Am Kupfergraben 10, Berlin David Chipperfield

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Am Kupfergraben 10, Berlin David Chipperfield"

Transkript

1 Am Kupfergraben 10, Berlin David Chipperfield Søren Svare, Mathias Ruø, Rasmus Nielsen og Allan Døi Indledning. Berlins Contemporary Fine Arts galleri er placeret op ad Kupfergraben-kanalen hvorfra du kan kigge direkte til Lustgarten og museumsøen, som omgives af hhv. floden das Spree på den ene side, og kanalen die Kupfergraben på den anden, der løber som en afstikker til floden das Spree. Direkte oversat, betyder Kupfergraben kobbergrav, hvilket stammer fra et gammelt kobberstøberi, som lå på samme side som galleriet, og benyttede kanalens vand til at køle med. Meningen med bygningens udtryk var at bygge en moderne bygning, som passede ind i de omkringliggende bygningers arkitektur uden at kopiere dem. Som en del af bylandskabet, fletter den 4 etager høje bygning ind i den historiske kontekst, mens de store vinduer i facaden nærmest reflekterer byens puls og fletter godt ind med dens ubehandlede trærammer. fig Galleriet set fra gaden.

2 Måden hvorpå bygningen er sat ind i resten af konteksten. Bygningen Am Kupfergraben 10 ligger ved Museumøen i Berlins historiske centrum. Herfra har bygningen udsigt over Kupfergraben kanalen og Lustgarten. Hele området blev sønderbombet under 2. verdenskrig, men først i 1997 valgte man at restaurere bygningerne. Under opførelsen af bygningen skulle den leve op til nogle krav, da den skulle tilstøde eksisterende bygninger som lå på gaderne, Dorotheenstraße og Hinter dem Gießhaus. Bygningen skal repræsentere en moderne arkitektur, der stadig spiller sammen med de eksisterende bygninger og fastholder en dialog med fortiden. Med det arkitektoniske koncept arkitekteten har skabt, med en dialog mellem det moderne klassisk og den gamle historiske stil, er det lykkes flot. Den fire-etagers bygning er umiddelbart en kontrast til bybilledet, men sammenspiller stadig fint med de eksisterende bygninger af samme bygningshøjde. fig Her ses sammenbygningen på Am Kupfergraben. Selve murværket på facaden af bygningen, er blevet genopbygget med nogle af de sten, man fandt på området blandt ruinerne. Murværket er derefter pudset let op, så facaden ikke har synlige dilatationsfuger. På den måde er der skabt en flad men alligevel rustik overflade, hvor de rekonstitueret sten stadig kan ses. Resultatet af samspillet mellem denne fremgangsmåde med de forskellige formede mursten er en bygning, som ser mere homogen ud end en konventionel murstensbygning. Bygningen har fået den samme gyldne glød som den eksisterende bygning den er byggede sammen med på Hinter dem Gießhaus.

3 Kigger man på bygningen lægger man hurtigt mærke til de store vinduespartier, som skiftevis er forskudt på hver af de 5,5 meter høje etager. De store vinduespartier er fint monteret inde bag formuren, så ingen fuger er synlige. Designet af vinduesrammerne går igen i alle vinduespartierne, hvor høje sprosser af olieret træ, går fra top til bund og deler vinduet op i flere lige store glasafsnit. I træ sløjerne i vinduerammerne er ventilation indstalleret og det er mulighed for brugerne i bygningen for at åbne for frisk luft. Da vinduespartier er indtryk i facaden har man gemt samlingerne, der løber hele vejen rundt i kanten, oppe bagved væggen. De store vinduespartier er hermed med til at sinalere at bygningen ikke er isoleret for verden, men at bygningen med dens udstillinger er åben for alle. Hvis man kigger godt efter kan man se at arkitketen har arbejdet meget med at bygningen skulle sammenspille godt, mellem de to andre tilstødende eksisterende bygninger på hver side. Ved hver etageadskillelse på bygningen har man valgt at skulle følge, skiftevis, de eksisterende bygningers egne etageadskilleser. Denne etageadskilles er på bygningen afmærket med en hvid stibe hele vejen rundt om bygningen. Det får den ellers en meget moderne bygning til at smelte godt sammen med de 2 andre eksisterende bygninger, af ældre byggestil og historie. fig Murværket på facaden. fig Detalje med skjulte fuger omkring vinduer fig Detalje ved etageadskillelse

4 fig Billede fra atelier-rummet 1. sal. Dagslys Bygningen er bestående af fire etager, hvor en trappeopgang i siden af bygningen forbinder etagerne. Trappeopgangen er smal, virker meget massiv og bliver primært oplyst af dagslys i enderne. Når man går op af trappen har man ikke et overblik over trappens forløb, hvilket gør den hemmelighedsfuld. Man får følelsen af at det er en smal grotte man er i, hvor man går mod lyset. Trappeopgangen udskiller sig fra atelier- rummene ved at den er ufleksibel og forudbestemt. Ankomsten fra trapperne til de store rum foregår gennem en stor sort dør. Når denne er passeret, træder man ind i et stort rum, som virker meget overvældende på grund af størrelsen, men også på grund af lyset. Rummet er aflangt og de store vinduer som rummet er forsynet med, går fra gulv til loft, og er med til at give en følelse af, at ude og inde smelter sammen. En af grundene til at der er arbejdet meget med dagslyset i bygningen er at denne skal være meget fleksibel mht. funktionen af bygningen. I dag bliver bygningen primært brugt som atelier, men det er også muligt at bruge den som bolig, eller noget helt tredje. Rummene er udstyret med indvendige skodder, som kan køres til eller fra manuelt, et af gangen med et rundsving, alt efter hvor meget lys der ønskes i rummet. Sprosserne består af nogle hvidtonede plader, som er foldet sammen i tre lag. fig Billede fra trappeopgangen.

5 fig Billede fra atelier-rummet stuesal Når skodderne er foldet ud og dækker vindueshullet, har David Chipperfield valgt at der skal være en luftsprække på cirka en centimeter mellem pladerne. Dette er bevist gjort for at skabe en lyseffekt, så der aldrig rigtigt bliver helt mørkt i rummene, men at man bibeholder kontakten ud til, via lyslinjer som optegner vinduerne. Inde bag skodderne er der placeret et vindue, som kun kan åbnes når skodderne er kørt væk. En sjov lille effekt som er nøje planlagt. Vinduesglasset er transparent ud mod gaden, mens det er hvidtonet ud mod baggården. Dette gør at ens opmærksomhed bliver rettet mod gaden og ned på gulvet, hvor et lysmønster bliver projekteret ud på det glatte, rå betongulv. fig Tegningen her viser sigtelinjerne når man går op ad trappen.

6

7 fig Billede fra trappeopgangen. fig Billede fra trappeopgangen på 4. sal. fig Billede af de store vinduer med indvendige skodder. En detalje som jeg også vil fokusere på, er den udvendige solafskærmning. Det er en detalje som er svær at få øje på, da vinduesrammerne er placeret inde bag ved formuren, så der ingen synlige fuger er. Solafskærmningen består af en tekstildug, som enten kan være rullet helt op, eller helt ned. Grunden til dette er at bygningen skal have samme udtryk udefra som indefra, om afskærmningen er rullet for eller ej. Dugen er ca. 30 % lysgennemsigtig, så det stadig er muligt at kigge ud gennem vinduet når man befinder sig i rummet. Den udvendige solafskærmning ruller i en skinne som er fræset ind i vinduesrammen, dette gør at der er styr på afskærmningen når den enten rulles op eller ned. fig Detaljetegning af skodder. På øverste del af billedet ses skodderne indslået. På nederste billede ses skodderne når de er slået ud. I denne position kan et vinduer åbnes. fig Den udvendige solafskærmning kan svagt skimtes bag vinduesglasset.

8 Konstuktionens opbygning. Ved ankomst til bygningen får man et hurtigt indtryk af at bygningens ydervægge fungerer som bærende elementer i bygningen. Den massive facade er kun afbrudt af enkelte større vinduespartier som skal bringe dagslys ind i bygningen. I kontrast til de omkringliggende bygninger, hvor vinduerne er placeret jævnt i facaden, har arkitekten her valgt at samle vinduesarealet. Dette betyder også at kræfterne ikke bliver fordelt ligeligt ned igennem konstruktionen. Bagfacaden der vender ud mod en lukket gårdhave er lavet som et stort vinduesparti i træ og glas, hvilket betyder at denne i modsætning til facaden mod vejen ikke tager nogle bærende kræfter. Der fås derved en asymmetrisk bærende konstruktion. Denne asymmetri afspejler sig endnu engang når bygningen betragtes indefra. Når man bevæger sig rundt på en etage bliver man ikke afgrænset af lukkede rum som det opleves i mange traditionelle huse. I stedet er etagen opdelt af mere eller mindre fritstående vægge, som gør at man ikke føler sig afgrænset i samme grad. På den måde dannes der rumforløb som ikke pludselig får hold men i stedet indbyder betragteren, til at bevæge sig rundt om det næste hjørne. Når vinduerne er samlet i større partier er de med til at guide en rundt i lokalerne. Ligeledes bevæger man sig i trappeskakten rundt om et enkeltstående vægelement hvor lys fra vinduer igen guider dig videre til næste etage. fig Midterrum i atelier fig Midtervæg i atelier

9 På nedenstående illustration vises med tyk streg hvor de gennemgående bærende elementer er placeret. Her fås et tydeligt indtryk af at det som først antaget, ikke er facaden mod vejen der er den primært bærende. I stedet er det gennemgående vægge centralt og mod de opadstående bygninger, som hovedsageligt bærer konstruktionen. Illustrationen der ses fra det sydvestvendte hjørne viser hvor tilfældigt vinduespartierne er placeret. Dog er de alligevel placeret så de enkelte vægelementer er simpelt understøttet i enderne, af underetagens vægge. Betragtes konstruktionen fra den modsatte side træder de bærende vægge tydeligerer frem. Bort set fra den store glasfacade mod baggården er alle vægge er gennemgående. Arkitekten har valgt at flytte størstedelen af den bærende konstruktion fra frontfacaden, så han på den måde har fået frit spil til at placere vinduer og andre åbninger præcis som han gerne ville have dem. På den måde fig Øverste isometriske tegning viser den ikke bærende facade mod vejen. fig Nederste isometriske tegning viser den bærende facade mod baggården.

10 bliver det samtidig nemmere at tilpasse en ny moderne bygning til de omkringliggende. Et interessant aspekt i bygningen er at alle vægge inde er pudset op og malet hvide helt ned til ca. en cm over gulvoverfladen. Alle vægge ser på denne måde ikke bærende ud, men virker svævende. fig Billede taget fra baggården. fig Billede fra gangtrappen med vægdetalje.

11 Udsigt indefra bygningen. Galleriet Am Kupfergraben 10 har en af Berlins bedste adresser, centralt beliggende ud mod hhv. Hinter dem Giesshaus og Am Kupfergraben. Efter at være kommet ind gennem den store træ-dør og har smidt jakken i garderoben bliver man ledt op på de øvre etager af galleriet. På 1. sal starter udstillingen, og noget af det første man lægger mærke til er de store markante vinduespartier i rummet, som dels sørger for ordentligt dagslys i selve galleriet og dels skaber en urban helhed for bygningen, set udefra. Kigger man direkte ud af vinduet, ser man at galleriet ligger ved siden af bl.a. Tysklands historiske museum. Første og ældste del af museet ligger i det gamle Arsenalhus das Zeughaus fra 1695, som blev overgivet til det forenede Tyskland i 1990 af GDR, kort tid efter murens fald. Førhen havde bygningen huset bl.a. Vesttysklands historiske museum für Deutsche Geschichte. Bygningen er den ældste på gaden Unter den Linden, og udtrykker tydeligt 1600-tallets fascination af barokken, med sin meget dramatiske karakter, store søjler og skulpturer blandt andre. Anden og nyeste del af museet ligger bag ved Arsenalhuset, og kan ses direkte fra galleriet. Det er tegnet af den kinesiske arkitekt L.M. Pei, som bl.a. andet også står bag udbygningen af Louvre, og den noget anderledes indgang dertil - Den Store Pyramide. Bygningerne er sammenføjet af en stor glasgang, med markante sorte sprosser. Som det kan ses på figur 1.12, er den nye museumsdel holdt i samme lyse farve, som Arsenalhuset er opført i. Dette valg af farveudtryk, giver på trods af den nye dels modernistiske og enkle udtryk, en sammenførlighed mellem de to bygningers aldersskel, og en genkendelighed i at kunne gennemskue de to bygningers fælles funktion. Stiller man sig midt for vinduespartiet i galleriet og skuer mod venstre, kan man i baggrunden se en flot stor kuppel med irret kobbertag, og et spirlignende krucifiks på toppen. Denne kuppel tilhører Berlins domkirke eller der Berliner Dom. fig Udsigten mod gaden fra atelieret på 1. sal.

