NOTAT. Vedr. juridiske spørgsmål i forbindelse med lovforslag om forfatning for Færøerne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Vedr. juridiske spørgsmål i forbindelse med lovforslag om forfatning for Færøerne."

Transkript

1 NOTAT Vedr. juridiske spørgsmål i forbindelse med lovforslag om forfatning for Færøerne. Nedenstående spørgsmål fremsættes: 1) Med udgangspunkt i den eksisterende statsretlige situation, hvilken stilling på den juridiske stige bør lovforslaget om ny forfatning for Færøerne have i forhold til grundloven og hjemmestyreordningen, såfremt forslaget bliver vedtaget? 2) Bør lovforslaget om ny forfatning for Færøerne være i overensstemmelse med grundloven? Og såfremt det er tilfældet, hvorfor? 3) Er der overordnet overensstemmelse mellem lovforslaget om ny forfatning for Færøerne og grundloven? 4) Er det tilstrækkeligt, at lovforslaget om ny forfatning for Færøerne bliver vedtaget i Lagtinget og ved folkeafstemning og derefter bekendtgjort, for at det skal være gældende? Spørgsmål 1. Rigets grundlov, lov nr. 169 fra er bekendtgjort og gældende for Færøerne baseret på den kendsgerning, at Færøerne er en del af rigsfællesskabet, jfr. 1 i grundloven, hvor det er anført: Denne grundlov gælder for alle dele af Danmarks rige. Grundloven blev oprindelig tinglyst for Strømø, Østerø, Nordøerne og Suderø i 1849 og derefter for Vågø og Sandø i 1850 uden nogen bemærkninger eller protester fra færingerne. Grundloven er således en naturlig integreret del af den færøske lovgivning og gældende ret, således som denne bliver praktiseret både af den lovgivende, udøvende og dømmende magt i det færøske samfund.

2 I henhold til Alf. Ross, Dansk Statsforfatningsret I, 3. udg. P. 170, konstateres, at den kendsgerning, at lovregler gælder med grundlovsgyldighed, betyder, at de med basis i Lex Superior grundreglen uden hensyn til tid, er gældende over al anden lovgivning og ikke kan ændres med almindelig lov. I henhold til Max Sørensen, Statsforfatningsret, 2. udg., p. 19, er anført således: En lovs gyldighed beror i almindelighed på, at den er vedtaget på den i grundloven foreskrevne måde og indholdsmæssigt er forenelig med grundlovens krav. Videre anføres det således: Hvis loven i et enkelt tilfælde ikke er vedtaget på rette måde, eller hvis dens indhold er grundlovsstridigt, er den altså behæftet med en retlig mangel, og det er da et spørgsmål, om andre led i statsstyret, specielt domstolene, kan tilsidesætte den som ugyldig på grund af denne retlige mangel. I henhold til Peter Germer, Statsforfatningsret 3. udg, p. 9, konstateres det, at De almindelige love skal udfærdiges i overensstemmelse med de tilblivelsesforskrifter, der findes i grundloven, og lovene må ikke indholdsmæssigt være i strid med grundloven. I henhold til gældende ret må konklusionen således uden nogen tvivl være den, at grundloven er øverst på stigen og står over al anden lovgivning i det danske rige, herunder lovgivning på Færøerne. Dette betyder, at en eventuel anden lovgivning, der bliver vedtaget i strid med grundloven, er uden retslig gyldighed. En sådan lovgivning må i overensstemmelse hermed til enhver tid og under alle omstændigheder vige for bestemmelserne i grundloven. Spørgsmål 2. Ved besvarelse af spørgsmål 2, om lovforslaget om ny forfatning for Færøerne skal være i overensstemmelse med grundloven? og såfremt det er tilfældet, så hvorfor?, så skal det for det første bemærkes, at dette spørgsmål delvis er besvaret under spørgsmål 1, hvor det med grundlag i gældende ret er konstateret, at grundloven har en særstilling på øverste trin af lovgivningsstigen, og at al anden lovgivning, som er i strid med grundloven, derved må vige og reelt ikke har retslig gyldighed i det danske rige. Lovforslaget om ny forfatning for Færøerne skal derved alene ud fra rækkefølgen i lovgivningsstigen grundlæggende være i overensstemmelse med rigets grundlov.

