Fodpleje for diabetikere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fodpleje for diabetikere"

Transkript

1 Fodpleje for diabetikere

2 Side 2 Kære læser Diabeteskontrol er vigtigt og giver dig en lettere og mere komfortabel tilværelse. Accu-Chek hjælper dig ikke kun med produkter af høj kvalitet, f.eks. blodsukkerapparater, insulinpumper og dataoverførselssystemer, men giver også råd og nyttige informationer, som du kan bruge i din dagligdag. Vi bruger vores fødder i ca. 16 timer om dagen, de bærer vores vægt og tit også mere end det. De er vores vigtigste transportmiddel, og alligevel får de ikke altid den opmærksomhed, som de fortjener. Fødder hos diabetikere kræver særlig pleje, fordi den reducerede følesans og dårlige sårheling, der er forbundet med diabetes, kan gøre, at tryksår og småskader kan udvikle sig til alvorlige og langvarige onder. I denne vejledning finder du råd om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med den daglige fodpleje for at holde dine fødder sunde så længe som muligt. Dit Accu-Chek team

3 Side 3 Indhold Hold øje med dine fødder... 5 Hvad du skal være opmærksom på Vær god ved dine fødder Kontrollér dine fødder hver dag Hvad dine fødder vil sætte pris på Er dine sko for små? Når du køber sko giv dine fødder plads Accu-Chek hjælper dig med din personlige diabeteskontrol... 14

4

5 Side 5 Hold øje med dine fødder Fødderne hos diabetikere kræver særlig opmærksomhed af forskellige årsager. Diabetes kan forårsage gradvist tab af følesansen i fødderne. Dette tab af følesans (kaldet neuropati) betyder, at du kan skade dine fødder uden at opdage det, fordi du ikke føler smerten. Det kan også betyde, at du uden at vide det kan forsinke den rette behandling. Desværre påvirker diabetes også blodomløbet i benene. Dårligt blodomløb forsinker helingsprocessen, og sår kan blive inficeret med bakterier og svamp. Ofte vil foden med såret have svært ved at hele, og symptomerne kan med tiden blive værre, men der er dog adskillige forholdsregler, du kan tage for at nedsætte risikoen for at udvikle et alvorligt problem. Og alene det, at du kender symptomerne på neuropati og dårligt blodomløb, gør, at du er advaret og kan tage de nødvendige skridt for at beskytte dine fødder.

6 Side 6 Hvad du skal være opmærksom på Symptomer på forstyrrelser i nerverne: En fornemmelse af følelsesløshed En prikkende fornemmelse (som nåle) Smerte, især hvis den optræder ved en blid berøring, eller når du hviler Tab af følelse over for smerte, varme og kulde Tør, sprukken hud Tendens til at få tryksår og hård hud på hæl og fodsåler Accu-Chek tip: Det er bedre at være på den sikre side: Hvis du har ét eller flere af symptomerne, bør du ikke tøve konsultér din læge, før det bliver værre.

7 Side 7 Symptomer på forstyrrelser i blodomløbet: Kolde fødder Bleg eller blålig hud, især på tæerne og siderne af fødderne Smerte og krampe i læggene, både når du går eller går op ad trapper Smerte, når du ligger ned, som forsvinder, hvis du lader fødderne hænge ud over sengekanten Tendens til at danne små tryksår, sår eller skader på hælene, siderne af fødderne eller tåspidserne Symptomer på infektioner: Fodlugt, revner, sår og kløe mellem tæerne (fodsvamp) Rødme eller misfarvning af enhver art Sekreter Sår Revner i hård hud, som bliver inficeret, især på hælene Dannelse af vabler under hård hud Hævelser

8 Side 8 Vær god ved dine fødder Vask dagligt dine fødder med lunkent vand, da du på den måde hjælper dine fødder med at holde sig sunde og raske. Hvis du får brug for professionel vejledning til at hjælpe dig med dine fødder, anbefales det at du opsøger en statsautoriseret fodterapeut, som er den eneste behandler, der er autoriseret til at behandle den diabetiske fod. Når du vasker dine fødder Vandet må ikke være for varmt. Den ideelle temperatur ligger mellem 30 C og 35 C. Et almindeligt badetermometer gør det lettere at få den rigtige temperatur. Mærk vandets temperatur med albue, hvis der er nedsat følesans på fødderne. Brug parfumefri, neutral flydende sæbe (spørg på dit apotek om specielle fodplejeprodukter). Ru massagehandsker eller børster er ikke egnede, fordi de også kan skade din hud. Når du tørrer dine fødder, skal du huske at tørre mellem tæerne, hvor fugtig hud nemt kan føre til infektioner, f.eks. fodsvamp. Når du har vasket dine fødder, kan du gøre huden blød og smidig ved at smøre den ind i en hudcreme, som indeholder olie. Undgå cremerester mellem tæerne. Eftersom creme ikke absorberes så let her og kan gøre huden for blød, kan det danne grobund for svamp og bakterier. Din læge eller dit apotek kan anbefale en velegnet creme til dine fødder.

9 Side 9 Behandl dine fødder med omhu Raspe til at fjerne hård hud, barberblade, spidse sakse og ligtorneplastre er alle almindeligt anvendte redskaber til fodpleje. Desværre er ingen af dem egnede til at behandle fødder og negle hos diabetikere, eftersom de let kan give sår og skader på huden. Klip dine tånegle lige, og afrund hjørnerne med en neglefil. Fil dine tånegle med en grov neglefil, hvis det er lettere. Få eventuelt hjælp hos en statsautoriseret fodterapeut, hvor du også kan få tilskud til behandlingen af dine fødder. Hvis du beskadiger huden, skal du lægge en bandage på såret og holde øje med, at der ikke opstår infektion. Typiske infektionstegn vil være rødme, varme og hævelse. Hold øje med såret, indtil det er lægt. Konsultér din læge, hvis du er i tvivl.

10 Side 10 Kontrollér dine fødder hver dag Sko, der passer dårligt, en rem, der gnider, eller lange perioder, hvor man går eller står, kan give mindre skader eller revner i huden. Mange mennesker med diabetes bemærker slet ikke skader af den art. Du skal derfor sikre dig, at dine sko sidder ordentligt. Hvis det er muligt, bør du skifte sko to til tre gange om dagen for at undgå klamme fødder og tryksår. Dine fødder vil sætte pris på forskellen! Ved at kontrollere dine fødder hver dag kan du opdage mindre sår og hudskader på et tidligt tidspunkt og behandle dem, før de bliver værre. Vær opmærksom på vabler, tryksår, rødmen, revner, ligtorne og hård hud. Kontrollér huden på fodsålerne, som skal bære den største vægt, og den sarte hud mellem tæerne ekstra omhyggeligt. Hvis du ikke er sikker på, om de ændringer, du opdager, kræver behandling, skal du ikke tøve med at konsultere din læge. Accu-Chek tip: Et lille spejl kan være en stor hjælp, hvis du har svært ved at kontrollere alle områder på fødderne. Hvis du har nedsat syn, kan du bede en ven eller et familiemedlem om at kontrollere for dig.

11 Side 11 Hvad dine fødder vil sætte pris på Selvom det almindeligvis betragtes som sundt at gå på bare fødder, kan det ikke anbefales for diabetikere på grund af risikoen for sår. Tøfler eller badesko er behagelige alternativer ved stranden eller ved swimmingpoolen. Vristen er særlig modtagelig for solens stråler, så brug sololie med en tilstrækkelig høj solfaktor, eller tag sokker på for at beskytte huden. Skift strømper dagligt, og vælg fodformede strømper uden syninger eller elastikker, da dette kan medføre tryk. Bomuldssokker, som kan vaskes ved høje varmegrader, er de mest hygiejniske. Motion og sport er med til at forbedre blodomløbet selv det at lave øvelser med fødderne hver dag er med til at holde fødderne sunde. Lidt fodmassage er en særlig nydelse for fødderne. Det får dig til at føle dig som ny og blodomløbet i dine fødder vil være helt perfekt. Accu-Chek tip: Du kan motionere dine tæer og ankler, mens du læser, ser fjernsyn eller arbejder ved dit skrivebord.

12 Side 12 Er dine sko for små? Det kan du finde ud af på følgende måde: stå på bare fødder på et stykke papir, og tegn omridset af den højre eller venstre fod. Klip omridset ud, og se, om det kan ligge inden i skoen, eller læg det på sålen på en af dine sko. Du vil måske opdage, at der faktisk ikke er plads nok til dine fødder, især i fine eller spidse sko. Med andre ord, sko, som er for små, vil næsten med sikkerhed give vabler eller tryksår på dine fødder.

