Orientering om naturforvaltning i Bornholms regionskommune 2009/10

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Orientering om naturforvaltning i Bornholms regionskommune 2009/10"

Transkript

1 Orientering om naturforvaltning i Bornholms regionskommune 2009/10

2 Generelt kan kommunens opgaver med naturforvaltning opdeles i førstegangspleje og vedligeholdelsespleje. Vedligeholdelsespleje kan være Årlig gentagen rydning af opvækst på areal Vedligeholdelse af indhegninger Vedligeholdelse af stier, trapper og broer Slåning af græs på fortidsminder Vedligeholdelse af informationstavler og vejviserskilte Førstegangspleje kan være Nyanlæg af en sti Rydning af træer på en gravhøj Rydning af areal for træer Opsætning af kreaturhegn. Når der udføres førstegangspleje i et område, medfører det næsten altid en efterfølgende vedligeholdelsespleje. Dvs. at den samlede arbejdsmængde øges år for år, med mindre man nedprioriterer visse arbejdsområder, eller får områderne ind i en drift der er mindre mandskabskrævende. F.eks. ved at sætte effektiv afgræsning på et område eller ved at slå opvæksten hvert år inden opvæksten bliver for stor og dermed mere arbejdskrævende.

3 Vedligeholdelsespleje Oversigt over udførte naturforvaltningsopgaver 2009 Vandrestier og fortidsminder Kortet viser beliggenheden af 150 km. vandrestier og 120 fortidsminder som plejes af kommunen.

4 Bønnestenene i Poulsker sogn, er et eksempel på en af Trapperne i området ved Helligdommen er vores mest de 120 fortidsminder som plejes af Natur & Mil jø. omfattende anlæg som kræver stor opmærksomhed Der er en Info-tavle, en sti og selve stendyssen som især i sommerperioden. ryddes for græs én gang om året.

5 Hegnede og afgræssede arealer Kortet viser beliggenheden af de ca. 80 kreaturhegn som plejes af Natur & Miljø. Natur & Miljø entrerer med flere forskellige dyreholdere om afgræsning af arealerne, og generelt er det et voksende problem at få arealerne afgræsset.

6 Kysthedeareal ved Peter Funchsvej i Pedersker, er et Stammershalle bliver ligeledes afgræsset af får, men eksempel på et forholdsvis næringsfattigt areal, som her er det græsningsentreprenør Jan Serups får som plejes ved afgræsning med får, fra Natur og økologi- holder vegetationen nede. projektet under kommunens Jobcenter. Der overføres kr. fra Naturforvaltningsmidlerne til Jobcenteret hvert år, som medfinansiering. Formålet med afgræsningen er at genskabe Lyngheden.

7 Fredede arealer Kortet viser beliggenheden af de 4500 ha. fredede arealer der er på Bornholm. De 3500 ha. er ikke statsejede. Her har kommunen plejeforpligtigelsen. Det er kun en del af arealerne der er plejekrævende, men kommunen har tilsyn med overholdelsen af fredningsdeklarationen på dem alle.

8 Førstegangspleje 2009 : Dueodde: Fældning af skovfyr på et 17 ha. stort område på Dueodde, som er omfattet af EU s habitatdirektiv og ligeledes af en fredning. Formålet er at genskabe det åbne klitlandskab. Indsatsen er en fortsættelse af plejen i 2003 hvor der blev genskabt 13 ha. klit. Efter førstegangsplejen på Dueodde, vil der i flere år fremover skulle nedskæres ny opvækst af skovfyr, som er spiret efter frø gemt i sandet

9 Tejn å: Forlænget stien fra børnehaven så den nu går forbi Teknik & Miljø og ned til Åvej. ny sti gammel sti børnehave Langs Tejn Å er stien fra børnehaven ved at blive forlænget gennem den fredede del af ådalen, så børnene nu kan gå fra busholdepladsen, til børnehaven ad stien. Fredningsdeklarationen fra 1963 er lavet for at skabe fri offentlig adgang ad en sti, gennem området. Stien er åbenbart ikke blevet anlagt i forbindelse med fredningen.

10 Årsdale ret:: I år 2000 blev der lavet en plejeplan for nogen af de, i 1934, fredede arealer i Paradisbakkerne. Plejen skulle gennemføres over en 10 årig periode og er nu næsten tilendebragt med skovning af de sidste træer på Årsdale ret. Nu fremstår Årsdale ret næsten som det har været tænkt i fredningen. Tilbage står at få hedelyngen til at brede sig ud i det før tilgroede areal. Eksempel på tilgroningen på Årsdale ret, som efter teksten i fredningsdeklarationen fra 1934, skal fremstå som et åbent højngsområde Efter rydninhg

11 Halleklippen: Fjernet opvækst på tilgroet kysthedeareal. På en kysthede beliggende ved Halleklippen, nord for Nexø er der fjernet opvækst som truede hele arealet med at gro til i skov. Området er en del af Nørremarksfredningen, som strækker sig fra Nexø til Årsdale. På billedet ses hvordan løvtræopvækst, er ved at overtage hedearealet. Til højre efter rydningen.

12 Udover ovennævnte er der også udført førstegangspleje på nedennævnte lokaliteter: 1. Stevelen: Genskabt udsigten gennem dalen til vandet og indsigten til vandfaldet. Beskåret opvæksten omkring P-plads. 2. Kokkeløkken: Renoveret kreaturhegnet så den fredede løkke fortsat kan afgræsses. 3. Paradisbakkerne: Udvidelse af hegn i Dybedal ud til Lindsvej. 4. Kåsegård: Skovning af træerne i den nordlige del af fredningen for at udvide arealet med overdrevskarakter. 5. Hegnedevej: Etableret hegn for efterfølgende afgræsning på gammel sandstensoverdrev med flere forskellige orkideárter, bla. salepgøgeurt. 6. Skippergården: Rydning af opvækst og træer langs og kystværts stendiget

13 Oversigt over planlagte naturforvaltningsarbejder 2010 Vedligeholdesplejen, som omtalt tidligere, er en arbejdsindsats som gentages hvert år. Omfanget kan variere lidt fra år til år, især afhængig af vinteren. En hård vinter med sne, storme og højvande kan skade mange af vores anlæg, som indhegninger, broer over åer, trapper ved kysten, og stianlæg i øvrigt. Størstedelen af budgettet går til vedligeholdelsespleje. En oversigt over de planlagte og forventede arbejdsopgaver for 2010, som ligger ud over vedligeholdelsesplejen, gennemgås på de følgende sider.

14 Rutsker Højlyng Den lyngbevoksede del af Rutsker højlyng, som ejes af regionskommunen, har en del år været indhegnet for afgræsning. For et par år siden fjernedes en del af skoven, som ligger umiddelbart op ad det åbne lyngområde, med det formål at udvide lyngheden til dobbelt areal. Dette areal er det planen at hegne således at der bliver et stort hegn på ca. 6 ha. Det indebærer at der skal etableres færiste hvor hegnslinien krydser cykelvejen. Der er truffet aftale med en græsningsentreprenør om afgræsning. Nyt hegn Gamle hegn Her ses de to gamle hegn som en lilla linie og I forgrunden ses den gamle lynghede og i det nye hegn som en rød linie. baggrunden en del af det ryddede skovareal

15 Kåsegård For ca. 10 år siden blev der lavet en plejepian for den fredede Kåsegårdsløkke syd for Paradisbakkerne. I den periode er der udført pleje i den del af løkken hvor den fredede hyldegøgeurt er i kraftig tilbagegang, for at hjælpe bestanden. Ejendommen er nu overtaget overtaget af Åge W. Jensen fonden og det er aftalt med fonden at udvide plejen til den skovbevoksede del af fredningen som også er beskrevet i plejeplanen. Dette gøres for at genskabe den oprindelige klippeløkke til den størrelse den havde i starten af det 19. århundrede. D.v.s at der skal ryddes en del skov og anden bevoksning i den nordlige del af fredningen. En del af de oprindelige hydrologiske forhold skal ligeledes tilbageføres ved at nogle grøfter og dræn tilstoppes. Nyt hegn Rydningsareal

16 Brandsgård I 2008 ryddede vi opvæksten på et gammel vikingelanghus på Brandsgård i Pedersker sogn for Bornholms museum. I den forbindelse blev vi opmærksomme på, at der foruden resterne at vikingelanghuset, også var en meget fin flora i området, som indtil få år tidligere havde været afgræsset med kreaturer. Den nye ejer har anskaffet får, som vil kunne holde området åbent til gavn for både kulturhistorien og floraen. Derfor er det planen at opsætte et hegn omkring det 2,2 ha. store areal, som ud over floraen også indeholder en meget fine løvfrødam.

17 Nexø Østlandet har været lidt overset, når det drejer sig om faciliteter til friluftslivet, i forhold til Rønne Hasle området, hvor man har flere skovhuse, en økobase, shelters mv. Derfor gøres der i 2010 en indsats for at forbedre mulighederne for friluftslivet i Nexø s omegn. Kommunen har købt Nexø skytteforenings skydehus ved Skarvigen, hvor der i forvejen står et fugletårn. Det er tanken at skydehuset skal indrettes til et lille besøgscenter hvor der vil være plancer som kan fortælle om natur- og kulturhistorie i området og hvor publikum kan raste. Huset kan også bruges af skoleklasser som base for udelæring. Endvidere vil der blive bygget en bålhytte med shelterlignende overnatningsmulighed i Nexø Lystskov, bag kirkegården. Vi har søgt og fået bevilget et tilskud på kr. til formålet fra LAG Bornholm. Faciliteterne indrettes i samarbejde med Dagtilbud Øst og Skoledistrikt Øst. Nexø skydehus Bålhytte som skal opføres i Nexø Lystskov

18 Madsebakkefredningen I forbindelse med fredningen af Madsebakkeområdet skal kommunen, i samarbejde med SNS Bornholm, udarbejde en plejeplan for området. Efterfølgende skal plejeplanen gennemføres i praksis. Det vil sige at området formentlig skal ændres fra det nuværende landbrugsland til et broncealderlignende landskab. Der skal formentlig laves hegn til græssende kreaturer, hydrologien skal tilbageføres således at der igen er åbne vandløb, eng og sø, der skal etableres stier i området som gerne skal have sammenhæng med de øvrige naturarealer i området.

19 .Udover ovennævnte, skal der arbejdes videre med: Blykobbedalen: Kløvbæk ved Døndalen: Muligheden for at etablere et stisystem gennem Blykobbedalen, fra Sursænkevej til Haslevej. Etablering af en sti fra kyststien, gennem Kløvbækkens sprækkedal, som kan forbindes til stierne i Døndalen, således at der dannes en rundtur i det meget smukke område. Svartingedalen Etablering af kreaturhegn, sti og information ved fredningens gennemførelse Realdania projekterne I forbindelse med den praktiske del af Realdania projekterne skal det forventes at en større del af naturforvaltningsbudgettet skal afsættess til det.

20 Regnskab 2009 og budget 2010 Regnskab 2009: Pleje af fredede arealer og særlige naturområder Vedligeholdelse af stier, trapper, skilte mv. Pleje af fortidsminder Naturgenopretning af klippeløkker og vådområder Afgræsningskontrakter Bekæmpelse af Bjørneklo Tilskud til projekt Bornholmerfår Løn til skovfoged, konsulent til naturregistrering,kørsel, I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Budget 2010: Pleje af fredede arealer og særlige naturområder Vedligeholdelse af stier, trapper, skilte mv. Pleje af fortidsminder Naturgenopretning af klippeløkker og vådområder Afgræsningskontrakter Bekæmpelse af Bjørneklo Tilskud til projekt Bornholmerfår Løn til skovfoged, kørsel mv. Øremærket tilskud fra LAG Bornholm I alt kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr.

1. Hammerknuden - Rønne Nordskov

1. Hammerknuden - Rønne Nordskov Hammerknuden Vang Sandvig Allinge Tejn Rutsker Højlyng 1. Hammerknuden - Rønne Nordskov Gudhjem Det markerede stiforløb på kortet er interaktivt. Klik et sted på stien og få et mere detaljeret kortudsnit.

Læs mere

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke

Forslag til Plejeplan for. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Forslag til Plejeplan for Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Udarbejdet forår 2012 Titel: Forslag til plejeplan for bronzealderlandskabet ved Madsebakke. Udgiver: Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø

Læs mere

3. Svaneke - Sandvig. Hammerknuden. Sandvig Allinge. Vang. Tejn. Rutsker Højlyng. Gudhjem. Hasle. Svaneke. Almindingen. Rønne Ølene Paradisbakkerne

3. Svaneke - Sandvig. Hammerknuden. Sandvig Allinge. Vang. Tejn. Rutsker Højlyng. Gudhjem. Hasle. Svaneke. Almindingen. Rønne Ølene Paradisbakkerne 3. Svaneke - Sandvig Hammerknuden Vang Sandvig Allinge Rutsker Højlyng Tejn Gudhjem Det markerede stiforløb på kortet er interaktivt. Klik et sted på stien og få et mere detaljeret kortudsnit. Ved kortudsnittene

Læs mere

Plejeplan for Piledybet

Plejeplan for Piledybet Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Plejeplan for Piledybet 2018-2028 Langeland Kommune Fredensvej 1 5900 Rudkøbing www.langelandkommune.dk Indhold 1. Indledning... 4 2. Beskyttelsesmæssig status... 4 3.

Læs mere

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune

Teknik og Miljø. Naturprojekt på Glænø 2009-2010. Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Teknik og Miljø Naturprojekt på Glænø 2009-2010 Opdræt og udsætning af klokkefrø, Bombina bombina i Slagelse Kommune Indholdsfortegnelse Oversigtskort s. 3 Baggrund for Glænø-Naturplejeprojektet s. 4

Læs mere

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr.

Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. Hedearealer i Tvorup Klitplantage - Syd (dele af areal nr. 22) og hedearealer ved Førby Sø (dele af Stenbjerg Klitplantage øst areal nr. 21) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hedearealerne i den sydlige del af

Læs mere

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang.

I 2017 blev der slået rynket rose 3 gange i løbet af vækstsæsonen og et mindre område blev ryddet første gang. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. april 2018 Sagsid 16/5376 Sagsbehandler Mette Sejerup Rasmussen Telefon direkte 76 16 51 25 E-mail mesej@esbjergkommune.dk Notat Plan for naturplejen på Fanø for 2018

Læs mere

Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato:

Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato: Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato: 08-12-2016 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om tilladelse til etablering af et dyrehold

Læs mere

2. Midt-, Syd- og Østbornholm

2. Midt-, Syd- og Østbornholm 2. Midt-, Syd- og Østbornholm Hammerknuden Vang Sandvig Allinge Tejn Rutsker Højlyng Gudhjem Det markerede stiforløb på kortet er interaktivt. Klik et sted på stien og få et mere detaljeret kortudsnit.

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

Naturforvaltning 2007 2012

Naturforvaltning 2007 2012 Naturforvaltning 2007 2012 Svendborg Kommune Miljø og Teknik Naturovervågning Naturpleje og naturgenopretning Pleje af fortidsminder Guidede naturture Formidling og skiltning Svendborg Kommune ønsker med

Læs mere

Plejeplan for Lille Norge syd

Plejeplan for Lille Norge syd Plejeplan for Lille Norge syd Plejeplanen er udarbejdet for en femårig periode (2008-2013) Plejeplanen skal sikre, at arealet plejes i henhold til fredningens formål Miljø- og naturafdelingen, Teknik-

Læs mere

Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning

Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning Naturens Rige rummer en række særlige naturarealer, og kommunen ønsker at give en

Læs mere

Plejeplan for Kregme Strand, Parkovsminde

Plejeplan for Kregme Strand, Parkovsminde , Parkovsminde Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1.1 Fredningens bestemmelser og formål side 4 1.2 Plejeplanens disposition side 4 1.3 Plejeplanens udarbejdelse side 4 2. Generelle forhold

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Aftale mellem: Kommunernes Landsforening Danmarks Naturfredningsforening Friluftsrådet Miljøministeriet Formål: Støtte frivillige lokalt forankrede frilufts- og

Læs mere

Center for Teknik og Miljø Natur og Vand

Center for Teknik og Miljø Natur og Vand Center for Teknik og Miljø Natur og Vand Stiplan for fredningen Helsingørs Grønne Vestkile 1 Indledning Natur- og Miljøklagenævnet meddelte med brev af 23. september 2011, at Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse

Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse Plejeplan for beplantningen i området ved Elbæk kolonihavehuse Oversigtskort Forhistorie om plejen og områdets udvikling Området for fældning- og plejeplanen illustreres af kortudsnittet herover og omfatter

Læs mere

Plejeplan for Pistolsøen i Legind-Højris fredningen Rydningsprojekt 2018/2019

Plejeplan for Pistolsøen i Legind-Højris fredningen Rydningsprojekt 2018/2019 Plejeplan for Pistolsøen i Legind-Højris fredningen Rydningsprojekt 2018/2019 8. oktober 2018 Indledning Pistolsøen er et vandfyldt dødishul omgivet af stejle skrænter bevokset med hedevegetation, og ellers

Læs mere

Landskabet er under stadig forandring

Landskabet er under stadig forandring Landskabet er under stadig forandring I det danske klima er løvskov den naturlige vegetation. Når landskabet ikke er skovklædt i dag, skyldes det, at jordbrug, plantager, bebyggelser og anlæg har fortrængt

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83)

Hedeområder i Vester Thorup Klitplantage (Areal nr. 83) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hede- og klitområderne i Vester Thorup Klitplantage ligger som en smal strimmel nord for selve plantagen ud mod Jammerbugten, og afgrænses mod vest af Bulbjerg. Mod øst støder

Læs mere

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3?

Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Plej eplan for Pandehave Å-fredningen Rusland F3? Frederiksborg Amt, Landglégbsafdelingen, oktober 2005 Udgiver: Tekst, foto og kort: Kort: ISBN: Frederiksborg Amt, Teknisk Forvaltning Janni Lindeneg Copyright

Læs mere

Ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til rydning af vedplanter i en 3-beskyttet mose ved Stenløkken

Ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til rydning af vedplanter i en 3-beskyttet mose ved Stenløkken Ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens 3 til rydning af vedplanter i en 3-beskyttet mose ved Stenløkken Hermed ansøges om tilladelse til at gennemføre en rydning af op til 5 kiler ind i

Læs mere

Slutrapport for projektet

Slutrapport for projektet Hjeruplund den 7. april 2015 J.nr.: 32312-G-13-01018 Slutrapport for projektet Brende Ådal Demonstrationsprojekt for helårsgræsning med Naturkvæg Tilsagnsholder: Lisbeth Blomstrøm Tellerupvej 15 5591 Gelsted

Læs mere

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10)

Plejeplan for moser ved Gulstav (delprojekt nr. 10) Plejeplan for moser ved Gulstav 2018-2028 (delprojekt nr. 10) Indhold 1. Indledning... 3 2. Beskyttelsesmæssig status... 3 3. Beskrivelse af området og potentiale... 4 4. Målsætning for moserne ved Gulstav...

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet.

Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme. Taksationskommissionen. Natur- og Miljøklagenævnet. Overfredningsnævnet. Fredningsnævnet. Afgørelser Reg. nr.: Fredningen vedrører: Domme Taksationskommissionen Natur- og Miljøklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet Forslag Dispensationer: sidst i filen med den nyeste til sidst FREDNINGSNÆVNET

Læs mere

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling

UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling UDKAST Aftale om arealpleje For fredningen af Videslet beliggende matr. nr. 35e Sørig, Råbjerg og matr. nr. 7ae Napstjært By, Elling 01-10- 2012 Frederikshavn Kommune/Natur Sagsbehandler: sili Administrative

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Plejeplan for fortidsminde Tvold. plan for fortidsminde

Plejeplan for fortidsminde Tvold. plan for fortidsminde Plejeplan for fortidsminde Tvold plan for fortidsminde Frednings nr. Kommune Reg. nr. 3120:1 Kalundborg Navn/lokalitet Matr. nr. Førstegangspleje, år Tvold 6c Kongstrup 1986 Adresse Sogn Sb. nr. Røsnæsvej

Læs mere

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE PROJEKTER B o r n h o l m s R e g i o n s k o m m u n e DEN GRØNNE BØLGE DEN GRØNNE BØLGE Nærhed til naturen er en vigtig ressource for yderområderne. Mange steder er forbindelsen til naturen dog gået

Læs mere

Klostermarken - areal nr. 408

Klostermarken - areal nr. 408 Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser side 1 Klostermarken - areal nr. 408 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Naturstyrelsen overtog administrationen af arealet i 2002 efter Forsvarsministeriet.

Læs mere

Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen et rekreativt område. Marts 2005

Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen et rekreativt område. Marts 2005 Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling Skjoldhøj-kilen et rekreativt område Marts 2005 Spildevandsplan 2003 Indledning I løbet af 2005 gennemføres mindst fem kommunale og statslige anlægsprojekter

Læs mere

"Draget" - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde.

Draget - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde. Naturgenopretning på Knudshoved Odde. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen. Knudshoved Odde er et unikt naturområde i Sydsjælland, et overdrevslandskab med mange små bakker adskilt af flade arealer, hvor man

Læs mere

Plejeplan. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke

Plejeplan. Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Plejeplan Bronzealderlandskabet ved Madsebakke Titel: Plejeplan for bronzealderlandskabet ved Madsebakke. Udgiver: Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge www.brk.dk Foto:

Læs mere

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket.

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket. Tilladelse til skovrejsning i negativ område Dato: 26-08-2019 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om skovrejsning på matr. nr. 5eø Vorbasse by, Vorbasse. Projektområdet er 24 ha hvoraf 3,7 ha tilplantes.

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

Afrapportering af græsningsprojekt ved Svanevig

Afrapportering af græsningsprojekt ved Svanevig Afrapportering af græsningsprojekt ved Svanevig Projektet er finansieret af Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Lolland Kommune. Rapport udarbejdet for Lolland

Læs mere

Naturgenopretning Karen Mariesvej, Saltum 2014-15

Naturgenopretning Karen Mariesvej, Saltum 2014-15 Naturgenopretning Karen Mariesvej, Saltum 2014-15 Planen revideres løbende senest 7. nov. 2014 26 af de 42 sommerhusejere ved Karen Mariesvej i Saltum er gået sammen i Moselauget for at forsøge at genskabe

Læs mere

Natura 2000-handleplan Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne. Natura 2000-område nr. 210 Habitatområde H159

Natura 2000-handleplan Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne. Natura 2000-område nr. 210 Habitatområde H159 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne Natura 2000-område nr. 210 Habitatområde H159 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne

Læs mere

Hulveje fortæller om ældre tiders veje Tekst og foto: Svend Kramp

Hulveje fortæller om ældre tiders veje Tekst og foto: Svend Kramp Hulveje fortæller om ældre tiders veje Tekst og foto: Svend Kramp Om foråret, hvor træer og buske stadig er nøgne og kun få blomster er kommet frem, er der ikke så meget at opleve i den bornholmske natur

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Nybæk Plantage (skov nr. 73)

Nybæk Plantage (skov nr. 73) Nybæk Plantage (skov nr. 73) Beskrivelse Generelt Skoven, som ligger syd øst for Løkken, består hovedsagelig af sitkagran plantet i firkantede lodder. Jordbunden er meget blød og derfor meget præget af

Læs mere

Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne

Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne Forslag til: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Spællinge Ådal, Døndal og Helligdomsklipperne Natura 2000-område nr. 210 Habitatområde H159 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Spællinge

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Afrapportering af græsningsprojekt ved Torrig Vig

Afrapportering af græsningsprojekt ved Torrig Vig Afrapportering af græsningsprojekt ved Torrig Vig 1/7 Baggrund for projektet Engarealerne ved Torrig Vig også kaldet Koeng og Vigeng, er beliggende på Nordlolland lige vest for Kragenæs og Torrig Skov.

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato:

Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato: Billund Kommune Jorden Rundt 1 7200 Grindsted Dispensation til etablering af dyrehold indenfor byzone Dato: 04-01-2017 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om tilladelse til etablering af et dyrehold

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Rydning og hegning af Avernakke, Fejø

Rydning og hegning af Avernakke, Fejø Rydning og hegning af Avernakke, Fejø Afsluttende rapport for projekt 32313-G-13-200M-0089 Gennemført i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Avernakke Lodsejerforening og Fejø Frilandskvæg Projektperioden

Læs mere

Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen

Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen Plejeplan for dele af Kettrup Klit Fredningen Planen er udarbejdet 2011 Vand og Natur Teknik- og Miljøforvaltningen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Beliggenhed, areal og ejendomsforhold... 2

Læs mere

Århus Kommune. Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen. et rekreativt område. Marts 2005

Århus Kommune. Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling. Skjoldhøj-kilen. et rekreativt område. Marts 2005 Århus Kommune Miljøkontoret Magistratens 2. Afdeling Skjoldhøj-kilen et rekreativt område Marts 2005 Spildevandsplan 2003 Indledning I løbet af 2005 gennemføres mindst fem kommunale og statslige anlægsprojekter

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2019

Natur- og Stipuljen 2019 Vejledning til ansøgning Natur- og Stipuljen 2019 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Nu kan du igen søge om støtte til at genoprette og pleje naturen

Læs mere

Projektet er opstået på opfordring af Hjørring Kommune, der har ansvaret for plejen af store dele af området.

Projektet er opstået på opfordring af Hjørring Kommune, der har ansvaret for plejen af store dele af området. Projektbeskrivelse: Afgræsning ved Skallerup klit. - Ansøgning om tilskud til etablering af græsningsselskab. 1. Resumé Ansøgning om støtte til etablering af græsningsselskab på ca. 138 ha med fokus på

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning af træer på beskyttet hedeområde

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning af træer på beskyttet hedeområde Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning af træer på beskyttet hedeområde Du har ansøgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven til fældning af træer, rydning og optrækning af rødder på et

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

Plejeplan for fortidsminde Dysse ved Faurbo. plan for fortidsminde

Plejeplan for fortidsminde Dysse ved Faurbo. plan for fortidsminde Plejeplan for fortidsminde Dysse ved Faurbo plan for fortidsminde Frednings nr. Kommune Reg. nr. 3122:32 Kalundborg 301-08-030 Navn/lokalitet Matr. nr. Førstegangspleje, år Dysse ved Faurbo 7 a, Favrbo

Læs mere

Notat om afgræsning af kommunale arealer

Notat om afgræsning af kommunale arealer Notat om afgræsning af kommunale arealer Center for Ejendomme og Teknisk Service Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Status Svendborg Kommune har i dag afgræsning med dyr som en del af naturplejen på

Læs mere

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Der er indkommet 7 høringssvar, derudover kommentarer fra DN Furesø efter markvandring i september 2015. Høringspart Bemærkning Kommunens

Læs mere

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter Økonomi Samlet budget: 130 mio. kr. EU medfinansierer projektet med 60 %. 40 % egenfinansiering: 33 mio. kr. fra Naturpakken - staten. 8 mio. kr. fra de

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning træer på beskyttet hede- og moseområde

Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning træer på beskyttet hede- og moseområde Dispensation fra naturbeskyttelsesloven til rydning træer på beskyttet hede- og moseområde Du har søgt om dispensation fra naturbeskyttelsesloven til fældning af træer på et beskyttet hede- og moseområde

Læs mere

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem

Projektbeskrivelse. Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Projekt nr. 2.2.1.1 Vejviserskilte til det overordnede stisystem Oplevelsen af Nationalpark Mols Bjerge til fods og på cykel giver den besøgende en helt unik og stærk oplevelse af områdets særegne landskab

Læs mere

Alternativ 1 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift 330 330 330 330 Anlæg 400 Finansiering. I alt 730 330 330 330

Alternativ 1 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift 330 330 330 330 Anlæg 400 Finansiering. I alt 730 330 330 330 Navn på tema: Afgræsning af kommunale arealer Alternativ 1 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift 330 330 330 330 Anlæg 400 Finansiering I alt 730 330 330 330 Alternativ 2 1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Drift

Læs mere

Evalueringsskema til Landdistriktspuljen

Evalueringsskema til Landdistriktspuljen Evalueringsskema til Landdistriktspuljen Du skal udfylde evalueringsskemaet elektronisk og sende til sil@billund.dk senest tre måneder efter projekts afslutning, sammen med regnskab mv. Bemærk, at en del

Læs mere

Forslag til: Natura 2000-handleplan Dueodde. Natura 2000-område nr. 188 Habitatområde H164

Forslag til: Natura 2000-handleplan Dueodde. Natura 2000-område nr. 188 Habitatområde H164 Forslag til: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Dueodde Natura 2000-område nr. 188 Habitatområde H164 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-21 for Dueodde Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2016

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter VEJLEDNING TIL ANSØGNING Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter Fredericia Kommune afsætter årligt en pulje, hvorfra private, organisationer og interessegrupper kan søge om tilskud til

Læs mere

Slettestrand (Areal nr. 93)

Slettestrand (Areal nr. 93) Slettestrand (Areal nr. 93) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Områderne ligger mellem Slettestrand og Tranum, og udgør distriktets østligste del. Arealerne afgrænses mod øst af Tranum Strandvej, der samtidig

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

07506.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00. Fredningen vedrører: Dyndeby. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

07506.00. Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00. Fredningen vedrører: Dyndeby. Domme. Taksations kom miss ion en. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 07506.00 Afgørelser - Reg. nr.: 07506.00 Fredningen vedrører: Dyndeby Domme Taksations kom miss ion en Naturklagenævnet Overfredningsnævnet Fredningsnævnet 20-11-1990 Kendelser Deklarationer FREDNINGSNÆVNET>

Læs mere

Plejeplan for Høje Lindebjerg

Plejeplan for Høje Lindebjerg Natur og Udvikling 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1.1 Fredningens bestemmelser og formål side 4 1.2 Plejeplanens disposition side 4 1.3 Plejeplanens udarbejdelse side 4 2. Generelle forhold 2.1 Beliggenhed

Læs mere

Hedepleje i Vestjylland med vandrende hyrde og afbrænding i mosaik.

Hedepleje i Vestjylland med vandrende hyrde og afbrænding i mosaik. Hedepleje i Vestjylland med vandrende hyrde og afbrænding i mosaik. Annette Rosengaard Holmenlund* Berit Kiilerich** Mons Kvamme*** *Agronom, Sheep and Goat Consultant. **Fårehyrde, Lystbækgaard. ***Botaniker,

Læs mere

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok?

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Naturhistorisk forening for Nordsjælland den 25. april 2012 Hanne Stensen Christensen (Chef for Natur og Vandkontoret Næstved Kommune) Hvad vil jeg sige?

Læs mere

Notat om skovning i Dammegaardsskoven

Notat om skovning i Dammegaardsskoven Notat om skovning i Dammegaardsskoven Skrevet af Rolf Molich, 20. februar 2016 på baggrund af materiale fra Torben Westh Jensen, Jens Fangel og Eva Hansen I januar og februar 2016 er der fældet en del

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Plejeplan for fortidsminde Regnershøj. plan for fortidsminde

Plejeplan for fortidsminde Regnershøj. plan for fortidsminde Plejeplan for fortidsminde Regnershøj plan for fortidsminde Frednings nr. Kommune Reg. nr. 3321:1 Kalundborg 309-08-020 Navn/lokalitet Matr. nr. Førstegangspleje, år Regnershøj 10 d, Bjerge 1983 Adresse

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2017

Natur- og Stipuljen 2017 Natur- og Stipuljen 2017 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2017 en pulje, hvor private, organisationer

Læs mere

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse

m. Karakterområdets placering. Kystnært drænet område med vindmøller. Kystnært drænet område med vindmøller. Karakterområdets grænse Karakterområdets placering. 28 Karakterområdets grænse Nøglekarakter: Åbent, fladt og drænet kystnært område med strandvolde og vindmøller. I området findes der også sommerhusområde og badestrand. Det

Læs mere

Natura 2000-handleplan Dueodde. Natura 2000-område nr. 188 Habitatområde H164

Natura 2000-handleplan Dueodde. Natura 2000-område nr. 188 Habitatområde H164 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Dueodde Natura 2000-område nr. 188 Habitatområde H164 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Dueodde Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen

Læs mere

Tilstandsvurdering RAVNSBORG

Tilstandsvurdering RAVNSBORG Tilstandsvurdering 01-02-2008 RAVNSBORG Fr.nr.4322:90 HISTORIE Ravnsborg er formodentligt startet opført i 1330-erne af Johan den Milde. Borgen en anlagt på en borgbanke omgivet af grav og vold på de tre

Læs mere

Forhøring vedr. råstofindvinding på areal af matr. nr. 4a, Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune

Forhøring vedr. råstofindvinding på areal af matr. nr. 4a, Strandmarken, Hasle Jorder, Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Diverse myndigheder og naboer inden for 300 m fra det ansøgte område Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø 12. juni 2017 J. nr. 01.09.00P19-0050 Forhøring

Læs mere

Pleje af tørre naturtyper

Pleje af tørre naturtyper Pleje af tørre naturtyper Biolog Hanne Tindal Madsen Agri Nord Natur og Miljø Natur, beskyttelse og pleje Naturtyper Beskrivelse enkelte Danmark Beskyttelse Lovgivning Administration Pleje Typer Praksis

Læs mere

Plejeplan for Ellingebjerg i. Odsherred Kommune. Benjamin Dyre. Odsherred Kommune. Juli 2015 J.nr. 306-2013-11855

Plejeplan for Ellingebjerg i. Odsherred Kommune. Benjamin Dyre. Odsherred Kommune. Juli 2015 J.nr. 306-2013-11855 2015 Plejeplan for Ellingebjerg i Odsherred Kommune Benjamin Dyre Odsherred Kommune Juli 2015 J.nr. 306-2013-11855 Indhold Indledning... 3 Formål... 4 Beskrivelse af Ellingebjerg... 4 Juridiske forhold...

Læs mere

Erfaringer med miljøsamarbejde i Vejle Kommune. Møde i VFL den Bo Levesen, Vejle Kommune,

Erfaringer med miljøsamarbejde i Vejle Kommune. Møde i VFL den Bo Levesen, Vejle Kommune, Erfaringer med miljøsamarbejde i Vejle Kommune Møde i VFL den 20.8 2013 Bo Levesen, Vejle Kommune, Natur i Vejle Kommune: 1.067 ha kommunal skov 144 ha kommunale naturarealer 7 kommunale strande 350 km

Læs mere

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose

Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose Fuglebeskyttelsesområde Kogsbøl og Skast Mose 1 1. Beskrivelse af området Fuglebeskyttelsesområde: F69 Kogsbøl og Skast Mose 557 hektar Kogsbøl og Skast Mose ligger centralt i det åbne land mellem Ballum,

Læs mere

JUUL & FROST. arkitekter

JUUL & FROST. arkitekter JUUL & FROST arkitekter ORIENTERINGSMØDE OM FLYVESTATION VÆRLØSE 12. MARTS 2005 HUR Regionplan 2005 Fingerplanen Offentlig høring 02. februar 27. april HUR Regionplan 2005 Nye udlæg Kileforlængelse Forslag

Læs mere

Referat af møde i arbejdsgruppen Saksfjed-Hyllekrog Onsdag den 3. april 2019

Referat af møde i arbejdsgruppen Saksfjed-Hyllekrog Onsdag den 3. april 2019 1 Referat af møde i arbejdsgruppen Saksfjed-Hyllekrog Onsdag den 3. april 2019 Til stede: Lars, Freddie, Sven Jean, Birthe, Ulla H., Palle, Lonnie, Mogens, Dines, Helle, Elon, Jan C., Ulla B., Hans, Uffe,

Læs mere

Overdrev på Sølvbjerghøj. Natur- og miljøprojekt. Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning.

Overdrev på Sølvbjerghøj. Natur- og miljøprojekt. Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning. Overdrev på Sølvbjerghøj Natur- og miljøprojekt. Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning. Projektet er finansieret med tilskud fra EU, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af

Læs mere

Hvordan passer vi på naturen i Vejle.

Hvordan passer vi på naturen i Vejle. Hvordan passer vi på naturen i Vejle. Gør stor natur større Den 15. november 2018 Bo Levesen Vejle Kommune Fakta om natur i Vejle Kommune. Natura2000: 5800 ha Fredede områder: 4500 ha Beskyttet natur:

Læs mere

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE:

FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: FRILUFTSLIV OG AKTIVITETSSTEDER I SLAGELSE KOMMUNE: Områder hvor Friluftsrådet har været aktivt med: 1: NATURRASTEPLADSEN VED HALSSKOV: Efter bygning af broen, var der et museum om byggeriet og spændende

Læs mere

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226

Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser Side 1 Arealer ved Mariager Fjord - arealerne nr. 221, 222, 224, 225 og 226 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Arealerne ved Mariager Fjord består af

Læs mere

DISPENSATION. fra afstandskrav til byzone til dyrehold til afgræsning. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

DISPENSATION. fra afstandskrav til byzone til dyrehold til afgræsning. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune DISPENSATION i henhold til 7 stk. 1 i bek. om erhvervsmæssigt dyrehold, husdyrgødning, ensilage mv. fra afstandskrav til byzone til dyrehold til

Læs mere

Klitsyn i Hjørring Kommune 2015

Klitsyn i Hjørring Kommune 2015 Vendsyssel J.nr. NST-4129-000-00001 Ref. ckjae 10. juli 2015 Klitsyn i Hjørring Kommune 2015 Mårup Kirke, d. 12. maj kl. 9.00 (Lokalnr. 350024) Repræsentant fra grundejerforeningen Strandgården Repræsentant

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Tilstandsvurdering BASTRUPTÅRNET

Tilstandsvurdering BASTRUPTÅRNET Tilstandsvurdering 22-05-2015 CHA BASTRUPTÅRNET Fr.nr. 2928:34 HISTORIE Bastruptårnet er beliggende ved nordbredden af Bastrup Sø. Det runde tidlige middelalderlige tårn har en diameter på ca. 21 meter

Læs mere

Billund Kommune giver dig hermed dispensation til at opføre tilbygningen indenfor skovbyggelinjen. Placeringen fremgår af vedlagte kortbilag.

Billund Kommune giver dig hermed dispensation til at opføre tilbygningen indenfor skovbyggelinjen. Placeringen fremgår af vedlagte kortbilag. Dispensation fra skovbyggelinje til tilbygning Dato: 13-06-2019 Du har søgt om dispensation fra skovbyggelinjen til tilbygning på, matr. nr. 7 GA, STENDERUP BY, ANSAGER. Ejendommen er omfattet af Naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær

Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for ekstremrigkær og fattigkær i Vrøgum Kær Plejeplan for matr. 3a V. Vrøgum By, Ål, Blåvandshuk Kommune. Arealet er den centrale del af Vrøgum Kær. Kæret er omfattet af Overfredningsnævnets

Læs mere

Faaborg - tættere på hav og natur

Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg - tættere på hav og natur Faaborg Faaborg er omgivet af større naturområder og sammen med byens kystnære beliggenhed giver det et særdeles godt udgangspunkt for mange rekreative aktiviteter. Faaborgs

Læs mere