Brevduer i krig. Brevduen President Wilson fik et ben skudt af ved Cauisy i Frankrig på vej efter hjælp til allierede soldater, der var i knibe.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brevduer i krig. Brevduen President Wilson fik et ben skudt af ved Cauisy i Frankrig på vej efter hjælp til allierede soldater, der var i knibe."

Transkript

1 Flere end brevduer gjorde tjeneste i de allierede styrker i de to verdenskrige. 32 brevduer modtog efterfølgende The Dickin Medal, som gives til dyr, der har reddet menneskeliv. Brevduen President Wilson fik et ben skudt af ved Cauisy i Frankrig på vej efter hjælp til allierede soldater, der var i knibe. Den fløj godt 45 km på 25 minutter, mens den blev beskudt af artilleri og maskingeværild. Den mest berømte brevdue fra 1. verdenskrig er Cher Ami. Ved slaget i Ardonne i 1918 redede den flere end 200 omringede engelske soldaters liv. Selv blev Cher Ami ramt af skud i vingen, og dens ene ben blev ødelagt. Men Cher Ami fløj videre, og den kunne hårdt såret aflevere sin besked, som reddede soldaterne. President Wilson nåede igennem, og soldaterne blev undsat. Skønt den mistede et ben, og fik skader i brystet, fortsatte President Wilson med at flyve for de allierede resten af krigen. President Wilson døde den 8. juni 1929, og kan i dag ses på Smithsonian Institution i USA. Cher Ami blev bragt til USA, hvor den døde af sine kvæstelser i juni Som det eneste dyr har Cher Ami modtaget den franske orden Croix de Guerre.

2 To engelske soldater ved fronten i 1917 skriver en besked, som sendes med en brevdue. Uden telefon var brevduerne den eneste kommunikation, man havde i forreste linje. Kameraet blev spændt fast på duens bryst med en lille sele. Brevduer blev også tidligt benyttet til luftovervågning. En indbygget selvudløser sørgede for, at kameraet tog billeder. De blev trænede til at overflyve de samme områder gentagne gange. Et lille kamera, som duen fløj med i en sele, tog automatisk billederne. Brevduens evne til at skelne farver blev brugt ved eftersøgning af nedstyrtede piloter til havs. Det var den tyske apoteker og opfinder Julius Neubronner, som udviklede det lille bærbare kamera. Neubronner var en passioneret duemand og amatørfotograf. Duerne, der var trænede til at reagere på redningsvestens orange farve, sad under maven på eftersøgningsflyet. Når duen så en orange prik i havet, pikkede den på en knap, og gav signal til flyets besætning. I 1903 tog han patent på et kamera, der kunne bæres af en brevdue.

3 Den var ramt af granatsplinter, en kugle havde flået dens bryst op, og det ene ben var revet i stykker. Men kapslen med meldingen fra fronten blev afleveret intakt. Mirakuløst overlevede duen, og den fortsatte sin militære karriere indtil Soldaterne kaldte den Stumpy John Silver efter den kendte pirat fra Skatteøen. Stumpy døde 6. december To soldater viser tilfangetagne tyske brevduer frem ved en parade i USA i Nogle af disse krigsfanger blev senere benyttet til avl i USA. Deres efterkommere fløj for de allierede styrker i 2. verdenskrig. The Mocker var med, da 77th Division fra USA blev bremset af tyske tropper ved Beaumont i The Mocker blev sendt af sted med en besked om de tyske styrkers positioner. Beskeden nåede frem, og de tyske tropper blev nedkæmpet af allieret artilleri. Stumpy John Silver fik sit navn, da dens ben blev skudt af under en mission. Under missionen fik The Mocker det venstre øje og dele af kraniet skudt i stykker. Men den klarede det, og levede helt til Ved Grandpre var allierede tropper under voldsom beskydning fra tyske styrker, der rykkede frem. Stumpy John Silver blev sendt af sted til Rampont - mere end 40 km væk. Duen nåede hårdt såret frem til hovedkvarteret 25 minutter senere.

4 Duerne ved U.S. Navy Air Bases fik en speciel kost, som bestod af: 50 % Canada Peas 25 % Argentine Corn 15 % Kaffir Corn eller Milo Maize 10 % Hele ris Belgiske brevduer under et dække i skyttegravens forreste linje. Herfra fløj de tilbage med meldinger til hovedkvarteret. Det anslås, at omtrent allierede brevduer mistede livet i den 1. verdenskrig. I fældeperioden og i avlssæsonen fik duerne et dagligt tilskud af hampfrø og kanariefrø. En ombygget Putney Motor Bus, der fungerede som et mobilt dueslag i Frankrig. I disse dueslag kunne brevduerne følge krigens gang og være klar til at tage med i kamp. Både Centralmagterne og de allierede havde store netværk af dueposter i kampzonerne. I 1. verdenskrig stillede de danske opdrættere ca brevduer til disposition for forsvaret. Duerne blev internerede på udvalgte steder i Danmark. Brevduerne skulle benyttes af den danske efterretningstjeneste. The Kaiser var en tysk militærdue, de allierede fangede i slaget ved Meuse. Den blev bragt til USA, hvor den blev benyttet som alvsdue. The Kaiser blev 32 år, og dens efterkommere kæmpede for de allierede i 2. verdenskrig.

5 Allerede fra 1908 blev danske brevduer udstationeret til garnisoner i Århus, Haderslev, Rønne og Næstved. I 1962 overtog hjemmeværnet ansvaret for forsvarets brevduetjeneste. Sidste gang brevduer deltog i en dansk øvelse var i En mobil brevduestation i Bertangles i det nordlige Frankrig. Stationen tilhørte Australian Corps Signal Company. Deres opgave var at formidle meldinger til og fra fronten. Her ses danske soldater på øvelse med brevduer engang i 1930 erne. Brevduen A Dundee Lifte-Saver var med på et patruljefly, der forulykkede i Den fløj de godt 40 km tilbage til flyvepladsen på 22 minutter med oplysninger om flyets position. Hjælpen blev sendt af sted, og alle i besætningen blev reddet. Den kendte danske plakat med opfordringen: Skyd aldrig en brevdue den er indrulleret i Danmarks Hær I 1993 bortfaldt pligten at stille brevduer til rådighed for forsvaret.

6 Duerne må aldrig falde i fjendehånd, da dette kan føre til, at man modtager falske meldinger fra brevduen Denne advarsel kan man læse i en vejledning for brevduetjenesten fra I Danmark havde brevduetjenesten størst betydning i mellemkrigstiden. Gimpy var søn af den legendariske tyske due, The Kaiser, som de allierede fangede i 1. verdenskrig, Den gjorde tjeneste som hjælpetræner ved Fort Monmouth i New Jersey i USA. United States Army Pigeon Service var en enhed under U.S. Army i de to verdenskrige. Gimpy fik overdraget de unge duer, og trænede dem i at finde hjem til et mobilt dueslag. De skulle forestå træningen og feltarbejdet med kommunikation og rekognoscering, Enheden bestod af 150 officerer og 3000 soldater, som rådede over brevduer. En engelsk faldskærmssoldat fra 216 Parachute Signals Squadron på øvelse med en brevdue i Ca allierede brevduer blev kastet ned med faldskærm over det tyskbesatte Europa. Af de brevduer vendte kun lidt flere end hjem igen. De allierede faldskærmssoldater havde ofte brevduer med i kamp. De kunne flyve tilbage med vigtige meldinger, hvis soldaten var skadet eller i fare.

7 Besætningerne på bombeflyene havde altid brevduer med, når de var på togt. Blev flyet skudt ned, eller det kom i nød, kunne de sende en due hjem med flyets position. To soldater fra USA s 21st Signal Loft løslader en flok brevduer i De amerikanske styrker sendte ca meddelelser med brevduer. Imponerende hele 96 % af disse forsendelser nåede frem. Her ses en canadisk flyver med to kasser brevduer under armene. Brevduen Winkie var med på et engelsk bombefly, der blev skudt ned over Nordsøen. Det var gået så hurtigt, at man ikke havde nået at sende et nødråb via radio. 1944: Naval Air Station, Lighter-than-Air i New Jersey, USA. En kasse med brevduer bæres ombord i gondolen på et luftskib. Winkie blev sendt af sted med en besked om positionen, og efter at have fløjet mere end 175 km nåede den hjem. Inden duerne blev sendt i kamp, gennemgik de et omfattende og ofte flerårigt træningsforløb. Et eftersøgningshold blev sendt ud, og alle i besætningen blev reddet. Winkie modtog The Dickin Medal den 2. december 1943.

8 Efter krigen blev G.I. Joe bragt til USA, hvor den døde 18 år gammel i Detroit Zoological Gardens i : Den berømte brevdue G.I. Joe med The Dickin Medal. Engelske soldater havde indtaget den lille by Calvi Vecchia i Italien efter hårde kampe mod tyske tropper. Forgæves forsøgte soldaterne via radio at afblæse et planlagt allieret bombardement på byen. Soldaterne kunne ikke få kontakt, og tiden var ved at rinde ud for dem og for indbyggerne. G.I. Joe blev sendt af sted med en besked om, at byen var indtaget. Den nåede frem lige tids nok til at afblæse det planlagte angreb, og ca mennesker redede livet. Under 2. verdenskrig forsøgte USA at bygge et missil, der kunne navigeres af brevduer. Den amerikanske psykolog B.F. Skinner udviklede et specielt træningsprogram til brevduerne. Project Pigeon blev dog aldrig fuldført, og i 1944 blev det skrinlagt. G.I. Joe blev født den 24. marts 1943 i Algier i Nordafrika. G.I. Joe udførte flere missioner i Tunesien, før den blev forflyttet til den italienske front.

9 Sam blev ramt af et stykke metal, der borede sig gennem kassen og sårede ham i ryggen. Men Sam overlevede og kunne fortsætte sin tjeneste hos de allierede. White Vision var med på et Catalina-fly, som måtte nødlande i havet ud for Hebriderne i Hårdt vejr forhindrede, at man kunne søge efter flyet med skibe. Og tæt tåge gjorde, at man ikke kunne søge efter flyet fra luften. Besætningen skrev en note med flyets position, og sendte White Vision af sted. White Vision fløj 90 km over hård sø i strid modvind. Sigtbarheden var på bare nogle få hundrede meter. Mindre end tre timer senere var White Vision hjemme på slaget. Tyskland kastede duer, forklædt som allierede og med en pakke engelske cigaretter, ned over Frankrig. Duerne medbragte en meddelelse om, at de allierede havde brug for modstandsfolkenes navne. Disse navne skulle returneres med duerne. Det forlød, at franskmændene røg cigaretterne og spiste duerne. Et redningshold blev sendt af sted, og alle de 10 mand fra RAF på det forulykkede fly blev reddet. White Vision blev tildelt The Dickin Medal i Amerikanske faldskærmssoldater på øvelse op til D-dagen. Ved invasionen i Normandiet var der udstedt radioforbud. Her ses brevduen Sam, som var med på et Halifax bombefly, der blev truffet under et togt mod Berlin. Derfor brugte man brevduer til udveksling af efterretning.

10 William of Orange reddede 2000 soldaters liv i slaget ved Arnhem Paddy var den hurtigste due over Kanalen med budskabet om landgangen i Normandiet. Den irskfødte due krydsede Kanalen på 4 timer og 50 minutter. The Parachute Regiment fra 2nd Battalion blev beskudt af tyske tropper fra alle sider. Al radiokommunikation var slået ud af funktion under kampene. Paddy modtog The Dickin Medal i september Paddy blev født i den nordirske by Carnlough, og blev rekrutteret til tjeneste i RAF Hurn i Hampshire. Efter krigen vendte Paddy hjem til Carnlough, hvor den døde i Paddy s ejer, John McMullan, døde 88 år gammel i Som en sidste udvej blev William of Orange sendt af sted med et nødråb. William of Orange fløj fra Arnhem til London på bare 4 timer og 25 minutter. Soldaterne fik hjælp, og William of Orange modtog The Dickin Medal i 1945.

11 Skønt hårdt såret lykkedes det hver gang Mary of Exeter at krydse Den Engelske Kanal. I 1945 blev hun tildelt The Dickin Medal for indsatsen. Mary of Exeter døde i Det var ikke bare i Europa, brevduerne tog del i kampene. Der fløj brevduer i Asiens jungler, gennem ørkener og over frossen tundra i Rusland. Her ses nogle af de brevduer, som fløj for de allierede i Afrika. Soldater ved USA s Divisional Signals sætter en brevdue i en speicalbeholder. I den kunne brevduen kastes ud med faldskærm fra et fly. Modtagerne var ofte agenter eller lokale modstandsfolk i de besatte lande. Mary of Exeter fløj fire gange ud af det tyskbesatte Frankrig over Kanalen til England. Tre gange kom hun hjem med så alvorlige skader, at hun måtte syes med i alt 22 sting. Første gang blev hun ramt af et alvorligt skud i vingen. Anden gang havde hun svære kvæstelser efter et angreb fra en opdrættet tysk jagtfalk. Tredje gang blev hun ramt af granatsplinter, og fik flere muskler revet over. 1945: Den japanske fotograf T. Iwamoto sender en rulle film med en brevdue. Filmen dokumenterede, da den japanske flådebase i Yokosuka kapitulerede. Få dage efter var de billeder på alverdens avisforsider.

12 Sammen med duen i kassen var der også: - et stykke tyndt papir - en lille blyant - en beholder til duens ben - en lille instruktionsbog Meningen var, at finderen skulle sende duen tilbage med besked om de tyske troppers bevægelse. En amerikansk soldat poserer ved et militært træningsslag USA. I Gulfport Field i Mississippi lå en træningslejr for duer, man sendte i krig. Det kunne tage op til flere år at træne en egnet due til brug i kamp. Hvordan en due bærer sig af med at finde vej, ved man endnu ikke helt. Ved hjælp af GPS forsøger forskere at kortlægge brevduens flyveruter. Brevduer med GPS følges, mens de flyver forskellige strækninger. I 2007 blev akterne til kodenavn Source Columbia offentliggjort. Det var en hemmelig operation, som blev udført af det engelske Confidential Pigeon Service. Hundredvis af brevduer var blevet kastet ud med faldskærm over det besatte Frankrig og Holland. Det er ikke altid, duen følger fugleflugtslinjen, når den flyver. Målinger med GPS viser, at duen ofte følger synlige landemærker. Denne brug af visuel information ser man dog kun hos duer, når de flyver over kendt område.

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Tekst til Zeppelin foredrag:

Tekst til Zeppelin foredrag: Page 1 of 9 Besøg på Page 2 of 9 ZEPPELIN MUSEUM Tønder En smagsprøve på hvad der venter FRISKAREN i september 2005: Tønder husede i tiden 1914-1918 en af det tyske kejserriges store luftskibsbaser Marine

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

Om brevduetjenesten i Den danske Hær

Om brevduetjenesten i Den danske Hær Om brevduetjenesten i Den danske Hær Indledning Brevduetjenesten hører ikke til et af hærens mest velbeskrevne kapitler, men ved hjælp af blandt andet to nyere artikler og et ældre reglement er det dog

Læs mere

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21

MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 MIG-21 Dette fly er et MIG-21. Dette fly er fra Rusland. Det er et kamp-fly. MIG-21 er med i krig. Det er et rus-sisk kamp-fly. Det før-ste MIG-21 fly blev lavet i 1956. I 1985 holdt man op med at lave

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE Arkæologiske udgravninger Fund fra samlingerne Registrering af fortidsminder Fredede fortidsminder Artikler om arkæologi & historie Søg ARKÆOLOGISKE UDGRAVNINGER Fra hjemmesiden:

Læs mere

73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00

73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00 73 års dagen for flystyrtet ved Karlsminde Søndag 23. april 2017 kl. 10:00 Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland 20-04-2017 Her kom bombemaskinen fra Basen Elvington Hvor Halifax Mk V, LL235 lettede

Læs mere

8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig!

8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig! 8 flyinteresserede genopbygger fly fra 2. verdenskrig! En 2 sædet advanced trainer en såkaldt AT6 styrtede under en patrulje i 1942 i Grønland. Den står nu i Balle efter en del år i Hou, og nærmer sig

Læs mere

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS

FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS FRIHEDSKÆMPERARMBIND FRA SKRYDSTRUP FLYVEPLADS Tekst og billeder: Preben Eriksen Lidt tilfældigt kom jeg i kontakt med én i Odense. Jeg spurgte, om han havde Frihedskæmperarmbind, hvortil han svarede:

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Historisk Bibliotek. Englandskrigene. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Englandskrigene. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Englandskrigene Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen 70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen Den største landgangsoperation, der er foretaget i historien, var de allieredes landgang i Normandiet den 6. juni 1944. Den fik kodenavnet Overlord. Der

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland

Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland Sovjetunionen 1. september: Tyskland Tidslinje Nogle af de væsentlige begivenheder i Danmark Tidspunkt Verden 1939 23. august: Tyskland og Sovjetunionen indgår en pagt. September 1. september: Tyskland angriber Polen. 2. verdenskrig begynder

Læs mere

RAF våbenflyvninger til den danske modstandsbevægelse.

RAF våbenflyvninger til den danske modstandsbevægelse. RAF våbenflyvninger til den danske modstandsbevægelse. Mange flystyrt modstandskampens store omkostninger. 1. RAF mindesmærke i Rebild bakker. Våbenflyverne. 2. Hvidstengruppens mindemonument i Hvidsten.

Læs mere

kl. havde fået nok af den globale opvarmning og de deraf mange skybrud, og gik om bord på Noas Ark i Struer.

kl. havde fået nok af den globale opvarmning og de deraf mange skybrud, og gik om bord på Noas Ark i Struer. ULIGEUGEBREV 35 Kære Forældre. Tiden flyver af sted, og de 4 første uger af skoleåret er gået. Alle er godt i gang, og skolen summer af motiverede glade børn, der suger til sig af læring. Forårets trivselsmåling

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck

Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Tur til Gilleleje Flugzeugbau I/G. Af Poul Rosenbeck Fredag aften kort efter aftensmaden startede vi mod Gilleleje, hvor vi skulle besøge Gilleleje Flugzeugbau I/G. Harly havde fået en aftale i stand med

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015 FREDAGSNYT Udeskole, mellemgruppen: HUSK varmt tøj til om torsdagen samt en madpakke, der ikke skal varmes. Matematik Der er lektier til mandag FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015 På

Læs mere

Patroner og patronhylstre

Patroner og patronhylstre Patroner og patronhylstre Markeringsflag De gule, trekantede flag med sorte dødningehoveder blev brugt af tyskerne til at markere, hvor der var minefelter. Det var dødsensfarligt at bevæge sig ind i et

Læs mere

Brevduens navigering Ove Fuglsang Jensen

Brevduens navigering Ove Fuglsang Jensen Brevduens navigering Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Brevduens historie Brevduens historie Brevduens vilde afstamning er Klippeduen der findes i Middelhavs-området, og man brugte duerne som tamme

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014.

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Af Georg Zilmer For 4. gang havde Fjordagers cykelafdeling arrangeret en tur til Tyskland, hvor vi skulle deltage i "Saar-Pfalz Ekstrem Marathon".

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen

GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Udfordringer med GPS-ringe Duer på kapflyvning med en GPS-ring kan give mange oplysninger om, hvad der sker ude på ruten på vej hjem

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

KARL ALFRED JENSEN - TIL MINDE OM EN FALDEN DANSKER I DEN STORE KRIG 1914-18

KARL ALFRED JENSEN - TIL MINDE OM EN FALDEN DANSKER I DEN STORE KRIG 1914-18 KARL ALFRED JENSEN - TIL MINDE OM EN FALDEN DANSKER I DEN STORE KRIG 1914-18 Tekst og billeder: Paul Erik Rochler Indgangen til monumentet i Marselisborg Mindepark. Foto: Ulric Borch Er man i Aarhus kan

Læs mere

Besættelsen af Danmark 1940-1945, ---- og radioamatørerne.

Besættelsen af Danmark 1940-1945, ---- og radioamatørerne. Besættelsen af Danmark 1940-1945, ---- og radioamatørerne. Som radioamatør er du sikkert vidende om, at den hemmelige radioforbindelse til England var en uhyre vigtig del af modstandsbevægelsen, idet man

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE.

Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE. Nørre Snede, modtagepladsen YVONNE. Mindesten ved modtagepladsen for våben YVONNE på Groest Hede nord for Rørbæk Sø. Mindesten over våbenmodtagelse under besættelsen. Gamle modstandsfolk rejste stenen

Læs mere

Luc, Bart & Jurgen Geerinckx i Wommelgem.

Luc, Bart & Jurgen Geerinckx i Wommelgem. Luc, Bart og Jurgen Geerinckx Written by superbruger Saturday, 27 September 2008 Luc, Bart & Jurgen Geerinckx i Wommelgem. Det var ellers meningen, at vi allerede sidste år med MVL-bussen skulle besøge

Læs mere

VÅBEN NA KA MA LA SkH Sm Form Skade AS Mag. InI AR.455 Webley Mk. 6 5/+6 12/+0 25/-4 50/-7 2 --- D 3d6+3 0,3 6 skud 1d4 16

VÅBEN NA KA MA LA SkH Sm Form Skade AS Mag. InI AR.455 Webley Mk. 6 5/+6 12/+0 25/-4 50/-7 2 --- D 3d6+3 0,3 6 skud 1d4 16 10 5 1 2d4 45 Slag 1d4+4 17 1d4 17 Dolk 2d6+4 8 1d4 8 Kolbe 2d4+4 10 1d4+1.455 Webley Mk. 6 5/+6 /+0 25/-4 50/-7 2 --- D 3d6+3 0,3 6 skud 1d4 16 35 år, 185 cm og 88 kg. God opdragelse Overklasse tilknytning

Læs mere

Royal Air Force Snaith

Royal Air Force Snaith Royal Air Force Snaith - hvor Handley Page Halifax HR940 lettede fra RAF SNAITH Halifax HR940 lettede 22:56 som et af de 791 fly på vej mod bombemålet Hamborg Dagens program 0930 Gæster og faner/flag ankommer

Læs mere

I-169 Submarine. Skibs type; Kaidai type 6A Cruiser submarine. Oprindeligt med nummer I-69 men blev omdøbt den 20. maj 1942.

I-169 Submarine. Skibs type; Kaidai type 6A Cruiser submarine. Oprindeligt med nummer I-69 men blev omdøbt den 20. maj 1942. I-169 Submarine. Skibs type; Kaidai type 6A Cruiser submarine. Oprindeligt med nummer I-69 men blev omdøbt den 20. maj 1942. Længde: 102,6m (336,6 fod). Brede: 8,2m (26,9 fod). Dybgang: 4,6m (15 fod).

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Slovakiske mobile enheder i Rusland

Slovakiske mobile enheder i Rusland Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni 1941. Samtidigt

Læs mere

Præsentation af Dr. Colin Walker

Præsentation af Dr. Colin Walker Præsentation af Dr. Colin Walker Oversat og redigeret af Ove Fuglsang Jensen Rundt om i verden findes dyrlæger der er specialister i brevduesygdomme, og en af dem er Dr. Colin Walker i Melbourne, Australien.

Læs mere

På sporet af Halifax-bombeflyet BB378 fra 138. Squadron, RAF Tempsford Flyet nødlandede nær Ugerløse den 11.12.1943

På sporet af Halifax-bombeflyet BB378 fra 138. Squadron, RAF Tempsford Flyet nødlandede nær Ugerløse den 11.12.1943 På sporet af Halifax-bombeflyet BB378 fra 138. Squadron, RAF Tempsford Flyet nødlandede nær Ugerløse den 11.12.1943 1 Detektorsøgning efter vragdele fra BB378 I forbindelse med en kommende udstilling på

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN

SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN SARAH OG HANS med bedstemor og bedstefar på besøg i OLLERUPBUNKEREN En dag Sarah og Hans var med bedstemor og bedstefar på cykeltur, så de noget meget mærkeligt. Hvad er det? spurgte de. Det er Bunkeren

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde 10. august 2014 Danmark var tæt på at miste sin neutralitet under 1. Verdenskrig, hvor regeringen måtte balancere på en knivsæg mellem Tyskland

Læs mere

Hvad skunken gemte. en krigshistorie

Hvad skunken gemte. en krigshistorie Hvad skunken gemte en krigshistorie En vadsæk fra 2. Verdenskrig så dagens lys efter 42 års glemsel i skunken under taget på Sct. Hans Skole, da nysgerrige elever søgte locations til en gyserfilm. 1/24

Læs mere

EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde

EEAW. EPAF Expeditionary Air Wing. Europæisk kampflysamarbejde EEAW EPAF Expeditionary Air Wing Europæisk kampflysamarbejde Tekst: Georg Ask Lunden Jensen, Flyvertaktisk Kommando. Fotos: Flyvevåbnets Fototjeneste. EEAW i aktion Flyvertaktisk Kommando DK-7470 Karup

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

GUNNER WALLACE REECE BRUNT

GUNNER WALLACE REECE BRUNT GUNNER WALLACE REECE BRUNT Tekst og billeder: Paul Rochler 15th (Vancouver) Coast Brigade, The Royal Canadian Artillery Canadian Active Service Force 1941 K.73619 Gunner Wallace Reece Brunt For ca. 20

Læs mere

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA

DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA DK Finskyttehold fik flot 4. plads ved 13 Annual International Sniper Competition i USA I uge 38/2013 var alle finskytterne samlet i Jylland til DM for finskytter. Konkurrencen foregik i Tranum skydeterræn,

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Flystyrt den 29. april 1943 i Bjølbøl ved Ådum

Flystyrt den 29. april 1943 i Bjølbøl ved Ådum Flystyrt den 29. april 1943 i Bjølbøl ved Ådum Sgt. Ronald James Barton, RAF 218 Sqdn. (Gold Coast). P/O. Kenneth Sidney Hailey (pilot), RAF 218 Sqdn. Sgt. Arthur George Petrcival Sindrey, RAF 218 Sqdn.

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig

Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Engelsk rytteri under Første Verdenskrig Indledning Under søgning på Internettet mødte jeg en spændende dokumentation af et stykke grundigt udført slægtsforskning, hvori historien bag et gammelt fotografi

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

Bus IMANTA Riga Letland Foto JEN

Bus IMANTA Riga Letland Foto JEN Bus IMANTA Riga Letland Historien om tøjindsamling og Bus til Letland Et tilbageblik den 13. januar 1995. For 20 år siden sendte Århus Sporveje en Gammel bus fyldt med uniformer til Riga i Letland, modtageren

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Lokalarkiverne og Den store Krig 1914-1918

Lokalarkiverne og Den store Krig 1914-1918 Lokalarkiverne og Den store Krig 1914-1918 René Rasmussen og Den store krig 1914-1918 René Rasmussen : Sønderjylland ved krigens udbrud i 1914 Interneringen af dansksindede ledere og farvandskyndige i

Læs mere

Side 1. Rettelser foretaget tirsdag 25. nov 2014. Uge 48, søndag 30. nov 2014 27/11/2014 14:45. 23:45 Kobra - Bønnekald - hvem må?

Side 1. Rettelser foretaget tirsdag 25. nov 2014. Uge 48, søndag 30. nov 2014 27/11/2014 14:45. 23:45 Kobra - Bønnekald - hvem må? Side 1 Uge 48, søndag 30. nov 2014 23:45 Kobra - Bønnekald - hvem må? Ny programtekst Når der bygges moskeer i Vesten er det netop bønnekald, som der bliver mest diskussioner om, samtidig med at kirkeklokker

Læs mere

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5 Notathæfte D A N S K Trin 3-5 Notathæfte Personoplysninger: Testpersonens navn: Fødselsdato: Testnorm: Skole/Institution: Klasse: Logostester: Dato: Bemærkninger: 1. Flydende læsning og læseforståelse

Læs mere

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig

Historie 9. klasse synopsis verdenskrig Historie synopsis 2 2. verdenskrig I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den 2. verdenskrig. Mere konkret spørgsmålet om årsagerne til krigen. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I

Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Udklipsark - Danske fly, cirka 1935, Del I Indledning Jeg har været heldig at låne at par motiver af danske fly, der hidrører fra tilsyneladende to forskellige udklipsark fra 1930 erne. De kan således

Læs mere

Læs og lær om Batman

Læs og lær om Batman Læs og lær om Batman Bob Kane og Batman Bob Kane var en amerikansk tegner. I 1939 op-fandt han en af de største og bedste super-helte. Nemlig Batman. Bob Kane var tegner hos DC Comics, som udgav et tegne-serie-blad

Læs mere

SEN. SGT. MARVIN NAIL SMI

SEN. SGT. MARVIN NAIL SMI 15 8 2d4 42 Slag 1d4+6 19 1d4 Skalle 3d4+6 1d4 2d6+6 7 1d4 5/+6 /+0 25/-4 50/-7 2 --- SA 3d6+3 0,4 7 skud 1d3 17 28 år, 195 cm og 1 kg. Hensynsløs Ligefrem Ustabil Kaki ørkenuniform Klatrestøvler Liste

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

Da krigen kom til Thy

Da krigen kom til Thy Thisted Dagblads Netudgave 31. maj 2008. Da krigen kom til Thy Af Poul Erik Tarp poul.erik.tarp@nordjyske.dk KOUSTRUP: I november 1942 meldte den kun 19 årige Lester Schrenk sig frivilligt til det US Air

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Baggrunden, krigen, resultatet

Baggrunden, krigen, resultatet Historisk Bibliotek 1864 Baggrunden, krigen, resultatet ISBN 978-87-992489-1-9 ISBN 978-87-992489-1-9 Thomas Meloni Rønn 9 9 788799 248919 788799 248919 1864 Baggrunden, krigen, resultatet Forlaget Meloni

Læs mere

STUDIETURS TRØJER COLLECTION. Kontaktperson: Privatadr.:

STUDIETURS TRØJER COLLECTION. Kontaktperson: Privatadr.: STUDIETURS TRØJER COLLECTION T-shirts / Hoodies / Zip Hoodies Sweatshirts / Pants College Jakker 16 Skole: Klasse: Kontaktperson: Privatadr.: Mobil: E-mail: Afrejsedato: Rejsemål: Udfyld bestillingssedlen

Læs mere

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted

Anmeldelse. Royal Air Force Museum, London (Hendon) Indledning. Milestones of Flight Collection. Besøgt af Per Finsted Anmeldelse Royal Air Force Museum, London (Hendon) Besøgt af Per Finsted Indledning I begyndelsen af december 2004 havde jeg lejlighed til at besøge Royal Air Force museet i Hendon, der ligger ca. 30 minutters

Læs mere

Marc Pollin. Marc Pollin og søn omkranset af Stefan Mertens og Ludo. Written by superbruger Sunday, 10 October 2010. lokal T&H - Marc Pollin.

Marc Pollin. Marc Pollin og søn omkranset af Stefan Mertens og Ludo. Written by superbruger Sunday, 10 October 2010. lokal T&H - Marc Pollin. Marc Pollin. Written by superbruger Sunday, 10 October 2010 Den første dag bevægede vi os rundt i Øst-Flanderen. Lørdag var turen kommet til VestFlanderen. Hvor ét af de største navne Marc Pollin har sit

Læs mere

POHVKHIM. Time From To Event Action taken User

POHVKHIM. Time From To Event Action taken User POHVKHIM Time From To Event Action taken User 091608A ØVLED Alle Index Pakker sammen og kører til rengøring, aflevering, spisning og sammenfatning 091607A 60 68 DF og GF skal samles ved Motorflyvernes

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

Opgaver til Med ilden i ryggen

Opgaver til Med ilden i ryggen Opgaver til Med ilden i ryggen Hvem er brevet til: Kapitel 1 Hvem er det fra? Der er 2 grunde til at han skriver brevet: Første grund: Anden grund: Hvem er Ines? Hvad er faderens arbejde? Hvad betyder

Læs mere

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

DANSK HÅNDBOLD FORBUND 1 Målmand RØD 1 befinder sig ude på spillepladsen, da HVID 8 opfanger bolden og kaster den mod RØDT holds tomme mål. Rød 5 har imidlertid opdaget faren og løber på tværs af feltet for at stoppe bolden.

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

En konvojs undergang. En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig

En konvojs undergang. En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig 8 En konvojs undergang En sort dag for de skandinaviske handelsskibe og de britiske eskortefartøjer under Første Verdenskrig En papirkopi af et billede fra en gammel glasplade, som ganske vist ikke var

Læs mere