Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling"

Transkript

1 Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling Danske Køledage marts 2007 Odense Congress Center Svenn Hansen Copyright Videncenter for HFC-fri køling Fil: _Præsentation DKD2007 ver2.ppt Dato/init: /SHA

2 Hjælp til HFC-fri køling: Spørgsmål og svar i forbindelse med HFC-fri køling Danske Køledage marts 2007 Odense Congress Center Svenn Hansen Copyright Videncenter for HFC-fri køling Fil: Præsentation DKD2007 ver4.ppt Dato/init: /SHA

3 Lovgivning og regler om HFC-kølemidler Danmark Skatteministeriets LBK nr. 208 af 22/03/2001. Bekendtgørelse af lov om afgift af visse ozonlagsnedbrydende stoffer og visse drivhusgasser (afgift på klorfluorkarboner, haloner, hydrofluorkarboner, perfluorkarboner og svovlhexafluorid). Miljøministeriets BEK nr. 552 af 02/07/2002. Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser. Europa Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr af 17. maj 2006 om visse fluorholdige drivhusgasser. Europa-Parlamentets og Rådets Direktiv EF af 17 maj 2006 om emissioner fra luftkonditioneringsanlæg i motorkøretøjer og om ændring af Rådets direktiv 70/156/EØF.

4 Miljøministeriets BEK nr. 552 af 02/07/2002 Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser Kapitel 1 Bekendtgørelsens område Kapitel 2 Anvendelsesbegrænsninger m.v. Kapitel 3 Administrative bestemmelser Kapitel 4 Straf og ikrafttræden Bilag1 Uanset forbudet i 2 gælder dog følgende datoer for de anførte nye produkter med de anførte stoffer: Undtaget (HFC er): Bilag2 Uanset forbudet i 3 gælder dog følgende datoer for de anførte anvendelser af de anførte stoffer:

5 Miljøministeriets BEK nr. 552 af 02/07/2002 Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser Kølesystemer med under 150 g HFC-fyldning blev forbudt den 1/1-2006! Kølesystemer med over 10 kg HFC-fyldning blev forbudt den 1/1-2007! Kølesystemer med HFC-fyldning mellem 150 g og 10 kg er tilladt! Undtaget (HFC er): Kølesystemer til varmegenvinding, og som primært er samlet ved svejsning eller lodning i et kompakt kabinet færdigsamlet fra fabrik, og med en fyldning mindre end eller lig 50 kg Mobile køleanlæg Produkter til militær anvendelse Produkter til anvendelse ombord på skibe

6 Miljøstyrelsens nye hjemmeside Miljøstyrelsens tidligere "faktaark nr. 34" er blevet erstattet af en selvstænding side om kølemidler, der bl.a. indeholder links til et nyt faktaark om industrielle drivhusgasser, til spørgsmål og svar om industrielle drivhusgasser, til vejledning til ansøgning om dispensation, samt til en liste over dispensationer og afslag.

7 Spørgsmål og svar om industrielle drivhusgasser HFC er, PFC er og SF6

8 Bekendtgørelsens anvendelsesområde Spørgsmål: Gælder bekendtgørelsen også for offshore-installationer? Svar: Ja. Anlæg til offshore er omfattet af bekendtgørelsen, idet de betragtes som landfaste med Danmarks kontinentalsokkel.

9 Bekendtgørelsens anvendelsesområde Spørgsmål: Er anlæg på Færøerne og Grønland omfattet af bekendtgørelsen? Svar: Anlæg på Færøerne og Grønland er kun omfattet af bekendtgørelsen, hvis myndighederne på Færøerne og Grønland vælger at følge den danske bekendtgørelse og indføre den i deres egen lovgivning.

10 Mobile anlæg Spørgsmål: Skal køleanlæg, der kan flyttes eller opstilles midlertidigt, betragtes som mobile køleanlæg? Svar: Nej, dem betragter vi ikke som mobile anlæg, men stationære. Når der skelnes mellem stationære og mobile anlæg, er det afgørende, om anlægget er i bevægelse under brug eller ej. Den samme tolkning finder du også i EU s forordning om f-gasser. Her bliver stationære anlæg defineret som: " En anvendelse eller et anlæg, som ikke normalt er i bevægelse, når det er i brug". Hvis et anlæg placeres i en container i en kortere eller længere periode, skal dette køleanlæg betragtes som et stationært køleanlæg. Stationære anlæg, der er flyttet, skal tæthedsprøves, inden der påfyldes kølemiddel, jf. Arbejdstilsynets regler.

11 Mobile anlæg Spørgsmål: Anlæg, der kan flyttes hvornår er der tale om et nyt anlæg? Svar: Hvis du eksempelvis anvender det samme flytbare anlæg på samme matrikel som året før, er der ikke tale om et nyt anlæg. Der er primært tale om de såkaldte containeranlæg til skøjtebaner. Du må gerne placere anlægget på forskellige steder inden for samme matrikel, således at det passer bedre til det omkringliggende areal/trafik el. lign. Hvis det flytbare anlæg placeres på en anden matrikel, vil anlægget som udgangspunkt blive betragtet som nyt.

12 Mobile anlæg Spørgsmål: Er mobile anlæg omfattet af forbudet mod at anvende HFCgasser som kølemiddel? Svar: Nej, mobile anlæg er ikke omfattet af den danske bekendtgørelse. Det er kun nye stationære køleanlæg med fyldninger over 10 kg HFC eller under 150 gram HFC, der er omfattet af det danske forbud. De eksisterende køleanlæg med fyldninger over 10 kg HFC eller under 150 gram HFC må forsat serviceres.

13 Dispensation Spørgsmål: Er det muligt at få en generel dispensation til at anvende et HFCkølemiddel til samme type af køleanlæg? Svar: Som udgangspunkt er det ikke muligt at få en generel dispensation til at anvende et bestemt HFC-kølemiddel til samme type af anlæg. Det skyldes, at det af bekendtgørelsen fremgår, at det kun er i særlige tilfælde, at det generelle forbud kan fraviges. Det betyder, at en eventuel dispensation skal vurderes individuelt case-by-case. Hvis anlægget og anvendelsen af kølemiddel opfylder et af de kriterier, der er som udgangspunkt kræves for at få dispensation, vil tilladelsen være begrænset til kun at gælde det konkrete anlæg.

