Høring af udkast til tilkendegivelse fra Energitilsynet vedr. tariferingsmodel 2.0 samt revideret rådighedsbetaling for anlæg uden produktionsmålere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høring af udkast til tilkendegivelse fra Energitilsynet vedr. tariferingsmodel 2.0 samt revideret rådighedsbetaling for anlæg uden produktionsmålere"

Transkript

1 Energitilsynet Carl Jacobsens Vej Valby Svar sendt pr. til: Høring af udkast til tilkendegivelse fra Energitilsynet vedr. tariferingsmodel 2.0 samt revideret rådighedsbetaling for anlæg uden produktionsmålere 21. maj 2015 jt Dansk Fjernvarme har den 7. maj 2015 modtaget ovennævnte udkast til høring. Dansk Fjernvarme har behov for at kommentere tariferingsmodellen, idet den påvirker fjernvarmeselskabernes mulighed for at spille fleksibelt sammen med elnettene med elproduktion i kraftvarmeanlæg ved høje elpriser samt elforbrug via elpatroner og varmepumper ved lave elpriser. Dansk Fjernvarme mener grundlæggende, at den anmeldte tarifferingsmodel i forhold til kraftvarmeanlæg samt kombinerede kraftvarmeanlæg og elpatron/varmepumpeanlæg er diskriminerende og ikke objektiv. Dansk Fjernvarme har endvidere kommentarer til tidsdifferentieringen. Konklusion: Energitilsynet anmodes om at give en tilkendegivelse til Dansk Energi vedrørende tariffering af kraftvarmeanlæg som indeholder følgende: Kraftvarmeanlæg der producere elektricitet til eget forbrug må ikke pålægges forbrugstariffer eller produktionstariffer Kraftvarmeanlæg der er forbundet til elnettet jf. Lov om elforsyning 12b og 67 kan ikke afkræves betaling for tilslutning Rådighedsbetaling ved egenproduktion kan kun opkræves for forbindelser som er tilsluttet efter regler for tilslutning af forbrug Hvis Energitilsynet subsidiært godkender opkrævning af en rådighedsbetaling for anlæg der er tilsluttet med elproduktion for øje, bør denne ikke kunne opkræves med mindre den samlede benyttelsestid 1 til ellevering og elforbrug bliver mindre end antaget ved etablering af forbindelsen Hvis forbruger ikke ønsker, at elnettet skal stå til rådighed ved udfald eller stop af elforbrugende anlæg, skal kravet om betaling af rådighedsbetaling bortfalde forholdsvis i forhold til den kapacitet der ønskes rådighed til. Rådighedsbetaling må ikke være højere end tarif fremkommet ved tidstariffering minus nettab og energibesparelser. Den fremlagte tidstarifferingsmodel er ikke objektiv og diskriminerende. 0,4 KV forbrugere bør betale samme tidstarif til overliggende 50/60 og 10/20 KV net som forbrugere tilsluttet 50/60 og 10/20 KV nettet Hvis Energitilsynet subsiduært godkender tarifferingsmodellen, bør normaltariffen som minimum fastlægges med samme forholdsmæssige 1 Benyttelsestid kan defineres som: Kabeleffekt [kw] x 365 [dage] x 24 [timer/dag] delt med leveret energi til net [kwh] + modtaget energi fra net [kwh]

2 rabat som højlasttariffen, idet der er fare for diskriminering af 50/60 og 10/20 KV kunder i forhold til 0,4 kv kunder. Tidsperioderne bør følge Bekendtgørelse af 15. december 2004, idet den fremlagte model giver anledning til diskriminering og forekommer manipuleret Baggrund tariffer kraftvarmeanlæg Centrale og decentrale kraftvarmeanlæg tilsluttes og betaler for tilslutning til elnettet efter særlige regler som er beskrevet i Lov om elforsyning. Anlæggene er tilsluttet som elproducenter, men anvender nettet som forbruger, når kraftvarmeanlægget ikke producerer elektricitet. Ifølge 67 stk. 1 i Lov om elforsyning skal decentrale kraftvarmeanlæg alene afholde den udgift der ville være forbundet med at lade sig tilslutte kv nettet, uanset at netvirksomheden ud fra objektive kriterier vælger et andet tilslutningspunkt. Hvis der ønskes tilslutning på et højere spændingsniveau skal kraftvarmeanlægget afholde omkostningerne hertil. Decentrale kraftvarmeanlæg, affaldsanlæg og VE-anlæg er friholdt at betale for netforstærkninger i kv nettet og overliggende net jf. 67. Netvirksomhederne får derudover udlignet deres omkostninger til netforstærkninger op i nettet via en særlig ordning fra Energinet.dk For centrale anlæg præciserer 12 b i Lov om elforsyning, at ejer af kraftvarmeværket betaler alle omkostninger der er forbundet med at tilslutte anlægget til nærmeste transmissionsnet over 100 kv. (På Bornholm 60 kv). Omkostninger til forstærkning og udbygning af transmissionsnettet over 100 kv afholdes af transmissionsvirksomheden (Energinet.dk). Omkostninger til netforstærkninger og udbygning af overliggende net betales af elproducenten via nettarif for produktion. Anlæg der er omfattet af aftagepligt betaler dog ikke produktionstarif, idet denne indgår indirekte i elproduktionstilskuddet. Resterende omkostninger i distributions- og transmissionsnettene betales af elforbrugerne over distributionstariffer, transmissionstariffer og systemtariffer. I Dansk Energi s tariferingsmodel optræder der en yderligere tarif Rådighedsbetaling som ved tilstedeværelse af produktionsmåler opgøres som distributionstariffen minus omkostninger til ledningstab og energibesparelser. Rådighedsbetaling som princip dækker den situation, hvor forbrugeren etablerer egen elproduktion, og derved ikke længere via betaling af forbrugstarif bidrager til de omkostninger som det etablerede elkabel giver anledning til. Rådighedsbetalingen er med andre ord en kompensation/kapacitetsbetaling for, at elkablet ikke anvendes som forudset, og en betaling for at elkablet fortsat skal kunne levere oprindelig effekt når forbrugerens egenproduktion ophører eller falder ud.

3 Dansk Fjernvarme mener, at en rådighedsbetaling overfor egenproducenter kan forsvares som princip når følgende hensyn tages: 1. at elnettet reelt står til rådighed, dvs. kan levere ydelsen 2. at elproducenten har behov for ydelsen 3. at der ikke opkræves betaling til dækning af samme omkostninger mere end 1 gang (dobbeltbetaling) 4. at der ikke diskrimineres, dvs. tages højere betaling samlet set inkl. rådighedsbetaling i forhold til normal benyttelse af elforbindelsen Rådighedsbetalingen vedrører elforbindelser som er etableret med forbrug for øje, hvor der i elforsyningsloven ikke er samme krav til betaling af tilslutning som ved elforbindelser etableret med elproduktion for øje. Nuværende afregning af kraftvarmeanlæg Hidtil har kraftvarmeanlæg primært anvendt de etablerede elforbindelser til at levere elektricitet når kraftvarmeanlægget er i drift og til at modtage elektricitet til drift af sekundære anlæg når kraftvarmeanlægget ikke er i drift. For de fleste decentrale anlæg betales nettarif for hele produktionen samtidig med betaling af net-, transmissions- og systemtariffer for samtidig produktion til eget forbrug. I figur 1 illustreres kraftvarmeanlæggets anvendelse af elforbindelserne. Figur 1: Afregning af kraftvarmeanlæg Der betales forbrugstariffer ved træk fra nettet i de perioder hvor kraftvarmeanlægget ikke kører. Der betales produktionstariffer for den leverede elektricitet til elnettet og der betales både forbrugs- og produktionstariffer for det elforbrug som produceres til eget forbrug.

4 Med hensyn til den elektricitet der produceres og forbruges i egen installation leveres der ikke en ydelse fra det offentlige elnet, dvs. der er tale om en dobbeltbetaling samt betalinger for ydelse som ikke modtages fra elnettet. Dobbelt betalingen er ikke i overensstemmelse med elforsyningslovens 73 som fastslår, at der kun kan opkræves betaling for ydelser i forhold til hvilke omkostninger de enkelte køberkategorier giver anledning til. Hverken forbrugseller produktionstariffen for egenproduktionen modsvares af en leveret ydelse fra elnettet. Som en følge af, at kraftvarmeanlægget i de decentrale områder, for affald og for VE-kraftvarme jf. ovenstående betaler for tilslutningen til kv elnettet kan elforbruget ved stilstand ikke pålægges tariffer under B-høj niveau. For centrale anlæg kan der ikke opkræves distributionstariffer, idet tilslutningen er på højere spændingsniveau end 50 kv. Da tilslutningen er betalt af kraftvarmeanlægget og da produktionstarifferne finansierer de netforstærkninger mv. som kraftvarmeanlægget har givet anledning til i det overliggende elnet og som i øvrigt betales af Energinet.dk via en udligningsordning, kan det diskuteres, hvor mange omkostninger det påfører elsystemet yderligere, at der er et elforbrug ved stilstand af kraftvarmeanlægget frem for produktion på det samme kabel. Skiftevis elproduktion og elforbrug øger anvendelsen af kablet og dermed den samlede benyttelsestid, hvilket bør påvirke fastlæggelse af forbrugstariffen. På det teoretiske plan burde elforbruget ved stilstand dække omkostninger til ledningstab, omkostninger til energispareaktiviteter samt omkostninger til det overordnede net minus netforstærkninger, som finansieres af produktionstariffen. Der er ikke tale om åbenlys dobbeltbetaling eller betaling for ydelse som ikke leveres ved betaling af distributionstariffer for elforbrug under stilstand. Derfor kan det kollektive hensyn veje tungere og samme tariffer som rene forbrugsanlæg på samme tilslutningspunkt være acceptable. Det er ikke acceptabelt, at opkræve tilslutningsbidrag for forbrug på samme forbindelse som er betalt via betaling for produktionstilslutning, hvilket er praksis i flere eldistributionsselskaber. Dansk Fjernvarme mener samlet, at betaling af forbrugs- og produktionstarif for egenproduktionen ikke er i overensstemmelse med elforsyningsloven, idet der opkræves tariffer for omkostninger som kraftvarmeanlæggene ikke giver anledning til og for ydelser som ikke modtages fra elnettet. Det urimelige og diskriminerende ved opkrævningen øges ved, at der samtidig er en dobbeltbetaling. Afregning af kombineret kraftvarme- og varmepumpe/elpatron anlæg Når kraftvarmeanlæggene ændres til at producere elektricitet i kombination med forbrug via elpatron/varmepumpe anlæg opstår 4 forskellige driftssituationer, som det nuværende tariferingssystem ikke er gearet til at håndtere uden diskriminering.

5 Figur 2 viser de situationer, hvor kraftvarmeanlægget alene er i drift, hvor hverken kraftvarmeanlæg eller elpatron/varmepumpe er i drift, hvor kun elpatron/ varmepumpen er i drift og hvor både kraftvarmeanlæg og varmepumpe er i drift. Figur 2: Afregning kraftvarmeanlæg i kombination med elpatron/varmepumpe Den elforbindelse der oprindeligt er etableret med levering til elnettet for øje ændres nu til i perioder at trække elektricitet fra nettet til varmeproduktion når elpriserne er relativt lave og producere el til elnettet når elpriserne er relativt høje. Om der trækkes mere elektricitet fra elnettet end der leveres til nettet vil være forskelligt fra periode til periode afhængig af el- og brændselspriser. Det kan ikke siges på forhånd hvad der kommer til at dominere forbrug eller produktion og dermed ikke muligt at forudsige benyttelsestiden af nettet til det ene eller det andet. Hvis det antages at varmebehovet i kraftvarmeanlægget er uændret i forhold til figur 1, så vil fjernvarmeselskabet jf. elmarkedets prissignaler vælge at køre kraftvarmeanlægget alene i de timer hvor elprisen er høj og køre elpatron/varmepumpe i de timer hvor elprisen er lav. Dækkes varmebehovet ikke med disse to driftsformer, vil fjernvarmeselskabet vælge at anvende en del af kraftvarmeanlæggets elproduktion til at drive f.eks. en varmepumpe i flere timer. Har kraftvarmeanlægget kun en elpatron vil varmen produceres på fjernvarmeselskabets spidslastanlæg (typisk en naturgaskedel). Om der skal betales rådighedsbetaling eller der skal betales forbrugs-og produktionstariffer ved samproduktion af kraftvarme og elpatron/varmepumpe beror på en fortolkning af Energinet.dk s forskrift Nettoafregning. Rådighedsbetalingen er taget med her for at illustrere problemstillingerne med denne de steder der nettoafregnes. Hvornår der køres med kraftvarmeanlæg og varmepumpe er skitseret i figur 3, hvor den kombinerede drift af kraftvarme og varmepumpe, såfremt der er et varmebehov, vil ligge på elpriser mellem ca. 32 øre/kwh og 55 øre/kwh.

6 Drift varmepumpe Samtidig drift af VPog KV anlæg Drift KV anlæg Fig 3: Drift af kraftvarmeanlæg kombineret med varmepumpe. Samproduktion af kraftvarme og varmepumpe vil fortrinsvis ske ved elpriser lige under 55 øre/kwh, da det medfører laveste varmepriser. Figur 3 indeholder ikke dobbeltbetaling dvs. ikke betaling af både forbrugstarif og produktionstarif som vist i figur 1 på egenproduktionen. Figuren indeholder heller ikke rådighedsbetaling som vist på figur 2. Dobbeltbetalingen er diskriminerende på grund af, at der skal betales 2 ydelser som ikke leveres. Rådighedsbetalingen er diskriminerende, idet alle 4 kriterier for opkrævning af rådighedsbetaling ikke overholdes 2 og idet rådighedsbetaling ikke vedrører elforbindelser etableret med elsalg for øje. Dansk Energi glemmer i denne sammenhæng, at der ved etablering af varmepumpen bliver et betydeligt øget elforbrug ved elpriser under 32 øre/kwh jf. figur 3, som er en overkompensering i forhold til den tidligere situation hvor forbindelsen kun anvendes til elsalg. Dansk Energi glemmer endvidere, at elnettets samlede benyttelsestid til elforbrug når kraftvarmeanlægget ikke kører og elproduktion når kraftvarmeanlægget kører kan forventes at overstige nuværende benyttelsestid, hvorfor der ikke er belæg for at opkræve forbrugs- og produktionstariffer eller rådighedsbetaling. Baggrund tidsdifferentiering Ved fastlæggelse af tidsdifferentieringen anvendes to forskellige døgnbelastningskurver, som skal afspejle erhvervskunder (50/60 og 10/20 kv) og privatkunder (0,4 kv). 2 Se afsnit om Baggrund tariffer kraftvarmeanlæg

7 For 50/60 og 10/20 kv antages det samlede bruttoforbrug at være approksimativt udtryk for netbelastningen. For 0,4 kv elnettet antages det fikserede residualforbrug i Danmark at være approksimativt udtryk for netbelastningen. Ved 50/60 og 10/20 kv betales en tarif for lav-, høj- og spidslast. Ved 0,4 kv betales alene 2 forskellige tariffer - normal og spidslast. Betalingen af tariffer på 50/60 og 10/20 KV puljes og fordeles ud på 0,4 KV som rene 0,4 kv omkostninger. Bemærkninger til modellen for tidsdifferentiering Dansk fjernvarme fortolker kurvene som ligger til grund for prisdifferentieringen således, at timen med maksimal forbrug i vinterhalvåret udgør 100 % og at forbruget i de øvrige timer ses i forhold til denne 100 % time. Det medfører på 0,4 kv niveau hvor Kogespidsen er særlig høj, at de resterende timer belastningsmæssigt synes lavere end de egentlig er. Den særlige høje spidslast på 0,4 kv anvendes matematisk til at anskueliggøre, at resterende forbrug ikke belaster elnettet særligt meget og at man derfor kan tariffere lempeligt. Det er argumentationsmæssig manipulation. Udtrykket det fikserede residualforbrug i Danmark er approksimativt udtryk for netbelastningen kan betyde hvad som helst og beregningen siger ikke noget om, at der angiveligt skulle være lavere belastning i det underligere net i forhold til kapaciteten end der er i de overliggende net. I virkeligheden kunne der være mere kapacitet i de overliggende net end i de underliggende. Det kan man ikke se ud af kurverne. Det varierende forbrug på 0,4 kv indgår i 50/60 kv og 10/20 KV beregningen. Det kunne i og for sig være acceptabelt så længe 0,4 kv kunder betaler tariffer til det overliggende net efter samme regler som for overliggende net. Når man efterfølgende puljer og fordeler omkostningerne på 50/50 og 10/20 KV på 0,4 kv nettet, så ophæves det underliggende nets deltagelse i det overliggende nets variationer betalingsmæssigt. Dansk Fjernvarme ser den anmeldte metode til tidstariffering af tariffer som ikkeobjektiv og diskriminerende. Energitilsynet har ikke fanget, at 0,4 kv kunder betaler en spidslast tarif 3 timer om vinteren og en normaltarif resten af tiden indeholdende en gennemsnitlig tarif for benyttelsen af 50/60 og 10/20 KV nettet. Bekendtgørelse 1367 af 15. december 2004 fastlægger tidsperioder for lavlast, højlast og spidslast. Dansk Fjernvarme mener disse tidsperioder bør anvendes, idet belastningen af elnettet på grundlag af elforbruget ikke har ændret sig markant siden fastlæggelsen af disse tidsperioder. De meget få lavlasttimer i vinterperioden i forhold til bekendtgørelsens lavlasttimer fjerner grundlaget for at investerer i apparater der kan udnytte el til varmeproduktion i virksomheder og fjernvarmeværker som ligger på 50/60 og 10/20 kv. Da varmebehovet i fjernvarmeselskaber ligger i vinterhalvåret forekommer den ændrede timefordeling som et forsøg på enten at øge indtjeningen på bekostning af fjernvarmeselskaber fjernvarmeselskaber via tidstarifferne i forhold til nuværende flade tariffer eller et forsøg på at forhindre installation af fleksible elforbrugende apparater i 50/60 og 10/20 kv nettet i forhold til mindre fleksible apparater i 0,4 kv nettet.

8 Metoden vil favorisere individuelle eldrevne varmepumper i forhold til fleksibelt elforbrug med store varmepumper i det overordnede elnet. Metoden vil dermed favorisere individuel opvarmning i forhold til fjernvarme, idet modellen ikke straffer de individuelle varmepumpers påvirkning af 50/60 og 10/20 kv nettet på samme vis som store varmepumper placeret i fjernvarmesystemer. Den meget store spids i 3 timer i vinterhalvåret vender endvidere det voldsomme spidslastforbrug til en fordel pga. metoden frem for en ulempe via en betaling for dobbeltspids, idet 0,4 kv spidsen i realiteten også medfører spids på 50/60 og 10/20 kv nettet. Den individuelle varmepumpe kan nøjes med at stoppe i 3 timer dagligt til forskel fra fjernvarmeselskabet som kun kan benytte varmepumpen i 6 timer. Dansk Fjernvarme savner en beskrivelse af, hvorledes prisen på lavlast, højlast og spidslast skal differentieres i forhold til prisen på spidslast og normallast. Normallastprisen i 0,4 KV nettet bør have samme forholdsmæssige pris som højlast i 50/60 og 10/20 kv. Er f.eks. normallast 95 % af gennemsnitlige nettarif i 0,4 KV, bør tilsvarende højlast i 50/60 og 10/20 KV have samme procentsats. Dette sikrer imod at elnetselskaberne skruer højlast tariffen uforholdsmæssigt op for 60/60 og 10/20 KV kunder og samtidig giver rabat for normallast privatkunder, dvs. giver investeringsmæssigt incitament til ineffektive investeringer i anlæg som kører på 0,4 kv frem for 50/60 og 10/20 KV. Der er en fare for at 0,4 KV tariffen + gennemsnitlig 50/60 og 10/20 KV tarif bliver lavere end 50/60 og 10/20 kv tariffen på høj- og spidslast i de samme timer. I forbindelse med tidstariffering nævnes det i kapitel at der ikke anvendes tidsdifferentiering af rådighedsbetaling i Dansk Energis tarifberegningsmodel, hvorfor der ikke skal foretages fordeling af det forventede forbrug af egenproduktion på lastperioder. Dansk Fjernvarme forstår herved, at rådighedsbetalingen skal være den samme uanset tidspunkt. Da produktion til eget forbrug alt andet lige vil være dominerende i perioder med relativt lavere elpriser dvs. i lavlastperioder, og da rådighedsbetalingen antages af være den gennemsnitlige nettarif minus nettab og energibesparelser vil rådighedsbetalingen let kunne overstige lavlasttariffen. Dansk Fjernvarme mener ikke, at den til enhver tidspunkt gældende rådighedsbetaling skal kunne overstige den til samme tidspunkt gældende nettarif minus ledningstab og energibesparelser. Andet Det vil fremover kunne være situationer, hvor nye elforbindelser ønskes etableret med henblik på både at forbruge elektricitet og levere elektricitet. Dansk Energi s tilslutningsbetingelser og tarifmodeller synes ikke at tage højde for dette, hvilket medfører dobbeltbetalinger. Der bør måske endvidere sondres mellem små anlæg op til f.eks. 25 kw (inkl. husstandsmøller) og store anlæg, idet der kan være stor forskel på hvilken fleksibilitet anlæggene kan levere til elnettet samt de omkostninger der følger af tilslutningen samlet set. Det vil f.eks. være særdeles urimeligt, såfremt investeringen betales for tilslutning som elproduktionsanlæg, hvorefter der kræves fulde tariffer for forbrug, produktion samt rådighedsbetaling. At bruge el til varme skal jo gerne være til nytte for både varme- og elsystemet.

9 Dansk Fjernvarme har ikke yderligere bemærkninger til høringsudkastene. Med venlig hilsen John Tang Chefkonsulent Dansk Fjernvarme Tlf

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer

Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af tariffer Fremme af fleksibelt forbrug ved hjælp af FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning Nettoafregning for decentral kraftvarme: Beregningseksempler og konsekvenser af nettoafregning FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina

Læs mere

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter

Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter Nettoafregning for decentral kraftvarme: Fortolkning af love, bekendtgørelser og forskrifter FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 25. marts 2015 Udarbejdet af: John Tang Kontrolleret af: Jesper Koch og Nina Detlefsen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion.

Indholdsfortegnelse. Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion. Til Energitilsynet Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion 8. september 2016 IAL/STO Indholdsfortegnelse 1. Ny tarifering... 2 2. Baggrund... 2 3.

Læs mere

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER Bilag 3 - Energinets svar til høringskommentarer 1/5 Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 BILAG 3 - ENERGINETS SVAR TIL HØRINGSKOMMENTARER

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper

Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper Analyse af tariffer og afgifter for store eldrevne varmepumper FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 16. december 2014 Udarbejdet af: Nina Detlefsen & Jesper Koch Kontrolleret af: Kim Clausen Beskrivelse: Denne

Læs mere

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-697-4.0 24-01-2013 Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet Baggrund I november 2012 udarbejdede

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang

Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang Grøn omstilling med el i fjernvarmesystemet af Jesper Koch og John Tang DISPOSITION Elektrificering sætter dagsordenen så langt øjet rækker Økonomiske rammer afgør, hvad vi skal investere i Uafhængighed

Læs mere

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej 16 5250 Odense SV 7. februar 2017 Detail & Distribution 16/10977 laa AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NRGi Net 23. november 2015 Detail & Distribution 15/11009 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget NRGI Net A/S (NRGI) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 15. december 2011 Sag 4/0720-8901-0211 / LBA Deres ref. Anmeldelse af betaling af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet i det offentlige

Læs mere

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING PUNKT 5 MØDE DEN 21. JUNI 2017 REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING 21. juni 2017 Detail & Distribution 17/06429 laa RESUMÉ 1. Egenproducenters rådighedsbetaling dækker omkostninger

Læs mere

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret Vestjyske Net 60 kv A/S 23. november 2016 Detail & Distribution 16/09239 laa GODKENDELSE AF VESTJYSKE NET 60 KV A/S TARIFMETODE OG STANDARDINVESTERINGSBIDRAG PÅ NUL Vestjyske Net har den 30. oktober 2016

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nibe El-forsyning Net A.m.b.a. 9. november 2015 Detail & Distribution 15/08223 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe El-forsyning Net A.m.b.a.

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg Energi Viborg A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg 8. august 2016 Detail & Distribution 15/11329 /BEJ, NOJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte:

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte: Dansk Energi 14. december 2016 Detail & Distribution 16/11009 laa TILEKNDEGIVELSE OM DANSK ENERGIS ANMELDTE METODEÆN- DRING FOR STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Med mail af 17. oktober 2016 anmeldte Dansk Energi

Læs mere

1. Udvikling i afgifts- og tilskudsgrundlag. 2. Omkostninger til offentlige forpligtelser

1. Udvikling i afgifts- og tilskudsgrundlag. 2. Omkostninger til offentlige forpligtelser John Tang ANALYSER 1. Udvikling i afgifts- og tilskudsgrundlag 2. Omkostninger til offentlige forpligtelser 6. Fremtidigt tilskud til landvind 1. UDVIKLING I AFGIFTS- OG TILSKUDSGRUNDLAG Optimalt beskatningssystem

Læs mere

SEAS-NVE Side 1 af 6. Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. SEAS-NVE Net. Tariffer 2014 Gældende fra den 1. juli 2014

SEAS-NVE Side 1 af 6. Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. SEAS-NVE Net. Tariffer 2014 Gældende fra den 1. juli 2014 SEAS-NVE Side 1 af 6 Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby SEAS-NVE Net Tariffer 2014 Gældende fra den 1. juli 2014 SEAS-NVE Side 2 af 6 SEAS-NVE Net A/S: Transportbetaling (indeholder net og

Læs mere

Temadag tariffer. Kan tariffer binde energisystemer bedre sammen? v. Lykke M. Jeppesen

Temadag tariffer. Kan tariffer binde energisystemer bedre sammen? v. Lykke M. Jeppesen Temadag tariffer Kan tariffer binde energisystemer bedre sammen? v. Lykke M. Jeppesen Side 1 Formål med tariffer i dag At brugeren af et system betaler de omkostninger, som brugeren giver anledning til.

Læs mere

ELTRANSMISSIONSTARIFFEN

ELTRANSMISSIONSTARIFFEN ELTRANSMISSIONSTARIFFEN Findes der et bedre alternativ end den nuværende? Astrid Buhr Broge Dansk Fjernvarmes temadag om tariffer 25/01/2018 1/24/2018 1 1 DEN NUVÆRENDE TARIFMODEL OG ENERGINETS OMKOSTNINGSSTRUKTUR

Læs mere

OVERVEJER DU SOLCELLER?

OVERVEJER DU SOLCELLER? OVERVEJER DU SOLCELLER? NYTTIG VIDEN OM: SOLCELLER, ELNETTET OG AFREGNING 2014 OVERVEJER DU AT KØBE ET SOLCELLEANLÆG? Sådan fungerer et solcelleanlæg Et solcelleanlæg producerer elektricitet ved at udnytte

Læs mere

Tilslutning af solcelleanlæg

Tilslutning af solcelleanlæg Tilslutning af solcelleanlæg - IDA Temadag 17.11.2014 Jan Rasmussen, Chefkonsulent Indhold Rammer - Love / Forskrifter / Standarder Påvirkning af elnettet og praktiske forhold vedr. tilslutning Måling

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Thy-Mors Energi Elnet A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang

Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang Dong Energy Eldistribution 13.02.2012 Sag 4/0720-0200-0122 / Deres ref. Laa & lba Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang Anmeldelsen Energitilsynets

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

Energitilsynet har ved tilkendegivelse af 23.juni 2015 taget Dansk Energis tarifmodel 2.0 til efterretning i medfør af elforsyningslovens 73 b.

Energitilsynet har ved tilkendegivelse af 23.juni 2015 taget Dansk Energis tarifmodel 2.0 til efterretning i medfør af elforsyningslovens 73 b. Dong Energy Eldistribution A/S 16. november 2015 Detail & Distribution 15/09590 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Dong Energy Eldistribution A/S

Læs mere

FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM

FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 29. MAJ 2018 FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM 29. maj 2018 Detail & Distribution 18/08162 laa RESUMÉ

Læs mere

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe

Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Nettoafregning ved samdrift af motor og varmepumpe Sådan sikres fremtidens elproduktionskapacitet Kasper Nagel, Nina Detlefsen og John Tang Side 1 Dato: 25.02.2016 Udarbejdet af: Kasper Nagel, Nina Detlefsen

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt on 04-01-2017 11:45 Torben Møller Pedersen tmp@danskenergi.dk VS: Høring: Dansk Solcelleforenings henvendelse om Dansk Energis

Læs mere

DANSK ENERGIS TARIFERINGSMODEL 2.0

DANSK ENERGIS TARIFERINGSMODEL 2.0 PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 DANSK ENERGIS TARIFERINGSMODEL 2.0 7. maj 2015 Detail & Distribution 15/00185 LBA/LRN/LAA RESUMÉ 1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nakskov Elnet A/S 9. august 2017 Detail & Distribution 17/09825 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nakskov Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Energistyrelsen Opdateret 21. december 2018 Side 1/8 Amaliegade 44 1256 København K

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG El-net Øst A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Forsyningsstilsynet har modtaget El-net Øst A/S) anmeldelse af metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag

Læs mere

Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation

Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation Notat om tilslutning af produktionsanlæg i egen forbrugsinstallation Kontor/afdeling Forsyning Dato 13. oktober 2016 J nr. 2016-7590 akzs/jkg/mhi Energistyrelsen har inden for de seneste måneder modtaget

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer

Eltariffer. Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Eltariffer Elkedlers driftstimer og betaling af tariffer ved forskellige tariffer Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne

Læs mere

DEE anmelder, at de følger Dansk Energis reviderede tariferingsmodel med følgende tilpasninger, der giver anledning til en konkret vurdering:

DEE anmelder, at de følger Dansk Energis reviderede tariferingsmodel med følgende tilpasninger, der giver anledning til en konkret vurdering: Dong Energy Eldistribution 22. maj 2013 Sagnr. 13/02479 / LBA Deres ref. Udkast til afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet Energitilsynet for Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Dong Energy

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW

Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw og mindre end 25 MW Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 9. marts 2016 Ret & Administration 16/03591 OTS Anmeldelse af ændringer til Dansk Energis Standardaftale for nettilsluttede solcelleanlæg større end 11 kw

Læs mere

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance

Godkendelse af SE Elnet s ændring i betalingskadance Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Att: Jens Ammitzbo Sendt med mail til: jeam@se.dk og net@se.dk Dato: 26-06-2014 Sagsnr.: 14/05431 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration AFGØRELSE

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Dansk Energis anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg

Dansk Energis anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg Punkt 4 Energitilsynets møde den 25. marts 2014 Dato: 25. marts 2014 Sag: 13/03742 Afd.: Detail & Distribution Sagsbehandler: /LBA Dansk Energis anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg

Læs mere

Ordningen har været gældende siden 2011, og er siden gen-anmeldt i 2013 og i 2015, senest med udløb af 2017.

Ordningen har været gældende siden 2011, og er siden gen-anmeldt i 2013 og i 2015, senest med udløb af 2017. Dansk Energi Att. Torben Møller Pedersen 18. december 2017 Detail & Distribution 17/12024 laa Afgørelse Dansk Energis gen-anmeldelse af tilslutningsbidrag for ladestandere Med mail af 2. oktober 2017 har

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum NOE Net A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget NOE Net

Læs mere

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet Syd Energi c/o Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 9. februar 2012 Sag 4/0720-8901-0211 /LBA Deres ref. Ansøgning vedrørende pilotprojekt med afregning med dynamiske nettariffer 1. SE (Syd

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Anmeldt solcelleeffekt i alt

Anmeldt solcelleeffekt i alt F AK T AAR K 6. november 2012 J.nr. 3401/1001-4896 Ref. hla Betydeligt prisfald på solceller Prisen på solceller er faldet drastisk de seneste to år. Fra 2000 til medio 2010 lå prisen på solcelleanlæg

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Struer Forsyning Elnet A/S JYLLANDSGADE 1 1. april december STRUER Telefon

Struer Forsyning Elnet A/S JYLLANDSGADE 1 1. april december STRUER Telefon Struer Forsyning Elnet A/S TARIFFER JYLLANDSGADE 1 1. april - 31. december 2016 7600 STRUER Telefon 96 84 22 30 B høj kunde - 10 kv Tilslutningspunkt i transformerstation på 10 kv-niveau Investeringsbidrag

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. SEAS-NVE Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10910 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget SEAS-NVE Net A/S (SEAS) anmeldelse af ny metode

Læs mere

Husstandsmøller afregningsregler

Husstandsmøller afregningsregler Husstandsmøller afregningsregler 17. september 2010 Henrik Lawaetz Energistyrelsen Afregningen afhænger af følgende forhold: Nettilslutning Størrelse Afregningsaftale Elforbrug Elafgifter Skatteforhold

Læs mere

NETTOAFREGNING. Hvorfor og hvordan virker det. Chefingeniør Preben Høj Larsen, Markedsanalyse og Design

NETTOAFREGNING. Hvorfor og hvordan virker det. Chefingeniør Preben Høj Larsen, Markedsanalyse og Design NETTOAFREGNING Hvorfor og hvordan virker det Chefingeniør Preben Høj Larsen, Markedsanalyse og Design 1 NETTOAFREGNING Hvad siger lovgivningen og hvordan er det implementeret Lovgivningen Implementering

Læs mere

DANSK ENERGIS TARIFERINGSMODEL 2.0

DANSK ENERGIS TARIFERINGSMODEL 2.0 PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 DANSK ENERGIS TARIFERINGSMODEL 2.0 23. juni 2015 Detail & Distribution 15/00185 LBA/LAA RESUMÉ 1. Denne sag drejer sig om, at Dansk Energi har anmeldt dels

Læs mere

FJERNVARMEN I DEN FREMTIDIGE ENERGIFORSYNING. John Tang, Dansk Fjernvarme

FJERNVARMEN I DEN FREMTIDIGE ENERGIFORSYNING. John Tang, Dansk Fjernvarme FJERNVARMEN I DEN FREMTIDIGE ENERGIFORSYNING John Tang, Dansk Fjernvarme Problemstillinger fjernvarme Konkurrenceevne? Rammebetingelser? Hvorfra skal fjernvarmen komme? Er der primære brændsler til fjernvarme?

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) BEK nr 1063 af 07/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2110/1181-0045 Senere

Læs mere

o At projektet løber i et begrænset tidsrum på foreløbigt et år, hvorefter en forlængelse vil kræve ansøgning om, og godkendelse

o At projektet løber i et begrænset tidsrum på foreløbigt et år, hvorefter en forlængelse vil kræve ansøgning om, og godkendelse Thy-Mors Elnet A/S 17. januar 2014 Sag 13/11105 /LBA Deres ref. Ansøgning om demonstrationsprojekt med tarifering til elpatron på Hanstholm Varmeværk 1. Thy-Mors Elnet A/S (herefter Thy-Mors) har ansøgt

Læs mere

EL TIL FJERNVARME TEMADAG DANSK VINDMØLLEFORENING 1. SEPTEMBER John Tang, Dansk Fjernvarme

EL TIL FJERNVARME TEMADAG DANSK VINDMØLLEFORENING 1. SEPTEMBER John Tang, Dansk Fjernvarme EL TIL FJERNVARME TEMADAG DANSK VINDMØLLEFORENING 1. SEPTEMBER 2017 John Tang, Dansk Fjernvarme Problemstillinger fjernvarme Konkurrenceevne? Rammebetingelser? Hvorfra skal fjernvarmen komme? Er der primære

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag Statoil Refining Denmark A/S v/ Kromann Reumert/Ida Sander Rådhuspladsen 3 8000 Århus C 19. december 2012 Engros 12/06484 HTH/SEY Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse

Læs mere

AFGØRELSE METODE TIL TARIFERING AF STIKLEDNINGSKUNDER

AFGØRELSE METODE TIL TARIFERING AF STIKLEDNINGSKUNDER Dong Energy Eldistribution 10. april 2015 Detail & Distribution 12/06633 LBA/LRN AFGØRELSE METODE TIL TARIFERING AF STIKLEDNINGSKUNDER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Dong Energy Eldistributions

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

Fjernvarmeprisen November 2017

Fjernvarmeprisen November 2017 Fjernvarmeprisen 217 November 217 Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet en smule i 217 i forhold til 216. Fjernvarmeprisen er 12.732 kr./år

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 279 af 21. marts 2012, som

Læs mere

Elforsyningens nettariffer & priser

Elforsyningens nettariffer & priser Elforsyningens nettariffer & priser Pr. 1. januar 2018 Marts 2018 Elforsyningens nettariffer & priser pr. 1. januar 2018 Marts 2018 ISSN 0909-0762 Grafisk design og produktion: Dedicated PrePress ApS,

Læs mere

Notat om principperne i Dansk Energis tarifberegningsmodel Tarifmodel 2.0 Version 2.0 Maj 2015

Notat om principperne i Dansk Energis tarifberegningsmodel Tarifmodel 2.0 Version 2.0 Maj 2015 Notat Dok. ansvarlig: JUK Sekretær: LGU Sagsnr.: s2014-777 Doknr: d2014-16449-13.0 18-11-2014 Tarifering i elnetselskaber Notat om principperne i Dansk Energis tarifberegningsmodel Tarifmodel 2.0 Version

Læs mere

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller

Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Vejledning til nye regler om nettilslutning af vindmøller og solceller Baggrund for de nye regler De nye regler om nettilslutning fremgår af VE-bekendtgørelsen og er en udmøntning af stemmeaftale af 26.

Læs mere

VE-anlæg Sagsnr. 11/8. Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg

VE-anlæg Sagsnr. 11/8. Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg VE-anlæg Sagsnr. 11/8 Vejledning om installationstilslutning af små VE-anlæg Vejledning: Installationstilslutning af små VE-anlæg side 2 1. Indledning...3 1.1. Afgrænsning...3 1.2. Læsevejledning...3 1.3.

Læs mere

BILAGSOVERSIGT TIL DANSK ENERGIS BRANCHEVEJLEDNING FOR TARIFERING AF ELEKTRICITET TIL VARMEPRODUKTION

BILAGSOVERSIGT TIL DANSK ENERGIS BRANCHEVEJLEDNING FOR TARIFERING AF ELEKTRICITET TIL VARMEPRODUKTION PUNKT 4 BILAGSOVERSIGT ENERGITILSYNETS MØDE DEN 28. MARTS 2017 BILAGSOVERSIGT TIL DANSK ENERGIS BRANCHEVEJLEDNING FOR TARIFERING AF ELEKTRICITET TIL VARMEPRODUKTION 28. marts 2017 Detail & Distribution

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net 2 20. maj 2015 Detail & Distribution 14/12974 LBA/LRN AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net 2 A/S (RAH2) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, og 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, fastsættes

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret ved decentral kraftvarme m.v. 1

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret ved decentral kraftvarme m.v. 1 Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret ved decentral kraftvarme m.v. 1 I medfør af 2 a, 8 a, stk. 2, 58, stk. 11, 58 a, stk. 5, 58 b, stk. 5, 64, 65, stk. 1 og 4, 68 a, stk. 1, 78, stk.

Læs mere

24. juni Store varmepumper i fjernvarmeregi set fra et eldistributionssynspunkt

24. juni Store varmepumper i fjernvarmeregi set fra et eldistributionssynspunkt 24. juni 2019 Store varmepumper i fjernvarmeregi set fra et eldistributionssynspunkt Agenda Den grønne omstilling Nyt forbrug i el-nettet Belastningsudvikling for Evonet - Fleksibilitet Tarif Tilslutning

Læs mere

Genanmeldelse af Tarifmodel 2.0 og anmeldelse af to nye omkostningskategorier

Genanmeldelse af Tarifmodel 2.0 og anmeldelse af to nye omkostningskategorier TILKENDEGIVELSE FORSYNINGSTILSYNET Genanmeldelse af Tarifmodel 2.0 og anmeldelse af to nye omkostningskategorier 9. oktober 2018 Detail & Distribution 18/09856 laa INDLEDNING 1. Dansk Energi har den 26.

Læs mere

Energitilsynets afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 citeres føglende:

Energitilsynets afgørelse Fra Energitilsynets afgørelse af 17. februar 2003 citeres føglende: (Elforsyning) Dalum Papir A/S Energitilsynet af 17. februar 2003 Eltras PSO-tarif for 2002 Nævnsformand, cand.jur. Christen Boye Jacobsen Næstformand, professor, dr.polit. Chr. Hjorth-Andersen Professor,

Læs mere

Vejledende udtalelse vedr. ændring af leveret mængde elektricitet som grundlag for opgørelse af indtægtsrammen

Vejledende udtalelse vedr. ændring af leveret mængde elektricitet som grundlag for opgørelse af indtægtsrammen Dansk Energi Rosenørns allé 9 1970 Frederiksberg Dato: 5. juli 2013 Sag: 12/05874 Sagsbehandler: /ts & mbk Afd.: Detail og Distribution Vejledende udtalelse vedr. ændring af leveret mængde elektricitet

Læs mere

Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018

Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018 Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018 Årsnettoafregnede egenproducenter skal fremover flexafregnes, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse udsendt den 19. juni 2018.

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & Ph.D. Bent Ole Gram Mortensen Konsulent, civilingeniør Knut Berge (Elforsyning) Norenergi Aps på vegne af Hydro Aluminium Automative A/S over Energitilsynets afgørelse af 30. januar 2006 Sydvest Energi Nets fastsættelse af nettariffer for Hydro Aluminium Nævnsformand,

Læs mere