12 fig Atelieret på 1. sal. Når man kigger ud af vinduer kan man lige skimte Berlins domkirke. Kirken, som er en protestantisk kirke står på das Spree Insel, alment kendt som museumsøen, der ligger midt i das Spree. Kirken har rødder tilbage til 1465, da st. Erasmus Chapel byggede katedralen ved siden af det daværende Preussens kongehus. I 1860 besluttede den preussiske konge og tyske kejser Wilhelm den anden, at bygge den nuværende domkirke på samme sted som den daværende kirke, og gav derfor arkitekt Julius Raschdorff til opgave at tegne og opføre denne i italiensk høj-renæssancestil, der stod færdig i Facaden er holdt i lys sandsten, mens taget er kobberbelagt, for at opnå det elegante grønne udtryk som var meget benyttet i den sene renæssance. Selve kirken består af hovedskibet med en stor centerkuppel, og 4 mindre kupler tilhørende 4 fløjtårne. Hvert år i oktober, afholds Lysenes Festival - the Festival of Light, som forløber over 12 aftener. Denne festival oplyser forskellige bygninger og monumenter i Berlin hvor en af disse er selve domkirken. Hver aften bliver kirken her indhyllet i forskellige lys-sammensætninger og projektion af forskellige motiver og teksturer, hvilket fremhæver kirkens konturer og elementer, og giver hele bygningen et meget overvældende og forfriskende udtryk, sammenlignet med dets ellers meget traditionelle og nærmest barokke udseende.

13 Bliver man stående og kigger bagved domkirken, man kan svagt ane Berlins Fjernsynstårn - Berliner Fernsehturm, som er beliggende på Alexanderplatz i centrum af Berlin, og som foruden Brandenburger Tor anses for at være et af Berlins varemærker. Fjernsynstårnet, som blev opført mellem 1965 og 1969 af det gamle DDR, var et symbol på det daværende Østberlin, samtidig med at det var en ret synlig påmindelse for vestberlinerne om Østberlin. På 2. sal i galleriet, kan man ud gennem det østvendte vinduesparti se direkte hen på Bodenmuseum, hvilket ligger på modsatte bred af Kupfergraben, lige til venstre for broen. Museet, ligger ligeledes på museumsøen, og ligesom domkirken var det den daværende kejser Wilhelm den anden der fik den opført i 1904, med Ernst von Ihne som arkitekt. Museet som huser udstillinger med bl.a. skulpturer og kunst fra middelalderen og op til det 18. århundrede, en af Nordeuropas største møntsamlinger og en eksklusiv udstilling med byzantinsk kunst er endnu et at Berlins flotte eksemplarer af barokke bygningsværker, med flotte skulpturer, store usmykkede søjler og marmorlignende facadebeklædning. Går man tilbage til trappen kan man indadtil se den lille baggård, som galleriet deler med de opadliggende bygninger. Gården er afgrænset af et kedeligt hegn, som passer godt til resten af den kedelige og lidt trist gård, der næsten udelukkende benyttes til opbevaring af diverse materialer og lignende. fig Vinduesparti i trappeopgangen. Man kigger her ud til baggården.

14 Litteraturhenvisning: 1 Architecture and Urbanism (nr. 480), japansk arkitektur-magasin, s El croquis (nr. 150), spansk arkitektur-magasin, s Illustrationer: 1.01, , , , , : egne fotos 1.09, 1.13, : Egne illustrationer 1.02, 1.05, 1.19: Architecture and Urbanism (nr. 480), japansk arkitektur-magasin

Sorø Kunstmuseum. Byens Netværk 15.06.12 Tekst: Mathilde Schjerning Foto: Nanna Jardorf

Sorø Kunstmuseum. Byens Netværk 15.06.12 Tekst: Mathilde Schjerning Foto: Nanna Jardorf Sorø Kunstmuseum Byens Netværk 15.06.12 Tekst: Mathilde Schjerning Foto: Nanna Jardorf På en flot sommerdag i juni drager Byens Netværk af sted til Sorø for at besøge Sorø Kunstmuseum, der for nylig har

Læs mere

Det klassiske i det moderne

Det klassiske i det moderne Det klassiske i det moderne Nedenstående illustration viser entasis forslag til infi ll i Åbenrå 16. Husene i Åbenrå er klassisk udformede med facader opbygget i en fast rytme med pille-vindue-pille. Infi

Læs mere

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt oplev Koldinghus Mødet mellem nyt og gammelt Kæmpetårnet Kirkesalen Riddersalen Bibliotekssalen Christian 3.s Kapel Ruinsalen Facade med moderne træbeklædning Det nye trappetårn INDGANG Kæmpetårnet De

Læs mere

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene.

