Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. september 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. september 2019"

Transkript

1 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 20. september 2019 I sag nr.: AR Fagbevægelsens Hovedorganisation for HK Handel (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Sanistål A/S (advokat Michael Hegelund Nielsen) Dommere: Mads Andersen, Henrik Dahl, Poul Dahl Jensen (næstformand), Ellen Lykkegaard, Marianne Højgaard Pedersen (næstformand), Benny Rosberg, Laurits Rønn, Thomas Rønnow og Hanne Schmidt (næstformand, retsformand). Indledning Sagen angår, om Sanistål A/S har overtrådt 13, stk. 7, i Funktionæroverenskomst for handel, transport og service ( ) ved ikke at have rettet henvendelse til DIO II med henblik på fagretlig behandling i forbindelse med opsigelsen af tillidsrepræsentant A, og om opsigelsen var udtryk for organisationsfjendtlig adfærd. Spørgsmålet er endvidere, om Sanistål A/S skal pålægges at betale en bod til HK Handel, og i givet fald hvor stor boden skal være. Parternes påstande Fagbevægelsens Hovedorganisation for HK Handel har nedlagt påstand om, at Sanistål A/S skal betale en bod til HK Handel.

2 Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Sanistål A/S har påstået frifindelse. 2 Sagsfremstilling Sagen udspringer af Sanistål A/S opsigelse den 14. september 2017 af A, som siden 2008 havde været tillidsrepræsentant i virksomheden. Af Saniståls opsigelsesbrev af 14. september 2017 fremgår bl.a.: Du har i dag, torsdag den 14. september 2017, været syg i 123,96 dage indenfor de seneste 12 måneder, og opsiges iht. 120 dages reglen med 1 måneds varsel til fratrædelse ved udløbet af en kalendermåned. Din sidste arbejdsdag er således den 31. oktober Du fritstilles pr. dags dato og skal ikke stå til rådighed for Sanistål A/S i den resterende del af opsigelsesperioden. Af en mulighedserklæring vedrørende A, som er underskrevet af hende og hendes arbejdsgiver den 24. august 2017, fremgår bl.a., at A fortsat kan være på nedsat tid 20 timer om ugen i de næste 4 uger, at hun efter 4 uger kan gå op i tid, hvis hun kan varetage alle teamets opgaver og tunge løft og vrid, og at der ønskes en afklaring på, om hun aldrig kan varetage tunge løft igen. Af lægeattestering af 31. august 2017 af mulighedserklæringen fremgår, at ændrede arbejdsfunktioner eller fravær fra arbejdet anses for påkrævet ca. 4 uger fra d.d. Overenskomstgrundlag m.v. Af Funktionæroverenskomsten for handel, transport og service fremgår bl.a.: 13 Regler for tillidsrepræsentanter 7. Afskedigelse af tillidsrepræsentant a. Hvis arbejdsgiveren finder, at der foreligger tvingende årsager, jf. stk. b, til at opsige en tillidsrepræsentant, skal han rette henvendelse til DIO II, der herefter skal rejse spørgsmålet efter reglerne om behandling af faglig strid. Organisationsmøde skal i så fald afholdes senest 7 kalenderdage efter begæringens fremkomst.

3 3 Fastslås det ved den fagretlige behandling, at der foreligger tvingende årsager til afskedigelse af tillidsrepræsentanten, betragtes opsigelsesvarslet som afgivet ved mæglingsbegæringens fremkomst. b. En tillidsrepræsentants afskedigelse skal begrundes i tvingende årsager. Det er en selvfølge, at den omstændighed, at en medarbejder fungerer som tillidsrepræsentant, aldrig må give anledning til, at den pågældende afskediges, eller at den pågældendes stilling forringes. c. Tillidsrepræsentantens ansættelsesforhold kan ikke afbrydes inden for opsigelsesperioden, og inden forbundet har haft mulighed for at få afskedigelsens berettigelse gjort til genstand for fagretlig behandling, medmindre der på lokalt plan er enighed herom. Det bør tilstræbes, at sagens fagretlige behandling fremmes mest mulig, således at afgørelsen foreligger inden opsigelsesperiodens udløb. d. Disse regler gælder dog ikke, dersom virksomheden foretager en berettiget bortvisning af tillidsrepræsentanten i medfør af Funktionærlovens 4. Forud herfor var 13, stk. 5, litra a, i overenskomsten , affattet således: 5. Afskedigelse af tillidsrepræsentant a. Organisationerne anbefaler, at en virksomhed, der påtænker at afskedige en tillidsrepræsentant, kontakter sin organisation med henblik på eventuel afholdelse af møde under organisationernes medvirken inden afskedigelsen. Der er enighed om, at et sådant møde skal afholdes hurtigst muligt. Funktionærlovens 5, stk. 1-2, er sålydende: 5. Bliver funktionæren på grund af sygdom ude af stand til at udføre sit arbejde, betragtes den heraf følgende tjenesteforsømmelse som lovligt forfald for funktionæren, medmindre han under tjenesteforholdets beståen har pådraget sig sygdommen ved forsæt eller grov uagtsomhed, eller han ved stillingens overtagelse svigagtigt har fortiet, at han led af den pågældende sygdom. Stk. 2. Det kan dog ved skriftlig kontrakt i det enkelte tjenesteforhold bestemmes, at funktionæren kan opsiges med 1 måneds varsel til fratræden ved en måneds udgang, når funktionæren inden for et tidsrum af 12 på hinanden følgende måneder har oppebåret løn under sygdom i ialt 120 dage. Opsigelsens gyldighed er betinget af, at den sker i umiddelbar tilknytning til udløbet af de 120 sygedage, og medens funktionæren endnu er syg, hvorimod gyldigheden ikke berøres af, at funktionæren er vendt tilbage til arbejdet, efter at opsigelse er sket. Forklaringer Der er afgivet forklaring af A, B og C.

4 4 A har forklaret bl.a., at hun er uddannet køkken- og levnedsmiddelassistent. Den 16. marts 2007 blev hun ansat i Sanistål, hvor hun har haft forskellige opgaver. Hun blev medio 2008 valgt til tillidsrepræsentant. Der var gode dialoger med lederne, men det var også hårdt. Hun udførte sit arbejde og hjalp som tillidsrepræsentant sine kollegaer på den bedste måde. Hun talte de andres sag og gik måske imod strømmen. På et tidspunkt havde hun tilmeldt sig et kursus for tillidsrepræsentanter, hvor hendes chef sagde til hende, at hvis hun ville noget for sine kollegaer, så skulle hun møde ind mandag morgen, men hvis hun ville noget for sig selv, så skulle hun tage på kursus. Hun talte med sin tillidsrepræsentant, som sagde, at hun skulle tage på kursus, for det havde hun fået lov til. Hun var også blevet optaget på akademiuddannelsen, og hun havde rykket sin chef for, om hun kunne komme på et kursus, men det afviste chefen. Det var hendes opfattelse, at det var i orden at følge de kurser, som var i regi af 3F, men ikke andre kurser. Hun fortalte sin chef, at hun skulle opereres, og da hun kom tilbage på arbejde, lå der en advarsel, fordi hun ikke havde fulgt proceduren vedrørende sygemelding. Hun ringede til HK med det samme, og advarslen blev annulleret. Advarslen havde formentlig noget at gøre med, at hun var tillidsrepræsentant. Det er ikke alle, som 120-dagesreglen blev anvendt over for. Det afhang af, hvilken afdeling man var i, og hvad man fejlede. Hun ved, at der fra hendes egen afdeling var situationer, hvor reglen ikke havde været anvendt over for medarbejdere, og at det i nogle tilfælde slet ikke blev påtalt, at medarbejdere havde været syge længere end 120 dage. Hun ved ikke, hvilke elementer der blev lagt vægt på i denne vurdering. Hun blev den 30. marts 2017 opereret i hoften, og hun havde i den forbindelse en længere sygdomsperiode. Da hun kom tilbage, talte hun med sin chef om, at de skulle lave en mulighedserklæring. De blev enige om, at hun skulle starte med at arbejde 12 timer. Hun kom derefter op på 16 timer og endte på 20 timer. Hun ville gerne arbejde mere svarende til ca timer, men så meget måtte hun ikke komme op på. Begrundelsen var, at hun ikke kunne håndtere alle arbejdsopgaver, og derfor ville chefen ikke lade hende arbejde mere. Der var

5 5 ikke pres på, at hun skulle tilbage, og meldingen var, at hun skulle blive hel igen. Hun afleverede mulighedserklæringen, og hun talte ikke med nogen om den. Ingen gav udtryk for, at det var et problem, at hun kun arbejdede 20 timer. Der var ikke noget forløb op til opsigelsen. Den 14. september 2017 blev hun kaldt ind på teamlederens kontor, hvor teamlederen oplyste, at hun var blevet opsagt som følge af 120-dagesreglen. Hun underskrev opsigelsen og afleverede sit nøglekort. Den dag, hun blev opsagt, var hendes sidste arbejdsdag. Hun blev raskmeldt den 28. september 2017, men det var ikke til et nyt arbejde. Hun ved ikke, hvorfor man valgte at bruge 120-dagesreglen over for hende. B har forklaret bl.a., at han siden 2001 har været faglig chef i HK. Han har ansvaret for overenskomstforhandlinger og de sager, der udspringer af overenskomsterne. Den hensigtserklæring, som fulgte af den tidligere overenskomst, fungerede ikke. I 2004 rejste HK spørgsmålet, og man ændrede derfor overenskomstens formulering, således at HK skulle med ind over, inden man afskedigede en tillidsrepræsentant. Proceduren har været anvendt siden HK har fået en tilsvarende bestemmelse med i andre overenskomster. I forbindelse med forhandlingerne i 2004 var 120-dagesreglen ikke oppe og vende. Det er ikke almindeligt, at der sker opsigelse af en tillidsrepræsentant. Der har kun været tale om få tilfælde, f.eks. i forbindelse med, at man har lukket virksomheder. Der er mange sager, hvor man har dialog med arbejdsgiveren om 120-dagesreglen, f.eks. i forbindelse med optællingen af dage. C har forklaret bl.a., at hun fra 2007 til 2019 var personalechef i Sanistål. I Sanistål havde hun ansvaret for HR. Da hun begyndte i Sanistål, var hun den eneste i HR-afdelingen, men senere er mange HR-opgaver blevet centraliseret. Sanistål er en grossistvirksomhed, som opererer inden for byggeri og industri, og virksomheden har ca medarbejdere. Fra 2008 var virksomheden igennem mange store tilpasninger og afskedigelsesrunder. Sanistål har været væsentlig større end i dag, og virksomheden er samlet blevet reduceret med 45 % af medarbejderne.

6 6 I perioden blev der afskediget 287 medarbejdere. Afskedigelserne skyldtes et marked med mange konkurrenter, strukturelle ændringer og outsourcing. Der har derfor været tale om forskellige større ændringer, som har medført afskedigelserne. I samme periode blev der afskediget tre tillidsrepræsentanter, som alle har fået godtgørelser. Afskedigelsen af disse tre tillidsrepræsentanter skyldtes tilpasningerne af virksomheden, og at tillidsrepræsentanterne var ansat i afdelinger, hvor tilpasningen skulle ske. Der var tvivl om, hvorvidt der i forhold til afskedigelsen af disse tillidsrepræsentanter forelå tvingende årsager, og derfor accepterede man efter forhandlinger, at der blev betalt godtgørelse. Disse afskedigelser har i alle tilfælde været båret af driftsmæssige grunde og ikke af 120-dagesreglen. I Sanistål anvendte man 120-dagesreglen på den måde, at man en gang om måneden kiggede på sygefraværet, og derefter fulgte man op på kortvarig og langvarig sygdom. Det beroede på en individuel vurdering, om man anvendte 120-dagesreglen. Man kiggede på tiden før sygemeldingen, hvordan stabiliteten havde været forinden, om der havde været forudgående sygeperioder, og om vedkommende måtte forventes at være i stand til at vende tilbage og genoptage arbejdet. Der blev også kigget meget på, om den sygemeldte var ramt af kritisk sygdom, og i så fald tog man et særligt hensyn. A havde forud for 2017, hvor hun blev opsagt, haft et sygdomsforløb, som gik helt tilbage til Der havde været perioder, hvor hun var meget fraværende. Der var ikke tale om et sammenhængende forløb, men forskellige perioder. Dette påvirkede naturligvis driften, og det indgik i overvejelsen. Der lå i alt 13 mulighedserklæringer vedrørende A. Man havde taget hensyn til hende, men det havde nået et punkt, hvor man ikke kunne forene fraværet med driften. Man tog derfor sygdomshistorikken i betragtning. Man vidste ikke den 14. september 2017, at hun ville blive raskmeldt den 28. september A blev raskmeldt den 28. september, men det vidste man først den 27. oktober 2017, hvor hun raskmeldte sig til Sanistål. Ved opsigelsen lagde Sanistål ikke vægt på, at hun var tillidsrepræsentant, men på de kriterier, som man i andre tilfælde af langvarig sygdom lægger vægt på. Sanistål havde et godt samarbejde med tillidsrepræsentanterne. Hun er bekendt med, at der findes en procedureregel i overenskomsten, og at Sanistål i andre situationer har brugt den. Man brugte ikke procedurereglen i forbindelse med opsigelsen af A, fordi man forstod overenskomsten sådan, at opsigelse i henhold til 120-dagesreglen er en

7 7 objektiv opsigelsesgrund, som ikke er omfattet af procedurereglen. Der var ikke eksempler på, at man tidligere havde opsagt en tillidsrepræsentant efter 120-dagesreglen. Hun mener ikke, at det havde været nødvendigt at holde et møde efter procedurereglen for at sikre sig, at optællingen efter 120-dagesreglen var rigtig. Man havde gjort brug af 120-dagesreglen i en del tilfælde over for medarbejdere, som ikke havde været tillidsrepræsentanter, og hun havde derfor ikke været usikker i forhold til, hvordan 120-dagesreglen skulle anvendes. Parternes argumentation Klager har anført navnlig, at overenskomstens 13, stk. 7, foreskriver, at arbejdsgiveren i tilfælde af afskedigelse af en tillidsrepræsentant skal rette henvendelse til DIO II, hvorefter spørgsmålet skal rejses efter reglerne om behandling af faglig strid, og at dette gælder, uanset årsagen til afskedigelsen. Sanistål skulle således have rettet henvendelse til DIO II, og det er et brud på overenskomsten, at det ikke skete. Formålet med 13, stk. 7, er at sikre, at der ikke sker afskedigelse, inden den faglige organisation har haft mulighed for at komme med bemærkninger. Bestemmelsen indeholder kun én undtagelse, som omfatter de tilfælde, hvor en bortvisning er berettiget. Det har aldrig været et tema, at bestemmelsen ikke skulle gælde ved opsigelse efter 120-dagesreglen. Indklagede har bevisbyrden for, at det var korrekt at fravige overenskomsten. Det fremgår af overenskomstens 13, stk. 7, litra b, og af hovedaftalens 1, at det forhold, at en medarbejder fungerer som tillidsrepræsentant, ikke må give anledning til, at den pågældende medarbejder afskediges eller får forringet sin stilling. Hvis orienteringspligten efter overenskomstens 13, stk. 7, var fulgt i As tilfælde, var det blevet klarere, om opsigelsen havde været berettiget. Sanistål havde en fast praksis for ikke blot at afskedige ved udløbet af 120-dagesreglen, men at foretage en konkret vurdering. Henset til, at A stod til at blive raskmeldt en uge efter opsigelsen, er det svært at se, at en konkret afvejning ville have ført til, at hun blev opsagt. Afskedigelsen af A må endvidere anses for organisationsfjendtlig adfærd. Der har i Sanistål været tale om tre andre tilfælde med opsigelser af tillidsrepræsentanter, og der er således grund til at antage, at A er blevet behandlet ringere, fordi hun var tillidsrepræsentant. Sanistål har heller ikke fremlagt en konkret vurdering vedrørende A eller noget vedrørende hendes