13 Side 13 Når du køber sko giv dine fødder plads Når du køber sko, bør du lægge størst vægt på, at de passer perfekt. Et par tips kan måske hjælpe dig til at finde de rigtige sko: Køb kun sko, som virkelig passer. En sko skal aldrig gås til, den skal passe med det samme. Når du prøver sko, bør du have de nylonstrømper eller strømper (uden søm) på, som du vil have på, når du senere bruger skoene. Sørg for, at skoene har en bred vrist, en bred, blød næse, tilstrækkelig støtte, så vidt muligt ingen søm indeni, vær varsom med høje hæle, og sørg for en tilstrækkelig tyk sål. Hvis du mener, at du har tilbøjelighed til tryksår og hård hud, er der pæne sko på markedet i dag, som er specielt fremstillet til diabetikere. Bed en skospecialist om at hjælpe dig. Når du har fundet et par sko, som passer, skal du være helt sikker på, at den passer med det samme. Før du tager skoene på, bør du kontrollere dem indvendigt for at sikre dig, at der ikke er små sten eller andre genstande indeni, som kan beskadige dine fødder. Accu-Chek tip: Det bedste tidspunkt at købe sko er sent om eftermiddagen eller om aftenen, hvor dine fødder normalt er en smule mere hævet end om morgenen. Derved undgår du, at dine nye sko bliver for små i løbet af dagen.

14 Side 14 Accu-Chek hjælper dig med din personlige diabeteskontrol Selvmonitorering af diabetes giver dig mere sikkerhed, velvære og fleksibilitet i dagligdagen. Omfattende løsninger giver dig og din læge de oplysninger, I behøver for en optimal styring af din diabetes, og de er derfor et vigtigt bidrag til din livskvalitet. Accu-Chek er fremstillet til at passe til dine individuelle behov: Det komplette behandlingsprogram giver dig produkter til måling af blodsukker, lettilgængelige dataoverførselssystemer, avancerede insulinpumper, et bredt sortiment af tilbehør og en omfattende support og service. Din behandler kan demonstrere de forskellige typer apparater for dig og fortælle, hvilke tilskud du har krav på.

15 Juni 2018 Følg Accu-Chek Danmark på Facebook eller få mere information om Accu-Chek på Roche Diagnostics A/S Industriholmen Hvidovre Tlf.: Fax:

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder.

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. DIABETES OG FØDDER Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. Som person med diabetes har du øget risiko for at få: Nedsat følesans (neuropati) Nedsat blodforsyning

Læs mere

Komplikationer til diabetes

Komplikationer til diabetes Komplikationer til diabetes Side 2 Forebyggelse/behandling af komplikationer til diabetes Har man diabetes, er risikoen for senkomplikationer til stede. Komplikationerne hos personer med type 1 diabetes

Læs mere

Har du Diabetes så pas på dine fødder

Har du Diabetes så pas på dine fødder DIABETES & FØDDER Har du Diabetes så pas på dine fødder Diabetes mellitus er en kronisk sygdom. Der er mange følgesygdomme i forbindelse med diabetes, bl.a. bindevævsforandringer, neuropati (nedsat følesans)

Læs mere

Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes

Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes Fyns Diabetesudvalg Hvorfor er det vigtigt at passe sine fødder, når man har diabetes? Diabetes øger i væsentlig grad risikoen

Læs mere

Sundere, gladere fødder begynder her.

Sundere, gladere fødder begynder her. Sundere, gladere fødder begynder her. www.kjaerulff-fodpleje.dk info@kjaerulff-fodpleje.dk Tlf. Nr. 70 21 15 35 www.ci-shop.dk info@clinicalinnovation.dk Tlf. Nr. 33 7 9 13 70 Kontakt DJO Nordic +46 40

Læs mere

Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge

Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge Patientinformation "Sår i Syd" Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge Pjecens indhold Sukkersyge

Læs mere

INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ

INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ 02 Når det handler om livskvalitet... Diabetes er i dag den hyppigste årsag til blindhed og amputation, og det er derfor vigtigt hele tiden at være opmærksom på de forandringer

Læs mere

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER 02 Der kan være mange grunde til, at du skal bruge kompressionsstrømper, og der kan opstå mange spørgsmål til både behandlingsforløbet og strømperne. Hvordan virker

Læs mere

Svampeinfektioner SVAMP

Svampeinfektioner SVAMP Svamp Svampeinfektioner Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder

Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder Neuropati i benene og Fodterapi Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder Neuropati i benene kan være præget af smerter eller

Læs mere

Neuropati i benene kan være præget af smerter eller nedsat følelse. En komplikation til neuropati kan være fodsår diabetiske fodsår

Neuropati i benene kan være præget af smerter eller nedsat følelse. En komplikation til neuropati kan være fodsår diabetiske fodsår Neuropati i benene og Fodterapi Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder Neuropati i benene kan være præget af smerter eller

Læs mere

Type 2 diabetes patientinformation

Type 2 diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Ny med type 2 diabetes Du har fået konstateret type 2 diabetes, og du vil opleve at få mange råd og anbefalinger om sund livsstil og medicinsk behandling. Du kan sagtens have

Læs mere

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko?

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko? Sunde børnefødder Det er vigtig at passe på sine børns fødder. I tiden inden barnet begynder at gå, bør fødderne have de bedste betingelser for at bevæge sig frit og naturligt. Dette gøres bedst i bare

Læs mere

Vær god ved dine fødder det betaler sig

Vær god ved dine fødder det betaler sig En almindelig person går mere end 2 ½ gange rundt om jorden i løbet af livet. Derfor er det vigtigt, at fødderne fungerer godt, og som resten af kroppen skal fødderne trænes og holdes ved lige. Her får

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g creme Miconazolnitrat

Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g creme Miconazolnitrat Indlægsseddel: Information til brugeren Brentan 20 mg/g creme Miconazolnitrat Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at bruge dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING ORTOPÆDISK FODTØJ

BRUGERVEJLEDNING ORTOPÆDISK FODTØJ BRUGERVEJLEDNING ORTOPÆDISK FODTØJ Ortopædisk fodtøj Denne pjece er en skriftlig vejledning om dit nye ortopædiske fodtøj, som du har modtaget efter lægelig ordination. Pjecen skal supplere den mundtlige

Læs mere

Fodfil til batteri Model Nr: 2184

Fodfil til batteri Model Nr: 2184 Fodfil til batteri Model Nr: 2184 Opbevar denne vejledning til fremtidig brug. Indledning Tillykke med dit køb! Denne hårdhudsfjerner er et nyskabende produkt, der er beregnet til at blødgøre tør, ru og

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

Højt blodsukker hyperglykæmi

Højt blodsukker hyperglykæmi Højt blodsukker hyperglykæmi Side 2 Hvorfor får man hyperglykæmi? Man får hyperglykæmi pga. insulinmangel. Årsagen kan være: Insulindosis er for lille Mere mad end sædvanligt i flere dage Mindre mad end

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG BRUGERVEJLEDNING INDLÆG Denne folder supplerer den vejledning, du har fået af Sahvas personale i forbindelse med bestilling og brug af dine indlæg. Vi håber, at du får glæde af dine nye indlæg. Når du

Læs mere

Fremmedlegeme i øjet Førstehjælp til fremmedlegemer i øjet

Fremmedlegeme i øjet Førstehjælp til fremmedlegemer i øjet Fremmedlegeme i øjet Førstehjælp til fremmedlegemer i øjet Øjet skylles med vand, der har kropstemperatur. Brug et specielt øjenskylleglas og isotonisk saltvand. - eller brug bare et snapseglas og postevand.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING HÅNDSYET FODTØJ

BRUGERVEJLEDNING HÅNDSYET FODTØJ BRUGERVEJLEDNING HÅNDSYET FODTØJ Håndsyet ortopædisk fodtøj Denne pjece er en skriftlig vejledning om dit nye ortopædiske fodtøj, som du har modtaget efter lægelig ordination. Pjecen skal supplere den

Læs mere

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Top Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Bukser Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Ærmer Antal:

Læs mere

Brugervejledning og generel information. Vigtig information før du tager din Pedilux i brug:

Brugervejledning og generel information. Vigtig information før du tager din Pedilux i brug: Brugervejledning og generel information Vigtig information før du tager din Pedilux i brug: Fjern ikke de gennemsigtige beskyttelses-skærme på kontakterne, da de beskytter de elektriske dele mod slibestøv.

Læs mere

FORSKNING. INNOVATION. KVALITET EKSKLUSIVT FODPLEJEKONCEPT

FORSKNING. INNOVATION. KVALITET EKSKLUSIVT FODPLEJEKONCEPT FORSKNING. INNOVATION. KVALITET EKSKLUSIVT FODPLEJEKONCEPT Yards Fine Footcare er et avanceret og innovativt fodplejekoncept, som intensivt dækker alle plejeog behandlingsbehov. Konceptet byder på nyeste

Læs mere

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem

Det, du glemte at spørge om. Gode råd om behandling af børneeksem Det, du glemte at spørge om Gode råd om behandling af børneeksem Hvad er børneeksem? Børneeksem kaldes også atopisk eksem og tidligere også astmaeksem. Børneeksem er en sygdom med tør, kløende hud og perioder

Læs mere

Information. til patienter og pårørende. Anlæggelse af bandage for benamputerede

Information. til patienter og pårørende. Anlæggelse af bandage for benamputerede Information til patienter og pårørende Anlæggelse af bandage for benamputerede 2 Ny hofte Anlæggelse af bandage for benamputerede Indholdsfortegnelse Formål med bandagering... 4 Bandagering... 4 Stumppleje...

Læs mere

Alkohol og diabetes Maj

Alkohol og diabetes Maj For nogle er et godt glas vin til maden eller en øl med vennerne en del af livet, og selvom du har diabetes, er det ikke forbudt at drikke alkohol. Det er dog vigtigt at vide, hvordan alkohol påvirker

Læs mere

Motion og diabetes patientinformation

Motion og diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Motion er godt for alle, men som diabetiker får du en ekstra gevinst ud af motion Når du bruger dine muskler, øges følsomheden for insulin, og der forbrændes mere glukose (sukkerstoffer)

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Tilbehør til kompressionsstrømper At gøre det svære enkelt!!

Tilbehør til kompressionsstrømper At gøre det svære enkelt!! Tilbehør til kompressionsstrømper At gøre det svære enkelt!! Strømpe på- og aftagere. Handsker. Strømpelim. Silikonerens. KompreLet Når man lider af venøse sygdomme eller lymfødem, er det vigtigt at fortsætte

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

Elektrisk fodfil til fjernelse af hård hud

Elektrisk fodfil til fjernelse af hård hud Elektrisk fodfil til fjernelse af hård hud Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 90147HB33XVII 2016-12 Kære kunde! Din nye elektriske fodfil fjerner effektivt tør, ru og forhornet hud, så du kan få vidunderligt

Læs mere

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster

Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Patientvejledning Praktisk information om anvendelse af smerteplaster Vejledning til brugere Denne patientvejledning kan være en hjælp til dig, der bruger smerteplaster. Her finder du råd om korrekt brug

Læs mere

Manicure-/ pedicureapparat

Manicure-/ pedicureapparat Manicure-/ pedicureapparat Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 97339AB5X6VIII 2018-04 Kære kunde! Dit nye manicure-/pedicureapparat hjælper dig med at holde dine tå- og fingernegle pæne og velplejede.

Læs mere

Informationspjece til patienter med bristet akillessene.

Informationspjece til patienter med bristet akillessene. Akillessenen er den kraftigste sene i kroppen. Denne har stor betydning for stabilitet og bevægelse af foden. For at senen kan vokse sammen igen efter skaden, er det vigtigt at følge nedenstående retningslinjer.

Læs mere

Følsomme fødder. www.new-feet.com

Følsomme fødder. www.new-feet.com Følsomme fødder www.new-feet.com Denne brochure viser kun et mindre udvalg af fodtøj fra New Feet. Se mere på www.new-feet.com Ny letvægtssål Den nye letvægtssål er lavet i EVA. Sålens volume og den indbyggede

Læs mere

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser Undervisning i varmtvandsbassin Med øvelser 2 Undervisning i varmtvandsbassin Undervisning i varmtvandsbassin Mange mennesker med gigt har stor gavn og glæde af undervisning i varmt vand. Det styrker muskler,

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd:

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd: Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune Område Nord: 73767300 Område Syd: 73768011 Sygeplejeklinikken Rødekro: 73768846 73767377 Sygeplejeklinikken Langrode: 21199157 21198844 Sygeplejeklinikken Rønshave:

Læs mere

Frilægning af nerve på foden mortons neurom. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1

Frilægning af nerve på foden mortons neurom. Patientinformation. 15. august 2016 Version 1 Frilægning af nerve på foden mortons neurom Patientinformation 15. august 2016 Version 1 Frilægning af nerve på foden mortons neurom Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Principper for sårbehandling og sårtyper

Principper for sårbehandling og sårtyper Principper for sårbehandling og sårtyper Mia Lund Produktspecialist/sygeplejerske Mölnlycke Health Care Wound Care Division Principper for sårbehandling Find årsagen til såret diagnose Primær behandling

Læs mere

Manicure-/pedicure - apparat

Manicure-/pedicure - apparat R2 R1 0 L1 L2 Manicure-/pedicure - apparat Brugsanvisning Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88253AS6X5VI 2016-06 332 197 Kære kunde! Dit nye manicure-/pedicureapparat hjælper dig med at holde dine tå- og fingernegle

Læs mere

Kort fortalt. Følgesygdomme til diabetes

Kort fortalt. Følgesygdomme til diabetes Kort fortalt Følgesygdomme til diabetes FØLGESYGDOMME TIL DIABETES Både mennesker med type 1-, type 1½- og type 2-diabetes kan udvikle følgesygdomme til diabetes. Fysiske og psykiske. Risikoen stiger med

Læs mere

MPE 60. c Manicure-/Pedicure-sæt. Betjeningsvejledning

MPE 60. c Manicure-/Pedicure-sæt. Betjeningsvejledning MPE 60 DK c Manicure-/Pedicure-sæt Betjeningsvejledning BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel.: +49 (0)731 / 39 89-144 Fax: +49 (0)731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Kære

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure.

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. Svamp De færreste er klar over, at svamp kan smitte. 15% af befolkningen har fodsvamp, og mange har svamp i skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. svamp

Læs mere

Små fødder. Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og. de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte,

Små fødder. Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og. de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte, BØRN & FØDDER Små fødder Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte, fordi de ikke er pakket ind i sko. Dette er de indtil

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

Sådan udfører du lymfedrænage af venstre ben

Sådan udfører du lymfedrænage af venstre ben Sådan udfører du lymfedrænage af venstre ben Lymfesystemets opbygning og funktion Lymfesystemet transporterer lymfevæske rundt i kroppen. Lymfesystemet er en vigtig del af kroppens immunforsvar og er med

Læs mere

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre.

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. Dansk Vandrelaug Kultorvet 7, 1. 1175 København K Tlf. 3312 1165 ma.-fre. kl. 13-17 Fax 3313 1165 dvl@dvl.dk www.dvl.dk

Læs mere

Aftenens emne. Venøse bensår Arterielle bensår Blandingsår Diabetiske bensår. Tryksår Prednisonhud Hudpleje omkring topkath

Aftenens emne. Venøse bensår Arterielle bensår Blandingsår Diabetiske bensår. Tryksår Prednisonhud Hudpleje omkring topkath Birgit Bertram Sosu-assistent i 10 år med forkærlighed for sår. Sår ressource person i Odder ældreservice Medlem af Dansk selskab for sårheling Medlem Jysk Sårforum ( sår nørder) Aftenens emne Venøse bensår

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Mortons neurom - operation for nerveknude på foden. Patientinformation. 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.

Mortons neurom - operation for nerveknude på foden. Patientinformation. 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1. Mortons neurom - operation for nerveknude på foden Patientinformation 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0 Mortons neurom - operation for nerveknude på foden Patientinformation

Læs mere

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet)

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Formål Formålet med denne patientinformation er at give dig og dine pårørende oplysning og vejledning omkring amputationsforløbet.

Læs mere

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation "Sår i Syd" Kompressionsstrømper Vejledning i brug af kompressionsstrømper Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet 2 Hvorfor kompressionsstrømper? Din

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING PROTESELINER

BRUGERVEJLEDNING PROTESELINER BRUGERVEJLEDNING PROTESELINER 02 Indholdsfortegnelse 03 Indledning Din liner Hvad er en liner? Linerbehandling Formålet med anvendelsen af liner Valg af størrelse Sådan bruger du din liner Brugsanvisning

Læs mere

Kliniske retningslinjer for hudpleje.

Kliniske retningslinjer for hudpleje. Side 1 af 5 Kliniske retningslinjer for hudpleje. Definition: Mål: Hudpleje er forebyggende og skal styrke huden og bevare elasticiteten. Huden holdes hel, blød, ikke skællende, ikke kløende og ikke føles

Læs mere

INDLEDENDE SPØRGSMÅL. Hvad er din vægt i dag? Føler du dig klar til at få behandling?

INDLEDENDE SPØRGSMÅL. Hvad er din vægt i dag? Føler du dig klar til at få behandling? INDLEDENDE SPØRGSMÅL SIDE 1 Hvad er din vægt i dag? Angiv antal kilo: Føler du dig klar til at få behandling? 001-0000000002-0001-01-00000-290615-26 OM KVALME SIDE 2 Har du haft kvalme? 001-0000000002-0001-02-00000-290615-48

Læs mere

Information til pårørende. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes

Information til pårørende. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes Information til pårørende Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes 2 Forord Når du lever sammen med en person, som har diabetes, kan

Læs mere

Hvis du bliver syg Type 1 diabetes og syreforgiftning

Hvis du bliver syg Type 1 diabetes og syreforgiftning Type 1 diabetes og syreforgiftning Side 2 Vær beredt... I denne folder beskriver vi, hvilke forholdsregler du skal tage, hvis du bliver syg. Vi anbefaler, at du lader dine pårørende læse folderen, så de

Læs mere

Information. til patienter og pårørende. Foam Walker

Information. til patienter og pårørende. Foam Walker Information til patienter og pårørende Foam Walker 2 F Ny hofte Foam Walker Information om bandagen Støvlen (også kaldet Foam Walker) erstatter en gipsbandage og skal anvendes som aftalt med den behandlende

Læs mere

DECUBITUS TRYKSÅR (DECUBITUS) Lokal vævsskade i huden, når vævet klemmes mellem knogle og overflade og kredsløbet til vævsområdet afbrydes

DECUBITUS TRYKSÅR (DECUBITUS) Lokal vævsskade i huden, når vævet klemmes mellem knogle og overflade og kredsløbet til vævsområdet afbrydes DECUBITUS TRYKSÅR (DECUBITUS) Lokal vævsskade i huden, når vævet klemmes mellem knogle og overflade og kredsløbet til vævsområdet afbrydes Skaden sker ofte på grund af direkte tryk eller forskydning (shear)

Læs mere

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK

TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK TOTAL KNÆ ALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig

Læs mere

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj GIGT & FØDDER Gigt i fødderne Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men det behøver livet ikke at blive ringere af. Ofte drejer det sig om at gribe tingene lidt anderledes an. Den moderne behandling af

Læs mere

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod)

Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Patientvejledning Behandling af Aktinisk Keratose med Aldara (Imiquimod) Aktinisk Keratose 1 Du er sat i behandling med Aldara creme, fordi du har Aktinisk Keratose, også kaldet solkeratose. For at opnå

Læs mere

Sådan Vælger Du Dine Vandrestøvler

Sådan Vælger Du Dine Vandrestøvler Sådan Vælger Du Dine Vandrestøvler I 5 overskuelige trin bliver du anvist en metode til at finde de støvler, som er rigtige for dig. Hvorfor skal du vælge vandrestøvler? Når folk tager på vandretur for

Læs mere

PROFESSIONEL MANICURE OG PEDICURE Varenr.: 11048 BRUGSANVISNING

PROFESSIONEL MANICURE OG PEDICURE Varenr.: 11048 BRUGSANVISNING PROFESSIONEL MANICURE OG PEDICURE Varenr.: 11048 BRUGSANVISNING Tak fordi du valgte at købe dette kvalitetsprodukt. Inden ibrugtagning bedes du læse brugsanvisningen grundigt igennem. Skulle der mod forventning

Læs mere

HÆRENS KAMP- OG ILDSTØTTECENTER. HÆFTE 10 - FEBRUAR 2016 Kampstøvler M/12 Passer på dine fødder

HÆRENS KAMP- OG ILDSTØTTECENTER. HÆFTE 10 - FEBRUAR 2016 Kampstøvler M/12 Passer på dine fødder HÆRENS KAMP- OG ILDSTØTTECENTER HÆFTE 10 - FEBRUAR 2016 Kampstøvler M/12 Passer på dine fødder 12 2 11 4. FEJL PÅ STØVLERNE Oplever du kvalitetssvigt eller fejl, så er en MMR (Materielfaglig Melding og

Læs mere

Patientvejledning. Nedgroet negl

Patientvejledning. Nedgroet negl Patientvejledning Nedgroet negl Tilstanden skyldes som regel, at neglene på et tidspunkt er blevet klippet forkert, men for stramme sko kan også være årsagen. Oftest er det en eller begge storetåsnegle,

Læs mere

Ankelstabiliserende operation (Brostrøm operation) Patientinformation. 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.

Ankelstabiliserende operation (Brostrøm operation) Patientinformation. 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1. Ankelstabiliserende operation (Brostrøm operation) Patientinformation 25. september 2018 Skrevet af: Micael Haugegaard Version 1.0 Ankelstabiliserende operation (Brostrøm operation) Patientinformation

Læs mere

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Curi-Med Kompressionsbandager Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Når venesystemet ikke virker Når blodet i benene skal tilbage til hjertet, sker det ved brug af vene-muskel pumpen

Læs mere

Fodstatus forebygger fodsår

Fodstatus forebygger fodsår Vi er nu nået til det 7. M i diabetes. Internationale undersøgelser viser, at regelmæssig fodterapi til diabetikere reducerer risikoen for fodsår og halverer risikoen for amputationer. Desværre fik i 2011

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Udslæt, irritation og sprængte blodkar. Det er blot nogle af de skader, din hud kan få ved at opholde dig udenfor i kulden. Af Heidi Pedersen, 26. januar 2013

Læs mere

Følgesygdomme til diabetes

Følgesygdomme til diabetes Kort fortalt Følgesygdomme til diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister følgesygdomme til diabetes Hjælp og støtte Både type 1- og type 2-diabetikere kan udvikle følgesygdomme

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem. Vælg farve. Patientinformation. Fysio- og Ergoterapi

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem. Vælg farve. Patientinformation. Fysio- og Ergoterapi Til patienter og pårørende Lymfødem Information fra fysioterapeuten til patienten med lymfødem Vælg farve Patientinformation Fysio- og Ergoterapi Hvad er lymfødem? Lymfødem er en hævelse, der består af

Læs mere

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Brud på anklen -operativ/konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Brud på anklen Anklen kaldes også fodleddet. Det er i

Læs mere

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Fysisk aktivitet og type 2-diabetes HØJT BLODSUKKER (HYPERGLYKÆMI) Hvis dit blodsukker er højt ( 15 mmol/l), før du vil dyrke fysisk aktivitet, men du føler

Læs mere

Behandling af fodsvamp

Behandling af fodsvamp Fodsvamp (tinea pedis) Fodsvamp er ofteest forårsaget af svampen Trichophyton rubrum eller Trichophyton mentagrophytes (Dermatofytteer). Den vil dog ikke inficerer huden, hvis ikke betingelserne er rigtige.

Læs mere

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade.

Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Guide til at hjælpe mennesker med demens med at bade. Kilde: http://www.alz.org Oversat er Rikke Jensen www.rikkejensen.com Guide til bad med mennesker med demens At hjælpe mennesker med demens til at

Læs mere

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn

Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn Trækronernes retningslinjer ved sygdomme hos børn. Denne information er udarbejdet af personalet, vi har taget udgangspunkt i sundhedsstyrelsens vejledning:

Læs mere

Insitu Bypass operation

Insitu Bypass operation Til patienter og pårørende Insitu Bypass operation Bypass fra lyske til knæ/underben Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en bypass-operation fra lysken til knæ/underben, hvor en

Læs mere

Type 1 diabetes patientinformation

Type 1 diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Introduktion er en kronisk sygdom, der opstår ved, at kroppen danner antistoffer mod de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin. Årsagen til type 1 diabetes er endnu ikke

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Livsstil, forebyggelse og behandling af åreforkalkning

Livsstil, forebyggelse og behandling af åreforkalkning Til patienter og pårørende Livsstil, forebyggelse og behandling af åreforkalkning Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling De 8 risikofaktorer Mange års forskning har påvist en række forhold og levevaner,

Læs mere

MYSA Dyner. Produktguide

MYSA Dyner. Produktguide 26 _013 Produktguide MYSA Dyner Syntetiske fibre Lyocell Dun/fjer Maskinvaskes ved 60 Vælg sengens temperatur! Når dynen er tilpas varm, sover du godt og vågner veludhvilet. Men hvad der er tilpas, afhænger

Læs mere

FØLESANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank)

FØLESANSEN LEG MED - INDHOLDSFORTEGNELSE. AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank) LEG MED FØLESANSEN - INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til enkeltbørn: (10 aktiviteter + en blank) AKTIVITETSKORT til grupper: (4 aktiviteter) 1. Massage med bold 2. Pandekage 3. Sansetur 4. Leg med sand

Læs mere

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt.

SLIDGIGT GIGT. samt udtalt hypermobilitet kan også være medvirkende årsager til, at du får slidgigt. Gigt SLIDGIGT Slidgigt er den hyppigste form for gigt. Omkring halvdelen af den voksne befolkning over 40 år har tegn på slidgigt i et eller flere led og alle får det, hvis de lever længe nok. Slidgigt

Læs mere

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Ergo- og Fysioterapien

Til patienter og pårørende. Lymfødem. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Ergo- og Fysioterapien Til patienter og pårørende Lymfødem Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Ergo- og Fysioterapien Lymfesystemet 2 Information efter forundersøgelse Information efter forundersøgelse for lymfødem Du har været

Læs mere

Undervisning i. nedre hygiejne.

Undervisning i. nedre hygiejne. Undervisning i nedre hygiejne. gode bakterier dårlige bakterier Nedre hygiejne - hvorfor er det så vigtigt. - Øger livskvaliteten o Det er velbefindende at være godt soigneret og ikke ildelugtende i skridtet

Læs mere

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet

clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet clotrimazol Information til dig om svamp i underlivet Indhold Svamp i underlivet hvad er det?...4 Faktorer der kan forårsage svampeinfektion... 6 Hvad er symptomerne?...8 Smitter svamp?... 8 Kan mænd få

Læs mere

MS I DAGLIGDAGEN. www.almirall.com. Solutions with you in mind

MS I DAGLIGDAGEN. www.almirall.com. Solutions with you in mind MS I DAGLIGDAGEN www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION 1. Anbefalinger omkring at tage tøj på Vi foreslår, at du husker de følgende anbefalinger, hvis du lider af fremskredne

Læs mere