Læreplan for Retssagens forberedelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læreplan for Retssagens forberedelse"

Transkript

1 Delemne: Processkrifter Den skriftlige forberedelse af retssagen er afgørende for sagens bedst mulige tilrettelæggelse. Advokatfuldmægtige skal derfor kunne udarbejde processkrifter, som fastlægger sagens præcise tvistepunkter vedrørende faktum og jus. Deltagerne på advokatuddannelsen skal kunne: - analysere et givet sagsmateriale med henblik på at identificere påstand, faktum og anbringender, - formulere en anerkendelsespåstand og fuldbyrdelsespåstand korrekt - analysere og vurdere om konkrete påstande og anbringender er hensigtsmæssige i forhold til partens sag - udarbejde en hensigtsmæssig skriftlig argumentation (understøttes af undervisningen på kurset Kommunikation). - retsplejeloven kap.33 - Vejledning om Behandling af civile sager ved byretterne - U Ø og U Ø - Christian Dahlager, Civile retssager, Christian Ejlers Forlag, 2007, p Sprogpolitik for Danmarks Domstole, p , og Se navnlig mappens fane 1, 5 og 7. Hvis Processkrifter bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal formulere påstand og anbringender i en konkret sag.

2 Delemne: Sagsøkonomi Advokater skal være i stand til at rådgive om de økonomiske aspekter af retssagsførelse, herunder retsafgift, sagsomkostninger og omkostningsdækning. Deltagerne på advokatuddannelsen skal kunne: - vurdere, om der i en given sag er mulighed for omkostningsdækning via offentlig retshjælp, fri proces, retshjælpsdækning eller dækning via fagforening, - beregne retsafgiften i sager med fuldbyrdelses- og anerkendelsespåstand, - beregne forventede sagsomkostninger til modparten i en given sag, hvis sagen tabes helt eller delvist, herunder under hensyntagen til eventuelt syn og skøn - vurdere mulighed for forlig i konkrete cases, anvende reglerne om omkostningsdækning, - analysere og vurdere procesøkonomiske forhold som grundlag for sagens tilrettelæggelse og forligsovervejelser. - Retsafgiftsloven kapitel 1, 2 og Vejledning om beregning af retsafgift - Retsplejeloven 211 og kapitel 30 - Bekendtgørelser om offentlig retshjælp og fri proces Forsikringsbetingelser for retshjælpsforsikring Eksempel på retshjælpsbetingelser, FAAF Vejledende satser for proceduresalær - Notat om sagsomkostninger i småsager og øvrige sager under kr. - Christian Dahlager, Behandling af småsager, Jurist og Økonomforbundets forlag, p : "Området for småsager" - Se navnlig mappens fane l og 2 Hvis Sagsøkonomi bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal beregne og vurdere sagsomkostningerne i en konkret sag og diskutere, om der er grundlag for forligsovervejelser.

3 Delemne: Bevis Bevisførelsen er en vigtig del af advokaters retssagsarbejde, fordi hovedparten af retssagerne afgøres på beviset. Advokatfuldmægtige skal derfor lære at vurdere bevisbyrdefordelingen korrekt og fremlægge beviserne bedst muligt. - kunne forstå og anvende reglerne om bevisbyrdefordeling, - kunne forstå og anvende begreberne beviskrav og bevisvurdering, - anvende reglerne for kontakt til og indkaldelse af vidner inden hovedforhandlingen korrekt, - forstå reglerne om editionspligt og vidnefritagelse, - kunne analysere og vurdere en konkret sag med henblik på bevisbyrdefordeling og hensigtsmæssig fremlæggelse af beviser. - Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2011, nr. 4 Ensidige erklæringer i civilprocessen - AER, herunder Advokatrådets bemærkninger til 18.3 som kommenteret af Lars Økjær Jørgensen og Martin Lavesen (2011 Advokatsamfundet). - Retsplejeloven kap. 18, 28 og 29 - U V, U Ø, U /2SH, U H, V, U H, U2012B Se navnlig mappens fane 1 og 6 Hvis Bevis bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal gøre rede for reglerne og bevisbyrdefordeling, og hvor de skal analysere og vurdere en konkret sag med henblik på hensigtsmæssig fremlæggelse af beviser.

4 Delemne: Syn og skøn Som en del af retssagsbehandlingen skal advokater kunne håndtere et syn og skøn, da syn og skøn indgår i mange retssager og vil ofte være afgørende for sagens udfald. Deltagerne på advokatuddannelsen skal kunne - forstå den praktiske fremgangsmåde ved syn og skøn; syn og skøn inden anlæggelse af retssag, tidspunkt for begæring, valg af skønsmand, fastlæggelse af skønstema, begæring via Retten, tilstedeværelse og håndtering af part, betaling af omkostninger, - vurdere om der i konkrete cases er behov for syn og skøn og/eller sagkyndig erklæring - anvende reglerne for formulering af spørgsmål i skønstemaet - anvende reglerne for skønsmandens virke; habilitet, indkaldelse, erklæring, afhjemling, aftegning, - anvende reglerne om nyt syn og skøn/supplerende spørgsmål. - retsplejeloven kap U V, U V, U V, U /1V, U Ø, U H, U H. - Se navnlig mappens fane l og 12 Hvis Syn og skøn bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal vurdere, om syn og skøn er relevant i en konkret situation, hvor de skal udforme et skønstema, eller hvor de skal vurdere et skønstema og redegøre for retsplejelovens regler om syn og skøn.

5 Delemne: Advokatens rolle Advokater skal kende deres opgaver som partsrepræsentanter og de etiske regler, der gælder særligt i forbindelse med retssager. - forstå advokatens opgaver ved møde som repræsentant for en prut ved et forberedende retsmøde, retsmægling og hovedforhandling, - forstå fordele, ulemper og metoden ved retsmægling, have kendskab til mediation - vurdere og vejlede om forskellige konfliktløsningsformer, vurdere konkrete etiske dilemmaer forbindelse med retssager. - Retsplejelovens (fuldmagt/bemyndigelse), (forligsmægling), 353 (forberedende møde), kap. 27 (retsmægling) - Juristen 5/2008, Nye regler om retsmægling - De advokatetiske regler - Partsadvokatens rolle, DJØF Forlag, kapitel l og 8 - Se navnlig mappens fane 1 og 2 Hvis Advokatens rolle bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal tage stilling til et advokatetiske spørgsmål i en konkret retssag.

6 Delemne: 353-mødet, præklusion og udeblivelse Advokater skal kende deres opgaver som partsrepræsentanter i forbindelse med forberedende retsmøder. Endvidere skal advokater have kendskab til konsekvenserne forbundet med fristoverskrivelser, hvornår der indtræder præklusion samt kendskab til udeblivelsesvirkningeme. - forstå formålet med et forberedende retsmøde og betydningen af de beslutninger, der ifølge kan træffes på et forberedende retsmøde - forstå konsekvenserne for en eventuel bevisførelse, der forlænger forberedelsen, og som ikke er påberåbt på det forberedende møde - have kendskab til såvel hovedregel som undtagelser i retsplejeloven om præklusion i civile sager i forbindelse med retssagens forberedelse og betydningen heraf - have kendskab til udeblivelsesformerne (udeblivelse fra retsmøder, udeblivelse med processkrifter herunder påstandsdokument, manglende efterlevelse af advokatpålæg) samt forstå de mulige konsekvenser forbundet med udeblivelse og advokatens reaktionsmuligheder, Retsplejelovens 353 (forberedende møde) - Retsplejeloven 358, stk. 2, 351, stk. 4, Retsplejelovens 353, stk. 4, 358, stk. 4, 360, stk. 1-4, 355, stk. 2,jf. 360, stk. 5, 357,jf. 360, stk. 5, 357,jf. 360, stk. 6, 259, stk. 2 og 3, 367 og Uddrag af forarbejderne til Ll68, afsnit 5.2 og bemærkninger til U H, U.l999.44H, U H, U Se navnlig mappens fane 1, 13 og 14 Hvis 353-mødet, præklusion og udeblivelse bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal redegøre for, hvilken betydning en konkret beslutning på et 353-mødet får for en part.

7 Delemne: Kumulation, småsagsproces, værneting, kære og anke Advokater skal kende retsplejelovens bestemmelser om sammenlægning af sager, småsagsprocesformen, værneting, appelmulighederne og disses form. - kunne anvende reglerne for kumulation og andre muligheder for at inddrage flere personer i en sag, dvs. bi-intervention, procesunderretning og gruppesøgsmål, - kunne anvende reglerne for, hvornår en sag som udgangspunk'1 er omfattet småsagsprocessen samt betingelserne for, at en sag kan overgå til de almindelige regler, have kendskab til retsplejelovens bestemmelser om værneting, supplerende værneting, muligheden for henvisning af en sag, muligheden for at aftale værneting og begrænsninger i aftaleadgangen, - kunne anvende reglerne om appel, herunder afgøre hvilke afgørelser, der skal ankes henholdsvis kæres, hvilke afgørelser, der ikke kan appelleres, og fristerne for anke og kære. Retsplejelovens 249, 250, 252, kap. 23a Retsplejelovens kap Retsplejelovens kap. 21 og 22 - Retsplejelovens , kap. 37 og 38 - Rådets forordning nr. 44/2001 om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser på det civil- og handelsretlige område - Eksempler på aftaler om værneting eller voldgift - Betalingspåkrav med vejledning - U /IH, U.l /l V, U.l /3H, U.l Ø, U H, U V Se navnlig mappens fane 1, 4, 9, l0 og 11 Hvis kumulation, småsagsprocessen, værneting, kære og anke bliver et emne til eksamen, skal eksaminanderne demonstrere, at de kan opfylde de faglige mål for emnet. Dette kan f.eks. ske i en opgave, hvor de skal tage stilling til, om en sag, der er omfattet af reglerne for småsager, kan overgå til de almindelige regler, eller om en konkret retsafgørelse kan appelleres, og hvordan det i give fald skal ske.

Læreplan for Retssagens forberedelse

Læreplan for Retssagens forberedelse Delemne: Processkrifter Den skriftlige forberedelse af retssagen er afgørende for sagens bedst mulige tilrettelæggelse. Advokatfuldmægtige skal derfor kunne udarbejde processkrifter, som fastlægger sagens

Læs mere

Civilprocessuel oversigt

Civilprocessuel oversigt Jørgen Jochimsen Civilprocessuel oversigt Jørgen Jochimsen Civilprocessuel oversigt 1. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2017 ISBN 978-87-619-3869-5 Omslag: Axel Surland, Ljungbyhed Sats

Læs mere

Læreplan for God advokatskik II

Læreplan for God advokatskik II Delemne: Interessekonflikt Advokaters uafhængighed er afgørende for dennes virke i retssamfundet, herunder særligt for klientens tillid til advokaten. Advokatfuldmægtige skal derfor lære, hvordan de kan

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

småsager C hri s t ian DaHl ager J u ri s t- o g ø ko n o m fo rb u n d e t s fo rl ag Christian DaHlager Behandling af småsager

småsager C hri s t ian DaHl ager J u ri s t- o g ø ko n o m fo rb u n d e t s fo rl ag Christian DaHlager Behandling af småsager grad selv kan behandle deres tvister ved domstolene. Det seneste skud på stammen er reglerne om behandling af småsager. Småsager beskriver de nye regler om retssager i småsagsprocessen og redegør for,

Læs mere

Indholdsoversigt. DEL 5 VOLDGIFT Kapitel XXIV: Voldgift. DEL 6 RETSKRAFT Kapitel XXV: Retskraft dommes bindende virkning

Indholdsoversigt. DEL 5 VOLDGIFT Kapitel XXIV: Voldgift. DEL 6 RETSKRAFT Kapitel XXV: Retskraft dommes bindende virkning Indholdsoversigt DEL 1 ALMINDELIG DEL. Kapitel I: Emneafgrænsning Kapitel II: Domstolssystemet opbygning og aktører i civile sager Kapitel III: Den Europæiske Menneskerettighedskonvention Kapitel IV: EU-ret

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager

DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager DEN GODE PROCESS // ALMINDELIGE PRINCIPPER FOR ADVOKATENS ADFÆRD FORORD 2 2 De advokatetiske regler, punkt 8.1 // 3 De advokatetiske regler, punkt

Læs mere

De nye regler bygger bl.a. på dele af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene).

De nye regler bygger bl.a. på dele af Retsplejerådets betænkning nr. 1436/2004 om reform af den civile retspleje III (Adgang til domstolene). 20. december 2007 Notat om sagsomkostninger i småsager og sager i øvrigt med en økonomisk værdi på højst 50.000 kr. samt i sager, der er omfattet af lempelsen pr. 1. januar 2008 af advokaternes møderetsmonopol

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på Oliver Machholdt. Civilproces. kompendium. 3. udgave

Læs mere om udgivelsen på  Oliver Machholdt. Civilproces. kompendium. 3. udgave Oliver Machholdt Civilproces kompendium 3. udgave Oliver Machholdt Civilproces kompendium 3. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2015 ISBN 978 87 619 3596 0 Omslag: Birger Gregers MDD,

Læs mere

Praktisk voldgiftsret

Praktisk voldgiftsret Praktisk voldgiftsret MED FOKUS PÅ VOLDGIFTSINSTITUTTET Steffen Pihlblad Christian Lundblad Claus Søgaard-Christensen Håkun Djurhuus Praktisk voldgiftsret med fokus på Voldgiftsinstituttet Steffen Pihlblad,

Læs mere

Læreplan for Kommunikation

Læreplan for Kommunikation Læreplan for Kommunikation Advokater skal kunne kommunikere hensigtsmæssigt i mange situationer: ved møder, i retten, i forbindelse med akkvisition osv. Advokatfuldmægtige skal derfor lære at forberede

Læs mere

DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager

DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager DEN GODE PROCESS // ALMINDELIGE PRINCIPPER FOR ADVOKATENS ADFÆRD FORORD 2 2 De advokatetiske regler, punkt 8.1 // 3 De advokatetiske regler, punkt

Læs mere

De studerende bør efter en samlet vurdering konkludere, at kendelsen ikke er rigtig.

De studerende bør efter en samlet vurdering konkludere, at kendelsen ikke er rigtig. 1 Rettevejledning til opgave 1 1. Er rettens kendelse rigtig? Der kan efter praksis pålægges editionspligt med hjemmel i retsplejelovens 343, sammenholdt med reglerne om edition, jf. Den civile retspleje,

Læs mere

Vedhæft beskrivelse af sagen, herunder påstande og anbringender og vedhæft dokumentation.

Vedhæft beskrivelse af sagen, herunder påstande og anbringender og vedhæft dokumentation. Retshjælpsforsikring anmeldelse under den private retshjælpsforsikring (se forsikringsvilkår, herunder 12 om anmeldelse)? Som advokat for (Forsikringstagers navn og evt. CPR-nr.) anmoder jeg med henvisning

Læs mere

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift

Nyhedsbrev. Retssager og voldgift Nyhedsbrev Retssager og voldgift 03.07.2014 REFORM AF DEN CIVILE RETSPLEJE 3.7.2014 Den 11. juni 2014 vedtog Folketinget en reform af den civile retspleje, herunder reglerne om sagens forberedelse, beviser,

Læs mere

DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager

DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager DEN GODE PROCES Advokatens arbejde med civile retssager DEN GODE PROCESS // ALMINDELIGE PRINCIPPER FOR ADVOKATENS ADFÆRD FORORD DEN GODE PROCES Advokatens arbejde ved domstolene er udgivet af Advokatrådet,

Læs mere

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Den 17/12-2008 J.nr. 85A-VL-008-07 72A-ØL-009-08 Notat om afgørelser om sagsomkostninger i civile sager. 1. Dette notat erstatter notat af 17. juni 2005 om afgørelser,

Læs mere

CIVIL- PROCESSUEL OVERSIGT JØRGEN JOCHIMSEN

CIVIL- PROCESSUEL OVERSIGT JØRGEN JOCHIMSEN CIVIL- PROCESSUEL OVERSIGT JØRGEN JOCHIMSEN 2017 Civilprocessuel oversigt Jørgen Jochimsen Civilprocessuel oversigt Jørgen Jochimsen Civilprocessuel oversigt 1. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S,

Læs mere

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager

Den 8. september 2015 Udgave 6. Notat om sagsomkostninger i civile sager Den 8. september 2015 Udgave 6 Notat om sagsomkostninger i civile sager Indledning Formålet med dette notat er at opstille nogle vejledende udgangspunkter for afgørelser om sagsomkostninger i civile sager.

Læs mere

4. Tvister omfattet af dækningen. 1. Hvem er dækket (sikret af retshjælpsforsikringen) 5. Tvister, der ikke er omfattet af dækningen

4. Tvister omfattet af dækningen. 1. Hvem er dækket (sikret af retshjælpsforsikringen) 5. Tvister, der ikke er omfattet af dækningen Side 31 af 35 BETS - TT2009180003729930 - Betingelser_Bygningsforsikring - 1 Dækningens formål er at dække udgifter til sagsomkostninger ved retstvister, der kan indbringes for domstole eller voldgiftsretten.

Læs mere

Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet Pelsdyrfarmens drift

Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet Pelsdyrfarmens drift Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet Pelsdyrfarmens drift 5994-1 Februar 2010 Tillæg til vilkår 5444-5 Pelsdyrsforsikring Indholdsfortegnelse Et par ord til indledning.............................................................

Læs mere

Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene,

Udvalget om bedre og mere effektiv behandling af civile sager ved domstolene, Retsplejerådet Dato: 14. august 2013 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Cecilie Maarbjerg Qvist Sagsnr.: 2012-4007-0003 Dok.: 746516 Retsplejerådets notat til Udvalget om bedre og mere effektiv behandling

Læs mere

RETSSAGER FØRER DU EN RETSSAG? STÆVNING SENDES TIL RETTEN

RETSSAGER FØRER DU EN RETSSAG? STÆVNING SENDES TIL RETTEN FØRER DU EN RETSSAG? PROBLEMSTILLING Står du foran eller måske midt i en retssag, så ved du, at en retssag er en langvarig og ofte uoverskuelig proces. Elmer Advokater hjælper dig igennem retssagen med

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 Sag 87/2015 Advokat Keld Parsberg kærer Vestre Landsrets salærafgørelse i sag om værgemål for

Læs mere

Noter til civilproces

Noter til civilproces Noter til civilproces Indholdsfortegnelse Saglig kompetence... 4 Forudgående nævnsbehandling (s. 141)... 4 Byretterne... 4 Saglige kompetence (s. 144)... 4 Dommerne i byretssager (s. 152)... 6 Sø- og Handelsretten...

Læs mere

Vejledning om udfyldning af stævningsblanketten til småsager

Vejledning om udfyldning af stævningsblanketten til småsager Side 1 af 6 Vejledning om udfyldning af stævningsblanketten til småsager Du kan bruge denne blanket, hvis du vil anlægge en sag ved byretten, og sagen er omfattet af reglerne om sager om mindre krav (småsager).

Læs mere

De overordnede rammer for retssagsprocessen

De overordnede rammer for retssagsprocessen Kapitel 1 De overordnede rammer for retssagsprocessen 1.1 Indledning Det er retsplejeloven, der fastsætter spillereglerne for retssagernes behandling. Retsplejelovens bestemmelser om behandlingen af civile

Læs mere

Læreplan for God advokatskik II

Læreplan for God advokatskik II Læreplan for God advokatskik II Delemne: Interessekonflikt Advokaters uafhængighed er afgørende for dennes virke i retssamfundet, herunder særligt for klientens tillid til advokaten. Advokatfuldmægtige

Læs mere

Foredrag om konfliktløsning

Foredrag om konfliktløsning Foredrag om konfliktløsning Mandag den 15. april 2013 Kl. 13.00 16.00 Advokat Trine Bøgelund-Kjær WINSLØW ADVOKATFIRMA, GAMMEL STRAND 34, 1202 KØBENHAVN K T: (+45) 3332 1033 F: (+45) 3696 0909 WINLAW@WINLAW.DK

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 3. august 2016 Sag 97/2016 A (advokat Ole Dueholm) mod B (advokat Pernille Skinnerup) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Randers den 28. oktober

Læs mere

Forsikringsbetingelser RETSHJÆLPSFORSIKRING ERHVERV (01.06.10) 0103

Forsikringsbetingelser RETSHJÆLPSFORSIKRING ERHVERV (01.06.10) 0103 RETSHJÆLPSFORSIKRING ERHVERV (0.06.0) 003 Side Sikrede............................................. Forsikringen dækker............................... 3 Forsikringen dækker ikke..........................

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/11-2017 J.nr. 21A-ØL-1-13 Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne digital sagsbehandling Dette tillæg til Vejledning om behandling af civile

Læs mere

Væsentlige ændringer i reglerne vedrørende syn og skøn

Væsentlige ændringer i reglerne vedrørende syn og skøn Væsentlige ændringer i reglerne vedrørende syn og skøn Skrevet af Erik Hovgaard Publiceret 18 Apr 2017 Der er gennem den seneste tid sket væsentlige ændringer i retsplejelovens regler vedrørende syn og

Læs mere

Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet landbrugsbedriften

Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet landbrugsbedriften 6489-3 Juni 2018 Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet landbrugsbedriften Tillæg til vilkår 6331-2 Landbrug Topdanmark Forsikring A/S Vilkår for Retshjælpsdækning tilknyttet landbrugsbedriften 6489-3

Læs mere

20 minutter om anvendelse af syn og skøn og sagkyndige erklæringer og sagkyndige vidner i dansk ret. Ved Asbjørn Jensen

20 minutter om anvendelse af syn og skøn og sagkyndige erklæringer og sagkyndige vidner i dansk ret. Ved Asbjørn Jensen 20 minutter om anvendelse af syn og skøn og sagkyndige erklæringer og sagkyndige vidner i dansk ret Ved Asbjørn Jensen Retsplejelovens grundprincipper: Forhandlingsprincippet, 338 Parterne skal tilvejebringe

Læs mere

[RETTENS BLANKET TIL SMÅSAGER ]

[RETTENS BLANKET TIL SMÅSAGER ] 2011 Kolonihavernes Fælles Rådgivning FLEBO [RETTENS BLANKET TIL SMÅSAGER ] Jeg skal opfylde de krav som domstolene kræver som det fremgår af denne vejledning som jeg har hentet via internettet på domstole.dk

Læs mere

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD

Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD Regler for Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret for Svinebranchen VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH PRODUKTSTANDARD og VOLDGIFTSRETTEN FOR DANISH TRANSPORTSTANDARD 1.0 Kompetence 1.1 Landbrug & Fødevarers Voldgiftsret

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2004-743-0035 Dok.: KHE21503 Besvarelse af spørgsmål nr. 4 af 1. december 2004 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

Læs mere

Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven om omkostningsdækning

Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager og retsplejeloven om omkostningsdækning Folketinget Att.: medlemmerne af Erhvervsudvalget Christiansborg 1240 København K cc. medlemmerne af Retsudvalget 8. januar 2010 Vedr.: Retssikkerhedsmæssige problemer i L69 ændring af lov om forbrugerklager

Læs mere

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V.

PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. 20. NOVEMBER 2012 PROCES: DER BØR HURTIGT TRÆFFES BESLUTNING OM FORELÆGGELSE FOR RETSLÆGERÅDET, ARBEJDSSKADE- STYRELSEN M.V. Et par nye retsafgørelser illustrerer, at når retssag er blevet anlagt, bør

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager.

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Civile sager 2. instans Anke 253, stk. 4 og 5, jf. stk. 3 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. Straffesager

Læs mere

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede.

2. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. København, den 28. november 2014 Sagsnr. 2014-101/TRO 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen

Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Vejledning til sagkyndige i småsagsprocessen Domstolsstyrelsen den 10. december 2014 Sagsnr. 2014-4308-0001 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Hvad er småsagsprocessen?...3 3. Beskikkelse som sagkyndig...3

Læs mere

Nye regler om syn og skøn og om brug af erklæringer fra partsudpegede ekspertvidner

Nye regler om syn og skøn og om brug af erklæringer fra partsudpegede ekspertvidner 28 Nye regler om syn og skøn og om brug af erklæringer fra partsudpegede ekspertvidner Ved Partner, Claus Berg 29 Program 1. Væsentlige nye ændringer i retsplejelovens regler om syn og skøn reglerne får

Læs mere

Vilkår for. Erhvervsretshjælpsdækning

Vilkår for. Erhvervsretshjælpsdækning Vilkår for Erhvervsretshjælpsdækning 6393-6 September 2008 NemKonto Topdanmark benytter NemKonto-systemet til at udbetale penge til dig, hvis vi har registreret dit CPR-/SE-/CVR-nummer. 2 Indhold Indledning

Læs mere

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Den 17/12-2008 J.nr. 85A-VL-008-07 72A-ØL-009-08 Notat om afgørelser om sagsomkostninger i civile sager. 1. Dette notat erstatter notat af 17. juni 2005 om afgørelser,

Læs mere

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen.

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen. Side 1 af 5 Domstolsstyrelsen Vejledning om udfyldning af stævningsblanketten Denne blanket kan bruges, hvis du vil anlægge en sag ved byretten eller Sø- og Handelsretten. Rubrik 1-5, og 7 skal udfyldes

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A.

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. København, den 18. december 2013 Sagsnr. 2012-2511/MKJ/LOV 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over advokat A. Sagens tema: Klager har klaget over, at advokat A

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt den 21. august 2018 Sag BS 6892/2018-HJR A (advokat Bjarke Madsen) mod B (advokat Mads Roikjer) og sag BS 6900/2018-HJR A (advokat Bjarke Madsen) mod C (advokat

Læs mere

Forordningen indfører en valgfri procedure, der kan anvendes som alternativ til de procedurer, der findes i medlemsstaternes lovgivning.

Forordningen indfører en valgfri procedure, der kan anvendes som alternativ til de procedurer, der findes i medlemsstaternes lovgivning. Notat om tilvalg af småkravsprocedureforordningen 1. Baggrund Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 861/2007 om indførelse af en europæisk småkravsprocedure blev vedtaget den 11. juli 2007

Læs mere

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET

VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET VEJLEDNING I UDFØRELSE AF STRAFFESAGER I HØJESTERET Maj 2008 - 2-1. Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret Sagsgangen forud for hovedforhandlingen i Højesteret tilrettelægges i samarbejde

Læs mere

Vejledning om udfyldning af svarskriftsblanketten til småsager

Vejledning om udfyldning af svarskriftsblanketten til småsager Side 1 af 5 Vejledning om udfyldning af svarskriftsblanketten til småsager Du kan bruge denne blanket, hvis du er blevet sagsøgt, og sagen er omfattet af reglerne om mindre krav (småsager). Småsager er

Læs mere

(iii) Tvister af enhver art, opstået i forbindelse med sikredes ansættelsesforhold.

(iii) Tvister af enhver art, opstået i forbindelse med sikredes ansættelsesforhold. QBE 09200 DK - Retshjælpsforsikring 1. Hvem dækker forsikringen? Forsikrede Dækket er de samme personer, der er omfattet af hovedpolicen (se denne). For gruppesøgsmål, hvor tilmeldingsmodellen anvendes,

Læs mere

Partsadvokatens rolle: Før, under og efter mediation. Advokat Susanne Ravn Advokat Niels Lyhne

Partsadvokatens rolle: Før, under og efter mediation. Advokat Susanne Ravn Advokat Niels Lyhne Partsadvokatens rolle: Før, under og efter mediation Advokat Susanne Ravn Advokat Niels Lyhne Dagens emner Indledning Definitioner Regler En mediations forløb Partsadvokatens rolle før, under og efter

Læs mere

Hans Chr. Spies SÅDAN BESTÅR DU ADVOKATEKSAMEN. 3. udgave. advokateksamen.dk

Hans Chr. Spies SÅDAN BESTÅR DU ADVOKATEKSAMEN. 3. udgave. advokateksamen.dk Hans Chr. Spies SÅDAN BESTÅR DU ADVOKATEKSAMEN 3. udgave advokateksamen.dk Hans Chr. Spies Sådan består du Advokateksamen advokateksamen.dk 2016 Sådan består du Advokateksamen 3. udgave Udgivet af Hans

Læs mere

Entreprisedagen Oplæg om sagkyndig bevisførelse

Entreprisedagen Oplæg om sagkyndig bevisførelse 1 Entreprisedagen Oplæg om sagkyndig bevisførelse 4. oktober 2017 Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun 2 Program 1. Væsentlige nye ændringer i retsplejelovens regler om syn og skøn reglerne

Læs mere

1. Tvister i forbindelse med erhvervsudøvelse. Ved erhvervsudøvelse forstås:

1. Tvister i forbindelse med erhvervsudøvelse. Ved erhvervsudøvelse forstås: 3. Hvilke tvister er ikke dækket af retshjælpsforsikringen? 1. Tvister i forbindelse med erhvervsudøvelse. Ved erhvervsudøvelse forstås: a) Tvister vedrørende sikredes selvstændige virksomhed, hvad enten

Læs mere

BEVISMIDLER HVILKE OG HVORDAN? Ved partner Anne Buhl Bjelke

BEVISMIDLER HVILKE OG HVORDAN? Ved partner Anne Buhl Bjelke BEVISMIDLER HVILKE OG HVORDAN? Ved partner Anne Buhl Bjelke DISPOSITION Hvad er et bevis? Den frie bevisbedømmelse Ensidigt indhentede erklæringer Isoleret bevisoptagelse Bevisførelse ved domstolene Bevisførelse

Læs mere

over Et udkast til lovforslaget har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

over Et udkast til lovforslaget har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2010-11 L 201 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Tina Bak Jensen Sagsnr.: 2010-740-0492 Dok.: TBJ40981 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over Høringssvar

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 2. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 091/16 (Retten i Grønlands sagl.nr. BS 190100/2013) Sagsøger (advokat Finn Meinel, Nuuk j.nr. 11809)

Læs mere

Regler for voldgift 2018

Regler for voldgift 2018 Regler for voldgift 2018 Kapitel 1 Almindelige bestemmelser 1. Følgende regler finder anvendelse, hvis parterne har vedtaget AB 18, ABR 18, ABT 18, AB Forenklet og ABR Forenklet (i det følgende under ét

Læs mere

1. Kunne Anders have udtaget stævning andre steder end ved Retten i Aarhus?

1. Kunne Anders have udtaget stævning andre steder end ved Retten i Aarhus? 1 Rettevejledning til opgave 1 1. Kunne Anders have udtaget stævning andre steder end ved Retten i Aarhus? Anders er forbruger, og han er derfor ikke bundet af værnetingaftalen, jf. 245, stk. 2. DCR, side

Læs mere

Retshjælpsforsikring. Forsikringsbetingelser nr. 13-05

Retshjælpsforsikring. Forsikringsbetingelser nr. 13-05 Retshjælpsforsikring Forsikringsbetingelser nr. 13-05 FORSIKRINGSBETINGELSER FOR RETSHJÆLPSFORSIKRING Indholdsfortegnelse 1 Hvem er dækket (sikret) af retshjælpsforsikringen....3 2 Hvilke tvister er dækket

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2018-19 L 74 endeligt svar på spørgsmål 14 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 19. februar 2019 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Ketilbjørn

Læs mere

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen.

De øvrige rubrikker kan du udfylde, hvis du mener, det har betydning for sagen. Side 1 af 5 Domstolsstyrelsen Vejledning om udfyldning af svarskriftsblanketten Hvis du er blevet sagsøgt, skal du indlevere et svarskrift på minretssag.dk. Du kan kun bruge blanketten, hvis du er fritaget

Læs mere

Forsikringsbetingelser. for retshjælpsforsikring

Forsikringsbetingelser. for retshjælpsforsikring Denne tekst indeholder forsikringsbetingelserne. Betingelserne er ens for alle forsikringsselskaber og er udarbejdet af Forsikring & Pension, der er forsikringsselskabernes erhvervsorganisation. Betingelserne

Læs mere

2010/1 LSF 113 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar Fremsat den 20. januar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag.

2010/1 LSF 113 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar Fremsat den 20. januar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag. 2010/1 LSF 113 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2010-740-0479 Fremsat den 20. januar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed)

Læs mere

Vejledning om behandling af civile sager ved byretterne (opdateret 10. februar 2017)

Vejledning om behandling af civile sager ved byretterne (opdateret 10. februar 2017) Vejledning om behandling af civile sager ved byretterne (opdateret 10. februar 2017) 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Overvejelser inden sagsanlæg... 5 2.1. Drøftelse med modparten og tilskæring

Læs mere

Vejledning til minretssag.dk opdateret den 7. januar 2019

Vejledning til minretssag.dk opdateret den 7. januar 2019 Vejledning til minretssag.dk opdateret den 7. januar 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.1 HVAD ER MINRETSSAG.DK 18 1.2 DINE OPLYSNINGER SKAL INDLÆSES PÅ MINRETSSAG.DK 18 1.3 HVAD KAN DU FORVENTE, HVIS DU SKRIVER

Læs mere

Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl møde på tingstedet i Viborg.

Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl møde på tingstedet i Viborg. Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl. 10.00 møde på tingstedet i Viborg. Som dommer fungerede landsdommer John Lundum. V.L. B 1565 16 A mod B Sagens dokumenter var til stede. Retten

Læs mere

Erhvervsretshjælpdækning

Erhvervsretshjælpdækning Vilkår for rhvervsretshjælpdækning November 2017 Priser, summer og selvrisici er opdateret til 2017 priser ndre oplysninger Personoplysninger mv. Som kunde har du naturligvis mulighed for at se, hvilke

Læs mere

DEN DANSKE DOMMERFORENING. Vejledning om behandling af civile sager ved byretterne (opdateret 9. januar 2015)

DEN DANSKE DOMMERFORENING. Vejledning om behandling af civile sager ved byretterne (opdateret 9. januar 2015) DEN DANSKE DOMMERFORENING Vejledning om behandling af civile sager ved byretterne (opdateret 9. januar 2015) 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Overvejelser inden sagsanlæg... 4 2.1. Drøftelse

Læs mere

repræsentantskabsmøde 25.03.09

repræsentantskabsmøde 25.03.09 Procedering af advokatsalær i civile sager Danske Advokaters repræsentantskabsmøde 25.03.09 Af advokat Karsten Høj Hvem er jeg? - Medejer af Elmer & Partnere, der beskæftiger sig med ansættelses-/arbejdsret

Læs mere

TotalErhverv Retshjælpsforsikring. Forsikringsvilkår TE-RE-01

TotalErhverv Retshjælpsforsikring. Forsikringsvilkår TE-RE-01 TotalErhverv Retshjælpsforsikring Forsikringsvilkår TE-RE-01 Indholdsfortegnelse Hvem er sikrede 1. Hvor dækker forsikringen 2. Hvad dækkes 3. Hvad dækkes ikke 4. Forsikringen dækker følgende omkostninger

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019

Almindelige regler for voldgift om heste. April 2019 Almindelige regler for voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage

Læs mere

Digital sagsbehandling ved Vestre Landsret

Digital sagsbehandling ved Vestre Landsret Vestre Landsret J.nr. 21A-VL-1-18 Den 02/02-2018 Digital sagsbehandling ved Vestre Landsret Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne Dette tillæg har til formål at give parterne

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat

Bekendtgørelse om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat Teknisk sammenskrivning af BEK nr. 1473 af 12/12/2007 om obligatorisk grunduddannelse som betingelse for at få beskikkelse som advokat som ændret ved BEK nr. 1036 af 11/11 2011 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Betingelser. Husforsikring Fritidshusforsikring Bilforsikring Lystfartøjsforsikring Familieforsikring. Nr. 9021. Retshjælpsforsikring

Betingelser. Husforsikring Fritidshusforsikring Bilforsikring Lystfartøjsforsikring Familieforsikring. Nr. 9021. Retshjælpsforsikring Betingelser Retshjælpsforsikring Husforsikring Fritidshusforsikring Bilforsikring Lystfartøjsforsikring Familieforsikring Retshjælpsforsikring Nr. 9021 Indholdsfortegnelse Side 2 Retshjælpsforsikring Forsikringens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

Reform af den civile retspleje VIII. Syn og skøn. Betænkning nr. 1543

Reform af den civile retspleje VIII. Syn og skøn. Betænkning nr. 1543 Reform af den civile retspleje VIII Syn og skøn Betænkning nr. 1543 Kronologisk fortegnelse over betænkninger 1513 Betænkning om optagelse og protokollering af forklaringer i straffesager 1514 Betænkning

Læs mere

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste.

Regler for udvidet voldgift om heste. April Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Regler for udvidet voldgift om heste April 2019 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan tage stilling

Læs mere

Læreplan for God Advokatskik I

Læreplan for God Advokatskik I Læreplan for God Advokatskik I Delemne: Introduktion til advokatverdenen. Forsikring og garanti. Advokatrådet fører tilsyn med advokater, jf. rpl. 143. Advokatfuldmægtige skal have kendskab til Advokatsamfundets

Læs mere

2. Var det korrekt, at Retten i Aalborg den 4. april 2018 udsatte fristen for at afgive svarskrift i stedet for at afsige udeblivelsesdom?

2. Var det korrekt, at Retten i Aalborg den 4. april 2018 udsatte fristen for at afgive svarskrift i stedet for at afsige udeblivelsesdom? Rettevejledning til opgave 1 Spørgsmål 1. Var det korrekt, at Retten i Randers henviste sagen til Retten i Aalborg? Det følger af retsplejelovens 248, stk. 2, at retten skal henvise en sag til rette domstol,

Læs mere

Forståelse. Bliv hørt Fremadrettet. Fælles aftale Billigere. Behov Løsning. Interesser. Mediation Hensyntagen win-win. Uafhængig.

Forståelse. Bliv hørt Fremadrettet. Fælles aftale Billigere. Behov Løsning. Interesser. Mediation Hensyntagen win-win. Uafhængig. Bliv hørt Fremadrettet Mediation Hensyntagen win-win Uafhængig Forståelse Fælles aftale Billigere Ingen dommer Interesser Frivillig Hurtigere Ligeværdig Muligheder Gensidig respekt Behov Løsning Ingen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

Retshjælps- forsikring

Retshjælps- forsikring Retshjælps- forsikring Betingelser DM maj 2016 DM Forsikring i samarbejde med GF Forsikring DM Forsikring Peter Bangs Vej 30 2000 Frederiksberg Tlf. 38 15 66 00 dmforsikring@dm.dk www.dm.dk/forsikring

Læs mere

VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun

VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere. Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun VOLDGIFTENS DAG DEN 8.11.2012 Praksis om bevisoptagelse samt udnævnelse af voldgiftsdommere Partner, advokat (H) Håkun Djurhuus, Bech-Bruun SPØRGSMÅL TIL DELTAGERNE Hvor mange her har oplevet, at en énsidigt

Læs mere

RETSHJÆLP. Forsikringsbetingelser for. I tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse:

RETSHJÆLP. Forsikringsbetingelser for. I tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse: Lokal Forsikring G/S Holsted Park 15 4700 Næstved CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLP I tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Retshjælpsforsikring. Forsikringsbetingelser nr

Retshjælpsforsikring. Forsikringsbetingelser nr Retshjælpsforsikring Forsikringsbetingelser nr. 13-06 Forsikringsbetingelser for Retshjælpsforsikring Indholdsfortegnelse 1 Hvilke forsikringer indeholder retshjælpsforsikring...4 2 Anmeldelse...4 2.1

Læs mere

AltPrivat Retshjælpsforsikring

AltPrivat Retshjælpsforsikring AltPrivat Retshjælpsforsikring Forsikringsvilkår 6054r VI ER MED DIG Indholdsfortegnelse Hvilke forsikringer indeholder retshjælpsforsikring 1. Anmeldelse 2. Hvad dækker retshjælpsforsikringen 3. Dækningsperiode

Læs mere

Vilkår for. retshjælpsforsikring. Januar Philip Heymans Allé 1, 2900 Hellerup, Telefon ,

Vilkår for. retshjælpsforsikring. Januar Philip Heymans Allé 1, 2900 Hellerup, Telefon , Vilkår for retshjælpsforsikring Januar 2016 Philip Heymans Allé 1, 2900 Hellerup, Telefon 41 91 91 91, www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 1. Hvilke forsikringer indeholder retshjælpsforsikring

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. marts 2015 Sag 172/2014 L (advokat Henrik B. Jensen) mod U (advokat Simon Langvardt Müller) I tidligere instanser er afsagt beslutning af Boligretten i København

Læs mere

NY DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING - ADVOKATENS DIREKTE KRAV MOD SELSKABET

NY DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING - ADVOKATENS DIREKTE KRAV MOD SELSKABET 17. APRIL 2012 NY DOM OM RETSHJÆLPSFORSIKRING - ADVOKATENS DIREKTE KRAV MOD SELSKABET En ny dom fastslår, at da sikredes advokat i en retshjælpssag har et direkte krav mod selskabet vedrørende sit salær,

Læs mere

NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009. Ret til at føre vidne - trods generel formuleret begæring... 1 Alternativer til adcitation... 3

NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009. Ret til at føre vidne - trods generel formuleret begæring... 1 Alternativer til adcitation... 3 NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009 KONFLIKTLØSNING Ret til at føre vidne - trods generel formuleret begæring... 1 Alternativer til adcitation... 3 Ret til at føre vidne - trods generel formuleret begæring Af

Læs mere

Retshjælpsforsikring Forsikringsbetingelser 2008

Retshjælpsforsikring Forsikringsbetingelser 2008 Retshjælpsforsikring Forsikringsbetingelser 2008 Forsikringens formål er at dække udgifter til sagsomkostninger ved private retstvister, der kan indbringes for domstole eller voldgiftsretter, og som ikke

Læs mere

Syn & skøn - udformningen af syns- og skønstema - SKM ØL

Syn & skøn - udformningen af syns- og skønstema - SKM ØL - 1 Syn & skøn - udformningen af syns- og skønstema - SKM2016.2.ØL Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Østre Landsret tog ved en kendelse af 14/12 2015 stilling til en række indsigelser mod

Læs mere

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011

Almindelige regler for voldgift om heste. af 15. april 2011 Almindelige regler for voldgift om heste af 15. april 2011 INDLEDENDE BESTEMMELSER Voldgiftsretten har til formål at træffe hurtig og kompetent afgørelse af tvister vedrørende heste. Voldgiftsretten kan

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede. København, den 30. september 2013 Sagsnr. 2011-4523/CHN/JML 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A på vegne af et forsikringsselskab og et byggeselskab klaget over indklagede.

Læs mere