8 8 tidligere sygdomshistorik, herunder mulighedserklæringer. Der er således ikke givet en konkret begrundelse for, at afskedigelsen var nødvendig. Ved fastsættelse af bod bør der lægges særlig vægt på, at boden skal have en præventiv effekt. Ved udmålingen af bodens størrelse bør der også tages hensyn til den økonomiske udvikling. Orienteringspligten er af væsentlig betydning, idet den sikrer, at organisationen får mulighed for at komme med bemærkninger til det grundlag, som virksomheden har påtænkt at afskedige på, inden virksomheden træffer den endelige beslutning. Brud på orienteringspligt har været behandlet i Arbejdsretten i et betydeligt antal sager. I AR blev der i en sag om manglende meddelelse til Lærerforeningen om afskedigelse af en lærer fastsat en bod på kr. I AR blev der for manglende orientering af tillidsrepræsentanter om afskedigelser i en virksomhed fastsat en bod på kr., og i sag blev der for manglende orientering af en tillidsmand om overarbejde fastsat en bod på kr. Dette har med enkelte undtagelser siden været bodsniveauet. Der bør tages udgangspunkt i lønudviklingen, og i så fald ville den bod, som i 1991 i sag blev fastsat til kr., i dag skulle fastsættes til kr. Hertil kommer, at der i den foreliggende sag er tale om manglende orientering ved opsigelse af en tillidsrepræsentant, hvilket bør føre til en skærpet bod. Indklagede har anført navnlig, at formålet med overenskomstens 13, stk. 7, ikke er at sikre, at der ikke sendes opsigelser til tillidsrepræsentanter forud for en fagretlig behandling. Formålet med bestemmelsen er at sikre, at virksomheden ikke skaffer sig af med tillidsrepræsentanter, uden at spørgsmålet har været behandlet fagretligt. Opsigelse efter 120-dagesreglen i funktionærlovens 5, stk. 2, er en særlig lovhjemlet afskedigelsesregel, der tilsidesætter den almindelige saglighedsvurdering, herunder vurderingen af, om der foreligger tvingende årsager. Der er i denne sag derfor tale om en opsigelse, der alene beror på en særregel i funktionærloven, som er uafhængig af overenskomstens ordning, og ordningen efter overenskomsten må derfor tilsidesættes. Der er heller ikke i øvrigt f.eks. i praksis grundlag for at antage, at Saniståls fremgangsmåde udgør et brud på overenskomstens 13, stk. 7.

9 9 Det er klager, som har bevisbyrden for, at afskedigelsen er udtryk for organisationsfjendtlig adfærd, og denne bevisbyrde er ikke løftet. Sanistål afskedigede ikke de tre andre tillidsrepræsentanter efter 120-dagesreglen, men som følge af omstruktureringer og lukning af afdelinger, der har medført et afledt behov for færre tillidsrepræsentanter. Sanistål har i perioden oktober 2012 til september 2017 opsagt i alt 287 medarbejdere, og begrundelsen for disse opsigelser var derfor en helt anden end for A. Sanistål vidste ikke, at A ville blive rask den 28. september 2017, og havde de ventet med at afskedige hende, ville de have mistet muligheden for at gøre brug af 120-dagesreglen, idet opsigelsen skal ske i umiddelbar tilknytning til de 120 dage. Afskedigelse efter 120-dagesreglen sker efter en konkret vurdering, som er båret af saglige kriterier, og dette var også tilfældet vedrørende afskedigelsen af A. Sanistål fulgte ikke orienteringspligten, fordi man opfattede 120- dagesreglen som en objektiv opsigelsesgrund, men man har fulgt den i andre situationer. Det følger af arbejdsretslovens 12, stk. 5, at en bod fastsættes under hensyntagen til samtlige sagens omstændigheder. I denne sag skal boden fastsættes skønsmæssigt. Den økonomiske udvikling indgår i den konkrete vurdering, men der skal ikke i hver eneste sag fremlægges beregninger af den økonomiske udvikling med det sigte, at Arbejdsretten fastsætter et nyt bodsniveau i hver enkelt sag. Hvis Arbejdsretten finder, at bodsniveauet skal reguleres, skal det ske på baggrund af udviklingen i identiske sager, og det bestrides, at der findes identiske sager, som fastslår, at boden ligger i et niveau på kr. Såfremt Arbejdsretten finder, at der skal fastsættes en bod, bør boden højst fastsættes til kr. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Sagen angår afskedigelsen af A, der i 2007 blev ansat i Sanistål A/S, og som siden 2008 havde været tillidsrepræsentant i virksomheden. A blev ved brev af 14. september 2017 fra Sanistål i medfør af funktionærlovens 5, stk. 2, afskediget med en måneds varsel til fratræden den 31. oktober 2017, idet Sanistål oplyste, at hun den 14. september 2017 havde været syg i 123,96 dage indenfor de seneste 12 måneder. A blev samtidig fritstillet med virkning fra denne dato. Klager bestrider ikke, at A på opsigelsestidspunktet havde været sygemeldt i 120 dage, men mener, at det kun drejer sig om 120,74 dage. Fagbevægelsens Hovedorganisation har nedlagt påstand om, at Sanistål skal betale en bod til HK Handel. Fagbevægelsens Hovedorganisation har herved henvist til, at Sanistål har

10 10 overtrådt 13, stk. 7, i Funktionæroverenskomsten for handel, transport og service ved ikke have taget initiativ til fagretlig behandling i forbindelse med opsigelsen af A, idet hun var tillidsrepræsentant. Fagbevægelsens Hovedorganisation har endvidere gjort gældende, at afskedigelsen er udtryk for organisationsfjendtlig adfærd. Endelig har Fagbevægelsens Hovedorganisation anført, at boden bør forhøjes i forhold til hidtidig praksis på baggrund af lønudviklingen i Danmark. DA har nedlagt påstand om frifindelse. DA har herved gjort gældende, at Sanistål ved afskedigelsen af A ikke har overtrådt overenskomstens 13, stk. 7, idet denne bestemmelse er fortrængt af særreglen i funktionærlovens 5, stk. 2, og at der heller ikke foreligger organisationsfjendtlig adfærd. Vedrørende spørgsmålet om bod har DA anført bl.a., at Arbejdsretten skal fastsætte bod under hensyntagen til samtlige sagens omstændigheder, jf. arbejdsretslovens 12, og at der ikke foreligger grundlag for en forhøjet bod i den foreliggende sag, heller ikke i lyset af den økonomiske udvikling i Danmark. Overenskomstens 13, stk. 7 Ifølge overenskomstens 13, stk. 7, litra a, skal en arbejdsgiver, der finder, at der foreligger tvingende årsager jf. litra b, til at opsige en tillidsrepræsentant, rette henvendelse til DIO II, der herefter skal rejse spørgsmålet efter reglerne om behandling af faglig strid, og organisationsmøde skal i så fald afholdes senest 7 kalenderdage efter begæringens fremkomst. Fastslås det ved den fagretlige behandling, at der foreligger tvingende årsager til afskedigelse af tillidsrepræsentanten, betragtes opsigelsesvarslet som afgivet ved mæglingsbegæringens fremkomst. Af overenskomstens 13, stk. 7, litra b, fremgår, at en tillidsrepræsentants afskedigelse skal begrundes i tvingende årsager, og det fremgår af litra c, at tillidsrepræsentantens ansættelsesforhold ikke kan afbrydes inden for opsigelsesperioden, og inden forbundet har haft mulighed for at få afskedigelsens berettigelse gjort til genstand for fagretlig behandling, medmindre der er enighed herom. Ifølge 13, stk. 7, litra d, gælder disse regler dog ikke, dersom virksomheden foretager en berettiget bortvisning af tillidsrepræsentanten i medfør af funktionærlovens 4.

