MILJØVENLIG BETONPRODUKTION

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MILJØVENLIG BETONPRODUKTION"

Transkript

1 MILJØVENLIG BETONPRODUKTION Produktområdeprojekt vedrørende Betonprodukter Betonindustriens Fællesråd Aalborg Portland A/S Teknologisk Institut September 2006

2 MILJØVENLIG BETONPRODUKTION Produktområdeprojektet for Betonprodukter har givet den danske betonbranche mulighed for at belyse og dokumentere en række miljømæssige aspekter for såvel materialet beton som for betonbyggeri. Produktområdeprojektet blev indledt med en kortlægning af den danske betonindustri og en prioritering af miljøemner, som betonindustrien ønskede at få belyst. Det er bl.a. disse emner, der er grundlaget for denne brochure. Brochuren omhandler redskaber, som kan anvendes til at producere beton og gennemføre betonbyggeri på en endnu mere miljøvenlig og bæredygtig måde. Der findes tilsvarende en brochure om betons miljømæssige fordele for samfundet og for brugerne af betonbyggeri. Som et væsentligt led i formidling af projektets resultater er der udarbejdet en tjekliste for miljøvenlig betonproduktion. Listen findes bagest i brochuren. Vi håber, at denne brochure kan medvirke til at gøre den danske byggebranche endnu mere bæredygtig ved at fremme brugen af de mest miljøvenlige teknikker og metoder, der kendes.

3 BETON ER ET BÆREDYGTIGT BYGGEMATERIALE Beton er det mest anvendte konstruktionsmateriale i verden. Det skyldes primært gode tekniske egenskaber som fleksibilitet, høj styrke og god holdbarhed. I de senere år har det desuden spillet ind, at beton er et bæredygtigt materiale, idet råstofferne (sand, grus, kalk og vand) er udbredt over hele jordkloden. Beton kan således produceres lokalt med lokale delmaterialer og efter lokale byggetraditioner. Miljøvenlige betonteknologier har stor betydning, fordi der produceres store mængder beton. Alene den danske produktion er årligt ca. to ton beton pr. indbygger, så en forbedring af betonbyggeris miljøprofil vil have betydelig effekt til gavn for hele det danske samfund. Hertil kommer, at byggebranchen i sagens natur er meget interesseret i at minimere energiforbruget, idet dette slår direkte igennem på byggeriets økonomi. Betonbranchen har siden 1990 erne bestræbt sig på at styrke betonens i forvejen positive miljøprofil. Nedsættelse af såvel energiforbrug som nedsat udledning af CO 2 fra cementproduktionen. Ny betontyper til både friskbeton og elementbeton. Det seneste eksempel er selvkompakterende beton, som forbedrer arbejdsmiljøet markant. Betonbranchens målrettede indsats for at indføre mere miljøvenlige teknologier kulminerede med det store udviklingsprojekt Grøn Beton i Grøn Beton skabte et godt grundlag for at arbejde videre med endnu mere miljøvenlig beton. Nogle af emnerne i denne brochure stammer fra dette projekt. Sådan produceres beton mere miljøvenligt Brochuren præsenterer i de følgende afsnit de bedste teknologier til miljøvenlig betonproduktion. Teknologierne er tilgængelige og kan indføres i betonproduktionen uden større besvær. Succesen for den enkelte producent afhænger naturligvis af en række forhold, som f.eks. produktionsapparatets alder og stand, og skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. De miljøvenlige teknologier bidrager til: 3 Det har især drejet sig om: Minimering af råstof- og energiforbrug. Herunder genbrug af vand i betonproduktion. Minimering af drivhuseffekten gennem anvendelse af industrielle restprodukter. Reduktion af farligt affald fra betonproduktion. 1 : Produktområdeprojekt vedrørende Betonprodukter Fakta Støttet af Miljøstyrelsen, Udført af Betonindustriens Fællesråd, Aalborg Portland og Teknologisk Institut i fællesskab med et antal betonproducenter. Formål Bidrage til at nedsætte miljøbelastningen fra byggeriet ved at løse en række væsentlige problemstillinger for betonindustrien. Projektet er blevet fulgt af en bred interessentgruppe bestående af betonproducenter, leverandører af råvarer til beton, entreprenører og bygherrer. Der blev i 2003 udarbejdet en handlingsplan med betonbranchens egen prioritering af de væsentligste miljøaspekter, som krævede at blive belyst. Som afslutning blev der i oktober 2006 afholdt en workshop, hvor alle interesserede var indbudte til at høre om projektets resultater.

4 4 Vand Afvaskning af form blander biler Bundfældningsbassin Rensningsanlæg Cement Sand Sten Letklinker Flyveaske Betonkonstruktion Returbeton Fejlstøbninger Overskudsproduktion Betonslam Stål Træ Isolering Olie Emballage Stål og metal Træ Spildolie Sortering Genbrug Forbrænding 2 : MATERIALEFLOW I BETONPRODUKTION Flowdiagrammet viser, hvordan betonproducenterne genbruger restprodukter fra fremstillingen af beton. Længst til venstre findes råstofferne til betonproduktion og til højre findes affaldsprodukterne, som genereres på en elementfabrik eller på betonfabrik og byggeplads. Hærdnede betonrester nedknuses og bruges oftest til vejbygning.

5 RÅSTOFFER OG ENERGIFORBRUG Råstofferne til beton er sand, grus, kalk og vand, som findes i rigelige mængder over hele jordkloden. Hertil kommer stål til armering. Det eneste materiale med en vis knaphed er rustfrit stål, som til gengæld kun anvendes i meget beskedent omfang i forbindelse med beton. Dermed har beton et godt miljømæssigt udgangspunkt uden rovdrift på knappe ressourcer. Det er opgjort, at dansk nedknusningsaffald udgør ca. 1 mio. ton årligt (betonbaseret byggeaffald). Det er teknisk muligt at benytte nedknust beton i forbindelse med produktion af ny beton. Nedknust beton kan således erstatte naturligt tilslag under visse betingelser. Stort set alt dansk byggeaffald genbruges i dag som fyldmateriale i vejsektoren, men det forventes, at der på sigt vil blive en større andel som genbruges i produktionen af ny beton. Produktion af såvel frisk beton som færdige betonprodukter skaber en vis mængde restprodukter. Generelt sorterer og genanvender producenterne i stort omfang disse restprodukter. Især vandforbruget kan reduceres væsentligt, hvis vaskevandet genbruges enten som vaskevand eller som procesvand. Dette motiveres desuden af vandafledningsafgifter samt af behovet for en fordyrende neutralisering af spildevandet, hvis det skal udledes til det lokale rensningsanlæg. Det er endvidere muligt at medtage regnvand opsamlet fra belægninger og hustage i betonproduktionen og dermed minimere vandforbruget yderligere. Energiforbrug Energiforbruget til betonbyggeri begynder ved produktion af tilslagsmaterialer og slutter med konstruktionens nedrivning. De delmaterialer, som det kræver mest energi at fremstille, er cement og armering, mens de øvrige energibidrag typisk er en størrelsesorden mindre. Dette er årsagen til, at betons miljøprofil oftest opgøres på basis af cementforbruget alene. Figur 4 viser energiforbrugets fordeling for en én meter lang kantbjælke på en vejbro. Kantbjælken er armeret med ca. 100 kg slap armering pr. m 3. Ved andre armeringsmængder og andre konstruktionselementer vil fordelingen være anderledes, men tendensen er den samme. Stålarmeringens miljøeffekt er ikke yderligere behandlet i denne brochure, men figuren viser tydeligt, hvordan armeringen bidrager til energiregnskabet. Det understreger vigtigheden af at inddrage miljøhensyn allerede i designfasen af en armeret betonkonstruktion og ikke kun under udførelsesfasen. 5 3 : BETONPRODUKTION I DANMARK Danmark producerer årligt i størrelsesordenen 2,2 mio. m 3 fabriksbeton 0,5 mio. m 3 normal beton til elementer 0,25 mio. m 3 letklinkerbeton til vægelementer 1,3 mio. m 3 betonvarer I alt svarer dette til næsten 10 mio. ton Heraf udgør tilslagsmaterialer ca. 8 mio. ton, hvilket gør dem til det største råmateriale til byggeriet.

6 6 100% 80% Nedrivning Vedligehold Byggeplads Betonfabrik Kemikalier 60% 500 Slap armering Tilslag 40% 20% 680 Cement 0% 4 : ENERGIFORBRUG Fordeling af energiforbrug set over livscyklus. For de to største bidrag er angivet energiforbruget i MJ pr. m kantbjælke. Summen af alle bidrag er ca MJ. For slap armering er medregnet en genanvendelsesandel på 90%. Analyse gengivet fra Produktområdeprojektets Handlingsplan, 2003.

7 DRIVHUSEFFEKT Mindre drivhuseffekt Brug af beton medfører, at der udledes en vis mængde CO 2 til atmosfæren. Det skyldes dels energiforbruget ved fremstilling af armering og cement, dels et CO 2 -bidrag fra kalcinering af kridt under brænding af cementklinkerne (Figur 5). Derfor har cementbranchen i en årrække haft fokus på bæredygtighed og miljøvenlige produktionsmetoder igennem, og der er opnået betydelige resultater. Cementbranchen har dermed virket som et lokomotiv for resten af betonbranchen både i Danmark og på verdensplan. Danske betonproducenter gør en betydelig indsats for at mindske CO 2 -udslippet. Den mest effektive reduktion fås ved at reducere cementklinkerindholdet i betonen. Dette sker f.eks. ved at anvende industrielle restprodukter med cementlignende egenskaber. Formalet kalkstøv kan også spare på cementklinkerne, som vejer tungt i det miljømæssige regnskab. En anden udbredt måde er at optimere betonrecepten ved hjælp af pakningsanalyse eller lignende, så der anvendes så lidt cement som muligt. Gennem materialeudvikling er industrielle restprodukter såsom flyveaske og mikrosilica blevet normale delmaterialer i beton. Disse restprodukters succes skyldes også, at de medfører forbedret holdbarhed og styrke af betonen. Typisk vil der i danske betoner være et indhold af restprodukter svarende til 20 procent af cementindholdet. Mængden af disse restprodukter er dog for nedadgående, hvilket tvinger betonproducenter til at skifte til andre materialer som f.eks. kalkstøv, stenmel, eller aske fra spildevandsanlæg. Baggrunden for at benytte disse alternative materialer blev bl.a. dokumenteret under Grøn Beton projektet, Endnu bruges disse alternative delmaterialer til betonproduktion kun sparsomt, hvilket til dels skyldes usikkerhed omkring forsyningssikkerhed og kvalitet/ensartethed. Med opblomstringen af selvkompakterende beton, hvor behovet for finstof er ekstra udtalt, forventes disse restprodukter imidlertid at komme til at spille en større rolle end i dag. Den danske betonbranche arbejder fortsat på at nedbringe miljøpåvirkningen pr. produceret m 3 beton. 7

8 VEGETABILSK FORMOLIE 8 Det sker i en stadig balancegang mellem øget anvendelse af restprodukter og reduceret ydeevne for betonen. Ved at øge andelen af restprodukter på bekostning af cementklinker betales en pris i form af langsommere styrkeudvikling, som kan være en hæmsko på byggepladsen og på elementfabrikken. Derfor skal miljøpåvirkningen også ses i sammenhæng med de øvrige produktionsbetingelser, som betonproducenterne er underlagt. Vegetabilsk formolie er bedre for miljøet Betonbranchen anvender slipmidler på blande- og formudstyr samt på maskiner i kontakt med beton. Efter rengøring vil betonslammet derfor indeholde rester af disse slipmidler, som traditionelt har været mineralske olier. Disse kulbrinterester vanskeliggør deponering og bortskaffelse af betonslammet. En miljøvenlig løsning er i stedet at anvende vegetabilsk olie, som i princippet svarer til spiseolie. Produktområdeprojektet har dokumenteret, at vegetabilsk formolie teknisk set fungerer lige så godt som mineralsk olie. Desuden har projektet fastslået, at: For fabriksbeton til passiv og moderat miljøklasse forventes det, at cementklinkerindholdet kan nedbringes med cirka 50 kg fra det nuværende niveau på ca. 220 kg pr. m 3 beton uden at det forringer holdbarhed og styrke. Dette svarer til en betragtelig miljøforbedring på næsten 25 procent. Vegetabilsk formolie ikke bidrager til kulbrinteforurening Vegetabilsk formolie er et bæredygtigt produkt fremstillet af fornyelige ressourcer Vegetabilsk formolie ikke afgiver skadelige stoffer til indeklimaet efter afformning og ibrugtagning af byggeriet Anbefalingen er dermed at skifte fra mineralsk til vegetabilsk baseret formolie for såvel fabriksbetonproducenter og elementproducenter. 5 : CEMENTKLINKER Cementklinker produceres i ovne under brænding af kridt ved temperaturer på over 1000 C. Derved afgives der CO 2 i en kemisk kalcineringsproces. Produktion af 1 kg klinker afgiver ca. 0,5 kg CO 2 på denne måde. Cementklinkerne formales dernæst og blandes med gips o.l. til det færdige cementprodukt. Betegnelsen cement dækker således over mange produkter med vidt forskellige egenskaber. Det er klinkernes kemiske sammensætning og deres formalingsgrad samt andelen af cementklinker, som bestemmer cementens kvalitet og ydeevne.

9 NEDKNUST BETON KAN GENBRUGES Betonaffald kan genbruges i ny beton Danmark begyndte allerede i 1980 erne at forske i genbrug af nedknust beton (og tegl) som tilslag i ny beton. Der blev udført dokumentationsforsøg bl.a. i Miljøstyrelsens regi, og der blev også udsendt en vejledning fra Ingeniørforeningen i På baggrund heraf tillader DS 2426 anvendelsen af genbrugstilslag til beton i passiv miljøklasse. Det har imidlertid ikke været tilladt at anvende genbrugstilslag til bærende konstruktioner efter DS 411. Dette har bevirket, at motivationen for at genanvende nedknusningsaffald i betonproduktion har været meget lav i Danmark. Et af Produktområdeprojektets målsætninger var at gøre det muligt at genanvende nedknust beton til bærende konstruktioner efter DS 411. Produktområdeprojektet er nået frem til, at genbrugstilslag trygt kan anvendes til bærende konstruktioner i passiv miljøklasse, når følgende forudsætninger er opfyldt: Genbrugstilslag må højst udgøre 20 procent af stenfraktionen og 10 procent af sandfraktionen. Genbrugstilslag skal bestå af nedknust beton fra ren kilde. Det vil sige fra beton, som er produceret iht. DS 411. Det er ikke tilladt at genanvende nedknust tegl, byggeaffald, nedrivningsaffald o.l. Beton baseret på genbrugstilslag kan anvendes til passiv miljøklasse og op til styrkeklasse 30. Dette sikrer, at betonens holdbarhed og ydeevne ikke forringes i forhold til normal beton, selvom genbrugstilslaget skulle være af dårlig kvalitet. Dermed har Produktområdeprojektet direkte ført til, at betonproducenterne i langt højere grad kan anvende nedknust beton i produktionen. Dette styrker betons grønne profil ved at øge genbrugeligheden og mindske forbruget af naturligt tilslag. 9

10 REDUKTION AF ENERGIFORBRUGET 10 Under betonproduktion blandes cement, sand og sten med vand. En del af vandet forbruges i hærdeprocessen med cement, men typisk vil der være et overskud på liter vand pr. m 3 beton. Dette vand afgives langsomt til omgivelserne, indtil der opstår fugtligevægt. Restfugten udgør primært et problem ved betongulve, hvorpå der skal limes tæt belægning. Hvis den relative fugtighed under belægningen overstiger procent, vil limen slippe, og der er risiko for dampbuler og emission af organiske stoffer. Ved trægulve er problemet uhensigtsmæssige fugtbevægelser og risiko for råd og svamp. Det er derfor vigtigt, at betonen er udtørret tilstrækkeligt inden de efterfølgende overfladearbejder påbegyndes. I kolde perioder foregår udtørringen meget langsomt og kan tage måneder snarere end uger. Dette kan være svært at indpasse i en tæt besat byggepladskalender. Derfor iværksætter entreprenøren ofte udtørringsforanstaltninger såsom brug af affugtere og varmekanoner. Det er på en gang besværligt, dyrt og energikrævende, idet udtørringen ofte foregår under vanskelige forhold med utæt klimaskærm og utilstrækkelig isolering. Produktområdeprojektet har beskæftiget sig med udtørring af beton i byggefasen for at minimere energiforbruget til udtørring og dermed gøre betonbyggeri endnu mere miljømæssigt fordelagtigt. Indsatsen førte til følgende konklusioner: Der skal øget fokus på udtørring allerede i designfasen for at forebygge energitunge hovsa-løsninger. Brug så vidt muligt selvudtørrende beton. En række pilotforsøg med danske gulvbetoner viste, at udtørringsbehovet stort set forsvinder ved brug af selvudtørrende beton. Det er i den forbindelse defineret ved et vand-cement-forhold på 0,40 eller lavere. Pilotforsøgene viste også, at udtørringshastigheden for danske gulvbetoner generelt ligger højere, end hvad der erfaringsmæssigt forventes. Det betyder, at udtørringsfasen kan afkortes i forhold til normale forhold. Samlet set kan brugen af selvudtørrende beton kombineret med realistiske udtørringshastigheder føre til store energibesparelser til opvarmning, affugtning og ventilation.

11 CHEKLISTE FOR MILJØVENLIG BETONPRODUKTION MILJØVENLIGT TILTAG HOS PRODUCENTEN MiljøEFFEKT Anvendes der lokale tilslagsmaterialer i størst muligt omfang? Minimering af transportbehov Er betonrecepten optimeret mht. pakning? Anvendes der restprodukter til erstatning af cementklinker? Mindsket cementbehov og dermed mindsket CO 2 udledning Er produktionsudstyret tidssvarende og styret? Minimalt elforbrug og reducerede affaldsmængder Bruges der vegetabilsk formolie? Minimalt udslip af kulbrinter Genbruges vaskevandet efter bundfældningstanken? Mindsket vandforbrug Opsamles regnvand og anvendes i produktionen? Genanvendes betonslam fra bundfældningstanken? Udvaskes og genanvendes naturligt tilslag fra frisk betonaffald? Mindsket forbrug af naturlige tilslagsmaterialer Nedknuses og genanvendes hærdet returbeton og overskudsproduktion? Opsamles, sorteres og genanvendes andre affaldsstoffer såsom træ, metal, pap, spildolie, kemikalier, o.l.? Mindsket behov for deponi og minimal risiko for forurening Er betonproduktets reelle styrke- og holdbarhed medtaget i designfasen? Generel besparelse af ressourcer og optimeret design Er udtørring af byggefugt medtaget i designfasen og i byggeriets tidsplan?

12 Udgivet i forbindelse med: Produktområdeprojekt vedørende Betonprodukter UdarbejdetmedtilskudfraMiljørådetforRenereProdukter DetbemærkesatdefremsattesynspunkterikkenødvendigvisdækkesafRådetellerMiljøstyrelsen ProjektrapporterkandownloadesfraMiljøstyrelsenshjemmeside, eller ved henvendelse til Produktområdeprojektets deltagere

Miljøpåvirkninger og renere teknologi for beton

Miljøpåvirkninger og renere teknologi for beton Miljøpåvirkninger og renere teknologi for beton Many are fed up with artificial suburbs in concrete and steel and would rather live in another form of urban environment. Wood is one of the few truly sustainable

Læs mere

Beton er miljøvenligt på mange måder

Beton er miljøvenligt på mange måder Beton er miljøvenligt på mange måder Beton i DK Færdigblandet Betonelementer Huldæk Letbetonelement er Betonvarer Murermester ca. 2 tons beton per indbygger per år 2,5-5% af al CO 2 -emission kommer fra

Læs mere

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll Beton og bæredygtighed Gitte Normann Munch-Petersen / Claus V Nielsen Teknologisk Institut, Beton / Rambøll Betonworkshop 27. oktober 2017 Oversigt Agenda Beton og miljøpåvirkninger Grøn beton Bæredygtighed

Læs mere

BETON - TIL GAVN FOR MILJØ OG SAMFUND

BETON - TIL GAVN FOR MILJØ OG SAMFUND BETON - TIL GAVN FOR MILJØ OG SAMFUND Produktområdeprojekt vedrørende Betonprodukter 2003-2006 Betonindustriens Fællesråd Aalborg Portland A/S Teknologisk Institut September 2006 BETON - TIL GAVN FOR MILJØ

Læs mere

Få fingrene i en ansvarlig cement... for en klimavenlig produktion for et godt arbejdsmiljø

Få fingrene i en ansvarlig cement... for en klimavenlig produktion for et godt arbejdsmiljø Få fingrene i en ansvarlig cement... for en klimavenlig produktion for et godt arbejdsmiljø Ansvarlig på alle områder Aalborg Portland stræber konstant efter at udvise ansvarlighed til gavn for vores fælles

Læs mere

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton

Beton og bæredygtighed. Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton Beton og bæredygtighed Gitte Normann Munch-Petersen Teknologisk Institut, Beton Oversigt Agenda Beton Grøn beton Bæredygtighed Bæredygtig beton Oversigt Beton Danmark 8,0 mio. tons - eller 3,5 mio. m 3

Læs mere

afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED

afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED 230 afsnit 13 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED Indhold: 13.1 Bæredygtigt byggeri...232-233 13.2 Muret byggeri i et bæredygtigt perspektiv... 234 231 13.1 Bæredygtigt byggeri Hos Saint-Gobain Weber A/S er bæredygtighed

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2014 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2013-2016 og virksomhedsplan 2014. Svendborg

Læs mere

Nedknust beton til bærende konstruktioner

Nedknust beton til bærende konstruktioner Nedknust beton til bærende konstruktioner Delprojekt under Produktområdeprojekt vedr. Betonprodukter. Aktiviteter foregik i 2004. Formålet var at få tilladt nedknust beton til bærende konstruktioner iht.

Læs mere

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus

Grønt regnskab 2011. kort udgave. www.klima.ku.dk/groen_campus Grønt regnskab www.klima.ku.dk/groen_campus Københavns Universitet (KU) er blandt Danmarks største arbejdspladser. Omkring 50.000 medarbejdere og studerende har deres daglige gang på knap 1 mio. m 2. En

Læs mere

Miljøvaredeklarationer for fabriksbeton

Miljøvaredeklarationer for fabriksbeton Miljøvaredeklarationer for fabriksbeton Chefkonsulent Anette Berrig abg@danskbyggeri.dk Hvem er Fabriksbetongruppen? Brancheforening for fabriksbetonproducenter i Dansk Beton Dansk Beton er en sektion

Læs mere

Genanvendt beton: Hvad er op og ned? November 2017

Genanvendt beton: Hvad er op og ned? November 2017 Genanvendt beton: Hvad er op og ned? November 2017 2 #1 Hvorfor beskæftiger betonbranchen sig med genanvendelse nu? Branchen har set på dette i årevis, ja årtier, men incitamenterne (efterspørgslen) har

Læs mere

CO 2 -opgørelse 2007/08/09

CO 2 -opgørelse 2007/08/09 CO 2 -opgørelse 2007/08/09 Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald til vejmaterialer 1. november 2011 Indhold FORMÅL 4 FAKTA 4 RESULTAT 4 EJERS VURDERING AF OPGØRELSEN 5 BESKRIVELSE AF ANLÆG/TEKNOLOGI/PROCES

Læs mere

Bedre anvendelse af ressourcer og affaldsforebyggelse i byggeriet Konference om cirkulær asfalt, 23. januar 2019, København Anke Oberender,

Bedre anvendelse af ressourcer og affaldsforebyggelse i byggeriet Konference om cirkulær asfalt, 23. januar 2019, København Anke Oberender, Bedre anvendelse af ressourcer og affaldsforebyggelse i byggeriet Konference om cirkulær asfalt, 23. januar 2019, København Anke Oberender, centerleder, VCØB EU affaldsdirektiv: senest i 2020, at forberedelse

Læs mere

Beton optager CO 2. Har det betydning for miljøet? Jesper Sand Damtoft. Aalborg Portland Group. Research and Development Centre

Beton optager CO 2. Har det betydning for miljøet? Jesper Sand Damtoft. Aalborg Portland Group. Research and Development Centre 1 Beton optager CO 2 Har det betydning for miljøet? Jesper Sand Damtoft Aalborg Portland Group Karbonatisering Baggrund 2 Baggrund CO 2 emission fra cementproduktion? CO 2 emission fra cementproduktion

Læs mere

Optimal udtørring af beton

Optimal udtørring af beton Optimal udtørring af beton Delprojekt under Produktområdeprojekt vedr. Betonprodukter Formålet var at opnå øget kendskab til de parametre, der betyder noget for betons udtørring og derigennem foreslå mere

Læs mere

Der skal bedre styr på byggeaffald. v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum

Der skal bedre styr på byggeaffald. v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum Der skal bedre styr på byggeaffald v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum Baggrund for etablering af VHGB Øget markedsfokus på bæredygtigt byggeri Øget politisk fokus på cirkulær

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

GRØN BETON GRØN BETON

GRØN BETON GRØN BETON CENTER FOR GRØN BETON CENTER FOR GRØN BETON center for ressourcebesparende betonkonstruktioner Marianne Tange Hasholt Anette Berrig Dorthe Mathiesen Teknologisk Institut December 2002 center for ressourcebesparende

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD + ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Beton afgiver ingenting til indeklimaet - tværtimod

Beton afgiver ingenting til indeklimaet - tværtimod 1 Beton afgiver ingenting til indeklimaet - tværtimod afdampning fra beton Problemstilling Betonkonstruktioner anklages ofte for at afgive sundhedsfarlig dampe som forårsager et dårligt indeklima. Er det

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2012 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2010-20122012 og virksomhedsplan 2012-2013.

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Bedre genanvendelse af beton Bygge og anlægsaffald kan vi få bedre kvalitet i genanvendelsen Dakofa d. 12. maj 2015

Bedre genanvendelse af beton Bygge og anlægsaffald kan vi få bedre kvalitet i genanvendelsen Dakofa d. 12. maj 2015 Bedre genanvendelse af beton Bygge og anlægsaffald kan vi få bedre kvalitet i genanvendelsen Dakofa d. 12. maj 2015 Dorthe Mathiesen, Teknologisk Institut Centerchef, Beton dma@teknologisk.dk tlf.: 7220

Læs mere

Lette løsninger for et bedre miljø!

Lette løsninger for et bedre miljø! Lette løsninger for et bedre miljø! Jackon A/S er Nordens ledende producent af isolering og emballage i polystyren. Vi leverer energieffektive og komplette løsninger til fundament og bolig. Der er mange

Læs mere

Temperatur og hærdning

Temperatur og hærdning Vedr.: Til: Vinterstøbning og styrkeudvikling i terrændæk EXPAN Betons styrkeudvikling ved lave temperaturer I vintermånederne med lave temperaturer udvikles betonens styrke meget langsommere end resten

Læs mere

Betonteknologi. Torben Andersen Center for betonuddannelse. Beton er formbart i frisk tilstand.

Betonteknologi. Torben Andersen Center for betonuddannelse. Beton er formbart i frisk tilstand. Betonteknologi Torben Andersen Center for betonuddannelse Beton er verdens mest anvendte byggemateriale. Beton er formbart i frisk tilstand. Beton er en kunstigt fremstillet bjergart, kan bedst sammenlignes

Læs mere

Afsætningsmuligheder for slamaske til beton Interviews og anbefalinger

Afsætningsmuligheder for slamaske til beton Interviews og anbefalinger Afsætningsmuligheder for slamaske til beton Interviews og anbefalinger Brugerundersøgelse i starten af 2004, med målrettede interviews til betonbranchen, bygherrer, kommuner og miljøområdet for vurdering

Læs mere

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald

Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald i Dragør Kommune 1 Anvisningsordning for Bygge- og anlægsaffald Tillæg 3 til Regulativ for Erhvervsaffald Dragør Kommune Regulativ-tillæg for bygge- og anlægsaffald

Læs mere

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer

Skån naturen og spar penge. GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Skån naturen og spar penge GENBRUGSMATERIALER FRA RGS 90 et bedre alternativ til råstoffer Genbrugsmaterialer er et bedre, mere rentabelt og miljørigtigt alternativ til traditionelle råstoffer LAD OS SPARE

Læs mere

Proportionering af beton. København 24. februar 2016 v/ Gitte Normann Munch-Petersen

Proportionering af beton. København 24. februar 2016 v/ Gitte Normann Munch-Petersen Proportionering af beton København 24. februar 2016 v/ Gitte Normann Munch-Petersen Hvad er beton? Beton består af tilslagsmaterialer Og et bindemiddel (to-komponent lim) + 3 Hvad er beton? 15-20 % vand

Læs mere

Genanvendelse af beton til nyt byggeri et demonstrationsprojekt

Genanvendelse af beton til nyt byggeri et demonstrationsprojekt Dansk Beton Forening 08.11.2017 - IDA: PELCON Genanvendelse af beton til nyt byggeri et demonstrationsprojekt Peter Laugesen Pelcon Materials & Testing ApS Pelcon assignments since 2004 Pelican Self Storage,

Læs mere

Bæredygtige byggevarer. Chefkonsulent Anette Berrig

Bæredygtige byggevarer. Chefkonsulent Anette Berrig Bæredygtige byggevarer Chefkonsulent Anette Berrig abg@danskbyggeri.dk Hvem er Dansk Beton? Brancheforening for den samlede betonindustri Sektion i Dansk Byggeri (arbejdsgiverorganisation) Blevet stiftet

Læs mere

indgå i et byggeri. På den måde sparer man 1 ton CO 2 genanvender 2.000 mursten

indgå i et byggeri. På den måde sparer man 1 ton CO 2 genanvender 2.000 mursten BUSINESS 4 CASE BYGGERI GRØNNE INDKØB DE OFFENTLIGE GRØNNE INDKØB GIVER VISUELLE SHOWCASES I DET OFFENTLIGE RUM Børnehuset Brobækken er bygget af mursten, der stammer fra Odenses borgeres byggeaffald.

Læs mere

Gulve med selvudtørrende beton - til gavn for byggeriet

Gulve med selvudtørrende beton - til gavn for byggeriet Gulve med selvudtørrende beton - til gavn for byggeriet fabriksbetongruppen 1 Et byggemateriale med store perspektiver Selvudtørrende beton giver byggeriet en række fordele, der i sidste ende udmønter

Læs mere

CO 2 footprint. Hvor adskiller Connovate s betonbyggesystem sig fra traditionelle betonbyggesystemer:

CO 2 footprint. Hvor adskiller Connovate s betonbyggesystem sig fra traditionelle betonbyggesystemer: CO 2 footprint Indledning Det er denne rapports formål at sammenligne Connovate s beton modul system, med et traditionelt beton byggesystem, og deres miljømæssige belastning, med fokus på CO 2. Hvor adskiller

Læs mere

Aalborg Portland har i dag offentliggjort Miljøredegørelse 2011, Grønt regnskab og arbejdsmiljø for cementaktiviteterne i Danmark.

Aalborg Portland har i dag offentliggjort Miljøredegørelse 2011, Grønt regnskab og arbejdsmiljø for cementaktiviteterne i Danmark. Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del Bilag 322 Offentligt Den Hjul! 2012 Aalborg Portland har i dag offentliggjort Miljøredegørelse 2011, Grønt regnskab og arbejdsmiljø for cementaktiviteterne i Danmark.

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand

GRØNT REGNSKAB 2016 TEMARAPPORT. Vand GRØNT GRUNDVAND... 3 Mål for området... 3 Opgørelser af vandforbrug... 3 Opgørelser af ledningstab...4 Konklusion...5 Årets aktiviteter...5 HERNING VAND A/S... 6 Miljø- og fødevaresikkerhedspolitik...

Læs mere

September 2003. Faglig sekretær: Dorthe Mathiesen Teknologisk Institut, Beton Telefon: 72 20 22 05

September 2003. Faglig sekretær: Dorthe Mathiesen Teknologisk Institut, Beton Telefon: 72 20 22 05 September 2003 Faglig sekretær: Dorthe Mathiesen Teknologisk Institut, Beton Telefon: 72 20 22 05 E-mail: dansk.betonraad@teknologisk.dk www.danskbetonraad.dk Forord Inspireret af den amerikanske betonbranche

Læs mere

Shaping uni-dry SpAR TID, ENERgI THE FUTURE og BEKymRINgER Selvudtørrende Beton Boliger institutioner p-huse museer

Shaping uni-dry SpAR TID, ENERgI THE FUTURE og BEKymRINgER Selvudtørrende Beton Boliger institutioner p-huse museer UNI-Dry Spar tid, energi og bekymringer Selvudtørrende beton boliger institutioner P-huse Museer Kort tørretid og optimal fugtbeskyttelse Traditionel gulvbeton indeholder langt mere vand end cementen kan

Læs mere

Toget et godt miljøvalg

Toget et godt miljøvalg Toget et godt miljøvalg En rejse mod et bedre miljø At kunne rejse er en selvfølgelighed i dag. Det omfattende transportsystem, vi har skabt omkring os, er faktisk forudsætningen for et velfungerende samfund.

Læs mere

Research and Development Centre Research and Development Centre

Research and Development Centre Research and Development Centre Beton optager CO 2 Har det betydning for miljøet? Jesper Sand Damtoft Aalborg Portland Group 1 1 ton cement =,8 ton CO 2 Cement: 5% af verdens CO 2 emission CO 2 indhold i atmosfæren 2 CO 2 indhold i atmosfæren

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2011 Indledning Allerød Genbrugsplads har fra 2010 til 2011, igen oplevet en stigning i affaldsmængder og besøg, efter et fald i perioden 2009-2010. Kommentarer og

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken)

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. (Blokken) Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven (Blokken) Miljøberetning 2011 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom

Læs mere

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING

Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Amagerforbrænding aktiviteter ENERGI GENBRUG DEPONERING Hvad er Amagerforbrænding til for? Amagerforbrænding er en integreret del af det kommunale affaldssystem og har til opgave at opfylde og sikre ejernes

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2012 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2012 oplevet et mindre fald i mængder og besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Svind i betongulve. Jacob Thrysøe Teknisk konsulent, M.Sc. Portland Open 2019

Svind i betongulve. Jacob Thrysøe Teknisk konsulent, M.Sc. Portland Open 2019 Svind i betongulve Jacob Thrysøe Teknisk konsulent, M.Sc. Portland Open 2019 1 Svind i betongulve Agenda: Svind i betongulve Svindmekanismer Svindforsøg med gulvbetoner Gode råd. 2 Svind i betongulve 3

Læs mere

Betoncentret

Betoncentret Betoncentret Eftermiddagens program Ca. 13.20: Ca. 13:30: Ca. 14:00: Ca. 14.15: Ca. 14.35: Ca. 14.50: Ca. 15:15: Introduktion v/ Thomas Juul Andersen Droner i byggeriet v/ Wilson Ricardo Leal Da Silva

Læs mere

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald

Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Genanvendelse og genbrug af bygge- og anlægsaffald Affald hvad, hvem og hvorfor Bygge- og anlægsaffald er det affald der opstår efter nybygning, renovering eller nedrivning. Bygherren er ansvarlig for

Læs mere

TOTALLØSNINGER INDEN FOR GENANVENDELSE

TOTALLØSNINGER INDEN FOR GENANVENDELSE TOTALLØSNINGER INDEN FOR GENANVENDELSE IF RECYCLING A/S Det er IF Recycling A/S vision at tilbyde totalløsninger inden for genanvendelse af affald og salg af råstoffer. Hos os er udvikling af nye muligheder

Læs mere

Rent teknisk betyder reglerne i Restproduktbekendtgørelsen, at bygge- og anlægsaffald mht. PCB inddeles i 4 kategorier:

Rent teknisk betyder reglerne i Restproduktbekendtgørelsen, at bygge- og anlægsaffald mht. PCB inddeles i 4 kategorier: NOTAT Dato: 28. februar 2017 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Bygge- og anlægsaffald fra genbrugsstationerne Miljø- og Fødevareministeriet udstedte den 15. december 2016 bekendtgørelse nr. 1672 om

Læs mere

Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området. Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen

Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området. Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen Indhold 1. Indledning 2. Miljøministeriets rammer og sigtelinjer 3. Regulering og andet nært forestående

Læs mere

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD

ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD ORIENTERING OM SORTERING OG BORTSKAFFELSE AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD Denne orientering indeholder en vejledning om bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald samt andre praktiske oplysninger herom. Formålet

Læs mere

Materialer til vinduesrammer og -karme

Materialer til vinduesrammer og -karme Materialer til vinduesrammer og -karme 1. generation [nu] Rammer og karme af massivt eller lamineret træ (PVA/PVAc lim), træ-alu eller PVC. Overfladelevetid 5-7 år. 2. generation [2020] Modificeret træ

Læs mere

Betonelement-Foreningen

Betonelement-Foreningen Miljøvaredeklaration Betonelement-Foreningen Dette er en miljøvaredeklaration (MVD) i overensstemmelse med standarderne ISO 14025 og DS/EN 15804 for produktkategorien Byggevarer. Miljøvaredeklarationen

Læs mere

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI

DIT BÆREDYGTIGE VASKERI DIT BÆREDYGTIGE VASKERI BÆREDYGTIGE LØSNINGER Vi har fokus på bæredygtige løsninger. Vores produktionsanlæg er optimeret, tekstilerne er nøje udvalgt og vaskeprocessen skånsom og PH-neutral. Vi vil gerne

Læs mere

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage.

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. Teknologisk Institut, september 2011 Indhold Projektets indhold... 3 Indledning... 4 Sammenligning af

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Dansk Affaldsforening, Affaldsdage 11.11.2016 Funktionsleder Niels Bukholt Stort fokus på bygge- og anlægssektoren Ellen McArthur fundation 0,8-1,1 mia. kr.

Læs mere

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - Fritz Hansen Møbelproducenten Fritz Hansen, som er kendt for sine designmøbler, har længe arbejdet

Læs mere

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år?

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år? Eksempler på spørgsmål til Miljørevision Svarene på spørgsmålene kan findes i et samarbejde med det tekniske personale, ved at spørge elever og lærere og ved selv at undersøge forholdene. Vand Hvor mange

Læs mere

Center for Grøn Beton

Center for Grøn Beton Center for Grøn Beton Miljøscreening af betonbro Udført af: Karsten Tølløse Teknologisk Institut, Beton, december 2002 Titel: Udført af: Miljøscreening af betonbro Karsten Tølløse Dato: December 2002 ISBN:

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2011 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2011 oplevet stigende mængder og flere besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge

Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Byggeloven overholdes ikke med store konsekvenser til følge Hverken byggelovens eller kommunernes egne krav til bæredygtighed i byggeriet følges. Gjorde de det, ville det ikke blot revolutionere byggebranchen,

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Byens Grønne Regnskab 2012

Byens Grønne Regnskab 2012 Byens Grønne Regnskab 2012 Byens grønne regnskab 2012 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

GRÅ STYRKE GUIDE Vælg den rigtige cement til betonstøbning

GRÅ STYRKE GUIDE Vælg den rigtige cement til betonstøbning GRÅ STYRKE GUIDE Vælg den rigtige cement til betonstøbning Grå styrke Det er ikke lige meget, hvilken type cement, du anvender. Cementstyrken angives efter cementstandarden DS/EN 196-1 i styrkeklasserne

Læs mere

RÅSTOFFER OG AFFALD VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

RÅSTOFFER OG AFFALD VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 15 RÅSTOFFER OG AFFALD VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 15 RÅSTOFFER OG AFFALD 1155 15.1 Metode 1155 15.2 Bortskaffelse af affald 1155 15.3 Miljøvurdering

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90

Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90 Temadag om bygge- og anlægsaffald 21. oktober 2014 Hvilke udfordringer og ansvar har man som modtage- og behandlingsanlæg? Hvordan sikrer modtageanlæggene den videre disponering v/jens Arre Nord, RGS90

Læs mere

Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter handlingsplan

Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter handlingsplan Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 2 2004 Produktområdeprojekt vedrørende betonprodukter handlingsplan Mette Glavind, Jørn Bødker, Dorthe Mathiesen og Kirsten Pommer Teknologisk Institut Miljøstyrelsen

Læs mere

Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2009 Ændringsbladet for 2009 Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 4.aug. 2010 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Betons Bæredygtige Fordele

Betons Bæredygtige Fordele Betons Bæredygtige Fordele Marts 2011. Forord 3 1. Beton er bæredygtig kvalitet 4 Beton - verdens mest anvendte byggemateriale 6 Betons bidrag til bæredygtigt byggeri 6 Miljørigtige betonkonstruktioner

Læs mere

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi)

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi) Hvad vil vi opnå? Et renere miljø Bedre beslutningsgrundlag Vide hvordan vi måler på miljøet Vide hvad vi får ud af det m.h.t. miljø, arbejdsmiljø og økonomi Styr på vores processer og forbrug Minimere

Læs mere

Betonsygdomme. København 4. november 2015 v/ Gitte Normann Munch-Petersen

Betonsygdomme. København 4. november 2015 v/ Gitte Normann Munch-Petersen 13 Betonsygdomme København 4. november 2015 v/ Gitte Normann Munch-Petersen 1 Dansk betons sundhedstilstand? Generelt god Ny beton udført siden BBB og frem til DS 2426 holder Levetiden stigende Færre betonkonstruktioner

Læs mere

Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde

Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde PART OF THE EKOKEM GROUP Bæredygtige løsninger skabes i samarbejde Introduktion til NORDs Bæredygtighedsnøgle Stoffer i forbrugsprodukter har medført hormonforstyrrelser hos mennesker Bæredygtighed er

Læs mere

Malgodt.dk. CSR Strategi. En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling.

Malgodt.dk. CSR Strategi. En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling. Malgodt.dk CSR Strategi En plan for ansvarligt og bæredygtigt salg og håndtering af maling. 2 Malgodt.dk CSR Strategi OM OS Malgodt.dk er en moderne detailforretning der sælger maling, malertilbehør samt

Læs mere

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter

Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter Bjarne Bo Lund-Jensen Produktchef, NCC Industry A/S Optimering af bæredygtighed i asfaltrecepter 1 Indhold 1. Hvad kan bidrage til mere bæredygtighed i asfalt

Læs mere

Innovative løsninger i beton Erhvervsreferencer

Innovative løsninger i beton Erhvervsreferencer www.betonpaneler.dk Innovative løsninger i beton Erhvervsreferencer Beton Gulv Innovation Concreate gulvplader er en to-lags konstruktion: Det øverste dekorative slidlag er lavet af cementfiber af typen

Læs mere

Sammenligning mellem ekstra let og middeltungt boligbyggeri

Sammenligning mellem ekstra let og middeltungt boligbyggeri Sammenligning mellem ekstra let og middeltungt boligbyggeri 1. Introduktion Dette notat indeholder en sammenligning, hvor CO 2 -regnskabet for to byggematerialer sammenlignes igennem hele byggeriets livscyklus.

Læs mere

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011

ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB UDENRIGSMINISTERIET ES EJENDOMME OG SERVICE/DRIFT Februar 2011 GRØNT REGNSKAB 1 Indholdsfortegnelse: 1. Grønt regnskab side 1 2. Samlet forbrug

Læs mere

Genanvendelse af bygningsmaterialer et spørgsmål om sund logik

Genanvendelse af bygningsmaterialer et spørgsmål om sund logik Genanvendelse af bygningsmaterialer et spørgsmål om sund logik Case: Nedrivning af Brunhøjskolen Temadag om cirkulær økonomi 14. sept. 2016 Solvejg Qvist soq@niras.dk 20834808 Data Bygherre: Holbæk Kommune

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Ansvarlig bæredygtighed

Ansvarlig bæredygtighed Ansvarlig bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare. Bæredygtighed starter

Læs mere

Håndtering af affald i. Dagligdagen

Håndtering af affald i. Dagligdagen Håndtering af affald i AFFALDSHÅNDTERING Dagligdagen Parvis diskuterer I, hvordan I sorterer og bortskaffer i dag. I fremstiller plancher, der efterfølgende diskuteres i plenum. Stikord: Genbrug Deponering

Læs mere

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Temadag om bygge- og anlægsaffald på genbrugspladser Funktionsleder Niels Bukholt Oversigt Baggrunden for reglerne Reglerne om sortering af byggeaffald

Læs mere

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem

Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Ventilation giver et godt indeklima & den bedste livskvalitet i dit hjem Et ud af hver 10 ende hus har problemer med fugt og i de

Læs mere

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret Grønne regnskaber 2001/2002 1 Esbjerg afdelingen Miljøledelse på afdeling Esbjerg Der er i løbet af regnskabsåret ansat en miljømedarbejder der skal være»tovholder«i indførelse af miljøledelse på afdeling

Læs mere

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven

Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven Miljøberetning 2009 Indledning Denne Miljøberetning omhandler Rudersdal Kommunes genbrugspladser Blokken og Containerhaven. Selvom de to pladser

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

Miljøledelse Husdyrbrug

Miljøledelse Husdyrbrug Miljøledelse Husdyrbrug Miljøledelse på husdyrbrug er lettere end du tror... Vil du gavne miljøet - og spare penge? Miljøstyrelsen har udviklet et miljøledelsesværktøj, som kan hjælpe husdyrbrug gennem

Læs mere

I affaldsrammedirektivet er der fastlagt et krav, om at 70 procent af bygge- og nedrivningsaffald skal nyttiggøres inden 2020.

I affaldsrammedirektivet er der fastlagt et krav, om at 70 procent af bygge- og nedrivningsaffald skal nyttiggøres inden 2020. Bilag 2 Jord og Affald Ref. LGR Den 12. juli 2016 Kravspecifikationer for projekt om forekomst og udvaskning af problematiske stoffer i beton og tegl fra nedrivning eller renovering af danske bygninger

Læs mere

Materialevalg i en energimæssig strategi

Materialevalg i en energimæssig strategi Materialevalg i en energimæssig strategi Mette Glavind, Teknologisk Institut Varmeakkumulering i byggematerialer Eksempler på betydningen af varmeakkumulering for energibehovet Livscyklusbetragtninger

Læs mere

CENTER FOR GRØN BETON MILJØSCREENING AF BETONBRO. Karsten Tølløse. center for ressourcebesparende betonkonstruktioner

CENTER FOR GRØN BETON MILJØSCREENING AF BETONBRO. Karsten Tølløse. center for ressourcebesparende betonkonstruktioner CENTER FOR GRØN BETON CENTER FOR GRØN BETON center for ressourcebesparende betonkonstruktioner Karsten Tølløse Teknologisk Institut December 02 center for ressourcebesparende betonkonstruktioner MILJØSCREENING

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

TA K T I L N AT U R E N

TA K T I L N AT U R E N TAK TIL NATUREN ANSVAR FOR MILJØET OG FOKUS PÅ KOMMENDE GENERATIONER Kvänum har hjemsted i et område af samme navn et lille hyggeligt samfund i det vestlige Sverige, hvor marker og skove har kendetegnet

Læs mere

Af Erik Busch, Dansk Beton - Blokgruppen

Af Erik Busch, Dansk Beton - Blokgruppen 12.4.1 Letklinkerblokke Af Erik Busch, Dansk Beton - Blokgruppen Letklinkerblokke er lette byggeblokke, der på samme måde som Lego klodser - dog i større format - ud fra standardstørrelser opbygges til

Læs mere

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering?

Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Hvorfor er verdensmålene relevante for bæredygtig jordhåndtering? Bente Villumsen, enhedsleder Bæredygtig og lovlig jordhåndtering ATV Jord og Grundvand 9. april 2019 Hvorfor giver det mening at sætte

Læs mere

Ressourcebevidst byggeri i Ørestad

Ressourcebevidst byggeri i Ørestad Ressourcebevidst byggeri i Ørestad Arbejdsgruppen vedr. miljø: Klaus Hansen, By og Byg Morten Elle, BYG?DTU Sergio Fox, Energistyrelsen Tove Lading, Lading arkitekter + konsulenter A/S DE FIRE HOVED- PROBLEMSTILLINGER

Læs mere