Europaudvalget Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2009 2923 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax uvm@uvm.dk CVR nr januar 2009 Sags nr.: C.021 Samlenotat til møde i Rådet (uddannelse og ungdom) den 16. februar 2009 UNGDOM 1. Nøglebudskaber til Det Europæiske Råds forårstopmøde om Den Europæiske Ungdomspagt og det europæiske samarbejde på ungdomsområdet KOM-dokument foreligger ikke - vedtagelse (side 2) 2. Bedre implementering og større synlighed af Den Europæiske Ungdomspagt KOM-dokument foreligger ikke - udveksling af synspunkter (side 5) UDDANNELSE 3. Nøglebudskaber om uddannelse til Det Europæiske Råds forårstopmøde KOM-dokument foreligger ikke - vedtagelse (side 7) 4. Opdatering af strategirammen for det fremtidige europæiske samarbejde på uddannelsesområdet - KOM (2008) 865 endelig - udveksling af synspunkter (side 9)

2 UNGDOM 2 Pkt.1. Nøglebudskaber til Det Europæiske Råds forårstopmøde om Den Europæiske Ungdomspagt og det europæiske samarbejde på ungdomsområdet - vedtagelse 1. Resumé Rådet ønsker at vedtage nøglebudskaber til forårstopmødet i Det Europæiske Råd om Den Europæiske Ungdomspagt fra 2005 og det fremtidige europæiske samarbejde på ungdomsområdet. 2. Baggrund. I 2005 vedtog stats- og regeringscheferne på Det Europæiske Råd konklusioner om en Ungdomspagt i EU. Fokus var på unges deltagelse i samfundslivet i bred forstand, bedre information til unge, unges frivillige aktiviteter og på større viden om og forståelse af unge. Ungdomspagten blev efterfølgende integreret i EU's reviderede Lissabon-strategi. Dermed rapporterer landene om Ungdomspagten i de årlige nationale Lissabon rapporter. 3. Hjemmelsgrundlag Spørgsmålet om hjemmelsgrundlaget er ikke relevant. 4. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 5. Formål og indhold Formålet med nøglebudskaberne er, at Rådet (ungdom) orienterer Det Europæiske Råd om status for implementeringen af Ungdomspagten samt peger på mulige fokusområder for bedre implementering. Rådet peger i den forbindelse på, at i den fornyede sociale dagsorden, som blev præsenteret i juli 2008, er børn og unge nævnt som ét af de i alt syv prioritetsområder. Endvidere på, at de seneste prognoser, som ligger til grund for den økonomiske genopretningsplan, som er omtalt i Det Europæiske Råds konklusioner af december 2008, tegner et dystert billede af den økonomiske situation i Europa for 2009, ikke mindst på beskæftigelsesområdet, og at dette nødvendiggør handling, også på ungdomspolitikkens område. Rådet fremsætter derfor følgende nøglebudskaber: 1. Unge, specielt dem med færre muligheder, er ofte i en udsat position både beskæftigelsesmæssigt med hensyn til bedre social integration og med hensyn til øget adgang til bedre uddannelsesmuligheder. Dette gør en forbedret og mere synlig implementering af Ungdomspagten nødvendig.

3 2. En sådan implementering vil forbedre unges overgang fra skole til erhverv og samtidig bedre kunne mindske inaktivitet og arbejdsløshed i den nuværende økonomiske krisesituation. 3. Den vil også kunne danne et bedre grundlag for fastlæggelse af mere langsigtede strategier for en øgning af unges muligheder for beskæftigelse og uddannelse m.m. 4. Samtidig bør de unge selv og deres organisationer involveres mere i udformningen af de nationale reformprogrammer til implementering af målene i Lissabon-strategien vedr. øget vækst og beskæftigelse. 5. Øget opmærksomhed bør også ikke mindst via relevante EUstøtteprogrammer - vies den vigtige rolle, som unge spiller i processen med at øge kreativitet og innovation så vel som entreprenørskab og brugen af informations- og kommunikationsteknologier på alle områder af samfundslivet. 6. Mulighederne for at opstille særlige mekanismer til at implementere Lissabon-strategiens målsætninger bedre på ungdomsområdet bør undersøges nærmere, hvor det er relevant. 7. De nævnte målsætninger bør indgå i den kommende ramme for det fremtidige europæiske samarbejde på ungdomsområdet og samtidig også reflekteres i den kommende fastlæggelse af Lissabon-strategien efter Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Ikke relevant. 8. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU s budget. 9. Høring Forslaget har været drøftet på et møde den 27. januar 2009 i EUspecialudvalget vedrørende uddannelse. Der fremkom her følgende bemærkninger: FTF fandt budskabet i dokumentet fornuftigt, herunder ønsket om styrkelse af samarbejdet med interesseorganisationerne. Endvidere spurgte FTF, om der i den forbindelse er tænkt på nye initiativer? Hertil svarede Undervisningsministeriet, at dette ikke var tilfældet på nuværende tidspunkt. 10. Regeringens foreløbige generelle holdning Danmark støtter formandskabets forslag 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det forventes, at alle medlemsstater kan støtte formandskabets forslag.

4 12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg. 4

5 Pkt. 2. Bedre implementering og større synlighed af Den Europæiske Ungdomspagt - udveksling af synspunkter 5 1. Resumé Formandskabet ønsker at høre medlemsstaternes syn på mulighederne for at styrke implementeringen og synligheden af den Europæiske Ungdomspagt fra Til det formål foreslår formandskabet to spørgsmål til ministrenes drøftelse. 2. Baggrund. Det tjekkiske formandskab ønsker at sætte fokus på implementering af Den Europæiske Ungdomspagt fra 2005 og betoner i den forbindelse Pagtens betydning som værktøj til dels at nå Lissabon-strategiens mål om øget vækst og beskæftigelse, også på ungdomsområdet og dels at sikre de unges egen aktive deltagelse i processen. 3. Hjemmelsgrundlag Spørgsmålet om hjemmelsgrundlag er ikke relevant. 4. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 5. Formål og indhold Ungdomspagten indeholder opfordringer til medlemsstaterne til inden for rammerne af deres respektive beføjelser at prioritere følgende tre overordnede indsatsområder: 1. Unges beskæftigelse, sociale integration og forbedring af den sociale status. 2. Unges uddannelse, erhvervsuddannelse og mobilitet. 3. Bedre muligheder for af forene unges arbejdsliv med deres privatliv og familieliv. Medlemsstaterne afrapporterer så årligt til Kommissionen om deres fremskridt også på disse områder gennem de nationale reformprogrammer for vækst og beskæftigelse. Formandskabet finder det i den nuværende økonomiske situation vigtigt at sætte fokus også på unges bidrag til at sikre vækst og beskæftigelse i Europa og ønsker på den baggrund at drøfte, om Ungdomspagten i dens nuværende form er et tilstrækkeligt godt instrument i denne proces. I den forbindelse henleder formandskabet opmærksomheden på den igangværende reform af den overordnede ramme for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet, som er igangsat i år, lige såvel som processen med at reformere Lissabon-strategien efter Med udgangspunkt heri foreslår formandskabet derfor følgende to spørgsmål til ministrenes drøftelse:

6 1): Hvilke gode eksempler på nationalt niveau kan bruges i processen med at sikre en mere effektiv implementering af Ungdomspagten, herunder: Hvordan kan ungdomspolitikken på nationalt plan gøres mere tvær-sektoriel? Hvordan koordineres de langsigtede strategier bedst for at kunne bidrage til unges overgang fra uddannelse, inaktivitet eller arbejdsløshed til beskæftigelse? Hvordan bliver ungdomsorganisationerne mere involveret i implementeringen af Ungdomspagten? 6 2): Hvilke mulige aktioner er nødvendige på nationalt plan i medlemsstaterne for at sikre Ungdomspagten en større synlighed og merværdi på europæisk plan, herunder: Hvordan sikres en bedre opfølgning af de fælles målsætninger på ungdomsområdet inden for den kommende reviderede Lissabon-strategi? Hvor og hvordan øges bedst investeringerne i unge, fx via øget adgang til de europæiske strukturfonde, men også på andre områder end de rent økonomiske? 6. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Spørgsmålet er ikke relevant. 8. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU's budget. 9. Høring Forslaget har ikke væres sendt i høring. 10. Regeringens foreløbige generelle holdning Danmark støtter formandskabets forslag. 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det forventes, at alle medlemsstater kan støtte formandskabets forslag. 12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

7 UDDANNELSE 7 Pkt. 3. Nøglebudskaber om uddannelse til Det Europæiske Råds forårstopmøde - vedtagelse 1. Resumé Med udgangspunkt i den nuværende økonomiske situation har Rådet (uddannelse) udarbejdet nøglebudskaber om uddannelsesområdets bidrag til at sikre fremtidig vækst og beskæftigelse. Budskaberne sendes til Det Europæiske Råds forårstopmøde for at sikre uddannelsesområdet en central placering inden for Lissabon strategien. 2. Baggrund. Med udgangspunkt i den nuværende økonomiske situation har Rådets uddannelsesudvalg udarbejdet nøglebudskaber til vedtagelse på Rådsmødet for at medvirke til at bevare vækst, beskæftigelse og social stabilitet. Disse forventes vedtaget af Rådet (uddannelse) og herefter videresendt til det Europæiske Råds forårstopmøde i marts. 3. Hjemmelsgrundlag Spørgsmålet om hjemmelsgrundlaget er ikke relevant. 4. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 5. Formål og indhold Formålet er at gøre stats- og regeringscheferne opmærksom på det vigtige i forsat at satse på uddannelse som et middel til at overvinde den nuværende økonomiske situation. Nøglebudskaberne er følgende: For at kunne overvinde den globale krise er en øget og mere effektiv investering i "menneskelig kapital" nødvendig. Samtidig bør anstrengelserne intensiveres for at sikre, at udannelsesområdet kan opfylde sin rolle i videnstrekanten: Uddannelse, forskning og innovation som et nøgleværktøj i processen med at sikre en positiv udvikling i vores vidensbaserede samfund. Uddannelsesområdet bør fortsat være i stand til effektivt at reagere på udfordringerne i den nuværende økonomiske situation, ikke mindst i relation til at fremme lighed og social samhørighed. Forskellige former for samarbejde og partnerskaber mellem uddannelsesinstitutionerne på den ene side og relevante aktører, først og fremmest arbejdsmarkedets parter, på den anden bør fremmes yderligere som et middel til at øge beskæftigelsen i et livslangt læringsperspektiv. Det samme gælder øget mobilitet og fortsat kortlægning af behovet for nye færdigheder, specielt entreprenørskab og interkulturelle kompetencer i processen med at sikre overgangen til en lavemissions- og vidensbaseret økonomi.

8 8 6. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Ikke relevant. 8. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet Forslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller konsekvenser for EUs budget. 9. Høring Forslaget har været drøftet på et møde den 27. januar 2009 i EUspecialudvalget vedrørende uddannelse m.fl. Der fremkom her følgende bemærkninger: FTF udtrykte skepsis over for, at uddannelsessystemet blev for afhængigt af finansiering fra private virksomheder. Det kan føre til et uforudset tab af ressourcer, hvis en uddannelsesinstitution pludselig mister indtægter fra en virksomhed. 10. Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen kan tilslutte sig forslagene til nøglebudskaberne 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det forventes, at alle medlemsstater kan støtte formandskabets forslag. 12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

9 Pkt. 4. Opdatering af strategirammen for det fremtidige europæiske samarbejde på uddannelsesområdet - KOM (2008) 865 endelig - udveksling af synspunkter 9 1. Resumé Med udgangspunkt i Kommissionens meddelelse af 16. december 2008: En opdateret strategiramme for det europæiske samarbejde på uddannelsesområdet ønsker formandskabet en drøftelse af medlemslandenes forventninger til samarbejdet og af deres holdninger til en fornyelse af de særlige benchmarks, som er opstillet på uddannelsesområdet som et led i implementering af arbejdsprogrammet Uddannelse 2010 inden for Lissabon-strategien. 2. Baggrund. Den 16. december 2008 udsendte Kommissionen en meddelelse om opdatering af den strategiske ramme for det europæiske samarbejde på uddannelsesområdet. Anledningen er, at det hidtidige uddannelsesprogram 2010 inden for Lissabon-strategien udløber næste år, og at den igangværende reflektionsproces over en opdatering af strategien ud over 2010 nu giver baggrund for opstilling af forslag til nye overordnede mål, prioriteter og benchmarks. Der forventes vedtaget et sæt rådskonklusioner herom på rådsmødet den maj Der foreligger endnu ikke noget udspil hertil. 3. Hjemmelsgrundlag Spørgsmålet om hjemmelsgrundlaget er ikke relevant. 4. Nærhedsprincippet Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. 5. Formål og indhold Formålet med meddelelsen er at gøre status over, hvordan medlemslandene samlet set har klaret sig inden for de opstillede mål i arbejdsprogrammet for uddannelse og erhvervsuddannelse 2010 og dernæst pege på områder, som kræver enten en revision af allerede eksisterende mål og benchmarks eller opstilling af nye. A. Status Rådet opstillede i 2003 følgende fem benchmarks frem mod 2010: 1. Størrelsen af tidligt skolefrafald (% af årige, som alene har en grunduddannelse og ikke er under uddannelse) må ikke overstige 10 % 2. Andelen af unge med dårlige læsefærdigheder skal nedbringes med mindst 20 % 3. Mindst 85 % af en ungdomsårgang skal fuldføre en ungdomsuddannelse 4. Andelen af antallet af kandidater med en matematisknaturvidenskabelig eksamen skal øges med mindst 15 %

10 5. Mindst 12½ % af den voksne befolkning skal deltage i livslang læring. 10 Status for det samlede EU-gennemsnit er iflg. Kommissionens undersøgelser nu den, at Nr. 4 er mere end opnået Nr. 1, 3 og 5 er forbedrede markant, men målene er ikke nået Nr. 2 har oplevet en negativ udvikling. B. Langsigtede strategiske mål for og prioriteter for : Kommissionen foreslår nu opstillet følgende fire langsigtede strategiske mål for det politiske samarbejde i perioden med tilknyttede forslag til emner for den prioriterede indsats i årene : 1): Livslang læring og mobilitet blandt de lærende skal blive en realitet. Emner for den prioriterede indsats i : Strategier for livslang læring: Gennemførelsen af nationale strategier for livslang læring fortsættes med henblik på afslutning inden 2020, med særlig vægt på validering af ikke-formel og uformel læring og vejledning. Den europæiske referenceramme for kvalifikationer: Alle nationale kvalifikationsordninger knyttes sammen med den europæiske referenceramme for kvalifikationer inden udgangen af 2010, og det tilstræbes at anvende en tilgang, baseret på læringsresultater i forbindelse med standarder og kvalifikationer, bedømmelses- og evalueringsprocedurer, meritoverførsler, læseplaner og - kvalitetssikring. Udvidelse af lærendes mobilitet: Samarbejde med henblik på at nedbryde hindringer og udvide mulighederne for lærendes mobilitet i Europa og på verdensplan, både på videregående uddannelses- og andre uddannelsesniveauer, herunder fastsættelse af nye mål og tilvejebringelse af nye finansieringsinstrumenter på europæisk og nationalt plan. (Indholdet heraf kendes ikke p.t.) 2): Uddannelsesudbuddet og resultaterne skal effektiviseres og have et kvalitativt løft. Emner for den prioriterede indsats i : Sprogfærdigheder: Borgerne skal kunne kommunikere på to sprog ud over deres modersmål, og derfor skal sprogundervisningen i forbindelse med erhvervs- og efteruddannelse og i voksenundervisningen styrkes, og indvandrerne skal have mulighed for at lære værtslandets sprog.

11 11 Faglig udvikling af undervisere: Der skal fokuseres på centrale elementer i lærernes grunduddannelse og på at udvide omfanget og kvaliteten af de muligheder, som lærere, undervisere og andet pædagogisk personale har for efterfølgende faglig udvikling, f.eks. for at kunne varetage funktioner som ledere eller vejledere. Styring og finansiering: Moderniseringsdagsordenen for videregående uddannelse (herunder læseplaner) virkeliggøres, referencerammen for kvalitetssikring af erhvervsuddannelse gennemføres, og der udvikles standarder for personale beskæftiget med voksenundervisning. Anvendelse af politikker og praksis, der er videnskabeligt baserede, fremmes. Grundlæggende færdigheder i læsning, matematik og naturvidenskab: Der oprettes en gruppe på højt plan om læse- og skrivefærdigheder, som skal undersøge, hvilke problemer der er baggrunden for skoleelevernes forringede læsefærdigheder, og fremsætte anbefalinger til, hvordan læse- og skrivefærdighederne kan forbedres på EU-plan. Det eksisterende samarbejde styrkes for at øge antallet af studerende i matematik og naturvidenskab på de videregående uddannelser og for at styrke undervisningen i naturvidenskab. Medlemsstaterne bør overveje at indføre nationale handlingsplaner for bedre grundlæggende færdigheder, også for voksne. Nye kvalifikationer til nye job": Det skal sikres, at evalueringen af fremtidens kvalifikationskrav og de tilsvarende arbejdsmarkedsbehov nyder fuld bevågenhed i forbindelse med planlægningen af ethvert tiltag på uddannelsesområdet. 3): Alle skal have mulighed for at tage aktivt del i samfundet. Emner for den prioriterede indsats i : Kort skolegang: De præventive foranstaltninger bør styrkes; der bør etableres et tættere samarbejde mellem de almene og de erhvervsfaglige grene af uddannelsessystemerne, og hindringerne for, at unge, der forlader skolen i utide, kan vende tilbage og få en almen eller erhvervsfaglig uddannelse, bør fjernes. Medlemsstaterne og Kommissionen bør fokusere på at etablere et samarbejde om politikker vedrørende: Førskoleuddannelse: Alle bør have lige muligheder for adgang, og kvaliteten af uddannelserne og støtten til pædagogerne bør forbedres. Indvandrere: Der skal udvikles gensidig læring om bedste praksis for uddannelse af børn med indvandrerbaggrund. Lærende med særlige behov: Der skal gøres en indsats for at fremme individuel læring i form af rettidig støtte og velkoordinerede tjenester. Det almindelige uddannelsessystem skal inkorporere særlige tjenester, og der skal sikres adgangsveje til videreuddannelse. 4): Innovation og kreativitet, herunder etablering af egen virksom-

12 hed, skal fremmes på alle uddannelsesniveauer. 12 Emner for den prioriterede indsats i : Grundlæggende nøglekompetencer: De grundlæggende nøglekompetencer bliver en integreret del af læseplaner, bedømmelser og kvalifikationer. Medlemsstaterne og Kommissionen bør fokusere på at etablere et samarbejde om politikker vedrørende: Innovationsvenlige institutioner: Kreativitet og innovation fremmes ved at udvikle særlige undervisnings- og læringsmetoder (herunder anvendelse af ny informationsteknologi og læreruddannelse). Partnerskab: Der udvikles partnerskaber mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv, forskningsinstitutioner, kulturaktører og kreative erhverv. C. Forbedrede arbejdsmetoder inden for den fremtidige åbne koordinationsmetode. Kommissionen foreslår her en opdatering af de eksisterende fem benchmarks i samarbejde med medlemsstaterne og en undersøgelse af mulighederne for at introducere nye, hvor det er relevant. Kommissionen foreslår selv følgende model: Ad de fem eksisterende benchmarks: Nr. 1 (størrelsen af tidligt skolefrafald ): Målet ikke nået fortsættes. Nr. 2 (andelen af unge med dårlige læsefærdigheder skal nedbringes med mindst 20 %): Målet langt fra nået foreslås erstattet med et benchmark, i henhold til hvilket andelen af 15-årige med ringe grundlæggende færdigheder (dvs. læsning, matematik og naturvidenskab) bør være mindre end 15 % i gennemsnit, og at der lægges særlig vægt på at reducere de kønsbetingede forskelle. Nr. 3 (mindst 85 % af en ungdomsårgang skal fuldføre en ungdomsuddannelse): Målet ikke nået foreslås opgivet og erstattet med et benchmark, hvorefter andelen af årige med en videregående uddannelse skal udgøre mindst 45 %. Nr. 4 (andelen af antallet af kandidater med en matematisknaturvidenskabelig eksamen skal øges med mindst 15 %): Målet er nået i foreslås derfor erstattet af et nyt som nævnt under nr. 3. Nr. 5 (mindst 12½ % af den voksne befolkning skal deltage i livslang læring): Målet delvis nået procenten foreslås hævet fra 12½ til 15. Desuden foreslår Kommissionen udvikling af følgende helt nye benchmarks:

13 1. Mobilitet: Der bør opstilles et nyt benchmark på grundlag af konklusionerne fra Rådet (uddannelse og ungdom) i 2008, hvori der foreslås mål for mobilitet blandt universitetsstuderende, skoleelever, erhvervsuddannelsessektoren og undervisere. 2. Sprog: Mindst 80 % af eleverne i udskolingsklasserne ( klassetrin) skal have undervisning i mindst to fremmedsprog. 3. Investering i videregående uddannelse: Offentlige og private investeringer i et moderniseret videregående uddannelsessystem bør nå op på mindst 2 % af BNP. 4. Beskæftigelsesevne : Mulighederne for at udvikle et nyt benchmark knyttet til beskæftigelsesgraden for personer med forskelligt uddannelsesniveau undersøges nærmere. 5. Førskoleuddannelse: Mindst 90 % af alle 4-årige skal deltage i førskoleundervisning. 6. Innovation og kreativitet: Kommissionen vil fremsætte forslag om, at der udvikles benchmarks på området og vil sammen med medlemsstaterne undersøge muligheden for at udvikle indikatorer, der skal bidrage til at kortlægge, hvordan uddannelsessystemer fremmer innovation og kreativitet, herunder etablering af egen virksomhed. 13 D. Konklusion Kommissionen finder det vigtigt, at den igangværende finansielle krise ikke fjerner opmærksomheden fra bestræbelserne på at formulere de rigtige langsigtede strategiske politikker på uddannelsesområdet, og at en effektiv brug af den åbne koordinationsmetode er en afgørende forudsætning for at understøtte ønskede forbedringer på det uddannelsespolitiske område. 6. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet skal ikke høres. 7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herfor Ikke relevant. 8. Forslagets konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien, miljøet eller beskyttelsesniveauet Der er tale om et udspil fra Kommissionen. Hvis dette udspil senere ender med at blive et forslag, vil en vedtagelse heraf helt eller delvist kunne medføre statsfinansielle konsekvenser, hvis der bliver tale om gennemførelse af målsætninger, der ikke i forvejen er opfyldt eller indgår i regeringsgrundlaget. Dette vil især gælde en evt. indførelse af et benchmark, hvorefter offentlige og private investeringer i et moderniseret videregående uddannelsessystem i medlemslandene bør nå op på mindst 2 % af BNP. 9. Høring Forslaget har været drøftet på et møde den 27. januar 2009 i EUspecialudvalget vedrørende uddannelse m.fl. Der fremkom her følgende bemærkninger:

14 14 På spørgsmål fra Dansk Magisterforening (DM) om, hvad private investeringer dækker over, svarede Undervisningsministeriet, at det bl.a. drejede sig om sponsorering. Danske Studerendes Fællesråd (DSF) spurgte til danske studerendes eventuelle brugerbetaling på de videregående uddannelser i Danmark. Hertil svarede Undervisningsministeriet, at Danmark er imod brugerbetaling på videregående uddannelser for danske studerende. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) fandt det væsentligt, at der fortsat i det europæiske uddannelsessamarbejde arbejdes med mål og benchmarks, som sætter fokus på prioritetsområder, og at der følges op gennem afrapporteringsprocesser fra de enkelte medlemslande. Det lægger et positivt pres på de enkelte lande til at gennemføre de nødvendige reformer. Endvidere er det vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne kan anvende mål og benchmarks til kvalitetsudvikling på prioritetsområderne. Det bør tillige nøje overvejes, om det er hensigtsmæssigt at fjerne nogle af de eksisterende benchmarks nu i en situation, hvor målopfyldelsen ikke er overvældende. I stedet bør der strammes op overfor de lande, der ikke lever op til målene. Med hensyn til de langsigtede mål/strategier kan det være relevant at opstille klare og målbare mål, som bør gøres mere operationelle i forbindelse med hensigtsmæssige implementeringsprocesser i de enkelte lande og på den enkelte uddannelsesinstitution. I et langsigtet perspektiv er det relevant at fokusere på områderne: livslang læring og mobilitet for såvel studerende som undervisere. Ligeledes er opstilling af klare mål omkring effektivisering og kvalitet i uddannelsesudbuddet afgørende for en kontinuerlig udvikling af de europæiske uddannelsessystemer. Også frafald, førskoleuddannelse og indvandrere er det væsentligt at have benchmarks for. Innovation og selvstændighedskultur er tillige vigtige fokusfelter. Endelig henviste DA til den kommenterede dagsordens side 10 og ville høre, hvilke forbedrede arbejdsmetoder der var tale om. Hertil svarede Undervisningsministeriet, at cluster-samarbejdet og peer-learningaktiviteterne skulle styrkes og udvides samt arbejdet med benchmarks og den åbne koordinationsmetode. Danmarks Lærerforening International (DLI) anførte til det langsigtede strategiske mål for ): Alle skal have mulighed for at tage aktivt del i samfundet vedr. førskoleuddannelse, at det er væsentligt, at personalet er veluddannet og har kompetence til at varetage education and care for denne aldersgruppe. DLI lægger vægt på, at området betegnes Early Childhood Education and Care.

15 Med hensyn til de fem allerede eksisterende benchmarks kan DLI ad benchmark nr. 2 (andelen af unge med dårlige læsefærdigheder skal nedbringes med mindst 20 %) tilslutte sig, at målet udvides til at omfatte grundlæggende færdigheder i læsning, matematik og naturfag. DLI mener dog, at målet på kun 15 % af befolkningen med ringe skolekundskaber er alt for uambitiøst set i relation til tidshorisonten Målet bør være højst 10 %. 15 Med hensyn til forslag til nye benchmarks finder DLI, at forslaget om 10 benchmarks er urealistisk. Hverken medlemslandene eller Kommissionen vil være i stand til at forfølge alle målene. Antallet bør sættes ned. DLI kan dog tilslutte sig følgende forslag til nye benchmarks: 2. Sprog: DLI foreslår, at dette benchmark også omfatter ungdomsuddannelserne. Sprogundervisningen i to fremmedsprog bør fortsætte ud over grundskolen, hvis den enkelte skal opnå at beherske fremmedsprog på højt niveau. 3. Investering i videregående uddannelse. DLI tilslutter sig dette benchmark, jf. at målet indgik i Lissabon-målene fra begyndelsen. 5. Førskoleuddannelse: DLI kan tilslutte sig målet. Se dog bemærkningerne under punkt. 3. DLI kan ikke tilslutte sig forslagene til nye benchmarks vedrørende 1. Mobilitet, 4. Beskæftigelsesevne samt 5. Innovation og kreativitet. Frie Grundskolers Fællesråd (FGF) så et definitionsproblem med hensyn til pre-primary education. Hvordan kan man lave sammenlignelige analyser af førskolebørn? Danske Erhvervsskoler (DE) meddelte, at man også på akademiuddannelserne havde droppet 2. fremmedsprog og betonede, at det ikke er nok med to fremmedsprog på lower-secondary niveau. DE nævnte endvidere, at et mobility benchmark er unødvendigt. Mobilitet følges tæt på EU-plan. Men flere studerende bør rejse ud. DSF udtrykte bekymring for, at benchmarks ville føre til fokusering på kvantitet i uddannelserne på bekostning af kvaliteten. Endvidere så DSF gerne benchmarks i forbindelse med vejledningsaspektet. Med hensyn til de langsigtede målsætninger fandt Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) bl.a. nytteværdien af kompetencetræning, herunder den personlige udvikling, vigtig. 10 benchmarks var i overkanten. Kravet om andet fremmedsprog bør ikke begrænses til kun at gælde på grundskoleniveau. Danske Erhvervsskoler tilsluttede sig sidstnævnte synspunkt og pegede i forbindelse med et evt. benchmark for mobilitet på, at en øget mobilitet kræver en øget indsat i forms af programmer el.lign.

16 16 DM gav udtryk for, at der var en tendens til at underprioritere ansattes mobilitet i forhold til studentermobiliteten. Danske Universiteter (DKUNI) fandt det positivt med investeringer i uddannelse; men hvad dækker private investeringer egentligt over? Dansk Professionshøjskoler gav udtryk for, at brugen af benchmarks bør knyttes til institutionsniveauet via udviklingskontrakterne. 10. Regeringens foreløbige generelle holdning Regeringen finder, at Meddelelsen udgør et godt udgangspunkt for drøftelse af de næste 10 års strategiske mål, prioriteter og værktøjer på uddannelsesområdet i Europa. Regeringen finder endvidere, at opstillingen af særlige benchmarks har haft betydning for det europæiske uddannelsessamarbejde. Der har været tale om fælles europæiske målsætninger og ikke bindende mål for det enkelte medlemsland. Regeringen vil som udgangspunkt være tilbageholdende overfor at intensivere brugen af benchmarks, men vil tage aktivt del i diskussionen om en revision af de eksisterende fem benchmarks og de foreslåede nye ud fra følgende overordnede kriterier: De skal afspejle centrale, overordnede målsætninger og være realistiske, målbare og realisable. Endvidere bør det samlede antal af benchmarks være begrænset. Det foreslåede benchmark, hvorefter offentlige og private investeringer i et moderniseret videregående uddannelsessystem bør nå op på mindst 2 % af BNP, vil regeringen dog klart modsætte sig. Man betragter det som en ikke-ønskelig binding af det enkelte medlemslands egne muligheder for at prioritere sine ressourcer på uddannelsesområdet. 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Dette punkt er alene sat på Rådsmødets dagsorden til udveksling af synspunkter. Det forventes, at alle medlemsstater vil deltage aktivt i en drøftelse af de langsigtede strategiske mål, midlertidige prioriteter og værktøjer, herunder udviklingen af benchmarks. 12. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien

Viden og uddannelse i EU 2020 strategien 09-1411 - ersc - 21.04.2010 Kontakt: - ersc@ftf.dk@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Viden og uddannelse i EU 2020 strategien Uddannelse, videnudvikling og innovation spiller en afgørende rolle i Kommissionens

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. januar 2009 (29.01) (OR. en) 5492/09 JEUN 6 EDUC 9 SOC 19 RAPPORT fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling)/rådet

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet 22. maj til Folketingets Europaudvalg Fremlæggelse af indholdet af Rådsmødet

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3484 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-22379 Center for Europa og Nordamerika Den 9. september 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3239 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3239 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3239 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning 24. april 2013 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse og ungdom) den 16. 17. maj 2013 Uddannelse

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3296 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet 10. februar 2014 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse) den 24. februar 2014 Uddannelse Punkt 1: Effektiv

Læs mere

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C

8035/17 jn/lma/hsm 1 DG E - 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. maj 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Tidl. dok. nr.: 7679/17 JEUN 39 Vedr.: De Faste Repræsentanters Komité/Rådet

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 246 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2016-131 Center for Europa og Nordamerika Den 7. juni 2016 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3221 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3221 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3221 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Den 28. januar 2013 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse) den 15. februar 2013 Uddannelse Punkt

Læs mere

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II

17159/09 lv/av/an/aa/av/bh 1 DG C II RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 7. december 2009 (15.12) (OR. en) 17159/09 RECH 449 COMPET 514 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Tidl. dok.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 223 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3090 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3090 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3090 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Internationalt sekretariat Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR

Læs mere

Rådets konklusioner af 12. maj 2009 om en strategiramme for det europæiske samarbejde på uddannelsesområdet (»ET 2020«)

Rådets konklusioner af 12. maj 2009 om en strategiramme for det europæiske samarbejde på uddannelsesområdet (»ET 2020«) C 119/2 Den Europæiske Unions Tidende 28.5.2009 IV (Oplysninger) RÅDET OPLYSNINGER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER OG ORGANER Rådets konklusioner af 12. maj 2009 om en strategiramme for det europæiske

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 2020 Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET 17. marts 2010 Center for Europa Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Kommissionens meddelelse Europa 2020 en strategi for

Læs mere

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

De Faste Repræsentanters Komité noterede sig på mødet den 2. maj 2018, at der nu er enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. maj 2018 (OR. en) 8301/18 NOTE fra: til: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 7831/1/18

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Præsentation af det danske formandskab på uddannelsesog ungdomsområdet i Europa-Parlamentets kulturudvalg (CULT) Præsentation

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3066 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5600 Fax 3392

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning

VEDTAGNE TEKSTER. P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2018)0190 Gennemførelsen af Bolognaprocessen status og opfølgning Europa-Parlamentets beslutning af 19. april 2018 om gennemførelsen af Bolognaprocessen

Læs mere

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 Rådsmøde almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 Rådsmøde 3560 - almindelige anliggender Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EKN, sagsnr: 2017-12981 Center for Europa og Nordamerika Den 5. september 2017 Rådsmøde (almindelige anliggender)

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 11.1.2005 ARBEJDSDOKUMENT om Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggenders bidrag til Lissabonstrategien Udvalget

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009

Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Europaudvalget 2008-09 EUU alm. del EU-note 64 Offentligt Europaudvalget, Uddannelsesudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 17. august 2009 Grønbog om øget mobilitet

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3128 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3128 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3128 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Internationalt sekretariat Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR

Læs mere

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2007 2801 - konkurrenceevne Bilag 5 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg med henblik på møde i Rådet (Konkurrenceevne industri, indre marked, forskning) den 21. 22.

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online.

Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Preview. Spørgeskemaet kan kun udfyldes online. Spørgeskema "En midtvejsevaluering af Europa 2020-strategien med udgangspunkt i europæiske byers og regioners holdninger" Baggrund Midtvejsevalueringen af

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3018 - RIA Bilag 3 Offentligt SAMLENOTAT om Udkast til Rådets konklusioner om psykosocial støtte i tilfælde af nødsituationer og katastrofer af 17. maj 2010 (9736/10) og om

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende energieffektivitet og

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport 7. maj 2002 PE 312.519/1-32 ÆNDRINGSFORSLAG 1-32 Udkast til betænkning (PE 312.519) Kathleen Van Brempt Realiseringen

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 30. november 2000 (01.12) (OR. fr) 14110/00 LIMITE SOC 470 FREMSENDELSE AF TEKST fra: Rådet (beskæftigelse og social- og arbejdsmarkedspolitik) til: Det Europæiske

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder

Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del Bilag 236 Offentligt N O T A T 24-05-2017 Grund- og nærhedsnotat en europæisk søjle af sociale rettigheder J.nr. 2017-3348 CAIJ Europæisk søjle af sociale rettigheder

Læs mere

Maastricht-kommunikè. om de fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde om erhvervsuddannelse

Maastricht-kommunikè. om de fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde om erhvervsuddannelse Maastricht-kommunikè om de fremtidige prioriteringer inden for et styrket europæisk samarbejde om erhvervsuddannelse 14. december 2004 Maastricht-kommunikè om de fremtidige prioriteringer inden for et

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 2822 - økofin Bilag 2 Offentligt 28. september 2007 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Dagsordenspunkt 8b: Finansiel stabilitet i EU (Kriseberedskab)

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0455 Bilag 1 Offentligt Social- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2011-5794 lec 1. november 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget. Europaudvalget EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt REFERAT AF 36. EUROPAUDVALGSMØDE

Europaudvalget. Europaudvalget EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt REFERAT AF 36. EUROPAUDVALGSMØDE Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Offentligt referat Offentligt Europaudvalget REFERAT AF 36. EUROPAUDVALGSMØDE Dato: Torsdag den 7. maj 2009 Tidspunkt: Kl. 12.10 Sted: Vær. 2-133 Til stede: Desuden deltog:

Læs mere

Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015

Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 96 Offentligt N O T A T Samlenotat om rådsmøde for Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EPSCO) den 9. marts 2015 19. februar 2015 J.nr. 2015-675 CAIJ/bik

Læs mere

14206/17 bh 1 DGE 1C

14206/17 bh 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2017 (OR. en) 14206/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne EDUC 406 JEUN 141 EMPL 540 SOC 708 Tidl.

Læs mere

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2871 - Konkurrenceevne Bilag 3 Offentligt Notat Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Samlenotatet sendes efterfølgende til Videnskabsudvalget Rådsmøde (konkurrenceevne) (det indre

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3306 - Alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 5. marts 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 18.

Læs mere

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den

Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den Det Udenrigspolitiske Nævn 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 133 Offentligt 31.01.2019 Samlenotat vedrørende dop 5 - Rådsmødet (GAC) den 19.02.19 Dagsordenspunkt 5: Kommissionens refleksionspapir vedr. et bæredygtigt

Læs mere

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget RIA Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2873 - RIA Bilag 3 Offentligt Dagsordenspunkt 2: Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2252/2004 om standarder for sikkerhedselementer og

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0477 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0477 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0477 Bilag 1 Offentligt Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5302 E-mail

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3331 - alm. anl. Bilag 1 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 10. juli 2014 Rådsmøde (almindelige anliggender) den 23.

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007

SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 Europaudvalget 2007 2837 - Beskæftigelse m.v. Bilag 3 Offentligt 1. 19. november 2007 SAMLENOTAT Rådsmøde (EPSCO) den 5. 6. december 2007 17. Kommissionens Hvidbog om en EU-strategi om sundhedsproblemer

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009

Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 158 Offentligt 23. februar 2009 Rådsmødet (ECOFIN) den 10. marts 2009 Dagsorden, 1. udgave 1. Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten a) Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3471 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Den 11. maj 2016 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse og ungdom) den 30.-31. maj

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3275 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3275 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3275 - Uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse og ungdom) den 25. november 2013 Uddannelse Punkt 1: Effektivt lederskab

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0048 Bilag 2 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Til orientering fremsendes

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 31.1.2011 SEK(2011) 98 endelig ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Rådets henstilling om politikker,

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Danmarks nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 255 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Danmarks konvergensprogram

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0405 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.6.2014 COM(2014) 405 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Danmarks nationale reformprogram for 2014

Læs mere

SKAT Told, EU-kontoret J. nr

SKAT Told, EU-kontoret J. nr Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0464 Bilag 1 Offentligt SKAT Told, EU-kontoret J. nr. 12-0198819 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlingsprogram

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3324 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med 1. Udkast til EU s budget for 2014 - Præsentation

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3388 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3388 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3388 - uddannelse m.v. Bilag 1 Offentligt Undervisningsministeriet Den 28. april 2015 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse og ungdom) den 18.-19. maj 2015 Uddannelse Punkt

Læs mere

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3475 - økofin Bilag 2 Offentligt 10. juni 2016 Revideret udgave af Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. juni 2016, pkt. 14: nationale produktivitetsog konkurrenceevneråd

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0276 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0276 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0276 Bilag 1 Offentligt Notat Grundnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Det Europæiske Råd Det Europæiske Teknologiske Institut: nogle skridt

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

9632/17 ipj 1 DGE 1C

9632/17 ipj 1 DGE 1C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2017 (OR. en) 9632/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 24. maj 2017 til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne JEUN 77 EDUC 264 SOC 433

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3069+3070 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 9. februar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Europaudvalget 2016 Rådsmøde uddannelse mv. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 Rådsmøde uddannelse mv. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 Rådsmøde 3449 - uddannelse mv. Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Den 2. februar 2016 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse) den 24. februar 2016 Uddannelse

Læs mere

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C

15647/12 bhc/fh/bh/jb/js/bh/jb/pfw/ikn 1 DGE - 1C RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. oktober 2012 (09.11) (OR. en) 15647/12 JEUN 88 SOC 873 EDUC 319 CULT 138 RELEX 986 NOTE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: De Faste Repræsentanters

Læs mere

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om: Kommissionens Grønbog: Sikre, tilstrækkelige og bæredygtige pensionssystemer

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om: Kommissionens Grønbog: Sikre, tilstrækkelige og bæredygtige pensionssystemer Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0365 Bilag 1 Offentligt N O T A T 2. september 2010 Folketingets Europaudvalg Kopi til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg J.nr. 2010-0012198 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund

Notat. Skatteudvalget L 99 Bilag 9 Offentligt. 1. Resumé. 2. Baggrund Skatteudvalget 2015-16 L 99 Bilag 9 Offentligt Notat 26. februar 2016 J.nr. 15-2917515 Moms, Afgifter og Told HMH Notat Forslag til Kommissionens gennemførelsesforordning om etablering af et arbejdsprogram

Læs mere

Svar på spørgsmål 144 (Alm. del Bilag 1): I brev af 22. marts 2007 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

Svar på spørgsmål 144 (Alm. del Bilag 1): I brev af 22. marts 2007 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål: Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Svar på Spørgsmål 144 Offentligt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg Christiansborg Svar på spørgsmål 144 (Alm. del Bilag 1): I brev af 22. marts 2007

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0313 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0313 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0313 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske

Læs mere

Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Offentligt

Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Offentligt Europaudvalget 2005 2689 - Uddannelse, ungdom og kultur Offentligt Den internationale enhed Vester Voldgade 123 1552 København V. Tlf. 3392 5600 Fax 3395 5411 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 10.2.2011 2010/2307(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om Unge på vej - en ramme for forbedring af undervisnings- og uddannelsessystemerne i Europa (2010/2307(INI))

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3316 - Uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3316 - Uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3316 - Uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Undervisningsministeriet Den 2. maj 2014 Samlenotat for Rådsmødet (uddannelse og ungdom) den 20. maj 2014 Uddannelse Punkt 1: Effektiv

Læs mere

NOTAT. Europa-Kommissionens landerapport Uddannelse 06/ KBL

NOTAT. Europa-Kommissionens landerapport Uddannelse 06/ KBL 06/03 2017 KBL Europa-Kommissionens landerapport 2017 Den 22. februar 2017 offentliggjorde Europa-Kommissionens landerapporter for hvert enkelt medlemsland. Rapporterne indeholder Kommissionens årlige

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3137 - landbrug og fiskeri Bilag 3 Offentligt Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Supplerende samlenotat vedrørende de sager inden for Justitsministeriets ansvarsområder,

Læs mere

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final

7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final Europaudvalget 2018 Rådsmøde 3663 - almindelige anliggender Bilag 2 Offentligt Samlenotat 7. Forordning om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Samhørighedsfonden KOM(2018) 372 final 1. Resumé

Læs mere

Det Forenede Kongeriges delegation har taget parlamentarisk undersøgelsesforbehold.

Det Forenede Kongeriges delegation har taget parlamentarisk undersøgelsesforbehold. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 25. november 2002 (28.11) (OR. en) 14164/1/02 REV 1 SOC 508 FREMSENDELSE AF TEKST (REVISION) fra: Udvalget for Social Beskyttelse til: Coreper/Rådet (beskæftigelse,

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og Sport FORELØBIG 2001/0281(COD) 21. februar 2002 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kultur, Ungdom, Uddannelse, Medier og

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2013 Rådsmøde 3245 - udenrigsanl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa og Nordamerika Den 31. maj 2013 Rådsmøde (udenrigsanliggender - handel)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. februar 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. februar 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. februar 2016 (OR. en) 5685/16 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet EDUC 15 SOC 44 EMPL 28 JEUN 12 ECOFIN

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009

SAMLENOTAT Rådsmøde(almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. -24. februar 2009 Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0038 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer Den 11. februar 2009 FVM 634 SAMLENOTAT

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner

Samarbejdsaftale om Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland mellem Ringsted, Sorø og Slagelse kommuner Indledning Mellem kommunerne Ringsted, Sorø og Slagelse er indgået aftale om drift af et fælles center for Ungdommens Uddannelsesvejledning kaldet Ungdommens Uddannelsesvejledning Vestsjælland (UU Vestsjælland).

Læs mere

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse

Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 1 Strategiplan for Samarbejde om uddannelse 2018-2021 2 HVAD VIL VI GERNE OPNÅ OG HVILKEN EFFEKT ØNSKER VI? Andelen af unge, der vælger og gennemfører en gymnasial ungdomsuddannelse, inden de fylder 22

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0750 Bilag 2 Offentligt Udlændingeafdelingen Samlenotat vedrørende dansk deltagelse i Rådets og Europa- Parlamentets forordning om et instrument for finansiel støtte til

Læs mere

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3433 - RIA Bilag 4 Offentligt Notat SAMLENOTAT for rådsmøde (retlige og indre anliggender) den 3.-4. december 2015 Dagsordenspunkt 17 Migrationskrisen - Status over situationen

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3095 - Beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 17. maj 2011 Samlenotat vedrørende rådsmøde (sundhed) den 6. juni 2010 Side Dagsordenspunkt

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde.

Vedlagt følger til delegationerne de konklusioner, der blev vedtaget af Det Europæiske Råd på ovennævnte møde. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 14. december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 FØLGESKRIVELSE fra: Generalsekretariatet for Rådet til: delegationerne Vedr.: Møde i Det Europæiske Råd

Læs mere

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt

N O T A T. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0248 Bilag 1 Offentligt N O T A T 30. maj 2016 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Beskæftigelsesudvalg om EU Kommissionens forslag til ændring

Læs mere

EUpDate Nyhedsbrev om EU, uddannelse og beskæftigelse

EUpDate Nyhedsbrev om EU, uddannelse og beskæftigelse EUpDate Nyhedsbrev om EU, uddannelse og beskæftigelse Nr. 1/2004 UDDANNELSE Socrates Aktion 6: Observation og innovation 1 Ny pulje til uddannelse gennem idræt 1 Ansøgningsrunde for europæisk samarbejde

Læs mere

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C

8987/15 shs/cos/hm 1 DG G 3 C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. maj 2015 (OR. en) 8987/15 RECH 143 COMPET 230 NOTE fra: til: De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8562/15 RECH 104 COMPET

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

På mødet den 29. april 2015 noterede De Faste Repræsentanters Komité sig, at der nu var enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner.

På mødet den 29. april 2015 noterede De Faste Repræsentanters Komité sig, at der nu var enstemmig tilslutning til ovennævnte konklusioner. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. april 2015 (OR. en) 8407/15 NOTE fra: til: JEUN 34 EDUC 114 SOC 269 EMPL 158 De Faste Repræsentanters Komité (1. afdeling) Rådet Tidl. dok. nr.: 8093/15

Læs mere

1. Formandskabet har udarbejdet vedlagte udkast til Rådets konklusioner om den årlige vækstundersøgelse og den fælles beskæftigelsesrapport 2019.

1. Formandskabet har udarbejdet vedlagte udkast til Rådets konklusioner om den årlige vækstundersøgelse og den fælles beskæftigelsesrapport 2019. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. februar 2019 (OR. en) 6635/19 SOC 111 EMPL 78 ECOFIN 192 EDUC 79 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Udkast til Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere