Klage over Pradan Auto Import A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klage over Pradan Auto Import A/S"

Transkript

1 Klage over Pradan Auto Import A/S Journal nr. 3/ /FI/LPML Rådsmødet d. 31. august 2005 Resumé 1. Tage Winther, indehaver af T.W. Autodele, klagede d. 11. juni 2004 til Konkurrencestyrelsen over, at Pradan Auto Import A/S (herefter Pradan) misbrugte sin dominerende stilling på markedet for originale reservedele til biler af mærket Škoda. 2. Konkret klages der over at Pradan Auto Import A/S har anvendt ulovlige loyalitetsrabatter i form af købsmålsrabatter, som har gjort det umuligt for alternative leverandører at få noget salg til de autoriserede reparatører. 3. Det rabatsystem der klages over har som minimum fungeret siden 1. januar Et nyt rabatsystem, fælles for alle SMC s fire mærker (Audi, VW, Seat og Škoda) trådte i kraft pr. 17. september SMC bestrider at det indklagede system var ulovligt. Det er derfor relevant at få vurderet det indklagede system, for at få fastlagt retsstillingen på området. 4. Sagen omhandler omsætning af reservedele inden for Danmark. Konkurrencebegrænsningerne har kun ringe indflydelse på mængden af reservedele der importeres. Derfor er der ikke tale om nogen mærkbar samhandelspåvirkning, og sagen behandles derfor alene efter konkurrenceloven ( 11). 5. Det relevante marked er afgrænset som markedet for originale Škoda-reservedele i Danmark. Pradan Auto Import indtager en dominerende stilling på dette marked. 6. Sagen har mange lighedspunkter med en afgørelse i Rådet og Ankenævnet fra Ved kendelse afsagt 18. august 2003 fandt Konkurrenceankenævnet, at Skandinavisk Motor Co. A/S havde anvendt et rabatsystem, der havde en sådan loyalitetsvirkning og kundebindingseffekt, at der forelå misbrug af dominerende stilling[1]. Da det endvidere ikke var godtgjort, at rabatsystemet omkostningsmæssigt afspejlede de fordele og den værdi, der for Skandinavisk Motor Co. A/S var forbundet med rabatordningen, fandt Konkurrenceankenævnet, at der forelå misbrug af dominerende stilling i strid med konkurrencelovens Pradan Auto Import A/S har siden 1. maj 1999 været en del af Semler Gruppen, sammen med bl.a. Skandinavisk Motor Co. A/S. Fra foråret 2004[2] har Skandinavisk Motor Co. A/S overtaget bl.a. importen af Škoda fra Pradan. 8. Styrelsen finder at Pradan Auto Import A/S ved at anvende det nævnte rabatsystem har misbrugt sin dominerende stilling til at holde konkurrenterne ud af markedet, jf. konkurrencelovens 11, stk. 1. Yderligere er der med købsmålsrabatten og de tilknyttede rabatter blevet anvendt ulige vilkår for ydelser af samme værdi overfor handelspartnere, som derved blev stillet ringere i konkurrencen. Det er et misbrug af dominerende stilling, jf. konkurrencelovens 11, stk. 1, jf. stk. 3, nr. 3.

2 Afgørelse 9. Det af Pradan Auto Import A/S anvendte rabatsystem udgør et misbrug af dominerende stilling efter 11, stk. 1, jf. stk. 3 nr. 3, idet det havde til formål at holde konkurrenterne ude af markedet. Høring 10. Udkast til Konkurrencestyrelsens afgørelse har, jf. konkurrencelovens 15 a, været i høring hos indklagede i sagen Pradan Auto Import A/S, der nu er fusioneret ind i Skandinavisk Motor Co. A/S. Hovedpunkterne i høringssvarene er indarbejdet og kommenteret under de relevante punkter i notatet. Det bemærkes, at de i høringssvarene anførte referencer til styrelsens afgørelse ikke stemmer overens med nummereringen i nærværende notat Indklagede har yderligere indsendt Kommissionens begrundede forslag til ændring af direktiv 98/71 om mønsterbeskyttelse, vedlagt en række svar på Frequently Asked Questions og indklagedes egne kommentarer. 13. Dette er kommenteret på de relevante steder i notatet. Sagsfremstilling 14. Tage Winther, indehaver af T.W. Autodele, klagede d. 11. juni 2004 til Konkurrencestyrelsen over, at Pradan Auto Import A/S (herefter Pradan) misbrugte sin dominerende stilling på markedet for originale reservedele til biler af mærket Škoda. 15. Klager hævdede, at Pradan Auto Import A/S anvendte rabatsystemer, der gjorde det umuligt for ham at sælge til autoriserede Škoda-reparatører, på trods af at han var langt billigere på stort set alle produkter. 16. Konkurrencestyrelsen udbad sig derfor oplysninger fra Pradan, om de rabatsystemer de anvendte i samhandelsforholdet med deres autoriserede reparatører (autoriserede Škodareparatører). 17. Et af de rabatsystemer Pradan anvendte var baseret på købsmål. Det blev beregnet ud fra antallet af 0-5 år gamle biler hjemmehørende i den enkelte reparatørs område, og hvor stor en del af Pradans samlede reservedelssalg den enkelte reparatør på denne baggrund burde have tegnet sig for. 18. Opnåelse af købsmålet var en betingelse for dels at få købsmålsrabatten, dels for at få andre rabatter, og dels for ikke at få et vanskeligere købsmål i året efter. 19. Autoriserede reparatører vil altid have et stort indkøb hos den autoriserede importør. Dels fordi det ofte er svært at få reservedele til helt nye biler andre steder, og dels fordi de er forpligtet til fra denne at få leveret dele til reparationer omfattet af garanti, gratis service og tilbagekaldelse. Det er derfor en mindre del af det samlede indkøb, en alternativ leverandør skal konkurrere på.

3 20. Det var på den baggrund at klager mente, at Pradan Auto Import A/S rabatsystem forhindrede adgangen til markedet for alternative leverandører. Virksomhederne T.W. Autodele 21. T.W. Autodele indehaves af Tage Winther, der siden 1994 har parallelimporteret originale reservedele og ekstraudstyr til Skoda-biler. Pradan Auto Import A/S 22. Pradan Auto Import A/S er ansvarlig for salgs-, service- og marketingorganisationen fsva. Škoda i Danmark. Pradan har et forhandlernet med 56 autoriserede udsalgssteder og 71 autoriserede værksteder (servicepartnere) i Danmark. Kun én af forhandlerne har ikke tillige en service/reparatørkontrakt. 23. Pradan var tidligere ansvarlig for import af Škoda, men siden Pradan blev fusioneret ind i Skandinavisk Motor Co.[3], har Skandinavisk Motor Co. været ansvarlig for importen af såvel Škoda og SEAT, samt som hidtil VW og Audi (pr. 23. april 2004)[4]. Markedsbeskrivelse Produktmarkedet. 24. Konkurrencerådet har i Opel-sagen[5] vurderet Opel Danmarks ydelse af rabat ved de autoriserede forhandleres køb af reservedele hos Opel Danmark. I Opel-sagen blev det relevante produktmarked afgrænset til engrossalg af originale Opel reservedele[6]. 25. I Opel-sagen blev begrebet originale Opel reservedele forstået som reservedele godkendt af Opel-fabrikken. I sagen omfattede originale Opel reservedele derfor både reservedele importeret af Opel Danmark og fabriksgodkendte parallelimporterede reservedele. 26. Markedsafgrænsningen i Opel Danmark sagen er i overensstemmelse med markedsafgrænsningen i Rådets afgørelse af 21. juni 2000, Tage Winthers klage over Pradan Auto Import, jf. pkt Konkurrenceankenævnet stadfæstede ved kendelse af 31. maj 2001 Rådets afgørelse. 27. I SMC-sagen[7] blev produktmarkedet afgrænset som engrossalg af originale VW-reservedele og VW-reservedele af tilsvarende kvalitet[8]. Principielt var Konkurrencestyrelsen af den opfattelse, at markedet kunne afgrænses snævrere, nemlig som markedet for originale reservedele svarende til afgrænsningerne i ovennævnte sager, som blev besluttet af Konkurrencerådet og stadfæstet af Konkurrenceankenævnet. Men da SMC utvivlsomt også var dominerende på det bredere marked, og det derfor ikke var afgørende, om den ene eller den anden markedsafgrænsning blev lagt til grund, fandt styrelsen det ikke afgørende i denne sag at fastholde den snævre afgrænsning.

4 28. Der er generelt betydelig uigennemsigtighed omkring begreberne originale og uoriginale reservedele samt reservedele af tilsvarende kvalitet. 29. Kommissionens forordning (EF) nr. 1400/2002 forsøger at skabe juridisk klarhed over begreberne. Heri defineres originale reservedele som dele, der kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges ved samling af et motorkøretøj, og som fremstilles efter motorkøretøjsproducentens specifikationer[9]. 30. Et nyt begreb reservedele af tilsvarende kvalitet introduceres også i forordningen. Begrebet dækker over reservedele, der fremstilles af en virksomhed, der på et hvilket som helst tidspunkt kan certificere, at de pågældende dele kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges eller blev brugt ved samlingen af motorkøretøjet[10]. 31. Styrelsen er af den opfattelse, at originale Škoda-reservedele og Škoda-reservedele af tilsvarende kvalitet tilhører forskellige produktmarkeder i konkurrencelovens forstand. 32. Før ikrafttrædelsen af 1400/2002 var der i branchen en forståelse af begreberne originale/uoriginale reservedele, som var skabt af branchen selv. Det var lykkedes bilproducenterne at få udbredt den forståelse, at originale reservedele var reservedele leveret gennem deres distributionssystem, og derfor af en særligt høj kvalitet. Dette til trods for, at de dele, der var originale, i de fleste tilfælde var produceret af de samme underleverandører som de uoriginale. Bilproducenterne fik altså skabt det indtryk, at der kunne være store kvalitetsmæssige forskelle på to dele, der var produceret på den samme fabrik. 33. Det er den opfattelse, forordning 1400/2002 forsøger at gøre op med, ved at definere begrebet originale reservedele bredere[11]. 34. Betegnelsen reservedele af tilsvarende kvalitet har tilsyneladende sværere ved at slå igennem. Her skelner branchen stadig mellem originale (om end gradvist mere i forordningens end i den traditionelle forstand) og uoriginale dele uden at anvende den kvalitative status som reservedele af tilsvarende kvalitet er blevet tildelt af forordning 1400/2002[12]. Dette understreges af handelsmønstrene for de alternative leverandører, som retter deres markedsføring mod Škoda-specialiserede værksteder (nuværende eller i det mindste tidligere autoriserede Škodareparatører). T.W. Autodele og PM Parts handler stort set udelukkende med originale dele[13] (hhv. 95 % og 100 % vedkommende). Derimod solgte FTZ som har de mærkeneutrale/flermærke værkstederne som primære kunder, reservedele til Škoda-biler (der i et vist omfang også overlappede med reservedele til Audi, VW og Seat) for [...] kr.; men kun originale Škodareservedele[14] for [...] kr. eller 0,2 % af deres salg. 35. Det er Konkurrencestyrelsens vurdering, at markedssituationen er den, at produktmarkederne stadig er adskilt i ét for originale reservedele (i forordning 1400/2002 s bredere forstand), i ét for uoriginale reservedele af tilsvarende kvalitet og i ét for uoriginale reservedele der ikke er af tilsvarende kvalitet. 36. Det kan dog ikke ganske udelukkes, at der i nogle tilfælde vil være en vis konkurrence mellem originale reservedele og reservedele af tilsvarende kvalitet. Pradans andel af salget til detailleddet i Danmark udgør 77,4 % på markedet for originale reservedele. Pradans andel af det samlede salg af originale reservedele og reservedele af tilsvarende kvalitet udgør 50,0 %.

