Unity Guide 1 CONTENTS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Unity Guide 1 CONTENTS"

Transkript

1 Unity Guide 1 CONTENTS Unity interface... 2 Components... 4 Materials... 7 Scripts opbygning... 8 Terrain... 8 Animations... 9 Particle system Audio Sprites GUI... 14

2 UNITY INTERFACE Scenen er hvor vi kan kan flytte rundt på de ting vi har i vores bane. Unity kalder de forskellige baner for Scenes. I en scene har vi en masse forskellige objekter som vi kalder Game Objects. Deres navne som er i den nuværende scene kan ses i Hierachy. I Hierachy er der også en Create knap hvor man kan skabe GameObjects med forskellige components, som boxe, kugler, lys osv. Hvis vi trykker på et Game Object i Unity har vi et vindue der hedder Inspector som fortæller os noget om objektet. I eksemplet ovenover har jeg trykket på et tomt GameObject (Hvilket betyder der ikke er andet end et Transform component på som den skal have for overhovedet at kunne eksistere i scenen). Næste afsnit vil forklare mere om de forskellige components i GameObjects.

3 Project vinduet viser alle de filer som vores project indeholder. Alt fra lyde til textures og modeller. Hvis man vil sætte en ny fil ind som skal bruges i ens spil, så kan man højreklikke på projektvinduet og trykke Show in explorer for at komme direkte hen til den mappe hvor man skal lægge filerne i. I Project kan vi også lave Materials, Physics Materials, Terrain og meget mere. For at lave disse trykker vi på Create og finder det vi vil lave. Forskellen på denne og den i hierachy er at Project indeholder filer som vi kan bruge på tværs af scenerne. Hvis vi har et objekt som vi har lavet i en scene og vil gemme det til at bruge igen, så kan man dragge det over i project mappen. Dette kaldes også et prefab og er også nyttigt hvis man vil ændre på en masse objekter på en gang så kan man bare ændre på det ene i project mappen. Parent / Child forhold: GameObjects kan blive lagt under hinanden som giver dem et Parent/Child relationship. I eksemplet herover har bilen (som er parent) 4 hjul gameobjects som children. Men hvert Hjul har også et child som er en skrue. Hjulet er altså Skruens parent, og Bilen er Skruens Parent s Parent. Vi kunne blive ved med at lave en uendelig lang række af parent og children. Det smarte ved at sætte et GameObject som child af et object er at children følger efter deres parent. Så hvis parent flytter sig 10 meter i x retningen, så flytter child i præcis samme retning. Samme gælder for rotation og skalering (størrelse). Hvis man dog flyttede childet 10 meter, så ville dens parent ikke følge med. Childet s parent flytter sig ikke bare fordi childet gør. Children følger deres parent, men ikke omvendt! Man skal bare drag&drop et objects oveni et andet, så bliver det lagt ind som dens child.

4 COMPONENTS Her er nogle beskrivelser af nogle components vi ofte kan komme til at bruge. For at tilføje flere componeter til et GameObject kan vi enten trykke Add Component når vi trykker på et GameObject via inspectoren eller gøre det under component når vi har trykket på et GameObject øverst i menuen. Transform: Alle GameObjects bliver nødt til at have en transform for at kunne være i scenen. Det er den som bestemmer dens position, rotation og skalering. Hvis GameObjectet ikke er et child til noget andet objekt, så betyder en position på 0,0,0 at den er i spillet centrum i det globale koordinatsystem. Det globale system er det alle GameObjekter går efter, men hvis man har et GameObject som bliver lagt som child til et andet Objekt, så vil det få Lokale koordinator i stedet. Hvis Parent object er i 1,0,0 (eller 1x,0y,0z) og vi har et andet objekt som i dens globale position er: 10, 0,0 så ville dens lokale koordinator blive til: 9,0,0 som et child til det første objekt. Dette er fordi at når man bliver til et child, så bliver ens parents position ens centrum. Så 0,0,0 i et child er præcis i midten på dens parent. Rotation bliver skrevet i antal grader. Skalaring er altid 1,1,1 fra starten hvilket er normal størrelse. Hvis den var 2,2,2 ville den være dobbelt så stor. Imens hvis den var 0.5,0.5,0.5 ville den være halvt så stor. Man kunne også lave den længere i en side og kortere i en anden, som f.eks: 0.5,1,2.

5 I billedet ovenover er der 3 ting som kendetegner en model. Dens Mesh Filter betyder bare hvordan modellen ser ud og er ikke noget man behøver tænke videre over. Mesh renderer er den der gør at objektet kan ses i spillet og scenen, så den skal være slået til hvis objektet ikke skal være usynligt. Der kan man også sige hvor mange materials der ligger på objektet og om den skal kaste/modtage skygger. I den sidste boks med Default-Diffuse er det materiale som vi har lagt på objektet. I dette tilfælde har vi ikke lagt noget på, så modellen bliver bare hvid/grå. Men hvis vi havde lagt et material på ville vi kunne ændre det direkte her; Såsom hvilket texture og farve det har.

6 Rigidbody gør at et objekt kan bevæge sig med tyngekraften, men også at det vil flytte sig hvis et andet objekt med en collider eller rigidbody rører den. Hvis ens Collider er en trigger eller hvis man ikke har en collider, så vil ens objekt bare falde igennem jorden med et rigidbody på (så lang tid use gravity er på). Colliders bruger vi til at definerer hvor vi vil have kollision. Det kan være hvis vi vil lave vægge eller lignende. Der er forskellige typer colliders, box colliders, sphere colliders, capsule... og et par andre. Colliders kan sættes til at være en Trigger hvilket gør at man kan gå igennem dem, men stadig se om noget er gået igennem. Det kan bruges til at udløse forskellige ting, f.eks at sprænge en bombe når en spiller går igennem en dør (collideren kunne sidde lige i døren så). Colliders behøver ikke være samme størrelse som modellen (se ovenfor) der kan sagtens være en extra usynlig mur. Desuden behøver man heller ikke have en model vist, man kan bare lave et GameObject som har en collider man vil bruge for f.eks at lave usynlige vægge.

7 En spillermodel som har mange tusine polygoner i dens model vil normalt være opdelt af simple boxe og-eller kugle colliders fordi det er billigere for ens performance på computeren og gør ikke en står forskel for præcisionen når man spiller. Lys bruges til at give lys til alt i scenen. Directional light virker som en sol. Det er ligemeget hvor den befinder sig den vil lyse alt op i hele scenen. Det er dens rotation der er vigtig for hvilken vej den lyser. Point light giver et lys omkring et punkt og spotlight virker som et spotlight... Man kan sætte lys til at give skygger og andre farver mm. Der er mange flere components, men dette var kun et uddrag af dem. MATERIALS Materials er det modeller bruger til at sige hvordan lyset påvirker dem. Helt simpelt kan det bare være en farve som har lidt shading på sig. Når det er mere avanceret, kan det f.eks bumpmapping som laver bump i texturen. For at lave et material trykker man create -> material i Project. Man kan f.eks kalde den Red og vælge dens Main Color til at være rød. Man kan giver den et texture ved at trykke select under texture. Man kan vælge et texture som er i ens project mappe. Tiling er hvor mange gange texturet skal gå igen på modellen og offset er hvor texturet så starter.

8 SCRIPTS OPBYGNING Når man tilføjer et nyt C# script (som man kan create i Project ) så tilføjer Unity selv nogle ting til scriptet som Standard. Indbyggede funktioner: Start() - funktionen er en som den kører en enkelt gang i starten af spillet (eller når objektet med dette script bliver spawnet). Update() - kører så mange gang den gang i sekundet. FixedUpdate() kører ca. 60 gange i sekundet. Den kører ca. 60 fordi fysikken i Unity kører med så meget. Det er også her det er bedst at kører ting der har med fysik at gøre. OnCollisionEnter(Collision other) Hvis objektet har et rigidbody på sig (eller playercontroller e.l.) og støder ind i en collider (som ikke er en trigger), så bliver denne funktion kørt på dette objekt. Other er ferencen til den Collision der sker med objekterne. Her kan vi hente info som hvor man blev ramt eller hvilket navn/tag der ramte os. OnTriggerEnter(Collider other) Når dette object med en rigidbody på rammer en collider med en trigger, så kører denne function. Vi modtager en reference other til collideren på det der ramte os. TERRAIN Ved at trykke Create I Project, kan man lave et terrain.

9 Terrains kan tegnes på sådan at der kommer bjerge eller søer/kløfter. Det kan også tegnes med textures, sådan at man kan tegne veje med sand og resten med græs. Der er også mulighed for at tilføje træer og græs der bevæger sig med vinden. Vigtige huskeregler: Terrain er ikke godt at ændre størrelse på (som man kun kan under Terrain components settings) efter at man har lavet det. Så find ud af størrelsen først ved evt. At placerer din spiller på jorden ved den imens du laver bjerge. Dit terrain har en bestemt højde til at starte med (normalt 600). Hvis du gerne vil lave huller i jorden, så skal du gå ind på værktøj nummer 2 og se under Flatten. Hvis du vil kunne lave lige så store huller som bjerge, så skriv 300. Så sætter den terrains midtpunkt højere oppe så man kan tegne op og ned i det. Hvis dit terrain forsvinder efter at have gjort dette så dobbeltklik på det i inspectoren for at finde det. ANIMATIONS Animationer bliver især brugt på rigtige 3d modeller. I Unity kan vi lave vores egne simple animationer. Det kan f.eks være hvis vi vil have noget til at gå rundt i en cirkel hele tiden. Eller noget til at gå frem og tilbage uden at vi skal scripte det. For at lave en animation skal man først åbne animation window fra: Window -> Animation. Note: Vi bruger Legacy systemet til de simple animationer fordi det nye Mechanim system er lidt overkill til det. For at bruge Legacy skal man tilføje Animation (ikke animator) component til gameobjectet FØR man gør det her. Man trykker på den røde knap først for at gemme en ny animation. Den kunne f.eks hedde FremTilbage. Når vi har gemt animationen kan vi vælge at det er vores GameObjects Transform Position som vi gerne vil ændre (da den skal gå frem og tilbage i X retningen). Det gør vi ved at sige add curve og vælge Transform -> Position:

10 Der bliver nu lavet to Keyframes en i starten og en i slutningen. Hvis den første keyframe ligger på 0,0,0 og den sidste på 1,0,0 så vil objektet flytte sig fra 0 til 1 i x retningen over 1 sekund. Man kan flytte keyframes og tilføje flere hvis man vil have vildere animationer. På animation component på GameObjectet kan man sige til den at den skal spille automatisk når spillet starter. Dette virker kun hvis det klip man har lavet og som skal spilles er referet i Animation. Hvis man vil have animationen til at loop (altså spille igen og igen) så skal man finde sin animation som man kaldte da man lavede den i Project og ændre dens wrapmode.

11 Hvis Wrapmode er Loop så starter den klippet forfra når den når slutningen. Hvis det er pingpong så kører den baglæns tilbage til start når den når sin slutning. PARTICLE SYSTEM For at bruge particle systemet skal man først lave et under Create i Hierachy. Systemet har mange forskellige ting at justere på sådan at man kan få lavet en bestemt particle effekt. Der er ikke en bestemt opskrift på at lave disse, det er bare med at prøve sig frem for at finde ud af hvad alle tingene gør og se effekten på particlen. AUDIO Hvis man har en lyd fra Project kan man drag og drop det ind i spillet så det bliver til en AudioSource.

12 Per standard vil lyden bliver afspillet når man starter spillet. På denne måde kan man let tilføje en baggrundsmusik. Hvis man vil have en lyd afspillet når man gør noget først, så skal man scripte det. Hvis man finder lyden i Project mappen kan man sætte den til en 3D eller 2D lyd. 3D justerer lyden i forhold til hvor tæt ens kamera er på den. 2D vil altid have samme lydstyrke når det bliver afspillet uanset hvor man befinder sig i spillet. SPRITES Hvis vi har et enkelt texture som vi gerne vil lave til sprites (til 2d spil), så kan vi ændre den til en sprite med multiple spritemode i inspectoren. For at dele et billede ud i flere små sprites, kan vi åbne sprite editoren og klippe dem ud.

13 Hver gang man dragger og kører musen over et sted, så vil den lave en ny sprite med det. Så kan man definerer hvor alle ens objekter er. Til sidst er de alle samlet under objektet i Project : De kan navngives i Sprite editoren hvis man gerne vil holde bedre styr på dem end jeg gjorde her. Hvis man vil have dem ind skal man bare drag&drop den ind i scenen. Har man enten har gjort som før med at dele dem op i mindre sprites, eller har man bare en masse seperate billeder, så kan man drag/drop dem ind i animation window: Og lave en animation på den måde.

14 GUI Det nye GUI system består af at man laver et Canvas hvor ens ting er på. Canvasset er en repræsentation af ens skærmstørrelse, sådan at man kan lave det sådan at det skalerer ordenligt til forskellige skærmstørrelser. En guide til at gå igennem alle de nye funktioner er her:

UNITY OG KODE. Simpelt FPS

UNITY OG KODE. Simpelt FPS UNITY OG KODE Simpelt FPS LAV ET NYT UNITY 3D PROJEKT IMPORTER PARTICLESYSTEMS PAKKEN STANDARD INDSTILLINGER IMPORTER CHARACTERS PAKKEN STANDARD INDSTILLINGER GEM SCENEN SOM SCENE_MAIN FØJ ET PLANE TIL

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Computerspil Gruppe: Julia, Rasmus N, Edgar og Frederik P

Computerspil Gruppe: Julia, Rasmus N, Edgar og Frederik P Computerspil Gruppe: Julia, Rasmus N, Edgar og Frederik P Indledning Vi fik til opgave at følge den basale systemudviklingsmodel, som vi skal følge og dokumentere ud fra. Inden at dokumenterer hvordan

Læs mere

Lektion 3. Grundlæggende programmering i VR

Lektion 3. Grundlæggende programmering i VR Lektion 3 Grundlæggende programmering i VR Plan for i dag UML Usecase diagrammer Aktivitets diagrammer Klasse diagrammer Udforskning af forskelligt VR og andre måder at udvide virkeligheden på Cardboard

Læs mere

AFTER EFFECTS DET GRUNDLÆGGENDE INTERFACE

AFTER EFFECTS DET GRUNDLÆGGENDE INTERFACE AFTER EFFECTS DET GRUNDLÆGGENDE INTERFACE PROJEKT VINDUE KOMPOSITIONS OMRÅDE TIDS KONTROL EFFEKTER LAGSTRUKTUR TIDSLINJE AFTER EFFECTS PROJEKT VINDUET Når filerne er importeret, kan de frit omdøbes og

Læs mere

Kilder: Troldspejlets Spilskolen, yoyogames.com

Kilder: Troldspejlets Spilskolen, yoyogames.com Kilder: Troldspejlets Spilskolen, yoyogames.com Indholdsfortegnelse Gamemaker 7.0... 3 Installation... 3 Det første spil.... 5 Trin 1: Spilidéen... 5 Trin 2: Grafik og lyd.... 6 Trin 3: Objekter og spilpladen....

Læs mere

OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER

OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER OVERGANGS- OG OPBYGNINGSEFFEKTER Kan PowerPoint ikke animere, kan programmet i stedet lave overgangs- og opbygningseffekter. Ikke mindst opbygningseffekter giver rige muligheder, for at lave særdeles avancerede

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Brugermanual Netværkoptager (NVR)

Brugermanual Netværkoptager (NVR) Brugermanual Netværkoptager (NVR) Indholdsfortegnelse Login på videooptageren...2 Brugerkonti...2 Afspilning og Søgning i optagelser...3 Visnings vindue...3 Optagelses søgetype...4 Optagelses kalender...4

Læs mere

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM

EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM EKSPORTER DIN FÆRDIGE FILM Målet med en film er som regel at andre skal se den. Derfor skal ens sekvens altså det der er klippet sammen på tidslinjen også ud af AVID en igen. Der er grundlæggende to måder

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Åbn Flash, vælg symbolet ud for Actions Script 3.0. Markér frame 15, højreklik og vælg F6

Fase Forklaring Navigation. Åbn Flash, vælg symbolet ud for Actions Script 3.0. Markér frame 15, højreklik og vælg F6 Classic Tween Åbn en ny Flash Film Åbn Flash, vælg symbolet ud for Actions Script 3.0 Navgiv laget Navngiv laget kugle Tegn en udfyldt cirkel Vælg Oval Tool, vælg rød farve, træk en cirkel inde på Stage

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Brug af Zeiss DuraMax

Brug af Zeiss DuraMax Brug af Zeiss DuraMax Indhold Opstart af Duramax... 3 Brug af eksisterende Measurement Plan (Program)... 4 Opmåling af emne... 4 Udprintning... 6 Import af CAD model... 7 Klargør solid til måling... 8

Læs mere

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch Scratch 2 Hukommelsesspil All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

Classic Tween. Navigationsseddel. Fase Forklaring Navigation. Åbn en ny Flash File. Åbn Flash, vælg symbolet ud for ActionScript 3.0.

Classic Tween. Navigationsseddel. Fase Forklaring Navigation. Åbn en ny Flash File. Åbn Flash, vælg symbolet ud for ActionScript 3.0. 1 Classic Tween Åbn en ny Flash File Åbn Flash, vælg symbolet ud for ActionScript 3.0 Navgiv laget Navngiv laget kugle Tegn en udfyldt cirkel Vælg Oval Tool, vælg rød farve, træk en cirkel på Stage Indsæt

Læs mere

Computerspil Dokumentation

Computerspil Dokumentation Computerspil Dokumentation Vi startede med at læse om de forskellige typer af computerspil, hvorefter vi blev enige om enten at arbejde med RPG (Role- playing game) eller et spil lig flappybird (et platformer.spil,

Læs mere

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk Indledning PBX Online er dit personlige omstillingsanlæg som ikke kræver noget fysisk udstyr installeret i dit firma. Du styrer det hele via din web browser.

Læs mere

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS)

Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) 24. august 2007 Gem dine dokumenter i BON s Content Management System (CMS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Se indholdet i dit Content Management System... 3 3. Tilgå dokumenterne i My Content

Læs mere

Login side 3. Visninger i mediebiblioteket side 5. Opdater din crawl side 7. Upload af billeder side 9. Upload billeder via Drag&Drop side 14

Login side 3. Visninger i mediebiblioteket side 5. Opdater din crawl side 7. Upload af billeder side 9. Upload billeder via Drag&Drop side 14 Indholdsfortegnelse: Login side 3 Visninger i mediebiblioteket side 5 Opdater din crawl side 7 Upload af billeder side 9 Upload billeder via Drag&Drop side 14 Udfyld og indsæt valgfri side i playlisten

Læs mere

Illustrator CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk

Illustrator CC F u F ture tur Co C mpany an - y www. w future tur co c mpany an. y dk FutureCompany - www.futurecompany.dk Illustrator CC Tegning med Pen Tool Side 2 af 2 Kombinationspunkter Med hjørnepunkter laver man et skarpt knæk på en kurve bestående af rette linjer. Med buepunkter

Læs mere

Lektion 6. Grundlæggende programmering i VR

Lektion 6. Grundlæggende programmering i VR Lektion 6 Grundlæggende programmering i VR Plan for i dag Simpelt FPS Triggerzones og animationer C# og objekt orienteret programmering Interfaces Generics Google Cardboard Video om VRs fremtid App til

Læs mere

Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter

Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter Brugervejledning for Microstation til OpenSceneGraph konverter - sidste rettelse: 10/06/2005 side 1 Indholdsfortegnelse Kort oversigt over dgn2osg... 3 Systemkrav... 3 Funktionalitet...4 Geometri...4 Materialer...

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

Når du holder møder i Connect

Når du holder møder i Connect Når du holder møder i Connect Det er vigtigt at den/de der er host og presenter på mødet sidder ved en forholdsvis kraftig computer, og har en god bredbåndsforbindelse. Hvis man skal vise præsentationer,

Læs mere

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212 Manual v8.4 Brugermanual Side 1 Guide til styrepanelet Styrepanelet er meget simpelt bygget op. Forklaringen omkring diverse knapper mm., er givet herunder: Viser dato, klokken samt fri optageplads Viser

Læs mere

Før du kan begynde at klippe, skal du oprette en ny sekvens altså en ny tidslinje hvor dine udvalgte klip skal samles til den færdige film..

Før du kan begynde at klippe, skal du oprette en ny sekvens altså en ny tidslinje hvor dine udvalgte klip skal samles til den færdige film.. DET FØRSTE KLIP Se video på www.vj-dk.dk Før du kan begynde at klippe, skal du oprette en ny sekvens altså en ny tidslinje hvor dine udvalgte klip skal samles til den færdige film.. OPRET EN NY SEKVENS.

Læs mere

Scratch. - introduktionshæfte

Scratch. - introduktionshæfte Scratch - introduktionshæfte Opret bruger 2 Det første, du skal gøre er at oprette dig som bruger, så dine projekter bliver gemt. Gå ind på scratch.mit.edu/ Vælg knappen Meld dig ind i Scratch i den øverste

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering

Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Bent Sehested Side - 1 Første møde med skærmbilledet i After Effects 6,5 PRO Lidt om animering Hvert lag i Compositionen har et afmærket ankerpunkt. Det er koordinaterne for diagonalernes skæring. Der

Læs mere

Print vejledning af Skærmkort i QGIS Kortforsyningen WMS Vejledning til print i QGIS efter der er oprettet forbindelse til Skærmkort WMS service

Print vejledning af Skærmkort i QGIS Kortforsyningen WMS Vejledning til print i QGIS efter der er oprettet forbindelse til Skærmkort WMS service Print vejledning af Skærmkort i QGIS Kortforsyningen WMS Vejledning til print i QGIS efter der er oprettet forbindelse til Skærmkort WMS service Vejledningen er til QGIS 3.4 Vælg et skærmkort uden nummer

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015

Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide. Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 Revo Uninstaller Pro 3.1.2 en guide Hanne B. Stegemüller 17. juni 2015 2 Hvad gør Revo Uninstaller? Programmet, der fås både i en gratis udgave og en købeudgave, kan afinstallere alle dine forskellige

Læs mere

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia.

Camtasia guide. Redigering af video. Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Camtasia guide Trin for trin guide til redigering af video i Camtasia. Redigering af video Det forventes at læsere af denne guide allerede har Camtasia installeret. 1. Hvis du har valgt at redigere i din

Læs mere

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING

PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING PHOTOSHOP - BILLEDREDIGERING Billeder åbnes via: File - Open... Et billede kan roteres via: Image - Rotate Canvas Under Image - Image Size... kan billedets størrelse og opløsning ændres. Under Image -

Læs mere

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow

GRAFISK WORKFLOW. 1 Grafisk workflow GRAFISK WORKFLOW 1 Opgavebeskrivelse I forbindelse med et nyt online koncept Web in a box skulle jeg lave en Photoshop-skabelon, der kan eksportere materiale til en hjemmeside automatisk. Selve konceptet

Læs mere

Photofiltre nr. 85 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1

Photofiltre nr. 85 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1 Lave grafikbillede hvor vi bruger plugins side 1 Vi skal nu sammensætte et grafikbillede hvor vi bruger 2 plugins som kan hentes på min hjemmeside www.pensionistedb.dk under Photofiltre. Denne hedder Image

Læs mere

Windows Live Movie Maker-alle funktioner.

Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Windows Live Movie Maker-alle funktioner. Her vises brugen af funktionerne i programmet til at lave en film bestående af dine billeder og video/film klip. Læg egen tale og/eller musik på filmen. 1: Åbn

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Vejledning til Dahua harddisk optager

Vejledning til Dahua harddisk optager Vejledning til Dahua harddisk optager LIVE Som standard ved opstart vises der LIVE med samlet visning for tilsluttet kameraer. Her kan vælges 1 /4 / 9 / 16 kanal visning ved at klikke med højre musetast

Læs mere

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater

Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Trimmer vindue for Vegas Pro 8.0c giver velkendte resultater Gary Rebholz Tilbage i artiklen, opdagelse i Vegas Pro Trimmer Rude, fra marts 2008 Tech Tip kolonne, jeg dækkede Vegas Pro Trimmer vindue i

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

10. Fra midtpunktet tegnede jeg en sekskant med polygon tool, som blev logoets ramme.

10. Fra midtpunktet tegnede jeg en sekskant med polygon tool, som blev logoets ramme. GRAFIK Grafik Beskrivelse Opgaven Design af nyt logo til Tipsbladet Programmer Adobe Illustrator Værktøjer Polygon tool Rectangle tool Align to pixel grid Guides Transform Outline Stroke Proces 1. Jeg

Læs mere

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder

Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Hvordan du opretter, bruger og tildeler kategorier til arrangementer og nyheder Opret kategorier 1. For at kunne bruge kategorier på nyheder og arrangementer skal man først oprette en række kategorier,

Læs mere

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt).

Udlæsning af stregkodefil til scanneren 1. Opret mappen pdt på C-drevet (c:\pdt). Indholdsfortegnelse Introduktion... 2 Udlæsning af stregkodefil til scanneren... 3 Installation af scanneren... 5 Indlæsning af datafil i scanneren... 7 Brug af scanneren... 8 Sådan scanner du... 8 Sådan

Læs mere

Rumfart. Introduktion. Scratch. Nu skal du lære hvordan du programmerer din egen animation! Arbejdsliste. Test dit Projekt.

Rumfart. Introduktion. Scratch. Nu skal du lære hvordan du programmerer din egen animation! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Scratch 1 Rumfart All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere)

Vejledning PROPHIX 11. Driftsbudgettering ved åbning af templates (Kun til Avanceret-brugere) PROPHIX 11 Systemansvarlige Michael Siglev Økonomiafdelingen 9940 3959 msi@adm.aau.dk Daniel Nygaard Ricken Økonomiafdelingen 9940 9785 dnr@adm.aau.dk Vejledning (Kun til Avanceret-brugere) Opdateret:

Læs mere

Vejledning til Mozart Viewer 12

Vejledning til Mozart Viewer 12 Vejledning til Mozart Viewer 12 Programmet kan downloades gratis på http://www.mozart.co.uk Husk at det er den der hedder Mozart Viewer du skal hente. Den er gratis, i modsætning til Mozart som koster

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Tegnekasse. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lave dit eget tegneprogram! Arbejdsliste. Test dit Projekt.

Tegnekasse. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lave dit eget tegneprogram! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Scratch 1 Tegnekasse All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Læs mere

Nye brugere på Mægler Cloud

Nye brugere på Mægler Cloud Nye brugere på Mægler Cloud - Kom godt fra start Finder du ikke svaret på dit spørgsmål i nedenstående liste, så kontakt C&B Support på mail support@cb.dk (husk at angive kundenummer) eller telefon 4332

Læs mere

INTRO TIL GOOGLE DREV

INTRO TIL GOOGLE DREV 1 UDOVER AT VÆRE ET PRAKTISK STED AT GEMME SINE TING I SKYEN, SÅ ER GOOGLE DREV OGSÅ INDGANGEN TIL GODE SAMARBEJDS- OG DELEVÆRTKØJER: DET ER MULIGT BÅDE AT GIVE SE, KOMMENTERINGS- OG REDIGERINGSADGANG

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere

NVF hjemmesiden Vejledning for indlægning af materiale

NVF hjemmesiden Vejledning for indlægning af materiale NVF hjemmesiden Vejledning for indlægning af materiale Reykjavík September 2008 1/28 Vejledning for indlægning af materiale på NVF hjemmesiden. Disse vejledninger skrives for dem som skal lægge ind materiale

Læs mere

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ

HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ HJÆLP TIL FILM-X ANIMATIONSVÆRKTØJ Når du bruger FILM-X animationsværktøjet har du hele tiden adgang til at få hjælp. Hjælpeboksen ligger i højre side af skærmen og den kan ses her nedenfor. Hjælpen er

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet

GIS. Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet GIS Af Anders Bartholdy Guide til indlæsning af data i ArcGIS herunder KMS-data fra internettet Baggrundskort fra KMS er en rigtig god resurse der er tilgængelig via ArcGIS. Derfor starter vi med at gennemgå

Læs mere

Coloris. Programmet fungere på den måde at man vælger det billede man ønsker at arbejde med ved at klikke på det under menupunktet Projekter.

Coloris. Programmet fungere på den måde at man vælger det billede man ønsker at arbejde med ved at klikke på det under menupunktet Projekter. Under dette afsnit kan du lære at kende og benytte de mest nødvendige værktøjer til farvesætnings programmet Coloris. Skærmbilledet for Coloris ser således ud når du åbner for programmet (billedet kan

Læs mere

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje.

