Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende forfatningsmæssige spørgsmål og folkeret til midtvejskonferencen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende forfatningsmæssige spørgsmål og folkeret til midtvejskonferencen."

Transkript

1 Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende forfatningsmæssige spørgsmål og folkeret til midtvejskonferencen. 1. Medlemmer Undertegnede Johan Lund Olsen er formand for arbejdsgruppen. De øvrige medlemmer er direktør Henriette Rasmussen, cand.scient.pol. Jakob Janussen, dr.jur. Frederik Harhoff, professor Gudmundur Alfredsson med Jakob Møller Lyberth som faglig sekretær. 2. Etablering Da Selvstyrekommissionens midtvejskonference nu skal finde sted, skal jeg understrege, at beslutningen om nedsættelse af den arbejdsgruppe, som jeg er formand for, først blev truffet i februar i år, og af denne grund holdt arbejdsgruppen sit første møde den 5. april og det andet møde den 6. juni. 3. Underkommissorium Generelt behandler underkommissoriet forskellige forfatningsmæssige spørgsmål vedrørende styringen af vort land samt vort lands forfatningsmæssige stilling i rigsfællesskabet, herunder undersøgelse af muligheder for ændrede betingelser og forslag til ændringer af gældende lovgivning. Ved mødet i juni traf arbejdsgruppen beslutning om, at man ikke alene skal fokusere på vort lands forfatningsretlige stilling, men at man også skal prioritere en behandling af en fremtidig anderledes udtømmende konstruktion. Derudover blev vi enige om, at arbejdsgruppen skal fokusere på folkeretten, jævnfør kommissoriet, især med hensyn til den grønlandske befolknings rettigheder som et folk i henhold til folkeretten. Kort sagt drejer opgaven sig om at skabe rammer for et selvstændigt lands lovgivningsmæssige og politiske grundlæggende status. I denne forbindelse skal jeg bemærke, at jeg især lægger vægt på, at vi lægger op til to alternative løsninger, nemlig en revideret videreførelse af hjemmestyret som det er i dag (service-eftersyn), eller selvstændighed, som ikke blot er en videreførelse af den gældende hjemmestyreordning, men som i sin grundtanke er radikalt anderledes.

2 2 Kommissoriet i sin helhed er vedlagt som bilag. 4. Udredningen Selvom arbejdsgruppen blev nedsat på et sent tidspunkt, er der dog udarbejdet tre arbejdspapirer, nemlig: 1) Arbejdsdokument vedrørende grundlæggende valg i henhold til folkeretten udarbejdet af Gudmundur Alfredsson den 9. maj ) Notat vedrørende Grønlands Hjemmestyres nuværende statsretlige stilling udarbejdet af Lovkontoret den 22. maj ) Notat vedrørende Grønlands Hjemmestyres nuværende folkeretlige stilling også udarbejdet af Lovkontoret den 22. maj I Afredssons oplæg blev der rejst to spørgsmål af væsentlig interesse for det grønlandske samfund i henhold til folkeretten. For det første gøres der rede for spørgsmål, der angår folkenes eksterne selvbestemmelsesret, der lægger op til et valg mellem forskellige løsningsmuligheder, nemlig selvstændighed, fri association (associeret statsforbindelse), samt integration i staten. For det andet gøres der rede for spørgsmål, der angår oprindelige folks rettigheder. De oprindelige folks rettigheder har ligheder med mindretalsrettigheder, kan være bredere funderet, men drejer sig egentlig om beskyttelse inden for en stat. Oplægget slutter med forskellige valgmuligheder. For det første anføres det, at grønlænderne med rette kan betragtes som et folk i henhold til folkeretten, at de udgør et folkeretligt subjekt med selvbestemmelsesret, hvorved de kan træffe et valg mellem opnåelse af selvstændighed, fri association, samt integration i en stat.