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene. Bilag 2 I det følgende er vist en lang række eksempler på gode og dårlige facader, skilte, byinventar med mere. Alle eksemplerne på siderne 2-3 2-12 stammer fra Nørregade, mens de efterfølgende stammer

Læs mere

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 Riis Rejsers reference: STK1112212 Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 I fortsættelse af behagelig samtale glæder det os at kunne præsentere følgende forslag til jeres rejse: Op mod jul er Berlin altid

Læs mere

Tage Lyneborg Tegnestue

Tage Lyneborg Tegnestue Tage Lyneborg Tegnestue St. Annæ Plads 7 1250 København K tlf. 33 15 29 18 fax. 33 15 29 08 e-mail: lyneborg@pc.dk SE: 76 865 213 bank: Nordea 2102 8420107898 Fremtidens Foreningshus 1 Facade mod syd 1:200

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R FREDERIKSBERG ALLÉ 104 FREDERIKSBERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: Besigtiget af: Journalnummer: 16.12.2013 Sidse Martens Gudmand-Høyer 2013-7.82.07/147-0001 Kommune: Adresse:

Læs mere

F O R S L A G T I L N Y T K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P. Nyt Kirke- og kulturhus i Vinderup. Perspektiv set fra syd-vest

F O R S L A G T I L N Y T K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P. Nyt Kirke- og kulturhus i Vinderup. Perspektiv set fra syd-vest F O R S L A G T I L N Y T K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P Perspektiv set fra syd-vest N Y T K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P - Denne skitsemappe indeholder et forslag

Læs mere

Fasanparken. Lækre familieboliger i Ishøj. Afdeling 950-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon 7012 1310

Fasanparken. Lækre familieboliger i Ishøj. Afdeling 950-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon 7012 1310 Fasanparken Lækre familieboliger i Ishøj 62 boliger med gode udearealer, parkeringsmuligheder og fælleshus Afdeling 950-0 Lejerbo Køge Bugt Udlejningsteam Syd Gammel Køge Landevej 26 2500 Valby Telefon

Læs mere

NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning

NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling 17. april 2018 Sagsnr. 2018-0106126 NABOORIENTERING Ombygning af den bevaringsværdige Administrationsbygning Dokumentnr. 2018-0106126-2

Læs mere

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs LUFTFOTO SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen Gynge Slack-line

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Kunstsilo Kristiansand - Plads til kultur

Kunstsilo Kristiansand - Plads til kultur Kunstsilo Kristiansand - Kunstsiloen er Kristiansands nye varemærke. Den er transformeret og iscenesat i samhørighed med en ny bydel omkring et kulturtorv. Siloen har stor betydning for forståelsen af

Læs mere

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 4.7 Kvarteret ved Ellebjerg Skole Stedet Kulturmiljøet omfatter boligområde, haveforening, skole og kirke.

Læs mere

Træhuse. den sunde og smukke bolig. Familieboliger

Træhuse. den sunde og smukke bolig. Familieboliger Træhuse den sunde og smukke bolig Familieboliger & Sven-Erik Nielsen Arkitekt og ejer af A&W Perspektiva Erfaring og god rådgivning Hos A&W Perspektiva har vi specialiseret os i træ huse. For et træhus

Læs mere

Forskertorvet: Belægningen foran bygning føres videre ind i bygningens gulv og er som et bånd af rektangulære fliser, der kører udefra og videre ind i huset og ud igen, som en ide om en strøm gennem forskertorvet.

Læs mere

Lade ved Sostrup Slot

Lade ved Sostrup Slot Arkitekttegnestue KalmarKastanje Sostrup Slot ligger i Gjerrild Sogn i Norddjurs Kommune. Hovedbygningen er opført i 1599-1606. Pejlemærker for brugerforeninger til Sostrupladen kunne være: Borgerforening

Læs mere

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet DTU-Compute Institut for Matematik & Computer Science Danmarks Teknisk Universitet Danmarks Teknisk Universitet (DTU) Lyngby Campus På DTU nord for København har Christensen & Co arkitekter skabt en ny

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

Når du skal fjerne en væg

Når du skal fjerne en væg Når du skal fjerne en væg Der skal både undersøgelser og ofte beregninger til, før du må fjerne en væg Før du fjerner en væg er det altid en god idé at rådføre dig med en bygningskyndig. Mange af væggene

Læs mere

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/773-0001 Kommune: Morsø Kommune Adresse: Munkegade 22,

Læs mere

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012

Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Rapport fra bygningsarkæologisk undersøgelse i Dreslette Kirke d. 11. juni 2012 Dreslette Kirke, Båg hrd., Odense amt. Stednr. 8.02.04 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012 J.nr.

Læs mere

Kochsvej 7 Kochsvej 7, 1812 Frederiksberg C Matr.nr. 62æ, Frederiksberg 1 : Fremtidige forhold Note & Matrikelkort DKR (26)3.

Kochsvej 7 Kochsvej 7, 1812 Frederiksberg C Matr.nr. 62æ, Frederiksberg 1 : Fremtidige forhold Note & Matrikelkort DKR (26)3. Lokalplan: 105 Bevaringsværdi: 4 Note: Facade, snit og plangrundlag er optegnet med scannede eksist. tegninger som grundlag. Facadens geometri er korrigeret iht. digitale opmålinger. lle mål i mm. Murværk:

Læs mere

Udarbejdet af: Kasper Woetmann Sahl. HTX 1. Y Silkeborg tekniske Gymnasium. Udarbejdet i Tidsperioden: 8. november til 20.

Udarbejdet af: Kasper Woetmann Sahl. HTX 1. Y Silkeborg tekniske Gymnasium. Udarbejdet i Tidsperioden: 8. november til 20. Udarbejdet af: HTX 1. Y Silkeborg tekniske Gymnasium Udarbejdet i Tidsperioden: 8. november til 20. december 2006 Udarbejdet med udgangspunkt i faget: Design Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Seehotel Brandenburg. Tag på miniferie i naturskønne omgivelser ved Brandenburg an der Havel. Seehotel Brandenburg. Hotellet

Seehotel Brandenburg. Tag på miniferie i naturskønne omgivelser ved Brandenburg an der Havel. Seehotel Brandenburg. Hotellet Seehotel Brandenburg Hotellet ligger i naturskønne omgivelser 15 minutter fra den hyggelige by Brandenburg an der Havel og ca. 50 km vest for Potsdam nær Berlin. I de smukke omgivelser kan I blandt andet

Læs mere

Louisiana DET ARABISKE NU

Louisiana DET ARABISKE NU Louisiana DET ARABISKE NU Tekst: Dorthe Bendtsen, arkitekt MAA og journalist DJ Foto: Mathilde Schjerning Byens Netværk har været en tur i Arabien. Eller i hvert fald noget der ligner! D. 6. marts var

Læs mere

Nyt markant byggeri i Randers midtby

Nyt markant byggeri i Randers midtby Situationsplan Den eksisterende ejendom nedbrydes til fordel for en ny og mere markant bygning. Bygning I forbindelse med opførelsen af bygningen udføres den nye vej til det bagvedliggende område i henhold

Læs mere

POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S. info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74

POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S. info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74 Skyen POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74 2 Skitseforslag byggefelt 1C// Aalborg Godsbaneareal // 21.12.212 // POLYFORM Arkitekter

Læs mere

Bibliotek SDU Udsmykning af Kirstine Vaaben. Projektbeskrivelse: Arkitekturen

Bibliotek SDU Udsmykning af Kirstine Vaaben. Projektbeskrivelse: Arkitekturen Bibliotek SDU 2012 Udsmykning af Kirstine Vaaben Projektbeskrivelse: Arkitekturen De rum, som udsmykningen tager udgangspunkt i, er dels den eksisterende lounge i det nuværende bibliotek på SDU og bygning

Læs mere

Forslag til indretning af tag-etage i. Skanderborg Aktivitetscenter afdeling Sølund.

Forslag til indretning af tag-etage i. Skanderborg Aktivitetscenter afdeling Sølund. Forslag til indretning af tag-etage i Skanderborg Aktivitetscenter afdeling Sølund. v. arkitekter cand. arch. Trine og Kåre Birk 04.09.2011 Nuværende etageplan Nuværende indretning Problemformulering Tagetagen

Læs mere

Unikaplan. - 2 plan serien

Unikaplan. - 2 plan serien Unikaplan - 2 plan serien 84 Skråner jeres byggegrund? - Så er løsningen her: UnikaPlan serien 2 plan for indbygning til skrånende grunde er et spændende bekendtskab. Den moderne arkitektur står i stærk

Læs mere

BESKRIVELSE BYGNING 2 København d. 12. marts 2014 Vedrørende: Jægersborg Kaserne Generel beskrivelse af byggearbejder i Bygning 2 Tag/Tagetage: Tagbelægningen er eksisterende vingeteglsten som eftergås

Læs mere

Team OPP-Randers Sygehus, P-hus. Regionshospitalet i Randers Parkeringsfaciliteter S. 1

Team OPP-Randers Sygehus, P-hus. Regionshospitalet i Randers Parkeringsfaciliteter S. 1 S. 1 PARKERING PÅ TERRÆN UD IND PARKERING PÅ TERRÆN _MÅLSÆTNING ÅBENHED Det nye parkeringshus for skal være rummelig med god plads og med et godt overblik, så bygningen kommer til at fremstå som et attraktivt

Læs mere

BGB DESIGN GLASVÆGGE

BGB DESIGN GLASVÆGGE FLEKSIBLE GLASVÆGGE BGB DESIGN GLASVÆGGE GLASVÆGGE DESIGNET TIL DIT BEHOV - BGB DESIGN GLASVÆGGE Indvendige glasvægge er uundværlige i et moderne kontorbyggeri, og skaber et lyst, luftigt og åbent arbejdsmiljø

Læs mere

Skt. Peders kirke - kalkmalerier

Skt. Peders kirke - kalkmalerier Skt. Peders kirke - kalkmalerier Fire synlige kalkmalerier en kort præsentation Fundet i forbindelse med restaurering af kirkens hvidkalkede vægge i 2016. Under arbejdet med afrensning af et par tynde

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 28.06.2020 02.07.2020 3.395,- Højdepunkter Brandenburger Tor De store boulevarder Det gamle Østberlin Mulighed for besøg og middag i Rigsdagskuplen

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 26.07.2020 30.07.2020 3.195,- Højdepunkter Brandenburger Tor De store boulevarder Det gamle Østberlin Mulighed for besøg og middag i Rigsdagskuplen

Læs mere

Ørum Torv. Afdeling 713 Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 29. marts 2012

Ørum Torv. Afdeling 713 Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 29. marts 2012 Ørum Torv Afdeling 713 Udlejningsprospekt KPF Arkitekter AS 29. marts 2012 s 2 Ørum Torv Skole Randers Viborg Ørum Torv Ørum Torv Boligselskabet Sct. Jørgen har udviklet Ørum Torv med hensigten om at skabe

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KANALBETJENTHUSENE VED LENDRUP VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 25.05.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/820-0001 Kommune:

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R STORE POTTERGADE 9 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.05.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse:

Læs mere

Et menneskeligt hus. Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum.

Et menneskeligt hus. Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum. Et menneskeligt hus Det nye Center for Kræft og Sundhed København sætter mennesket i centrum. n Af Marie Leth Rasmussen n Fotos: Adam Mørk Midt imellem Nørrebros karrébygninger, tæt på Rigshospitalets

Læs mere

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm,

Byg din fladskærm. ind i væggen. Flot ser den ud, den nye fladskærm, Byg din fladskærm ind i væggen Lad dit fladskærms-tv sidde helt i plan med væggen, og skjul samtidig alle ledninger fra tv et til spillemaskiner, optagere og stikkontakt. lot ser den ud, den nye fladskærm,

Læs mere

TERMOGRAFIRAPPORT. Udarbejdet for: Boligforening Vesterport Abildgårdsvej Frederikshavn

TERMOGRAFIRAPPORT. Udarbejdet for: Boligforening Vesterport Abildgårdsvej Frederikshavn TERMOGRAFIRAPPORT Udarbejdet for: Boligforening Vesterport Abildgårdsvej 35 9900 Frederikshavn Undersøgelsessted: Afd. 4, Mølleparken, 9900 Frederikshavn Dato for undersøgelse 21.12.2009, 14 og 20.01.2010

Læs mere

Termografisk inspektion af bygning

Termografisk inspektion af bygning Termografisk inspektion af bygning Bygnings data: Inde temperatur målt i bygning ved opstart: Ca. 22 C Ude temperatur: Målt til ca. 10 C Temperatur differences inde - ude Δt 12 C Type af bygning: Nyt indgangsparti

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Kongens Tisted Kirke, Gislum Herred, Aalborg Amt, d. 21. juli og 5. august 2009. J. 549/2009 Stednr. 12.02.08 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 25. november

Læs mere

(Bolig 14) 11.11.2014

(Bolig 14) 11.11.2014 Plan, Kælder Mål 1:100 Plan, Stueetage Mål 1:100 Plan, 1. Sal Mål 1:100 Tværsnit, Princip Mål 1:100 Facade mod nord Mål 1:200 Facade mod syd Mål 1:200 Facade mod øst Mål 1:100 Facade mod vest Mål 1:100

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 07.11.2019 10.11.2019 2.395,- Højdepunkter Festivitas i anledning af 30 års dagen for Murens fald Vi guider dig hen til de store steder.

Læs mere

LEMVIG MUSEUM. Tegn. nr.: Side 0. Sag: Om- og tilbygning. Tegn. nr.: Side 0. Checker. Kontr.: 06-12-12. Int.:

LEMVIG MUSEUM. Tegn. nr.: Side 0. Sag: Om- og tilbygning. Tegn. nr.: Side 0. Checker. Kontr.: 06-12-12. Int.: Side 0 LEMVIG MUSEUM Til- og ombygningen skal sikre adgang for alle til hele museet og øge kvaliteten af oplevelsen og omfatter: Nyt indgangsparti Ny butik/cafe - med glaspartier mod haven Nyt elevatortårn

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Husbygning til modelbanen.

Husbygning til modelbanen. Husbygning til modelbanen. I de sidste par år har jeg, som nogle nok har opdaget, bygget en del huse til modelbanen, primært Langå og udstillingsanlægget. De fleste af husene er placeret op af bagvæggen

Læs mere

Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen

Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen Dødningebakken 33, 9990 Skagen, Ejerlav Starholm, Matrikel 3n - Ejendom 178705 Februar 2011 1 Disponering og arkitektoniske ideer Huset har to udtryk

Læs mere

en hjemmeside, et netblad, en mailruppe og en blog

en hjemmeside, et netblad, en mailruppe og en blog enhjemmeside,etnetblad, enmailruppeogenblog Bagenhvertilfreds modeljernbanemandstår entålmodigkvinde. Enmor,ensøster,en veninde,enkæreste,en koneellerendatter MBPnetbladnr.27,vinter2010 Tidligeredobbelthus,hvordetenehuserrevetnedfornylig.

Læs mere

På tur i Berlin. Fantastiske Eastside Gallery Højborg for arkitektur De små vidundere Lys i mørket

På tur i Berlin. Fantastiske Eastside Gallery Højborg for arkitektur De små vidundere Lys i mørket På tur i Berlin Fantastiske Eastside Gallery Højborg for arkitektur De små vidundere Lys i mørket Indhold Højborg for arkitektur 4 Et rent lærred 4 Berliner Dom 6 Guld og ædelstene 6 Bygningen der ikke

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

Hotel-Pension Bregenz

Hotel-Pension Bregenz Hotel-Pension Bregenz Hotel-Pension Bregenz er et fint mellemklasse hotel med den perfekte beliggenhed i Berlin lige ved Kurfürstendamm. Introduktion I centrum af Berlin finder i dette gode mellemklassehotel.

Læs mere

Å B O U L E V A R D E N 5 3 Om og nybygning af eks. etageejendom

Å B O U L E V A R D E N 5 3 Om og nybygning af eks. etageejendom Om og nybygning af eks. etageejendom EKSISTERENDE FORHOLD - PLACERING ADRESSE Åboulevarden 52 1960 Frederiksberg C Matr. nr. 18 b af Frederiksberg BYGHERRE Ejer: 53 ApS H.C. Ørstedsvej 27 Lejl. 27 1879

Læs mere

K L O S T E R V E J I R Y

K L O S T E R V E J I R Y K L O S T E R V E J I R Y DATO: 18.08.2008 NORD Vision Den gennemgående vision i forslaget er en konkretisering af de retningslinier, der beskrives i»helhedsplan for Ry«. Banebåndets omdannelse fra barriere

Læs mere

Estate Facadedesign. Side 1. Indhold:

Estate Facadedesign. Side 1. Indhold: Side 1 Indhold: Facadedesign generelt.................side 2 Navnetrækket.......................Side 3 Udhængsskilte.......................Side 4 Enkeltsidede skilte....................side 5 Facadevarianter......................Side

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

FREYAS KVARTER. Udsmyknigsforslag. quasiartkkart

FREYAS KVARTER. Udsmyknigsforslag. quasiartkkart FREYAS KVARTER Udsmyknigsforslag quasiartkkart Kunstnerisk Udsmykning - Freyas Kvarter Udsmykningsforslaget tager udgangspunkt i ønsket om at promenaden skal blive det daglige mødested og opholdssted i

Læs mere

Glaspyramide over Minibyen

Glaspyramide over Minibyen Glaspyramide over Minibyen Ankomst til Minibyen fra rundkørsel Situationsplan Stedets omgivelser Villavejen Havnen og Museet Havnen Minibyen Vikingeskibsmuseet Vikingeskibene Byparken Roskilde Domkirke

Læs mere

CERESVEJ 19. enfamiliehus

CERESVEJ 19. enfamiliehus CERESVEJ 19 enfamiliehus Den eksisterende villa har ingen hoveddør ud til vej, men en nedkørsel til carport og høje mørke kældervinduer. Vinduerne er 70 er lavformats ruder og teglen er industriel i sit

Læs mere

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel 744 km fra Erholungspark Camping til Chiemsee Camping nær den Østriske grænse Dagens kørsel:

Læs mere

Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP

Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP Region Hovedstaden Nye anlæg for affald, regn og spildevand på Glostrup Hospital som OPP Appendiks 1.12 Helbredsgreb Glostrup Hospital 01.02.2012 Helhedsgreb for Glostrup hospital 01.02.2012 msel0015 Byggeafdelingen

Læs mere

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD Nyhavns huse står på nordsiden af kanalen, side om side med den kendte smalle, lodrette takt, med forskellige højder og farver. Her

Læs mere

Ejendommen Tempelvej 7, 4390 Vipperød, Arnakke.

Ejendommen Tempelvej 7, 4390 Vipperød, Arnakke. Ejendommen Tempelvej 7, 4390 Vipperød, Arnakke. Ejendommen blev købt og restaureret i 1996 og frem til 2000. Arkitekter fra Frilands- og Nationalmuseet udarbejdede restaureringstegningerne af ejendommen,

Læs mere

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering Arkitektskolen

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering Arkitektskolen Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler Optagelsesprøve 2015 : lørdag den 30.05.2015 kl. 13-17 Opgave 2: Beboerne i Ersilia Optagelsesprøve 2015 : lørdag den 30.05.2015 kl. 13-17 Opgave 2: Beboerne i

Læs mere

Forlænget weekend i Rom

Forlænget weekend i Rom Forlænget weekend i Rom fra den 12. maj til 17. maj 2005 Piazza Bolonga 6, 1. sal. 3 stop med metroen fra centralstationen. Busrute 62 s endestation. Den kørte igennem byen og endte ved Petersk irken.

Læs mere

F O R S L A G T I L K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P. Vinderup Kirke- og kulturhus - rev.1d3. Perspektiv set fra syd-vest

F O R S L A G T I L K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P. Vinderup Kirke- og kulturhus - rev.1d3. Perspektiv set fra syd-vest F O R S L A G T I L K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P Perspektiv set fra syd-vest K I R K E - O G K U L T U R H U S I V I N D E R U P NORD - Nyt Kirke- og Kulturhus - KIRKEHAVE m. bålsted,

Læs mere

DEN GRØNNE AMBASSADE - 15346

DEN GRØNNE AMBASSADE - 15346 DEN GRØNNE AMBASSADE - DEN GRØNNE AMBASSADE Den grønne ambassade er en fortælling om Bispetorv i Aarhus. Selvom projektet måtte opnå stor succes og flyttes andetsteds, så vil det fortsat bære historien

Læs mere

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia Fredericia kommune Gothersgade 7000 Fredericia Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d. 03.12.18 Sag: Dalegade 34 7000 Fredericia Generelt til indsigelserne: Min eneste interesse er at skabe et

Læs mere

Facadespecifikation v. 4.4, 2011-10-28 MAB

Facadespecifikation v. 4.4, 2011-10-28 MAB Facadespecifikation v. 4.4, 2011-10-28 MAB Nr. Delopgave Besluttet specifikation fra byggegruppen JBS_Tilbud Inkl Moms Bemærkning Dobbeltdør, ca. 2 m i bredden. Glaspartier på hver side. Træ/alu konstruktion,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KRUDTTÅRN ENHJØRNINGENS BASTION KØBENHAVNS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 29. juli 2014 Besigtiget af: Københavns Ejendomme, Rikke Tønnes Journalnummer: 2010-7.82.07/101-0001

Læs mere

Bevar vinduerne. www.bygningskultur.dk/vinduer

Bevar vinduerne. www.bygningskultur.dk/vinduer Bevar vinduerne Hjemmeside viser vej www.bygningskultur.dk/vinduer www.bygningskultur.dk/vinduer Et nyt tema om vedligehold af vinduer giver gode oplysninger til bygningsejere og -administratorer Se en

Læs mere

CASE. Lavenergivilla Unik arkitektonisk privatvilla, Danmark

CASE. Lavenergivilla Unik arkitektonisk privatvilla, Danmark CASE Lavenergivilla Unik arkitektonisk privatvilla, Danmark Arkitekt/ designer: STUDIOBAKI LAVENERGIHUS MED FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED Villaen i København er opbygget af færdige, præfabrikerede skræddersyede

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag Emne Spørgsmål Svar Inhomogene lag Hvordan beregner man et inhomogent materialelag, som indeholder et "Ikke ventileret hulrum" hvor 20 % er bjælke og 80 % et ikke ventileret hulrum. Beregningen af R-værdien

Læs mere

ANALYSE: LYS GRUPPE

ANALYSE: LYS GRUPPE Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Lys i lejligheder... 3 2.1 Placering, orientering & indretning... 3 2.2 Valg af lysåbninger og glasareal... 4 2.2.1 Vinduesareal for alrum:... 4 2.2.2 Vinduesareal

Læs mere

STUDIEBOLIGER. Teglholmsgade, København. Københavns Kommune COWI, Kort og data er vejledende.

STUDIEBOLIGER. Teglholmsgade, København. Københavns Kommune COWI, Kort og data er vejledende. STUDIEBOLIGER Teglholmsgade, København Københavns Kommune COWI, Kort og data er vejledende. BESKRIVELSE Projektet omfatter 100 studieboliger som udbydes som ejerboliger. Bygningen placeres i det udlagte

Læs mere

Kontordomicil 420 m 2. OLAV de LINDE. - til leje... Centralt placeret ved Bazar Fyn. Thrige-Firkanten Edisonsvej 20 5000 Odense C

Kontordomicil 420 m 2. OLAV de LINDE. - til leje... Centralt placeret ved Bazar Fyn. Thrige-Firkanten Edisonsvej 20 5000 Odense C - til leje... Kontordomicil 420 m 2 Thrige-Firkanten Edisonsvej 20 5000 Odense C Centralt placeret ved Bazar Fyn Et af byens mest eksklusive og inspirerende kontorlejemål - der bare skal ses! Fantastiske

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 22, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Maison Glissade Blue Mountains, Ontario, Canada

Maison Glissade Blue Mountains, Ontario, Canada CASE LOKATION:. Arkitekt/ designer: AKB atelier kastelic buffey. Et elegant tilflugtssted i åbne plan er skabt i Arkitektfirmaet Atelier Kastelic Buffey i Toronto har designet et elegant dette to-etagers

Læs mere

2. TEMAGRUPPEMØDE BOLIG

2. TEMAGRUPPEMØDE BOLIG REOVERIG AF GÅRDHUSEE ALBERTSLUD VEST 2. TEMAGRUPPEMØDE BOLIG IDRETIG IPUT FRA SIDSTE MØDE: MED Stor fleksibilitet Valgmuligheder for den enkelte Overblik langs facaden Valgfrihed til indretning af køkken

Læs mere

Lejemål i størrelser fra 161 til 1.845 m 2

Lejemål i størrelser fra 161 til 1.845 m 2 - til leje... Kontor undervisning etc. P. Hiort-Lorenzens Vej 2 8000 Århus C Lejemål i størrelser fra 161 til 1.845 m 2 Meget velegnet til f.eks. kontor- eller undervisningsformål Attraktiv beliggenhed

Læs mere

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012

Hyggehuset. Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Hyggehuset Amanda Bjerregaard Jørgensen Stavnsholtskolen 9.B, Farum Fra 19/10-2012 til 23/10-2012 Indhold Idéen bag sommerhuset...3 Placering på grunden...4 Husets udformning...5 Materialer/Inspiration...6

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

CLAIR OBSCUR. En leg med vinterlys og sommermørke

CLAIR OBSCUR. En leg med vinterlys og sommermørke CLAIR OBSCUR En leg med vinterlys og sommermørke Pavillonen tager afsæt i tidens gang, årets cyklus og materialernes rejse. Sollyset og det levende billede af haven lukkes ind om dagen. Træet måler sæsonskift

Læs mere

PLAN + OPSTALTER 1:100

PLAN + OPSTALTER 1:100 INTRO: Pavillonen er den første i en serie på tre pavilloner, med hver deres unikke tema, som skal opføres i Gl. Holtegaards bakokhave de næste tre år. Temaet for denne pavillon er Orangeri. Beskæftigelsen

Læs mere

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG

DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG DEN GAMLE RÅDSTUE SANDVIG Russisk graffiti 1945 Hvad Rådstuens gulve, vinduer og vægge gemte/gemmer NIELS-HOLGER LARSEN 2012 Undersøgelser under restaureringen 2008-2009 Ved restaureringerne i 2008-2009

Læs mere

K I R S E B Æ R H AV E N I LY S T R U P

K I R S E B Æ R H AV E N I LY S T R U P K I R S E B Æ R H AV E N I LY S T R U P KIRSEBÆRHAVEN I LYSTRUP OMBYGNING + RENOVERING GPP ARKITEKTER OKTOBER 2009 KIRSEBÆRHAVEN I LYSTRUP Kirsebærhaven er kollegieboliger fra 1988 i en bebyggelse som

Læs mere

Harresøvej 15 7323 Give Tlf.: 4055 4550 Fax: 7573 0407 e-mail: mail@lillelundhuse.dk www.lillelundhuse.dk

Harresøvej 15 7323 Give Tlf.: 4055 4550 Fax: 7573 0407 e-mail: mail@lillelundhuse.dk www.lillelundhuse.dk MedByg MedByg kan i princippet foregå i alle vores huse. Alt, der bygges i samarbejde med os, er individuelt. Prisen på et individuelt hus er naturligvis også lidt højere, men der er mange forhold, der

Læs mere

SAVE registrering Faxe Ladeplads Klinteby 2

SAVE registrering Faxe Ladeplads Klinteby 2 SAVE registrering Faxe Ladeplads Klinteby 2 Arkitektonisk 3 Tilstand 3 Ejendomsnr.: 3510059974 Matrikelnr.: 4ce Adresse: Klinteby 2 Byggeår: 1987-88 Huset indgår i en gruppe arkitektonisk, nært beslægtede

Læs mere

Fag: Kommunikation & IT Skrevet af: Natacha Fri s Emne: Designmanual Afleveret d. 09-12- 2011 Designmanual

Fag: Kommunikation & IT Skrevet af: Natacha Fri s Emne: Designmanual Afleveret d. 09-12- 2011 Designmanual Designmanual Celf s logo: Jeg har valgt at designe mit logo for celf således: Jeg har valgt bogstaverne N E G, som så står for Nakskov Erhvervs Gymnasium. Men Det store N kan også bruges til Nykøbing Erhvervs

Læs mere

kvalitet til tiden siden1927

kvalitet til tiden siden1927 rulff Gje kvalitet til tiden siden1927 Gjerulff Velkommen til Gjerulff A/S Gjerulff A/S er et gammelt, velrenommeret og solidt Silkeborgfirma, der har leveret... Kvalitet til tiden lige siden starten i

Læs mere

Note: Murværk: Døre Dørtype (D220VU og D320VU) Farve Altaner Mod gård Bund (SB130) mod gade: Bund (SB130) Gulvbelægning (AG230)

Note: Murværk: Døre Dørtype (D220VU og D320VU) Farve Altaner Mod gård Bund (SB130) mod gade: Bund (SB130) Gulvbelægning (AG230) Note: Lokalplan: 189 Save værdi: 4 Facade, snit og plangrundlag er optegnet med scannede eksist. tegninger som grundlag. Facadens geometri er korrigeret iht. digitale opmålinger. lle mål i mm. Murværk:

Læs mere

Inspirationskatalog. Vores vinduer er dansk håndværk med god energi

Inspirationskatalog. Vores vinduer er dansk håndværk med god energi Inspirationskatalog Vores vinduer er dansk håndværk med god energi Vi har gjort det nemt at vælge. Luk selv op og kig... Når man skal vælge nye døre og vinduer til sit hus, er det vigtig, at man gør det

Læs mere