11 11 Parterne er enige om, at en tillidsrepræsentant kan opsiges med et forkortet varsel på 1 måned i medfør af funktionærlovens 5, stk. 2, når tillidsrepræsentanten inden for et tidsrum af 12 på hinanden følgende måneder har oppebåret løn under sygdom i alt 120 dage, når opsigelsen sker i umiddelbar tilknytning til udløbet af de 120 sygedage, og mens tillidsrepræsentanten endnu er syg. Arbejdsretten finder, at det forhold, at en afskedigelse af en tillidsrepræsentant sker efter funktionærlovens 5, stk. 2, ikke indebærer, at reglerne i overenskomstens 13, stk. 7, om arbejdsgiverens pligt til at tage initiativ til fagretlig behandling, ikke finder anvendelse. En sådan retsvirkning følger ikke af funktionærlovens 5 og heller ikke af overenskomstbestemmelserne, der alene undtager sager om bortvisning efter funktionærlovens 4 fra orienteringspligten i overenskomstens 13, stk. 7. På denne baggrund, og da det er ubestridt, at Sanistål ikke rettede henvendelse til DIO II med henblik på fagretlig behandling af den påtænkte opsigelse af A, finder Arbejdsretten, at der foreligger brud på overenskomstens 13, stk. 7. Organisationsfjendtlig adfærd Det må efter de afgivne forklaringer lægges til grund, at Sanistål tidligere i tre tilfælde har afskediget tillidsrepræsentanter og i den forbindelse har betalt de pågældende godtgørelse for uberettiget afskedigelse. Det må endvidere lægges til grund, at de tidligere afskedigelser af tillidsrepræsentanter skete i forbindelse med omfattende opsigelsesrunder i Sanistål af adskillige hundrede medarbejdere. Disse omfattende afskedigelser skete som følge af store omstruktureringer i form af lukning af afdelinger mv. Det er endvidere oplyst, at afskedigelsen af A ikke har ført til en sag om godtgørelse for uberettiget afskedigelse af hende. Arbejdsretten finder det på denne baggrund ikke godtgjort, at afskedigelsen af A heller ikke set i lyset af de tidligere afskedigelser af tillidsrepræsentanter i Sanistål kan anses for udtryk for organisationsfjendtlig adfærd, jf. hovedaftalens 1. Bod

12 12 Der skal herefter fastsættes en bod for Saniståls overtrædelse af overenskomstens 13, stk. 7. Bod skal efter arbejdsretslovens 12, stk. 5, fastsættes under hensyntagen til samtlige sagens omstændigheder, herunder i hvilken grad overtrædelsen har været undskyldelig fra overtræderens side. Procedurereglerne i overenskomstens 13, stk. 7, må antages at have til formål at sikre den særlige beskyttelse af tillidsrepræsentanter mod afskedigelse. De indebærer, at tillidsrepræsentantens faglige organisation inddrages og får mulighed for at fremkomme med bemærkninger til det grundlag for den påtænkte afskedigelse, som arbejdsgiveren har henvist til. Arbejdsgiverens undladelse af at orientere som foreskrevet i overenskomstens 13, stk. 7, kan således efter omstændighederne have betydning for beslutningen om afskedigelse. Dette gælder også, når en afskedigelse af en tillidsrepræsentant påtænkes i medfør af funktionærlovens 5, stk. 2, hvor der bl.a. kan være spørgsmål om, hvorvidt optællingen af sygedage inden for den fastsatte periode på 12 måneder er korrekt, om opsigelsen er afgivet i umiddelbar tilknytning til udløbet af de 120 sygedage, og om der foreligger ganske særlige omstændigheder, der taler imod, at afskedigelsen er berettiget, jf. Højesterets dom af 10. september 2002 (UfR ). Arbejdsretten finder på denne baggrund, at bod for en arbejdsgivers tilsidesættelse af pligten til via DIO II at underrette HK om en påtænkt afskedigelse af en tillidsrepræsentant også i lyset af den økonomiske udvikling i samfundet kan tage udgangspunkt i et niveau på ca kr. Det må desuden ved fastsættelse af bod i de konkrete tilfælde indgå bl.a., om arbejdsgivernes manglende underretning må anses for at være undskyldelig, og om afskedigelsen må anses for berettiget. Det må lægges til grund, at Sanistål ved de tidligere afskedigelser af tillidsrepræsentanter har fulgt reglerne i overenskomstens 13, stk. 7. I den foreliggende sag, hvor det må lægges til grund, at Saniståls undladelse af at følge proceduren i overenskomstens 13, stk. 7, således skyldtes en misforståelse af samspillet mellem funktionærlovens 5 og reglerne om fagretlig behandling i overenskomstens 13, stk. 7, og hvor der efter det oplyste ikke efterfølgende er

13 13 rejst en sag om uberettiget afskedigelse af A, finder Arbejdsretten, at boden passende kan fastsættes til kr. Konklusion Sanistål A/S skal betale en bod på kr. til HK Handel. T h i k e n d e s f o r r e t: Sanistål A/S skal inden 14 dage efter afsigelsen af denne dom betale en bod på kr. til HK Handel. I sagsomkostninger skal DA for Sanistål A/S inden samme frist betale kr. til Arbejdsretten. Hanne Schmidt

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 321/2016 (1. afdeling) Dansk Erhverv som mandatar for A A/S (advokat Lars Alexander Borke) mod Kristelig Fagforening som mandatar for B (advokat

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. juni 2012

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. juni 2012 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 21. juni 2012 I sag nr.: AR2012.0142 Lærernes Centralorganisation for Frie Skolers Lærerforening (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Rønne Privatskole

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe mod Moderniseringsstyrelsen for Banedanmark Tvisten Sagen angår, om det var berettiget, at Banedanmark bortviste jernbanearbejder

Læs mere

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV : Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 21. februar 2016 i faglig voldgift FV 2016.0001: Dansk Metal for A (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod DI Overenskomst II v/dansk Industri for Arla Foods Amba for Høgelund Mejeri (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2019

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2019 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2019 I sag nr.: AR 2018.0071 Fagbevægelsens Hovedorganisation for Dansk El-Forbund og Fagligt Fælles Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom.

Uoverensstemmelsen angår, om der har været tvingende årsager til opsigelse af en tillidsrepræsentant på grund af sygdom. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0087 Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for X Apotek (advokat Yvonne Frederiksen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

Når en medarbejder bliver syg September 2014. DANSK HR Webinar

Når en medarbejder bliver syg September 2014. DANSK HR Webinar Når en medarbejder bliver syg September 2014 DANSK HR Webinar Hvad får du svar på Sygemelding Dokumentation af sygdom Krav til arbejdsgiver under en medarbejders sygdom Krav til medarbejderen under egen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard)

OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) 1 OPMANDSKENDELSE i voldgiftssagen: HK Privat for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod FOA Fag og Arbejde Esbjerg Afdeling (advokat Lars Lindhard) Afsagt den 24. januar 2010 1. Denne kendelse angår alene

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Faglig voldgiftssag FV Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg (CFU) (advokat Peter Breum) mod

Faglig voldgiftssag FV Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg (CFU) (advokat Peter Breum) mod Faglig voldgiftssag FV 2017.0103 Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg (CFU) (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (advokat Lene Damkjær Christensen) 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår,

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 21. juni 2011 i faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for Taastrup Apotek (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFT. Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFT. Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFT Danmarks Jurist- og Økonomforbund for A (advokatfuldmægtig Niels Mosegaard) mod Finansministeriet, Personalestyrelsen for Told- og Skattestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Under opfølgningssamtalen bør arbejdsgiveren og medarbejderen i fællesskab forsøge at klarlægge:

Under opfølgningssamtalen bør arbejdsgiveren og medarbejderen i fællesskab forsøge at klarlægge: NYT Nr. 12 årgang 3 AUGUST 2009 arbejdsret ændringer i syg e dag p e n g e lov e n Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i efteråret 2008 en aftale med henblik på at nedbringe sygefraværet og fastholde

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE

Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE i Afskedigelsesnævnets sager nr. 2018.0326 og 2018.0330: Dansk Metal for Medlem_1 og Medlem_2 (advokat Stephan Agger) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for TDC A/S Teglholmsgade

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 18. maj 2006 Sagerne nr. A2005.619, A2005.620 og A2005.996: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (i A2005.619 og A2005.996) Og Dansk Funktionærforbund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Afskedigelsesnævnssag (FV ) for. mod. for. X Kommune

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Afskedigelsesnævnssag (FV ) for. mod. for. X Kommune PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Afskedigelsesnævnssag (FV 2017.0133) Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) for A mod KL for X Kommune - 2 Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om X kommunes afskedigelse

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 7. februar 2019 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr. AR 2018.0341: Lærernes Centralorganisation (advokat

Læs mere

CIRKULÆRE: 003 Tænk jer om, før I afskediger medarbejdere

CIRKULÆRE: 003 Tænk jer om, før I afskediger medarbejdere Cirkulære: Cirkulære nr. 003 Udgivet første gang 12-11-1996 Kontrolleret 01-08-2014 Kontrolleret senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Indsættes: I Servicemappen under 7.3 Indhold Man kan ikke

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse INDHOLD Indledning 3 Opsigelsesvarsel 3 Skriftlige opsigelser 6 Opsigelsesperioden 6 Fratrædelsesgodtgørelse 9 Krav om saglighed 9 Godtgørelse for usaglig

Læs mere

Gå-hjem møde om EU dom afsagt den 11. april 2013

Gå-hjem møde om EU dom afsagt den 11. april 2013 1 Gå-hjem møde om EU dom afsagt den 11. april 2013 Advokat Mette Østergård 2 Tilpasningsforanstaltninger FN Konventionen om rettigheder for personer med handicap artikel 2, fjerde led Rimelig tilpasning

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) CO-industri. for. Dansk Metal. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod. DI Overenskomst I. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2017.0044) CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Siemens Wind Power (advokat Morten Pedersen) Afsagt den 31.

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 22. december 2016 Sag nr. AR2016.0185: Landsorganisationen i Danmark for Blik- og Rørarbejderforbundet (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt onsdag den 11. april 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt onsdag den 11. april 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0136. LC Lederforum for A (advokat Peter Breum) mod Odder Kommune (advokat Jørgen Vinding) Tvisten Tvisten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2013 i Sag nr.: AR2012.0789 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fællesforbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske Mediers Arbejdsgiverforening Dommere:

Læs mere

KENDELSE. Sagen blev mundtligt forhandlet den 24. februar 2011 med højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen som nævnsformand og opmand.

KENDELSE. Sagen blev mundtligt forhandlet den 24. februar 2011 med højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen som nævnsformand og opmand. i Afskedigelsesnævnets sag nr.:20100925 3F for A mod Køge Bugt Ejendomsservice A/S Uoverensstemmelsen KENDELSE Sagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede Køge Bugt Ejendomsservice A/S s afskedigelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 Sag 234/2017 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad) mod B (advokat Peter Blenstrup Nielsen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø-

Læs mere

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE. meddelt tirsdag den 1. oktober 2013. i faglig voldgiftssag 2013.0041. Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE. meddelt tirsdag den 1. oktober 2013. i faglig voldgiftssag 2013.0041. Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT MED TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 1. oktober 2013 i faglig voldgiftssag 2013.0041 Fagligt Fælles Forbund (advokat Maria Rasmussen) mod Dansk Håndværk for HSR Tømrer & Partner ApS (jurist

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 20. maj 2010 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2009.0643 Lærernes Centralorganisation for Frie Skolers

Læs mere

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse. 5. oktober i faglig voldgiftssag FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 5. oktober 2017 i faglig voldgiftssag FV 2017.0038: Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod HedeDanmark A/S (advokat Charlotte Strøm Petersen) 2 Uoverensstemmelsen

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

Der er ikke tale om et generelt forbud mod afskedigelser i virksomhedsoverdragelsessituationer,

Der er ikke tale om et generelt forbud mod afskedigelser i virksomhedsoverdragelsessituationer, N O TAT Afskedigelse ved virksomhedsoverdragelse Dette notat behandler reglerne for opsigelse af medarbejdere i forbindelse med, at der sker en virksomhedsoverdragelse. Notatet er udarbejdet af KL s Juridiske

Læs mere

Protokollat med Tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund for A og B. mod

Protokollat med Tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund for A og B. mod 1 Protokollat med Tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2017.0120) Fagligt Fælles Forbund for A og B (advokat Jesper Schäfer Munk) mod DI for Smurfit Kappa Danmark A/S (advokat Ulla Løvschal Wernblad)

Læs mere

GODE RÅD OM... sygefraværssamtalen SIDE 1

GODE RÅD OM... sygefraværssamtalen SIDE 1 GODE RÅD OM... sygefraværssamtalen SIDE 1 Indhold Det skal samtalen handle om 3 Indkaldelsen til samtalen 3 Opsagte medarbejdere 3 Afholdelse af samtalen 3 Forberedelse til sygefraværssamtalen 4 Indledning

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn)

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn) Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2010.0086 (afskedigelsesnævn) BUPL for A (advokat Peter Breum) mod Ringsted Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen angår afskedigelsen af en

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S

Kendelse i faglig voldgift (FV ) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A. mod. Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Kendelse i faglig voldgift (FV 2018.0086) 3F Fagligt Fælles Forbund for murersvend A mod Dansk Byggeri for Hansson & Knudsen A/S Sagen drejer sig om, hvorvidt murersvenden har ret til siddepenge for kørsel

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 14. november 2017 Sag 299/2016 (1. afdeling) 3F som mandatar for A (advokat Rune Asmussen) mod X Entreprenør & Maskinstation ved B (advokat Thomas Hede Sørensen) I tidligere

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 23. februar 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0110. Danmarks Lærerforening for A og B (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

Læs mere

Afskedig sked else ig TR-kursus Byggecentrum 9. - 11. maj 2011

Afskedig sked else ig TR-kursus Byggecentrum 9. - 11. maj 2011 Afskedigelse Reglerne Overenskomsterne: Basis og leder Forvaltningsloven - herunder: - uskrevne retsregler - ombudsmandsudtalelser Funktionærloven Domspraksis Ligebehandlingsloven Tjenestemandsregulativer

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse meddelt tirsdag den 29. april 2014 i faglig voldgiftssag 2014.0022 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq for VVS og Varmeteknik A/S (konsulent

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 14. januar 2019 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2018.0044 Fagbevægelsens Hovedorganisation Fagligt

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E af 8. november 2012 i Faglig voldgiftssag FV 2012.0005 (Afskedigelsesnævnssag): Fagligt Fælles Forbund Offentlig gruppe (3F) (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Tårnby Kommune

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i faglig voldgiftssag: 3F, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Anders Lorentzen) mod Dansk Industri for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) - 2 - Sagen

Læs mere

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk.

1) at der ikke i virksomheden har været eller er en lokalaftale om aflønning for rejse og udearbejde, jf. Elektrikeroverenskomstens 14, stk. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2013.0026 Dansk El Forbund (advokat Jeppe Wahl Brink) mod Tekniq for Insta A/S, Næstved (konsulent Jesper Elan Ahrenst) Uoverensstemmelsen angår, om virksomheden

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (sag nr. 2010-00183) (juridisk konsulent Azad Cakmak) mod DI Overenskomst I for Dansk Overflade Teknik A/S (sag nr. 2010-293-01480)

Læs mere

Ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis

Ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis Ansættelseskontrakt for ansatte speciallæger i almen praksis Mellem undertegnede læge/lægehus (i det følgende kaldet A) Navn: Klinikadresse: og speciallæge i almen medicin (i det følgende kaldet B) Navn:

Læs mere

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993.

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. Hovedaftalen af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. 1 Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 20.01.2016 STATISTISKE OPLYSNINGER KAN SKABE FORMODNING FOR FORSKELSBEHANDLING 20.1.2016 Statistiske oplysninger om alder kan skabe en formodning for forskelsbehandling

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. februar 2018

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. februar 2018 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 6. februar 2018 I sag nr. AR2017.0467 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift

Opmandskendelse. Faglig Voldgift 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift Dansk El-Forbund (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation for Carl Christensen & C0. A/S (konsulent Bent Lindgren) afsagt den 2. august 2010

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2014.0047) 3F Aalborg for murersvend A (gruppeformand Reidar Kogstad) mod Dansk Byggeri for NCC Construction Danmark A/S (afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

1 Praksis vedrørende funktionærlovens 2a måske i strid med EU-retten. 2 Godtgørelse på kr. 250.000 for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven

1 Praksis vedrørende funktionærlovens 2a måske i strid med EU-retten. 2 Godtgørelse på kr. 250.000 for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven Indhold 1 Praksis vedrørende funktionærlovens 2a måske i strid med EU-retten 2 Godtgørelse på kr. 250.000 for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven 3 Epilepsi var ikke et handicap 4 Deltidssygemelding

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat. (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2014.0079) HK Privat (jurist Dennis Schnell-Lauritzen) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Agri Nord (advokat Charlotte Strøm

Læs mere

VEJLEDNING OM SYGDOM

VEJLEDNING OM SYGDOM VEJLEDNING OM SYGDOM INDHOLD MEDARBEJDERENS PLIGT TIL AT MELDE SYGEFRAVÆR... 3 KONSEKVENS AF MEDARBEJDERENS MANGLENDE OVERHOLDELSE AF RETNINGSLINJER OM SYGEMELDING... 3 DEN LOVPLIGTIGE SYGEFRAVÆRSSAMTALE...

Læs mere

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?!

Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til?! Hvad må du bruge din arbejdsmobiltelefon til? Østre Landsrets dom af 5. november 2014 1. afd., sag B-2478-13 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for [virksomhed1] (advokat Merete Preisler)

Læs mere

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0091 Dansk Magisterforening som mandatar for A, B og C (advokat Frederik Brocks) mod Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) Indledning

Læs mere

2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE GODE RÅD OM. Opsigelse. Udgivet af DANSK ERHVERV

2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE GODE RÅD OM. Opsigelse. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Opsigelse 2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Selve opsigelsen 3 3. Opsigelsesvarsler 4 4. Forhold i opsigelsesperioden 5 5. Fratrædelsesgodtgørelser

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 6. maj 2013 i faglig voldgiftssag FV 2012.0156: Fagligt Fælles Forbund (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Håndværk for Holm Tømrer- og Snedkerfirma A/S (Morten Frihagen)

Læs mere

Tilkendegivelse af 15. september i faglig voldgiftssag FV : FOA Fag og Arbejde for B (advokat Peter Nisbeth) mod

Tilkendegivelse af 15. september i faglig voldgiftssag FV : FOA Fag og Arbejde for B (advokat Peter Nisbeth) mod Tilkendegivelse af 15. september 2016 i faglig voldgiftssag FV2015.0219: FOA Fag og Arbejde for B (advokat Peter Nisbeth) mod Rebild Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) Uoverensstemmelsen Sagen angår

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Vejledning. - om sygdom

Vejledning. - om sygdom Vejledning - om sygdom Indhold Medarbejderens pligt til at melde sygefravær.... 3 Konsekvens af medarbejderens manglende overholdelse af retningslinjer om sygemelding... 3 Den lovpligtige sygefraværssamtale...

Læs mere

Kendelse faglig voldgiftssag FV

Kendelse faglig voldgiftssag FV Kendelse i faglig voldgiftssag FV 2017.0065 Fagligt Fælles Forbund (advokat Peter Nisbeth) mod Det Kongelige Teater (advokat Niels Banke) 1. Tvisten Sagen angår, om 8 medarbejdere hos Det Kongelige Teater

Læs mere

August 1999 Aftalenr. 1387

August 1999 Aftalenr. 1387 Økonomiforvaltningen J.nr. 233.1BHKL-1/99 August 1999 Aftalenr. 1387 Københavns Kommune og Forbundet af Offentligt Ansatte har aftalt fornyelse pr. 1. april 1999 af overenskomst for børnehaveklasseassistenter

Læs mere

Kendelse. faglig voldgift FV Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod. DI Overenskomst I. (advokat Thomas Nielsen)

Kendelse. faglig voldgift FV Fødevareforbundet NNF. (advokat Martin Juul Christensen) mod. DI Overenskomst I. (advokat Thomas Nielsen) Kendelse i faglig voldgift FV 2018.0037 Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst I (advokat Thomas Nielsen) 2 1. Tvisten Denne sag handler om forståelsen af 23, stk.

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127. FOA Fag og Arbejde. for. mod. Kommunernes Landsforening (KL) for. Sønderborg Kommune

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127. FOA Fag og Arbejde. for. mod. Kommunernes Landsforening (KL) for. Sønderborg Kommune PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127 FOA Fag og Arbejde for A mod Kommunernes Landsforening (KL) for Sønderborg Kommune - 2 Tvisten Uoverensstemmelsen anga r, om det var berettiget,

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT. for. butiksansatte funktionærer uden overenskomst

ANSÆTTELSESKONTRAKT. for. butiksansatte funktionærer uden overenskomst ANSÆTTELSESKONTRAKT for butiksansatte funktionærer uden overenskomst mellem [virksomhedens navn] [Vejnavn og nr.] [Postnummer - By] [CVR.nr. xxxxxxxx] (herefter kaldet Virksomheden ) og [Medarbejderens

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om køn - afskedigelse under graviditet - parts- og vidneforklaringer

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om køn - afskedigelse under graviditet - parts- og vidneforklaringer KEN nr 10313 af 10/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100199-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 16.03.2018 ELEV HAVDE IKKE KRAV PÅ DOBBELTGODTGØRELSE FOR UBERETTIGET OPHÆVELSE AF UDDANNELSESAFTALE 16.3.2018 Under et uddannelsesforløb ophævede en arbejdsgiver

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 240/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Berit Kyed, Sanne Greiner og Anni Clausen (advokat Jacob Goldschmidt) mod Finanssektorens

Læs mere

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser EF-Tidende nr. L 225 af 12/08/1998 s. 0016-0021 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere