EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde"

Transkript

1 EEAW EPAF Expeditionary Air Wing Europæisk kampflysamarbejde Tekst: Georg Ask Lunden Jensen, Flyvertaktisk Kommando. Fotos: Flyvevåbnets Fototjeneste.

2 EEAW i aktion Flyvertaktisk Kommando DK-7470 Karup J Telefon: Telefax: ftk@mil.dk De 18 F-16 fly fra EPAF-landene skulle flyve patruljer over Afghanistan og om nødvendigt give allierede tropper på jorden luftstøtte. Et effektivt bidrag For de danske soldater betød det seks til syv timer i smalle F-16 flysæder, døgnvagter i værkstedshangaren, patruljer i forblæste steppelandskaber og tonsvis af forsyninger, der skulle lastes. Mellem februar 2002 og oktober 2003 var i alt 822 danske soldater udstationeret til den amerikansk ledede Ganci Airbase ved Manas lufthavnen i Kirgisistan. Operationen var en succes, der viste styrken i EPAFsamarbejdet. Ved at slå sig sammen kunne de tre lande stille med et mere effektivt bidrag, der kunne stå på egne ben Fremtiden for EEAW F-16 samarbejdet har været en succes der har givet økonomiske og industrimæssige fordele. Danmark undersøger i øjeblikket mulighederne for, at indkøbe et nyt, mere tidssvarende, jagerfly som afløser for F-16-flyene. Grundlaget for en anbefaling af et nyt kampfly er en vurdering af sikkerhedspolitiske forhold, en militærfaglig anbefaling, en økonomisk analyse, samarbejde med dansk industri og valg af strategiske samarbejdspartnere. Flere andre EPAF-lande ser også på mulighederne for at udskifte deres F-16 fly, og EPAF-samarbejdets fremtid kan blive påvirket af, hvilket kampfly der vælges.

3 Forord Grundlaget for EEAW blev lagt i 2002 og Her blev landenes samarbejde prøvet af i praksis, da de tre EPAFlande Norge, Holland og Danmark deltog i krigen mod Talibanstyret i Afghanistan. 57 lande deltog i den internationale koalition, der ledet af USA blev sammensat efter terrorangrebet 11. september Målet var at vælte taleban-styret i Afghanistan, der beskyttede Osama bin Ladens al-qaeda netværk. 14. december 2001 besluttede den danske regering at sende styrker til området i og omkring Afghanistan. Flyvevåbnets del af bidraget, seks F-16 fly med tilhørende støtteenheder, udgjorde en fælles struktur sammen med de norske og hollandske bidrag. Det kunne lade sig gøre fordi alle tre lande bidrog med F-16-jagerfly. Hollænderne bidrog udover de 6 jagerfly med et KDC-10 lufttankningsfly, som kan fylde brændstof på flyene, mens de er i luften. EEAW - praktisk samarbejde i NATOs ånd NATO samarbejdet har siden 1949 været den overordnede ramme for det danske forsvar. Ud over den sikkerhedspolitiske forankring, har NATO også haft en uvurderlig betydning for landenes militære styrkers evne til at samarbejde rent praktisk. Standardisering af taktik, teknik og procedurer er områder, som NATO har prioriteret højt, fordi det gør det meget lettere at gennemføre militære operationer med deltagelse fra flere lande. For små nationer kan det være en udfordring at stille et robust styrkebidrag til internationale operationer, så det giver god mening at to eller flere NATO-lande samarbejder om at løfte en opgave. EPAF Expeditionary Air Wing er et godt eksempel på et sådant samarbejde. Udstyret med samme flytype, F-16, kan Belgien, Danmark, Holland, Norge og Portugal i fællesskab udsende et veltrænet og robust kampflybidrag til internationale operationer, med et forholdsvist lille behov for støtte fra den enkelte nation. Stig Østergaard Nielsen Chef for Flyvertaktisk Kommando Formand for EEAW Steering Committee

4 Aktiviteter EPAF samarbejde siden 1970 erne I 1974 nedsatte Belgien, Holland, Norge og Danmark en styregruppe, der skulle finde en fælles afløser for de daværende jagerfly, F-100 Super Sabre og F-104 Starfighter. Flyene var blevet leveret som en del af Marshall-hjælpen i 1950 erne og 1960 erne, og var ved at være forældede. Man så først på flere forskellige flytyper, men efter grundige overvejelser og tests valgte man i juni 1975 at sende en samlet bestilling på 348 fly af typerne F-16A og F -16B. Det blev dermed det første internationale indkøb af F-16 flyet. Handlen blev kaldt Århundredets Våbenhandel. Landene formaliserede deres samarbejde i EPAF European Participating Air Forces eller på dansk: de europæiske deltagende luftstyrker. Med deltagende luftstyrker mente man lande, der deltog i F-16 indkøbet. Senere blev også Portugal optaget i samarbejdet. EPAF-samarbejdet har siden anskaffelsen af F-16 flyene været et forum, hvor landenes F-16 styrker kunne udvikle flyene og udveksle erfaringer. Øvelser EEAW har siden oprettelsen genneført en række øvelser, der skulle integrere styrken og afprøve konceptet. Øvelsen Crown Eagle i Storbritannien trænede de procedurer, der går forud for at indsætte styrken i en international operation. Øvelsen viste, at EEAW konceptet fungerer, når det drejer sig om planlægning og forberedelse. I 2007 deltog samtlige medlemslande i øvelsen Cold Response på Bodø i Norge. Erfaringerne herfra gav vigtige erfaringer med samarbejdet på det operative og tekniske område, og danner grundlag for den fortsatte udvikling af EEAW. NATO Response Force I tilmeldingerne til NATOs hurtige reaktionsstyrke, NRF, melder EEAW landene sig til som en samlet enhed. Det medfører en samlet planlægning og koordination mellem landene, når styrken skal leve op til reaktionsstyrkens beredskabskrav. I hver NRF periode foregår der en intensiv koordination af ansvarsområder og en logistisk koordination, hvor man finder ud af hvem der bidrager med hvilke dele af den samlede styrke. Den fælles indsats sparer mængden af nødvendigt materiel og personel, og letter dermed byrden for deltagerlandene.

5 Producent: Lockheed Martin, Texas, USA. Type: Ensædet jager/jagerbomber Længde: m Højde: 5.01 m Spændvidde: 9.14 m Tomvægt: kg Fuldvægt: kg Motorer: 1 Pratt & Whitney F100-PW200 jetmotor med kg trykkraft. Marchastighed: 833 km/t Maksimal hastighed: 2376 km/t Rækkevidde: km Tophøjde: 20 km Bevæbning: 20mm M61A1 Vulcan maskinkanon samt bomber, raketter og missiler. Samarbejdet Lockheed Martin FF-16AM Fighting Falcon EEAW udvidet samarbejde I 2004 blev den operative del af samarbejdet udvidet kraftigt, med oprettelsen af EEAW EPAF Expeditionary Air Wing. Det udvidede samarbejde mellem de danske, norske, belgiske, hollandske og portugisiske flyvevåben gør det muligt for landene at stille et fælles bidrag til internationale operationer eller større øvelser. Et bidrag der i størrelse, effektivitet og selvstændighed kan måle sig med større landes. Navnet Expeditionary Air Wing betyder, at det er en enhed, der skal kunne udsendes og arbejde langt fra hjemlandene på baser med begrænsede støttemuligheder. En EEAW-enhed skal for eksempel kunne bemande og drive et samlet bidrag med op til 30 fly og sammen med andre brugerlande drive en hel flyvestation inklusive støttefunktioner. Kan supplere hinanden Det er muligt, fordi de fem lande bruger den samme slags kampfly, F-16. Det betyder, at de enheder og det udstyr, et EPAF-land kan stille med, er kompatible. Derfor kan landene dele udstyr. Det betyder at alle landene ikke behøver medbringe alt, der skal til for at holde flyene i luften. Et land kan for eksempel bidrage med tankvogne, et andet kan levere store hangartelte, hvor man kan reparere og efterse flyene, og et tredje land kan bidrage med en infanteristyrke, der kan forsvare flyvestationen. Den fælles flytype betyder også, at landene bruger samme reservedele og vedligeholdelsesprocedurer. Det betyder for eksempel at landene kan låne reservedele af hinanden og at landenes specialister kan deles om opgaverne. Danske mission-planners kan for eksempel planlægge missioner for hollandske piloter.

6 flyve fra Danmark til et missionsområde ude i verden, skal de kunne tanke brændstof mens de er i luften. Det kræver et specialbygget tankfly. Danmark har ikke et, men i EPAFsamarbejdet kan Holland bidrage med et KDC-10 lufttankningsfly. Det giver endnu flere muligheder for et EPAF-bidrag, fordi flyene kan blive på vingerne i længere tid uden at skulle lande. Flyene Udsendelse De enkelte lande i samarbejdet definerer selv deres niveau af deltagelse. Når et EPAF-bidrag bliver udsendt, skal det så vidt muligt indgå i en eksisterende kommando- og kontrolstruktur. Hvis andre NATO-lande ikke allerede har etableret en struktur, skal man kunne etablere en selv. Selvom EPAF-landene selv kan definere betingelserne for deres deltagelse, forsøger man at have fælles retningslinjer for, hvornår man må bruge våben. Fælles opdateringer Et F-16-fly er ikke bare et F-16. Der er mange forskellige versioner alt efter, hvordan de er opgraderet. Der er sket meget, siden de første F-16 gik på vingerne i EPAFlandenes F-16 fly har gennemgået en såkaldt Mid-Life Update, og senest har flyene fået en gennemgribende opdatering af software og cockpit. Det har givet bedre muligheder for at ramme præcist med bomber. Opdateringerne har også givet flyet mulighed for at modtage radarbilleder fra for eksempel skibe, andre fly eller jordbaserede radaranlæg, så piloten får et bedre overblik over situationen omkring flyet. EPAF-landene har været fælles om at gennemføre de løbende opdateringer af F-16-flyene. Det har sikret at landene stadig kan samarbejde, fordi flyene har de samme systemer. Desuden har det sikret en bedre pris, fordi opdateringerne er blevet indkøbt i fællesskab.

7 Opgaver I Danmark fungerer F-16 flyene som luftens politi i afvisningsberedskabet, der døgnet rundt er klar til at rykke ud til uidentificerede fly i dansk luftrum. Der er også et beredskab til at overvåge landjorden ved hjælp af infrarødt udstyr, og man kan fotografere objekter på jorden med et kamera, der monteres under flyet. Kan tanke i luften For at F-16 flyene kan holde sig på vingerne i længere tid, for eksempel under lange operationer, eller når de skal Samarbejdet Grundlaget for EPAF-samarbejdet var det fælles indkøb af F-16 i slutningen af 1970 erne. Det er stadig F-16 flyene, der gør det muligt at samarbejde så tæt, som det er tilfældet i dag. F-16 er et såkaldt multi-role kampfly. Det betyder, at flyet både kan nedkæmpe andre fly i luften og bombe mål på jorden med stor præcision. Den første F-16 gik på vingerne i 1974, og siden 1980 har flyene været en del af det danske forsvar. Ledelse EEAW ledes overordnet af den såkaldte Steering Committee - Styrekomiteen. Komiteen har en repræsentant fra hvert deltagerlands flyvevåben. Komiteen har det øverste ansvar for udførelse og kontrol i samarbejdet. Der skal principielt være enighed om alle beslutninger, dog kan repræsentanterne kun stemme, når det drejer sig om operationer, deres land selv deltager i. Der vælges et formandsland for to år ad gangen. Komiteen mødes årligt eller efter anmodning fra et deltagerland. Den mere lavpraktiske del af samarbejdet foregår i Core Planning Cell. Her udmøntes styrekomiteens beslutninger i praksis. I forskellige undergrupper udarbejdes dokumentation, logistiske aftaler og efterretninger. Undergrupperne bemandes primært af de flyvende enheder. Finansiering Udgifterne i forbindelse med samarbejdet dækkes af landene selv, medmindre partnerlandene beslutter andet. Partnerlandene er selv ansvarlige for alle omkostninger, når tropperne skal udsendes. Drift, etablering og administration af en EEAW styrke er derimod fælles omkostninger.

8 Landene kan supplere hinanden Ved at udsende supplerende enheder og systemer kan EPAF landene stille et fælles bidrag. Teknikere Transportfly Brandberedskab Lufttankning Tankbiler Kampfly Mobilt iltanlæg Bevogtningsstyrke

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 fly blev lavet i 1956. I 1985 holdt man op med at lave

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

SAMMENFATNING. Kampflykandidaterne De tre kampflykandidater, der indgår i den danske typevalgsproces,

SAMMENFATNING. Kampflykandidaterne De tre kampflykandidater, der indgår i den danske typevalgsproces, Formål Formålet med dette beslutningsgrundlag er at præsentere Nyt Kampfly Programs evalueringsresultater for de tre kampflykandidater, der indgår i det danske typevalg. Det følger af den politiske aftale

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK.

Læs mere

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY

BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY NOTAT BESLUTNINGSPROCESSEN OMKRING EVENTUEL ANSKAFFELSE AF NYE KAMPFLY Indledning De danske F-16 fly planlægges pt. anvendt indtil ca. 2020, hvorefter de knap 40 år gamle fly vil være nedslidte og teknologisk

Læs mere

Denne udgave: HELDET GRÅ EMMINENCER.

Denne udgave: HELDET GRÅ EMMINENCER. Denne udgave: HELDET GRÅ EMMINENCER. HELDET Expeditionary NEWS, LINE SPECIAL Ansvarshavende redaktør: Finn Hjortshøj, Presseofficer HELDET/IRAK Forsidebillede. Natlig helikoptervedligeholdelse i Bachmann

Læs mere

DARIS nyhedsbrev Nr. 2. Hold 16. Nicolai Kalle Jan Georg

DARIS nyhedsbrev Nr. 2. Hold 16. Nicolai Kalle Jan Georg DARIS nyhedsbrev Nr. 2. Hold 16. Nicolai Kalle Jan Georg DARIS står for Danish Radar Information System. Hold 16 har opbygget en dagligdag med faste rutiner, og de først seks uger er gået hurtigt. Vi "låner"

Læs mere

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001:

Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: KAPITEL 7 De internationale konflikter Folketingsbeslutning 2001: Danske soldater til Afghanistan Beslutning i det danske folketing den 14. december 2001: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske

Læs mere

Kære alle i Flyverhjemmeværnet

Kære alle i Flyverhjemmeværnet HJV FHD U DEC 2015 Kære alle i Flyverhjemmeværnet Så er vi nået til december, hvor det er tid til at kikke tilbage på året der er gået, og samtidigt få taget hul på de mange spændende ting, der ligger

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN. 2. september 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 2. september 2014 MINISTERREDEGØRELSE TIL STATSREVISORERNES BERETNING NR. 16/2013 OM STATENS PLANLÆGNING OG

Læs mere

F-35 BORGERMØDE. Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017

F-35 BORGERMØDE. Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017 F-35 BORGERMØDE Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og Haderslev Kommune November 2017 Koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen, Forsvarsministeriet Der er truffet politisk

Læs mere

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd:

Jeg har nu modtaget en udtalelse fra Forsvarskommandoen, som har følgende ordlyd: Folketingets Forsvarsudvalg Christiansborg 2. maj 2012 Der blev den 20. april 2012 stillet to spørgsmål fra Forsvarsudvalget på foranledning af Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten (spørgsmål 217 og 218).

Læs mere

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering

Navn, klasse. Skriftlig dansk. Antal ark i alt: 5. Rekruttering Rekruttering Sammenhold er en stor del livet. Om det er i et kollektiv eller i forsvaret, om det er der hjemme eller på arbejdet, fungerer det bedst, hvis der er et godt sammenhold. Allerede som barn lærer

Læs mere

Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10. Afgjort den 22. oktober 2009. Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009.

Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10. Afgjort den 22. oktober 2009. Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009. Aktstykke nr. 11 Folketinget 2009-10 Afgjort den 22. oktober 2009 11 Forsvarsministeriet. København, den 14. oktober 2009. a. Forsvarsministeriet anmoder herved om Finansudvalgets tilslutning til at anvende

Læs mere

Uddannede enkeltpersoner, som i forbindelse med støtte til samfundets samlede beredskab kan sammensættes i operationelle enheder.

Uddannede enkeltpersoner, som i forbindelse med støtte til samfundets samlede beredskab kan sammensættes i operationelle enheder. Hjemmeværnskommandoen Institution Hjemmeværnskommandoen Forfatter Steen Gøtsche, Major Opgavetypen der eksemplificeres Beredskab Kort om Hjemmeværnet Hjemmeværnet har i forsvarsforlig 2005 2009 af 10.

Læs mere

Pressekit for journalister

Pressekit for journalister Pressekit for journalister Velkommen til Hjemmeværnets Landsøvelse 2016. I dette pressekit har vi samlet forskellige informationer til dig, som dækker Landsøvelsens begivenheder for et medie. I pressekittet

Læs mere

Er F-35 det rigtige valg til Danmarks forsvarspolitiske behov?

Er F-35 det rigtige valg til Danmarks forsvarspolitiske behov? Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del Bilag 134 Offentligt Er F-35 det rigtige valg til Danmarks forsvarspolitiske behov? FOU-høring 25. maj 2016 Jacob Barfoed, PhD, major Forsvarsakademiet 1 Overblik Er

Læs mere

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE Arkæologiske udgravninger Fund fra samlingerne Registrering af fortidsminder Fredede fortidsminder Artikler om arkæologi & historie Søg ARKÆOLOGISKE UDGRAVNINGER Fra hjemmesiden:

Læs mere

Ligestillingsrapport 2015 fra. Forsvarsministeriet

Ligestillingsrapport 2015 fra. Forsvarsministeriet Ligestillingsrapport 2015 fra Indledning Traditionelt forbindes s kerneydelser med fysisk orienteret arbejde, hvilket bl.a. afspejles i, at særligt det militære område er forholdsvist mandsdomineret. lægger

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009

Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Marts 2009 Beretning til Statsrevisorerne om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Marts 2009 BERETNING OM BESLUTNINGSGRUNDLAGET FOR ET EVENTUELT KØB AF NYE KAMPFLY i Indholdsfortegnelse I. Introduktion

Læs mere

Kampen om kampflyene. Af professor Bertel Heurlin, Københavns Universitet. Kampfly i en ny verdensorden

Kampen om kampflyene. Af professor Bertel Heurlin, Københavns Universitet. Kampfly i en ny verdensorden Kampen om kampflyene Af professor Bertel Heurlin, Københavns Universitet Forsvarskommissionen skal i foråret 2009 aflevere en beretning, som bl.a. skal tage stilling til, hvorvidt forsvarets nuværende

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. September 2009

Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan. September 2009 Beretning til Statsrevisorerne om Forsvarets understøttelse af sine militære operationer i Afghanistan September 2009 BERETNING OM FORSVARETS UNDERSTØTTELSE AF SINE MILITÆRE OPERATIONER I AFGHANISTAN Indholdsfortegnelse

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

APRIL 2010. Samarbejde på tværs

APRIL 2010. Samarbejde på tværs APRIL 2010 Samarbejde på tværs INDHOLD APRIL 2010 I DETTE NUMMER: I dette nummer: Tema Samarbejde på tværs. Læs blandt andet: 02 Transport for alle I Eskadrille 721 på Air Transport Wing Aalborg er det

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden

- HOLD 1 DANCON - UNIFIL. Indhold DETCOs Corner Fortroppen baner vejen Farvel og goddag Stort og småt Danskere overtager brandstationen Bagsiden NYHEDSBREV DANCON - UNIFIL NR. 1 UGE 47 2009 - HOLD 1 Første mønstring af hele UNIFIL Hold 1 umiddelbart efter ankomsten til lejren i Naqoura, Libanon. Ansvarshavende redaktør: Detachement Commander OL.

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer Vejledning - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer 1 Indhold 1. Indledning... 4 2. Introduktion til internationale regler om social sikring... 4 2.1.

Læs mere

DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV

DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV Af Kontreadmiral Nils Wang Artiklen er skrevet med afsæt i den tale, som forfatteren holdt ved åbningen af konferencen Seapower.dk., som Søe-Lieutenant-Selskabet

Læs mere

Samråd, Forsvarsudvalget Fremrykket indkøb af produktionsdele til F december 2016

Samråd, Forsvarsudvalget Fremrykket indkøb af produktionsdele til F december 2016 Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Samråd, Forsvarsudvalget Fremrykket indkøb af produktionsdele til F-35 1. december 2016 Indledning Tak

Læs mere

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Læren fra F-16. Gary Schaub, jr.

C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Læren fra F-16. Gary Schaub, jr. C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Læren fra F-16 Gary Schaub, jr. Maj 2016 Denne rapport er en del af Center for Militære Studiers forskningsbaserede

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

UDKAST til Beredskabspolitik for Frederiksberg Kommune

UDKAST til Beredskabspolitik for Frederiksberg Kommune Indledning Frederiksberg Kommune har ansvaret for at planlægge og drive en række samfundsvigtige opgaver både i hverdagen, og når uforudsete, større hændelser truer den fortsatte drift. Beredskabspolitikken

Læs mere

TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY

TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY EVALUERING AF EUROFIGHTER, JOINT STRIKE FIGHTER OG SUPER HORNET TYPEVALG AF DANMARKS KOMMENDE KAMPFLY SAMMENFATNING Formål Formålet med dette beslutningsgrundlag

Læs mere

UKLASSIFICERET. Vejledningsplan MFT

UKLASSIFICERET. Vejledningsplan MFT Vejledningsplan MFT Indholdsfortegnelse Indledning...1 Planlægning af Militær Fysisk Træning...1 Skemaets opbygning og anvendelse...1 Eksempel på fastlæggelse af træningsniveau...2 Progression...2 Pauser

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

DAGSORDEN. Beredskabskommissionen Syddjurs og Norddjurs Kommuner

DAGSORDEN. Beredskabskommissionen Syddjurs og Norddjurs Kommuner Beredskabskommissionen Syddjurs og Norddjurs Kommuner DAGSORDEN Møde nr. : 02/2008 Sted : Brandstationen, Kirkegade 30, 8400 Ebeltoft Dato : 29. februar 2008 Start kl. : 10.00 Slut kl. : 12.00 Medlemmer

Læs mere

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016.

Indstilling af efterforskningen i sagen om F-16 angrebet i Syrien den 17. september 2016. Værnsfælles Forsvarskommando Danneskiold-Samsøes Alle 1 1434 København K Att. Forsvarschefen Bilag: Ingen Sagsbeh.: FAUK-AU03 Sagsnr.: 2016/002260 28. marts 2017 Indstilling af efterforskningen i sagen

Læs mere

REGERINGEN 25. august 2005

REGERINGEN 25. august 2005 REGERINGEN 25. august 2005 Kommissorium for en samlet gennemgang og vurdering af det danske samfunds beredskab mod terrorisme 1. Terrorhandlingerne i Madrid i marts 2004 og senest i London i juli 2005

Læs mere

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen

IDA Symposium Arktiske udfordringer. Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet. Kim Jesper Jørgensen IDA Symposium Arktiske udfordringer Chef for Arktisk Projektorganisation Forsvarsministeriet Kim Jesper Jørgensen Agenda Arktis set fra Rigsfællesskabet Muligheder og udfordringer Regeringens politik Forsvarsministeriets

Læs mere

Team Tordenjet Flyvestation Skrydstrup

Team Tordenjet Flyvestation Skrydstrup Team Tordenjet Flyvestation Skrydstrup Team Tordenjet har til huse på Flyvestation Skrydstrup Team Tordenjet, Flyvestation Skrydstrups Historiske Samling (HISA) holder til i henholdsvis bygning 349 (BYG

Læs mere

Studieordning for elementet. Helikopterpilot, transportpilot og jagerpilot. Version

Studieordning for elementet. Helikopterpilot, transportpilot og jagerpilot. Version Studieordning for elementet Helikopterpilot, transportpilot og jagerpilot Version 30112015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål med Flyvning og Ledelse... 3 3. Mål for læringsudbytte for Flyvning og Ledelse...

Læs mere

Formanden: Den første, der får ordet, er ordføreren for forespørgerne, hr. Holger K. Nielsen, for begrundelse. Begrundelse

Formanden: Den første, der får ordet, er ordføreren for forespørgerne, hr. Holger K. Nielsen, for begrundelse. Begrundelse 1) Forespørgsel nr. F 4: Forespørgsel til forsvarsministeren [om køb af kampfly]: Hvad kan regeringen oplyse om planerne vedrørende køb af nye kampfly i lyset af rapporten fra Dansk Institut for Militære

Læs mere

Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse

Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse Ace Denmark Aeronautical Center of Excellence Projektbeskrivelse ACE Denmark Projektbeskrivelse Regeringen og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre har den 9. juni

Læs mere

Beredskabstesten Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009

Beredskabstesten Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009 Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009 Introduktion Introduktion Hvad er Beredskabstesten Beredskabstesten er en metode til at få et indtryk af organisationens

Læs mere

Kompetenceprofil for sanitetsassistent HOVEDFUNKTIONSDATA HOVEDOPGAVER

Kompetenceprofil for sanitetsassistent HOVEDFUNKTIONSDATA HOVEDOPGAVER Kompetenceprofil for sanitetsassistent HOVEDFUNKTIONSDATA Funktionsbetegnelse Funktionsniveau og værnstilhørsforhold Antal stillinger af denne type Konstabel, Sanitetsassistent M112 (flyvevåbnet) Ca. 15

Læs mere

Danske Soldaterforeningers Landsraad - et bindeled i soldaterforeningsbevægelsen...

Danske Soldaterforeningers Landsraad - et bindeled i soldaterforeningsbevægelsen... Nyhedsbrevet Vedetten Danske Soldaterforeningers Landsraad - et bindeled i soldaterforeningsbevægelsen... Nr. 1 2009 Januar Godt nytår Når et år er ved at løbe ud, som 2008 nu er tæt på, giver det altid

Læs mere

F-35 Industrisamarbejde

F-35 Industrisamarbejde F-35 Industrisamarbejde Generalmajor Henrik R. Lundstein, Programdirektør, F-35 Kampfly Program Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) 22. august 2019 Punkter F-35 Partnerskabet og det

Læs mere

Flyvevåbnet FLYVEVÅBNET HURTIGT PÅ PLADS I BALTIKUM EXPEDITIONARY AIR FORCE OMFATTER ALLE I FLYVEVÅBNET. til Flyvevåbnets medarbejdere

Flyvevåbnet FLYVEVÅBNET HURTIGT PÅ PLADS I BALTIKUM EXPEDITIONARY AIR FORCE OMFATTER ALLE I FLYVEVÅBNET. til Flyvevåbnets medarbejdere Flyvevåbnet til Flyvevåbnets medarbejdere 1.ÅRGANG NR.4 JUNI 2004 FLYVEVÅBNET HURTIGT PÅ PLADS I BALTIKUM EXPEDITIONARY AIR FORCE OMFATTER ALLE I FLYVEVÅBNET FLYVEVÅBNET til Flyvevåbnets medarbejdere ANSVARSHAVENDE

Læs mere

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012

FORSVARSMINISTEREN. 15. marts 2012 Folketingsmedlem Troels Lund Poulsen Folketingsmedlem Bjarne Laustsen Folketingsmedlem Marie Krarup Folketingsmedlem Zenia Stampe Folketingsmedlem Holger K. Nielsen Folketingsmedlem Villum Christensen

Læs mere

UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010

UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010 Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 57 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Den 5. februar 2010 Center for Udviklingspolitik HUC, j.nr. 46.Haiti.5.b. Talepunkt til brug for udviklingsministeren

Læs mere

Redegørelse til Folketinget om det nordiske samarbejde og om arktisk samarbejde Folketinget d. 17. november 2011

Redegørelse til Folketinget om det nordiske samarbejde og om arktisk samarbejde Folketinget d. 17. november 2011 SIUMUT ORDFØRERTALE Redegørelse til Folketinget om det nordiske samarbejde og om arktisk samarbejde Folketinget d. 17. november 2011 Doris Jakobsen På Siumuts vegne skal jeg starte med at takke den nye

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Til Svæveflyveklubberne MEDDELELSE NR. 11 FLYVNING NR. 02 DATO: 06.03.2006 Emne: PFT-teori 2006. Hermed fremsendes

Læs mere

Februar 2012. læs også: Flyvevåbnet er med i. ubemandet. overgået til Hæren

Februar 2012. læs også: Flyvevåbnet er med i. ubemandet. overgået til Hæren Februar 2012 TEMA: LÆS SIDE 4 læs også: Rådgivere I HELMAND ER overgået til Hæren Fremtiden er ubemandet Flyvevåbnet er med i KAMPEN MOD PIRATERI Indhold I dette nummer - læs blandt andet: 04 tema: De

Læs mere

Beredskabspolitik. for Ballerup Kommune. Beredskabspolitik for Ballerup Kommune

Beredskabspolitik. for Ballerup Kommune. Beredskabspolitik for Ballerup Kommune Beredskabspolitik for Ballerup Kommune. Beredskabspolitikkens formål er at beskrive kommunens overordnede retningslinjer for, hvordan beredskabsopgaver skal løses. Derudover skal beredskabspolitikken bidrage

Læs mere

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over

2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016. Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011. Betænkning. over 2010/1 BTB 7 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 22. marts 2011 Betænkning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

BIRTHE HANSEN TERRORISME PÅ TVÆRS 2. UDGAVE DET 20. ÅRHUNDREDES HISTORIE REDAKTION: PETER FREDERIKSEN FRYDENLUND

BIRTHE HANSEN TERRORISME PÅ TVÆRS 2. UDGAVE DET 20. ÅRHUNDREDES HISTORIE REDAKTION: PETER FREDERIKSEN FRYDENLUND Fotos på omslaget: Øverst til venstre: World Trade Center synker i grus, 11. september 2001 Nederst til venstre: Terrorangrebet i Madrid, 11. marts 2003 Øverst til højre: Amerikansk soldat i Irak, 2004

Læs mere

PROJEKT OPTRÆKSBANE SVÆVEFLYVNING MED PARAGLIDER

PROJEKT OPTRÆKSBANE SVÆVEFLYVNING MED PARAGLIDER PROJEKT OPTRÆKSBANE SVÆVEFLYVNING MED PARAGLIDER PARAGLIDERKLUBBEN WINGOVER AUGUST 2009 Projektorientering for sponsorer Udarbejdet til brug ved ansøgning om fondsmidler til indkøb af optræksspil. Introduktion

Læs mere

At øvelsen hedder kænguru hop ligger selvfølgelig op til at svømmerne skal hoppe rundt som kænguruer, men tag endelig andre dyr med i legen.

At øvelsen hedder kænguru hop ligger selvfølgelig op til at svømmerne skal hoppe rundt som kænguruer, men tag endelig andre dyr med i legen. Leg og plask: Hoppe kænguru hop i bassinet Her menes at svømmeren tør hoppe og plaske rundt i bassinet uden at være bange for at få vand i øjnene. At øvelsen hedder kænguru hop ligger selvfølgelig op til

Læs mere

Socialdemokratiets Forsvarspolitik

Socialdemokratiets Forsvarspolitik Socialdemokratiets Forsvarspolitik 5. september 2008 v/forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) Agenda: 1. Tidsplan for forsvarsforhandlingerne 2. Er danske soldater gode? 3. Hvad gør S? 4. Holdningsundersøgelse

Læs mere

Folketingsbeslutning. om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan

Folketingsbeslutning. om dansk militær deltagelse i den internationale indsats mod terrornetværk i Afghanistan Forsvarsudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07 FOU Alm.del Bilag 54, UM-del - Bilag 25 Offentligt 2001-02,2. samling - B 37 (som vedtaget): Forslag til folketingsbeslutning om dansk... Side 1 af

Læs mere

ACE Denmark Projektbeskrivelse

ACE Denmark Projektbeskrivelse ACE Denmark Projektbeskrivelse Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale Venstre indgik den 9. juni 2016 aftale om anskaffelse af nye kampfly til erstatning for de nuværende

Læs mere

II Bataljon. Gardehusarregimentet. HBU Hold FEB 06

II Bataljon. Gardehusarregimentet. HBU Hold FEB 06 Hærens Reaktionsstyrke Uddannelse Åbent Hus II Bataljon Gardehusarregimentet HBU Hold FEB 06 GARDEHUSARREGIMENTET II UDDANNELSESBATALJON Slagelse d. 7. marts 2006 Kære Forældre og Pårørende Som chef for

Læs mere

TNS Gallup - Public Tema:Afghanistan 20. april 2009. Public 56352

TNS Gallup - Public Tema:Afghanistan 20. april 2009. Public 56352 TNS Gallup - Public Tema:Afghanistan 20. april 2009 Public 56352 Metode Feltperiode: Målgruppe: borgere landet over på 18 år og derover Metode: G@llupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.011 personer

Læs mere

Møde for arbejdsgrupperne 2010

Møde for arbejdsgrupperne 2010 CH/FTK GM Henrik R. Dam aflagde besøg hos deltagerne i mødet den 16. august. Referat af møde den 16. august 1. Indledning SSG Lars Søe-Jensen (SØE), leder af Flyvevåbnets Historiske Samling (FLYHIS) bød

Læs mere

DMRI Teknologisk Institut Resultatkontrakt Produktionsteknologi til fødevarer

DMRI Teknologisk Institut Resultatkontrakt Produktionsteknologi til fødevarer DMRI Teknologisk Institut Resultatkontrakt Produktionsteknologi til fødevarer Brugercentreret design Teknologi med mennesket i fokus v. Ole Vestergaard og Peter Ørbæk, DMRI Teknologisk Institut. Udvikling

Læs mere

Årligt indtag på den militære grunduddannelse i forsvaret. i visse modeller i Værnepligtsrapportens kapitel 5 og 6.

Årligt indtag på den militære grunduddannelse i forsvaret. i visse modeller i Værnepligtsrapportens kapitel 5 og 6. Bilag 7 til Værnepligtsrapporten af maj 2012 Årligt indtag på den militære grunduddannelse i forsvaret i visse modeller i Værnepligtsrapportens kapitel 5 og 6 I dette bilag omtales forhold omkring indtag

Læs mere

Mission - Vision - Værdier Flyvevåbnet

Mission - Vision - Værdier Flyvevåbnet Mission - Vision - Værdier Flyvevåbnet Flyvertaktisk Kommando Ledelsessekretariatet Herningvej 30 7490 Karup Produceret i 2013 Formål Denne folder informerer om Flyvevåbnets mission, vision og værdier.

Læs mere

Velkommen til godt naboskabsmøde

Velkommen til godt naboskabsmøde Fighter Wing Skrydstrup Velkommen til godt naboskabsmøde Uffe GUS Holstener oberst Chef for Fighter Wing Skrydstrup Agenda Velkomst Præsentation af medarbejdere F-16 operationer på FW Skrydstrup Terminalstøj

Læs mere

Flyvevåbnet VI SKAL BLIVE BEDRE SOLDATER DANMARK GJORDE EN FORSKEL I AFGHANISTAN. til Flyvevåbnets medarbejdere 1.ÅRGANG NR.

Flyvevåbnet VI SKAL BLIVE BEDRE SOLDATER DANMARK GJORDE EN FORSKEL I AFGHANISTAN. til Flyvevåbnets medarbejdere 1.ÅRGANG NR. Flyvevåbnet til Flyvevåbnets medarbejdere 1.ÅRGANG NR.1 NOVEMBER 2003 VI SKAL BLIVE BEDRE SOLDATER DANMARK GJORDE EN FORSKEL I AFGHANISTAN FLYVEVÅBNET til Flyvevåbnets medarbejdere ANSVARSHAVENDE REDAKTØR

Læs mere

NATO, udvidelse i øst.

NATO, udvidelse i øst. Nye ansigter. Af SSG. F. Hjortshøj. Hvad er der på programmet i denne uge i detachementet? Ja først og fremmest har vi rotation af personellet. Dette betyder at alt personel udskiftes med tre undtagelser,

Læs mere

Spionjagten Det følgende scenarie er fiktivt, men med udgangspunkt i virkelige spionage- og personsager fra Flyvestation Værløse under den kolde krig.

Spionjagten Det følgende scenarie er fiktivt, men med udgangspunkt i virkelige spionage- og personsager fra Flyvestation Værløse under den kolde krig. Spionjagten Det følgende scenarie er fiktivt, men med udgangspunkt i virkelige spionage- og personsager fra under den kolde krig. Introduktion: Du skal nu ud på en spionjagt tilbage i tiden, tilbage til

Læs mere

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje.

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje. Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje. Baggrunden for tilsynet Frederiksberg Kommune skal efter Servicelovens 151 føre tilsyn med leveringen af personlig og praktisk hjælp.

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Referat af S-Kontrollant- og FC-møde Forsamlingshuset i Arnborg, 30. januar 2015 Dagsorden 1. Velkomst 2. S-kontrollanternes

Læs mere

Italesættelse af krigen i Afghanistan

Italesættelse af krigen i Afghanistan Italesættelse af krigen i Afghanistan 1 Fakta Danmark har i alt (gennem årene) haft over 10.000 tropper udstationeret i Afghanistan. 43 soldater er blevet dræbt. Der er brugt mere end 13 milliarder danske

Læs mere

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER D A N S K U L T R A L E T F L Y V E U N I O N BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER 1 1. S E P T E M B E R 2 0 1 3 RESUMÉ En række forskellige

Læs mere

Fempunktsplan for styrket anti-korruptionsindsats i Afghanistan

Fempunktsplan for styrket anti-korruptionsindsats i Afghanistan Fempunktsplan for styrket anti-korruptionsindsats i Afghanistan De fem elementer i planen er: 1. Etablering af en taskforce på ambassaden i Kabul for at styrke anti-korruptionsarbejdet og udvikle et særskilt

Læs mere

ALFA ROMEO FORSIKRING I SAMARBEJDE MED IF

ALFA ROMEO FORSIKRING I SAMARBEJDE MED IF ALFA ROMEO FORSIKRING I SAMARBEJDE MED IF Vælg mellem Intro Kasko eller Intro Super: Introforsikring Intro Kasko Intro Super Ansvarsforsikring (lovpligtig) Kaskoforsikring Dækker skader på din bil. Lånebil

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

FIAT FORSIKRING I SAMARBEJDE MED IF

FIAT FORSIKRING I SAMARBEJDE MED IF 500 FIAT FORSIKRING I SAMARBEJDE MED IF VÆLG MELLEM INTRO KASKO ELLER INTRO SUPER: Introforsikring Intro Kasko Intro Super ANSVARSFORSIKRING (LOVPLIGTIG) KASKOFORSIKRING Dækker skader på din bil. Lånebil

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

FRYDENBORG TIDENDE Lejravisen for Frydenborg lejren

FRYDENBORG TIDENDE Lejravisen for Frydenborg lejren FRYDENBORG TIDENDE Lejravisen for Frydenborg lejren Nr. 2 29. Juni 2014 3. ÅRGANG Veteraner på ferieophold på Frydenborg Sct. Georgs Gilderne i Kolding har inviteret krigsveteraner og deres børn på ferie

Læs mere

VIGTIG INFORMATION TIL BESÆTNINGERNE

VIGTIG INFORMATION TIL BESÆTNINGERNE VIGTIG INFORMATION TIL BESÆTNINGERNE Kære øvelsesdeltager... Velkommen til årets udgave af øvelse BALTIC SAREX. Denne lille folder indeholder vigtig information til dig, der deltager i øvelsen, uanset

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Center for Teknik & Miljø

Center for Teknik & Miljø Center for Teknik & Miljø Haslev Modelflyveklub att.: Uffe Bindzus e-mail: bubhaslev@gmail.com Postadresse: Natur & Miljø Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon: 56 20 30 00 Telefax : 56 20 30 01 www.faxekommune.dk

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

Rettet for beregningsfejl

Rettet for beregningsfejl Forslag 4.2.1 Særlig vedligeholdelse grønne områder Grundejerforeningen har indtil den ekstraordinære generalforsamling i april 2009, stået for al den udvendige vedligeholdelse af medlemmernes huse. Det

Læs mere

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018

Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Mål- og Resultatplan for Værnsfælles Forsvarskommando 2018 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 Den koncernfælles mission og vision... 4 Det strategiske målbillede... 4 2.1. Strategiske

Læs mere

Stolelifte til lige trapper. Handicare 1000 Simplicity serien

Stolelifte til lige trapper. Handicare 1000 Simplicity serien Stolelifte til lige trapper Handicare 1000 Simplicity serien Fordelene ved en Handicare stolelift til lige trapper Overvejer du at installere en stolelift, kan Handicare tilbyde dig en sikker og pålidelig

Læs mere

Dansk forsvar i den nye verdensorden

Dansk forsvar i den nye verdensorden Dansk forsvar i den nye verdensorden Det handler om mennesker Dansk forsvar i den nye verdensorden et radikalt oplæg til det kommende forsvarsforlig Indhold: Kampfly i kontekst.... side 2 Tre fokusområder

Læs mere

flygtninge & migranter

flygtninge & migranter Fakta om flygtninge & migranter i Danmark Indhold Forord................................................ 3 Hvor kommer flygtninge og migranter fra?...4 Hvor mange hjælper Danmark sammenlignet med andre

Læs mere

'First-in'-kapacitet og dansk forsvar

'First-in'-kapacitet og dansk forsvar DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief 38 'First-in'-kapacitet og dansk forsvar Orlogskaptajn Dan B. Termansen Bach. scient.

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V).

Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V). Forsvarsudvalget 2011-12 FOU alm. del Bilag 130 Offentligt Samrådsspørgsmål X, Y og Z stillet af Troels Lund Poulsen (V). Besvarelse Spørgsmål X: Jeg vil starte med at besvare samrådsspørgsmål X, hvor

Læs mere

Kunstner: Jorge Rodriguez Gerada:

Kunstner: Jorge Rodriguez Gerada: Værket Wish til Belfast. 4,5 hektar stort værk på industrigrund ved Belfasts havnearealer. Hovedværk under LAND-SHAPE, Land Art North Denmark Kunstner: Jorge Rodriguez Gerada: Dette værk vil blive selve

Læs mere