I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Windows Fil Struktur I Windows fil struktur er der følgende ting Drev, Mapper, Filer og Genveje. Hvad er et drev Et drev, er en afgrænsning af fil strukturen. Når du går ind på et drev vil du stå i roden

Læs mere

Intro til Windows Live Movie Maker

Intro til Windows Live Movie Maker Intro til Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker er efterfølgeren til Windows Movie Maker. I denne version er der blevet tilføjet slideshow-funktion, altså en funktion hvor du kan lave et lysbilledshow

Læs mere

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge:

Ide med Diff. Mål. Tidsplan. 1.uge: 2.uge: Side 1 af 5 Ide med Diff. Min ide med differenertierings modulet er at lave et program som kan vise 3d objekter, og få lavede en konverter som kan konventer 3ds filer over til noget som flash kan bruge.

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Kasper Kommunikation/it Klasse 1.1 Uno Ekdahl Forår 2010 Roskilde Tekniske Gymnasium

Kasper Kommunikation/it Klasse 1.1 Uno Ekdahl Forår 2010 Roskilde Tekniske Gymnasium Afsluttende opgave Indledning I denne rapport har jeg valgt at arbejde med Automatisering, det er for det meste noget der foregår på en computer, da den kan det samme som en lommeregner, og meget mere.

Læs mere

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder:

NVivo-øvelser for PC. Når NVivo er åbent, kan importen ske på to måder: NVivo-øvelser for PC Før du går i gang med øvelserne, er det selvsagt nødvendigt at importere øvelsesmaterialet ind i NVivo. Der er her tale om fire nytårstaler (fra 1994, 2002, 2010 og 2012) som Word-dokumenter.

Læs mere

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx

Opret en nyhed LEJERBO.DK OPRET EN NYHED 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR. Gå ind på din hjemmeside, fx 1 Opret en nyhed 1. LOG PÅ MIT LEJERBO OG LOG PÅ SOM REDAKTØR Gå ind på din hjemmeside, fx https://afd154-0.lejerbo.dk I øverste højre hjørne klikker du på Mit Lejerbo eller hængelåsen. Du sendes til login-siden

Læs mere

EDUCATE.AU.DK/BLACKBOARD

EDUCATE.AU.DK/BLACKBOARD Kaltura er en videoserver på AU Library, Aarhus Universitet, hvor ansatte kan uploade video filer via Blackboard. Det samme kan studerende, hvis underviseren giver dem lov. Du uploader alle dine videoer

Læs mere

Table of Contents. Prøveværktøj

Table of Contents. Prøveværktøj PRØVEVÆRKTØJ Table of Contents Opret prøve og tilpas dit fronter-rum... 3 Opret prøve... 4 Tilføj prøveværktøj... 6 Fanen "Indstillinger"... 11 Indstillinger for vindue... 15 Mappe til billeder/multimedier...

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Table of Contents. konverter fil til PDF... 3 Konverter Wordfil til PDF... 4 Konvertere Pages fil til PDF (mac)... 8.

Table of Contents. konverter fil til PDF... 3 Konverter Wordfil til PDF... 4 Konvertere Pages fil til PDF (mac)... 8. Table of Contents konverter fil til PDF... 3 Konverter Wordfil til PDF... 4 Konvertere Pages fil til PDF (mac)... 8 Page 2 konverter fil til PDF Page 3 Konverter Wordfil til PDF PDF formatet gør at billeder,

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Opret prøve og tilpas dit fronter-rum Spørgsmålstyper og justering Oversigt over spørgsmålstyper...20 Justering af spørgsmål og sider...

Opret prøve og tilpas dit fronter-rum Spørgsmålstyper og justering Oversigt over spørgsmålstyper...20 Justering af spørgsmål og sider... PRØVEVÆRKTØJ Table of Contents Opret prøve og tilpas dit fronter-rum... 3 Opret prøve... 4 Tilføj prøveværktøj... 6 Fanen "Indstillinger"...11 Indstillinger for vindue...15 Mappe til billeder/multimedier...17

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Quickquide for DVR/NVR optager

Quickquide for DVR/NVR optager Quickquide for DVR/NVR optager 1. Login I. Brugere og funktioner 2. Hovedmenu I. De forskellige ikoner 3. Live visning 4. Skema 5. Søgning 6. Web menu I. Regulær II. Bevægelsesdetektering III. Alarm I.

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

Manual til programmet Roland CutStudio og folieskærerne Roland SV-8 og Roland GS-24

Manual til programmet Roland CutStudio og folieskærerne Roland SV-8 og Roland GS-24 Manual til programmet Roland CutStudio og folieskærerne Roland SV-8 og Roland GS-24 Hvis det er første gang du skal benytte en folieskærer, er det faktisk essentielt at understrege, at det netop er en

Læs mere

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site.

Fase Forklaring Navigation. Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. 1 Opstart af et site Opret hovedmappen Opret grafikmappen Opret dit site Mappen skal indeholde alle elementer til dit site. Opret en mappe indeni den første og kald den grafik. Heri lægges alle dine grafikfiler.

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger. Hvilken skærmopløsning? OBS Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS4, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

Ghostbusters. Introduktion. Scratch. Du skal lave et fangelegsspil med spøgelser! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Gem dit Projekt

Ghostbusters. Introduktion. Scratch. Du skal lave et fangelegsspil med spøgelser! Arbejdsliste. Test dit Projekt. Gem dit Projekt Scratch 1 Ghostbusters All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Læs mere

Bekrig Klonerne. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lære, hvordan du laver et spil, hvor du skal redde Jorden fra monstre i rummet.

Bekrig Klonerne. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lære, hvordan du laver et spil, hvor du skal redde Jorden fra monstre i rummet. Scratch 2 Bekrig Klonerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club.

Læs mere

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco

Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Vejledning for LOF s afdelingshjemmeside - redigeret i Umbraco Adresse: http://dinafdeling.lof.dk/ Rediger hjemmeside i Umbraco: http://dinafdeling.lof.dk/umbraco/ HUSK ingen www i adressen, skriv blot

Læs mere

Det øverste symbol er en rød pil og kaldes Segment Mode og fungere i princippet lige som den røde overwrite pil.

Det øverste symbol er en rød pil og kaldes Segment Mode og fungere i princippet lige som den røde overwrite pil. SMART TOOLS Se video på www.vj-dk.dk Smart Tools er et nyt værktøj i version 5 af Avids Media Composer. Det er opbygget som et Drag & Drop - værktøj, så du kan flytte rundt med klippene på tidslinjen ved

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Organisering af billeder.

Organisering af billeder. Organisering af billeder. Da du startede Picasa op for første gang, havde du mulighed for at scanne hele computeren igennem for billeder eller lade Picasa holde øje med nogle bestemte mapper (mine billeder,

Læs mere

Skab Din Egen Verden

Skab Din Egen Verden Scratch 2 Skab Din Egen Verden All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club.

Læs mere

Active Builder - Brugermanual

Active Builder - Brugermanual Active Builder - Brugermanual Version: Release 2.0 Sprog: Dansk Copyright 2014 - Talk Active ApS INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. HURTIGT OVERBLIK... 4 1.1 Vælg URL:... 4 1.2 Vælg en skabelon:...

Læs mere

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om...

Opstart. I gang med Dreamweaver. Læs mere om... Generelle bemærkninger Programmet Dreamweaver har været på markedet i nogle år efterhånden. Den seneste version hedder Dreamweaver CS5, og programmet er på engelsk. Dreamweaver er en såkaldt grafisk editor,

Læs mere

IT selvvalgt projekt: Unity spil

IT selvvalgt projekt: Unity spil IT selvvalgt projekt: Unity spil Af Basthiann Bilde, Joachim Goodman og Tobias Højsgaard Klasse 2.4 IT B 18. maj 2015 1 ud af 14 1 Indledning 1.1 Formål Dette selvvalgte projekt er til for at give en række

Læs mere

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010

E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 E-MAIL MICROSOFT OUTLOOK 2010 Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: Outlook Side 1 Microsoft Outlook 2010 Hvordan skriver og sender jeg en e-mail? Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk.

Læs mere

OPC Access 3.0 opdatering via Stored Procedure

OPC Access 3.0 opdatering via Stored Procedure OPC Access 3.0 opdatering via Stored Procedure Dette dokument gennemgår et eksempel på, hvordan OPC Access 2.0 kan konfigureres til at opdatere en database via en stored procedure. OPC ACCESS 2.0 OPDATERING

Læs mere

Kom godt i gang med I-bogen

Kom godt i gang med I-bogen Kom godt i gang med I-bogen At åbne bogen Det allerførste, du skal gøre, for at kunne arbejde med i-bogen, er at aktivere den. Det gøres ved at oprette en konto på systime.dk og derefter aktivere bogen

Læs mere

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk

NVR Client system. Bruger Manual. SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk NVR Client system Bruger Manual SuperVision Alarmteknik ApS Cedervej 2, 8462 Harlev J +45 70 23 93 10 www.supervision-alarm.dk 1 Indholdsfortegnelse. Side 3: Side 4-5: Side 6: Side 8: Side 10: Side 11:

Læs mere

MSI pakke til distribution af AutoPilot komponenter.

MSI pakke til distribution af AutoPilot komponenter. MSI pakke til distribution af AutoPilot komponenter. Hermed følger en basal dokumentation for installation af AutoPilot msi pakken. Der vil i det følgende blive forklaret brugen af 4 programmer fra Microsoft,

Læs mere

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild Du kan bruge opgaveblokken i Outlook som en liste over opgaver, du skal have lavet, men Outlook kan også hjælpe dig til at styre dine opgaver. Du kan fx angive forfaldsdato og det forventede tidsforbrug,

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet.

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Microstation brugermøde 10. og 11. november 2008. Indlæg af Else-Marie Lorenzen. Vejdirektoratet Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Som det første

Læs mere