Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene"

Transkript

1 Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig af størrelse og geografi. Det stiller krav om, at erhvervshusene målretter tilbud. Særligt ses et behov for mere direkte henvendelse til virksomheder med op til 20 ansatte. Men der er også mange fællesstræk i virksomhedernes efterspørgsel, viser DI s kortlægning. Erhvervshusene fungerer som knudepunkt i erhvervsfremmesystemet Erhvervshusene fungerer som knudepunkter for virksomhederne i det offentlige erhvervsfremmesystem. Erhvervshusene skal yde specialiseret og uvildig vejledning om drift og udvikling af forretningen til alle virksomheder uanset deres størrelse og geografiske placering.

2 2 Store virksomheder prioriteter vejledning inden for arbejdskraft og digitalisering Virksomhederne efterspørger imidlertid meget forskellig vejledning Det er overvejende virksomheder med mere end 100 ansatte, der prioriterer vejledning fra erhvervshusene inden for teknologi, digitalisering og automatisering (23 pct. af alle store virksomheder) samt rekruttering af kvalificerede medarbejdere (22 pct. af alle store virksomheder). En tidligere DI-undersøgelse over virksomheders digitale investeringslyst viser, at to ud af tre store virksomheder med mere end 100 ansatte vil investere i it. For SMV ere med under 100 ansatte ligger andelen på 45 pct. 1 Meget indikerer, at store virksomheders digitale fokus også bekræftes i undersøgelsen over virksomhedernes prioritering af vejledning Brug for at øge små virksomheders fokus på digitalisering Omvendt prioriterer virksomheder med 1 20 ansatte i mindre grad det digitale område (12. pct. af alle små virksomheder). Der kan således være behov for, at erhvervshusene skærper fokus over små virksomheder for at stimulere dem til at øge fokus på nye digitale muligheder i deres forretning. Erhvervshusenes formål Erhvervshusene blev etableret pr. 1. januar 2019 og erstatter de tidligere væksthuse. Der er i alt etableret seks erhvervshuse med særskilte bestyrelser og seks filialer. Erhvervshusene er placeret i Aalborg, Aarhus, Odense, Vojens, Sorø og København. Filialerne er placeret i Nykøbing Mors, Herning, Horsens, Hillerød, Vordingborg og Rønne. DI er repræsenteret i bestyrelserne for alle erhvervshuse. Erhvervshusene skal fungere som knudepunkter i det forenklede erhvervsfremmesystem. Erhvervshusene skal yde specialiseret og uvildig vejledning om drift og udvikling af forretningen til alle typer af virksomheder i hele landet. Vejledningen skal tage afsæt i den enkelte virksomheds konkrete behov med målet om at åbne op for nye muligheder for virksomhederne samt bygge bro til øget brug af privat rådgivning. Erhvervshusene skal også bistå med afklaring og vejledning om virksomhedernes efterlevelse af gældende regler og love for erhvervslivet. 1 DI-Undersøgelse: Virksomheder 2018 står i digitaliseringens tegn, januar 2018.

3 3 Store virksomheder prioriterer også vejledning fra erhvervshusene om rekruttering af medarbejdere højt. Det er naturligt, da jobomsætningen i en stor virksomhed er større. Samtidig rekrutterer store virksomheder ofte flere forskellige typer af medarbejdere. Samme tendens følger for de mellemstore virksomheder Små virksomheder har derimod et bredere behov for behov Brug for differentieret vejledning over for virksomhederne Jyske og fynske virksomheder prioriterer vejledning om digitalisering højest Samme tendens går igen blandt virksomheder med mellem 21 og 100 ansatte, idet de også primært prioriterer vejledning fra erhvervshusene om teknologi, digitalisering og automatisering samt rekruttering af kvalificerede medarbejdere. Virksomheder med 1 20 ansatte prioriterer derimod vejledning fra erhvervshusene inden for en bred vifte af områder. Således vægtes alle fem vejledningsområder, der fremgår af ovenstående figur, ligeligt blandt små virksomheder (gennemsnit mellem pct.). Tallene indikerer et behov for, at erhvervshusene tilrettelægger en differentieret vejledning, når de er i kontakt med virksomhederne. Erhvervshusenes tilbud kan derfor tilpasses til virksomhedernes konkrete situation, når først deres behov for vejledning er kortlagt. Geografiske forskelle spiller også ind Virksomhedernes geografiske placering spiller også ind på, hvilke områder de primært efterspørger vejledning fra i erhvervshusene. Erhvervshusenes vejledning om teknologi, digitalisering eller automatisering prioriteres eksempelvis højest blandt fynske og midtjyske virksomheder (17 pct. af alle adspurgte).

4 4 Erhvervshusene kan understøtte virksomhedernes digitale omstilling Erhvervshusene kan understøtte den digitale transformation i virksomhederne. Det gælder både blandt virksomheder, der allerede er i gang med at indarbejde nye digitale løsninger i deres forretningsmodel samt virksomheder, der endnu mangler at tage fat på den digitale omstilling. Erhvervshusene skal her fungere som knudepunkt for virksomhederne i erhvervsfremmesystemet og henvise til relevante projekter som eksempelvis SMV:Digital samt styrke deres kontakt til bl.a. private rådgivere og GTS-institutter. Nordjyske virksomheder vægter vejledning om rekruttering af medarbejdere højt Få sjællandske virksomheder prioriterer vejledning om eksport og internationalisering Erhvervshusene dækker en bredere målgruppe end de tidligere væksthuse Halvdelen af virksomhederne vælger erhvervshuset til Nordjyske virksomheder prioriterer derimod vejledning fra erhvervshusene om rekruttering af kvalificerede medarbejdere højest (18 pct. af alle adspurgte). Det kan der være flere forklaringer på. Det kan bl.a. skyldes et målrettet fokus blandt nordjyske erhvervsfremmeaktører for at styrke virksomhedernes muligheder for at rekruttere kvalificerede medarbejdere. Det kan også hænge sammen med, at flere virksomheder i området forgæves har forsøgt at rekruttere kvalificerede medarbejdere. En tidligere DI-analyse viser eksempelvis, at 60 pct. af de nordjyske virksomheder, der har rekrutteret forgæves, mangler faglærte medarbejdere. 2 Blot 7 pct. af de adspurgte virksomheder fra Sjælland prioriterer vejledning fra erhvervshusene om eksport og internationalisering. Det kan skyldes, at andelen af virksomheder med eksportrelaterede arbejdspladser er lavere i Region Sjælland sammenlignet med resten af landet. Virksomheder med eksportrelaterede job er i høj grad placeret i de jyske regioner. 3 Brug for at udbrede kendskabet til erhvervshusene Erhvervshusene skal yde specialiseret og uvildig vejledning om drift og udvikling af forretningen til alle typer af virksomheder i hele landet. Erhvervshusene skal derfor tilbyde relevante services til en langt bredere målgruppe end de tidligere væksthuse, der alene skulle vejlede virksomheder med vækstambitioner. 51 pct. af alle adspurgte virksomheder finder det relevant at søge vejledning hos deres erhvervshus. Opdelt på størrelse fremgår det, at det overvejende er virksomheder mellem ansatte, der prioriterer at gøre brug af erhvervshusene. Tilslutningen til at søge vejledning fra erhvervshusene ligger dog lavere for virksomheder med mellem 1-20 ansatte. 2 DI-analyse: Hver tiende virksomhed mister ordrer på grund af mangel på arbejdskraft, august DI-analyse: Eksport giver job til rekordmange, oktober 2018.

5 5 Små virksomheder prioriterer i mindre grad vejledning fra erhvervshusene Det er bemærkelsesværdigt, at små virksomheder i mindre grad prioriterer at søge vejledning hos deres erhvervshus. Små virksomheder med 1 20 ansatte udgør 90 pct. af den samlede erhvervsstruktur i Danmark. Små virksomheder er således en central målgruppe for erhvervshusenes vejledning. Erhvervshusene kan her spille en vigtig en rolle som brobygger mellem små virksomheder og relevante private eller offentlige aktører, der kan styrke deres drift og udvikling. Der er derfor brug for en målrettet kommunikationsindsats, som skærper erhvervshusenes profil i erhvervslivet, så de i højere grad vælges til blandt eksempelvis virksomheder med op til 20 ansatte. Virksomheder vest for Storebælt vælger i højere vejledning fra erhvervshusene Det er overvejende virksomheder vest for Storebælt, der prioriterer vejledning fra deres erhvervshus. Det fremgår af nedenstående figur, hvor virksomhedernes svar er opdelt på baggrund er erhvervshusenes geografiske dækningsområde. Forskellene mellem prioritering af vejledning for de forskellige erhvervshuse er dog relativt lille.

6 6 Brug for at udbrede virksomhedernes kendskab til erhvervshusene Erhvervshusene kan fremadrettet fokusere på at udbrede kendskabet blandt virksomhedernes til deres vejledning og produkter. Det gælder overvejende for Erhvervshus Sjælland og Erhvervshus Hovedstaden, hvor virksomhedernes prioritering af vejledning fra erhvervshusene synes at være lavere end resten af landet. Lov om Erhvervsfremme Den 1. januar 2019 trådte Lov om Erhvervsfremme i kraft. Loven sætter rammen for en ny organisering af erhvervsfremmesystemet. Med loven følger bl.a. etableringen af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der fremadrettet udmønter midler til nye projekter og sætter rammen for den decentrale erhvervsfremmestrategi. Den nye organisering af det offentlige erhvervsfremmesystem er et resultat af en politisk aftale, som den daværende VLAK-regering indgik med Dansk Folkeparti i maj Aftalen bygger på flere års arbejde med analyser, anbefalinger og politiske diskussioner, hvor målet har været at reducere antallet af aktører, reducere overlap i systemet og tilpasse vejledningen efter virksomhedernes behov. DI støtter ændringer i erhvervsfremmesystemet, der følger af Lov om Erhvervsfremme. DI arbejder for, at erhvervsfremmesystemet fremadrettet er bedre koordineret, har et skarpere fokus og leverer en højere kvalitet over for virksomhederne. Hver eneste skattekrone, der anvendes på at understøtte vækst i virksomhederne og nye private arbejdspladser, skal bruges så effektivt som muligt.

7 7 Sådan har vi gjort Data er indsamlet via en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder i perioden april-maj Virksomheder inden for de brancher, som DI repræsenterer, bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Svarkategorier for så vidt angår vejledning fra erhvervshusene er udformet på baggrund af information fra KL og Erhvervsministeriets aftale om rammerne for erhvervshuse for (offentliggjort den 25. februar 2019). Data i undersøgelsen er opdelt På baggrund af de kommuner, der hører under erhvervshusenes geografiske dækningsområde jf. KL og Erhvervsministeriets aftale om etablering af tværkommunale erhvervshuse (offentliggjort den 25. oktober 2018). Virksomheder har i gennemsnit sat 2,3 krydser i deres prioritering af vejledning Antallet af krydser er ens i alle tre størrelseskategorier, der indgår i undersøgelsen.

8 8 Bilag: Geografisk oversigt over virksomhedernes prioritering af vejledning fra erhvervshusene Prioriteter for virksomheder i Sydjylland Andel virksomheder i Erhvervshus Sydjyllands område, der har angivet, at det er relevant for dem at søge vejledning hos erhvervshusene fordelt på efterspurgte emner og størrelse (antal ansatte): Emne Sydjylland Hele landet Teknologi, digitalisering eller automatisering Rekruttering af kvalificerede medarbejdere Salg og markedsføring Eksport og internationalisering Innovation og nye forretningsmodeller Regler fra det offentlige (f.eks. om indberetninger og oplysningskrav) Grøn omstilling 9 10 Strategi, ledelse og bestyrelseshåndtering 9 8 Kapital til drift/vækst 8 8 Generationsskifte/ejerskifte 8 6 IT- og økonomistyring 7 6 Andet 6 5 Ikke relevant Anm: Data summerer til mere end 100 pct., da virksomhederne har kunne angive flere prioriteter for vejledning Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af DI april-maj 2019 (n=1.092)

9 9 Prioriteter for virksomheder på Sjælland Andel virksomheder i Erhvervshus Sjællands område, der har angivet, at det er relevant for dem at søge vejledning hos erhvervshusene fordelt på efterspurgte emner og størrelse (antal ansatte): Emne Sjælland Hele landet Teknologi, digitalisering eller automatisering Rekruttering af kvalificerede medarbejdere Innovation og nye forretningsmodeller Regler fra det offentlige (f.eks. om indberetninger og oplysningskrav) Salg og markedsføring Grøn omstilling 9 10 Strategi, ledelse og bestyrelseshåndtering 8 8 Eksport og internationalisering 7 11 Generationsskifte/ejerskifte 7 6 Kapital til drift/vækst 7 8 IT- og økonomistyring 7 6 Andet 6 5 Ikke relevant Anm: Data summerer til mere end 100 pct., da virksomhederne har kunne angive flere prioriteter for vejledning Kilde: Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af DI april-maj 2019 (n=1.098)

10 10 Prioriteter for virksomheder i Nordjylland Andel virksomheder i Erhvervshus Nordjyllands område, der har angivet, at det er relevant for dem at søge vejledning hos erhvervshusene fordelt på efterspurgte emner og størrelse (antal ansatte): Emne Nordjylland Hele landet Rekruttering af kvalificerede medarbejdere Teknologi, digitalisering eller automatisering Innovation og nye forretningsmodeller Eksport og internationalisering Salg og markedsføring Regler fra det offentlige (f.eks. om indberetninger og oplysningskrav) Strategi, ledelse og bestyrelseshåndtering 9 8 Grøn omstilling 9 10 Kapital til drift/vækst 8 8 Generationsskifte/ejerskifte 8 6 IT- og økonomistyring 7 6 Andet 5 5 Ikke relevant Anm: Data summerer til mere end 100 pct., da virksomhederne har kunne angive flere prioriteter for vejledning Kilde: Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af DI april-maj 2019 (n=819)

11 11 Prioriteter for virksomheder i Midtjylland Andel virksomheder i Erhvervshus Midtjyllands område, der har angivet, at det er relevant for dem at søge vejledning hos erhvervshusene fordelt på efterspurgte emner og størrelse (antal ansatte): Emne Midtjylland Hele landet Teknologi, digitalisering eller automatisering Rekruttering af kvalificerede medarbejdere Eksport og internationalisering Innovation og nye forretningsmodeller Salg og markedsføring Regler fra det offentlige (f.eks. om indberetninger og oplysningskrav) Grøn omstilling Strategi, ledelse og bestyrelseshåndtering 8 8 Kapital til drift/vækst 8 8 Generationsskifte/ejerskifte 7 6 IT- og økonomistyring 7 6 Andet 5 5 Ikke relevant Anm: Data summerer til mere end 100 pct., da virksomhederne har kunne angive flere prioriteter for vejledning Kilde: Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af DI april-maj 2019 (n=1.621)

12 12 Prioriteter for virksomheder i Hovedstaden Andel virksomheder i Erhvervshus Hovedstadens område, der har angivet, at det er relevant for dem at søge vejledning hos erhvervshusene fordelt på efterspurgte emner og størrelse (antal ansatte): Emne Hovedstaden Hele landet Teknologi, digitalisering eller automatisering Rekruttering af kvalificerede medarbejdere Regler fra det offentlige (f.eks. om indberetninger og oplysningskrav) Innovation og nye forretningsmodeller Eksport og internationalisering Grøn omstilling Salg og markedsføring Strategi, ledelse og bestyrelseshåndtering 8 8 Kapital til drift/vækst 8 8 Andet 6 5 IT- og økonomistyring 6 6 Generationsskifte/ejerskifte 4 6 Ikke relevant Anm: Data summerer til mere end 100 pct., da virksomhederne har kunne angive flere prioriteter for vejledning Kilde: Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af DI april-maj 2019 (n=2.224)

13 13 Prioriteter for virksomheder på Fyn Andel virksomheder i Erhvervshus Fyns område, der har angivet, at det er relevant for dem at søge vejledning hos erhvervshusene fordelt på efterspurgte emner og størrelse (antal ansatte): Emne Fyn Hele landet Teknologi, digitalisering eller automatisering Innovation og nye forretningsmodeller Rekruttering af kvalificerede medarbejdere Regler fra det offentlige (f.eks. om indberetninger og oplysningskrav) Eksport og internationalisering Strategi, ledelse og bestyrelseshåndtering 11 8 Salg og markedsføring Kapital til drift/vækst 10 8 Grøn omstilling Generationsskifte/ejerskifte 8 6 IT- og økonomistyring 6 6 Andet 5 5 Ikke relevant Anm: Data summerer til mere end 100 pct., da virksomhederne har kunne angive flere prioriteter for vejledning Kilde: Kilde: Spørgeskemaundersøgelse foretaget af DI april-maj 2019 (n=510)

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice Nordjylland nedsatte på -mødet 14. sept. 2018 er politisk styregruppe og en administrativ tovholder gruppe, der bl.a. har arbejdet med

Læs mere

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019

Figur 1: Samlet resttilsagn fordelt på regioner samt år for projektudløb. mio. kr. Udløb i 2022 Udløb i 2021 Udløb i 2020 Udløb i 2019 13. september 219 Sag 218-17922 Bilag 3.1.4: Projektportefølje Som input og baggrund for bestyrelsens første drøftelse om udmøntninger efter 219 beskriver nærværende notat kort nogle vigtige fakta om den

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

Stadig flere virksomheder opgiver at finde medarbejdere

Stadig flere virksomheder opgiver at finde medarbejdere Mads Brøndum Djernæs, konsulent mabd@di.dk, 2849 517 SEPTEMBER 17 Stadig flere virksomheder opgiver at finde Næsten fire ud af virksomheder har ikke kunne finde de, som de har søgt. Det viser DI s årlige

Læs mere

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem

KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem KKR Hovedstaden og nyt erhvervsfremmesystem Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse Liselotte Stokholm, Direktør for Væksthus Hovedstaden Nyt erhvervsfremmesystem

Læs mere

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Hvordan afdækker man kvaliteten af et regionalt erhvervsfremmesystem?? Fem centrale spørgsmål: 1. Effekt: Hvad får

Læs mere

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked Digitaliseringspanelet 6. møde Dagsordenens pkt. 4 Bilag 1 DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked 1. Sammenfatning Fremtidens arbejdsmarked handler om de forandringer, der sker på arbejdspladserne

Læs mere

Kommunaldirektører: Nu har vi fokus på virksomhedernes forhold

Kommunaldirektører: Nu har vi fokus på virksomhedernes forhold Annette Christensen, fagleder anch@di.dk, 2829 8384 SEPTEMBER 19 Kommunaldirektører: Nu har vi fokus på virksomhedernes forhold Rundt om i landets kommuner har man i dag større fokus på at skabe et godt

Læs mere

Vækst barometer. Udbredt mangel på faglært arbejdskraft. August 2015

Vækst barometer. Udbredt mangel på faglært arbejdskraft. August 2015 Vækst barometer August 2015 Udbredt mangel på faglært arbejdskraft Tre ud af fire virksomheder har søgt nye medarbejdere det sidste halve år. Næsten halvdelen af dem har haft problemer med at finde kvalificeret

Læs mere

Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere

Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere Godt syv ud af ti af de ca. 88.000 virksomheder oprettet i perioden 2005-2009 er skabt af enten faglærte eller ufaglærte iværksættere. Udover det høje antal

Læs mere

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Kommunerne er hver dag i berøring med virksomheder i hele Danmark og hjælper virksomhederne med at finde arbejdskraft, sørger for at infrastrukturen

Læs mere

Juni 2016 Kun hver 10 ende SMV er bruger den offentlige erhvervsservice.

Juni 2016 Kun hver 10 ende SMV er bruger den offentlige erhvervsservice. Juni 2016 Kun hver 10 ende SMV er bruger den offentlige erhvervsservice. Hovedparten af de små og mellemstore virksomheder arbejder med udvikling af deres virksomhed, men de spørger i højere grad deres

Læs mere

Oktober Fra virvar til vækst. Fremtidens erhvervsfremmesystem

Oktober Fra virvar til vækst. Fremtidens erhvervsfremmesystem Oktober 2017 Fra virvar til vækst Fremtidens erhvervsfremmesystem Indhold: Erhvervsfremmesystemet i dag Uigennemskueligt, uklart og udbudsstyret De mange lag Et virvar Dansk Erhvervs forslag til et fremtidigt

Læs mere

Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere

Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere 29. november 216 ANALYSE Af Jørgen Bang-Petersen Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere Advarselslamperne på det danske arbejdsmarked blinker rødt med udsigten til stigende mangel på arbejdskraft.

Læs mere

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport.

Principperne udspringer af lov om erhvervsfremme og principper i Forenklingsudvalgets rapport. 22. januar 19 Sag 18-613 Bilag 3.1.2: Opmærksomhedspunkter for udmøntning Dette notat præsenterer en række centrale elementer i udmøntningen af decentrale erhvervsfremmemidler og strukturfondsmidler i

Læs mere

Udfordringer og muligheder for Nordjysk erhvervsliv de kommende år

Udfordringer og muligheder for Nordjysk erhvervsliv de kommende år Udfordringer og muligheder for Nordjysk erhvervsliv de kommende år - Erhvervshus Nordjyllands resultatkontrakt 2019 og erhvervsfremmestrategien for Nordjylland fra 2020 v/ Lars Erik Jønsson Adm. direktør,

Læs mere

Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse

Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse Samspil mellem erhvervsfremme, uddannelse og beskæftigelse Kort introduktion til offentlige aktører, der arbejder med erhvervsfremme i Nordjylland, 27. juni 2018 v./susanne M. Nielsen, Arbejdsmarkedskontor

Læs mere

KOMMUNAL ERHVERVSFREMME

KOMMUNAL ERHVERVSFREMME MEA KURSUS 19. SEPTEMBER 2017 ERHVERVSFREMMESYSTEMET - HVEM, HVAD, HVOR KOMMUNAL ERHVERVSFREMME Eva Glæsner, Chefkonsulent i KLs sekretariat for KKR Midtjylland KKR MIDTJYLLAND MEA KURSUS 19. SEPTEMBER

Læs mere

Lokale politikere vil også gerne erhvervslivet

Lokale politikere vil også gerne erhvervslivet Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 2128 6671 AUGUST 2018 Lokale politikere vil også gerne erhvervslivet Når virksomhederne i kommunen vinder, så vinder kommunen og borgerne i den også.

Læs mere

Highlights fra pulsmålingen. Erhvervslederne har blandede forventninger til det nye erhvervsfremmesystem

Highlights fra pulsmålingen. Erhvervslederne har blandede forventninger til det nye erhvervsfremmesystem Erhvervsfremmesystemet 2018 Highlights fra pulsmålingen En politisk aftale fra maj 2018 mellem Regeringen og Dansk Folkeparti skal gøre erhvervsfremmesystemet mere enkelt og sætte fokus på virksomhedernes

Læs mere

Kort om effekter af. vækstforum investeringer

Kort om effekter af. vækstforum investeringer Kort om effekter af vækstforum investeringer 2011-2015 11 22 Den regionale vækstindsats leverer resultater Regionerne investerer i vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Det giver positive resultater.

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Vækstlaget i Syddanmark

Vækstlaget i Syddanmark Tænk Stort 22. sep. 08 Vækstlaget i Syddanmark Undersøgelse af mindre og mellemstore virksomheders rammevilkår og vejen til innovation Organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver- og erhvervsorganisation,

Læs mere

B E H O V F O R K VA L I F I C E R E T A R B E J D S K R A F T I N O R D J Y L L A N D M A J

B E H O V F O R K VA L I F I C E R E T A R B E J D S K R A F T I N O R D J Y L L A N D M A J BEHOV FOR KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT I NORDJYLLAND M AJ 2 0 1 8 STORE FORVENTNINGER I DE PRIVATE VIRKSOMHEDER 10.000 flere job på private arbejdspladser frem mod 2025. Offentlige arbejdspladser vil derimod

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark

Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 370 Offentligt Folketingets Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalgshøring Hvordan styrker vi ProduktionsDanmark 7. september, 2016 Niels B. Christiansen,

Læs mere

52 PCT. TROR PÅ ØGET VÆKST I DET NYE ÅR

52 PCT. TROR PÅ ØGET VÆKST I DET NYE ÅR 52 PCT. TROR PÅ ØGET VÆKST I DET NYE ÅR ÅRSUDSIGT 2017 2017 tegner til at blive et godt år for de små og mellemstore virksomheder i Syddanmark. Et flertal tror på stigende omsætning i 2017. Især brancherne

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

Internationalisering i SMV ere Hvordan kan Væksthuset bistå

Internationalisering i SMV ere Hvordan kan Væksthuset bistå Internationalisering i SMV ere Hvordan kan Væksthuset bistå Regeringens strategi Virksomheder V V Æ V Æ K V Æ K S V Æ K S T 2015 Virksomhedernes udfordringer Fald i Industrieksporten på +16% fra jan 2008

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Digitalisering af danske virksomheder

Digitalisering af danske virksomheder Digitalisering af danske virksomheder Indholdsfortegnelse Digitalisering af danske virksomheder. 3 Digitalisering en vej til øget vækst og produktivitet 4 Større virksomheder ser mere potentiale i digitalisering

Læs mere

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Søren Asp Mikkelsen, kontorchef Agenda 1 Nyt erhvervsfremmesystem, forenklet og efterspørgselsdrevet 2 Status for dannelsen af Danmarks erhvervsfremmebestyrelse 3 Status

Læs mere

Konjunktur for 4. kvartal

Konjunktur for 4. kvartal Syddanske konjunkturer November 18 Konjunktur for 4. kvartal Det gode liv Syddansk erhvervsliv skal styrkes og udvikles i hele regionen, så Syddanmark er klar til fremtidens nationale og globale konkurrence.

Læs mere

Konjunkturer for 3. kvartal

Konjunkturer for 3. kvartal Syddanske konjunkturer Juni 18 Konjunkturer for 3. kvartal Det gode liv Den syddanske udvikling skal styrkes i hele regionen, så Syddanmark er klar til fremtidens nationale og globale konkurrence. Udviklingsmuligheder

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Vækstinitiativer gavner hele landet

Vækstinitiativer gavner hele landet Klaus Rasmussen, Chefanalytiker, KR@DI.DK Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent, TQCH@DI.DK OKTOBER 216 Vækstinitiativer gavner hele landet Afskaffelse af PSO og effektivisering af forsyningssektoren

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019 1 UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019 Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske August 2007 Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske Arbejdskraft. 3 ud af 4 direktører fra det midtjyske erhvervsliv har inden for det sidste halve år oplevet problemer med at skaffe

Læs mere

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling RÅDGIVER- 2019 BRANCHEN - En branche i vækst og udvikling INDHOLDSFORTEGNELSE OM DI RÅDGIVERNE... 1 RÅDGIVERBRANCHEN ER MIDTPUNKT I EN RIVENDE UDVIKLING... 2 RÅDGIVERBRANCHEN I DANMARK ER GANSKE MARKANT...

Læs mere

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Endnu ikke behandlet i Erhvervsfremmebestyrelsen 23/5 Fælles sydjyske prioriteter i strategien Eksport & Internationalisering Digitalisering

Læs mere

ARBEJDSKRAFTANALYSE 2019

ARBEJDSKRAFTANALYSE 2019 ARBEJDSKRAFTANALYSE 2019 INDHOLD PROVARDE OVERBLIK... 3 KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT... 4 ADGANGEN TIL KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT... 5 FORVENTNINGER TIL MANGLEN PÅ ARBEJDSKRAFT I FREMTIDEN... 6 HVILKE KONSEKVENSER

Læs mere

Referat BMF. Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg KOMMUNALDIREKTØRFORUM FYN. 03. juli 2018 kl

Referat BMF. Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg KOMMUNALDIREKTØRFORUM FYN. 03. juli 2018 kl Referat BMF 03. juli 2018 kl. 12.30 14.30 Rådhuset i Faaborg Byrådssalen Mellemgade 15 Faaborg Sekretariat: Byregion Fyn Thomas Thume Nielsen thni@odense.dk tlf.nr. 30 66 16 28 Dagsorden 1. Generalforsamlingen

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere

Nyt erhvervsfremmesystem Hvem gør hvad?

Nyt erhvervsfremmesystem Hvem gør hvad? Nyt erhvervsfremmesystem Hvem gør hvad? Liselotte Stokholm, Direktør for Erhvervshus Hovedstaden Anders Mørk Hansen, Formand for embedsmandsudvalget vedr. Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse ARBEJDSDELING

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

VIRKSOMHEDSPANEL 5. RUNDE - Tema: Virksomhedens sparringspartnere

VIRKSOMHEDSPANEL 5. RUNDE - Tema: Virksomhedens sparringspartnere VIRKSOMHEDSPANEL 5. RUNDE - Tema: Virksomhedens sparringspartnere 1 1. Introduktion I Region Midtjylland arbejdes der for at skabe de bedste rammevilkår for de midtjyske virksomheder. Adgangen til kvalificeret

Læs mere

Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland

Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland Væksthus Midtjyllands bestyrelsesmøde, Hadsten, den 26. august 2015. v/ Bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018 side 1 af 6 UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2018 Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

VÆKSTHUS SYDDANMARK. Gør udfordringer til muligheder. Peter Rosendahl

VÆKSTHUS SYDDANMARK. Gør udfordringer til muligheder. Peter Rosendahl VÆKSTHUS SYDDANMARK Gør udfordringer til muligheder Peter Rosendahl OPGAVE OG MÅLGRUPPE Målgruppen er virksomheder med høje vækstambitioner 20% Mindst 5 ansatte og ambition 20% årlig vækst 3 år i træk

Læs mere

Vækstlagsanalysen. Vækstforum. Kompetencerådet, den 8. maj 2015 v/ Bent Mikkelsen,

Vækstlagsanalysen. Vækstforum. Kompetencerådet, den 8. maj 2015 v/ Bent Mikkelsen, Vækstlagsanalysen Kompetencerådet, den 8. maj 2015 v/ Bent Mikkelsen, www.vaekstforum.rm.dk Behovet for et stærkere regionalt analyseværktøj Hvad har vi? Omfattende og solid viden fra mange evalueringer

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark Nye erhvervspolitiske satsninger i Syddanmark Udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen Syddanmark Odense, den 22. september 2008 Den regionalpolitiske vækstredegørelse Vækstredegørelsen sætter udfordringen

Læs mere

VORES MISSION VORES VISION. Slagelse Erhvervscenter A/S er tæt på virksomhederne.

VORES MISSION VORES VISION. Slagelse Erhvervscenter A/S er tæt på virksomhederne. STRATEGI 2019-2020 Indholdsfortegnelse Vision og mission. side 3 Strategi, hovedlinjer..... side 4 Nyt erhvervsfremmesystem, ny strategi. side 5 Forretningsudvikling, indsatsområder.....side 6, 7 Figur

Læs mere

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV?

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? Toprække De senere år har budt på en række evalueringer af centrale virkemidler på erhvervs- og innovationsfremmeområdet. Evalueringerne

Læs mere

Årslev Erhvervsforening Torsdag den 26. februar

Årslev Erhvervsforening Torsdag den 26. februar Væksthus Syddanmark Årslev Erhvervsforening Torsdag den 26. februar Tankesættet bag Væksthusene Forretningen Danmark (Erhvervsstyrelsen) betaler regningen for væksthusene ikke virksomhederne Hvis nu Væksthusene

Læs mere

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag.

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Virksomheder i vækst Århus 16. september 2015 1 Disposition 1. Profil af det

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune 8. december 2016 Michael Jul-Nørup Pedersen

Ringkøbing-Skjern Kommune 8. december 2016 Michael Jul-Nørup Pedersen Ringkøbing-Skjern Kommune 8. december 2016 Michael Jul-Nørup Pedersen Hvorfor undersøgelse af lokalt erhvervsklima? Mål Kommunalt fokus på virksomheder og lokale erhvervsvilkår Værktøj til dialog med kommunerne

Læs mere

ANALYSE: VIRKSOMHEDERNES SAMARBEJDE MED JOBCENTRENE

ANALYSE: VIRKSOMHEDERNES SAMARBEJDE MED JOBCENTRENE ANALYSE: VIRKSOMHEDERNES SAMARBEJDE MED JOBCENTRENE og tilfredshed med jobcentrenes indsats Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 18 HOVEDKONKLUSION: Hovedparten af de virksomheder, der samarbejder

Læs mere

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Indledning En ny strategi for iværksætterindsatsen skal sikre en styrket og sammenhængende indsats, der skaber flere nye iværksættere, vækstvirksomheder

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

Eksporten bor i Jylland

Eksporten bor i Jylland TEMA Eksporten bor i Jylland Jyllandskorridoren: De små og mellemstore virksomheders eksport JYLLANDSKORRIDORENS EKSPORT Eksporten bor i Jylland TEMA Jyllandskorridoren: De små og mellemstore virksomheders

Læs mere

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm 19. maj 2014 Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm Baggrund I kommissoriet for arbejdsgruppen om Fremtidens erhvervsservice på Bornholm, står der overordnet som formål

Læs mere

Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen

Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen Mette Louise Pedersen, chefkonsulent og Peter Bernt Jensen, konsulent melp@di.dk, 3377 4845; pebj@di.dk, 3377 3421 SEPTEMBER 2018 Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen Fødevarebranchen er udfordret

Læs mere

Betydelig del af de lidt større virksomheder har kendskab til Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles

Betydelig del af de lidt større virksomheder har kendskab til Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles 10. september 2012 Betydelig del af de lidt større virksomheder har kendskab til Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles Midtjyllands EU-kontor i Bruxelles. En tredjedel af de lidt større virksomheder (20-250

Læs mere

Kapital møder Vækst. d. 16. november Væksthus Sjælland 1

Kapital møder Vækst. d. 16. november Væksthus Sjælland 1 Kapital møder Vækst d. 16. november 2011 Væksthus Sjælland 1 Dagens program 12.00 ANKOMST OG REGISTRERING 12.45 VELKOMST OG INTRODUKTION v. Kim Linnemann, Væksthus Sjælland 13.00 SÅDAN FINDES EKSTERN EGENKAPITAL

Læs mere

Kompetenceudvikling som vækstmotor

Kompetenceudvikling som vækstmotor Ofte Indimellem Sjældent Aldrig Antal Jysk Analyse 3. november 2011 Kompetenceudvikling som vækstmotor Kompetencer. Manglende kompetencer hos medarbejderne koster ordrer hos de små og mellemstore virksomheder

Læs mere

ANALYSENOTAT Konjunkturforventninger i regionerne hvordan bliver 2016?

ANALYSENOTAT Konjunkturforventninger i regionerne hvordan bliver 2016? ANALYSENOTAT Konjunkturforventninger i regionerne hvordan bliver 2016? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG PRAKTIKANT SEBASTIAN V. CLEMENSEN Dansk økonomi som helhed har oplevet en temmelig ujævn genopretning

Læs mere

Input til KKR Nordjylland vedr. Vækstpartnerskabsaftale - Vækstforum Nordjylland og Regering

Input til KKR Nordjylland vedr. Vækstpartnerskabsaftale - Vækstforum Nordjylland og Regering Input til KKR Nordjylland vedr. Vækstpartnerskabsaftale - Vækstforum Nordjylland og Regering - KKR Møde i Rebild d. 25.1.2013 v/ NES Formand og Erhvervsdirektør Torben Ladefoged Mariagerfjord Erhvervsråd

Læs mere

Lokale erhvervsservice i Norddjurs Kommune

Lokale erhvervsservice i Norddjurs Kommune Juli 2014 Lokale erhvervsservice i Norddjurs Kommune - styrker og udfordringer 1. LOKAL ERHVERVSSERVICE I NORDDJURS KOMMUNE I 2013 brugte Norddjurs Kommune ca. 38 kroner pr. indbygger på lokal erhvervsservice.

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET September 2015 MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET Tre ud af ti virksomheder har inden for det seneste år ledt forgæves efter medarbejdere. Tendensen er forstærket siden 2014, og det sker på et tidspunkt,

Læs mere

Udvikling og erhvervsfremme for SMV er

Udvikling og erhvervsfremme for SMV er Juli 2018 Udvikling og erhvervsfremme for SMV er Denne analyse er del af SMVdanmarks konjunkturundersøgelse foretaget i perioden 15. februar til 1. marts 2018 og besvaret af 774 virksomheder. Størstedelen

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske

Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske 4. januar 2008 Midtjyske virksomheder lidt mindre optimistiske Erhvervskonjunkturer. Færre små og mellemstore virksomheder i region midtjylland forventer vækst og flere ansatte nu end i august måned 2007.

Læs mere

Region Syddanmarks Vækstbarometer. Analyse af forventninger til 3. kvartal 2015

Region Syddanmarks Vækstbarometer. Analyse af forventninger til 3. kvartal 2015 Region Syddanmarks Vækstbarometer Analyse af forventninger til 3. kvartal 2015 Vækstoptimismen i kraftig stigning Hvad er Deres forventninger til virksomhedens omsætning og antal ansatte i næste kvartal

Læs mere

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Automatisering og digitalisering Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Nye veje til lokale succeser - øget styrke via samarbejde

Nye veje til lokale succeser - øget styrke via samarbejde Nye veje til lokale succeser - øget styrke via samarbejde DANSK ERHVERVSFREMMES ÅRSMØDE 2019 København, den 31.10 1.11.2019 Velkommen til Årsmødet 2019 Siden seneste årsmøde er der sket rigtig meget i

Læs mere

Strategi og handlingsplan 2015-2016

Strategi og handlingsplan 2015-2016 Strategi og handlingsplan 2015-2016 Frederikshavn Kommune Grenen 2 Udarbejdet maj 2015. Business Region North Denmark Introduktion...4 Erhvervsudvikling og jobskabelse.6 Turisme 8 Kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Behovet for højtuddannede og faglærte og fremtidens kompetencer

Behovet for højtuddannede og faglærte og fremtidens kompetencer Vækstkonference i Thisted 21. november 2016 Behovet for højtuddannede og faglærte og fremtidens kompetencer Nanna Skovrup, Kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland FremKom 3 FremKom-samarbejdet

Læs mere

Til kamp for øget produktivitet

Til kamp for øget produktivitet 14. marts 2012 Til kamp for øget produktivitet Produktivitet. 83 procent af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har fokus på, at forbedret produktivitet kan øge deres indtjening. I

Læs mere

Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen.

Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen. Jysk Analyse 27. oktober 2009 Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen. Udviklingsaktiviteter. Over halvdelen af de midtjyske virksomheder har haft udviklingsaktiviteter i gang indenfor

Læs mere

Indholdsfortegnelse - Bilag

Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag...1 2.2 Oplæg om Syddanmarks demografiske udfordringer...2 Bilag 1: Procent af borgere i kommunen 85-år eller over...2 2.5 Resultatkontrakter mellem

Læs mere

EVALUERING AF VÆKSTHUSENE. - Oplæg KKR Syddanmark 11/6

EVALUERING AF VÆKSTHUSENE. - Oplæg KKR Syddanmark 11/6 EVALUERING AF VÆKSTHUSENE - Oplæg KKR Syddanmark 11/6 Er der et stærkt rationale bag Væksthusene? Uvildigheden er meget central i forhold til at få sat gang i værdiskabende tiltag i virksomhederne. Det

Læs mere

KONJUNKTUR- ANALYSE 2019 SIDE 1 AF 20

KONJUNKTUR- ANALYSE 2019 SIDE 1 AF 20 KONJUNKTUR- ANALYSE 2019 SIDE 1 AF 20 Indhold ERHVERVSRÅDET HERNING & IKAST-BRANDE OVERBLIK. 3 KONJUNKTUR-SURVEY... 4 HVORDAN ER KONJUNKTURSITUATIONEN?... 5 KONJUNKTURKORT... 6 HVORDAN ER VIRKSOMHEDERNES

Læs mere

Større lyst til at investere hos fødevarevirksomhederne i 2018

Større lyst til at investere hos fødevarevirksomhederne i 2018 Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 2128 699 FEBRUAR 18 Større lyst til at investere hos ne i 18 Fødevarevirksomhederne vil skrue op for investeringerne i 18. Den stigende investeringslyst er blandt

Læs mere

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv Erhverv 1 Udgangspunkt for handlingsplanen Byrådet har i 2018 vedtaget Vision 2030 for Rebild Kommune. Visionen fremhæver følgende mål for den lokale erhvervsudvikling frem mod 2030. Vi har fortsat Nordjyllands

Læs mere

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET ØKONOMISK ANALYSE Små- og mellemstore virksomheder i industrien halter efter teknologitoget Selvom ny teknologi er med til at løfte

Læs mere

Erhvervslivet forventer vækst

Erhvervslivet forventer vækst ANALYSE Erhvervslivet forventer vækst Resumé Dansk økonomi er i et opsving. Væksten de sidste tre år har i gennemsnit været på omkring 2 pct., og selvom det ser ud til, at væksten i år bliver lidt lavere,

Læs mere

Mangel på kvalificeret arbejdskraft

Mangel på kvalificeret arbejdskraft Minianalyse om små og mellemstore virksomheder Mangel på kvalificeret arbejdskraft. kvartal 019 Andel af ledige stillinger (pct.) 010. 010. 010.4 011.1 011. 011. 011.4 01.1 01. 01. 01.4 01.1 01. 01. 01.4

Læs mere

VækstIndeks. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland

VækstIndeks. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland VækstIndeks 2014 Center for VækstAnalyse En del af Væksthus Sjælland FORORD VækstIndeks 2014 giver et indblik i, hvilke forventninger virksomhederne i Region Sjælland har til de kommende år. Indeksmålingen

Læs mere

Udenlandske medarbejdere bliver stadig vigtigere

Udenlandske medarbejdere bliver stadig vigtigere Thomas Klintefelt Thok@di.dk, 3377 3367 NOVEMBER 2017 Udenlandske medarbejdere bliver stadig vigtigere Udenlandske medarbejdere udgør i dag ni pct. af lønmodtagerne i Danmark. Det er især de store og mellemstore

Læs mere

Undersøgelse af virksomhedernes kendskab til og efterspørgsel på vice fra Jobcenter Struer

Undersøgelse af virksomhedernes kendskab til og efterspørgsel på vice fra Jobcenter Struer November 14 ser- Undersøgelse af virksomhedernes kendskab til og efterspørgsel på vice fra Jobcenter Struer Virksomhedsundersøgelse 14 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. SAMMENFATNING OG INDSATSMÆSSIGE

Læs mere

Vækst Brønderslev d. 18. maj 2016

Vækst Brønderslev d. 18. maj 2016 Vækst 2015 Brønderslev d. 18. maj 2016 Væksthus Nordjylland Hvad er Vækst 2015 Målet med projektet Målgruppe og betingelser Ansøgningsproces Indhold og slutprodukt Væksthusene i Danmark Væksthus Nordjylland

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere