Sundere, gladere fødder begynder her.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundere, gladere fødder begynder her."

Transkript

1 Sundere, gladere fødder begynder her. Tlf. Nr Tlf. Nr Kontakt DJO Nordic Diabetisk fodtøj i den bedste kvalitet. Punktum! Dr. Comforts produkter kan prale med godkendelsesstemplet fra APMA (The American Podiatric Medical Association). A DJO Global Company

2 Hvorfor har jeg brug for diabetisk fodtøj? En guide til sundere og gladere fødder hos diabetikere. Diabetisk fodtøj i den bedste kvalitet. Punktum!

3 Diabetiske sko og indlæg er med til at forebygge diabetisk amputation Vidste du, at hyppigheden af amputationer blandt personer med diabetes er 10 gange større end blandt personer, der ikke har diabetes? 1 Den gode nyhed er, at du ved at tage visse forholdsregler kan blive ved med at gå gennem livet med sunde og glade fødder. At undgå de helbredsmæssige komplikationer med fødderne, der ofte forbindes med diabetes, starter med en forståelse af, hvordan diabetes påvirker dine fødder. Med bedre pleje af dine fødder, kan du reducere risikoen betragteligt for, at der opstår hård hud, deformiteter og sår og dermed reducere risikoen for amputation. Dine fødder kan fortsætte med at føre dig, hvorhen du ønsker. Fodpleje kan reducere diabetiske fodamputationer med helt op til 85 %. 2 Denne folder er en hjælp til dig til at forstå, hvordan diabetes påvirker dine fødder, og til at fortælle dig, hvordan du kan passe dine fødder, så de holder hele livet. 1 National Commission on Orthotic and Prosthetic Education (NCOPE), study by Caroline Nielsen, PhD, Issues Affecting the Future Demand... (2002) 2 Centers for Disease Control (CDC) National Diabetes Fact Sheet, 2011

4 Diabetes kan forårsage nerveskade og udsætte dine tæer og fødder for risiko Mange mennesker med diabetes har problemer med blodomløbet, hvilket kan påvirke nerveenderne og føre til alvorlige problemer. For højt blodsukker kan medføre skader på nerveender og resultere i, at mange diabetikere ender med nerveskader i fødder og tæer. Den almindeligste konsekvens er tab af den naturlige beskyttende følesans % af alle diabetikere har en mild til alvorlig grad af skader på nervesystemet, som resulterer i nedsat følelse i fødderne. 1 Når man kombinerer tab af den naturlige beskyttende følesans med fodtøj, der ikke er egnet, eller som passer dårligt, kan der opstå sår som følge af, at fodtøjet gnaver eller slubrer (sidder for løst). Enkelt sagt, hvis dine nerveender ikke kan føle, hvad der sker med dine fødder, kan de heller ikke sende besked til din hjerne, når dine fødder har brug for særlig opmærksomhed eller beskyttelse. Diabetisk fodtøj kan være med til at give dine fødder den ekstra beskyttelse, de har brug for! BEMÆRK: Det kan godt være, at du tror, at du har normal følesans i dine fødder, men er du diabetiker, skal du være klar over, at der er stor sandsynlighed for, at det ikke forholder sig sådan. 1 Centers for Disease Control (CDC) National Diabetes Fact Sheet, 2011

5 Hvordan mere alvorlige komplikationer for dine fødders sundhed opstår Fluctuation in Blood Svingende Sugar blodsukkerniveau Levels Decreased Nedsat Healthy Blood blod-forsyning Flow to til ekstremiteterne Extremities Neuropathy Neuropati Dying nervändarna henfald Off af of Nerve nerveender dör Endings Tab Losa naturlige Prote tende Sensf Hvad er neuropati? Nerveskade som følge af diabetes kaldes diabetisk neuropati. Omkring halvdelen af alle med diabetes lider af en eller anden form for nerveskade. Det er mere almindeligt hos dem, der har haft sygdommen i en årrække, og det kan føre til mange former for problemer. I tidens løb kan forhøjet blodsukker beskadige væggene i de små blodkar, som leverer næring til nerverne, og det rammer især benene. Nerver sender besked til og fra hjernen om smerte, temperatur og berøring. De fortæller musklerne, hvornår og hvordan de skal bevæge sig. De kontrollerer også kroppens fordøjelses- og urinvejssystem. Holder du dit blodsukker på det ønskede niveau, kan du hjælpe med til at forebygge eller udskyde nerveskader. Hvis du allerede har nerveskader, vil det være med til at forebygge eller forsinke, at der opstår flere skader. Der er også andre behandlinger, der kan hjælpe. 1

6 s f den of ctive beskytølesans ation Sko, Ill-fitting der ikke Shoes passer Cause ordentligt, Sores kan give That sår, som Go ikke bliver Unnoticed opdaget Utilstrækkelig Inadequate Blood blodtilførsel Flow Inhibits hæmmer Healing helings-processen Deformiteter, Deformities, hård Calluses, hud, Ulcerations, sårdannelse, Infections, infektioner, Amputations amputationer Du kan få 50 % tilskud til fodterapi, når din læge har henvist dig til en fodterapeut, der har aftale med det offentlige. Alle diabetikere har ret til en årlig fodstatus. Om du har ret til flere behandlinger med tilskud afhænger af fodterapeutens vurdering af dit behov. Du kan også få indlæg hos en fodterapeut, hvis din fodterapeut vurderer, at det er nødvendigt. I så fald vil du få 50 % tilskud til indlæg. Som diabetiker med nedsat føling i fødderne kan også søge om tilskud til indlæg og fodtøj i din kommunes hjælpemiddelafdeling. Når du søger om tilskud til sko, skal en speciallæge i ortopædkirurgi vurdere dine fødders tilstand, diagnosen og dine behov. Kommunens sagsbehandler rekvirerer en lægeerklæring, inden bevillingen kan gives (jvf. Servicelovens bekendtgørelse nr af 23/ )

7 Hvordan medvirker diabetiske sko og indlæg til at beskytte dine fødder? Diabetiske sko er konstrueret specielt til at beskytte dine fødder. De er også ekstra dybe, så de er egnet til brug af specielle indlæg, som enten varmetilpasses efter dine fødder eller er specialfremstillede. Specialfunktionalitet og -materialer giver i fællesskab dine fødder den ekstra beskyttelse, som de har brug for. For at være berettiget til tilskud skal sko og indlæg opfylde visse kriterier og være godkendte.

8 Disse specielle sko og indlæg skal være ordineret af din læge og tilpasset af en autoriseret bandagist/ortopædskomager/fodterapeut, for at du kan få tilskud. Vore dages diabetiske sko passer til din livsstil! Når folk hører ordet ortopædiske sko, ser de som regel grimme, klodsede, gammeldags sorte sko for sig. Vore dages diabetiske sko findes i mange smukke farver og faconer præcis som almindelige sko. Vore dages leverandører er helt klar over, at hvis man ikke er glad for sine sko, har man ikke udbytte af deres gode egenskaber, simpelthen fordi man ikke går med dem.

9 Pas dine fødder, så de holder hele livet 12 skridt til sundere, gladere fødder.

10 1. Pas din diabetes Træf sunde livsstilsvalg, så du holder dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal så tæt på det normale som muligt. Gør du det, forebygger eller forsinker du diabetesrelaterede fodproblemer samt øjen- og nyresygdomme. Du skal i samarbejde med sundhedspersonalet udarbejde en diabetesplan, der passer til din livsstil: Du skal vide, hvordan og hvornår du skal teste dit blodsukker, og få dit blodtryk og kolesteroltal tjekket regelmæssigt. Tag din medicin som ordineret. Spis regelmæssige måltider, som består af varieret sund, fedtfattig, fiberrig kost med frugt og grøntsager hver dag. Vær fysisk aktiv hver dag. Hold op med at ryge. Overhold dine regelmæssige besøg hos lægen, og få dine fødder, øjne og nyrer tjekket mindst en gang om året. Du bør også besøge din fodterapeut, tandlæge og optiker mindst en gang om året. 2. Tjek dine fødder hver dag Du kan have alvorlige fodproblemer uden at føle smerte. Tjek dine fødder for rifter, sår, hævelser og betændte tånegle. Find et tidspunkt til det daglige tjek af dine fødder. Gør et fodtjek til en del af din daglige rutine. Har du problemer med at bukke dig ned, så du kan se dine fødder, kan du tage et spejl til hjælp. Eller du kan bede et familiemedlem eller hjemmehjælpen om at hjælpe dig. Husk at kontakte din læge med det samme, hvis en rift, et sår, en vabel eller en skramme på foden ikke begynder at hele efter en dag.

11 3. Vask dine fødder hver dag Vask dine fødder i varmt vand brug albuen eller et termometer til at sikre, at vandet ikke er for varmt. Hav ikke fødderne i vand i længere tid, da dette udtørrer huden. Når du er færdig med badet, skal du tørre fødderne omhyggeligt husk også at tørre mellem tæerne. Brug talkum eller kartoffelmel til at holde huden mellem tæerne tør. 4. Hold huden blød og glat Gnid et tyndt lag bodylotion eller creme ind i føddernes over- og underside. Smør ikke fugtighedslotion mellem tæerne, da dette kan holde på fugt og føre til yderligere hudproblemer.

12 5. Tjek dine fødder for hård hud og ligtorne Har du ligtorne eller hård hud, skal du tale med din praktiserende læge eller fodterapeut om den bedste måde at behandle dette på. Som diabetiker skal du være meget varsom med selv at behandle hård hud eller ligtorne følg altid rådene fra din læge og fodterapeut. 6. Klip dine tånegle Klip kun dine negle selv efter anvisning fra din fodterapeut. Klip tåneglene med en negleklipper efter du har badet og tørret dine fødder. Klip tåneglene lige over (klip aldrig tåneglenes hjørner af). Såfremt du ikke ser så godt eller er usikker i forhold til negleklipning lad da altid en fodterapeut klippe dem for dig.

13

14 7. Gå altid med sko og strømper Gå ikke barfodet, ikke engang indendørs, fordi du nemt kan komme til at træde på noget og beskadige fødderne. Et par gode hjemmesko indendørs giver en ekstra beskyttelse. Gå altid med sokker eller strømper i skoene for at modvirke vabler og sår. Brug rene, lidt tykke sokker, som passer godt. Sokker uden søm er de bedste. Tjek dine sko indvendig for fremmedlegemer, og tjek, at foret sidder glat, inden du tager skoene på. Brug sko, der sidder godt og beskytter dine fødder. 8. Beskyt dine fødder mod stærk varme og kulde Gå med sko på stranden eller varm asfalt, og brug solcreme på oversiden for at forebygge solskoldning. Kom ikke for tæt på radiatorer og åben ild med fødderne, og anbring ikke varmedunke eller varmetæpper i nærheden af fødderne. Brug sokker om natten, hvis dine fødder er kolde. Husk at bruge varme sko eller støvler i koldt vejr, og tjek jævnligt dine fødder for frostskader. 9. Sørg for at holde blodforsyningen til fødderne i gang Læg benene op, når du sidder ned. Vrik med tæerne i 5 minutter 2 eller 3 gange om dagen. Bevæg anklerne op og ned og ind og ud for at forbedre blodomløbet. Læg ikke benene over kors i længere tid ad gangen. Spørg din læge eller hjemmesygeplejerske, om støttestrømper kan være med til at forbedre blodomløbet. Lad være med at ryge. Rygning hæmmer blodforsyningen til fødderne. Samarbejd med sundhedspersonalet omkring kontrol af din diabetes.

15 10. Vær mere aktiv Bed din læge om hjælp til planlægning af et dagligt aktivitetsprogram, som passer til dig. At gå, danse, svømme og cykle er gode former for motion, som ikke belaster fødderne. Undgå aktiviteter, som er hårde mod fødderne, som løb og spring. Husk altid at varme op før og strække ud efter aktiviteten, og brug sportssko, der sidder godt og giver god støtte. 11. Husk at bede din læge om at: Tjekke følesans og puls i dine fødder årligt. Oplyse, hvis det er sandsynligt, at du får alvorlige fodproblemer. Hvis det er tilfældet, bør dine fødder tjekkes, hver gang du opsøger din læge. Vise dig, hvordan du skal pleje dine fødder. Henvise dig til en god fodterapeut, tandlæge og øjenlæge. Tage stilling til, om specialsko ville kunne medvirke til at holde dine fødder raske.

16 12. Gå i gang nu Begynd allerede i dag at pleje dine fødder. Fastsæt et tidspunkt til det daglige tjek af dine fødder. Noter datoen for dit næste besøg hos lægen. Fastsæt en dato, hvor du køber de ting, du skal bruge til din fodpleje: negleklipper, pimpsten, neglefil, bodylotion, talkum, plastikspejl, sokker, sportssko og hjemmesko til indendørsbrug. Men allervigtigst, hold fast ved dit fodplejeprogram. Tips omkring egnet fodtøj Det er meget vigtigt med egnet fodtøj for at forebygge alvorlige fodproblemer. Sports- eller spadseresko er egnede til dagligbrug. De støtter dine fødder og tillader dem at ånde. Når du køber sko, skal du være opmærksom på, om de føles behagelige at have på fra starten, og om der er plads nok til tæerne. Køb ikke sko med spidse snuder eller høje hæle. De vil trykke for meget på dine tæer. Men allervigtigst, hvis din læge ordinerer specielle diabetiske sko og indlæg, skal du sørge for, at de har en behagelig facon og er i en stil, som du kan lide at gå med. Hvis du ikke er glad for dine sko, kan du ikke nyde godt af de fordele, lægen tilsigtede. Ud over sko kan der være behov for, at du overvejer andre produkter, der kan være med til at beskytte dine fødder. Gode diabetiske sokker er specielt designet, så de er sømløse og transporterer fugt væk fra fødderne. Dette er med til at beskytte dine fødder mod sår og infektioner. Diabetiske hjemmesko er designet til at give dine fødder den ekstra beskyttelse, du har behov for derhjemme. Mange er også med ekstra dybde for at give plads til dine ordinerede diabetiske indlæg.

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder.

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. DIABETES OG FØDDER Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. Som person med diabetes har du øget risiko for at få: Nedsat følesans (neuropati) Nedsat blodforsyning

Læs mere

Fodpleje for diabetikere

Fodpleje for diabetikere Fodpleje for diabetikere Side 2 Kære læser Diabeteskontrol er vigtigt og giver dig en lettere og mere komfortabel tilværelse. Accu-Chek hjælper dig ikke kun med produkter af høj kvalitet, f.eks. blodsukkerapparater,

Læs mere

Har du Diabetes så pas på dine fødder

Har du Diabetes så pas på dine fødder DIABETES & FØDDER Har du Diabetes så pas på dine fødder Diabetes mellitus er en kronisk sygdom. Der er mange følgesygdomme i forbindelse med diabetes, bl.a. bindevævsforandringer, neuropati (nedsat følesans)

Læs mere

INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ

INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ INFORMATION OM DIABETES & FODTØJ 02 Når det handler om livskvalitet... Diabetes er i dag den hyppigste årsag til blindhed og amputation, og det er derfor vigtigt hele tiden at være opmærksom på de forandringer

Læs mere

Sygdomsmestrings forløb Diabetes type 2

Sygdomsmestrings forløb Diabetes type 2 Sygdomsmestrings forløb Diabetes type 2 Dagens program Siden sidst? Opsummering Brainstorm på senkomplikationer/senfølger Seksualitet Mine senfølger (tegn) Sidemandsdrøftelse Pas dine kontrolbesøg! Hvem

Læs mere

Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge

Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge Patientinformation "Sår i Syd" Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet Forebyggelse af fodsår ved sukkersyge Pjecens indhold Sukkersyge

Læs mere

Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder

Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder Neuropati i benene og Fodterapi Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder Neuropati i benene kan være præget af smerter eller

Læs mere

Neuropati i benene kan være præget af smerter eller nedsat følelse. En komplikation til neuropati kan være fodsår diabetiske fodsår

Neuropati i benene kan være præget af smerter eller nedsat følelse. En komplikation til neuropati kan være fodsår diabetiske fodsår Neuropati i benene og Fodterapi Formål. At sikre tidlig opsporing og forebygge udvikling af Diabetiske fodsår på borgere med neuropati i ben og fødder Neuropati i benene kan være præget af smerter eller

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING HÅNDSYET FODTØJ

BRUGERVEJLEDNING HÅNDSYET FODTØJ BRUGERVEJLEDNING HÅNDSYET FODTØJ Håndsyet ortopædisk fodtøj Denne pjece er en skriftlig vejledning om dit nye ortopædiske fodtøj, som du har modtaget efter lægelig ordination. Pjecen skal supplere den

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING ORTOPÆDISK FODTØJ

BRUGERVEJLEDNING ORTOPÆDISK FODTØJ BRUGERVEJLEDNING ORTOPÆDISK FODTØJ Ortopædisk fodtøj Denne pjece er en skriftlig vejledning om dit nye ortopædiske fodtøj, som du har modtaget efter lægelig ordination. Pjecen skal supplere den mundtlige

Læs mere

Komplikationer til diabetes

Komplikationer til diabetes Komplikationer til diabetes Side 2 Forebyggelse/behandling af komplikationer til diabetes Har man diabetes, er risikoen for senkomplikationer til stede. Komplikationerne hos personer med type 1 diabetes

Læs mere

Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes

Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes Fyns Diabetesudvalg Hvorfor er det vigtigt at passe sine fødder, når man har diabetes? Diabetes øger i væsentlig grad risikoen

Læs mere

Kort fortalt. Følgesygdomme til diabetes

Kort fortalt. Følgesygdomme til diabetes Kort fortalt Følgesygdomme til diabetes FØLGESYGDOMME TIL DIABETES Både mennesker med type 1-, type 1½- og type 2-diabetes kan udvikle følgesygdomme til diabetes. Fysiske og psykiske. Risikoen stiger med

Læs mere

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER 02 Der kan være mange grunde til, at du skal bruge kompressionsstrømper, og der kan opstå mange spørgsmål til både behandlingsforløbet og strømperne. Hvordan virker

Læs mere

Følgesygdomme til diabetes

Følgesygdomme til diabetes Kort fortalt Følgesygdomme til diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister følgesygdomme til diabetes Hjælp og støtte Både type 1- og type 2-diabetikere kan udvikle følgesygdomme

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

OPERATION VED PLATFOD

OPERATION VED PLATFOD OPERATION VED PLATFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har platfod i en

Læs mere

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer

Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Fordi tør hud kan hjælpes Fedtcremer Indhold Hvad er tør hud Fedtprocenter i hudplejeprodukter Hvordan virker fedtcremer Valg af fedtcremer Specielle problemer med tør hud Tørre hænder Tørre fødder Tørre

Læs mere

Livsstil, forebyggelse og behandling af åreforkalkning

Livsstil, forebyggelse og behandling af åreforkalkning Til patienter og pårørende Livsstil, forebyggelse og behandling af åreforkalkning Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling De 8 risikofaktorer Mange års forskning har påvist en række forhold og levevaner,

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har udviklet nedsunken forfod i en grad, som vi kan tilbyde at afhjælpe

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE NEDSUNKEN FORFOD

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE NEDSUNKEN FORFOD PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE NEDSUNKEN FORFOD 1 Smerter som følge af nedsunken forfod er et hyppigt problem, som kommer med alderen. Hjælper indlæg og specialsko ikke, kan vi tilbyde en operation, som

Læs mere

Følgesygdomme til diabetes

Følgesygdomme til diabetes Kort fortalt Følgesygdomme til diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister Hjælp og støtte Det kræver stor viljestyrke at opnå en velreguleret diabetes. Samtidig er det

Læs mere

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne Rygning og diabetes Har du diabetes, er risikoen ved at ryge meget større end for andre. Rygning forværrer nemlig de mange følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG BRUGERVEJLEDNING INDLÆG Indledning Tillykke med dit nye indlæg fra Sahva! Denne pjece er en skriftlig vejledning om dine nye fodindlæg. Pjecen skal supplere den mundtlige vejledning, du har fået af Sahvas

Læs mere

OPERATION FOR HAMMERTÆER

OPERATION FOR HAMMERTÆER OPERATION FOR HAMMERTÆER Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har hammertæer i en grad, som vi kan tilbyde at afhjælpe med operation.

Læs mere

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Fysisk aktivitet og type 2-diabetes HØJT BLODSUKKER (HYPERGLYKÆMI) Hvis dit blodsukker er højt ( 15 mmol/l), før du vil dyrke fysisk aktivitet, men du føler

Læs mere

OPERATION VED HULFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg

OPERATION VED HULFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg OPERATION VED HULFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har udviklet hulfod i en grad, som vi kan tilbyde at afhjælpe med operation.

Læs mere

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd:

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd: Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune Område Nord: 73767300 Område Syd: 73768011 Sygeplejeklinikken Rødekro: 73768846 73767377 Sygeplejeklinikken Langrode: 21199157 21198844 Sygeplejeklinikken Rønshave:

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG

BRUGERVEJLEDNING INDLÆG BRUGERVEJLEDNING INDLÆG Denne folder supplerer den vejledning, du har fået af Sahvas personale i forbindelse med bestilling og brug af dine indlæg. Vi håber, at du får glæde af dine nye indlæg. Når du

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skæv storetå (hallux valgus)

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skæv storetå (hallux valgus) Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om skæv storetå (hallux valgus) Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den

Læs mere

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING

Wrap-E-Soothe Top. Den lindring, I har ventet på. AD RescueWear TIL BØRN MED SENSITIV HUD/ EKSEM, ELLER I FORBINDELSE MED WET WRAP BEHANDLING , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Top Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Bukser Antal: 1 4 år 5 år , LLC er ikke ansvarlig, LLC er ikke ansvarlig Ærmer Antal:

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation.

NÅR DU ER BLEVET OPERERET. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. Formålet med denne pjece er at give dig anvisninger til, hvordan du træner efter en brystoperation. I den side, hvor du er blevet opereret, har muskler og sener i operationsområdet, omkring skulderleddet

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har slidgigt i ankelleddet i en grad, som vi kan tilbyde at

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Fodstatus forebygger fodsår

Fodstatus forebygger fodsår Vi er nu nået til det 7. M i diabetes. Internationale undersøgelser viser, at regelmæssig fodterapi til diabetikere reducerer risikoen for fodsår og halverer risikoen for amputationer. Desværre fik i 2011

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI)

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) 1 Man kan fejle forskellige ting i anklen, der gør, at man får smerter i anklen. Nogle af disse gener kan afhjælpes ved

Læs mere

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve

Til patienter og pårørende. Carotisoperation. Operation på halspulsåren. Vælg billede. Vælg farve Til patienter og pårørende Carotisoperation Operation på halspulsåren Vælg billede Vælg farve 2 Åreforkalkning i halspulsåren (carotisstenose) Åreforkalkning i halspulsårerne gør blodkarrene stive og forsnævrer

Læs mere

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver operation. Formålet

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN

OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN OPERATION FOR SLIDGIGT I STORETÅEN Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk SPØRG HVIS DU ER I TVIVL Fødder er forskellige fra person til person, og derfor

Læs mere

Følgesygdomme til diabetes

Følgesygdomme til diabetes TILMELDING Adresse Postnr. iabetesforeningen arbejder på at sikre et godt liv for D mennesker med diabetes. Vi støtter forskning i både forebyggelse og helbredelse, og overfor landets politikere taler

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

Information til pårørende. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes

Information til pårørende. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes Information til pårørende Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes 2 Forord Når du lever sammen med en person, som har diabetes, kan

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko?

Sunde børnefødder. Hvornår skal man købe de første sko? Sunde børnefødder Det er vigtig at passe på sine børns fødder. I tiden inden barnet begynder at gå, bør fødderne have de bedste betingelser for at bevæge sig frit og naturligt. Dette gøres bedst i bare

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE OPERATION FOR HAMMERTÆER

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE OPERATION FOR HAMMERTÆER PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE OPERATION FOR HAMMERTÆER 1 Der er mange årsager til, at man udvikler hammertå. Det kommer ofte med alderen, som led i forfodsnedfald. Op mod 20 % af os får problemer med årene.

Læs mere

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE HULFOD

PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE HULFOD PATIENTINFORMATION VEDRØRENDE HULFOD 1 Hulfod er en tilstand, hvor foden har en unormal, høj svang med stejle mellemfodsknogler. Det betyder en fejlbelastning af såvel bagfod, mellemfod og forfod. Hulfod

Læs mere

Patientvejledning. Nedgroet negl

Patientvejledning. Nedgroet negl Patientvejledning Nedgroet negl Tilstanden skyldes som regel, at neglene på et tidspunkt er blevet klippet forkert, men for stramme sko kan også være årsagen. Oftest er det en eller begge storetåsnegle,

Læs mere

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi

Brud på anklen. - konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Brud på anklen - konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Generel vejledning Det er blevet konstateret, at du har et brud i dit ankelled, som kræver behandling. Formålet

Læs mere

Vær god ved dine fødder det betaler sig

Vær god ved dine fødder det betaler sig En almindelig person går mere end 2 ½ gange rundt om jorden i løbet af livet. Derfor er det vigtigt, at fødderne fungerer godt, og som resten af kroppen skal fødderne trænes og holdes ved lige. Her får

Læs mere

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes TILMELDING Adresse Postnr. iabetesforeningen arbejder på at sikre et godt liv for D mennesker med diabetes. Vi støtter forskning i både forebyggelse og helbredelse, og overfor landets politikere taler

Læs mere

Patientvejledning. Nerveknude. I foden

Patientvejledning. Nerveknude. I foden Patientvejledning Nerveknude I foden En nerveknude på foden behandles i første omgang med aflastende indlæg i fodtøjet, hvorved forfoden løftes. Hvis dette ikke har effekt, kan indsprøjtninger med binyrebarkhormon

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning

Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Patientinformation Operation på legemspulsåren pga. åreforkalkning Revideret den 30.03.2011 Indledning Denne patientvejledning er udarbejdet af læge- og sygeplejepersonalet på afsnit T4 og har til formål

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m

Neglesvamp. I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp I n fo r m at i o n o m e t a l m i n d e l i g t p ro b l e m Neglesvamp er et almindeligt problem. Fodsvamp forekommer endnu hyppigere og er ofte årsagen til, at man får neglesvampinfektion

Læs mere

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj

Fakta om gigt Rigtigt gigtfodtøj GIGT & FØDDER Gigt i fødderne Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men det behøver livet ikke at blive ringere af. Ofte drejer det sig om at gribe tingene lidt anderledes an. Den moderne behandling af

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI)

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET (ANKELARTROSKOPI) Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 Du har fået tilbudt en kikkertundersøgelse af ankelleddet hos Capio CFR. I det følgende kan du læse

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Til dig der har hukommelsesbesvær Denne pjece er til borgere med hukommelsesbesvær. Pjecen er udarbejdet af Maja Ajslev med inspiration fra Løsninger

Læs mere

Følsomme fødder. www.new-feet.com

Følsomme fødder. www.new-feet.com Følsomme fødder www.new-feet.com Denne brochure viser kun et mindre udvalg af fodtøj fra New Feet. Se mere på www.new-feet.com Ny letvægtssål Den nye letvægtssål er lavet i EVA. Sålens volume og den indbyggede

Læs mere

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes www.diabetes.dk Forebygge følgesygdomme Bevarer og øger muskelmasserne Styrke hjerte og kredsløb Øge det psykiske og fysiske velvære Medvirke til vægttab

Læs mere

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE

TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE TYPE 2-DIABETES FAKTA OG FOREBYGGELSE Type 2-diabetes - en folkesygdom 200.000-300.000 danskere har type 2- diabetes. Derudover får 10.000-20.000 hvert år sygdommen, der også kaldes type 2-sukkersyge.

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om hammertå

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om hammertå Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om hammertå Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative behandling

Læs mere

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 DIABETES Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser

Undervisning i varmtvandsbassin. Med øvelser Undervisning i varmtvandsbassin Med øvelser 2 Undervisning i varmtvandsbassin Undervisning i varmtvandsbassin Mange mennesker med gigt har stor gavn og glæde af undervisning i varmt vand. Det styrker muskler,

Læs mere

ALT OM NEDSAT MOBILITET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM NEDSAT MOBILITET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM NEDSAT MOBILITET www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Hos patienter med MS defineres nedsat bevægelighed som enhver begrænsning af bevægelse forårsaget af summen af forskellige

Læs mere

Svampeinfektioner SVAMP

Svampeinfektioner SVAMP Svamp Svampeinfektioner Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO)

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO) Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til Privathospitalet Mølholm, HjerteCenter og informere dig om forholdene i forbindelse med behandlingen.

Læs mere

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Brud på anklen. -operativ/konservativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Brud på anklen -operativ/konservativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Brud på anklen Anklen kaldes også fodleddet. Det er i

Læs mere

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet)

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Formål Formålet med denne patientinformation er at give dig og dine pårørende oplysning og vejledning omkring amputationsforløbet.

Læs mere

OPERATION VED HULFOD

OPERATION VED HULFOD OPERATION VED HULFOD Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hulfod i en grad,

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Insitu Bypass operation

Insitu Bypass operation Til patienter og pårørende Insitu Bypass operation Bypass fra lyske til knæ/underben Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Du er tilbudt en bypass-operation fra lysken til knæ/underben, hvor en

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

OPERATION VED PLATFOD

OPERATION VED PLATFOD OPERATION VED PLATFOD Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 De indledende undersøgelser hos Capio CFR har vist, at du har platfod i en grad, som vi kan tilbyde at afhjælpe med operation. I det

Læs mere

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet)

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Formål Formålet med denne patientinformation er at give dig og dine pårørende oplysning og vejledning omkring amputationsforløbet.

Læs mere

2. korrektur. Hoftebrud. Opereret med søm og skruer

2. korrektur. Hoftebrud. Opereret med søm og skruer 2. korrektur Hoftebrud Opereret med søm og skruer Hensigten med denne pjece er, at give dig og dine pårørende information efter operation for hoftebrud. Indlæggelsen Indlæggelsestiden er meget individuel,

Læs mere

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation "Sår i Syd" Kompressionsstrømper Vejledning i brug af kompressionsstrømper Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet 2 Hvorfor kompressionsstrømper? Din

Læs mere

rosacea Oplysninger om et voksenproblem

rosacea Oplysninger om et voksenproblem rosacea Oplysninger om et voksenproblem 1 RosaceA er den medicinske betegnelse for en række hudsymptomer som oftest forekommer hos personer Over 30 år. (ikke at forveksle med akne) Cirka Symptomerne på

Læs mere

OPERATION FOR HAMMERTÆER

OPERATION FOR HAMMERTÆER OPERATION FOR HAMMERTÆER Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hammertæer i

Læs mere

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi

Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Forhøjet kolesterolindhold i blodet Dyslipidæmi Hvad er forhøjet kolesterolindhold i blodet? Det er ikke en sygdom i sig selv at have forhøjet kolesterolindhold i blodet. Kolesterol er et livsnødvendigt

Læs mere

ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE

ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE 1 ÅRLIG FODSTATUS FOR DIABETIKERE Dato:... Diabetestype: Diabetes konstateret år:...... Navn:... CPR-nummer:... Fodterapeut:..... De med farve og * markerede felter har betydning for beregningen af risikogruppen

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre.

På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. På vandretur og hvad så? En buket af gode råd til dig, der vil begynde at vandre. Dansk Vandrelaug Kultorvet 7, 1. 1175 København K Tlf. 3312 1165 ma.-fre. kl. 13-17 Fax 3313 1165 dvl@dvl.dk www.dvl.dk

Læs mere

Min diabetesdagbog. Livsstilsændring skridt for skridt. Få overblik over hverdagen. Din egen diabetesdagbog

Min diabetesdagbog. Livsstilsændring skridt for skridt. Få overblik over hverdagen. Din egen diabetesdagbog Min diabetesdagbog For at leve et godt liv med din diabetes, er det vigtigt, at du passer godt på dig selv. Ud over at tage din medicin, er der fire vigtige veje, du bør følge: Sund mad Fysisk aktivitet

Læs mere

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1

HOFTEALLOPLASTIK. Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 HOFTEALLOPLASTIK Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk 1 EFTER OPERATIONEN De seneste års forskning har vist, at effektiv smertebehandling, tidlig mobilisering

Læs mere

Parodontitis de løse tænders sygdom

Parodontitis de løse tænders sygdom Parodontitis de løse tænders sygdom Hvad er parodontitis? Parodontitis er infektion i den knogle, som tænderne sidder fast i. Parodontitis opstår ved ubehandlet betændelse i tandkødet i en længere periode.

Læs mere

Pas på dine tænder. ved kemoterapi

Pas på dine tænder. ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Pas på dine tænder ved kemoterapi Bevar din tandsundhed Forebyggelse og tandeftersyn Pleje af tandkød Huller i tænderne Slimhinder i mund og svælg Protese Tør i munden

Læs mere

Denne rive kan befri dig for trætte og tunge ben!

Denne rive kan befri dig for trætte og tunge ben! Denne rive kan befri dig for trætte og tunge ben! A.Vogel guide om hævelser og uro i benene Banebryder indenfor Naturlig helse - siden 1923 Denne rive befrier dig for trætte og tunge ben! Med den indsamlede

Læs mere

Små fødder. Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og. de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte,

Små fødder. Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og. de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte, BØRN & FØDDER Små fødder Børn er søde og har nogle dejlige, bløde, søde små fødder og de er værd at passe på. Børnenes fødder er så fine og perfekte, fordi de ikke er pakket ind i sko. Dette er de indtil

Læs mere

adventure GENEREL BESKRIVELSE TIL PAKKELISTE

adventure GENEREL BESKRIVELSE TIL PAKKELISTE adventure GENEREL BESKRIVELSE TIL PAKKELISTE Pandelampe Praktisk undertøj Vandresko/ støvle Gerne en lille let model med to til tre AAA batterier og LED pærer. Løbesko Der vil ofte indgå aktiviteter på

Læs mere

DISCUSPROLAPS PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.

DISCUSPROLAPS PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING. PATIENTINFORMATION DISCUSPROLAPS PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere