Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Ansøgningsvejledning for GDV-ordningen Denne vejledning gælder ansøgninger om godkendelse af byggevarer i kontakt med drikkevand også kaldet GDV-ordningen. En GDV-godkendelse vedrører kun byggevarens sundhedsmæssige egenskaber og ikke de fysiske-mekaniske egenskaber. For at sikre en fyldestgørende ansøgning om GDV-godkendelse, anbefales det at læse denne vejledning grundigt. Ansøgningsvejledningen skal læses i sammenhæng med: Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Testkravskemaet: Oversigt over testkrav for forskellige typer af byggevarer godkendt til drikkevand Relevant(e) materialespecifikation(er) Tilsynsvejledning om byggevarer godkendt til drikkevand. Disse vejledninger er tilgængelige på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside her. Forberedelse af ansøgning Før ansøgningsskemaet udfyldes, er det vigtigt at have afgrænset, hvilke versioner af byggevaren ansøgningen skal omfatte. Også byggevarens overordnede produktbetegnelse, de enkelte versionernes varebetegnelser og dimensioner, samt om byggevaren skal kunne produceres i variantproduktion, skal være afklaret. Desuden skal testversionen ( worst case ) for den ansøgte byggevare være fastlagt. Ansøgningen kan først behandles, når der foreligger et fuldt oplyst grundlag. Ansøgningen skal derfor først indsendes til Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen, når al dokumentation for byggevaren (herunder testrapporter mv.) foreligger. Ansøgninger indsendes via det elektroniske ansøgningsskema på indberet.virk.dk. Side 1 (9)

2 Indholdet i en ansøgning om GDV-godkendelse En ansøgning om GDV-godkendelse skal indeholde: 1. Det elektroniske ansøgningsskema 2. Versionsliste for den ansøgte byggevare 3. Foto(s) 4. Tegning(er) 5. Materialespecifikation(er) om byggevarens materialer og testversion 6. Toksikologisk vurdering af byggevarens afgivelse af stoffer (hvis påkrævet) 7. Testprogram (hvis påkrævet) 8. Testrapport(er) (hvis påkrævet) 9. Toksikologisk vurdering af testresultatet (hvis påkrævet) 10. Evt. identifikation af hemmelige stoffer og testværdier herfor (hvis der er behov herfor) 11. Evt. certifikater/godkendelser, der dokumenterer byggevarens eller dens komponenters sundhedsmæssige egenskaber 12. Tilsynsaftale eller eventuel betinget tilsynsaftale eller erklæring om indgået tilsynsaftale 13. Evt. fuldmagt til at handle på vegne af ansøger Al fremsendt dokumentation skal være entydig og indbyrdes i overensstemmelse. Hvis Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer, at der er uoverensstemmelse i det fremsendte materiale, sættes sagsbehandlingen af ansøgningen i bero, indtil ansøger har redegjort for dette. Dokumentationen skal være udformet på dansk eller engelsk. Hvis dokumentationen er udarbejdet på andre sprog, skal den vedlægges oversættelse til enten dansk eller engelsk for at indgå i styrelsens sagsbehandling. Det er ansøgers ansvar at sørge for eventuel oversættelse. I det følgende beskrives indholdet til de nævnte 13 punkter i ansøgningen nærmere. Ad 1: Det elektroniske ansøgningsskema Det elektroniske ansøgningsskema for GDV-ordningen findes i både en dansk og engelsk version og er tilgængeligt på indberet.virk.dk. Den danske version af ansøgningsskemaet kræver login med NemID medarbejdersignatur fra virksomheden. Side 2 (9)

3 Ansøger skal gøre rede for en række stamdata, herunder entydige oplysninger om ansøger, kontaktperson og produktionssted(er). Er der flere produktionssteder, kan disse anføres ved at tilføje ekstra rubrikker eller vedhæfte en liste over øvrige produktionssteder. Det skal også angives, hvilken byggevaretype ansøgningen vedrører, samt hvilke materialetyper de dele af byggevaren, der er i kontakt med drikkevandet, indeholder. Det bekræftes på tro og love, at alle informationer og vedhæftede filer er korrekte. Ansøgningen kan omfatte flere byggevarer, så længe byggevarerne har samme sundhedsmæssige egenskaber. Byggevarerne skal samtidig være ens med hensyn til formål, konstruktion og materialesammensætning for at kunne indgå i samme ansøgning. Byggevarer, der produceres og markedsføres som kombinationer af forskellige delkomponenter, kan dog indgå i samme godkendelse, hvis de enkelte delkomponenter testes separat. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen foretager en konkret vurdering af, hvilke byggevarer en ansøgning kan omfatte. Styrelsen vurderer, om enkelte mindre delkomponenter kan indgå i en byggevare eller versioner heraf på trods af afvigelser i f.eks. konstruktion, fremstillingsproces eller materialesammensætning. Kontakt styrelsen på GDV@tbst.dk, før ansøgningen indsendes, hvis der opstår tvivl om, hvor mange byggevarer der kan samles i én ansøgning. Ved afkrydsning i ansøgningsskemaet afgives en tro og love erklæring om etablering af et egenkontrolsystem. Denne erklæring fremgår af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside og kan læses her. Ansøgningen er indgivet, når Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har modtaget det udfyldte ansøgningsskema med den nødvendige dokumentation. Kort efter afsendelsen modtager ansøger automatisk en systemmæssige kvittering for, at ansøgningen er videresendt til styrelsen. Kvitteringen indeholder samtidig en kopi af det udfyldte ansøgningsskema. Efterfølgende fremsender styrelsen en ny kvittering med oplysning om ansøgningens sagsnummer. Ad 2: Versionsliste for den ansøgte byggevaren Ansøgningen skal vedhæftes en liste, der entydigt identificerer alle de versioner af byggevaren, der er omfattet af ansøgningen. Versionslisten kan udarbejdes ved hjælp af den skabelon for en versionsliste, der er tilgængeligt på styrelsens hjemmeside her. Det er ikke et krav at benytte styrelsens skabelon, men hvis ansøger anvender sin egen versionsliste, skal den i alle tilfælde indeholde de Side 3 (9)

4 samme oplysninger for så vidt angår brand navn, produktnavn og versioner. Et overordnede model-/vare-/serienummer kan også angives, hvis det ønskes. Oplysningerne i versionslisten skal foreligge i et format, der gør det muligt at kopiere tekst fra listen uden vanskeligheder. Oplysningerne om brand og produktnavn, samt evt. overordnet model-/vare-/serienummer anføres i godkendelsen og på certifikatet som den overordnede identifikation af den godkendte byggevare. Styrelsen vurderer, om en versionsliste kan accepteres. Ud over den overordnede produktbetegnelse er det nødvendigt at oplyse varenavn, relevante dimensioner og eventuelle model-/vare-/serienummer for hver version, der er omfattet af ansøgningen. På den måde kan den enkelte version altid identificeres og blive omfattet af godkendelsen. I et vist omfang er det muligt at sammenfatte flere versioner under en betegnelse, eksempelvis en byggevare med en bestemt diameter, men i flere forskellige længder. Kontakt styrelsen på GDV@tbst.dk vedrørende spørgsmål til sammenfatninger i versionslisten over ansøgte byggevarer, inden ansøgningen indsendes. Ad 3: Foto(s) Ansøgningen skal vedhæftes retvisende foto(s), som er repræsentativ(e) for alle versionstyper af den ansøgte byggevare. Der skal altid være et foto af testversionen. Ønskes byggevaren vist på certifikatet, skal fotoet vise byggevaren på en hvid baggrund. Ad 4: Tegning(er) Ansøgningen skal vedhæftes retvisende tegning(er) af den ansøgte byggevare, der skal vise den eller de byggevare(r), ansøgningen omfatter. Tegningen skal være påtegnet byggevarens produktnavn og/eller vare-/serienummer og en målangivelse. Hvis alle ansøgte versioner af byggevaren er identiske i deres konstruktion, er det kun nødvendigt at indsende tegninger for den byggevare, der er mest repræsentativ og udgør testversionen. Er der flere varianter/versionstyper blandt de ansøgte versioner af byggevaren, eller søges der om også at kunne foretage variantproduktion, dvs. levering af byggevaren i særlige dimensioner efter særlig bestilling, skal tegningerne være repræsentative for de versionstyper eller det spekter for variantproduktion, der ansøges om. Tegningerne skal være samlingstegninger i form af splittegninger ( exploded view ), der tydeligt viser og identificerer de komponenter, Side 4 (9)

5 der er i kontakt med eller som kan give afsmitning til drikkevand. Hvis enkeltkomponenter i byggevaren ikke er omfattet af krav om godkendelse og testning, f.eks. hvis det vandberørte areal er på under 4 cm 2, skal der vedlægges splittegninger, som også kan vise dette. Ad 5: Materialespecifikation(er) om byggevarens materialer og testversion Ansøgningen skal vedhæftes udfyldt materialespecifikation med oplysninger om komponenter og materialetyper i den version af byggevaren, der udgør testversionen ( worst case ) med hensyn til afgivelse af sundhedsskadelige stoffer til drikkevandet. Der anvendes den eller de materialespecifikation(er), der er relevant for den ansøgt byggevare. Skabeloner for materialespecifikationer fremgår af styrelsens hjemmeside her. Er der særlige oplysninger om komponenter eller materialetyper i enkelte versioner, der afviger fra testversionens oplysninger, skal oplysninger herom også anføres i materialespecifikationen. Hvis der ønskes mulighed for at kunne producere byggevaren med variantproduktion efter særlig bestilling inden for et givent spekter, der ligger ud over de angivne versioner på versionslisten, skal det særlige produktspekter for variantproduktionen angives i materialespecifikationen. Produktspekteret for variantproduktionen skal være i overensstemmelse med den testversion for byggevaren, som ligger til grund for ansøgningen. Hvis der ikke ønskes mulighed for variantproduktion, skal rubrikken herom ikke udfyldes. Styrelsen kan undtagelsesvis acceptere, at der indsendes andre materialelister, BOM-lister eller materialespecifikationer, hvis blot det indsendte indeholder samme oplysninger om komponenter og materialer, som er påkrævet i materialespecifikationen. Dog skal byggevarens testversion ( worst case ) altid være angivet. Der skal endvidere anføres oplysninger om en eventuel variantproduktion, hvis dette ønskes. Ønskes udenlandske certifikater eller godkendelser benyttet som dokumentation for de sundhedsmæssige egenskaber af byggevaren eller delkomponenter heri (se Ad 11), anføres det i den relevante materialespecifikation ud for byggevaren eller delkomponenten med en entydig henvisning til ordning samt godkendelsesnummer. Ad 6: Toksikologisk vurdering af byggevarens afgivelse af stoffer (hvis påkrævet) Side 5 (9)

6 En toksikologisk vurdering er påkrævet i de tilfælde, hvor byggevaren indeholder dele af plast eller elastomerer. Det fremgår af vejledningen for de relevante materialespecifikationer og i testkravskemaet, hvis byggevarens sammensætning skal belyses af en toksikologisk rådgiver. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at vedhæfte ansøgningen den toksikologiske vurdering af, hvilke stoffer byggevaren kan afgive til drikkevandet. Kravene til en toksikologisk rådgivers vurdering af de organiske stoffer, der kan afsmittes fra byggevaren, fremgår af afsnit 4.5 i Vejledningen om byggevarer i kontakt med drikkevand. Den toksikologiske rådgiver har overordnet set to formål: at udarbejde et testprogram og vurdere om testresultaterne lever op til kravene i bekendtgørelsen for markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Den toksikologiske vurdering skal indeholde faglige begrundelser for, hvorfor det er relevant at teste eller ikke at teste for bestemte stoffer i forbindelse med testversionen ( worst case ) af den ansøgte byggevare. Styrelsen anbefaler, at den toksikologiske rådgiver har en akademisk grad inden for toksikologi, farmakologi, medicin eller lignende og at den toksikologiske vurdering kvalitetssikres af en anden toksikolog med minimum samme uddannelse og erfaring. Ad 7: Testprogram (hvis påkrævet) Et testprogram er påkrævet i de tilfælde, hvor det fremgår af vejledningen for de relevante materialespecifikationer og i testkravskemaet, at byggevarens sammensætning skal belyses af en toksikologisk rådgiver. I sådanne tilfælde er det nødvendigt at vedhæfte ansøgningen et testprogram udarbejdet af den toksikologiske rådgiver for, hvilke stoffer byggevaren kan afgive til drikkevandet. Hvis testprogrammet indgår i samme dokument som den toksikologiske vurdering af byggevaren, er det kun nødvendigt at vedhæfte dokumentet én gang. Testprogrammet skal alene omfatte den del af de sundhedsskadelige stoffer, som det er relevant at teste for, dvs. de stoffer, der ud fra en faglig begrundet vurdering konkret mistænkes for at kunne afsmitte fra den ansøgte byggevare til drikkevandet. Ad 8: Testrapport(er) (hvis påkrævet) Ansøgningen skal vedlægges testrapport(er) i det omfang, dette er påkrævet i henhold til vejledningen i materialespecifikationen og i testkravskemaet. Der skal desuden vedhæftes testrapporter for de testninger, der fremgår af et eventuelt testprogram for byggevaren. Side 6 (9)

7 Det skal fremgå tydeligt af testrapporten, at testningen er foretaget på testversionen af den ansøgte byggevare. Ad 9: Toksikologisk vurdering af testresultatet (hvis påkrævet) Når testninger er foretaget i henhold til et testprogram, skal ansøgnignen vedlægges den toksikologiske rådgivers efterfølgende vurdering af testresultatet. Ad 10: Evt. identifikation af hemmelige stoffer og testværdier herfor Hvis der i testrapporten forekommer testning af anonymiserede stoffer, skal styrelsen have oplysninger om, hvilke stoffer det drejer sig om, og hvad testværdierne herfor er. Disse oplysninger skal eftersendes til styrelsen af den toksikologiske rådgiver med henvisning til det konkrete sagsnummer. Ad 11: Evt. certifikater/godkendelser, der dokumenterer de sundhedsmæssige egenskaber Hvis det ønskes at anvende et certifikat eller en godkendelse som dokumentation for de sundhedsmæssige egenskaber i stedet for testdokumentation, skal certifikatets/godkendelsens type og godkendelsesnummer angives ud for den pågældende komponent på materialespecifikationen. Endvidere skal certifikater eller godkendelser, der henvises til, vedhæftes til ansøgningen, dog med undtagelse af gældende GDV-godkendelser. Der kan alene anvendes certifikater/godkendelser for konkrete byggevarer eller delkomponenter. Certifikater eller godkendelser for materialer kan derimod ikke anvendes som dokumentation. Følgende certifikater/godkendelser kan anvendes som sundhedsmæssig dokumentation af byggevarer eller komponenter heri af plast/elastomerer: En dansk GDV-godkendelse Et tysk KTW-certifikat (Materialien in Kontakt mit Trinkwasser) Et tysk DVGW-certifikat En nederlandsk ATA-godkendelse (Attest Toxicological Aspects) /The Kiwa Water Mark Anvendelsen af disse certifikater/godkendelser forudsætter, at der er den fornødne sporbarhed i forhold til den ansøgte byggevare eller den pågældende komponent heri. Hvis det ikke fremgår klart, at certifika- Side 7 (9)

8 tet/godkendelsen vedrører den pågældende byggevare eller komponent heri, vil certifikatet/godkendelsen ikke kunne lægges til grund som sundhedsmæssig dokumentation. Styrelsen vurderer, hvornår dokumentationen er tilstrækkelig. Styrelsen kan kræve, at udenlandske certifikater/godkendelser oversat til dansk eller engelsk i det omfang, der er nødvendigt for at sikre sporbarhed hertil fra den byggevare eller delkomponent, som der søges GDV-godkendelse af. Som udgangspunkt bør certifikatets/godkendelsens angivelse af det produkt, som det vedrører, altid være oversat til dansk eller engelsk for at kunne indgå i styrelsens sagsbehandling. For byggevarer eller delkomponenter af metal kan der ikke anvendes udenlandske certifikater/godkendelser. Ad. 12: Tilsynsaftale, eventuel betinget tilsynsaftale eller erklæring om indgået tilsynsaftale Ansøgningen skal vedhæftes en underskrevet, endelig aftale om årligt tilsyn med et tilsynsorgan, der er akkrediteret efter EN ISO/IEC til at udføre inspektion vedrørende GDV-ordningen. Tilsynsaftalen skal være gyldig for hele godkendelsesperioden og skal henvise til regelgrundlaget for Godkendt til drikkevand -ordningen (GDV). Det skal tydeligt fremgå af aftalen eller et bilag til aftalen, hvilke byggevarer aftalen omfatter. Eventuelt kan det bestå i en henvisning til den versionsliste, som er vedlagt som bilag til ansøgningsskemaet. Tilsynsaftalen skal være udformet efter principperne i skabelonen Eksempel på aftale om årligt tilsyn, som fremgår af Tilsynsvejledningens bilag D her. Tilsynsaftalen skal vedhæftes til ansøgningsskemaet. Det er også muligt at indsende en betinget aftale med et tilsynsorgan om akkrediteret inspektion under vilkår af, at der opnås en godkendelse af byggevaren. Eventuelt kan ansøgningen i stedet vedhæftes en underskrevet tro og love erklæring om, at der er indgået en aftale om et årligt tilsyn med et akkrediteret tilsynsorgan vedrørende byggevaren. Skemaet for tro og love erklæringen om indgået tilsynsaftale fremgår af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside her. Hvis ansøgningen blot er vedhæftet en betinget tilsynsaftale eller en tro og love erklæring om indgået tilsynsaftale, skal den endelige tilsynsaftale være indsendt styrelsen senest 2 måneder før første tilsyn. Ad. 13. Evt. fuldmagt til at handle på vegne af ansøger Side 8 (9)

9 I tilfælde hvor det ønskes, at andre, f.eks. en ekstern kontaktperson, skal kunne handle på ansøgers vegne og f.eks. indsende oplysninger og dokumentation eller modtage oplysninger om ansøgningen, skal ansøgningen vedlægges en fuldmagt for de(n) pågældende. Styrelsen stiller ikke krav til fuldmagtens udformning, men det skal fremgå, hvem der er befuldmægtiget, og hvad de har fået fuldmagt til. Der skal ikke vedlægges fuldmagt for den anførte kontaktperson, hvis den pågældende er ansat i den ansøgende virksomhed og er udpeget til at varetage denne opgave. Efter ansøgningen er indsendt Ansøger modtager automatisk en kvittering, når ansøgningen er videresendt til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen fra virk.dk. Når ansøgningen er blevet oprettet hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, fremsendes en kvittering indeholdende et sagsnummer. Hvis ansøger efterfølgende ønsker at indsende relevante oplysninger eller dokumentation vedrørende ansøgningen, kan materialet indsendes med til styrelsen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen kan kontaktes på GDV@tbst.dk. Husk at henvise til det konkrete sagsnummer ved henvendelser om allerede indsendte ansøgninger. Side 9 (9)

Ansøgningsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015

Ansøgningsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015 Ansøgningsvejledning om byggevarer godkendt til Version 2.0 af 22. maj 2015 Indledning og læsevejledning Ansøgningsvejledningen beskriver, hvordan du ansøger om godkendelse af en byggevare, der er i kontakt

Læs mere

Ansøgningsprocessen. ved sekretariatsleder Ole Ravn

Ansøgningsprocessen. ved sekretariatsleder Ole Ravn Ansøgningsprocessen ved sekretariatsleder Ole Ravn Testning Step 1 Ansøger Læs vejledninger og materialespecifikation Strukturér ansøgningen, fx hvor mange ansøgninger skal der indsendes i forhold til

Læs mere

Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand

Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 gdv@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Version 4.0 Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning

Læs mere

Vejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 3.0 af 22. maj 2015

Vejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 3.0 af 22. maj 2015 Vejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Version 3.0 af 22. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og læsevejledning... 3 1.1 Regelgrundlag... 3 1.2 Vejledninger, testkravskema, materialespecifikationer

Læs mere

Tilsynsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015

Tilsynsvejledning. om byggevarer godkendt til drikkevand. Version 2.0 af 22. maj 2015 Tilsynsvejledning om byggevarer godkendt til drikkevand Version 2.0 af 22. maj 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og læsevejledning... 2 1.1 Formål med tilsynet... 2 1.2 Tilsynsperioden... 2 1.3 Krav

Læs mere

1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet... 3

1. Indledning og generelle afsnit Formål med tilsynet Tilsynsperioden Krav til tilsynet... 3 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilsynsvejledning version 3.3 Tilsynsvejledning 1. Indledning og generelle afsnit...

Læs mere

Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017

Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017 Markedskontrol af byggevarer i kontakt med drikkevand Efteråret 2017 19. april 2018 Sammenfatning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i efteråret 2017 gennemført en proaktiv markedskontrol af byggevarer

Læs mere

GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013

GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013 GDV mærket hvad indebærer det? Temadag om Vandinstallationer og - komponenter Aarhus, den 12. december 2013 Sten Kloppenborg Sektionsleder, VA prøvning og inspektion Agenda Baggrund for Godkendt til drikkevand

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt. med drikkevand

Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt. med drikkevand Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 30, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober

Læs mere

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark.

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark. CERTIFIKAT GODKENDELSE 03/00012 Udstedt: 10. juni 2014 Udløber: 9. juni 2017 Udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 31 af 21. januar 2013 om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand,

Læs mere

Vejledning - Hvordan sender jeg supplerende materiale til Aarhus Kommune via Byg og Miljø

Vejledning - Hvordan sender jeg supplerende materiale til Aarhus Kommune via Byg og Miljø Vejledning - Hvordan sender jeg supplerende materiale til Aarhus Kommune via Byg og Miljø Indhold Hvordan finder jeg mit igangværende projekt?... 2 Hvordan udfylder jeg dokumentationskrav, som er påkrævet?...

Læs mere

Vejledning vedrørende udbetaling af midler fra tilgængelighedspuljen

Vejledning vedrørende udbetaling af midler fra tilgængelighedspuljen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning vedrørende udbetaling af midler fra tilgængelighedspuljen Trafik-,

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31 A, stk. 1, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

VVS installationskonference Peter Fritzel ETA-Danmark A/S

VVS installationskonference Peter Fritzel ETA-Danmark A/S VVS installationskonference 2018 Peter Fritzel ETA-Danmark A/S ETA-Danmark A/S ETA-Danmark A/S er et datterselskab af Dansk Standard ETA-Danmark A/S er akkrediteret og notificeret af Trafik-, Bygge- og

Læs mere

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Information om Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Certificering af indbrudshæmmende produkter beregnet til indbygning som skalsikring af bygninger. Dancert-sekretariat:

Læs mere

Indledning og læsevejledning... 3. Produkter, der skal godkendes under ordningen... 4. Ansøgers forpligtelser... 5

Indledning og læsevejledning... 3. Produkter, der skal godkendes under ordningen... 4. Ansøgers forpligtelser... 5 Indhold Indledning og læsevejledning... 3 Produkter, der skal godkendes under ordningen... 4 Ansøgers forpligtelser... 5 Ansøgers ansvar for at ansøgningen er korrekt... 6 Ansøgningsprocessen... 6 Stamdata,

Læs mere

Ansøgningsrunde: Radio- og tv-nævnets udbud af jordbaserede digitale tv-sendemuligheder (DTT) - Danske ansøgere, signering med NemID

Ansøgningsrunde: Radio- og tv-nævnets udbud af jordbaserede digitale tv-sendemuligheder (DTT) - Danske ansøgere, signering med NemID Ansøgningsrunde: Radio- og tv-nævnets udbud af jordbaserede digitale tv-sendemuligheder (DTT) - Danske ansøgere, signering med NemID Bemærk: Danske ansøgere skal anvende gyldig NemID i forbindelse med

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

CERTIFIKAT. Series 1500 Generic Brass Fittings GODKENDELSE 03/ Udstedt: 11. maj 2016 Udløber: 10. maj 2019

CERTIFIKAT. Series 1500 Generic Brass Fittings GODKENDELSE 03/ Udstedt: 11. maj 2016 Udløber: 10. maj 2019 CERTIFIKAT GODKENDELSE 03/00068 Udstedt: 11. maj 2016 Udløber: 10. maj 2019 Udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 666 af 20. maj 2015 om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand,

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE GODKENDELSE NR. / APPROVAL NO.: 03/00017 UDSTEDT / DATE OF ISSUE: 06-07-2017 UDLØBER / EXPIRY DATE: 05-07-2022 Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv

Vejledning til ansøgning om støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv Vejledning til ansøgning om støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv Ansøgninger indsendes via et elektronisk ansøgningsskema, som findes på www.friluftsrådet.dk/tilskud. Dér kan du også læse om, hvad

Læs mere

Legepladscertificeringen

Legepladscertificeringen Side 1 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Legepladscertificeringens formål og grundlag... 2 1.1. Formål.... 2 1.2. Organisation... 2 1.3. Certificeringsgrundlag og kontrolomfang... 2 1.4. Vilkår og ansvarsforhold...

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand BEK nr 666 af 20/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. juni 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2014/3262 Senere

Læs mere

Ansøgnings- og vejledningsskema for virksomheder, som søger optagelse på Banedanmarks kvalifikationsordning for indkøb af skinner.

Ansøgnings- og vejledningsskema for virksomheder, som søger optagelse på Banedanmarks kvalifikationsordning for indkøb af skinner. Ansøgnings- og vejledningsskema for virksomheder, som søger optagelse på Banedanmarks kvalifikationsordning for indkøb af skinner. Kvalifikationsordningens formål er at etablere en liste over kvalificerede

Læs mere

Vejledning til anvendelse af metodefrihed i forbindelse med type- og projektcertificering under BEK73

Vejledning til anvendelse af metodefrihed i forbindelse med type- og projektcertificering under BEK73 Vejledning til anvendelse af metodefrihed i forbindelse med type- og projektcertificering under BEK73 Kontor/afdeling VE Dato 26. februar 2019 J nr. 2019-5892 pda Indhold Formål... 2 Afgrænsning... 2 Regelgrundlag...

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

ANSØGNING TIL EF-SORTSMYNDIGHEDEN OM EF-SORTSBESKYTTELSE

ANSØGNING TIL EF-SORTSMYNDIGHEDEN OM EF-SORTSBESKYTTELSE Den Europæiske Union EF Sortskontor ANSØGNING TIL EF-SORTSMYNDIGHEDEN OM EF-SORTSBESKYTTELSE Via nationalt organ: Sag nr: Forbeholdt det nationale organ Udfyldes af Sortsmyndigheden Ansøgningsdato: Prioritetsdato:

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

Vejledning til ansøgere om permanent virke som anerkendt statiker Bilag 3C til Håndbog for anerkendelsesudvalget

Vejledning til ansøgere om permanent virke som anerkendt statiker Bilag 3C til Håndbog for anerkendelsesudvalget Ingeniørforeningen i Danmark Anerkendelsesordning for Statikere Vejledning til ansøgere om permanent virke som anerkendt statiker Bilag 3C til Håndbog for anerkendelsesudvalget Indledning Denne vejledning

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

Tilbudsindhentning. Generelle betingelser i forbindelse med indhentning af tilbud på:

Tilbudsindhentning. Generelle betingelser i forbindelse med indhentning af tilbud på: Tilbudsindhentning Generelle betingelser i forbindelse med indhentning af tilbud på: Hovedentreprise vedr. etablering af et underjordisk dige om søerne i Sybergland, Kerteminde Kommune Miljø- og Kulturforvaltningen

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af 29. juni 2016 om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Certifikatet giver godkendelsesindehaveren

Læs mere

Brugervejledning for ansøgninger til udlodningsmidler til friluftsliv

Brugervejledning for ansøgninger til udlodningsmidler til friluftsliv Brugervejledning for ansøgninger til udlodningsmidler til friluftsliv Ansøgninger indsendes via et elektronisk ansøgningsskema, som findes på www.friluftsrådet.dk/tilskud. Dér kan du også læse om, hvad

Læs mere

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark.

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark. CERTIFIKAT GODKENDELSE 03/00036 Udstedt: 19. oktober 2015 Udløber: 18. oktober 2018 Udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 666 af 20. maj 2015 om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med

Læs mere

Ansøgningsskema FO2_da_031016

Ansøgningsskema FO2_da_031016 Ansøgningsskema FO2_da_031016 Ansøgning om opholdstilladelse på Færøerne som medfølgende familiemedlem Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at ansøge om opholdstilladelse på Færøerne,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025471 (Poul Holm, Peter Tolstrup) 6. januar 2012 K E N D E L S E Noe Net A/S (selv) mod Sikkerhedsstyrelsen (selv) Ved udbudsbekendtgørelse nr. 2011/S 157-261409 af

Læs mere

Trin for Trin guide til en S1 autorisation

Trin for Trin guide til en S1 autorisation Trin for Trin guide til en S1 autorisation Autorisationssystemet MAB Her ses forsiden af Miljøstyrelsens IT system (MAB). Til venstre ses en liste over gyldige autorisationer. I dette tilfælde er der en

Læs mere

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark.

Dette certifikat giver godkendelsesindehaveren rettighed til at markedsføre nedenstående byggevare med Godkendt til drikkevand -mærkning i Danmark. CERTIFIKAT GODKENDELSE 03/00052 Udstedt: 9. marts 2016 Udløber: 8. marts 2019 Udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 666 af 20. maj 2015 om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand,

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE GODKENDELSE NR. / APPROVAL NO.: 04/00102 UDSTEDT / DATE OF ISSUE: 17-05-2017 UDLØBER / EXPIRY DATE: 16-05-2022 Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af

Læs mere

GL2_da_ Ansøgning om opholdstilladelse i Grønland som medfølgende familiemedlem

GL2_da_ Ansøgning om opholdstilladelse i Grønland som medfølgende familiemedlem Ansøgningsskema GL2_da_031016 Ansøgning om opholdstilladelse i Grønland som medfølgende familiemedlem Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at ansøge om opholdstilladelse i Grønland,

Læs mere

Side 1 af 7 Radio- og tv-nævnets udbud af tilladelser til kommerciel lokalradiovirksomhed på FM - Trin 1, deltagelse i udbuddet Indsendt: 08-02-2017 19:27:03 Indsendt af: Referencenummer: 839878 NemID

Læs mere

Generelle VA-Godkendelsesbetingelser VA G-02

Generelle VA-Godkendelsesbetingelser VA G-02 Generelle VA-Godkendelsesbetingelser VA G-02 Generelle bestemmelser for VA-godkendelse af produkter til anvendelse I forbindelse med vand og afløb i bygninger. Side 1 af 11 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...

Læs mere

BYG OG MILJØ SAGSBEHANDLER I BYG OG MILJØ. Version 2.0

BYG OG MILJØ SAGSBEHANDLER I BYG OG MILJØ. Version 2.0 BYG OG MILJØ SAGSBEHANDLER I BYG OG MILJØ Version 2.0 Januar 2019 Indholdsfortegnelse OM DENNE VEJLEDNING... 3 SAGSBEHANDLERADGANG I BYG OG MILJØ... 3 Modtagelse af ansøgninger hos myndigheden... 3 Sag

Læs mere

Bilag 2 1/6. Ansøgningsfristen for ansøgning om dispensation er senest den 17. februar Identifikation af elproduktionsanlægget Navn på anlæg

Bilag 2 1/6. Ansøgningsfristen for ansøgning om dispensation er senest den 17. februar Identifikation af elproduktionsanlægget Navn på anlæg Bilag 2 Ansøgning om dispensation fra krav om levering af elektricitet inden den 1. april 2019. henhold til 45 a, stk. 7 i lov om fremme af vedvarende energi Ansøgningen vedlægges Ansøgning om tilsagn

Læs mere

Du finder systemet her: www.bygogmiljoe.dk. Log ind med nemid så gemmes dit projekt.

Du finder systemet her: www.bygogmiljoe.dk. Log ind med nemid så gemmes dit projekt. Du finder systemet her: www.bygogmiljoe.dk Log ind med nemid så gemmes dit projekt. Revideret den 28. november 204 Du kan få en introduktion til Byg og Miljø (nr på billedet) Start dit projekt på én af

Læs mere

Side 1 af 7 Radio- og tv-nævnets udbud af tilladelser til kommerciel lokalradiovirksomhed på FM - Trin 1, deltagelse i udbuddet Indsendt: 07-02-2017 17:19:04 Indsendt af: Referencenummer: 839281 NemID

Læs mere

Ansøgning om tilsagn om pristillæg til forsøgsvindmøller inden for de nationale testcentre (Østerild eller Høvsøre)

Ansøgning om tilsagn om pristillæg til forsøgsvindmøller inden for de nationale testcentre (Østerild eller Høvsøre) Ansøgning om tilsagn om pristillæg til forsøgsvindmøller inden for de nationale testcentre (Østerild eller Høvsøre) 35 c i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse nr. 1003 af 27. juni

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE GODKENDELSE NR. / APPROVAL NO.: 03/00102 UDSTEDT / DATE OF ISSUE: 04-08-2017 UDLØBER / EXPIRY DATE: 03-08-2022 Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Stillingsbesættende virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til projekter fra Udlodningsmidler til Friluftsliv

Vejledning til ansøgning om støtte til projekter fra Udlodningsmidler til Friluftsliv Vejledning til ansøgning om støtte til projekter fra Udlodningsmidler til Friluftsliv Ansøgninger om projekttilskud indsendes via et elektronisk ansøgningsskema, som findes på www.friluftsraadet.dk/tilskud.

Læs mere

Byg og Miljø. Guide til digital ansøgning

Byg og Miljø. Guide til digital ansøgning Byg og Miljø Guide til digital ansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygge- eller miljøansøgning. Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse

Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 3338 1439 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse Notat

Læs mere

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL

SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL SPØRGSMÅL TIL UDBUD AF RAMMEAFTALER VEDRØRENDE KONSULENTBISTAND TIL DANMARKS MILJØPORTAL EU-UDBUD NR. 2014/S 115-203019 Offentliggjort i EU-tidende den: 18. juni 2014 (version 3. juli 2014) Page 1 of 7

Læs mere

VEJLEDNING: REVISORERKLÆRING I ENAO

VEJLEDNING: REVISORERKLÆRING I ENAO VEJLEDNING VEJLEDNING: REVISORERKLÆRING I ENAO ENERGITILSYNET VEJLEDNING: REVISORERKLÆRING I ENAO Side 1/1 INDHOLD FORMÅL... 1 HVAD ER ENAO, OG HVORNÅR SKAL DET ANVENDES... 1 VEJLEDNINGENS OPBYGNING...

Læs mere

Brugerguide til STAR s Tilskudsportal

Brugerguide til STAR s Tilskudsportal Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) Tilsyn og Kontrol - 72 21 74 00 14. juni 2017 Brugerguide til STAR s Tilskudsportal Indhold Indledning... 1 Nødvendig browser på PC... 1 NemID medarbejdersignatur...

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af indsigelsesblanket 1 og 2 til Visa/Dankort, Visa og Visa Electron

Vejledning til udfyldelse af indsigelsesblanket 1 og 2 til Visa/Dankort, Visa og Visa Electron 1 og 2 til Visa/Dankort, Visa og Visa Electron Hvad er en indsigelsesblanket og hvornår benyttes den?...2 Udfyldelse af indsigelsesblanketten...2 Indsigelsesblanket 1 Kortudstederindsigelse...2 Indsigelsesblanket

Læs mere

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed

Indledning. Udbudsbetingelser. Baggrund og formål. Ordregivende myndighed Indledning Energistyrelsen indbyder hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at ansøge om prækvalifikation til at afgive tilbud på kommunikationsydelser til Energistyrelsen. Baggrund

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Privat virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger om rent private forhold der foreta- ges for en privat dataansvarlig. Felter markeret

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af 29. juni 2016 om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Certifikatet giver godkendelsesindehaveren

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Begrænset udbud for indkøb af billetsystem til Musikhuset Aarhus. April 2015. Side 1 af 13

UDBUDSBETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Begrænset udbud for indkøb af billetsystem til Musikhuset Aarhus. April 2015. Side 1 af 13 UDBUDSBETINGELSER FOR PRÆKVALIFIKATION Begrænset udbud for indkøb af billetsystem til Musikhuset Aarhus April 2015 Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 4 2. Ordregiver... 4 2.1. Ordregivers

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE GODKENDELSE NR. / APPROVAL NO.: 03/00117 UDSTEDT / DATE OF ISSUE: 15-11-2017 UDLØBER / EXPIRY DATE: 14-11-2022 Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af

Læs mere

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober 2010,

Læs mere

Dette er en vejledning til Medarbejderfondens webbaserede ansøgningssystem på følgende adresse: https://vkr.onlinelegat.dk/brugerlogon.aspx?bruger.

Dette er en vejledning til Medarbejderfondens webbaserede ansøgningssystem på følgende adresse: https://vkr.onlinelegat.dk/brugerlogon.aspx?bruger. Ansøgere kan nu selv lave ansøgninger elektronisk (som fortsat skal vurderes af indledningsvist indstillingsudvalget og herefter af Medarbejderfondens bestyrelse). Såfremt en ansøger har brug for hjælp

Læs mere

Brugerguide til STAR s Tilskudsportal

Brugerguide til STAR s Tilskudsportal Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) Tilsyn og Kontrol 16. december 2016 Brugerguide til STAR s Tilskudsportal Indhold Indledning... 1 Nødvendige installationer på PC... 1 Kontaktoplysninger

Læs mere

Danmark-Kastrup: Lavtgulvsbusser 2015/S 149-276304. Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed. Varer

Danmark-Kastrup: Lavtgulvsbusser 2015/S 149-276304. Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:276304-2015:text:da:html Danmark-Kastrup: Lavtgulvsbusser 2015/S 149-276304 Udbudsbekendtgørelse forsyningsvirksomhed

Læs mere

Ansøgning om tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse i Danmark

Ansøgning om tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse i Danmark Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (stempel og navn) HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE I DETTE SKEMA Ansøgning om tidsbegrænset humanitær

Læs mere

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut

VA-Bekendtgørelsen. Leon Buhl Teknologisk Institut VA-Bekendtgørelsen Leon Buhl Teknologisk Institut Godkendelser BR10 2012 BR 10 kap. 8.4.1 Generelt Stk. 6 Fabriksfremstillede produkter, der indgår i eller tilsluttes vandinstallationer, skal for så vidt

Læs mere

CVR/CPR-nummer. Kontaktoplysninger. Anlægsoplysninger. * Energinet.dk Att: Afregning og Support af VE Tonne Kjærsvej Fredericia

CVR/CPR-nummer. Kontaktoplysninger. Anlægsoplysninger. * Energinet.dk Att: Afregning og Support af VE Tonne Kjærsvej Fredericia Ansøgning om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg til Elektricitet som produceres ved biogas eller forgasningsgas fremstillet ved biomasse. (bekendtgørelse nr. 1113 af 18/09/2015) Udfyldes med

Læs mere

Stamdata for tilskudsmodtageren: Person eller virksomhed, der ansøger om oprettelse som tilskudsmodtager CVR/CPR-nummer.

Stamdata for tilskudsmodtageren: Person eller virksomhed, der ansøger om oprettelse som tilskudsmodtager CVR/CPR-nummer. Ansøgning om oprettelse som tilskudsmodtager for tilskud til biogas, der anvendes til procesformål i virksomheder, til brug for salg til transport, eller til brug for varmeproduktion (bekendtgørelse nr.

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af 29. juni 2016 om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Certifikatet giver godkendelsesindehaveren

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Advarselsregister Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at advare andre

Læs mere

Guide til digital ansøgning

Guide til digital ansøgning Guide til digital ansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygge- eller miljøansøgning. Du kan bl.a. søge om tilladelse til eller

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr

Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr Bekendtgørelse om tilskud til energieffektive opvarmningssystemer ved skrotning af oliefyr I medfør af 4, 5, stk. 3, 6 og 7, stk. 2, i lov nr. 129 af 25. februar 1998 om statstilskud til produktrettede

Læs mere

Guide til digital bygge- og miljøansøgning

Guide til digital bygge- og miljøansøgning Guide til digital bygge- og miljøansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygge- eller miljøansøgning. Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25.

Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25. Til alle kommunalbestyrelser 8 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24 01 valg@oim.dk valg.oim.dk Sagsnr. 2014-13150 Doknr. 205243 Dato 25-02-2014 Meddelelse om behandling

Læs mere

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz

ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz ANSØGNING OM REFUSION efter reglerne om det blå EU-sygesikringskort Når du har haft udgifter til behandling i et EU/EØS-land eller Schweiz Læs vejledningen, inden du udfylder ansøgningen. Hvis flere i

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8 Side : 1/8 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- fond (herefter ), eller som er akkrediteret

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og ByggestyrelsenErhvervs- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for

Læs mere

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR Til samtlige kommuner IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-1299 Doknr. 85054 Dato 27-03-2019 Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering

Læs mere

Brugerguide til anvendelse af STAR s Tilskudsportal

Brugerguide til anvendelse af STAR s Tilskudsportal Brugerguide til anvendelse af STAR s Tilskudsportal Indhold Indledning... 2 Nødvendige installationer på PC... 2 1. Log på Tilskudsportalen... 3 2. Forsiden af Tilskudsportalen... 4 2.1. Mit overblik...

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51

UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51 UDBUDSBETINGELSER VEDRØRENDE ANNONCERING AF VASKERIUDSTYR INKL. LEVERING OG INSTALLATION TIL FÆLLESVASKERIERNE I AAB AFDELING 51 VS. 2 Nielsen & Thomsen Advokatpartnerselskab Østbanegade 55 2100 København

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Byg og Miljø. Guide til digital ansøgning

Byg og Miljø. Guide til digital ansøgning Byg og Miljø Guide til digital ansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygge- eller miljøansøgning. Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Generelle vilkår for tilbudsafgivelse

Generelle vilkår for tilbudsafgivelse Generelle vilkår for tilbudsafgivelse Beskæftigelsesmin., sagsnr. 2010-0003721 17. maj 2010 1. Indledning/generelle forhold 1.1. Konkurrenceudsat udbud Dette udbud gennemføres i henhold til afsnit 2 i

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand

UDKAST. Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand UDKAST Bekendtgørelse om udstedelse af godkendelser for byggevarer i kontakt med drikkevand I medfør af 28, stk. 2, 31, stk. 1, og 31A, stk. 1 i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1185 af 14. oktober

Læs mere

CERTIFIKAT CERTIFICATE

CERTIFIKAT CERTIFICATE CERTIFIKAT CERTIFICATE Dette certifikat er udstedt i henhold til bekendtgørelse nr. 1007 af 29. juni 2016 om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand. Certifikatet giver godkendelsesindehaveren

Læs mere

Guide til digital bygge- og miljøansøgning

Guide til digital bygge- og miljøansøgning Guide til digital bygge- og miljøansøgning Selvbetjeningsportalen Byg og Miljø støtter dig i din ansøgningsproces og giver dig overblik over din bygger- eller miljøansøgning Du kan bl.a. søge om tilladelse

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område I medfør af 68 d og 134 a, stk. 2, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN Certificering af virksomheder 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af tæthedsmåling af bygninger gennemført efter DS/EN 13829 anneks A.3 1 Forudsætninger for certificering

Læs mere

Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin

Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin (Sendt til amter, H:S, Bornholms Kommune, Færøerne, Grønland, de amtslige videreuddannelsesråd

Læs mere

SU3_da_151014 Ansøgning om godkendelse af sociale foranstaltninger. Ja, sagen haster fordi:

SU3_da_151014 Ansøgning om godkendelse af sociale foranstaltninger. Ja, sagen haster fordi: Ansøgningsskema SU3_da_151014 Ansøgning om godkendelse af sociale foranstaltninger Hvad kan dette skema bruges til? Dette skema kan bruges til at søge om godkendelse af sociale foranstaltninger. Sådan

Læs mere

Mælkereduktionsordningen

Mælkereduktionsordningen Mælkereduktionsordningen Vejledning om støtte til reduktion af mælkeproduktionen opdateret version September 2016 Kolofon Mælkereduktionsordningen Vejledning om støtte til reduktion af mælkeproduktionen

Læs mere

Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18)

Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup Kommune (iht. Servicelovens 18) Dette dokument indeholder både informations- og formularfelter. For at læse oplysninger skal du bruge pil ned fra et formularfelt. Ansøgningsskema vedrørende støtte til frivilligt socialt arbejde i Glostrup

Læs mere

Brugerguide til STAR s Tilskudsportal

Brugerguide til STAR s Tilskudsportal Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) Tilsyn og Kontrol - 72 21 74 00 10. november 2017 Brugerguide til STAR s Tilskudsportal Indhold Indledning... 1 NemID medarbejdersignatur... 1 NemID Nøglefilsprogram...

Læs mere

Vejledning til ansøgning om prækvalifikation

Vejledning til ansøgning om prækvalifikation J.nr.: 7508271 HAR/LLI Vejledning til ansøgning om prækvalifikation for Bygningsstyrelsens opførelse af Niels Bohr Bygningen, jf. udbudsbekendtgørelse nr. 2013/S 249-434278, nr. 2014/S 014-019871 og nr.

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

Ny version af "Søg boligstøtte"

Ny version af Søg boligstøtte Ny version af "Søg boligstøtte" Går i luften den 1. juli 2015 17-06-2015 Hvorfor kommer der en ny version af Søg boligstøtte? Søg boligstøtte er tilpasset lovgivningen vedr. eindkomst Det fremgår af loven,

Læs mere