Indledning Daginstitutionen Galaksen blev åbnet 1. marts 1997 og ligger midt i Skovshoved, tæt på både skoven og vandet. Institutionen er pr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning Daginstitutionen Galaksen blev åbnet 1. marts 1997 og ligger midt i Skovshoved, tæt på både skoven og vandet. Institutionen er pr."

Transkript

1

2 Indledning Daginstitutionen Galaksen blev åbnet 1. marts 1997 og ligger midt i Skovshoved, tæt på både skoven og vandet. Institutionen er pr normeret til 122 enheder. Et barn ml. 0-2 år tæller 2 enheder og et barn ml. 2-6 år tæller 1 enhed. Pt.er børnene fordelt på 39 vuggestuebørn på Jupiter, Stjerneskuddet og Apollo og 44 børnehavebørn på Pluto og Store Bjørn. Galaksen er en kombineret institution, dvs. at børn, der starter i vuggestue, er garanteret en børnehaveplads i institutionen. Der er pr. 1. jan. 2012, 9 fastansatte pædagoger, 10 medhjælpere, 1 kok, 1 souschef og 1 leder. Udover disse medarbejdere, vil der jævnligt være tilknyttet vikarer, støttepædagoger, studerende og personer i jobtræning.

3 Overordnede pædagogiske principper Det er vores mål at skabe en åben og aktiv institution, der er præget af en atmosfære af nærvær, tryghed og omsorg et sted, hvor børn og voksne trives. Pædagogiske overvejelser For at skabe en dagligdag med tryghed og tillid lægger vi vægt på, at børnene oplever os som kærlige og omsorgsfulde voksne, der er nærværende og synlige for dem. Det er vigtigt, at børnene føler sig accepteret og værdsatte. Vi skal som voksne være opmærksomme på hvert enkelt barn, rumme barnet med alle dets følelser, styrker og svagheder og stille relevante krav og udfordringer. Vi ved, at børn lærer, når de er aktive, motiverede og i følelsesmæssig balance, og når de beskæftiger sig med meningsfyldte aktiviteter. Derfor inddrager vi børnene i de daglige arbejdsopgaver som f.eks. borddækning, madlavning, indkøb osv. Kort sagt viser dem, at det de laver har betydning ikke kun for dem selv, men for os alle sammen. Der skal foregå en reflekteret overvejelse i forholdet mellem børnenes egne organiserede lege og de voksnes tilrettelagte aktiviteter. Vi skal hjælpe børnene med at få rede på deres egne og andres følelser og hjælpe dem med at bruge denne viden på en konstruktiv måde i de sociale sammenhænge, de indgår i. Gennem samvær med andre børn og voksne udvikler børn deres selvværd. Det selvværd er fundamentet for deres trivsel og udvikling. Gennem de sidste år har vi udviklet læreplaner, hvor formålet er at beskrive mål og metoder for det daglige pædagogiske arbejde. Læreplanerne beskæftiger sig overordnet med de 6 områder: Alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer Krop og bevægelse Sprog Kulturelle udtryksformer og værdier Naturen og logisk/matematisk kompetence Udover dette har vi udarbejdet en kostpolitik, en pjece omkring sund kost, bevægelsespolitik og en pjece omkring selvhjulpenhed. Disse findes som selvstændige dokumenter, der kan downloades på vores hjemmeside

4 Forældresamarbejde Det er vigtigt at der skabes en helhed omkring børnene, og derfor lægger vi stor vægt på et godt forældresamarbejde. Vores mål med forældresamarbejdet er: At skabe et tæt og ligeværdigt samarbejde mellem forældre og personale, præget af gensidig respekt, tillid og ærlighed, til gavn for børnene At give forældrene indsigt i deres børns institutionsliv Et godt forældresamarbejde bygger på gensidig respekt, tillid og ærlighed, og er med til at skabe de bedste betingelser for børnenes udvikling. Vi prioriterer et godt forældresamarbejde højt, fordi det efter vores opfattelse har stor betydning for børnene, at forældre og personale har en god kontakt med hinanden. En gensidig orientering om børnene er også meget vigtig for at tage hensyn til små og store begivenheder i børnenes liv. Vi lægger vægt på en åben og tillidsfuld dialog også i den daglige kontakt. For at forstå barnets reaktioner er det vigtigt, at forældrene giver besked om hændelser, der kan påvirke barnet både stort og småt. Det kan f.eks. være manglende appetit, om barnet har sovet dårligt, eller om der er familiemæssige problemer. Hvis personalet oplever, at der er problemer med et barn, tages der naturligvis kontakt til forældrene. Som forældre er det vigtigt at være opmærksom på barnets signaler og tage dem alvorligt. Hvis barnet f.eks. er trist, har ondt i maven eller lign., så kontakt os og lad os i fællesskab finde frem til problemet og gøre noget ved det. Vi tilbyder alle forældre en forældrekonsultation om året uden børn. Her er der god tid til at tale om det enkelte barn uden afbrydelser. Forældrene vil på forhånd få udleveret en disposition til samtalen, så de har mulighed for at forberede sig. Det er ønskværdigt, at begge forældre deltager i konsultationen. Er I som forældre utilfredse med noget, så kontakt først barnets pædagoger. Hvis svarene ikke er fyldestgørende, kan I rette henvendelse til institutionens leder. Hvis I stadig er utilfredse med forholdene, er det muligt at kontakte forældrebestyrelsen. Den sidste mulighed er, at I henvender jer til kommunen med en klage. Vi forventer forældrene afleverer og henter børnene i en positiv ånd og holder sig orienteret omkring hvad der sker i institutionen. Vi forventer også at børnene har en passende beklædning med til al slags vejr, sørger for navn i tøj og sko og er indstillet på at aktive og sunde daginstitutionsbørn bliver snavsede og slider deres tøj

5 Kommunikation I Galaksen vægter vi kommunikation meget højt. Det er en nødvendighed for at vores børns hverdag bliver så god som overhovedet muligt. Vi benytter følgende midler i vores kommunikation mellem institutionen og hjemmet: Den daglige kontakt Den daglige kontakt er basis for en åben og tillidsfuld dialog og sikrer, at børnenes hverdag fungerer så godt som muligt. Det er her, vi får udvekslet stort og småt om børnene. Den daglige kommunikation består bl.a. også af afleverings-/henteskema samt Oplevelsesbogen, som der skrives i hver dag om de aktiviteter, som børnene har deltaget i. Alle stuer udarbejder hver uge en ugeplan, så det er muligt for forældrene at forberede børnene på, hvad der skal foregå. På vuggestuerne er der også soveskema, så du kan se, hvordan dit barn har sovet den dag/uge. Forældremøder Der afholdes 2 årlige forældremøder, henholdsvis forår og efterår. På forårsmødet tilstræbes et tema, evt. i form af en foredragsholder, og på forældremødet i efteråret er der valg til forældrebestyrelsen. Der afholdes stuemøder efter behov, dog minimum en gang om året. Forældrekonsultation Her gives der mulighed for en indgående samtale om det enkelte barn. Alle forældre har ret til en årlig konsultation med en repræsentant for den stue, som barnet er tilknyttet. Der er naturligvis mulighed for yderligere konsultationer, hvis det pædagogiske personale eller forældrene skønner, at der er behov herfor. Nyhedsbreve Der kommer løbende nyhedsbreve fra institutionens ledelse og stuerne efter behov disse nyhedsbreve lægges ind på vores hjemmeside Årsberetning En gang om året udarbejdes en årsberetning, hvor der gøres status over vores mål og handlinger for året, der er gået. Denne rapport udarbejdes inden forældremødet i efteråret og vil naturligvis også være tilgængelig på hjemmesiden. Informationstavler Ved hovedindgangen/mælkevejen hænger en tavle med information fra Galaksens ledelse og forældrebestyrelsen. Ved diverse indgange er der ligeledes tavler her ophænges information fra den enkelte stue. Børnegenvej I løbet af sommeren 2009 bliver vi tilkoblet Gentofte kommunes børnegenvej. Her kan forældre få mulighed for at, følge med i deres børns hverdag, udveksle beskeder med personalet og få en oversigt over Galaksens aktiviteter. Galaksens hjemmeside Galaksens hjemmeside indeholder oplysninger og informationer om institutionens virke, samt indeholder politikker og pjecer der kan downloades fra nettet Virksomhedsplan Planen er udarbejdet til brug for personalegruppen som et arbejdsredskab, men er også tænkt som orientering og oplysning til forældre, forvaltning og andre interesserede. Virksomhedsplanen revideres én gang årligt af personalet og godkendes af forældrebestyrelsen.

6 Faste aktiviteter og traditioner Dagens rytme Kl Galaksen åbner. Børn fra alle stuer afleveres på Mælkevejen. Her hygger vi os sammen f.eks. med at spise og lege. Morgenstunden må gerne være en stille stund, hvor vi sidder og hygger os - gerne med en bog. Kl Kl Kl Kl Kl Kl Kl Kl Kl Kl Børn og personale fordeler sig på stuerne. Vi vil gerne have at alle børnene er mødt på dette tidspunkt, så vi kan gå i gang med dagens aktiviteter i de aldersopdelte grupper. I børnehaven samles børnene til en afslappende stund med snak og læsning. Alle børn spiser frokost, og det varer ca. ½ time. Så er det sovetid, og inden børnene skal sove, er det vigtigt for os og børnene, at det bliver en god stund. Derfor giver vi os god tid til det enkelte barn, når det bliver skiftet. De børn, som ikke skal sove, er som hovedregel ude på legepladsen. Børnene vågner så småt i vuggestuen. Børnene får god tid til at vågne. De får evt. lidt at drikke, en ren ble og tøj på. Vuggestuens børn spiser frugt efterhånden, som de er vågnet og skiftet. Børnehaven spiser brød og frugt i ½ time, hvor der læses historie, leges fælleslege og snakkes. Børnene leger, og de første bliver så småt hentet. Hvis vejret er til det, går vi gerne ud på legepladsen. Stuerne samles på en stue. Der hygges med f.eks. læsning. Galaksen lukker.

7 Plan over det pædagogiske arbejde 2011/2012. Måned Aktivitet Forberedelse Januar Februar 12. Fastelavn 26. Pædagogisk dag Planlægning af aktiviteter 2010 Planlægning af fastelavn Forberedelse af dagen Forberedelse af fødselsdagen Marts 1. galaksens fødselsdag Forberedelse af konsultationer April Forældrekonsultationer (mellembørn) 22. Forældremøde 12-29Kreativitetsuger i 3 uger Forberedelse af konsultationer Forberedelse af forældremødet Forberedelse af kreativitetsuger Maj Forberede sommerfest Forberede overnatning Juni Juli August September 11.Overnatning / skolebørn 18. Sommerfest/Cirkus Sommerferie Indkøring af nye børn Sommerferie Indkøring af nye børn 17. Pædagogisk dag 27. Emneuge om kost & bevægelse Forberedelse af pædagogisk dag Forberedelse af emne Forberedelse af

8 forældremøde Oktober 6. Forældremøde Forberedelse af konsultationer November Forældrekonsultationer Forberede juleaktiviteter Forberede julefest & Lucia December 9.Lucia & julefest Faste aktiviteter Aldersopdelte grupper i vuggestuen I vuggestuen har vi 2-3 gange om ugen alderopdelte grupper, hvor aktiviteterne vil veksle mellem tur/udedag, rytmik eller en anden kreativitet. Aldersopdelte grupper i børnehaven Dette har til formål at give børnene alderssvarende udfordringer og oplevelser. Grupperne samles 4 gange om ugen og bliver rystet sammen på tværs af stuerne. Gruppernes aktiviteter kan være udflugter til f.eks. Gentofte Politi, Trafiklegepladsen eller teatret, eller kreative aktiviteter som maskefremstilling, teater eller sang. Det kan også være et projektforløb med et fast emne. Trin for trin Vi arbejder med et undervisningsprogram, som hedder Trin for trin og som henvender sig til de kommende skolebørn. Dette program har til formål at styrke børnenes emotionelle udvikling. Trin for trin foregår ca. to gang om ugen, og her lærer vi børnene at forstå egne og andres følelser, at styre impulsivitet og aggression og at løse problemer. På denne måde styrker vi den sociale intelligens og forebygger mobning. Vi har indført tvungne legegrupper som betyder at, man som forældre er forpligtet til at, inviterer børn med hjem for at lege. Rytmik Fra børnene er 1½-2 år, tilstræber vi at træne rytmik en gang om ugen i aldersopdelte grupper. Rytmik medvirker bl.a. til at træne sanserne, motorikken og kropsbevidstheden. Rytmik bruges til at give børnene succesoplevelser for derigennem at opnå selvtillid. Sidst, men ikke mindst, handler rytmik om rytme, dans, fjollerier og livsglæde. Børnefødselsdage En børnefødselsdag kan fejres på mange måder. Vi kommer meget gerne hjem til barnet og fejrer dagen, men festlighederne kan også afholdes i institutionen. Tal med personalet på stuen om, hvordan fødselsdagen skal forløbe. Gaver mellem børnene bruger vi ikke. Hvis I vælger at afholde jeres barns fødselsdag privat, vil vi bede jer om at bruge en af følgende muligheder, så børnene undgår at føle sig tilsidesat eller udenfor: Inviter hele gruppen Inviter hele drengegruppen eller pigegruppen Private invitationer sendes med postvæsenet.

9 Traditioner Forældrearbejdsdag En gang om året afholdes forældrearbejdsdag. Her vil vi gerne have hjælp til at udføre diverse aktiviteter som f.eks. malerarbejde eller lign., så vi får en pæn og præsentabel institution. Samtidig er det en god anledning til at være aktive sammen som familie og personale Storbørnsafsked Om foråret afholdes et særligt arrangement som afsked for de børn, der skal i skole efter sommerferien. Arrangementets karakter veksler fra år til år. Det kan f.eks. være en fest med fællesspisning eller en overnatning i børnehaven. Morgenkaffe/Kaffeeftermiddage Der afholdes kaffearrangementer på den enkelte stue. Disse arrangementer planlægges af personalet og forældrene i samarbejde. Det er hyggelige og uformelle arrangementer, der giver mulighed for at lære de andre forældre og stuens børn bedre at kende. Desuden viser det børnene, at det er et hyggeligt sted at være også for forældrene. Stuearrangementer Den enkelte stue kan sammen med forældrene arrangere fællesspisning. Galaksens fødselsdag Omkring 1 marts fejres Galaksens fødselsdag med kaffe, saft og lagkage på stuerne. Sommerfest Hvert år lige inden sommerferien afholder vi en festlig eftermiddag for alle familier. Aktiviteten veksler fra år til år, men det er altid en fornøjelig eftermiddag for alle. Lysfest Den årlige lanterne eller høstfest er også en tradition vi glæder os til, børnene starter i god tid med at besøge de haver som vi har fået indbydelse til, her samler de æbler og anden frugt som de bringer hjem til Galaksen og forarbejder den til syltetøj og den traditionelle æblekage. Bestyrelsen står for planlægningen af lysfesten. Julefest Omkring 13. december holder vi julefest. Her er der salg af gløgg og æbleskiver på stuerne og fællesdans omkring juletræet. De kommende skolebørn går luciaoptog igennem hele Galaksen og måske kommer julemanden forbi

10 Sikkerhed Der er opstillet nogle fælles regler, som skal styrke børnenes sikkerhed, men det pædagogiske arbejde vil i forhold til sikkerhed ofte bero på en skønsmæssig vurdering fra den enkelte medarbejder pga. børnenes forskellige ressourcer og formåen. Den sunde fornuft er god, når den enkelte medarbejder er i tvivl. Sikkerhedsreglerne er beskrevet i vores personalehåndbog og bliver udleveret til personalet ved ansættelsen. Der vil altid være nogle blandt personalet, der har været på førstehjælpskursus, hvis uheldet er ude. Vi afholder førstehjælpskursus for hele personalegruppen ca. hver 2. år Når vi er på legepladsen: Vuggestuebørn er aldrig alene på legepladsen. Når der er børn på legepladsen, skal der holdes løbende opsyn. Der må max. være 6 børn alene ude på legepladsen. Er der flere børn ude, skal der mindst være én voksen på legepladsen. De voksne skal jævnligt cirkulere rundt på legepladsen. Vær opmærksom på at snore i tøj kan være farlige og skal undgås. Børnene må ikke færdes alene foran institutionen uden voksent opsyn og vi beder forældre om at tage børnene med tilbage til legepladsen, hvis der er nogen der har forvildet sig derud. Lågen: Lågen skal lukkes sikkerhedsmæssigt forsvarligt som beskrevet på lågen af alle forældre og personaler. Vi opfordrer forældrene til ikke at lære deres børn selv at åbne lågen. Når vi er på ture: Børnene skal afleveres i institutionen og ikke ved bussen eller på bestemmelsesstedet på turen, således at vi får en god og rolig start på udflugten. Vi tæller altid børnene ved ind- og udstigning af bus og tog. Det gælder også på selve turen når vi er i skoven, på museum el. lign., holdes der jævnligt mandtal. Når vi færdes i trafikken skal børnene holde i hånd, dvs. at to børn holder hinanden i hånden. Vi medbringer en mobiltelefon, når vi er på udflugt, som en ekstra sikkerhedsforanstaltning. Der er altid en pædagog med på udflugter. For at vi kan have så stor en sikkerhed som muligt, beder vi forældrene om ikke at medbringe plastikposer i institutionen, at tage snore ud af jakker og ikke medbringe cykelhjelme i institutionen.

11 Sygdom Retningslinjer i tilfælde af sygdomme hos børn og unge i selvejende og kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune. Syge børn må ikke modtages i institutionen. Ved syge børn forstås børn, der enten har feber og/eller smitsom sygdom, f.eks. er stærkt forkølede, har mavetilfælde i form af diarré, øjenbetændelse med pudsflåd eller påvirket almentilstand, der forhindrer dem i at deltage i institutionens daglige rytme eller medfører, at barnet kan påføre øvrige i institutionen risiko for smitte. Obs! Hvis et barn ikke kan deltage i dagens planlagte aktiviteter, tage på udflugt, lege ude på legepladsen, sove ude i krybbe osv., betragtes barnet som sygt. Hvis barnet bliver syg i løbet af dagen, klager over hovedpine, bliver blegt, græder, eller bare har det skidt, ringer vi efter jer. Man kan godt være dårlig, uden at have feber. Vi vurderer naturligvis barnet, inden vi ringer. Kan barnet have en dårlig dag? Er det bare træthed? osv. Gennem det kendskab, vi har til jeres barn, vil vi i de fleste tilfælde kunne vurdere, om barnet er sygt eller ej. Vi kan dog komme ud for, at der ikke er noget i vejen med barnet, når I kommer hjem til jer selv. Denne situation kan vi desværre ikke helt gardere os imod, men vi gør hvad vi kan for ikke at tilkalde jer unødigt. I denne forbindelse er det vigtigt, at vi har ekstra telefonnumre til bedsteforældre, naboer eller lign. Forældrenes underretningspligt til institutionen Institutionen skal underrettes, hvis barnet er sygt og derfor ikke kommer i institutionen. Medicin Vi kan ikke påtage os ansvaret for at give medicin. Hygiejnen Vi er meget bevidste omkring hygiejnen i institutionen. Vi benytter os af engangsunderlag på puslebordene, engangshandsker, engangsvaskeklude og papirhåndklæder. Vi har lukkede affaldsspande til brugte bleer, og puslebordene bliver desinficeret mellem hvert bleskift. Vi vasker hænder og forsøger at lære børnene det samme før spisning og ved toiletbesøg. Vi bruger hånddesinfektion, når vi har tørret næser. En god hygiejne er det vigtigste våben mod smittespredning. Vi opfordrer forældrene til hver dag ved aflevering og afhentning, at vaske hænder sammen med barnet. På den måde håber vi at nedsætte smitterisikoen i institutionen. Vaccination Vi henstiller til, at barnet holder fri resten af dagen, når det er blevet vaccineret. Et barn der er blevet vaccineret, skal holdes under skærpet opsyn, og denne opgave kan vi ikke påtage os.

12 Sygdom Inkubationstid Smitter fra Smitter til Møde institution Særlige forhold Børneorm 2-6 uger 2 uger efter behandling er ingen begrænsninger smitte iværksat Børnesår 1-3 døgn sårene væsker sårene er tørret ind, og skorperne faldet af når sårene er ophelede, og skorperne er faldet Forkølelse og virushalsbetændel se 1-7 døgn 1 døgn inden udbrud Fåresyge 2-3 uger 5 døgn efter, at barnet er smittet Hand, foot and mouth disease 3-8 døgn udbrud af sygdommen Kighoste 7-10 døgn 7-10 døgn efter, at barnet er smittet Lussingesyge 1-2 uger få døgn før udslættets udbrud Maveinfektion med diarré oftest 1-2 døgn 5 døgn efter udbrud indtil kirtelhævelsen er på retur udbrud er på retur 6 uger efter, at de typiske hosteanfald er begyndt udslættet er brudt ud diarréens udbrud afføringen er normal Mæslinger 8-11 døgn 7 døgn efter, at barnet er smittet Røde hunde 2-3 uger 1 uge efter, at barnet er smittet Skarlagensfeber og halsbetændelse indtil 5 døgn efter udbrud af udslæt indtil 5 døgn efter udbrud af udslæt 1-3 døgn barnet er smittet der er givet penicillin i 2 døgn Skoldkopper 2-3 uger 7 døgn efter udsættelse eller 3 døgn før udslættets frembrud 5 døgn efter udslættets frembrud, eller indtil der ikke er kommet nye blærer i 2 døgn, og blærerne er tørret ind af når barnet er rask, og der ikke er pasningsproblemer når barnet er rask, og kirtelhævelsen er på retur når barnet er rask når hosteanfald ikke giver anledning til pasningsproblemer når barnet er rask når barnet er rask, og afføringen er normal når barnet er rask når barnet er rask efter 2 døgns penicillinbehandling, og såfremt barnet er rask når barnet er rask og smittefri Tredjedagsudslæt 1-2 uger ukendt ukendt når barnet er rask Øjenbetændelse 1-3 døgn smitter i perioden med pusflåd - når behandling er startet Lus 2-8 uger smittetidspunkt behandling iværksat når behandling er iværksat særlige regler for uvaccinerede børn under 1 år OBS! Hvis barnet har været sammen med gravide, skal denne kontakte egen læge smitte fra raske smittebærere forekommer smitte fra raske smittebærere forekommer

13 Økonomi Budgettet fastlægges af Gentofte Kommune og administreres af bestyrelsen og den daglige ledelse. Ved forældremødet i efteråret bliver forældrene orienteret om institutionens økonomi.

14 Personalepolitik/ -samarbejde Personalets trivsel er en forudsætning for institutionens trivsel. Personalesamarbejdet skal være præget af åbenhed, tolerance og hjælpsomhed. Den enkeltes personlighed er i høj grad væsentlig for samværet med børn og kolleger. Derfor vægtes både de personlige egenskaber samt de faglige egenskaber højt. Vi skal have lov til at være forskellige, men vi må være enige om de grundlæggende værdier for at skabe et ensartet fundament i forhold til dem, der har deres daglige gang i Galaksen. Vi har forventninger til hinanden om faglighed og engagement i vores arbejde, og derfor prioriteter vi fælles og individuel udvikling højt. Personalet har brug for gensidig orientering og drøftelse i fællesskab. Vi holder månedlige personalemøder, pædagogiske weekender og jævnligt fælleskurser. Dette er med til at sikre, at det faglige niveau i Galaksen hele tiden bliver opdateret. Ledelse Ledelsen i Galaksen består af en leder og en souschef, som på teambasis med aftalt arbejdsfordeling løser arbejdsopgaverne. I lederens fravær træder souschefen i lederens sted. Souschefen har en ugentlig kontordag og fungerer som stuepædagog i vuggestuen. Lederen er leder på fuld tid, og tilrettelægger egen arbejdstid. Vi i ledelsen arbejder for at vi er i tæt dialog med brugerne, og at institutionen er i stadig udvikling. Det er ledelsens opgave at: - varetage den daglige pædagogiske drift, samt administrere økonomien i forhold til budgettet - være sundhedsmæssig og sikkerhedsmæssigt ansvarlig - varetage personaleledelsen og være ledende i forhold til udvikling, nytænkning og samtidig sikre en tilpasning til de skiftende behov og krav. - Sikre, at der er i tæt samarbejde med bestyrelsen og personalet opstilles møl, og at der sker en udvikling hen imod disse mål. - skabe en arbejdsplads i udvikling, der er præget af engagement og arbejdsglæde. - deltage i kommunale arbejdsgrupper og netværk. - drift og vedligeholdelse af bygninger og grund - sikre information udadtil

15 Mål for Galaksen i 2012 Ny vision for børn og ungeområdet Visionen skal implementeres i løbet af efteråret Virksomhedsplan Planen er blevet revideret i samarbejde med bestyrelsen. Læreplaner Læreplanerne bliver revideret hvert år og godkendes af kommunen. I 2012 skal vi evaluere vores læreplaner Sprogscrenning Regeringen indførte i 2008 sprogtest af alle 3 årige børn. Sprogtesten skal tilbydes alle de børn, der det kommende år fylder 3 år. Dokumentation og evaluering I forbindelse med arbejdet med de pædagogiske læreplaner har kommune ønsket at institutionspersonalet arbejder med dokumentation og evaluering. Det er først og fremmest dokumentationen af det pædagogiske arbejde med børnegrupperne vi har været mest optaget af, og fortsat vil arbejde på det kommende år. Målet er at udvikle en fælles dokumentationsmetode i hele huset. Vi vil ligge vægt på refleksionen i pædagogiske arbejde, for at højne det faglige niveau og den faglige feedback Brugerdreven innovation I samarbejde med IT firmaet Asemble deltager Galaksen i et Projekt med ipad/iphone.projektet skal være med til at højne den pædagogiske kvalitet, i form af bedre kommunikation mellem forældre og personale samt sikre en bedre resourccestyring. Børnemiljøvurdering Et nyt tiltag fra regeringens side er børnemiljøvurdering (BMV), som skal udarbejdes og være færdig inden 1. juli. Det betyder, vi skal lave en vurdering af det fysiske, psykiske og æstetiske miljø, set ud fra børnehøjde. Forældrebestyrelsen Forældrebestyrelsen vælges af og blandt forældrene til børnene i institutionen. Rammerne for forældrebestyrelsens arbejde er fastlagt i serviceloven og yderligere uddybet i de af kommunen fastsatte vedtægter: Standardvedtægter for styrelsen af de kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune. Helt overordnet er det forældrebestyrelsens ansvar at forestå den pædagogiske og administrative ledelse, mens den daglige leder har ansvaret for den daglige ledelse over for forældrebestyrelsen. Galaksens bestyrelse består af 7 forældrerepræsentanter, heraf 2 suppleanter og 2 personalerepræsentanter, der ikke har stemmeret. Desuden deltager institutionens leder i bestyrelsesmøderne. Repræsentanter til forældrebestyrelsen vælges på forældremødet i efteråret og vælges for 2 år ad gangen. Efter valget konstituerer bestyrelsen sig selv med formand og næstformand. Bestyrelsens opgaver

16 Bestyrelsen har til opgave at godkende rammer, principper og retningslinier for den pædagogiske og administrative ledelse af institutionen, herunder: Regnskab Budget Ansættelser Vedligeholdelsesplan Overordnede pædagogiske mål Overordnede handlingsplaner Mål og handlingsplaner for forældresamarbejdet Mål for forældrebestyrelsens arbejde i 2012 Deltage i arbejdet med den nye vision At arrangere lysfest i efteråret

17

Velkommen til Magdalene Haven

Velkommen til Magdalene Haven Velkommen til Magdalene Haven Vi er glade for, at I har valgt Magdalene Haven og vi håber at I bliver glade for at have jeres barn her i vores hus. Magdalene Haven er en integreret institution bygget i

Læs mere

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ DEN INTEGREREDE INSTITUTION TLF. 87 13 81 54 07 Velkommen til Børnegården Dagligdagen i vuggestueafdelingen Glade børn. Glade voksne. God stemning. Børnegården Rundhøj er et selvejende,

Læs mere

Velkommen. Børnehuset Digterparken

Velkommen. Børnehuset Digterparken Velkommen til Børnehuset Digterparken Dr.Holst Vej 52, 8230 Åbyhøj Tlf: 87138205 www.digterparken.dagtilbud-aarhus.dk S. 1 S. 2 Kære forældre Vi er glade for at kunne byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

Velkommen til Område Øst afd. Børnehuset Heimdal Velkomstmappe

Velkommen til Område Øst afd. Børnehuset Heimdal Velkomstmappe Velkommen til Område Øst afd. Børnehuset Heimdal Velkomstmappe Vuggestuen Institutionens adresse og telefon nummer: Børnehuset Heimdal Ny strandvej 3A 4640 Faxe Tlf.: 56 20 34 90/ 20 45 47 32 Område leder:

Læs mere

Sygepolitik (Jan.2019)

Sygepolitik (Jan.2019) Sygepolitik (Jan.2019) Sygdomspolitik for børnene i Dansk Tysk Børnehus. Når jeres barn starter i vuggestue, vil det højst sandsynligt blive mere syg, end det har været tidligere. Vi skal som personale

Læs mere

Velkommen til Billum Børnehave. I børnehaven lægger vi vægt på: Hvem er vi?

Velkommen til Billum Børnehave. I børnehaven lægger vi vægt på: Hvem er vi? Velkommen til Billum Børnehave. Med denne pjece vil vi gerne sige velkommen til jer og jeres barn, samt give en kort introduktion til hverdagen i Børnehaven. I børnehaven lægger vi vægt på: At barnet accepteres,

Læs mere

Velkommen til Rønde Børnehus Vigen

Velkommen til Rønde Børnehus Vigen Velkommen til Rønde Børnehus Vigen Anemonevej 12, 8410 Rønde Tlf. 87535180 Åbningstider: Mandag Torsdag kl.6.30 17.00 Fredag kl. 6.30 16.00 Leder: Birte Rask Pedersen Med denne pjece vil personalet i Vigen,

Læs mere

Velkommen i børnehaven

Velkommen i børnehaven Velkommen i børnehaven I Børnehuset Kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på De voksne på stuen

Læs mere

VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN

VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN Solsikken: 49284352 Klokkeblomsten: 49284354 Anemonen 49284353 Leder David Seebach: 49282451 Souschef: Bjørg Ødegård: 49281297 Med denne velkomstfolder vil vi byde dig og dit barn

Læs mere

Sygepolitik. Sygdomspolitik for børnene i Dansk Tysk Børnehus.

Sygepolitik. Sygdomspolitik for børnene i Dansk Tysk Børnehus. Sygepolitik Sygdomspolitik for børnene i Dansk Tysk Børnehus. Når jeres barn starter i vuggestue, vil det højst sandsynligt blive mere syg, end det har været tidligere. Vi skal som personale følge nogle

Læs mere

Kære forældre. Velkommen til dagplejen i. af Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt. Hvad er dagpleje?

Kære forældre. Velkommen til dagplejen i. af Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt. Hvad er dagpleje? Dagplejen Kære forældre Velkommen til dagplejen i Randers Kommune. Alle kommunale dagplejere er ansat og godkendt af Randers Kommune. Hvad er dagpleje? En dagplejer passer normalt 4 børn, og har i perioder

Læs mere

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset Kære forældre. Det handler om at være tryg, ja nu skulle man måske tro, at vi reklamerer for et forsikringsselskab, men det gør vi absolut ikke. Men ordlyden er god nok, for det handler jo netop om, at

Læs mere

Velkomstpjece til Fanø Børnehave

Velkomstpjece til Fanø Børnehave Velkomstpjece til Fanø Børnehave Kære børn og forældre! Velkommen til Fanø Børnehave. Hensigten med denne pjece er at give en kortfattet orientering om dagligdagen, traditioner og andre emner, som vi tror

Læs mere

Velkommen til Småfolket / Regnbuen. Regnbuens vuggestue. Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: Telefon:

Velkommen til Småfolket / Regnbuen. Regnbuens vuggestue. Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: Telefon: Kontakt Områdeleder Laila Hertel Günthel Mail: lagu@faxekommune.dk Telefon: 30 51 60 32 Velkommen til Småfolket / Regnbuen Daglig pædagogisk leder Line Stabell Jacobsen Mail: ljaco@faxekommune.dk Telefon:

Læs mere

Velkommen i. Hjemmeside: Adresse: Askevænget nummer 2. Telefonnummer: Mail:

Velkommen i. Hjemmeside:  Adresse: Askevænget nummer 2. Telefonnummer: Mail: Velkommen i Hjemmeside: www.askevaenget.ltk.dk Adresse: Askevænget nummer 2 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00 Fredag: 7:00-16:0 Hvem er vi? Vi er

Læs mere

i Kristrup vuggestue

i Kristrup vuggestue i Kristrup vuggestue Her i vuggestuen er vi 52 børn fordelt på 4 stuer og 18 voksne. Vi åbner hverdag kl. 6.22 og lukker igen kl. 16.35 mandag-torsdag. Fredag lukker vi 16.00 Hverdagen ser nogenlunde sådan

Læs mere

Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue

Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue Velkommen til Valdes Børnehus - Vuggestue Overgang fra hjem til vuggestue. Vuggestuen er ofte barnets første rigtige møde med nye og anderledes omgivelser, hvor det indgår i en sammenhæng med andre børn

Læs mere

Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf I

Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf I Afdeling Nord - Jægervangen 39, 2820 Gentofte I Afdeling Syd - Tjørnestien 7, 2820 Gentofte Tlf. 3965 6510 I www.bornehuset-solstraalen.dk Indholdsfortegnelse: Velkommen. 1 Faktatjek. 1 Fødselsdage...

Læs mere

VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN LARVERNE SKOVHUSET

VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN LARVERNE SKOVHUSET VELKOMMEN TIL SKOVHUSETS VUGGESTUE: Med denne velkomstfolder byder vi jer velkommen i Skovhusets vuggestue gruppe Larverne. Vi glæder os til at samarbejde med jer og håber, at I og jeres barn må få en

Læs mere

Velkommen til Børnehaven

Velkommen til Børnehaven Velkommen til Børnehaven Landsbyordningen Hvem er vi? Børnehaven Eventyrhuset er en del af Landsbyordningen Tre Ege Skolen. Se mere på hjemmesiden: www.treegeskolen.dk Børnehaven er normeret til 44 børn

Læs mere

Næsbjerg SFO. FORÆLDREINFORMATION NÆSBJERG SFO Telefon: 79 94 85 76/20 45 29 03

Næsbjerg SFO. FORÆLDREINFORMATION NÆSBJERG SFO Telefon: 79 94 85 76/20 45 29 03 Næsbjerg SFO FORÆLDREINFORMATION NÆSBJERG SFO Telefon: 79 94 85 76/20 45 29 03 Åbningstider: Mandag til torsdag: kl. 6.00 til 16.45 Fredag: kl. 6.00 til 15.30 Næsbjerg SFO har lukket i uge 29 og 30 i sommerferien.

Læs mere

Spilopperne Blæksprutterne Krudtuglerne Antal børn 11 11 13 Voksne. Kisser, medhjælper Lena, pædagog Sanne, pædagog

Spilopperne Blæksprutterne Krudtuglerne Antal børn 11 11 13 Voksne. Kisser, medhjælper Lena, pædagog Sanne, pædagog Personalet i Refmosegård Vuggestue vil gerne byde jer og jeres barn velkommen. Vi ser frem til en god tid sammen og et godt samarbejde. Denne folder vil informere jer om de praktiske oplysninger og vil

Læs mere

i Kristrup vuggestue

i Kristrup vuggestue i Kristrup vuggestue Her i vuggestuen er vi 52 børn fordelt på 4 stuer og 18 voksne. Vi åbner hverdag kl. 6.22 og lukker igen kl. 16.35 mandag-torsdag. Fredag lukker vi 16.00 Mål og Værdier: I Kristrup

Læs mere

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med.

Nr. Søby Børnehave. Værdi: venskaber. Værdi: Selvværd. Vi vil gerne at: Alle børn har nogen at lege med. Nr. Søby Børnehave Børnehavens værdier Vi har et fælles værdigrundlag i Nr. Søby Børnehave som danner udgangspunkt for hverdagen. I det følgende afsnit er disse værdier nærmere beskrevet. Værdi: venskaber.

Læs mere

VELKOMSTFOLDER. Børnehuset Østre. Børnehuset Østre Danmarksgade Odense C Telefon:

VELKOMSTFOLDER. Børnehuset Østre. Børnehuset Østre Danmarksgade Odense C Telefon: VELKOMSTFOLDER Børnehuset Østre Børnehuset Østre Danmarksgade 2 5000 Odense C Telefon: 6375 1135 Kære forældre. Vi byder jer velkommen til Børnehuset Østre. Vi glæder os til at lære jer og jeres barn at

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Velkommen - Forældre til forældre

Velkommen - Forældre til forældre Velkommen - Forældre til forældre Vi synes selv, at vi har verdens bedste børnehave... -Og I bydes hjerteligt velkommen! Børnehaven er et rigtigt godt valg for Jer, der ønsker en lille og hyggelig børnehave.

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHAVEN BAVNEHØJ Velkommen til Børnehaven Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en børnehave med plads

Læs mere

Velkommen til vuggestuen i Solskin

Velkommen til vuggestuen i Solskin Velkommen til vuggestuen i Solskin En ny tid begynder for jeres barn og for jer. Der vil være mange indtryk med nye voksne, nye venner og forventninger børn og voksne imellem. Vuggestuen i Solskin hedder

Læs mere

Velkommen. Kristrup vuggestue.

Velkommen. Kristrup vuggestue. Velkommen Kristrup vuggestue i Her i vuggestuen er vi 52 børn fordelt på 4 stuer og 18 voksne. Vi åbner hverdag kl. 6.20 og lukker igen kl. 16.35 mandag-torsdag. Fredag lukker vi 16.29 Mål og Værdier:

Læs mere

Børnehuset Humlebien. Byvej 248c 2650 Hvidovre. Tlf. 36788419. Email: bornehusethumlebien@hvidovre.dk Hjemmeside: www.humlebien.

Børnehuset Humlebien. Byvej 248c 2650 Hvidovre. Tlf. 36788419. Email: bornehusethumlebien@hvidovre.dk Hjemmeside: www.humlebien. . Børnehuset Humlebien Byvej 248c 2650 Hvidovre. Tlf. 36788419 Email: bornehusethumlebien@hvidovre.dk Hjemmeside: www.humlebien.hvidovre VELKOMMEN TIL HUMLEBIEN Denne pjece er tænkt som en hjælp, når dit

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Oasen.

Velkommen til Børnehuset Oasen. Velkommen til Børnehuset Oasen. Hvem er vi? Børnehuset Oasen er en del af landsbyordningen Tre Ege Skolen, det betyder at skoleleder Hanne Ryggard er øverste leder for Landsbyordningen i Ryslinge og Kværndrup.

Læs mere

Åbningstider: Mandag fredag 6:

Åbningstider: Mandag fredag 6: Den Grønne Kile er for 3-6 årige i Hvalsø kommune og kan rumme 40 børnehavebørn. Med denne lille folder får du her kort de vigtigste og praktiske oplysninger samt et lille indtryk af hverdagen i børnehuset.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Vi vil godt se dig og dine forældre inden du starter i vuggestuen, så du kan se den stue du skal gå på, samt hilse på os alle sammen.

Vi vil godt se dig og dine forældre inden du starter i vuggestuen, så du kan se den stue du skal gå på, samt hilse på os alle sammen. Side 1 af 12 Side 2 af 12 Kære Velkommen til Frøgårdens Vuggestue. Du skal gå på De voksne på din stue hedder: Din primær-voksen er Du har dit eget mærke, det sidder på din garderobeplads. Dit mærke ser

Læs mere

Dagligdagen i Minihøj

Dagligdagen i Minihøj Dagligdagen i Minihøj Der er naturligvis ikke to dage, der er ens, men for alligevel at give jer et indtryk af en normal dags forløb, har vi beskrevet en sådan med ca. tidspunkter. 06.30 Institutionen

Læs mere

Samtidigt lægger vi vægt på, at børnene dannes både i byen på Vesterbro og i naturen med friluftsliv i Utterslevmose.

Samtidigt lægger vi vægt på, at børnene dannes både i byen på Vesterbro og i naturen med friluftsliv i Utterslevmose. De 6 pejlemærker for Valdes Børnehus Valdes Børnehus er en integreret institution med 21 vuggestuepladser og 48 børnehavepladser. Vuggestuen har til huse i Valdemarsgade 27 med tilhørende legeplads. Børnehaven

Læs mere

Vuggestuen Trekanten åbnede 15. november 1981 i lejede lokaler i Boligforeningen af 10. marts 1943 på adressen Kildehøjen 4-6 i Risskov.

Vuggestuen Trekanten åbnede 15. november 1981 i lejede lokaler i Boligforeningen af 10. marts 1943 på adressen Kildehøjen 4-6 i Risskov. Vuggestuen Trekanten Vuggestuen Trekanten åbnede 15. november 1981 i lejede lokaler i Boligforeningen af 10. marts 1943 på adressen Kildehøjen 4-6 i Risskov. Aarhus Kommune har mere end 400 daginstitutioner.

Læs mere

Velkommen til Legehuset

Velkommen til Legehuset Velkommen til Legehuset Ny i Legehuset I dette dokument har i mulighed for at læse lidt om hvem vi er og hvad vi står for. Sidst er der beskrevet nogle af de mere praktiske ting ved at være barn og forældre

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Velkommen til Kontaktinformationer:

Velkommen til Kontaktinformationer: Velkommen til Kontaktinformationer: Vuggestuen Krible Krable Kalendervej 5 8210 Hasle tel: 4187 6668 mail: amael@aarhus.dk Pædagogiske leder: Amal El-Awad Kære nye børn og forældre Med denne pjece vil

Læs mere

VUGGESTUEN ELLEKILDE

VUGGESTUEN ELLEKILDE VELKOMMEN TIL VUGGESTUEN ELLEKILDE Vuggestue start. Vi vil hermed byde Jer velkommen til vuggestuen Ellekilde. Vi ser det som vores fornemmeste opgave sammen med Jer, at skabe en tryg, udviklende og sjov

Læs mere

IDRÆTSINSTITUTIONEN MOTALAGADE

IDRÆTSINSTITUTIONEN MOTALAGADE IDRÆTSINSTITUTIONEN MOTALAGADE Motalagade 6, 8200 Århus N, Tlf.: 23265305 E-mail: brittm@aarhus.dk Velkommen Vi er en idrætsinstitution normeret til 53 børn, hvoraf de 12 er vuggestuebørn. Institutionen

Læs mere

Velkommen til Vuggestuen Krible Krable

Velkommen til Vuggestuen Krible Krable Velkommen til Vuggestuen Krible Krable - En del af Dagtilbud Hasle Vuggestuen Krible Krable Kalendervej 5 8210 Hasle Pædagogiske leder Amal El-Awad Telefon 41 87 66 68 mail: amael@aarhus.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Velkommen til Kernehuset

Velkommen til Kernehuset Velkommen til Kernehuset Velkommen Personalet i Kernehuset vil gerne byde jer og jeres barn velkommen. Vi ser frem til at lære jeres barn at kende og sammen med jer være med til at give barnet den bedst

Læs mere

Indhold. Lidt om Rønnehuset s. 2. Pædagogisk målsætning s. 3. Rønnehusets dagligdag s. 6. Forældresamarbejde s. 8. Studerende s. 9

Indhold. Lidt om Rønnehuset s. 2. Pædagogisk målsætning s. 3. Rønnehusets dagligdag s. 6. Forældresamarbejde s. 8. Studerende s. 9 Indhold Lidt om Rønnehuset s. 2 Pædagogisk målsætning s. 3 Rønnehusets dagligdag s. 6 Forældresamarbejde s. 8 Studerende s. 9 Praktiske oplysninger s. 10 Se også vores hjemmeside for yderligere oplysninger

Læs mere

Velkommen til Nøddekrattets vuggestue

Velkommen til Nøddekrattets vuggestue Velkommen til Nøddekrattets vuggestue Vi vil gerne byde dig og dine forældre velkommen Vores telefonnummer er 43 35 32 35 Vores hjemmeside er www.detgroenneomraade.htk.dk/afdelingerne I denne folder kan

Læs mere

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY VELKOMMEN TIL VILLA VALBY Kære Du skal begynde hos Vi glæder os til at se dig. De voksne der vil passe på dig er: Pædagoger: Pædagogmedhjælper: Det direkte telefonnummer til stuen er: Koden til indgangen

Læs mere

Velkommen i. Børnehuset Brillesøen

Velkommen i. Børnehuset Brillesøen Hej Velkommen i Børnehuset Brillesøen Afd. Kærmosen & Tranekæret 1 Du skal gå i De voksne på din stue hedder: 2 Børnehuset Brillesøen www.brillesoen.albertslund.dk Afd. Kærmosen Tranehusene 75 2620 Albertslund

Læs mere

VELKOMMEN I STILLINGE BØRNEHAVE

VELKOMMEN I STILLINGE BØRNEHAVE VELKOMMEN I STILLINGE BØRNEHAVE FORORD Dette hæfte er en introduktion til de værdier Stillinge Børnehave står for. (Ordet Børnehave dækker både vuggestue og børnehave) Information om hverdagen, indsatsområder

Læs mere

Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk

Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk Børnehuset Vestermarievej 16 3700 Rønne Tlf. 56 92 43 60 Mail: bornehuset@brk.dk Børnehuset er en integreret institution, hvilket betyder, at vi både har en børnehave og en fritidsordning. Denne velkomstfolder

Læs mere

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside: Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer:

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Vesthuset. Hjemmeside:   Adresse: Geels plads 44. Telefonnummer: Børnehuset Fuglsang Velkommen til Vesthuset Hjemmeside: www.fuglsang.ltk.dk Adresse: Geels plads 44 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: Leder Mette Zander: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag: 7:00-17:00

Læs mere

Velkommen til Lindetræet Vi glæder os til at modtage jer i Lindetræet

Velkommen til Lindetræet Vi glæder os til at modtage jer i Lindetræet Velkommen til Lindetræet Vi glæder os til at modtage jer i Lindetræet www.omraade1.htk.dk/lindetraet Velkommen Vi vil hermed byde jer velkommen til Børnehuset Lindetræet herunder Lindetræet afd. 2, som

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset

Kære forældre. Et STORT velkommen til jer forældre og jeres barn skal lyde fra personalet i Digterhuset Kære forældre. Det handler om at være tryg, ja nu skulle man måske tro, at vi reklamerer for et forsikringsselskab, men det gør vi absolut ikke. Men ordlyden er god nok, for det handler jo netop om, at

Læs mere

Skovvejens Børnehave er for 3-6 årige i Hvalsø kommune og kan rumme 40 børnehavebørn.

Skovvejens Børnehave er for 3-6 årige i Hvalsø kommune og kan rumme 40 børnehavebørn. Skovvejens Børnehave er for 3-6 årige i Hvalsø kommune og kan rumme 40 børnehavebørn. Med denne lille folder får du her kort de vigtigste og praktiske oplysninger samt et lille indtryk af hverdagen i børnehuset.

Læs mere

Velkommen i Hesselager Børnehus. Informationsfolder til nye børn og forældre

Velkommen i Hesselager Børnehus. Informationsfolder til nye børn og forældre Velkommen i Hesselager Børnehus Informationsfolder til nye børn og forældre Hesselager Børnehus er et børnehus for børn fra 3-6 år. Vi er en del af Østerdalen, som er et kommunalt dagtilbud i Svendborg

Læs mere

Børnehuset Grønnebakken 2013. Børnehuset Grønnebakken. Kære børn og forældre. Praktiske oplysninger. Årsplan I januar lægges årsplanen på hjemmesiden,

Børnehuset Grønnebakken 2013. Børnehuset Grønnebakken. Kære børn og forældre. Praktiske oplysninger. Årsplan I januar lægges årsplanen på hjemmesiden, Nyttige tlf. numre Kontoret 5588 7400 Køkkenet 5588 7401 Stjernerne 5588 7404 Kometstuen 5588 7402 Plutostuen 5588 7402 Raketstuen 5588 7403 Mobil 2428 6501 Vi henstiller til at I ringer til stuerne før

Læs mere

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk

Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Ringsted Private Skovbørnehave St. Bøgeskovvej 30 B 4100 Ringsted Telefon: 3810 5040 Hjemmeside: www.ringstedskovborn.dk Hvad er Skovbørnehaven i St. Bøgeskov? Verdens dejligste børnehave med højt til

Læs mere

Med denne folder vil vi gerne byde dig og dine forældre velkommen til børnehaven Kastaniegården.

Med denne folder vil vi gerne byde dig og dine forældre velkommen til børnehaven Kastaniegården. Med denne folder vil vi gerne byde dig og dine forældre velkommen til børnehaven Kastaniegården. Folderens væsentligste formål er, at give Jer et indblik i Kastaniegårdens tilbud/arbejde. Folderen svarer

Læs mere

Rårup Børnehus - Stærekassen

Rårup Børnehus - Stærekassen Rårup Børnehus - Stærekassen Velkommen til Stærekassen - En integreret gruppe i Rårup Børnehus Vi er glade for at kunne byde jer og jeres barn velkommen i Stærekassen. I denne lille folder vil vi fortælle

Læs mere

Velkommen til Gormsvej Slagelse

Velkommen til Gormsvej Slagelse Velkommen til Gormsvej 20 4200 Slagelse 58 52 02 02 Se mere på vores hjemmeside: www.slagelse.dk/soebjerggaard Velkommen Til Søbjerggård Børnehus Søbjerggård er en kommunal børnehave, indrettet i en gammel

Læs mere

Velkommen til. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen samt give en kort introduktion til vores børnehave.

Velkommen til. Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen samt give en kort introduktion til vores børnehave. Velkommen til Med denne folder vil vi gerne byde jer velkommen samt give en kort introduktion til vores børnehave. Børneby Øster er en kommunal institution med ca. 140 børn i alderen 2 år og 9 måneder

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

VELKOMMEN I UNGDOMSGÅRDENS BØRNEHAVE.

VELKOMMEN I UNGDOMSGÅRDENS BØRNEHAVE. VELKOMMEN I UNGDOMSGÅRDENS BØRNEHAVE. Vi er en institution, som startede d. 24 april 1972, med plads til 75-80-85 heldagsbørn, 5 deltidsbørn og 10 busbørn i alderen 3-6 år. Pædagogiske mål og principper.

Læs mere

Dagplejen I REBILD KOMMUNE

Dagplejen I REBILD KOMMUNE Dagplejen I REBILD KOMMUNE Indholdsfortegnelse Velkommen... 3 Når dit barn skal starte... 3 Opfølgningsmøde... 3 Aflevering og afhentning af barnet... 4 Medbringes... 4 Mad i dagplejen... 5 Legestue samarbejde...

Læs mere

FACTS OM LEGESTEDET. Vores åbningstid er: Mandag til torsdag fra kl. 6.00 16.30 Fredag fra kl. 6.00 15.45

FACTS OM LEGESTEDET. Vores åbningstid er: Mandag til torsdag fra kl. 6.00 16.30 Fredag fra kl. 6.00 15.45 FACTS OM LEGESTEDET Legestedet Skolevej 9-11 3720 Aakirkeby Tlf.nr. 56 92 33 90 Sneglehuset tlf.nr. 56 92 33 93 Myretuen tlf.nr. 56 92 33 94 legestedet@brk.dk Legestedet er en integreret institution med

Læs mere

Velkommen til Mælkebøtten

Velkommen til Mælkebøtten 2016 Velkommen til Mælkebøtten Mælkebøtten Ringvejen 1, 4900 Nakskov 54 92 11 16/54 95 19 80 maelkeboetten@lolland.dk Børneintra: https://lolland.inst.dk Ideen bag denne velkomstskrivelse er, at I som

Læs mere

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 1 Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen. 2 Den daglige pædagogiske praksis i Vuggestueafdelingen. I denne folder har vi forsøgt at beskrive vores mål for den

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

BØRNEHUSET TUBORGVEJ, Tuborgvej 7, 2900 Hellerup Telefon:

BØRNEHUSET TUBORGVEJ, Tuborgvej 7, 2900 Hellerup Telefon: BØRNEHUSET TUBORGVEJ, Tuborgvej 7, 2900 Hellerup Telefon: 39 62 08 60 E-mail: 37570@buf.kk.dk Velkommen til Børnehusets vuggestue Børnehuset er Københavns Kommunes integrerede institution. Vi er normeret

Læs mere

Velkomstfolder. Oddense Børnehave

Velkomstfolder. Oddense Børnehave Oddense Børnehave VELKOMMEN Med denne pjece vil vi byde nye børn og forældre velkommen til Oddense Børnehave, samt give nogle praktiske oplysninger. ÅBNINGSTIDER Mandag torsdag kl. 6.30 17.00 Fredag lukker

Læs mere

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY

VELKOMMEN TIL VILLA VALBY VELKOMMEN TIL VILLA VALBY Kære Du skal begynde hos Vi glæder os meget til, at du skal begynde hos os og til at vi modtager dig De voksne der vil passe på dig er: Pædagoger: Pædagogmedhjælper: Det direkte

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Velkommen til Nøddekrattets vuggestue

Velkommen til Nøddekrattets vuggestue Velkommen til Nøddekrattets vuggestue Vi vil gerne byde dig og dine forældre velkommen Vores telefonnummer er 43 35 32 35 Vores hjemmeside er www.detgroenneomraade.htk.dk/afdelingerne I denne folder kan

Læs mere

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Østhuset. Hjemmeside: Adresse: Askevænget nummer 2. Telefonnummer:

Børnehuset Fuglsang. Velkommen til. Østhuset. Hjemmeside:   Adresse: Askevænget nummer 2. Telefonnummer: Børnehuset Fuglsang Velkommen til Østhuset Hjemmeside: www.fuglsang.ltk.dk Adresse: Askevænget nummer 2 Telefonnummer: 45 28 57 40 Mail: Leder Mette Zander: mekl@ltk.dk Åbningstider: Mandag til torsdag:

Læs mere

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl.

Børnehaveafdelingen. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. Vores åbningstider: Mandag til torsdag kl. 6:30-17:00 Fredag kl. 6:30-16:00 Vi åbner i vuggestuen kl. 6:30-8:00 Vores adresse: Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse E-mail adresse: bhnord@slagelse.dk Børnehaveafdelingen:

Læs mere

Forældrepjece Idrætsinstitutionen Aktivarius Børnehave

Forældrepjece Idrætsinstitutionen Aktivarius Børnehave Forældrepjece Idrætsinstitutionen Aktivarius Børnehave Kære forældre velkommen til Idrætsinstitutionen Aktivarius Børnehave Jeres barn har nu fået plads i Idrætsinstitutionen Aktivarius børnehave som er

Læs mere

Læreplaner for børnehaven Østergade

Læreplaner for børnehaven Østergade Indledning: Børnehavens værdigrundlag: Tryghed: Tillid: Nærvær: Det er vigtigt at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i børnehaven, og at vi som personale er trygge ved at komme på arbejde.

Læs mere

Børnehuset Frydenlund

Børnehuset Frydenlund Børnehuset Frydenlund 1 2 Mærkedage og traditioner Forår Fastelavn i henholdsvis vuggestue og børnehave Storebørnsture i børnehaven Påskehygge i henholdsvis vuggestue og børnehave Forårsdag i børnehaven,

Læs mere

Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt?

Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt? Til forældre og personale Hvornår er barnet raskt, og hvornår er barnet sygt? Hygiejnevejledning til forældre og personale - Dagtilbud Din indsats gør en forskel sammen skaber vi god hygiejne Indhold Din

Læs mere

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Velkommen i Troldehøj... 4 Hverdagen i Troldehøj... 5 Kort om Troldehøj... 6 Åbningstid... 7 Indkøring af nye børn...

Læs mere

Børnehuset Spentrup Naturbørnehaven Bane Allé

Børnehuset Spentrup Naturbørnehaven Bane Allé Børnehuset Spentrup Naturbørnehaven Bane Allé Forældrepjece Dagtilbud Nordvest Velkommen til Børnehuset Spentrup/Naturbørnehaven Bane Alle Naturbørnehaven har omkring 46 børn i alderen 3-6 år. Naturbørnehaven

Læs mere

Årsplan - hvad sker der i 2013

Årsplan - hvad sker der i 2013 Årsplan - hvad sker der i 2013 Aktivitetsplanen bliver evalueret og tilpasset årligt. Måned Det vi vil Det vi gør Personale opgaver. Februar Fastelavnsfest Den 8-2 Uge projekt - Uge 8 Omhandlende Alle

Læs mere

Velkommen til Lindetræet

Velkommen til Lindetræet Velkommen til Lindetræet Vi glæder os til at modtage jer i Lindetræet Lindehaven 3, 2630 Taastrup Tlf. 43 35 31 40 www.detgroenneomraade.htk.dk Velkommen Vi vil hermed byde jer velkommen til Børnehuset

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Holstebro Kommune. Dagtilbudspolitik Udviklingsplan for Vuggestuen Platanvej

Holstebro Kommune. Dagtilbudspolitik Udviklingsplan for Vuggestuen Platanvej Holstebro Kommune Dagtilbudspolitik 2011-2014 Udviklingsplan for Vuggestuen Platanvej 1 1. Indledning... 3 2. Præsentation af dagtilbuddet.... 3 3. Børne- og læringssyn.... 4 3.1 Holstebro kommunes børne-

Læs mere

Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave

Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave Virksomhedsplan for Højbohus vuggestue og børnehave For perioden 2014-2017 Dette er Højbohus vuggestue og børnehaves virksomhedsplan gældende for 2014-2017. Vores virksomhedsplan skal ses som: Et arbejdsredskab

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Det Pædagogiske arbejde 2. Tale-Høre bistand 2. Fysioterapeutisk behandling 2. Ergoterapeutisk behandling 2.

Indholdsfortegnelse. Det Pædagogiske arbejde 2. Tale-Høre bistand 2. Fysioterapeutisk behandling 2. Ergoterapeutisk behandling 2. Forældrefolder Indholdsfortegnelse Det Pædagogiske arbejde 2 Tale-Høre bistand 2 Fysioterapeutisk behandling 2 Ergoterapeutisk behandling 2 Psykolog 3 Studerende 3 Kommunikation 3 Relationer 3 Ture ud

Læs mere

Virksomhedsplan for:

Virksomhedsplan for: Virksomhedsplan for: Indhold Tilhørsforhold, telefonnumre og personale side 3 Målsætning, værdier og øvrige mål side 4 Dagsplan side 5 Kost side 6 Personalesamarbejde og de voksnes roller side 7 Forældresamarbejde

Læs mere

Hvem er vi. En god start

Hvem er vi. En god start BØRNEHUSET BAVNEHØJ Velkommen til Børnehuset Bavnehøj Herluf Trolles Gade 6 8200 Aarhus N. tlf.: 20354620 Pædagogisk Leder: Jane Iversen kontakt mail: jai@aarhus.dk Hvem er vi Vi er en integreret institution

Læs mere

Dette hæfte er en introduktion til de værdier Stillinge Børnehave står for. (Ordet Børnehave dækker både vuggestue og børnehave)

Dette hæfte er en introduktion til de værdier Stillinge Børnehave står for. (Ordet Børnehave dækker både vuggestue og børnehave) VELKOMMEN I STILLINGE BØRNEHAVE Stillingevej 50, 4200 Slagelse 58 54 73 98 Stillinge-bh@slagelse.dk FORORD Dette hæfte er en introduktion til de værdier Stillinge Børnehave står for. (Ordet Børnehave dækker

Læs mere

Kære Velkommen til Fredensgård Børnehave. Du skal starte i børnehave den 15. august 2015, og vi glæder os til at møde dig og din familie.

Kære Velkommen til Fredensgård Børnehave. Du skal starte i børnehave den 15. august 2015, og vi glæder os til at møde dig og din familie. Kære Velkommen til Fredensgård Børnehave. Du skal starte i børnehave den 15. august 2015, og vi glæder os til at møde dig og din familie. På Fredensgård har vi fokus på at være ude i naturen. Derfor vil

Læs mere

Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken.

Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken. Vi byder dig og dine forældre velkommen til Daginstitutionen Norddalsparken. Daginstitutionen Norddalsparken er en aldersintegreret institution med børn i alderen 0-6 år. Lederen er Bente Nielsen, Daglig

Læs mere

HEJ. Børn og voksne. Siger VELKOMMEN til dig og din familie. Hilsen. Leder: Ruth Kristensen Souschef: Majken Lund Thomsen

HEJ. Børn og voksne. Siger VELKOMMEN til dig og din familie. Hilsen. Leder: Ruth Kristensen Souschef: Majken Lund Thomsen HEJ Et barn som bliver kritiseret, lærer at fordømme. Et barn som bliver slået, lærer at slås. Et barn som bliver hånet, lærer at skamme sig. Et barn som udsættes for ironi, lærer at få dårlig samvittighed.

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Mælkevejen

Velkommen til Børnehuset Mælkevejen Velkommen til Børnehuset I Børnehuset er der ansat 14 pædagoger og 7 medhjælpere. Vi har i perioder nogle personer i løntilskud. Leder er: Maiken Toftholm Afdelingsleder er: Pia Kammersgaard Vi er en ny

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Velkommen i Labyrinten. Børn og voksne

Velkommen i Labyrinten. Børn og voksne Velkommen i Labyrinten Børn og voksne Velkommen i Labyrinten! Adresse: Tlf.nr.: Hjemmeside: e-mail: Børnenormering: Børnehaven Labyrinten Langgade 80 7321 Gadbjerg 76 81 88 50 (kontor) 76 81 88 52 (køkken)

Læs mere