3 Spørgsmålet er herefter, om bestemte sammenligninger kan gøres med hjemmestyreloven, som i h.t. betænkningen om forfatningen 1953, p. 28 ikke blev anset for at være i strid med grundloven. Poul Andersen og Alf Ross afgav i denne forbindelse en betænkning og udtalte: At hjemmestyreloven var givet ud fra den forudsætning, at den trufne ordning var forenelig med grundloven, og at der ikke var nogen anledning til at opgive denne forudsætning. I Statsforfatningsret, 2. udg., p. 29., kommer Max Sørensen til den konklusion, at Grundloven ikke udelukker en forfatningsmæssig særstilling i form af vidtgående lokalt selvstyre. Videre bliver der sagt: At rigets lovgivningsmagt har pålagt sig selv en begrænsning i sin udøvelse af kompetence, som grundloven tillægger den. Den har accepteret en forfatningsmæssig forpligtelse til ikke at fravige loven imod det færøske hjemmestyres ønske. Der er således ingen tvivl om, at det nu er officielt anerkendt, at hjemmestyreloven ikke strider mod grundloven. Det særlige ved hjemmestyreloven i forhold til loven om Færøernes forfatning er, at hjemmestyreloven også er vedtaget og godkendt af det danske folketing. Dette er ikke hensigten med loven om den nye forfatning for Færøerne, som skal træde i kraft alene efter vedtagelse i Færøernes Lagting og efterfølgende folkeafstemning. D.v.s. at den nye lov efter hensigten skal træde i kraft uden godkendelse af den danske lovgivningsmagt, til trods for at den i stor udstrækning omfatter forskellige lovgivningsområder, der vedrører bestemmelser i den danske grundlov. Konklusionen er den, at lovregler, der vedrører bestemmelser i den danske grundlov, og som udelukkende bliver vedtaget på Færøerne, og træder i kraft på Færøerne, således som det er bestemt i lovforslaget, ikke kan opnå retslig gyldighed, så længe den danske grundlov er gældende på Færøerne, og vi fortsat er en del af rigsfællesskabet.

4 Spørgsmål 3. Det er herefter et spørgsmål, om der er overordnet overensstemmelse mellem lovforslaget om ny forfatningsorden for Færøerne og grundloven? Svaret på dette spørgsmål er et klart nej! Dette fremgår allerede i indgangsordene eller forordet til forfatningen. Her står bla.a.: At landets egne love er udelukkende dem, der er vedtagett på rette vis i selve landet i henhold til folkets vilje. Herefter bestemmes det, at: Alle love og sædvaner skal respektere denne forfatningsorden. Ingen lov eller sædvane må derfor formodes at være gyldig, kun fordi den er ældre end denne ordning eller har virket i lang tid. Landets love er i henhold til gældende ret dem, som Færøernes Lagting har hjemmel til at vedtage og sætte i kraft i henhold til hjemmestyreloven og Lov nr. 79 af 12. mai 2005 vedr. de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder og Lov nr. 578 af 24. juni 2005 om de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder. Det er i den nævnte lovgivning stadfæstet og anerkendt både af det danske folketing og det færøske lagting, at den lovgivende magt på Færøerne begrænser sig til de i den nævnte lovgivning anførte lovgivnings områder. Det er nemlig i overtagelsesloven specielt bestemt, at loven ikke omfatter nedennævnte sager og sagsområder: 1) Det danske riges forfatningsorden. 2) Det danske riges indfødsret 3) Det danske riges højesteret. 4) Udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitik. 5) Valuta- og pengepolitik. Forfatningen kan således ikke overtages som færøsk lovgivningsområde i henhold til gældende love, og konklusionen må derfor være, at enhver bestemmelse, der er i strid med den danske grundlov, er ugyldig. Landets egne love er derved ikke kun dem, der er lavet rigtigt i selve landet i overensstemmelse med folkets vilje, men så afgjort også hele den lovgivning, herunder grundloven, som ikke kan overtages i henhold til overtagelsesloven.

5 Landets love er ligeledes alle de love, der vedrører sagsområder, der endnu ikke er overtaget i henhold til gældende lovgivning. I forslaget til forfatning for Færøerne bestemmes i forordet, at alle love og sædvaner skal respektere forfatningen, og at ingen lov eller sædvane derfor må antages at have gyldighed, bare fordi den er ældre end denne ordning eller har virket i lang tid. Dette er også direkte i modstrid med gældende ret, hvor grundloven som ovenfor nævnt er at betragte som overordnet lovgivning i forhold til forfatningen. Forfatningen kan således under ingen omstændigheder vedtages med dette indhold i Færøernes Lagting uden at komme i strid med grundloven. Skulle den alligevel blive vedtaget, så har den ikke lovgivningsmæssig gyldighed og er uden betydning for gældende retsregler. Grundloven og anden ikke overtaget lovgivning skal nemlig ikke respektere nævnte forfatning og er endnu mindre underlagt denne forfatningsorden, så længe rigsfællesskabet bevares. Grundloven og anden ikke overtaget lovgivning vil således fortsat have fortrinsret i forhold til forfatningen, lige indtil den eksisterende gensidige rigsretlige ordning mellem Færøerne og Danmark ændres grundlæggende til et mere løst fællesskab af selvstændige riger eller lignende. Som et eksempel på andre bestemmelser, der er i strid med grundloven, kan nævnes 2, som bestemmer, at det er Lagtinget, der vedtager landets love, da dette under den eksisterende ordning ikke kan lade sig gøre, såfremt der menes alle landets love. 57 om udenrigs beføjelser er ligeledes klart i strid med 19 i grundloven og overtagelsesloven, såfremt det er meningen, at det udelukkende skal være landsstyresmanden, der har ansvar for udenrigsanliggender og udenrigstjeneste overfor udlandet. Spørgsmål 4. Er det tilstrækkeligt, at lovforslaget om ny forfatning for Færøerne bliver vedtaget i Lagtinget og ved folkeafstemning og derefter bekendtgjort, for at det skal have gyldighed?

6 Det må konstateres, at det på ingen måde er tilstrækkeligt, at lovforslaget om ny forfatningsorden for Færøerne bliver vedtaget i Lagtinget og ved folkeafstemning og derefter bekendtgjort, for at det skal have gyldighed. Nogle andre grundlæggende forudsætninger skal først opfyldes, for at loven skal være gældende. I 58 stk.? i forslaget til ny forfatningsorden står der bla.a., at lagtingslov nr. 103 af 26. juli 1994 om Færøernes forfatning træder ud af kraft, samtidig med at denne lov bliver vedtaget. Dette kan af lovtekniske årsager ganske enkelt ikke lade sig gøre. 57 i lagtingslov nr. 103 af 26. juli 1994 om Færøernes styrelsesordning er sålydende: Såfremt Lagtinget vedtager ændringsforslag af denne lagtingslov, da kan det vedtagne lagtings-lovforslag ikke straks stadfæstes af lagmanden. Det således vedtagne lagtings-lovforslag skal efter næste valg vedtages uændret under det nyvalgte lagtings første samling, og kan siden vedtages på sædvanlig vis af lagmanden. Stk. 2. Såfremt hjemmestyreloven ændres, kan forslag til ændring af denne lagtingslov, på grund af ændringen i hjemmestyreloven, blive vedtaget og stadfæstet efter almindelige regler. Styrelsesordningen kræver således, at lovforslaget om ny forfatning for Færøerne først bliver vedtaget af det siddende lagting, og at det derefter efter et valg bliver vedtaget uændret af det nyvalgte lagting. Dette er ikke et spørgsmål mellem Færøerne og Danmark, men en bestemmelse, som lagtinget selv betingelsesløst skal respektere vedr. behandling af egen særfærøsk lovgivning. Forslaget til forfatning kan således ikke vedtages, således som det foreligger, da det helt klar er i strid med den færøske styrelsesordning. Forslaget til forfatning er ligeledes i strid med hjemmestyreloven, og derfor må hjemmestyreloven ændres, såfremt forfatningen lovligt skal vedtages. I henhold til 1 i bekendgørelse nr. 11 af 31 marts 1948 (hjemmestyreloven) overtager det færøske folk med sit folkevalgte lagting og en af dette oprettet

7 forvaltning, Landstyret ordningen og styrelsen af færøske særanliggender, som angivet i denne lov. I henhold til 4 har hjemmestyret den lovgivende og administrative myndighed over de områder, der henhører under hjemmestyret. Det færøske hjemmestyre kan i henhold til hjemmestyreloven kun overtage myndigheden over særanliggender og ikke andre anliggender, og har som konsekvens af dette kun lovgivende og administrativ myndighed over disse områder. Dvs. at myndigheden er altid begrænset til færøske særanliggender, som i dag omfatter alle områder, med undtagelse af dem, som er direkte anført i overtagelsesloven.. I henhold til 5 har rigsmyndighederne afgørelsen i spørgsmål, der angår rigets forhold til udlandet.. Dvs. udenrigstjenesten kan under ingen omstændigheder blive overtaget, uden at henholdsvis grundloven, hjemmestyreloven og overtagelsesloven bliver ændret. I henhold til 6 i hjemmestyreloven bliver anliggender, der ikke i medfør af denne lov henhører under det færøske hjemmestyre, varetaget som fælles rigets fællesanliggender af rigsmyndighederne. Dette indebærer, at de anliggender, der hidtil ikke er overtaget, samt under alle omstændigheder, alle de anliggender som fremgår af 2 i overtagelsesloven, bliver administreret som fællesanliggender af rigsmyndighederne. Det er en klar overtrædelse af hjemmestyreloven at overtage alle anliggender uden undtagelse, således som forfatningsforslaget lægger op til. Det skal i denne forbindelse erindres, at hjemmestyreloven, ligesom styrelsesordningen og overtagelsesloven er godkendt og vedtaget i Færøernes Lagting, og således ikke er love, som ensidigt er vedtaget og sat i kraft af det danske folketing. Thorshavn, den 1. maj 2010 Bjørn á Heygum, adv.

8

S U P P L E R E N D E N O T A T

S U P P L E R E N D E N O T A T Færøudvalget 2010-11 FÆU alm. del Bilag 43 Offentligt Lovafdelingen S U P P L E R E N D E N O T A T om forslag til en færøsk forfatning (visse ændringsforslag i betænkning i lagtingssagen nr. 11/2010 om

Læs mere

N O T A T om forslag til en Færøsk forfatning

N O T A T om forslag til en Færøsk forfatning Lovafdelingen N O T A T om forslag til en Færøsk forfatning Dato: 2. juni 2010 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2010-766-0044 Dok.: MSP40841 1. Indledning Statsministeriet har ved brev af 18. marts 2010

Læs mere

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner Grønlandsudvalget 2012-13 GRU Alm.del Bilag 55 Offentligt JUSTITSMINISTERIET UDENRIGSMINISTERIET Notat om Naalakkersuisuts udenrigspolitiske beføjelser i lyset af en mulig ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken

Læs mere

N O T A T. grænserne for overladelse af sager og sagsområder til de færøske myndigheder af hensyn til rigsenheden og særlige bestemmelser i grundloven

N O T A T. grænserne for overladelse af sager og sagsområder til de færøske myndigheder af hensyn til rigsenheden og særlige bestemmelser i grundloven Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 31. marts 2005 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-750-0003 Dok.: JMF40033 Bilag 1 N O T A T om grænserne for overladelse af sager og sagsområder til de færøske

Læs mere

Færøudvalget FÆU Alm.del Bilag 21 Offentligt

Færøudvalget FÆU Alm.del Bilag 21 Offentligt Færøudvalget 2016-17 FÆU Alm.del Bilag 21 Offentligt Lovafdelingen Dato: 9. august 2017 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Nina Juel Ellinghaus Sagsnr.: 2016-750-0403 Dok.: 2387759 N O T A

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 171 - Svar på Spørgsmål 9 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2-17 af 26. maj 2005 stillet

Læs mere

Fólkaatkvøða - stjórnarskipan

Fólkaatkvøða - stjórnarskipan Fólkaatkvøða - stjórnarskipan Viðvíkjandi løgtingsmáli nr. 9/1999 Skjal E Úrrit úr grein hjá Jákupi Thorsteinsson, dr. phil. og Sjúrði Rasmussen, løgfr. um ríkisfelagsskapin í festskrifti fólkatingsins

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato:

STATSMINISTERIET Dato: Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 169 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 1 5 af 19. maj 2005 stillet af Det Politisk-Økonomiske

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0470 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 30. september 2016 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

21. november 2015 EM2015/62 EM 2015/111 EM 2015/138 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

21. november 2015 EM2015/62 EM 2015/111 EM 2015/138 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende EM 2015/62: Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at nedsætte en grundlovsforberedende kommission & : Forslag til Inatsisartutbeslutning

Læs mere

Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Færøerne

Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Færøerne VEJ nr 59 af 02/07/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2019 Ministerium: Statsministeriet Journalnummer: Statsmin., j.nr. 4013-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning om ministeriers

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget, Kommunaludvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 124 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-792-0063 Dok.: ULP40062 Besvarelse af

Læs mere

Lagtingslov om Færøernes styrelsesordning

Lagtingslov om Færøernes styrelsesordning Nr. 103 26. juli 1994 Lagtingslov om Færøernes styrelsesordning Indledning 1. Den lovgivende magt i overtagne anliggender er hos lagtinget og lagmanden i forening. Den udøvende magt er hos landsstyret.

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 361 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 13. marts 2008 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.:

Læs mere

alene traf beslutning om, hvilke danske love skulle træde i kraft på Færøerne.

alene traf beslutning om, hvilke danske love skulle træde i kraft på Færøerne. FÆRØERNES LAGTING Historisk oversigt Færøernes Lagting er mere end 1000 år gammelt. Det ældste historiske skrift, som fortæller om, at der blev holdt ting på Færøerne, er Færeyingasaga, der blev skrevet

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Grønlands selvbestemmelse og grundloven

Grønlands selvbestemmelse og grundloven INDSIGT Grønlands selvbestemmelse og grundloven 15. NOVEMBER 2018 TVISTER OG REGULERING DANMARK / KØBENHAVN / TVISTER OG REGULERING Grønlands selvbestemmelse og grundloven 15. november 2018 Forfattere:

Læs mere

Udkast til. Lov om Grønlands Selvstyre

Udkast til. Lov om Grønlands Selvstyre Udkast til Lov om Grønlands Selvstyre I erkendelse af, at det grønlandske folk er et folk i henhold til folkeretten med ret til selvbestemmelse, bygger loven på et ønske om at fremme ligeværdighed og gensidig

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget B 77 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget B 77 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 B 77 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Folketingets Social- og Indenrigsudvalg Sagsnr. 2016-2422 Doknr. 338100 Dato 12-04-2016 Folketingets Social- og Indenrigsudvalg

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser på Færøerne

Forslag. Lov om ændring af lov om kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser på Færøerne Lovforslag nr. L 00 Folketinget 2012-13 Fremsat den... af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af lov om kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser på Færøerne (Ændringer

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 13. juni 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 13. juni 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 13. juni 2009 12. juni 2009. Nr. 473. Lov om Grønlands Selvstyre VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved

Læs mere

HISTORISK OVERSIGT

HISTORISK OVERSIGT FÆRØERNES LAGTING HISTORISK OVERSIGT Færøernes Lagting er mere end 1000 år gammelt. Det ældste historiske skrift, som fortæller om, at der blev holdt ting på Færøerne, er Færeyingasaga, der blev skrevet

Læs mere

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Udtalt, at hensynet til at sikre størst mulig offentlighed omkring kommunalbestyrelsens arbejde - og som en vigtig side heraf pressens adgang

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1)

Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1) 23. juli 2004Nr. 837 Bekendtgørelse for Færøerne af lov om offentlighed i forvaltningen 1) Offentlighedsloven Kapitel 1 Lovens almindelige anvendelsesområde Kapitel 2 Retten til aktindsigt Kapitel 3 Undtagelser

Læs mere

43. Ingen skat kan pålægges, forandres eller ophæves uden ved lov; [ ]

43. Ingen skat kan pålægges, forandres eller ophæves uden ved lov; [ ] Lovafdelingen Dato: 22. maj 2013 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Thomas Klyver Sagsnr.: 2013-750-0098 Dok.: 773805 Notat om visse juridiske aspekter i forbindelse med overvejelser om

Læs mere

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Udtalt over for flygtningenævnet, at der efter min opfattelse ikke var tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at det ved gennemførelsen

Læs mere

Retsudvalget L 31 Bilag 12 Offentligt

Retsudvalget L 31 Bilag 12 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 31 Bilag 12 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM IDENTITETSKRAVET I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL TRE ÆNDRINGSFORSLAG TIL LOVFORSLAG NR. L 31 1. Preben Bang Henriksen (V)

Læs mere

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt

Retsudvalget L 192 Bilag 6 Offentligt Retsudvalget 2016-17 L 192 Bilag 6 Offentligt I det følgende redegøres der for forslagets forhold til grundlovens 73 om ekspropriation (pkt. 2.1), EMRK artikel 6 om retten til en retfærdig rettergang (pkt.

Læs mere

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for Forslag til Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for 2014-2016 1. Staten yder for 2014 et tilskud på 635,4 mio. kr. til Færøernes hjemmestyre. 3. Loven træder i kraft den 1. januar 2014. Stk. 2. Staten

Læs mere

K,, Færøerne, har ved brev af 2. april 2003 søgt om optagelse i det danske revisorregister som registreret revisor.

K,, Færøerne, har ved brev af 2. april 2003 søgt om optagelse i det danske revisorregister som registreret revisor. Kendelse af 11. april 2005. (J.nr. 03-226.941) Krav om bestået kvalifikationseksamen for optagelse i det danske register over registrerede revisorer Lov om statsautoriserede og registrerede revisorer 3,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 73/2011 (1. afdeling) Rodmund Nielsen (advokat Bjørn á Heygum) mod TAKS (advokat Ingi Højgaard) og P/F Wenzel (advokat Christian Andreasen) og Sag

Læs mere

Tale af Jóannes Eidesgaard, lagmand den 24. august 2006 for Nordic Lawyers Academy i Tórshavn Tema: Drift af Advokatvirksomhed i Norden

Tale af Jóannes Eidesgaard, lagmand den 24. august 2006 for Nordic Lawyers Academy i Tórshavn Tema: Drift af Advokatvirksomhed i Norden Færøernes forfatningsmæssige stilling Tale af Jóannes Eidesgaard, lagmand den 24. august 2006 for Nordic Lawyers Academy i Tórshavn Tema: Drift af Advokatvirksomhed i Norden 1. Historisk i ældre tid Den

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 1. november 2016 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

Oversættelse ved Rigsombudsmanden på Færøerne

Oversættelse ved Rigsombudsmanden på Færøerne Skjal B-4 Oversættelse ved Rigsombudsmanden på Færøerne AH Lagtinget Erhvervsudvalget 12. marts 2009 Lm. nr. 75/2008-skjal A Rigsombudet Postboks 12 FO-110 Tórshavn Vedrørende lagtingssag nr. 75/2008:

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 275 Offentligt. Folketinget Udvalget for Forretningsordenen Christiansborg 1240 København K

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 275 Offentligt. Folketinget Udvalget for Forretningsordenen Christiansborg 1240 København K Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 275 Offentligt Folketinget Udvalget for Forretningsordenen Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 15. april 2009 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2009-792-0876

Læs mere

Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve)

Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve) 1 Rettevejledning til AO 1, vintereksamen 2013 (omprøve) Sagsbehandlingsspørgsmål: 1) Manglende partshøring Efter fvl. 19, stk. 1, skal der foretages partshøring, hvis en myndighed lægger oplysninger til

Læs mere

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Fylgiskjal 3 Notat Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Ved lov nr. 729 af 25. juni 2014 om ændring af lov om dansk indfødsret (Erhvervelse af dansk indfødsret ved fødslen)

Læs mere

Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1)

Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1) Lov om offentlighed i forvaltningen (Offentlighedsloven) (* 1) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. november 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og folkeafstemninger

Læs mere

Løgtingsmál nr. 96/2004: Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler

Løgtingsmál nr. 96/2004: Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler UTTANRÍKISDEILDIN 26. apríl 2005 Mál: 400-001/05 Løgtingsmál nr. 96/2004: Uppskot til ríkislógartilmæli um at seta í gildi fyri Føroyar Lov om Færøernes landsstyres indgåelse af folkeretlige aftaler Uppskot

Læs mere

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt

Indfødsretsudvalget IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt Indfødsretsudvalget 2013-14 IFU Alm.del Bilag 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM VIDEREGIVELSE AF FORTROLIGE OPLYSNINGER I FORBINDELSE MED SAGER OM INDFØDSRETS MEDDELELSE Sammenfatning: Straffelovens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 Sag 159/2016 (1. afdeling) John Hejlesen, Inger Kristensen, Edvind Kristensen, Mogens Skibsted, Gert Grube og Arne Heilsen (advokat Nikolaj Nikolajsen

Læs mere

Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser

Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser Redegørelse om Landstingets beslutningskompetence vedrørende udstedelse af bekendtgørelser Landstingets Formandskab har på sit møde den 25. april 2007 anmodet om en retlig vurdering af spørgsmålet, hvorvidt

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2013-14 Fremsat den 25. marts 2014 af Finn Sørensen (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og

Læs mere

Vore grundlovsstridige hjemmestyreordninger

Vore grundlovsstridige hjemmestyreordninger Vore grundlovsstridige hjemmestyreordninger Af professor Ole Spiermann, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet * 60 år efter ikrafttrædelsen af den færøske hjemmestyreordning er den forfatningsretlige

Læs mere

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre Lovforslag nr. L 128 Folketinget 2008-09 Fremsat den 5. februar 2009 af statsministeren (Anders Fogh Rasmussen) Forslag til Lov om Grønlands Selvstyre I erkendelse af, at det grønlandske folk er et folk

Læs mere

marts til 31. maj Der henvises herom til betænkningens

marts til 31. maj Der henvises herom til betænkningens - 14 - marts til 31. maj 1988. Der henvises herom til betænkningens bilag 2. I dette kapitel foretages i afsnit 1.2. en gennemgang af reglen i grundlovens 72, der indeholder en overordnet styring af lovgivningen

Læs mere

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg

Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Ægtefælleinhabilitet for medlemmer af kommunale udvalg Afstået fra at tage stilling til nogle klager over indenrigsministeriets (vejledende) udtalelser vedrørende kommunalbestyrelsesmedlemmers adgang til

Læs mere

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre 2008/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2017 Ministerium: Statsministeriet Journalnummer: Statsmin. Fremsat den 5. februar 2009 af statsministeren (Anders Fogh Rasmussen) Forslag til Lov om

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: Statsforvaltningens brev af 12. juni 2007 til en borger: 12-06- 2007 Ved brev af 20. august 2006 har De forespurgt om Tilsynets stilling til, at en kommunal forvaltning stiller krav om at foretage en lydoptagelse

Læs mere

Ministermappen Cirkulære om modtagelse af gaver. 15 Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Grønland

Ministermappen Cirkulære om modtagelse af gaver. 15 Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Grønland Ministermappen 2018 1 Selvstyreloven (Lov nr. 473 om Grønlands Selvstyre af 12. juni 2009 med lovbemærkninger og betænkninger) (Ændringsforslag af 9. december 2015) (Ændringsforslag af 1.december 2010)

Læs mere

LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden,

LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden, LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I erkendelse af den særstilling, som Grønland i national, kulturel og geografisk henseende indtager

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

Indberetning nr. 4 / 2013

Indberetning nr. 4 / 2013 Færøudvalget 2012-13 FÆU Alm.del Bilag 16 Offentligt Rigsombudsmanden på Færøerne Tórshavn, den 3. juni 2013 J.nr. 323-1 - dmk Emner: Indberetning nr. 4 / 2013 Forfatningsforslaget faldt ved 2. behandlingen

Læs mere

2. Ministre har ingen almindelig pligt til videregive oplysninger til Folketinget herunder pligt til at besvare spørgsmål fra Folketinget

2. Ministre har ingen almindelig pligt til videregive oplysninger til Folketinget herunder pligt til at besvare spørgsmål fra Folketinget Retsudvalget REU alm. del - Bilag 198 Offentligt Folketingets administration Lovsekretariatet 14. december 2004 J.nr. 17 Notat om ministres oplysningspligt i forhold til Folketinget 1. Indledning Den 15.

Læs mere

Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale

Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale Aftale om understøttelsesordning for ikke-pensionssikret telefonistpersonale Udtalt, at jeg måtte være af den opfattelse, at finansministeriet, lønnings- og pensionsdepartementet, ikke lovligt kunne tilbageholde

Læs mere

Grønlands og Færøernes politiske og retlige position

Grønlands og Færøernes politiske og retlige position Grønlands og Færøernes politiske og retlige position Grundlovens 1 Denne grundlov gælder for alle dele af Danmarks Rige. Lov om Færøernes hjemmestyre 1 Færøerne udgør inden for denne lovs rammer et selvstyrende

Læs mere

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for Lovforslag nr. L 31 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for 2016-2019 1. Staten yder for 2016

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om valg til Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om valg til Folketinget 2008/1 LSF 94 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-9317 Fremsat den 11. december 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespersen)

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2016 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2016 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Valgbarhed til menighedsråd

Valgbarhed til menighedsråd Valgbarhed til menighedsråd Udtalt over for Enghave sogns menighedsråd, at det er en forudsætning for at anse et medlem af et menighedsråd for ikke-valgbar på grund af strafbart forhold, at dette forhold

Læs mere

KENDELSE AF 31. OKTOBER

KENDELSE AF 31. OKTOBER Side 1 af 8 KENDELSE AF 31. OKTOBER 1996. 95-115.512. Person med bopæl i Danmark registreringsberettiget som direktør i færøsk selskab. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om aktieselskaber 52,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

at jobklausuler skal aftales skriftligt med den enkelte lønmodtager, som begrænses i sine jobmuligheder som følge af jobklausulen, og

at jobklausuler skal aftales skriftligt med den enkelte lønmodtager, som begrænses i sine jobmuligheder som følge af jobklausulen, og NYT Nr. 8 årgang 2 JULI 2008 NY LOV OM ARBEJDSGIVERS BRUG AF JOBKL AUSULER Den 12. juni 2008 vedtog Folketinget lov om arbejdsgivers brug af jobklausuler ( jobklausulloven), lov nr. 460/2008. Lovens overordnede

Læs mere

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre Forslag til Lov om Grønlands Selvstyre I erkendelse af, at det grønlandske folk er et folk i henhold til folkeretten med ret til selvbestemmelse, bygger loven på et ønske om at fremme ligeværdighed og

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2017 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2017 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Rigsrevisionen har fastlagt en række principper for, hvordan Rigsrevisionen betragter ministeransvar og ansvarsplacering, jf. pkt.

Rigsrevisionen har fastlagt en række principper for, hvordan Rigsrevisionen betragter ministeransvar og ansvarsplacering, jf. pkt. Rigsrevisionens syn på ministeransvar og ansvarsplacering i forhold til udøvelse af den statslige revision 17. april 2018 Indledning Formålet med dette notat er at klargøre Rigsrevisionens syn på ministeransvar

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut

Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut Kapitel 1 Selvstyret 1. Grønlands Selvstyre har den lovgivende og udøvende magt inden for overtagne sagsområder. Domstole,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje

Forslag. Lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje Lovforslag nr. L 129 Folketinget 2016-17 Fremsat den 8. februar 2017 af justitsminister (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje (International kompetence i

Læs mere

Statsretlig vurdering af muligheden for nedsættelse af alderen for valgret til folketinget til 16 år m.v.

Statsretlig vurdering af muligheden for nedsættelse af alderen for valgret til folketinget til 16 år m.v. Kommunaludvalget 2008-09 B 13 Bilag 1 Offentligt Statsretlig vurdering af muligheden for nedsættelse af alderen for valgret til folketinget til 16 år m.v. 20-11-2008 Af professor, dr.jur. Michael H. Jensen

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af arkivloven

Forslag. Lov om ændring af arkivloven 2008/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2004-211800 Fremsat den 8. oktober 2008 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 16 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 16 Offentligt Skatteudvalget L 154 - Bilag 16 Offentligt Folketinget Udvalget for Forretningsordenen Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 24. marts 2009 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2009-792-0842

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

1. Indledning. I overensstemmelse hermed blev traktatændringen vedtaget på Det Europæiske Råds møde i Bruxelles den marts 2011.

1. Indledning. I overensstemmelse hermed blev traktatændringen vedtaget på Det Europæiske Råds møde i Bruxelles den marts 2011. Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 402 Offentligt Lovafdelingen Dato: 1. april 2011 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2011-750-0493 Dok.: MSP40902 Notat om visse forfatningsretlige spørgsmål i forbindelse

Læs mere

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført:

Ved skrivelse af 16. marts 1999 har klageren indbragt afgørelsen for Erhvervsankenævnet, idet klageren bl.a. har anført: Kendelse af 12. oktober 1999. 99-67.906 Aktindsigt nægtet Realkreditlovens 98 (Peter Erling Nielsen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat K har ved skrivelse af 16. marts 1999 klaget over, at Finanstilsynet

Læs mere

Finanspagtens forhold til Grundlovens 20

Finanspagtens forhold til Grundlovens 20 Finanspagtens forhold til Grundlovens 20 1. Finanspagtens indhold og form I kølvandet på den økonomiske krise blev Finanspagten underskrevet af 25 stater 30. januar 2012. I den forbindelse har borgere

Læs mere

DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER

DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER Et selvstyrende Grønland visioner og målsætninger Midtvejskonferencen, Katuaq, Nuuk, den 13.-14. sept. 2001 Johan Lund Olsen Medlem

Læs mere

ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2

ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2 Uddannelsesudvalget L 118 - Bilag 9 Offentlig Parlamentarisk Afdeling Lovsekretariatet 10. december 2004 Notat om ændringsforslag til L 118 i relation til grundlovens 41, stk. 2 Sammenfatning: Notatet

Læs mere

Færøernes Lagting.

Færøernes Lagting. Færøernes Lagting www.logting.fo Færøernes Lagting er mere end 1000 år gammelt. Da det færøske hjemmestyre blev oprettet i 1948 som en selvstyrende del af det danske rige, fik lagtinget lovgivende magt

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt Finansudvalget 2014-15 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 158 Offentligt Folketinget Finansudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 14. januar 2015 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Inge

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sundhedsvæsenet i Grønland

Forslag. Lov om ændring af lov om sundhedsvæsenet i Grønland 2008/1 LSF 52 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, REGSU, j.nr. 2003-12140-21 Fremsat

Læs mere

Ophævelse af boligoverenskomst i almennyttig andelsboligforening

Ophævelse af boligoverenskomst i almennyttig andelsboligforening Ophævelse af boligoverenskomst i almennyttig andelsboligforening Boligministeriet havde givet udtryk for, at bestemmelsen i 17 i ministeriets bekendtgørelse om almennyttig boligvirksomhed, hvorefter en

Læs mere

Indhold Forfatningsret d. 22/ Hvad gør Grundloven til noget særligt?... 5 Forfatningsretlige retskilder... 6 Forfatningsretlig

Indhold Forfatningsret d. 22/ Hvad gør Grundloven til noget særligt?... 5 Forfatningsretlige retskilder... 6 Forfatningsretlig Indhold Forfatningsret d. 22/10 2013... 5 Hvad gør Grundloven til noget særligt?... 5 Forfatningsretlige retskilder... 6 Forfatningsretlig sædvaneret... 7 Grundlovsfortolkning... 7 Forfatningsret d. 25/10

Læs mere

INATSISARTUTLOV OM INATSISARTUT OG NAALAKKERSUISUT. Januar 2014

INATSISARTUTLOV OM INATSISARTUT OG NAALAKKERSUISUT. Januar 2014 INATSISARTUTLOV OM INATSISARTUT OG NAALAKKERSUISUT Januar 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Selvstyret Den lovgivende magt Udenrigs-

Læs mere

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut INATSISARTUT Medlemmerne af Inatsisartut Dato: 23. marts 2015 J.nr.: 01.82-00064 Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut Formandskabet har fået udarbejdet et

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

FÆRØERNES FORFATNING BETÆNKNING. Oversættelse ved Rigsombudsmanden på Færøerne

FÆRØERNES FORFATNING BETÆNKNING. Oversættelse ved Rigsombudsmanden på Færøerne FÆRØERNES FORFATNING BETÆNKNING Oversættelse ved Rigsombudsmanden på Færøerne 1 Færøernes forfatning Betænkning Forfatningsudvalget 2006 2 Færøernes forfatning Betænkning Koordination og redigering Jóan

Læs mere

Lov om offentlighed i forvaltningen

Lov om offentlighed i forvaltningen Kapitel 1 Lovens almindelige anvendelsesområde 1 Loven gælder for al virksomhed, der udøves af den offentlige forvaltning, jf. dog 2 og 3. Loven gælder endvidere for 1) elforsyningsvirksomheder, der producerer,

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har den 11. august 1997 afgivet en redegørelse, hvori bl.a. er anført: Kendelse af 12. maj 1998. 97-129.334. Låneforenings virksomhed omfattet af lov om erhvervsdrivende virksomheder. Låntagere ikke anset for virksomhedsdeltagere. Spørgsmål om hæftelse. Lov om erhvervsdrivende

Læs mere

Der findes flere bestemmelser i Kriminalloven, som regulerer sådanne forhold, eksempelvis:

Der findes flere bestemmelser i Kriminalloven, som regulerer sådanne forhold, eksempelvis: Aningaasaqamermut Akileraartarnermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Finanser og Skatter NAALj'."'KERSU SUT GOVERNMENT OF GREENLAND Steen Lynge Medlem af Inatsisartut, Demokraterne Besvarelse af

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende forfatningsmæssige spørgsmål og folkeret til midtvejskonferencen.

Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende forfatningsmæssige spørgsmål og folkeret til midtvejskonferencen. Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende forfatningsmæssige spørgsmål og folkeret til midtvejskonferencen. 1. Medlemmer Undertegnede Johan Lund Olsen er formand for arbejdsgruppen. De øvrige medlemmer er

Læs mere

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE

DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE DIF-IDRÆTTENS HØJESTE APPELINSTANS KENDELSE afsagt den 18. juni 2014 i sag nr. 8/2014 [A] mod [Sejlklubben] Sagen er behandlet af Lis Hævdholm, Ole Borch, Birte Rasmussen, Ulla Ingerslev og Claus Juel

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Manuskriptvejledning. 6 Manuskriptet vedlægges en kort sammenfatning på højst 50 ord til indledning af artiklen.

Manuskriptvejledning. 6 Manuskriptet vedlægges en kort sammenfatning på højst 50 ord til indledning af artiklen. Side 77. Grundlovsargumenter i dansk færøpolitik Af cand.jur. Bár ur Larsen Side 88. Ægteskabsbetingelser Af lektor Annette Kronborg, LLM, Ph.d. Københavns Universitet Side 96. Partidisciplin i Det Udenrigspolitiske

Læs mere