Det bemærkes, at ved 30% befæstelse og en standard hydrologisk reduktionsfaktor på 0,8, svarer 3,0 red. ha til et total opland på 12,5 ha.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det bemærkes, at ved 30% befæstelse og en standard hydrologisk reduktionsfaktor på 0,8, svarer 3,0 red. ha til et total opland på 12,5 ha."

Transkript

1 NOTAT Dato: Projektnavn: Provas Forsyningsplan Projekt nr.: Udarbejdet af: Marcus Tranbjerg Kvalitetssikring: Claus K. Pedersen Modtager: Claus K. Pedersen Side: 1 af 10 Vedr.: SediPipe XL På opfordring fra Haderslev Kommune har Provas foretaget en screening af et nyt tyskproduceret rør (SediPipe XL), som med fordel kan anvendes for rensning af overfladevand inden udledning til vandløb, sø eller hav. Notatet redegør for for SediPipes funktion og rensegrad, samt priser og forhandler. Notatet bygger på kontakt til den tyske producent ( og den danske forhandler ( samt studier udført for Fraenkische af Teknisk Universitet i Delft (Holland). 1. Resume SediPipe er et interessant alternativ til et traditionelt vådbassin i tilfælde hvor myndigheden kræver rensning af overfladevandet, og det samtidig er vanskeligt at få plads til at etablere et traditionelt (og prisbilligt) regnvandsbassin. Stoffjernelsen i SediPipe XL er estimeret ved at kombinere data om hvor stor en andel af partikulært materiale der fjernes i SediPipe, med data om hvor stor en del af de forurenende stoffer der er bundet partikulært. Rensegraden afhænger af i høj grad af vandføringen, og dermed det tilsluttede opland. Eksempelvis fås for et tilsluttet opland på 3,0 red. ha en N og P-fjernelse som følger: Parameter SediPipe XL (600/24) 150 m³/red. ha ved 3 ha N 23 % 15 % P 32 % 50 % Tabel 1.1: SediPipe stoffjernelse sammenlignet med traditionelt vådbassin. Det bemærkes, at ved 30% befæstelse og en standard hydrologisk reduktionsfaktor på 0,8, svarer 3,0 red. ha til et total opland på 12,5 ha. SediPipe XL kan kræve forøgede rørdimensioner da ruheden og dermed tryktabet må forventes at være betragtelig større en for konventionelle rør. Såfremt stuvningsberegninger skal udføres i et separat system under anvendelse af SediPipe XL, bør der rekvireres oplysninger om disse forhold fra Fraenkische. SediPipe Xl forhandles i Danmark af Nyrup plast a/s til en pris omkring EUR for Ø600/24 incl. tilhørende 2 brønde, hvilket svarer til DKK ,-

2 Side 2 af Funktion SediPipe-systemet består af en samlet pakke bestående af indløbs- og udløbsbrønd, samt rør med indbyggede riste. SediPipe Xl plus 600/24 (dvs. Ø600 og 24 meter rørstrækning) Røret skal lægges med bagfald for at sikre fuldtløbende rør. Ristene medfører at partikulært materiale bevæger sig til bunden af røret ved sedimentation, herefter vil materialet bevæge sig bagud så det kan opsamles i tilløbsbrønden. Den øverste rist medfører at olie udskilles til top af rør og vandrer til udløbsbrønden, hvor det ligeledes opsamles. Med ristene opnås et kammer i top og bund af rør, hvor der er sikret en lav vandhastighed, således at sedimenteret og udskillet materiale ikke rives ved større regnskyl. SediPipe XL fås i flere dimensioner, hvor den største har en diameter på Ø600 mm. Denne ledning har ifølge producenten en maksimal kapacitet på 40 l/s. Rensevirkningen aftager i takt med hvor meget vand der presses igennem SediPipen. Der kan i princippet etableres flere anlæg parallelt, men det vil ofte være urealistisk, af hensyn til plads, pris og ikke mindst fordi rør 1 alene vil kunne rense de små regnhændelser tilstrækkeligt, og dem er der alt andet lige flest af. SediPipe bør derfor anvendes som enkeltrør, for at opnå rensning af firstflush på de større regnhændelser og alt vandvolumen for de mindre regnhændelser. Alt udover 40 l/s kan afledes i parallelt traditionelt rør, såfremt den afledte vandføringen vil medføre opstuvning til terræn hyppigere end tilladt.

