESKRIVELSE BYGNING 2 København d. 12. marts 2014 Vedrørende: Jægersborg Kaserne Generel beskrivelse af byggearbejder i Bygning 2 Tag/Tagetage: Tagbelægningen er eksisterende vingeteglsten som eftergås

Læs mere

Tæthed september 2007

Tæthed september 2007 Tæthed september 2007 Ventilation (VGV) Solindfald Transmissionstab Varmeakkumulering Køkkenudstyr Personer Radiator Elektronik Infiltration (Lufttæthed) Indhold Problemstilling hvorfor lufttæthed? 2 Krav

Læs mere

Vejledning vedr. montering af dreje/kip vinduer

Vejledning vedr. montering af dreje/kip vinduer Vejledning vedr. montering af dreje/kip vinduer Det er vigtigt at Deres nye vinduer og døre monteres korrekt, og ved at gennemgå nedennævnte vejledning har de et godt udgangspunkt herfor. Vi gør opmærksom

Læs mere

Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt

Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt Effektivitet af naturligt drevne radontiltag året rundt Resultat af et InnoBYG Spireprojekt, december Rapporten er udarbejdet af: Projektdeltagere: Indhold Forord... 3 Sammenfatning... 3 Indledning...

Læs mere

Efterisolering af hulrum i etageadskillelser

Efterisolering af hulrum i etageadskillelser Energiløsning store bygninger Efterisolering af hulrum i etageadskillelser UDGIVET DECEMBER 2012 - REVIDERET DECEMBER 2014 For etageejendomme opført i perioden ca. 1850 1920 er etageadskillelser typisk

Læs mere

MONTERING. Træ & Træ/Alu

MONTERING. Træ & Træ/Alu Træ & Træ/Alu MONTERINGSVEJLEDNING TIL VINDUER AFMONTERING AF DE GAMLE VINDUER Du skal huske at kontrollere, om det nye vindue passer i murhullet, inden du afmonterer det gamle vindue. A B Udtag først

Læs mere

LÆKAGESPORING ENTRÉ xxxxxxxx 2100 København

LÆKAGESPORING ENTRÉ xxxxxxxx 2100 København LÆKAGESPORING ENTRÉ xxxxxxxx 2100 København 18/01-2014 Termo-service.dk I/S, Info@termo-service.dk, Afd. Fyn/Jylland: 29821362, Afd. Sjælland: 29821361 Termografisk inspektion af bygning xxxxxxx, 2100

Læs mere

(Bolig 1) Plan, Stueetage 11.11.2014

(Bolig 1) Plan, Stueetage 11.11.2014 Plan, Stueetage Mål 1:100 Plan, 1. Sal Mål 1:100 Tværsnit, Princip Mål 1:100 Facade mod nord Mål 1:200 Facade mod syd Mål 1:200 Facade mod øst Mål 1:100 Facade mod vest Mål 1:100 BESKRIVELSE BYGNING 1

Læs mere

Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block

Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block Tætning mod radon indtrængning med SPS Radon Block 2010-06-06 Sag J.nr. Udg. Dato 2010102 01 2010-06- 06 Udarb. Kontrol Godk. MH MVH MH RÅDGIVENDE INGENIØR APS ARØVEJ 10 DK-4652 HÅRLEV TEL 5628 7771 FAX

Læs mere

(Bolig 26) 11.11.2014

(Bolig 26) 11.11.2014 Plan, Kælder Mål 1:100 11.11.2014 Plan, Stueetage Mål 1:100 22.10.2014 Plan, 1. Sal Mål 1:100 11.11.2014 Tværsnit, Princip Mål 1:100 11.11.2014 Facade mod nord Mål 1:200 11.11.2014 Facade mod syd Mål 1:200

Læs mere

INDEKLIMA I BOLIGER PÅ FORURENEDE GRUNDE

INDEKLIMA I BOLIGER PÅ FORURENEDE GRUNDE Har du brug for mere information så kontakt: Region Hovedstaden: www.regionh.dk Region Sjælland: www.regionsjaelland.dk Region Syddanmark: www.regionsyddanmark.dk Region Midtjylland: www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

4. Bygningsdelsbeskrivelser

4. Bygningsdelsbeskrivelser Til - og ombygning Idrætscenter Vest Arbejdsbeskrivelse 1.4 arbejdet Rev.dato : 4. Bygningsdelsbeskrivelser Side : 1.4-1 4A Understøbning af eksisterende fundamenter 4. Bygningsdelsbeskrivelser 4.A Understøbning

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR DASATOP

MONTAGEVEJLEDNING FOR DASATOP MONTAGEVEJLEDNING FOR DASATOP Formål For at beskytte konstruktionen mod fugtskader skal der indbygges en dampspærre. Med DASATOP kan dette lade sig gøre udefra i forbindelse med tagudskiftning. DASATOP

Læs mere

SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012

SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012 SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Vejledning til montering 03/2012 Vandtættende bitumen-membran SKALFLEX TÆTNINGSMEMBRAN Produktinformation Skalflex Tætningsmembran er en 1,5 mm tyk bitumenbaseret membran, opbygget

Læs mere

Patriciervilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1860-1930

Patriciervilla. VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører. Opført i perioden: ca. 1860-1930 Version 1.0-1. maj 2012 HUSEFTERSYN Patriciervilla Opført i perioden: ca. 1860-1930 VIGTIG INFORMATION om den hustype din tilstandsrapport vedrører Når du køber et brugt hus, er det vigtigt at være opmærksom

Læs mere

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet

Energibesparende Reducer varmeregningen på mindst mulig plads Reducerer CO 2 udslippet fermacell Varmvæg 2 Fermacell Varmvæg Pladsbesparende indvendig efterisolering Maksimal isoleringsevne på mindst mulig plads Effektiv efterisolering af kolde ydervægge Man sparer op til 50 mm plads i forhold

Læs mere

BESKRIVELSE BYGNING 16 København d. 10. oktober 2014 Vedrørende: Jægersborg Kaserne Generel beskrivelse af byggearbejder i Bygning 16/Bolig 21. Tag/tagrum: Eksisterende tegltag, ældre men i god stand.

Læs mere

(Bolig 18) Plan, Stueetage 11.11.2014

(Bolig 18) Plan, Stueetage 11.11.2014 Plan, Stueetage Tværsnit, Princip Facade mod nord Facade mod syd Facade mod øst Facade mod vest BESKRIVELSE Bygning 10 København d. 12. marts 2014 Vedrørende: Jægersborg Kaserne Generel beskrivelse af

Læs mere

(Bolig 20) Plan, Stueetage 11.11.2014

(Bolig 20) Plan, Stueetage 11.11.2014 Jægersborg Allé 150T Plan, Stueetage Jægersborg Allé 150T Tværsnit, Princip Jægersborg Allé 150T Facade mod nord Jægersborg Allé 150T Facade mod syd Jægersborg Allé 150 Facade mod øst Jægersborg Allé 150T

Læs mere

INDEKLIMA I BOLIGER PÅ FORURENEDE GRUNDE

INDEKLIMA I BOLIGER PÅ FORURENEDE GRUNDE INDEKLIMA I BOLIGER PÅ FORURENEDE GRUNDE 1 INDEKLIMA I BOLIGER PÅ FORURENEDE GRUNDE Indeklimaet i boliger på forurenede grunde kan være påvirket af jordforurening. Det skyldes, at forurenende stoffer fordamper

Læs mere

Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft

Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft lindab vi forenkler byggeriet Kompakt kanalsystem til montering i gulv, væg eller loft Lindab InDomo et komplet kanalsystem, som er designet til integration i boligens konstruktion Lindab InDomo Lindab

Læs mere

Budget for diverse opgaver til udførelse på ejendommen AB Lindegården

Budget for diverse opgaver til udførelse på ejendommen AB Lindegården Budget for diverse opgaver til udførelse på ejendommen AB Lindegården Bygningsdel Tag Taget er udført i tagpap på brædder. Taget har en hældning på 10 grader (jf. tegningerne), og bæres af gitterspær.

Læs mere

Termo-Service.dk - Alt Inden For Termografi, Trykprøvning og Energirådgivning

Termo-Service.dk - Alt Inden For Termografi, Trykprøvning og Energirådgivning Stue 1. sal mod Nord IR000699.IS2 Skråvæg en angiver temperatursvingninger Ses med punktligt kuldeindtræk i kip, og varierende isoleringsværdi imellem spærkonstruktion. Stue 1. sal mod Syd IR000707.IS2

Læs mere

1. 2. MONTAGEVEJLEDNING Winvent til energirenovering af eksisterende vinduer. Friskluftindtag øverst i den udvendigt gående ramme

1. 2. MONTAGEVEJLEDNING Winvent til energirenovering af eksisterende vinduer. Friskluftindtag øverst i den udvendigt gående ramme 1. 2. Friskluftindtag øverst i den udvendigt gående ramme Friskluftindtag øverst i den indvendigt gående ramme I overramme-stykket udfræses et friskluftindtag dim.: (l) (216+79) mm x (b) 12 mm iht. den

Læs mere

LAD NATUREN KOMME INDENFOR

LAD NATUREN KOMME INDENFOR LAD NATUREN KOMME INDENFOR JUNI 2013 2 TX BOLIG Decentral ventilation med en kapacitet på 35 til 350 m³/h, kan eventuelt anvendes følgende steder: privatbolig kontorer mødelokaler undervisningslokaler

Læs mere

Jeg påtænker mig som sagt at købe et bindingsværkshus fra 1862 med nyere eternittag, som trænger til gennemgribende renovering. "

Jeg påtænker mig som sagt at købe et bindingsværkshus fra 1862 med nyere eternittag, som trænger til gennemgribende renovering. Hej Claus Jeg påtænker mig som sagt at købe et bindingsværkshus fra 1862 med nyere eternittag, som trænger til gennemgribende renovering. Jeg beskriver her projektet, oppefra og ned (ca.): Huset er på

Læs mere

Orienteringsmøder 2008

Orienteringsmøder 2008 Orienteringsmøder 2008 Tagværker og stabilitet som tema i 1-års eftersyn Ventilation BR08 Ændringer i forhold til BR95 og BRS98 Hvad sker der med de elektroniske 5-års eftersyn? Tagværker og stabilitet

Læs mere