DGF Generalforsamling torsdag d. 20. november 2003 kl Endelig version af 18/11/03

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DGF Generalforsamling torsdag d. 20. november 2003 kl. 13.00. Endelig version af 18/11/03"

Transkript

1 1 DGF Generalforsamling torsdag d. 20. november 2003 kl Formandens beretning Endelig version af 18/11/03 Indledning Det er med stor glæde, jeg byder alle medlemmer og gæster velkommen til Dansk Gas Forenings 92. generalforsamling og årsmøde, som i år afholdes sammen med Svenska Gas Föreningen. En særlig velkomst til vores to æresmedlemmer Richard Upton Hansen og Hans Jørgen Rasmusen. I would also like to extend a special welcome to our guest from Belgium, mr. Henry van Speybroeck. Ufortunately, my presentation will be in Danish, but you may get a general impression of the subjects discussed by watching the accompanying slides. Vi har sammen med SGF valgt temaet "Energi på tværs" for de kommende to dage, og vi kan se frem til nogle spændende og højaktuelle indlæg under denne overskrift både i dag og i morgen. Vi har lagt os i selen for at skabe et både fagligt og socialt attraktivt program, som lever op til den sædvanlige DGF-standard, og lidt til, i anledning af besøget af vore svenske kolleger. Jeg vil som sædvanlig starte min beretning med en kort orientering om den aktuelle gassituation for til sidst at komme mere ind på DGF's egen udvikling og fremtidsudsigter. Naturgassens situation Verdens forbrug af energi er fortsat stigende. I 2002 var stigningen på knap 3 procent, hvilket er næsten det dobbelte af de sidste ti års gennemsnit. Det var en stor stigning i Kinas kulforbrug, der dominerede udviklingen i Det globale naturgasforbrug stiger dog også fortsat, og det endda lidt hurtigere end energiforbruget i øvrigt. Naturgassen øger dermed sin markedsandel, som på verdensplan nu udgør godt 24 procent.

2 2 Globalt set er der stor optimisme i naturgassektoren. Det Internationale Energi Agentur forventer, at naturgas inden år 2010 er det næstvigtigste brændsel i verden. Den globale vækst forventes primært at finde sted i Asien og Latinamerika, hvor både økonomierne og befolkningstallet forventes at vokse kraftigst. Der er altid stor interesse for reservesituationen, og man hører jævnligt dystre forudsigelser om, at olie og gas snart er brugt op. Det svarer ikke til realiteterne. Gasreserverne rækker fortsat til 60 år på globalt plan, et tal der har været stort set uændret de sidste 20 år på trods af en betydelig stigning i forbruget. De samlede reserver omkring Europa udgør over mia. m 3. Naturgassen har potentiale til at tage en endnu større del af energimarkedet, idet den både har produktions- og afsætningspotentiale. Det skal dog understreges, at en stadig stigende del af gasleverancerne skal transporteres over stadig større afstande. Hovedudfordringen for gasindustrien i Europa og i Danmark i de kommende år er at slå bro imellem produktion og anvendelse. Det kræver en udbygning af infrastrukturen, og at politikerne opstiller de nødvendige rammer for sektoren. Det danske analyseinstitut FORA vurderer, at der i Europa frem til 2030 skal investeres ca. 20 mia. Euro i infrastruktur for at bringe de yderligere gasmængder frem. Set i et historisk perspektiv er 20 mia. Euro ikke nogen voldsom investering. Men investeringen skal finde sted i et markedsklima og ikke i et "monopol-klima". Dette stiller krav til såvel selskaber som myndigheder. Lad mig give nogle specifikke data for den danske energisituation. Danmarks energiforbrug faldt fra 2001 til 2002 med knap 2 procent, mens forbruget af naturgas voksede med knap 2 procent. Naturgassens markedsandel er altså fortsat stigende også i Danmark. Det totale naturgasforbrug udgjorde i mia. m 3, som er nogenlunde ligeligt fordelt på de fire store anvendelsesområder: private, industri, kraftvarme og de store kraftværker. Eksporten til Tyskland og Sverige udgjorde 3.2 mia. m 3. Der er godt kunder og naturgassen dækker samlet set 24 procent af det danske energiforbrug eller 30 procent, hvis man udelader transportsektoren. De danske naturgasreserver svarer til 16 års produktion, hvis aktiviteten fortsættes på samme niveau.

3 3 Vi vil se en stigende efterspørgsel efter gas i Danmark, men mængderne vil på sigt blive suppleret med produktion udenfor Danmark. Afgørende for gasefterspørgslen i Danmark bliver gassens rolle som brændsel til elproduktionen. Hvis vi tager udgangspunkt i Energistyrelsens seneste fremskrivning, som går til 2017, kan den danske efterspørgsel efter gas stige fra de nuværende ca. 4 mia. m 3 til ca. 5 mia. m 3 per år. En væsentlig del af den øgede efterspørgsel vil komme fra elsektoren. Den eksisterende danske infrastruktur kan håndtere disse yderligere mængder, mens den infrastruktur, som på sigt skal bringe gassen til Danmark, er i færd med at blive lagt eller planlagt. A.P. Møller, DONG, Shell og Texaco er i færd med at bygge en ledning til det hollandske Nogat-system. I første omgang vil den blive benyttet til eksport, men ledningen kan på sigt bringe mængder fra det kontinentale Europa til Danmark. Den nye 26''-ledning vil have en længde på cirka 100 km og gå gennem dansk, tysk og hollandsk territorium. Ledningen planlægges at være i drift fra efteråret Investeringen i ledningen og de dertil hørende faciliteter forventes at beløbe sig til i alt cirka 1 mia. kr. Mærsk Olie og Gas AS bliver som operatør ansvarlig for etableringen og driften af ledningen. Et andet infrastrukturprojekt, som kan få afgørende betydning for leverancer til Danmark, er North European Pipeline, som løber fra Skt. Petersborg til Tyskland med mulighed for en afgrening til Danmark. Ledningen kan stå klar inden 2010, dvs. omkring det tidspunkt, hvor den danske gasproduktion ifølge prognoserne begynder at falde. Endelig er der Baltic Gas Interconnector, der er kommet flere skridt nærmere sin virkeliggørelse. Som det nok er kendt for de fleste, er der tale om en gasledning under Østersøen, der skal forbinde transmissionsnettene i Danmark, Sverige og Tyskland. Nærmere betegnet mellem Avedøre, Trelleborg og Rostock. Samlet set er der på sigt muligheder for at bringe gassen fra produktionsstederne til markedet. Hvordan - og i givet fald hvem - der gør dette, og tager risikoen, vil tiden vise. Jeg skal også kort orientere om udviklingen på LPG markedet. LPG markedet er generelt faldende og der forventes et fald for 2003 på 6%. Det generelle fald kan primært tilskrives fald i salget til Københavns busser samt en afmatning i Industrisektoren. Markedet for flaskegas er dog stigende og her forventes en stigning på 8%, som skyldes et voksende frilufts-, restaurations- og fritidsmarked.

4 4 Tankgas markedet er totalt på tons og flaskegasmarkedet på tons for 2003, hvilket giver et samlet LPG marked på tons for Forsyningssituationen er stabil. Der forventes en samlet eksport på tons butan og en import på tons propan til Danmark. På flaskemarkedet ses nu, i en kombination med de traditionelle områder som opvarmning og industri, også moderne gasgrill og terrassevarmere som et naturligt element i villamiljøet samt terrassevarmere og fakler på moderigtige cafeer. Nye lette og gennemsigtige gasflasker af kompositmateriale samt et stort udbud af gastilbehør, som forbrugerne har nem adgang til, betyder et øget kendskab til flaskegas og et stabiliseret gasforbrug. Denne udvikling har også resulteret i mange nye gasforbrugere, hvilket er årsagen til, at DGP i samarbejde med branchen netop har udgivet en sikkerhedsfolder, der informerer almindelige forbrugere om sikker anvendelse af flaskegas. Markedet for leverancer/ydelser til gassektoren Herefter lidt om udviklingen på markedet for leverancer til den danske gassektor betød godt nye gaskunder, hvoraf langt de fleste er privatkunder med små opvarmningsanlæg. Her i 2003 stiger antallet af nye privatkunder yderligere, og vil sandsynligvis ende i nærheden af Samtidig ser det ud til, at udskiftningsmarkedet for villakedler vil stige til godt Det betyder faktisk, hvis prognosen holder, at det samlede kedelmarked på villaområdet for første gang efter seks år med et konstant marked på ca kedler vil stige en smule. Der er sket en markant stigning i de kondenserende kedlers markedsandel. I 2002 udgjorde kondenserende kedler 53%, som i dette års første tre kvartaler er steget til 65%. 2/3 af alle nyinstallerede kedler er altså nu kondenserende kedler! Der er nu en mærkningsordning for villakedler på vej, og det bliver interessant at se, hvorledes den vil påvirke antallet af udskiftninger og valg af kedel fremover. Den energipolitiske udvikling Årsmødets tema "Energi på Tværs" er inspireret af den betydelige energipolitiske dynamik, vi har oplevet de seneste år. Lad mig kort omtale nogle af de for gassen mest relevante energipolitiske forhold.

5 5 Gassektoren er globalt præget af liberalisering og omstrukturering. Status varierer fra land til land, men stort set alle naturgasindustrier er inde i en liberaliseringsproces. Det har vidtrækkende konsekvenser for selskabernes struktur, økonomi, markedsstrategi, politikker og visioner. Åbningen af det europæiske naturgasmarked har allerede medført drastiske ændringer i mange energiselskabers ejerskabsforhold. Og det eneste jeg tør sige med sikkerhed, er, at vi kan forvente mindst lige så mange forandringer i de kommende år. Liberalisering og deregulering af gasmarkedet har også været øverst på den danske gasagenda i adskillige år, og i det forløbne år har udviklingen for alvor taget fart. De danske gasselskaber er opsplittet i handelsselskaber og ledningsselskaber, og en række nye aktører har meldt sig som leverandører på gasmarkedet. Flere større gaskunder har benyttet deres ret til at skifte leverandør, og markedet er dermed begyndt at fungere. Som mange vil vide, er det næste afgørende skridt, at alle kunder får mulighed får frit valg af gasleverandør ved udgangen af indeværende år. Gasselskaberne har opbygget en model til fastlæggelse af ansvarsforhold, rollefordeling, håndtering af kundeskift, afregning, etc. og er ved at lægge sidste hånd på de omfattende edb-systemer, der skal hjælpe med kundehåndteringen i et frit marked. På morgendagens tekniske program vil vi kunne høre i detaljer, hvorledes den ny markedsmodel er opbygget. Regeringen indgik i maj i år et forlig med en række af Folketingets partier om rammerne for udviklingen af det danske energimarked, herunder salg af kommunal elforsyning. De fleste af os har nok fulgt med interesse, hvorledes de største danske el- og gasselskaber herefter har lagt arm om opkøb af andre selskaber for at realisere strategiske mål vedrørende forretningsindhold, markedsandele og kundemasse. Foreløbige resultater er, at DONG har købt Energigruppen Jylland, og ELSAM er i færd med at ratificere sit køb af NESA. Man kan roligt regne med, at det kun er en begyndelse, og at det kommende år vil byde på andre væsentlige strategiske opkøb og alliancer. Vi bliver muligvis allerede klogere, når vi om lidt har hørt tre nøglepersoner i den skandinaviske energiverden udlægge hver deres version af "Energi på Tværs".

6 6 De ændrede ejerstrukturer og ophævelsen af den traditionelle opdeling i selskaber på de enkelte energiformer vil også byde på udfordringer for DGF-medlemmerne uden for gasselskaberne. Der kan blive behov for at gentænke hidtidige faggrænser og opdeling i ekspertiser. Det vil gælde både hos leverandører, entreprenører, rådgivere, myndigheder og interesseorganisationer. Og selvfølgelig bør det også føre til eftertanke i vores egen forening, DGF, som jeg vil komme ind på sidst i min beretning. Jeg kan ikke forlade dansk energipolitik uden kort at omtale den meget vigtige nye aftale, der blev indgået i september i år mellem regeringen og A.P. Møller-Mærsk om olie- og gasfelterne i Nordsøen. Aftalen skaber ro om fremtiden, og A.P. Møller får mulighed for at fortsætte arbejdet i Nordsøen frem til 2042 og gennemføre de nødvendige langsigtede investeringer. Alt andet lige skulle det gerne betyde, at ressourcerne i Nordsøen kan udnyttes endnu bedre. I dette energipolitiske afsnit af min beretning skal jeg til sidst berøre ændringer i de mere detaljerede teknisk/økonomiske rammebetingelser for gasindustrien. Jeg tænker her på nye EU-direktiver og nye danske love og bekendgørelser. Jeg vil fokusere på to tiltag, der vil påvirke gasindustrien. Regeringen har sendt et lovforslag i høring om liberalisering af decentral kraftvarme. Forslaget skal sikre, at elproduktionen fra de decentrale kraftvarmeværker kan ledes ind på det liberaliserede marked, uden at det kommer til at ramme varmekunderne økonomisk. De decentrale kraftvarmeværker producerer cirka en fjerdedel af den danske el og fyres helt overvejende med naturgas. Lovforslaget vil, hvis det vedtages i sin nuværende udformning, bl.a. kunne medføre en meget betydelig reduktion af gasafsætningen på kraftvarmemarkedet. Behandlingen af lovforslaget er pt udsat, mens konsekvenserne diskuteres nærmere. Også de nye stramme miljøkrav, som kraftvarmeværkerne skal overholde fra 2006, sætter sektoren under pres. Det andet tiltag er et nyt EU-direktiv om bygningers energimæssige ydeevne. Direktivet foreskriver, at der skal tages højde for det samlede energiforbrug for en bygning, inden byggeriet indledes. Det vil sige, at både forsyningssystemet, varmeanlægget og husets klimaskærm skal bidrage til en energirigtig løsning. Dette er en ændring i forhold til det nuværende Bygningsreglement, som primært sætter fokus på husets klimaskærm og nettovarmebehov. I Danmark har det vist sig, at implementeringen af energibesparende løsninger inden for typehusbyggeri ofte ikke har særlig høj prioritet i projekteringsfasen og derfor ikke lever op til det

7 7 nye EU-direktiv. Blandt andet bliver valg af varmeanlæg foretaget på et sent tidspunkt i byggeforløbet, og det er ligeledes det generelle indtryk i energibranchen, at typehusselskaberne vælger de billigste kedelløsninger uden skelen til den fremtidige drift af anlæggene. Det kan føre til unødvendigt høje varmeudgifter og driftsproblemer. Gasselskaberne har bedt DGC om, i samarbejde med byggebranchen, at udarbejde et katalog over energirigtige varmeløsninger, som kan imødekomme kravene i det nye EU-direktiv. Sikkerhed og Energiteknik Inden jeg afslutningsvis vil komme ind på DGF's interne forhold og udvikling, vil jeg omtale et par aktuelle punkter vedrørende sikkerhed og energiteknik. Folketinget vedtog primo juni i år loven om etablering af Sikkerhedsstyrelsen. Den ny styrelse skal varetage opgaver med el- og gassikkerhed, metrologi samt akkreditering, produktsikkerhed og sikkerhed vedrørende fyrværkeri. Styrelsen samler opgaver fra Danmarks Gasmateriel Prøvning (DGP) og Elektricitetsrådet. Hertil kommer opgaver omkring produktsikkerhed fra Forbrugerstyrelsen samt metrologi og akkreditering fra Erhvervs- og Boligstyrelsen. Institutionerne er i dag samlet i hovedstaden, men den ny Sikkerhedsstyrelse placeres i Esbjerg. Ministeren har udpeget Søren Krøigaard til direktør for den ny styrelse. I det seneste nummer af GASTEKNIK skriver Søren Krøigaard om planerne for etablering af den ny styrelse. DGF byder Søren Krøigaard velkommen i gasverdenen. Vi ser frem til et godt samarbejde om gassikkerhed, som er af fundamental betydning for videreudviklingen af det danske gassystem. Vi kan i Danmark bryste os af et højt sikkerhedsniveau på gasområdet, som ikke mindst skyldes en dygtig indsats fra DGP's side. Uheldsstatistikken for 2002 bekræfter, at det høje sikkerhedsniveau er fastholdt. Vi håber at samlingen af de offentlige sikkerhedsopgaver i én organisation kan skabe en synergieffekt, der vil gavne alle de berørte områder, og som minimum fastholde den høje gassikkerhed. Der er fortsat en række væsentlige områder indenfor gassikkerhed, som ikke er kommet med i den nye Styrelse, herunder ikke mindst ledningsområdet. De bør på sigt integreres, så "sikkerheden" er samlet i én organisation. Omkring den energiteknologiske udvikling vil jeg gerne sige, at det er glædeligt, at de danske gasselskaber, branchen, myndigheder og andre involverede parter fortsat står sammen om at holde gang i den teknologiske udvikling på gasområdet. Dette sker på trods af, at liberaliseringen kan forventes at skabe et økonomisk klima, som er mindre gunstigt for udviklingsaktiviteter.

8 8 Regeringen har endvidere besluttet at øge bevillingen til Energiministeriets Energiforskningsprogram, hvilket også er et positivt signal. Under overskriften energiteknologi hører også omtale af et stort spændende projekt, som er ved at blive igangsat på bygasområdet. Jeg tænker her på omstillingen af bygasforsyningen i København til naturgas/luft. Kommunen besluttede i september i år, at igangsætte denne omfattende proces. Baggrunden er, at produktionsanlæggene på Sundby Gasværk er udtjente, og at etablering af nye naturgas/luft anlæg vil være en bedre og billigere løsning end renovering af de gamle anlæg. Projektet starter med en storstilet registrering af alle apparater hos Københavns Energi's gaskunder. Det skønnes at skal udskiftes, da de ikke vil kunne omstilles til den nye bygaskvalitet. Projektets samlede omkostninger er vurderet til 200 mio. kr., og Københavns Energi forventer at kunne udsende den nye gas til kunderne i løbet af I kan læse mere om projektet i seneste nummer af GASTEKNIK. Vi ønsker held og lykke med omstillingen og glæder os til at følge projektet i nye artikler i GASTEKNIK. Dansk Gas Forening Til slut vil jeg beskæftige mig med DGF's egne forhold. Foreningen har gennemgået en positiv udvikling i det forgangne år. Medlemstallet er steget fra 430 til 460 siden sidste generalforsamling, og GASTEKNIK har fået fem nye sponsorer, nemlig Energi E2, DONG, Shell, Naturgas Midt-Nord og HNG. Den veldrevne kursusaktivitet bidrager endvidere til styrkelse af foreningens økonomi. Da jeg satte mig i formandstolen for to år siden, var det med det klare mål, at foreningens økonomi skulle bringes ind i smult vande. Jeg er glad for at kunne sige, at den samlede bestyrelses bestræbelser på dette område er lykkedes, og som kassereren om lidt vil rapportere, kan vi nu for første gang i flere år præsentere et årsregnskab med overskud. Budgetforslaget bekræfter, at økonomien er på ret kurs. En afgørende forudsætning for foreningens fortsatte trivsel er dermed på plads. Jeg vil også gerne nævne, at vi i år har holdt en meget velbesøgt temadag om gas- og energimarkedet sammen med Dansk Energi Brancheforening - et arrangement, som vil blive gentaget i 2004.

9 bød også på en vellykket Verdensgaskonference i Tokyo med pæn dansk deltagelse både på selve konferencen og på udstillingen. DGF's fællesrejse til Tokyo blev en stor success med knap 70 deltagere. Jeg tror på, at DGF fortsat har en vigtig rolle at spille i den liberaliserede gasverden. Der findes ikke andre fora i Danmark, som kan samle alle aktører på gasområdet. Den største udfording for det kommende formandskab og bestyrelse er nu at sikre, at de nye aktører på markedet får øje på DGF og melder deres ansatte ind i foreningen. Det er afgørende at sikre, at både medlemskredsen og foreningens ledelse til hver en tid afspejler den aktuelle gasverden. Så har jeg to praktiske bemærkninger. Næste år vender årsmødet tilbage til Hotel Nyborg Strand, og det finder sted november er 20-års-jubilæumsåret for dansk naturgas, så mon ikke vi kan vente en ganske særlig oplevelse i denne anledning. I har allesammen og jeres ledsagere fået et evalueringsskema, som jeg vil bede jer udfylde, så vi kan gøre årsmøderne endnu bedre. Et vigtigt punkt er jeres tilkendegivelse af, om vi fortsat skal holde fælles årsmøde med SGF hvert tredie år. Skemaet bedes afleveret i sekretariatet senest i morgen kl Der trækkes umiddelbart herefter lod om tre flasker vin blandt de udfyldte skemaer. Afslutning og tak Som I vil vide, er der om lidt formandskabsvalg, og jeg trækker mig som formand efter to spændende år. Det har været en god oplevelse, og det er med tilfredshed, jeg overlader en sund gasforening til min efterfølger. Jeg vil gerne takke mine kolleger i bestyrelsen og på tillidsposter for godt samarbejde og en flot indsats i min formandskabsperiode. En særlig tak til Britta og Aksel for endnu en gang at have påtaget sig det store ekstra arbejde, det er at arrangere disse årsmøder, og til Kirsten Schönherr og Jørgen K. Nielsen for en flot udstilling. Og tillykke til Britta med Gasprisen og til Aksel med den nye status som foreningens tredie æresmedlem.

10 10 Tak også til årsmødets sponsorer HNG, Naturgas Midt-Nord og DONG og til alle jer, der har lyttet opmærksomt og tålmodigt til denne beretning.

Konstitueringen hurtigt på plads. Energi på tværs. Nr. 6 december 2003 92. årgang. Referat side 13-14. Reportage side 6-15

Konstitueringen hurtigt på plads. Energi på tværs. Nr. 6 december 2003 92. årgang. Referat side 13-14. Reportage side 6-15 Gasteknik 6-03 09/12/03 9:45 Side 1 Nr. 6 december 2003 92. årgang Konstitueringen hurtigt på plads Energi på tværs Næppe var generalforsamlingen i Dansk Gasforening overstået før den nyvalgte formand

Læs mere

Formandens beretning på DGF's generalforsamling

Formandens beretning på DGF's generalforsamling 1 Formandens beretning på DGF's generalforsamling d. 17/11/2005 kl. 13.00 på Hotel Nyborg Strand Version af 14/11/05 Indledning Endnu en gang hjertelig velkommen til alle medlemmer og gæster til dette

Læs mere

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 126 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål I, H og J om langsigtet strategi for naturgas, lagerkapacitet og miljøpåvirkning

Læs mere

Når den danske naturgas ebber ud...

Når den danske naturgas ebber ud... Når den danske naturgas ebber ud... Årsmøde i Dansk Gas Forening 19.-20. november 2009 Hotel Nyborg Strand Hvad gør vi, når det er slut med naturgassen fra de danske felter i Nordsøen? Og hvad er egentlig

Læs mere

Dansk Gas Forening. Gas i Fortid og fremtid

Dansk Gas Forening. Gas i Fortid og fremtid Gas i Fortid og fremtid DGF årsmøde 2010 Forslag til dirigent Palle Geleff DGF s formand Ole Albæk Pedersen DGF fyldte 100 år d. 26. oktober 2011 DGF s formand Ole Albæk Pedersen ...naturgassen og gassystemet

Læs mere

Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012

Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012 20. april 2012 Sagsnr.: 2012030096 Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012 Aftale om dansk energipolitik 2012-2020 Så kom den endelig den nye aftale om dansk energipolitik.

Læs mere

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark

Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Naturgas Fyns strategi for transport Direktør Hans Duus Jørgensen, Bionaturgas Danmark Gas i transportsektoren Et nyt marked derfor vigtigt. Potentielt stort energiforbruget til

Læs mere

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 353 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Kontor FK2 Dato 10. august 2018 J

Læs mere

Nye gaskvaliteter i det danske naturgasnet

Nye gaskvaliteter i det danske naturgasnet Nye gaskvaliteter i det danske naturgasnet 1. November 2007 13. november 2007 Titel 1 Indhold Energinet.dks rolle Mulige nye infrastrukturprojekter Eksempel: Tysk gas til Danmark kort sigt Nye gaskvaliteter

Læs mere

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1 ØKONOMI 1 5. oktober 2015 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til handelsbalancen for olie og gas og medvirket til, at Danmark er nettoeksportør af olie og gas.

Læs mere

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011

Varmepumper. Frigør Danmark fra fossile brændsler. Dansk Energi februar 2011 Varmepumper Frigør Danmark fra fossile brændsler Dansk Energi februar 2011 Danmark har brug for varmepumper Varmepumper hjælper til at frigøre Danmark fra fossile brændsler og sænke udslippet af CO2. Varmepumpen

Læs mere

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL). Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 191 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om overfladetemperaturkrav til

Læs mere

Nordsø-rapporten: Samfundet mister milliarder på olien

Nordsø-rapporten: Samfundet mister milliarder på olien Nordsø-rapporten: Samfundet mister milliarder på olien Enhedslistens finansordfører Frank Aaen har udarbejdet følgende rapport, der dokumenterer, at det danske samfund får for lidt ud af vores ressourcer

Læs mere

Naturgas - en nødvendig del af løsningen...

Naturgas - en nødvendig del af løsningen... Naturgas - en nødvendig del af løsningen... Årsmøde i Dansk Gas Forening 25.-26. november 2010 Hotel Nyborg Strand Kan man forestille sig en verden uden brug af fossile brændsler? Er det overhovedet realistisk?

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Beretning til Generalforsamling varmeåret 2014/15 1. Valg af dirigent ** Kurt Johansen blev valgt 2. Beretning til generalforsamling - varmeåret 2014/15 Afslutning af varmeår

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Gassystemet - økonomi og udvikling 11. september 2013 Administrerende direktør Susanne Juhl

Gassystemet - økonomi og udvikling 11. september 2013 Administrerende direktør Susanne Juhl Gassystemet - økonomi og udvikling 11. september 2013 Administrerende direktør Susanne Juhl 10. september 2013 1 Status - gasnettet Teknisk/økonomisk velfungerende system stor transportkapacitet stor lagerkapacitet

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. Bestyrelsens beretning Indledning 2013 har været stille år for Hadsten Varmeværk uden de store udfordringer, dog med en meget

Læs mere

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Dansk Gas Forenings årsmøde Hotel Nyborg Strand, November 2007 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse www.eaea.dk Disposition Naturgas i Danmark Udsyn til

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VEgasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VE-gasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Resume af

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

RAPPORT, SEPTEMBER 2017

RAPPORT, SEPTEMBER 2017 RAPPORT, SEPTEMBER 2017 PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 Side 2/6 ENERGITILSYNET PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTFORDELINGEN

Læs mere

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Overskrift Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Solcellekonference af TEKNIQ og Dansk Solcelleforening Mandag den 18. april 2016 Energiteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge Nyt stort fjernvarmesystem i Køge TRANSFORM konference den 21. november 2012 Lars Gullev Direktør, VEKS Fjernvarme i Hovedstaden VEKS Interessentskab Interessentskab mellem mellem 12 12 kommuner kommuner

Læs mere

Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15

Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15 Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15 Direktør Michael H. Nielsen Den 28. januar 2015 Mål om fossil uafhængighed i 2050 skal nås af tre veje Energieffektivisering Fossil uafhængighed i 2050 Fleksibilitet

Læs mere

Stort potentiale i dansk produceret flis

Stort potentiale i dansk produceret flis Det Energipolitiske Udvalg, Miljø- og Planlægningsudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljø- og Planlægningsudvalget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 EPU alm. del

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

- at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats

- at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats Lovforslaget kendetegnes ved, - at der ikke er opstillet målsætninger for den samlede besparelses- og miljøindsats - at der ikke er afsat yderligere økonomiske midler, men at bevillingerne tværtimod er

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag.

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. Tale Dansk Solcelleforeningskonference den 19. maj [Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. [Status og prognoser] Regeringen ønsker at styrke Danmarks grønne førerposition, og

Læs mere

Kraftvarmeværkernes fremtid - udfordringer og muligheder. Kraftvarmedag 21. marts 2015 v/ Kim Behnke kim.behnke@mail.dk

Kraftvarmeværkernes fremtid - udfordringer og muligheder. Kraftvarmedag 21. marts 2015 v/ Kim Behnke kim.behnke@mail.dk Kraftvarmeværkernes fremtid - udfordringer og muligheder Kraftvarmedag 21. marts 2015 v/ Kim Behnke kim.behnke@mail.dk Ambitiøs dansk klima- og energipolitik Bred politisk opbakning i Folketinget om at

Læs mere

Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer

Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer En visionær dansk energipolitik at Danmark på langt sigt helt skal frigøre sig fra fossile brændsler kul, olie og naturgas. I stedet skal vi anvende

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Hvorfor vil naturgassen ændre sig?

Hvorfor vil naturgassen ændre sig? Hvorfor vil naturgassen ændre sig? Torben Brabo Energinet.dk DGF Gastekniske Dage 2008 Energinet.dk Torben Brabo 1 Agenda for min præsentation Energinet.dk og Naturgas (fokus i organisationen) Naturgas

Læs mere

KLIMAAFTALE? Kansler Angela Merkel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Kansler Angela Merkel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Kansler Angela Merkel Jeg er Tysklands forbundskansler. Jeg er leder af et land, der gerne vil vise vejen for resten af Europa. I Tyskland har vi stor fokus på klimaet, og vil gerne være med til at sænke

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 Prisen på energi har været opadgående de sidste måneder.

Læs mere

Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen. Gastekniske dage 12. maj 2015

Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen. Gastekniske dage 12. maj 2015 NGF NATURE ENERGY Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen Biogasaktiviteter og visioner Gastekniske dage 12. maj 2015 20-05-2015 1 Først lidt generel overvejelse Vi skal selvfølgelig gøre os overvejelser

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2018

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2018 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2018 > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

Nordsø-rapporten Samfundet mister milliarder på olien

Nordsø-rapporten Samfundet mister milliarder på olien Nordsø-rapporten Samfundet mister milliarder på olien Enhedslistens finansordfører Frank Aaen har udarbejdet følgende rapport, der dokumenterer, at det danske samfund får for lidt ud af vores ressourcer

Læs mere

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi 28. Februar 2013 Gas i transportsektoren Indlæg på 4. Konference, Fossil frie Thy transport. Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Jonny Trapp Steffensen, senior manager jts@bionaturgasdanmark.dk Bionaturgas

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15.

Jeg er glad for at få lejlighed til at gøre rede for regeringens overvejelser om kort og langsigtet klimafinansiering efter COP15. Udenrigsudvalget 2009-10 URU alm. del Svar på Spørgsmål 106 Offentligt Samrådsspørgsmål E [samrådet finder sted den 25.2.2010 kl. 13] Vil ministeren redegøre for, hvorledes man fra dansk side påtænker

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Gas i fortid og fremtid

Gas i fortid og fremtid Gas i fortid og fremtid Program for DGF s 100-års jubilæum 17.-18. november 2011 Hotel Nyborg Strand Hobro Gasværk, retorthuset med gasværksarbejderne, anno ca. 1898. Gas har været et væsentligt element

Læs mere

PR062015 08. april 2015 Øknomi Side 1 af 5. PC-baseret styreteknik garanterer markedsvækst og danner grundlag for Industri 4.0

PR062015 08. april 2015 Øknomi Side 1 af 5. PC-baseret styreteknik garanterer markedsvækst og danner grundlag for Industri 4.0 Øknomi Side 1 af 5 PC-baseret styreteknik garanterer markedsvækst og danner grundlag for Industri 4.0 Beckhoff øger sin omsætning med 17 procent og passerer 500 mio. Euro Stigning i omsætningen på 17 %

Læs mere

Information om forsyningssituationen 2011-2013

Information om forsyningssituationen 2011-2013 Information om forsyningssituationen 2011-2013 Information om forsyningssituationen 2011-2014 Det danske naturgassystem Roller i Gasmarkedet Forsyningssituationen Udbygning af transmissionsnettet Hvorfor

Læs mere

Er naturgassen stadig grøn? Årsmøde i Dansk Gas Forening 13.-14. november 2008 Hotel Nyborg Strand

Er naturgassen stadig grøn? Årsmøde i Dansk Gas Forening 13.-14. november 2008 Hotel Nyborg Strand Er naturgassen stadig grøn? Årsmøde i Dansk Gas Forening 13.-14. november 2008 Hotel Nyborg Strand Velkommen til DGF s generalforsamling og årsmøde 2008! Klimaforandringer er uden sammenligning det globalt

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016. Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015

Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016. Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015 Status for energiselskabernes energispareindsats og rammerne fra 2016 Tina Sommer Kristensen DGC Gastekniske Dage Maj 2015 Indhold Status for energiselskabernes energispareindsats Evalueringen resultater

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse

VE Outlook PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD JANUAR Resumé af Dansk Energis analyse 14. december 2017 Perspektiver for den vedvarende energi mod 2035 VE Outlook Side 1 PERSPEKTIVER FOR DEN VEDVARENDE ENERGI MOD 2035 5. JANUAR 2018 VE Outlook Resumé af Dansk Energis analyse 14. december

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Chefkonsulent Peter Bach Gastekniske Dage 2017 23. juni 2017 Side 1 Energiselskabernes indsats Side 2 Forbrug og effektiviseringer Store effektiviseringer

Læs mere

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund Klar til nye udfordringer Fossilfrit DK Udfordringen Fakta om naturgas Grøn gas Gassens

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 1. Indledning: Præsentation af Energitilsynet Energitilsynet arbejder for velfungerende sektorer inden for el, gas og varme. Energitilsynet består af en formand,

Læs mere

Kan ministrene garantere, at ændringer i kulbrintebeskatningen i Nordsøen ikke vil føre til faldende investeringer og beskæftigelse?

Kan ministrene garantere, at ændringer i kulbrintebeskatningen i Nordsøen ikke vil føre til faldende investeringer og beskæftigelse? Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 KEB Alm.del Bilag 233 Offentligt Talepapir samrådsspørgsmål V Kan ministrene garantere, at ændringer i kulbrintebeskatningen i Nordsøen ikke vil føre til faldende

Læs mere

ØKONOMI Februar 2017 MB 1

ØKONOMI Februar 2017 MB 1 ØKONOMI 1 Februar 217 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til samfundsøkonomien via skatteindtægterne samtidig med, at aktiviteterne i Nordsøen skaber arbejdspladser

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 67 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 67 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 67 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om det europæiske

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

Gasdetailmarkedet. Workshop 13:00-15:15. 19. November 2014. 19. november dok.nr. 14/24735 Gasdetailmarkedet 1

Gasdetailmarkedet. Workshop 13:00-15:15. 19. November 2014. 19. november dok.nr. 14/24735 Gasdetailmarkedet 1 Gasdetailmarkedet Workshop 13:00-15:15 19. November 2014 19. november dok.nr. 14/24735 Gasdetailmarkedet 1 Program 13.00 Velkommen Dorte Kristiansen, Energinet.dk 13.10 10 års jubilæum og overvejelser

Læs mere

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED Kim Mortensen Direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 2. marts 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren

Læs mere

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING

Lovforslag: Kraftvarmeværker har flere støttemuligheder hvis de omstiller til biomasse VE TIL PROCES FÅR NYT ANSØGNINGSSKEMA OG REVIDERET VEJLEDNING Kære Læser Det er blevet tid til nyt fra VE til proces-ordningen. Siden ordningens start har VE til proces modtaget knap 450 ansøgninger for mere end 900 mio. kr. I 2015 har VE til proces-ordningen 340

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2019

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2019 Virksomhedernes energiomkostninger >> Overblik over energipriser 2 >> Elprisen 2 >> Olieprisen 3 >> Kulprisen 4 >> Gasprisen 5 >> Eltariffer 5 >> Kvoteprisen 6 overblik Statistisk Det seneste kvartal har

Læs mere

Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy?

Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy? Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy? Vice President Knud Pedersen, DONG Energy A/S Energinet.dk konference om Gas og el hvor meget kan sektorerne sammentænkes? d. 23. november

Læs mere

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Kraftvarmedag Foreningen Danske Kraftvarmeværker Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Energiområdet : Folketing, ministerium, myndigheder og klageinstanser Folketinget Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

Investér i produktion af grøn energi

Investér i produktion af grøn energi Investér i produktion af grøn energi EWII, European WInd Investment A/S, er din mulighed for at investere direkte i produktion af grøn energi og blive medejer af et vindenergiselskab. Alle kan blive aktionærer

Læs mere

Kristine van het Erve Grunnet. Kraftvarmeteknologi. 28. feb. 11. Kraftvarmeteknologi

Kristine van het Erve Grunnet. Kraftvarmeteknologi. 28. feb. 11. Kraftvarmeteknologi Kraftvarmeteknologi 28. feb. 11 Kraftvarmeteknologi Vision Danmark skal være det globale kompetencecenter for udvikling og kommercialisering af bæredygtig teknologi og viden på bioenergiområdet. Bidrage

Læs mere

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi 1 af 6 03-07-2012 12:32 DONG s efterlevelse af tilsagn, afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem DONG og Naturgas Sjælland, og miljø- og energiministerens svar på rådets

Læs mere

Notat DONG Energy's skattebetaling i 2013

Notat DONG Energy's skattebetaling i 2013 Notat DONG Energy's skattebetaling i 2013 DONG Energy's skattebetaling DONG Energy er en virksomhed i vækst. Vi har en ambitiøs forretningsstrategi, der tager afsæt i nogle af verdens helt store udfordringer

Læs mere

Energibesparelser i eksisterende bygninger

Energibesparelser i eksisterende bygninger Energibesparelser i eksisterende bygninger Økonomisk støtte, mærkningsordninger mv. Chefkonsulent Peter Bach LavEByg konference den 22. april 2009 Langsigtet mål Langsigtede mål at Danmark skal være 100

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2017 > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 5 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen

Læs mere

Tænk fremtid tænk plast

Tænk fremtid tænk plast Tænk fremtid tænk plast Nyt marked for plastmaterialer i offshoreindustrien Udviklingsprojektet Substitution af materialer offshore skaber vækst i plastbranchen og forøget indtjening i offshoreindustrien

Læs mere

Konsekvenser af frit brændselsvalg

Konsekvenser af frit brændselsvalg Konsekvenser af frit brændselsvalg Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse 1. oktober 2007 Energikonferencen Disposition Konsekvenser af frit brændselsvalg Konsekvenser af oplæg til afgiftsrationalisering

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014

Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014 Velkommen til Generalforsamling 2014 Lystrup Fjernvarme A.m.b.A. 11. juni 2014 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Beretning for det forløbne regnskabsår 3. Det reviderede årsregnskab fremlægges til godkendelse

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING

CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING FÆLLES OM FREMTIDENS FORSYNING CYBER-SIKKERHED OG DIGITALISERING Kim Behnke, vicedirektør, kib@danskfjernvarme.dk HVORNÅR BLIVER DET FJERNVARMENS TUR? DIGITALISERING ER NUTID OG FREMTID VÆKSTTEAM ANBEFALINGER

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44. Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44. Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 389 Offentligt Notat

Læs mere

Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen

Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen Baggrundsrapport H: Indvinding af olie og gas i Nordsøen 1 Olie- og gasproduktion Den historiske olie- og gasproduktion for perioden 1990-2014 er vist på figur 1, og Energistyrelsens prognose fra 2015

Læs mere

Bemærkninger til meddelelse fra Kommissionen om en ramme for EU s klima- og energipolitik i perioden 2020-2030

Bemærkninger til meddelelse fra Kommissionen om en ramme for EU s klima- og energipolitik i perioden 2020-2030 Rosenørns Allé 9, 5 DK-1970 Frederiksberg C Tel: +45 3373 0330 Bemærkninger til meddelelse fra Kommissionen om en ramme for EU s klima- og energipolitik i perioden 2020-2030 Vindmølleindustrien hilser

Læs mere

Administrerende direktør og koncernchef Lars Idermarks tale på PostNords generalforsamling Kære generalforsamling, mine damer og herrer.

Administrerende direktør og koncernchef Lars Idermarks tale på PostNords generalforsamling Kære generalforsamling, mine damer og herrer. Administrerende direktør og koncernchef Lars Idermarks tale på PostNords generalforsamling 2012 Kære generalforsamling, mine damer og herrer. PostNord opererer i en branche, der er under kraftig forandring,

Læs mere

Uge Side 1 af 9

Uge Side 1 af 9 Uge 48 26.11.2015 Side 1 af 9 Forwardkontrakter år 2016 40,00 EUR/MWh Futures - 2016 38,00 Nordpool Tyskland DK1 DK2 36,00 34,00 32,00 30,00 28,00 26,00 24,00 22,00 20,00 13-01-2015 13-02-2015 13-03-2015

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Prisen på energi har trukket i

Læs mere

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30.

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. [DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at komme og give mit besyv med på dansk aktionærforenings årsdag. Man

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 21. marts 2018.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 21. marts 2018. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 21. marts 2018. Bestyrelsens beretning Indledning 2017 blev desværre året, hvor vi måtte komme til en erkendelse af, at det heller ikke i

Læs mere

Årets Energikonference 2015

Årets Energikonference 2015 Årets Energikonference 2015 Naturgasforsyning, grønne gasser og energilagring i et fremtidsperspektiv Thea Larsen, adm. direktør 1 De danske energimålsætninger Fossil uafhængighed i 2050 2015 status i

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere