Indledende Nærværende notat er en sammenfatning af erfaringerne fra pilotordningen fra Grøn Industrisymbiose 2013.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledende Nærværende notat er en sammenfatning af erfaringerne fra pilotordningen fra Grøn Industrisymbiose 2013."

Transkript

1 06. februar 2014 Journalnr. 14/00796 Erfaringer fra indsatsen for Grøn Industrisymbiose 2013 Indledende Nærværende notat er en sammenfatning af erfaringerne fra pilotordningen fra Grøn Industrisymbiose Beskrivelse af Grøn Industrisymbiose 2013 Der blev i 2013 nedsat en task force i samarbejde mellem Erhvervsstyrelsen og regionerne. Task forcen bestod af en koordineringsenhed i Erhvervsstyrelsen, en medarbejder i hver region placeret enten i det regionale erhvervsudviklingssekretariat eller hos en relevant erhvervsaktør i regionen. Herudover havde Erhvervsstyrelsen bevilget kr. til hver region til indkøb af eksterne teknisk faglige konsulenter. I Region Midtjylland og Region Hovedstaden 1 blev opgaven løst af COWI A/S, i Region Sjælland af NIRAS, i Region Syddanmark af Green Network og i Region Nordjylland af Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr E-post erst@erst.dk ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Task forcen påbegyndte arbejdet midt april Task forcen havde til opgave at: Foretage opsøgende aktiviteter til at identificere virksomheder med potentiale for et industrisymbiosesamarbejde. Foretage ressourcetjek hos virksomheder, hvor virksomhedens input og output blev gennemgået med henblik at identificere potentiale for rentable genanvendelsesmuligheder i samarbejde med andre virksomheder i en industrisymbiose. Foretage matchmaking, individuelt og gennem matchmakingevents med henblik på at bringe potentielle symbiosepartnere sammen. Udarbejde handlingsplan for matchede virksomheder. Bistå med udarbejdelse af ansøgning til tilskudsordningen under Grøn Industrisymbiose. Foruden task forcen var der afsat 3,75 mio. kr. til tilskud til virksomheder, der var blevet matchet af task forcen og havde behov for yderligere teknisk, finansiel eller juridisk rådgivning. Tilskudsordningen administreres af Erhvervsstyrelsen. 1 Task forcen for Region Hovedstaden dækkede i 2013 også over Bornholms Regionskommune.

2 2/17 Endeligt skulle task forcen arbejde i en virksomhedsdatabase stillet til rådighed af Erhvervsstyrelsen. Databasen skulle anvendes til registrering af virksomheder, der har fået foretaget et ressourcetjek med henblik på at finde match. I databasen skulle registreres: 1. Kontaktoplysninger for virksomheden, 2. De identificerede ressourcer inden for en række kategorier og suppleret af en uddybende beskrivelse 3. Log over kontakten med virksomheden og processen frem mod at finde et match. Opnåede resultater Ressourcetjek: Den samlede task force har i 2013 oprettet ca. 250 virksomhedsprofiler i databasen. Nogle af disse er virksomheder, der kan være relevante, men som task-forcen slet ikke/kun kort har været i kontakt med. Andre af profilerne vedrører virksomheder, der efterfølgende har erklæret sig ikke interesserede, eller hvor man af andre årsager ikke er gået videre. Det vurderes på baggrund af databasen, at der er gennemført op mod 200 ressourcetjek, dog er usikkerhed forbundet med dette antal. Industrisymbioser/match: Der er på landsplan opnået 47 match i 2013, hvor af 24 er dokumenteret gennem succesfuld ansøgning om tilskud til matchede virksomheder, 5 er dokumenteret ved case-beskrivelser af matchede virksomheder, der umiddelbart forventes at påbegynde et symbiosesamarbejde (uden behov for tilskud) og 18 er dokumenteret gennem handlingsplaner udarbejdet i samarbejde mellem task forcen og de involverede virksomhedsmatch. Ressourcekategorier: De skabte industrisymbioser fordeler sig inden for følgende ressourcekategorier (nogle symbioser vedrører mere end én kategori, hvorfor tallet summerer til mere end 47): Overskudsvarme/energi: 18 Organisk materiale: 11 Vand: 4 Plast: 8 Metal: 3 Andre materialer: 10 Fordelingen af ressourcekategorier for de virksomheder, der er oprettet i databasen fordeler sig som følger: Overskudsvarme/energi: 101 Organisk materiale (herunder slam): 82 Vand: 40 Plast: 58 Metal: 28 Andre materialer: 162 (træ: 30, restprodukter fra røggasrensning: 5, pap/papir: 44, kemikalier: 25, jord og sten: 16, gips: 9, farligt affald: 20, beton: 13, andet: 66) Fordeling af virksomhedsindlæg i databasen på regioner:

3 3/17 Hovedstaden: 46 Midtjylland: 59 Syddanmark: 45 Nordjylland: 43 Sjælland: 61 Tabel 1: Fordeling på ressourcer i regionerne: Energi Organisk materiale Vand Plast Metal Andet i alt Hovedstaden Midtjylland Syddanmark Nordjylland Sjælland Tabel 2: Uddybning af fordeling på andet. Røggasrensning Farligt Andet Beton affald Gips Jord/stenKemikalierPap/papir s-prod. Træ I alt Hovedstaden Midtjylland Syddanmark Nordjylland Sjælland Typer af virksomheder og brancher: Task forcen har været i kontakt med virksomheder meget spredt både på virksomhedsstørrelse og brancher. Der er ikke lavet systematisk optegnelser for størrelse eller brancher, men umiddelbart har særligt fødevarebranchen, forsyningsbranchen, plastbranchen og metalbranchen været højest repræsenteret. Task forcens primære målgruppe har været mellemstore produktionsvirksomheder, men også store og små virksomheder har været godt repræsenteret. Hos mellemstore og store virksomheder har der været størst sandsynlighed for at finde en kritisk masse af overskydende ressourcer og blandt små virksomheder har det bl.a. været muligt at identificere aftagere af ressourcer til nicheproduktion. Generelt har task forcen oplevet en positiv tilbagemelding og interesse fra virksomhederne om at få foretaget et ressourcetjek og undersøge besparelsesmulighederne. Dog har det været en udfordring at finde tid i kalenderen hos de relevante virksomheder. Ligeledes har task forcen oplevet, at deres opsøgende arbejde samt procesfacilitering har gjort en stor forskel i forhold til at igangsætte symbiosesamarbejder og skubbe processen fremad, både mellem virksomheder i lokale erhvervsområder og med geografisk afstand. Metoder for identifikation og kontaktskabelse med virksomheder Task forcen har benyttet sig af en bred vifte af metoder til at identificere og kontakte virksomheder. I forhold til at identificere virksomheder er der blevet anvendt kilder som miljøgodkendelser, lister fra erhvervsråd og

4 4/17 andre virksomhedsnetværk for lokale produktionsvirksomheder, task forcens eget kendskab til virksomheder, google map søgninger, snow-ball tilgang mv. Der er blevet holdt en del informationsmøder, hvor task forcen typisk har deltaget i andres arrangementer fx gå-hjem-møder. Der er i kommunikationen med virksomhederne lagt vægt de økonomiske besparelsespotentialer og først i anden række de miljømæssige gevinster ved industrisymbiosesamarbejder. Erfaringen har været, at hovedvægt på de økonomiske fordele som oftest er afgørende for at få virksomhederne til at afsætte den fornødne tid. Metoder for matchmaking Task forcen har ligeledes anvendt forskellige metoder til at finde potentielle symbiosesamarbejdspartnere og til selve matchmaking-processen. Til at finde de potentielle virksomhedsmatch har task forcen primært trukket på eget kendskab til markedet eller gået i dialog med andre medlemmer i den nationale task force og/eller søgt i databasen over virksomheder, der har fået foretaget et ressourcetjek. Almindelig kontaktskabelse gennem en telefonopringning fra task forcen har været den mest succesfulde metode. Matchmaking events- og møder Der var som en del af opgaven i 2013 lagt op til, at der skulle afholdes en række matchmaking-events. Erfaringerne med denne metode til at bringe relevante virksomheder sammen har været blandede. Generelt er erfaringen, at større events for en bredere skare af virksomheder, der ikke kender hinanden i forvejen har haft begrænset effekt. Derimod har der været succes med mere snævre og dybdegående workshops for virksomheder i lokale områder, hvor der er foretaget en målrettet markedsføring og rekruttering af de rette personer i virksomhederne, typisk tekniske chefer eller lign. samt også ofte personer fra de lokale forsyningsselskaber, og hvor der har været tid til at opnå en faciliteret dialog og skabe tillid mellem parterne. Branchespecifikke arrangementer, hvor både modtagere og afsættere af et givent materiale er til stede, fx plast, har ligeledes været hensigtsmæssigt. Det kræver dog også en målrettet rekruttering samt et forarbejde særligt for aftagerne af den pågældende ressource i forhold til udarbejdelse af kravspecifikationer for genbrugsmaterialer, der kan anvendes i deres produktion, således at andre virksomheder vil kunne byde ind med ressourcer. Endeligt har afholdelsen af møder mellem allerede identificerede mulige symbiosesamarbejdspartnere faciliteret af task forcen, hvor der er udarbejdes en fælles handlingsplan, været et godt og nødvendigt redskab til at skubbe processen videre.

