Forsøg med biologisk-dynamisk Gødskning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forsøg med biologisk-dynamisk Gødskning."

Transkript

1 Forsøg med biologisk-dynamisk Gødskning. Ved Karsten Iversen Beretning fra Statens Forsøgsvirksomhed i Plantekultur. Formaalet har været at undersøge, om den biologisk-dynamiske Behandling øver Indflydelse paa Staldgødningens Omsætning og Virkning i :liarken. Forsøgene er udførte paa Forsøgsstationerne ved Askov og Lyngby i 1933~3!. - Da Spørgsmaalet om den biologisk-dynamiske Gødskning vel alt har tabt Interessen herhjemme, og da andre Opgavers Løsning har større Værdi, har man fundet det forsvarligt allerede nu at afslutte Forsøgene og offentliggøre Resnltateme. Beretningen er udarbejdet af Forstander Karsten Iversen, Askov, med Bistand af Landbrugskandidat Jacob Wested. Forstanderne ved Statens Forsøgsvirksomhed i Plantekultur. Den biologisk-dynamiske Gødskningsmetode, der er det vigtigste Led i den biologisk-dynamiske Landbrugsmetode, bestaar i en Præparering af de naturlige Gødninger, Staldgødning, Ajle og Kompost. Metodens Udformning skyldes Tysk-Østrigeren Dr. Rudolf Steiner, Grundlæggeren af den spiritualistiske Verdensanskuelse»Alltroposofiell«. Den blev første Gang forelagt for en større Kreds af antroposofisk indstillede Landmænd og Gartnere ved et Kursus, som Dr. Steiml' afholdt i Foraaret 1924 paa Godset Koberwitz ved Breslau. Samme Tid og Sted stiftedes en Forsøgsring til nærmere Samarbejde om Udførelsen i Praksis. Den biologisk-dynamiske Behandling bestaar i, at del' til Gødningen sættes seks forskellige Plantepræparater, Ni' , fremstillet af Røllike, Kamille, Brændenælde, Egebark, Løvetand og Baldrian. Disse Planter, der fra gammel Tid har "æret kendt som Lægeplanter, antages at indeholde bestemte»iitherischen Bildekrafte«(æteriske Formkræfter), som skal gennemstraale Gødningsbullken, saaledes at Planterne senere kan udnytte disse.

2 211 Desuden anvendes hvert Aar to Præparater til Udsprøjtning. Præparat 500 bestaar af Kogødning, der er behandlet paa særlig Maade: det udrøres i Vand og udsprøjtes paa Jorden før Afgrødens Saaning. Præparat 501 er fremstillet af Kisel, det udsprøjtes paa de grønne Blade. Virkningen af delte sidste Præparat angives at være højt Tørstofindhold og større Holdbarhed ved Afgrødernes Opbevaring. Det vil straks heraf fremgaa, at denne Metode bryder med alle hidtil kendte Principper fra Gødningslæren. Her i Landet er Metoden første Gang fremdraget af fhy. Direktør Carl Felt, der i en Artikel»Kunstgødning«i Tolvmandsbladet 1932 efter en Omtale af Agrikulturkemiens Historie bl. a. anfører:,det gaar her som paa mange andre Omraader inden for Naturvidenskaberne, at vi efter det mægtige Opsving, som skyldes den materialistiske Tidsepoke, nu ved dens nedadgaaende Kurve søger tilbage til de Anskuelser, som var gældende før Opgangen, men som ingen fandt det Umagen værd at beskæftige sig med under det rivende Fremskridt. Saaledes er f. Eks. Goethes Metamorphoselære ligesom hans Farveteo1'i atter taget op til Drøftelse. Med Thaers Humuslære gaar det nok ligesaa, og den Dag er næppe fjærn, hvor Arisfofeles' Plantephysiologi vil opleve en Renaissance, som kan faa indgribende Betydning. Den ældgamle Mysterievisdom fra en Tid, hvor et andet Bevidsthedstrin end det nuværende herskede, indeholder en Skat af inspirativ eller intuitiv Viden, som det er Fremtiden forbeholdt at løfte; men allerede nu kan vi gennem de Anvisninger, som er givne af en enkelt Pioner, skimte Grundlaget for en ny Plantephysiologi, som knytter sig til det, Aris/o/eles lærte ~ selvfølgelig beriget med alt det, den mellemliggende Udvikling har givet. Fra en saadan Nyorientedng udspringer de biologisk-dynamiske Gødningsmetoder. Naar Stofferne opløses i Kræfter eller Ladninger, er det ikke Stoffer, men Kræfter, som ernærer Planter, Dyr og ~.1ennesker. Vitaminer er i Planteverdenen et af de mange nye Udtryk for Kræfter, der spiller en afgørende Rolle for Ernæring af Mennesker og Dyr. PJanleemæringen kan paa lignende Maade befordres ved Tilstedeværelsen af visse Kræfter, der, som Katalysatorer ebc!' Fermenter, virker ved del'es blotte Nærværelse. Naar saadanne indpodes i Staldgødningen, forandres dens Konsistens, og Straalingseffekterne mangedobles, saaledes at det er muligt at bevare dens Kræfter for Jorden gennem flere Aar. Jorder, som er gødede efter denne Metode, behøver pr. Td. Ld. blot 20 Læs præpareret Staldgødning hvert 5. Aar for at kunne give samme Vægtafgrøde som før, af betydelig bedre Kvalitet, uden mindste Kunstgødning. Hele Udgiften for en femaarig Hotation udgør ca. Kr. 20 pr. Td. Ld.

3 212 Humuslivet i Jorden tiltager, Plante- og Dyresygdomme aftager, samtidig med at J ordens og Afgrødernes Kvalitet forbedres ved denne Metode, som kan vise tilbage paa 10 Aars Erfaring. - Her i Landet har vi stirret os blinde paa Kunstgødningens Resultater og vor egen Dygtighed. Andre Steder begynder man atter at blive seende.«paa ~'oranledning af Direktør Carl "eit er der her i Landet i 1932 gennemført Forsøg med denne Gødskningsmetode paa 6 større Gaarde paa Sjælland. Forsøgene er anlagt og ledet af en svensk Agronom, Erik Sandgren. Resultaterne af Forsøgene, der er udført paa Bregentved, Harested, Førstev, Lyngbygaard, Gjorslev og Barfredshøj, er offentliggjort i Tolvmandsbladet Nr. li, Da der saaledes her i Landet var nogen Interesse for denne Gødningspræparation, blev det i Foraaret 1933 vedtaget at anlægge Forsøg hermed paa Forsøgsstationerne ved Lyngby og Askov. Forsøgene blev herefter gennemført i Hl33 i Runkelroer og i 1934 i Hvede. Forsøgsplanen har været følgende: a. Vgødet. b. Kunstgødning med '/4 Kvælstof + '/2 Fosforsyre og Kali. c. 1 Staldgødning, biologisk-dynamisk præpareret. d. Kunstgødning med '/2 Kvælstof + 1 Fosforsyre og Kali. e. 1 Staldgødning, ikke præpareret. Ved Askov er den anvendte Staldgødningsmængde afstemt efter kg indvejet Staldgødning pr. ha og Kunstgødningen ligeledes afstemt herefter. Da Gødningen under Behandlingen var svundet en Del, er der til Runkelroer i 1933 anvendt kg og til Hvede i kg Staldgødning pr. ha. Ved Lyngby, hvor der ikke blev ført Kontrol med Svindet under Opbevaringen, blev der ved Udvejningen til Runkelroer i 1933 anvendt kg og til Hvede i kg Staldgødning pr. ha, og Kunstgødningen blev afstemt herefter. Efter Forhandling med»forscbungslaboratorium am Goetheanum«, Dornach, Schweiz, er Præparaterne blevet tilstillet os gennem Ernst Trier Fink. I Brev anfører Forstanderen for Laboratoriet, Ehr. PfeifTer:»Da wir von hiel' aus keine Kontrollmoglichkeit fiir Durchfiihrung dieses Versuches haben, miissen wir jede Verantwortung ablehnen und es lhnen uberlassen mit Berrn Pink und Berrn Direktor Veil Siell iiber die Bedingllngen des Versl1ches Zll verstandigen. In diesem Sinne haben wir die beiden Herren verståndigt.

4 213 Formaalet med Forsøgene her har alene været at undersøge, om denne Tilsætning af Præparater øver nogen Indflydelse paa Staldgødningens Omsætning og paa dennes Virkning i Marken. Gødningens Præparering. Da Gødningen under Præpareringen helst skal ligge paa den nøgne Jord og ikke paa Betonunderlag, er det meget vanskeligt at holde Kontrol med Svindet under Opbevaringen. Dette blev dog forsøgt ved Askov. Til Brug for Forsøget blev efter omhyggelig Blanding afyejet 2 X 3000 kg Staldgødning, der paa Marken blev lagt i to ens store, tagformede Møddinger, hvoraf den ene blev præpareret biologisk dynamisk efter Forskriften. Begge Dynger blev derefter dækket med Sække og et 10~12 cm tykt Lag.Jord. Sækkene blev anvendt for ved Udkørselen lettere at kunne skille J ord og Gødning. Ved Udkørselen efter 1-2 Maaneders Forløb blev Jorden dækket af, og al Gødning uden J ord vejet tilbage, og tilsidst blev de sidste Gødningsrester med mindst mulig Jord skrabet sammen, disse blev vejet, men ikke anvendt. Staldgødningen blev ved Askov analyseret saavel før som efter Præpareringen. Da Bestemmelsen om Forsøgenes Anlæg blev taget temmelig sent, blev Præpareringen af Gødningen til Runkelroer først foretaget den 11. April, hvorefter Gødningen blev udkørt den 16. Maj. Gødningen til Hvede blev præpareret den 21. Juli og udkørt straks efter Roeafgrødens Optagning den 6. Oktober. Præpareringen blev ved Askov foretaget af Ernst Trier Fink, der ogsaa har forestaaet Præpareringen af Gødningen til Roer ved Lyngby. Man har herved søgt at sikre sig, at Behandlingen skete i nøje Overensstemmelse med Forskrifterne. Vægttabet under Opbevaringen ved Askov fremgaar af følgende: Staldgødning Indvejet Udvejet Svind til Runkelroer; 11. April 16. Maj i pet. Biologisk-dynamisk præpareret kg 2775 kg 7.5 Ikke præpareret » 2771» 7.6 til Hvede: 21. J uh 6. Oktober Biologisk-dynamisk præpareret kg 1919 kg 36.0 Ikke præpareret » 1905» 36.5 Det fremgaar heraf, at Vægttabet har været langt større i Staldgødningen til Hvede end i Staldgødningen til Runkelroer.

5 214 Aarsagen hertil maa dels søges i, at Omsætningen er foregaaet langt stærkere i de varme Sommermaaneder Juli-September end i de kølige Foraarsmaaneder April-Maj, og dels i, at der er sivet mere Vædske fra Sommergødningen end fra Vintergødningen. Saavel den præparerede som den ikke præparerede Staldgødning til Hvede er for at fremme Omsætningen omstukket den 26. August. Der er foretaget daglige Aflæsninger af Temperaturen saavel i den biologisk-dynamisk præparerede som i den ikke præparerede Gødning; men der er ikke i nogen Periode konstateret nogen sikker Temperaturforskel i de to Møddinger, og i Gennemsnit for hele Opbevaringstiden har Temperaturen været: 1l.April- 16. Maj 21..fuli- 6. Oktbr. Biologisk-dynamisk præpareret Staldg. Ikke præpareret Staldgødning C C. 25.9" C C. Foretages en Sammenligning mellem Svindet ved de to Behandlingsmaader, ses det, at Tabet ved Omsætningen og Frasi vning af Møgsaft saavel ved Staldgødningen til Runkelroer som til Hvede har været meget nær ens. Kemiske Analyser af Staldgødningen ved Askov saavel ved Indvejning som ved Udkørsel og ved Lyngby alene ved U d kørsel fremgaar af følgende Oversigt: Indhold i pct. Askov. Tørstof Ammoniak Total- Fosfor- Kali Staldgødning til Runkelroer: Kvælstof syre Ved Indvejning Ved Udvejning: Biol.-dynam. Gødn. :W Ikke præp Staldgødning til Hvede: Ved Indvejning _. Ved Udvejning: Biol.-dynam. Gødn Ikke præp Lyngby (ved Udvejning alene): Staldgødning til Runkelroer: Biol. dynam. Gødn , Ikke præp O.U Staldgødning til Hvede: Biol.-dynam. Gødn Ikke præp

6 215 Det ses heraf, at Analyser af Staldgødningen fra de to forskelligt behandlede Møddinger ligeledes er meget nær ens. Ved Lyngby ligger Kaliprocenten for biologisk-dynamisk Gødning til Hvede dog ret højt i Forhold til den ikke præparerede Gødning; men da dette er et isoleret Tilfælde, skal der ikke tillægges det for stor Betydning. Beregnes Svindet under Komposteringen [Ol' de forskellige Plantenæringsstoffer i Procent af Mængderne ved Indvejningen, stiller Forholdel for Forsøget ved Askov sig saaledes: Svind under Komposteringen i pet. Tørstof Total-Kvælst. Fosfors. Kali Staldgødning, opbevaret fra 11. April til 16. Maj: Biologisk-dynamisk Gødning Alm. Staldgødning I Staldgødning, opbevaret fra 21. Juli til 6. Oktober: Biologisk-dynamisk Gødning Alm. Staldgødning O.S 27.2 Svindet af Plantenæringsstoffer ved Komposteringen har saaledes ogsaa været meget nær ens for den biologisk-dynamisk behandlede som for den ikke præparerede Gødning. Kun viser den ikke præparerede Gødning i Apl'il- Maj et ret stort Kalitab, 10.2 pct. mod 2.4 for den biologisk-dynamiske Gødning. Dette er antagelig en Forsøgsfejl, den gentager sig i hvert Fald ikke ved Behandlingen i Juli-Oktober. Naar Fosforsyretabet er relativt stort ved Foraarsbehandlingen, skyldes dette antagelig, at der hej' er frasivet en Del»Møgsaft«, medens det ret store Tab af Kali og Kvælstof ved Sommel'behandlingen tyder paa, at der her fra den forholdsvis friske Sommel'gødning el' frasivet en Del Ajle. Begge disse Forhold er ens for den biologisk dynamisk behandlede og den ikke præparerede Gødning. Del' er saaledes ved denne Undersøgelse intet, der tyder paa, at Behandlingen af Staldgødning med de biologisk-dynamiske Præparater har haft nogen som helst særlig Indflydelse paa Svindet ved Staldgødningens Opbevaring eller Kompostering - der iagttages i hvert Fald ikke nogen Forskel, der kan konstateres gennem Vejning eller almindelig kemisk Analyse.

7 216 Markforsøgene. Forsøgene blev saavel ved Askov som ved Lyngby anlagt Runkelroer i 1933 og paa samme Mark og samme Parceller H vede i Efteraaret 1933 med H øst Paa Askov Lermark blev Forsøget gen nemført med 6 Fæl Jesparceller a 84 m 2 og ved Lyngby med 4 Fællesparceller il 50 m 2 Der er fraskaaret Værne bælter, saa Høstparcellerne ved Askov har været omkring 60 og ved Lyngby omkring 30 m 2. Der er ikke i Forsøgene iagttaget større Nabovirkning end Forsøg med biologisk-dynamisk Gødskning. Askov og Lyngby /. Ugodet, I. Kunstg. '12 Biol.-dyn. Kunstg. Staldg. Alm. Staldg. R!wkelroer 1933: Askov :1:--~ Lyngby..._.._._II u" "!I------'--- il ~_34.65 bkg Roer pr. ha hkg Tørbtof pr. ba Askov i ~~ 83.4 Lyngby..._.._. 6~ 7_ _.7_--'----_7_1_.a_ Askov... ". Lyngby",.. ".... Hvede 1934: I pct. TOI'stof I l~' 12:k,~æl,~_ :_pr,._h_a_l_1._9_ Askov ~_ Lyngby ~ ~-----~---- hkg Halm pr. ha ;---- Askov.,... "... i , Lyngby.,...,,, ,0 58,[ 52.a '----- kg pi', bl Askov , 74.' Lyngby,..._.._..2~:_L~ ' 7_6_. 7_-'--_7_5._1_'---_7_5_.5_ Askov.. "..,.... Lyngby...,.,.... mg pi'. Korn ----,

8 217 sædvanlig for tilsvarende Forsøg. Begge FOl'søgssteder har let lermuldet J ord med sandblandel Lerull derlag. Resultatet af Forsøgene fremgaar af Tabellen Side 216. Angaaende de enkelte Forsøg bemærkes følgende; Askov. Runkelroer Staldgødningen blev præpareret den 11. April, udkørt den 16. Maj og nedpløjet straks efter Spredningen. Chilesalp., Superfosfat og Kalig. blev udbragt den 16. Maj. Roerne blev saaet den 19. Maj og optaget den 5. Oktober af Hensyn til Hvedesaaningen. Den sene Saaning sammen med Forsommertørke bevirkede, at Roerne spirede noget uens, ligesom Rodbrand tyndede Bestanden en Del. Præparat 500 blev udsprøjtet paa de biologisk-dynamisk gødede Parceller den 19. Maj og Præparat 501 den 19. Juli. Hvede Staldgødningen blev præpareret den 21. Juli, udbragt den 6. Oktober og nedpløjet straks efter Spredningen. Superfosfat og Kaligødning blev udbragt den 6. Oktober og Chilesalpeter den 16. April. Hveden blev saaet den 10. Oktober og høstet den 6. August. Den spirede godt frem, overvintrede godt, men voksede kun ret godt til i den tørre Sommer. Til Undersøgelse over Roetoppens Virkning blev denne nedpløjet paa den ene Halvdel af alle Parcellerne; men dette gav saa stærkt Lejesæd, at denne Afdeling helt maatte kasseres. De i Tabellen anførte Resultater gælder derfor alene Afdelingen uden Nedpløjning af Roetop. Præparat 500 blev udsprøjtet den 17. April og 501 den 14. Juni Lyngby. Runkelroer Staldgødningen blev præpareret den 12. April, udbragt den 19. Maj og nedpløjet straks efter Spredningen. Superfosfat {)g Kaligødning blev udbragt den 19. Maj og Chilesalpeter den 21. Juni. Roerne blev saaet den 20. Maj og optaget den 4. Oktober. De spirede 1angsomt og noget uens frem og gav kun en jævnt god Plantebestand. Præparat 500 blev udsprøjtet den 19. Maj og 501 den 22. Juli. Hvede Staldgødningen blev præpareret den 15. Augnst, udbragt den 5. Oktober og nedbragt straks. Superfosfat og Kaligødning blev udbragt den 29. November og Kalksalpeter den 23. April. Hveden blev saaet den 5. Oktober og høstet den 7. August. Den spirede godt frem, overvintrede tilfredsstillende og ud viklede sig godt j den tørre Sommer. Der blev ingen Lejesæd. Præparat 500 blev udsprøjtet den 23. April og 501 den 18. Juni. Præpareringen af Gødningen med de biologisk-dynami~ke Præparater saa vel som Udsprøjtningen af Præparat 500 og 501 blev ved Askov foretaget af E. T. F. Ved Lyngby har E. T. F. forestaaet Præpareringen af Gødningen og U dsprøjtningen af Præparat 500 til Roer, medens Præpareringen af Gødningen til Hvede og Udsprøjtningen af Præparat 500 til Hvede og 501 baade til Roer og Hvede blev udført af Forsøgsstationens Personale.

9 218 Ved Askov har Udbyttet af Runkelroer være praktisk taget ens, medens den biologisk-dynamiske Gødning ved Lyngby har givet 30 hkg større Rodudbytte end alm. Staldgødning. Tørstofprocenten ligger paa begge Forsøgssteder lidt højere for alm. Staldgødning. Fra biologisk-dynamisk Side hævdes det, at Kiselpræparatet 501 særlig skulde vise sin Virkning i Form af et højere Tørstofindhold, denne Antagelse bekræftes saaledes ikke af Forsøgene. I Hvedeforsøgene har Udbyttet af Kærne paa begge Forsøgssteder yæret meget nær ens for de to Behandlinger, medens alm. Staldgødning ved Lyngby har givet et noget mindre Halmudbytte. Med Hensyn til Udbyttet i Marken kan der saaledes heller ikke paavises nogen Forskel i Staldgødningens Virkning til de to Afgrøder, hvad enten denne har været præpareret biologiskdynamisk eller ikke. Kunstgødning med kun 1/2 Kvælstof og 1 Fosforsyre og Kali har overalt givet betydelig større Udbytte end 1 Staldgødning. Med Hensyn til Hvedens Kvalitet er der foretaget de almindelige Bestemmelser af Hektolitervægt og Kornstørrelse. Resultatet er anført nederst i Tabellen. Hektolitervægten har ved Askov været lidt større for biologisk-dynnmisk end for almindelig Staldgødning, medens det omvendte er Tilfældet i Forsøget ved Lyngby. Kornst,?rrelsen har derimod i begge Forsøgene været lidt større for biologisk-dynamisk end for ahnindelig Staldgødning. Til yderligere Belysning af Gødskningens Indflydelse paa Afgrødens Kvalitet er der ved Velvilje fra»hvedeudvalget«udført Bagningsforsøg med Hvedeprøver fra Forsøgene ved Lyngby og Askov Undersøgelsen er udført af Ingeniør, cand. polyt. Holger Jørgensen, og en udførlig Beretning om disse Forsøg vil sammen med andre Bagningsforsøg blive offentliggjort i»beretning om Undersøgelser af dansk Hvede af Høsten 1934«. København Omstaaende meddeles en kort Oversigt over Hovedresultaterne. Klassificeringen af det ubehandlede Mels Bageevne sker efter Brødets Volumenmaal. Højeste Bageevne betegnes Klasse 1 og laveste Bageevne (mindste Maal) Klasse 7.

10 219 Undersøgelse af Hveden Klassificering af Melet: paa Formalingstidspunktet : efter det efter dets Vand- Total-Kvæl- ubehand- Forhold indhold,' stof i Tørstof, lede Mels over for pct. pct. Bageevne Kemikalier Lyngby (Drot-Hvede): Biol.-dynam. Gødn Alm. Staldgødning '/2 Kunstgødning Askov Lermark (Als-Hvede): Ugødet Biol.-dynam. Gødn Alm. Staldgødning '/. Kunstgødning '/s 15.7 Hvis Melets Bageevn'e bliver ringere (mindre Maal) ved Tilsætning af Kemikalier, gives Betegnelsen -7-, er den uændret 0, og forbedres Bageevnen, gives Betegnelsen +, der kan gives op til Som det fremgaar af Resultaterne, har der heller ikke ved disse Undersøgelser været nogen som helst Forskel i H vedens Kvalitet og Bageevne, enten H veden er gødet med biologisk-dynamisk Gødning eller med almindelig, upræpareret Staldgødning. Den alene kunstgødede Hvede har derimod paa begge Forsøgssteder haft bedre Bageevne end den alene staldgødede Hvede. Lokale Forsøg. I 1932 blev der, som foran omtalt, paa Foranledning af Direktør Carl Veil udført 6 Forsøg paa større Gaarde paa Sjælland. Angaaende Resultaterne af disse Forsøg hem'ises til Tolvmandsbladet Nr. 11, Paa Præstø Amts Landboforenings Generalforsamling den 12. Novbr. 1932, hvor disse Resultater blev forelagt, blev det besluttet at fortsætte Forsøgene under Tilsyn af den stedlige. Konsulent. I Henhold hertil er der da i Præstø Amts Landboforening i 1933 og 1934 under Ledelse af Konsulent K. Møller, Haslev, udført 3 Forsøg til Sammenligning mellem biologisk-dynamisk Gødskning og almindelig Staldgødning. Staldgødningen til Forsøgene blev i Vinteren 1933 udkørt i to Markmøddinger, hvoraf den ene blev præpareret af Agro l.h G o +

11 m E. Sandgren, der havde bistaaet Direktør Velt ved Gennemførelsen af de første Forsøg. Om Foraaret blev Staldgødningen analyseret. Resultaterne fremgaar af følgende: Indhold i pct.: Edelesminde: Tørstof Kvælstof Fosforsyre Kali Bial.-dynam. Gødning Almindelig Staldgødning. 22.\ l Vallø Houedgaard: Bial.-dynam. Gødning Almindelig Staldgødning Sophiendal: Bjal.-dynam. Gødning Almindelig Staldgødning I Forsøget paa Edelesminde blev anvendt 25 Tons og paa Vallø Hovedgaard og Sophiendal 30 Tons Staldgødning pr. ha' saavel af den biologisk-dynamisk behandlede som af den uhehandlede Staldgødning. Der var ingen Kontrol med Tabet under Opbevaringen. Forsøgene er paa Edelesminde og Sophiendal anlagt med 6 og paa Vallø Hovedgaard med 3 Fællesparceller a 200 m 2 I 1933 blev der dyrket Kaalroer og i 1934 Vaarsæd, som ikke blev staldgødet, men den 30. April blev der sprøjtet llled Præparat 500 og den 19. Juni med Præparat 501. Resultatet af Forsøgene fremgaar af nedenstaaende Oversigt: Udbytte af og Merudbytte mod Ugødet, hkg pr. ha: Kaalroer Vaarsæd 1934: Edelesminde: 1933 Kærne Halm Ugødet..., Bial.-dynam. Gødning \ Almindelig Staldgødning Vallø Hovedgaard: Ugødet Biol.-dynam. Gødning Almindelig Staldgødning \ Soplziendal:. U gødet... " Biol.-dynam. Gødning Almindelig Staldgødning Der er i alle Forsøgene høstet praktisk taget samme Udbytte efter den biologisk-dynamisk behandlede Staldgødning

12 221 som efter den ubehandlede Staldgødning. Forskellene saavel i Analyser af Staldgødningen som i Udbyttetallene fra Forsøgene ligger alle inden for Forsøgsfejlenes Grænser. Og der er i hvert Fald ikke noget der tyder paa, at den biologisk-dynamiske Behandling af Staldgødningen og Afgrøderne har bevirket en Forøgelse af Afgrødernes Størrelse. Forsøget ved Edelesminde blev paa samme Forsøgsareal fortsat i Gødningen blev præpareret den 26. Februar. Analyser af Staldgødningen om Foraaret gav følgende Resultat: EdelesmiIlde 1935: Biol.-dynam. Gødning... Almindelig Staldgødning. Indhold i pet.: Tørstof Kvælstof Fosforsyre Kali O.5~ ~m Qm o~ n. Der blev anvendt 17.5 Tons Staldgødning pr. ha. Gødningen blev udbragt den 8. April og nedpløjet straks. Præparat 500 blev udsprøjtet den 8. April og 501 den 1. Juli. Resultatet af Forsøget fremgaar af følgende: U dbytle af og Merudbytte mod Ugødet, hkg pr. ha: Kærne Halm Ugødet Biol.-dynam. Gødning.. Almindelig Staldgødning Havr'en var i Forsøget angrebet af Havreaal. Forsøget viser ligesom i 1933 og 1934 meget nær samme Udbytte for BioL-dynamisk Gødning som for den ikke præparerede Gødning. Sammendrag. Formaalet med Forsøgene paa Statens Forsøgsstationer har udelukkende været at undersøge, om Tilsætning af biologiskdynamiske Præparater øver Indflydelse paa Staldgødningens Omsætning og dens Virkning i Marken. Resultaterne viser, at der ikke i disse Forsøg har kunnet paavises nogen Forskel pau Staldgødningens Omsætning og Virkning - i hvert Fald ikke en Forskel, der kan paavises med Vægt, almindelig kemisk Analyse eller gennem Bagningsforsøg. Lokale Forsøg, udførte i Præstø Amts Landboforeninger i , giver ganske tilsvarende Resultater. Den biologiskdynamiske Behandling af Staldgødningen og Afgrøderne har ikke øvet nogen som helst Indflydelse paa Afgrødernes Størrelse. 15

13 222 Summary. Experiments with biologicai-dynamic manuring. Experiments wilh the biological-dynamic manuring method have been made at the Danish State Experimental Stations at Askov and Lyngby. The results are, that il has not been possibie in these experi ments to show any difference through the fermentation or, in effect, at the fieid, between prepared and unprepared farmyard manure - in neither case has it been possibie to find any difference with weighing, general chemical analyses or through baking-tests. Litteraturfortegnelse. Praktische Anleitung zur Behandlung des organischen Diingers und zur Anwendung der Diingllngshilfsmittel im Rahmen der biologisch-dynamischen Wirtschaftsweise. Herallsgegcben vom Versllchsring anthroposophischer Landwirte in Deutschland E. V., Geschaftsstelle Bad Saarow. Demeler, Monatsschrift fiir biologisdl-dynamische Wirtschaftswcise, Gcschåftsstelle Bad Saarow/Mark. Ernst Trier Fink:»Den biologisk-dynamiske Gødningsmetode< i Nordisk illustreret Havebrugsleksikoll, Carl Velt: >Kunstgødning. og >Biologisk'dynamisk Gødskning«i Tolvmandsbladet 1932.

Statens Forsøgsvirksomhed i Plante-Kultur

Statens Forsøgsvirksomhed i Plante-Kultur Statens Forsøgsvirksomhed i Plante-Kultur 1886-1936 Artikel i Folkebladet 30. marts 1936 Naar Landbrugslærere, Konsulenter, Forsøgsledere eller andre, der beskæftiger sig med Landbrugets teoretiske Virksomhed,

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

TIDSSKRIFT FOH UDGIVET DET KGL. DANSKE LANDHUSHOLDNINGSSELSKAB. REDlGlmET H. HERTEL KJØBENHAVN DET SCHUBOTHESKE FORLAG. TRYKT HOS NIELSEN & LYDlCHE

TIDSSKRIFT FOH UDGIVET DET KGL. DANSKE LANDHUSHOLDNINGSSELSKAB. REDlGlmET H. HERTEL KJØBENHAVN DET SCHUBOTHESKE FORLAG. TRYKT HOS NIELSEN & LYDlCHE TIDSSKRIFT FOH LANDØKONOMI UDGIVET AF DET KGL. DANSKE LANDHUSHOLDNINGSSELSKAB REDlGlmET AF H. HERTEL 1907 KJØBENHAVN DET SCHUBOTHESKE FORLAG TRYKT HOS NIELSEN & LYDlCHE (AXEL SJMMELKIÆR) 1907 455 Planteavlen

Læs mere

Danske forskere tester sædskifter

Danske forskere tester sædskifter Danske forskere tester sædskifter Jørgen E. Olesen, Ilse A. Rasmussen og Margrethe Askegaard, Danmarks Jordbrugsforskning Siden 1997 har fire forskellige sædskifter med forskellige andele af korn været

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunelæger Sct. Josephs Hospital Sundhedsvæsen Sygehuse Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 21. juni 1917 2) Byrådsmødet den 13. december 1917 Uddrag fra

Læs mere

Formler til brug i marken

Formler til brug i marken HJ 10-001 Revideret den 12. december 2005 Formler til brug i marken Anlæg Afsætning af en vinkel 5 ved brug af målebånd 3 4 Såning Gødskning Udsædsmængde (kg pr. ha) = Kg næringsstof = Plantetal/m2 TKV

Læs mere

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET F. FISKERIUDB1TTET af C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET I de af Fiskeridirektoratet aarligt udgivne Fiskeriberetninger gives der bl. a. Oplysninger om Fangsten fra saa godt som alle større Brugsfiskerier

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Politibetjentes Lønforhold Rets- og Politivæsen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. december 1901 2) Byrådsmødet den 10. april 1902 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 98-1915) Originalt emne Den kommunale Fortsættelsesskole Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Uddrag fra byrådsmødet den 27. maj

Læs mere

Kredse. Styrelsen nedsætter et snævrere Udvalg til at varetage Foreningens Tarv.

Kredse. Styrelsen nedsætter et snævrere Udvalg til at varetage Foreningens Tarv. Udvidet Højskolegjerning paa Askov Folkehøjskole. Medens det næppe for Øjeblikket vil lade sig gjøre at gjennemføre Grundtvigs Tanke om Højskolen i Soer, synes den Drøftelse af Sagen, der i Sommer har

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 10 Foråret er nu ved at indfinde sig, og jeg vil opfordre jer til at tage en tur i marken,

Læs mere

Ark No 6/1874 Vejle den 19 Oktbr 1874. Da jeg er forhindret fra i morgen at være tilstede i Byraadets Møde, men jeg dog kunde ønske, at min Mening om et nyt Apotheks Anlæg heri Byen, hvorom der formentligen

Læs mere

Staalbuen teknisk set

Staalbuen teknisk set Fra BUEskydning 1948, nr 10, 11 og 12 Staalbuen teknisk set Af TOMAS BOLLE, Sandviken Fra vor Kollega hinsides Kattegat har vi haft den Glæde at modtage følgende meget interessante Artikel om det evige

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Ejendomme og Inventar Erhvervelse og Afstaaelse af Ejendomme Foreninger Forsørgelsesvæsen Forsørgelsesvæsen i Almindelighed Sundhedsvæsen Sundhedsvæsen i Almindelighed

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Co pen hagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright

Læs mere

Notat vedrørende ikke saftgivende ensilage

Notat vedrørende ikke saftgivende ensilage Notat vedrørende ikke saftgivende ensilage LK-meddelelse Landskontoret for Kvæg Nr.: 745 Genudgivelse af nr.131-1991 7.september 2000 K-arkiv 4233 Notat vedrørende ikke saftgivende ensilage Herværende

Læs mere

Agronom Johnsens indberetning 1907

Agronom Johnsens indberetning 1907 Forts. fra forr. no. Agronom Johnsens indberetning 1907 (Amtstingsforh. 1908.) Omtrent overalt merket man, at foring saavel som melking sjelden ud førtes til bestemte tider. Arbeidstiden i fjøset blev

Læs mere

INSTITUT FOR HUSDYRBIOLOGI OG -SUNDHED DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET RAPPORT

INSTITUT FOR HUSDYRBIOLOGI OG -SUNDHED DET JORDBRUGSVIDENSKABELIGE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET RAPPORT RAPPORT Næringsværdien i gastæt lagret korn sammenlignet med lagerfast korn Hanne Damgaard Poulsen Forskningsleder Dato: 24. september 2010 Side 1/5 Baggrund: Traditionelt lagres korn ved at det tørres

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Side 1 af 9 Det er forår! YES!!! Endelig kan vi se frem til en periode med tørvejr

Læs mere

Hvor sultne er de Østdanske jorde - hvad er potentialet i større udbytte i jagten på et nyt udbytteløft?

Hvor sultne er de Østdanske jorde - hvad er potentialet i større udbytte i jagten på et nyt udbytteløft? Hvor sultne er de Østdanske jorde - hvad er potentialet i større udbytte i jagten på et nyt udbytteløft? Andreas Østergaard, agronom, DLG Øst Gevinster i jagten på et nyt udbytterløft Stort set alle undergødsker

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Trods en lidt kølig weekend i vente, ser det alligevel ud til at vi har en tørvejrsperiode

Læs mere

Gødskning efter Ligevægtsprincippet

Gødskning efter Ligevægtsprincippet Gødskning efter Ligevægtsprincippet Et spørgsmål om balance Vagn Lundsteen, fagpolitisk rådgiver Landsforening for Bæredygtigt Landbrug Direktør i AgroBalance Planteavlsrådgiver i AgroPro Sjælland Et spørgsmål

Læs mere

Forblad. Kalk- og cementmørtel. H.P. Bonde. Tidsskrifter. Architekten, Afd B, 22 aug 1902

Forblad. Kalk- og cementmørtel. H.P. Bonde. Tidsskrifter. Architekten, Afd B, 22 aug 1902 Forblad Kalk- og cementmørtel H.P. Bonde Tidsskrifter Architekten, Afd B, 22 aug 1902 1902 KALK- OG CEMENTMØRTEL. "Architekten" af 8. August cl. A. findes en Artikel, betitlet: "En Sammenligning mellem

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 88-1918) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Boligforeninger Boligforhold Foreninger Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Private Beboelseshuse Salg og Afstaaelse af Grunde Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet

Læs mere

LOVE LANDINSPEKTØRFORENINGEN. i912 FOR. Falkonerallé 11

LOVE LANDINSPEKTØRFORENINGEN. i912 FOR. Falkonerallé 11 LOVE FOR LANDINSPEKTØRFORENINGEN i912 F r e d e r i k s b e r g b o g t r y k k e r! Falkonerallé 11 A. F oreningens Form aal, 1. Foreningens Formaal er at varetage Landinspektørernes Interesser, at virke

Læs mere

Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt

Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt Jan Baunsgaard Pedersen, BJ-Agro Høje udbytter I melkartofler der får du som regel det udbytte du fortjener Udbyttet afhænger af en lang række faktorer. Jo flere

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 243-1923) Originalt emne Belysningsvæsen Belysningsvæsen i Almindelighed Gasværket, Anlæg og Drift Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 14. juni 1923 2) Byrådsmødet

Læs mere

Roerne en fantastisk miljøafgrøde? Kristoffer Piil, SEGES

Roerne en fantastisk miljøafgrøde? Kristoffer Piil, SEGES Roerne en fantastisk miljøafgrøde? Kristoffer Piil, SEGES Roer kvælstofudvaskning og klimaaftryk Forsøg med måling af udvaskning sådan virker sugeceller Udvaskning fra roer i forhold til andre afgrøder

Læs mere

Danmarks salg af handelsgødning

Danmarks salg af handelsgødning Danmarks salg af handelsgødning 2008/2009 jáåáëíéêáéí=ñçê=c ÇÉî~êÉêI=i~åÇÄêìÖ=çÖ=cáëâÉêá mä~åíéçáêéâíçê~íéí= Kolofon Denne vejledning er udarbejdet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i 2010

Læs mere

Øget udnyttelse af kvælstof efter ompløjning af afgræsset kløvergræs

Øget udnyttelse af kvælstof efter ompløjning af afgræsset kløvergræs Grøn Viden Markbrug nr. 3 November 24 Øget udnyttelse af kvælstof efter ompløjning af afgræsset kløvergræs Elly M. Hansen, Jørgen Eriksen og Finn P. Vinther $ANMARKS *ORDBRUGS&ORSKNING Markbrug nr. 3 November

Læs mere

Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens

Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens Ark No 26/1880 Forslag til en Forandring i Vedtægten for den kommunale Styrelse i Vejle Kjøbstad, dens 17 19. 17 Ligningskommissionen bestaar af 9 Medlemmer. Den vælger selv sin Formand og Næstformand.

Læs mere

Lav ultra lav input. Landmand Carl Heiselberg

Lav ultra lav input. Landmand Carl Heiselberg Lav ultra lav input Projektansvarlig: Deltagere: KMC- Annette Dam Jensen Ytteborg Ole Elkjær Landmand Carl Heiselberg Resume: Der snakkes meget om IPM produktion i øjeblikket, men hvad er IPM i kartofler?

Læs mere

Nordic Field Trial System Version: 1.0.0.17002

Nordic Field Trial System Version: 1.0.0.17002 Nordic Field Trial System Version: 1.0.0.17002 020200808 Gødskning af vårsæd, forfrugt kløvergræs Til Oversigt Landscentret, Planteavl Udkærsvej 15, Skejby 8200 Århus N. Forsøgsplanen er sidst opdateret

Læs mere

Radrensning giver merudbytte i vårsæd

Radrensning giver merudbytte i vårsæd Radrensning giver merudbytte i vårsæd I 2016 alene er der opnået merudbytte på 3,1 hkg. pr. ha. ved radrensning i vårsæd med 25 cm rækkeafstand. Det samlede gennemsnitlige merudbytte for begge forsøgs

Læs mere

Danmarks salg af handelsgødning 2012/2013

Danmarks salg af handelsgødning 2012/2013 Danmarks salg af handelsgødning 2012/2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon Danmarks salg af handelsgødning 2012/2013 Denne statistik er udarbejdet af Ministeriet

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 210-1929)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 210-1929) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 210-1929) Originalt emne Belysningsvæsen Elektricitetsafgift Uddrag fra byrådsmødet den 23. maj 1929 - side 2 Klik her for at åbne den oprindelige kilde (J. Nr. 210-1929)

Læs mere

Afgrødernes næringsstofforsyning

Afgrødernes næringsstofforsyning Afgrødernes næringsstofforsyning Temadag om jordfrugtbarhed 12. okt. 2016 Jørgen Eriksen Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Minimumsloven (Liebig s lov): Udbyttet bestemmes af den vækstfaktor

Læs mere

I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE?

I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE? Kolding 3/2 2016 Jens Elbæk Seges I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE? Lav plads på kontoen 2,2 mia. er på vej! Ca. 800 kr/ha i gennemsnit Det kommer ikke alt

Læs mere

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her)

Resultater 2011 Projektet er en forsættelse fra 2010 (slutrapport og resultater for 2010 findes her) Gødevand i æbler, resultater af projekt 2011 Formål at optimere ressourceforbrug og minimere næringsstofudvaskning gennem demonstration af gødevanding og optimeret brug af mikronæringsstoffer i æbler Baggrund

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 185-1926) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Jorder Udleje af Jorder Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 3. juni 1926 2) Byrådsmødet den 9. september 1926 3) Byrådsmødet den 30. september 1926 Uddrag fra

Læs mere

Flokit. En ny Zeolith fra Island. Karen Callisen. Meddelelser fra Dansk geologisk Forening. Bd. 5. Nr. 9. 1917.

Flokit. En ny Zeolith fra Island. Karen Callisen. Meddelelser fra Dansk geologisk Forening. Bd. 5. Nr. 9. 1917. Flokit. En ny Zeolith fra Island. Af Karen Callisen. Meddelelser fra Dansk geologisk Forening. Bd. 5. Nr. 9. 1917. JDlandt de islandske Zeolither, som fra gammel Tid har været henlagt i Mineralogisk Museum

Læs mere

Gødskning og afgrødens indhold af tungmetaller

Gødskning og afgrødens indhold af tungmetaller Plantekongres 2015 Session 31: Gødskning og sporelementer Gødskning og afgrødens indhold af tungmetaller Bent T. Christensen & Lars Elsgaard 1 Generel baggrund EU s direktiv for handelsgødning medtager

Læs mere

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT

AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT AFSTØBNINGER AF BERTEL THORVALDSENS ANSIGT De mennesker, der har interesse for vor store billedhugger Bertel T h o r valdsen, kender sandsynligvis hans dødsmaske. Den viser os et kraftigt, fyldigt fysiognomi,

Læs mere

Landinspektørforeningen.

Landinspektørforeningen. LOVE for Landinspektørforeningen. & Jehny Lazarus, Ittfbenhay^ V. A. Foreningens Formaal. i- Foreningens Formaal er at varetage Landinspektørernes Interesser, at virke til Gavn for og Sammenhold i Standen,

Læs mere

Rapport vedrørende græsrodsforskningsprojekt: Sprøjtning med mælk til bekæmpelse af meldug

Rapport vedrørende græsrodsforskningsprojekt: Sprøjtning med mælk til bekæmpelse af meldug Rapport vedrørende græsrodsforskningsprojekt: Sprøjtning med mælk til bekæmpelse af meldug Ringe den 25.oktober 2001 J.nr.93S-2462-Å00-00891 Ved Freddy Madsen, Nørhavegård, Rudkøbing og økologikonsulent

Læs mere

Forsøgsserie og Nyt efterafgrødekoncept. økonomisk gevinst

Forsøgsserie og Nyt efterafgrødekoncept. økonomisk gevinst Forsøgsserie 220021616 og 220021617 Nyt efterafgrødekoncept med økonomisk gevinst Titel: Nyt efterafgrødekoncept med økonomisk gevinst Forsøg 220021616 og 220021617 Udarbejdet for: Økologisk Landsforening

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 2_ ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Bygningsvæsen Bygningsvæsen/Dispensationer fra Bygningslovgivningen Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 9. november 1905 2) Byrådsmødet den 23. november 1905

Læs mere

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63 Opera i majs flere foderenheder pr. hektar højere kvalitet og fordøjelighed ingen spild og varmedannelse i stak mere mælk pr. ko pr. dag Læs mere på www.agro.basf.dk Yderligere information kontakt: Jakob

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Katedralskolen Marselisborg Skole Regulativer, Reglementer m m Skole- og Undervisningsvæsen Skole- og Undervisningsvæsen i Almindelighed Vedtægter Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udnyttelse af kali i Protamylasse og Patentkali. Rapport AKV Langholt

Udnyttelse af kali i Protamylasse og Patentkali. Rapport AKV Langholt Udnyttelse af kali i Protamylasse og Patentkali Rapport 2017-2018 AV Langholt Skrevet af: Henrik Pedersen og Claus Nielsen AV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé... 3 Baggrund...

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 215 Sortsforsøg Baby/salatkartofler Baby/salatkartofler Sortsforsøg 215 BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det

Læs mere

Stivelseskartofler hvordan optimerer vi udbyttet. Kan vi nå 20 t (kartofler) Af Agronom og Planteavlskonsulent Jan Baunsgaard Pedersen BJ-Agro

Stivelseskartofler hvordan optimerer vi udbyttet. Kan vi nå 20 t (kartofler) Af Agronom og Planteavlskonsulent Jan Baunsgaard Pedersen BJ-Agro Stivelseskartofler hvordan optimerer vi udbyttet. Kan vi nå 20 t (kartofler) Af Agronom og Planteavlskonsulent Jan Baunsgaard Pedersen BJ-Agro Dagens tekst 20 T forsøg i stivelseskartofler Hvordan er det

Læs mere

Ark No 68/1885. Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger.

Ark No 68/1885. Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger. Ark No 68/1885 Til Byraadet i Veile. Om de ledige Fripladser i Realafdelingen er indkommen vedlagte 7 Ansøgninger. Skoleudvalget tillader sig at indstille at de tildeles. 1 Skp. S. Hansens Søn - Lars Hansen

Læs mere

OVERSIGT OVER LANDSFORSØGENE 2015

OVERSIGT OVER LANDSFORSØGENE 2015 OVERSIGT OVER LANDSFORSØGENE 2015 Forsøg og undersøgelser i Dansk Landbrugsrådgivning Samlet og udarbejdet af LANDBRUG & FØDEVARER, PLANTEPRODUKTION ved chefkonsulent Jon Birger Pedersen Aktiviteterne

Læs mere

GOD KOMPOST - GLAD HAVE

GOD KOMPOST - GLAD HAVE GOD KOMPOST - GLAD HAVE Skibstrup Kompost og Skibstrup Topdress 2 Skibstrup Kompost - det naturlige valg Al kompost fra Skibstrup Affaldscenter er fremstillet af rent haveaffald grene, blade og græs fra

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 28 Sortsforsøg Baby/salatkartofler BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det danske marked med støtte fra Kartoffelafgiftsfonden.

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter 15 Chips/Pulver/Pommes Frites sorter Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af kartofler til forarbejdning. De afprøvede sorter er leveret af AKV-Langholt, MYCO A/S, Danespo,

Læs mere

Vort Landbrug. . Et Ugeblad for den danske Bonde. Udgivet. 9. Bind. 1890. K]ØBENHAVN.

Vort Landbrug. . Et Ugeblad for den danske Bonde. Udgivet. 9. Bind. 1890. K]ØBENHAVN. Vort Landbrug.. Et Ugeblad for den danske Bonde. Udgivet af Chr. Christensen og J. H. Bagge. 9. Bind. 1890. K]ØBENHAVN. Trykt paa Udgivernes Forlag hos Rasmussen & Olsen. I Kommission hos Aug. Bang. 189

Læs mere

Græs på engarealer. Alternative afgrøder græs på engarealer

Græs på engarealer. Alternative afgrøder græs på engarealer blerede, og der er kun efterplantet få stiklinger. Rødel er godt etableret med barrodsplanter, og der har ikke været behov for efterplantning. De efterplantede stiklinger er generelt slået godt an, og

Læs mere

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Ydervægges vanddamptransmission. Ellis ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Ydervægges vanddamptransmission Ellis ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Ydervægges Va11ddamptransmiss:i.011 Af Civiling eniør Fer :Brask Foruden den Fugtighed, der udefra tilføres

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl

Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl Sædskiftets indre dynamik i økologisk planteavl Jørgen E. Olesen 1, Margrethe Askegaard 1 og Ilse A. Rasmussen 2 1 Afd. for Plantevækst og Jord, og 2 Afd. for Plantebeskyttelse, Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 422-1930)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 422-1930) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Droske- og Kaperkørsel Foreninger Kørsel Regulativer, Reglementer m. m. Vedtægter, Regulativer, Instrukser o. lign. Vognmandsforeninger Indholdsfortegnelse 1)

Læs mere

Spark afgrøden i gang!

Spark afgrøden i gang! Spark afgrøden i gang! Agronom Andreas Østergaard DLG Qvade Vækstforum 18.-19. Januar 2012 Spark afgrøden i gang! Så tidligt i et godt såbed Brug sund og certificeret udsæd Sørg for at planterne har noget

Læs mere

Effekt af bredspredte og nedharvede faste gødninger samt placerede flydende gødninger fra Yara på udbytte og kvalitet i sukkerroer

Effekt af bredspredte og nedharvede faste gødninger samt placerede flydende gødninger fra Yara på udbytte og kvalitet i sukkerroer 307-2015 Annual Report Effekt af bredspredte og nedharvede faste gødninger samt placerede flydende gødninger fra Yara på udbytte og kvalitet i sukkerroer The effect of broadcasted and incorporated solid

Læs mere

NÆRINGSINDHOLD I KORN FRA HØSTEN FORELØBIGE RESULTATER

NÆRINGSINDHOLD I KORN FRA HØSTEN FORELØBIGE RESULTATER NÆRINGSINDHOLD I KORN FRA HØSTEN - FORELØBIGE RESULTATER NOTAT NR. 18XX Resultater fra vinterbyg, hvede, rug og triticale kan nu betragtes som endelige. I forhold til høsten 2017 er der fundet: 1,2 til

Læs mere

Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet?

Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet? Hvad betyder jordtypen og dyrkningshistorien for kvælstofbehovet? Landskonsulent Leif Knudsen, konsulent Niels Petersen og konsulent Hans S. Østergaard, Landskontoret for Planteavl, Landbrugets Rådgivningscenter

Læs mere

Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte

Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte Ministerium om, staar et Lovforslag til en Kolding- Randbøl Bane maatte blive forelagt Lovgivningsmagten, da grundigt at tage Hensyn til, at en saadan Bane formentlig er aldeles unødvendig, da de Egne,

Læs mere

Forblad. Murværk af teglsten og klinkerbetonsten. Ernst Ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte

Forblad. Murværk af teglsten og klinkerbetonsten. Ernst Ishøy. Tidsskrifter. Arkitekten 1941, Ugehæfte Forblad Murværk af teglsten og klinkerbetonsten Ernst Ishøy Tidsskrifter Arkitekten 1941, Ugehæfte 1941 Murværk af 'l'eg Isten og Klinkerbetonsten Af Civiling-eniøi :Ei nst Ishøy Civilingeniør Ernst Ishøy

Læs mere

Fortrolig. Oversvømmelsens etablering. Instruks for Lederen

Fortrolig. Oversvømmelsens etablering. Instruks for Lederen Fortrolig Oversvømmelsens etablering Instruks for Lederen Indholdsfortegnelse. Indledning Side 1. Kommandoets Formering - - 2. Kommandoets Inddeling - - 3. Uddeling af Ordrer, Afmarch - - 5. Lederens øvrige

Læs mere

Gødskning af stivelseskartofler. Kasper K. Jensen SAGRO kartofler

Gødskning af stivelseskartofler. Kasper K. Jensen SAGRO kartofler Gødskning af stivelseskartofler Kasper K. Jensen SAGRO kartofler Gødskning af stivelseskartofler Det handler om balance Minimumsloven Kvælstof Væsentlig bestanddel (protein, klorofyl) Afgørende for knoldudbyttet

Læs mere

Økologisk planteproduktion. ved Specialkonsulent Michael Tersbøl Konsulent Inger Bertelsen

Økologisk planteproduktion. ved Specialkonsulent Michael Tersbøl Konsulent Inger Bertelsen Økologisk planteproduktion ved Specialkonsulent Michael Tersbøl Konsulent Inger Bertelsen Økologisk Planteproduktion Proteinafgrøder og blandsæd Grøngødning og efterafgrøder Husdyrgødning til vår- og vintersæd

Læs mere

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY

DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY Digitaliseret af / Digitised by DET KONGELIGE BIBLIOTEK THE ROYAL LIBRARY København / Copenhagen For oplysninger om ophavsret og brugerrettigheder, se venligst www.kb.dk For information on copyright and

Læs mere

Maskinskrevet dokument se i originale dokumenter

Maskinskrevet dokument se i originale dokumenter Maskinskrevet dokument se i originale dokumenter Maskinskrevet dokument se i originale dokumenter Maskinskrevet dokument se i originale dokumenter Maskinskrevet dokument se i originale dokumenter Til Det

Læs mere

G ødningsvirkning og hå ndtering a f mobil grøngødning

G ødningsvirkning og hå ndtering a f mobil grøngødning G ødningsvirkning og hå ndtering a f mobil grøngødning Institut for Agroøkologi 14. JANUAR 2014 Hvorfor mobil grøngødning? Mobil grøngødning: G røngødning (bæ lgplante afgrøde) høstes, lagres og tilføres

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2004/05 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2005/06 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Svinehaverne. Domme. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet

Afgørelser - Reg. nr.: Fredningen vedrører: Svinehaverne. Domme. Naturklagenævnet. Overfredningsnævnet 00668.00 Afgørelser - Reg. nr.: 00668.00 Fredningen vedrører: Svinehaverne Domme Taksationskom miss ionen Naturklagenævnet Overfredningsnævnet 07-11-1939 Fredningsnævnet 30-03-1939 Kendelser Deklarationer

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2002/03 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget af de enkelte gødninger er angivet i 1.000. Til belysning

Læs mere

DANMARKS STATISTIK STATISTISKE MEDDELELSER 4. RÆKKE 57. BIND 8. HÆFTE. COMMUNICATIONS STATISTIQUES 4«>e série TOME 57 B^e LIVRAISON KAP TELSTAKSTER

DANMARKS STATISTIK STATISTISKE MEDDELELSER 4. RÆKKE 57. BIND 8. HÆFTE. COMMUNICATIONS STATISTIQUES 4«>e série TOME 57 B^e LIVRAISON KAP TELSTAKSTER DANMARKS STATISTIK STATISTISKE MEDDELELSER 4. RÆKKE 57. BIND 8. HÆFTE COMMUNICATIONS STATISTIQUES 4«>e série TOME 57 B^e LIVRAISON KAP TELSTAKSTER FOR AFGRØDEN M. V. 1918 AF 1. FEBRUAR 1919 PRIX OFFICIELS

Læs mere

Modelejendom 1 - Planteproduktion uden husdyr og med ekstensivt græs

Modelejendom 1 - Planteproduktion uden husdyr og med ekstensivt græs Bilag 2 Modelejendom 1 - Planteproduktion uden husdyr og med ekstensivt græs Nudrift 1 ¼ af arealet er med ekstensivt græs, som afpudses. Vårsæd, vårsæd, bælgsæd, vintersæd Import af svinegylle: 1067 tons

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07

Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07 Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Kolofon Danmarks forbrug af handelsgødning 2006/07 Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Denne

Læs mere

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side

Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 34 Jeg håber at den sidste høst kan bjerges indenfor kort tid, i hvert fald er vejrudsigten til den gode side Den nysåede raps har mange steder allerede

Læs mere

LAURITS CHRISTIAN APPELS

LAURITS CHRISTIAN APPELS VED BOGHANDLER, CAND. PHIL. LAURITS CHRISTIAN APPELS JORDEFÆRD DEN 19DE SEPTEMBER 1 8 9 3. AF J. C. HOLCK, SOGNEPRÆST TIL VOR FRELSERS KIRKE. TBYKT SOM MANUSKRIPT. Trykt hos J. D. Qvist & Komp. (A. Larsen).

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 (1/8-31/7)

Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 (1/8-31/7) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 (1/8-31/7) Danmarks forbrug af handelsgødning 2000/01 er vist i nedenstående tabel 1, hvor forbruget

Læs mere

Artikel 1. Denne Konvention omfatter følgende Farvande:

Artikel 1. Denne Konvention omfatter følgende Farvande: BKI nr 228 af 21/06/1933 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 63.D.31. Senere ændringer til forskriften BKI nr 8 af 27/01/1986 BKI

Læs mere

Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02

Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02 Plantedirektoratet Januar 2003 2 Danmarks forbrug af handelsgødning 2001/02 (1/8-31/7) Danmarks

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Barakker Boligforhold Brandforsikring Byraadet Ejendomme og Inventar Ejendomme og Inventar i Almindelighed Forsikring Kommunale Beboelseshuse Taksation Udvalg

Læs mere

Majs på mange måder. Konservering, foderværdi og pris

Majs på mange måder. Konservering, foderværdi og pris Majs på mange måder. Konservering, foderværdi og pris Dansk Kvægs Kongres 2007 Tirsdag den 27. februar i Herning Kongrescenter V/ konsulent Jens Møller Dansk Kvæg, Afdeling for Specialviden 1.000 ha 160

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 394-1918) Originalt emne Jorder Kommunens Jorder i Almindelighed Skovene Skovene i Almindelighed Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 12. september 1918 2) Byrådsmødet

Læs mere

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter 214 Chips/Pulver/Pommes Frites sorter Knolde pr plante Chips/Pulver/Pommes Frites sorter, BJ-Agro 214 Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af kartofler til forarbejdning.

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 265-1906)

Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 265-1906) Aarhus byråds journalsager (J. Nr. 265-1906) Originalt emne Hovedgaarden Marselisborg Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 27. september 1906 2) Byrådsmødet den 4. oktober 1906 Uddrag fra byrådsmødet

Læs mere

uf dtute Hamle 3tøng? ti! Jmtmaii øg Jjdaml, il^ ful^nj og (lotltp, Itørttig tit Jll^mg, Hølfiqn, Jiiormarn, ptmarjta, Jmtenlrorg øg (Sltlpfrorg,

uf dtute Hamle 3tøng? ti! Jmtmaii øg Jjdaml, il^ ful^nj og (lotltp, Itørttig tit Jll^mg, Hølfiqn, Jiiormarn, ptmarjta, Jmtenlrorg øg (Sltlpfrorg, Uden Betaling. uf dtute Hamle 3tøng? ti! Jmtmaii øg Jjdaml, il^ ful^nj og (lotltp, Itørttig tit Jll^mg, Hølfiqn, Jiiormarn, ptmarjta, Jmtenlrorg øg (Sltlpfrorg, Gøre vitterligt: 3Sfter indgiven allerunderdanigst

Læs mere

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt

Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Afprøvning af forskellige gødningsstrategier i kløvergræs til slæt Der er i 2016 gennemført demonstrationer med afprøvning af forskellige gødningsstrateger i kløvergræs med forskellige typer af husdyrgødning

Læs mere

Sorter af økologiske spiseløg 2013

Sorter af økologiske spiseløg 2013 Sorter af økologiske spiseløg 2013 Ved dyrkning under økologiske dyrkningsbetingelser blev der opnået acceptable udbytter af god kvalitet i flere af de afprøvede sorter. Sorterne udviste forskelle i deres

Læs mere

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder

Efterafgrøder. Lovgivning. Hvor og hvornår. Arter af efterafgrøder Side 1 af 6 Efterafgrøder Ved efterafgrøder forstås her afgrøder, der dyrkes med henblik på nedmuldning i jorden. Efterafgrøderne dyrkes primært for at reducere tab af specielt kvælstof, svovl og på sandjord

Læs mere

HØSTEN I DANMARK I AARET 1911

HØSTEN I DANMARK I AARET 1911 DANMARKS STATISTIK STATISTISKE MEDDELELSER FJERDE RÆKKE NI OG TREDIVTE BIND FJERDE HÆFTE COMMUNICATIONS STATISTIQUES 4"'«SÉRIE TOME 3 4 «LIVRAISON HØSTEN I DANMARK I AARET RÉCOLTES EN DANEMARK UDGIVET

Læs mere

Skal vi altid vækstregulere i korn?

Skal vi altid vækstregulere i korn? Skal vi altid vækstregulere i korn? Planterådgiver Lars Møller-Christensen Mobil: 5137 7606 Mail: lmc@vjl.dk Lejesæd er uønsket Kan resultere i: Udbyttetab Høstbesvær Nedsat høstkapacitet Øgede maskinomkostninger

Læs mere