14 Reglen om 10 kg Spørgsmål: Hvordan skal "med fyldninger over 10 kg HFC i køleanlæg, varmepumper, airconditionanlæg eller affugtere" i bekendtgørelsens bilag 1 tolkes? Er det pr. kølekreds, er det for det samlede anlæg, eller er det pr. matrikel? Svar: Det skal forstås som HFC-fyldning pr. kølekreds. Forudsætningen er, at der maksimalt kan ske et samlet tab på 10 kg HFC ved typisk forekommende uheld og lækager, såsom knækkede rør, metaltræthed i bælg-apparater, defekte pakninger m.m. Kølekredsløbene skal desuden være fuldstændigt adskilte og uafhængige af hinanden, således at enhver komponent i et kølekredsløb kan udskiftes, uden at det påvirker andre kølekredsløb. Den enkelte kølekreds skal være færdigsamlet fra fabrik og fremstå som en kompakt enhed med svejsning eller lodning som primære samlingsmetoder.

15 Reglen om 10 kg Spørgsmål: Hvordan skal "med fyldninger over 10 kg HFC i køleanlæg, varmepumper, airconditionanlæg eller affugtere" i bekendtgørelsens bilag 1 tolkes? Er det pr. kølekreds, er det for det samlede anlæg, eller er det pr. matrikel? Svar: (fortsat) Ved "færdigsamlet fra fabrik" forstås et system, der ankommer til opstillingsstedet som et komplet færdigsamlet (loddet eller svejset) og trykprøvet system i henhold til trykudstyrsdirektivet. Sådanne kredsløb vurderes at være langt mere tætte (set over anlæggenes samlede levetid) end enheder, der fremstilles/samles på stedet, hvilket alt andet lige vil betyde en lavere emission af HFC. Fyldningsgrænsen gælder for det enkelte lukkede, selvstændige kølekredsløb, som indgår i en enhed/installation, der samlet set danner et køleanlæg, en varmepumpe, et airconditionanlæg (komfortkøling) eller en affugter, når kølekredsløbene i øvrigt er fuldstændigt adskilte og uafhængige af hinanden.

16 Reglen om 10 kg Spørgsmål: Hvordan skal "med fyldninger over 10 kg HFC i køleanlæg, varmepumper, airconditionanlæg eller affugtere" i bekendtgørelsens bilag 1 tolkes? Er det pr. kølekreds, er det for det samlede anlæg, eller er det pr. matrikel? Svar: (fortsat) Der gøres opmærksom på, at anlæg til permanent opstilling ikke er designet som transportanlæg og derfor ikke må transporteres med kølemiddel påfyldt. Det vil være tilladt at forbinde flere kølekredsløb med fyldninger under 10 kg HFC til samme kølested. Eksempelvis kan to eller flere separate køleanlæg betjene samme kølerum eller samme koldtvandskreds. Hvis kølekredsene er færdigsamlet fra fabrik gælder 10 kg grænsen for hvert enkelt kredsløb, der indgår i den samlede enhed/installation. Der kan således kun opstilles et antal split-anlæg til samme kølested (f.eks. kølerum), hvis den samlede HFCfyldning holder sig under 10 kg. Det skyldes, at der er tale om kølekredsløb, der ikke er færdigsamlet fra fabrik.

17 Reglen om 10 kg Spørgsmål: Hvordan skal "med fyldninger over 10 kg HFC i køleanlæg, varmepumper, airconditionanlæg eller affugtere" i bekendtgørelsens bilag 1 tolkes? Er det pr. kølekreds, er det for det samlede anlæg, eller er det pr. matrikel? Svar: (fortsat) Det forudsættes, at der ikke installeres anlæg, der miljømæssigt samlet er dårligere end anlæg baseret på alternativer til HFC-holdige anlæg. Slutbrugere, rådgivere, kølemontørerne m.fl. har alle et samlet ansvar for, at der ikke installeres HFC-holdige anlæg, hvor der med fordel kunne være anvendt HFC-fri løsninger ud fra en samlet miljømæssig vurdering (såvel direkte drivhuseffekt fra kølemidlet som indirekte drivhuseffekt fra elproduktion).

18 Reglen om 10 kg Spørgsmål: Hvordan skal "med fyldninger over 10 kg HFC i køleanlæg, varmepumper, airconditionanlæg eller affugtere" i bekendtgørelsens bilag 1 tolkes? Er det pr. kølekreds, er det for det samlede anlæg, eller er det pr. matrikel? Svar: (fortsat) Det er vigtigt, at der ikke sker en bevist omgåelse af reglerne og formålet med disse, herunder undgå at anvende alternativer til HFC. Der bør derfor ikke anvendes HFC i køleanlæg m.m., hvor der findes miljømæssigt gode alternativer til HFC. Og der bør heller ikke disponeres på en usædvanlig måde, uden der foreligger en reel begrundelse i den konkrete situation. Hvis det formodes, at reglerne bevidst bliver omgået, vil Miljøstyrelsen se nærmere på dette.

19 Reglen om 10 kg Spørgsmål: Er det lovligt at opbygge et kølesystem som et fler-kredssystem med flere uafhængige kølekredsløb (f.eks. en chiller med en fælles pladeveksler, der har 2 uafhængige kølekredsløb)? Svar: Udgangspunktet er, at der ved uheld højst må kunne tabes maks. 10 kg HFC. Det er afgørende, at der er tale om adskilte kølemiddelkredse og ikke om kredsene har fælles eltavle og mikroprocessor eller er i samme kabinet. I praksis skal der således være tale om 2 eller flere helt uafhængige kølesystemer, således at et uheld på den ene kreds ikke på nogen måde må kunne påvirke den anden eller de andre kredse ved f.eks. trykstigning el. lign. Derfor vil et chilleranlæg som 2-kredssystem med 2 uafhængige kølekredsløb tilkoblet en fælles pladeveksler med 2 uafhængige kølekredsløb ikke være tilladt.

20 Varmegenvinding Spørgsmål: Hvad dækker undtagelsen Kølesystemer til varmegenvinding, og som primært er samlet ved svejsning eller lodning i et kompakt kabinet færdigsamlet fra fabrik, og med en fyldning mindre end eller lig med 50 kg HFC reelt over? Svar: For at kølesystemet til varmegenvinding skal være lovligt at installere, skal forbruget af elektricitet til drift af varmegenvindingsanlægget som udgangspunkt være omfattet af 11, stk. 3 i lov om afgift af elektricitet, jf. lovbekendtgørelse nr. 421 af 3. maj 2006 eller den genvundne varme være omfattet af enten 11, stk i lov om afgift af elektricitet, 11, stk i lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 297 af 3. april 2006, 10, stk. 9, 10 og 12 i lov om afgift af naturgas og bygas, jf. lovbekendtgørelse nr. 298 af 3. april 2006 eller 8, stk i lov om afgift af stenkul, brunkul og koks, jf. lovbekendtgørelse nr. 702 af 28. september 1998, der senest er ændret ved lov nr. 512 af 7. juni 2006.

21 Varmegenvinding Spørgsmål: Hvad dækker undtagelsen Kølesystemer til varmegenvinding, og som primært er samlet ved svejsning eller lodning i et kompakt kabinet færdigsamlet fra fabrik, og med en fyldning mindre end eller lig med 50 kg HFC reelt over? Svar: (fortsat) Med andre ord: Hvis der skal betales varmegenvindingsafgift, vil anlægget som udgangspunkt være omfattet af undtagelsen. Indsættelse af en varmeveksler, der i perioder muliggør hel eller delvis udnyttelse af overhednings- og kondenseringsvarmen, gør det ikke i sig selv lovligt at anvende op til 50 kg HFC.

22 Servicering og vedligehold Spørgsmål: Hvad dækker ordet "servicering og vedligeholdelse af køleanlæg over? Svar: Almindelig servicering og vedligehold omfatter f.eks. udskiftning af køleanlæggets enkeltdele med tilsvarende (nye eller brugte) enheder af tilsvarende størrelse/kapacitet/effekt. Udgangspunktet for lovlig servicering og vedligehold er, at der ikke sker en stigning i HFC-mængden. I visse tilfælde kan servicering omfatte udskiftning af dele, der medfører, at fyldningen med HFC-kølemiddel ændrer sig. Sker dette på anlæg med en fyldning mellem 150 gram og 10 kg, skal du være opmærksom på, at du kan blive omfattet af forbudet. Falder den samlede fyldningsmængde til enten under 150 gram eller over 10 kg, betragtes anlægget principielt som nyt. Det bliver hermed omfattet af det generelle forbud, og en eventuel fortsat drift kræver dispensation fra Miljøstyrelsen.

23 Servicering og vedligehold Spørgsmål: Er det lovligt at udskifte kondenseringsaggregater (kompakte, mindre enheder bestående af kondensator, receiver, kompressor m.m.) ligesom kompressorer i forbindelse med servicering? Svar: Almindelig servicering omfatter f.eks. udskiftning af køleanlæggets enkeltdele med tilsvarende (nye eller brugte) enheder af tilsvarende størrelse/kapacitet/effekt. Dette indebærer, at også sammenbyggede kompakte, mindre enheder bestående af kondensator, receiver og kompressor kan udskiftes, uden at der bliver tale om et nyt anlæg. Bemærk, at det ikke tilladt at udvide anlægget, således at fyldningen med HFCkølemiddel bliver større. For eksempel er det ikke tilladt at udvide anlægget med en receiver, således at der skal fyldes mere kølemiddel på det eksisterende anlæg, ligesom det heller ikke er tilladt at påfylde mere kølemiddel, således at anlægget overskrider 10 kg s grænsen.

24 Servicering og vedligehold Spørgsmål: Må man udskifte et kølemiddel til et andet kølemiddel? Må man f.eks. konvertere fra R22 til HFC efter 1. januar 2007? Svar: En udskiftning af kølemiddel vil blive betragtet som etablering af et nyt anlæg. Dette er derfor kun lovligt, hvis fyldningen er mellem 150 gram og 10 kg HFC. Dette gælder også, selv om der er tale om et drop-in kølemiddel ved f.eks. reparation el. lign, ligesom det ikke er tilladt at konvertere fra et HFC kølemiddel til et andet, med mindre fyldningen ligger mellem 150 g og 10 kg.

25 Ikrafttrædelse af forbud Spørgsmål: Er det datoen for at indgå en kontrakt eller tidspunktet for, hvornår et anlæg tages i brug, der afgør, om det er et nyt anlæg? Svar: Forbudet i bekendtgørelsen skal fortolkes således, at nye køleanlæg m.v. ikke må tages i anvendelse efter 1. januar 2007, uanset om de måtte være solgt før denne dato. Det vil altså sige, at et nyt anlæg ikke må tages i brug/i anvendelse efter 1. januar 2007, selvom der før 1. januar 2007 indgås en kontrakt, hvor leveringen af anlægget er aftalt til efter denne dato. Det er således ibrugtagningstidspunktet/ anvendelsestidspunktet og ikke tidspunktet for kontraktindgåelsen, der er afgørende for lovligheden af et nyt anlæg.

26 Import/eksport Spørgsmål: Er salg til udlandet lovligt? Svar: Salg til udlandet af anlæg/produkter, der er omfattet af forbud i bekendtgørelsen, er lovligt; dog skal der være tale om direkte salg uden mellemled i Danmark. Man må således gerne producere/samle/påfylde anlæg eller produkter, der derefter eksporteres direkte, mens salg til anden virksomhed i Danmark, der vil eksportere, ikke er lovligt, da dette vil være omfattet af bekendtgørelsens 2, stk. 1.

27 Import/eksport Spørgsmål: Er det lovligt at importere et anlæg, der videresælges til en kunde, som eksporterer anlægget til tredjeland. Anlægget leveres uden HFCfyldning fyldningen sker på opstillingsstedet uden for Danmark. Svar: I følge dansk lovgivning er det ikke forbudt at importere selve anlægget, men at importere, anvende og sælge anlæg, der indeholder HFC som kølemiddel med en fyldningsmængde over 10 kg. Derfor er det tilladt at sælge et tomt anlæg til en anden virksomhed i Danmark, som herefter eksporterer anlægget til et tredjeland, der påfylder anlægget med HFC. Det er dog en forudsætning, at tredjeland ikke har indført forbud mod at anvende HFC som kølemiddel over 10 kg.

28 Miljøstyrelsens vejledning til ansøgning om dispensation fra forbuddet mod anvendelse af industrielle drivhusgasser HFC er, PFC er og SF6 (f-gasser) 1. Indledning (1.1 Baggrund, 1.2 Eksport ikke omfattet) 2. Dispensationsadgang (2.1 Dispensationsreglen, 2.2 Udformning og fremsendelse af oplysninger, 2.3 Kriterier for dispensation Alternativer findes ikke, kan ikke anvendes, medfører urimelige omkostninger, eller fører til større emission af drivhusgasser) 3. Generelle vilkår for dispensation 4. Krav til ansøgning (4.1 Anvendelse, 4.2 Konsekvenser for miljø og sundhed, 4.3 Alternativer, 4.4 Økonomi) 5. Eksempler på dispensationspraksis

29 I øvrigt Tilsyn foretages af Miljøkontrollen evt. med hjælp fra Arbejdstilsynet Bøde, straf, lovliggørelse ved overtrædelse eller bevidst omgåelse Ved service og vedligehold på eksisterende anlæg kan der opstå akutte situationer, hvor der ikke er tid til at ansøge om dispensation og få myndighedernes accept heraf. Under sådanne omstændigheder bør man kontakte Miljøstyrelsen telefonisk og få en snak om, hvordan man skal forholde sig til håndteringen af situationen. Hvem skal søge om dispensation?

30 Rådgivning og assistance Telefonisk hot-line og situationsbestemt bistand Tilstræber at svare samme dag, hvis paratviden er til stede. Svartider på 2-3 dage afhængig af sagens karaktér ved behov for nærmere undersøgelse, beregning, o.lign. eller kontakt til associerede parter eller fagspecialister i ind- og udland. Gratis assistance i op til 5 timer pr. sag om HFC-fri kølesystemer

31 Rådgivning og assistance P.t. registreret 134 henvendelser (de sidste 34) 18 Rådgiver og konsulent (+3) 34 Installatører (+16) 9 Grossist (+5) 15 Slutbruger (+2) 20 Producenter (+5) 4 Myndighed (+1) 4 Foreninger (+1) 3 Udannelsessted 39 henvendelser om CO 2 (+10) 14 henvendelser om HC (kulbrinter) (+9) 5 henvendelser om R717+R723 (+2)

32 Rådgivning og assistance Udvalgte eksempler blandt de seneste Snak om designtryk m.m. for transkritiske CO 2 -installationer m.m. Diskussion af det uhensigtsmæssige i, at man for nogle år tilbage via en standardløsning" fik bygget mange anlæg om til parallelanlæg pga. energi og nu går tilbage til singleanlæg. Er der tilladt at indbygge en kondensatortrykreguleringsventil mellem kondensator og receiver på eksisterende anlæg med ca. 30 kg R134a eller R404A, når man samtidig bliver nødt til at påfylde mere kølemiddel?

33 Rådgivning og assistance Udvalgte eksempler blandt de seneste Forespørgsel vedrørende kugleventiler, som er godkendt til R290 / R1270. Håndtering af forhold vedrørende ATEX for en aktuel kulbrinteinstallation. Assistance til udarbejdelse af kortfattet firmaintern oplysningsfolder om køleanlæg med særlig fokus på anvendelse af naturlige kølemidler. Må man godt bygge et anlæg til 300 kw ydelse med 3 uafhængige HFCkredsløb?

34 Rådgivning og assistance Udvalgte eksempler blandt de seneste Assistance til og fremskaffelse af relevant baggrundsmateriale om design og dimensionering af transkritiske CO 2 -systemer. Kommentering af skitse og idé til et CO 2 -system. En "standardberegning" af TEWI efterlyses. Dimensionering af køleslangen i et vandkar - med et CO 2 -anlæg på ca. 4 kw køleydelse.

35 Rådgivning og assistance Udvalgte eksempler blandt de seneste Dimensionering af jordslange med flydende CO 2 til et jordvarmeanlæg på 6 kw. Dimensionering af sugeledning og snak om pumpeproblematikker for CO 2 - anlæg. Er de nye low-gwp-kølemidler omfattet af BEK 552?

36 Hvad kan man bruge videncentret til? Så længe det drejer sig om HFC-fri kølesystemer er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad de 5 gratis timer kan bruges til Eksempler Få et skub på rette vej Få hjælp til detaljeret beregning Få sparring til valg af kølemiddel, anlægsdesign og komponenter til konkrete sager: Hvilket kølemiddel er bedst egnet til en aktuel sag? Hvordan skal et anlæg med CO 2, ammoniak eller propan designes? Få assistance mht. PED, lovgivning, o.lign. Få afkodet bekendtgørelsen og dens fortolkninger Assistance på overordnet eller detaljeret niveau

37 Direkte links til regler i Danmark og i Europa Mange flere cases er på vej Designmanual findes for CO 2 Kommer snart en for kulbrinter Oversigt over komponenter til CO 2 findes Planlagt for HC og R717/R723 Litteraturdatabasen ajourføres løbende Søgefunktion er på vej

38 Mission - vision At mindske anvendelsen af HFC til køling Målsætninger Skabe grundlag for hurtig introduktion Spredning af viden om HFC-fri kølesystemer, køleanlæg, mm til installatører, konsulenter, entreprenører, bygherrer m.fl. på det danske marked Rådgivning og assistance i et vist omfang Organisation og økonomi Miljøstyrelsen og 4 danske køleforeninger danner følgegruppen (SfK, DK, AKB og VPF) Budget på 3 mio kr 100% finansieret af Miljøstyrelsen Tidsplan Fra medio 2005 til medio 2008 Addresse Videncenter for HFC-fri køling Kongsvang Alle Aarhus C Telefon Mail info@hfc-fri.dk Internet

39 Benyt muligheden for gratis hjælp Telefon: Internet: Post: Kongsvang Allé Århus C

Udkast til Bekendtgørelse om regulering af visse fluorholdige drivhusgasser 1

Udkast til Bekendtgørelse om regulering af visse fluorholdige drivhusgasser 1 Udkast til Bekendtgørelse om regulering af visse fluorholdige drivhusgasser 1 I medfør af 30, stk. 1-3, 45, stk. 1, 47 og 59, stk. 4 i lov om kemikalier, jf. lovbekendtgørelse nr. 849 af 24. juni 2014,

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser 1)

Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser 1) BEK nr 525 af 21/05/2017 Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-626-00401 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser 1)

Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser 1) BEK nr 1326 af 19/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., j.nr. 2018-5703 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Praktiske konsekvenser

Praktiske konsekvenser Praktiske konsekvenser Danske Køledage 2007 v/lone Kielberg Kemikalier Miljøstyrelsen Konsekvenser af hvilke regler? Bekendtgørelse nr. 552 af 2. juli 2002 National regulering af anvendelse af HFC, PFC

Læs mere

Varmepumper med naturlige kølemidler. Hvad er status?

Varmepumper med naturlige kølemidler. Hvad er status? Varmepumper med naturlige kølemidler Hvad er status? Claus S. Poulsen Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik ? Lovgivning hvad siger reglerne? Undtaget for forbud mod kraftige drivhusgasser

Læs mere

Guideline til branchen

Guideline til branchen Guideline til branchen Svenn Hansen Videncenter for klimavenlige kølemidler Temadag 29/8 2017 ved Teknologisk Institut i Tåstrup: Klimavenlige og energieffektive køle- og varmepumpeinstallationer Copyright

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser 1)

Bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser 1) BEK nr 9 af 07/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. februar 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-105-00005 Senere ændringer

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af 11.6.2012. om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af 11.6.2012. om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.6.2012 C(2012) 3717 final KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 11.6.2012 om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om

Læs mere

Køling. mange køleanlæg overholder ikke lovgivningen. Hvad betyder den danske kølelovgivning. Usikkerhed om køling

Køling. mange køleanlæg overholder ikke lovgivningen. Hvad betyder den danske kølelovgivning. Usikkerhed om køling Tema: Lovgivning og standardisering Køling mange køleanlæg overholder ikke lovgivningen Publ. 9.20, juli 2012 Usikkerhed om køling Baggrunden for denne artikel er den usikkerhed, som har præget ventilationsbranchen

Læs mere

Køleanlæg med reduceret miljøbelastning

Køleanlæg med reduceret miljøbelastning GUIDELINE Køleanlæg med reduceret miljøbelastning - en god forretning for dig og et plus for miljøet 2 Introduktion til denne guideline Køleanlæg er i dag underlagt strenge krav til valg af kølemiddel,

Læs mere

Liste over dispensationer køleanlæg 7. marts 2017

Liste over dispensationer køleanlæg 7. marts 2017 Liste over dispensationer køleanlæg 7. marts 2017 Dato Sagsnummer Kølemiddel Anlægstype/virksomhed Begrundelse Bemærkninger 2/3 2017 MST-626-00383 21/2 2017 MST-626-00394 3/2 2017 MST-626-00389 30/1 2017

Læs mere

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring?

1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? 1. Fiskebranchens køleanlæg: Har du grund til bekymring? Reglerne for kølemidler er ændret på flere områder. For de virksomheder der bruger kunstige kølemidler, kan det medføre problemer med at overholde

Læs mere

Intelligente løsninger kræver indsigt og viden

Intelligente løsninger kræver indsigt og viden MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Intelligente løsninger kræver indsigt og viden Få det nødvendige overblik over certifikater og uddannelser ift. lovpligtigt eftersyn på varmepumper. www.varme.danfoss.dk Et

Læs mere

Er dit kølemiddel på den sorte liste?

Er dit kølemiddel på den sorte liste? Er dit kølemiddel på den sorte liste? 8. november 2018 Christian Heerup Center for Køle- og varmepumpeteknik 1 Den sorte liste R11 forbud mod servicering R12 forbud mod servicering R502 forbud mod servicering

Læs mere

VEX4000 Integreret køling (IC/ICC)

VEX4000 Integreret køling (IC/ICC) Logbog VEX4000 Integreret køling (IC/ICC) Tilsynsbog for køleanlæg Udstyrsjournal Ejer: Placering: Fabrikant: Fabrikationsår: (se typeskilt) EXHAUSTO A/S Idriftsætningsdato: Trinløs frekvensstyret køleanlæg:

Læs mere

Bliv klar til de brandbare kølemidler!

Bliv klar til de brandbare kølemidler! Skab bæredygtighed i din forretning: Bliv klar til de brandbare kølemidler! HVORFOR SKAL DU LÆSE DENNE BROCHURE? Ganske enkelt: Fordi mange lav GWP (Global Warming Potential) kølemidler er brandbare og

Læs mere

Eksempel 2 Større kølehus Tadeus Padborg

Eksempel 2 Større kølehus Tadeus Padborg Eksempel 2 Større kølehus Tadeus Padborg Tadeus i Padborg er en fiskedistributionscentral med et kølehus på 1000 m 2. De har et 18 år gammelt køleanlæg med en fyldning på 120 kg HCFC (R-22). Tadeus har

Læs mere

Energimærkning af chillers - væskekølere

Energimærkning af chillers - væskekølere Energimærkning af chillers - væskekølere Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Energiseminar, Plastindustrien, 4. dec. 2009 Agenda 1. Hvad er en chiller? 2. Resultater fra PSO-projekt

Læs mere

Tilsynsbog for køleanlæg

Tilsynsbog for køleanlæg Logbog Tilsynsbog for køleanlæg Udstyrsjournal Køleanlæg størrelse: CH40 CH50 CH60 CH70 CH80 Salgsordrenr.: EXHAUSTO A/S Odensevej 76 DK-5550 Langeskov Tel. +45 65 66 12 34 Fax +45 65 66 11 10 exhausto@exhausto.dk

Læs mere

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum

Banenorm BN1-175-1. Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Udgivet 01.01.2012 Overordnet ansvar: Søren Thrane Ansvar for indhold: Karsten Dupont Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af køleanlæg i teknikrum Banenorm BN1-175-1 Udgivet

Læs mere

Patentanmeldt energineutralt cirkulationssystem til CO2 køle- og klimaanlæg. Bent Johansen birton a/s

Patentanmeldt energineutralt cirkulationssystem til CO2 køle- og klimaanlæg. Bent Johansen birton a/s Patentanmeldt energineutralt cirkulationssystem til CO2 køle- og klimaanlæg. Bent Johansen birton a/s Hvorfor bruge CO2 som kølemiddel? Naturligt kølemiddel: ODP = 0 = Ingen påvirkning af ozonlaget. GWP

Læs mere

For din virksomheds skyld: Hold op med at installere

For din virksomheds skyld: Hold op med at installere For din virksomheds skyld: Hold op med at installere R-507A /R-507A! HVORFOR ER DET NØDVENDIGT AT HANDLE? Det massive HFC-nedtrapningstiltag i 2018 og en grænseværdi på 2 500 for det globale opvarmningspotentiale

Læs mere

Temadag om kølemidler Køleanlægsejernes muligheder

Temadag om kølemidler Køleanlægsejernes muligheder Temadag om kølemidler Køleanlægsejernes muligheder 24. maj 2018 Christian Heerup Center for Køle- og varmepumpeteknik 1 Køleanlægsejernes muligheder? Kend dit (køle)anlæg! F-gasdirektiv >< National lovgivning

Læs mere

Når konvertering og energieffektivisering går hånd i hånd - værktøjer og erfaringer

Når konvertering og energieffektivisering går hånd i hånd - værktøjer og erfaringer Når konvertering og energieffektivisering går hånd i hånd - værktøjer og erfaringer 29. august 2017 Søren Draborg Center for energieffektivisering og ventilation Teknologisk institut, Energi & Klima sdg@teknologisk.dk

Læs mere

Kølemidler. Hvilke regler gælder og hvad er der på vej? 24. maj Mikkel Aaman Sørensen Miljøstyrelsen Kemikalier

Kølemidler. Hvilke regler gælder og hvad er der på vej? 24. maj Mikkel Aaman Sørensen Miljøstyrelsen Kemikalier Hvilke regler gælder og hvad er der på vej? 24. maj 2018 Mikkel Aaman Sørensen Miljøstyrelsen Kemikalier Udflytning af Miljøstyrelsen Hvordan går det egentlig? Regler i 3 niveauer: - Globalt - EU - Nationalt

Læs mere

Temadag 3. september 2007 på Teknologisk Institut, Århus

Temadag 3. september 2007 på Teknologisk Institut, Århus Århus, august 2007 HVM/hjo Temadag 3. september 2007 på, Århus Køleløsninger efter 1. januar 2007 Hvilke kølemidler og hvilke løsninger? Kommerciel køl Varmepumper Aircondition/chillere Hvilke løsninger

Læs mere

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1)

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1) BEK nr 47 af 12/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 25. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-105-00005 Senere ændringer

Læs mere

44986 5 dage. Varmepumper og komfortkøl

44986 5 dage. Varmepumper og komfortkøl EU forordning Kategori II autorisation Følgende eksisterende AMU uddannelser vil kunne anvendes til opnåelse af færdighederne og kvalifikationerne som beskrevet i bilaget til kommissionens forordning (EF)

Læs mere

Udvikling og test af energivenlig lavtemperaturfryser til laboratorieformål

Udvikling og test af energivenlig lavtemperaturfryser til laboratorieformål Udvikling og test af energivenlig lavtemperaturfryser til laboratorieformål Frigor A/S Teknologisk Institut Kontakt-information: Per Henrik Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik Teknologisk Institut

Læs mere

Miljøvenlige køleanlæg til convenience butikker

Miljøvenlige køleanlæg til convenience butikker compsuper XS VALUEPACK Miljøvenlige køleanlæg til convenience butikker Fremtidens CO ² køle- og frostanlæg GENEREL INFORMATION compsuper XS ValuePack Med over 1000 installerede CO ² køleanlæg, har Advansor

Læs mere

Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1)

Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1) Bekendtgørelse om import og salg samt eksport af batterier og akkumulatorer 1) I medfør af 8, stk. 1, 22, stk. 4, 30, stk. 2, 45, stk. 1, og 59, stk. 4, i lov om kemikalier, jf. lovbekendtgørelse nr. 878

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 3.4.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 92/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 303/2008 af 2. april 2008 om fastsættelse i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 842/2006 af mindstekrav

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til biogas, der sælges til transport, benyttes til procesformål i virksomheder eller anvendes til varmeproduktion

Bekendtgørelse om tilskud til biogas, der sælges til transport, benyttes til procesformål i virksomheder eller anvendes til varmeproduktion BEK nr 496 af 30/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2016-2537

Læs mere

Chillere med kulbrinter og ammoniak

Chillere med kulbrinter og ammoniak 2 3 4 August 2007 Chillere med kulbrinter og ammoniak Baggrund Diskussionen om et forbud startede i september 1996, hvor Miljøminister Svend Auken forudsagde de syntetiske kølemidlers forsvinden inden

Læs mere

Kølemidler - information om de nye EU regler - introduktion af nye kølemidler Propan, CO 2 m.v.

Kølemidler - information om de nye EU regler - introduktion af nye kølemidler Propan, CO 2 m.v. Velkommen til Gårdteknisk Forum - 14. marts 2017 Kølemidler - information om de nye EU regler - introduktion af nye kølemidler Propan, CO 2 m.v. Eigil Nielsen er uddannet maskinmester på Fredericia Maskinmesterskole

Læs mere

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel

Baggrunden bag transkritiske systemer. Eksempel Høj effektivitet med CO2 varmegenvinding Køleanlæg med transkritisk CO 2 har taget markedsandele de seneste år. Siden 2007 har markedet i Danmark vendt sig fra konventionelle køleanlæg med HFC eller kaskade

Læs mere

MYNDIGHEDSKRAV VED GAS, VARMEPUMPER OG KØLEMIDDEL AF BRIAN NIELSEN BOSCH TERMOTEKNIK

MYNDIGHEDSKRAV VED GAS, VARMEPUMPER OG KØLEMIDDEL AF BRIAN NIELSEN BOSCH TERMOTEKNIK MYNDIGHEDSKRAV VED GAS, VARMEPUMPER OG KØLEMIDDEL AF BRIAN NIELSEN BOSCH TERMOTEKNIK Agenda 1. Hvad er en gasdrevet varmepumpe? 2. Kort status over udviklingen af gasdrevne varmepumper 3. Myndighedskrav

Læs mere

Miljøvenlige køleanlæg til supermarkeder

Miljøvenlige køleanlæg til supermarkeder compsuper Miljøvenlige køleanlæg til supermarkeder Fremtidens CO ² køle- og frostanlæg GENEREL INFORMATION compsuper Med mere end 10 års udviklingsarbejde af køleanlæg, hvor der anvendes CO ² som kølemiddel,

Læs mere

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi.

I denne artikel vil der blive givet en kort beskrivelse af systemet design og reguleringsstrategi. Transkritisk CO2 køling med varmegenvinding Transkritiske CO 2 -systemer har taget store markedsandele de seneste år. Baseret på synspunkter fra politikerne og den offentlige mening, er beslutningstagerne

Læs mere

Kølemiddelsituationen: Nyt og Udsigter

Kølemiddelsituationen: Nyt og Udsigter Kølemiddelsituationen: Nyt og Udsigter 16/11-2018 Hotel Vejlefjord Introduktion af Asbjørn Asbjørn Vonsild ApS E-mail: Vonsild@Vonsild-consulting.com Telefon: +45 2372 5559 Speciale: Standarder og lovgivning

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Genstand

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Genstand L 301/28 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/2067 af 17. november 2015 om fastsættelse i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 517/2014 af mindstekrav og betingelser

Læs mere

Anvendelsesområde. Definitioner

Anvendelsesområde. Definitioner Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2 og 6, 7 a, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 92 og 110, stk. 3, i lov om miljøbeskyttelse,

Læs mere

Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune

Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune Dato Ansvarlig Sags ID. 19. juni 2012 Tins / sulu Regulativ for Tømningsordning for bundfældningstanke i Kalundborg Kommune 1 Formål. Kalundborg Kommune har indført obligatorisk tømningsordning for bundfældningstanke

Læs mere

Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet 1)

Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet 1) BEK nr 151 af 25/02/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20155000093 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1)

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1) BEK nr 1175 af 22/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-5201-00056 Senere ændringer

Læs mere

Kategoriseringsopgaver - løsningsforslag:

Kategoriseringsopgaver - løsningsforslag: seringsopgaver - løsningsforslag: Opgave 1: Beregnet nødvendig kuldeydelse = 12 kw. Kølemiddel: R404A. Receiverens volumen er på 15 ltr. Trykledningen er 5/. Bestem PS: Tørrefilter = 0,3 liter. Kondensator

Læs mere

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet vedrørende udøvelse af erhverv i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 I medfør af 4 a, 50, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om eftersyn af ventilations- og klimaanlæg i bygninger 1)

Bekendtgørelse om eftersyn af ventilations- og klimaanlæg i bygninger 1) BEK nr 1104 af 20/09/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Transport- og Energiministeriet,/nEnergistyrelsen, j. nr. 030203/3006-0015

Læs mere

VE til proces Fjernvarme

VE til proces Fjernvarme VE til proces Fjernvarme Temadag: VE til proces Teknologisk Institut, Århus: 27/11-13, Tåstrup: 03/12-13 Bas Pijnenburg Fjernvarme til rumopvarmning og varmt brugsvand både til private forbruger og erhvervsvirksomheder

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Indhold Hvilke typer varmepumper findes der I hvilke situationer er

Læs mere

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26.

Varmepumper. Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. 26. 1 Varmepumper Claus S. Poulsen Centerchef, Civilingeniør Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik 26.September 2007 claus.s.poulsen@teknologisk.dk 2 Teknologisk Institut Privat, selvejende

Læs mere

Lov om ændring af lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love 1)

Lov om ændring af lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter, lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love 1) LOV nr 331 af 30/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2018-5799 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring af lov om

Læs mere

TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING. Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik

TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING. Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik TILLYKKE TIL DANSK KØLEFORENING Teknologisk Institut Center for Køle og Varmepumpeteknik Indlæg med fremtidsperspektiver Teknologi og anvendelse Claus S. Poulsen, Teknologisk Institut, Center for Køle

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-42 Bestemmelser om generelle krav til støjemission ved start og landing med subsoniske jetflyvemaskiner Udgave 3, 15. februar 1999 I medfør af

Læs mere

Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler. Torben Lauridsen, Direktør

Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler. Torben Lauridsen, Direktør Energieffektive brugsvandsvarmepumper med naturlige kølemidler Torben Lauridsen, Direktør Vesttherm er en dansk ejet producent af brugsvandvarmepumper. Vi har base i Esbjerg. I mere end 40 år har vi produceret

Læs mere

Formålet med dette regulativ er at sikre en forsvarlig og miljømæssig korrekt tømning og bortskaffelse af spildevandsslam.

Formålet med dette regulativ er at sikre en forsvarlig og miljømæssig korrekt tømning og bortskaffelse af spildevandsslam. Regulativ for tømningsordning for samletanke i Kalundborg Kommune 1 Formål DATO 7. september 2017 SAGSNR. 326-2017-30569 Kalundborg Kommune har indført obligatorisk tømningsordning for samletanke af miljømæssige

Læs mere

DEL 1. Høringssvar fra interesseorganisationer, brancheorganisationer, uddannelsesinstitutioner og private virksomheder:

DEL 1. Høringssvar fra interesseorganisationer, brancheorganisationer, uddannelsesinstitutioner og private virksomheder: NOTAT Kemikalier J.nr. MST-615-00194 Ref. jukof/mas Den 10. november 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regulering af visse fluorholdige drivhusgasser (populært kaldet f-gasser)

Læs mere

WEEE2 vejledende notat: Faste installationer i stor skala (LSFI) WEEE2 vejledende notat: Faste installationer i stor skala (LSFI) Oktober 2016

WEEE2 vejledende notat: Faste installationer i stor skala (LSFI) WEEE2 vejledende notat: Faste installationer i stor skala (LSFI) Oktober 2016 WEEE2 vejledende notat: Oktober 2016 Indhold 1 Formål... 2 2 under WEEE2 og WEEE2 definitionen af... 2 3 Fortolkning af betingelserne for anvendelse af... 3 4 Beslutningsdiagram... 5 5 European WEEE Registers

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly 1)

Udkast til Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly 1) Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 470 Offentligt Udkast til Bekendtgørelse om forbud mod import og salg af produkter, der indeholder bly 1) I medfør af 30, 31, 45, 59, stk. 4, og 60 i

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG

ÆNDRINGSFORSLAG EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2012/0305(COD) 5.4.2013 ÆNDRINGSFORSLAG 56-182 Udkast til betænkning Bas Eickhout (PE506.101v01-00) om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Vurdering af mulighederne for at erstatte kraftige drivhusgasser (HFC er, PFC er og SF 6 )

Vurdering af mulighederne for at erstatte kraftige drivhusgasser (HFC er, PFC er og SF 6 ) Vurdering af mulighederne for at erstatte kraftige drivhusgasser (HFC er, PFC er og SF 6 ) November 2001 Per Henrik Pedersen Civilingeniør Teknologisk Institut, Energi Gregersensvej Postboks 141 2630 Taastrup

Læs mere

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder om energiforbrug og fakturering m.v. BEK nr 1395 af 25/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2015-5534

Læs mere

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012 Juli 2012 Nyhedsbrev Capital Markets Nye prospektbekendtgørelser Den 1. juli 2012 blev væsentlige ændringer til prospektdirektivet implementeret i dansk ret gennem udstedelsen af nye prospektbekendtgørelser.

Læs mere

Lov om ændring af lov om CO 2 -kvoter og lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter

Lov om ændring af lov om CO 2 -kvoter og lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter LOV nr 1497 af 23/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 7. marts 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j. nr. 5002/5005-0024

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod ftalater i legetøj og småbørnsartikler 1)

Bekendtgørelse om forbud mod ftalater i legetøj og småbørnsartikler 1) BEK nr 855 af 05/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-620-00064 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer for offentligt tilgængelig infrastruktur for alternative drivmidler 1)

Bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer for offentligt tilgængelig infrastruktur for alternative drivmidler 1) BEK nr 283 af 27/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 14. november 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2016-5822 Senere ændringer

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED BEHOVSSTYREDE JORD VARMEPUMPER JORDEN GEMMER SOLENS VARME OG VARMEN UDNYTTES MED JORDVARME Når solen skinner om sommeren optages der varme i jorden. Jorden optager ca. halvdelen

Læs mere

Miljøvenlige køleanlæg til convenience butikker

Miljøvenlige køleanlæg til convenience butikker compsuper XS VALUEPACK Miljøvenlige køleanlæg til convenience butikker Fremtidens CO ² køle- og frostanlæg GENEREL INFORMATION compsuper XS ValuePack Med over 1000 installerede CO ² køleanlæg, har Advansor

Læs mere

TEMADAG KLIMAVENLIGE OG ENERGIEFFEKTIVE VARMEPUMPER

TEMADAG KLIMAVENLIGE OG ENERGIEFFEKTIVE VARMEPUMPER TEMADAG KLIMAVENLIGE OG ENERGIEFFEKTIVE VARMEPUMPER Kort om Bosch og undertegnet. Bosch Termoteknik står for Bosch-gruppens varmeog varmtvandsløsninger og er sammen med internationale datterselskaber en

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Sekretariat Åboulevard 7, 1. tv. 1635 København V Telefon: 3539 4344 Telefax: 3535 4344 VPF@varmepumpefabrikantene.dk www.varmepumpefabrikanterne.dk Fælles betingelser 1 for

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven Skatteministeriet J. nr. 2011-231-0053 Forslag til Lov om ændring af tobaksafgiftsloven (Regulering af pakkerstørrelser på cigaretter) 1 I lov tobaksafgifter (tobaksafgiftsloven), jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

3. hovedforløb Kølemontøruddannelsen

3. hovedforløb Kølemontøruddannelsen Generelt Modulets varighed er 10 uger og indeholde fag der er rettet mod uddannelsen til kølemontør. Fagrække og timefordeling Periode: Fag Uger Standpunkt Eksamen Vejl. m = mundtlig, s = skriftlig Dansk,

Læs mere

Lov om supplerende bestemmelser til forordning om opstilling af rammer for energimærkning m.v. (produktenergimærkningsloven) 1)

Lov om supplerende bestemmelser til forordning om opstilling af rammer for energimærkning m.v. (produktenergimærkningsloven) 1) LOV nr 1521 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juni 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2018-9007

Læs mere

Kølemontørcertifikat. Indholdsfortegnelse

Kølemontørcertifikat. Indholdsfortegnelse Kølemontørcertifikat Vejledning ved udstedelse af certifikat til montører ved udførelse af visse arbejdsopgaver på Køleanlæg. SBC/ Særlige Bestemmelser for Certificering ved udstedelse af Kølemontørcertifikat

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven 1)

Forslag. Lov om ændring af tobaksafgiftsloven 1) 2011/1 LSF 82 (Gældende) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2011-231-0053 Fremsat den 8. februar 2012 af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)

Læs mere

LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016

LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-231-0039 Senere ændringer til forskriften LBK nr 124 af 08/02/2011

Læs mere

2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag.

2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag. 2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2011-231-0042 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj 2011 Forslag

Læs mere

Miljøvenlige køleanlæg til industri

Miljøvenlige køleanlæg til industri compindustri Miljøvenlige køleanlæg til industri Fremtidens CO ² køle- og frostanlæg Generel information compindustri Med mere end 10 års udviklingsarbejde af køleanlæg, hvor der anvendes CO ² som kølemiddel,

Læs mere

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer Anmeldelse af farlige stoffer og materialer De vigtigste regler om anmeldelse af farlige stoffer og materialer til Produktregisteret. Vejledningen handler om, hvornår virksomheder, som fremstiller eller

Læs mere

Bekendtgørelse om gasning i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse 1)

Bekendtgørelse om gasning i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse 1) BEK nr 1412 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr.mst-600-00060 Senere ændringer til

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 146 endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 146 endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 L 146 endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Bilag: Udkast til eventuelt ændringsforslag til lov om ændring af revisorloven og forskellige andre love Ændringsforslag

Læs mere

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1)

Bekendtgørelse om projekterendes og rådgiveres pligter m.v. efter lov om arbejdsmiljø 1) BEK nr 110 af 05/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120218273 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1 Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer1 I medfør af 71, stk. 4, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 174 af 31. januar 2017, som ændret ved lovforslag nr. 156

Læs mere

Fremtidens remote-anlæg i supermarkeder. Kenneth B. Madsen og Svend V. Pedersen Teknologisk Institut

Fremtidens remote-anlæg i supermarkeder. Kenneth B. Madsen og Svend V. Pedersen Teknologisk Institut Fremtidens remote-anlæg i supermarkeder Kenneth B. Madsen og Svend V. Pedersen Teknologisk Institut Miljøprojekt Nr. 945 2004 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg

Læs mere

Til Alle. 2. september 2009. Info om campingvogne, om forslag til bedre miljø og administration til gavn for alle.

Til Alle. 2. september 2009. Info om campingvogne, om forslag til bedre miljø og administration til gavn for alle. Fra: Bjørn Danelund Organisation: Rådet for danske campister Adresse: Skippermosen 31 Postnr: 3400 Hillerød EMail: danelund@privat.dk Telefon: Må offentliggøres på hjemmesiden: Ja 2. september 2009 Til

Læs mere

Lovgivning omkring varmepumper. v/ Nils Lygaard

Lovgivning omkring varmepumper. v/ Nils Lygaard Lovgivning omkring varmepumper v/ Nils Lygaard 1 Lovgivning Erhvervs- og Byggestyrelsen BR 10 Miljøstyrelsen Bekendtgørelser - certificeringsorgan KMO Arbejdstilsynet - Bekendtgørelser - Vejledninger -

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1)

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1) BEK nr 797 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.142-0008 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

BEK nr 57 af 25/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019

BEK nr 57 af 25/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 BEK nr 57 af 25/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-6159 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering 1)

Bekendtgørelse om betingelserne for officiel notering 1) BEK nr 1170 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0008 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Varmepumper i ATES. Valg af varmepumpesystem

Varmepumper i ATES. Valg af varmepumpesystem Varmepumper i ATES Valg af varmepumpesystem JENRI Marts 2009 Indholdsfortegnelse 1 Varmepumpens virkemåde... 3 2 Valg af kølemiddel... 5 COP for forskellige kølemidler... 7 Kondenseringstemperatur og fremløbstemperatur

Læs mere

Beskrivelse af jobområdet

Beskrivelse af jobområdet Side 1 af 5 Nummer: 2751 Titel: Produktion af køle- og klimaanlæg Kort titel: Køleteknik Status: GOD Godkendelsesperiode: 01-01-2006 og fremefter Beskrivelse af jobområdet Definition af jobområdet Jobområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om Saltholm vildtreservat og fredning af dele af søterritoriet 1)

Bekendtgørelse om Saltholm vildtreservat og fredning af dele af søterritoriet 1) BEK nr 684 af 20/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-351-00042 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned?

Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned? www.pwc.dk Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned? Sebastian Houe 17. december 2015 Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Emner 1. Introduktion til 2. Introduktion til reglerne og baggrunden herfor 3.

Læs mere

Udkast. til. Bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer for offentligt tilgængelig infrastruktur for alternative drivmidler 1

Udkast. til. Bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer for offentligt tilgængelig infrastruktur for alternative drivmidler 1 Udkast til Bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer for offentligt tilgængelig infrastruktur for alternative drivmidler 1 I medfør af 1 a i lov om havne, jf. lovbekendtgørelse nr. 457 af 23.

Læs mere

L 92/12 Den Europæiske Unions Tidende

L 92/12 Den Europæiske Unions Tidende L 92/12 Den Europæiske Unions idende 3.4.2008 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 304/2008 af 2. april 2008 om fastsættelse i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 842/2006 af mindstekrav

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1)

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1) BEK nr 1158 af 07/12/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 17. november 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin. Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52104-00001 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

WEEE2 vejledende notat: Stationære industrielle værktøjer i stor skala (LSSIT) WEEE2 vejledende notat: Oktober 2016

WEEE2 vejledende notat: Stationære industrielle værktøjer i stor skala (LSSIT) WEEE2 vejledende notat: Oktober 2016 WEEE2 vejledende notat: Oktober 2016 Indhold 1 Formål... 2 2 Værktøj... 2 3 Definition af LSSIT under WEEE2... 2 4 Fortolkning af betingelserne for LSSIT... 3 5 Beslutningsdiagram... 5 6 European WEEE

Læs mere

Bilag 6. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 6. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 6 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016,

Læs mere