3 Side 3 af 10 For at undersøge effekt af first-flush og små hændelser er der foretaget en Mike Urban beregning med Haderslev regnserien (30 års historiske regn). Der er foretaget 5 simuleringer med følgende opland tilkoblet 2 parallelle afløbsledninger: 0,5, 1,0, 3,0, 5,0 og 10 red. ha. SediPipe aftager maksimalt 40 l/s og traditionelt rør resten af vandføringen ved overløb. Figuren nedenfor illustrerer hvor stort vandvolumen, der henholdsvis afledes via SediPipe/overløbsrør. 10 ha 5 ha 3 ha 1 ha 0,5 ha Udløb Mængde % Mængde % Mængde % Mængde % Mængde % SediPipe , , , , ,5 Overløb , , , ,5 13 0,5 Tabel 2.1: Vandvolumen gennem SediPipe ved maksimal tilstrømning på 40 l/s. SediPipe-metoden udmærker sig ved, at selv ved relativt store oplande vil hovedparten af det afledte overfladevand blive renset gennem SediPipeledningen. Ved 3 ha fremgår det at næsten 90% af vandvolumen afledes via SediPipe. Tabellen er vist som kurve i figur 2.1. Figur 2.1: Vandmængde gennem SediPipe som funktion af tilsluttet areal.

4 Side 4 af Rensegrad Herunder redegøres for den forventede rensegrad for SediPipe XL, hvorefter der sammenlignes med traditionel rensning i regnvandsbassin udformet efter Naturstyrelsens anvisninger. 3.1 SediPipe XL Hvor stor en del af forurenede stoffer der fjernes af SediPipe er ikke undersøgt ved feltstudier. For at kunne give et kvalificeret estimat af hvor stor en del af forurenende stoffer der fjernes, er det nødvendigt at kombinere data om hvor stor en andel af partikulært materiale der fjernes i SediPipe, med data om hvor stor en del af de forurenende stoffer der er bundet partikulært. Efter anmodning fra producent er der er foretaget fuldskalatest på SediPipe på TU Delft (Holland). Der er udført test med vandføringer op til 450 l/s, hvilket svarer til et 2. års regnskyl fra ca. 3 ha. Der er benyttet et testmateriale (Millisil W4), som har en kornstørrelsesfordeling, der tilnærmelsesvis svarer til afstrømning fra befæstede arealer. Den røde kurve i figuren viser testmaterialet mod målinger af afstrømmet materiale for et stort antal områder. Figur 3.1: Kornkurve for Millisil W4 og målte testresultater.

5 Side 5 af 10 Figur 3.2: Fjernelsesgrad partikulært stof/suspenderet stof (SS) i forhold til vandføring. Det fremgår at ovenstående figur at små regnhændelser giver meget høj fjernelsesgrad. Store regnhændelser medfører en forringet fjernelse af partikler. Ved den dimensionerede vandføring på 40 l/s fjernes ca. 45% af partiklerne. Hvor stor en del af vandmængden, der renses med høj fjernelsesgrad afhænger således af størrelsen af det tilsluttede opland. I nedenstående figur 3.3 er ovenstående fjernelsesgrad afbildet som funktion af det tilsluttede areal. Figuren illustrerer det forhold, at fjernelsesgraden for suspenderet stof hele 78% ved 1 ha og kun 58% ved 3 ha.

6 Side 6 af 10 Figur 3.3: Fjernelsesgrad suspenderet stof (SS) i forhold til det tilsluttede areal (bidragydende/reduceret). Stoffjernelsen for udvalgte stoffer kan nu bestemmes på basis af figur 3.3 og 3.4. Eksempelvis får følgende fjernelsesgrad for et tilsluttet opland på 3,0 red. ha: På figur 3.3 aflæses ved m² en fjernelsesgrad på 58%. For fosfor aflæses i figur 3.4 den partikulært bundne mængde til 55% og kvælstof til 40%. Heraf fås en fjernelse på: P: 0,58 x 0,55 = 32% N: 0,58 x 0,40 = 23% Det bemærkes, at ved 30% befæstelse og en standard hydrologisk reduktionsfaktor på 0,8, svarer 3,0 red. ha til et total opland på 12,5 ha, altså et opland i samme størrelsesorden som opland 107 Trækvarteret. Figur 3.4: Procent partikulært bundet stof, for udvalgte forurenende stoffer

7 Side 7 af 10 Olieudskillelse Den udledte mængde olie svarer til en type I olieudkiller (koalescensudskiller) ved flow under 30 l/s jf. DIN EN (Olie 5.0mg/l, svarende til en tilbageholdelse på 99.9 %). Ved flow op til 40 l/s overholder SediPipe krav til type II udskiller. 3.2 Alternativ regnvandsbassiner I Miljøstyrelsens projekt: Miljøprojekt, 355, 1997 Miljøfremmede stoffer i overfladeafstrømning fra befæstede arealer er der foretaget en undersøgelse af om de tidligere typetal for stofmængder i separat overfladevand bør revideres. Konklusionen er som følger: For de separatkloakerede oplande i nedenstående tabel har oplandene Blangstedgård, Fyrkildevej og Hammel middelkoncentrationer på samme niveau som typetallene. Hasselager, Skovlunde og Bagsværd har derimod middelkoncentrationer som er højere end typetallene. For Skovlunde og Bagsværd er forklaringen på de meget høje stofkoncentrationer givet ved, at prøverne ikke har repræsenteret hele afstrømningsforløbet, hvor prøvetagningen ofte har været afsluttet før den sidste noget tyndere del af afstrømningen har passeret prøvetageren (Miljøstyrelsen 1997b: ). Der kan imidlertid ikke findes en forklaring på Hasselagers høje middelkoncentrationer ud fra de foreliggende oplysninger om oplandsanvendelse, overfladetype eller lignende. Det anbefales fortsat at typetallene fra Miljøstyrelsen 1990 anvendes i det generelle program. Bassinreduktion Der kræves normalt altid reduktion af næringsstoffer (N og P) ved anlæg af regnvandsbassin. Bassinet skal udformes som et åbent jordbassin med permanent vandspejl og dykket udløb, jf. Miljøstyrelsens Spildevandsforskning nr. 49 (1992).

8 Side 8 af 10 Figur 3.5: Snit, Horisontal gennemstrømning (type A fra Spildevandsforskning nr. 49) Øvrige krav til udformning er som følger: Bassinet skal være beplantet med vand- og sumpplanter. Længde- og breddeforholdet i bassinet 2-4 Maksimal dybde på 1 meter i permanent vådvolumen (gerne mindre for at opnå plantevækst). Maksimalt 2 meters total vanddybde ved overfyldning (af hensyn til beplantning). Der kan eventuelt etableres et sandfang (10-15 m³ red. ha.) for at opnå nemmere oprensning. Vådvolumen skal være m³/red. ha. Forventet stofreduktion ved minimum og maksimum vådvolumen er angivet i tabellen nedenfor, og for N og P er der sammenlignet med fjernelsesgraden for SediPipe XL. Parameter 150 m³/red. ha 250 m³/red. ha SediPipe XL (600/24) ved 1 ha SediPipe XL (600/24) ved 3 ha N 15 % 30 % 31 % 23 % P 50 % 75 % 43 % 32 % COD 50 % 90 % - - BI5 50 % 90 % - - SS 60 % 90 % 78 % 58 % Tabel 3.1: Forventet stofkoncentration ved anlæg af vådbassin sammenholdt med SediPipe. Det fremgår, at SediPipe XL med 3 red. ha tilsluttet renser lige så godt som et vådbassin på 150 m³/red. ha, for så vidt angår kvælstof og suspenderet stof. Fosfor-fjernelsen klarer SediPipe ikke helt så effektiv som vådbassinnet. Alle procentsatser skal betragtes som bedste estimater. Det gælder både Miljøstyrelsen standardtal og de beregnede fjernelsesgrader for SediPipe XL.

9 Side 9 af Forhandler, drift og rørberegninger SediPipe XL er endnu ikke solgt i Danmark, men den tyske producent ( har indledt et samarbejde med Nyrup Plast a/s. Da der endnu ikke foreligger et prisblad for produktet er pris er indhentet pr. oktober 2012 og oplyst pr. mail fra Henrik Johansen, Nyrup plast a/s. Se desuden vedlagte beregning af pris i nedenstående illustration. Pris omkring EUR for Ø600/24 incl. tilhørende 2 brønde, hvilket svarer til DKK ,- 4.1 Drift Drift af SediPipe XL forventes at bestå af spuling og tømning af tilløbsbrønd og afløbsbrønd i intervaller af 1-2 år. Frekvensen afhænger naturligvis af oplandets karakter (påvirkningen med sand/jord og olie). Rensning foregår ved at tilløbsbrønden suges tør. Herefter åbnes en gummiklap i tilløbsbrønden og der spules fra afgangsbrønd til tilløbsbrønd for at lede alt sedimenteret materiale til tilløbsbrønden. I princippet kan spuling også foregå fra tilløbsbrønden såfremt at det opsamlede materiale er løst nok. Det vigtigste er at tømme alt det sedimenteret væk under risten. Efter spuling suges tilløbsbrønden igen. Oliekammeret i afgangsbrønden opsuges samtidig med sedimentet. 4.2 Rørberegninger Dette notat redegør ikke for enkelttab og manningtal (ruhed), som er nødvendige for at udføre rørberegninger i Mouse/Mike Urban. SediPipe XL kan kræve forøgede rørdimensioner da ruheden og dermed tryktabet må forventes at være betragtelig større en for konventionelle rør. Rørberegninger vil sammen med pladsforhold på den aktuelle lokalitet være afgørende for om der skal etableres parallelle rørledninger, for at undgå opstuvning ved kraftige regnhændelser. Såfremt stuvningsberegninger skal udføres i et separat system under anvendelse af SediPipe XL, bør der rekvireres oplysninger om disse forhold fra Fraenkische.

10 Side 10 af 10

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder.

Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder. Udløb Regnbetingede udløbstyper og udløbsmængder. Der er i alt 213 udløb fra det offentlige afløbssystem, hvoraf 119 er regnvandsudløb, og 94 er overløb fra fælleskloak. De samlede årlige vandmængder samt

Læs mere

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb,

1 Skemaforklaring. Skemaerne dækker status og plan. I status er anført et Ja ud for de oplande/renseanlæg/udløb, 1 Skemaforklaring 1.1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (PE), arealer, kloakeringsforhold, spildevands- og forureningsmængder,

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan våde regnvandsbassiner dimensioneres. Faktabladet er udarbejdet

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via regnvandsbassin til Byrenden i Nr.

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej.

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak i Stationsvej til Vindinge Å,

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand

Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken. Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken Separering af Andi, afskæring af spildevand til Marbæk renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Gyvsbækken

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand. Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk

Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand. Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke bæk Separering af Bale, afskæring af spildevand til Mørke renseanlæg og udledning af overfladevand Titel: Ansøgning om udledningstilladelse til Mørke Bæk Projektnummer:

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27.

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27. Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 6 Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner Indhold 1 Regnvandsbassiner... 2 1.1 Generelt om regnvandsbassiner... 2 1.2

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2012-2015 1 - Forside - endelig vedtaget Tillæg nr. 22 til Spildevandsplan 2012-2015 Administrationspraksis - regnvand Horsens Kommune Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76 29 29 29 Telefax:

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet

Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet 1 Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Kilder, rensning og effekter 2 3 Rensemetoder Tørre bassiner (forsinkelsesbassiner) Våde

Læs mere

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen NOTAT Kundenavn : Kolding Spildevand as Til : Jette Nørregaard Jensen Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen Projektleder : Lars Bendixen Kvalitetssikring : Brian Rosenkilde Godkendt af : Lars Bendixen

Læs mere

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg

Bilag 2. Forklaring til skemaerne for: - Oplande. - Udløb. - Renseanlæg Bilag 2 Forklaring til skemaerne for: - Oplande - Udløb - Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Til Dato 15. oktober 2018 Allerød Kommune Natur og Miljø Bjarkesvej 2 3450 Allerød Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Kort resume Ved denne ændring

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 Forklaring til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 Ringsted Kommune Miljø Rønnedevej 9 4100 Ringsted Att. Beth Søeborg Lundholm Sendt på mail til: bsl@ringsted.dk Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 I forbindelse med byggemodning

Læs mere

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5.

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5. Dato: 5. februar 2017 qweqwe 7.2.6) Al ny og forøget spildevandsudledning til stillestående vandområder skal så vidt muligt undgås. 7.2.7) Vandplanen identificerer et antal overløb af opspædet spildevand

Læs mere

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej.

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak til Kohaverenden,

Læs mere

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg

Bilag 1. Forklaring til skemaerne for. Oplande. Udløb. Renseanlæg Bilag 1 til skemaerne for Oplande Udløb Renseanlæg 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via bassin til Ølsted

Læs mere

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn

Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet i forbindelse med planlagt bolig- og golfområde nord for Frederikshavn HYDRAULISK NOTAT Dato: 20. marts 2015 Udarbejdet af: Aske Kristensen Kvalitetssikring: Kim Skals/LAKN Modtager: Frederikshavn Forsyning (LAKN) Side: 1 af 10 Hydraulisk vurdering af Vildersbæk systemet

Læs mere

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan infiltrationsbassiner dimensioneres. Faktabladet

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Grønne flokkulanter kan være fremtiden

Grønne flokkulanter kan være fremtiden Grønne flokkulanter kan være fremtiden Mathias Nørlem Krüger A/S Projektingeniør Resourcing the world Grøn flokkulant hvad er det? Miljøvenligt alternativ til konventionel polymer Naturligt produkt - kartofler

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. maj 2016 Sagsid 16/5923 Login hsf Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 For et erhvervsområde i Kjersing Øst på matrikel 1c, 1f, 1g, 1u, 1x, 1ab, 1ad, 1ae, 1an,

Læs mere

Greve Solrød Forsyning

Greve Solrød Forsyning Greve Solrød Forsyning Redegørelse for øget udledning til Skelbækken December 2015 Udarbejdet til: Greve Solrød Forsyning og Solrød Kommune Udarbejdet af: EnviDan A/S Thomas Rolf Jensen og Søren Højmark

Læs mere

SediPipe: Anvendelse i Danmark

SediPipe: Anvendelse i Danmark SediPipe: Anvendelse i Danmark Anvendes, Når regnvand skal være rent til: Natur fredet områder Havne Å løb og andre recipienter Åbne og lukket bassiner (mindre drift/rengøring SEDIpoint renser for sedimenter,

Læs mere

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM

SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM Notat SPILDEVANDSMÆNGDER I BLÅRENDEN, HØRSHOLM 07. december 2018 Projekt nr. 219604 Version 1 Dokument nr. 1221941562 Version 4 Figur 1. Gul markering angiver oplandet til Blårenden. Nærværende notat udgør

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via rørbassin til

Læs mere

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

Forklaring til skemaer: Oplande, Udløb og Renseanlæg Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Kalundborg Kommune Forslag til Spildevandsplan 2010-2015 Side 1 af 11 December 2009 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. april 2013 J.nr.: NMK-10-00106 (tidl. MKN-100-00391) Ref.: LITEL, XPSAL AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

BILAG A. Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer.

BILAG A. Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer. BILAG A Skemaforklaring til: Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskemaer. 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til: Oplandsareal, kloakeringstype, personækvivalentbelastning

Læs mere

Lukkede bassiner. LAR-metodekatalog

Lukkede bassiner. LAR-metodekatalog Lukkede bassiner LAR-metodekatalog Indholdsfortegnelse 1. DATABLAD... 3 2. GENEREL BESKRIVELSE... 5 2.1 OPB YGNING OG FUNKTION... 5 2.2 KRAV FRA MYNDIGHEDER... 5 2.3 RENSEEFFEKT... 5 2.4 LANDSKAB OG BEPLANTNING...

Læs mere

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse

Beregningsforudsætninger spildevand Der regnes med belastninger, som angivet i Tabel,2 og 3 afhængig af områdernes planlagte Anvendelse Beregningsforudsætninger Her beskrives hvilke beregningsforudsætninger NK-Spildevand A/S anvender ved dimensionering af nye kloakanlæg eller renovering af eksisterende anlæg. NK-Spildevand A/S vil løbende

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, personækvivalentbelastning (p.e.),

Læs mere

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen.

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Byåen - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen og Vivi

Læs mere

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert Tlf.

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert   Tlf. Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert E-mail: cali@varde.dk Tlf.: 7994 6582 Oktober 2018 Miljøvurdering Varde Kommunes Spildevandsplan 2019-2029 Side 1 / 8 Indhold 1. Indledning... 3 2. Planens

Læs mere

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Kunde Rådgiver Viborg Kommune Orbicon A/S Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg 8800 Viborg Tlf. 87 28 11 00 Tlf. 87 25 25 25 Email mail@orbicon.dk Email tekniskforvaltning@viborg.dk

Læs mere

Forklaring til. Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskema

Forklaring til. Oplandsskemaer. Udløbsskemaer. Renseanlægsskema Forklaring til Oplandsskemaer Udløbsskemaer Renseanlægsskema 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til personækvivalentbelastning (p.e.), arealer, kloakeringsforhold,

Læs mere

Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Udvidelse af bassin Blærb Sø og etablering af bassin for Møgelkjærområdet

Viborg Kommune. Forslag til tillæg nr. 5 til Spildevandsplan Udvidelse af bassin Blærb Sø og etablering af bassin for Møgelkjærområdet Forslag til tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2009 2013 Udvidelse af bassin Blærb Sø og etablering af bassin for Møgelkjærområdet Rekvirent Teknik & Miljø Natur og Vand Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg Kontakt:

Læs mere

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN

Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Vedr.: Hydrauliske beregninger, Kastellet Notat Side 1 af 8 3. oktober 2015 Ref.: MTN Til: Martin Funch Strunge Jensen A/S Fra: Mathias Lassen Nørlem Kopi til: 1 Baggrund I forbindelse med en planlagt

Læs mere

Hjørring Kommune. Hjørring den TILLADELSE TIL UDLEDNING AF;

Hjørring Kommune. Hjørring den TILLADELSE TIL UDLEDNING AF; Hjørring Kommune Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk TILLADELSE TIL UDLEDNING AF; Hjørring den 05-04-2017 Sagsnr.:

Læs mere

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 21. april 2017 Sagsid 17/9315 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1z Mulvad By, Bramming. Telefon 76 16 16 16 www.esbjergkommune.dk

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. juni 2016 Sagsid 16/7150 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1o Oksvang, Esbjerg Jorder. - Forsinkelsesbassin på

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret Rensning af vejvand Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret 1 Hvorfor skal regnvand renses? Regnvand fra veje indeholder bl.a.: PAH

Læs mere

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER EVA temadag 01-03-2018 Våde regnvandsbassiner er det løsningen? STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER V/ ASBJØRN HAANING NIELSEN A A L B O R G U N I V E R S I T

Læs mere

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Bassiner og effektiv fosforfjernelse Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Hvorfor fokusere på bassiner og fosfor (P)? P er ofte begrænsende for algevæksten i søer og fjorde I forbindelse med sørestaurering

Læs mere

Københavns Kommune. Olieudskillere

Københavns Kommune. Olieudskillere Københavns Kommune Olieudskillere December 2011 Københavns Kommune Olieudskillere December 2011 Ref.: Olieudskillere Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Erling Holm ApS KU, Skov og Landskab DTU Miljø Orbicon

Læs mere

Udledning af overfladevand til grøft og derfra til 3 recipienten Kalvekær vest for Hillerødvej,

Udledning af overfladevand til grøft og derfra til 3 recipienten Kalvekær vest for Hillerødvej, Frederikssund Forsyning Marbækvej 2 3600 Frederikssund post@frederikssundforsyning.dk Dato: Sagsbehandler J.nr. Teknik og Miljø 18.02.2014 VVill 022806-2013 Rådhuset Torvet 2 3600 Frederikssund Telefon

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Bilag 7 Bilagsforklaring

Bilag 7 Bilagsforklaring Bilag 7 Bilagsforklaring Skemaforklaring, Bilag 1, 2 og 3 Bilag 1 Deloplande - Skemaforklaring Holstebro Kommune er inddelt i 5 hovedoplande svarende til renseanlæggene i kommunen: Hovedopland 1: Holstebro

Læs mere

Tilladelser til regnbetingede udløb

Tilladelser til regnbetingede udløb Tilladelser til regnbetingede udløb Lovgrundlag Datagrundlag til en tilladelse Opbygning af en udledningstilladelse U-skema PULS Bo Skovmark Oversigt over lovgivningen Miljømålsloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Bobleprojekt: Monitorering af firstflush og hverdagsregn

Bobleprojekt: Monitorering af firstflush og hverdagsregn Bobleprojekt: Monitorering af firstflush og hverdagsregn Baggrund I forbindelse med skybrudssikring og afkobling af vejvand fra Uplandsgade ønsker Københavns Kommune i samarbejde med HOFOR,at etablere

Læs mere

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9

Bilag 3 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG. Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan Side 1 af 9 BILAG 3 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG Furesø Kommune Forslag til Spildevandsplan 2014-2017 Side 1 af 9 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold

Læs mere

Bilag 2. Beregningsforudsætninger

Bilag 2. Beregningsforudsætninger Side 1 af 5 Bilag 2. Beregningsforudsætninger I dette bilag er anført en række vejledende værdier til brug ved belastningsberegning i oplandsskemaer for status og plan. For en mere detaljeret vejledning

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Anlægget 2. Princip og funktion 3. Driftsopgaver 16. Beredskabssituationer 16. Ledningsplan for området

Anlægget 2. Princip og funktion 3. Driftsopgaver 16. Beredskabssituationer 16. Ledningsplan for området Indhold Side Anlægget 2 Princip og funktion 3 Driftsopgaver 16 Beredskabssituationer 16 Ledningsplan for området Plantegning bassin Snittegning bassin Bilag I Bilag II Bilag III Glostrup Kommune 2017 1

Læs mere

Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby

Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby Frederikshavn Kommune Center for Teknik & Miljø Aalborgvej 93 9300 Sæby Ansøgning om tilladelse til udledning af overfladevand (tagvand, vejvand og vand fra øvrige befæstede arealer), jf. 28 i lovbekendtgørelse

Læs mere

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed?

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Vandplanernes miljømål Retningslinjer for Regnbetingede udløb Udlederkrav Bo Skovmark Naturstyrelsen Aalborg, 31. maj 2012 Naturstyrelsen SIDE 1 23 vandplaner

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

Forklaring Udløbsskema

Forklaring Udløbsskema Bilag 3 Udløbsskema Udløbsskema Udløbsskemaet er en opgørelse over de eksisterende og fremtidige forhold i kloakoplandene, der angiver recipienterne og udløbene hertil, de maksimale tørvejrs- og regnvandsmængder,

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 12. december 2017 Sagsid 17/21126 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde i, matrikel 19r m.fl. Guldager By, Guldager og matrikel 1d, 1aq og

Læs mere

Aarhus Kommune. Olieudskillere. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S

Aarhus Kommune. Olieudskillere. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Aarhus Kommune Olieudskillere Oktober 2011 Ref. Olieudskillere Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Indholdsfortegnelse 1. DATABLAD 1 2. GENEREL BESKRIVELSE 3 2.1 Opbygning og funktion 3 2.2 Krav fra myndigheder

Læs mere

Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 19b, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å

Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 19b, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 19b, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å By og Miljø Hillerød Kommune har den 2. november 2017, modtaget en ansøgning om udledning

Læs mere

SediPipe L SediPipe L plus SediSubstrator L

SediPipe L SediPipe L plus SediSubstrator L Produkt flyer SediPipe L SediPipe L plus SediSubstrator L Rensning af overfladevand Drænsystemer www.fraenkische.com Rensning af overfladevand Indløbsbrønd Sedimentationsrør Som slamfang Med gitter Renseeffekt

Læs mere

Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 1ln, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å

Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 1ln, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 1ln, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å Miljø, Byg og Kirkegårde Hillerød Kommune har den 2. maj 2018 modtaget de sidste oplysninger

Læs mere

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke

NOTAT. 1. Besvarelse af spørgsmål fra MC Århus vedr. bassinkapacitet. 2. Overfladevand fra området ved de nye tanke NOTAT Projekt Ala Foods Arinco: Indvejning Kunde Arla Foods Arinco Notat nr. 02-REVIDERET Dato 31-05-2013 Til Arinco: Anne Sønderbæk Fra Michael Jørgensen Kopi til Arla Foods: Helle Nielsen Nærværende

Læs mere

Hvorfor skal jeg søge en udledningstilladelse? Spildevandsplan, indhold i ansøgning, placering af regnvandsbassin (landzonetilladelse, museum, osv).

Hvorfor skal jeg søge en udledningstilladelse? Spildevandsplan, indhold i ansøgning, placering af regnvandsbassin (landzonetilladelse, museum, osv). Indholdsfortegnelse Formål med vejledningen/lovgivning... 1 Hvad er omfattet af vejledningen?... 1 Hvorfor skal jeg søge en udledningstilladelse?... 1 Lovgivning... 1 Hvorfor etablere regnvandsbassiner?...

Læs mere

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG

BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG BILAG 1 FORKLARING TIL SKEMAERNE FOR: - OPLANDE - UDLØB - RENSEANLÆG 1 Indledning I skemaerne beskrives de eksisterende og fremtidige forhold med hensyn til arealer, spildevandsbelastning (p.e.), kloakeringsforhold,

Læs mere

Københavns Kommune. Sandfang

Københavns Kommune. Sandfang Københavns Kommune Sandfang December 2011 Københavns Kommune Sandfang December 2011 Ref.: Sandfang Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Erling Holm ApS KU-Life, Skov og Landskab DTU Miljø Orbicon A/S Indholdsfortegnelse

Læs mere

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne.

I nærværende afsnit gennemgås de hydrauliske forudsætninger for beregningerne. Teknisk Notat Afledning af overfladevand Emne Projekt: Container og ny krydstogtterminal Nordhavn Udfærdiget af: Zahid Syed Projektnummer: 30.8690.01 Dato: 29. januar 2019 Projektleder: Jens Peter Ringsted

Læs mere

Sønderborg Kommunes vejledning for behandling af tilladelser til udledning af overfladevand til recipient

Sønderborg Kommunes vejledning for behandling af tilladelser til udledning af overfladevand til recipient Sønderborg Kommunes vejledning for behandling af tilladelser til udledning af overfladevand til recipient Version 1.4-31.03.2011. Sønderborg Kommune svni/msnl Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Lovgrundlag...3

Læs mere

1 Baggrund og opsummering. 2 Forudsætninger og resultater. 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK. Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå

1 Baggrund og opsummering. 2 Forudsætninger og resultater. 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK. Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå Vedr.: Kapacitetsberegninger af Lygteå 15. april 2016 Ref.: MTN/MMK Til: Anders Christensen Midtconsult P/S Fra: Mathias Nørlem og Merete Knudsen 1 Baggrund og opsummering I forbindelse med projekt Uptown

Læs mere

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19.

Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. Flowmålingsmæssige udfordringer i regn- og spildevandssystemer Temadag om Flowmåling i udvikling Teknologisk Institut den 19. november 2009 23-11-2009 Dias nr. 1 Hvem er jeg? Mads Uggerby - uddannelse

Læs mere

Hjørring Kommune. Hjørring den TILLADELSE TIL

Hjørring Kommune. Hjørring den TILLADELSE TIL Hjørring Kommune TILLADELSE TIL Hjørring den 08-07-2016 Sagsnr.: 06.11.01-G01-4-15 Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon 72 33 33 33 Fax 72 33 30 30 hjoerring@hjoerring.dk www.hjoerring.dk

Læs mere

BAT og regnafstrømning

BAT og regnafstrømning BAT og regnafstrømning Disposition: Hvornår er noget BAT i forhold til rensning af regnafstrømning? Hvordan dokumenterer man demonstrationsanlæg? Diverse danske og internationale godkendelsesordninger

Læs mere

Hillerød kommune Trollesmindealle Hillerød

Hillerød kommune Trollesmindealle Hillerød Hillerød kommune Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tilladelse til tilslutning af overfladevand fra tag og befæstede arealer (p-pladser) til regnvandsledning på ejendommen Milnersvej 39 C, 3400 Hillerød

Læs mere

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020

Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Tillæg nr. 5 - Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Optagelse af Brønsholmdalgrøften som spildevandsteknisk anlæg August 2014 Billede indsættes i stedet for denne tekstboks Størrelsen på billedet

Læs mere

Udledningstilladelse til regnvandsbassin ved Toftlund

Udledningstilladelse til regnvandsbassin ved Toftlund Tønder Spildevand A/S Miljø og Natur Direkte tlf.: 7492 9207 Mail: ljo@toender.dk 06.11.01-p19-4-16 ks: Nbr Dato 29. juni 2016 Udledningstilladelse til regnvandsbassin ved Toftlund Tilladelsen omhandler

Læs mere

Sandfangsbrønde. LAR-metodekatalog

Sandfangsbrønde. LAR-metodekatalog Sandfangsbrønde LAR-metodekatalog Indholdsfortegnelse 1. DATABLAD... 3 2. GENEREL BESKRIVELSE... 5 2.1 OPBYGNING OG FUNKTION... 5 2.2 KRAV FRA MYNDIGHEDER... 6 2.3 RENSEEFFEKT... 6 2.4 LANDSKAB OG BEPLANTNING...

Læs mere

Urbane udledninger til ferskvandsområder og lidt om vandplaner

Urbane udledninger til ferskvandsområder og lidt om vandplaner Miljø- og Fødevareministeriet Urbane udledninger til ferskvandsområder og lidt om vandplaner Bo Skovmark og Thomas Rützou Naturstyrelsen Punktkilder Renseanlæg (938) Regnbetingede udledninger (ca. 19.000)

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 10 Ordliste

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 10 Ordliste HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 10 Ordliste Vedtaget 15. maj 2012 2 3 Aerob proces: en biologisk proces, der foregår under forbrug af ilt. Afløbskoefficienten angiver, hvor stor en del

Læs mere

NOTAT. Odder Spildevand - Nedlæggelse af Gylling RA. Projektnummer 1331200100. Christian Petersen, Odder Kommune. Line Nielsen. Revisionsnr.

NOTAT. Odder Spildevand - Nedlæggelse af Gylling RA. Projektnummer 1331200100. Christian Petersen, Odder Kommune. Line Nielsen. Revisionsnr. NOTAT Projekt Odder Spildevand - Nedlæggelse af Gylling RA Projektnummer 1331200100 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Odder Spildevand A/S Ansøgning om udledningstilladelse for Gylling

Læs mere

Mathias Nørlem, Krüger A/S, Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid

Mathias Nørlem, Krüger A/S, Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Mathias Nørlem, Krüger A/S, mtn@kruger.dk Sammen skaber vi en bæredygtig fremtid Vandkvalitet Erfaringer med decentrale renseteknologier? Mathias Nørlem, Krüger A/S. mtn@kruger.dk Vandmængder vs. stofmængder

Læs mere

Fokusområdet sammenligner vandbalancer og rensegrader samt miljøbelastningen målt i kr/m3 sammenholdt med skærpede krav.

Fokusområdet sammenligner vandbalancer og rensegrader samt miljøbelastningen målt i kr/m3 sammenholdt med skærpede krav. Formål Fokusområdet dækker over spildevandsselskabets samlede data for alle sine renseanlæg. For individuelle renseanlæg henvises til fokusområdet Renseanlæg, der indeholder spørgsmål og nøgletal for det

Læs mere

Center for Park, Vej og Miljø

Center for Park, Vej og Miljø Center for Park, Vej og Miljø Ishøj Forsyning, Vand Baldersbækvej 6 2635 Ishøj Email: tibra@ishoj.dk Dato 2. oktober 2019 Sagsbehandler: Karin Blendstrup Jensen Telefon: 43577 520 E-mail: pvm@ishoj.dk

Læs mere

Håndtering af regnvand i Nye

Håndtering af regnvand i Nye Resume: Håndtering af regnvand i Nye Grønne tage og bassiner Jasper H. Jensen (jhje08@student.aau.dk) & Carina H. B. Winther (cwinth08@student.aau.dk) I projektet fokuseres der på, hvordan lokal afledning

Læs mere

Greve Kommune. Spildevandsplan Tillæg nr. 2. Nye boliger ved Tune Nordøst Retningslinier for nedsivning af regnvand

Greve Kommune. Spildevandsplan Tillæg nr. 2. Nye boliger ved Tune Nordøst Retningslinier for nedsivning af regnvand Greve Kommune Spildevandsplan 2004-2008 Tillæg nr. 2 Nye boliger ved Tune Nordøst Retningslinier for nedsivning af regnvand September 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning...2 2 Tune Nordøst nyt opland

Læs mere

Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum

Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum Forslag om Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune 2009 2012 Tillæg nr. 14/2011 Separatkloakering af fælleskloakerede opland PK07.01 i Jennum Miljø og Teknik INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 BAGGRUND

Læs mere