Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus"

Transkript

1 Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus Projektrapport Februar 1995 Dansk Gasteknisk Center a/s D r. Neergaards Vej SB 2970 Hørsholm Tlf Fax dgc@dgc.dk

2 Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus~ Bent :Katll Bo T~gen :Nielsen Dansk Gasteknisk Center: ais Hørsholm 1!195.

3 Titel Rapport kategori Forfatter Dato for udgivelse Copyright Sagsnummer Sagsnavn ISBN Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus Projektrapport Bent Karll Bo Tegen Nielsen Dansk Gasteknisk Center ais Dr. Neergaards Vej 6A 2970 Hørsholm Tlf.: Fax: Februar 1995 Dansk Gasteknisk Center ais Demonstration af lav-nox-brænder i væksthus For ydelser af enhver art udført af Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) gælder: - at DGC er ansvarlig i henhold til HAlmindelige bestemmelser for teknisk rådgivning & bistand (ABR B9r, som i øvrigt anses for vedtaget for opgaven. - at erstatningsansvaret for fejl, forsømmelser eller skader over for rekvirenten eller tredjemand gælder pr. ansvarspådragende fejl eller forsømmelse og altid begrænses tilloo% af det vederlag, som DGC har modtaget for den pågældende ydelse. Rekvirenten holder DGC skadesløs for alle tab, udgifter og erstatningskrav, der måtte overstige DGC's hæftelse. - at DGC skal - uden begrænsning - om levere egne ydelser i forbindelse med fejl og forsømmelser i DGC 's materiale.

4 DGC-rapport 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE l Resume Indledning Baggrund Formål Anlægsbeskrivelse Brænderkarakteristik Ethylen-emission Driftsmåling med indreguleret brænder l O 9 Diskussion l O FIGURER (1-6) BILAG (1-6) Demonstration af lav-nox-brænder BK\doc\R av

5 DG C-rapport 2 1 Resume Projektets formål er at etablere et referenceanlæg i et gartneri for den nye type lav-nox-brænder, som benytter flertrinsforbrænding og intern røggasrecirkulation som middel til at reducere emissionen, samt at dokumentere denne tekniks muligheder og driftsdata. Projektet omfatter tre brænderkonfigurationer, standardbrænder, ekstern røggastilbageføring og lav-nox-brænder. Afprøvningen omfatter karakteristikken dvs emissionen af CO og NOx som funktion af røggassens 0 2 % for flere forskellige ydelser. Med hver af de tre brændere korrekt indreguleret er der desuden udført emissionsmålinger under normal drift. Karakteristikkerne for brænderne viser, at NOx-emissionen aftager med faldende ilt-indhold i røggassen, og det konkluderes, at det bedste driftsresultat opnås med indregulering til den laveste mulige ilt-procent, både når det gælder lav emission og lavt røggastab. Med indsættelsen af lav-nox-brænderen kan doseringen af co2 til væksthuset fordobles i forhold til situationen med standardbrænderen, fordi niveauet for NOx i røggassen er halveret. Af hensyn til brænderens anvendelse i gartnerier er der udført måling af ethylen i røggassen, idet planter er særlig følsomme overfor denne gas. Der er kun fundet spor af ethylen i enkelte af prøverne, og det konkluderes, at indholdet er uden praktisk betydning.

6 DG C-rapport 3 2 Indledning Projektet er gennemført som et samarbejdsprojekt med deltagelse af: DEG, Agurkedyrkerforeningen Max Weishaupt A/S Svenskt Gastekniskt Center Dansk Gasteknisk Center a/s Projektet er udført hos: Agurkegartner Remy Christiansen Kildebrøndevej 36 DK-2670 Greve der velvilligt har stillet sit gartneri til rådighed for demonstrationen, og har ydet praktisk assistance under gennemførelsen. 3 Baggrund Den teknologiske udvikling af brændere med stadig lavere emissionsværdier har været drevet af skærpede nationale og lokale grænseværdier. Senest har Sverige indført en afgift på NOx på 40 kr./kg for anlæg over 10 MW, hvorved industriens interesse er steget voldsomt. Udviklingen i Danmark må formodes at gå i retning af at der indføres lave grænseværdier, som det bl.a. kendes i Tyskland og Holland, men foreløbig er der kun et incitament i særlige tilfælde som fx hos gartnere, der benytter røggassen fra kedlen til C0 2 -gødskning. Ved moderat COr tilsætning kan standardbrændere benyttes, idet røggassen fortyndes så meget, at NOx-indholdet ikke skader planterne. Ved højere tilsætning er det nødvendigt at benytte lav-nox-brænderteknik. De første kommercielle lav-nox-brændere var baseret på ekstern røggastilbageføring, men udviklingen går i retning af, at brænderen udformes, så der opstår flertrinsforbrænding med intern røggasrecirku-

7 DG C-rapport 4 lation og dermed reduceret emission. Dette er billigere og enklere end ekstern tilbageføring af røggassen. Der er således behov for, gennem en demonstration, at gøre sig fortrolig med de problemstillinger, der er knyttet til teknologierne. 4 Formål Projektet er gennemført i et gartneri, som benytter røggassen fra den ene kedel til C0 2 -gødskning i drivhusene. Der er derfor en særlig interesse i at holde emissionen af CO og af NOx så lav som mulig. Projektet omfatter tre brænderkonfigurationer: - Standardbrænder - Ekstern røggastilbageføring - Lav-NOx-brænder Måleprogrammet skal dokumentere driftsdata og anvendelsesmuligheder for de tre brænderudformninger, omfatte emissionsværdier (karakteristik), driftsmålinger, røggastab og andre forhold af betydning for den praktiske anvendelse. Af hensyn til brænderens anvendelse i gartnerier skal der udføres måling af ethylen i røggassen i yderpunkterne af karakteristikkerne, hvor der kan være risikodannelse af ethylen, idet planter er særligt følsomme overfor denne gas. Projektets formål er desuden at etablere et referenceanlæg for den nye type lav-nox-brænder i et større gasfyret kedelanlæg samt at dokumentere teknikkens muligheder og driftsdata. 5 Anlægsbeskrivelse Installationen består af:

8 DG C-rapport 5 Kedel: HAKA Compact WT/MW tre-træks-kedel på 1000 kw. Fyrboksen er Ø 940 mm, L= mm (1,85 m 3 ). Fyrboksbelastningen er 0,54 MW/m 3 Brænder: Weishaupt G7/l-D udførelse ZD. Ydelse kw, 2-trins glidende kapacitetsregulering. Til dette projekt blev brænderen ombygget til fuldmodulerende kapacitetsregulering, som blev anvendt under alle prøverne. Standart brænderen bærer herefter betegnelsen: G7/l-D, udf ZMA, ydelse kw. Diagrammet for brænderinstallationen med et rør til ekstern røggas recirkulation er vist på fig. l, og det ses af diagrammet, at recirkulationen drives af brænderens normale blæser. Typebetegnelsen er G7 l l D, udf ZM, ydelse kw. Weishaupts nye "NA"-brænderhoved (NOx- Arm) kan monteres på standart brænderen ved en mindre ombygning, og det forventes at reducere emissionen med op til 50%. Denne reduktion bringer ikke brænderen ned på det laveste niveau på markedet, men løsningen er interessant, fordi ombygningen er enkel og billig, og fordi der er et stort antal Weishaupt-brændere i drift. Typebetegnelsen er G7/l-D, udf ZMA-NA, ydelse kw. Ombygningen af standardbrænderen med glidende to-trins regulering til den fuldmodulerende "N A" brænder, omfatter ombygningsdele som koster ca kr Opbygningen af standardbrænderen og montagen af det nye hoved fremgår af figur 2. Som det ses på tegningen, kan flammerøret indstilles aksielt afhængigt af fyrboksmodtryk og brænderydelse. De aktuelle målinger er udført med indstillingen: X = 39 mm.

9 DG C-rapport 6 Under målingerne varierede kedeltemperaturen i intervallet C. Kedlen dækker kun en mindre del af varmebehovet, så den kan køre uafbrudt, når der er behov for C0 2 -tilsætning. 6 Brænderkarakteristik Karakteristikken omfatter emissionen af CO og NOx som funktion af røggassens 0 2 % Målingerne er udført med flere forskellige ydelser (flere karakteristikker) for hver brændertype. For brænderen med ekstern røggastilbageføring er emissionen af CO og NOx meget stærkt atbængig af røggasandelen, og karakteristikken denne brændertype er derfor angivet på en anden måde, så den isterlet viser emissionerne som funktion af andelen af recirkuleret røggas til forbrændingsluften. Målingerne er gennemført ved først at indstille brændereffekten på det ønskede niveau. Derefter frigøres de mekaniske forbindelser tilluftspjældet og spjældet for recirkuleret røggas, og luftmængden indstilles manuelt i små spring fra l til 6% 0 2 i røggassen. Efter hver ny indstilling afventes der en stabilisering og en registrering af alle måleværdier. Under alle målingerne er der benyttet tre målepunkter på brænderen og kedelafgangen "O", "l" og "2" samt et punkt på gasforsyningen. Målepunkternes placering fremgår af figur l. Det anvendte måleudstyr er beskrevet i bilag 5. Alle målinger er udført som volumen-andel ved tør tilstand, og de korrigerede værdier er henført til 3% 0 2 Tabelværdierne for NOx er summen af NO og N0 2, og omregningen til mg/mj er foretaget under forudsætning af, at alt NO omdannes til N0 2, hvorved massen bliver størst muligt.

10 DG C-rapport 7 Værdierne for de tre brændere findes i bilag l, 2 og 3 og er afbildet på figur 3, 4 og 5. På figurerne er enheden mg/mj, men i bilagene er emissionen desuden angivet i ppm ved 3% 0 2 Standardbrænderen er afprøvet fra 150 kw til 930 kw. Ved højeste last kan blæseren ikke hæve iltprocenten over 2, l %. Brænderen har en stigende NOx-emission, som går fra 30 til 40 m g/mj, når luftoverskuddet stiger fra l% 0 2 til 6% 0 2 V ed helt lav last er emission lavest, men i resten af ydelsesområdet ændrer emissionen sig kun uvæsentligt med ydelsen. Kippunktet for CO ligger på ca 1,5 %0 2, og ved en iltprocent mellem 1,5 og 6, er der ikke CO-emission. NA-brænderen er afprøvet fra 230 kw til 980 kw. Ved højeste last kan blæseren ikke hæve iltprocenten over l,9 %. Brænderens NO x -emission stiger fra 17 til 23 mg/mj med stigende iltprocent. Det svarer til 43% reduktion i forhold til standardbrænderen i yderpunkterne, mens reduktionen er 50% ved 3% ilt. Ved de laveste lastværdier stiger emissionen og er op til 5 mg/mj højere end ved middel og høj last - formodentlig på grund af nedsat intern recirkulation ved den lavere gennemstrømning. Kippunktet for CO er på l,5% 0 2, og ved en iltprocent mellem l,5 og 6, er der ikke CO-emission. Det skal bemærkes, at den aktuelle indstilling af brænderhovedet begrænser lasten i forhold til standardbrænderen, således at den laveste last er 230 kw. Højeste last ændres ikke. Standardbrænder med recirkulation er afprøvet fra 240 kw til 860 kw. Ved højeste last kan blæseren ikke hæve iltprocenten over 2,6 % og recirkuleret røggasandel er begrænset til 5 %.

11 DG C-rapport 8 Brænderen viser en faldende NOx-emission, når andelen af recirkuleret røggas i forbrændingsluften øges (udregnet som den tørre volumetriske andel). Ved 20% røggasandel er NOx-reduktionen 60%. Virkningen er den samme for alle lastværdier. Den spredning der ses i resultaterne er forårsaget af, at målingerne er udført med varierende ilt-procent i røggassen. Ilt-procenten varierer fra l,5% til 4-5%. De laveste NOx-værdier i båndet af måleværdier repræsenterer målinger nær kippunktet De højeste målinger er ved 4-5% 0 2 i røggassen. CO-emissionen kan ikke bedømmes ud fra figuren med recirkuleret røggasandel som akse, men tallene i bilag 3 viser, at kippunktet ligger ved 1-2% 0 2 Toppene på figuren er målt i kippunktet, og der er ikke CO-emission i indreguleringsområdet Både brænderens last og røggasandelen begrænses af blæserens kapacitet. Det skyldes, at der ikke er installeret separat blæser til røggasrecirkulation, og brænderen skal derfor selv trække både luft og røggas gennem indsugningen. Højeste last er begrænset til 860 kw. Ved denne last og 10% røggasandel kan der højest opnås 2% 0 2 i kedelafgangen. Dette er dog for kritisk som indreguleringsværdi, og brænderens maksimale last bør derfor enten begrænses yderligere eller brænderhovedet skal åbnes mere. Laveste last er 240 kw. Ved denne last og 15% røggasandel er der en begyndende CO-dannelse og ustabilitet. Røggasandelen skal derfor i praksis være mindre i dette lastpunkt, eller lasten skal øges. Ifølge brænderspecifikationen er laveste last 300 kw.

12 DG C-rapport 9 7 Ethylen-emission Under optagelsen af brænder karakteristikkerne er der udtaget tørre røggasprøver fra målepunkt "2". Røggassen er pumpet igennem konditioneringsapparatet, og prøverne er opsamlet i glasflasker og lukket med en gummimembran. Ethylen-analysen er udført på Plantefysiologisk Laboratorium ved Institut for plantebiologi, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole jf. bilag 6. Analysen er udført på prøver fra standardbrænderen og fra NA-brænderen, og prøverne er udtaget i de driftstilstande, hvor der er størst mulighed for emission af uforbrændt. Emission af CO er benyttet som indikation af kritiske tilstande, og der er både prøver i kippunktet og prøver under ekstremt højt luftoverskud ved lav og ved høj last jf. tabel l. Brænder Prøve Last 02 CO Ethylen nr. kw vol% ppm ppm Standard ,4 100 <0, , , ,0 12 o ,85 25 o ,92 12 o N A-brænder ,0 13 o , <0, ,3 34 o ,33 12 o Tabel l. Ethylen-emission.

13 DG C-rapport 10 8 Driftsmåling med indreguleret brænder Med hver af de tre brændere, korrekt indreguleret, udføres der to normale starter efterfulgt af en trinvis opregulering til fuld effekt. Under hele forløbet registreres de samme måleværdier, som under optagelsen af brænder karakteristikkerne. Herved kortlægges hele det normale driftsområde. Måleværdierne for de tre brænder konfigurationer findes i bilag 4. NOx-emissionen er vist som funktion af lasten på figur 6. På figuren er enheden mg/mj, men i bilaget er emissionen desuden angivet i ppm ved 3% 0 2 V ed stop og start af brænderne dannes der kortvarigt høj CO emission; Det var ikke muligt at bedømme den samlede mængde af CO. Under prøverne er der ikke konstateret resonans, og både standardbrænderen og NA-brænderen har fungeret uden problemer. Standardbrænderen med ekstern røggastilbageføring viste tegn på kondensation i brænderen ved lav last. Problemet har tidligere vist sig under normal drift og under opstart, hvor det efter nogen tids drift førte til startsvigt Erfaringen er derfor, at systemet ikke egner sig til den aktuelle installation med lav afgangstemperatur. En genopvarmning af røggassen før brænderen kan formodentlig afhjælpe problemet, men har ikke været forsøgt. 9 Diskussion NO-emissionens afhængighed af luftoverskud Karakteristikkerne for brænderne viser, at NO-emissionen aftager med faldende ilt-indhold i røggassen, og det kan derfor konkluderes, at det bedste driftsresultat opnås med den laveste ilt-procent, både når det gælder lav emission og lavt røggastab. Alle tre systemer kan med fordel benytte ilt-styring.

14 DG C-rapport 11 Emissionsværdier i forhold til skadetærskel: Danske undersøgelser over potteplanters følsomhed overfor NO og N0 2, som er udført ved koncentrationer på l ppm (vol.), viser at der er meget stor forskel på forskellige planters reaktion, lige fra stor følsomhed til positiv virkning af N0. 1 Det ligger udenfor rammerne af denne undersøgelse at gå ind på de forskellige planters særlige forhold. Det er istedet valgt at vise betydningen af brændernes emission i relation til nogle generelle skadetærskel værdier. Dansk Erhvervsgartnerforening refererer til hollandske undersøgelser, og angiver følgende grænseværdier for langvarig påvirkning: Luftart co2 NO N02 S02 E thylen Ozon Skadetærskel 1600 ppm 250 ppb 100 ppb 15 ppb 20 ppb 30 ppb Tabel 2. Grænseværdier i vægtandel. Det ses, at den maksimale C0 2 -tilsætning til et væksthus er på 1600 ppm. Med et røggasindhold på ca. 10 vol. %, svarende til 14,9 vægt % fra en gasfyret kedel, skal der ske en fortynding i væksthuset på ca. 100 gange. Uden at kende inddysningsforholdene i et aktuelt væksthus, er det ikke. muligt at bedømme, hvor store variationer i fortyndingen af røggassen, der kan forekomme lokalt i væksthuset, men det må antages, at Saxe, H.: Relative sensitivity of Greenhouse pot plants to Iong-term exposures of NO- and N0 2 -containing air. Environmental Pollution 85 (1994) pp

15 DG C-rapport 12 fortyndingsgraden styres således, at C0 2 -tilsætningen ikke overstiger grænseværdien på de mest udsatte steder, og at fortyndingen derfor mindst er 100 gange. Den kroniske skadetærskel forethylen er 20 ppb vægt, og med en fortynding på 100 gange kan røggassen indeholde 2 ppm før fortynding. Ingen analyser på røggasprøverne viser så højt ethylen-indhold. Det højeste indhold er 0,5 ppm, som forekommer i en prøve fra standardbrænderen i en hel utænkelig driftstilstand med så højt luftoverskud, at der er 12% ilt i røggassen og en meget høj CO- værdi. I alle andre prøver er der mindre end 0,01 ppm ethylen, eller også er indholdet under detektionsgrænsen, og ethylen indholdet er derfor i praksis uden betydning. Den kroniske skadetærskel for NO er 250 ppb vægt. Med en fortynding på l 00 gange svarer det til 25 ppm vægt i røggassen, eller 21 ppm vol. NA-brænderen ligger over denne værdi og giver ppm vol. NOx jvf bilag 4, og det er derfor NOx-indholdet i røggassen, der sætter grænsen for røggastilførsel til væksthuset. I det aktuelle tilfælde med op til 35 ppm vol. NOx i røggassen, bliver skadetærsklen for NO nået med en fortynding på 133 gange. Ved denne fortynding og tilførsel af røggas med 14' 9 vægt% co2 kan der højest tilføres 14,9% l 133 = 1100 ppm vægt CDz. Med indsættelsen af NA-brænderen kan doseringen af C0 2 i væksthuset fordobles i forhold til situationen med standardbrænderen. Det skyldes at niveauet for NOx i røggassen er halveret. (Det skal dog bemærkes, at de måltenox-værdier ikke er garanti værdier). Indblæsningen af røggas i væksthuset kan med fordel standses, før brænderen startes og stoppes, således at de høje koncentrationer af CO i disse perioder undgås.

16 DGC-rapport Figur 1 t/) CO C') C') & s... +-' Q) s... Q) l Figur 1: Kedel og brænder med målepunkter

17 DGC-rapport Figur 2 -. OSl Ø x Ol c :J :::J... ~.c u c.c oszø <11.c u Ul L <11. E L.. o x o z >- ~ -:J o L. (IJ I:. :J VI a :0.c E ~ Figur 2: Standard brænderogna-brænder

18 DGC-rapport Figur ~30 C)..25 )( o 20 z o Standard brænder ! o (vol%] l-h- 150 kw -e- 400 kw -er 670 kw -a- 930 kw j... : ~ 60 g o o \.. \T -\.'\ -- - Standard brænder.. ~ _rll ~ ~ ~~ - - ~ [vol%] l-h- 150 kw -e- 400 kw -e::- 670 kw -e 930 kw j Figur 3: Standard brænder

19 DG C-rapport Figur 4 NA- brænder , ~ ; ~~ - = ~ 20 ~--~=--." ,., z ~25 -~~~~~~ ~~:::~~~~~-~ '. ~-= ~ ~ ~, ~---- t ~---r----~ ~ o [vol%] l ~ 230 kw -e- 390 kw -&- 600 kw -a- 700 kw -v- 950 kw -e- 980 kw j :a ~6 o -Cl ' " 10 NA- brænder o o [vol%] l ~ 230 kw -e- 390 k.w -&- 600 kw -a- 700 kw..! kw -t 980 kw! Figur 4: NA-brænder

20 DGC-rapport Figur ~30 C)..25 >< o 20 z o Standard Brænder med tilbageførsel o Røgandel [%] l -zr ~40 KW v 300 kw -er 510 kw e- 740 KW kw l ~ 60. : 50 o 40 () o Standard Brænder med tilbageførsel l l.. ; r-- - -' \... y ~~~ - ~..&"""'- o 5 1 o Røgandel [%] l-h- 240 kw -e- 300 kw...er 510 kw -& 740 KW kw!.. Figur 5: Staridard brænder med tilbageførsel

21 DG C-rapport Figur 6 Standard indre ulerin 50 ~------~----~~~~~--~~~~--~------~ l l l l l i : r- -w r r " - - -' ' l l f l 4o ).x... ; J ; ~ ;... ~ EE~ t :=.:... =.... =t -- ~-:R~ - --~-E~ --~, ~V~" :s l r ~ ~ =~ t ,. _...,...,...;..:::' ''" ' '''' ' ''''''''''''' '..,.,,.,,,,,,,,;, ~,,,,,..._,,,,,,,,,,,,;,_~,,, _,,,,_,,,_ ~. : uoo ooo- "" _,,.,. ~.. -.." ' '''''"'''...,.'''...,"''"'" _.,...,,.,,,,.,,,,.,.,, ~ 30 -C)... E 25 l ""' '''''"''' "'''""'""'"'''"'' '"'"'' ' " ''""''"''"''"'"'''"" " '''"''''''""" "''"''"'"''''" ''"''' ''""'' ''''"'"'"'" " " ''" " """ i i! ; t i l l ~ z r=q "" ' o l"o """'"'""""""'"''""'"""'l"'""'""""""'"' l l l l : 6 o ""'U (@ zs:s ,...,.,,_,,,_, ~ no ;o on,..,,,..,,, ~,~...--O M,.O O O OOo oo ooo uoo t ~ Oi t.,+h.. ++>U+ oo_m.. ~ooh.. OH... Oo oooooo oj..,,,u ,+H 4 HOOOOO, o o oo o o o oo oooo o -- n / ' ' ~ f''""'' O I. OI O " 1 o _.....! ,_......; , j l! i l 1 l l ' l l...,_..",...,,, ",_,.,,, _ l i... T...: ~... l ~! l i l j l i i l l! 0 -l ; ,~ , ~ o Indfyret [kw] ~ Standard uden røggas -e- Standard med røggas --t:s- NA - Brænder l Figur 6: Standard indregulering

22 DGC-rapport Bilag 1 Karakteristik Standard brænder Last 02 røq C02 røq CO korr CO NOx korr NO x Tidsperiode kw vol o/o vol o/o Il P m mg/m J ppm ma/mj se k o o o o o

23 DGC-rapport Bilag 2 Karakteristik NA brænder Last 02 røg C02 røg CO kor CO NOx kor NO x Tidsperiode kw vol% vol% ppm malm J ppm mo/mj se k o o o o o o o o o o

24 DGC-rapport Bilag 3 Karakteristik Standard brænder med recirkulation Last 02 røg C02 røg CO korr CO NOx korr NO x 021nd C02 ind Andel røg Tidsperiode kw vol% vol% ppm mg/mj ppm mg/mj vol% vol% vol% tør se k o o o o o o o o o o o o s o o

25 DGC-rapport Bilag 4 Standard indregulering Standard brænder Indfyret 02 røg C02 røg CO kor CO NOx kor NO x Tidsperiode kw vol% vol% ppm ma/mj ppm mg/mj se k 11 B o o o o o o o o o o Standard indreaulerina NA- Brænder Indfyret 02 røg C02 røg CO korr CO NOx korr NO x Tidsperiode kw vol% vol% ppm mg/m J ppm mg/mj se k o o o o o o o o o o o o Standard indregulering Standard brænder med røggastilbageføring Indfyret 02 røg C02 røg CO kor CO NOx kor NO x 021nd C02 ind Andel røg Tidsperiode kw vol% vol% ppm mo/mj ppm mg/m J vol% vol% vol% tør se k o o o o

26 DG C-rapport Bilag 5, side 1 Anvendt måleudstyr Røggas - Konditionering Den røggasdelstrøm, som udtages til analysatorerne er konditioneret på følgende måde: - Grov fugtighed opsamles i en dråbeudskiller - Røggassen tørres i en køletørrer med kapacitet O- 10 1/m med sænkning af vanddugpunktet til 2 ± l C. - Røggassen filtreres i et partikelfinfilter med en effektivitet på > 99,9% for partikler på 0,3 #Lm. - Røggassen fordeles via flowmetre til de enkelte analysatorer. Iltindhold i røggas Røggassens iltindhold er målt med en paramagnetisk iltmåler på tørret røggas. Iltmåleren har følgende data: Fabrikat: Type: Måleområde: Nøjagtighed: Kalibrering: SERVOMEX paramagnetisk O- 25 vol.% + 0,1 vol.% N 2 og atmosfærisk luft Kultveilteindhold i røggas Røggassens kultveilteindhold er målt med non dispersiv infrarød absorbtion på tørret røggas. Kultveiltemåleren har følgende data: Fabrikat: Type: Måleområde: Reproducerbarhed: Linearitet: Kalibrering: Mannesman, Hartmann & Braun Uras 3K vol.% co2 ~ 0,5% af måleområde ~ l % af måleområde N 2 og span-gas (10 % C0 2 i kvælstof og ilt)

27 DGC-rapport Bilag 5, side 2 Kvælstofilte i røggas Røggassens indhold af kvælstofilter er målt med en kemiluminiscensanalysator, som bygger på måling af lysemissionen fra kvælstofiltes reaktion med ozon. Målingen er udført på tørret røggas. Analysatorens data er følgende: Fabrikat: Thermo Environmental Instruments Ine. Type: l O AIR - kemiluminiscens DGC-nr.: SIN Måleområde: O- 2,5 til O ppm i 8 områder Reproducerbarhed: l% af fuld skala-værdi Linearitet: + l% fra 0, ppm med luft til ozongenerator ± l% fra 0, ppm med ilt til ozongenerator Kalibrering: N 2 og kalibreringsgas med 215 ppm NO i kvælstof Kulilte i røggas Røggassens indhold af kulilte er målt med en infrarød absorptionsanalysator. Målingen er udført på tørret røggas. Analysatorens data er følgende: Fabrikat: Hartmann & Braun AG Type: Uras 3 G Måleområder: O- 200 til O ppm i 4 områder Reproducerbarhed: :s; 0,5% af måleområde Linearitet: :s; l % af måleområde Kalibrering: N 2 og kalibreringsgasser med 86 og 198 ppm CO i kvælstof Datalogger Fabrikat: I/O: Modules: Analog Devices RTI B series

28 DGC-rapport Bilag 6 THE ROYAL VETERINARY AND AGRICULTURAL UNIVERSITY Department of Plant Biology ""' "":'#. "' l <VI. 40 Thorvaldsensvej DK-1871 Frederiksberg C Copenhagen, Denmark Tel (+45) (+45) l o Dansk Gasteknisk Center al s Naturgassens Hus Dansk-Gasteknisk Center At~~ Dr. Neergaards Vej 5A AAKN 2970 Hørsholm DAT l: O 1DEC.1994 KVL Att.: Bent Karli Ang.: E thylen-analyse af rø ggasprøver. AHSV. KOI'I C IR K. llb~ Her med fremsendes resultater af ethylenanalyser foretaget den på PlantefYsiologisk Lab. v. Institut for Plantebiologi, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. Analysen er udført på en Hewlett-Packard 5890A gaskromatograf under følgende standardbetingelser: Kolonne: Rustfrit stål 2 m x 2,4 mm. Starionærfase: Porapak T mesh. Carriergas: Kvælstof JO ml/min. Injektionstemperatur: 95 C. Kolonnetemperatur: 60 C. Detektortemperatur: l 00 C. Retentionstid for ethylen: ca. 1.8 min. Analysens følsomhed ligger inden for det ønskede på l ppm. jvf Deres skrivelse af F ø1gen l d e resu tater er 01 Prøve nr. : Fil nr.: 2640 l 3025 l 3025 l l l l nå et: Ethylen detekterbar: Ethylen koncentration: <\>,01 ppm 0,50603 ppm 0,49280 ppm <\>,Ol ppm <\>,Ol ppm Med venlig hilsen PlantefYsiologisk Lab. ~~/2.1~ E. Bjørn Jensen

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Målerapport 731-28-3 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 3 1/16 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009 Anlæg # 7 Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg Målerapport 731-28-7 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 7 1/17 Anlæg # 7 Gasmotor, MAN, renseanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Målerapport 731.28-12 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 12 1/15 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009 Anlæg # 18 Gasturbineanlæg, EGT Tornado Målerapport 731-28-18 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 18 1/14 Anlæg # 18 Gasturbine EGT Tornado Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 14 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG Målerapport 731-28-14 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 14 1/15 Anlæg #14 Gasmotor: Wärtsilä 12V25SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009 Anlæg # 9 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316 Målerapport 731-28-9 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 9 1/17 Anlæg # 9 Gasmotor: Jenbacher JMS 316 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998 Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed Projektrapport November 1998 Brænderhoved.efs indflydelse p.åked1ers holdbarhed Paw Andersen & Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Cent~ 1JIS' Børsbofm

Læs mere

Skuldelev Energiselskab

Skuldelev Energiselskab Skuldelev Energiselskab TEST: Regnr 310 Hollensen-kedel med naturgasfyret Dunphybrænder Prøvningsrapport 74511 - DU06 December 2017 74511 - DU06-12122017 1/7 1 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 10 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG Målerapport 731-28-10 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 10 1/17 Anlæg # 10 Gasmotor: Wärtsilä 18V34SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005

Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed. Projektrapport Juni 2005 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Projektrapport Juni 25 Afprøvning af EC-Power naturgasdrevet mini KV-enhed Jan de Wit, Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 25 Titel

Læs mere

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998

Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 Efterlevelse af krav i Bekendtgørelse 720 af 05/10/1998 "Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider, uforbrændte carbonhydrider og carbonmonoxid fra gasmotorer og gasturbiner" Projektrapport

Læs mere

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009 Anlæg # 6 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C Målerapport 731-28-6 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 6 1/18 Anlæg # 6 Gasmotor: Jenbacher J 208 GS-C Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet. Ny indreguleringsmetode

Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet. Ny indreguleringsmetode Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet Ny indreguleringsmetode Indledning 15,3 kwh 14,16 kwh Historik Gammel gaskvalitet 14,4 til 15,5 (15,7) kwh/m 3 12/2007 gaskvalitet

Læs mere

Anlæg # 4, forgasningsgas

Anlæg # 4, forgasningsgas Anlæg # 4, forgasningsgas Gasmotoranlæg, Jenbacher J320 Målerapport 731-28-4 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 4 1/26 Anlæg # 4 Gasmotor: Jenbacher J320, forgasningsgas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet. Ny indreguleringsmetode

Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet. Ny indreguleringsmetode Indregulering af store gasblæseluftbrændere ved varierende gaskvalitet Ny indreguleringsmetode Luftvejledningen af 2001 6.2.4 Fyringsanlæg med en samlet indfyret effekt på 120 kw og derover men mindre

Læs mere

Indregulering af gasblæseluftbrændere

Indregulering af gasblæseluftbrændere Indregulering af gasblæseluftbrændere Gasblæseluftbrændere Kippunktmetoden. 7000 Weishaupt G5, CO-emission korrigeret til 0%-vol. O 2 fuld last CO [ppm] 6000 5000 4000 3000 2000 1000 co 0 0 2 4 6 8 10

Læs mere

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012 Krav til vvs-måleudstyr Projektrapport April 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Krav til vvs-måleudstyr Jørgen

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011

RAPPORT. Test af gasapparater på biogas. Projektrapport April 2011 Test af gasapparater på biogas Projektrapport April 2011 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Test af gasapparater

Læs mere

C0 2 -opløsning i havvand

C0 2 -opløsning i havvand C0 2 -opløsning i havvand Projektrapport Oktober 1994 C:0: 2... opløsning i havvand Eksperimentel undersøgelse på kulfyret kraftværk Asger Nedergaard Myken Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

Anlæg # 1. Dieselmotoranlæg, grundlastværk. Målerapport November 2009

Anlæg # 1. Dieselmotoranlæg, grundlastværk. Målerapport November 2009 Anlæg # 1 Dieselmotoranlæg, grundlastværk Målerapport 731-28-1 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 1 1/23 Anlæg # 1 Dieselmotor, grundlastværk Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 8. Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4. Målerapport November 2009

Anlæg # 8. Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4. Målerapport November 2009 Anlæg # 8 Gasmotoranlæg, Rolls Royce KVGS-18G4 Målerapport 731-28-8 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 8 1/25 Anlæg # 8 Gasmotor: Rolls Royce KVGS-18G4 Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s

Læs mere

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere.

Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Ilt-styring / O 2 -styring på NBE brændere. Denne vejledning tager udgangspunkt i den generelle funktion af ilt-styring på NBE brændere og baseres på betjening via StokerCloud. På den enkelte styring kan

Læs mere

Anlæg # 5. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas. Målerapport November 2009

Anlæg # 5. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas. Målerapport November 2009 Anlæg # 5 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 316, deponigas Målerapport 731-28-5 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 5 1/25 Anlæg # 5 Gasmotor, Jenbacher J 316, deponigas Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk

Læs mere

Industriel kraftvarme og C02-gødskning med røggas fra gasmotor med katalysator i gartneri

Industriel kraftvarme og C02-gødskning med røggas fra gasmotor med katalysator i gartneri Industriel kraftvarme og C02-gødskning med røggas fra gasmotor med katalysator i gartneri Projektrapport December 1995 Dansk Gasteknisk Center a/s D r. Neergaards Vej SB 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax

Læs mere

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Notat August 03 DGC-notat 1/10 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Indledning I tilbudsmaterialet for

Læs mere

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003

Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler. Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Projektrapport April 2003 Afprøvning af Schlumberger Mistral M2 gasmåler Leo van Gruijthuijsen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2003 Titel : Afprøvning

Læs mere

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk

Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Artikel til Dansk Kemi RECCAT -konceptet Udvikling af en ny lovende katalysatortype Af Niels Bjarne K. Rasmussen, Dansk Gasteknisk Center as (DGC), nbr@dgc.dk Indledning Nye naturgasfyrede gasmotorer på

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Gasanvendelse. Varierende gaskvalitet, sikkerhed, standarder. Bjarne Spiegelhauer. Dansk Gasteknisk Center a/s. www.dgc.dk

Gasanvendelse. Varierende gaskvalitet, sikkerhed, standarder. Bjarne Spiegelhauer. Dansk Gasteknisk Center a/s. www.dgc.dk 1 Gasanvendelse Varierende gaskvalitet, sikkerhed, standarder Bjarne Spiegelhauer www.dgc.dk 2 Gaskvalitet Hvad er gaskvalitet? Er god gaskvalitet en gas med stort energiindhold? God gaskvalitet er en

Læs mere

Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer. Kunderapport Juni 2004

Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer. Kunderapport Juni 2004 Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer Kunderapport Juni 2004 Emission af uforbrændt gas/kulbrinter under start og stop af gasmotorer Jan de Wit og Steen Andersen Dansk

Læs mere

RAPPORT. Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger. Projektrapport Maj 2012

RAPPORT. Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger. Projektrapport Maj 2012 Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger Projektrapport Maj 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk

Læs mere

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006

Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker. Projektrapport Februar 2006 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Projektrapport Februar 26 Formaldehydimmission fra danske kraftvarmeværker Per G. Kristensen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 26 Titel : Formaldehydimission

Læs mere

Anlæg # 19. Gasturbineanlæg, Alstom GT35C2. Målerapport 731-28-19 November 2009

Anlæg # 19. Gasturbineanlæg, Alstom GT35C2. Målerapport 731-28-19 November 2009 Anlæg # 19 Gasturbineanlæg, Alstom GT35C2 Målerapport 731-28-19 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 19 1/14 Anlæg # 19 Gasturbine Alstom GT 35 C2 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A1. September 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A1. September 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A1 September 2008 RAPPORT NR.: 08-11063 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør

Læs mere

KC Iltstyringstyring PCT 250 ILT

KC Iltstyringstyring PCT 250 ILT KC Iltstyringstyring PCT 250 ILT - Valgbar brændselstype ( Træpiller, Blandet, Flis ). - Programmerbar. - Fast undertemperatur funktion. - Opstartsprogram. - Driftprogram i 3 trin. - Pauseprogram - Forsyningsspænding

Læs mere

NOTAT. Virkningsgrader der er mange af dem. Notat December 2015

NOTAT. Virkningsgrader der er mange af dem. Notat December 2015 Virkningsgrader der er mange af dem Notat December 2015 NOTAT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Virkningsgrader der er mange af dem Jan

Læs mere

Elektroniske røggasmålere

Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere anvendes i dag til kontrol af forbrændingskvaliteten. Målerne varierer i pris og formåen, men typisk kan alle måle grundlæggende parametre som: - Ilt

Læs mere

Information om reduktion af NO x -emission

Information om reduktion af NO x -emission Information om reduktion af NO x -emission Program Reduktion af NO x -emission ved ændring af motorindstillinger. v/torben Kvist, Dansk Gasteknisk Center Rolls-Royce erfaringer med drift ved lav NO x-emission.

Læs mere

LANDSDÆKKENDE BRANCHEFORENING

LANDSDÆKKENDE BRANCHEFORENING F1385089 ESS Nyhedsbrev Skabelon 2.0.docx Sikkerhedsstyrelsen: www. sik.dk Gasreglementet (overgangsperiode indtil udgangen af 2019) Den 21. april 2018 trådte nye regler om gassikkerhed i kraft. Gasinstallationer

Læs mere

KC Stokerstyring. PCT 300 Uden ilt

KC Stokerstyring. PCT 300 Uden ilt KC Stokerstyring PCT 300 Uden ilt - Valgbar brændselstype ( Træpiller, Blandet, Flis ). - Opstartsprogram. - Driftsprogram i 3 trin. - Pauseprogram - Forsyningsspænding 3 400V / 50Hz eller 1 230V / 50Hz.

Læs mere

Hvad betyder det for nyttevirkning og emission, at gasfyret har få starter pr. år.

Hvad betyder det for nyttevirkning og emission, at gasfyret har få starter pr. år. Hvad betyder det for nyttevirkning og emission, at gasfyret har få starter pr. år. Carsten Cederqvist, Ingeniør, B.Sc. Produktchef, Varmesystemer Max Weishaupt Danmark A/S Max Weishaupt A/S Weishaupt er

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B2 Januar 2009 RAPPORT NR.: 09-782 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere

Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere Kippunkt kurven Nefit turbo Konklusion Der kan opstå problemer ved varierende gaskvaliteter Nogle af kedlerne er

Læs mere

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007 DGC-notat 1/17 Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 27 Dansk Gasteknisk Center har for RECCAT ApS udført en række emissionsmålinger for at dokumentere effektiviteten af RECCAT ved forskellige

Læs mere

Dato: 2001.10.09 Rapportnr.: 300-ELAB-0668 Side 1 af 9. Init.: KWI/MRI Sagsnummer: 270-1-0183 Antal bilag: 0

Dato: 2001.10.09 Rapportnr.: 300-ELAB-0668 Side 1 af 9. Init.: KWI/MRI Sagsnummer: 270-1-0183 Antal bilag: 0 Reg.nr. PRØVNINGSRAPPORT Dato: 21.1.9 Rapportnr.: ELAB668 Side 1 af 9 Sagsnummer: 27118 Antal bilag: Rekvirent: Kontaktperson: Carsten Primdal Firma: Primdal & Haugesen A/S www.phstoker.dk Adresse: Bjørnevej

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg A2. August 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A2 August 2008 RAPPORT NR.: 08-6772 Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik Lykke Laboratoriechef 2009-09-18

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B3. Februar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B3 Februar 2009 RAPPORT NR.: 09-2213 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

IDA Energi. Forbrændingsteknik 2016 S U S T A I N A B L E G A S T E C H N O L O G Y. IDA Energi - Forbrændingsteknik KVF 2016

IDA Energi. Forbrændingsteknik 2016 S U S T A I N A B L E G A S T E C H N O L O G Y. IDA Energi - Forbrændingsteknik KVF 2016 IDA Energi Forbrændingsteknik 2016 Olie- og gasforbrænding Karsten V. Frederiksen kvf@dgc.dk www.dgc.dk Olie- og gasforbrænding Oliebrænderteknologi Forbrændingsforhold/miljø Trykforstøvning Rotationsforstøvning

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR GASTYPE MÅLEOMRÅDE OPLØSNING TYPE GASMONITOR CO 0-300 ppm ppm CO 000 HS 0-00 (50) ppm ppm HS 00 (50) SO -00 (0) ppm (0,) ppm SO 00 (0) NO 0-00 ppm ppm NO 00 NO 0-0 ppm

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Jens Dall Bentzen : Optimering af biomassefyrede værker ved opfugtning af forbrændingsluft Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk

Læs mere

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi.

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi. Transkritisk CO2 køling med varmegenvinding Transkritiske CO 2 -systemer har taget store markedsandele de seneste år. Baseret på synspunkter fra politikerne og den offentlige mening, er beslutningstagerne

Læs mere

Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik. Projektrapport November 1997

Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik. Projektrapport November 1997 Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik Projektrapport November 1997 Energiforbrug ved fremstilling af papir hos Skjern Papirfabrik Paw Andersen Asger N. Myken Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013 Myndighedskrav til CopenHydrogen Kunderapport December 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Myndighedskrav til CopenHydrogen

Læs mere

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører)

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) DGC-notat 10.11.2006 1/5 Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) Dette notat beskriver rammerne for, hvordan en kedelleverandør

Læs mere

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Akkrediteret rapport 116-29729 B Målinger udført i oktober 2016

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Kondensat fra naturgasfyrede enheder Kondensat fra naturgasfyrede enheder Notat Juni 2016 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/5 Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Læs mere

Stokerstyring PCT 258 ILT

Stokerstyring PCT 258 ILT Stokerstyring PCT 258 ILT - Valgbar brændselstype ( Træpiller, Blandet, Flis ). - Ilt styring. - Opstartsprogram. - Driftprogram i 3 trin. - Pauseprogram - Forsyningsspænding 3 400V / 50Hz eller 1 230V

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 30 Juni Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark. Installation af gaspejse Stikledningen Nr. 30 Juni 2016 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: 100 gasvarmepumper i Danmark Installation af gaspejse Status på biogasudbygningen Utætheder ved kaloriferer Udskiftning af gasmålere

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

TM3006 Brugermanual. Tilstand: Drift o. O2 8.0% Opsætning. Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822

TM3006 Brugermanual. Tilstand: Drift o. O2 8.0% Opsætning. Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822 Techno-Matic A/S Granlidevej 22, Hornum DK-9600 Aars Denmark Tel: +45 96987711 Fax: +45 98661822 tm@techno-matic.dk www.techno-matic.dk Tilstand: Drift o >Temperatur 65.0 C O2 8.0% Opsætning START STOP

Læs mere

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt:

Plasmabaseret denox. Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Nyt PSO projekt: Hvad er et plasma? Afsluttet PSO projekt: Emissionsreduktion ved hjælp af lavtemperaturplasma, Elkraft PSO projekt nr. FU341, 3-5 Samarbejde mellem Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) og Forskningscenter

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 75 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Sammenligning af følsomhedsfaktorer anvendt ved lugttærskelbestemmelser Undertitel Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført,

Læs mere

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets.

Der påvises en acceptabel kalibrering af kameraet, da det værdier kun er lidt lavere end luminansmeterets. Test af LMK mobile advanced Kai Sørensen, 2. juni 2015 Indledning og sammenfatning Denne test er et led i et NMF projekt om udvikling af blændingsmåling ved brug af et LMK mobile advanced. Formålet er

Læs mere

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi Bilag 5 Baggrundsdata til Fangel_20171020_rev5.docx BILAG NOTAT, ENVIDAN Dato: 21. november 2017 Revision: 05 Projektnavn: Fangel Biogas Projekt nr.: 1161048 Udarbejdet af: Christian A. Tidmarsh Mads Kjærgaard

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode)

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-03:2014 Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Parameter Anvendelsesområde Metode Kvælstofoxider,

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Lugtreduktion med additiver

Lugtreduktion med additiver Lugtreduktion med additiver Nordborg Kraftvarmeværk Projektrapport December 1998 Lugtreduktion med additiver Nordborg Kraftvarmeværk Ulstein Bergen, KVSG 18G, S/N 10029, SIN 10030 December 1998 Per Gravers

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse

Bestemmelse af koncentrationer af ilt (O 2 ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Indholdsfortegnelse Metodeblad nr. Bestemmelse af koncentrationer af ilt ( ) i strømmende gas (paramagnetisk metode) Parameter Ilt, Anvendelsesområde Måling af i luftemissioner fra virksomheder. Metode Kontinuert bestemmelse

Læs mere

STYRING FOR STOKERFYR

STYRING FOR STOKERFYR STYRING FOR STOKERFYR Måling og regulering af kedeltemperatur Måling og overvågning af røgtemperatur Eltænding og/eller pausefyring Mulighed for iltstyring Til Nordjysk Elektronik Ulvebakkevej 13 9330

Læs mere

Hvor meget forurener gamle brændeovne i forhold til nye og hvad kan der gøres for at reducere det?

Hvor meget forurener gamle brændeovne i forhold til nye og hvad kan der gøres for at reducere det? Brændeovne og biomassekedler Hvor meget forurener gamle brændeovne i forhold til nye og hvad kan der gøres for at reducere det? Ole Schleicher Mail: osc@force.dk Tlf.: 4326 7540 FORCE Technology Seminar

Læs mere

Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler. Kristian Kærsgaard Hansen KKH

Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler. Kristian Kærsgaard Hansen KKH Den gode energirådgivning Varme M3 Kedler Kristian Kærsgaard Hansen Generelt - Tab i varme- og varmt brugsvandsanlæg Kondensgevinst Kedelsynsordninger Regelmæssige eftersyn: - Oliefyrede og fastbrændselskedler

Læs mere

Delvis naturgasfyring af kupolovne. Projektrapport Marts 1994

Delvis naturgasfyring af kupolovne. Projektrapport Marts 1994 Delvis naturgasfyring af kupolovne Projektrapport Marts 1994 Delvis naturgasfyring af kupolovne Michael Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 1994 Titel Rapport kategori Forfatter Dato for udgivelse

Læs mere

Rask Mølle Kraftvarmeværk

Rask Mølle Kraftvarmeværk Rask Mølle Kraftvarmeværk A.m.b.a. TEST: Reg.nr. 310 Rolls Royce KRGS-9G4 gasmotor Prøvningsrapport November 2007 730.77 UB32 Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond DANAK administrerer den danske

Læs mere

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug.

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 25 minutter Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger

Læs mere

Dansk Testcenter for Bioenergi

Dansk Testcenter for Bioenergi Åbningsseminar Dansk Testcenter for Bioenergi Dansk Testcenter for Bioenergi Muligheder Afdelingschef Industrielle Processer, FORCE Technology Centerleder, Dansk Testcenter for Bioenergi Kristian Lykkemark

Læs mere

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen

TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER. Kate Wieck-Hansen TEKNOLOGISKE UDFORDRINGER FOR MINDRE OPERATØRER Kate Wieck-Hansen OVERSIGT Politiske udfordringer Afgifter og tilskud Anlægstyper med biomasse Tekniske udfordringer Miljøkrav VE teknologier Samaarbejde

Læs mere

Oxix MÅLING AF OPLØST ILT BROCHURE DK 5.40 OXIX BROCHURE 1401

Oxix MÅLING AF OPLØST ILT BROCHURE DK 5.40 OXIX BROCHURE 1401 Oxix MÅLING AF OPLØST ILT BROCHURE DK 5.40 OXIX BROCHURE 1401 SENSOR MED MINIMAL VEDLIGEHOLDELSE Oxix til måling af opløst ilt er et unikt system, hvor en avanceret solid-state optisk sensor kommunikerer

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 28 Februar 2015. Denne gang om: Reviderede indreguleringsprocedurer ved varierende gaskvaliteter

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 28 Februar 2015. Denne gang om: Reviderede indreguleringsprocedurer ved varierende gaskvaliteter Stikledningen Nr. 28 Februar 2015 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: Reviderede indreguleringsprocedurer ved varierende gaskvaliteter Gasbranchens installationsvejledninger Rørvalg til gasinstallationer

Læs mere

Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor. Projektrapport November 1998

Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor. Projektrapport November 1998 Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor Projektrapport November 1998 / Langtidstest af oxidationskatalysator til lean-burn gasmotor Projektrapport Brian Schmidt Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilte

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007. Emissionsmålinger. Anlæg A3. August/september 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007. Emissionsmålinger. Anlæg A3. August/september 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A3 August/september 2008 RAPPORT NR.: 08-8928 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør

Læs mere

DEIF A/S. Transducer type TAV-311DG, TAV-321DG F (DK) Installationsvejledning

DEIF A/S. Transducer type TAV-311DG, TAV-321DG F (DK) Installationsvejledning Installationsvejledning Transducer type TAV-311DG, TAV-321DG TAV-311DG: Udgang 0...5mA, 0...10mA, 0...20mA, 4...20mA DC, 0...10V DC TAV-321DG: Udgang 0...10mA, 0...20mA DC, 0...10V DC DEIF A/S TAV-311DG:

Læs mere

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Modifikation af homogenitetstest Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato 3. august 2018 Revideret, dato

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

Måling af overfladetemperatur

Måling af overfladetemperatur Måling af overfladetemperatur på rør Resumé af projektrapport Analyse af fejlkilder ved måling af overfladetemperatur. Titel: Måling af overfladetemperatur på rør Udarbejdet af: Teknologisk Institut Installation

Læs mere

Fremtidens stokeranlæg

Fremtidens stokeranlæg Fremtidens stokeranlæg Med Woody sætter Nordic Bio Energy nye standarder for træpillefyr. Her fik man idéen at skabe et produkt af højeste kvalitet i en prisklasse, hvor alle kan være med og resultatet

Læs mere

Transducer type TAC-311DG, TAC-321DG

Transducer type TAC-311DG, TAC-321DG Installationsvejledning Transducer type TAC-311DG, TAC-321DG TAC-311DG: Udgang 0...5mA, 0...10mA, 0...20mA, 4...20mA DC, 0...10V DC TAC-321DG: Udgang 0...10mA, 0...20mA DC TAC-311DG: Ekstern forsyning

Læs mere

Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N. E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60

Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N. E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60 Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60 Milton EcomLine en intelligent kedelinstallation I 1981 introducerede Nefit den første kondenserende kedel

Læs mere

MANUAL FOR DTC 9002 Styringen :

MANUAL FOR DTC 9002 Styringen : MANUAL FOR DTC 9002 Styringen : Styringen er udviklet til styring af træpille brænder med automatisk eltænding. For at kunne regulere ydelsen på fyret til det aktuelle behov måler styringen temperaturen

Læs mere