5 37. I forhold til opgørelsen af markedsandele er det dog værd at bemærke, at når omsætningerne for reservedele af tilsvarende kvalitet medregnes, indgår salg af dele, der kan bruges til flere forskellige bilmærker (Škoda, Seat, Audi og VW), med en meget væsentlig andel. 38. På markedet for originale reservedele, har Pradan jf. tabel 1 en markedsandel på 77,4 %. Hvis hele omsætningen af alle dele af tilsvarende kvalitet medregnes, udgør Pradans markedsandel 50,0 %. Dette tal er vel at mærke ikke retvisende i forhold til Pradans markedsandel hvad angår de Škoda-specifikke dele, da nævneren også indeholder salg til Audi, VW osv. Den Škoda-specifikke markedsandel vil ligge væsentlig tættere på de 77,4 % end på de 50,0 %. I 2003 omsatte markedets aktører således: Tabel 1: Markedsandele for leverandører af Škoda-reservedele i Danmark[15]. Aktør Omsætning i kr. Originale dele Markedsandel Omsætning i kr. Originale dele og dele af tilsvarende kvalitet. Markedsandel Pradan ,4 % ,0 % TWA [...] [...] [...] [...] Mekonomen [...] [...] [...] [...] FTZ [...] [...] [...] [...] PM Parts [...] [...] [...] [...] I alt % % 39. Der findes dog også en lang række reservedele særligt til nyere biler som ikke produceres i kopiform. Her fås altså kun de originale dele (i forordning 1400/2002 s bredere forstand). 40. Klager i sagen, Tage Winther, har udarbejdet lister der viser hans skøn over dele der med stor sikkerhed bliver produceret alternativt (markerede med sort), dele der muligvis bliver produceret alternativt (markerede med gråt) og dele der efter Tage Winthers oplysninger ikke produceres alternativt (ikke markerede). 41. Konkurrencestyrelsen er samlet set af den opfattelse, at produktmarkedet skal afgrænses som markedet for originale Škoda-reservedele (i forordning 1400/2002 s bredere forstand)[16]. 42. Det anføres i høringssvaret fra Pradan, at den andel af de reservedele som Pradan har solgt til de autoriserede reparatører til brug ved garantireparationer og andre importørbetalte reparationer, ikke skal medregnes ved beregningen af Pradans markedsandel. Reparatørerne har ikke mulighed for at vælge leverandør til disse reservedele, men er forpligtet til at få dem leveret fra Pradan. De udgør derfor et ganske særligt marked. 43. Det er Konkurrencestyrelsens opfattelse, at dette salg bør medregnes ved beregningen af Pradans markedsandel, og dermed ved vurderingen af Pradans markedsstyrke.

6 44. De muligheder Pradan har for stordriftsfordele eksempelvis ved indkøb og levering - mindskes ikke, men forstærkes af, at Pradan er garanteret afsætning af en betydningsfuld andel af de reservedele Pradan indkøber. At Pradan ikke kan udsættes for konkurrence på dette salg, gør ikke Pradans markedsstyrke mindre end markedsandelen indikerer, men derimod større. 45. Det anføres i Kommissionens begrundede forslag til ændring af direktiv 98/71 om mønsterbeskyttelse, at bilproducenterne (og dermed importørerne på de nationale markeder) vil have et monopol på de mønsterbeskyttede dele (udvendige dele, såsom karrosseridele, ruder, lygter o.l.). Det bemærkes i denne forbindelse, at der faktisk at tale om et stort antal relevante markeder indenfor det ovenfor definerede, idet reservedele omfatter en lang række produkter, der ikke kan substituere hinanden (en kilerem er således ikke substituerbar med en forskærm). Markedsstyrken skal i princippet vurderes på disse markeder, jf. punkterne Det geografiske marked 46. Det anføres i høringssvaret, at det geografiske marked ikke kan afgrænses til et nationalt, men derimod skal afgrænses som et marked der dækker Norden eller muligvis hele det fælleseuropæiske marked. 47. Det danske reservedelsmarked adskiller sig væsentligt fra de øvrige landes markeder i EU. Resultatet af adskillige undersøgelser viser entydigt, at prisniveauet for reservedele i Danmark er det højeste i Europa. 48. Resultaterne fra de internationale prisundersøgelser bestrides ikke i branchen. Tværtimod fastslår branchen, at det er nødvendigt at tage højere priser for reservedele i Danmark som en naturlig konsekvens af de lave avancer på salget af nye biler, der er en følge af den høje danske registreringsafgift. 49. Det anføres i Kommissionens begrundede forslag til ændring af direktiv 98/71 om mønsterbeskyttelse, at reservedelspriserne på mønsterbeskyttede dele er højere i de lande der har mønsterbeskyttelse[17], end i de lande der ikke har. 50. De europæiske forsikringsselskaber, der forsikrer biler, og på europæisk plan bruger ca. 127,5 mia. kr. pr. år på autoreservedele i forbindelse med reparation af autoskader, udarbejder årligt en rapport om priserne på reservedele[18]. 51. Gennem deres europæiske organisation CEA (Comité Européen des Assurances) er der hvert år gennem de seneste år blevet gennemført en undersøgelse af reservedelspriserne på et udvalg af 12 skadesdele på nogle af de mest populære bilmærker. Modellerne er valgt ud fra, at de skal være til stede på alle de undersøgte markeder i en standardversion, så en sammenligning er mulig. 52. I tabel 2 er vist et index over forskellene i reservedelspriserne i 15 europæiske lande på grundlag af den årlige rapport fra CEA. Tabel 2: Korrigeret index for gennemsnitspris på 12 reservedele i 15 europæiske lande[19]. Land Index

7 Tyskland 100 Spanien 104 Frankrig 108 Østrig 109 Tjekkiet 102 Italien 110 Belgien 111 Sverige 124 Ungarn 109 Grækenland 114 UK 105 Finland 124 Schweiz 120 Norge 137 Danmark 129 Gennemsnit De betydelige prisforskelle for reservedele indikerer, at Danmark udgør et selvstændigt relevant geografisk marked i konkurrencelovens forstand. 54. Styrelsens undersøgelse fra 2001 viste, at værkstederne ikke foretog selvstændig parallelimport. Grunden var, anførte værkstederne, at det ikke passer sammen med den måde værkstederne fungerer på. Værkstederne angav, at hvis man skal købe ind i form af parallelimport, er det nødvendigt at ligge med et lager med mange reservedele. Værkstederne ønsker ikke at opbygge større lagre af reservedele og har ofte brug for at skaffe sig en reservedel med meget kort varsel. Hertil kommer, at der ofte er ustabilitet i udenlandske leverandørers leverancer, så det ikke altid er muligt at få reservedelene, når de skal bruges[20]. 55. Værkstedernes behov for hurtig levering og deres mangel på lagerkapacitet er ikke blevet mindre. Prisforskellene i forhold til udlandet er faldet (Danmark lå på index 155 i år 2000). Dette har gjort det mindre rentabelt selv at parallelimportere. Incitamentet prisforskellen er blevet markant mindre. 56. De betydelige prisforskelle for reservedele samt detailleddets forretningsgang og præferencer indebærer, at Danmark udgør et selvstændigt relevant geografisk marked i konkurrencelovens forstand. 57. I alle hidtidige sager om autoreservedele i Danmark er det geografiske marked blevet fastlagt til Danmark: Konkurrencerådets afgørelse af 28. november 2001 om Opel Danmarks rabatsystem[21], Konkurrencerådets afgørelse af 19. juni 2002[22] fastholdt ved Konkurrenceankenævnets afgørelse af 18. august 2003 om Skandinavisk Motor Co. s rabatsystem, Konkurrencerådets afgørelse af 21.

8 juni 2000[23] fastholdt ved Konkurrenceankenævnets kendelse af 31. maj 2001 om Pradan Auto Imports auditering af reservedelslagre. 58. Det fremgår af Kommissionens begrundede forslag til ændring af direktiv 98/71 om mønsterbeskyttelse, at markedet for så vidt angår de dele der er beskyttet af mønsterbeskyttelse, er forvredet, idet nogle lande (heriblandt Danmark) yder denne mønsterbeskyttelse, mens nogle lande ikke gør. Kommissionen konkluderer således, at I automobilsektoren, som er den sektor der er mest berørt, fungerer det indre marked for nye biler, men ikke for reservedele til dem. Samhandelspåvirkning 59. Det er Konkurrencestyrelsens vurdering, at sagen ikke mærkbart påvirker samhandelen mellem medlemsstaterne. I denne vurdering har Konkurrencestyrelsen særligt lagt vægt på, at aftalen ikke omfatter flere medlemsstater, at aftalen ikke vedrører eksport og kun indirekte berører import. Pradans stilling på det relevante marked 60. Af EF-Domstolens praksis fremgår det, at der er tale om dominans, når en virksomheds økonomiske magtposition sætter virksomheden i stand til at hindre, at der opretholdes en effektiv konkurrence på det relevante marked, idet den kan udvise en i betydeligt omfang uafhængig adfærd overfor sine konkurrenter og kunder og i sidste instans over forbrugerne. En sådan stilling udelukker ikke, at der består en vis konkurrence, men den sætter det dominerende firma i stand til at, om end ikke bestemme, så dog i det mindste mærkbart at øve indflydelse på de vilkår, hvorunder konkurrenten udvikler sig, og under alle omstændigheder i vidt omfang i stand til at handle uden af skulle tage hensyn hertil og uden at denne adfærd er til skade for virksomheden[24]. 61. Dominans er derfor styrke til at forhindre effektiv konkurrence. En sådan styrke kan omfatte evnen til at eliminere eller kraftigt svække den eksisterende konkurrence eller at forhindre potentielle konkurrenter i at komme ind på markedet[25]. 62. Det relevante marked i den foreliggende sag er markedet for originale reservedele i Danmark. 63. Pradan solgte i 2003 reservedele for kr. Det svarer til en markedsandel på 77,4 % på markedet for originale reservedele. 64. Udover Pradan findes der på markedet fire aktører af nævneværdig størrelse. Sammen med Pradan må disse aktører antages at have % af markedet. De fire øvrige aktører er klager i sagen, T.W. autodele samt PM Parts, Mekonomen og FTZ. Disse aktører er fastlagt ved rundspørge til værksteder specialiseret i Škoda. 65. Pradan har som den eneste mulighed for at autorisere reparatører og forhandlere som hhv. autoriserede Škoda-reparatører, og som autoriserede Škoda-forhandlere. 66. Autorisationen som reparatør skal gives til alle, der opfylder de objektive betingelser[26]. De har mulighed for, jf. forordning 1400/2002, artikel 1, stk. 1, litra b)[27], at forpligte de autoriserede reparatører til at købe 30 % af deres varer hos dem.

9 67. Autorisationen som forhandler kan Pradan frit bestemme over og opsige med to års varsel. Den underliggende trussel om opsigelse af forhandlerkontrakten er derfor en faktor af betydning, idet de fleste (ca. 75 %) af de autoriserede reparatører også er forhandlere og nødigt vil undvære den del af deres forretning. Typisk vil de have foretaget store investeringer i at få deres lokaler indrettet på en særlig måde efter Škodas anvisninger. Værdien af disse investeringer er stort set udelukkende forbundet med goodwill. En goodwill der forsvinder, hvis autorisationen ikke fornys. 68. Muligheden for at autorisere reparatører og forhandlere som udgør langt den største del af kundegrundlaget på markedet for originale Škoda-reservedele, og Škoda-reservedele af tilsvarende kvalitet er således en faktor af stor betydning ved den samlede vurdering af Pradans markedsstyrke. 69. Tidligere praksis har fundet, at Pradan indtog en dominerende stilling på markedet for originale reservedele: Konkurrencerådets afgørelser af 21. juni 2000 og 28. november 2001, samt Konkurrenceankenævnets kendelse af 31. maj End ikke en markedsandel på 77,4 % på markedet for originale reservedele giver et helt dækkende billede af Pradans styrke på markedet. Pradan sælger kun til autoriserede reparatører. Pradans markedsandel blandt disse er tættere på 100 %, mens de alternative leverandører må konkurrere om de uautoriserede reparatører. De autoriserede reparatører er særligt attraktive kunder, fordi de har foretaget så forholdsvis store investeringer for at specialisere sig i netop Škoda og derfor er meget loyale overfor produktet. 71. Som ovenfor anført vil en markedsandel på 50 % normalt i sig selv udgøre beviset for, at der foreligger en dominerende stilling. Pradans markedsandel er på det relevante marked 77,4 %. 72. Som det fremgår af Kommissionens begrundede forslag til ændring af direktiv 98/71 om mønsterbeskyttelse, vil bilproducenten, og dermed importøren, på en række reservedele have et monopol, fordi de har eneret til at fremstille disse dele. 73. Som det fremgår af Ankenævnets kendelse i LK-sagen[28], kan der statueres misbrug af dominerende stilling på et marked, hvor det er fastslået at der foreligger en dominerende stilling på nogle af de produkter, der tilhører produktmarkedet, men hver for sig udgør selvstændige, ikkesubstituerbare produktmarkeder. 74. Pradans særlige forhold til de autoriserede forhandlere/reparatører skal medtages ved vurderingen af Pradans markedsstyrke. Pradan har mulighed for at fratage de reparatører, der tillige er forhandlere deres forhandlerstatus. En betragtelig del af disse reparatørers goodwill er forbundet med deres forhandlerstatus, som de derfor er stærkt interesseret i at bevare. Herudover kan Pradan kræve af de autoriserede reparatører, at de udelukkende anvender dele leveret af Pradan i forbindelse med reparationer omfattet af garanti, gratis service og tilbagekaldelser. 75. I praksis står importørerne i en stærk position overfor reparatørerne. Det forhold indgik med stor vægt ved Konkurrencerådets afgørelse af 21. juni 2000, hvor der blev meddelt påbud om at ophøre med at foretage fysisk kontrol af reparatørernes lagre. Afgørelsen blev stadfæstet af Konkurrenceankenævnet ved kendelse af 31. maj I kendelsen bemærkede ankenævnet, at det ikke kunne kritiseres, at Konkurrencerådet - med henblik på en stillingtagen til, om der forelå grundlag for at skride ind i medfør af Konkurrencelovens 11 - havde lagt til grund, at Pradan

10 havde foretaget fysisk kontrol af Škodaforhandlernes reservedelslagre for at se, om der var reservedele fra andre leverandører. 76. Pradan har med en markedsandel på det relevante marked på 77,4 %, og deres betydelige indflydelse på en stor del af køberne, en dominerende stilling. 77. Det anføres i høringssvaret at forhandlerne af nye biler, og udvælgelsen heraf, intet har at gøre med autorisationsordningen for reparatører. 78. Det er Konkurrencestyrelsens opfattelse, at de to ordninger i høj grad er forbundne. Af de 72 autoriserede reparatører i Danmark, er de 54 tillige autoriserede forhandlere, mens det altså kun er de 18 der ikke er det. 79. En autoriseret forhandler kan opsiges med to års varsel eller med et års varsel, i tilfælde af en gennemgribende reorganisering af netværket[29]. Hvis en forhandler opsiges, mister han muligheden for den indtægt der hidrører fra salget af biler. Herudover mister han den direkte adgang til nye eftermarkedskunder, idet en stor andel af bilkøbere får serviceret og repareret deres bil, der hvor de har købt den. 80. Til illustration af betydningen af indtjeningen fra eftermarkedet, nævner McKinsey rapport fra 2003, at bilfabrikkerne tjener mere end dobbelt så meget på at sælge reservedele som på at sælge nye biler[30]. Forholdet må antages at være endnu mere skævt i Danmark som følge af afgiftsforholdenes prispåvirkning. 81. De 54 autoriserede Škoda-reparatører, der tillige er autoriserede forhandlere, har således en åbenbar interesse i ikke at komme på kant med Škoda-importøren. 82. Hvad angår de autoriserede reparatører, så har de en åbenbar interesse i at bevare deres autorisation som Škoda-reparatører. Autorisationen giver ret til at markedsføre sig med brug af Škodas varemærker, og den giver adgang til at udføre reparationer omfattet af garanti, gratis service og tilbagekaldelser (ydelser, som importøren betaler for). Herudover giver autorisationen også en væsentlig bedre stilling på markedet for reparation af nye biler (0-4 år gamle), idet ejere af nye biler, der selv skal betale for reparationen, hovedsageligt får foretaget denne på et autoriseret værksted[31]. Når der er tale om forsikringsdækket arbejde, bliver reparationen ligeledes i størstedelen af tilfældene foretaget på et autoriseret værksted[32]. Autoriserede reparatører reparerer således først og fremmest biler af det pågældende mærke, og vil derfor miste det meste af deres kundekreds, hvis de mister deres autorisation. 83. Autoriserede reparatører kan ikke opsiges, så længe de opfylder de objektive, saglige kriterier, fastlagt af importøren[33]. Kontrakten kan dog hæves, hvis der er tale om væsentlig misligholdelse. En sådan ophævelse vil i overensstemmelse med det ovenfor anførte medføre et tab af goodwill. Den goodwill skal genopbygges, mere eller mindre fra bunden, hvis ophævelsen senere viser sig at have været uberettiget. 84. Det er derfor ikke ualmindeligt, at reparatører agerer som om de i praksis er udsat for et pres, som de burde være beskyttet imod. Eksempler på det er Konkurrencerådets afgørelse af 21. juni 2000 fastholdt ved Konkurrenceankenævnets kendelse af 31. maj 2001 om Pradan Auto Imports

11 auditering af reservedelslagre og Konkurrencerådets afgørelse af 25. maj 2005 Bertelsen Bilers klage over Toyota Danmark A/S[34]. 85. Motorkøretøjsforordningens indførelse er en konsekvens af, at erfaringerne med selve autobranchen har vist et behov for strengere regler end de generelle regler for vertikale aftaler i Kommissionens Forordning (EF) nr. 2790/1999[35]. Autoriserede reparatører og forhandlere står således generelt svagere i forholdet til importøren, end aftagere gør generelt i andre vertikale samhandelsforhold. 86. Det fremgår af Kommissionens begrundede forslag til ændring af direktiv 98/71 om mønsterbeskyttelse, at en ophævelse af mønsterbeskyttelsen på reservedele (ydre dele) ifølge Kommissionens opfattelse på sigt vil medføre et mere dynamisk marked og dermed en forbedret konkurrencesituation. Kommissionen påpeger dog, at selv på liberaliserede markeder som eksempelvis Det Forenede Kongerige, har producenterne indtil [16/09/2004] bibeholdt 95% af hovedmarkedet for karrosseridele. Kommissionen er af den holdning, af mønsterbeskyttelsen er en medvirkende årsag til producenternes (og dermed importørernes) fastholdelse af deres monopolstilling på den relevante del af eftermarkedet. 87. Pradan Auto Import A/S har derfor en dominerende stilling på markedet for originale Škodareservedele i Danmark. Dels fordi de har en dominerende stilling på markedet generelt, med en markedsandel på 77,4%, og dels fordi de på en række områder har et monopol, enten i kraft af mønsterbeskyttelse, eller i kraft af eksklusivaftaler med producenten. Disse monopoler vil også eksistere, hvis markedet afgrænses bredere, som markedet for originale reservedele og dele af tilsvarende kvalitet. I den forbindelse bemærkes det, at mange dele kun produceres i en original udgave[36]. Pradan Auto Import A/S s handlinger skal derfor vurderes i forhold til konkurrencelovens 11. Beskrivelse af adfærden 88. Pradan har oplyst at: [...] den faste rabat suppleres af kampagnebestemte ekstrarabatter, der ydes på baggrund af det samlede køb af reservedele, i et givet kvartal. Den seneste ekstrarabatkampagne er beskrevet i vedlagte Reservedelsinformation nr. 32/04 af 3. maj Pradan uddybede efterfølgende, at ekstrarabat- kampagnen, uden undtagelse var blevet iværksat hver tredje måned siden 1. januar 2002 og således reelt havde løbet kontinuerligt siden[37]. Det rabatsystem der klages over har som minimum fungeret siden 1. januar Et nyt rabatsystem, fælles for alle SMC s fire mærker (Audi, VW, Seat og Škoda) trådte i kraft pr. 17. september SMC bestrider at indklagede system var ulovligt. Det er derfor relevant at få vurderet det indklagede system, for at få fastlagt retsstillingen på området. Købsmålsrabatten 90. Ekstrarabatkampagnen var bygget op omkring en købsmålsrabat. Hvis reparatøren opnåede hans købsmål, udbetaltes et markedsføringstilskud på 5 % netto af det totale køb i det relevante kvartal. Hvis forhandleren var Škoda ISO certificeret servicepartner steg markedsføringstilskuddet til 6 %. Alle Škoda-forhandlere er nu ISO-certificerede[38].

12 91. Herudover gav opfyldelsen af købsmålet mulighed for at få udbetalt en ekstrarabat (altså ekstra i forhold til ekstrarabatkampagnen ) på såkaldte servicedele. Servicedele omfattede ifølge rabatinformationen varegrupperne B, C, D, F og N; men i praksis kunne Pradan ikke udskille salget af servicedele, så dette salg blev ansat til 35 % af det samlede salg. Rabatten blev altså givet på 35 % af det samlede køb uden at 35% af det samlede køb nødvendigvis kunne henføres til køb af disse dele. 92. Ekstrarabatsystemet var i hele perioden bygget op om trinvise rabatstigninger fra 1 5 %. Grænsebeløbene har dog ændret sig lidt. Til illustration anføres satserne for perioden 1. januar marts 2002 og for perioden 1. april juni 2004: Tabel 1: Pradans trinvise ekstrarabat 1. januar marts april juni 2004 à % ekstrarabat % ekstrarabat % ekstrarabat % ekstrarabat à à 5 % ekstrarabat 93. Den angivne ekstrarabat blev ydet på det beskrevne interval. Havde en reparatør eksempelvis købt reservedele for kr. i kvartalet 1. april 2004 til 30. juni 2004 blev købet af servicedele ansat til kr. (35 % af ). Så ville der blive udbetalt 3 % rabat på de kr. der oversteg kr., der ville blive udbetalt 2 % rabat på den del af købet der lå mellem kr. og kr., og der ville blive udbetalt 1 % rabat på den del af købet der lå mellem kr. og kr. 94. Det er et afgørende element af vurderingen af købsmålsrabatten i forhold til 11, at købsmålet skulle være opfyldt, for at man kunne komme i betragtning til denne ekstrarabat. 95. Som en sidste konsekvens af købsmålets opnåelse, udbetaltes yderligere 3 % ekstrarabat af det totale merkøb (den del der oversteg købsmålet). 96. Købsmålets opnåelse gav altså tre fordele: 1. Ret til 5 % eller 6 % markedsføringstilskud af nettokøbet i det indeværende kvartal. 2. Ret til ekstrarabat på servicedele trinvist stigende med op til 5 % rabat på sidste del af købet. 3. Ret til 3 % yderligere rabat (altså samlet 8 % eller 9 %) på den del af købet, der oversteg købsmålet. Købsmålets fastsættelse 97. Købsmålet fastsattes således: For de servicepartnere der i perioden 1. oktober (to år før) til 30. september (året før) havde opnået min. 90 % af landsgennemsnit i køb pr. bil i 5 års vognparken, fastsattes købsmålet som en ¼ af det realiserede køb i perioden med et fradrag på 10 % og et prisstigningstillæg på 3,5 %.

13 98. Reelt skulle man altså i det indeværende kvartal købe mindst lige så meget, som man købte i et gennemsnitligt kvartal året før minus 10 % + 3,5 %. 99. For de servicepartnere, der i samme periode ikke havde opnået min. 90 % af landsgennemsnit i køb pr. bil i 5 års vognparken, fastsattes købsmålet som en ¼ af det realiserede køb i perioden (et kvartal) med et prisstigningstillæg på 3,5 % De skulle altså købe mindst lige så meget, som de købte i et gennemsnitligt kvartal året før - plus 3,5 %[39] års vognparken opgjordes på baggrund af statistikker fra brancheforeningen De Danske Bilimportører og omfattede alle biler af mærket Škoda, der var indregistreret første gang i Danmark i de 5 år, der lå forud for den valgte referencedato. Det samlede antal Škoda-biler i denne 5 års vognpark var med henblik på Pradan s beregninger efterfølgende blevet fordelt mellem de autoriserede Škoda-service-partnere på baggrund af den enkelte servicepartners geografiske område, som var tildelt den enkelte servicepartner (og forhandler) i de kontrakter, der udløb pr. 30. september Landsgennemsnittet i køb pr. bil i 5 års vognparken var således blevet beregnet ved at dividere det samlede reservedelsindkøb foretaget hos Pradan med det samlede antal biler i 5 års vognparken på landsplan. Den enkelte autoriserede servicepartners gennemsnitlige reservedelsindkøb pr. bil i 5 års vognparken beregnedes på samme måde ved at dividere den enkeltes samlede reservedelsindkøb i perioden hos Pradan med den del af 5 års vognparken, der var registreret i det område, der indtil udgangen af september måned 2003 var den enkelte servicepartners tildelte geografiske område Købsmålsrabatten havde altså til formål at sikre, at Pradan skulle levere % af den mængde reservedele Pradan havde leveret året før. At dømme efter den tilfredshed med indkøb og rabatudbetalinger, som Pradan selv gav udtryk for i deres breve til reparatørerne, havde købsmålsrabatten den ønskede effekt. Det var derfor stort set umuligt for alternative leverandører at komme til at levere Škoda-reservedele til de autoriserede reparatører Det anføres i høringssvaret, at det ikke har været umuligt for alternative leverandører at komme til at levere Škoda-reservedele til de autoriserede reparatører, med henvisning til at tabel 1 (ovenfor) viser, at Pradans markedsandel på originale reservedele kun er 77,4 % Til dette bemærker Konkurrencestyrelsen, at de originale reservedele Pradan har solgt, udelukkende er solgt til de autoriserede reparatører, mens de originale reservedele solgt af de alternative leverandører primært er solgt til uautoriserede reparatører. Pradans andel af salget af reservedele til de autoriserede reparatører må derfor lægges til grund at ligge væsentligt højere end 77,4 %. Vurdering 105. En virksomheds ydelse af rabat og bonus vil som oftest være udtryk for en ensidig handling fra virksomhedens side og vurderes derfor efter konkurrencelovens 11. I det følgende vil Pradans ekstrarabatsystem derfor blive vurderet i forhold til konkurrencelovens En købsmålsrabat, som den Pradan har praktiseret, er egnet til at lukke adgangen til markedet. De autoriserede reparatører er blevet ansporet til at foretage hele deres indkøb hos Pradan. Det er

14 sket ved, at man på baggrund af deres hidtidige omsætning har fastsat købsmål, som udgjorde enten 90 eller 100 % (i begge tilfælde + 3,5 %) af deres køb hos Pradan i en tilsvarende periode året før. Et sådant system gør det meget vanskeligt for en alternativ leverandør at konkurrere på en del af det samlede salg, da den rabat den alternative leverandør yder, skal modsvare den rabat reparatøren kunne have fået på det samlede salg Følgende eksempel kan illustrere bindingen: En autoriseret reparatør (som har opnået ISO certificering som servicepartner) købte i perioden 1. oktober 2002 til 30. september 2003 reservedele for 3,9 mio. kr. I eksemplet antages, at han dermed opfyldte kravet om at opnå minimum 90 % af landsgennemsnittet i køb pr. bil i 5 års vognparken Hans købsmål i indeværende kvartal er derfor fastsat til ¼ af 3,9 mio.kr. minus 10% + prisstigningstillægget på 3,5%: kr. x 0,25 x 0,9 x 1,035 = ,50 kr Han har indkøbt for kr. og overvejer nu at foretage indkøb for ,50 kr. for at opnå købsmålet. Gør han det, vil det udløse et markedsføringstilskud på 6 % af ,50 kr.: ,75 kr Før købet udgør hans køb af servicedele 35% af kr. (jf. rabatbetingelserne), nemlig kr. Han er ikke berettiget til nogen rabat på dette køb, da han ikke har opnået købsmålet. Foretager han ekstrakøbet, så købsmålet opnås, udgør hans køb af servicedele 35 % af ,50 kr. hvilket er ,40. Han er så berettiget til følgende ekstrarabat (jf. tabel 2): 1 % af (interval : 519,99 kr. 2 % af (interval : 1219,98 kr. 3 % af (interval : 1799,97 kr. 4 % af (interval : 2479,96 kr. 5 % af 7873,4 (interval : 393,67 kr. I alt : 6413,57 kr Indkøbet for ,50 kr. udløser altså en ekstrarabat på 6413,57 kr. Samlet udløser indkøbet på kr. en udbetaling fra importøren på ,32 kr. (54.492, ,57) Hvis en alternativ leverandør skulle konkurrere om dette salg, skulle han yde en rabat på 56 % - for bare at matche prisen. Reparatøren har så stadig det problem, at han skal nå hans købsmål, hvis han året efter vil have mulighed for at opnå rabat ved 90 % i stedet for 100 % af årets købsmål De vilkår er umulige for de alternative leverandører at konkurrere med. Rabatsystemet har således objektivt til formål, at Pradan fastholder deres meget store andel af salget til de autoriserede reparatører Det anføres i høringssvaret, at indklagede ikke er enig med styrelsen i, at virkningerne af rabatsystemet er så dramatiske, som illustreret af styrelsen ovenfor.

15 115. Styrelsen har med eksemplet forsøgt at illustrere, at konkurrencen på marginalkøbet udelukkes. Pradan er i forvejen sikret et meget stort salg til reparatørerne, bl.a. grundet deres eneret til at levere dele til garanti, gratis service og reparation, og grundet mønsterbeskyttelsen af nogle dele. Mange nye dele vil også kun kunne leveres gennem det autoriserede netværk, da de dels er så nye, at de ikke er blevet kopierede endnu, og dels fordi bilproducenten har en eksklusivaftale med reservedelsproducenten (som er underleverandør ved fremstillingen af bilen) Det er derfor kun på marginalkøbet der kan opstå konkurrence. Den konkurrence forvrides eller fjernes helt af det rabatsystem Pradan har anvendt Herudover medfører systemet også prisdiskriminering af samhandelspartnere, som har indflydelse på konkurrencen mellem disse. En reparatør kan eksempelvis opnå en meget stor rabat ved køb for X kroner, hvis dette beløb ligger over hans købsmål, idet han får markedsføringstilskuddet, ekstrarabatten og evt. 3 % ekstrarabatten for den del af købet, der ligger over hans købsmål, mens en anden reparatør ingen rabat får på et køb for X kroner, fordi hans købsmål var større end X Det er et misbrug af dominerende stilling i strid med 11, stk. 3, nr. 3, når en virksomheds rabat- og bonusordninger hindrer konkurrenters adgang til markedet ved at afskære disse fra at komme i kontakt med den dominerende virksomheds kunder, og ikke har sparede omkostninger som grundlag Sådanne rabatter tager sigte på at gøre det mest muligt attraktivt for den dominerende virksomheds kunder at foretage samtlige af deres indkøb hos virksomheden. Det problematiske set ud fra en konkurrenceretlig vinkel i ydelsen af sådanne rabatter er kundebindingseffekten og dermed afskærmning af konkurrencen, idet den dominerende virksomheds position yderligere forstærkes. Typiske eksempler herpå er loyalitetsrabatter som dem Pradan her har anvendt (også kaldet troskabsrabatter), som ydes netop med det formål at tilskynde af, at kunden foretager alle eller betydelige dele af sine indkøb hos den dominerende virksomhed En konkurrent, som ønsker at dække en eventuel mindre del af den pågældende kundes behov, vil ikke kunne nøjes med at yde en rabat, der procentmæssigt svarer til loyalitetsrabatten, men vil skulle yde en uforholdsmæssig højere rabat for, at kunden overhovedet skulle fatte interesse for konkurrenten taget i betragtning, at kunden kan risikere at miste loyalitetsrabatten, som netop er baseret på, at kunden foretager indkøbene hos den dominerende virksomhed. For konkurrenten vil ydelsen af en sådan rabat for en uforholdsmæssig lille mængde være aldeles urentabelt [40]. Referenceperioden 121. I praksis har referenceperiodens længde haft indflydelse på vurderingen af, hvor problematisk et rabatsystem er blevet anset for at være. Ved en referenceperiode på tre måneder vil der kun kunne gribes ind overfor relativt højere rabatter, end hvis referenceperioden var eksempelvis et år[41] Det anføres i høringssvaret, at forordning 1400/2002 (Motorkøretøjsforordningen) ikke er et udslag af, at der stilles særligt skrappe krav til aktørerne i motorkøretøjsbranchen. 1400/2002 er udstedt som en gruppefritagelsesforordning, fordi Kommissionen i 2002 fortsat vurderede, at helt særlige forhold gjorde sig gældende inden for motorkøretøjsbranchen. Så særlige er disse forhold, at

16 konkurrencebegrænsninger der ellers ville være forbudt efter Traktatens artikel 81, alligevel må tillades Konkurrencestyrelsen bemærker hertil, at de generelle regler for vertikale aftaler er beskrevet i den generelle gruppefritagelse for sådanne aftaler i forordning (EF) nr. 2790/1999. Kommissionen besluttede imidlertid på baggrund af erfaringer indsamlet indenfor motorkøretøjsbranchen, at der inden for denne branche var behov for strengere regler end bestemmelserne i Kommissionens forordning (EF) nr. 2790/1999[42]. Af Motorkøretøjsforordningen fremgår det: [ ] at der inden for denne branche er behov for regler, som er strengere end bestemmelserne i Kommissionens forordning (EF) nr. 2790/1999 af 22. december 1999 om anvendelse af EF-traktatens artikel 81, stk. 3, på kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis [43] Motorkøretøjsforordningen er således et udslag af, at der stilles strengere krav til aktørerne i motorkøretøjsbranchen Det er på ingen måde udelukket at gribe ind overfor loyalitetsrabatter med en referenceperiode på tre måneder, især ikke når der er tale om marginale købsmålsrabatter af en størrelse som i denne sag. I dom afsagt af Retten i Første Instans, Irish Sugar[44] blev et rabatsystem med en referenceperiode på tre måneder fundet at være et misbrug af dominerende stilling[45]. Retten lagde i sin afgørelse vægt på, at [ ] Rabatten er ikke baseret på nogen økonomisk ydelse, der begrunder denne fordel, men tilsigter at fjerne eller begrænse køberens frie mulighed for at vælge forsyningskilder og blokere for andre leverandørers adgang til markedet [46]. Herefter henviser Retten til dommens præmis 114, hvori der henvises til Michelin-dommen[47] (præmis 73) og Hoffmann-La Roche-dommen[48] (præmis 90). Af Irish Sugar kan derfor udledes, at gældende praksis omkring ulovlige rabatter og misbrug af dominerende stilling kan anvendes fuldt ud - også ved referenceperioder på tre måneder Endelig er det værd at bemærke, at de negative konsekvenser af ikke at opnå købsmålet, kan mærkes i langt mere end tre måneder. Købsmålet skal ganske vist opnås for perioder af tre måneder ad gangen; men hvorvidt købsmålet rent faktisk opnås, har indflydelse på rabatmulighederne et helt år, idet købsmålet som ovenfor anført fastsættes til 90 % eller til 100 % af det foregående års køb, alt efter om man i referenceåret før opnåede min. 90 % af landsgennemsnittet Det anføres i høringssvaret, at den praksis Konkurrencestyrelsen henviser til i nærværende notat (dansk såvel som EU-praksis) ikke er særlig velegnet til at udgøre et grundlag for vurderingen af det af Pradan anvendte rabatsystem Det anføres i høringssvaret, at købsmålsberegningen har været gennemsigtig og letpåvirkelig, og at rabatsystemet derved ikke har haft nogen loyalitetsskabende effekt Det er Konkurrencestyrelsens opfattelse, at købsmålsberegningen ikke var gennemsigtig, men tværtimod egnet til at skabe en sådan grad af forvirring og usikkerhed, at det eneste der har fremstået som klart og sikkert var, at det at samle sine køb hos Pradan var en fornuftig ide. Dansk praksis Skandinavisk Motor Co. A/S.

17 130. Af relevant dansk praksis kan nævnes Konkurrenceankenævnets kendelse af 18. august 2003 i sag j.nr , Skandinavisk Motor Co. A/S (SMC) mod Konkurrencerådet. Her blev SMC kendt skyldige i misbrug af dominerende stilling i strid med konkurrencelovens 11, for at have anvendt et rabatsystem, der havde store ligheder med det, som Pradan Auto Import A/S har anvendt SMC havde bl.a. implementeret en købsmålsrabat. Forhandlerne fik en rabat på [...] % af det totale reservedelskøb i kvartalet, hvis forhandlerens totale reservedelskøb oversteg købsmålet Købsmålet blev beregnet som forhandlerens køb i samme kvartal året før med et fradrag på 25 % og et prisstigningstillæg på 2,3%[49] Til sammenligning var Pradans system væsentlig mere restriktivt, idet der kun for nogles vedkommende gives et fradrag i købsmålet, og da kun på 10%. Yderligere udgør prisstigningstillægget for Pradans vedkommende 3,5% Konkurrenceankenævnet stadfæstede i sin kendelse Konkurrencerådets afgørelse, hvorefter SMC s rabatsystem udgjorde et misbrug af dominerende stilling, idet rabatsystemet tilsigtede, at forhandlerne foretog samtlige eller hovedparten af deres indkøb af reservedele hos SMC, og dermed hindrede alternative reservedelsleverandørers adgang til kunderne, jf. konkurrencelovens 11, stk. 1, jf. 11, stk. 3, nr. 1. EU-praksis Michelin 135. Fra EU-praksis er blandt andet Michelin-sagen[50] af relevans. Domstolen stadfæstede Kommissionens beslutning om, at Michelin havde overtrådt Traktatens art. 86 (82) ved at binde forhandlerne til sig ved hjælp af rabatter, der byggede på salgsmål[51]. Selvom forskellen i rabatsatserne ved gennemførsel af maksimumssalgsmålet og manglende gennemførsel af minimumssalgsmålet var meget beskedne (mellem 0,2 pct. og 0,4 pct.), førte systemet alligevel til, at forhandlerne blev udsat for et betydeligt pres for at opnå Michelins salgsmål[52]. I forhold til Pradans rabatsystem er det værd at bemærke, at Pradans købsmålsrabat er mellem 12,5 og 30 gange større end Michelins (5 % / 0,4 % hhv. 6 % / 0,2 %) EF-Domstolen udtalte i Michelin-sagen, at vedrørende anvendelsen af artikel 86 (82) på en rabatordning, der bygger på salgsmål, skal først bemærkes, at artikel 86 (82) med det deri indeholdte forbud mod misbrug af dominerende stilling på markedet [ ] er rettet mod de former for adfærd, som er egnet til at påvirke strukturen på et marked, hvor der netop som følge af den omhandlede virksomheds tilstedeværelse foregår en mindre stærk konkurrence, og som skaber hindringer for opretholdelsen eller en skærpelse af den konkurrence, der stadig findes på markedet, idet der anvendes metoder, der adskiller sig fra, hvad der må anses for normalt i forbindelse med erhvervsdrivendes udbud af varer og tjenesteydelser.[53] 137. Kommissionen hvis afgørelse blev opretholdt af EF-domstolen - udtalte i sin behandling af sagen, at den fremover ville kræve: 138. at ethvert rabatsystem, som NBIM anvender for nye dæk til lastvogne og busser, osv. bør være udformet på en sådan måde, at der, bortset fra kortfristede foranstaltninger, ikke ydes nogen

18 rabat, som ikke står i direkte forbindelse med en faktisk formindskelse af producentens omkostninger; godtgørelsen til forhandlerne af Michelin-dæk skal svare til de funktioner, de faktisk udøver, og de tjenesteydelser, de faktisk præsterer, og som mindsker producentens byrder [54] Virgin/British Airways 139. Kommissionens afgørelse i denne sag blev opretholdt ved Retten i Første Instans[55]. Kommissionen fastlagde følgende princip, efter en gennemgang af Domstolens domme i Hoffmannla Roche[56]og Michelin[57]: 140. en dominerende udbyder kan yde rabatter, der har relation til en effektivitetsgevinst, f.eks. rabatter ved afgivelse af store ordrer, der giver udbyderen mulighed for at producere store partier af sit produkt, men at der ikke må gives rabatter eller andre incitamenter for at styrke loyaliteten, dvs. for at hindre, at aftageren foretager indkøb hos en konkurrent til den dominerende udbyder. [ ] Tilsammen fastslår de to domme, at en dominerende virksomhed kun må yde rabatter som modydelse for effektivitetsgevinster og ikke som modydelse for loyalitet, og de fastslår desuden, at de pågældende to rabatordninger er af den type, der belønner loyalitet snarere end effektivitet Praksis på området er, at dominerende firmaer må tilbyde rabatter, som modydelse for effektivitetsgevinster som det dominerende firma selv har, og som står i forhold hertil. Rabatsystemer må ikke være loyalitetsfremmende eller have anden kundebindende effekt. Dominerende firmaer må ikke bruge disse rabatformer til at fastholde kunder eller på anden måde lukke markedet for nye konkurrenter. Konklusion 142. Pradan har en meget stærk, dominerende stilling på det relevante marked. Dels i kraft af deres markedsandel, dels i kraft af deres samhandelsforhold og status som autorisationsgiver til en meget stor del deres potentielle kunder Pradan har udviklet og opereret et rabatsystem, som har haft til formål at fastholde deres markedsandel og dermed holde evt. konkurrenter ude af markedet Rabatsystemet er købsmålsbestemt og er baseret på Pradans årlige salg af reservedele fordelt på antallet af indregistrerede Škoda-biler i Danmark gennem de seneste fem år. Her er de solgte reservedelskvoter fordelt på de enkelte reparatører. Rabatsystemet præmierer herefter de reparatører, der indkøber en sådan mængde, at Pradans stilling på markedet fastholdes. De reparatører, der ikke indkøber en sådan mængde, skal øge deres indkøb året efter, for at kvalificere sig til rabatten Opnås købsmålet, belønnes man udover købsmålsrabatten med muligheden for ekstrarabat og merkøbsrabat. Disse rabatter er ikke i sig selv ulovlige; men deres betydning for loyalitetsvirkningen af den ulovlige købsmålsrabat, skal medtages i vurderingen Den samlede rabat, som købsmålets opnåelse og evt. ekstrarabat og merkøbsrabat udløser, er af en sådan størrelse, at det ikke er realistisk for konkurrenter at kunne konkurrere på marginalkøb. En helt ny markedsaktør skal således med det samme overtage hele salget. Det er ikke realistisk på et normalt marked og slet ikke på et marked hvor aftagerne er så bundet til konkurrenten som

19 tilfældet er med autoriserede reparatører og bilimportører. At overtage hele salget umuliggøres yderligere af, at reparatørerne er forpligtede til at indkøbe reservedele fra importøren til brug ved reparationer dækket af garanti, gratis service og tilbagekaldelser Pradans rabatsystem har således haft til formål at fastholde Pradans markedsandel, og holde nye aktører ude af markedet Det kan konkluderes, at Pradan Auto Import A/S (nu Skandinavisk Motor Co. A/S) har misbrugt selskabets dominerende stilling, jf. konkurrencelovens 11, på markedet for originale Škoda-reservedele ved anvendelse af en række ikke-omkostningsbetingede rabatformer. Misbrugets formål har været at fastholde Pradan Auto Import A/S meget store, dominerende markedsandel, ved at lukke tilgangen til markedet for alternative reservedelsleverandører. Afgørelsen er indbragt for Konkurrenceankenævnet den 20. december [1] Herefter: SMC-sagen. [2] 23. april [3] Sammen med Skanco A/S, der er ansvarlig for importen af SEAT. [4] Indtil 1. maj 1999 var Pradan Auto Import A/S 100\% ejet af Nichri Holding & Finans A/S, der tillige ejer Hyundai Bil Import A/S, Honda Auto Import A/S, BMW Import A/S, Chrysler Import Danmark A/S og Nordic Car Import A/S (Nic. Christiansen Gruppen). Hele aktiekapitalen i Pradan Auto Import A/S blev den 1. maj 1999 erhvervet af Semler Holding A/S, der i forvejen for 100\% ejer Skandinavisk Motor Co. A/S. [5] Konkurrencerådets afgørelse af 28. november 2001, Opel Danmarks rabatsystem. Sagen omhandlede et nyt rabatsystem som Opel Danmark fik godkendt af Konkurrencerådet, efter at have været i dialog med Konkurrencestyrelsen om udformningen heraf. Opels tidligere rabatsystem mente styrelsen havde været i strid med konkurrencelovens 11. [6] Jf. pkt. 51 i Rådets afgørelse i Opel-sagen. [7] Konkurrenceankenævnets afgørelse af 18. august 2003, i sag j.nr [8] Konkurrencerådets afgørelse af 19. juni 2002 pkt og pkt Rådets afgørelse blev stadfæstet af ankenævnet, ved kendelse af 18. august [9] Kommissionens forordning (EF) art. 1, stk. 1, litra t): " originale reservedele" : reservedele, som kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges til samling af et motorkøretøj, og som fremstilles efter motorkøretøjsproducentens specifikationer og produktionsstandarder for fremstilling af komponenter eller reservedele til det pågældende motorkøretøj. Dette omfatter reservedele, der fremstilles på samme produktionsanlæg som disse komponenter. Medmindre der føres bevis for det modsatte, antages det, at dele udgør originale reservedele, hvis reservedelsproducenten certificerer, at reservedelene kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges til samling af det pågældende køretøj og er fremstillet efter motorkøretøjsproducentens specifikationer og produktionsstandarder. [10]Kommissionens forordning (EF) art. 1, stk. 1, litra u): " reservedele af tilsvarende kvalitet" : udelukkende reservedele, der fremstilles af en virksomhed, som på et hvilket som helst tidspunkt kan certificere, at de pågældende dele kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges eller blev brugt til samling af det pågældende motorkøretøj. [11] Originale reservedele blev tidligere forstået som reservedele, leveret af den autoriserede importør (bilimportøren). I kommissionens forordning 1400/2002, art. 1, stk. 1, litra t, defineres

20 originale reservedele nu bredere: " originale reservedele" : reservedele, som kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges til samling af et motorkøretøj, og som fremstilles efter motorkøretøjsproducentens specifikationer og produktionsstandarder for fremstilling af komponenter eller reservedele til det pågældende motorkøretøj. Dette omfatter reservedele, der fremstilles på samme produktionsanlæg som disse komponenter. Medmindre der føres bevis for det modsatte, antages det, at dele udgør originale reservedele, hvis reservedelsproducenten certificerer, at reservedelene kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges til samling af det pågældende køretøj og er fremstillet efter motorkøretøjsproducentens specifikationer og produktionsstandarder. [12] I kommissionens forordning 1400/2002, art. 1, stk. 1, litra t, defineres reservedele af tilsvarende kvalitet således: " reservedele af tilsvarende kvalitet" : udelukkende reservedele, der fremstilles af en virksomhed, som på et hvilket som helst tidspunkt kan certificere, at de pågældende dele kvalitetsmæssigt svarer til de komponenter, der bruges eller blev brugt til samling af det pågældende motorkøretøj. [13] Som defineret i forordning 1400/2002, art. 1, stk. 1, litra t. [14] Som defineret i forordning 1400/2002, art. 1, stk. 1, litra t. [15] De relevante tal er alle indhentet fra parterne selv. [16] Styrelsen anfører dog, at selv hvis markedet afgrænses bredere, så en del eller hele omsætningen af reservedele af tilsvarende kvalitet medregnes, herunder også de dele der reelt er beregnet på brug i biler af andre mærker (eks. Audi, Seat, VW) så vil Pradans markedsandel udgøre mindst 50 % - og således stadig være så stor, at dominerende stilling foreligger. [17] Danmark, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. [18] Forsikringsselskaberne har en betydelig interesse i omkostningerne til reservedele, da prisen på reservedele påvirker forsikringspræmien for kunderne. [19] Spare Parts Price Survey at 1 January 2004, udarbejdet af Comité Européen des Assurances. Tilsvarende tal for 2005 ligger endnu ikke klar. [20] Kilde: Konkurrencstyrelsen undersøgelse Aftaler og priser på aftaleområdet, 2001 særligt p. 67 ff. [21] Pkt. 62 i Rådets afgørelse. [22] Pkt. 53 i Rådets afgørelse. [23] Pkt. 101 i Rådets afgørelse. [24] Hoffmann-La Roche mod Kommissionen, sag 85/76, Saml side [25] Kommissionens beslutning af 19. december 1990, Soda Solvay, EFT. NR L 152 af 15/06/1991, pkt. 41. [26] Disse kriterier er som hovedregel meget omkostningskrævende at opfylde, og det er meget sjældent at en reparatør der ikke tillige er autoriseret forhandler eller i det mindste autoriseret reparatør for et andet mærke, bliver autoriseret reparatør. [27] Kommissionens forordning (EF) nr. 1400/2002, om anvendelse af traktatens artikels 81, stk. 3, på kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis inden for motorkøretøjsbranchen. Jf. forordningens præambel nr. 2, er den blevet indført fordi der inden for autobranchen er behov for regler, der er strengere end bestemmelserne i Kommissionens forordning (EF) nr. 2790/1999 af 22. december 1999 om anvendelse af EF-traktatens artikel 81, stk. 3, på kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis. Af samme årsag er forordning 1400/2002 strengere end den foregående på området nr. 1475/1995. Forordningen regulerer bl.a. samhandelsforholdet mellem de nationale bilimportører og deres autoriserede reparatører og forhandlere. Herudover fastlægger den i hvilket omfang uautoriserede reparatører skal have adgang til tekniske oplysninger, værktøj, testudstyr og lignende.

Opel Danmarks rabatsystem

Opel Danmarks rabatsystem Opel Danmarks rabatsystem Journal nr.3:1120-0289-14/doindustri Rådsmødet den 28. november 2001 Resumé 1. Konkurrencestyrelsen iværksatte i april 2000 en undersøgelse af konkurrenceforholdene på autoområdet.

Læs mere

: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet (Anke efter klagefristens udløb afvist)

: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet (Anke efter klagefristens udløb afvist) 2006-03-13: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet (Anke efter klagefristens udløb afvist) K E N D EL S E Afsagt at Konkurrenceankenævnet den 13. marts 2006, i sag 2005-0004708 Skandinavisk Motor

Læs mere

E-parts A/S klage over Mazda Motor Danmark

E-parts A/S klage over Mazda Motor Danmark E-parts A/S klage over Mazda Motor Danmark Journal nr. 3/1120-0100-1144/FI/LPML Rådsmødet d. 26. oktober 2005 Resumé 1. E-Parts A/S klagede d. 30. juni 2004 til Konkurrencestyrelsen over en række tiltag,

Læs mere

Konkurrenceretsforeningen

Konkurrenceretsforeningen Konkurrenceretsforeningen EU-Domstolens dom i Post Danmark II-sagen 1 Sagens baggrund Sagen drejer sig om, hvorvidt Post Danmark A/S har misbrugt en dominerende stilling på markedet for distribution af

Læs mere

Bilbranchens bemærkninger til Kommissionens evalueringsrapport om Forordning 1400/2002

Bilbranchens bemærkninger til Kommissionens evalueringsrapport om Forordning 1400/2002 1. september 2008 nsa Europa-Kommissionen Att.: Kontor: J 70-01/128 Generaldirektoratet for Konkurrence B-1049 Bruxelles Bilbranchens bemærkninger til Kommissionens evalueringsrapport om Forordning 1400/2002

Læs mere

Odder Barnevognsfabrik A/S autoriserede forhandlerbetingelser

Odder Barnevognsfabrik A/S autoriserede forhandlerbetingelser 1 af 7 09-08-2012 09:05 Odder Barnevognsfabrik A/S autoriserede forhandlerbetingelser Journal nr. 2:8032-318/bhh/serviceerhverv Rådsmødet den 31. maj 2000 Resumé 1. Odder Barnevognsfabrik A/S, der er et

Læs mere

Brancheorganisationer for motorkøretøjer

Brancheorganisationer for motorkøretøjer Dato: 24. september 2013 Brancheorganisationer for motorkøretøjer Sag: BITE-12/06340-41 Sagsbehandler: / CHJ Indskærpelse om garantier og årlige kontroleftersyn - vedrørende krav om bilejeres fremmøde

Læs mere

Sag T-219/99. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-219/99. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-219/99 British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Konkurrence misbrug af dominerende stilling Kommissionens kompetence forskelsbehandling af luftfartsselskaber relevant produkt-

Læs mere

Sag C-95/04. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag C-95/04. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag C-95/04 P British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Appel misbrug af dominerende stilling luftfartsselskab aftaler indgået med rejsebureauer præmier forbundet med fremgangen

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

Bekendtgørelse om gruppefritagelse for kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis inden for motorkøretøjsbranchen

Bekendtgørelse om gruppefritagelse for kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis inden for motorkøretøjsbranchen BEK nr 760 af 23/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0104-0200-0009 Senere

Læs mere

Skandinavisk Motor Co. A/S ekstrarabatsystem

Skandinavisk Motor Co. A/S ekstrarabatsystem Skandinavisk Motor Co. A/S ekstrarabatsystem Journal nr.3:1120-0289-17/industri/do Rådsmødet den 19. juni 2002 Resumé 1. Konkurrencestyrelsen iværksatte i april 2000 en undersøgelse af forholdene på autoområdet.

Læs mere

Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-23/14, Post Danmark mod Konkurrencerådet, vedrørende Post Danmarks direct mail- rabatsystem

Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-23/14, Post Danmark mod Konkurrencerådet, vedrørende Post Danmarks direct mail- rabatsystem Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Dato: 10. april 2014 Sag: 12/07711-287 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens sag C-23/14, Post Danmark mod Konkurrencerådet,

Læs mere

1998-12-22: T.W. Auto Dele ctr. Konkurrencerådet

1998-12-22: T.W. Auto Dele ctr. Konkurrencerådet 1998-12-22: T.W. Auto Dele ctr. Konkurrencerådet»År 1998, den 22. december afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-110.215, T.W. Auto Dele ctr. Konkurrencerådet sålydende: 1. K E N D E L S E Ved

Læs mere

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet)

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) 2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 11. august 2005 i sag 04-109.248: Falkon Cykler (advokat K.L. Németh) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Anmeldelse af Dansk Skadeservice

Anmeldelse af Dansk Skadeservice Anmeldelse af Dansk Skadeservice Journal nr. 3/1120-0301-0246/FI/LPML Resumé 1. Dansk Skadeservice A/S har ansøgt om en ikke-indgrebserklæring, jf. konkurrencelovens 9, stk. 1, subsidiært en fritagelse

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA-KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA-KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA-KOMMISSIONEN Udkast til meddelelse om aftaler af ringe betydning, der ikke indebærer en mærkbar begrænsning

Læs mere

NYT FRA KONKURRENCERET I DENNE UDGAVE APRIL Misligholdelse af forhandleraftale begrundede ikke afvisning af autoriseret reparatør

NYT FRA KONKURRENCERET I DENNE UDGAVE APRIL Misligholdelse af forhandleraftale begrundede ikke afvisning af autoriseret reparatør NYT FRA KONKURRENCERET APRIL 2018 I DENNE UDGAVE 2 Misligholdelse af forhandleraftale begrundede ikke afvisning af autoriseret reparatør 4 Brancheforening for persontransport udførte ulovlig tilbudskoordinering

Læs mere

Vejledning til frivillige kæder

Vejledning til frivillige kæder Vejledning til frivillige kæder Journal nr. 3/1107-0200-0037/SEK/KB Rådsmødet den 31. august 2005 Baggrund 1. Den 1. juli 2005 blev gruppefritagelsen for horisontale aftaler om kædesamarbejde i detailhandelen

Læs mere

Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne

Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne Journal nr.3:1120-0301-122/lob/infrastraktur Rådsmødet den 30. januar 2002 Resumé 1. Brancheorganisationen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 18. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 18. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 18. marts 2011 Sag 183/2009 (2. afdeling) Konkurrencerådet (kammeradvokaten ved advokat Jacob Pinborg) mod Viasat Broadcasting UK Ltd. (advokat Peter Stig Jakobsen) Biintervenient

Læs mere

VW-Audi Forhandlerforening og Skandinavisk Motor Co. A/S

VW-Audi Forhandlerforening og Skandinavisk Motor Co. A/S VW-Audi Forhandlerforening og Skandinavisk Motor Co. A/S Journal nr. 3:1120-0100-343/MVN/Industri Rådsmødet den 28. november 2001 Resumé 1. VW-Audi forhandlerforening klagede den 19. juli 2001 til Konkurrencestyrelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 129/52 Den Europæiske Unions Tidende 28.5.2010 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 461/2010 af 27. maj 2010 om anvendelse af artikel 101, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde på kategorier

Læs mere

I Danmark administreres lovgivningen af Konkurrencerådet. Konkurrencerådets sekretariatsfunktion varetages af Konkurrencestyrelsen.

I Danmark administreres lovgivningen af Konkurrencerådet. Konkurrencerådets sekretariatsfunktion varetages af Konkurrencestyrelsen. KONKURRENCERET I. KONKURRENCERETTEN 1. Indledning De konkurrenceretlige regler er nogle en af de retsregler, der regulerer erhvervslivets bestræbelser på at afsætte varer og tjenesteydelser. Vi har nationale

Læs mere

Tage Winthers klage over Pradan Auto Import

Tage Winthers klage over Pradan Auto Import Tage Winthers klage over Pradan Auto Import Journal nr. 2:801-341/jec/industri Rådsmødet den 21. juni 2000 Resumé Indledning 1. T.W. Autodele v/tage Winther (TW) klagede i 1997 over, at importøren af Skoda-biler,

Læs mere

MD Foods og Kløver Mælks mælkepriser til det danske marked

MD Foods og Kløver Mælks mælkepriser til det danske marked MD Foods og Kløver Mælks mælkepriser til det danske marked Rådsmødet den 26. august 1998 1. Resumé Jnr.: 2:802-2/mda Rådet skal tage stilling til MD Foods og Kløver Mælks priser for mælk til det danske

Læs mere

DA Error! Unknown document property name. DA

DA Error! Unknown document property name. DA DA DA Error! Unknown document property name. DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den xxx K(2009) yyy UDKAST TIL KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. / af om anvendelse af traktatens artikel 101, stk. 3, på

Læs mere

Fusionen mellem Dagrofa A/S og KC Storkøb, Korup A/S

Fusionen mellem Dagrofa A/S og KC Storkøb, Korup A/S Side 1 af 6 Fusionen mellem Dagrofa A/S og KC Storkøb, Korup A/S Journal nr.3:1120-0401-20/service/osk Rådsmødet den 29. august 2001 Beslutning vedrørende virksomhedsovertagelse jf. konkurrencelovens 12

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 319/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Dansk Juletræsdyrkerforening og T2 (advokat J. Korsø Jensen, beskikket for begge) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. oktober 2009 Sag 173/2008 HE-House A/S og HE-Biler ved Henning Mærsk-Møller (begge ved advokat Mads Berendt) mod Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Peter Schradieck)

Læs mere

2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse)

2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse) 2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse) J.nr. 2005-0002911 Toyota Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum) mod Konkurrencerådet (fuldmægtig Annette Wedel Fræmohs) I denne sag har

Læs mere

: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet

: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet 2003-08-18: Skandinavisk Motor Co. A/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 18. august 2003 i sag j.nr. 02-171.944 Skandinavisk Motor Co. A/S (advokat Christian Karhula

Læs mere

C.K. Chokolades samhandelsbetingelser og bonusaftaler

C.K. Chokolades samhandelsbetingelser og bonusaftaler 1 af 5 C.K. Chokolades samhandelsbetingelser og bonusaftaler Rådsmødet den 28. april 1999 1. Resumé C.K. Chokolade har anmeldt sine samhandelsbetingelser og bonusordninger. Aftalerne blev anmeldt 30. juni

Læs mere

Sag C-125/05. VW-Audi Forhandlerforeningen, som mandatar for Vulcan Silkeborg A/S mod Skandinavisk Motor Co. A/S

Sag C-125/05. VW-Audi Forhandlerforeningen, som mandatar for Vulcan Silkeborg A/S mod Skandinavisk Motor Co. A/S Sag C-125/05 VW-Audi Forhandlerforeningen, som mandatar for Vulcan Silkeborg A/S mod Skandinavisk Motor Co. A/S (anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Østre Landsret)»Konkurrence aftale om forhandling

Læs mere

2001-05-17: Interflora-Danmark mod Konkurrencerådet

2001-05-17: Interflora-Danmark mod Konkurrencerådet 2001-05-17: Interflora-Danmark mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2001 i sag 00-200.925 Interflora-Danmark (advokat Hanne Magnussen v/ advokat Jens Ahrendt)

Læs mere

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank 1 af 6 08-08-2012 13:36 Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank Journal nr 2:8032-213. Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Zurich Forsikring har ved brev af 26. juni 1998 anmeldt en

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG JF UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 20. november 2008 blev af retten i sagen U 5 07 Viasat Broadcasting UK Ltd. (Advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokat Michael Honoré) mod Konkurrencerådet

Læs mere

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11 Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 512 Offentligt Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 4 juli 2011 /MFR Sags. nr: 296/11 Notat til Folketingets Europaudvalg Afgivelse af skriftligt indlæg vedrørende

Læs mere

Anmeldelse af offentlig støtte Herning Kommune

Anmeldelse af offentlig støtte Herning Kommune 1 af 5 Anmeldelse af offentlig støtte Herning Kommune Journal nr. 3:1120-0304-4/csk/Udbud Rådsmødet den 28. november 2001 Resumé 1. Herning Centralbibliotek har med brev af 22. december 2000 (registreret

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 18.12.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 335/43 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1218/2010 af 14. december 2010 om anvendelse af artikel 101, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 6. oktober 2015 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 6. oktober 2015 * DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 6. oktober 2015 *»Præjudiciel forelæggelse artikel 82 EF misbrug af dominerende stilling markedet for distribution af massebreve direct mail-forsendelser system med rabatter

Læs mere

Nr. 1 Februar 2010. Indhold. 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen

Nr. 1 Februar 2010. Indhold. 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen Indhold 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen 1 Den fremtidige konkurrenceretlige regulering af motorkøretøjsbranchen Af Gitte Holtsø og fuldmægtig Daniel Barry Den 21.

Læs mere

Prisforskel på coatede engangskatetre

Prisforskel på coatede engangskatetre 1 af 7 18-06-2012 14:17 Prisforskel på coatede engangskatetre Journal nr. 2:801-227 Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Odense Kommune har indgivet en klage over priserne på coatede engangskatetre.

Læs mere

2001-05-14: Skov Larsen A/S mod Konkurrencerådet

2001-05-14: Skov Larsen A/S mod Konkurrencerådet 2001-05-14: Skov Larsen A/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. maj 2001 i sag 00-167.891 Skov Larsen A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

STAR PIPE A/S' klage over Løgstør Rør A/S for misbrug af dominerende stilling

STAR PIPE A/S' klage over Løgstør Rør A/S for misbrug af dominerende stilling 1 af 8 18-06-2012 14:28 STAR PIPE A/S' klage over Løgstør Rør A/S for misbrug af dominerende stilling Journal nr.2:801-380 Rådsmødet den 23. februar 2000 1. Resumé Konkurrencestyrelsen har modtaget en

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER Bruxelles, den 1. februar 2019 SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN

Læs mere

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes.

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 131 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2.februar 2010 Kommissionens forordning (EU) om anvendelse af Traktatens artikel 101, stk. 3, på kategorier

Læs mere

Bilforhandling og reparation. aktuelle konkurrenceretlige problemstillinger. Konkurrencestyrelsen

Bilforhandling og reparation. aktuelle konkurrenceretlige problemstillinger. Konkurrencestyrelsen Bilforhandling og reparation aktuelle konkurrenceretlige problemstillinger Konkurrencestyrelsen April 2006 2/23 3/23 Indledning Formålet med denne vejledning er at give en orientering til parterne i motorkøretøjsbranchen

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner 1. Beskrivelse af fusionen 1.1 Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art, jf. Inatsisartutlov nr.

Læs mere

EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007. Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com

EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007. Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007 Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com Statistik EF-domstolen 2007 Indenfor udbudsområdet (herunder art. 43/49) har EF-domstolen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. januar 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. januar 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. januar 2013 Sag 74/2012 Viasat Broadcasting UK Ltd. (advokat Peter Stig Jakobsen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Formålet med importørundersøgelsen er at vise vejen til et bedre forhold mellem forhandler og importør.

Formålet med importørundersøgelsen er at vise vejen til et bedre forhold mellem forhandler og importør. Importørundersøgelsen 2013 Danmarks Automobilforhandler Forening har i samarbejde med analysebureauet Loyalty Group A/S gennemført en undersøgelse blandt landets nybilforhandlere. Undersøgelsens formål

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE ÆLLESSKABER. UDKAST TIL KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. /..

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE ÆLLESSKABER. UDKAST TIL KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. /.. DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE ÆLLESSKABER Bruxelles, den C(2009) 5365/2 UDKAST TIL KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. /.. af om anvendelse af EF-traktatens artikel 81, stk. 3, på kategorier af

Læs mere

Salgs- og markedsføringsaftale mellem Duni A/S og Asp-Holmbald

Salgs- og markedsføringsaftale mellem Duni A/S og Asp-Holmbald 1 af 7 08-08-2012 12:46 Salgs- og markedsføringsaftale mellem Duni A/S og Asp-Holmbald J.nr. 2:8032-636/sbr Rådsmødet den 16. december 1998 1. Resumé Duni A/S og Asp-Holmblad A/S har 30. juni 1998 anmeldt

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven BEK nr 171 af 22/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 12/17487

Læs mere

Aftale mellem Post Danmark og ARTE om etablering af joint venture-selskabet BILLETnet A/S

Aftale mellem Post Danmark og ARTE om etablering af joint venture-selskabet BILLETnet A/S Aftale mellem Post Danmark og ARTE om etablering af joint venture-selskabet BILLETnet A/S Jnr.: 2:8032-30/cb Rådsmødet den 26. august 1998 1. Resumé Post Danmark og ARTE har anmeldt en aftale om etablering

Læs mere

Aftale om eleftersyn på landbrugsejendomme

Aftale om eleftersyn på landbrugsejendomme 1 af 9 Aftale om eleftersyn på landbrugsejendomme Journal nr. 2:8032-814/che/fødevarer, finans Rådsmødet den 21. juni 2000 Resumé 1. Forsikringsaktieselskabet Allianz Nordeuropa (Allianz) har ved brev

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 22.4.2010 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0026/2005 af Gunther Ettrich, tysk statsborger, om tilbagekaldelse på grund af alder af hans tilladelse

Læs mere

2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet

2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet 2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den16. januar 2001 i sag j.nr. 00-166.783 DVS Entertainment I/S (advokat Merete Clausen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. februar 2018 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. februar 2018 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. februar 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0023 (NLE) 6058/18 FISC 53 ECOFIN 97 FORSLAG fra: modtaget: 9. februar 2018 til: Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

12. august 2008 (klassifikationen intern ophævet noten er nu offentlig)

12. august 2008 (klassifikationen intern ophævet noten er nu offentlig) Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Genoptrykt Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 24. juli 2002 12. august 2008 (klassifikationen intern ophævet noten er nu offentlig) EF-Domstolens dom om opholdstilladelse

Læs mere

Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S. 1. Indledning

Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S. 1. Indledning Dato: 16. april 2014 Sag: TIFS-14/01354 Sagsbehandler: /MTP Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Indledning ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Konkurrence-

Læs mere

1999-08-03: Sygeforsikringen "danmark"ctr. Konkurrencerådet

1999-08-03: Sygeforsikringen danmarkctr. Konkurrencerådet 1999-08-03: Sygeforsikringen "danmark"ctr. Konkurrencerådet»År 1999, den 3. august afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-194.423, Sygeforsikringen "danmark" ctr. Konkurrencerådet, sålydende: 1.

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 1. I den foreliggende sag har Kommissionen nedlagt påstand om, at det fastslås, at de græske bestemmelser om beskatning

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 35 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 12. oktober 2012 J.nr. 07-0207193 Notat til Folketingets Europaudvalg Om afgivelse af indlæg i EU-Domstolens

Læs mere

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt

Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget (2. samling) EU-note - E 13 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Europaudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget 18. december 2007 EF-Domstolen: Svensk kollektiv blokade er i strid

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 320/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Danske Busvognmænd og T2 og T3 (advokat Knud Meden, beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den xxx K(20..) yyy endelig Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af [ ] om anvendelse af artikel 101, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Læs mere

Advokatrådet og Realkreditrådet - aftale om salærberegning i forbindelse med inkassation og tvangsauktion

Advokatrådet og Realkreditrådet - aftale om salærberegning i forbindelse med inkassation og tvangsauktion 1 af 5 18-06-2012 10:34 Advokatrådet og Realkreditrådet - aftale om salærberegning i forbindelse med inkassation og tvangsauktion J.nr. 2:8032-490/el Rådsmødet den 24. marts 1999 1. Resumé Realkreditrådet

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2350522-15/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på procedurer

Læs mere

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby 2. april 2004 SEK Sag 3/1120-0401-0060 /LOB/SKN Afgørelse vedr. SuperGros A/S' overtagelse af Chr. Kjærgaard A/S aktiviteter Resumé

Læs mere

B&O's Sæsonsamhandelsaftale

B&O's Sæsonsamhandelsaftale B&O's Sæsonsamhandelsaftale Journal nr.3:1120-0301-195/fødevarer og Finans/hbs Rådsmødet den 24. april 2002 Resumé 1. Bang & Olufsen AudioVisual A/S 1 har anmeldt selskabets Sæsonsamhandelsaftale til styrelsen

Læs mere

Skatteudvalget L 93 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget L 93 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 93 Bilag 6 Offentligt 9. december 2016 J.nr. 16-1708178 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt høringssvar modtaget efter

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 9.2.2009 K(2009) 864 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Vejledning om Kommissionens prioritering af håndhævelsen i forbindelse med anvendelsen

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 213, Udkast til RÅDETS FORORDNING (EF) om fordeling af indirekte målte finansielle formidlingstjenester (FISIM) inden for rammerne af det europæiske national og regionalregnskabssystem (ENS) /* KOM/97/0050

Læs mere

2006-03-16: Toyota A/S mod Konkurrencerådet (Ophævet)

2006-03-16: Toyota A/S mod Konkurrencerådet (Ophævet) 2006-03-16: Toyota A/S mod Konkurrencerådet (Ophævet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 16. marts 2006 i sag 2005-0002911 Toyota Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum) mod Konkurrencerådet

Læs mere

6571/18 KHO/ks DGG 2B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. marts 2018 (OR. en) 6571/18. Interinstitutionel sag: 2018/0023 (NLE)

6571/18 KHO/ks DGG 2B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. marts 2018 (OR. en) 6571/18. Interinstitutionel sag: 2018/0023 (NLE) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 13. marts 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2018/0023 (NLE) 6571/18 FISC 77 ECOFIN 181 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom

Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom 1 af 5 11-08-2014 11:22 Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom Jnr.: 2:83-53/psoe Rådsmødet den 17. juni 1998 1. Resumé Ved brev af 4. maj 1998 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0094 Klager: Skandinavisk Motor Co. A/S Park Allé 355 2605 Brøndby Indklagede: OH Biler Viborg A/S Ølandsvej 7 8800 Viborg v/advokat Morten Vandborg Parternes påstande:

Læs mere

Vejledende priser for frø af grøntsager og blomster - havefrø

Vejledende priser for frø af grøntsager og blomster - havefrø 1 af 5 Vejledende priser for frø af grøntsager og blomster - havefrø Rådsmødet den 25. august 1999 1. Resumé Foreningen af Danske Havefrøgrossister har på vegne af tre frøgrossister anmeldt en aftale med

Læs mere

Vejmarkeringssagen om konsortier

Vejmarkeringssagen om konsortier Dansk Forening for Konkurrenceret 23 Oktober 2018 Vejmarkeringssagen Overblik Sagen handler om lovligheden af et konsortium mellem to vejmarkeringsfirmaer: Eurostar og GVCO (tidl. LKF) Forløb i hovedtræk:

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 96-88.443

Klagenævnet for Udbud 96-88.443 Klagenævnet for Udbud 96-88.443 (Carsten Haubek, Flemming Lethan, Kaj Kjærsgaard) 9. oktober 1996 K E N D E L S E Elinstallatørernes Landsforening ELFO og Dansk VVS (advokat Peter Gjørtler) mod Københavns

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS NOTAT Dato: 20. december 2018 Sag: 18/19137 Sagsbehandler: /MEA Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS Konkurrence-

Læs mere

Royal Greenland A/S salg af ejendomme i Qaasuitsup Kommunia

Royal Greenland A/S salg af ejendomme i Qaasuitsup Kommunia AFGØRELSE Sags nr. 2013-093392 30-10-2014 Royal Greenland A/S salg af ejendomme i Qaasuitsup Kommunia A T U I S A R T O Q A R N E R M U T U N A M M I L L E Q A T I G I I N N E R M U L L U A Q U T S I S

Læs mere

rtagelse 18/11/12 af samtlige aktier i Fog Anlæg A/S samt herunder Fog Fødev arer A/S

rtagelse 18/11/12 af samtlige aktier i Fog Anlæg A/S samt herunder Fog Fødev arer A/S Dagrofa A/S` overtagelse af samtlige aktier i Fog Anlæg A/S samt herunder Fog Fødevarer A/S Journal nr. 4/0120-0401-0028/BYS/ULHE Konkurrencestyrelsen har behandlet fusionsanmeldelsen af Dagrofa A/S` overtagelse

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 5. oktober 1988 *

DOMSTOLENS DOM 5. oktober 1988 * DOM AF 5. 10. 1988 SAG 238/87 DOMSTOLENS DOM 5. oktober 1988 * I sag 238/87, angående en anmodning, som High Court of Justice of England and Wales, Chancery Division, Patents Court, London, i medfør af

Læs mere

Sag T-241/01. Scandinavian Airlines System AB mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-241/01. Scandinavian Airlines System AB mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-241/01 Scandinavian Airlines System AB mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Konkurrence aftale luftfart forordning (EØF) nr. 3975/87 anmeldte aftaler aftale, der overskrider rammerne for

Læs mere

Fusionerne mellem MD Foods /Kløver Mælk og Arla / MD Foods

Fusionerne mellem MD Foods /Kløver Mælk og Arla / MD Foods 1 af 7 21-08-2013 16:06 Fusionerne mellem MD Foods /Kløver Mælk og Arla / MD Foods Konkurrencerådet godkendte fusionerne mellem MD Foods / Kløver Mælk[1] og Arla / MD Foods[2] i hhv. april 1999 og januar

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

Kravet om tilladelse eller godkendelse kan omfatte hele anlægget eller afgrænsede dele, hvilket har betydning for udstrækningen af VVM-kravet.

Kravet om tilladelse eller godkendelse kan omfatte hele anlægget eller afgrænsede dele, hvilket har betydning for udstrækningen af VVM-kravet. Notits Landområdet BLST-100-00054 ANMMA 22. oktober 2007 VVM af eksisterende anlæg I en række nyere domme har EF-domstolen præciseret, hvornår der efter VVM-direktivet stilles krav om VVM-vurdering før

Læs mere

Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter. Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indledning... 3

Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter. Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indledning... 3 NOTAT Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indholdsfortegnelse Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter... 1 Indledning... 3 08-08-2019 J.nr. C15-01-00001 CCL Fire væsentlige pointer

Læs mere

Klage over tv-reklame for Optiker Louis Nielsen udsendt af TV 2 den 10. marts 2004

Klage over tv-reklame for Optiker Louis Nielsen udsendt af TV 2 den 10. marts 2004 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/Reklame Danmarks Optikerforening Baunegårdsvej 73 Kongevejs-Centret 2 2900 Hellerup 2970 Hørsholm København den 18. juni 2004 Klage over tv-reklame for Optiker Louis Nielsen udsendt

Læs mere

Vurdering 1 af Rüffert-dommen i relation til Danmarks håndhævelse af ILO konvention 94

Vurdering 1 af Rüffert-dommen i relation til Danmarks håndhævelse af ILO konvention 94 N O T A T September 2008 Vurdering 1 af Rüffert-dommen i relation til Danmarks håndhævelse af ILO konvention 94 J.nr. JAIC Baggrund Den 3. april 2008 afsagde EF-domstolen dom i sagen C-346/06, Dirk Rüffert

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program

Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI. - Compliance Program Retningslinjer for overholdelse af konkurrencereglerne i DI - Compliance Program August 2010 DI s politik på konkurrenceområdet En væsentlig opgave for DI er at skabe et miljø, hvor medlemsvirksomheder

Læs mere