5 5/17 Potentialer og barrierer for symbioser Der er ikke (foruden for Region Hovedstaden, se henvisning nedenfor) udarbejdet større analyser med kortlægninger af potentialer for industrisymbioser. Task forcen har i 2013 fremhævet følgende områder med særligt potentiale: Bygge- og anlægsområdet, energi (overskudsvarme og organisk materiale til forgasning), spildevand (sekundavand og slam til forgasning), affald fra hospitaler, organisk materiale (til biogas eller højere udnyttelse så som foder), træaffald og plastaffald. Det har desuden været erfaringen, at industrisymbioser indenfor metal- og pap/papir er mindre relevant på grund af et i forvejen meget veletableret marked og høj grad af genanvendelse. Task forcen har ligeledes fremhævet en række barrierer så som håndtering af PCB i byggebranchen, afgiftsstrukturer på energiområdet, sikkerhedsregulering inden for fødevare- og medicinalbranchen, i nogle tilfælde lange tilbagebetalingstider, behov for teknologiudvikling eller at virksomhederne oplever allerede at have løst deres affaldsproblem og derfor ikke er åbne for at se på andre (og bedre) løsninger. Generelt er erfaringen dog, at der har været, - og fortsat er - et stort potentiale for at etablere rentable symbiosesamarbejder inden for rammerne af den eksisterende regulering. Henvisning til yderligere information: Rapporten Industrielle Symbioser i Hovedstadsområdet udarbejdet af Copenhagen Economics for Region Hovedstaden, marts 2013: esymbioser.pdf Rapporten Analyse af mulighederne for bedre udnyttelse af overskudsvarme fra industrien udarbejdet af Viegand og Maagøe for Energistyrelsen, august 2013: skudsvarme_-_sammenfattende_rapport_august_2013_final.pdf Notat fra Erhvervsstyrelsen, august 2013: Potentialet for symbioser baseret på affaldsdata mm. Bilag 1 til dette dokument.

6 6/17 BILAG 1 - Notat fra Erhvervsstyrelsen, august 2013 Potentialet for symbioser baseret på affaldsdata I dette notat gives et overblik over de potentialer for industrisymbioser der kan identificeres ud fra data på affaldsområdet kombineret med branchestatistik, samlet set og fordelt på de fem regioner. 2 Det anskueliggøres, at der er betydelige potentialer for at industrisymbioser kan bidrage til både en større grad af genanvendelse, men også en højere genanvendelsesværdi af affaldsfraktioner. Affaldsstatistik siger dog ikke noget om, hvilke brancher/virksomheder, der kan benytte affald som en ressource i produktionen. Definition af uudnyttet affald Alle figurerne i det følgende viser uudnytte affald, dvs. den totale affaldsmængde fratrukket den mængde affald, der genanvendes. Med andre ord følgende fraktioner er summeret: Afgiftsfritaget deponering Deponering (herunder forbehandling) Eksporteret Fraført anlæg Midlertidig oplagring Særlig behandling (herunder forbehandling) Man kan argumentere for, at det, der forbrændes, også udgør en mængde affald, der kan udnyttes bedre. Det afhænger jo helt af den pågældende sektor og sorteringsgraden. Affald, der tilføres forbrændingsanlæg udnyttes til energifremstilling og dermed ikke direkte anvendelse. Affaldsdata viser, at der produceres betydelige mængder uudnyttet affald inden for brancher som fremstilling, vandforsyning, bygge- og anlægsvirksomheder mm. Der er også store mængder genanvendt affald, som dog i mange tilfælde down-cycles til en relativt lav-værdi anvendelse, såsom vejfyld eller støjvolde langs motorveje. Disse mængder er derfor også interessante at se på. Det skal bemærkes, at affald udgør et rent teoretisk potentiale og at de reelle muligheder for at etablere symbiosesamarbejder afhænger af en lang rækker forhold, herunder ikke mindst rentabiliteten for de involverede virksomheder. 2 Der benyttes figurer udført af COWI for Erhvervsstyrelsen i juni 2013 baseret på affaldsstatistik fra Miljøministeriet.

7 7/17 Affald til genanvendelse består af fraktionen "Genanvendelse (herunder forbehandling)". Den uudnyttede mængde affald er den totale affaldsmængde fratrukket den mængde affald, der genanvendes. Regionale forskelle Hvis man vælger, at se på potentialerne fordeling i regioner, viser der sig markante forskelle. De fem regioner i Danmark er del af den nationale task force for Grøn Industrisymbiose. Der er som del af kortlægningen af potentialerne i opstarten af indsatsen bl.a. set på erhvervsstrukturen og affaldsstatistik i de enkelte regioner. Det har fungeret som en ledetråd for prioriteringen af match-making indsatsen, ved at fokusere på regionale potentialer og koncentrationer inden for brancher og affaldstyper.

8 Hvis man ser på fremstillingsvirksomheder, er det markant at der i Region Midtjylland er en stor koncentration af organisk affald er sammenfaldende med koncentration af fødevarevirksomheder i regionen. Jern og metalaffald findes i store koncentrationer særligt i Region Syddanmark og Region Midtjylland. I Region Hovedstaden er der relativt meget bygge- og anlægsaffald, hvilket formodentlig er relateret til den betydelige bymæssige koncentration og de mange bygge- og anlægsopgaver det medfører. 8/17

9 Region hovedstadens koncentration af en gros- og detailhandel er markant, hvis man se på fordelingen af affald fra den branche. Især kunne der være potentialer inden for up-cycling af forbrændingsegnet affald i Region Hovedstaden. Branchen Fast ejendom viser samme billede, blot i mindre skala. 9/17

10 10/17 Ti brancher De næste figurer i dette notat, er for de 10 sektorer med de største affaldsmængder. Alle sektorer, der producerer over tons affald årligt, har fået en ekstra graf, der viser detaljeret hvilke affaldsfraktioner, der er tale om. Bygge og anlægsvirksomhed står med den største affaldsmængde (målt i tons), er delt op i tre brancher, der alle genererer over tons affald årligt.

11 Opførelse af bygninger genererer som primært forurenet jord og uforurenet jord. For anlægsarbejder og bygge- og anlægsarbejde, som kræver specialisering fylder jord også meget, men bygge- og anlægsaffald er også betydeligt. Derudover er der nogle mindre fraktioner, såsom deponeringsegnet affald, forbrændingsegnet affald, jern og metal, som illustreret med figuren nedenfor, for den sidste gruppe. 11/17

12 For sildevandsektoren er de største fraktioner slam, forurenet og uforurenet jord. Især slam er interessant i en symbiose sammenhæng, da det kan indeholde værdifulde mineraler. 12/17

13 I fremstillingsindustrien er der fire brancher, der er over grænsen på tons affald årligt. Affald fra fremstilling af fødevarer er den markant største affaldsproducent i branchen "Fremstillingsvirksomheder". 13/17

14 Inden for fremstilling af fødevarer, er de største affaldsfraktioner organisk affald som er interessant i symbiose-sammenhæng, da det kan indeholde værdifulde proteiner mm. 14/17

15 15/17 Som en anden stor fremstillingsindustri, er jern- og metalindustrien interessant, da den indeholder store potentialer inden for affaldsfraktionen jern og metal. Også i sektoren "Fremstilling af maskiner og udstyr i.a.n.", er den markant største affaldsfraktion jern og metal, hvilket dog ikke er vist her.

16 Detailhandel genererer primært forbrændingsegnet affald, papemballage og anden pap. Kategorien forbrændingsegnet dækker over, at affaldet er blandet sammen (fx madaffald og emballage) og at det derfor i dag sendes til forbrænding. 16/17

17 Endelig er offentlig forvaltning interessant, hvor dagrenovation fylder mest. 17/17

Grønne Industrisymbioser

Grønne Industrisymbioser Grønne Industrisymbioser -til gavn for bundlinjen og miljøet Gladsaxe Tirsdag d. 9. juni 2015 Christian Eriksen, NIRAS AGENDA Baggrund om industrisymbioser Kalundborg Symbiosen Definitionen af en industriel

Læs mere

Specifikation af Task force for Grøn Industrisymbiose, Region Sjælland og Bornholms Regionskommune

Specifikation af Task force for Grøn Industrisymbiose, Region Sjælland og Bornholms Regionskommune Specifikation af Task force for Grøn Industrisymbiose, Region Sjælland og Bornholms Regionskommune Denne opgavebeskrivelse er udarbejdet af Erhvervsstyrelsen i samarbejde med Region Sjælland og Bornholms

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Grøn omstilling et initiativ forankret i Erhvervsstyrelsen

Grøn omstilling et initiativ forankret i Erhvervsstyrelsen Grøn omstilling et initiativ forankret i Erhvervsstyrelsen Industriel symbiose - den korte version Industriel symbiose to former: Klassisk: Via marked: Industriel symbiose er et ressourcesamarbejde mellem

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Grønne Industrisymbioser

Grønne Industrisymbioser Grønne Industrisymbioser -til gavn for miljøet og for bundlinjen! 18. November 2014 Erik C. Wormslev, NIRAS De basale teser Vi arbejder med få hovedteser for energi og ressourcer: Kvalitet holder længere

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Skanderborg, 3. december 2013. Kontaktinfo: Jesper Algren Tlf.: 21680856 Email: jesper.algren@ru.rm.dk

Skanderborg, 3. december 2013. Kontaktinfo: Jesper Algren Tlf.: 21680856 Email: jesper.algren@ru.rm.dk Skanderborg, 3. december 2013 Kontaktinfo: Jesper Algren Tlf.: 21680856 Email: jesper.algren@ru.rm.dk Hvem er jeg? Jesper Algren, projekleder Innovationsteamet, Regional Udvikling Arbejder bl.a. med: Hvad

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose Vejledning til ansøgning for virksomheder, som har behov for yderligere teknisk, finansiel eller juridisk rådgivning i forbindelse med en mulig

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Tilskudsordning til etablering af grønne industrisymbioser

Tilskudsordning til etablering af grønne industrisymbioser Tilskudsordning til etablering af grønne industrisymbioser Vejledning til virksomheder, der har behov for yderligere teknisk, finansiel eller juridisk rådgivning i forbindelse med en mulig etablering af

Læs mere

NYHEDSBREV AFFALDSDATASYSTEMET OG AFFALDSREGISTERET (December 2012)

NYHEDSBREV AFFALDSDATASYSTEMET OG AFFALDSREGISTERET (December 2012) NYHEDSBREV AFFALDSDATASYSTEMET OG AFFALDSREGISTERET (December 2012) Beskrivelse af ændringer i ADS Den 19. november opdaterede vi Affaldsdatasystemet. Opdateringen har rettet nogle fejl og har forbedret

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere. forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere. forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Indsatsområder Mere genanvendelse af materialer fra husholdninger og servicesektor Mere genanvendelse af materialer fra elektronikaffald og shredderaffald

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Grøn omstilling et initiativ forankret i Erhvervsstyrelsen

Grøn omstilling et initiativ forankret i Erhvervsstyrelsen Grøn omstilling et initiativ forankret i Erhvervsstyrelsen Industriel symbiose - den korte version Industriel symbiose to former: Klassisk: Via marked: Industriel symbiose er et ressourcesamarbejde mellem

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Kapitel 2 Definitioner

Kapitel 2 Definitioner 1 Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet I medfør af 7 b, 44, stk. 1 og 4-6, 45, stk. 2, 5 og 7, 45 a, 45 d, stk. 1 og 2, 46 a, stk. 1-3, 46 b, stk. 1 og 2, 47, stk. 2 og 3, 48, stk. 4, 8 og 9, 50 d, stk.

Læs mere

Faktaark: Den generelle iværksætter i 2012

Faktaark: Den generelle iværksætter i 2012 11. november 214 /agnela og marrat Sag Faktaark: Den generelle iværksætter i 212 Den generelle iværksætter i Danmark i 212 er en dansk mand på mellem 36-4. Han er gift og har ingen børn. Han kommer fra

Læs mere

Bilagsdel for AFFALDSHÅNDTERINGSPLAN 2013-2024

Bilagsdel for AFFALDSHÅNDTERINGSPLAN 2013-2024 Billede ind i bølgen (grønne farver), som klimatilpasningsplan FORSLAG TIL Bilagsdel for AFFALDSHÅNDTERINGSPLAN 2013-2024 ASSENS KOMMUNE oktober 2014 Indhold Bilag A Affaldsmængder for husholdningsaffaldet

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Industriell Symbios Att vinna på att Återvinna

Industriell Symbios Att vinna på att Återvinna Dansk SymbioseCenter Industriell Symbios Att vinna på att Återvinna Torsdag den 12. marts 2015 Søren Birksø Sørensen Soren.Sorensen@kalundborg.dk Dansk SymbioseCenter Fra rest til ressource A short introduction

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD Affaldsbekendtgørelsens 13, stk. 2, punkt 1 om kortlægning opfyldes med denne rapport. Rapporten rummer kortlagte affaldsmængder fra 2009 samt en prognose for affaldsmængderne

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 6 2003. Affaldsstatistik 2002

Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 6 2003. Affaldsstatistik 2002 Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 6 2003 Affaldsstatistik 2002 Indhold FORORD 5 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 9 1 AFFALDSPRODUKTION OG BEHANDLING 11 1.1 AFFALDSPRODUKTIONEN I 2002 OG UDVIKLINGEN 2001-2002

Læs mere

Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet

Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet Affaldsforbrænding Kort over affaldsforbrændingsanlæg 29 affaldsforbrændings-anlæg i Danmark. Kapaciteten varier

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering?

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Bente Villumsen, enhedsleder Bæredygtig og lovlig jordhåndtering ATV Jord og Grundvand 9. april 2019 Hvorfor giver det mening at sætte

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST

KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST KORTLÆGNING & PROGNOSE UDKAST 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2013-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens (BEK

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Indsatsområder Mere genanvendelse af materialer fra husholdninger og servicesektor Mere genanvendelse af materialer fra elektronikaffald og shredderaffald

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

Indhold. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 77 Offentlig FORORD 55 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 88

Indhold. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 77 Offentlig FORORD 55 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 88 Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 77 Offentlig Indhold FORORD 55 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 88 1 AFFALDSPRODUKTION OG BEHANDLING 99 1.1 AFFALDSPRODUKTIONEN I 2002 OG UDVIKLINGEN 2001-2002

Læs mere

Notat. Indhold. Affaldsfraktioner i Danmark. Dato: 4. december Version: 5

Notat. Indhold. Affaldsfraktioner i Danmark. Dato: 4. december Version: 5 Notat Projekt: Affaldsfraktioner i Danmark Dato: 4. december 2014 Version: 5 Udarbejdet af: Incentive Indhold 1 Opsummering 2 1.1 Indledning 2 1.2 Samlede resultater 3 1.3 Resultater for servicevirksomheder

Læs mere

Indhold. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 30 Offentligt INDHOLD 3 FORORD 5 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 8

Indhold. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 30 Offentligt INDHOLD 3 FORORD 5 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 8 Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 30 Offentligt Indhold INDHOLD 3 FORORD 5 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 8 1 AFFALDSPRODUKTION OG BEHANDLING 9 1.1 AFFALDSPRODUKTIONEN I 2004 OG UDVIKLINGEN

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Temadag om bygge- og anlægsaffald på genbrugspladser Funktionsleder Niels Bukholt Oversigt Baggrunden for reglerne Reglerne om sortering af byggeaffald

Læs mere

Industrielle symbioser i Hovedstads området. Region Hovedstaden 26. marts 2013

Industrielle symbioser i Hovedstads området. Region Hovedstaden 26. marts 2013 Industrielle symbioser i Hovedstads området - Region Hovedstaden 26. marts 2013 Forfattere: Claus Frelle-Petersen, Martin Bo Hansen og Simon Bjørn Kristiansen Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning og

Læs mere

Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse?

Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse? Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse? Arbejdsgruppen bag Task Forcens formål er at Arbejde for at de politiske ønsker om 50% genanvendelse af de tørre fraktioner og det organiske affald

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2004. Affaldsstatistik 2002 - revideret udgave

Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2004. Affaldsstatistik 2002 - revideret udgave Orientering fra Miljøstyrelsen Nr. 4 2004 Affaldsstatistik 2002 - revideret udgave Indhold FORORD 5 SAMMENFATNING OG KONKLUSIONER 8 1 AFFALDSPRODUKTION OG BEHANDLING 9 1.1 AFFALDSPRODUKTIONEN I 2002 OG

Læs mere

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 20. december 2012. Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet 1) 17. december 2012. Nr. 1306.

Lovtidende A. 2012 Udgivet den 20. december 2012. Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet 1) 17. december 2012. Nr. 1306. Lovtidende A 2012 Udgivet den 20. december 2012 17. december 2012. Nr. 1306. Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet 1) I medfør af 45 a, 46 a, stk. 1 og 2, 48, stk. 4 og 8, 73, 80, stk. 1, 88, 89 b, 92

Læs mere

Ressourcestrategi og affaldsstrømme

Ressourcestrategi og affaldsstrømme Ressourcestrategi og affaldsstrømme Seminar on Automation in Waste Handling systems May 13th, 2013 Inge Werther, DAKOFA Ressourceeffektivitet affaldet som ressource Miljøminister Ida Auken 2 kriser, der

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området. Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen

Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området. Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen Indhold 1. Indledning 2. Miljøministeriets rammer og sigtelinjer 3. Regulering og andet nært forestående

Læs mere

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Fælles netværksmøde Dakofas netværk for affalds jura og bygge- og anlægsaffald 7. Marts 2013 Kontorchef Dorte Balle Hermansen, Jord & Affald,

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder

HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder HALSNÆS KOMMUNENS AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 2 Fremskrivning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Vurdering af behandlingskapaciteter...3 2.1 Vestforbrænding...3 2.2 Forbrændingsegnede

Læs mere

1. Affaldsmængde (vægtenhed) Informationsbrev til virksomheder, der indberetter affaldsdata.

1. Affaldsmængde (vægtenhed) Informationsbrev til virksomheder, der indberetter affaldsdata. Roskilde J.nr. MST-7761-00477 Ref. vba Den 2. februar 2012 Informationsbrev til virksomheder, der indberetter affaldsdata. Miljøstyrelsen udsendte et informationsbrev den 19. januar 2012. På baggrund af

Læs mere

Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet 1)

Bekendtgørelse om Affaldsdatasystemet 1) BEK nr 1306 af 17/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7779-00224 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Region Midtjylland har indgået en samarbejdsaftale med Erhvervsstyrelsen om at fremme Grønne Industrielle Symbiosesamarbejder mellem virksomheder i

Region Midtjylland har indgået en samarbejdsaftale med Erhvervsstyrelsen om at fremme Grønne Industrielle Symbiosesamarbejder mellem virksomheder i Region Midtjylland har indgået en samarbejdsaftale med Erhvervsstyrelsen om at fremme Grønne Industrielle Symbiosesamarbejder mellem virksomheder i regionen. Initiativet er en fortsættelse af et pilotprojekt

Læs mere

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST Høringsudkast til ændring af bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald, nr. 1662:2010 Henvisning

Læs mere

AFFALDSPLAN Fremskrivning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Fremskrivning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Fremskrivning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Forventede affaldsmængder i Egedal Kommune... 3 3 Vurdering af behandlingskapaciteter... 5 3.1 Vestforbrænding...

Læs mere

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald i Dragør Kommune 1 Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Tillæg 3 til Regulativ for Erhvervsaffald Dragør Kommune Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90

Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90 Temadag om bygge- og anlægsaffald 21. oktober 2014 Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD + ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Regionalt-statsligt initiativ for Grøn Industrisymbiose. 15.maj december 2015 Journalnummer:

Resultatkontrakt. Vedrørende. Regionalt-statsligt initiativ for Grøn Industrisymbiose. 15.maj december 2015 Journalnummer: Resultatkontrakt Vedrørende Regionalt-statsligt initiativ for Grøn Industrisymbiose 15.maj 2014 31. december 2015 Journalnummer: 1-30-76-7-13 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland Regional Udvikling

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Veksebo Miljørådgivning 2012

Indholdsfortegnelse. Veksebo Miljørådgivning 2012 1 Veksebo M Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål og baggrund... 3 1.2 Opsummering... 4 1.3 Udvikling i mængder i Vestforbrændings opland og kommunen... 5 2 Metode... 6 2.1 Afgrænsning... 6

Læs mere

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Affald hvad, hvem og hvorfor Bygge- og anlægsaffald er det affald der opstår efter nybygning, renovering eller nedrivning. Bygherren er ansvarlig for

Læs mere

INDUSTRIEL SYMBIOSE METODE- BESKRIVELSE

INDUSTRIEL SYMBIOSE METODE- BESKRIVELSE INDUSTRIEL SYMBIOSE METODE- BESKRIVELSE Efterår 2014 1 HVAD ER EN INDUSTRIEL SYMBIOSE? En industriel symbiose er et kommercielt samarbejde, hvor en eller flere virksomheders restprodukter (materialer,

Læs mere

VEKS (Björn) Resultat og aktivitet Ansvar Deadline Tilsyn på virksomhederne. Inden første Minimum 3 (produktions)virksomheder skal

VEKS (Björn) Resultat og aktivitet Ansvar Deadline Tilsyn på virksomhederne. Inden første Minimum 3 (produktions)virksomheder skal Tilsynskampagne for Industriel symbiose 2015 Greve Kommune Dato for revision Baggrund Greve Kommune vil forebygge affald samt udnytte ressourcerne i affaldet og reducere den samlede miljøbelastning. Derfor

Læs mere

Hvor ren er den rene beton egentlig?

Hvor ren er den rene beton egentlig? Hvor ren er den rene beton egentlig? Niels Trap M. Sc. Environmental Management M. Sc. Engineering DTI 5..6 Kortlægning af forurenede stoffer i bygge- og anlægsaffald Udført for Miljøstyrelsen af DEMEX

Læs mere

ANMELDESKEMA 3. Anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald som erstatning for primære råstoffer

ANMELDESKEMA 3. Anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald som erstatning for primære råstoffer Anvendelse af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald som erstatning for primære råstoffer Det skal anmeldes til Frederikssund Kommune, hvis der genanvendes bygge- og anlægsaffald som erstatning for

Læs mere

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER

FREDENSBORG- HUMLEBÆK KARLEBO ERHVERVSAFFALD HØRSHOLM NORDFORBRÆNDING ALLERØD SØLLERØD VEJLEDNING OG REGLER ERHVERVSAFFALD VEJLEDNING OG REGLER NORDFORBRÆNDING KARLEBO ALLERØD FREDENSBORG- HUMLEBÆK HØRSHOLM SØLLERØD Denne folder om håndtering af erhvervsaffald involverer virksomheder, transportører og affaldsmodtagere

Læs mere

Bilag 1: Overblik over interviews og surveys

Bilag 1: Overblik over interviews og surveys Marts 2015 Bilag 1: Overblik over interviews og surveys Energistyrelsen Indholdsfortegnelse 1. Interview 3 2. Survey 4 Survey af energiselskaber 5 Survey af eksterne aktører 7 Survey af slutbrugere 9 2.3.1.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Dansk Affaldsforening, Affaldsdage 11.11.2016 Funktionsleder Niels Bukholt Stort fokus på bygge- og anlægssektoren Ellen McArthur fundation 0,8-1,1 mia. kr.

Læs mere

11. Team Vækst Danmark

11. Team Vækst Danmark Brevid 2883336 11. Team Vækst Danmark Åbent Vækstforum Sjælland 2772740 Brevid: Resume Annoncering vedr. Team Vækst Danmark blev igangsat 1. juli 2015. Der foreligger nu en ansøgning fra Region Midtjylland

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald og screening for PCB-holdigt affald

Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald og screening for PCB-holdigt affald Anmeldelse af bygge- og anlægsaffald og screening for PCB-holdigt affald Enhver borger, virksomhed og offentlig eller privat institution, der frembringer bygge- og anlægsaffald, skal anmelde det til kommunen,

Læs mere

Sammenfatning af de nye regler på affaldsområdet

Sammenfatning af de nye regler på affaldsområdet Notat Fra: Lars Høier 05. februar 2010 Dokumentnr.: 51042 Sammenfatning af de nye regler på affaldsområdet Der er i januar 2010 kommet to nye bekendtgørelser på affaldsområdet: Affaldsbekendtgørelsen,

Læs mere

Opfølgning. Resultatkontrakt. Vedrørende EnergiTEKmidt. 1. december december 2010 Journalnummer: Kontraktens parter.

Opfølgning. Resultatkontrakt. Vedrørende EnergiTEKmidt. 1. december december 2010 Journalnummer: Kontraktens parter. Opfølgning Resultatkontrakt Vedrørende EnergiTEKmidt 1. december 2008 31. december 2010 Journalnummer: 1-30-76-5-09 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800

Læs mere

Forretningsmodeller i praksis Grønne Industrisymbioser

Forretningsmodeller i praksis Grønne Industrisymbioser Forretningsmodeller i praksis Grønne Industrisymbioser -til gavn for miljøet og for bundlinjen! 30. oktober 2014 Erik C. Wormslev, NIRAS De basale teser - ressourcer Vi arbejder med hovedteser for energi

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via

Læs mere

1 Affaldsstatistik 2013. Affaldsstatistik 2013

1 Affaldsstatistik 2013. Affaldsstatistik 2013 1 Affaldsstatistik 2013 Affaldsstatistik 2013 Titel: Affaldsstatistik 2013 Forfattere: Rasmus Toft Christian Fischer Nanna Aasted Bøjesen Eik Kristensen Udgiver: Miljøstyrelsen Strandgade 29 1401 København

Læs mere

Virksomhederne udnytter ikke potentialet for energieffektiviseringer

Virksomhederne udnytter ikke potentialet for energieffektiviseringer ANALYSE Virksomhederne udnytter ikke potentialet for energieffektiviseringer Resumé Der er et stort potentiale for energiforbedringer, som ikke bliver realiseret i de danske virksomheder i disse år. Det

Læs mere

EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV

EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV Regional Udviklingsplan EKSPORT I TAL - REGIONEN OG KOMMUNERNE I PERSPEKTIV Virksomheder Beskæftigelse Omsætning Udvikling SYDDANSKE EKSPORTVIRKSOMHEDER VIDEN TIL VÆKST EKSPORTEN I TAL er et initiativ

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om:

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Udmøntning af grønne erhvervsrettede initiativer i 2013-2016 på Erhvervs- og Vækstministeriets område (27. juni 2013) 1 Udmøntning af grønne erhvervsrettede

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

Rent teknisk betyder reglerne i Restproduktbekendtgørelsen, at bygge- og anlægsaffald mht. PCB inddeles i 4 kategorier:

Rent teknisk betyder reglerne i Restproduktbekendtgørelsen, at bygge- og anlægsaffald mht. PCB inddeles i 4 kategorier: NOTAT Dato: 28. februar 2017 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Bygge- og anlægsaffald fra genbrugsstationerne Miljø- og Fødevareministeriet udstedte den 15. december 2016 bekendtgørelse nr. 1672 om

Læs mere

National aftale for Væksthusene i 2016 Opgørelse af resultatma l

National aftale for Væksthusene i 2016 Opgørelse af resultatma l 06. april 2017 Sag 2017-262 National aftale for ene i 2016 Opgørelse af resultatma l Indledning ene er sparringspartner og indgang til viden og netværk for danske virksomheder, som arbejder ambitiøst med

Læs mere

Affaldsstatistik 2012

Affaldsstatistik 2012 NOTAT Jord & Affald J.nr.: MST-7761-00562 Ref.: jogha/ratof Den 24. oktober 2014 Affaldsstatistik 2012 Forord... 2 1. Indledning... 3 2. Affaldsproduktion... 3 3. Affaldskilder... 5 4. Farligt affald...

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Disposition Indsatser og mål/effekter Genanvendelse af organisk dagrenovation Genanvendelse af plast Statslige initiativer og projekter EU Meddelelse

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød)

Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød) Affaldsstatus 2006 Allerød Fredensborg (tidligere Fredensborg-Humlebæk og Karlebo) Hørsholm Rudersdal (tidligere Søllerød) 1. Indledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Hvad indeholder Affaldsstatus

Læs mere

Får vi bedre kvalitet i genanvendelsen og får vi mere genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet v/jens Arre Nord, RGS90

Får vi bedre kvalitet i genanvendelsen og får vi mere genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet v/jens Arre Nord, RGS90 Dansk Affaldsforening Affaldsdagene 2013 Får vi bedre kvalitet i genanvendelsen og får vi mere genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet v/jens Arre Nord, RGS90 Spare på ressourcerne Anvendelsen af bygge-

Læs mere

13 Ansøgning om tilskud til vækstprogrammet "Bornholm ud i verden"

13 Ansøgning om tilskud til vækstprogrammet Bornholm ud i verden Åbent punkt 13 Ansøgning om tilskud til vækstprogrammet "Bornholm ud i verden" 00.03.04Ø39-0209 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Bornholms Vækstforum 29-09-2015 13 Hvem beslutter Vækstforum

Læs mere

Opfølgning 1. september 2010 Resultatkontrakt

Opfølgning 1. september 2010 Resultatkontrakt Opfølgning 1. september 2010 Resultatkontrakt Vedrørende EnergiTEKmidt 1. december 2008 31. december 2010 Journalnummer: 1-30-76-5-09 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling

Læs mere

Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling

Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling Region Hovedstaden Det offentliges muligheder for at accelerere bæredygtig omstilling Christian Bruhn Rieper, Vicedirektør Center for Regional Udvikling Region Hovedstaden Den brændende platform Vi danskere

Læs mere

Analyse af affald fra sorteringsanlæg

Analyse af affald fra sorteringsanlæg Analyse af affald fra sorteringsanlæg Rapport udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland, Claus Petersen Dato: 20. januar 2016 Projekt: 554 Analyse af affald fra sorteringsanlæg Indholdsfortegnelse

Læs mere

KORTLÆGNING AF DANSKE STYRKEPOSITIONER: BIOØKONOMI GODT FOR MILJØET OG GODT FOR FORRETNINGEN

KORTLÆGNING AF DANSKE STYRKEPOSITIONER: BIOØKONOMI GODT FOR MILJØET OG GODT FOR FORRETNINGEN KORTLÆGNING AF DANSKE STYRKEPOSITIONER: BIOØKONOMI GODT FOR MILJØET OG GODT FOR FORRETNINGEN Indhold 3 Samarbejde skaber vækst Styrkepositioner skaber vækst Danske virksomheder kan bryste sig af at være

Læs mere

RAMBØLL, DORTE HVID-JACOBSEN ET KIG I DE GÆLDENDE REGULATIVER DAKOFA - SEMINAR - BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD I DE KOMMUNALE REGULATIVER

RAMBØLL, DORTE HVID-JACOBSEN ET KIG I DE GÆLDENDE REGULATIVER DAKOFA - SEMINAR - BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD I DE KOMMUNALE REGULATIVER RAMBØLL, DORTE HVID-JACOBSEN ET KIG I DE GÆLDENDE REGULATIVER BAGGRUND FOR TJEK AF GÆLDENDE REGULATIVER Netværket for Bygge- og Anlægsaffald på Sjælland har igangsat et projekt vedr. fastsættelse af fælles

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere