Jeg skal herefter meddele følgende:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg skal herefter meddele følgende:"

Transkript

1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 13. juni 2001 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 21. november 2000 af detentionen i Kalundborg. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg modtog herefter en udtalelse af 25. juli 2001 med bilag, herunder en udateret skrivelse fra en politikommissær som politimesteren har henvist til, og en supplerende notits af 12. oktober 2001 fra Politimesteren i Kalundborg samt en udtalelse af 22. november 2001 fra Justitsministeriet der henholdt sig hertil. Ministeriet fremkom herudover med generelle bemærkninger vedrørende spørgsmålet om lægetilsyn. Jeg skal herefter meddele følgende: Ad punkt 1. Detentionslokalerne I min beskrivelse af forrummet til detentionslokalerne nævnte jeg bl.a. at der på skranken lå en vejledning til anholdte, men ikke nogen vejledning om alkoholafvænning. Politimesteren har i den anledning oplyst at alkoholvejledningerne, som tidligere har været i restordre, umiddelbart efter inspektionen blev fremskaffet og nu ligger i skranken. Jeg har noteret mig denne oplysning. Da jeg er bekendt med at der er udsendt en revideret vejledning, går jeg ud fra at den nye vejledning efterfølgende er rekvireret, og at det således er denne vejledning der nu ligger i skranken.

2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 2 Jeg bemærkede under inspektionen at glassene foran de indbyggede kamera i begge detentionsrum var beskidte, og at det ene af glassene tillige var ridset. Jeg anførte i rapporten at jeg gik ud fra at glassene (efterfølgende) var renset, og at politimesteren overvejede om det glas der var ridset, burde udskiftes. Politimesteren har i den anledning anført at glassene ikke blev udskiftet efter inspektionen, men da det ved senere eftersyn blev konstateret at begge glas var lettere ridsede, blev pedellen anmodet om at udskifte dem, og denne udskiftning har fundet sted. Pedellen er samtidig blevet bedt om at holde øje med hvorvidt glassene er beskidte, og at iværksætte en jævnlig rengøring af glassene. Politimesteren har samtidig oplyst at årsagen til at der lægger sig skidt på glassene, er en uhensigtsmæssig konstruktionen i forbindelse med monteringen af kameraerne der ikke er isoleret fra loftet hvorved skidt fra loftet rutcher ned og lægger sig på glassene. Politimesteren har ikke anført noget om hvorvidt glassene blev rengjort i tilslutning til inspektionen, men jeg forstår det anførte sådan at det ikke er tilfældet. Jeg har noteret mig det oplyste om udskiftning af glassene i begge detentionslokaler, som jeg går ud fra nu er sket, og om at glassene fremover jævnligt vil blive tjekket og rengjort. Jeg foretager mig ikke mere vedrørende dette forhold. Jeg bemærkede i rapporten at det forhold at der på døren mv. er brandmærker, ridsemærker og mærker efter slag, kan give det indtryk at visitationen i nogle tilfælde ikke er foretaget med tilstrækkelig omhu. Jeg henviste til at de tilbageholdte i detentionen havde haft mulighed for at medbringe genstande som kunne bruges til disse beskadigelser, og som på samme måde ville kunne bruges til selvbeskadigelse. Jeg henviste herved til den dagældende kundgørelses 13, stk. 1, hvorefter den tilbageholdte skulle fratages alle genstande som vil kunne benyttes til at volde skade på den pågældende selv, på andre personer eller på ting. (Bestemmelsen genfindes i 13, stk. 3, i den nugældende kundgørelse af 27. juni 2001). Jeg bemærkede samtidig at jeg dog er opmærksom på at f.eks. lynlåse og ringe vil kunne anvendes til at ridse med. Jeg udtalte herefter at jeg gik ud fra at politimesteren ville overveje at indskærpe reglerne for visitation ved detentionsanbringelser.

3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 3 Politimesteren har anført at der som udgangspunkt gennemføres en effektiv visitation før tilbageholdte anbringes i detentionen. Da detentionslokalerne imidlertid ofte anvendes som venterum, vil der kunne være situationer hvor visitationen ikke har været optimal. Politimesteren har som eksempel nævnt at personer der indbringes om natten med henblik på fremstilling for fogedretten næste formiddag, sjældent fratages alt og derfor vil have mulighed for at foretage hærværk. I udtalelsen af 25. juli 2001 har politimesteren supplerende anført at personer der tilbageholdes med henblik på fremstilling for fogedretten, ikke låses inde i detentionen, men opholder sig i forrummet (hvortil døren er låst). Da døren til detentionen står åben, har de pågældende mulighed for at gå ind i detentionen (og ridse i væggen mv.) Politimesteren har videre anført at det ikke kan afvises at enkelte tilbageholdte har haft succes med at få effekter med ind. Politimesteren har i den forbindelse bemærket at lokalerne ikke har været gennemgribende renoveret i mange år, og at de omtalte mærker derfor er produktet af mange års anvendelse af detentionslokalerne. Jeg har noteret mig det oplyste, herunder at der som udgangspunkt foretages en effektiv visitation inden indsættelsen i detentionen. Af det anførte udleder jeg i øvrigt at politimesteren har overvejet, men ikke har fundet grundlag for at indskærpe reglerne for visitation ved detentionsanbringelser. Jeg foretager mig ikke noget i den anledning ud over at bemærke at jeg går ud fra at politimesteren fremover er opmærksom på i hvilken stand detentionslokalerne befinder sig, og herunder er opmærksom på om der sker (yderligere) skade på detentionslokalerne der kan tyde på mangelfuld visitation. Ad punkt 2. Rapportgennemgang Idet jeg i øvrigt henviste til det jeg har anført senere i rapporten i forbindelse med omtale af to anbringelser (AP.nr. 424 og 427) om anvendelse af detentionsrum til andet end detentionsanbringelse, anmodede jeg politimesteren om at oplyse om venterumsanbringelsen i sagen med AP.nr.

4 FOLKETINGETS OMBUDSMAND i et af detentionslokalerne skete på grund af manglende plads i venterummene eller af andre årsager. Da anbringelsen sås at være en venterumsanbringelse, meddelte jeg samtidig at sagen ikke i øvrigt indgik i min undersøgelse. Politimesteren har oplyst at den pågældende blev anholdt i forbindelse med en voldssag, men at han ikke skønnedes så beruset at der var grundlag for en egentlig detentionsanbringelse. Da detentionslokalerne i vid udstrækning anvendes som venterum, også selv om der er plads i venterum (politimesteren har redegjort nærmere for dette, jf. nedenfor), blev den anholdte venterumsanbragt i detentionen. Politimesteren har samtidig udtrykkeligt anført at der ikke var andre anholdte på politistationen på det pågældende tidspunkt. Anbringelsen i detentionen skete således ikke fordi der ikke var plads i venterum, men fordi politiet af de grunde der er anført nedenfor, foretrækker at anvende detentionslokalerne som venterum frem for venterummene. Jeg har noteret mig det oplyste om baggrunden for anbringelsen af den pågældende i detentionen frem for i venterum i det konkrete tilfælde. Spørgsmålet om anvendelse af detentionslokaler som venterum gennemgås nedenfor. I en anden sag, AP.nr. 427, var den pågældende ikke påvirket af spiritus. Jeg gik derfor ud fra at der ikke var tale om en detentionsanbringelse, men om en venterumsanbringelse i detentionsrum. Også i denne sag bad jeg politimesteren om at oplyse om baggrunden for at der skete venterumsanbringelse i detentionen. Politimesteren har anført at begrundelsen for anbringelse i detentionen i dette tilfælde var den samme som i sagen med AP.nr Jeg har noteret mig dette.

5 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 5 For så vidt angår en tredje sag, AP.nr. 424, anmodede jeg politimesteren om en udtalelse om hvorvidt der var tale om en detentionsanbringelse eller en venterumsanbringelse i detentionsrum, og i bekræftende fald hvad baggrunden herfor var. Politimesteren har oplyst at der var tale om en venterumsanbringelse i detentionen af samme grund som i de to øvrige tilfælde. Jeg har noteret mig dette. Politimesteren (politikommissæren) har generelt om anvendelse af detentionslokalerne som venterum anført at det sker i vid udstrækning idet venterumskapaciteten er meget ringe. Han har videre henvist til at der ikke er kameraovervågning i venterummet, og at det eneste reelle venterum er meget lille og uden vindue med lysindfald. Derfor foretrækker politiet at anvende detentionslokalerne frem for venterummet som således sjældent anvendes. Politimesteren har i udtalelsen af 25. juli 2001 supplerende anført følgende: Kalundborg politiet har igennem en længere årrække prioriteret detentionslokalerne frem for venterummet alene ud fra hensynet til de indsatte. Politistationens venterum er lille, uden mulighed for at sove og uden dagslys. Alene lysindfald fra vindue gør en stor forskel. Ofte er de anholdte der skal venterumsanbringes tillige spirituspåvirkede; men anledningen til deres ophold hos politiet er en sigtelse for kriminelle forhold. De venterumsanbringes i detentionen. I min rapport af 13. juni 2001 henviste jeg i forbindelse med omtale af de konkrete sager Ap.nr. 427 og 424 til 2 i Rigspolitichefens daværende kundgørelse (Kundgørelse II nr. 55 af 28. marts 1994) om detentionsanbringelse af spirituspåvirkede personer hvorefter der i almindelighed kun må anbringes spirituspåvirkede personer i detentionen. Efter 2, stk. 2, i den nye kundgørelse (af

6 FOLKETINGETS OMBUDSMAND juni 2001 der trådte i kraft den 1. august 2001) må personer der ikke er berusede, som udgangspunkt ikke anbringes i detentionen. I forbindelse med min inspektion af detentionen på Station 2 i København, der også normalt anvender detentionslokalerne som venterum, bl.a. fordi der ikke er vinduer i venterummene, har jeg anmodet Justitsministeriet om at oplyse hvorvidt denne anvendelse giver ministeriet anledning til bemærkninger, herunder når det som det blev oplyst af Station 2 sker fordi de anholdte selv ønsker/foretrækker det. Jeg har endnu ikke modtaget svar herpå. Når jeg har modtaget svar fra Justitsministeriet i sagen vedrørende min inspektion af Station 2, vil jeg tage stilling til om jeg har grundlag for at foretage mig noget i anledning af det Politimesteren i Kalundborg har anført om anvendelsen af detentionslokalerne som venterum på politistationen i Kalundborg. Ved behandlingen af de konkrete sager som jeg gennemgik, var der anvendt to forskellige blanketter. Jeg anmodede derfor politimesteren om en udtalelse om anvendelsen af de fortrykte blanketter, herunder oplysning om hvorvidt der internt er fastsat retningslinjer der påbyder anvendelsen heraf ved siden af den elektroniske protokol, og hvilken af blanketterne der i så fald skal anvendes. I bekræftende fald bad jeg ligeledes om en udtalelse om hvorfor blanketterne så ikke er anvendt/vedlagt i alle tilfælde. Politimesteren har anført at der ikke er fastsat sådanne retningslinjer, men at politiet nu anvender blanket P 152 der findes i POL-SAS, og som er foreskrevet i den nye kundgørelse. I politikommissærens skrivelse er en nærmere redegørelse for den fremgangsmåde der har været fulgt hidtil. Det er bl.a. anført at der normalt tages et print fra anholdelsesbilledet som så bruges til håndskrevne notater om tilsyn mv. Enkelte politiassistenter klipper printet over på en ny side med fortrykte rubrikker hvorved fremkommer de fortrykte maskin-/pc-skrevne blanketter som jeg har omtalt i min rapport. (Som jeg anførte i min rapport, er der tale om to forskellige modeller).

7 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 7 Jeg tager til efterretning at der ikke har været udfærdiget interne retningslinjer om anvendelse af bestemte lokalt udarbejdede blanketter. (Jeg går derfor tillige ud fra at der heller ikke efter ikrafttrædelsen af den nye kundgørelse er udfærdiget sådanne særlige blanketter, jf. Rigspolitichefens følgebrev af 28. juni 2001 til kundgørelsen hvori det er anført at politikredsen kan vælge at udfærdige en lokal blanket i stedet for blanket P 152 såfremt kredsen på grund af lokale behov ønsker det, dog med det krav at den skal indeholde samme oplysninger som blanket P 152). Ad punkt 2.2. I ingen af tilfældene af detentionsanbringelse forelå der blandt det materiale som jeg har modtaget, et notat fra lægen om tilsynet, men i et tilfælde havde politipersonalet noteret at den pågældende kunne forblive i detentionen, og i et andet tilfælde at der blev rekvireret en ambulance. Jeg anmodede på denne baggrund politimesteren om at oplyse om lægen udfærdiger et notat eller en erklæring om detentionstilsyn. I bekræftende fald bad jeg om kopi af notaterne/erklæringerne vedrørende de i rapporten nævnte tilfælde med lægetilsyn. Politimesteren har oplyst at lægerne aldrig udfærdiger et notat vedrørende tilsynet, bortset fra indlæggelsespapirer hvis den pågældende tilbageholdte skal indlægges på sygehuset. Det gælder både ved lægetilsyn på politistationen og lægetilsyn der finder sted på sygehuset. Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg har endvidere noteret mig at det af 14, stk. 3, i den nye kundgørelse fremgår at politiet skal gøre notat om lægens bemærkninger i detentionsrapporten, og at der til brug for lægens eventuelle skriftlige bemærkninger er udfærdiget en særlig blanket (P 153), jf. bilag 2 til kundgørelsen, som skal anvendes hvis lægen ønsker at afgive skriftlige bemærkninger. Blanketten er udfærdiget i samarbejde mellem Den Almindelige Danske Lægeforening og Rigspolitichefen. Jeg foretager mig på denne baggrund ikke mere vedrørende dette forhold ud over at bemærke at det efter min opfattelse er at foretrække at lægen udfylder denne er-

8 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 8 klæring frem for at politiet gengiver lægens oplysninger i detentionsrapporten. Lægeforeningens Attestudvalg synes også ved sin omtale af den nye ordning med obligatorisk lægetilsyn ved detentionsanbringelse og den nye erklæring i Ugeskrift for Læger (den 13. august 2001, nr. 33) at forudsætte at lægen afgiver sine bemærkninger skriftligt. Attestudvalget har udtrykkeligt anmodet lægerne om at anvende den aftalte blanket og samtidig anført at der ikke må anvendes andre blanketter. Efter min opfattelse bør politiet derfor opfordre lægen til at udfærdige denne erklæring. Jeg bad endvidere politimesteren om (såfremt det ikke fremgik af eventuelle notater/erklæringer fra lægen) at oplyse hvornår lægetilsyn fandt sted i seks nærmere angivne tilfælde (AP.nr. 413, 442, 456, 457, 468 og 469). Jeg bad endvidere om oplysning om hvornår der skete lægetilkald (eller indbringelse) i alle sagerne (10 i alt), og om kopi af eventuelt skriftligt materiale til belysning heraf. Endelig bad jeg politimesteren om at oplyse nærmere om den fremgangsmåde der følges ved tilkald af læge, herunder om hvilke aftaler med læger der måtte være indgået med henblik på gennemførelse af tilsyn med detentionsanbringelse snarest muligt efter indsættelsen i detentionen. Jeg henviste i den forbindelse til Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 2. december 1997 til samtlige politimestre og Politidirektøren i København hvori ministeriet har henstillet at der indgås lokale aftaler hvor dette er nødvendigt for effektivt at sikre det foreskrevne lægetilsyn ved detentionsanbringelse. Politimesteren har generelt anført at den vagthavende ved fremstillingen af den anholdte skønner om der skal ske detentionsanbringelse, og dermed også om det er nødvendigt med lægetilsyn. Denne vurdering finder sted umiddelbart efter indbringelsen. Hvis lægetilsyn skønnes nødvendigt, ringes der til lægen. Hvis lægen tilkendegiver at der vil gå lang tid måske en time køres den anholdte til skadestuen for lægetilsyn. I andre tilfælde oplyses det at lægen er på vej, men det hænder alligevel at lægetilsyn trækker ud, nogle gange i temmelig lang tid, i visse tilfælde endda i over en time.

9 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 9 Med hensyn til lægetilkald og -tilsyn i de konkrete sager har politimesteren gennemgået sagerne enkeltvis og henvist til oplysninger i døgnrapporterne som samtidig er vedlagt. Om et af tilfældene (AP.nr. 457) har politimesteren oplyst at det fremgår af døgnrapporten at den pågældende, der blev anholdt kl , havde lægetilsyn kl (hvor der tillige blev udtaget blodprøve). I et andet tilfælde, der drejede sig om et færdselsuheld (AP.nr. 413), blev den pågældende anholdt i Svebølle kl , men ifølge døgnrapporten blev han først kørt fra uheldsstedet kl Han blev derfra kørt til Kalundborg Sygehus hvor der blev foretaget lægetilsyn kl Politimesteren har samtidig oplyst at køretiden fra Svebølle til sygehuset er ca. 20 minutter. Jeg har herefter ingen bemærkninger til disse to sager, hverken for så vidt angår spørgsmålet om tidspunktet for lægetilkald eller lægetilsyn. I et tredje tilfælde (AP.nr. 456), hvor den pågældende blev anholdt kl , fremgår det af døgnrapporten at der skete lægetilkald kl , og at lægetilsyn fandt sted kl Det fremgår i øvrigt af døgnrapporten at anholdelsen skete på politistationen hvor den pågældende selv indfandt sig. Som nævnt i inspektionsrapporten (s. 12) skal lægetilkald og lægetilsyn ske snarest muligt efter indbringelsen. Jeg har tidligere udtalt at lægetilkald der sker mere end minutter efter indbringelsen, ikke er snarest muligt. (Efter 6 i den nye kundgørelse skal politiet under transporten til stationen underrette vagthavende der skal tilkalde læge. Lægetilkald skal således ske umiddelbart efter underretningen og må derfor antages normalt at være sket inden den tilbageholdte indbringes til stationen). For så vidt angår lægetilsyn, har jeg tidligere udtalt at tilsyn der sker mere end en time efter indbringelsen, efter min umiddelbare opfattelse ikke er snarest muligt. (Efter den nugældende kundgørelse skal tilsyn ske inden endelig anbringelse i detentionen). Jeg har herefter ingen bemærkninger til tidspunktet for lægetilkald i sagen AP.nr Tidspunktet for lægetilsyn gennemgås nedenfor.

10 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 10 I et fjerde tilfælde (AP.nr. 442), hvor det fremgår af tidligere modtaget materiale at den pågældende blev anholdt kl og indbragt til stationen kl , har politimesteren anført at det fremgår af døgnrapporten at lægetilkald skete kl dvs. ved anholdelsen og før indbringelsen som ifølge døgnrapporten skete ved Falck. (I døgnrapporten er det ikke udtrykkeligt anført at lægetilkald skete kl , men inden for tidsrummet ). Tidspunktet for lægetilsyn fremgår ikke af sagen. Jeg har herefter heller ingen bemærkninger til tidspunktet for lægetilkald i denne sag. I yderligere et tilfælde (AP.nr. 441) har politimesteren (blot) anført at lægetilkald skete efter indbringelsen, men det fremgår udtrykkeligt af døgnrapporten at der skete lægetilkald kl Ligesom i ovennævnte sag, AP.nr. 442, er tidspunktet for indbringelsen til politistationen angivet i dette tilfælde (mens det ikke er angivet i nogen af de øvrige sager). Angivelsen er lidt utydelig, men så vidt ses blev den pågældende indbragt kl (15-20 minutter efter anholdelsen der så vidt ses fandt sted i Ubby), og lægetilkald skete således fem minutter efter indbringelsen. Lægetilsyn fandt sted kl , dvs. halvanden time efter tilkaldet. Jeg har herefter heller ingen bemærkninger til tidspunktet for lægetilkald i denne sag. Tidspunktet for lægetilsyn gennemgås nedenfor. I endnu et tilfælde (AP.nr. 432) hvor politimesteren ligeledes har anført at der ifølge døgnrapporten er sket lægetilkald umiddelbart efter indbringelsen, fremgår det af døgnrapporten at lægetilkald skete kl hvilket var 16 minutter efter anholdelsen. Denne fandt sted ved Føtex i Kalundborg hvorfra den pågældende således skulle transporteres til politistationen. Lægetilsyn fandt sted Jeg har ingen bemærkninger til denne sag, hverken for så vidt angår spørgsmålet om tidspunktet for lægetilkald eller lægetilsyn.

11 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 11 I et tilfælde (AP.nr. 425) fremgår det af døgnrapporten at politiet kørte direkte fra gerningsstedet til sygehuset, hvor det imidlertid ikke var muligt at få lægetilset vedkommende. Politiet indbragte derfor den pågældende til stationen. Ifølge døgnrapporten meddelte patruljen kl vagthavende at der ikke var nogen læge, og at den tilbageholdte derfor ville blive indbragt til stationen. Det fremgår endvidere af døgnrapporten at der kl blev rekvireret assistance fra (pågældendes egen) læge som ankom umiddelbart efter kl (Denne sag er en af de sager hvor tidspunktet for lægetilsyn fremgik af de oplysninger som jeg modtog i forbindelse med inspektionen). Der gik således ca. 1 time og 10 minutter fra lægetilkaldet til lægetilsynet fandt sted. Jeg har ingen bemærkninger til tidspunktet for lægetilkald i denne sag. Tidspunktet for lægetilsyn gennemgås nedenfor. For så vidt angår sagen med AP.nr. 410, har politimesteren anført at det må formodes at læge er rekvireret umiddelbart efter ankomsten til politistationen. Pågældende blev anholdt kl og derefter indbragt til stationen. Så vidt ses af døgnrapporten er læge rekvireret kl Der er ikke i døgnrapporten anført noget om tidspunktet for lægetilsyn, men det er noteret på udskriften fra POL-SAS som jeg tidligere har modtaget. Heraf fremgår at det fandt sted kl , dvs. (så vidt ses) 2 timer og 35 minutter efter tilkaldet. Jeg har ingen bemærkninger til tidspunktet for lægetilkald i denne sag. Tidspunktet for lægetilsyn gennemgås nedenfor. For så vidt angår de to sidst sager (AP.nr. 468 og 469), fremgår der ikke noget af døgnrapporten, hverken om tidspunktet for lægetilkald eller tidspunktet for lægetilsyn. Politimesteren har oplyst at det ikke har været muligt at finde frem til disse tidspunkter. Gerningsstedet er angivet (men det fremgår også af de udskrifter jeg modtog efter inspektionen). Jeg lægger fortsat til grund at lægetilkald (også) i disse sager er sket umiddelbart efter indbringelsen. Da alle anholdelser har fundet

12 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 12 sted i Kalundborg, går jeg ud fra at lægetilkald er sket forholdsvis kort tid efter de angivne anholdelsestidspunkter i sagerne. Jeg foretager mig derfor ikke mere vedrørende spørgsmålet om tidspunktet for lægetilkald i disse to tilfælde. Jeg har således ingen bemærkninger til tidspunkterne for lægetilkald i nogen af sagerne. For så vidt angår tidspunktet for lægetilsyn havde jeg, som oplyst i min rapport, oplysning herom i fire tilfælde (AP.nr. 410, 425, 432 og 441). For så vidt angår de seks sager hvori jeg ikke havde oplysninger om tidspunktet for lægetilsyn, men bad politimesteren om at oplyse det, har jeg, som det fremgår ovenfor, modtaget oplysninger om tidspunktet i tre tilfælde (AP.nr. 413, 456 og 457), mens det ikke har været muligt for politiet at finde frem til tidspunkterne i de tre øvrige tilfælde (AP.nr. 442, 468 og 469). Det er derfor ikke muligt for mig at tage stilling til om tidspunktet for lægetilsyn i disse tre sager giver mig anledning til bemærkninger. I tre af de syv tilfælde hvor tidspunktet for lægetilsyn (nu) fremgår (AP.nr. 413, 432 og 457), skete det henholdsvis med det samme efter ankomst til sygehuset (AP.nr. 413), efter 16 minutter (AP.nr. 457) og efter en halv time (AP.nr. 432). Tidspunktet for lægetilsyn i disse tilfælde giver mig, som nævnt ovenfor, ikke anledning til bemærkninger. For så vidt angår de resterende fire tilfælde (AP.nr. 410, 425, 441 og 456) gik der henholdsvis 2 timer og 35 minutter, 1 time og 10 minutter, 1 time og 30 minutter og 1 time og 40 minutter fra tilkald til tilsyn. I alle tilfælde er tilkald af læge sket forholdsvis kort tid efter indbringelsen (i AP.nr. 456 dog kort tid efter anholdelsen idet den pågældende selv mødte op på stationen). Politimesteren har ikke kunnet angive nogen årsag til ventetiden i førstnævnte tilfælde. For så vidt angår AP.nr. 425 har politimesteren (politikommissæren) anført at det jo ikke kan forventes, at praktiserende læger umiddelbart står til rådighed, så snart [politiet] ringer. Politimesteren har ikke knyttet nogen bemærkninger til tidspunktet for lægetilsyn i de to sidste tilfælde.

13 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 13 Som det fremgår ovenfor, er lægetilsyn der sker mere end en time efter indbringelsen, efter min opfattelse normalt ikke i overensstemmelse med kundgørelsen. Da der dog kun i et tilfælde gik væsentligt mere end en time, og idet jeg henviser til det umiddelbart følgende, foretager jeg mig ikke mere vedrørende (de sene) lægetilsyn i de nævnte fire sager. Til min anmodning om oplysning om den fremgangsmåde der følges ved lægetilkald, herunder oplysning om eventuelle aftaler med læger i politikredsen om lægetilsyn, har politimesteren oplyst at der ikke er nogen faste aftaler med læger i politikredsen. Der sker således tilkald af vagtlæge til lægetilsyn. Selv om lægen ved tilkaldet angiver at han er stærkt på vej, sker det ofte at han omdirigeres undervejs hvorfor der kan gå længere tid end han har stillet i udsigt. Hvis vagthavende under samtalen med læge skønner at der vil gå for lang tid, sker der lægetilsyn på skadestuen i stedet. Justitsministeriet har i sin udtalelse generelt om lægetilsyn med detentionsanbragte henvist til bestemmelserne herom i den nye kundgørelse. Ministeriet har samtidig bemærket at politikredsene naturligvis fortsat som anført i Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 2. december 1997 bør søge at indgå lokale aftaler, hvor dette er nødvendigt for effektivt at sikre det foreskrevne lægetilsyn ved detentionsanbringelser. Ministeriet har tillige nævnt at Rigspolitichefen i sin rundskrivelse af 28. juni 2001 til politikredsene om den nye kundgørelse har anmodet kredsene om at blive orienteret hvis der opstår problemer med at skabe et effektivt tilsyn med detentionsanbragte. Ministeriet har samtidig oplyst at det har orienteret Politimesteren i Kalundborg herom. Indførelsen pr. 1. august 2001 af ordningen med obligatorisk lægeundersøgelse af detentionsanbragte vil alt andet lige betyde flere lægeundersøgelser også i Kalundborg. Jeg beder derfor politimesteren om at oplyse om den nye ordning har medført eller vil medføre initiativer fra politiets side i forhold til lægerne i byen (indgåelse af aftaler om tilsyn med detentionsanbragte, jf. Justitsministeriets cirkulæreskrivelse af 2. december 2001 og det anførte i Justitsministeriets udtalelse) og/eller Rigspolitichefens administrationsafdeling. Hvad det sidste angår henviser jeg til den af Justitsministeriet omtalte skrivelse af 28. juni 2001 fra Rigspolitichefen hvoraf fremgår at

14 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 14 politikredse der mod forventning skulle få problemer med at skabe et effektivt lægetilsyn med detentionsanbragte, bedes rette henvendelse til Rigspolitichefens administrationsafdeling der herefter vil være behjælpelig med at forsøge at løse problemet. Ad punkt 2.3. I anledning af det jeg anførte i rapporten om forespørgsel i kriminalregistret, har politimesteren anført at felterne KR og KR-dato i POL-SAS døgnrapporten benyttes til indberetning og opdateringer af anholdelsen i kriminalregistret, og ikke til forespørgsel i kriminalregisteret inden indsættelsen i detentionen, jf. kundgørelsens 12 (nu 13, stk. 2). Politimesteren har endvidere anført (bekræftet) at der rutinemæssigt af vagthavende foretages forespørgsel i kriminalregistret når anholdtes identitet er fastslået. Det noteres imidlertid ingen steder at det er sket, men i den nye detentionsrapport (blanket 152) er der et felt til udfyldelse af forespørgsel i kriminalregistret, ligesom udskrift skal vedlægges rapporten. Jeg har noteret mig det oplyste om anvendelsen af felterne KR og KR-dato. Jeg har endvidere noteret mig at der i 13, stk. 2, i den nye kundgørelse er indført en pligt til at udprinte de oplysninger som indhentes fra kriminalregistret om den tilbageholdte, og at det ved afkrydsning i detentionsrapporten skal angives at der har været foretaget forespørgsel i kriminalregistret. Ad punkt 2.4. Jeg bad politimesteren om at redegøre for praksis med hensyn til visitation forud for indsættelse i detentionen. Jeg bad endvidere om at modtage kopi af politimesterens eventuelle notater om visitation i de sager hvor det ikke fremgår at der skete visitation.

15 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 15 Politimesteren har anført at der altid sker visitation af anholdte. Når politiet kommer ind med en anholdt, bringes denne til visitationsskranken hvor vagthavende herefter indfinder sig og overværer visitationen. Han får samtidig diverse oplysninger om den tilbageholdte. Det er udgangspunktet at visitationen forestås af to politiassistenter i overværelse af vagthavende, men personalebemandingen tillader ikke altid at denne fremgangsmåde følges. Hvis der kun er en vagthavende og to politiassistenter på arbejde og telefonen ringer, går vagthavende tilbage til vagtstuen og besvarer opkaldet. De to politiassistenter gennemfører i så fald visitationen uden overværelse af vagthavende. Hvis der er to anholdte, vil den ene politiassistent bevogte den ene anholdte udenfor, mens den anden politiassistent alene gennemfører visitationen af den anden anholdte i overværelse af vagthavende. Er der tale om kvindelige anholdte, og er der ingen kvindelige politiassistenter på arbejde, tilkaldes der enten kvindeligt personale, hvilket er sket flere gange, eller også gennemføres visitationen af det mandlige personale. Vagthavende vurderer i hvert enkelt tilfælde nødvendigheden af en fuldstændig visitation. Visitationen af kvindelige tilbageholdte kan således være mere lempelig og muliggøre at små effekter medbringes i detentionslokalet. I forbindelse med omtale af konkrete sager om kvindelige tilbageholdte, jf. nedenfor, har politimesteren oplyst nærmere om fremgangsmåden ved visitation af kvinder når der ikke er kvindelige politiassistenter på arbejde, og der ikke sker tilkald af kvindeligt personale. Han har oplyst at politiet beder den tilbageholdte om at tage så meget tøj (overtøj) som muligt af, og at tøjet herefter undersøges. Visitationen består i øvrigt af en besigtigelse af den anholdte hvor det undersøges om der stikker pistoler, knive mv. op af lommerne. Jeg har noteret mig det oplyste om at der altid sker visitation, dog i visse tilfælde over for kvinder en lempeligere visitation fordi der ikke altid er kvindeligt personale til stede. Jeg forstår således også det anførte sådan at der normalt sker en egentlig visitation. Jeg har endvidere noteret mig det oplyste om den fremgangsmåde der følges ved visitation. Jeg foretager mig ikke mere vedrørende spørgsmålet om fremgangsmåden ved foretagelse af visitation. Jeg henviser til at bestemmelsen om visitation i overværelse af vagthavende ikke genfindes i den nye kundgørelse, og at reglen om visitation er ændret, jf. 13, stk. 4. Det fremgår af denne bestemmelse at der ikke i alle tilfælde er pligt til at foretage en egentlig visitation, jf. ordlyden

16 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 16 [h]vis omstændighederne tilsiger en visitation, der kan krænke blufærdigheden, må denne visitation alene foretages af personer af samme køn som den tilbageholdte. Med hensyn til spørgsmålet om notat har politimesteren generelt henvist til at der ikke er pligt til at gøre notet herom. Politimesteren har videre oplyst at der ikke i forbindelse med tilbageholdelse af berusere anvendes specielle visitationsrapporter eller lignende. Jeg har noteret mig det oplyste. Da det ikke fremgik af de foreliggende oplysninger hvem der forestod visitationerne, var det ikke muligt for mig at kontrollere om de blev foretaget af personer af samme køn som den der blev visiteret, men jeg havde bemærket at der i tre tilfælde (AP.nr. 425, 441 og 443) var tale om detentionsanbringelse af kvinder. Hvis der var sket en egentlig visitation i disse tre tilfælde, bad jeg om muligt om at få oplyst om denne del af visitationen blev foretaget af kvindeligt personale. Politimesteren har oplyst at visitationen i førstnævnte tilfælde er foretaget af en kvindelig politiassistent, og at der var tale om en egentlig visitation. I de to andre tilfælde var der ifølge døgnrapporten alene mandlige ansatte til stede, og det må derfor antages at der ikke er sket en egentlig visitation (men en visitation som beskrevet ovenfor). Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg anmodede under dette punkt om at politimesterens redegørelse om praksis med hensyn til visitation tillige omfattede spørgsmålet om kvittering for modtagelsen af fratagne penge (eller eventuelle fratagne effekter). Jeg henviste til at jeg fra mine inspektioner af andre detentioner er bekendt med at der de fleste steder, på trods af at det ikke fremgår af kundgørelsen at den tilbageholdte skal kvittere, følges en praksis med kvittering.

17 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 17 I notitsen af 12. oktober 2001 har politimesteren oplyst at de tilbageholdte aldrig kvitterer ved tilbagelevering af deres effekter. Jeg har noteret mig det oplyste. Idet jeg går ud fra at Kalundborg Politi nu anmoder den tilbageholdte om på detentionsrapporten at kvittere for modtagelsen af effekter der har været inddraget, jf. 22, stk. 2, i den nye kundgørelse, og herunder udtrykkeligt angiver hvis den tilbageholdte ikke ønsker at kvittere, jf. feltet til angivelse heraf nederst s. 1 på detentionsrapporten, foretager jeg mig ikke mere vedrørende dette forhold. Ad punkt 2.5. Jeg udtalte at det er beklageligt at der i ingen tilfælde er angivet underskrift eller initialer ved tilsynene, og således ikke er forholdt i overensstemmelse med kundgørelsens 17, stk. 4, på dette punkt. Politimesteren har anført at han er enig heri, men har samtidig henvist til kundgørelsens 17, stk. 5. Under henvisning til at der på den nye detentionsrapport, der nu anvendes, er felter til udfyldelse af hvem der har udført tilsynet, har politimesteren anført at han ikke foretager sig mere i den anledning. Jeg forstår politimesterens henvisning til 17, stk. 5, sådan at der alene er tale om at politimesteren gør mig opmærksom på at jeg ved en fejl har henvist til 17, stk. 4, i stedet for 17, stk. 5 og ikke at der andet sted er angivet underskrift eller initialer, jf. at det ifølge bestemmelsen skulle ske på døgnrapport eller særskilt liste. Jeg beklager den forkerte angivelse. Jeg har endvidere noteret mig det af politimesteren anførte om anvendelsen af de nye blanketter, jf. i øvrigt den nye kundgørelses 17, stk. 5, hvorefter der nu er pligt til at angive navn på den polititjenestemand der har udført tilsynet.

18 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 18 I rapporten bemærkede jeg endvidere at det umiddelbart kunne virke påfaldende at der i alle tilfælde på nær et (AP.nr. 413) var sket tilsyn med præcis 30 minutters mellemrum klokken hel og halv. Politimesteren har i den anledning anført at han også finder det påfaldende. Politimesteren anfører dog videre at der formentlig ikke er tale om angivelse af et nøjagtigt tidspunkt for tilsyn, men alene en angivelse af at der er ført tilsyn hver halve time. Politimesteren har oplyst at det er indskærpet at det nøjagtige tidspunkt for tilsynet skal anføres i detentionsrapporten. Jeg har noteret mig det oplyste, herunder om indskærpelsen. Jeg anmodede politimesteren om at oplyse om der var fastsat lokale bestemmelser efter kundgørelsens 17, stk. 8, om tilsynets forløb, og i givet fald sende mig en kopi heraf. Politimesteren har oplyst at der ikke er fastsat sådanne bestemmelser, men at der i begyndelsen af år 2001 som følge af politikredsens begrænsede natberedskab på enkelte ugedage er udarbejdet lokale retningslinjer for tilsyn af detentionsanbragte. Disse bestemmelser er ikke formelt sat i kraft, men der administreres efter dem idet ikrafttrædelse alene afventer en reaktion fra Arbejdstilsynet for Vestsjælland der foretog inspektion af politistationen i efteråret Politimesteren har vedlagt kopi af udkastet til de lokale bestemmelser. I dette udkast (der er udfærdiget på grundlag af den tidligere kundgørelse) er bl.a. anført følgende: Jfr. 17, stk. 1, har vagthavende ansvaret for, at der føres effektivt tilsyn med det/de benyttede detentionsrum. Lægetilsyn skal som altovervejende hovedregel foretages. Efterfølgende tilsyn skal, jfr. kdg. II, nr. 55, 17, stk. 4, så vidt muligt ske mindst 1 gang hver halve time. Disse tilsyn må kun undlades, såfremt vagthavende finder det ubetænkeligt. I de situationer, hvor transport til bopælen ikke er tilstrækkelig, og detentionsanbringelse skønnes strengt nødvendig, kan følgende fremgangsmåde benyttes: - Vagthavende foretager IKKE fysisk tilsyn, hvis han er alene på politistationen. Dette gælder al form for servicering af såvel detentions- som venterumsanbragte.

19 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 19 - Er patruljen optaget af en tidsmæssig kortere opgave (½-1 time), og skønnes den detentionsanbragtes tilstand normal (sover rusen ud), og at der ikke er mistanke om, at den pågældende er syg, vil fysisk tilsyn kunne afvente patruljens tilstedekomst til politistationen, uanset der derved hengår mere end ½ time. - Det forudsættes, at den detentionsanbragte forinden er blevet undersøgt af læge, og at overvågning sker med tekniske hjælpemidler. - Skønnes ovennævnte fremgangsmåde utilstrækkelig, skal der ske tilkald af personale. I forbindelse med min inspektion af detentionen i Hjørring udtalte Rigspolitichefen bl.a. at lokale regler hvorefter tilsyn under givne omstændigheder kan undlades på grund af personalesituationen, ikke harmonerer med kundgørelsens bestemmelser. Ud fra nødretslignende betragtninger har Rigspolitichefen dog i konkrete tilfælde ikke fundet anledning til at kritisere at tilsyn f.eks. på grund af personalemangel ikke har været ført med de foreskrevne intervaller. Justitsministeriet tilsluttede sig Rigspolitichefens opfattelse, og jeg erklærede mig enig med Rigspolitichefen og ministeriet. Fra min inspektion af detentionen i Holstebro er jeg endvidere bekendt med at Rigspolitiet ved besøg i politikredsene og ved drøftelse med ledende polititjenestemænd stedse har fastholdt rigtigheden af at personaledimensioneringen i politikredsene fastlægges på en sådan måde at tilsyn kan ske efter principperne i kundgørelsens 17, stk. 4. Jeg går ud fra at Politimesteren i Kalundborg er bekendt med Rigspolitichefens tidligere tilkendegivelser vedrørende personalenormeringen hvoraf fremgår at der må indkaldes personale i alle tilfælde hvor det er nødvendigt for at kunne overholde tilsynsbestemmelsen i kundgørelsens 17, stk. 4. De ovennævnte lokale retningslinjer om tilsyn i visse perioder er efter min opfattelse ikke i overensstemmelse med Rigspolitichefens kundgørelse II, nr. 55 af 28. marts Om end retningslinjerne kun anvendes på enkelte ugedage hvor natberedskabet er begrænset, må jeg derfor anse det for beklageligt at der i detentionen i Kalundborg siden begyndelsen af år 2001 på disse ugedage

20 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 20 har været administreret efter nogle bestemmelser som ikke er i overensstemmelse med denne kundgørelse. Den 1. august 2001 trådte den nye detentionskundgørelse II, nr. 55 af 27. juni 2001 i kraft. Bestemmelserne om tilsyn ved personalet findes nu i kundgørelsens 18. Efter denne bestemmelse skal de to første tilsyn ske ved fremmøde i detentionen. Hvis der ved disse tilsyn ikke er påvist forhold ved anbragtes tilstand der nødvendiggør at fremtidige tilsyn også sker ved fremmøde, kan efterfølgende tilsyn kan ske via lytte- og overvågningsudstyr der er godkendt af Rigspolitiet til elektronisk overvågning ( 18, stk. 2). Det er i Rigspolitichefens følgebrev af 28. juni 2001 under pkt. 6 anført at politikredse der ikke har fået godkendelse til elektronisk overvågning, ikke kan anvende fremgangsmåden i 18, stk. 2, og at Rigspolitiet snarest vil undersøge politikredsenes lytte- og overvågningsudstyr. Jeg går ud fra at denne undersøgelse har fundet sted, og at det således er afklaret om Kalundborg Politi kan anvende fremgangsmåden i kundgørelsens 18, stk. 2. Tilsyn, herunder elektroniske tilsyn, skal fortsat så vidt muligt ske mindst en gang hver halve time ( 18, stk. 1 og 3). Der er fortsat en bemyndigelse til at fastsætte lokale regler ( 18, stk. 6). Det er i denne bestemmelse udtrykkeligt anført at sådanne bestemmelser ikke må være lempeligere end kundgørelsens regler. Idet jeg går ud fra at Politimesteren i Kalundborg vil foretage de nødvendige ændringer i de lokale bestemmelser så de kommer i overensstemmelse med den nye kundgørelse, beder jeg politimesteren om at sende mig en kopi af bestemmelserne når de er ændret. Jeg beder tillige om kopi af det materiale der har foreligget vedrørende detentionen i forbindelse med Arbejdstilsynets inspektion, herunder den reaktion som politimesteren venter på. Jeg foretager mig i øvrigt ikke mere vedrørende spørgsmålet om tilsyn med de detentionsanbragte.

21 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 21 Ad punkt 2.7. Jeg anmodede politimesteren om at oplyse om den praksis der følges med hensyn til iagttagelse af kundgørelsens 19 om vejledning med hensyn til alkoholafvænning og -behandling. Jeg meddelte endvidere at jeg gik ud fra at politimesteren ville indhente skriftligt informationsmateriale således at det også kunne tilbydes de tilbageholdte. Politimesteren har oplyst at mange af de berusere der anbringes i detentionen, er egne berusere, og at politiet således kender de fleste i forvejen. De pågældende er ofte blevet vejledt såvel skriftligt som mundtligt, men en stor del af dem er efterhånden opgivet (hvilket jeg forstår sådan at de ikke længere får vejledningen tilbudt). Når der kommer nye berusere til, får de udleveret vejledningen og vejledes tillige kort af vagthavende eller den der løslader den tilbageholdte. Der er sket en indskærpelse af denne vejledningspligt. Politimesteren har videre oplyst at Rigspolitichefens vejledning blev indhentet umiddelbart efter inspektionen og har været anvendt siden (jf. også punkt 1 ovenfor). Jeg har noteret mig det oplyste. Jeg går endvidere, som nævnt under punkt 1, ud fra at politiet har indhentet den nye pjece og nu anvender den i stedet for den gamle pjece. I ovennævnte udkast til lokale bestemmelser om tilsyn, jf. punkt 2.5., er i øvrigt anført følgende: Bemærk at der skal ske udlevering af skriftlig vejledning om alkoholbehandling ved løsladelsen. Dette gøres de første 5 gange pågældende er indbragt, jfr. kdg. II, nr. 55, 19.

22 FOLKETINGETS OMBUDSMAND i kundgørelsen angiver at den tilbageholdte inden løsladelsen skal vejledes om mulighederne for alkoholafvænning og -behandling. Den siger ikke noget om den at denne vejledning kan undlades hvis den pågældende tidligere er vejledt (et vist antal gange), men som angivet i min rapport s. 22 kan vejledning i konkrete tilfælde helt eller delvist undlades, f.eks. hvis der tidligere er sket vejledning. Jeg har derfor ingen bemærkninger til at politimesteren i de lokale retningslinjer har bestemt at vejledning kun skal gives de første fem gange. Ifølge 21, stk. 1, i den nye kundgørelse skal vejledning om bl.a. alkoholafvænning og - behandling ske ved udlevering af Rigspolitichefens pjece der samtidig indeholder klagevejledning og vejledning om muligheden for at få en skriftlig begrundelse (eller ved lokalt udarbejdet pjece der indeholder samme oplysninger). Jeg går derfor ud fra at politiet nu i alle tilfælde udleverer den nye udgave af Rigspolitichefens vejledning, og at politimesteren på denne baggrund vil ændre det angivne i udkastet hvorefter pjecen kun udleveres fem gange. Jeg foretager mig ikke mere vedrørende dette forhold. 3. Opfølgning Jeg beder om at den udtalelse som jeg under punkt 2.2. har bedt politimesteren om, og de kopier som jeg under punkt 2.5. har bedt om, tilbagesendes gennem Justitsministeriet med henblik på ministeriets eventuelle bemærkninger hertil. Som nævnt under punkt 2 vil jeg tage stilling til om jeg har grundlag for at foretage mig noget i anledning af det Politimesteren i Kalundborg har anført om anvendelsen af detentionslokalerne som venterum på politistationen i Kalundborg, når jeg har modtaget svar fra Justitsministeriet i sagen vedrørende min inspektion af Station 2.

23 FOLKETINGETS OMBUDSMAND Underretning Denne rapport sendes til Politimesteren i Kalundborg, Justitsministeriet, Rigspolitichefen og Folketingets Retsudvalg. Lennart Frandsen Inspektionschef

Jeg modtog herefter udtalelser af 19. november 2002 med bilag og 20. december 2002 fra henholdsvis Politimesteren i Sønderborg og Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter udtalelser af 19. november 2002 med bilag og 20. december 2002 fra henholdsvis Politimesteren i Sønderborg og Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 7. marts 2002 af detentionen i Sønderborg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. marts 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 24. oktober 2001 af detentionen i Slagelse. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. om nærmere

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. september 2001 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 9. januar 2001 af detentionen på Station 1 (nu Station City) i København. I rapporten anmodede

Læs mere

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.

Ad pkt. 2.2. Den anvendte lokale blanket/rapport, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 9. november 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen i Tårnby. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. august 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 11. december 2001 af detentionen i Kolding. I rapporten anmodede jeg om udtalelser m.v. om nærmere angivne

Læs mere

Jeg modtog herefter en udtalelse af 23. januar 2003 med bilag fra Politimesteren i Tønder og en udtalelse af 14. februar 2003 fra Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter en udtalelse af 23. januar 2003 med bilag fra Politimesteren i Tønder og en udtalelse af 14. februar 2003 fra Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. august 2002 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 6. marts 2002 af detentionen i Tønder. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. om nærmere angivne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3

Indholdsfortegnelse. Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1. Detentionslokalerne...3 Ad punkt 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv....3 Ad punkt 2.3. Grundlaget

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. oktober 2001 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 2. april 2001 af detentionen i Ringsted. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende

Læs mere

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad punkt 2.2. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. april 2001 afgav jeg en opfølgningsrapport (nr. 1) om min inspektion den 21. marts 2000 af detentionen i Roskilde. I rapporten bad jeg Politimesteren i Roskilde og Justitsministeriet

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND Dato: 9. juli 2001 J.nr: 2000-1101-618 Sagsbehandler: CM3 Akt.nr.: 17 Den 7. marts 2001 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 26. september 2001 af detentionen i Thisted.

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention 1 Den 8. juni 1999 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion af detentionen i Vejle. I rapporten bad jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i Vejle og Justitsministeriet. Jeg modtog herefter breve

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Bellahøj den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00160-4/PH 2/14 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. oktober 2003 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 11. juni 2003 af detentionen i Holbæk. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.

Læs mere

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. januar 2006 afgav jeg en rapport om min inspektion den 29. september 2005 af detentionen på politistationen i Skanderborg. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv.

Læs mere

Jeg har herefter fra Politimesteren i Nyborg modtaget en udtalelse af 22. marts 2006 og fra Justitsministeriet en udtalelse af 8. maj 2006.

Jeg har herefter fra Politimesteren i Nyborg modtaget en udtalelse af 22. marts 2006 og fra Justitsministeriet en udtalelse af 8. maj 2006. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 24. februar 2006 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 13. oktober 2005 af detentionen i Nyborg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere

Læs mere

Ad punkt 1. Detentionslokalerne

Ad punkt 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 28. november 2002 afgav jeg rapport vedrørende min inspektion den 21. august 2002 af detentionen i Randers. I rapporten anmodede jeg om udtalelser m.v. om nærmere angivne

Læs mere

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00074-5/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 2. Detentionslokalerne... 3 Ad 3.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentions-...

Læs mere

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. maj 2004 fra Politimesteren i Frederikshavn og af 22. december 2004 fra Justitsministeriet.

Jeg modtog herefter udtalelser af 28. maj 2004 fra Politimesteren i Frederikshavn og af 22. december 2004 fra Justitsministeriet. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 2. februar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 7. oktober 2003 af detentionen i Frederikshavn. I rapporten bad jeg Politimesteren i Frederikshavn og Justitsministeriet

Læs mere

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention

Ad pkt Anbringelse af spirituspåvirkede i detention FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 23. marts 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af detentionen i Esbjerg. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. fra Politimesteren i

Læs mere

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet.

Politimesteren i Frederikssund har oplyst at alle glas i indkigshullerne til detentionslokalerne er blevet skiftet. 1 Den 9. maj 2000 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 21. februar 2000 af detentionen i Frederikssund. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Frederikssund og Justitsministeriet om udtalelser

Læs mere

Jeg har taget det oplyste til efterretning og foretager mig ikke yderligere i den anledning.

Jeg har taget det oplyste til efterretning og foretager mig ikke yderligere i den anledning. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. februar 2005 afgav jeg endelig rapport vedrørende min inspektion den 15. september 2004 af detentionen på Frederiksberg. I rapporten bad jeg Politimesteren på Frederiksberg

Læs mere

Jeg skal meddele følgende:

Jeg skal meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 8. juli 2002 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 29. oktober 2001 af detentionen i Hillerød. I rapporten bad jeg Politimesteren i Hillerød og Justitsministeriet

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. juli 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 23. marts 2004 af detentionen på politistationen i Grenå. I rapporten bad jeg om udtalelser mv. om

Læs mere

Rigspolitiet har hertil anført følgende:

Rigspolitiet har hertil anført følgende: 1/11 Den 9. maj 2007 afgav jeg en rapport om min inspektion den 20. september 2006 af detentionen på politistationen i Viborg. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold. Jeg har

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende: Jeg bad politimesteren oplyse om eventuelle planer for istandsættelse af detentionslokalerne.

Jeg skal herefter meddele følgende: Jeg bad politimesteren oplyse om eventuelle planer for istandsættelse af detentionslokalerne. Den 21. november 2001 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 6. juni 2001 af detentionen i Haderslev. I rapporten anmodede jeg om udtalelse mv. vedrørende nærmere angivne forhold. Jeg

Læs mere

Oplysninger fra kriminalregistret

Oplysninger fra kriminalregistret FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 19. august 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 9. januar 2001 af detentionen på Station 3 (nu Station Bellahøj) i København. I rapporten anmodede

Læs mere

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2.

Ad punkt 2. Ad punkt 2.2. Den 3. januar 2002 afgav jeg en opfølgningsrapport vedrørende min inspektion den 21. november 2000 af detentionen i Kalundborg. I rapporten anmodede jeg om en udtalelse mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station Amager den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00161-6/PH 2/12 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Politidirektøren har oplyst at mine bemærkninger med hensyn til indbringelsen til politistationen vil blive efterlevet.

Politidirektøren har oplyst at mine bemærkninger med hensyn til indbringelsen til politistationen vil blive efterlevet. 1/6 Den 19. marts 2007 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 19. september 2006 af detentionen på politistationen i Skive. I rapporten bad jeg Midt- og Vestjyllands Politi og Justitsministeriet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang... 5 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 9 2.2. Lægeundersøgelse... 11 2.3. Oplysninger fra Kriminalregistret...

Læs mere

Ad punkt 2. Rapportgennemgang

Ad punkt 2. Rapportgennemgang Folketingets Ombudsmand 1 Den 14. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. august 2000 af detentionen i Rønne. I rapporten bad jeg Politimesteren på Bornholm og Justitsministeriet

Læs mere

Inspektion af detentionen i Holstebro den 6. marts 2008

Inspektion af detentionen i Holstebro den 6. marts 2008 Den 21. september 2009 Inspektion af detentionen i Holstebro den 6. marts 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-0247-618/PK3 1/7 Den 1. oktober 2008 afgav jeg en endelig rapport om inspektionen den 6. marts 2008

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. august 1999 af Arresten/detention i Qaqortoq. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2

Indholdsfortegnelse. Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse Ad pkt. 1. Detentionslokalerne... 2 Ad. pkt. 2. Rapportgennemgang... 3 Ad. pkt. 2.3 Grundlaget for detentionsanbringelsen... 6 Ad. pkt. 2.4 Lægeundersøgelse...

Læs mere

Politidirektøren har oplyst at arbejdet blev afsluttet den 2. september 2005.

Politidirektøren har oplyst at arbejdet blev afsluttet den 2. september 2005. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. august 2005 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 15. marts 2005 af detentionen på Station Amager. I rapporten anmodede jeg Politidirektøren i København,

Læs mere

Jeg har noteret mig Justitsministeriets tilslutning af mine kritikker disse steder. Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg har noteret mig Justitsministeriets tilslutning af mine kritikker disse steder. Jeg skal herefter meddele følgende: 1/1 Den 18. september 2007 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. februar 2007 inspektion af detentionen på politistationen i Vordingborg. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. om nærmere

Læs mere

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006

Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 Inspektion af detentionen i Paamiut den 21. august 2006 OPFØLGNING NR. 2 Dok.nr. 12/00009-4/PH 2/13 Indholdsfortegnelse Ad 5.2.1. Tilbageholdte og domfældte (regelgrundlag)... 3 Ad 5.3. Belægning... 4

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...3 2.1...4 2.2...6 2.3...8 2.4...8 2.5...11 2.6...13 2.7...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...3 2.1...4 2.2...6 2.3...8 2.4...8 2.5...11 2.6...13 2.7... 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...3 2.1...4 2.2...6 2.3...8 2.4...8 2.5...11 2.6...13 2.7...15 3. Opfølgning...17 4. Underretning...17 2 Den 21. februar 2000 foretog

Læs mere

Justitsministeriet har i den anledning indhentet ovennævnte udtalelse af 22. september 2004 fra Rigspolitichefen der har udtalt følgende:

Justitsministeriet har i den anledning indhentet ovennævnte udtalelse af 22. september 2004 fra Rigspolitichefen der har udtalt følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 14. april 2004 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 14. januar 2004 af detentionen på politistationen i Horsens. I rapporten anmodede jeg om oplysninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1. DETENTIONSLOKALERNE RAPPORTGENNEMGANG...4

Indholdsfortegnelse 1. DETENTIONSLOKALERNE RAPPORTGENNEMGANG...4 1 Indholdsfortegnelse 1. DETENTIONSLOKALERNE...2 2. RAPPORTGENNEMGANG...4 2.1. GRUNDLAGET FOR DETENTIONSANBRINGELSEN...6 2.2. LÆGEUNDERSØGELSE...8 2.2.1. Tidspunktet for tilkald af læge...11 2.2.2. Tidspunktet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang...4

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang...4 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...7 2.2. Lægeundersøgelse...11 2.2.1. Tidspunktet for tilkald

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...3 2.1...6 2.2...7 2.3...9 2.4...10 2.5...12 2.6...14. 3. Opfølgning...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...3 2.1...6 2.2...7 2.3...9 2.4...10 2.5...12 2.6...14. 3. Opfølgning... 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...3 2.1...6 2.2...7 2.3...9 2.4...10 2.5...12 2.6...14 3. Opfølgning...15 4. Underretning...16 2 Den 8. februar 2000 foretog jeg og

Læs mere

Inspektion af detentionen på Station City den 14. december 2010

Inspektion af detentionen på Station City den 14. december 2010 Inspektion af detentionen på Station City den 14. december 2010 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00159-4/PH 2/12 Indholdsfortegnelse Ad 1. Indledning... 3 Ad 2. Detentionslokalerne... 4 Ad 3. Rapportgennemgang...

Læs mere

Ad. 1. Detentionslokalerne

Ad. 1. Detentionslokalerne FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 24. januar 2005 afgav jeg endelig rapport vedrørende min inspektion den 24. august 2004 af detentionen i Nykøbing Falster. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 26. marts 2003 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 11. december 2002 af detentionen i Helsingør. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. vedrørende

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen...2

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionen...2 2. Rapportgennemgang...5 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse...7 2.1.1. Politiloven...7 2.1.2. Detentionsbekendtgørelsen...8 2.2.

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 25. september 2001 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 9. januar 2001 af detentionen på Station 2 i København. I rapporten anmodede jeg om udtalelser

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Grundlaget for detentionsanbringelsen Lægeundersøgelse...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Grundlaget for detentionsanbringelsen Lægeundersøgelse... FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 7 2.2. Lægeundersøgelse... 10 2.2.1. Tidspunktet for tilkald

Læs mere

Ad punkt 2. Rapportgennemgang

Ad punkt 2. Rapportgennemgang Folketingets Ombudsmand 1 Den 14. november 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 21. august 2000 af detentionen i Rønne. I rapporten bad jeg Politimesteren på Bornholm og Justitsministeriet

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 6. februar 2006 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 14. september 2005 af detentionen på politistationen i Varde. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne... 2. 2. Rapportgennemgang... 4. 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 8

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne... 2. 2. Rapportgennemgang... 4. 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 8 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne... 2 2. Rapportgennemgang... 4 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 8 2.2. Lægeundersøgelse... 10 2.2.1. Tidspunktet for tilkald

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang... 5. 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 8

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang... 5. 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 8 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang... 5 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 8 2.2. Lægeundersøgelse... 12 2.3. Oplysninger fra Kriminalregistret...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1...6 2.2...8 2.3...10 2.4...11 2.5...13 2.6...14 2.7...15 2.8...17 2.9...17 3. Opfølgning...18 4. Underretning...18 2 Den 7.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...6. 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...10. 2.2. Lægeundersøgelse...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...6. 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...10. 2.2. Lægeundersøgelse... FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...6 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...10 2.2. Lægeundersøgelse...11 2.3. Oplysninger fra Kriminalregistret...19

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Visitation Tilsyn Opfølgning...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Visitation Tilsyn Opfølgning... Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang... 4 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen... 7 2.2. Lægeundersøgelse... 11 2.3. Oplysninger fra Kriminalregistret... 16 2.4. Visitation...

Læs mere

Jeg har herefter fra Politimesteren i Herning modtaget en udtalelse af 9. juni 2006 og fra Justitsministeriet en udtalelse af 1. september 2006.

Jeg har herefter fra Politimesteren i Herning modtaget en udtalelse af 9. juni 2006 og fra Justitsministeriet en udtalelse af 1. september 2006. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 4. maj 2006 afgav jeg den endelige rapport om inspektionen den 25. januar 2006 af detentionen i Herning. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende nærmere angivne

Læs mere

Den 19. april 2000 afgav jeg min endelige rapport om inspektion den 7. december 1999 af detentionen i Køge.

Den 19. april 2000 afgav jeg min endelige rapport om inspektion den 7. december 1999 af detentionen i Køge. Folketingets Ombudsmand 1 Den 19. april 2000 afgav jeg min endelige rapport om inspektion den 7. december 1999 af detentionen i Køge. Jeg anmodede Politimesteren i Køge og Justitsministeriet om oplysninger

Læs mere

Inspektion af detentionerne på Færøerne i august 2008

Inspektion af detentionerne på Færøerne i august 2008 31. marts 2011 Inspektion af detentionerne på Færøerne i august 2008 OPFØLGNING J.nr. 2008-2101-618/LF 2008-2102-618/LF 2008-2104-618/LF 2008-2105-618/LF 2008-2106-618/LF 2008-2107-618/LF 2008-2108-618/LF

Læs mere

Tilsynsbesøg i detentioner

Tilsynsbesøg i detentioner 2016-21 Tilsynsbesøg i detentioner Ombudsmanden gennemførte uanmeldte natlige tilsynsbesøg i detentionerne på to politistationer i København. Under tilsynsbesøgene, som blev gennemført i samarbejde med

Læs mere

Ad punkt 2. Rapportgennemgang

Ad punkt 2. Rapportgennemgang FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 31. maj 2003 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 18. april 2002 af detentionen i Fredericia. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Fredericia og Justitsministeriet

Læs mere

Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006

Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006 Inspektion af detentionen i Narsarsuaq den 26. august 2006 OPFØLGNING Dok.nr. 12/00011-1/PK 2/9 Den 10. december 2007 afgav Folketingets Ombudsmand den endelige rapport om inspektionen den 26. august 2006

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Folketingets Ombudsmand 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1...5 2.2...8 2.3...13 2.4...14 2.5...15 2.6...20 2.7...20 3. Opfølgning...23 4. Underretning...23 Folketingets

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Detentionslokalerne... 2

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Detentionslokalerne... 2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Detentionslokalerne... 2 2. Rapportgennemgang... 5 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse... 6 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

1/17. Indholdsfortegnelse

1/17. Indholdsfortegnelse 1/17 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1. Detentionslokalerne... 3 Ad punkt 2. Rapportgennemgang... 4 Ad punkt 2.2 Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.... 4 Ad

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 21. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 7. oktober 2003 af detentionen i Skagen. I rapporten bad jeg Politimesteren i Frederikshavn og Justitsministeriet

Læs mere

1. Detentionen Frederiksberg politis detentionslokaler ligger sammen med Frederiksberg politis venterum i en høj kælder under politistationen.

1. Detentionen Frederiksberg politis detentionslokaler ligger sammen med Frederiksberg politis venterum i en høj kælder under politistationen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 15. september 2004 foretog jeg og to af embedets øvrige medarbejdere en inspektion af detentionen på politistationen på Frederiksberg. Den 16. september 2004 modtog jeg pr.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen Anvendelse af detentionen Lægebetjening tilkaldeordning Rapportgennemgang...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen Anvendelse af detentionen Lægebetjening tilkaldeordning Rapportgennemgang... FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionen...2 2. Anvendelse af detentionen...5 3. Lægebetjening tilkaldeordning...6 4. Rapportgennemgang...7 4.1. Seks detentionsrapporter... 9 4.1.1.

Læs mere

Indholdsfortegnelse Tidspunktet for tilkald af læge Oplysninger fra Kriminalregisteret... 9

Indholdsfortegnelse Tidspunktet for tilkald af læge Oplysninger fra Kriminalregisteret... 9 Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Bilag 175 Offentligt FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne... 2 2.2 Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1...6 2.2...8 2.3...11 2.4...12 2.5...14 2.6...20 2.7...20 2.8...22 3. Opfølgning...22 4. Underretning...22 2 Den 21. marts 2000

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen Alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv... 7

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen Alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv... 7 Indholdsfortegnelse 1. Detentionen... 2 2. Rapportgennemgang... 4 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse... 6 2.1.1. Politiloven... 6 2.1.2. Detentionsbekendtgørelsen... 7 2.2. Alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

I redegørelsen fra politimesteren er der flere gange nævnt navne mv. på bl.a. de tilbageholdte. Jeg har valgt at anonymisere disse oplysninger.

I redegørelsen fra politimesteren er der flere gange nævnt navne mv. på bl.a. de tilbageholdte. Jeg har valgt at anonymisere disse oplysninger. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 10. november 2005 afgav jeg en endelig rapport vedrørende min inspektion den 20. april 2005 af detentionen i Odense. I rapporten anmodede jeg om udtalelser mv. vedrørende

Læs mere

Den 24. august 2004 foretog jeg og to af mine medarbejdere inspektion af detentionen på politigården i Nykøbing Falster.

Den 24. august 2004 foretog jeg og to af mine medarbejdere inspektion af detentionen på politigården i Nykøbing Falster. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 24. august 2004 foretog jeg og to af mine medarbejdere inspektion af detentionen på politigården i Nykøbing Falster. Jeg har tidligere den 19. marts 1998 foretaget inspektion

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang...5

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang...5 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...5 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...8 2.2. Lægeundersøgelse...10 2.2.1. Tidspunktet for tilkald

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne Venterum...5

Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne Venterum...5 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Venterum...5 3. Rapportgennemgang...7 3.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...11 3.2. Lægeundersøgelse...13 3.2.1. Tidspunktet

Læs mere

1. Detentionen Odense Politis detentionslokaler ligger i politistationens underetage.

1. Detentionen Odense Politis detentionslokaler ligger i politistationens underetage. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 20. april 2005 foretog jeg og tre af embedets øvrige medarbejdere en inspektion af detentionen på politistationen i Odense. I forbindelse med inspektionen modtog jeg rapportmateriale

Læs mere

Med Justitsministeriets brev af 16. juli 2001 modtog jeg herefter:

Med Justitsministeriets brev af 16. juli 2001 modtog jeg herefter: Folketingets Ombudsmand 1 Den 19. april 2000 afgav jeg min endelige rapport om inspektion den 7. december 1999 af detentionen i Køge. Jeg anmodede Politimesteren i Køge og Justitsministeriet om oplysninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Grundlaget for detentionsanbringelsen Lægeundersøgelse...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Grundlaget for detentionsanbringelsen Lægeundersøgelse... FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...8 2.2. Lægeundersøgelse...10 2.2.1. Tidspunktet for tilkald

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...6 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse...6 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringel-...7

Læs mere

1/19. Indholdsfortegnelse

1/19. Indholdsfortegnelse 1/19 Indholdsfortegnelse Ad punkt 1 Detentionslokalerne... 2 Ad punkt 2.2 Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse, statistik mv.... 3 Ad punkt 2.3 Grundlaget for detentionsanbringelsen...

Læs mere

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom:

Af politimesterens udtalelse fremgår følgende herom: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 12. marts 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 20. maj 2003 af arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten bad jeg politiet i Aasiaat, Politimesteren i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalet på Samsø...2. 2. Brugen af detentionslokalet...6. 3. Detentionsanbringelse...7

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalet på Samsø...2. 2. Brugen af detentionslokalet...6. 3. Detentionsanbringelse...7 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalet på Samsø...2 2. Brugen af detentionslokalet...6 3. Detentionsanbringelse...7 4. Anvendelse som venterum...8 5. Gennemgang af rapporter...10

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...3 2.1...5 2.2...9 2.3...15 2.4...16 2.5...21 2.6...29 2.7...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Rapportgennemgang...3 2.1...5 2.2...9 2.3...15 2.4...16 2.5...21 2.6...29 2.7... Folketingets Ombudsmand 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...3 2.1...5 2.2...9 2.3...15 2.4...16 2.5...21 2.6...29 2.7...29 3. Opfølgning...32 4. Underretning...32 Folketingets

Læs mere

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1. Indholdsfortegnelse

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1. Indholdsfortegnelse FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang... 5 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse... 5 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 16. januar 2006 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 29. september 2005 af detentionen på Samsø. I rapporten anmodede jeg om oplysninger mv. om nærmere angivne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne... 2. 2. Oplysninger afgivet under og efter inspektionen... 5. 3. Rapportgennemgang...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne... 2. 2. Oplysninger afgivet under og efter inspektionen... 5. 3. Rapportgennemgang... FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne... 2 2. Oplysninger afgivet under og efter inspektionen... 5 3. Rapportgennemgang... 9 3.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Oplysninger afgivet under inspektionen...5. 3. Rapportgennemgang...8. 4. Opfølgning...

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne...2. 2. Oplysninger afgivet under inspektionen...5. 3. Rapportgennemgang...8. 4. Opfølgning... FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Oplysninger afgivet under inspektionen...5 3. Rapportgennemgang...8 3.1. Grundlaget for detentionsanbringelsen...11 3.2. Lægeundersøgelse...14

Læs mere

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009

Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 21. december 2010 Inspektion af detentionen i Århus den 5. november 2009 ENDELIG J.nr. 2009-3499-618/PH 1/30 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Detentionslokalerne... 2 3. Rapportgennemgang... 5

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen...2

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionen...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse...6 2.1.1. Politiloven...6 2.1.2. Detentionsbekendtgørelsen...7 2.2.

Læs mere

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1

FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. februar 2003 foretog jeg og tre af embedets øvrige medarbejdere i tilslutning til inspektionen af Arresthuset i Hobro en inspektion af detentionen i Hobro. I forbindelse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Bestemmelser om detentionsanbringelse...4

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Bestemmelser om detentionsanbringelse...4 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...4 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse...4 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. Folketingets Ombudsmand 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 19. august 1999 af Arresten/detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen... 2

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionen... 2 Indholdsfortegnelse 1. Detentionen... 2 2. Rapportgennemgang... 4 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse... 5 2.1.1. Politiloven... 5 2.1.2. Detentionsbekendtgørelsen... 5 2.2. Den anvendte lokale

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Bestemmelser om detentionsanbringelse...6

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne Rapportgennemgang Bestemmelser om detentionsanbringelse...6 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...5 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse...6 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet.

I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren i Grønland og Justitsministeriet. 1 Den 11. februar 2000 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 23. august 1999 af Arresten/detentionen i Aasiaat. I rapporten anmodede jeg om udtalelser fra stationslederen, Politimesteren

Læs mere

I den endelige rapport om inspektionen er anført følgende:

I den endelige rapport om inspektionen er anført følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 29. april 2003 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 29. januar 2003 af detentionen og venterummet hos politiet i Middelfart. I rapporten anmodede jeg Politimesteren

Læs mere

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm):

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm): FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten bad jeg Politimesteren i Esbjerg,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne... 3

Indholdsfortegnelse. 1. Detentionslokalerne... 3 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne... 3 2. Rapportgennemgang... 7 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse... 8 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Detentionslokalerne...2

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Detentionslokalerne...2 FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Detentionslokalerne...2 2. Rapportgennemgang...5 2.1. Bestemmelser om detentionsanbringelse...6 2.2. Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentionsanbringelse,

Læs mere

1/27. Indholdsfortegnelse

1/27. Indholdsfortegnelse 1/27 Indholdsfortegnelse 1. Detentionslokalerne..... 3 2. Rapportgennemgang... 5 2.1 Bestemmelser om detentionsanbringelse... 5 2.2 Den anvendte rapportblanket, alternativer til detentions-... 6 anbringelse,

Læs mere

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv.

Den 4. juli 2001 afgav jeg opfølgningsrapport (nr. 1) hvori jeg stillede nogle spørgsmål mv. Den 7. juli 2000 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 8. februar 2000 af Arresthuset i Esbjerg. I rapporten bad jeg arresthuset og Direktoratet for Kriminalforsorgen om udtalelser mv. om

Læs mere