20 % har fået lagt klinker eller nyt gulv et sted i eller omkring huset inden for det seneste år; 95 % har egen bil 35 % har tilmed to eller flere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "20 % har fået lagt klinker eller nyt gulv et sted i eller omkring huset inden for det seneste år; 95 % har egen bil 35 % har tilmed to eller flere."

Transkript

1 Type A1 - Overskud i hverdagen Overskud i hverdagen tæller både familier med og uden børn. De voksne er i 50erne (55-65), mens børnene endnu ikke er ud over teenageårene. Indkomsten er ganske høj og formuen pænt stor. En høj andel har taget en kort eller mellemlang videregående uddannelse; beskæftigelsen er høj, og ikke sjældent med en form for lederjob på højt niveau. Boligen er et ejet enfamiliehus, det er stort på mere end 130 m 2, og typisk fra 1970erne. De velhavende familier i provinsen bor spredt over størstedelen af Danmark. Af lidt større, sammenhængende kvarterer af typen kan nævnes: Kærsgård vest for Silkeborg, Bredballe på nordsiden af Vejle Fjord, Hedehusene/Fløng mellem Roskilde og Høje Taastrup og Kokkedal mellem Helsingør og København. Overskud i hverdagen er relativt mest udbredt i Dragør, Vallensbæk, Greve, Egedal, Solrød, Lejre, Allerød, Køge, Roskilde, Ishøj, Høje-Taastrup og Hillerød. Overskud er der nok, men det bruges ikke på at gå til koncerter eller på diskotek. Teaterbesøg månedligt forekommer marginalt mere end landsgennemsnitligt. Aviserne som læses, er gerne de større landsdækkende, ikke mindst Berlingske og Børsen; omvendt er Weekendavisen ikke specielt udbredt. Også Ingeniøren og andre faglige tidsskrifter læses gerne. Foretrukne emner tæller erhverv og finans som 36 % læser, imod 26 % som er landsgennemsnittet. Også livsstils-, indretnings- og boligmagasiner læses hos Overskud i hverdagen, dog ikke Beboerbladet, Gaffa, In, M! eller de andre unge magasiner eller bilmagasiner. Radio lytter man ofte til det er primært P1 og P2, men også de kommercielle kanaler har faste lyttere. 28 % spiser kalvekød ugentligt (21 % på landsplan). Det er ikke utænkeligt at dette købes i Bilka eller et lignende større indkøbscenter hvor man handler ugentligt. 20 % har fået lagt klinker eller nyt gulv et sted i eller omkring huset inden for det seneste år; 95 % har egen bil 35 % har tilmed to eller flere. Af rejser foretrækker Overskud i hverdagen campingferier i udlandet og et vist mål af aktivitet. Overskud i hverdagen er ikke udtalt begejstret for Socialistisk Folkeparti, Kristendemokraterne eller Enhedslisten.

2 2 Type A2 Aktiv børnefamilie I Aktiv børnefamilie finder man typisk voksne forældre med børn som endnu ikke er nået igennem teenageårene. Indkomsten ligger over middel, og mange har opsparet en pæn formue, ikke mindst lagt i boligen efter de seneste års markante vækst i friværdi m.m. Aktiv børnefamilie har typisk en erhvervsfaglig uddannelse bag sig (mere end 48 %). Aktiv børnefamilie bor i en større ejerbolig i halvåbne eller åbne kvarterer i og omkring de større byer overalt i Danmark. Boligarealet er på over 130 m 2, og huset er typisk bygget håndværksmæssigt forsvarligt gerne mursten og ofte opført fra 1970erne. Aktiv børnefamilie har typisk bosat sig i landsbyen eller de mindre bysamfund. På Sjælland er fx Hundested godt repræsenteret samt Troelstrup og Halslev; på Fyn finder vi Strib og Skrillinge ved Middelfart; Jylland har Højen ud for Skagen eller Jærsing, Sædden og Gesing uden for Esbjerg. De kommuner hvor Aktiv børnefamilie er mest udbredt målt i forhold til kommunens størrelse, er Ikast-Brande, Struer, Billund, Hedensted, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Hjørring og Faxe. De aktive børnefamilier går ikke meget i teatret, til koncerter eller lignende. Tiden bruges andre steder, dog ikke udtalt på tv, film eller på pc i hjemmet. Af radio lyttes til lokal- eller nærradio. Færdigretter indgår ikke i udtalt grad, men man prøver heller ikke nye produkter af i madlavningen. 34 % handler hos en Guldbager. 20 % har lagt eller har fået lagt klinker eller nyt gulv et sted i eller omkring huset inden for det seneste år. En del har samtidig fornyet badeværelset. Næsten alle har egen bil 96 %, og knapt 30 % har to eller flere. Den/de bruges som det primære transportmiddel, også til de mange sports- og fritidsaktiviteter som Aktiv børnefamilie er optaget af, store eller små. På ferien tager man gerne på campingferier i ind- og udland. Markant færre end landsgennemsnittet mener at de offentlige udgifter til kunst og kultur skal øges (7 % imod 13 %). Blandt Aktiv børnefamilie stemte mange sidst, og overvejer at stemme igen, på Venstre eller Kristendemokraterne. Markant færre hælder til De Radikale, Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten.

3 3 Type A3 Det grå guld Det grå guld kommer i par med eller uden børn. De voksne er typisk i 50erne eller ældre; børnene i disse husstande er ikke længere helt små, men tweens og teens. Familierne bor i en større ejerbolig i halvåbne eller åbne kvarterer i og omkring de større byer overalt i Danmark. Boligarealet i enfamiliehuset er på 130 m 2 eller mere, og huset som typisk er fra 1960erne, er ikke sjældent bygget i mursten. De fleste har en mellemlang eller længere uddannelse bag sig, og man er typisk beskæftiget inden for ledelse på top- eller mellemniveau. Formuen er stor blandt de højeste i landet, ikke mindst efter de seneste års markante vækst i friværdi m.m. Det grå guld findes i større mængder over det meste af landet, fordelt i forstæder til større provinsbyer eller i landsbyer. Dermed er Det grå guld mere bynær end de øvrige typer i Gruppe A Boligejere med overskud. Eksempelvis finder man homogene områder i det vestlige Ølstykke (Sjælland), Appenæs ved Næstved, kvartererne i og ved Gug syd for Aalborg, Lystrup og Egå Strand ved Århus, og i forstæderne til Sønderborg. I følgende kommuner er Det grå guld relativt mest udbredt: Egedal, Greve, Frederikssund, Gribskov og Køge. Blandt de større aviser har Kristeligt Dagblad en fremtrædende plads for Det grå guld, og 25 % læser Ældre Sagen (imod 16 % på landsplan). Det grå guld går ikke meget i teatret, til koncerter eller lignende. Dog går man gerne til gymnastik (mere end 13 % går fast imod mindre end 10 % på landsplan). Hjemme bruges ikke mere tid på tv, film eller pc end gennemsnitligt for den danske befolkning. Man spiser ikke færdigretter, men prøver heller ikke nye produkter af i madlavningen. Man handler loyalt og gerne i den lokale Rema 1000 eller lignende. Det grå guld stemte typisk sidst, eller overvejer at stemme ved næste valg, på Venstre hellere end De Radikale, Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten.

4 4 Type A4 Nybygger Blandt Nybygger finder vi typisk familier med børn fra de helt små til tidlige teenagere. De voksne par er selv i 40erne og 50erne. Indkomstniveauet er pænt, og formuerne er pæne endnu i vækst. Nybyggerne har en erhvervsfaglig uddannelse bag sig, og en del har taget en mellemlang videregående uddannelse. Huset er nyt, opført i erne, det er stort og på 130 m 2 og mere, og man ejer det naturligvis selv. Nybyggere bor ikke altid i større, sammenhængende kvarterer, men til gengæld spredt ud over hele provinsen, i landsbyer og de mindre bysamfund. Eksempler er Mølholm, Hasseris og Gug ved Aalborg, Romalt syd for Randers, Kirkendrup nordvest for Odense og det østlige Vipperød på Sjælland. Hvad angår størst relativ forekomst, er Favrskov, Hedensted, Skanderborg, Horsens, Frederikshavn, Varde, Ringkøbing-Skjern og Syddjurs udtalte Nybyggerkommuner. Nybygger går ikke meget ud i teatret, til koncerter eller lignende. Når nybyggeriet forlades for en stund, er det i stedet gerne badminton, aerobics eller lignende der trækker. Forbruget på tv, film eller pc i hjemmet er gennemsnitligt, men i huset findes dog typisk en omfattende mængde tv- og av-udstyr. Af radio lyttes ofte til P3 hellere end P1, men også The Voice eller lignende høres hyppigt. 10 % læser Penge & Privatøkonomi (markant flere end landsgennemsnittet) Nybyggere spiser ikke færdigretter, men prøver heller ikke nye produkter af i madlavningen. Der der dur, dur. Indkøb gøres gerne i Bilka hvis en sådan findes i nærheden (11 % kommer der ugentligt, imod 7 % på landsplan). 20 % har lagt klinker eller nyt gulv i eller omkring huset inden for det seneste år. 97 % har egen bil; knapt 35 % har to eller flere. På ferien tager man gerne på campingferier i ind- og udland. Markant færre end landsgennemsnittet mener at de offentlige udgifter til kunst og kultur skal øges (8 % imod 13 %). Og hvad angår den politiske profil for Nybygger, scorer Enhedslisten lavt, så meget er vist.

5 5 Type A5 Kulturnaut Denne type dækker over både børnefamilier med børn som endnu ikke er teenagere, og ældre par i 60erne og over. Kulturnauter bor i oplandet til de største danske byer. Her har man glæde af og brug for sin høje indkomst, og den store formue som ligger markant over middel. En mellemlang eller lang videregående uddannelse ligger bag de fleste, og beskæftigelsesniveauet er fra grundniveau og op. Huset som Kulturnauterne ejer og bor i, er stort og stammer fra erne. I disse huse finder man oftere træ eller bindingsværk end for huse generelt. I højere grad end de andre typer i Gruppe A Boligejere med overskud bor Kulturnauterne i eller omkring de største byer: På Sjælland er Gladsaxe, Herlev og Rødovre vest for København er helt udtalte A5-områder, men også Helsingør er med. I Jylland finder vi ved Århus kvartererne langs vej 15 og O2, og Hasseris Villaby i Aalborg, mens man på Fyn navnlig finder typen i Hunderup i Odense. Vi finder især denne type i Hvidovre, Rødovre, Gladsaxe, Tårnby, Roskilde, Allerød, Helsingør eller Hillerød kommuner. I forhold til de øvrige Boligejere med overskud går Kulturnauterne markant oftere i teatret, til koncerter og lignende. Man læser mere end landsgennemsnittet af såvel fag- som skønlitteratur, og i modsætning til de andre dele af Boligejere med overskud læses og holdes Weekendavisen. Også Kulturnauter bruger nærved gennemsnitligt med tid på tv eller film hjemme, og mere end 45 % har egen antenne på taget. Af sports- og fritidsaktiviteter forekommer ridning, sejlsport og skisport at være populære discipliner. Kulturnauter køber flere økologiske varer end de andre Boligejere med overskud, gerne i byens supermarkeder og storcentre. Færdigretter nydes ikke udtalt, og på den anden side prøver man heller ikke nye produkter af i madlavningen. Også på ferien søger kulturnauter kulturelle oplevelser, ikke mindst på storbyferie eller i sommerboligen i udlandet. Større beløb gives til velgørende formål end fra de øvrige dele af Boligejere med overskud. Det Konservative Folkeparti har godt tag i Kulturnaut.

6 6 Type B1 Dannevang Dannevang giver et billede af et midaldrende Danmark der bebor de danske øer og mindre bysamfund. Husstandene udgøres af par, hvor børnene typisk er flyttet hjemmefra. Formuerne er gennemsnitlige, og inden for Dannevang ser man både formuer væsentligt under og over middel. Dannevang har typisk ingen videregående uddannelse bag sig, men man er eller har været beskæftiget bredt inden for dansk erhvervsliv. Boligen er typisk et ejet énfamiliehus; boligarealet er mellem 90 og 130 m 2. Bindingsværk er ikke usædvanligt, hvilket hænger fint sammen med at der ofte er tale om et ældre hus på landet. Dannevang findes overalt i landet, oftest i provinsen i de helt små landsbyer, men også som spredt bebyggelse i det åbne land eller mindre beboede kolonihavesamfund i randområderne af storbyerne. Hasle på Bornholm og Aggersund ved Limfjorden er gode eksempler. Derudover er Dannevang udbredt i følgende kommuner: Lolland, Bornholm, Guldborgsund, Vordingborg og Jammerbugt. Af aviser er det i høj grad regionalaviserne som læses, og i markant mindre grad end for landsgennemsnittet de store landsdækkende. De kommercielle radiokanaler såsom The Voice, Radio 100 FM m.fl. lytter man sjældent til, mens lokal- og nærradio er yndet. Af magasiner og blade findes hjemme hos Dannevang Hendes Verden, Bådnyt og Gør Det Selv. Også FOA Fag & Arbejde (tidl. FOA bladet), Bil Køb & Salg samt Nyt om Biler, og i øvrigt tidsskriftet Jæger har mange læsere her. Men ikke Euroman, FilmGuide, eurowoman, GAFFA eller de øvrige (unge livsstils- eller musik & i byen-magasiner). Generelt går man ikke ofte ud, hverken i kirke, i teatret eller til koncerter, på museer eller udstillinger eller i biografen. I stedet hygger man sig i sin have med hverdagens gøremål og følger med i hvad der sker i lokalområdet. Indkøbene gøres i Super Brugsen og Dagli' Brugsen eller Spar/Superspar, men ikke i Irma, ISO, Kvickly Xtra eller Føtex. Det er ikke ofte at man ligefrem kommer i egentlige storcentre. Det at lave finere/gourmet mad gør man det ikke så ofte i (5 % ugentligt, 22 % mindst én gang om måneden). Som transportmidler bruges primært de private, dvs. bil, knallert eller lignende som bringer Dannevang rundt i lokalsamfundet. Busser og tog bruges kun sjældent. En hel del er enige i at moderne teknik tager magten fra mennesker, og at teknik og datamaskiner kan virke skræmmende. Derudover mener mange at Danmark bør passe sig selv. Man stemte sidst og vil stemme igen på Dansk Folkeparti eller Kristendemokraterne. De Radikale eller Det Konservative Folkeparti er der derimod ikke mange stemmer til.

7 7 Type B2 Plads i reden Uden børnene hjemme de er flyttet finder vi her midaldrende par, dvs. de fleste er i 50-60erne. Mange arbejder endnu, mange er på vej på eller overvejer at gå på efterløn. Formuebilledet er over middel; typisk vil en del være opbygget over en del år og ikke mindst i kraft af stigninger i ejendommens værdi og en øget friværdi. Familien ejer og bor alene i sit énfamiliehus. Boligarealet er oftest større end 130 m 2, huset opført i 1960erne (eller ), og træhuse er bedre repræsenteret her end i øvrigt. Typen her finder vi absolut mest udbredt i landsbyer, men også nær og i lidt større byer i provinsen. Ofte ser man B2 uden om de mindre landsbyer og byer og ses derfor (naturligt) i nærheden af og/eller ligefrem grænsende op til B1 og B3. Rønne på Bornholm, Otterup på Fyn og Kalundborg på Sjælland er tre gode eksempler på byer med Plads i reden. I følgende kommuner er overrepræsentationen af Plads i reden størst: Faaborg-Midtfyn, Odsherred, Frederiksværk-Hundested, Ringkøbing-Skjern, Jammerbugt, Varde og Thisted. Blandt læste aviser er de regionale godt repræsenteret. Derimod læser man i markant mindre grad end landsgennemsnittet de helt store såsom Berlingske, Politiken, Børsen, Information eller Weekendavisen. De kommercielle radiokanaler såsom The Voice, Radio 100 FM m.fl. lytter man sjældent til, mens lokal- og nærradio er yndet. Af magasiner læses ofte Familie Journalen, Gør Det Selv, Hjemmet eller Ude og Hjemme, men ikke Euroman, FilmGuide, eurowoman, Woman, Costume, GAFFA eller de øvrige (unge) livsstilseller musik & i byen-magasiner. De fleste går aldrig - eller kun sjældent - til koncerter, ballet eller opera, i teater eller til andre former for aftenoptræden. Indkøbene gøres typisk i den lokale Rema 1000 eller lignende, men ikke i Irma eller ISO. Man spiser ikke lammekød i samme grad som andre typer i Gruppe B Komfort og hygge, og økologisk ris eller pasta hører heller ikke til favoritvaregrupperne. Af langvarige forbrugsgoder har en del netop gjort noget ved carporten, garagen eller udestuen. Hos Plads i reden er man typisk ikke enig i, at de offentlige udgifter til kunst/kultur skal øges, og man mener sådan set heller ikke, at der gøres for lidt for flygtninge i Danmark (kun 14 % er enige imod 21 % på landsplan). Man stemmer politisk på mange forskellige, men kun i ringe grad på De Radikale, og i endnu mindre grad på Enhedslisten. l

8 8 Type B3 Murermestervilla Murermestervilla finder vi typisk familier hvor de voksne er i 40erne eller mere, og børnene endnu er hjemmeboende. Formuen er relativt lav, men husstandsindkomsten er meget pæn. Med hjemmeboende børn er der endnu mange år til opbygning af formuen. Hus som familien bor alene i, er typisk en ejerbolig, arealet er større end 130 m 2. Huset er typisk fra tidligere end 1940erne. Huset kan have charme og sjæl, men også en del år på bagen. De ældre huse i provinsen findes selvsagt over alt i Danmark; i det åbne land eller i landsbyerne. I højere grad end B2 finder vi derfor også denne type mellem landsbyerne og provinsbyerne. Et eksempel fra det åbne land er Rødding-Jels fra Sønderjylland, men også kvarterer i fx Sorø ved Frederiksberg er karakteristisk for typen. Murermestervilla er relativt mest udbredt i følgende kommuner: Holbæk, Faxe, Kalundborg, Skanderborg, Svendborg og Faaborg-Midtfyn. Hos Murermestervilla læses de regionale aviser hyppigt, og i mindre grad end landsgennemsnittet de store landsdækkende. De kommercielle radiokanaler såsom The Voice, Radio 100 FM m.fl. lytter man sjældent til, mens lokal- og nærradio er yndet. De fleste går aldrig - eller kun sjældent - til koncerter, ballet eller opera, i teater eller til andre former for optræden. På eller under sofabordene finder vi Land & Liv (tidl. Dansk Landbrug) og Frikvarter, Gør Det Selv og Haven. Men også tidsskriftet Jæger og Vmax er relativt udbredt (Jæger hos de ældre, Vmax hos de yngste voksne). Blade som derimod kun sjældent læses, er Dansk Golf, Euroman, eurowoman eller alle de andre (unge) livsstils- eller musik & i byen-magasiner. Indkøb gøres gerne i Lidl hvis en sådan findes i nærheden, eller de øvrige lokale kæder og købmænd. Økologisk ris eller pasta køber (og spiser) man ikke i samme grad som øvrige typer, men i øvrigt købes ind som af de fleste. Af interesser i og omkring hjemmet er Gør-det-selv og haven udtalt. Også forbedringer på huset bruger man tid på fx har en del inden for det seneste år gjort noget ved carporten, garagen, udestuen eller havestuen. Ligesom man et eller andet sted i eller omkring huset har overvejet eller endda fået lagt nyt gulv eller klinker. De foretrukne transportmidler er de private, dvs. bil, knallert, scooter eller sågar motorcykel. Den politiske profil er bred; kun Kristendemokraterne træder markant frem som et parti der ikke får stemmer herfra.

9 9 Type B4 - Par i rækkehus Familierne i de nyere rækkehuse tæller både midaldrende par og lidt yngre par med børn. De ældste er typisk på vej mod den grå ungdom: Er de 50 år endnu ikke rundet, anes de i horisonten. Hos de yngre familier bor børnene endnu hjemme og kan endog være helt små. Niveauet for både indkomster og formuer er over middel. De fleste har en form for videregående uddannelse bag sig, kort, mellemlang eller endda lang, og man er beskæftiget bredt inden for dansk erhvervsliv. Huset er typisk et række- eller kædehus på mellem 90 og 130 m 2, opført i 1980erne eller i første halvdel af 1990erne. Par i rækkehus er udbredt overalt i landet, typisk i provinsbyerne, men også ind mod de helt store byer. Et eksempel er kvarterne fra Slukefter til Neder Holluf rundt om Odense. Par i rækkehus forekommer især i Odense, Egedal, Høje-Taastrup, Greve, Holstebro og Albertslund kommuner. Af de større aviser læses typisk Politiken. Derudover læser man i magasiner gerne om biler (Motor, Bil Magasinet, Bil Markedet, Nyt om Biler ) eller om digitale tilbud til den moderne familie (Datatid, Digitalfoto, Computerworld etc.). Også Dansk Golf er relativt udbredt, mens Land & Liv (i kontrast til de andre typer i Gruppe B) eller Beboerbladet ikke læses. De forskellige musik-, biograf- eller undomslivsstilsmagasiner såsom Chili, Bazar, Sirene etc. appellerer ikke bredt til Plads i rækkehus-typen. Radio 2 og kommercielle radioer såsom Radio 100 FM m.fl. lytter man til hyppigt, i modsætning til de øvrige typer i Gruppe B Komfort og hygge. Man går oftere til koncerter o.l. end de øvrige typer i Gruppe B, dog med undtagelse af pop- eller rockkoncerter og diskoteksbesøg. Derudover lejer man film jævnligt, ikke sjældent et par gange om ugen eller mere. Par i rækkehus handler gerne i storcentre eller Bilka minimum månedligt. Indkøb gøres ellers i Kvickly Xtra, SuperBest og Prima; derimod føler man noget ikke specielt for den lokale Super Brugsen og da slet ikke Dagli' Brugsen. Heller ikke Lidl har noget videre fat i typen. I forhold til landsgennemsnittet og til de andre typer i Gruppe B spiser Par i rækkehus kalkun og frossen fisk ofte; det samme gør sig gældende med pasta og spaghetti. En del har for relativt nylig gjort noget ved carporten, garagen, udestuen eller havestuen, ligesom der et eller andet sted i eller omkring huset er lagt nyt gulv eller nye klinker inden for det seneste år. Køkkenet er allerede moderniseret 16 % har sommerhus. De som ikke tilbringer ferien dér, tager gerne på charterrejse. Den politiske profil er bred, men stemmerne tilfalder under alle omstændigheder kun sjældent Enhedslisten.

10 10 Type C1 - Landbruger Husstandene i Landbruger udgøres af voksne par med børn forældrene er i 40erne og op, dog ganske få ældre end 60. Landbruger har høje indkomster og pæne formuer. I en mindre andel af husstandene er formuen endnu ikke så stor, men typen hører generelt til blandt de mest formuende i landet. Beskæftigelsen ligger i udtalt grad inden for landbruget eller andre selvstændige erhverv. Boligen er ejet og ganske stor, boligarealet er større end 130 m 2. Huset er typisk en ældre, istandsat landbrugsejendom, og som så ofte på landet med traditionelt bindingsværk. Naturligt for boliger i landbrugsejendomme er typen absolut mest udbredt i det åbne land (med 89 %), og mere eller mindre ligeligt fordelt over hele landet. Især er Landbruger dog relativt mest udbredt i følgende kommuner: Rebild, Ringkøbing-Skjern, Mariagerfjord, Thisted, Varde, Tønder, Syddjurs, Jammerbugt og Vesthimmerlands. Blandt Landbruger fylder regionalaviser en del mere end for befolkningen generelt; de største landsdækkende tilsvarende mindre. Kristeligt Dagblad finder dog en vis klangbund Landbruger hører ikke udtalt de større radiokanaler med DR eller de kommercielle. Til gengæld er nær- og lokalradioen ofte tændt. (Dette i modsætning til C2 Landboliv - hvor man hører The Voice o.a., men ikke nærradioerne.) Landbruger går ikke meget ud, heller ikke i biografen. 53 % har i stedet egen parabol (imod 21 % på landsplan). Man ser dog ikke så meget tv som resten af befolkningen. Hele 41 % læser Land & Liv (tidl. Dansk Landbrug), og 12 % læser Jæger. Sammen med C2 Landboliv er det landsrekord. Også magasiner såsom Invest, Haven og Familie Journalen er ofte læst. Derimod taler rejser ikke specielt til Landbruger. Mere end 97 % har egen bil; næsten 50 % har to eller flere. Disse bruges blandt andet i udfoldelsen af fritidsaktiviteter der for mange omfatter jagt (ikke helt så mange som læser om det). Også lystfiskeri optager en del - 12 % - hvilket er dobbelt så mange som på landsplan. Landbruger gør det ikke i nogen videre grad i fornyelse af bolig, klinker, gulv eller modernisering af fx køkken. Den politiske profil er klart for Kristendemokraterne og Venstre Danmarks Liberale Parti. Øvrige partier slår ikke udtalt igennem.

11 11 Type C2 Landboliv I denne type består den typiske husstand af et voksent par i 40erne med hjemmeboende tweens eller teens. Indkomstniveauet er generelt i top; ligeså er det med Landbolivs formueprofil. For en mindre andel (ca. 20 %) er formuen endnu ikke opbygget, men for hovedparten ligger formuen blandt landets højeste (godt 30 %). Uddannelsesniveauet er typisk erhvervsfaglig, men også en større andel har taget en mellemlang videregående uddannelse. Boligen er en større, ældre og ganske ofte istandsat landbrugsejendom. Til forskel fra de landbrugsejendomme som udgør C1 - Landbruger, er disse ejendomme renoveret i 1990erne. Naturligt for boliger i landbrugsejendomme er typen absolut mest udbredt i det åbne land (med 89 %), og mere eller mindre ligeligt fordelt over hele landet. Især er Landboliv dog udbredt i Varde, Viborg, Ringkøbing-Skjern, Brønderslev-Dronninglund, Hjørring og Vejen. Hos Landboliv fylder regionalaviser en del mere end hos befolkningen generelt. De største landsdækkende læses i tilsvarende mindre grad, Kristeligt Dagblad som en undtagelse. Landboliv læser i endnu mindre grad end C1 Landbruger de mange unge og citysmarte tidsskrifter. De ligger helt i bunden sammen med fagblade som DJØF bladet, Ingeniøren m.fl. På radiosiden hører man i modsætning til Landbruger en del til The Voice eller de øvrige kommercielle kanaler, mens kanalerne fra DR samt nær- og lokalradioen ikke er så udtalt populære. Landboliv går ikke ud og ikke heller i biografen. 53 % har egen parabol i forhold til 21 % på landsplan, men man ser dog ikke så meget tv som resten af befolkningen. Til gengæld læser 34 % Land & Liv (tidl. Dansk Landbrug), og 13 % Jæger. Det er landsrekord som deles med C1 Landbruger. Næsten 97 % har egen bil; flere end 55 % har to eller flere. Landboliv har i forhold til C1 Landbruger i vid udstrækning foretaget fornyelse af bolig, ofte med nye klinker, gulv eller modernisering af fx køkken, carport eller udestue. Indkøb gøres i de lokale supermarkeder såsom Dagli' Brugsen eller Spar, og hos de lokale købmænd. Landboliv bruger i forhold til Landbruger flere penge på indkøb, men køber marginalt færre økologiske varer. Den politiske profil er i udtalt grad pro Venstre og Kristendemokraterne.

12 12 Type C3 Lejeland Lejeland adskiller sig fra de to øvrige typer i Gruppe C Livet på gården ved at være gennemgående yngre. Lejeland dækker unge som netop er flyttet hjemmefra, ofte i 20erne. En del har allerede fået børn eller tænker på det. Formuen er endnu ikke oparbejdet, og indkomstniveauet er under middel eller middel. Mange er endnu under uddannelse eller arbejder i job uden lederansvar. Lejeland bor til leje, i udtalt grad i flerfamilieejendomme eller i lejligheder. Ikke sjældent er det dog med udsigt til grønne marker en del bor i ældre landbrugsejendomme af ældre dato. Lejeland findes overalt i provinsen i det åbne land, men også i byområder med lejeboliger i ældre, mindre huse. Større sammenhængende områder af typen er ikke det mest typiske; dog har Allinge på Bornholm, Aars i Jylland eller Munkebo på Fyn deres andel af Lejeland. Følgende kommuner har den relativt største andel af Lejeland: Mariagerfjord, Ringkøbing- Skjern, Tønder, Vejen, Assens og Syddjurs. Hos Lejeland læses i mindre grad end ellers Berlingske, Information og Politiken. Heller ikke de regionale aviser nyder nogen videre udstrækning. Radio og musik er populært, dog ikke jazz. På magasinsiden fylder biler og ung stil en del, ikke mindst via Vmax, Sirene, Bazar, Bil Køb & Salg, FHM, M!, Bil Markedet. Også Land & Liv, Kig Ind og (når ingen kigger) Anders And & Co. er udbredt. Interesserne omfatter ikke havearbejde. Blandt de foretrukne aktiviteter og rejsemål er højskoleophold. Lejeland bruger gerne private transportmidler, og knallert og scooter er udbredt som supplement til bilen. De som stemte sidst, lagde i høj grad stemmer hos Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Det vil de gøre igen.

13 13 Type D1 Formue og formåen I de pæne parcelhuskvarter i og omkring byen finder vi både børnefamilier og ældre par hvis børn for længst er flyttet hjemmefra. De voksne er imellem 40ene og 60erne, børnene er tweens og teens. Uanset alder tilhører man dog den absolut vellønnede del af arbejdstagerstyrken, og der er store formuer som ligger pænt over landsgennemsnittet. Det kommer til dels fra værdistigninger i boligen, dels som afkast fra den lange videregående uddannelse som man har bag sig. Ikke sjældent er man beskæftiget på højt plan som mellem- eller topleder. Boligen er større end 130 m 2 og ofte opført mellem 1940erne og 1970erne. Huset kan være udbygget eller renoveret siden, i takt med at det pågældende område er blevet mere og mere populært og velhavende. Formue og formåen er udbredt på Sjælland omkring hovedstaden, men også i oplandet til Århus etc. Byområderne er ikke alt for tætte eller ligefrem indlejret i metropolen, men dog i passende afstand fra byen. Virum nord for Lyngby er dog et godt eksempel, Hareskovby ligeså. I følgende kommuner er Formue og formåen overrepræsenteret: Rudersdal, Furesø, Lyngby- Taarbæk og Hørsholm. Formue og formåen holder sig ajour med de større, tungere aviser, frem for alt Berlingske. Også Politiken, Weekendavisen og Børsen med tilhørende magasiner samt Berlingske Nyhedsmagasin læses ofte. I det hele taget læses mange tidsskrifter og magasiner, spændende fra Penge & Privatøkonomi over golfmagasiner og Antik & Auktion, til magasiner for dyrevenner og Alt for Damerne, Mad & Bolig, Isabellas m.fl. Til gengæld læses ikke Ude & Hjemme, Familie Journalen, Her & Nu eller Kig Ind. Formue og formåen går ofte ud, i teatret, på udstillinger og museer, til klassisk koncert, ballet eller opera. Indkøb gøres frem for alt i Irma, ISO og hvad der nu ligger af kvalitetskæder. Også Netto besøges ofte. Under alle omstændigheder bruger Formue og formåen flere penge på indkøb og til velgørende formål end gennemsnittet. Og man handler gerne i specialbutikker, hvor de helt rigtige varer forhandles. Det kan være lammekød, frisk fisk, (frosne) skaldyr og ikke mindst økologiske varer! 92 % har egen bil; godt 35 % har to eller flere. Og en hel del har inden for det seneste år anskaffet sig en carport, eller udestue eller lignende. I ferien rejser man ofte: Såvel charterrejser som kultur- og storbyrejser er yndede, sammen med andre former for aktiv ferie i ind- og udland. Til gengæld tager man kun meget sjældent på camping. For Formue og formåen kan udgifterne til kunst og kultur med rette øges. Stemmerne gives ofte til De radikale eller Det Konservative Folkeparti. Derimod får Kristendemokraterne ikke meget, og slet ikke Dansk Folkeparti eller Enhedslisten.

14 14 Type D2 Kosmopolit I de villalejligheder, villaer og lejligheder som bebos af Kosmopolit, finder vi både børnefamilier og snarlige bedsteforældre. De voksne par er i alderen mellem 40ene og 60erne, børnene er oftest teenagere. Indkomstniveauet ligger over middel, og der er store formuer hos disse husstande. Formuen er hjulpet på vej ikke mindst af værdistigninger i boligen, men også som resultat af den lange videregående uddannelse som man typisk har bag sig. Beskæftigelsen er typisk på højt niveau. Boligen ejes typisk (86 %) og ligger typisk i et enfamiliehus ofte opført tidligere end 1940erne. Boligarealet er større end 130 m % bor i en villalejlighed eller en form for flerfamiliehus. Kosmopolit er absolut mest udbredt i metropolomegnene (mere end 50 %) rundt om de allerstørste byer, men ingen steder finder vi typen mere koncentreret end i Hellerup nord for hovedstaden, eller i Kartoffelrækkerne i det indre København. Vi finder især denne type i følgende kommuner: Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm, Rudersdal og Frederiksberg. Aviser læses der mange af, ikke mindst de store landsdækkende, men frem for alt Berlingske. Andre populære kilder til daglig eller hyppig viden tæller Politiken, Weekendavisen og Børsen med tilhørende magasiner, samt Berlingske Nyhedsmagasin og Erhvervsbladet. Kosmopolitter læser en bred vifte af tidsskrifter og magasiner, spændende fra Penge & Privatøkonomi over golfmagasiner og Antik & Auktion, til Femina, Folkeskolen, Q, Chili, Smag & Behag og Ikea Family. Kosmopolitter går gerne ud, det være sig i teatret, opera eller ballet, til udstilling eller på museum og ikke mindst til klassisk koncert. Hjemme ser Kosmopolit markant flere lejede film end både D1 Formue og formåen og D3 På karrierestigen. Indkøb gøres frem for alt i Irma, ISO og hvad der nu ligger af kvalitetskæder. Indkøbene derfra suppleres dog med varer fra Netto. Under alle omstændigheder bruger Kosmopolit flere penge på indkøb og til velgørende formål end gennemsnittet. Og handler i specialbutikker for at finde de helt rigtige varer. Det kan være lammekød, frisk fisk, (frosne) skaldyr og ikke mindst økologiske varer! Nye opskrifter prøves af, nye produkter afprøves. Og for en Kosmopolit hører gourmet- og finere mad med; ofte med gæster til spisning. 83 % har egen bil (det er markant lavere end de øvrige i Gruppe D Velhavere); 15 % har to eller flere. Af rejser foretrækker Kosmopolit storby- og kulturrejser eller et ophold i sommerboligen i udlandet. Flere Kosmopolitter end øvrige medlemmer af Gruppe D mener at der gøres for lidt for flygtninge i Danmark. Stemmerne gives ofte til De radikale eller Det Konservative Folkeparti samt Enhedslisten. Derimod får Kristendemokraterne ikke meget, og kun sjældent sættes krydset ved Dansk Folkeparti.

15 15 Type D3 På karrierestigen Den lidt yngre del af Gruppe D Velhavere findes i høj grad i nyere parcelhuse eller relativt nybyggede huse i provinsen. Her bor familier bestående af par med børn de voksne er fra 30erne og op, og børnene er typisk små. Af den grund er formuerne endnu ikke så store, men indkomstniveauet er højt og farten i top. Og i typen findes såmænd også allerede eksempler på langt højere formue. Uddannelsen var videregående, men om man gik direkte fra en kort eller mellemlang og ud i erhvervslivet, eller om man tog en lang videregående, varierer. Under alle omstændigheder finder vi ofte beskæftigede på højt plan, og man arbejder gerne igennem for at nå sine mål. Boligen er ejet og oftest et enfamiliehus. Det er større end 130 m 2, ganske ofte bygget i løbet af 1990erne eller i det mindste renoveret eller moderniseret dér. På karrierestigen findes mest i provinsen, typisk i de ikke alt for store landsbyer og mindre byer. Tilst vest om Århus eller i Ejlstrup på Fyn er gode eksempler på større sammenhængende arealer, men derudover findes de spredt over det ganske land. På karrierestigen er mest overrepræsenteret i Vejle, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Hedensted og Holstebro kommuner. Aviser læses også af På karrierestigen grundigt og udbredt. Det er de store landsdækkende aviser, ikke mindst Jyllands Posten der nyder større udbredelse i På karrierestigen end hos Formue og formåen eller Kosmopolit. Til gengæld har gratisaviser eller Weekendavisen ingen større udbredelse her. På karrierestigen har tidsskriftet Lederne en placering, sammen med Erhvervsbladet. Men også Jæger og golfmagasiner læses, sammen med Forældre og Børn, Vi Forældre og Frikvarter. Til gengæld finder man ikke blade som Søndag, Antik & Auktion, Dyrevennen eller it- og computermagasiner. På karrierestigen går markant mindre ud end de to øvrige typer i Gruppe D, måske ikke mindst fordi afstandene til teatre kan være større. Opera eller ballet er netop de begivenheder man tager mindst del i. Til gengæld er På karrierestigen absolut den mest aktive D-type hvad angår sport både hold- og individuelle sportsgrene udøves hyppigt. Golf er relativt mest udbredt, men også løb og ridning vægtes højt. Over 97 % har egen bil; næsten halvdelen har to eller flere. Sammen med C1 Landbruger og C2 Landboliv er det landsrekorden. En stor del af På karrierestigen har inden for det seneste år anskaffet sig en carport, eller udestue eller lignende. Ferietid er rejsetid: På karrierestigen tager gerne på både charterrejser og kultur- og storbyrejser, sammen med andre former for aktiv ferie i ind- og udland. Også camping er brugt (i modsætning til D1 Formue og formåen). I modsætning til typerne D1 og D2 mener På karrierestigen ikke, at udgifterne til kunst og kultur bør øges. Den politiske profil hælder mod Kristendemokraterne, Venstre og Enhedslisten.

16 16 Type E1 Bingo og bytes Bingo og bytes er, om man vil det eller ej, sammensat demografisk af to delsegmenter: I den ene ende unge i 20erne og i den anden ældre over 66. Mange er singler eller enlige, 60 % uden børn. De unge har endnu ikke stiftet egen familie og ikke fået børn; de ældre har for længst sagt farvel til deres nu voksne børn. Indkomstmønsteret er generelt lavt og under middel, dog er hos navnlig de ældste opbygget en vis formue. De ældste i typen forlod typisk uddannelsessystemet efter grundskolen. De unge er i højere grad optaget på en form for uddannelse. For en del er et arbejde ikke det der fylder mest i hverdagen. De som arbejder, er typisk beskæftiget bredt inden for dansk erhvervsliv; andre modtager en form for overførselsindkomst. Boligen er en lejelejlighed på mellem 40 og 70 m 2, og typisk ligger den i en etageejendom opført i 1940erne-1960erne i et større kompleks eller beboelsesprojekt. Type E1 hører metropolen til og findes kun i Aalborg, Århus og København hvor boligtætheden er høj. Et eksempel er kvarteret omkring Mozarts Plads ved Københavns Sydhavn. Bingo og bytes er generelt relativt mest udbredt i Københavns, Frederiksberg, Aalborg og Århus kommuner. De store aviser læses ikke i samme grad som i andre dele af den danske befolkning avislæsningen udgøres typisk af Urban og metroxpress samt Ekstra Bladet. Interesserne hos Bingo og bytes angår ikke udtalt egns- eller lokalspørgsmål, og det er heller ikke lokalradioen fra DR som er det foretrukne valg. Til gengæld er Radio 2, Radio 100 FM og The Voice blandt favoritterne. Fra beboerforeningen modtages og læses Beboerbladet, tillige med andre medlems- eller interesseblade. Af andre tidsskrifter og magasiner læses Illustreret Videnskab og Kig Ind, og blandt den yngre del har også Woman og Costume en del læsere. En del går i teatret eller biografen mindst en gang månedligt, og biblioteket bruges hyppigt. Også koncerter fylder en del. Hjemme ser mange købte eller lejede film, gerne flere gange om ugen. I det hele taget fylder tv en del. En del (de yngste) har fået smag for at deltage i smskonkurrencer; også internettet bruges flittigt til såvel chat som søgninger. Søgningerne kan imellem meget andet angå planlægningen af de rygsækrejser i udlandet som de unge i Bingo og bytes er så glade for. Indkøb gøres hos de lokale kæder; her købes i forhold til landsgennemsnittet i udtalt grad færdigretter, frosne skaldyr, lammekød og økologisk ris eller pasta. Interessen for og forbruget af slankemad er til gengæld til at overskue. Mange af lejlighederne er ikke udstyret med opvaskemaskine eller vaskemaskine og tørretumbler. 23 % mener at der skal bruges flere penge på kunst og kultur; 32 % mener at der gøres for lidt for flygtninge. I udtalt grad stemmes på et af folkepartierne, altså Socialistisk eller Dansk, men derudover får også De Radikale og Enhedslisten en del stemmer.

17 17 Type E2 - Cityhybrid Cityhybrid er i lighed med E1 Bingo og bytes sammensat af to delsegmenter. Cityhybrid dækker over i den ene ende unge i 20erne og i den anden ældre over 66. Hos Cityhybrid er aldersgennemsnittet dog højere. Mange er singler eller enlige 60 % af dem har ingen børn, i det mindste ingen hjemmeboende. De unge har endnu ikke stiftet egen familie. Indkomstmønsteret er generelt lavt og under middel, dog er hos navnlig de ældste opbygget en vis formue. Hos Cityhybrid forlod man typisk uddannelsessystemet efter grundskolen eller folkeskolen. De som arbejder, er beskæftiget bredt inden for dansk erhvervsliv. Boligen er en lejelejlighed på mellem 70 og 90 m 2, og typisk ligger den i en etageejendom opført i 1940erne-1960erne i et større socialt boligkompleks eller beboelsesprojekt. Type E2 findes landet over primært i de større byer, såsom i Københavns forstæder, Randers, eller kvarteret Højstrup vest for Odense. Cityhybrid er i øvrigt relativt mest udbredt i følgende kommuner: Esbjerg, Rødovre, Brøndby, Ballerup, Tårnby, Hvidovre, Gladsaxe, Randers og Slagelse. De store aviser læses ikke i samme grad som hos andre dele af den danske befolkning. Avislæsningen udgøres typisk af Ekstra Bladet, Urban og metroxpress. Fra beboerforeningen modtages og læses Beboerbladet, tillige med andre medlems- eller interesseblade, Ældre Sagen, Led Sager m.fl. Af andre tidsskrifter og magasiner læses Hendes Verden, Ude og Hjemme og Familie Journalen; blandt den yngre del har også Tidens Kvinder fat i læserne. Interesserne gælder ikke udtalt erhvervsrelaterede eller finansielle forhold. En del bruger biblioteket hyppigt. Hjemme optages og ses mange film, gerne flere gange om ugen. I det hele taget fylder tv en del. Indkøb gøres hos de lokale supermarkeder 25 % handler i Aldi i hvert fald ugentligt og også Netto og Fakta besøges oftere end af landsgennemsnittet. Mange af lejlighederne er ikke udstyret med opvaskemaskine eller vaskemaskine og tørretumbler. En del (den yngste) deltager gerne i sms-konkurrencer, og også internettet bruges af de unge flittigt til såvel chat som søgninger. De ældste holder sig fra brugen af pc i hjemmet, ikke sjældent helt og aldeles. 72 % mener at det offentlige bør gøre mere for de svage og ældre. Der er ingen tvivl om, at forskellene mellem rig og fattig i dagens samfund ligger typen på sinde. I udtalt grad stemmes på Socialdemokraterne, men også Dansk Folkeparti og Enhedslisten henter herfra stemmer.

18 18 Type E3 Singlerække Singlerække dækker en bred del af den danske befolkning; yngre såvel som ældre bor her dog ses en meget udtalt overrepræsentation af singler eller enlige med børn (16 % i mod et landsgennemsnit på ½ %). Indkomst- og formueprofilen ligger under middel. Uddannelsesniveauet et typisk jævnt man forlod uddannelsessystemet efter grundskole/folkeskole og har dygtiggjort sig på arbejdsmarkedet i stedet. Knap 10 % er på en form for pension, evt. førtidspension eller efterløn. Og ikke alle bruger dagens lyse timer på arbejdsmarkedet. Boligen er med meget stor sandsynlighed et lejet række- eller kædehus, opført mellem 1970erne og 1990erne. Boligarealet ligger på op til 90 m 2 (kun en mindre andel er større). Rækkehuse er opført overalt i landet, uden for de større byer, men også efterhånden i landsbyer. Tre eksempler på områder med mange i Singlerække er Høje Taastrup vest for København, Holme syd for Århus og sydøst for Odense omkring Herluf Trolles Vej. Singlerække er mest overrepræsenteret i følgende kommuner: Odense, Esbjerg, Køge, Roskilde og Næstved. De store landsdækkende aviser og regionalaviserne udgør ikke den primære kilde til daglig nyhedsformidling: B.T., Ekstra Bladet og i de større byer Urban og metroxpress har derimod godt fat i læserne. Emnemæssigt er det ikke samfundsøkonomiske forhold, erhverv eller finansstoffet som læses først. I øvrigt læses over en bred kam bilmagasiner (ikke mindst Vmax, Nyt om Biler og Bil Markedet), computerblade (såsom PC World, Komputer for Alle og Computerworld) samt Kig Ind og Ude og Hjemme. Også Anders And & Co. har mange faste læsere blandt børn i Singlerække (14 % i mod 9 % generelt for de danske husstande). Og blandt de yngre læsere købes Q, Tjeck, GAFFA og Chili. Mange går ikke ud til koncerter eller i teatret; maleri- eller andre former for kunstudstillinger er det som scorer lavest i popularitet. Til gengæld ser man en del tv i forhold til de andre grupper af den danske befolkning, samt film som optages, lejes eller købes. Brugen af interaktivt tv er markant mere udbredt i denne type end generelt. Indkøb gøres hos de lokale supermarkeder ikke mindst handles oftere i Aldi, Netto og Fakta end landsgennemsnitligt. Også Bilka besøges sammen med andre store varehuse og storcentre. Her er det ikke de økologiske varer som lægges i vognen; og kun 12 % vælger at købe ind i specialforretning efter særlige kvalitetsvarer (imod 19 % som landsgennemsnit). 27 % er bange for at moderne teknik kan tage magten fra mennesker. Måske derfor ynder man at holde ferien på en campingplads i Danmark. Politisk får i udtalt grad Socialdemokraterne (25 30 %), Dansk Folkeparti (omkring 10 %) og Enhedslisten (5 %) stemmerne.

19 19 Type E4 Multikulturel I forhold til de andre typer i Gruppe E består Multikulturel af yngre familier. 14 % udgøres af enlige med børn. Indkomst- og formueprofilen ligger under middel. Uddannelsesniveauet et typisk jævnt typisk dygtiggjorde Multikulturel sig på arbejdsmarkedet i stedet for i uddannelsessystemet. Det er dog ikke alle der bruger dagens lyse timer på arbejde, endsige på arbejdsmarkedet. Blandt Multikulturel finder vi således landets største arbejdsløshedsprocent på 4,8 % mod 1 % på landsgennemsnit. Boligen er en lejelejlighed i en etageejendom opført i 1960erne eller 1970erne. Boligarealet er i de fleste tilfælde på mindre end 90 m 2 (60 %). Denne type findes i metropolomegn og i større provinsbyer. Flere større, sammenhængende eksempler er Vollsmose i Odense, Gellerup i Århus, Urbanplanen, Mjølnerparken og Tingbjerg i København. Målt relativt, dvs. i forhold til kommunernes reelle størrelse, er følgende kommuner særlig Multikulturelle: Århus, Fredensborg, Brøndby, Ishøj, Hvidovre og Ballerup. Det er ikke de store landsdækkende aviser der udgør de primært læste aviser 59 % læser dem (svarende nogenlunde til landsgennemsnittet), men det er især Ekstra Bladet og B.T. samt gratisaviserne Urban, metroxpress der er udbredt. Af ugeblade og tidsskrifter holdes eller læses en bred vifte fra Alt om Data, PC World og Datatid i den ene ende til Ude og Hjemme, Kig Ind, og Vores Børn i den anden. Omvendt har Antik & Auktion, idényt, Selvstændig eller Erhvervsbladet og Kristeligt Dagblad ingen større læserskare her. Også Multikulturel ser en del tv i forhold til de andre grupper af den danske befolkning, ligesom det at leje og se film hjemme er en almindelig hverdagsaktivitet. Brugen af interaktivt tv ser ud til at være markant mere udbredt i denne type (igennem antenneforeningen i beboelsen) end generelt. Lokalradio eller nærradio er populært - Og de større kommercielle radiokanaler har godt fat i denne type (ikke mindst Radio 100 FM). Det er omvendt et mindretal som går ud til koncerter eller i teatret (80 % går aldrig til koncerter med klassisk eller opera, 45 % aldrig til popkoncerter e.l.). Indkøb gøres hos de lokale supermarkeder ikke mindst besøges Aldi, Netto og Fakta oftere end af landsgennemsnittet. Også Bilka og storcentre besøges ofte. 24 % mener at penge er en god målestok for, hvordan man klarer sig i forhold til andre; 20 % vil hellere betale mindre i skat og klare flere ting selv. Samtidig finder flere end landsgennemsnittet, at Danmark skal passe sig selv (23 % imod 15 %). Politisk slår kun Enhedslisten og Socialdemokraterne specielt ud som partier der modtager stemmer herfra. Omvendt fylder de større parter i udtalt grad mindre end hos befolkningen generelt: Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre har ikke specielt bid i Multikulturel.

20 20 Type E5 Forstadsrække I Forstadsrække bor voksne ofte enlige med børn. De voksne er fra 40erne og op; børnene er på vej mod teenageårene. I forhold til E3 Singlerække råder Forstadsrække over lidt større formuer, man er lidt ældre, og man bor i lidt større huse. Indkomstniveauet ligger typisk fra under middel til middel; formuen er i forhold til landsgennemsnit under middel. Uddannelsesniveauet er generelt jævnt, og uden at videregående uddannelser præger billedet. De som arbejder, er beskæftiget bredt inden for dansk erhvervsliv. Boligen er med overvejende sandsynlighed et lejet række-/kædehus på mindre end 130 m 2, bygget i perioden fra 1940 til (og med) 1970erne. Disse række-/kædehuse er i højere grad end rækkehusene i type E3 opført i bynære områder, i oplandet til de største byer, men også i selve bymidten af en række provinsbyer. Albertslund og Niverød fra hovedstadsområdet hhv. Nordsjælland er to eksempler på noget bynært, Kølvrå i Midt- og Vestjylland et eksempel fra provinsen. Type E5 er især udbredt i følgende kommuner: Albertslund, Gladsaxe, Ballerup, Herlev, Fredensborg, Rødovre og Greve. Hvad angår avislæsning, er de store landsdækkende aviser eller regionalaviserne ikke den primære kilde til daglig trykt viden. B.T., Ekstra Bladet og i de større byer Urban og metroxpress har derimod godt fat i læserne. Emnemæssigt er det ikke samfundsøkonomiske forhold, erhverv eller finansstoffet som læses først. I øvrigt læses over en bred kam bilmagasiner (ikke mindst Vmax, Nyt om Biler og Bil Markedet), computerblade (såsom PC World, Komputer for Alle og Computerworld) samt Kig Ind og Ude og Hjemme. Også Anders And & Co. har mange faste læsere (14 % i mod 9 % generelt for de danske husstande). Og blandt de yngre læsere købes Q, Tjeck, GAFFA og Chili. Også fagblade ser ud til at være helt generelt overrepræsenteret her, målt i forhold til både landsgennemsnittet og E3 Singlerække. Man læser FOA bladet, HK Statbladet, Fagbladet 3F m.fl. Mange går ikke ud til koncerter eller i teatret; maleri- eller andre former for kunstudstillinger er dog det som scorer lavest i popularitet. Til gengæld ser man en del tv i forhold til de andre grupper af den danske befolkning, samt film som optages, lejes eller købes. Brugen af interaktivt tv ser ud til at være markant mere udbredt i denne type (igennem antenneforeningen i beboelsen) end generelt. Indkøb gøres hos de lokale supermarkeder ikke mindst besøges Aldi, Netto og Fakta besøges oftere end af landsgennemsnittet. Også Bilka er et besøg værd sammen med andre store varehuse og storcentre. Det er her ikke de økologiske varer som man gør det mest i; og kun 12 % vælger at købe ind i specialforretning efter særlige kvalitetsvarer (imod 19 % som landsgennemsnit). Markant flere i Forstadsrække har bil i husstanden godt 80 % imod kun 65 % i E3 - Singlerække. Men når Forstadsrække rejser, er det ikke usandsynligt at det er uden bil og i stedet med rygsæk til udlandet. 27 % er bange for at moderne teknik kan tage magten fra mennesker. Politisk får i udtalt grad Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti glæde af stemmer fra Forstadsrækken.

21 21 Type F1 Ung andel Ung andel er i 20erne eller 30erne, og endnu har man ikke stiftet familie eller fået børn. Mange er under uddannelse; nogle er på bachelorniveauet på en lang videregående og stopper dér, andre fortsætter og tager selve kandidatuddannelsen fuldt ud. Formuen er endnu ikke stor. 33 % er beskæftiget på grundniveau. Til husstandene i Ung andel udbetales også en del kontanthjælp. Boligen er typisk en andelslejlighed på mellem 40 og 70 m 2 og ligger i en ejendom opført i eller før 1930erne. Ung andel findes udelukkende omkring de større universitetsbyer, men i særdeleshed i Storkøbenhavn. Eksempler er Sundbyerne på Amager, Lyngby og Vesterbro. Ung andel læser gerne de landsdækkende aviser såsom Berlingske, Politiken, men også Information og Børsen, Urban, metroxpress og Weekendavisen. Arbejdsmarkedspolitik interesserer Ung andel, men derimod ikke egns- eller lokalspørgsmål. Man læser gerne om populærvidenskab o.l. i aviser eller magasiner, om mode og skønhed, kultur, bøger, film og musik, men ikke bil og motor. Det kommer til udtryk igennem magasiner som Euroman, eurowoman, Woman, Filmguide, GAFFA, Månedsmagasinet IN, Tjeck, Chili og Ud & Se. Mens de mere hobbybetonede magasiner altså ikke taler til Ung andel, dvs. Vmax, Bil Køb & Salg, Dansk Golf, Ældresagen, Bådmagasinet eller Dyrevennen. Musikinteressen er der og er bred nok til også at dække jazz. Musik hører man både hjemme og ude, og i det hele taget går Ung andel gerne til koncerter eller ud. Interesserne plejes, og man køber de rigtige ting, også selv om budgettet måske ikke lige er til det. Offentlige transportmidler bruges ofte og gerne. I ferier er de foretrukne rejseformer med rygsæk til udlandet, til storbyerne og med aktiviteter og input som væsentlig del. Ung andel er naturligvis helt hjemmevant med internettet brugt både privat og i erhverv eller på studiet; man chatter og handler over nettet uden problemer. Disse nye hjælpemidler og den ny teknologi kommer ikke til at betyde, at de traditionelle værdier vil forsvinde, mener Ung andel. Den politiske profil hælder mod De Radikale, Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten.

Byanalyse 2009. Delrapport: Livsstile

Byanalyse 2009. Delrapport: Livsstile Delrapport: Livsstile Byliv, service og kultur Livsstile Bymiljø Byernes omgivelser Byprofiler, image, brands Jobmuligheder Uddannelsesmuligheder og bybrug De kendtes analyse Livsstile Denne analyse er

Læs mere

Hvem er den rigeste procent i Danmark?

Hvem er den rigeste procent i Danmark? Hvem er den rigeste procent i Danmark? Ny kortlægning fra AE viser, at den rigeste procent også kaldet den gyldne procent - hovedsagligt udgøres af mænd i 40 erne og 50 erne med lange videregående uddannelse,

Læs mere

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2006 + 1. kvartal 2007

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2006 + 1. kvartal 2007 Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2006 + 1. kvartal 2007 De nye læsertal for 4. kvartal 2006 + 1. kvartal 2007 er nu frigivet. Oversigten viser tallene sammenlignet med 4. kvartal 2005 + 1.

Læs mere

Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 2008 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Af Katja Behrens og Thomas Lange En ungdomsårgangs kommende uddannelsesniveau fremskrives under antagelse af, at uddannelsessystemet

Læs mere

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner

Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner NR. FEBRUAR Størst fald i kommuner med flest tvangsauktioner I endte. ejerboliger på tvangsauktion mod.9 sidste år. Der er tale om et marginalt fald på, pct. Men de tre kommuner, der i havde flest tvangsauktioner,

Læs mere

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. + 3. kvartal 2009

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. + 3. kvartal 2009 1. december Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. + 3. kvartal De nye læsertal for 2. + 3. kvartal er nu frigivet. Oversigten viser alene tallene for 2. + 3. kvartal idet der per 1. januar er foretaget

Læs mere

Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark

Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark Befolkningen i de arbejdsdygtige aldre falder markant i udkantsdanmark I løbet af de næste 25 år forventes befolkningen i de arbejdsdygtige aldre at falde i fire ud af fem kommuner i Danmark. Udfordringen

Læs mere

Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst)

Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst) Tabel 1: Administrative medarbejdere pr. 1.000 indbyggere (mindst til størst) Nr. Kommune Nr. Kommune Nr. Kommune 1 155 Dragør 12,3 1 155 Dragør 11,2 1 155 Dragør 10,8 2 480 Nordfyns 12,9 2 727 Odder 12,4

Læs mere

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne

Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne TEMASTATISTIK 2015:3 Omfanget af den almene boligsektor i kommunerne Brøndby og den københavnske vestegn har den relativt største almene boligsektor set i forhold til kommunernes samlede boligmasse, viser

Læs mere

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark

Nyt kommunalt velfærdsindeks viser billedet af et opdelt Danmark Nyt kommunalt velfærds viser billedet af et opdelt Danmark Et samlet kommunalt velfærds afslører, at de store forskelle på yderkantsområderne og vækstcentrerne i Danmark ikke blot er et spørgsmål om indkomstforskelle.

Læs mere

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse

De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse De jyske kommuner er bedst til at give unge en erhvervsuddannelse Det seneste år har flere unge fået en ungdomsuddannelse end tidligere. Ser man på de unge 10 år efter 9. klasse, hvor de fleste vil være

Læs mere

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP 28. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP Skattestoppet på ejerboliger koster over ti mia. kr. i 2008. Heraf har Hovedstadsregionen fået over fire mia.

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

De fire indikatorer i samtlige kommuner Prisudvikling 2004-14 Omsætning som andel af antal ejendomme, 2014

De fire indikatorer i samtlige kommuner Prisudvikling 2004-14 Omsætning som andel af antal ejendomme, 2014 De fire indikatorer i samtlige kommuner Prisudvikling 2004-14 Omsætning som andel af antal ejendomme, 2014 Salgstider, 2014 Tvangsauktioner, 2014 dage Antal Andel af alle Frederiksberg 78% Hvidovre 4,6%

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriets Kommunale Nøgletal

Indenrigs- og Sundhedsministeriets Kommunale Nøgletal Indenrigs- og Sundhedsministeriets Kommunale Nøgletal Vandafledningsafgift pr. m3 336 Stevns Kommune 24,68 59,88 563 Fanø Kommune 42,5 58,75 492 Ærø Kommune 33,23 57,5 260 Halsnæs Kommune 22,68 53,75 766

Læs mere

Fattigdommen vokser især på Sjælland

Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdom i Danmark Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdommen i de danske kommuner er ikke jævnt fordelt. Specielt udkantskommuner, de tre storbyer og vestegnskommunerne er hårdt ramt af fattigdom.

Læs mere

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016

Økonomisk analyse. Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit lokalsamfund. 26. februar 2016 Økonomisk analyse 26. februar 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Region Syddanmark har størst stigning i andel, der oplever fremgang i sit

Læs mere

Flest danskere på efterløn i Udkantsdanmark

Flest danskere på efterløn i Udkantsdanmark Flest danskere på efterløn i Udkantsdanmark Der er i dag 121.700 fuldtidspersoner på efterløn i Danmark. Andelen af personer på efterløn varierer imidlertid betydeligt imellem landets kommuner. Mens andelen

Læs mere

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009

Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009 Danmark - Regionsopdelt Andel af befolkningen der er registreret i RKI registret Udvikling januar 2007 - oktober 2009 6,00% 5,50% Januar 2007-4,69% Januar 2008-4,66% Januar 2009-4,65% Oktober 2009-4,73%

Læs mere

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer

Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer Borgere i Midtjylland og Nordsjælland scorer højest på velfærdsindikatorer I denne analyse er der set på en række forskellige indikatorer for borgerne i de danske kommuner. Placeres kommunerne i forhold

Læs mere

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik

Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Mange sjællandske folkeskoleelever består ikke dansk og matematik Cirka hver femte elev, der påbegyndte 9. klasse i 2010, bestod ikke afgangsprøverne i dansk og matematik. Tallet dækker både over unge,

Læs mere

Fagligt svage unge har svært ved at få en uddannelse efter grundskolen

Fagligt svage unge har svært ved at få en uddannelse efter grundskolen Fagligt svage unge har svært ved at få en uddannelse efter grundskolen 22 procent af alle 25-årige har ikke fuldført en uddannelse udover grundskolen. For børn af ufaglærte er andelen mere end dobbelt

Læs mere

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 København, 15. oktober 2007 Yderligere information: Økonom Gert Holst Andersen tlf. 33 73 01 89, gha@realkreditraadet.dk Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 Realkreditrådet har estimeret

Læs mere

Tema 1: Resultater, side 1

Tema 1: Resultater, side 1 Tema 1: Resultater, side 1 Gennemsnitlige afgangskarakterer Udvikling i gennemsnitlige afgangskarakterer 2013/2014 - Andel med karakteren 2 eller derover i dansk og matematik Udvikling i andel med karakteren

Læs mere

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408

Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Notat 14. marts 2016 MSB / J-nr.: 211808 / 2281408 Beskæftigelsesfrekvens og tomme boliger i kommunerne Medtagede boliger er defineret alene ved etageboliger, parcelhuse eller række-, kæde- og dobbelthuse,

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt 6. november 205 J.nr. 5-3020380 Til Folketinget Skatteudvalget

Læs mere

Undersøgelse af lærermangel

Undersøgelse af lærermangel ANALYSENOTAT Undersøgelse af lærermangel 14. januar 2016 Danmarks Lærerforening har i perioden 4. til 13. januar 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse vedrørende lærermangel og rekrutteringsproblemer

Læs mere

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011

Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Bettina Carlsen September 2012 Sygeplejerskers sygefravær i 2010 og 2011 Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD) opgør årligt sygefraværet i kommunerne og regionerne for sygeplejersker ansat i basis-,

Læs mere

Bilag 2: Klyngeinddeling for kommuner med samme rammevilkår forskellige ydelsesområder

Bilag 2: Klyngeinddeling for kommuner med samme rammevilkår forskellige ydelsesområder Bilag 2: Klyngeinddeling for kommuner med samme rammevilkår forskellige ydelsesområder Tabel B1 Alle ydelsesgrupper Obs antal Præd antal Rang Klynge I mere end 20 pct. over median 360 Lolland 104,2 93,5

Læs mere

Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt

Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt Finansudvalget 2015-16 L 1 endeligt svar på spørgsmål 170 Offentligt 7. december 2015 J.nr. 15-3201569 Til Folketinget Finansudvalget Vedrørende L 1 - Forslag til finanslov for finansåret 2016 Hermed sendes

Læs mere

Undersøgelse om lokale lønforhandlinger

Undersøgelse om lokale lønforhandlinger Undersøgelse om lokale lønforhandlinger - blandt lokale repræsentanter i Forhandlingskartellet - rundspørge foretaget i perioden 12. september 2012 26. september 2012. Spørgsmål 0.I Hvilken organisation

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet

Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet AN AL YS E N O T AT 02. november 2011 Undersøgelse af kommunernes endelige budgetter på folkeskoleområdet i 2012 rne sparer fortsat på folkeskolen i 2012 Danmarks Lærerforening har i perioden 29. september

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

Værdighedspolitikker for ældreplejen

Værdighedspolitikker for ældreplejen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundheds- og ældreministeren T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Til samtlige kommuner Dato: 22. december 2015 Enhed: Primær Sundhed, Ældrepolitik og

Læs mere

OPGØRELSE OVER REGISTREREDE KLAMYDIATILFÆLDE BLANDT 15 29 ÅRIGE I 2014. Registrerede tilfælde af klamydia, kommunefordelt

OPGØRELSE OVER REGISTREREDE KLAMYDIATILFÆLDE BLANDT 15 29 ÅRIGE I 2014. Registrerede tilfælde af klamydia, kommunefordelt OPGØRELSE OVER REGISTREREDE KLAMYDIATILFÆLDE BLANDT 15 29 ÅRIGE I 2014 Registrerede tilfælde af klamydia, kommunefordelt Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere teksten i publikationen, hvis du tydeligt

Læs mere

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2012 + 1. kvartal 2013

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2012 + 1. kvartal 2013 De nye læsertal for 4. + 1. er nu frigivet. Oversigten viser tallene for 4. + 1. sammenlignet med og 2. kvartal + 3.. Søndagsaviser BT 322.000 301.000 274.000 Berlingske 323.000 311.000 292.000 Ekstra

Læs mere

Bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse, vurderingsankenævnskredse, skatte- og vurderingsankenævnskredse samt motorankenævnskredse

Bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse, vurderingsankenævnskredse, skatte- og vurderingsankenævnskredse samt motorankenævnskredse BEK nr 7 af // (Gældende) Udskriftsdato: 5. juni 6 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. -7995 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om landets inddeling i skatteankenævnskredse,

Læs mere

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. kvartal + 3. kvartal 2012

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. kvartal + 3. kvartal 2012 Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. kvartal + 3. De nye læsertal for 2. kvartal + 3. er nu frigivet. Oversigten viser tallene for 2. kvartal + 3. sammenlignet med 2. kvartal + 3. kvartal 2011 og 4. kvartal

Læs mere

Oversigt over de 107 provstier. Københavns Stift. Helsingør Stift

Oversigt over de 107 provstier. Københavns Stift. Helsingør Stift Oversigt over de 107 provstier Side 1 Københavns Stift Vor Frue Provsti: 5 sogne (Københavns Kommune) Amagerbro Provsti: 11 sogne (Københavns Kommune) Bispebjerg-Brønshøj Provsti: 11 sogne (Københavns

Læs mere

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt

ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt ANALYSENOTAT Uligheden er ulige fordelt AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER JONAS SPENDRUP MEYER, BA.POLIT. Danmark er verdens mest lige land i. Men ser vi på tværs af landet,

Læs mere

ELITEN ER KONCENTRERET I NORDSJÆLLAND

ELITEN ER KONCENTRERET I NORDSJÆLLAND 1. april 2008 Af Jonas Schytz Juul: tlf: 3355 7722 Jakob Mølgaard tlf.: 3355 7729 Resumé: ELITEN ER KONCENTRERET I NORDSJÆLLAND Eliten er i høj grad koncentreret nord for København. Specielt Rudersdal,

Læs mere

Opfølgning på om ledige vil have a-kassen med jobsamtale i jobcentret

Opfølgning på om ledige vil have a-kassen med jobsamtale i jobcentret NOTAT 17. februar 2016 Opfølgning på om ledige vil have a-kassen med jobsamtale i jobcentret J.nr. 15/13621 DOS/nfr Med beskæftigelsesreformen er der indført jobsamtaler med deltagelse af a-kassen, hvor

Læs mere

Del 4.1: Bilag til Cameo-analyse

Del 4.1: Bilag til Cameo-analyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 4.1: Bilag til Cameo-analyse -Geo-demografisk husstandsklassifikation 1A Karrierefamilie - meget velhavende familier i større

Læs mere

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem

Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Frustrerede kommuner mister millioner på nyt refusionssystem Foreløbigt beregnede er en på beskæftigelsesområdet. Se konsekvenserne alle landets regioner og kommuner 2016 og 2017. ANALYSE-BUREAU I ØKONOMI

Læs mere

Samletabel nr. 1 Kommunal udligning og tilskud mm. 2010

Samletabel nr. 1 Kommunal udligning og tilskud mm. 2010 Samletabel nr. 1 Kommunal udligning og tilskud mm. 2010 Landsudligning Hovedstadsudligning Statstilskud (ordinært) Statstilskud (betinget) Korrektion overudligning Tilskud til kommuner med højt strukturelt

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre 2012

Hjemmehjælp til ældre 2012 Ældre Sagen august 2013 Hjemmehjælp til ældre 2012 Færre hjemmehjælpsmodtagere og færre minutter pr. modtager I 2012 var der godt 130.000 over 65 år, der var visiteret til at modtage hjemmehjælp, mens

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER SKIVE 24 pct. uden for arbejdsmarkedet 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Byanalyse Delrapport: Livsstile

Byanalyse Delrapport: Livsstile Byanalyse 2009 Delrapport: Livsstile Byliv, service og kultur Livsstile Bymiljø Byernes omgivelser Byprofiler, image, brands Jobmuligheder Uddannelsesmuligheder og bybrug De kendtes analyse Livsstile Denne

Læs mere

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud I gennemsnit er 9 ud af 10 børn i alderen 1-5 år indskrevet i enten dagpleje eller institution. Blandt de 1-2-årige er dækningsgraden på 84 procent, mens dækningsgraden for de

Læs mere

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse

Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Udviklingen i den gennemsnitlig boligstørrelse Af Lasse Vej Toft, lvt@kl.dk Dato: Vælg datoælg dat Side 1 af 9 Formålet med dette analysenotat er at give et overblik over udviklingen i boligarealet per

Læs mere

Antal provokerede aborter 2010 fordelt efter region, kommune, abortdiagnose og aldersgruppe

Antal provokerede aborter 2010 fordelt efter region, kommune, abortdiagnose og aldersgruppe Region Hovedstaden 6489 860 678 285 92 020 424 30 Region Sjælland 2423 45 572 403 46 373 50 3 Region Syddanmark 2930 535 724 523 52 49 93 24 Region Midtjylland 36 494 85 544 544 484 25 20 Region Nordjylland

Læs mere

Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen

Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen Notat om forældrebetaling i skolefritidsordninger i forbindelse med skolereformen Resumé Bureau 2000 har efter aftale med FOA kortlagt forældrebetaling og åbningstid for skolefritidsordningerne fra august

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER BILLUND 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 21 pct. uden for arbejdsmarkedet BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Biltilgængelighed for familierne i Danmark

Biltilgængelighed for familierne i Danmark Biltilgængelighed for familierne i Danmark Der er en stigende andel af husstandene i Danmark, som har bil til rådighed. Andelen er steget fra 58,8 pct. i 2007 til 60,3 pct. i 2015. Andelen af husstandene

Læs mere

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. halvår 2015

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 2. halvår 2015 De nye læsertal for 2. halvår 2015 er nu frigivet. Oversigten viser alene tallene for 2. halvår 2014 og 1. halvår 2015 sammenlignet med 2. halvår 2015 Søndagsaviser BT 191.000 162.000 179.000 Berlingske

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Kom.nr 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Undervisningsudgifter (netto) pr. 7-16-årig 1 Langeland Kommune 482 70.751 76.934 84.097 97.876 91.227 91.743 2

Læs mere

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune Sådan kommer din bolig til at se ud Det betyder regeringens bolig-udspil fordelt på kommune Kilde: Skatteministeriet Ejendomsværdi Albertslund Billigere hus 1800000 28400 30400 31200 30400 800 0 19900

Læs mere

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK Ydernumre (praktiserende læger) på i kommunerne Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler Kommune Ydere uden Aabenraa Kommune 0 20 Aalborg Kommune 0 56 Aarhus Kommune 0 114 Albertslund

Læs mere

Danmarks 100 største byers mediesynlighed 2011

Danmarks 100 største byers mediesynlighed 2011 Danmarks 100 største byers mediesynlighed Infomedias analyseafdeling, januar 2012 HOVEDRESULTATER København er Danmarks mest omtalte by med 51.815 i, en førsteplads hovedstaden også kunne fejre i. Anderledes

Læs mere

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune.

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune. BILAG 8c År 2014 Drikkevand Spildevand I alt Ærø Kommune 3.003 6.753 9756 Lolland Kommune 3.268 5.484 8752 Slagelse Kommune 2.442 5.176 7617 Stevns Kommune 1.845 5.772 7617 Halsnæs Kommune 2.679 4.902

Læs mere

Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år

Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år 23. juli 2012 Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år Politisk set er der givet håndslag på, at ejendomsværdiskatten fastholdes i forhold til gældende lovgivning

Læs mere

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Antal ydernumre som mangler FMK

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Antal ydernumre som mangler FMK Ydernumre (praktiserende læger) på i kommunerne Antal ydernumre som mangler Kommune Ydere uden Aabenraa Kommune 11 21 Aalborg Kommune 7 62 Aarhus Kommune 21 121 Albertslund Kommune 1 12 Allerød Kommune

Læs mere

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten

Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Næsten 1 mio. danskere bor under 1.000 meter fra kysten Et særligt kendetegn ved Danmarks geografi er, at vi har en af verdens længste kystlinjer set i forhold til landets størrelse. Den lange danske kystlinje

Læs mere

Status for ministermål

Status for ministermål Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Status for ministermål netværk 5 Februar 2010 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Universitetsvej 2, 4000 Roskilde Tlf. 7222 3400 - Email: brhs@ams.dk

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Februar 2014

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Februar 2014 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 44.165 52.188 48.069 100.257 137.179 178.443 219.659 264.078 315.084 360.385 405.279 453.795 501.882 546.047 77.989 69.641

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage. Åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage. Åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2008 101 København 243,6 2,5 241,1 251 9,9 147 Frederiksberg 248,0 0,0 248,0 251 3,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 251-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 251-155 Dragør 244,0 0,5 243,5

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk April 2013

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk April 2013 19.010 24.494 43.504 37.461 80.965 47.542 128.507 54.764 183.271 51.475 234.746 58.173 292.919 65.438 358.357 87.972 446.329 74.407 520.736 73.550 594.286 86.670 680.956 54.254 735.210 54.158 789.368 59.665

Læs mere

Prisstigninger på huse over hele landet

Prisstigninger på huse over hele landet P R E S S E M E D D E L E L S E Prisstigninger på huse over hele landet For første gang siden begyndelsen af 2007 oplever alle landsdele fremgang i huspriserne i forhold til året før. Hovedstaden spurter

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Januar 2014

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Januar 2014 59.665 55.599 115.264 59.375 52.613 52.506 53.737 67.354 53.911 49.458 49.296 43.885 44.299 51.577 174.639 227.252 279.758 333.495 400.849 454.760 504.218 553.514 597.399 641.698 93.150 80.945 79.863 70.709

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Juli 2013

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Juli 2013 19.010 Antal downlån 24.494 43.504 37.461 80.965 47.542 128.507 54.764 183.271 51.475 234.746 58.173 292.919 65.438 358.357 87.972 446.329 74.407 520.736 73.550 594.286 86.670 680.956 54.254 735.210 54.158

Læs mere

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE NOTAT 18. juni 2007 Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE Formålet med NY CHANCE TIL ALLE er at hjælpe personer, der har modtaget passiv offentlig forsørgelse i lang tid, ind

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Maj 2014

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Maj 2014 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 44.165 52.188 48.069 49.837 46.200 47.201 100.257 137.179 178.443 150.094 219.659 196.294 264.078 243.495 315.084 360.385

Læs mere

Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der?

Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der? Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der? Folkepensionsalderen er i dag 65 år. Derfor er det her valgt at tage udgangspunkt i de 65+årige som ældre, selvom folkepensionsalderen tidligere

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Maj 2014

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Maj 2014 59.665 55.599 115.264 59.375 52.613 52.506 53.737 67.354 53.911 49.458 49.296 43.885 44.299 51.577 48.324 99.901 47.469 47.228 44.013 174.639 147.370 227.252 194.598 279.758 238.611 333.495 400.849 454.760

Læs mere

Forsikring & Pension Pensionsformuer

Forsikring & Pension Pensionsformuer Pensionsformuer 1. Pensionsformue i alt 2. Pensionstype og alder 3. Pensionsformuer og alderstrin 4. Aldersgrupper 5. Køn 6. Landsdel 7. Kommune 8. Uddannelse 9. Fordelingen af indkomst 10. Socioøkonomiske

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen August 2014

Statistik for anvendelsen af ereolen August 2014 43.885 44.299 59.665 55.599 52.613 52.506 53.737 49.458 49.296 53.911 51.577 48.324 47.469 47.228 44.013 48.410 50.280 59.375 67.354 65.078 93.150 80.945 79.863 70.709 71.628 75.220 82.182 83.015 100.758

Læs mere

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i kommunale segregerede tilbud, 2014/2015

Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i kommunale segregerede tilbud, 2014/2015 Notat: Planlagte undervisningstimer og planlagt undervisningstid i kommunale segregerede tilbud, 2014/2015 Dette notat giver overblik over lands- og kommunetal for de kommunale segregerede tilbuds planlagte

Læs mere

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger

9.3 millioner danske overnatninger. 2008 blev dermed endnu et rekordår for danske campingovernatninger 1. Hovedlinjerne 2008 2. Tal for overnatninger 3. Forbrug og omsætning 4. Beskæftigelse 5. Campingpladser regionalt / lokalt 1. Hovedlinjerne 2008 På trods af den finansielle og økonomiske krise, der for

Læs mere

De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste

De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste De rigeste kommuner har dobbelt så høj indkomst som de fattigste Gennem de sidste årtier har der været en stigende ulighed i indkomsterne mellem de danske kommuner. Langt de fleste af de rigeste kommuner

Læs mere

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Bilag 1. Kommunefordelinger Tabel 1 Faglig trivsel, fordeling af trivselsscore, pct., opdelt på kommuner, 2017 1,0-2,0 2,01-3,0 3,01-4,0 4,01-5,0 Antal svar Aabenraa

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk August 2012

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk August 2012 19.010 24.494 43.504 37.461 80.965 47.542 54.764 51.475 58.173 65.438 87.972 74.407 Antal downlån 128.507 183.271 234.746 292.919 358.357 446.329 48.119 42.786 58.514 Antal besøg 86.156 86.556 77.353 72.962

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk November 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk November 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 107.487 138.294 137.179

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 107.487 30.807 138.294 33.777 172.071 38.463 210.534 46.034 256.568 40.037 296.605 40.271 336.876 42.827 379.703 40.985 420.688 38.372 459.060 47.809 43.807 91.616 45.563

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 374 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets

Læs mere

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler.

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler. Andel med 5 eller Andel med 4 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 6 eller 6-9 måneders måneders Hele landet 14.257 51 % 5,5 3.243 61 % 2,9 2.045 60 % 3,0 2.802 60 % 3,0

Læs mere

Privatskoleudvikling på kommuneniveau

Privatskoleudvikling på kommuneniveau Privatskoleudvikling på kommuneniveau Indhold 1) Stigning/fald i andel privatskolebørn i perioden 2003-2013 2) Andel privatskoleelever 2003-2013 3) Fremskrivning, ud fra de sidste 10 års udvikling, til

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Oktober 2012

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk Oktober 2012 19.010 24.494 43.504 37.461 80.965 47.542 128.507 54.764 51.475 58.173 65.438 87.972 74.407 73.550 86.670 183.271 Antal downlån 234.746 292.919 358.357 446.329 520.736 594.286 680.956 48.119 42.786 58.514

Læs mere

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2015 + 1. kvartal 2016

Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. kvartal 2015 + 1. kvartal 2016 Læsertal fra Index Danmark/Gallup 4. + 1. De nye læsertal for 4. + 1. er nu frigivet. Oversigten viser tallene for 4. + 1. sammenlignet med samt 2. kvartal + 3... Søndagsaviser BT 178.000 174.000

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk September 2012

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk September 2012 19.010 24.494 43.504 37.461 80.965 47.542 128.507 54.764 51.475 58.173 65.438 87.972 74.407 73.550 Antal downlån 183.271 234.746 292.919 358.357 446.329 520.736 594.286 okt12 48.119 42.786 58.514 Antal

Læs mere

16.1: Har virksomheden samarbejdet med et jobcenter inden for det seneste år i forbindelse med...? - Behov for hjælp til rekruttering af medarbejdere

16.1: Har virksomheden samarbejdet med et jobcenter inden for det seneste år i forbindelse med...? - Behov for hjælp til rekruttering af medarbejdere 16.1: Har virksomheden samarbejdet med et jobcenter inden for det seneste år i forbindelse med...? - Behov for hjælp til rekruttering af medarbejdere Ja Nej alle n København 8 92 100 1,350 Frederiksberg

Læs mere

SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE

SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE Vi har regnet på den nye af en for et gennemsnitligt parcel- eller rækkehus i de forskellige kommuner. Allerede i dag er der stor forskel på erne og dermed også stor

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk August 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk August 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 107.487 91.616 138.294 137.179 172.071 178.443

Læs mere

Flere ældre kræver bedre boliger

Flere ældre kræver bedre boliger Notat Flere ældre kræver bedre boliger En analyse foretaget af Dansk Byggeri viser, at den nuværende boligmasse ikke er gearet til den stigende andel af ældre, der kommer i Danmark. De ældre ønsker boliger

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Juli 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Juli 2013 jan-12 mar- 12 mar- 13 37.383 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 107.487 91.616 138.294 137.179

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 107.487 91.616 138.294 137.179 172.071 178.443

Læs mere

KOMMUNENAVN UDDANNELSE ANTAL

KOMMUNENAVN UDDANNELSE ANTAL Kompetencefondsansøgninger for de enkelte kommuner på HK Kommunals område Godkendte ansøgninger pr. kommune. Fra 1.10.13 til 1.12.15 Alle arbejdsområder samlet "Ikke registreret" og "anden udannelse" er

Læs mere

Grundskyld og skattestop har skævvredet boligskatten

Grundskyld og skattestop har skævvredet boligskatten NR. 7 OKTOBER 2011 Grundskyld og skattestop har skævvredet boligskatten Der er store forskelle mellem den boligskat de enkelte boligejere i Danmark betaler, og nogle betaler ganske meget, trods skattestoppet.

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 227 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 227 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 227 Offentligt 4. marts 2016 J.nr. 16-0151018 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 227 5. februar 2016 (alm.

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere