Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1. Ikon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1. Ikon"

Transkript

1 Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Lag 1 Ikon Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? OK, det kan godt være, at du er en uforbederlig romantiker. Men det er mere sandsynligt, at du er en af de flere hundrede tusinde danske unge, der lider af overfølsomhed. Læs mere om, hvad du kan gøre ved det. Lag 2 Tilbage til hovedmenu Får du tårer i øjnene ved synet af en blomstereng? Hvad betyder dagens pollental? Pollenkalenderen Tegning af ung, der nyser helt vildt på blomstereng. Hvis dine øjne løber i vand, når du ser ud over et frodigt sommerlandskab, hvor smukke sommerfugle basker rundt mellem farverige blomster, så kan det godt skyldes, at du er romantisk anlagt. Men hvis det samtidig klør i øjnene, eller du pludselig nyser vildt, er det nok snarere fordi, du er en af de flere hundrede tusinde danske unge, der lider af overfølsomhed (fx høfeber, astma eller eksem). Det er ikke kun blomsterstøv (pollen), man kan være overfølsom over for. Mange unge har nikkelallergi, som giver dem eksem, når de går med ur eller smykker, for eksempel øreringe eller ringe, der er piercet gennem huden. Andre nyser sig igennem bestemte måneder af året. Atter andre kan ikke tåle bestemte madvarer. Du kan læse mere om de forskellige former for overfølsomhed, hvis du klikker nedenfor. Læs mere om allergi og hvad du kan gøre ved det. Hvad betyder dagens pollental? Pollen er det blomsterstøv, som vinden spreder fra blomster, græs, træer og andre planter. Pollen fra træer, græsser og den lille plante gråbynke er de værste allergiskurke, og derfor udsender Danmarks Meteorologiske Institut (dem med vejrudsigten) pollental, når det er sæson for de tre grupper af pollen. Hvis du har pollenallergi, er det en god ide at følge med i pollentallene. Tallene nævnes i aviserne og i radio/tv. De er som regel fra dagen før, men samtidig gives der et varsel for næste dags pollental, og det er jo så den dag, du tjekker tallene. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange pollen der skal til, før man får problemer. Men du kan efterhånden lære, hvilket pollental der plejer at give lige netop dig problemer. Ud fra

2 pollenvarslet kan du så beslutte, hvor meget medicin, du eventuelt skal tage, eller om du skal vente med skovturen til en anden dag. Pollentallet viser, hvor mange pollen, der er i en kubikmeter luft. Ved hjælp af pollenfælder måler man pollental for hassel, el, elm, birk, græs og bynke. Tallet kan variere meget fra dag til dag. Tørt vejr betyder høje pollental, mens regn giver lave tal. Birkepollen svæver især rundt midt på dagen, græspollen er der flest af sidst på eftermiddagen og gråbynkepollen flyver af sted tidligt om morgenen. Hvis man er allergisk over for birkepollen, kan man altså godt sove med åbent vindue om natten, men det vil være dumt at lufte ud i sit værelse om dagen. Noget af året viser man også, hvor mange svampesporer, der er. Det gælder to slags svampesporer: Cladosporium og Alternaria. Det er de to mest almindelige skimmelsvampe, som findes både i naturen og i huse, hvor der er fugtigt. Det sidste sted kan man også få problemer med andre skimmelsvampe. Her kan du se pollentallet: Større aviser, TV2 Vejret klokken cirka 18.54, DR tekst-tv side 409, TV2 tekst-tv side 411, DR Radioavisen kl. 16. Du kan også ringe til Astma-Allergi Forbundets polleninformation, telefon Hvis du har spørgsmål om astma og allergi, kan du ringe til Astma-Allergi Forbundets telefonrådgivning på tlf Rådgivningen har åbent hver dag kl og Pollenkalenderen Ved at se i pollenkalenderen kan du finde ud af, hvornår dine værste pollen er i luften. Hassel sender pollen ud allerede i januar/februar, el og elm i marts/april og birken i maj. Græsserne er på banen i juni/juli, og de afløses af gråbynken, som sender pollen ud de første 14 dage af august. Men perioderne kan variere en del fra år til år. Svampesporerne er ikke med i pollenkalenderen, men højsæsonen er i sensommeren og efteråret. Illustration: pollenkalender.

3 Lag 3 Hvad kan man gøre ved overfølsomhed? Hvad er overfølsomhed og allergi? Astma Styr din høfeber! Husstøvmiden et kikset sovedyr Eksem Nikkelallergi Madallergi Krydsreaktioner: madallergi på grund af pollenallergi Tilbage til hovedmenu Tegning af satanisk udseende allergikilder: græs, birketræ, brød, nød, ost, deodorant, ur, rengøringsmiddel, husstøvmide. De truer en stakkels ung, der går fredeligt forbi. Hvad er overfølsomhed og allergi? Man kan være overfølsom over for nogle af de mange stoffer, vi er omgivet af. Det betyder, at kroppen på den ene eller den anden måde overreagerer, når man kommer i kontakt med de bestemte stoffer. Det kan for eksempel være pollen (blomsterstøv) fra planter og træer, forskellige dyr, madvarer eller kemikalier. Astma, høfeber og eksem er eksempler på overfølsomhedssygdomme. Mange overfølsomhedssygdomme skyldes allergi. Stoffer, der giver allergi, kalder man for allergener. De kan give allergiske reaktioner i kroppen, når vi spiser dem (kløe i mundhulen), indånder dem (rindende næse eller åndenød) eller får dem på huden eller i øjnene (kløe eller udslæt). Hvis man har allergi, frigiver kroppen blandt andet et stof, der hedder histamin, når allergenerne kommer i kontakt med huden eller slimhinderne. Det er histaminet, der gør, at man får det ubehageligt. Man kan sige, at kroppen overreagerer ved at frigive al den histamin. Stofferne er jo ikke farlige for kroppen, så den kunne egentlig tage det stille og roligt. Men det gør den altså ikke. Lægerne kan teste for allergi, men det er svært eller umuligt at teste for andre former for overfølsomhed. Så selvom man måske er blevet testet til ikke at have allergi, kan ens krop altså godt reagere som om, man var allergisk. Det gælder for eksempel ofte overfølsomhed over for madvarer. Også tobaksrøg eller bilos kan give allergiske symptomer (sygdomstegn). Overfølsomhed kan være arveligt, men miljøet spiller sikkert også en rolle. For eksempel er der flere, der har pollenallergi i storbyerne end på landet, selvom der ikke er så mange pollen i byerne. Nogle mener også, at kemikalier, tilsætningsstoffer og andre stoffer, som vi kommer i kontakt med, kan være med til at svække immunforsvaret (altså kroppens evne til at beskytte sig). Flere hundrede tusinde unge lider i dag af overfølsomhedssygdomme, og antallet af overfølsomheds-plagede danskere stiger hele tiden.

4 Astma Astma er en almindelig sygdom, som én ud af ti af dine kammerater vil få. Astma kan vise sig som anfald af åndenød, hvor man hoster, har en pibende og hvæsende vejrtrækning, samtidig med, at det trykker for brystet. Har man astma, orker man tit heller ikke så meget, for eksempel på sportspladsen. Astma minder meget om allergi. Og allergiske anfald kan da også resultere i anfald af astma. Men man kan også få astma, uden at der er allergi indblandet. Det kan for eksempel være på grund af tobaksrøg, kulde, stærke dufte og fysisk anstrengelse. Det kan være tegn på astma hvis du får hoste eller besvær med at trække vejret, når du anstrenger dig. hvis du hoster længe efter, at du har været forkølet. hvis du vågner om natten på grund af hoste og åndenød. hvis du ofte har lungebetændelse eller bronkitis. Få din læge til at undersøge dig, hvis du kan genkende et eller flere af tegnene. Astma kan behandles, og med rigtig behandling kan man leve et liv stort set som kammeraternes. Til gengæld kan man få det temmelig dårligt, hvis man ikke tager medicin mod sin astma. Og det kan faktisk for nogen være direkte livsfarligt at lade være med at blive behandlet. Styr din høfeber! Høfeber er meget ligesom en forkølelse. Næsen stopper til og man nyser, øjnene løber i vand og klør måske også. Det kan være mere eller mindre voldsomt, og det kan skifte fra dag til dag og ofte også i løbet af den samme dag. Det kan være ret svært at finde ud af, om man har høfeber eller bare har en sommerforkølelse. Men har du en forkølelse, der trækker ud, er det en god ide, hvis du sammenligner nyseriet med pollentallene. Følges det ad, er det sikkert høfeber. Du kan også se i pollenkalenderen for at tjekke, hvilke pollen der er i luften, når du måske har din årlige forårsforkølelse. Høfeber kan holdes nede med antihistamin, som kan fås i piller, næsespray og øjendråber. Det sælges som håndkøbsmedicin på apoteket, men den samme medicin er billigere, hvis din læge skriver en recept på den. Der findes også stærkere former for medicin, som altid kræver recept. Nogle har også glæde af forskellige former for naturmedicin. Det bedste er at behandle, inden næsen begynder at løbe eller øjnene at klø. Men selvom du på den måde prøver at forebygge høfeberanfald med en daglig pille, er det ikke sikkert, at du altid slipper for anfald. Så kan du måske have glæde af at tage et par pust af en næsespray eller dryppe øjnene med øjendråber. Se også Krydsreaktioner: madallergi på grund af pollenallergi.

5 Når kæledyret giver allergi Kæledyr kan være søde, men de kan også være irriterende. Hvis man har allergi over for sit kæledyr, begynder man for eksempel at nyse og få røde øjne, når Fido glad springer én i møde. Eller man får måske åndenød og hoster. Hvis man i forvejen har eksem, kan det blive værre på grund af kontakt med dyret. Allergi over for dyr kan lægen teste. Hvis man har dyreallergi, er det ikke nok at holde sig på afstand af dyret. Bare det at være i et rum, hvor der til daglig bor en kat, kan får en katteallergiker til at få et kæmpe anfald. Dyr, som man særlig let får allergi over for er: kat, hund, hest, kanin, marsvin, hamster, mus, ko og ged. Det er ikke kun dyrenes pels, der kan give allergi. Allergistofferne findes også i dyrenes hudskæl, spyt og tis. Desværre er det sådan, at hvis en i familien får allergi over for et kæledyr, er der kun en ting, der kan hjælpe: at skaffe sig af med dyret. Husstøvmiden et kikset sovedyr Dyr i sengen er ikke nogen god ide, hvis man har risiko for at få allergi. Men når man har kommanderet hunden og katten ned fra dynerne, vrimler sengen stadig med dyr. Det er de små husstøvmider, som boltrer sig i sengetøjet og madrassen. Der kan være tusinder af mider i en almindelig seng. Ikke så lækkert, men heldigvis er de ganske små. Derfor kan man ikke se dem og heller ikke mærke, at de kravler rundt. Dyrene er heller ikke farlige i sig selv, men deres lort kan give allergi. Som man kan høre på navnet, findes husstøvmiden overalt i huset, hvor der er støv. Men de trives særlig godt på varme og fugtige steder, og derfor er sengen et af deres yndlingssteder. Allergi over for husstøvmider viser sig som regel som snue eller astma. Mange går rundt og tror, at de ikke kan tåle dun og fjer, men som regel er det husstøvmiden, der er på spil. Meget få mennesker er allergiske over for dun og fjer, og derfor er der ingen grund til at skifte dundynen ud, hvis den ellers er af god kvalitet. Derimod er det en god ide at lufte godt ud (især i soveværelset). Sengen skal luftes hver morgen og sengetøj og dyner/puder skal vaskes regelmæssigt. Eksem Mange unge får eksem. Håndeksem er en af de mest almindelige former for eksem, men en del unge får også eksem andre steder, for eksempel i ansigtet. Eksem kan se meget forskelligt ud, men det er ofte små, røde blærer i huden, der klør som bare pokker. Lægen er den bedste til at finde ud af, om et udslæt er eksem, der skal behandles. Unge, der har haft børneeksem som børn (og det har ret mange haft) får lettere håndeksem. Faktisk får cirka hver sjette af os håndeksem. Hvis du har håndeksem, eller bare har lidt sart hud på hænderne, er der et par gode tips her: Overdriv ikke vask af hænderne. Store mængder vand og sæbe gør huden sartere. Hold huden smidig med en fugtighedscreme uden parfume.

6 Sørg for, at hænderne kommer så lidt som muligt i kontakt med hårshampoo, opvaskemiddel, rengøringsmidler mv. Brug handsker, når du vasker op eller vasker gulv. Lad være med at rense olieplettede hænder med benzin eller skrappe håndrensemidler. Brug almindelig spiseolie i stedet. Tænk på risikoen for at få håndeksem, når du skal vælge job eller uddannelse. Nogle jobs giver meget lettere håndeksem end andre. Også andre steder på kroppen er værd at beskytte: Vælg kosmetik, der er så mild mod huden, som muligt. De naturlige stoffer i sminken, for eksempel bivoks og E-vitamin, kan lige så let give allergi som de kunstigt fremstillede. Pas på parfumen. Deodoranten er fx ofte skyld i eksem. Der er også konserveringsmidler i kosmetik, som skal sørge for, at der ikke kommer bakterier og svampe i kosmetikken. Konserveringemidlerne kan også give allergi. Nikkelallergi Mange unge piger har nikkelallergi, og stadig flere drenge får det også. Huller i ørene og piercing med ringe og andre metalgenstande kan give nikkelallergi. I de billige smykker er der tit ret meget nikkel i metallet. Nogle gange kan der også være lidt nikkel i de ægte smykker. Hvis du er i tvivl, om der er nikkel i dine smykker, kan du købe en nikkeltest på apoteket. Har man først nikkelallergi, kan det give en masse bøvl i hverdagen. Der er for eksempel nikkel i mønter, nøgler, lynlåse, smykker, ure og briller. Mad kan også give allergi Nogle får også allergi over for noget af den mad, de spiser. De får måske kløende udslæt, maveproblemer eller bliver utilpasse af bestemte fødevarer. Det kan være rejer, nødder, frugter, mælk og mange andre ting. Det kan være meget svært at finde ud af, om man har fødevareallergi. Man kan nemlig ikke lave en test hos lægen, som man kan med mange andre former for allergi. Hvis du har mistanke om, at du måske har allergi over for en bestemt slags fødevarer, er det bedst at tale med din læge om det. Lægen kan også henvise dig til en speciallæge. Som regel holder man så en længere diæt, hvor man ikke får den type mad, der er under mistanke. Når man så bagefter prøver at spise det, kan man lettere mærke, om man får det skidt. Nogle gange er det ikke allergi, men intolerance, der giver problemerne. Reaktionerne kan godt være de samme, men ofte kan man alligevel tåle små mængder af den mad, der i større mængder giver problemer. Viser det sig, at du har allergi eller intolerance over for bestemte fødevarer, er du nødt til at lade være med at spise dem. Du kan ikke tage noget medicin, som kan få dig til at tåle fødevarerne igen. Det kan være besværligt altid at skulle tænke på, om der nu er det ene eller det andet i det, man gerne vil spise. Du bliver måske nødt til at studere varedeklarationer, for at se, om der for eksempel er noget, du ikke kan tåle, i en spegepølse eller noget slik. Men du vænner dig til det.

7 Krydsreaktioner: madallergi på grund af pollenallergi Mange pollenallergikere har også allergi over for bestemte madvarer. Det betyder, at de får kløe i munden, på læberne eller ud i øregangene, når de spiser madvarerne. Krydsreaktionerne er der hele året, ikke kun i pollensæsonen. I listen kan du se, hvilke madvarer der kan give allergi, hvis du i forvejen har pollenallergi. Men det er vigtigt at huske, at der også er en del pollenallergikere, som ikke har madallergi. Så prøv dig frem, hvis du mistænker nogle madvarer for at give dig allergi. Måske kan du godt tåle at spise en mindre mængde af det, der giver dig allergi i større mængder. Birk Græs Gråbynke hasselnød bønner knoldselleri æbler (specielt grønne) kikærter blegselleri mandel linser persille kiwi ærter purløg tomat banan gulerødder melon valnød pastinak paranød visse kryddersnapse cashewnød vermouth selleri blommer fersken kirsebær

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Høfeber HØFEBER Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er blevet overfølsom over for for eksempel pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvampesporer eller husstøvmider. Op mod en million

Læs mere

HØFEBER. Naturlige strategier til din pollenallergi. Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk

HØFEBER. Naturlige strategier til din pollenallergi. Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk HØFEBER Naturlige strategier til din pollenallergi Sabine Murati Naturopath i biologisk medicin, RAB www.sabinemurati.dk 1 Høfeber er den mest almindelige overfølsomhedssygdom i Danmark og det estimeres

Læs mere

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve

Høfeber brochure pollen fødevarer undgå også høfeber leve Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse

Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Allergi i øjne og næse? hele året! Læs mere om allergi og behandling af symptomer i øjne og næse Hvad er allergi i øjne og næse? Ved allergi i øjne og næse sker der en allergisk reaktion i øjets og næsens

Læs mere

Høfeber. 0955_Høfeber brochure_148x210.indd 1 17/02/09 15:56:42

Høfeber. 0955_Høfeber brochure_148x210.indd 1 17/02/09 15:56:42 Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen, krydsreaktioner med fødevarer, og hvad du selv kan gøre for at undgå det, du er allergisk over for. Men også om, hvordan du behandler din høfeber

Læs mere

Værd at vide om hudpriktest

Værd at vide om hudpriktest 3 Hvad er allergi? Allergi er den hurtigst voksende folkesygdom. Omkring 20 % af befolkningen i Danmark lider af allergisk høfeber. De mest almindelige symptomer på høfeber er gener fra øjne og luftveje

Læs mere

Klør dine øjne? så kan det være at du har høfeber i øjnene! Læs mere her om høfeber i øjnene.

Klør dine øjne? så kan det være at du har høfeber i øjnene! Læs mere her om høfeber i øjnene. Klør dine øjne? så kan det være at du har høfeber i øjnene! Læs mere her om høfeber i øjnene. Høfeber er en hyppig sygdom Flere og flere danskere får høfeber. I dag har op mod 1 million mennesker høfeber.

Læs mere

Er det allergi? Information om allergi og priktest

Er det allergi? Information om allergi og priktest Er det allergi? Information om allergi og priktest Bi-og hvepseallergi Bier og hvepse reagerer på uventede bevægelser, og de bliver aggressive, når deres bo angribes. De er mere aggressive, når vejret

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Fra www.foedevareallergi.dk

Indholdsfortegnelse. Fra www.foedevareallergi.dk Indholdsfortegnelse Pollenallergi og mad Side 2 Symptomer og allergitest Side 3 Allergi over for frugt, grønt og krydderier Side 4 Pollenkalender Side 7 Side 1 af 7 Pollenallergi og mad Symptomerne på

Læs mere

2 Pollenallergi og mad

2 Pollenallergi og mad 2 Pollenallergi og mad Pollenallergi 3 Pollenkalender 4 Krydsreaktioner 5 Symptomer 6 Allergitest 7 Kan allergien være farlig? 7 Mad, der kan give symptomer 8 På indkøb 11 I køkkenet 14 Latexallergi 15

Læs mere

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende

Hvis man gennem en længere periode har behov for symptomlindrende Allergivaccination Allergivaccination Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergivaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere om

Læs mere

varer mere end to uger eller kommer i bestemte perioder af året.

varer mere end to uger eller kommer i bestemte perioder af året. Høfeber Denne brochure handler om allergi over for pollen og sporer fra udendørs skimmelsvampe. Men også om hvordan man behandler sin høfeber ordentligt, så den bliver til at leve med. HØFEBER Høfeber

Læs mere

Pollenallergi og mad. Overfølsomhed over for mad

Pollenallergi og mad. Overfølsomhed over for mad Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Overfølsomhed over for mad Fødevaredirektoratet har i samarbejde med Astma- Allergi Forbundet og Sundhedsstyrelsen udarbejdet en række

Læs mere

Kæledyr er søde og nuttede, men de kan også give dig og dine børn høfeber- og astmasymptomer, hvis I har allergi over for dyr

Kæledyr er søde og nuttede, men de kan også give dig og dine børn høfeber- og astmasymptomer, hvis I har allergi over for dyr Allergener DYR II Dyr Kæledyr er søde og nuttede, men de kan også give dig og dine børn høfeber- og astmasymptomer, hvis I har allergi over for dyr Eksisterer der allergivenlige katte og hunde? Får jeg

Læs mere

TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften

TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften TEMA-ARTIKEL Så er der pollen i luften af Pia Knudsen, farmaceut og Holger Mosbech, overlæge dr.med. Endelig kom foråret - men for nogle betyder det en lang sæson med høfeber. For allerede tidligt i foråret

Læs mere

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT

Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi POLLEN HUSSTØVMIDER PELSDYR INSEKTGIFT Værd at vide om allergi 3 Hvad er allergi? Allergi er en af de hurtigst voksende folkesygdomme, og i Danmark lider omkring 20 % af befolkningen

Læs mere

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads?

Hvor mange timer om ugen opholder du dig indendørs på din arbejdsplads? Hvor gammel er du? år Er du kvinde...1 mand...2 Hvad er navnet på din nuværende arbejdsplads? Hvornår blev du ansat på din nuværende arbejdsplads? Måned år Hvad er din stillingsbetegnelse? Hvor mange timer

Læs mere

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense)

Birk (Betula verrucosa) Græs (Phleum Pratense) Allergivaccination Allergivaccination 3 Denne brochure henvender sig til dig, der overvejer allergi vaccination eller allerede har taget beslutningen om at begynde behandlingen. Formålet er at informere

Læs mere

8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 1. Sådan hamler du op med allergi i dit hjem.

8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 1. Sådan hamler du op med allergi i dit hjem. 8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 1 Sådan hamler du op med allergi i dit hjem. 8191_DK_ALLERGY_BROCH.qxd p1-12 17/6/03 1:16 pm Page 2 Allergi - et voksende problem Allergi er en af de

Læs mere

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel

Spørgeskema. vedr. indeklima og trivsel Løbenummer: Spørgeskema vedr. indeklima og trivsel Virksomhed XXX måned og år Sådan udfylder du skemaet. Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Det gode råd gør forskellen

Det gode råd gør forskellen Husstøvmideallergi Pollenallergi Det gode råd gør forskellen Det gode råd gør forskellen 1013533_Udskudt_114x150.indd 4-1 www.astma-allergi.dk www.astma-allergi.dk 17/01/06 11:07:33 Hvad er husstøvmider?

Læs mere

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Høfeber Pollenkalender De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark 640 Antal pollen pr. m 3 420 250 130 Birk Astma-Allergi Danmark 50 Hassel El Elm Græs Bynke 10 0 Januar Februar Marts April Maj

Læs mere

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job

Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Eksem Børneeksem/atopisk eksem er arvelig og mest udbredt hos børn, mens kontakteksem primært rammer voksne i bestemte job Kapitlet handler om atopisk eksem/børneeksem hos børn og voksne samt om kontakteksem

Læs mere

Der er noget i luften

Der er noget i luften sund 9 sider sundhed & helse Der er noget i luften Omkring en fjerdedel af os bliver i hverdagen udsat for en eller flere ting, vi ikke kan tåle og træer og græsser irriterer flest. Du kan dog selv gøre

Læs mere

Guide: Sådan bekæmper du miderne i din dyne

Guide: Sådan bekæmper du miderne i din dyne Guide: Sådan bekæmper du miderne i din dyne Hver tredje dansker vasker aldrig deres dyne. Det gør din dyne er en tikkende allergibombe fyldt med millioner af mider. Se her, hvad du selv kan gøre, for at

Læs mere

guide ALLERGI FÅ STYR PÅ ALLERGIEN MED NY TEST Stor guide Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide ALLERGI FÅ STYR PÅ ALLERGIEN MED NY TEST Stor guide Februar 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Februar 2015 Stor guide FÅ STYR PÅ EN MED NY TEST Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 INDHOLD SIDE 4 Næsen løber, øjnene klør, og trætheden er ved at overmande dig. Men får du den rette

Læs mere

Resultater fra spørgeskemaundersøgelser vedr. indeklima

Resultater fra spørgeskemaundersøgelser vedr. indeklima Resultater fra spørgeskemaundersøgelser vedr. indeklima Denne undersøgelse bygger på resultater fra spørgeskemaundersøgelser der omhandler indeklima før- og efter luftrensningsanlæg blev installeret. Tidsrummet

Læs mere

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem!

Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Når vinteren banker på, skal håndcremen frem! Hos 1/3 opstår håndeksemet allerede inden 20 års alderen. Mange kender til, at huden på hænderne bliver tør og skællende når vinteren banker på - det er tegn

Læs mere

ASTMA FAKTA OG FOREBYGGELSE

ASTMA FAKTA OG FOREBYGGELSE ASTMA FAKTA OG FOREBYGGELSE Astma - en folkesygdom Astma er en kronisk sygdom, hvor der er en betændelseslignende tilstand i lungerne. Det giver hævede slimhinder og slim i luftvejene. Astma behandles

Læs mere

Guide. Foto: IRIS. MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Lene Hansson: sider. Spis dig fra din høfeber. Kostråd Allergityper

Guide. Foto: IRIS. MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Lene Hansson: sider. Spis dig fra din høfeber. Kostråd Allergityper Foto: IRIS Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Lene Hansson: Spis dig fra din høfeber Kostråd Allergityper Spis dig fra din høfeber INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side 4 Spis

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe.

Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe. Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe. Vejledning om Astma/Astmatisk bronkitis hos småbørn Astmatisk bronkitis hos småbørn er en meget almindelig sygdom. Ca. 20 % af alle

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Astma hos voksne I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Målet er, at du kan leve frit, og gøre det du har lyst til. Astma-Allergi Danmark Universitetsparken

Læs mere

Guide. Få en god sommer trods allergi. sider. Behandling af allergi Gode råd: Sådan undgår du pollen

Guide. Få en god sommer trods allergi. sider. Behandling af allergi Gode råd: Sådan undgår du pollen Foto: Scanpix Guide April 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Få en god sommer trods allergi Behandling af allergi Gode råd: Sådan undgår du pollen Få en god sommer trods allergi

Læs mere

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Institut for Klinisk Medicin: Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Udarbejdet af Adjungeret lektor, ph.d. Aage Kristian Olsen Alstrup Institut for Klinisk Medicin Aarhus Universitetshospital Formål

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Astma. I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Astma hos voksne Astma I denne pjece kan du læse om astma og om, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer. Målet er, at du kan leve frit, og gøre det du har lyst til. I Danmark har 300.000

Læs mere

Sådan holder du din allergi nede. Guide. Stor guide: sider. 4 guider om allergi og behandling. Om allergi

Sådan holder du din allergi nede. Guide. Stor guide: sider. 4 guider om allergi og behandling. Om allergi Foto: Iris Guide MÅNEDXX ÅRXX - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 4 guider om allergi og behandling Om allergi Sådan holder du din allergi nede Stor guide: 18 sider Allergi INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Dit job dit valg dine muligheder

Dit job dit valg dine muligheder Dit job dit valg dine muligheder Hvis du har astma Hvis du har høfeber Hvis du har eksem eller har haft 1 Dit job dit valg dine muligheder Sundhedsstyrelsen, 2011 1. udgave, 1. oplag, 2011 ISBN: 978-87-7676-861-4

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Patientinformation. Pelsdyrsallergi

Patientinformation. Pelsdyrsallergi Patientinformation Pelsdyrsallergi Kvalitet døgnet rundt Børne- og ungeklinikken Allergi overfor dyr kan give problemer i øjne, næse, lunger og hud. Det starter ofte med nyseanfald og kløe i øjne og næse.

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale

Allergiforebyggelse. Information, som skal gives af sundhespersonale Allergiforebyggelse Information, som skal gives af sundhespersonale Indhold Hvem får allergi?... 3 Hvad er allergi?... 3 Hvor kommer allergien fra?... 3 Arvelige risikofaktorer...4 Hvor stor er risikoen

Læs mere

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste

Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Pepticate information og gode råd om mælkeallergi hos de mindste Brystmælk er den bedste ernæring til spædbørn. Pepticate er en fødevare til særlige medicinske formål, som anvendes i samråd med læge eller

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Børn, allergi,astma. Pia Sønderby Christensen, Børnelæge Aalborg Universitetshospital. Pia Sønderby Christensen

Børn, allergi,astma. Pia Sønderby Christensen, Børnelæge Aalborg Universitetshospital. Pia Sønderby Christensen Børn, allergi,astma, Børnelæge Aalborg Universitetshospital 1 Atopisk dermatitis 2 Kolik? 3 Astmatisk bronchitis 4 Blod i afføringen Spædbarnskolitis? Blodig afføring hos klinisk raskt barn 5 Skolebarn

Læs mere

Hvad er atopisk eksem

Hvad er atopisk eksem Hvad er atopisk eksem Atopisk eksem, også kaldet børneeksem og astmaeksem giver tør hud med kløe og rødme. Omkring hvert 3. barn udvikler atopisk eksem. Eksemet starter ofte før 2 års alderen, og de fleste

Læs mere

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt.

Væk med skimmelsvamp. sådan gør du. Sådan gør du. Tegn på skimmelsvamp: Tag kampen op: HUSK! Du bør lufte grundigt ud 3 x 15 minutter dagligt. Sådan gør du Tegn på skimmelsvamp: Væk med skimmelsvamp - når skimmelsvamp er væk sådan gør du Når skimmelsvamp er fjernet, er det vigtigt at støvsuge og afvaske grundigt, så du fjerner alt støv og skidt,

Læs mere

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3

Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 April 2013 Gode råd om INDEKLIMAET i din bolig Brøndbyparken Afdeling 3 De fleste af os opholder os inden døre mere end 90 % af tiden. Derfor er indeklimaet meget vigtig for vores sundhed. Mange forskellige

Læs mere

Patientinformation. Pelsdyrallergi. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken

Patientinformation. Pelsdyrallergi. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken Patientinformation Pelsdyrallergi Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Børne- og ungeklinikken Pelsdyrsallergi Allergi overfor dyr kan give problemer i øjne, næse, lunger og hud.

Læs mere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere

E-vitamin. E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere e-vitamin E-vitamin er en antioxidant og er derfor en af din krops bedste beskyttere E-vitamin beskytter dig mod røg og forurening i den luft, du indånder Pigen her har brug for mere E-vitamin, end da

Læs mere

Sundt indeklima sådan gør du

Sundt indeklima sådan gør du Sundt indeklima sådan gør du Indeklimaet er vigtigt for din families sundhed Vi opholder os indendøre mange timer om dagen og derfor er indeklimaet vigtigt for vores sundhed. Rygning og fugt, men også

Læs mere

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole

Max s Max s Håndvaskeskole Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole 2 I skolen har vi for nylig haft om at vaske hænder, og der lærte vi nogle ret seje ting, som jeg gerne vil dele med dig. Jeg håber, du også vil synes, det er

Læs mere

Patientinformation. Pollenallergi. Gode råd / dagbog. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken

Patientinformation. Pollenallergi. Gode råd / dagbog. Vælg billede. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Børne- og ungeklinikken Patientinformation Pollenallergi Gode råd / dagbog Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Børne- og ungeklinikken Gode råd om mad og pollenallergi Pollen allergi og mad / krydsallergi

Læs mere

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer

SVAMPEINFEKTIONER SVAMP. infektioner, der opstår som følge af en ubalance i hudens mikroorganismer Svamp SVAMPEINFEKTIONER Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side

Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza. råd om vaccination mod influenza. 2009 På den sikre side Til dig, der kan blive alvorligt syg af influenza råd om vaccination mod influenza 2009 På den sikre side Information om vaccinerne Vaccination beskytter de fleste Vaccination mod influenza beskytter de

Læs mere

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén

Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT. Fortalt og tegnet af Lea Letén Kræften & kræfterne EN LILLE BOG OM LUNGEKRÆFT Fortalt og tegnet af Lea Letén FORORD Dette er en bog om lungekræft for de mindre børn i alderen 3-6 år. Med sin ligefremme og dagligdags indfaldsvinkel giver

Læs mere

Du kan nu booke tid online til almindelige ydelser, som sundhedstjek, klipning af kløer, hundevask m.v.

Du kan nu booke tid online til almindelige ydelser, som sundhedstjek, klipning af kløer, hundevask m.v. Du kan nu booke tid online til almindelige ydelser, som sundhedstjek, klipning af kløer, hundevask m.v. Du vil modtage en mail fra os med dit login, som du skal bruge for at benytte online booking. Kan

Læs mere

Er det din Air Condition som gør dig syg? Skimmel skader dit helbred og din ejendom

Er det din Air Condition som gør dig syg? Skimmel skader dit helbred og din ejendom Er det din Air Condition som gør dig syg? Skimmel skader dit helbred og din ejendom Sendt den 12. juli 2015 i bladet Got Mold 2 På dage som i dag, hvor det nordlige USA nåede en brændende 45 grader varme,

Læs mere

Svampeinfektioner SVAMP

Svampeinfektioner SVAMP Svamp Svampeinfektioner Svamp og svampesporer findes overalt også på mennesker men det er langtfra alle typer, der giver problemer. De seneste år er der dog konstateret et stadig stigende antal svampeinfektioner

Læs mere

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER

CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER CHLEOPATRA GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER GUIDE VED BRUG AF ÆTERISKE OLIER SIKKERHEDSOPLYSNINGER ANDEN VERSION CHLEOPATRA 2017 Chleopatra Oils GUIDE TIL NATURLIG KOSMETIK ~ 2 ~

Læs mere

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema

BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema BORGERENS FORBEREDELSE TIL SUNDHEDSTJEK spørgeskema Som forberedelse til sundhedstjekket hos din læge skal du besvare en række spørgsmål, som handler om din sundhed og dit helbred, og hvordan du i det

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

Pleje af. barnets hud

Pleje af. barnets hud Pleje af barnets hud Indhold Tør hud Bad Bleskift og røde numser Arp Av! Mine ører falder af Suttemund Tørre læber/slikke-eksem Til mor og far: Forældre skal passe på hænderne Daglig hudpleje En velplejet

Læs mere

Spørgeskema. vedrørende indeklima

Spørgeskema. vedrørende indeklima Navn eller initialer. Spørgeskema vedrørende indeklima Virksomhed Dato år Sådan udfyldes skemaet Læs venligst dette igennem før du udfylder spørgeskemaet. De fleste af spørgsmålene besvares ved at sætte

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Voltaren 11,6 mg/g, gel

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Voltaren 11,6 mg/g, gel INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Voltaren 11,6 mg/g, gel diclofenacdiethylamin Læs denne indlægsseddel grundigt. Den indeholder vigtige informationer. Du kan få Voltaren uden recept. For at opnå

Læs mere

Mundpleje. - en kvikguide til plejepersonale. Omsorgstandplejen

Mundpleje. - en kvikguide til plejepersonale. Omsorgstandplejen Mundpleje - en kvikguide til plejepersonale Omsorgstandplejen Mundpleje er vigtig Mundhulen er et følsomt og intimt område. Derfor kan det være vanskeligt for plejepersonale at få lov til at hjælpe med

Læs mere

Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER. Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling

Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER. Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling Nye regler om mærkning og oplysning til forbrugere om ALLERGENER Tillæg til Branchekode for butikker med og uden fremstilling Til alle DSK s medlemmer Januar 2015 Vurderet af Fødevarestyrelsen december

Læs mere

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret

Symptomer. Hovedet: Hovedpine Migræne Svimmelhed Søvnbesvær Vågner om natten Taber hovedhåret Symptomer Bedøm hvordan du har haft det de sidste måneder efter denne skala og skriv det aktuelle tal ud for symptomet. Der hvor det er relevant må du gerne skrive årstal eller hvor længe du har haft symptomet.

Læs mere

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden

Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Guide: Sådan passer du på din hud i kulden Udslæt, irritation og sprængte blodkar. Det er blot nogle af de skader, din hud kan få ved at opholde dig udenfor i kulden. Af Heidi Pedersen, 26. januar 2013

Læs mere

HUSSTØVMIDE ALLERGI. jepsenimport. Information og gode råd om forebyggelse ved husstøvmideallergi

HUSSTØVMIDE ALLERGI. jepsenimport. Information og gode råd om forebyggelse ved husstøvmideallergi HUSSTØVMIDE ALLERGI jepsenimport Information og gode råd om forebyggelse ved husstøvmideallergi Husstøvmideallergi Husstøvmideallergi er - næstefter pollenallergi - den mest udbredte type allergi i Danmark.

Læs mere

Læs mere på www.foedevareallergi.dk

Læs mere på www.foedevareallergi.dk 2 SYMPTOMER OG DIAGNOSE Hvad er overfølsomhed over for mad? 4 Hvor mange er overfølsomme? 6 Kan fødevareallergi forebygges? 7 Symptomer 8 Hvilke fødevarer giver ofte symptomer? 11 Hvordan stilles diagnosen?

Læs mere

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser

NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser NOSQ-2002/LONG in Danish Nordisk spørgeskema for arbejdsbetingede hudlidelser Vejledning til spørgeskemaet Indrammede spørgsmål skal besvares af alle. Hvis du svarer "nej" til et indrammet spørgsmål, kan

Læs mere

Astmapjece. Til unge og forældre

Astmapjece. Til unge og forældre Astmapjece Til unge og forældre Kvalitet døgnet rundt Børne- og ungeklinikken Hvad er astma? Astma er det græske ord for åndedrætsbesvær. Astma er en kronisk betændelsestilstand (uden bakterier eller virus)

Læs mere

HVAD ER SKIMMELSVAMPE

HVAD ER SKIMMELSVAMPE HVAD ER SKIMMELSVAMPE Information om skimmelsvampe Der findes tusindvis af forskellige arter af skimmelsvampe. Skimmelsvampe er en vigtig del af naturens kredsløb og findes overalt i naturen i jord, på

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 22. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 Uge 22 Emne: Her bor jeg Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 22 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge22_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.40 Uge 22 l Her bor jeg Dagene er begyndt at

Læs mere

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni

Patientvejledning. Lungebetændelse/pneumoni Patientvejledning Lungebetændelse/pneumoni Du er indlagt med en lungebetændelse/pneumoni Lungebetændelse er en utrolig hyppig sygdom, der er skyld i op mod 20.000 indlæggelser hvert år i Danmark Lungebetændelse

Læs mere

Infektion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Infektion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD. Infektion. Oversæt til eget sprog - forklar

Infektion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Infektion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD. Infektion. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Infektion Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte. NYE

Læs mere

Infektion. Sundhedsdansk NYE ORD. Infektion. Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte.

Infektion. Sundhedsdansk NYE ORD. Infektion. Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte. Sundhedsdansk Infektion Her kan du lære danske ord om infektioner. Du kan også få viden om, hvordan du kan undgå smitte. NYE ORD Infektion Skriv det rigtige ord under billederne. halsbetændelse mellemørebetændelse

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel

Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Er du også en Alfa? Børnenes guide til alfa-1 antitrypsin mangel Mød Sofie og Lukas Vi vil gerne have at du møder Sofie og Lukas (og Tiger). De har også en lillebror som hedder Rasmus. De skal hjælpe dig

Læs mere

Hvorfor og hvordan. - en kvikguide til plejepersonale. Omsorgstandplejen

Hvorfor og hvordan. - en kvikguide til plejepersonale. Omsorgstandplejen Mundpleje Hvorfor og hvordan - en kvikguide til plejepersonale Omsorgstandplejen Hvorfor mundpleje? Mundhulen er et følsomt og intimt område. Derfor kan det være vanskeligt for plejepersonale at få lov

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

E-bog JOAN TØNDER GRØNNING. allergi. Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie

E-bog JOAN TØNDER GRØNNING. allergi. Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie JOAN TØNDER GRØNNING E-bog Bogen allergi om Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie Joan Tønder Grønning Forebyg allergi og allergisymptomer hos dig og din familie bogen om allergi

Læs mere

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI

BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI BABY PÅ VEJ? GODE RÅD OM KEMI OG GRAVIDITET GRAVID MED GOD KEMI GRAVID MED GOD KEMI Kemikalier findes i alt, hvad vi omgiver os med. De hjælper os i hverdagen for eksempel når vi bruger kosmetik og rengøringsmidler

Læs mere

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V

De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg Center for V De sidste levedøgn Center for Velfærd & Omsorg De sidste levedøgn De sidste levedøgn Når døden nærmer sig, opstår der tit usikkerhed og spørgsmål hos de nærmeste. Hvad kan man forvente i den sidste levetid?

Læs mere

FRI FOR ALLERGI Nøglen til allergi sidder i hukommelsen

FRI FOR ALLERGI Nøglen til allergi sidder i hukommelsen FRI FOR ALLERGI Nøglen til allergi sidder i hukommelsen Vores hypotese er, at en uhensigtsmæssig refleks i underbevidstheden er den egentlige grund til allergi. Identificer og korriger refleksen, og reaktionen

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere