Patientinformation. Apopleksi. Neurologisk afdeling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Patientinformation. Apopleksi. Neurologisk afdeling"

Transkript

1 Patientinformation Apopleksi Neurologisk afdeling N11 Kvalitet Døgnet Rundt Neurologisk afdeling

2 Velkommen til N 11 - apopleksiafsnittet. Din kontaktperson under indlæggelsen er Sygeplejerske: Social og sundhedsassistent: Læge: En kontaktperson vil være den, der følger det overordnede indlæggelsesforløb, deltager i samtaler med dig og dine pårørende samt deltager i planlægning af undersøgelser, behandling og udskrivelser. Vi byder dig og dine pårørende velkommen i apopleksiafsnittet. Vi er en specialafdeling for patienter, der har fået symptomer på en apopleksi (et slagtilfælde). Man indlægges i afsnit N 11 ved mistanke om apopleksi. Her observerer og behandler vi de symptomer, du har. Pjecen beskriver i korte træk de mere generelle forhold på afdelingen, som en hjælp til at få svar på en række praktiske spørgsmål i hverdagen. De personer, du ser mest i hverdagen er læger, plejepersonale og fysio - og ergoterapeuter. Andre centrale personer, der kan inddrages er talepædagog, diætist, socialrådgiver og neuropsykolog. Vi arbejder på, at så mange patienter som muligt kan vende tilbage til deres eget hjem. Afsnittets personale følger din udvikling nøje og arbejder efter individuelle planer, der tilgodeser den enkelte patients behov for behandling, pleje rehabilitering samt hvile. Vi vil i denne indsats gerne have et tæt samarbejde med dig og dine pårørende. Med venlig hilsen Personalet i N 11

3 Hvad er apopleksi? Det danske ord for apopleksi er slagtilfælde. Årsagen er en blodprop eller en blødning i hjernen. Hjernen har et stort behov for ilt og skal hele tiden have nye forsyninger med blodet. Ved apopleksi er tilførslen af blod til en del af hjernen hæmmet eller blevet afbrudt. Derved opstår mangel på ilt og næringsstoffer, der kan bevirke at hjernen får en skade. Hjerneskadens placering og omfang bestemmer, hvilke symptomer, man får. Der kan ses et eller flere problemer(af kortere eller længere varighed ): 1. At dele af kroppen bliver lammet eller man oplever forstyrrelse i bevægemønsteret. 2. At synet, og eller følesansen ændres. 3. At der er besvær med at tale, læse og forstå tale og læsning. 4. Problemer med synke, så man ikke kan synke mad og væske. 5. Problemer med at lade vandet og holde på afføring. 6. Man kan få besvær med at huske, koncentrere sig, planlægge og udføre aktiviteter. Der kan være handicaps, som ikke umiddelbart ses med det samme. 7. Træthed 8. Depression, idet sygdommen i sig selv kan give symptomer på det. 9. Påvirket seksualliv. 10. Ændring i følelsesliv og personlighed. Apopleksi afsnittet er indrettet for at sikre en specialiseret indsats i behandling, pleje og genoptræning af patienter med apopleksi, helt fra indlæggelsens start. Det er en stor omvæltning, hvis man pludseligt mister evnen til at gøre mange af de ting, man er vant til. Ikke kun for dem, der er blevet syg, men også for pårørende både voksne og børn, samt venner. Mange spørgsmål melder sig: Hvad er der sket? Hvad kan der gøres? Bliver jeg rask igen? Kan jeg komme til at leve som før? Hvilken hjælp kan jeg få og hvilken hjælp kan mine pårørende få? Disse og mange andre spørgsmål kan ikke besvares i en pjece, men vil blive drøftet løbende under indlæggelsen.

4 Indlæggelse. Du er nu indlagt på apopleksiafsnittet, fordi du har fået symptomer på sygdommen apopleksi. En af vore læger vil undersøge dig grundigt og tage stilling til indledende undersøgelser og behandling. Ved indlæggelsen bliver der taget blodprøver samt der foretages en undersøgelse af, hvordan hjertet arbejder (EKG). Lægen vil herefter vurdere, om du skal have foretaget en CT scanning. Det vil sige en røntgen undersøgelse af din hjerne. Dette er ikke altid muligt, ud fra dine symptomer, at sige om det drejer sig om en blodprop eller blødning i hjernen, hvorfor man er nødt til at foretage denne undersøgelse. Senest første hverdag efter indlæggelsen, får du besøg af en ergo og en fysioterapeut. Det vil vurdere, hvilke behov for træning, du har. Efter vurderingen mødes læge plejepersonale, og terapeuter i et teammøde, hvor de planlægger den videre rehabilitering. Dette aftales nærmere med dig. Det videre forløb. Formålet med al genoptræning er, at man bliver så rask som muligt så hverdagen kommer til at fungere tilfredsstillende. Det er også afgørende, at man som patient selv er motiveret/interesseret i genoptræningen. Det er nemlig et samarbejde mellem patient og team. Alle personalegrupper arbejder tæt sammen og ud fra de samme behandlingsprincipper. Vi mødes hver uge for at planlægge dagens forløb. De færdigheder, der trænes sammen med terapeuterne følges videre op af plejepersonalet. Det betyder at træning foregår hele døgnet, ud fra de samme principper. Der afholdes daglige teammøder omkring patienterne, hvor man evaluerer på den forløbet indtil nu og hvor det videre forløb aftales. Det aftales i samråd med dig.

5 Genoptræning. Grundlæggende principper for genoptræning. I den daglige træning arbejder vi blandt andet med forskellige måder at bruge kroppen på. Vi underviser f.eks. i: Hvordan man bedst selv kan inddrage den svage side i bevægelserne. Hvordan man bedst kan flytte sig fra seng til stol. Eller fra stol til en anden. Det kaldes forflytninger f.eks. i forbindelse med stå og gangfunktion. Hvordan en hjælper kan styre Deres bevægelser ved at guide den bevægelses hæmmede arm eller ben eller hele kroppen ind i tidligere kendte bevægelser. Guiding anvendes i forbindelse med personlig hygiejne, spisning og påklædning. For mere information henvises til: Regionens håndbog Håndtering - lejring, forflytninger af apopleksipatienter.

6 Udskrivelse. Før udskrivelse aftaler vi i samråd med dig: Evt. prøve med et kortere ophold hjemme, før den endelige udskrivelse, f. eks. en weekend. Evt. et møde med hjemmeplejen fra kommunen, for at aftale den nødvendige hjælp og de nødvendige hjælpemidler. Evt. et hjemmebesøg, hvor vi ser, hvordan du kan klare det derhjemme, og om der er behov for at ændre nogle ting i boligen. Evt. træning efter udskrivelse og hvor træningen kan foregå. I nogle tilfælde kan der blive tale om ambulante besøg og undersøgelser. Som udgangspunkt vil alle samtaler være med deltagelse af dig og evt. dine pårørende. Samarbejde med pårørende. Det er vigtigt, at pårørende bliver inddraget i pleje, behandling og rehabilitering på flere måder. Vi har tradition for en tæt kontakt i forløbene. Naturligvis vil kontakten med de pårørende være efter aftale med Dem. Pårørende ar altid velkommen til at henvende sig til personalet i afsnittet eller pr. telefon. Personalet vil henvise til det personale medlem, de aktuelt passer patienten.

7 Samtaler med personalet. Forespørgsler behøver ikke at være aftalt. Vi beder dog de pårørende om at respektere afsnittets hviletid fra kl til kl og spisetid kl til kl Der kan altid laves individuelle aftaler med personalet. Samtaler med læge. Tidspunkt kan aftales med plejepersonalet. Som hovedregel deltager både du og dine pårørende og teamet. Træning med terapeuterne. Som pårørende er det nyttigt at kende de principper, vi arbejder ud fra, for derved at kunne følge patientens udvikling i træningen. Tidspunktet aftales med terapeuterne. Tøj m.v. Vi beder de pårørende sørge for rent tøj (ikke undertøj), da hospitalet ikke kan tilbyde at vaske patienternes privat tøj. Pårørende bedes ligeledes om at sørge for toiletsager og fornuftige spadsere sko. Besøg. Der er fri besøgstid. Dog kan der være individuelle hensyn at tage til trænings spise og hviletider. Personalet beder dog om, at der ikke kommer besøg i forbindelse med patienternes spise og hvileperioder. Måltider. Måltidet er også en træningssituation, hvor pårørende deltager, når det er nødvendigt for optræningen.

8 Personalet i afsnittet. I et apopleksi afsnit arbejder flere forskellige personalegrupper sammen. Alle har ansvar for egen faglighed, dog har alle en fælles specialviden om apopleksi. Personalet arbejder sammen i teams omkring den enkelte patient. Det betyder, at alle i teamet har en viden om, hvor langt du er i rehabiliteringsforløbet samt, hvilke videre planer der er. Plejepersonalet er konstant til stede, og rehabilitering ligger i alle gøre mål 24 timer i døgnet. Også selv om der ikke er terapeuter til stede. Det vil typisk være plejepersonalet, der har kontakten til kommunen og andre instanser uden for sygehuset, hvor det er nødvendigt med en koordinerende funktion. Plejepersonalet sikrer alle plejeopgaver og at lægeordinationer udføres. I forbindelse med planlægning af udskrivelse sikre plejepersonalet, at der er etableret kontakt med plejepersonalet i kommunen. Læger. Afsnittets læger har ansvaret for undersøgelser og behandlinger. Der holdes min. en gang om ugen et teammøde omkring den enkelte patient. Lægen tilser patienten efter behov, og kommer også gerne, når du ønsker det. Der kan forekomme perioder, hvor der er travlhed, hvorfor vi beder om lidt tålmodighed.

9 Fysioterapeuter. Fysioterapeuten vurderer om du har behov for fysisk træning og hvor ofte. Målet med træningen er, at man skal kunne bevæge sig så selvstændigt, som muligt. Vi tager udgangspunkt i din hverdag og træner bevægelser og/eller lejringer både i seng og stol. Meget ofte trænes der balance og hvis der er behov for ganghjælpemidler, sørger fysioterapeuten rollator, stok eller gang stativ. Ergoterapeuter. Ergoterapeuten vurderer også, om du har behov for træning og hvor ofte. Målet med denne træning er, at man bliver i stand til at klare sine daglige aktiviteter så selvstændigt som muligt. Derfor er situationer som morgentoilette, påklædning, måltider eller aktiviteter i køkkenet ofte udgangspunkt for den ergoterapeutiske træning. Har man fået et skjult handicap, tilrettelægger vi træningen, så der bliver taget hen syn til det. Har du problemer med at spise eller drikke, træner vi specielt disse situationer. Ergoterapeuten sørger for relevante hjælpemidler. Talepædagog. Ved tale/sprogproblemer, stemme/synkeproblemer eller læsevanskeligheder, kan talepædagogen Være med til at optræne disse funktioner. Taleundervisning gives efter en vurdering. Pårørende kan også i disse situationer hente råd og vejledning om, hvordan man bedst hjælper dig.

10 Socialrådgiver. Socialrådgiveren er den del af det team, der støtter dig og dine pårørende i at komme videre, trods sygdommen. Socialrådgiveren kan f.eks. hjælpe med at søge økonomisk hjælp, undersøg omkring forsikringer, samt vejlede omkring de regler, der på områder som arbejd, dagpenge., pensioner og hjælpemidler i forbindelse med sygdom og indlæggelse. Klinisk diætist. I forbindelse med en apopleksi, kan der opstå risiko for vægttab, idet det ikke sjældent giver sig udslag i nedsat appetit. Det er i denne situation ikke hensigtsmæssigt at tabe i vægt, men der kan være andre årsager, der bevirker, at det er nødvendigt at reducere vægten. Den kliniske diætist kan sammensætte en kost, der tager hensyn til appetit, forebyggelse af vægttab eller kan sammensætte en diæt, der sikrer et korrekt vægttab. Er der problemer med at tygge eller synke p.g.a. apopleksien, finder plejepersonalet, i samarbejde med ergoterapeut og diætist den rigtige type mad. Også i situationer, hvor du har diabetes eller forhøjet kolesterol, kan der henvises til diætist. Dette kan også foregå ambulant. Neuropsykolog. Neuropsykologen indgår også som en del af teamet. Deres opgave er at undersøge patienter omkring arbejdsevne. Samtidigt er det muligt, at få samtaler med neuropsykologen, når der er børn af apopleksi ramte, der har behov for dette. Ind i mellem kan der være nære pårørende, der også har behov for at konsultere psykologen. Det aftales mellem patient, pårørende og teamet.

11 Præst. Personalet i afsnittet formidler gerne kontakt til sygehuspræsten eller præsten i dit hjemsogn. Personale under uddannelse. Sygehus Sønderjylland fungerer som uddannelsessted. Derfor vil du også møde flere faggrupper, der er under uddannelse. Alle arbejder under vejledning af uddannet personale.

12 Apopleksiafsnit N 11 Apopleksiafsnittet, N 11, har kontaktpersoner til den enkelte patient og aftaler laves bedst med kontaktpersonerne. Allerede fra indlæggelses tidspunktet begynder man at planlægge det videre forløb, og er opmærksomme på, hvordan fremtiden kan tegne sig for patienten. Det kan være videre optræning efter indlæggelse, ændring af boligforhold og kontakt til hjemmeplejen. Personalet står altid til rådighed. Dog beder vi om, i forbindelse med vagtskifte kl og kl og kl , at man har lidt tålmodighed, idet det nye vagthold skal sætte sig ind i de sidste nye oplysninger om patienterne. Også i spisesituationer, beder vi om, at vi kun kontaktes ved akutte situationer eller ved presserende spørgsmål. Ud over de nævnte tidspunkter, er man altid velkommen til at henvende sig. Såfremt det er muligt, vil det være en stor hjælp, at pårørende taler sammen, så der er færrest muligt telefonsamtaler. Dagens forløb i afsnit N 11 Kl. ca morgenmad Kl. ca frokost middagshvil til kl kl. ca Eftermiddagskaffe kl. ca til kl er et godt tidspunkt at få besøg på. Kl. ca aftensmad Kl. ca aftenkaffe.

13 Praktiske oplysninger. I løbet af formiddagen er der drikkevarer i spisestue og på gange ved køkkenet. Der står et køleskab på gangen, der må benyttes af patienter og pårørende. I spisestue er en kaffemaskine, hvor pårørende er velkommen til at lave kaffe. På gangen vil der være frisk frugt og drikkevarer til patienterne. Dog vil vi bede diabetes patienter om at henvende sig til personalet ved ønske om frugt. Pårørende kan købe kaffe for 2,oo kr. pr. krus. Kaffe må gerne medbringes afsnittet og laves i spisestuen. Samtaler med teamet aftales med dig og dine pårørende efter behov, bl.a. for at planlægge behandlingsforløb og fremtiden. Kort information kan ske under stuegang efter aftale med plejepersonalet. Weekend ophold i hjemmet betragtes som led i rehabiliteringen og arrangeres, når din tilstand tillader dette, og teamet vurderer, det vil være gavnligt for træningsforløbet. Såfremt det er nødvendigt, kan der arrangeres et hjemmebesøg før weekendophold eller udskrivelse. Der vil på sådanne besøg deltage repræsentanter fra kommunen og sygehus afsnit. Her vil man vurdere behovet for hjælpemidler eller ændringer i dit hjem. Foldere omhandlende apopleksi findes på hylde på gang. Hold øje med opslagstavle ved spisestuen. Der hænger opslag om Hjernesagen og deres besøg i afsnittet. Hjernesagen står gerne til rådighed med råd og vejledning til patient og pårørende. Patienter og pårørende bedes selv ordne blomster i vaser. Blomster, der er i jord er ikke tilladt.

14 Ligeledes må der ikke være levende lys i afsnittet af hensyn til brandsikkerheden. Værdigenstande, der medbringes ved indlæggelse, er på eget ansvar. Få evt. pårørende til at tage det med hjem. Ved udskrivelse vil vi anmode om, at patient og pårørende sikrer, at alle ejendele kommer med hjem. Venlig hilsen personalet på N 11 Telefon til plejepersonalet Telefon til terapeuter Patienttelefon Denne telefon er til patienterne. Fax Mulighed for TELIA nummer ved sengen. Hertil købes kort i automat i forhal. Telia nummer lokal nr. til bordet står på panelet ved sengen. Udarbejdet af: Lisa Petersen og Birgit Storm Godkendt af:birgit Storm og Joan Granerud Revideres: ID 5782

15 Noter

16 Sygehus Sønderjylland Egelund Aabenraa Tlf regionsyddanmark.dk

Patientinformation. Apopleksi. Velkommen til apopleksiafsnittet.

Patientinformation. Apopleksi. Velkommen til apopleksiafsnittet. Patientinformation Apopleksi Velkommen til apopleksiafsnittet. Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkommen Vi byder dig og dine pårørende velkommen i apopleksiafsnittet. Vi er en specialafdeling for

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade

Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Hjerne- og Talehuset Ambulant genoptræning og taletræning til borgere med erhvervet hjerneskade Velkommen til Hjerne- og Talehuset

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Den akutte patient. Patientinformation. www.sygehuslillebaelt.dk

Ortopædkirurgisk Afdeling. Den akutte patient. Patientinformation. www.sygehuslillebaelt.dk Ortopædkirurgisk Afdeling Den akutte patient Patientinformation www.sygehuslillebaelt.dk Når du sidder med denne folder, er det fordi, du er blevet indlagt akut på vores afdeling Ortopædkirurgisk Afdeling.

Læs mere

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4

Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Voksenpsykiatrisk Afsnit SL4 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Døgngenoptræning. på Dragsbækcentret

Døgngenoptræning. på Dragsbækcentret Døgngenoptræning på Dragsbækcentret Dragsbækcentret Centret er bygget i 1984/2002 og er beliggende i Thisted. Det er et venligt og gæstfrit byggeri med en pragtfuld beliggenhed ved fjorden. Der er 32 plejeboliger,

Læs mere

Afsnit Ø2 Psykiatrien Øst

Afsnit Ø2 Psykiatrien Øst Afsnit Ø2 Psykiatrien Øst Velkommen til Psykiatrien, Region Sjælland Psykiatrien, Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Kvalitetsstandard 2015. Få et aktivt og selvstændigt liv så længe som muligt

Kvalitetsstandard 2015. Få et aktivt og selvstændigt liv så længe som muligt Træning Kvalitetsstandard 2015 Få et aktivt og selvstændigt liv så længe som muligt Formålet med træning Formålet med træningen er, at du har et selvstændigt og aktivt liv så længe som muligt. Målet er,

Læs mere

Neurologisk Afdeling 652

Neurologisk Afdeling 652 Velkommen til Neurologisk Afdeling 652 Patientinformation Velkommen til Sydvestjysk Sygehus Indholdsfortegnelse Side 1 Om afdelingen Kontakt - Telefonnummer - Telefontid - Besøgstid Side 5 Telefon TV,

Læs mere

Bjerggårdshaven Dagrehabilitering. Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade

Bjerggårdshaven Dagrehabilitering. Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade Bjerggårdshaven Dagrehabilitering Et specialiseret tilbud i Odense Kommune for voksne med erhvervet hjerneskade VELKOMMEN til Bjerggårdshaven Denne pjece er til dig, som er bevilget et dagtræningsforløb

Læs mere

Til patienter indlagt med Apopleksi

Til patienter indlagt med Apopleksi Til patienter indlagt med Apopleksi Medicinsk Afdeling, Dronninglund Sygehus Hvad er apopleksi? I langt de fleste tilfælde skyldes apopleksi en blodprop i hjernen. Der kan også være tale om en hjerneblødning,

Læs mere

Midlertidigt ophold på plejecenter

Midlertidigt ophold på plejecenter Midlertidigt ophold på plejecenter Kvalitetsstandard 2015 Hvad er formålet? Formålet med et midlertidigt ophold er, at du efterfølgende kan leve så aktivt og selvstændigt et liv som muligt. Vi tager udgangspunkt

Læs mere

Patientinformation. Fiberbronkoskopi. Information om kikkertundersøgelse af lungerne. Dagkirurgisk afsnit, Sønderborg

Patientinformation. Fiberbronkoskopi. Information om kikkertundersøgelse af lungerne. Dagkirurgisk afsnit, Sønderborg Patientinformation Fiberbronkoskopi Information om kikkertundersøgelse af lungerne Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Ambulatorium og Dagkirurgisk afsnit, Sønderborg Information Fiberbronkoskopi er en undersøgelse

Læs mere

Velkommen - børn og forældre

Velkommen - børn og forældre Patientinformation Velkommen - børn og forældre Kvalitet Døgnet Rundt Akutcenter Fælles Akut Modtagelse Om afdelingen Kontaktperson Dit barn vil under indlæggelsen få tilknyttet en kontaktlæge og en kontaktsygeplejerske.

Læs mere

gladsaxe.dk Velkommen til Træningscenter Gladsaxe Underrubrik eller dato

gladsaxe.dk Velkommen til Træningscenter Gladsaxe Underrubrik eller dato gladsaxe.dk Velkommen til Træningscenter Gladsaxe Underrubrik eller dato Velkommen til Træningscenter Gladsaxe, Kildegården... 3 Træningscenter Gladsaxe, Kildegården... 3 Dit rehabiliteringsforløb... 4

Læs mere

Velkommen til Apopleksi Afsnit N

Velkommen til Apopleksi Afsnit N Medicinsk Afdeling Amager Hospital Amager Hospital Medicinsk Afdeling Apopleksi Afsnit N Velkommen til Apopleksi Afsnit N Freskomalerier malet af maleren Jaris Nielsen 1928-35 Velkommen til Apopleksi Afsnit

Læs mere

Information om afløsning i eget hjem

Information om afløsning i eget hjem Information om afløsning i eget hjem MYNDIGHED Information SUNDHED OG OMSORG Struer Kommunes ældrepolitik Det overordnede mål for Struer Kommunes ældrepolitik er at støtte kommunens ældre i at leve et

Læs mere

Træning og hjælp i dit hjem

Træning og hjælp i dit hjem Kontakt Visitationen Ring på tlf. 7235 5630: Mandag-fredag kl. 10-12, torsdag kl. 10-14. Mail til: visitationen@furesoe.dk. Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Få personlig og praktisk

Læs mere

Genoptræning og vedligeholdende træning

Genoptræning og vedligeholdende træning Genoptræning & vedligeholdende træning Servicelovens 86, stk. 1 og 2 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning - Servicelovens 86.1 Formål med genoptræning?... 4 Hvem kan få bevilget

Læs mere

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt

Sådan træner du, når du har fået et kunstigt Sådan træner du, når du har fået et kunstigt hofteled En afgørende forudsætning for et godt resultat efter operationen er den efterfølgende indsats med træningen. Træning er ikke kun, når du træner med

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og hjælp i dit hjem Få hjælp til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! I denne pjece kan du læse om dine muligheder for at få hjælp i dit hjem, hvis det af fysiske,

Læs mere

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune

Gældende fra maj 2016. Genoptræning. Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune. Ishøj Kommune Gældende fra maj 2016 Genoptræning Kvalitetsstandard for genoptræning Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Ishøj Kommune Vi er glade for at kunne præsentere Ishøj og Vallensbæk kommuners kvalitetsstandard

Læs mere

Patientinformation. Operation. for brystkræft - mænd

Patientinformation. Operation. for brystkræft - mænd Patientinformation Operation for brystkræft - mænd Kvalitet Døgnet Rundt Enheden for Brystkirurgi Operation for brystkræft - mænd Vi vil gerne samarbejde med dig og dine nærmeste pårørende om at gøre indlæggelsen

Læs mere

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem

Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Center for Social og Sundhed Træning og støtte i dit hjem Få støtte til at bevare en aktiv og selvstændig hverdag! - om rehabiliterende og kompenserende hjælp KÆRE BORGER Her kan du få mere at vide om

Læs mere

Hukommelses- klinikken

Hukommelses- klinikken Hukommelsesklinikken Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling og

Læs mere

Velkommen til afdeling 242

Velkommen til afdeling 242 Information til patienter og pårørende Velkommen til afdeling 242 Kardiologi, Endokrinologi og Nefrologi Marts 2010 Medicinsk afd. 242 Ris eller ros modtager vi gerne: VELKOMMEN Med denne pjece vil vi

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune (Omfatter borgere i eget hjem og på plejecenter og gælder for kommunal og privat leverandør) Kvalitetstandarden omfatter Personlig

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk bistand I Odense Kommune Omfatter både borgere i eget hjem og på plejecenter. Gælder for både kommunal og privat leverandør. Kvalitetstandarden omfatter

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi)

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Patientinformation Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk afdeling Fjernelse af galgeblæerne ved kikkertoperation Om pjecen Denne pjece

Læs mere

Patientinformation. Urogynækologi. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder

Patientinformation. Urogynækologi. Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Patientinformation Urogynækologi Operation for nedsynkning af blære, tarm og livmoder Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Operation for nedsynkning af livmoder I denne pjece kan du læse

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M14. Medicinsk Afdeling

Patientinformation. Velkommen til M14. Medicinsk Afdeling Patientinformation Velkommen til M14 Medicinsk Afdeling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om medicinsk afdeling og læse om,

Læs mere

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation

PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation PaRIS Patientens rejse i Sundhedssektoren - Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation Præsentation af hovedresultater af survey blandt 1720 patienter maj 2011 Eva Draborg, Mickael Bech,

Læs mere

Titel: Med patienten for bordenden - et udviklingsprojekt i psykiatrien i Region Nordjylland

Titel: Med patienten for bordenden - et udviklingsprojekt i psykiatrien i Region Nordjylland Titel: Med patienten for bordenden - et udviklingsprojekt i psykiatrien i Region Nordjylland Hvor: Klinik Psykiatri Nord, Psykiatrien i Region Nordjylland, Psykiatrisk sengeafsnit N7. På psykiatrisk sengeafsnit

Læs mere

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium

Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt og Syddansk Universitet Velkommen til Rygcentret - Medicinsk Rygambulatorium Rygcenter Syddanmark www.sygehuslillebaelt.dk Rygcenter Syddanmark Rygcenter Syddanmark

Læs mere

PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE

PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE PLEJECENTRE I ESBJERG KOMMUNE 2 Velkommen til Esbjerg Kommunes plejecentre Denne pjece giver dig information om tilbud og muligheder for hjælp, pleje, kost og aktiviteter på Esbjerg Kommunes plejecentre.

Læs mere

Velkommen til opvågningsafsnittet

Velkommen til opvågningsafsnittet Opvågningsafsnittet Velkommen til opvågningsafsnittet Patientinformation Velkommen til opvågningsafsnittet I opvågningsafsnittet modtages patienter fra Kolding Sygehus, der bliver opereret og udskrevet

Læs mere

Patientinformation. Velkommen til M42. Medicinsk Center

Patientinformation. Velkommen til M42. Medicinsk Center Patientinformation Velkommen til M42 Medicinsk Center Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om Medicinsk Center og læse om, hvad du

Læs mere

Overvåget samvær. En pjece til forældre

Overvåget samvær. En pjece til forældre Overvåget samvær En pjece til forældre 1 Hvad er overvåget samvær? Overvåget samvær betyder, at barnets samvær med sin far eller mor skal foregå i Statforvaltningen, mens der er en professionel børnesagkyndig

Læs mere

Bedøvelse og operation

Bedøvelse og operation Patientinformation Bedøvelse og operation Veneklinikken Information om bedøvelse og operation Veneklinikken byder dig velkommen I denne pjece vil vi fortælle dig om forløbet i forbindelse med bedøvelse

Læs mere

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram)

Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Indsættelse af kunstigt skulderled (Øvelsesprogram) Du får en indkaldelse fra Terapiafdelingen på sygehuset til undersøgelse og øvelsesinstruktion ca. 14 dage efter din operation. Der vil vi udarbejde

Læs mere

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats

Kvalitetsstandard. Palliativ og terminal indsats Kvalitetsstandard Palliativ og terminal indsats Greve Kommune 2016 Side 1 af 6 Indhold 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ændring i borgernes ønsker... 3 1.2 Palliativ behandling... 3 1.3 Palliativ indsats... 3 1.4

Læs mere

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice

Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning. Voksenservice Kvalitetsstandard Vedligeholdende træning Voksenservice 1 2 1. Overordnede rammer 1.1 Formål med lovgivningen 1.2 Hvem kan modtage ydelsen Vedligeholdende træning At afhjælpe væsentlige følger af fysiske

Læs mere

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled

Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Sådan træner du benet, når du har fået et kunstigt knæled Du har fået et kunstigt knæled. Efter operationen skal du i gang med at træne benet ved hjælp af øvelserne i denne pjece. UNDER INDLÆGGELSEN Genoptræning

Læs mere

Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen Patientinformation Fjernelse af livmoderen Hysterektomi Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Fjernelse af livmoderen Med denne folder ønsker vi at give dig nogle oplysninger om indlæggelsen,

Læs mere

Information til patienter og pårørende Velkomstpjece

Information til patienter og pårørende Velkomstpjece Side 1 af 1 Velkommen til Neurologisk Sengeafdeling, N61. Denne pjece indeholder nogle praktiske oplysninger om Beskrivelse af Neurologisk sengeafdeling N61 N61 består af 3 selvstændige sengeafsnit, beliggende

Læs mere

Patientinformation. Hvad er hæmodialyse? Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Patientinformation. Hvad er hæmodialyse? Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Patientinformation Hvad er hæmodialyse? Det er vores fornemste opgave at Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Hæmodialyseafsnit M59/M60, Sønderborg Tel. 74 18 25 60 Udarbejdet af: AH Godkendt af: CLH

Læs mere

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel

Tønder Kommunale Dagpleje. Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Tønder Kommunale Dagpleje Handleplan ved bekymring for børns udvikling og trivsel Udsatte børn Udsatte børn er børn, der af en eller anden årsag er forhindret i at deltage aktivt og ligeværdigt i sociale

Læs mere

Velkommen til Aflastningen

Velkommen til Aflastningen Aflastningen Plejecenter Porsebakken Nybøllevej 11 2765 Smørum Telefontid kl. 13.00 14.00 Teamleder: 7259 7462 Aflastningen: 7259 7473 P Busstoppested, Bus 159 Center for Sundhed og Omsorg Egedal Kommune

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud

Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Sådan træner du, når du er blevet opereret for hoftebrud Du er blevet opereret for hoftebrud. Det er afgørende for resultatet af operationen, at du hurtigt kommer i gang med genoptræningen, så du får en

Læs mere

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling

Patientinformation. Vending af foster i sædestilling Patientinformation Vending af foster i sædestilling Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling Vending - hvorfor og hvordan? I denne folder får du/i information om, hvordan vending foregår.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2010 MÅL OG VÆRDIER Det er Byrådet i Allerød Kommune, som fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud.

Læs mere

Patientvejledning. Information om nyretransplantation

Patientvejledning. Information om nyretransplantation Patientvejledning Information om nyretransplantation Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Afdeling Patientvejledning I denne pjece vil vi fortælle lidt om udredningsforløbet til nyretransplantation. Der er

Læs mere

BEHANDLING, AF BØRN MED SÆRLIGE BEHOV, I EGET HJEM. - Et sundhedsfagligt samarbejde

BEHANDLING, AF BØRN MED SÆRLIGE BEHOV, I EGET HJEM. - Et sundhedsfagligt samarbejde BEHANDLING, AF BØRN MED SÆRLIGE BEHOV, I EGET HJEM - Et sundhedsfagligt samarbejde Det Sundhedsfaglige Børneteam PROFESSIONEL PLEJE I BARNETS EGET HJEM Det Sundhedsfaglige Børneteam er en landsdækkende

Læs mere

Patientinformation TVT-O. Operation for urin stress-inkontinens

Patientinformation TVT-O. Operation for urin stress-inkontinens Patientinformation TVT-O Operation for urin stress-inkontinens Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling TVT-O operation for urin stress-inkontinens Forundersøgelse TVT er en operation for

Læs mere

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen

Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Sådan træner du armen efter stabiliserende operation af skulderen Du har fået en stabiliserende operation af skulderen, som skal mindske risikoen for, at din skulder går af led. EFTER OPERATIONEN Hold

Læs mere

Kvalitetsstandard for træningsområdet. august 2011

Kvalitetsstandard for træningsområdet. august 2011 for træningsområdet august 2011 0 For træningsområdet i Herlev Kommune Kvalitetsstandarderne indeholder en generel serviceinformation, om den træning man som borger kan forvente, hvis man får behov for

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit

Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit Information til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit Kære læser Denne pjece henvender sig til patienter, der indlægges på et psykiatrisk sengeafsnit i Psykiatrien i Region Nordjylland.

Læs mere

Til patienter og pårørende. Anti VEGF behandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øjenklinikken

Til patienter og pårørende. Anti VEGF behandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øjenklinikken Til patienter og pårørende Anti VEGF behandling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øjenklinikken Navn CPR-nr. Deres kontaktperson 2 Hvad er anti-vegf behandling? Aldersrelateret makuladegeneration (AMD)

Læs mere

velkommen til Holbæk Sygehus

velkommen til Holbæk Sygehus velkommen til Holbæk Sygehus Indhold Velkommen til Holbæk Sygehus I denne folder kan du læse, hvad Holbæk Sygehus kan tilbyde, og hvad vi som personale kan hjælpe med. 3 Velkommen til Holbæk Sygehus 4

Læs mere

Velkommen til Aflastningen

Velkommen til Aflastningen "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Velkommen til Aflastningen Velkommen til Aflastningen Aflastningen er placeret på Plejecenter Porsebakken i Ledøje by. Plejecentret er beliggende i smukke

Læs mere

Velkommen til. Medicinsk sengeafsnit 4

Velkommen til. Medicinsk sengeafsnit 4 Velkommen til Medicinsk sengeafsnit 4 Regionshospitalet Randers Medicinsk sengeafsnit 4 Velkommen til Medicinsk sengeafsnit 4 Medicinsk sengeafsnit 4, der har plads til 18 patienter, er et afsnit for patienter

Læs mere

Projekttitel: Calcaneus forlængelses osteotomi ved plano valgus deformitet. Deltagerinformation

Projekttitel: Calcaneus forlængelses osteotomi ved plano valgus deformitet. Deltagerinformation Deltagerinformation Syntetisk knogletransplantat ved opretningsoperation for bagfodsplatfod Den 11-01-2011 VEK journal nr. 23442 Side 1 af 5 Til patient og forældre I er henvist til Børnesektoren, Ortopædkirurgisk

Læs mere

Patientinformation TVT. Operation for urin-stressinkontinens. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik

Patientinformation TVT. Operation for urin-stressinkontinens. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation TVT Operation for urin-stressinkontinens Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Vigtige datoer Operationsdato: Kontrol ved kontinenssygeplejerske: (3 uger

Læs mere

Information til gravide. Igangsættelse af fødslen

Information til gravide. Igangsættelse af fødslen Information til gravide Igangsættelse af fødslen Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk-obstetrisk afdeling Information om igangsættelse af fødslen Igangsættelse af fødslen sker efter en lægelig vurdering.

Læs mere

VELKOMMEN til Ortopædkirurgisk afsnit A150

VELKOMMEN til Ortopædkirurgisk afsnit A150 Patientinformation VELKOMMEN til Ortopædkirurgisk afsnit A150 Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Velkommen til Ortopædkirurgisk afsnit A150 Med denne pjece vil vi byde dig velkommen

Læs mere

Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter

Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Velkommen til Brønderslev Neurorehabiliteringscenter Medicinsk Center Brønderslev Neurorehabiliteringscenter hører organisatorisk til Sygehus Vendsyssel, Medicinsk Center, og modtager patienter fra hele

Læs mere

KVALITETSSTANDARD TRÆNING SUNDHEDSLOVEN 140

KVALITETSSTANDARD TRÆNING SUNDHEDSLOVEN 140 Sundhed og Omsorg KVALITETSSTANDARD TRÆNING SUNDHEDSLOVEN 140 Første skoledag 0 Norddjurs Kommune Østergade 36 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Indhold 1. INDLEDNING... 2 2. HVAD KAN INDGÅ

Læs mere

Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst

Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst Velkommen til Nyremedicinsk Afdeling 8. Øst Velkommen Vi byder dig og dine pårørende velkommen i Nyremedicinsk Afdeling 8 Øst. Nyremedicinsk afdeling 8 Øst varetager udredning, behandling og pleje af patienter

Læs mere

Til patienter og pårørende. Grå stær. Information om operation for grå stær i fuld bedøvelse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt.

Til patienter og pårørende. Grå stær. Information om operation for grå stær i fuld bedøvelse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Til patienter og pårørende Grå stær Information om operation for grå stær i fuld bedøvelse Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øjenklinikken Mødetider Du vil ca. 14 dage før operationen modtage et brev med

Læs mere

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region:

Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: Ansøgningsskema til pulje på 5 mio. til samfinansiering af projekter mellem kommuner og region: 1 Ansøger Sund i Brøndby, Social- og Sundhedsforvaltningen, Brøndby Kommune 2 Kontaktperson/projektleder

Læs mere

Dagkirurgisk operation - Knæ

Dagkirurgisk operation - Knæ Patientinformation Dagkirurgisk operation - Knæ Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 2 Dagkirurgisk operation - Knæ Navn... Du bedes møde i afsnit B130... dag den... kl.... Med denne

Læs mere

Praktisk hjælp Kvalitetsstandard 2016

Praktisk hjælp Kvalitetsstandard 2016 Praktisk hjælp Kvalitetsstandard 2016 Hvad er praktisk hjælp? Praktisk hjælp er hjælp eller vejledning til rengøring, tøjvask, indkøb og skift af sengetøj. Hjælpen gives som hjælp til selvhjælp, og skal

Læs mere

Øre-, næse- og halsafdeling A130

Øre-, næse- og halsafdeling A130 Patientinformation Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Velkommen til Vejle Sygehus Øre-, næse- og halsafdeling A130 Rev. maj 2008 Velkommen til Øre-, næse- og halsafdeling A130 Afdelingens adresse

Læs mere

Velkommen til ortopædkirurgisk afdeling. O1 og O2. Slagelse Sygehus, Indgang 50 Se oversigtkortet på bagsiden

Velkommen til ortopædkirurgisk afdeling. O1 og O2. Slagelse Sygehus, Indgang 50 Se oversigtkortet på bagsiden Velkommen til ortopædkirurgisk afdeling O1 og O2 Slagelse Sygehus, Indgang 50 Se oversigtkortet på bagsiden Velkommen til ortopædkirurgisk afdeling O1 og O2 Afdeling O1 og O2 er to ortopædkirurgiske afdelinger.

Læs mere

Fjernelse af brystet med skildvagtslymfeknude teknik

Fjernelse af brystet med skildvagtslymfeknude teknik Patientinformation Fjernelse af brystet med skildvagtslymfeknude teknik Velkommen til Vejle Sygehus Mamma-ambulatoriet Rev. nov. 2008 Information om fjernelse af brystet med skildvagtlymfeknude teknik

Læs mere

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led

Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Behandling og træning, når knæskallen er gået af led Din knæskal er gået af led. Når knæskallen går af led, hopper den oftest ud på ydersiden af knæet. Ledkapslen, som knæskallen ligger i, revner, og knæet

Læs mere

Distriktspsykiatrien Holbæk

Distriktspsykiatrien Holbæk istriktspsykiatrien Holbæk Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade

Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Et træningstilbud til borgere med erhvervet hjerneskade Træningen Træningstilbuddet foregår primært i et privat fitnesscenter, men kan også foregå ude enten i form af ture i skoven eller lignende. Det

Læs mere

Kvalitetsstandard for genoptræning 2015

Kvalitetsstandard for genoptræning 2015 Kvalitetsstandard for genoptræning 2015 Udarbejdet af: Elsebeth Elsted Dato: Godkendt på Sundhedsudvalgsmødet 13.04 2015 Sagsid.: Elel Version nr.: Kvalitetsstandard for genoptræning 2015 Område Sundhed

Læs mere

Fagprofil social- og sundhedshjælper.

Fagprofil social- og sundhedshjælper. Odder Kommune. Fagprofil social- og sundhedshjælper. For social- og sundhedshjælpere ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang.

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Når en af dine nærmeste dør

Når en af dine nærmeste dør Patientinformation Når en af dine nærmeste dør Centerskadestuen Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Indhold Når en af dine nærmeste dør... 3 Forskellige reaktioner på sorg... 4 Pludseligt dødsfald...

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse

Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse Kort om ECT Information til patienter og pårørende om behandling og bedøvelse 2 Hvad er ECT-behandling? Behandling med ECT anvendes ved forskellige typer af psykisk sygdom, specielt når patienterne har

Læs mere

Ydelseskatalog for socialpædagogisk vejledning efter 85 i Serviceloven:

Ydelseskatalog for socialpædagogisk vejledning efter 85 i Serviceloven: Ydelseskatalog for socialpædagogisk vejledning efter 85 i Serviceloven: Indledning: I dette ydelseskatalog beskrives de ydelser, Ishøj Kommune tilbyder inden for rammerne af Servicelovens (SEL) 85. Ydelseskataloget

Læs mere

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden.

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden. Medicinhåndtering Ansvar: 1. Lægen har ansvar for ordinering af receptpligtig medicin. Når lægen har ordineret medicin til en patient, kan enhver varetage medicingivningen, såfremt den ordinerende læge

Læs mere

Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009

Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009 Målbeskrivelse for klinisk undervisning for ergoterapeutstuderende i Holstebro Kommune Januar 2009 Klinisk undervisning Holstebro Kommune 1 1. Det kliniske undervisningssteds ergoterapeutiske grundlag

Læs mere

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120

Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Patientinformation Velkommen til Medicinsk sengeafsnit A120 Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling Rev. dec. 2008 Velkommen til A120 Afdelingens adresse Vejle Sygehus Kabbeltoft 25 7100 Vejle Direkte

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Kirurgisk Sengeafsnit Sydvestjysk Sygehus Grindsted Engparken 1 7200 Grindsted Tlf.nr: 7918 9100 Indholdsfortegnelse: 1. Præsentation

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling Velkommen til Organkirurgisk Sengeafsnit

Organkirurgisk Afdeling Velkommen til Organkirurgisk Sengeafsnit Organkirurgisk Afdeling Velkommen til Organkirurgisk Sengeafsnit Patientinformation www.koldingsygehus.dk Kontaktpersoner Organkirurgisk Ambulatorium Visitkort Organkirurgisk Afdeling Visitkort Visitkort

Læs mere

Fjernelse af nyresten i urinleder - URSL

Fjernelse af nyresten i urinleder - URSL Urologisk Afdeling Fjernelse af nyresten i urinleder - URSL Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Den dag du bliver indlagt på Urologisk Afdeling Af indkaldelsesbrevet kan du se, om du skal

Læs mere

Hjertelig velkommen. til Børneuniversets børnehaver: Vestervold, Sønderallé og Hedevang. Vestervold. Hedevang. Sønderallé

Hjertelig velkommen. til Børneuniversets børnehaver: Vestervold, Sønderallé og Hedevang. Vestervold. Hedevang. Sønderallé Hjertelig velkommen til Børneuniversets børnehaver: Vestervold, Sønderallé og Hedevang Vestervold Hedevang Sønderallé Kære forældre Denne pjece fortæller lidt om alt det, der er fælles for børnehaverne

Læs mere