Formandens beretning på DGF's generalforsamling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formandens beretning på DGF's generalforsamling"

Transkript

1 1 Formandens beretning på DGF's generalforsamling d. 17/11/2005 kl på Hotel Nyborg Strand Version af 14/11/05 Indledning Endnu en gang hjertelig velkommen til alle medlemmer og gæster til dette årsmøde og generalforsamling, der er nummer 94 i DGF's historie. En særlig velkomst til foreningens tre æresmedlemmer, der alle er til stede i dag, Richard Upton Hansen, Hans Jørgen Rasmusen og Aksel Hauge Pedersen. Det forløbne år har - som de seneste år - været præget af store forandringer i den danske energisektor. Det synes nu som om, de nye rammer for dansk energiforsyning er ved at være på plads. Bestyrelsen har derfor valgt "Fremtidens energiforsyning - politisk, markedsmæssigt og teknologisk" som et aktuelt tema for dette årsmøde. Efter generalforsamlingen vil vi få belyst årsmødetemaet fra tre forskellige relevante synsvinkler, og der vil endvidere blive givet en orientering om den kommende Verdensgaskonference i Amsterdam. Men først vil jeg - traditionen tro - give en orientering om generelle energiforhold, den aktuelle gassituation i Danmark og lidt om gasforeningens interne forhold. Generelle energiforhold og naturgassens situation Der var en rekordstigning i det globale energiforbrug på mere end 4 pct. i Alene i Kina - der har verdens næststørste energiforbrug - steg forbruget med godt 15 pct.

2 2 Det konstant stigende energiforbrug og udsigten til en yderligere acceleration i forbruget i de kommende år har sammen med politisk ustabilitet og ekstreme vejrforhold i nogle af de olieproducerende områder, været medvirkende til at presse energipriserne op på det rekordhøje niveau, vi oplever for tiden. Om energipriserne udvikling fremover har jeg intet at sige. Mere end 25 års erfaring i branchen har lært mig, at det vil være det rene gætteri, så det lader jeg andre om, uden at det nødvendigvis bliver mere kvalificeret af den grund. Globalt set er forbruget af alle brændselsformer stigende, og - måske til nogles overraskelse - er kul det fossile brændsel, der oplever den allerkraftigste stigning. Stigningen i naturgasforbruget var på godt 3 pct. i 2004, hvilket er noget over 10-årsgennemsnittet og en del mere end forrige års stigning. Naturgasforbruget er stagneret i USA (verdens største marked), og den største vækst ses i Rusland, Kina og Mellemøsten. Naturgas dækkede knap en fjerdedel af verdens energiforbrug i 2004, stort set det samme som året før. Det globale naturgasforbrug udgjorde mia. m 3. Markedsandelen forventes at stige de kommende år, og naturgasforbruget i m 3 forventes fordoblet i løbet af 25 år. Størstedelen af væksten vil finde sted indenfor kraftsektoren. Der er i øvrigt også en betydeligt stigende efterspørgsel efter LNG - flydende naturgas - en tendens, som uden tvivl vil fortsætte. Det stærkt stigende forbrug er naturgassektorens største udfordring. Der skal etableres den nødvendige infrastruktur og forsyningssikkerheden skal fastholdes i dette stærkt voksende marked. Såfremt naturgasproduktionen fortsatte på nuværende niveau, ville der på globalt plan være reserver til ca. 70 år, en tidshorisont, der har ligget fast de sidste 15 år. I Europa steg naturgasforbruget godt 3 pct. i 2004 til i alt ca. 460 mia. m 3. Der er ca. 95 mio. kunder svarende til, at ca. 240 mio. europæere bruger naturgas. Over halvdelen af gasforbruget i EU25 importeres i dag, og importandelen kan forventes at vokse yderligere. I Danmark steg energiforbruget med 1,6 pct. i Set over en længere periode har energiforbruget kun ændret sig lidt. Fra 1990 til 2004 er stigningen begrænset til 2,6 %. I samme periode er bruttonationalproduktet vokset med 32 pct. Vedvarende energi udgør en stadig stigende andel, som i 2004 er kommet op på godt 15 pct. Den samlede danske energiproduktion voksede i 2004 med godt 9 pct., og vi producerede 55 pct. mere energi, end vi selv brugte. Der var betydelige stigninger i produktionen af såvel råolie, naturgas som vedvarende energi. Stigningen i naturgasproduktionen skyldes en større eksport af naturgas, idet det indenlandske forbrug var uændret på ca. 4.2 mia. m 3.

3 3 De højere priser på råolie og naturgas samt den højere energiproduktion gav anledning til rekordstore nettovalutaindtægter på 16,8 mia. kr. i 2004 mod 13,9 mia. kr. i De danske gasreserver i Nordsøen er opgjort til mellem 95 og 130 mia. m 3 svarende til års produktion på det nuværende niveau. Den danske naturgasforsyning er sikret på længere sigt gennem aftaler om gas fra felter uden for den danske del af Nordsøen. DONG har igennem de seneste år øget sine bestræbelser på at sikre ny gas til bl.a. det danske marked. Det væsentligste bidrag til at øge gasporteføljen var købet af BP s ca. 10 % ejerandel af det knap 400 mia. m 3 store Ormen Lange gasfelt i Norge. Ormen Lange feltet forventes at komme i produktion i 2007 og producere gas helt frem til Gassen fra Ormen Lange feltet vil blive sendt til Storbritannien via en ny rørledning. Den nye rørledning bliver imidlertid en integreret del af det overordnede norske opstrømsgasnet, hvilket betyder, at gassen kan omdirigeres fra Storbritannien til det europæiske kontinent. Med henblik på det længere sigt har DONG gennem de seneste år sat øget fokus på området mellem Shetlandsøerne og Færøerne. Der er i alt ca gasforbrugere i Danmark. Mere end halvdelen af det danske gasforbrug går til produktion af el og varme på kraft- og kraftvarmeværker. Fordelingen på de øvrige sektorer kan ses på skærmen. Naturgassen er direkte eller indirekte via kraftvarmen den afgørende energikilde for halvdelen af landets befolkning. Kort om flaskegas LPG markedet voksede med 4 % fra 2003 til 2004, hvor det samlede salg var knap tons. Fordelingen ses på skærmen. Lidt om bygas Naturgas/luft- eller Bygas2-projektet i København skrider fremad, og Københavns Energi har nu registreret mere end gaskunder ud af de eksisterende Indtil nu er der fundet ca apparater, der skal udskiftes det er lidt færre end forudsat. I vores næststørste bygasby, Aalborg, overvejes det, at konvertere de større kunder til naturgas, mens husholdningskunderne bevares på bygas. Konverteringen fra bygas til naturgas forudsætter nye ledninger og målere. Lidt om biogas Efter lang tids venten blev der i foråret - via en bekendtgørelse - endelig klarhed over afregningen af biogas anvendt til elproduktion. Formanden for Brancheforeningen for Biogas udtalte på foreningens generalforsamling, at det er frustrerende, at udbygningen med biogasanlæg går så

4 4 langsomt. Et forhold, som i høj grad tilskrives problemer med anlægsgodkendelse i kommuner og amter. Selvom biogas således ikke på kort sigt er en betydende konkurrent til naturgassen, så arbejdes der i fælleseuropæisk regi med de problemer, som en tilførsel af biogas til naturgasnettet kan give. I andre europæiske lande er der god vækst i biogasproduktionen, og den danske biogasbranche har i 2005 haft et større eksportfremstød i bl.a. Spanien. Brint Jeg kan ikke forlade denne gennemgang af de gasformige brændslers situation uden til slut kort også at nævne brint. En mulig fremtidig brintforsyning skal bygge på den eksisterende naturgasinfrastruktur. Og inden man når så langt, vil der være overgangsfaser, hvor brint anvendes i forskellige kombinationer med naturgas. Uanset om man er enig i visionen om et brintsamfund eller ej, må man konstatere, at den indledende planlægning er en politisk realitet. Den danske naturgassektor skal selvfølgelig være med til at forme Danmarks energifremtid og deltager da også allerede aktivt i en række danske og internationale projekter på området. Bl.a. Dansk Gasteknisk Center er engageret i denne udvikling, som det kan ses på virksomhedens stand her i Nyborg. Gaskedelmarkedet De gode takter for gaskedelmarkedet fortsatte i 2004, som det fremgår af tallene på skærmen. De kondenserende kedlers markedsandel vokser fortsat. I første halvdel af 2005 er den nået op på 82 %. En nærmere undersøgelser af salgstallene i HNG og Naturgas Midt Nords s områder for første kvartal 2005 viser, at der er en pæn stigning i andelen af solgte A-kedler. Fra nytår træder de nye energibestemmelser i Bygningsreglementet i kraft. Det betyder, at kedelleverandørerne skal leve op til nye nyttevirkningskrav for gaskedler, hvad enten de skal installeres i nybygninger eller i forbindelse med en udskiftning. I praksis skal alle mindre gaskedler fra nytår være kondenserende, men det giver i sig selv ingen problemer for branchen. Den aktuelle årsnyttevirkning for en gaskedel i en ny bygning skal fremover dokumenteres som grundlag for bygge- og ibrugtagningstilladelsen. Det samme gælder for gaskedler i eksisterende bygninger, når disse skal energimærkes ved salg og udlejning. De nye energikrav giver muligheder for en god forretningsmæssig udvikling for branchens virksomheder. Jeg håber, at kravene også vil vise sig at blive til gavn for forbrugerne og deres økonomi. Den energipolitiske udvikling Den næste del af min beretning skal handle om den energipolitiske udvikling og ændringerne i de lovgivningsmæssige og organisatoriske rammebetingelser, som sektoren er underlagt.

5 5 Det har været et år med usædvanlig mange og meget væsentlige forandringer, og jeg må begrænse mig til en kort omtale af nogle hovedpunkter: Energien holdt efter folketingsvalget flyttedag og hører nu hjemme i Transport- og Energiministeriet. Kombinationen af transport og energi i ét ministerium er meget naturlig, hvis det vel at mærke kan tages som udtryk for, at dansk energipolitik også skal til at omfatte transportsektorens energiforbrug. Mens det i vid udstrækning er lykkedes at stabilisere energiforbruget på de fleste andre forbrugsområder, er der fortsat en betydelig vækst i energiforbruget til transport med deraf følgende miljøproblemer. Alternative brændsler er en del af løsningen, men Danmark har ikke hidtil haft ambitioner på dette område. Det ligger imidlertid lige for at introducere naturgas. Det fungerer jo udmærket i mange andre lande, f.eks. Sverige. Vi vil meget gerne medvirke til, at naturgas bliver en del af løsningen. Gasselskaberne er parate til at betjene dette nye potentielle marked. DONG er i en fusionsproces med Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning. Der afventes nu EU-kommissionens godkendelse, inden processen kan fuldføres. Det ny store energiselskab bliver hvis kommissionen godkender fusionen - den suverænt mest markante spiller på det danske energimarked. Uanset hvad man måtte mene om fusionen, er der grund til at være tilfreds med, at strukturen i en så en så stor del af den danske energisektor nærmer sig en afklaring. Og der er også grund til at ønske til lykke til DONG og DONG s ejer - med, at strategien ser ud til at lykkes. Vi andre i gassektoren er naturligvis parate til et konstruktivt samarbejde med den nye koncern. Et led i fusionsprocessen er, at det svenske statsselskab Vattenfall overtager en ikke uvæsentlig del af det danske kraftproduktionsapparat. DGF byder Vattenfall velkommen i den ny rolle og ser frem til et godt samarbejde. Energinet.dk-organisationen er nu på plads med hovedsæde i Fredericia. Den danske energitransmission er dermed samlet i ét statsejet selskab. Det må vi naturligvis tage til efterretning. Set fra gassiden og det er jo det, jeg gør både som formand for denne forening og som direktør for et stort gasdistributionsselskab kunne man godt frygte, at gassen bliver marginaliseret i forhold til ellen i den nye organisation. Vi i gassektoren har en forventning om, at Energinet.dk også vil sætte gassen i fokus og gøre sit yderste for at videreføre Gastras arbejde både teknisk og markedsmæsigt på det høje faglige niveau, vi har været vante til. Vi er naturligvis parate til et positivt samarbejde med den nye organisation. Signalerne fra Energinet.dk vil utvivlsomt blive fulgt nøje af mange her i

6 6 salen. Der opbygges et stadigt tættere samarbejde mellem landets to største naturgasdistributionsselskaber HNG og Naturgas Midt-Nord. Som det vil være de fleste bekendt, faldt et konkret fusionsforslag i HNG s repræsentantskab i foråret. Målet er fortsat en fusion mellem de to selskaber, der allerede i høj grad er integreret såvel økonomisk som organisatorisk. Jeg håber, at der på næste årsmøde kan siges noget mere præcist om indhold og tidsforløb i den fortsatte fusionsproces. Regeringen har i juni 2005 udsendt sit bud på en ny langsigtet energistrategi for Danmark: "Energistrategi 2025". Strategien er en del af udmøntningen af den brede energipolitiske aftale af 29. marts 2004 og omfatter som noget nyt også transportsektoren. Naturgassen er en hovedhjørnesten i Energistrategi 2025, og vi ser i DGF frem til at bidrage til realisering af visionerne. Claus Andersen fra Energistyrelsen vil i sit indlæg komme nærmere inde på den ny energistrategi, og jeg vil derfor ikke komme nærmere ind på dette emne. Regeringen indgik d. 10. juni en politisk aftale med de fleste af Folketingets partier om den fremtidige energispareindsats. For perioden fastsætter aftalen en målsætning om, at den årlige effekt af energispareindsatsen skal svare til 1,7 pct. af energiforbruget i Målet er ambitiøst, og nogle vil måske endda sige urealistisk. En nødvendig forudsætning for at realisere målet er, at det er økonomisk fordelagtigt for den enkelte forbruger at investere i de nødvendige energibesparende foranstaltninger. Selv om energibesparelser alt andet lige medfører mindre gasforbrug hos den enkelte kunde og dermed dyrere distributionstariffer, er gassektoren indstillet på aktivt at arbejde for, at det opstillede mål nås. Vi tager udfordringen op. Der vil blive god lejlighed til at diskutere sagen her på Nyborg Strand. Der er adskillige andre emner, der kunne fortjene omtale ved denne lejlighed, men tiden tillader det ikke. Til inspiration for den videre dialog på årsmødet viser jeg på skærmen et udpluk af årets andre tiltag af relevans for gassektoren. Sikkerhed og Energiteknologi Jeg vil gerne sige lidt om sikkerhed og energiteknologi. Sikkerhed skal til stadighed have høj prioritet i gassammenhænge. Det er vigtigt, at en flot ulykkesstatistik ikke bliver en sovepude. Det er især vigtigt, at vi værner om det sikkerhedstekniske arbejde på et liberaliseret gasmarked under

7 7 konstant økonomisk pres. Når det er sagt, kan vi selvfølgelig glæde os over en registreret fortsat positiv udvikling i sikkerhedsstatistikken på naturgasområdet og flaskegasområdet. På bygasområdet må vi desværre konstatere, at der stadig er et betydeligt antal forgiftningsulykker og i 2004 et tragisk dødsfald som følge af fejlbetjening af et gaskomfur. Antallet af disse forgiftningsulykker forventes reduceret i 2007, når Københavns Energi overgår til Bygas2, som ikke indeholder kulilte. Under emnet sikkerhed vil jeg også kort kommentere situationen vedrørende graveskader. De seneste par år har der desværre været en stigning i antallet af graveskader på distributionsledningerne, mens der har været et fald i antallet af skader på stikledningerne. Gasselskaberne har i indeværende år gennemført en kampagne for at reducere antallet af graveskader. Der er udsendt oplysningsmateriale til knap 1000 entreprenører, kommuner og andre ledningsejere. Fra marts i år har alle ledningsejere endvidere pligt til at indberette deres geografiske interesseområder til det landsdækkende ledningsejerregister - LER, som kan findes på internettet på den viste adresse. Ledningsejerregistret skulle gerne give et bedre overblik over ledningsejerne, mindre sagsbehandling og færre, mere præcise forespørgsler til ledningsejerne. Den danske gassektor er også meget bevidst om vigtigheden af fortsat teknologisk udvikling indenfor både gastransport, gasmåling og gasanvendelse, således som det vil fremgå af præsentationerne på vores tekniske konference i morgen. Jeg har selv med stort udbytte deltaget i fredagssessionerne gennem alle årene. Jeg ser det som en mulighed for at få en indføring i vigtige emner, som jeg ikke personligt har fokus på i hverdagen. Jeg kan anbefale jer at deltage. Udstillingen er også en anbefalelsesværdig og lettilgængelig mulighed for at få et godt indblik i, hvad der rør sig på teknologifronten. I øvrigt vil jeg gerne henvise til vores blad GASTEKNIK, hvor februar-nummeret i år giver en god oversigt over aktuel teknologiudvikling i regi af gasselskaberne og Dansk Gasteknisk Center. I denne sammenhæng skal også nævnes vores engagement i den Internationale Gas Union. Som mange af jer vil vide, er DGF det officielle danske medlem af IGU, og på vegne af DGF er der aktiv dansk deltagelse i en halv snes af IGU's tekniske arbejdskomitéer. I har med årsmødematerialet fået en aktuel beretning om IGU-arbejdet. Samarbejdet i IGU er en værdifuld kilde til videnudveksling for den danske gasindustri. Deltagelse i IGU-arbejdet sker på frivillig basis og komitémedlemmerne afholder egne omkostninger. Jeg vil gerne benytte denne lejlighed til på bestyrelsens vegne at takke deltagerne for deres indsats og gasselskaberne og branchen for deres støtte, uden hvilken IGU-deltagelsen ikke ville være mulig.

8 8 Der er Verdensgaskonference i Amsterdam juni næste år. Jeg har den store glæde senere at kunne byde velkommen til den øverste ansvarlige for konferencen IGU's præsident, George Verberg, som er en af eftermiddagens foredragsholdere. Endvidere vil IGU's generalsekretær, Peter K. Storm orientere forsamlingen om konferencen. Sluttelige vil jeg også gerne minde om, at DGF sammen med rejsebureauet ViaTravel har arrangeret en fællesrejse til konferencen. Oplysninger herom finder i også i konferencematerialet. Dansk Gas Forening Jeg vil nu slutte af med nogle få bemærkninger om vores egen verden i DGF. Foreningen er inde i en rolig periode. Medlemstallet er ganske vist reduceret lidt i årets løb, men ikke mere end, hvad man kan forvente som følge af naturlige svingninger i sektoren. Økonomien er stabil, og bestyrelsen kan igen i år aflevere et fornuftigt regnskab, omend resultatet er et lille underskud. GASTEKNIK er fortsat et godt og relevant fagligt tilbud til vores medlemmer, og bladets økonomi er forsvarlig bl.a. takket være sponsorer. Jeg vil gerne herfra rette en tak til alle GASTEKNIK's sponsorer for deres vigtige støtte til bladet. Foreningen har i årets løb afholdt erfamøder og en vellykket temakonference i samarbejde med Dansk Energi Brancheforening. Et arrangement, som jeg forventer vil blive gentaget i Vores årsmøder er velbesøgte. Sidste år var der rekorddeltagelse med 250 delegerede. Også i år er der flot opslutning omkring årsmødet. I skal også vide, at vi har en velfungerende bestyrelse, der på udmærket vis repræsenterer gassektorens forskellige sektorer. Om DGF's fremtid vil jeg sige, at når nu de store strukturforandringer i den danske energi- og gasverden er nu ved at være gennemført, er det både naturligt og uundgåeligt, at der i det kommende år må følge en vurdering af, om struktur og opgavefordeling i de eksisterende interesseorganisationer passer til den ny danske energiverden. Det vil være en hovedopgave for bestyrelsen, at varetage DGF-medlemmernes interesser bedst muligt i denne sammenhæng. Til slut kan jeg oplyse, at næste årsmøde finder sted oktober her på Hotel Nyborg Strand. Vær venligst opmærksom på, at det af praktiske årsager har været nødvendigt at flytte mødet til en mandag-tirsdag.

9 9 Afslutning og tak Om lidt skal vi have formandsvalg og bestyrelsesvalg. Kurt Bligaard har ikke ønsket at kandidere til formandsposten lige nu midt i DONG-fusionsprocessen, således som der ellers var lagt op til. Jeg genopstiller derfor som formand for en ét-årig periode og Kurt Bligaard som næstformand i samme periode, og vi har fået bestyrelsens opbakning til denne model. Jeg håber, at Generalforsamlingen kan tilslutte sig forslaget. Povl Asserhøj og Ole Nygaard Olsen træder ud af bestyrelsen, og jeg vil gerne takke dem for deres indsats for foreningen både for deres tid som formænd og på det seneste som menige bestyrelsesmedlemmer. Også en særlig tak til Peter Hinstrup, der som sekretær gør formandsjobbet både nemt og behageligt. Til de øvrige bestyrelsesmedlemmer og sekretariatet vil jeg gerne sige tak for et godt og konstruktivt samarbejde. Årsmødearrangørerne Britta og Aksel har som sædvanlig leveret en solid indsats, det samme gælder vores gode samarbejdspartnere i DEBRA, Kirsten og Jørgen. Til allersidst: tak til årsmødets sponsorer som er DONG, Naturgas Midt-Nord og HNG. Jeg ønsker jer alle et godt årsmøde. Tak for jeres opmærksomhed.

Når den danske naturgas ebber ud...

Når den danske naturgas ebber ud... Når den danske naturgas ebber ud... Årsmøde i Dansk Gas Forening 19.-20. november 2009 Hotel Nyborg Strand Hvad gør vi, når det er slut med naturgassen fra de danske felter i Nordsøen? Og hvad er egentlig

Læs mere

Beretninger fra årsmødet i Nyborg

Beretninger fra årsmødet i Nyborg Beretninger fra årsmødet i Nyborg Nr. 6 december 2005 94. årgang Dramatisk indslag på ERFA-kursus > - det danske tidsskrift for gasinformation

Læs mere

Naturgas - en nødvendig del af løsningen...

Naturgas - en nødvendig del af løsningen... Naturgas - en nødvendig del af løsningen... Årsmøde i Dansk Gas Forening 25.-26. november 2010 Hotel Nyborg Strand Kan man forestille sig en verden uden brug af fossile brændsler? Er det overhovedet realistisk?

Læs mere

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 126 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål I, H og J om langsigtet strategi for naturgas, lagerkapacitet og miljøpåvirkning

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning

Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Naturgassens rolle i fremtidens energiforsyning Dansk Gas Forenings årsmøde Hotel Nyborg Strand, November 2007 Hans Henrik Lindboe, Ea Energianalyse www.eaea.dk Disposition Naturgas i Danmark Udsyn til

Læs mere

Dansk Gas Forening. Gas i Fortid og fremtid

Dansk Gas Forening. Gas i Fortid og fremtid Gas i Fortid og fremtid DGF årsmøde 2010 Forslag til dirigent Palle Geleff DGF s formand Ole Albæk Pedersen DGF fyldte 100 år d. 26. oktober 2011 DGF s formand Ole Albæk Pedersen ...naturgassen og gassystemet

Læs mere

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv

Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Fremtidens energiforsyning - et helhedsperspektiv Gastekniske dage 18. maj 2009 Dorthe Vinther, Planlægningschef Energinet.dk 1 Indhold 1. Fremtidens energisystem rammebetingelser og karakteristika 2.

Læs mere

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011

Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VEgasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Temadag om VE-gasser og gasnettet Trinity Hotel og Konferencecenter, Fredericia, 5. oktober 2011 Resume af

Læs mere

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser?

Naturgasnettet nu og i fremtiden. Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Naturgasnettet nu og i fremtiden Er der brug for gas og kan naturgas erstattes af VE gasser? Jan K. Jensen, DGC (jkj@dgc.dk) IDA Energi HMN Naturgas, 9. december 2015 Dansk Gasteknisk Center DGC er en

Læs mere

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen

FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem. Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen FutureGas - anvendelse og integration af gasser i fremtidens energisystem Professor Poul Erik Morthorst Systemanalyseafdelingen Klima Globale drivhusgasemissioner COP21 The Emissions GAP Report 2015 Kilde:

Læs mere

National strategi for biogas

National strategi for biogas National strategi for biogas Gastekniske Dage Munkebjerg Hotel, Vejle, 11. maj 2010 Thomas Bastholm Bille, kontorchef Energistyrelsen Grøn energi Statsministeren, åbningstalen 7. oktober 2008: Vi vil gøre

Læs mere

En visionær dansk energipolitik. Januar 2007

En visionær dansk energipolitik. Januar 2007 En visionær dansk energipolitik Januar 2007 2025 Udfordringer og Vision Regeringen vil sikre en fremtidig energiforsyning der: er pålidelig og sikker bidrager til et bedre miljø understøtter vækst og konkurrenceevne

Læs mere

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren?

Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? Hvilke muligheder er der for anvendelse af naturgas i transportsektoren? "Morgendagens brændstoffer Udfordringer og muligheder" København, 31. maj 2010 Asger Myken asgmy@dongenergy.dk Agenda Hvor skal

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen. Gastekniske dage 12. maj 2015

Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen. Gastekniske dage 12. maj 2015 NGF NATURE ENERGY Udviklingsdirektør Hans Duus Jørgensen Biogasaktiviteter og visioner Gastekniske dage 12. maj 2015 20-05-2015 1 Først lidt generel overvejelse Vi skal selvfølgelig gøre os overvejelser

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

Er naturgassen stadig grøn? Årsmøde i Dansk Gas Forening 13.-14. november 2008 Hotel Nyborg Strand

Er naturgassen stadig grøn? Årsmøde i Dansk Gas Forening 13.-14. november 2008 Hotel Nyborg Strand Er naturgassen stadig grøn? Årsmøde i Dansk Gas Forening 13.-14. november 2008 Hotel Nyborg Strand Velkommen til DGF s generalforsamling og årsmøde 2008! Klimaforandringer er uden sammenligning det globalt

Læs mere

Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012

Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012 20. april 2012 Sagsnr.: 2012030096 Formandens orientering til repræsentantskabsmødet den 27. april 2012 Aftale om dansk energipolitik 2012-2020 Så kom den endelig den nye aftale om dansk energipolitik.

Læs mere

Fremtidens danske energisystem

Fremtidens danske energisystem Fremtidens danske energisystem v. Helge Ørsted Pedersen Ea Energianalyse 25. november 2006 Ea Energianalyse a/s 1 Spotmarkedspriser på råolie $ pr. tønde 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1970 '72 '74 '76 '78

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015.

Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. Punkt 10. Forsyningsvirksomhederne - plan for ressource- og energispareindsats 2013-2015. 2012-38084. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at den indsats, der er beskrevet

Læs mere

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015

Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Ulbjerg Kraftvarme 29. sep. 2015 Beretning til Generalforsamling varmeåret 2014/15 1. Valg af dirigent ** Kurt Johansen blev valgt 2. Beretning til generalforsamling - varmeåret 2014/15 Afslutning af varmeår

Læs mere

DGF Generalforsamling torsdag d. 20. november 2003 kl. 13.00. Endelig version af 18/11/03

DGF Generalforsamling torsdag d. 20. november 2003 kl. 13.00. Endelig version af 18/11/03 1 DGF Generalforsamling torsdag d. 20. november 2003 kl. 13.00 Formandens beretning Endelig version af 18/11/03 Indledning Det er med stor glæde, jeg byder alle medlemmer og gæster velkommen til Dansk

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Gas i fortid og fremtid

Gas i fortid og fremtid Gas i fortid og fremtid Program for DGF s 100-års jubilæum 17.-18. november 2011 Hotel Nyborg Strand Hobro Gasværk, retorthuset med gasværksarbejderne, anno ca. 1898. Gas har været et væsentligt element

Læs mere

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes

Læs mere

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe

Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 353 Offentligt Samråd i Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg d. 30. august vedr. Baltic Pipe Kontor FK2 Dato 10. august 2018 J

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

PR062015 08. april 2015 Øknomi Side 1 af 5. PC-baseret styreteknik garanterer markedsvækst og danner grundlag for Industri 4.0

PR062015 08. april 2015 Øknomi Side 1 af 5. PC-baseret styreteknik garanterer markedsvækst og danner grundlag for Industri 4.0 Øknomi Side 1 af 5 PC-baseret styreteknik garanterer markedsvækst og danner grundlag for Industri 4.0 Beckhoff øger sin omsætning med 17 procent og passerer 500 mio. Euro Stigning i omsætningen på 17 %

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Prisen på energi har trukket i

Læs mere

Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2014

Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2014 Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2014 Energistyrelsen 27. november 2014 2 1. Indledning Denne nødplan er udarbejdet af Energistyrelsen i samarbejde med Energinet.dk som følge af de vurderinger,

Læs mere

Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer

Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer Hvorfor en omstilling De svindende energiressourcer En visionær dansk energipolitik at Danmark på langt sigt helt skal frigøre sig fra fossile brændsler kul, olie og naturgas. I stedet skal vi anvende

Læs mere

HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK,

HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK, Energistyrelsen ens@ens.dk acl.ens.dk cfe@ens.dk HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK, LOV OM NATURGASFORSYNING OG LOV OM ETABLERING OG BENYTTELSE AF RØRLEDNING TIL TRANSPSORT AF

Læs mere

Ny branche ser lyst på vækst

Ny branche ser lyst på vækst Vækstbarometer 2012 November 2012 Branchefællesskab for Intelligent Energi Ny branche ser lyst på vækst En ny undersøgelse blandt medlemmerne i Branchefælleskab for Intelligent Energi viser, at medlemmerne

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2016

Status for energiselskabernes energispareindsats 2016 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 287 Offentligt Status for energiselskabernes energispareindsats 2016 Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

FRA ENERGIFORLIG TIL HANDLINGSPLAN GASNETTET

FRA ENERGIFORLIG TIL HANDLINGSPLAN GASNETTET FRA ENERGIFORLIG TIL HANDLINGSPLAN GASNETTET - nøglerolle i fremtidensdanske energisystem? Tirsdag den 20. marts 2012 hos Energinet.dk i Ballerup Formål med dagen Energiforhandlingerne er i en afgørende

Læs mere

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer

Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Nyt om energibesparelser: Status og fremtidige rammer Chefkonsulent Peter Bach Gastekniske Dage 2017 23. juni 2017 Side 1 Energiselskabernes indsats Side 2 Forbrug og effektiviseringer Store effektiviseringer

Læs mere

Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas"

Baggrundsnotat: Grøn gas er fremtidens gas Baggrundsnotat: "Grøn gas er fremtidens gas" Gasinfrastrukturen er værdifuld for den grønne omstilling Det danske gassystems rolle forventes, som med de øvrige dele af energisystemet (elsystemet, fjernvarmesystemet

Læs mere

Energinet.dk. energi til dig og Danmark. Vi forbinder energi og mennesker

Energinet.dk. energi til dig og Danmark. Vi forbinder energi og mennesker Energinet.dk energi til dig og Danmark Vi forbinder energi og mennesker Kom indenfor Når du træder ind ad døren i Energinet.dk, træder du ind i en virksomhed, der arbejder for dig og Danmark. Det er vores

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

Hvorfor vil naturgassen ændre sig?

Hvorfor vil naturgassen ændre sig? Hvorfor vil naturgassen ændre sig? Torben Brabo Energinet.dk DGF Gastekniske Dage 2008 Energinet.dk Torben Brabo 1 Agenda for min præsentation Energinet.dk og Naturgas (fokus i organisationen) Naturgas

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper

Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper Mulighederne ved gas/el-hybridvarmepumper Ved Frank Rosager HMN Naturgas I/S 30. maj 2017 Slide 1 Visionen for 2050 Gas/el-hybridvarmepumper Problemstillinger Gasselskabets indsats Spørgsmål? Energipolitiske

Læs mere

Kristine van het Erve Grunnet. Kraftvarmeteknologi. 28. feb. 11. Kraftvarmeteknologi

Kristine van het Erve Grunnet. Kraftvarmeteknologi. 28. feb. 11. Kraftvarmeteknologi Kraftvarmeteknologi 28. feb. 11 Kraftvarmeteknologi Vision Danmark skal være det globale kompetencecenter for udvikling og kommercialisering af bæredygtig teknologi og viden på bioenergiområdet. Bidrage

Læs mere

Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy?

Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy? Hvilke markedsmæssige synergier mellem el og gas ser DONG Energy? Vice President Knud Pedersen, DONG Energy A/S Energinet.dk konference om Gas og el hvor meget kan sektorerne sammentænkes? d. 23. november

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

CO2 og VE mål for EU og Danmark. Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet

CO2 og VE mål for EU og Danmark. Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet CO2 og VE mål for EU og Danmark Afdelingschef Susanne Juhl, Klima- og Energiministeriet Disposition 1. EU: Klima- og energipakken 2. Danmark: Energiaftalen af 21.02.2008 3. Opfølgninger herpå EU s klima-

Læs mere

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Læs mere

Danmarks energirejse 1972-2013

Danmarks energirejse 1972-2013 Danmarks energirejse 1972-2013 1972 Oliekrisen ulmer Det er året, før oliekrisen bryder løs, og Danmark er fuldstændig afhængigt af olie til strøm, varme og transport. 92 % af det samlede energiforbrug

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord

Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035. 1. Indledning. 2. Baggrund for følsomhederne. Til. 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord Til Følsomheder for udvikling i gasforbruget, 2015-2035 14. oktober 2015 NTF-SPG/D'Accord 1. Indledning Energinet.dk's centrale analyseforudsætninger er Energinet.dk's bedste bud på fremtidens elsystem

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44. Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44. Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 389 Offentligt Notat

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan November 2011 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen

Energianalyserne. Finn Bertelsen Energistyrelsen Energianalyserne Finn Bertelsen Energistyrelsen Politisk konsensus om 2050 2035: El og varme baseres på VE EU mål om 80-95% reduktion af GG fra 1990 til 2050 kræver massive CO 2- reduktioner. Især i energisektoren

Læs mere

Energiforlig og udvikling af VE-gas i Danmark

Energiforlig og udvikling af VE-gas i Danmark Energiforlig og udvikling af VE-gas i Danmark DGF gastekniske dage 2013 Middelfart, 13. maj 2013 Forskningschef, Kim Behnke, Energinet.dk kbe@energinet.dk Den danske energivision Klar klima- og energipolitik

Læs mere

Naturgassens rolle i fremtidens energimarked

Naturgassens rolle i fremtidens energimarked DGF Gastekniske dage - 2011 Naturgassens rolle i fremtidens energimarked - En vigtig del af løsningen Naturgas Fyn A/S - Adm. dir. Bjarke Pålsson - 6. april 2011 1 Naturgas Fyn NGF Gazelle NGF Distribution

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017 > > Udvalgte brændsler 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 Prisen på brændsler har været opadgående de sidste måneder.

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri

Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Samspil mellem energisystemet og bygningsmassen Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri Perspektiver på den grønne omstilling - samspillet mellem energisystemet og bygningsmassen Dansk Energi og Dansk

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Deklarering af el i Danmark

Deklarering af el i Danmark Til Deklarering af el i Danmark 4. juni 2015 CFN/CFN Elhandlere er, ifølge Elmærkningsbekendtgørelsen, forpligtet til at udarbejde deklarationer for deres levering af el til forbrugerne i det forgangne

Læs mere

Biogas som forretning for et naturgasselskab Foreningen for Danske Biogasanlæg 10. december 2012. Administrerende Direktør Bjarke Pålsson

Biogas som forretning for et naturgasselskab Foreningen for Danske Biogasanlæg 10. december 2012. Administrerende Direktør Bjarke Pålsson Biogas som forretning for et naturgasselskab Foreningen for Danske Biogasanlæg 10. december 2012 Administrerende Direktør Bjarke Pålsson Naturgas Fyn 5,9% 7,9% 25,7% 16,1% 8,4% 14,2% 8,8% 13% Naturgas

Læs mere

Naturgas eller Fjernvarme - hvad er den bedste løsning for dig? Blommenslyst 14. marts 2013

Naturgas eller Fjernvarme - hvad er den bedste løsning for dig? Blommenslyst 14. marts 2013 Naturgas eller Fjernvarme - hvad er den bedste løsning for dig? Blommenslyst 14. marts 2013 Velkommen - aftenens program Gassens fremtid i Blommenslyst og Holmstrup v. Pernille Høgstrøm Resen, Naturgas

Læs mere

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU HMN GasNet P/S Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef Slide 1 Udviklings forløb offentlige monopoler Nødvendigt med fællesskab om f.eks. Infrastruktur

Læs mere

Energibesparelser i eksisterende bygninger

Energibesparelser i eksisterende bygninger Energibesparelser i eksisterende bygninger Økonomisk støtte, mærkningsordninger mv. Chefkonsulent Peter Bach LavEByg konference den 22. april 2009 Langsigtet mål Langsigtede mål at Danmark skal være 100

Læs mere

Ære være Knud Dyremose og Leif Agerskovs Minde.

Ære være Knud Dyremose og Leif Agerskovs Minde. Beretning 2015 JHF-veteraner. Velkommen til alle - medlemmer og JHF`s ledelse. Traditionen tro vil vi gerne starte årsmødet med at mindes de medlemmer, der er gået bort, siden vi var samlet til årsmøde

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 141 Offentligt DSF 2006

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 141 Offentligt DSF 2006 Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 141 Offentligt DSF 2006 Indlægsholder: Formål: Ole Pilgaard, VELUX Bestyrelsesmedlem i Dansk Solvarmeforening (DSF) Præsident i European Solar Thermal Indusstry

Læs mere

Polen. Beskrivelse af Polen: Indbyggertal Erhvervsfordeling Primære erhverv: 2,6% Sekundære erhverv: 20,3% Tertiære erhverv: 77,1%

Polen. Beskrivelse af Polen: Indbyggertal Erhvervsfordeling Primære erhverv: 2,6% Sekundære erhverv: 20,3% Tertiære erhverv: 77,1% Polen Opgave: I skal udarbejde en præsentation af jeres land, som I skal præsentere for de andre deltagere på øen Engia. Præsentationen skal max. tage 5 min. Opgaven skal indeholde følgende: 1. Præsentation

Læs mere

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef

Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler. IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Vejen mod uafhængighed af fossile brændsler IDA Syd, Vejen 8. oktober 2014 Flemming G. Nielsen Kontorchef Analyser og scenarier Biomasse Potentialer Priser Bæredygtighed Teknologier El-analyse Gas Økonomien

Læs mere

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030

Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Udfordringer for dansk klimapolitik frem mod 2030 Af professor Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Klimarådet Indlæg på Gastekniske Dage den 24. maj 2017 Dagsorden

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2018

Status for energiselskabernes energispareindsats 2018 Status for energiselskabernes energispareindsats 2018 Kontor/afdeling Center Energieffektivitet Dato 9. juli 2019 J.nr. 2019 91148 AVH/AKHO Net- og distributionsselskaberne har siden 2006 haft en forpligtelse

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2014 Introduktion 4. kvartal er ligesom de foregående kvartaler mest kendetegnet ved lav vækst, lave renter og nu, for første gang i mange

Læs mere

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Overskrift Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Solcellekonference af TEKNIQ og Dansk Solcelleforening Mandag den 18. april 2016 Energiteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

ÅRSMØDE DANSK ENERGI REpRæsEnTAnTskAbsmøDE GEnERAlFoRsAmlinG ÅRsmøDE

ÅRSMØDE DANSK ENERGI REpRæsEnTAnTskAbsmøDE GEnERAlFoRsAmlinG ÅRsmøDE Repræsentantskabsmøde Generalforsamling Årsmøde årsmøde 09.06.2010 dansk energi Sådan får vi energi til mere Vi arbejder for, at Danmark har energi til vækst. At danskerne har sikker energi. At vi har

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00.

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Program: Velkomst v. Borgerforeningen i Fandrup. Gennemgang af projektet v. Leo Munk og Børge Sørensen Plan & Grøn Energi. Farsø Varmeværk v. Formand Søren

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien

Den rigtige vindkraftudbygning. Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien Den rigtige vindkraftudbygning Anbefaling fra Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien 2 Den rigtige vindkraftudbygning Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien anbefaler, at der politisk

Læs mere

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund

UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning. Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund UDVIKLING FREM FOR AFVIKLING Naturgas som en del af en renere løsning Kraftvarmedagen 15. marts 2014 Ole Hvelplund Klar til nye udfordringer Fossilfrit DK Udfordringen Fakta om naturgas Grøn gas Gassens

Læs mere

Antallet af gasulykker var rekordlavt i 2010

Antallet af gasulykker var rekordlavt i 2010 Antallet af gasulykker var rekordlavt i 21 Statistikken for 21 viser det laveste niveau i antallet af gasulykker, siden starten af halvfemserne. Der er dog stadig udfordringer. Især på naturgasområdet

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Danske virksomhederne vil gerne spare på energiforbruget. Men de internationale vilkår skal være lige det er de ikke, viser ny analyse fra Deloitte

Danske virksomhederne vil gerne spare på energiforbruget. Men de internationale vilkår skal være lige det er de ikke, viser ny analyse fra Deloitte DI Den 13. september 21 Danske virksomhederne vil gerne spare på energiforbruget. Men de internationale vilkår skal være lige det er de ikke, viser ny analyse fra Deloitte Industrien skaber mere og mere

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. Bestyrelsens beretning Indledning 2013 har været stille år for Hadsten Varmeværk uden de store udfordringer, dog med en meget

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 7. ordinære generalforsamling lørdag den 1. april 2006

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 7. ordinære generalforsamling lørdag den 1. april 2006 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 7. ordinære generalforsamling lørdag den 1. april 2006 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Vindåret Vindåret 2005

Læs mere

Status for energiselskabernes energispareindsats 2017

Status for energiselskabernes energispareindsats 2017 Status for energiselskabernes energispareindsats 2017 Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global Rådgivning Dato 2. juli 2018 J.nr. 2018 12210 AKHO/TKJ Net- og distributionsselskaberne

Læs mere

Videnseminar om Olie og Gas. Ressourcer og Indvinding OLGAS: Status og perspektiver for dansk offshore ved Offshore Center Danmark Mandag, den 20. marts 2006 www.offshorecenter.dk 1 Program 1. Offshore

Læs mere

Årets Energikonference 2015

Årets Energikonference 2015 Årets Energikonference 2015 Naturgasforsyning, grønne gasser og energilagring i et fremtidsperspektiv Thea Larsen, adm. direktør 1 De danske energimålsætninger Fossil uafhængighed i 2050 2015 status i

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere