Dato for møde: Dato for udarbejdelse: Brian Errebo-Jensen, Maria Rothgart, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dato for møde: Dato for udarbejdelse: Brian Errebo-Jensen, Maria Rothgart, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild"

Transkript

1 Referat Referat af møde i: Etisk råd Dato for møde: For referat: Gurli Petersen Dato for udarbejdelse: Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Maria Rothgart, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild Fra sekretariatet: Mads Lythje, Sille Frydendal, Lotte Colberg Afbud: Jens Olesen, Sune Frølund, Lis Jensen 1. Velkomst og siden sidst /v Brian Brian bød velkommen. Der er repræsentantskabsmøde i november. Mange væsentlige punkter, bl.a. tilhørsforhold til ny hovedorganisation, herunder om Danske Fysioterapeuter skal forblive sammen med de andre sundhedsorganisationer og LO eller vi skal søge AC. Foreningens arbejdsmiljøråd er netop trådt sammen. Det er glædeligt, at vi har fået dette råd, da opgaveglidning og arbejdsmiljø er de store dagsordener lige nu. Brian foreslog, at etisk råd sætter sig sammen med foreningens øvrige råd, når det er relevant. Brian orienterede om, at der i uge 43 kommer forslag til sundhedsreform, hvor der er varslet forandringer, som vil kræve fleksibilitet og omstillingsparathed. Det kommer også til at gælde for fysioterapeuter.

2 2. Temadrøftelse om udfordringer og dilemmaer for fysioterapeuter i forhold til borgernes seksuelle sundhed Helle Gerbild har foreslået, at Danske Fysioterapeuter, -i lighed med andre udvalgte fagorganisationer-, tager politisk stilling til forbud mod rituel omskæring af drenge. Idet fysioterapeuter ikke direkte har at gøre med omskæring af drenge, var emnet lagt op som en temadrøftelse om seksuel sundhed og de afledte konsekvenser af omskæring: Skal flere fysioterapeuter arbejde med borgeres seksuelle sundhed? Et fåtal af fysioterapeuter arbejder med borgernes seksuelle sundhed, herunder fysioterapeutiske indsatser målrettet kvinder og mænd, som har komplikationer og følger efter mandlig omskæring. Det er således et subspeciale og kræver efteruddannelse. Er det relevant for flere fysioterapeuter at forholde sig til patienters/borgeres seksuelle sundhed? Hvilke dilemmaer kan fysioterapeuter kan stå i med hensyn til at afdække patienters/borgeres seksuelle sundhed? Helle gennemgik hvad omskæring er, ligesom Helle redegjorde for de følgevirkninger og konsekvenser, der er af mandlig omskæring herunder, at der både er fysiske og psykiske følger af omskæring. Mandlig omskæring påvirker både mandens og kvindens seksuelle sundhed. Mandlig omskæring indebærer smerter og risiko for komplikationer og nedsat seksuel følsomhed. Da seksualitet er en væsentlig del af livskvalitet for 9 ud af 10 danskere mellem år, må man formode, at bortskæring af forhuden har nedsat livskvalitet som følge. Helle redegjorde for, at hun ofte møder kvinder i sin klinik, som rapporterer om underlivssmerter, som følge af, at manden har nedsat seksuel følsomhed. Helle redegjorde for, at et antal sundhedsorganisationer har drøftet omskæring af drenge og har taget stilling til området. F.eks. har Lægeforeningens etiske udvalg taget afstand fra omskæring af små drenge og mener, at det bør være et informeret og personligt valg, om indgrebet skal foretages. Dansk Sygepleje Råds etiske råd holdning er, at omskæring af drenge uden medicinsk indikation er etisk uacceptabelt, når indgrebet foretages uden informeret samtykke fra den unge, og et sådan samtykke kan reelt først gives, når den unge er myndig.

3 Danmarks Etiske råd er splittet. De fleste medlemmer af rådet, mener ikke, at det bør forbydes. Et fåtal mener, at der skal være en aldersgrænse på 15, så barnet selv skal tage stilling. Helle bad rådet drøfte: Er omskæring af drengebørn en problemstilling, som Danske Fysioterapeuter skal forholde sig til? Hvordan forholder etisk råd sig til emnet? Der var forskellige holdninger til emnet. Maria Rothgart vurderede, at der mangler kvalitative undersøgelser, som belyser konsekvenser i.f.t. forskelle på når henholdsvis små drenge og større drenge har fået gennemført omskæring samt, at der mangler flere undersøgelser som belyser hvor mange fysioterapeuter, der har med området at gøre. Maria tilkendegav, at hun havde svært ved at gå videre med det på det foreliggende grundlag samt, at MR har svært ved at se, hvordan Danske Fysioterapeuter skal have en politisk holdning til det, fordi det, efter MR s vurdering, ikke er indenfor foreningens område. Maria spurgte rådet, hvad skal vi sige til vores medlemmer, som er omskåret (hvis foreningen ønsker forbud mod omskæring af drenge). Malene Houmann tilkendegav, at ud fra en tænkning om, at omskæring har følger som nedsat funktion og traumer, så er det fysioterapeutisk område. Området har relevans for fysioterapeuter, idet et traume kan sidde i kroppen resten af livet. Også set i et forebyggende perspektiv, hvor personen senere i livet har brug for fysioterapi. Malene vurderede, at børnefysioterapeuterne vil kunne tage stilling til området. Brian Errebo vurderede, at der er få fysioterapeuter, der beskæftiger sig med området. Brian foreslog, at relevante faglige selskaber kan tage stilling til området. Brian vurderede, at Danske Fysioterapeuter har legitimitet til at mene noget om omskæring af drenge. Helle Gerbild tilkendegav, at hun ikke forstår, at man ikke forbyder mandlig omskæring og vurderede, at Danske Fysioterapeuter kan og bør tage stilling. Respekten for kroppens integritet og menneskets autonomi er vigtigt for fysioterapeuter. Derfor er det et vigtigt emne for fysioterapeuter at forholde sig til. Det var videre Helles vurdering, at der ikke er andre fysioterapeutiske organisationer internationalt, der har taget stilling til emnet, men at Danske Fysioterapeuter godt kan være de første og, at foreningen ikke vil stikke ud i en dansk sammenhæng.

4 Helle foreslog, at foreningen skal tage en værdidiskussion, som skal bredes ud i selskaberne i psykiatrisk fysioterapi, børneterapi, urologisk fysioterapi o.a. Brian afsluttede drøftelsen ved at opsummere, at der er faglige argumenter, som gør, at fysioterapeuter kan forholde sig fagligt til emnet, herunder traumatiserende følger, såsom nedsat seksuel og kropslig funktionsevne, som har konsekvenser senere og resten af livet. Brian vurderede, at der ligeledes er etiske argumenter, som gør, at fysioterapeuter kan forholde sig til emnet, herunder manglende respekt for integritet, autonomi og selvbestemmelse, som alle er fokusområder i foreningens etiske retningslinjer. Brian tilkendegav, at ideen om at diskutere området har værdi, herunder, at det har signalværdi overfor medlemmerne, at etisk råd har reflekteret og taget diskussionen, i forhold til de faglige vinkler, hvad det betyder det for familierelationen mv. Brian tilkendegav videre, at foreningen bør have meninger om andet end de traditionelle fysioterapi-faglige områder. Etisk råd besluttede, at Ved kommende møde at høre de resterende medlemmer af etisk råd om de ser, at Danske Fysioterapeuter bør have en holdning til omskæring af drenge Herefter, afhængig af de tilbagemeldinger, der kommer på kommende mødeat indstille til hovedbestyrelsen, at hovedbestyrelsen drøfter om Danske Fysioterapeuter skal have en officiel holdning til omskæring af drenge Hvis det indstilles til hovedbestyrelsen, at hovedbestyrelsen skal drøfte emnet, kan det indstilles til hovedbestyrelsen, at hovedbestyrelsen henvender sig til udvalgte faglige selskaber mhp et fagligt input om emnet (Dansk Selskab for Pædiatrisk Fysioterapi, Dansk Selskab for Smerte og Fysioterapi, Dansk Selskab for Urologisk, Gynækologisk og Obstetrisk Fysioterapi, Dansk Selskab for Psykiatrisk og Psykosomatisk Fysioterapi) samt Ergoterapeutforeningen om tilsvarende Emnet sættes på dagsorden ved mødet d. 12. december Kort orientering om kammeradvokatens undersøgelse af Styrelsens for Patientsikkerheds anmeldelser til politiet af sundhedspersoner Mads Lythje orienterede om kammeradvokatens undersøgelse, som er kommet i kølvandet på et øget politisk pres på Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen har anmeldt flere sundhedspersoner til politiet for overtrædelse af autorisationsloven.

5 Kammeradvokatens undersøgelse viser, at de pågældende anmeldelser er rimelige, men kammeradvokaten understreger, at Styrelsen for Patientsikkerhed skal passe på retssikkerheden. Kammeradvokaten anbefaler, at styrelsen altid skal vejlede sundhedspersonen om, at de ikke behøver at udtale sig, hvis de er under -eller måske kommer underpolitianmeldelse. Kammeradvokatens rapport vedlægges referatet som link. 4. Nyt fokusområde skal udpeges fortsættelse af drøftelse fra sidste møde og Fremtidens fysioterapeutiske kompetencer, oplæg v/ ledelseskonsulent Lotte Colberg Etisk råd udpegede ved sidste møde nyt fokusområde for rådet. Fokusområdet er etiske dilemmaer og udfordringer ved nye jobområder for fysioterapeuter. Ledelseskonsulent Lotte Colberg Olsen holdt oplæg om Fremtidens fysioterapeutiske kompetencer. Det samme oplæg blev holdt for Danske Fysioterapeuters lederråd på deres seneste møde 14. sept. 2018, hvor lederrådet drøftede fremtidens fysioterapeutiske kompetencer. Lotte præsenterede hovedpointerne fra dialogen i lederrådet. Faglig chef Sille Frydendal deltog under punktet over skype. Sille spurgte rådet om de etiske implikationer i fremtiden- samt hvad det etiske blik er på nye jobområder. Brian tilkendegav, at det er rettidig omhu, at etisk råd beskæftiger sig med dette fokusområde og, at det essentielt at beskæftige sig med spørgsmålet om hvorledes opgaverne skal løses i et ekstremt presset sundhedsvæsen. Brian vurderede, at en kommende sundhedsreform,- i en virkelighed, hvor der er skåret ind til benet-, betyder, at Danske Fysioterapeuter skal have en offensiv dagsorden og råbe vagt i gevær. Maria vurderede, at for at kunne arbejde mere tværfagligt, er det væsentligt at sundhedspersonen er bevidst om egne faglige kompetencer. Hvis fysioterapeuterne ikke er bevidste om egen faglighed, kan de ikke agere sammen med andre. Fysioterapeuter skal styrkes på monofagligheden og være tro mod faget. Maria vurderede, at den nyuddannede fysioterapeut ikke har mulighed for at kunne sige fra, hvis ledelsen pålægger fysioterapeuten en plejeopgave. Malene vurderede, at fysioterapeut-identiteten skal dannes først- fysioterapeuten skal finde sig selv i faget. Hvis fysioterapeutens identitet ikke er stærk, kan det være svært at stå sammen med andre- særligt nyuddannede er sårbare.

6 Tværfagligheden er derude og fysioterapeuten tør sætte os selv i spil. Hele det relationelle perspektiv kan føres sammen i rigtig tværfaglighed. Ledelsen er ligeglade med hvem, der skal udføre opgaven, når der er pres på i en dagligdag. Hvis fysioterapeuten mister sig selv- så mister borgerne sig selv, men hvis fysioterapeuten ikke mister sig selv, så vinder borgeren også. Malene foreslog, at tværfagligheden netop kommer i spil, når fysioterapeuterne holder sig indenfor egen faggrænse. Vi skal som organisation holde os i bevægelse og udvikle faget. Man kan ikke være fysioterapeut i dag, hvis man ikke er i bevægelse. Helle vurderede, at man skal være opmærksom på hvilket fundament man står på, når man skal fremsætte fremtidsperspektiver. Helle tilkendegav, at der skal være et fagligt formål med tværfagligt samarbejde i eks. plejeopgaver. Fysioterapeuter kan bidrage med det formål, at borgerne kan få mere selvstændighed, funktionsevne mv. Der kan vindes meget ved, at forskellige sundhedspersoner arbejder sammen. Fysioterapeuter har grundkompetencer i den bio-psyko-sociale tilgang og i seksuel sundhed. Danske Fysioterapeuter bør have en strategi i seksuel sundhed, da alle lidelser påvirker seksuel sundhed. Helle tilkendegav videre, at hun er bekymret for, at andre faggrupper tager området seksuel sundhed fra fysioterapeuterne og, at fysioterapeuter derfor skal skynde sig at sætte sig på dagsordenen om seksuel sundhed. Den nye studieordning for fysioterapeuter blev drøftet kort i forbindelse med punktet. Helle vurderede, at den nye ordningen giver plads til mere mental sundhed og tværfaglig professionalitet i et mere forpligtende forløb. Der er nye fag om eks. ernæring, som bygger bro til andre fagligheder. Lotte Colberg foreslog, at udfordringen om den etiske grænse vil komme i spil, når nye entreprenante og innovative systemudfordringer skal afprøves. Det er ikke på forhånd muligt at vide hvor vi ender henne. Brian opsummerede drøftelsen, og tilkendegav, at vi skal holde fast i vores egne værdier, vi skal holde fast i vores blik for fysioterapeutisk kernefaglighed samt fastholde, at fysioterapeuter forstår at have dialog med lederne i det offentlige. Det ulykkelige lige nu er, at der sker opgaveglidning derude, hvor fysioterapeuter skal varetage eks. plejeopgaver. Brian foreslog, at der skal laves nogle projekter, som kan belyse fordele og ulemper. Det skal kontrolleres og vi kan ikke tåle, at unge medlemmer knækker halsen på det.

7 Drøftelsen fortsætter ved kommende møde. 5. Orientering om skærpelse af myndigheders og arbejdsgiversansvar for patientsikkerhed Gurli orienterede om ny lovændring, som skal sikre, at der fastsættes entydige og strammere regler for regioner, kommuner og private behandlingssteder om at opfylde de organisatoriske krav og ledelsesansvar for forhold, som kan være til fare for patientsikkerheden. Regeringen ønsker med lovforslaget at tydeliggøre det organisatoriske ansvar for fejl og andre forhold i sundhedsvæsenet, som kan være til fare for patientsikkerheden. Det foreslås derfor, at der i sundhedsloven stilles krav om, at regioner, kommuner og private virksomheder, der yder sundhedsfaglig behandling, skal organisere sine behandlingssteder på en sådan måde, at sundhedspersoner er i stand til at varetage deres opgaver fagligt forsvarligt og overholde de pligter, der følger af lovgivningen. Lovforslaget skal sikre, at fejl og manglende overholdelse af pligter fastsat i lovgivningen, der kan tilskrives driftsherrens dispositioner og organisering af arbejdet og behandlingsstedet, ikke kan pålægges den enkelte sundhedsperson. Danske Fysioterapeuter vurderer, at lovændringen vil styrke den enkelte fysioterapeut i at kunne varetage patientsikker behandling, ligesom lovforslaget vil bidrage til at tydeliggøre snitfladen mellem ledelsesretten og den enkelte sundhedspersons autorisationsretlige ansvar. Lovændringen forventes at træde i kraft juli Der er ligeledes ændring af journalføringsbekendtgørelsen på vej- der er også her fokus på arbejdsgiveransvar og forpligtelser. 6. Emner til kommende møder Omskæring af drenge (opfølgning) Etiske dilemmaer og udfordringer ved nye jobområder for fysioterapeuter (fokusområde) Ulighed i sundhed- etiske perspektiver Nedbringelse af tvang etiske perspektiver 7. Evt. og nye mødedatoer Nye jobområder for fysioterapeuter- skal skrives som nyt fokusområde på hjemmesiden. Rådet ønskede, at der skrives en nyhed på fysio.dk, hvor medlemmerne kan komme med noget feedback.

8 Etiske dilemmaer- GP skal spørge Catrine Huus om redaktionen fortsat er interesseret i etiske dilemmaer mhp artikler i Fysioterapeuten. Der er aftalt møde og julefrokost d. 12. december Doodle udsendes til møde i foråret, gerne mandage.

Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild, Ann Sofie Orth ved punkt 2

Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild, Ann Sofie Orth ved punkt 2 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 08-03-19 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 28-03-19 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul

Læs mere

Referat. Etisk Råd Gurli Petersen Deltagere:

Referat. Etisk Råd Gurli Petersen Deltagere: Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 23-5-2018 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 28-5-2018 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann,

Læs mere

Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart Petersen, Ann Sofie Orth (deltog under pkt.1)

Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart Petersen, Ann Sofie Orth (deltog under pkt.1) Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 27. marts 2015 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 24. april 2015 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart

Læs mere

Referat. Danske Fysioterapeuters etiske råd 9. december Gurli Petersen 19. december 2014

Referat. Danske Fysioterapeuters etiske råd 9. december Gurli Petersen 19. december 2014 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Danske Fysioterapeuters etiske råd 9. december 2014 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 19. december 2014 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, formand

Læs mere

Dato for møde: Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Helle Gerbild, Sune Frølund

Dato for møde: Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Helle Gerbild, Sune Frølund Referat Referat af møde i: Danske Fysioterapeuters etiske råd Dato for møde: 15.9.2016 For referat: Gurli Petersen Dato for udarbejdelse: 27.9.2016 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart,

Læs mere

Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann.

Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann. Notat Danske Fysioterapeuter Referat af møde i etisk råd d. 22.1. 2018 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann. Redaktør Cathrine Huus og markedsførings-

Læs mere

Brian Errebo-Jensen, Lis Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild.

Brian Errebo-Jensen, Lis Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann, Helle Gerbild. Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 20-11-17 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 7-12-17 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Lis Jensen, Jens Olesen, Maria Rothgart, Sune Frølund,

Læs mere

a. Temadrøftelse: Responsum vedr. autorisationsloven

a. Temadrøftelse: Responsum vedr. autorisationsloven Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 30. september 2010 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 14. november 2010 Deltagere: Brian Errebo-Jensen (BEJ) Anne Marie Svenningsen

Læs mere

Dato for møde:

Dato for møde: Referat Referat af møde i: Etisk råd Dato for møde: 11-06-19 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 6-8-19 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Ruben Fjord Bredholt, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann,

Læs mere

Forholdet mellem autorisationsloven og ledelsesretten: et dilemma

Forholdet mellem autorisationsloven og ledelsesretten: et dilemma Notat Danske Fysioterapeuter Profession & kompetence Til: Etisk udvalg Forholdet mellem autorisationsloven og ledelsesretten: et dilemma Resume Fysioterapeuter er forpligtede til at efterleve autorisationslovens

Læs mere

Gæst: Ny konsulent i afdelingen Løn&Ansættelse Nicolai Kempel Sigh hilste på TR-rådet og fortalte lidt om sin baggrund.

Gæst: Ny konsulent i afdelingen Løn&Ansættelse Nicolai Kempel Sigh hilste på TR-rådet og fortalte lidt om sin baggrund. Referat af møde i: Dato for møde: TR-rådet 14. marts 2017 For referat: Dato for referat: Karen Fischer-Nielsen 28. marts 2017 Deltagere: Kirsten Ægidius (KÆ), Kirsten Thoke (KT), Charlotte Larsen (CL),

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK

NOTAT. 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK NOTAT 20. december 2015 J.nr.: 1507740 Dok. nr.: 1858406 HKJ.DKETIK Høring om forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation

Læs mere

Indkaldelsen til repræsentantskabsmødet ( REP-mappen ) kan med fordel medbringes til drøftelsen.

Indkaldelsen til repræsentantskabsmødet ( REP-mappen ) kan med fordel medbringes til drøftelsen. HB-møde/indkaldelse Hovedbestyrelsesmøde Tid: Mandag d. 22. oktober 2012 (kl. 9.15-17) Sted: Danske Fysioterapeuter, mødelokale A19 Nørre Voldgade 90, 1358 København K Dagsorden 1. Referater til underskrift

Læs mere

Kirsten Ægidius, Stine Bøgh Pedersen, Charlotte Larsen, Lise Hansen, Lisbet Jensen, Lone Guldbæk Kristensen, Merete Nielsen, Karen Fischer-Nielsen

Kirsten Ægidius, Stine Bøgh Pedersen, Charlotte Larsen, Lise Hansen, Lisbet Jensen, Lone Guldbæk Kristensen, Merete Nielsen, Karen Fischer-Nielsen Referat Referat af møde i: Dato for møde: TR-rådet 20-09-18 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Fischer-Nielsen 11-10-18 Deltagere: Kirsten Ægidius, Stine Bøgh Pedersen, Charlotte Larsen, Lise Hansen,

Læs mere

Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson. Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4

Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson. Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4 Intro og oplæg til case 1: Fag og myndighedsperson Kilde: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation 2 Kap: 3 & 4 Hvorfor faget KKD Vi arbejder med KKD fordi: Koordinering, kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

a. Tema: Autorisationslov og ledelsesret: et etisk dilemma c. Temadrøftelse: Etik i sundhedsfremme og forebyggelse

a. Tema: Autorisationslov og ledelsesret: et etisk dilemma c. Temadrøftelse: Etik i sundhedsfremme og forebyggelse Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 22. november 2010 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 1. december 2010 Deltagere: Hanne Munch, Anne Marie Svenningsen, Brian Errebo-Jensen

Læs mere

1. Velkommen og intro

1. Velkommen og intro Referat for møde: Bestyrelsesmøde i Dansk Selskab for Fysioterapi For referat: Anders Lorentzen Dato for møde: 10. oktober 2018 Sted: Odeon, Odense Deltagere: Lars Henrik Larsen Afbud: Rasmus Gormsen Hansen

Læs mere

Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud

Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud Styrelse frikender rituel omskæring, men kritikere ønsker fortsat forbud Line Vaaben 28. juni 2013 AFSTEMNING: Sundhedsstyrelsen finder ikke anledning til at forbyde rituel omskæring af drengebørn i Danmark,

Læs mere

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011

Referat. Referat. Etisk udvalg 18. februar 2011. Karen Langvad 25. februar 2011 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 18. februar 2011 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 25. februar 2011 Deltagere: Brian Errebo-Jensen Jeanette Præstegaard Hanne Munch

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter oktober 2017

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter oktober 2017 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 2.-3. oktober 2017 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden og referat af HBM august 2017 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Fortrolig sag

Læs mere

Carsten er trådt ud af TR-rådet. Region Syd skal vælge en ny. Kirsten Thoke vender tilbage, når det er sket.

Carsten er trådt ud af TR-rådet. Region Syd skal vælge en ny. Kirsten Thoke vender tilbage, når det er sket. Referat Referat af møde i: Dato for møde: TR-rådet 15-09-17 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Fischer-Nielsen 28-09-17 Deltagere: Kirsten Ægidius, Kirsten Thoke, Lone Guldbæk Kristensen, Lisbet

Læs mere

Til stede: Britta Bakkensen, Jeanette Præstegaard, Brian Errebo-Jensen, Annelene Jalving

Til stede: Britta Bakkensen, Jeanette Præstegaard, Brian Errebo-Jensen, Annelene Jalving Til medlemmerne af Etisk Udvalg 21. december 2004 j.nr. 426.80 AJ Vedr.: Referat af møde i Etisk Udvalg den 8. november 2004 Til stede: Britta Bakkensen, Jeanette Præstegaard, Brian Errebo-Jensen, Annelene

Læs mere

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indholdsfortegnelse. -Indledning -Rammer/metoder -Serviceloven -Tavshedspligt -Seksualitet på dagsordenen -Straffeloven -Samtykke -Overgreb/krænkelser -WHO

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien

Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Primær Sundhed sbpe@sum.dk København den 5.9.2014 J.nr. 3.4.4/kmb Høringssvar til forslag til lov om ændring af lov om tvang i psykiatrien Børnerådet vil indledningsvist

Læs mere

Forslag til revision af De Sygeplejeetiske Retningslinjer. Udarbejdet af Sygeplejeetisk Råd 2013

Forslag til revision af De Sygeplejeetiske Retningslinjer. Udarbejdet af Sygeplejeetisk Råd 2013 Forslag til revision af De Sygeplejeetiske Retningslinjer Udarbejdet af Sygeplejeetisk Råd 2013 INDHOLD Baggrund... 4 Grundlag... 4 Formål... 5 Sygeplejeetiske grundværdier... 6 Grundlæggende Sygeplejeetiske

Læs mere

Kirsten Ægidius, Kirsten Thoke, Lone Guldbæk Kristensen, Kim Schousboe, Tine Nielsen (HB) og Karen Fischer-Nielsen (sekretariatet)

Kirsten Ægidius, Kirsten Thoke, Lone Guldbæk Kristensen, Kim Schousboe, Tine Nielsen (HB) og Karen Fischer-Nielsen (sekretariatet) Referat Referat af møde i: Dato for møde: TR-rådet 19. marts 2019 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Fischer-Nielsen 1. april 2019 Deltagere: Kirsten Ægidius, Kirsten Thoke, Lone Guldbæk Kristensen,

Læs mere

REFERAT. Referat af møde i Handicaprådet for Solrød Kommune. Mandag d. 7. december 2015 kl i lokale 1B. Åben dagsorden

REFERAT. Referat af møde i Handicaprådet for Solrød Kommune. Mandag d. 7. december 2015 kl i lokale 1B. Åben dagsorden SOLRØD KOMMUNE Job- og SocialCenteret REFERAT Emne: Referat af møde i Handicaprådet Mødedato: 7. december 2015 Kl.: 17-19.00 Sted: Lokale 1B Til: Arne Pedersen, Jane Noer, Mette Cadovious, Brian Mørch,

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter december 2017

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter december 2017 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 6.-7. december 2017 Dagsorden 1 Godkendelse af dagsorden og referat 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Opfølgning på ekstraordinært repræsentantskabsmøde

Læs mere

DSR Kreds Hovedstaden. Fagidentitet

DSR Kreds Hovedstaden. Fagidentitet DSR Kreds Hovedstaden FagiDentiteten er UdFORdRet Behovet for at styrke den faglige identitet udspringer blandt andet af, at sygeplejerskers arbejdspladser er under konstante forandringer. der indføres

Læs mere

1. Velkommen og intro

1. Velkommen og intro Referat for møde i: Bestyrelsesmøde i For referat: Anders Lorentzen Dato for møde: 21. marts 2018 Sted: Video Deltagere: Lars Henrik Larsen (LHL) Heidi Marie Brogner (HMB) Rasmus Gormsen Hansen (RGH) Morten

Læs mere

Referat. Referat fra møde i Etisk udvalg. Etisk udvalg 31. januar Karen Langvad 13. februar 2012

Referat. Referat fra møde i Etisk udvalg. Etisk udvalg 31. januar Karen Langvad 13. februar 2012 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 31. januar 2012 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 13. februar 2012 Deltagere: Jeanette Præstegaard, Hanne Munch, Annemarie Svenningsen,

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten FORSLAG TIL MODEL FOR VÆRDIBASERET STYRING AF SUNDHEDSVÆSENET I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Pejlemærker og ny styringsmodel Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været

Læs mere

Referat. Etisk Råd 3. juni 2015. Gurli Petersen 22. juni 2015

Referat. Etisk Råd 3. juni 2015. Gurli Petersen 22. juni 2015 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 3. juni 2015 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 22. juni 2015 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Jens Olesen, Helle Gerbild, Maria Rothgart

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 1. november 2017

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 1. november 2017 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 1. november 2017 Dagsorden 1 Godkendelse af dagsorden og referat af HBM oktober 2017 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Dobbeltmedlemsskab

Læs mere

Referat monofagligt møde i uddannelsesudvalget for pædagoguddannelsen

Referat monofagligt møde i uddannelsesudvalget for pædagoguddannelsen Referat monofagligt møde i uddannelsesudvalget for pædagoguddannelsen Mødedato: 5. oktober 2017 Starttidspunkt: Kl. 14.00 Sluttidspunkt: Kl. 16.00 Mødested: Lokale: B1.06 Deltagere: Campus Roskilde, Trekroner

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

Deltagere: Helle Bruun, Zanny Bowley, Kris Gundersen, Tyge Sigsgaard Larsen, Peter Kromann, Maja Bräuner, Brian Errebo-Jensen

Deltagere: Helle Bruun, Zanny Bowley, Kris Gundersen, Tyge Sigsgaard Larsen, Peter Kromann, Maja Bräuner, Brian Errebo-Jensen Referat Referat af møde i: Dato for møde: Regionsbestyrelsesmøde, Region Onsdag d. 15. 6. 2011, kl. 18-21 Syddanmark. Mødet afholdt v. Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3A, Mødelokale K 2, 6000 Kolding

Læs mere

Velkommen dag 4. Jeg støttende omsorg. uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4

Velkommen dag 4. Jeg støttende omsorg. uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4 Velkommen dag 4 Jeg støttende omsorg uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4 teammøde Sæt jer sammen i teamet Hvor langt er i nu Hvad mangler i Gør jeg nogle overvejelser om

Læs mere

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010

Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB møde den 9. marts 2010 Indkaldelse til HB-møde den 9. marts 2010 Dagsorden: 1. Referater til underskrift Der foreligger referat fra HBM 18/02/10 til underskrift 2. Mødeaktivitet og rulledagsorden

Læs mere

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012 Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Kommunale ydelser Den sociale vinkel: Ifølge hviken lovgivning er ydelsen givet?

Læs mere

Et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - når der bliver anvendt magt til omsorg

Et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - når der bliver anvendt magt til omsorg Et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - når der bliver anvendt magt til omsorg DKDK Årsmøde 2016 Seminar D Del 1 - Oplæg Magtanvendelsens grænser og gråzoner Indhold i dette seminar Hvornår er det lovligt

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1142 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål CA Sundheds- og Ældreudvalget

Læs mere

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge hvad med rettighederne?, Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed

Læs mere

Strandgårdens værdier

Strandgårdens værdier Strandgårdens værdier Tryghed Respekt Inddragelse Tværfaglighed Udarbejdelsen af værdigrundlaget Strandgårdens værdigrundlag er udarbejdet på baggrund af forskellige drøftelser og undersøgelser af værdierne

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

Indkaldelse til regionsbestyrelsesmøde d. 6. marts 2019

Indkaldelse til regionsbestyrelsesmøde d. 6. marts 2019 Godkendt referat RB-møde 190306 1 Indkaldelse til regionsbestyrelsesmøde d. 6. marts 2019 Bestyrelsesmødet afholdes i Randers Laksetorvet 1 C.3.10, 8900 Randers Program Kaffe og rundstykker 09.30-10.00

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger

Forslag. Lov om ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 479 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: JURMED Sagsbeh.: SUMMSB Sags nr.: 1206415 Dok. nr.: 1007533 Dato: 20. august

Læs mere

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Dagsorden Mødedato: Fredag den 11. april 2014 Starttidspunkt: Kl. 13:30 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale: Deltagere: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø E010 Uddannelsesudvalg for Ernæring

Læs mere

Til stede: Britta Bakkensen, Dorthe Maagaard, Jeanette Præstegaard, Brian Errebo- Jensen, Annelene Jalving

Til stede: Britta Bakkensen, Dorthe Maagaard, Jeanette Præstegaard, Brian Errebo- Jensen, Annelene Jalving Til medlemmerne af Etisk Udvalg 15.. januar 2004 j.nr. 426.80 AJ/hls Vedr.: Referat af møde i Etisk Udvalg den 3. december 2003 Til stede: Britta Bakkensen, Dorthe Maagaard, Jeanette Præstegaard, Brian

Læs mere

København den 19. oktober Til samtlige medlemmer af sundhedsudvalget.

København den 19. oktober Til samtlige medlemmer af sundhedsudvalget. Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 9 Bilag 2 Offentligt København den 19. oktober 2018 Til samtlige medlemmer af sundhedsudvalget. Jeg vil på vegne af Dansk Forening for Klinisk Sexologi (DACS) være

Læs mere

Referat fra 22. bestyrelsesmøde Region Syddanmark Fredag den 1. maj 2009, kl. 08.30-12.00 i Munkebo

Referat fra 22. bestyrelsesmøde Region Syddanmark Fredag den 1. maj 2009, kl. 08.30-12.00 i Munkebo Tilstede: Brian Errebo-Jensen, Kirsten Thoke, Esther Skovhus, Helene Benfeldt, Søren Paasch Olsen, Thomas Wulff Bertelsen, Margit Lunde-Edlefsen, Tyge Sigsgård Larsen, Helle Bruun, Ulla Muldbjerg, Margrethe

Læs mere

- Hvorledes kan vi som profession komme denne arbejdsarena nærmere?

- Hvorledes kan vi som profession komme denne arbejdsarena nærmere? Information til RB Dette er informationer til RB forud for det kommende møde. Regionskontoret ønsker færre emner på dagsorden til RB-møderne, derfor har regionskontoret valgt at udsende informationer,

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge

Indsatsplan : Strategi for fællesskaber for børn og unge Indsatsplan 2016 2018: Strategi for fællesskaber for børn og unge Strategi for fællesskaber og indsatsplanen skal samlet set understøtte realisering af visionen om, at børn og unge oplever glæden ved at

Læs mere

Jane Gejl Christensen, Lis Nielsen, Klaus Birk Jensen, Niels Thuesen, Poul Flack-Jensen, Marie Sonne, Mette Grostøl og Line Hansen

Jane Gejl Christensen, Lis Nielsen, Klaus Birk Jensen, Niels Thuesen, Poul Flack-Jensen, Marie Sonne, Mette Grostøl og Line Hansen Ref. LH Dok.nr. 2515436 Sag.nr. 2015-SLCSFA-01968 Den 29. maj 2015 Fag & socialpolitik Referat af møde i Etisk Udvalg Dato: Tirsdag den 19. maj 2015 Tid: Kl. 10.00 16.00 Sted: Til stede: SL, Brolæggerstræde

Læs mere

De sygeplejeetiske retningslinjer

De sygeplejeetiske retningslinjer De sygeplejeetiske retningslinjer Landskursus 2015. Fagligt Selskab for Addiktiv Sygepleje. Laila Twisttmann Bay, udviklingssygeplejerske reumatologisk afdeling, OUH 1 1 Program Præsentation Leg på gulvet

Læs mere

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin Dato og sted Onsdag 4. oktober 2017 kl. 10.00 12.45 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København K., Lokale S.27 Dagsorden Punkt Ca.

Læs mere

Åben dagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: R-122 Fraværende: Bemærkninger Følgende sager behandles: Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4.

Forberedelsesudvalget. UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4. B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget UNDERUDVALG VEDR. SUNDHED Tirsdag den 29. august 2006 Kl. 17.00 Amtsgården i Hillerød, mødelokale 23 Møde nr. 4 Medlemmer: Vibeke Rosdahl

Læs mere

Patientrettigheder et informationsproblem?

Patientrettigheder et informationsproblem? Patientrettigheder et informationsproblem? Professor, dr. jur. Mette Hartlev Dias 1 Patientrettigheder Ret til behandling Herunder information om ventetid, ret til frit sygehusvalg m.v. Selvbestemmelsesret

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 25. januar 2019

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 25. januar 2019 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 25. januar 2019 Dagsorden 1 Godkendelse af dagsorden og referat 1.1 Tidsplan 2 Sager til diskussion / beslutning 2.1 Eftersyn af Danske Fysioterapeuters

Læs mere

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn

Vejledning til at afholde et panelmøde. Oktober Viden til gavn Vejledning til at afholde et panelmøde Oktober 2017 Viden til gavn Hvorfor afholde et panelmøde? Hvordan gør I? Et panelmøde giver jer viden om, på hvilke områder en afgrænset del af jeres faglige praksis

Læs mere

Udvalgs-/mødereferat. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts L For referat: Karen Fischer-Nielsen. Dato for udarbejdelse: 11.

Udvalgs-/mødereferat. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts L For referat: Karen Fischer-Nielsen. Dato for udarbejdelse: 11. Referat af møde i TR-rådet den 28. marts 2014 Dato for udarbejdelse: 11. april 2014 L For referat: Karen Fischer-Nielsen Deltagere: Kirsten Ægidius Kirsten Thoke (pkt. 1-5 og 7) Rikke Vigstrup Dalgaard

Læs mere

Etisk dilemma - når patienten og vi ikke vil det samme.

Etisk dilemma - når patienten og vi ikke vil det samme. Etisk dilemma - når patienten og vi ikke vil det samme. Oplæg på Årsmøde 2015 fagligt Selskab for Nefrologiske sygeplejersker FS Nefro, København den 1. oktober 2015 1 v/ Randi Bligaard, Udviklingskoordinator

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 27. januar 2017

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 27. januar 2017 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 27. januar 2017 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden og referat af HBM december 2016 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Proces for offentlig

Læs mere

De Sygeplejeetiske Retningslinjer Vedtaget på Dansk Sygeplejeråds kongres 20. maj 2014

De Sygeplejeetiske Retningslinjer Vedtaget på Dansk Sygeplejeråds kongres 20. maj 2014 De Sygeplejeetiske Retningslinjer Vedtaget på Dansk Sygeplejeråds kongres 20. maj 2014 INDHOLD Baggrund... 3 Grundlag... 3 Formål... 4 Sygeplejeetiske grundværdier... 5 Grundlæggende sygeplejeetiske principper...

Læs mere

LOVSEKRETARIATET. offentlige orden. Lovsekretariatet indstiller på den baggrund, at borgerforslaget kan fremsættes.

LOVSEKRETARIATET. offentlige orden. Lovsekretariatet indstiller på den baggrund, at borgerforslaget kan fremsættes. Udvalget for Forretningsordenen 2018-19 UFO Alm.del Bilag 20 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM LOVSEKRETARIATETS INDSTILLING OM FREMSÆTTELSE AF BORGERFORSLAG NR. FT-00124 OM INDFØRELSE AF 18 ÅRS MINDSTEALDER

Læs mere

Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler

Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler Referat af Dags dato: 06.02. 2014 Skrevet af: Lars Afdelingsbestyrelsesmøde i FOA s lokaler Torsdag den 6. februar fra 9.00-15.30, morgenmad fra 8.30-9.00 Tilstede: Ulla Gram, Per Brobæk Madsen, Lone Smedegaard,

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune.

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. INDLEDNING I oktober 2013 kom der en lovgivningsændring, der kaldes

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Høringssvar til forslag til lov om ændring af autorisationsloven (Nåleakupunktur på brystkassen)

Høringssvar til forslag til lov om ændring af autorisationsloven (Nåleakupunktur på brystkassen) Sundheds og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K sum@sum.dk/ bgb@sum.dk Høringssvar til forslag til lov om ændring af autorisationsloven (Nåleakupunktur på brystkassen) Dato: 3-12-2018 Danske

Læs mere

INDKALDELSE TIL HOVEDBESTYRELSESMØDE DEN 20. januar 2011

INDKALDELSE TIL HOVEDBESTYRELSESMØDE DEN 20. januar 2011 TIL ORIENTERING INDKALDELSE TIL HOVEDBESTYRELSESMØDE DEN 20. januar 2011 Dagsorden 1. Referat til underskrift Der forelægger referat til underskrift fra HBM 09.12.10 2. Sager til diskussion/beslutning

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 3 Genoptræning og rehabilitering 070314 Generel indledning.

Læs mere

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær Retningslinje for håndtering af bekymrende fravær Forskning viser, at uddannelse er en af de vigtigste parametre i forhold til at sikre alle lige muligheder i voksenlivet. Ud fra et princip om tidlig

Læs mere

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring.

Det Etiske Råd takker for det fremsendte lovforslag i høring. Dato: 12. oktober 2017 Sagsnr.: SJ-STD- MOA.DKETIK Dok.nr.: 449540 Sagsbeh.: MOA.DKETIK Ørestads Boulevard 5 Bygning 37K, st. 2300 København S M: kontakt@etiskraad.dk W: www.etiskraad.dk Vedr. Det Etiske

Læs mere

Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder -

Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder - Hvordan bliver praktikvejlederne klædt på til at omsætte de nye mål? -Den kompetente praktikvejleder - Ellen Kjær, SEVU 3. Juni 2015 Paradigmernes betydning Politiske Visioner Erhvervsuddannelserne Praksis

Læs mere

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Spørgsmål 1: En ældre mand, som boede på plejehjem, blev årligt undersøgt af sin praktiserende læge, der som følge heraf og i samarbejde med plejepersonalet,

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 30. januar 2015

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 30. januar 2015 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 30. januar 2015 Dagsorden 1. Velkomst og referat fra HBM december 2014 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Danske Fysioterapeuters innovations-

Læs mere

Sammen skaber vi værdi for patienten

Sammen skaber vi værdi for patienten MODEL FOR VÆRDIBASERET SUNDHED I REGION HOVEDSTADEN Sammen skaber vi værdi for patienten Region Hovedstadens hospitaler har i en årrække været styret og afregnet med takststyring. Det har blandt andet

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen. Referat 11. februar 2015 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Flemming Munch, Jakob

Læs mere

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger. Hvad betyder reglerne for dig?

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger. Hvad betyder reglerne for dig? Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til læger Hvad betyder reglerne for dig? Denne pjece informerer om Lov nr. 655 af 8. juni 2017 om anvendelse af tvang ved somatisk

Læs mere

Ledelse. dokumentation. kvalitetsudvikling af ergoterapi

Ledelse. dokumentation. kvalitetsudvikling af ergoterapi Møde med kliniske undervisere d. 7.04.2011 ERG508 Modul 12 Teoretisk og Klinisk undervisning Ledelse & dokumentation & kvalitetsudvikling af ergoterapi Lektor Grethe E. Nielsen. Ergoterapeutuddannelsen.

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen Hvad kommer vi ind på? Kort om Styrelsen for Patientsikkerhed Grundlag for at indlede eller videreføre

Læs mere

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi 10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi Kliniske retningslinjer Danske Fysioterapeuter anbefaler, at fysioterapeuten anvender kliniske retningslinjer i alle behandlingsforløb. Behandlingsplan

Læs mere

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri

Udgangspunktet for anbefalingerne er de grundlæggende principper for ordningen om vederlagsfri Notat Danske Fysioterapeuter Kvalitet i vederlagsfri fysioterapi Grundlæggende skal kvalitet i ordningen om vederlagsfri fysioterapi sikre, at patienten får rette fysioterapeutiske indsats givet på rette

Læs mere

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden... 2

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. 1. Velkomst og godkendelse af dagsorden... 2 Dagsorden Mødedato: Tirsdag den 23. oktober 2012 Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale: Deltagere: Afbud: Mødesekretær: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø følger Uddannelsesudvalg

Læs mere

Lederskabmed mange rum

Lederskabmed mange rum Lederskabmed mange rum Forord Forandring er i dag et vilkår i Sundhedsvæsenet, og dets opgaver, teknologi og organisering udvikler sig konstant. Det er en stor udfordring for alle og ikke mindst for vores

Læs mere

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15

1. Godkendelse af referatet fra BM 02/12/15 Dagsorden for møde i: Bestyrelsen for Dato for møde: 21. januar 2016, kl. 18.30-20.30. For referat: Sted: Video - LifeSize Deltagere: Bente Andersen, Bjarne Rittig-Rasmussen, Anette Spence, Hans Stryger

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter juni 2016

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter juni 2016 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter 22.-23. juni 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden og referat af HBM maj 2016 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Regnskab 2015 til

Læs mere

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn

Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator. Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Kommunerne i region Sjælland Vejledning og Kvalitets Indikator August 2012 Retssikkerhed og magtanvendelse det generelle tilsyn Retssikkerhed Tavshedspligt Tilsynet skal påse at tilbuddet 1 er bekendt

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Idékatalog fra. Temadag om lægedækning på almen praksis området

Idékatalog fra. Temadag om lægedækning på almen praksis området Idékatalog fra Temadag om lægedækning på almen praksis området 30. november 2016 I N D H O L D 1 Indledning... 3 2 Organisering... 5 3 Samarbejde... 6 4 Uddannelse & udvikling... 7 5 Rekruttering... 8

Læs mere

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune Seksualpolitik i Ældre og Handicap Langeland Kommune Baggrund Mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne har de samme grundlæggende behov og rettigheder som andre mennesker. Dette menneskesyn

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K

REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K REFERAT MØDE I RÅDET FOR MENNESKERETTIGHEDER, 8. MAJ 2019 KL. 13:00-16:00 NORDSKOV: WILDERS PLADS 8K, 1403 KØBENHAVN K DOK. NR. 19/00980-4 REF. LELI 1. Status på Danmarks arbejde i FN s Menneskerettighedsråd

Læs mere

Dansk Selskab for Fysioterapis specialiseringsordning

Dansk Selskab for Fysioterapis specialiseringsordning Dansk Selskab for Fysioterapis specialiseringsordning Ansøgning om godkendelse til niveau 1 certificeret kliniker Forudsætninger for at ansøge om godkendelse på niveau 1 Dansk autorisation som fysioterapeut

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden/referat af HBM september 2016

1. Godkendelse af dagsorden/referat af HBM september 2016 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Hovedbestyrelsen 27. oktober 2016 For referat: Dato for udarbejdelse: Mikael Mølgaard 3. november 2016 Deltagere: Agnes Holst, Brian Errebo-Jensen, Lise Hansen,

Læs mere

1. Velkommen og intro. Bestyrelsesmøde i Dansk Selskab for Fysioterapi. 7. maj Anders Lorentzen. Lars Henrik Larsen (LHL)

1. Velkommen og intro. Bestyrelsesmøde i Dansk Selskab for Fysioterapi. 7. maj Anders Lorentzen. Lars Henrik Larsen (LHL) Referat for møde i: Bestyrelsesmøde i For referat: Anders Lorentzen Dato for møde: 7. maj 2018 Sted: Video Deltagere: Lars Henrik Larsen (LHL) Afbud: Heidi Marie Brogner (HMB) Rasmus Gormsen Hansen (RGH)

Læs mere