3 3 For det andet anføres det, at grønlænderne som et oprindeligt folk har mulighed for at stile hen mod en bedre og udvidet beskyttelse inden for Danmark med ret til at stile efter yderligere og forbedrede ansvarsområder, inklusive fuld kontrol over landets naturressourcer og indtægter, ja endog overveje at stille et krav om en grundlovsændring med henblik på dannelse af f.eks. en føderation eller en konsolidering af hjemmestyret. Endvidere anføres, at det er muligt at opnå samtlige oprindelige folks rettigheder i den eksterne selvbestemmelsesrets navn gennem opnåelse af et frit rigsfælleskab. Denne tilgang rummer fordele for de kommende generationer, hvilket kan åbne for andre og mere langtrækkende muligheder, herunder uafhængighed, hvis grønlænderne måtte ønske at vælge det. I Lovkontorets første notat gøres der rede for vort lands forfatningsretlige stilling. Udredningsemnet er rigsenheden, og set i lyset heraf hjemmestyreordningens juridiske bemyndigelse. Til grund for rigsenheden anføres: "At hjemmestyre for Grønland ikke kan gennemføres ved en folkeretlig overenskomst eller traktat, men kun statsretligt ved en dansk lov, hvorved folketinget delegerer en vis, nærmere afgrænset del af sin kompetence til hjemmestyret." 1 Den juridiske fortolkning af dette element fører til en konklusion om at hjemmestyret ikke nyder en grundlovssikret beskyttelse af sin selvstændige juridiske og administrative kompetence. Lovkontorets andet notat gør rede for vort lands folkeretlige stilling. Da notatet, selvom det ret langt, har interesse i relation til de politiske overvejelser, skal jeg citere en del af sammenfatningen: 1 Hjemmestyre i Grønland. Bind I. Hjemmestyreordningen. Betænkning 837/1978, side 18.

4 4 "Intentionen med Hjemmestyreordningen i Grønland har fra start af været, at alene Rigsmyndighederne har kompetencen til at indgå traktater. Dette uanset om der er tale om et sagsområde der er overgået til Grønlands Hjemmestyre eller om der er tale om et sagsområde der fortsat ligger hos Rigsmyndighederne. Rigsmyndighederne - den danske stat - har den afgørende indflydelse på alle forhold der vedrører udlandet. På tilsvarende vis som i forbindelse med indførelsen af hjemmestyret på Færøerne, er det fundet hensigtsmæssigt, at Rigsmyndighederne i meget vid udstrækning foretager en forudgående høring af Grønlands Hjemmestyre inden Rigsmyndighederne påtager sin internationale forpligtelser, der har særlig betydning for Grønland. Omvendt må det konkluderes, at Grønlands Hjemmestyres folkeretlige stilling som udgangspunkt er ikke-eksisterende. Grønland er på nuværende tidspunkt ikke en selvstændig stat, men en del af Rigsenheden, hvor suveræniteten ligger hos Rigsmyndighederne. Grønlands Hjemmestyre kan principielt ikke selvstændigt indgå eksterne folkeretlige forpligtelser, men har alene en central stilling i forbindelse med gennemførelsen af de, af Rigsmyndighederne, påtagne folkeretlige forpligtelser, i det interne retssystem. Afslutningsvis skal det bemærkes, at ovennævnte, som forespurgt, er udtryk for Grønlands Hjemmestyres nuværende folkeretlige stilling. Som anført i ovenfor afsnittene 2.4. og 2.5., sker der en glidende udvikling i forholdet mellem Rigsmyndighederne og Grønlands Hjemmestyre, og Grønlands Hjemmestyre har en latent mulighed for at opnå en folkeretlig stilling, som en selvstændig og suveræn stat, på linie med andre suveræne stater i det internationale samfund." For at opfylde arbejdsgruppens underkommissorium på forsvarlig faglig vis, har vi naturligvis bedt forskellige eksperter om at udrede specifikke emner. En af de vigtigste ting, som vi forsøger at afdække er spørgsmålet om folkenes selvbestemmelsesret. Hvad siger folkeretten om det? I samme forbindelse lader vi undersøge, i hvilket omfang der er forbindelse mellem begrebet selvbestemmelse, demokrati og mindretalsrettigheder.

5 5 Naturligvis undersøger vi også retten til selvstyre inden for en stat. Hvad siger folkeretten om det? I forbindelse med udredningen af forskellige modeller i henhold til folkeretten undersøger vi også mulighederne for fri association, bl.a. ved at tage Puerto Ricos aktuelle relation til USA som et konkret eksempel. I tilknytning til udredningen af begrebet har vi modtaget et notat, nemlig Possibilities for Increased Faroese Autonomy, af professor Hurst Hannum, som er ansat ved Tufts Univerisity, USA. Vi holder særligt øje med fri associationsordningen mellem New Zealand og Cookøerne, ligesom vi holder øje med fri associationsordningen mellem Mikronesiens Forenede Stater og USA. Vi har også et særligt blik for Færøernes forfatningsretlige stilling, i denne omgang set i lyset af dansk statskundskab. Vi er ligeledes meget opmærksomme på spørgsmålet omkring ejendomsretten til vort land. Som alle ved gav statsminister Poul Schlüter til alles overraskelse ejendomsretten til undergrunden og dens rigdomme til Færøerne i 1992, og dermed gjorde op med Danmarks mangeårige politik på området. Vi undersøger vort lands ejendomsret til landet. Vi glemmer naturligvis ikke rigsmyndighederne. Selvom vi er taknemmelige for Lovkontorets udredning, har vi imidlertid brug for at kende rigsmyndighedernes fortolkning. I den forbindelse har vi rettet en henvendelse til Justitsministeriet og Statsministeriet med anmodning om en nærmere redegørelse for hjemmestyrets forfatnings- og statsretlige stilling, herunder ansvarsfordelingen mellem staten og hjemmestyret, og endelig hvilke områder, der i dag er overtaget af hjemmestyret, hvilke områder, der fortsat er under staten og hvilke områder, der deles mellem hjemmestyret og staten.

6 6 Det er også nødvendigt, at der gøres rede for mindretalsrettigheder, og det er vi også i gang med. Udover undersøgelse af mindretalsrettigheder er vi i gang med særskilt at undersøge oprindelige folks rettigheder. Eftersom ILO s konvention nr. 169 vedrørende oprindelige folk og stammefolk i selvstændige stater også gælder for Grønland, har vi brug for en samlet redegørelse omkring oprindelige folks rettigheder generelt. I den forbindelse har vi rekvireret en udredning hos ILO s hovedkontor i Genéve, indbefattet oplysninger om oprindelige folks selvbestemmelsesret. Vi forfølger også naturligvis spørgsmålet omkring Hjemmestyrets hele eller delvise overtagelse af retsvæsenet. Vi har holdt møde med formanden for den Grønlandske Retsvæsenskommission, Per Walsøe. Vi er nu orienteret om, at kommissionen tidligst vil færdiggøre sit arbejde næste år, hvorfor jeg ikke vil komme nærmere ind på retsvæsenet i denne omgang, jeg skal blot oplyse, at jeg har bedt dr.jur. Frederik Harfoff om at være særlig opmærksom på kommissionens indstillinger. 5. Debatvirksomhed Ligesom kravet til Selvstyrekommissionen er vi som arbejdsgruppe forpligtiget til at føre en debat med befolkningen. Under mødet på grundlovsdagen i Sisimiut fik vi det budskab, at det er overordentlig vigtigt at befolkningen er oplyst om selvstyrebestræbelserne og at befolkningen er med i debatten. Vi er nødt til at tage dette budskab alvorligt, og vi er da også indstillet på at gøre det gennem vores hjemmeside og den trykte presse. 6. Øvrige aktiviteter

7 7 Som jeg sagde, er vi hæmmet af, at arbejdsgruppen blev nedsat på et sent tidspunkt, desuagtet følger vi løbende med i færingernes løbende forhandlinger med den danske regering om Færøernes selvstændighed. Jeg kan oplyse, at jeg selv har besøgt Færøernes Repræsentation i København med henblik på at høre nærmere om deres Traktatkomité. 7. Planer Som det foreløbig væsentligste projekt fra arbejdsgruppen har vi planer om at afholde et seminar her i Nuuk den februar næste år. Seminarets overskrift bliver "International identitet - muligheder og valg fra hjemmestyre til frie ordninger". Her vil der specielt lægges vægt på forskellige selvstyreordninger, men det centrale vil være fri association. Derudover stiler vi efter at fokusere på Québecs stilling i Canada, Hong Kongs stilling i Kina, Cook-øernes stilling i New Zealand, Puerto Ricos stilling i USA, Mikronesiens Forenede Staters stilling, samt Ålandsøernes stilling i Finland som konkrete eksempler. 8. Eventuelt Jeg skal orientere om, at professor Gudmundur Alfredsson vil holde en offentlig forelæsning medio september på Ilisimatusarfik om emnet Grønland og folkeretten. Dato og klokkeslæt bliver meddelt senere gennem Nuuk Ugeavis. Johan Lund Olsen ITS-formand

DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER

DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER DISKUSSIONSOPLÆG VEDRØRENDE BETEGNELSEN INDEN FOR RIGSFÆLLESKABETS RAMMER Et selvstyrende Grønland visioner og målsætninger Midtvejskonferencen, Katuaq, Nuuk, den 13.-14. sept. 2001 Johan Lund Olsen Medlem

Læs mere

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner

1. De statsretlige rammer for Naalakkersuisuts adgang til at foretage udenrigspolitiske dispositioner Grønlandsudvalget 2012-13 GRU Alm.del Bilag 55 Offentligt JUSTITSMINISTERIET UDENRIGSMINISTERIET Notat om Naalakkersuisuts udenrigspolitiske beføjelser i lyset af en mulig ophævelse eller ændring af nultolerancepolitikken

Læs mere

Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål Sekretariatet

Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål Sekretariatet Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Arbejdsgruppen vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål Sekretariatet Beslutningsreferat fra mødet i Arbejdsgruppe vedrørende stats- og folkeretlige spørgsmål den

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005

STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 171 - Svar på Spørgsmål 9 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 6. juni 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 2-17 af 26. maj 2005 stillet

Læs mere

21. november 2015 EM2015/62 EM 2015/111 EM 2015/138 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

21. november 2015 EM2015/62 EM 2015/111 EM 2015/138 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende EM 2015/62: Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at nedsætte en grundlovsforberedende kommission & : Forslag til Inatsisartutbeslutning

Læs mere

N O T A T. grænserne for overladelse af sager og sagsområder til de færøske myndigheder af hensyn til rigsenheden og særlige bestemmelser i grundloven

N O T A T. grænserne for overladelse af sager og sagsområder til de færøske myndigheder af hensyn til rigsenheden og særlige bestemmelser i grundloven Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 31. marts 2005 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-750-0003 Dok.: JMF40033 Bilag 1 N O T A T om grænserne for overladelse af sager og sagsområder til de færøske

Læs mere

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut INATSISARTUT Medlemmerne af Inatsisartut Dato: 23. marts 2015 J.nr.: 01.82-00064 Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut Formandskabet har fået udarbejdet et

Læs mere

NOTAT. Vedr. juridiske spørgsmål i forbindelse med lovforslag om forfatning for Færøerne.

NOTAT. Vedr. juridiske spørgsmål i forbindelse med lovforslag om forfatning for Færøerne. NOTAT Vedr. juridiske spørgsmål i forbindelse med lovforslag om forfatning for Færøerne. Nedenstående spørgsmål fremsættes: 1) Med udgangspunkt i den eksisterende statsretlige situation, hvilken stilling

Læs mere

S U P P L E R E N D E N O T A T

S U P P L E R E N D E N O T A T Færøudvalget 2010-11 FÆU alm. del Bilag 43 Offentligt Lovafdelingen S U P P L E R E N D E N O T A T om forslag til en færøsk forfatning (visse ændringsforslag i betænkning i lagtingssagen nr. 11/2010 om

Læs mere

Færøudvalget FÆU Alm.del Bilag 21 Offentligt

Færøudvalget FÆU Alm.del Bilag 21 Offentligt Færøudvalget 2016-17 FÆU Alm.del Bilag 21 Offentligt Lovafdelingen Dato: 9. august 2017 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: Nina Juel Ellinghaus Sagsnr.: 2016-750-0403 Dok.: 2387759 N O T A

Læs mere

Grønlands selvbestemmelse og grundloven

Grønlands selvbestemmelse og grundloven INDSIGT Grønlands selvbestemmelse og grundloven 15. NOVEMBER 2018 TVISTER OG REGULERING DANMARK / KØBENHAVN / TVISTER OG REGULERING Grønlands selvbestemmelse og grundloven 15. november 2018 Forfattere:

Læs mere

20. november 2016 EM2016/39 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

20. november 2016 EM2016/39 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende : Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Inatsisartut giver Naalakkersuisut bemyndigelse til at etablere en forfatningskommission med henblik på at udfærdige

Læs mere

Juridisk faderløse. Pressemøde

Juridisk faderløse. Pressemøde Juridisk faderløse Pressemøde København, den 28. april 2014 Aleqa Hammond Formand for Naalakkersuisut og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender 1 I forhold til spørgsmålet om en erstatnings- eller kompensationsordning

Læs mere

Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat

Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat Lovsekretariatet og 2. Udvalgssekretariat Den 16. august 2006 Notat om fagudvalgs muligheder for eventuelt at træffe beslutning om nedsættelse af en undersøgelseskommission, herunder i form af en udvalgsberetning

Læs mere

Fólkaatkvøða - stjórnarskipan

Fólkaatkvøða - stjórnarskipan Fólkaatkvøða - stjórnarskipan Viðvíkjandi løgtingsmáli nr. 9/1999 Skjal E Úrrit úr grein hjá Jákupi Thorsteinsson, dr. phil. og Sjúrði Rasmussen, løgfr. um ríkisfelagsskapin í festskrifti fólkatingsins

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato:

STATSMINISTERIET Dato: Det Politisk-Økonomiske Udvalg (2. samling) L 169 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 1 5 af 19. maj 2005 stillet af Det Politisk-Økonomiske

Læs mere

Grønlandsk-dansk selvstyrekommissions betænkning om selvstyre i Grønland. Resumé

Grønlandsk-dansk selvstyrekommissions betænkning om selvstyre i Grønland. Resumé Grønlandsk-dansk selvstyrekommissions betænkning om selvstyre i Grønland Resumé 2008 Baggrunden for nedsættelsen af Grønlandsk-dansk selvstyrekommission Den historiske baggrund, herunder hjemmestyreordningen

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

RAPPORT "Et selvstyrende Grønland - visioner og målsætninger" Midtvejskonference Katuaq, den 13.-14. sept. 2001

RAPPORT Et selvstyrende Grønland - visioner og målsætninger Midtvejskonference Katuaq, den 13.-14. sept. 2001 Midtvejskonferencen: RAPPORT "Et selvstyrende Grønland - visioner og målsætninger" Midtvejskonference Katuaq, den 13.-14. sept. 2001 Konferencens formål er at give interesseorganisationer, uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 114 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 3. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

Hjemmestyre i Grønland Bind 2 Bilag om hjemmestyreordningen. Betænkning afgivet af Kommissionen om Hjemmestyre i Grønland April 1978 BETÆNKNING 837

Hjemmestyre i Grønland Bind 2 Bilag om hjemmestyreordningen. Betænkning afgivet af Kommissionen om Hjemmestyre i Grønland April 1978 BETÆNKNING 837 Hjemmestyre i Grønland Bind 2 Bilag om hjemmestyreordningen Betænkning afgivet af Kommissionen om Hjemmestyre i Grønland April 1978 BETÆNKNING 837 Fortegnelse over bilag i bind 2 til del 1-6 1. Kommissionens

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

11. november 2016 FM2016/47 EM2016/47 BETÆNKNING. Afgivet af Lovudvalget. vedrørende

11. november 2016 FM2016/47 EM2016/47 BETÆNKNING. Afgivet af Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Lovudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at nedsætte en kommission, der skal evaluere indretningen af den samlede offentlige administration.

Læs mere

Udkast til. Lov om Grønlands Selvstyre

Udkast til. Lov om Grønlands Selvstyre Udkast til Lov om Grønlands Selvstyre I erkendelse af, at det grønlandske folk er et folk i henhold til folkeretten med ret til selvbestemmelse, bygger loven på et ønske om at fremme ligeværdighed og gensidig

Læs mere

Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Færøerne

Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Færøerne VEJ nr 59 af 02/07/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2019 Ministerium: Statsministeriet Journalnummer: Statsmin., j.nr. 4013-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Vejledning om ministeriers

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. november 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og folkeafstemninger

Læs mere

Kommenteret høringsnotat

Kommenteret høringsnotat Kommenteret høringsnotat 16. februar 2018 Høringsnotat med kommentarer vedrørende forslag til lov om udstedelse af NemID med offentlig digital signatur til fysiske personer og til medarbejdere i juridiske

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 2004

Landsstyreformandens nytårstale 2004 Landsstyreformandens nytårstale 2004 På Landsstyrets vegne ønsker jeg alle borgere i vort vidtstrakte land et godt og lykkebringende nytår, og takker jer alle for jeres indsats for samfundet i det forgangne

Læs mere

En hjemtagelse af hele veterinær og fødevareområdet vil som minimum kræve:

En hjemtagelse af hele veterinær og fødevareområdet vil som minimum kræve: Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug r GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut, Bentiaraq Ottosen, Atassut Heri Svar på

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. januar 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. januar 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 25. januar 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0004 (NLE) 5515/16 UD 10 FORSLAG fra: modtaget: 21. januar 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sundhedsvæsenet i Grønland

Forslag. Lov om ændring af lov om sundhedsvæsenet i Grønland 2008/1 LSF 52 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, REGSU, j.nr. 2003-12140-21 Fremsat

Læs mere

Socialudvalget B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Socialudvalget B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 14. maj 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 85 Beslutningsforslag til, at landsstyret pålægges at undersøge mulighederne for sammen med Danmark at oprette et center for international forskning

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Overførsel af personoplysninger til tredjeland) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse nr. 75 af 16. januar

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

N O T A T om forslag til en Færøsk forfatning

N O T A T om forslag til en Færøsk forfatning Lovafdelingen N O T A T om forslag til en Færøsk forfatning Dato: 2. juni 2010 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2010-766-0044 Dok.: MSP40841 1. Indledning Statsministeriet har ved brev af 18. marts 2010

Læs mere

af PHILIP WIECLAW SVENDSEN

af PHILIP WIECLAW SVENDSEN En analyse af de forfatningsretlige grænser for Grønland og Færøernes selv- og hjemmestyreloves omfang samt disse ordningernes retlige status An analysis of the constitutional limits of Greenland and the

Læs mere

Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse

Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse Sekretærassistance i forbindelse med handicappedes erhvervsudøvelse Ikke fundet grundlag for at kritisere den sociale ankestyrelses og socialministeriets opfattelse, hvorefter der ikke i bistandsloven

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af aftalen om forebyggelse af ureguleret fiskeri

Læs mere

Siumut Tryghed - Udvikling

Siumut Tryghed - Udvikling Siumut Tryghed - Udvikling Folketingsvalget 2015 Forord 18. juni 2015 skal vi sætte vores kryds til Folketinget. Siumut vil på vanlig vis stille 4 kandidater op til Folketingsvalget, selvfølgelig med et

Læs mere

Ministermappen Cirkulære om modtagelse af gaver. 15 Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Grønland

Ministermappen Cirkulære om modtagelse af gaver. 15 Vejledning om ministeriers behandling af sager vedrørende Grønland Ministermappen 2018 1 Selvstyreloven (Lov nr. 473 om Grønlands Selvstyre af 12. juni 2009 med lovbemærkninger og betænkninger) (Ændringsforslag af 9. december 2015) (Ændringsforslag af 1.december 2010)

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 COM(2018) 138 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND

Læs mere

Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Postboks Nuuk Greenland

Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Postboks Nuuk Greenland Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Postboks 1614 3900 Nuuk Greenland nap@nanoq.gl jaca@nanoq.gl WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE MOBIL 9132 5775

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ændring af revisionsklausul) I lov nr. 506 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi foretages følgende ændring: 1. I 3 ændres

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0677/4. Ændringsforslag. Gerard Batten for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0677/4. Ændringsforslag. Gerard Batten for EFDD-Gruppen 12.12.2017 B8-0677/4 4 Henvisning 1 a (ny) der henviser til De Forenede Nationers pagt og til FN's Generalforsamlings resolution 25/2625 af 24. oktober 1970 om folkeretlige principper om venskabelige forbindelser

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling mellem alle dele af rigsfællesskabet med hensyn til aftjening af værnepligt

Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling mellem alle dele af rigsfællesskabet med hensyn til aftjening af værnepligt Beslutningsforslag nr. B 61 Folketinget 2016-17 Fremsat den 1. februar 2017 af Marie Krarup (DF), Søren Espersen (DF) og Martin Henriksen (DF) Forslag til folketingsbeslutning om ligestilling mellem alle

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget, Kommunaludvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 124 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.: 2005-792-0063 Dok.: ULP40062 Besvarelse af

Læs mere

Ikke aktindsigt i oplysninger om dronningens tildeling af storkorset til kongen af Bahrain. 15. oktober 2012

Ikke aktindsigt i oplysninger om dronningens tildeling af storkorset til kongen af Bahrain. 15. oktober 2012 2012-16 Ikke aktindsigt i oplysninger om dronningens tildeling af storkorset til kongen af Bahrain En journalist klagede over, at Udenrigsministeriet havde afslået aktindsigt i korrespondance mellem kongehuset

Læs mere

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt "siderne")

Den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side (i det følgende benævnt siderne) DA Fælles erklæring fra den Europæiske Union på den ene side og den grønlandske regering og den danske regering på den anden side, angående forbindelserne mellem den Europæiske Union og Grønland Den Europæiske

Læs mere

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre Lovforslag nr. L 128 Folketinget 2008-09 Fremsat den 5. februar 2009 af statsministeren (Anders Fogh Rasmussen) Forslag til Lov om Grønlands Selvstyre I erkendelse af, at det grønlandske folk er et folk

Læs mere

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

16. maj 2017 FM 2017/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 16. maj 2017 FM 2017/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Forslaget er udarbejdet som følge af det forslag til Inatsisartutbeslutning, som blev behandlet i og vedtaget af

Læs mere

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. 11. oktober 2016 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til opprioritering

Læs mere

Afslag på aktindsigt i CIA-arbejdsgruppens dokumenter mv. Selvstændig myndighed og hensynet til rigets udenrigspolitiske interesser

Afslag på aktindsigt i CIA-arbejdsgruppens dokumenter mv. Selvstændig myndighed og hensynet til rigets udenrigspolitiske interesser 2010 17-1 Afslag på aktindsigt i CIA-arbejdsgruppens dokumenter mv. Selvstændig myndighed og hensynet til rigets udenrigspolitiske interesser Udenrigsministeriet gav tre journalister afslag på aktindsigt

Læs mere

Grønlands og Færøernes politiske og retlige position

Grønlands og Færøernes politiske og retlige position Grønlands og Færøernes politiske og retlige position Grundlovens 1 Denne grundlov gælder for alle dele af Danmarks Rige. Lov om Færøernes hjemmestyre 1 Færøerne udgør inden for denne lovs rammer et selvstyrende

Læs mere

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre 2008/1 LSF 128 (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2017 Ministerium: Statsministeriet Journalnummer: Statsmin. Fremsat den 5. februar 2009 af statsministeren (Anders Fogh Rasmussen) Forslag til Lov om

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger Almindelige bemærkninger Forslag til ændring af Landstingslov om landstinget og landsstyret indeholder 2 præciseringer af lovteksten. Dels præciseres Landstingets Revisionsudvalgs opgaver dels præciseres

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til lovforslaget. Almindelige bemærkninger 17. november 2013 FM 2014/xx Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2016 COM(2016) 779 final 2016/0385 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, Unionen skal indtage i arbejdsgruppen for deltagerne i OECDarrangementet

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 13. juni 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 13. juni 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 13. juni 2009 12. juni 2009. Nr. 473. Lov om Grønlands Selvstyre VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved

Læs mere

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad pkt. 1. Jeg skal herefter meddele følgende: FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 5. september 2001 afgav jeg rapport om min opfølgningsinspektion den 24. august 2001 af detentionen i Nuuk. I rapporten anmodede jeg Politimesteren i Grønland, Justitsministeriet

Læs mere

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg Notat om tilvalg af forordningen om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af visse aftaler mellem medlemsstater og tredjelande vedrørende lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser

Læs mere

Redegørelse om. Beredskabslovgivningen i Grønland

Redegørelse om. Beredskabslovgivningen i Grønland Redegørelse om Beredskabslovgivningen i Grønland 1. Indledning 1.1 Baggrund 1.2 Arbejdsgruppens kommissorium og sammensætning 1.3 Arbejdets tilrettelæggelse og bemærkninger til kommissoriet 2. Resumé 3.

Læs mere

Aktindsigt i notat om rigshospitalets struktur

Aktindsigt i notat om rigshospitalets struktur Aktindsigt i notat om rigshospitalets struktur Udtalt over for undervisningsministeriet, at et notat om rigshospitalets struktur, der var udarbejdet af en sekretariatsgruppe bestående af embedsmænd fra

Læs mere

Forudsætningerne for Offentlighedskommissionens mindretals støtte til ministerbetjeningsreglen

Forudsætningerne for Offentlighedskommissionens mindretals støtte til ministerbetjeningsreglen Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 1. marts 2011 Forudsætningerne for Offentlighedskommissionens mindretals støtte til ministerbetjeningsreglen er bristet Mindretallet i Offentlighedskommissionen

Læs mere

Grundlovsdag. Grønland

Grundlovsdag. Grønland Nye tider Grundlovsdag i Grønland Den 5. juni 1953 var en festdag i Grønland. Dannebrog vajede i byerne, og alle havde fri fra skole og arbejde. I Godthåb (Nuuk) gik byens foreninger i parade med bannere,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.7.2017 COM(2017) 369 final 2017/0153 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere Panamas,

Læs mere

K,, Færøerne, har ved brev af 2. april 2003 søgt om optagelse i det danske revisorregister som registreret revisor.

K,, Færøerne, har ved brev af 2. april 2003 søgt om optagelse i det danske revisorregister som registreret revisor. Kendelse af 11. april 2005. (J.nr. 03-226.941) Krav om bestået kvalifikationseksamen for optagelse i det danske register over registrerede revisorer Lov om statsautoriserede og registrerede revisorer 3,

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0359 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 359 final 2017/0149 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Kroatien, Nederlandene, Portugal

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om International Handel 2018/0384(NLE) 3.1.2019 *** UDKAST TIL HENSTILLING om forslag til Rådets afgørelse om indgåelse af de relevante aftaler i henhold til artikel

Læs mere

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

27. juni 2012 EM 2012/xx. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 27. juni 2012 EM 2012/xx Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstinget pålagde ved landstingsbeslutning på efterårssamlingen 2008 det daværende Landsstyre at undersøge muligheder

Læs mere

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3298 - RIA Bilag 2 Offentligt Dato: Kontor: Straffuldbyrdelseskontoret Sagsbeh: Sanne Renée Stengaard Jensen Sagsnr.: 2014-3051/01-0020 Dok.: 1080691 Supplerende samlenotat

Læs mere

Mit svar af 4. august 2008: Kære Frank Jensen

Mit svar af 4. august 2008: Kære Frank Jensen Tidligere justitsminister og MF, Frank Jensen (S), klagede 22. juli 2008 til seernes redaktør over et efter hans opfattelse misvisende indslag i TV 2 NYHEDERNE kl. 22.00 dagen før, hvor han selv var interviewet

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ophævelse af revisionsklausul) I lov nr. 506 af 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi, som ændret ved lov

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave

VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER Foreløbig udgave P8_TA-PROV(2018)0496 Fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår en midlertidig anvendelse af en generel ordning for omvendt betalingspligt

Læs mere

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter.

Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler derefter. SIUMUT Folketinget Finanslov 1. behandling d. 10/9-2013 Doris Jakobsen Siumut har ingen planer om at stemme imod denne finanslov. Vi står ved vores samarbejde med den nuværende danske regering og handler

Læs mere

NOTAT. J.nr. MST-719-00054 Ref. ANNSC/SORNM Den 13. april 2012. GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET

NOTAT. J.nr. MST-719-00054 Ref. ANNSC/SORNM Den 13. april 2012. GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0118 Bilag 1, KOM (2012) 0120 Bilag 1 Offentligt NOTAT J.nr. MST-719-00054 Ref. ANNSC/SORNM Den 13. april 2012 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT til FOLKETINGET Kommissionens forslag

Læs mere

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer

Læs mere

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre

Forslag. Lov om Grønlands Selvstyre Forslag til Lov om Grønlands Selvstyre I erkendelse af, at det grønlandske folk er et folk i henhold til folkeretten med ret til selvbestemmelse, bygger loven på et ønske om at fremme ligeværdighed og

Læs mere

LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden,

LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden, LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I erkendelse af den særstilling, som Grønland i national, kulturel og geografisk henseende indtager

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0423 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0423 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0423 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 10.6.2004 KOM(2004) 423 endelig Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om afslutning af konsultationsproceduren

Læs mere

Oversigt over kommissioner

Oversigt over kommissioner Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Svar på Spørgsmål 160 Offentligt Oversigt over kommissioner 22. september 2009 Tabel 1. er oprettet af regeringen siden 2002 Statsministeriet Grønlandsk-dansk selvstyrekommission

Læs mere

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt 2018-24 Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt En journalist havde anmodet Statsministeriet om aktindsigt i eventuelle e- mails vedrørende ministerielle anliggender, som

Læs mere

Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler.

Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Bekendtgørelse om Danmarks ratifikation af den af den Internationale Arbejdskonference

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

PÅ VEJEN TIL SELVSTÆNDIGHED

PÅ VEJEN TIL SELVSTÆNDIGHED Til Selvstyrekommissionen Den Nordatlantiske Gruppes kommentarer til Selvstyrekommissionens betænkning af marts 2003. 2003-08-18 PÅ VEJEN TIL SELVSTÆNDIGHED Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget er sammen

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 17. marts 2006 FM 2006/21 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Baggrunden for forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Landstingsforordning nr. 6 af 14. november 2004, der trådte i kraft den 1.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v.

Forslag til Lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v. UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v. (Ændrede regler for sæddonation) 1 I lov om kunstig befrugtning i forbindelse

Læs mere

Spørgsmål til Landsstyret vedr. oplysningskampagnen om selvstyre

Spørgsmål til Landsstyret vedr. oplysningskampagnen om selvstyre NAMMINERSORNERULLUTIK OQARTUSSAT GRØNLANDS HJEMMESTYRE Naalakkersuisut siulittaasuat Landsstyreformanden Landstingsmedlem Palle Christiansen c/o Landstingets Bureau Her Spørgsmål til Landsstyret vedr.

Læs mere

Bekendtgørelse af konvention om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde af samme værdi. (* 1)

Bekendtgørelse af konvention om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde af samme værdi. (* 1) Selvstyrets bemærkninger i relation til implementering i Grønland er anført med fed tekst under de enkelte artikler. Bekendtgørelse af konvention om lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde

Læs mere

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 5. Statsministeriet

Forslag til finanslov for finansåret Tekst og anmærkninger 5. Statsministeriet Forslag til finanslov for finansåret 2017 Tekst og anmærkninger 5. Statsministeriet 5. Statsministeriet Tekst 3 5. Statsministeriet Realøkonomisk oversigt: A. Oversigter. Mio. kr. Nettotal Udgift Indtægt

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger 13. marts 2017 FM2017/27 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Landstingsforordning nr. 7 af 5. december 2008 om arbejdstageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse fra

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016 Sag 140/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Qeqqata kredsret i Sisimiut

Læs mere

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler 1. Baggrund Rådets forordning (EF) Nr. 664/2009 om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af aftaler mellem medlemsstater

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2017 COM(2017) 357 final 2017/0148 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Luxembourg og Rumænien til i Den Europæiske Unions interesse at acceptere

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0074 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 6. april 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere