Referat fra generalforsamling for Dansk Akvakultur 28. april 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra generalforsamling for Dansk Akvakultur 28. april 2014"

Transkript

1 Referat fra generalforsamling for Dansk Akvakultur 28. april 2014 Formand Karl Iver Dahl Madsen bød velkommen. 1. Valg af ordstyrer Jørgen Kiærskou blev valgt og konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indkaldt. 2. Beretning fra bestyrelse og brancheudvalg Beretning fra bestyrelse v. formand Karl Iver Dahl Madsen Politikerne & Akvakulturen Velkommen til generalforsamlingen i Herning. Tag jer nu sammen Vi skal snart afholde valg til EU parlamentet, og det giver anledning til at reflektere over EU s rolle i udviklingen af akvakulturen. Overordnet er det tydeligt, at EU s akvakulturpolitik har været en fiasko. Der har i hele EU området inklusive Danmark ikke været nogen vækst i akvakulturen i 25 år. I samme periode er Norges akvakultur vokset til den samme mængde som og den dobbelte værdi af den samlede akvakultur i hele EU området. Oven i købet selv om Norge i princippet er underkastet de samme miljøregler som EU. Det er tydeligt, at EU og Danmark er i splid med sig selv i denne sag. På den ene side vil man gerne holde den grønne fane så højt, at benene knap kan nå jorden, på den anden side er man trætte af, at en stadig større del af de fisk og skaldyr, der spises i EU området, kommer fra import. Det er umuligt på kort sigt at forene begge hensyn. Det kan kun lade sig gøre at øge EU produktionen i takt med markedets efterspørgsel, hvis der sikres akvakulturen det nødvendige fysiske og miljømæssige råderum. På det seneste synes EU at være ved at vågne op. Det er i det mindste positivt, at EU har bedt medlemsstaterne om at lave nationale akvakulturstrategier, som kan udstille, hvorfor der ingen ting sker og forhåbentlig sætte gang i udviklingen. Og vi kan ligeledes iagttage, at EU i højere grad er begyndt at inddrage erhvervet i udformningen af forskningsprogrammerne. Men lad mig igen appellere til de danske politikere. I får ikke al den lønsomme vækst i produktionen og de mange job, vi kan levere i akvakulturen, hvis ikke I gør jeres del af arbejdet, nemlig tildeler os det tvingende nødvendige miljømæssige råderum. Kære politikere, tag jer nu sammen, det er jer og ikke embedsmænd, der skal beslutte akvakulturens fremtid i Danmark.

2 Dambrug og havbrug Den nationale akvakulturstrategi, som nyligt er sendt til høring, er et fremskridt i forhold til tidligere. På dambrugsområdet er den dog stadig helt utilstrækkelig og bygger videre på den politik, som ikke har virket gennem mange år, nemlig at enhver miljøteknologisk forbedring skal komme miljøet og ikke dambrugene til gode. Det har vi gjort op med i vores høringssvar til Fødevareministeriet og sagt, at der ikke bliver den ønskede vækst, hvis ikke dambrugene får den fulde kvælstofkvote som forudsat i dambrugsbekendtgørelsen. Vi har gentaget dette i klare vendinger over for miljøministeren på vore nylige møde. Her efterlyste vi ligeledes den ny dambrugsbekendtgørelse, og miljøministeren lovede, at den blev sendt i høring straks efter påske. Vi har grund til at tro, at de syv knaster med mere hovedsageligt vil blive løst. Men vi vil, belært af erfaringen, vente med at glæde os for alvor til vi ser det i praksis. Som glædelige ting kan vi nævne, at Danmark nu er erklæret VHS frit område. Vi må dog selv til lommerne for at sikre os mod fremtidige udbrud. Ligeledes er der fremdrift i Tyrkiet sagen. Det er tydeligt, at de tyrkiske ørredfarmere føler sig trykket på maven, og ikke kan lide, at EU nu skal ned og kigge grundigt i udvalgte firmaers bøger. Så de har været på besøg i DK, og vi er inviteret til Tyrkiet, hvor de vil forsøge at finde en forhandlingsløsning. Den nationale akvakulturstrategi åbner op for havbrug uden for vandplanområderne og uden kvælstofkompensation. Det har vi taget imod med kyshånd, og ifølge fødevareministeriet er der otte ansøgninger til store nye havbrug undervejs. Og de synes at få en god behandling. Der er dog ingen tvivl om, at de grønne interesser vil forsøge at modarbejde denne udvikling med alle midler. Men vi må håbe, at de politikere, der er ansvarlige for landets økonomiske ve og vel kan stå fast. Det er et godt tegn, at der er givet endnu en tilladelse til et pilothavbrug, denne gang ved Bornholm. Vi er langt fra tilfredse med den nationale strategi på havbrugsområdet. Vi går efter 40 havbrugsområder, hvoraf ca. halvdelen ligger i de ydre, strømrige dele af vandplanområderne, hvor der derfor ikke er nogen miljøfaglige grunde til at afvise dem. Desuden vil vi ikke have et krav om kvælstofkompensation hængende over hovedet, så derfor har vi bedt om, at enhver snak om kvælstof for de 40 områder forstummer indtil efter Øvrige produktioner Åleopdrætterne er i en meget vanskelig, ligefrem kritisk, situation på grund af den vedholdende boykot fra supermarkederne. Vi vil appellere til samfundet om det uanstændige i at ødelægge et lovligt erhverv, som oven i købet bidrager aktivt til at sikre ålens overlevelse gennem udsætningsprogrammer og reproduktionsforskning. Især i lyset af at glasåleopgangen til Europa nu synes at være vendt i en positiv retning. Vi kan i øvrigt glæde os over, at åleopdrætsbranchen nu er blevet fuldt integreret i Dansk Akvakultur.

3 Den største udvikling på tang og muslingekulturer sker lige nu i forbindelse med kompensationsopdræt, hvor især Hjarnø Havbrug varetager en værdifuld pionerrolle. Der sker fremskridt. Vi kender dog stadig hverken produktionsomkostninger eller afsætningsforhold ret godt. Og det er derfor alt for tidligt at bruge disse teknologier, som et generelt virkemiddel. Til slut Til slut vil jeg atter i år takke bestyrelsen, medlemmerne, branchegrupperne, sekretariatet og bestyrelsen for et fortsat interessant og udfordrende samarbejde i det forløbne år. Da jeg ligeledes træder tilbage som formand, vil jeg ønske den nye ledelse og ny formand alt muligt held og lykke med det videre arbejde Hvis politikerne tager sig sammen har vores fine erhverv en lysende fremtid i Danmark. Der var ingen bemærkninger til beretningen. Beretning fra brancheudvalget for dambrug v. Peter Holm. Velkommen til vores årsmøde for ferskvandsdambrug. Det er en fantastisk start, vi har fået på året med den milde vinter, tidligt forår og sen påske, har givet en god tilvækst og et godt salg. Sidste år berettede vi om de 7 knaster, og om at vi nok snart var i hus med en tilrettet ny bekendtgørelse for ferskvandsdambrug. Her et år efter må vi konstatere, at der ikke er sket ret meget, men vi håber da på en løsning omkring ændringerne af de 7 knaster, hvor der er kommet et par stykker til siden sidst. Der har været løbende dialog hen over året om ændringerne. Den største knast er nok indpumpning, her ser det ud til, at fornuften er ved at vinde indpas, nu bliver der talt om strygløsninger og indvending af vand på glat strøm med en bevaret kotehøjde, så det fysisk er muligt for vandet at løbe ind af sig selv, som jo også er det mest naturlige af alt. Efter en hovedkulds start på vandplan 1 er arbejdet i gang med vandplan 2, her er foreningen inviteret med i de lokale vandråd, der vil selvfølgelig være forskel på de forskellige vandråd og oplande, men jeg fornemmer en forsigtighed og velvilje til at få tingende til at glide, så man ikke ender i det samme kaos som i vandplan 1. Igen bliver strygløsninger ved opstemninger nævnt. Udtryk som at det skal være fagligt og sagligt og økonomisk bæredygtigt bliver flittigt brugt, så viljen til at finde de rigtige og bedste løsninger er til stede, men det er vigtigt at man orientere sig om, hvordan de kommende vandplaner forholder sig til ens opstemninger vandindvending og afledning. Jeg opfordrer jer til at være med fra start af, og være med i dialogen om mulige løsninger i de faktiske lokale forhold.

4 Vi opererer inden for en kvælstofkvote på 1200 tons til ferskvandsdambrug. Denne kvote skal vi slås for at opretholde. Derfor er det vigtigt, at vi alle kæmper for at opretholde vores foderkvoter, som er ved og blive omdannet til kvælstofkvoter. Her tænker jeg på, at vi må hjælpe hinanden med at fastholde opkøbe de foderkvoter der er i spil, så de ikke forsvinder og er tabt for evigt. Der har været talt om omsættelige kvælstofkvoter, hvor man så kan købe andre erhvervs kvælstofkvoter, men det ligger ikke lige om hjørnet, derfor er vores egne foderkvoter de sikreste. Vores avlsprojekt køre nu på andet år, det er dog minimeret til to avlere, en til ferskvandsopdræt og en til saltvandsopdræt. Det bliver spændende at følge, men det kræver god tålmodighed, da tager tre år at flytte en enkelt generation. ASC standarden for ferskvandsørreder er nu kommet, og et af vores opdrætsfirmaer har været igennem certificeringen, og får det endelige ASC certifikat her i maj, så har Danmark de første ASC certificerede ferskvandsørreder i verden. Jeg er sikker på, at der snart er flere opdrættere, der følger trop. Med Direktøren i front fik vi EU til at rejse en antidumpnings sag imod Tyrkisk statsstøtte til deres dambrugere. Det er vi stolte af. Vi er også stolte af, at det er lykkedes at samle de andre europæiske dambrugere i denne sag, og det bliver spændende at følge det videre forløb. Forhåbentlig ender det ud i en lille prisstigning på ørreder. En uddannelsesgren til dambrugselever er snart en realitet hos Hansenberg i Kolding, der er lige et par ting som skal falde på plads, eksempelvis kan det godt være at en praktikplads hos en producent af slagteørreder, skal kombineres med et ophold hos en æg yngel producent. Jeg håber og opfordre til at man tager godt imod disse unge mennesker. Økologien ser ud til at trives, og produktionen af økologiske ørreder er støt stigende, der er kommet nye markeder og forhandlere til, og prisen er stabil. Prisen på konventionel ørreder har også været stabil, nu håber vi på en lille prisstigning, når ASC og Tyrkiet sagen slår igennem. Vi arbejder på en forsikringsløsning for VHS i tilfælde af udbrud, men vi håber selvfølgelig, at det ikke bliver aktuelt. Efter seks år som formand vil jeg gerne takke Karl Iver for hans indsats for foreningen. Det har været spændende og lærerigt at være i dit selskab. Vi har alle lært ordet kvælstof at kende. Det bliver spændende at følge dig i den kommende vand og klimadebat. Karl Iver tak for samarbejdet. Jeg vil også gerne benytte lejligheden til at takke brancheudvalget, bestyrelsen og sekretariatet for et godt og konstruktivt samarbejde. Tak for ordet. Der var ingen bemærkninger til beretningen.

5 Beretning fra brancheudvalget for havbrug v. Niels Dalsgaard 2013 tegnede til at blive et rigtigt godt år for havbrugene, men de 2 orkaner, henholdsvis d og medførte store økonomiske såvel som praktiske udfordringer for havbrugene og gav anledning til en del negativ medieomtale. Markedet for store lakse fisk og ørreder udviklede sig meget positivt i 2013, og det er mit indtryk, at det samlet set har medført, at havbrugene har klaret sig fornuftigt i 2013, på trods af de 2 orkaner. Alle havbrugene i Danmark er integrerede med klækkerier, dambrug, havbrug, slagteri og salg, og derfor kan havbrugsvirksomhederne løbende tilpasse sig markedsvilkårene. Et eksempel herpå er den politiske uro i Rusland Ukraine, som medfører udfordringer for det forventede salg af fisk og rogn på disse markeder. Det forventes, at priserne for store ørreder i 2014 vil være stabile, men med en tendens til faldende priser hen imod oktober. For rogn er udsigterne mere usikre på nuværende tidspunkt. Havbrugsudvalget har været enige om at prioritere godkendelser af eksisterende havbrugstilladelser som det vigtigste. Der arbejdes med 4 udviklingsmuligheder for havbrug; havbrug med kompensationsopdræt, indpumpningsanlæg med recirkulering, havbrug på åbent hav udenfor vandplanerne i nye havbrugszoner, og økologi. Der er store økonomiske udfordringer ved alle 4 produktionsformer. Desværre oplever havbrugene mange interessekonflikter med fritidsorganisationer, primært Sportsfiskerne, Naturfredningsforeninger og Friluftsrådet. Vi anerkender, at myndighederne skal forvalte tilladelserne i spændingsfeltet mellem erhverv, fritid og politik. Vi havde håbet, at vi kunne få bedre udviklingsmuligheder, men vi må konstatere, at nye tilladelser bliver anket af både Naturfredningsforeninger og Sportsfiskere, selvom de ligger udenfor vandplans områder eller er med kompensationsopdræt for tab af næringsstoffer. Og hvad betyder disse anker? Ekstra omkostninger og ærgelser for havbrugerne, forsinkelse af produktion, tabt eksport og mulighed for etablering af nye arbejdspladser. Regeringen har meldt ud med en ny vækstplan, hvor havbrugserhvervet indgår konkret, hvilket er meget positivt, og på trods af de miljøpolitiske udfordringer vil havbrugsudvalget forsætte arbejdet med at etablere nye tilladelser. Til sidst en stor tak til afgående formand for DA, Karl Iver Dahl Madsen. Du har virkelig kæmpet med at gøre opmærksom på dansk akvakultur i ministerkontorene og på Christiansborg. Du har imponeret med dit store engagement og arbejde med at forbedre vores rammevilkår. Der skal også lyde en tak til Brian Thomsen, sekretariatet, bestyrelsen og de andre medlemmer i havbrugsudvalget, for godt samarbejde. Der var ingen bemærkninger til beretningen.

6 Beretning fra brancheudvalget for ål v. Oluf Sørensen Der er kun aflagt mundlig beretning. Beretning fra brancheudvalg for skaldyr v. Lars Erik Holtengård Der er kun aflagt mundlig beretning. Beretning fra brancheudvalg for foder v. Ole Christensen Ser vi tilbage på året 2013 ser vi et år med betydelige fluktuationer i råvaremarkedet Fluktuationer går normalt begge veje og det var også tilfældet her dog ikke lige meget og ikke for alle råvarer Generelt må det erkendes, at vi i DK ikke betyder alverden i denne sammenhæng Når det gælder Fiskemel o Vi så blandt andet et bedre fiskeri i SA end i perioden forud o Vi så et mere normalt fiskeri i EU end i årene forud hvad er normalt i denne forbindelse o Vi så et marked, hvor udbyderne havde megen magt o Resultatet blev reduktioner i priserne på fiskemel Fiskeolie er en knap ressource meget knap ressource med men også her har der været tale om reduktioner i priserne Proteinalternativer er der jo altid o Soya som er den primære har været mere stabil gennem 2013 end i den forudgående periode nogen rumlen over mangel og dårlig høst en periode gennem sommeren hvor tilgængeligheden af visse kvaliteter var yderst begrænset i DK jeg tror ikke, det er lykkedes, at undgå at henlede Jeres opmærksomhed på dette problem GMO bliver en stadig større udfordring på dette område o Soyakoncentrat hænger nu tættere sammen med fiskemel end tidligere specielt i opadgående retning o Andre vegetabilske proteiner bliver selvfølgelig påvirket af dette høsten betyder også en hel del og mulighederne for afsættelse af stivelsen vil også kunne indvirke på tilgængeligheden og dermed prisen igen også her har Kina en stadig større indflydelse på hvad der sker prismæssigt Alternative fedtstoffer o Rapsolie har ligesom en del andre råvarer været omfattet af et prisfald Summa summarum: et par pris reduktioner til gavn for dansk akvakultur For 2014 er billedet lidt ændret igen Stigninger på alle råvarer undtagen rapsolie, hvor prisen er konstant vil det fortsætte? Vi ved det ikke med sikkerhed

7 Problematisk fiskeri i Skandinavien problemer med kvotefordelingen har gjort fiskeriet årets første måneder væsentlig mindre end beregnet prissætningen af såvel olie som mel har været højere end den skulle have været Den Skandinaviske situation er blevet brugt i Syd Amerika til deres prissætning en mindre prisstigning til følge Vi står foran en El nino i årets sidste del nu med 75% sandsynlighed vil eksperter mene ser på stigninger i havets temperatur o Kvoten er nu fastlagt til 2,5 mio. tons fisk (2,050 mio. tons sidste år) for det kommende fiskeri fangsttidspunktet er rykket frem fiskeriet er startet den 23. april olieudbytter ser fornuftige ud o Kinesere har betydelige lagre meget mere end normalt købt til en pris og skal kunne omsættes til denne pris igen væsentlige prisfald vil næppe ses kan håbe, at stigningerne udebliver eller bliver moderate o Intet er sikkert i denne forbindelse heller ikke hvor slem El nino bliver i denne omgang Andre råvarer o Også i år må det konstateres, at soya bliver vanskeligere måned for måned på grund af GMO og tilgængeligheden men jeg sagde vanskeligere og ikke umulig o Mange andre afgrøder vil afhænge af væksten i EU indtil videre er alt nok lidt foran planen vejrmæssigt o Vi må dog også anføre usikkerheder som dem, der kan introduceres af, hvad der sker i lande som Ukraine store mængder vegetabilier til EU kommer herfra usikkerheden vi har set i de seneste måneder har haft en negativ indvirkning på prissætningen i EU og dermed og i DK Afslutningsvist vil jeg bemærke, at jeg håber, at 2014 vil vise sig fra den rolige side, når vi vurderer prisudvikling at love kommende prisfald i lighed med 2013 vil jeg dog ikke vi bør dog være opmærksomme på, at en stadig voksende global akvakulturproduktion må forventes at resultere i et øget behov for specielt marine råvarer. Der var ingen bemærkninger til beretningen. Beretning for brancheudvalg for fabrikker og eksportører v. Jens S Jensen Året 2013 startede med en utrolig lang og kold vinter, der satte spor i produktionen gennem hele foråret, med konstant mangel på råvare, Produktionen blev heldigvis normaliseret igen løbet af sommeren og efteråret, hvor udbuddet af fisk igen blev stabil. I foråret blev vi udsat for et utrolig pris pres fra dambrugerne, dels fordi foderet steg dels pga. fiske manglen. Hvilket betød at priserne på fiskene steg til højder over, hvad eksport markedet kan bære. I løbet af efteråret faldt prisen dog lidt igen, dog ikke til sammen ligning med de pris nedsættelser der har været på fodret.

8 Prisen på fodret er stadig en uregerlig størrelse, som er svær at forudsige. Sagen mod Tyrkiet kører i EU, og indtil nu ser det ud til, at vi har en god sag. Det er en sag, hvor Dansk Akvakultur er med i forreste linje. Det er utrolig vigtig, at der kommer en løsning på sagen, da produkterne fra Tyrkiet er med til at lægge et pris pres på alle ørred produkter i EU. Vi vil gerne sige tak til sekretariatet, og især Brian for det store stykke arbejde, han ligger i denne sag. I 2013 blev VHS også officielt udryddet i Danmark, og vi har som det eneste land i EU opnået EU kategori 1 status fri for IHN og VHS. Det er flot gået. Men vi vil opfordre alle til fortsat at være yderst påpasselig, også når man flytter udstyr og fisk fra anlæg til anlæg. Det vil være katastrofal, hvis vi fik et tilbagefald. I dag fokuserer erhvervet meget på at producere mange fisk, og vi har den mest miljø venlige produktions form. Danske dambrugere har altid været kendt for at producere sunde og flotte fisk, en god kvalitet, lave nøjagtige sortering og være pålidelige, men vi skal huske at fastholde kvaliteten og disciplinen. Skal vi fastholde denne opfattelse, så er det vigtig, at vi ikke kun tænker kvantitet, vi skal huske kvaliteten. Det er kun med kvalitet, at danske fisk kan differencer sig i konkurrence i EU. De første danske dambrug er godt i gang med ASC certificeringen. Det vil i fremtiden blive en ting, I bliver tvunget til. Det vil komme som et kunde krav, at fisk fra akvakultur skal komme fra et anlæg, som har en certificering som ASC eller anden godkendt standard, med dokumentation og sporbarhed helt fra æg til færdig fisk, på foder forbrug, hjælpestoffer, medicin og håndtering mm. Købmandskæderne forlanger i dag fuld sporbarhed på stort set alle fødevare, og det kommer også til ørreder. Hvis vi ikke følger med, mister vi afsætnings mulighed. Mange af jeres udenlandske kollegaer er allerede Global Gap certificerede i dag. Vi har med beklagelse modtaget en udmelding af foreningen fra Agustson. Jeg vil gerne slutte med at sige tak til Karl Iver, bestyrelsen og sekretariatet for et godt samarbejde i det forgangne år. Der var ingen bemærkninger til beretningen. 3. Dansk akvakultur set fra Christiansborg v. MF Thomas Danielsen Tak for invitationen til generalforsamlingen i Dansk Akvakultur, og tak fordi I ønsker en aktiv dialog med os politikere. I forhold til dialogen, så kan det jo ligefrem være vanskeligt at undgå den, både når Karl Iver og Brian jagter os med nye ting, I har på hjertet. Og der er mange gode grunde til, at jagte det politiske system for at gøre opmærksom på udfordringer eller problematikker. Både på det landspolitiske niveau og det kommunale. For skal vi være helt ærlige, så er det begrænset hvor mange der kender noget til akvakultur både indenfor og udenfor Christiansborg.

9 Det betyder, at der ikke er en almindelig forståelse for, hvilke rammevilkår man arbejder under. Der er ikke en almindelig viden omkring, hvor meget akvakultur bidrager med samfundsøkonomisk. Og slet ikke hvilke potentialer og muligheder der er i dansk akvakultur. Organisationerne er ikke til nogen hjælp. Der er alene fokus på at nedbringe al form for udledning til en grad, så de lande, vi konkurrerer med trækker på smilebåndet over, at vi virkeligt vil spænde ben for os selv. Det betyder, at Danmarks produktion af akvakulturprodukter i EU alene er på 3 pct. Det til trods at potentialet er væsentligt højere. EU pålagde så alle medlemslande at udarbejde en national handlingsplan for en bæredygtig udvikling af akvakulturen. Det betød, at regeringen blev nødt til at udarbejde et og eller andet. Mit håb er så bare, at man først og fremmest holder sig for øje, at det skal være økonomisk bæredygtigt. Ellers stimulerer man blot til en øget import fra lande uden for EU. Det der er vigtigt, at huske er at akvakultur er noget af det, vi kan leve af. 90 pct. af produktionen eksporteres, så der er jo et potentiale, der langt overstiger den ene mia. vi eksporterer for i dag. Derfor er det jo lidt trist at se regeringens udspil, som i så høj grad vægter, at vækst i akvakulturen ikke må resultere i en øget udledning af nogen art. Vil vi en vækst, så er det klart, at miljøforbedringer skal resultere i en øget produktion. Alternativet er, at det ikke er nogle af verdens dygtigste producenter, der laver arbejdet her hjemme i Danmark, men derimod producenter i Norge eller Tyrkiet. Der er potentiale for mange arbejdspladser. Mange gode arbejdspladser der ofte ligger i landdistrikterne. Selvfølgelig de direkte men også dem indenfor foder og teknologi. Men i modsætning til mange andre områder så er det desværre ikke noget, man har tradition for at forhandle om. Det ville ellers være glædeligt, hvis man lavede nogle lange tværpolitiske driftige aftaler. Men desværre er vi i oppositionen ikke blevet inviteret til forhandlingsbordet en eneste gang. Det resulterer i zigzag kurs, da man ikke kan forvente at en ny regering, så vil videreføre foregående regeringers initiativer. Det burde ellers give et øget fokus og en ny debat om tingene, når der foregår politiske forhandlinger. Det oplever vi jo inden for Klima og energi, Uddannelse og landbrugspolitik. Men fiskeri og akvakultur nej. Det er noget man laver bag nedrullede gardiner, så der tiltrækker sig mindst mulig opmærksomhed. Det ville da ellers være fedt, hvis vi fik en offentlig debat om, hvilke mål de forskellige partier har. Regeringen har meldt ud, at målet er en øget produktion på 50 pct. i Samt en økologisk produktion på 10 pct.

10 Venstres mål er en øget produktion på 190 pct. inden for en kvælstoframme på 2400 t. Altså en øget kvælstoframme på 100 pct. til en øget produktion på 200 pct. Det er jo en skærende kontrast til regeringen, der ønsker en øget produktion på 50 pct. mod en kvælstofreduktion på 25 pct. Men hvordan kommer vi så i mål, og hvad kan vi politisk gøre. Ja, der er mange ting, men først og fremmest skal vi ikke stå i vejen. Det er jo helt vanvittigt, at vi har behandlingstider på både 1 og 2 år for miljøgodkendelser. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at vi via det europæiske fiskeriudviklingsprogram fra sikrer os, at vi får sat midler af til akvakulturen. Det er både inden for produktionsudvikling og markedsføring. Udpegning af områder til havbrug uden for vandplansområderne er vi med på. Diskussionen kommer nok til at gå på krav om kvælstof kompensation. Og endeligt har jeg en drøm om, at akvakulturen bliver taget ligeså alvorlig som mange andre politikområder. Det vil sige, at branchen bliver diskuteret på tværs af folketinget med det resultat, at vi opnår langtidsholdbare og brede beslutninger. Tak for ordet. Spørgsmål: Class Mathiasen: Kan man tænke sig, at hvis Bæredygtig Landbrug vinder sagen vedr. N, at det kan have en påvirkning på DA s foderkvoter? Thomas Danielsen: Svært at svare på, men der ønskes fortsat regulering på N kvoter. Bl.a. For at sikre stabilitet i en bred aftale. Jens Fürst påpegede, at der desværre fortsat er rigtigt mange, der endnu ikke har fået en miljøgodkendelse, på trods af at der blev ansøgt i Jens Fürst: Hvad tænker du som folkevalgt, når det kan tage over 15 år at få en miljøgodkendelser? Thomas Danielsen: Det finder jeg bestemt ikke tilfredsstillende. Det er en udfordring på tværs af partierne. Finn Jensen: På mange måder vil det være lettere, hvis de tyske regler også gælder i Danmark, da det på mange områder opleves, som om reglerne og implementeringen af EU direktiver er knap så stram som i Danmark. Thomas Danielsen: Politisk er det en stor opgave, at reglerne blive ensrettet. Danmark skal være foregangsland på nogle områder, men det skal ikke være på bekostning af vækst og arbejdspladser. Julia Overton: Akvakultur bør kunne opkøbe N kvoter fra anden industri, på tværs af områder og erhverv.

11 Thomas Danielsen: God pointe, der understøtter vækst. Bør kigge nærmere på området, da omsættelige kvoter måske vil kunne sikre vækst i dansk akvakultur. Vil gerne fremover i dialog med DA om emnet. 4. Arveret v. advokat Per Steffensen, Leoni Advokater Per Steffensen gav et indlæg om arveret under temaet Dine, mine og vores børn. 5. Aflæggelse af regnskab v. Brian Thomsen Regnskab blev godkendt 6. Indkomne forslag Der var ikke indkommet forslag 7. Fastsættelse af kontingent for 2015, herunder foderkontingent Generalforsamlingen vedtog følgende satser:

12 8. Orientering om sammensætning af brancheudvalg og bestyrelse Brian Thomsen orienterede om sammensætning af brancheudvalg og bestyrelse. 9. Eventuelt Jens Fürst: Ønsker markedsplads, køb og salg på ny hjemmeside. Karl Iver Dahl Madsen takkede for god ro og orden og ønskede alle held og lykke for kommende arbejde. Underskrift og Dato: Ordstyrer Jørgen Kiærskou Referent Lisbeth Jess Plesner, DA

GENERALFORSAMLINGER I KREDSEN

GENERALFORSAMLINGER I KREDSEN Vises e-mailen ikke ordentligt? Se onlineversion. NYHEDSBREV: 18. FEBRUAR 2014 ANNI MATTHIESENS NYHEDSBREV Vær social - hold dig opdateret og deltag i debatten GENERALFORSAMLINGER I KREDSEN Traditionen

Læs mere

Kommende krav til udledning. En miljøteknologisk udfordring. Af Thomas Bjerre Larsen

Kommende krav til udledning. En miljøteknologisk udfordring. Af Thomas Bjerre Larsen Kommende krav til udledning En miljøteknologisk udfordring Af Thomas Bjerre Larsen Miljøstyrelsens bekendtgørelser og vejledninger på området Bekendtgørelse om Modeldambrug. Bekendtgørelse om Ferskvandsdambrug

Læs mere

FEM, juni 2011 Karl Iver Dahl-Madsen, formand for Dansk Akvakultur

FEM, juni 2011 Karl Iver Dahl-Madsen, formand for Dansk Akvakultur FEM, juni 2011 Karl Iver Dahl-Madsen, formand for Dansk Akvakultur 1 Om medier & miljø & eksperter & lobbyisme FEM er har et lige så hårdt liv som alle andre I bruger de forkerte eksperter: pindsvin i

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter

Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Dokumentation af bæredygtighed på Frilands bedrifter Anke Stubsgaard 6. oktober 2014 Kompetenceudvikling til Økologisk Bæredygtighed 66% reduktion af klimaaftryk Aug 2014: Aug 2014: Fyens Stiftstidene

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

fra Serie 6 til Serie 2 siden 2006

fra Serie 6 til Serie 2 siden 2006 Thomas Jakobsen (yderst tv): - Vi får brug for en tænke-samle-kræfter-pause. Ung klub oplever sin første krise fra Serie 6 til Serie 2 siden 2006 Holtbjerg Boldklub ved Herning blev stiftet i 2006, og

Læs mere

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Politik Dansk Akvakultur arbejder proaktivt for at sikre et bæredygtigt Dansk opdræt af ål. Det kræver tiltag på en række centrale områder,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Referat fra General forsamling modelsejlklubben 28.02.15. Formanden bød velkommen og spurgte Hr lasse Rand om han ville være mødets

Referat fra General forsamling modelsejlklubben 28.02.15. Formanden bød velkommen og spurgte Hr lasse Rand om han ville være mødets Referat fra General forsamling modelsejlklubben 28.02.15. Formanden bød velkommen og spurgte Hr lasse Rand om han ville være mødets Dirigent. Lasse takkede for valget og satte mødet i gang med at konstatere

Læs mere

Markedskommentar Torsdag den 21 juni CHICAGO-BØRSEN sluttede den NYHEDER Sojakomplekset FONDENES AKTIVITET

Markedskommentar Torsdag den 21 juni CHICAGO-BØRSEN sluttede den NYHEDER Sojakomplekset FONDENES AKTIVITET Råvare NYT Markedskommentar Markedskommentar Torsdag den 21 juni 2012 CHICAGO-BØRSEN sluttede den 20-06-2012 Sojaskrå Sommer 2012 Plus US $ 0,70 pr. Short ton Efterår 2012 Plus US $ 2,00 pr. Short ton

Læs mere

Beretning for 2016 ( ).

Beretning for 2016 ( ). Referat og beretning generalforsamling 2017 Vandværket afholdte den ordinære generalforsamling tirsdag den 21. februar 2017 i Nordlangelandshallen. Formanden bød velkommen til de fremmødte 33 personer.

Læs mere

Beretning 2014. Produktion

Beretning 2014. Produktion Beretning 2014 Driften af vores vindmølle er stabil og tilfredsstillende. Den kører heldigvis uden de store problemer. Møllen får sin faste service 2 gange om året, et stort og et lille eftersyn, og får

Læs mere

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer

Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Forvaltning af akvakultur Nuværende samt fremtidige udfordringer Dansk selskab for marinbiologi Et realistisk fremtidsscenarie for dansk akvakultur et bæredygtigt erhverv i det marine miljø? 18. marts

Læs mere

Det gør også at vi til stadighed er meget optaget af at sætte Revalidering i fokus og dermed selvfølgelig også vores faggruppe.

Det gør også at vi til stadighed er meget optaget af at sætte Revalidering i fokus og dermed selvfølgelig også vores faggruppe. Formandens beregning i Revalideringsfaggruppen Generalforsamling 16.april 2015 i Odense 1. Velkommen til Generalforsamling i Revalideringsfaggruppen 2015 Mit navn er Hanne Poulsen. Som faggruppeformand

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Bestyrelsens beretning ved formanden. Fra bestyrelsens side vil vi gerne byde jer rigtig hjertelig velkommen her til årets generalforsamling

Læs mere

Det talte ord gælder. vandrammedirektivet? Samråd om råderum i Kattegat

Det talte ord gælder. vandrammedirektivet? Samråd om råderum i Kattegat Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17 MOF Alm.del endeligt svar på spørgsmål 851 Offentligt Det talte ord gælder Samråd om råderum i Kattegat Samrådsspørgsmål AZ Ministeren bedes redegøre for den videnskabelige

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Endelave, den 11. januar 2014. Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen

Endelave, den 11. januar 2014. Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen Endelave, den 11. januar 2014 Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen Kort før jul fik bestyrelsen i Endelave Beboerforening en henvendelse fra Anders Pedersen som ejer Hjarnø Havbrug, som

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende energieffektivitet og

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 9. ordinære generalforsamling lørdag den 5. april 28 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Produktionen Vindmøllerne

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN:

REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN: REFERAT AF SYVENDE ORDINÆRE GENERALFORSAMLING I DANSK TEX-BRUGERGRUPPE 24. SEPTEMBER 2005 PÅ DATALOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET DAGSORDEN: 1. Valg af dirigent og referent 2. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år Konference Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år MUDPKONFERENCE 2015 Konference: Fremtiden for det miljøteknologiske

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013

Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Åbning af Landsskuet i Herning den 4. juli 2013 Tak for invitationen. Det er en stor fornøjelse at være med til at åbne Landsskuet i Herning. Dyrskuer er altid fulde af inspiration, og man er klar til

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken.

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat Indledning: Rigtig

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 7. ordinære generalforsamling lørdag den 1. april 2006

Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 7. ordinære generalforsamling lørdag den 1. april 2006 Bestyrelsens skriftlige beretning ved den 7. ordinære generalforsamling lørdag den 1. april 2006 Denne beretning suppleres med formandens mundtlige beretning på generalforsamlingen. Vindåret Vindåret 2005

Læs mere

Danske Halmleverandører

Danske Halmleverandører 4. marts 2014 Referat årsmøde Danske Halmleverandører 2014 Mandag den 3. marts 2014 fra 9.45 til 15 hos Maskinhandler Indkøbsringen Amba, Soldalen 1, 7100 Vejle Dagsorden 1. Valg af stemmetællere og dirigent

Læs mere

Og vi tager det samtidig meget alvorligt.

Og vi tager det samtidig meget alvorligt. Papir på det du kan Oplæg ved forbundsformand Poul Erik Skov Christensen på Undervisningsministeriets konference: Anerkendelse af realkompetence livslang læring på tværs i Den Sorte Diamant tirsdag den

Læs mere

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014.

Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. - 1 - Ordinær Generalforsamling Hadsten Varmeværk A.m.b.A. den 26. marts 2014. Bestyrelsens beretning Indledning 2013 har været stille år for Hadsten Varmeværk uden de store udfordringer, dog med en meget

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

GROUP NEWS. Nyheder fra TripleNine Group. Nyt fra TripleNine Group

GROUP NEWS. Nyheder fra TripleNine Group. Nyt fra TripleNine Group NYHEDSBREV #1 FEBRUAR 2015 Nyheder fra TripleNine Group» Et forrygende resultat 2014» Lota Protein S.A. opnår Pro Pyme Seal» God ide at investere i fiskeriet i Mauretanien» Sydafrika ser vækstmuligheder»

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

ƒmiljø Dansk Akvakultur: Danmark indgår miljøaftaler uden om Folketinget

ƒmiljø Dansk Akvakultur: Danmark indgår miljøaftaler uden om Folketinget ƒmiljø Dansk Akvakultur: Danmark indgår miljøaftaler uden om Folketinget Af Kirsten Ida Enemark 8. februar 2017 kl. 2:30 0 kommentarer DEBAT: Det er et demokratisk problem, at Danmarks deltagelse i Helcom

Læs mere

Vipperød Antenneforening. Generalforsamling. Tirsdag d. 27. februar Fælleshuset i Lersøcenteret (Lersøparken 144) kl.19:30

Vipperød Antenneforening. Generalforsamling. Tirsdag d. 27. februar Fælleshuset i Lersøcenteret (Lersøparken 144) kl.19:30 Generalforsamling Tirsdag d. 27. februar 2018 Fælleshuset i Lersøcenteret (Lersøparken 144) kl.19:30 ønsker alle medlemmer et godt nytår! Til samtlige medlemmer i Indkaldelse til ordinær generalforsamling

Læs mere

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min.

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min. Arrangement: Generalforsamling - beretning Sted: Grenaa (Kystvejens Konferencecenter) Tidspunkt: Ca. 16.50 Taletid: 11 min. Indledning Tak for ordet. Det er en glæde at stå foran jer med foreningens beretning

Læs mere

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W

VORES BIDRAG. Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv København V T F E W VORES BIDRAG Landbrug & Fødevarer Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Hvem vi er Den danske fødevareklynge er andet og meget mere end koteletter,

Læs mere

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL). Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 191 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om overfladetemperaturkrav til

Læs mere

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012

Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Formandens beretning på generalforsamlingen den 28. februar 2012 Tøj-sponsor: Velkomst: Velkommen til generalforsamling i HGC - Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 12. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Dagsorden Brancheudvalgsmøde for Dambrug

Dagsorden Brancheudvalgsmøde for Dambrug Dagsorden Brancheudvalgsmøde for Dambrug Dato: Torsdag den 15. august 2013 kl. 15 Sted: Hotel Hedegaarden, Vald. Poulsensvej 4, Vejle. Tilstede: Karl Iver Dahl-Madsen, Peter Holm, Jørgen Jøker Trachel,

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning.

Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning. Beretning 2019 Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning. Lidt vemod, fordi det bliver den sidste i Idom-Råsted regi, hvis bestyrelsens forslag om at

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Gasprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Energipriserne har overordnet haft

Læs mere

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011

Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 7 maj 2011 Allerførst velkommen til den årlige

Læs mere

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer 2/2017 Østjylland Unge talenter til forbundet OK 2017: Sådan kommer vi videre Høj pensionsalder kræver bedre rammer Flemmings leder Tilbagetrækningsalderen er stadig for høj Da det i slutningen af maj

Læs mere

Økologiske fisk og muslinger i Foodservice - indlæg af Villy J. Larsen, Chefkonsulent hos Dansk Akvakultur

Økologiske fisk og muslinger i Foodservice - indlæg af Villy J. Larsen, Chefkonsulent hos Dansk Akvakultur Økologiske fisk og muslinger i Foodservice - indlæg af Villy J. Larsen, Chefkonsulent hos Dansk Akvakultur Fisk og Det økologiske spisemærke Øko-opdræt tælles med som økologisk Konventionel opdræt tæller

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd

Anvendelse af oprindelsesgarantier. Notat fra Det Økologiske Råd Anvendelse af oprindelsesgarantier Notat fra Det Økologiske Råd Resumé Oprindelsesgarantier er jf. direktiv om vedvarende energi beviser på, at den elproduktion som ligger til grund for garantien, er produceret

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Forventninger til efterspørgslen i 2050 Befolkning 9,1 mia. Årlig kornproduktion 3 mia. t Årlig kødproduktion 470 mio.

Læs mere

Vedtægter for Dansk Akvakultur

Vedtægter for Dansk Akvakultur Vedtægter for Dansk Akvakultur Navn og Hjemsted 1 Foreningens navn er Dansk Akvakultur. Internationalt anvendes navnet The Danish Aquaculture Organisation. Dansk Akvakultur har hjemsted i Silkeborg Kommune.

Læs mere

Klitmøller Lystfisker Forening Ørhagevej 156, Klitmøller, 7700 Thisted Telefon klubben: 97 97 56 91, CVR nr: 32 95 26 82

Klitmøller Lystfisker Forening Ørhagevej 156, Klitmøller, 7700 Thisted Telefon klubben: 97 97 56 91, CVR nr: 32 95 26 82 Fremmødt: 48 stemmeberettigede Pkt Forslag/Beslutning (Godkendelse af referater på næste møde) 1. Valg af dirigent Erik Odder blev foreslået som ordstyrer. Erik gennemgik at generalforsamlingen er indkaldt

Læs mere

Folkebevægelsen mod EUs første forslag til finanslov

Folkebevægelsen mod EUs første forslag til finanslov www.folkebevaegelsen.dk Folkebevægelsen mod EUs første forslag til finanslov 19,4 milliarder ekstra på budgettet! 2007 Folkebevægelsen mod EUs første forslag til finanslov 19,4 milliarder ekstra på budgettet!

Læs mere

Udfordringer i foderforsyningen

Udfordringer i foderforsyningen Udfordringer i foderforsyningen Ole Christensen BioMar A/S 2013 1 Akvakultur værdikæden Råvarer - fangst og høst Råvare - fremstilling Fiskefoderproduktion Fiske-opdræt Produktion af fiskeprodukter Salg

Læs mere

IFU SeniorKlub. Referat fra generalforsamling hos IFU den 22. april 2015, kl

IFU SeniorKlub. Referat fra generalforsamling hos IFU den 22. april 2015, kl IFU SeniorKlub Referat fra generalforsamling hos IFU den 22. april 2015, kl. 15.00 Formanden bød velkommen til dagens generalforsamling og konstaterede at dagsordenen er i overensstemmelse med vedtægternes

Læs mere

Markedsorientering i Dambrugsbranchen. En utopi eller realitet om føje år?

Markedsorientering i Dambrugsbranchen. En utopi eller realitet om føje år? Markedsorientering i Dambrugsbranchen En utopi eller realitet om føje år? Disponering Hvorfor så svag reaktion på rapporten Den markedsmæssige situation her og nu Hvor er branchen på vej hen Hvorfor ingen

Læs mere

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER

10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER 10. juni 2015 workshop hos Uffe Stougaard v. Anke Stubsgaard, SEGES økologi BÆREDYGTIGHED PÅ DUEHOLMS BEDRIFTER BÆREDYGTIGHED ER BLEVET EN GLOBAL TREND SSI report 2014: Bæredygtighedsmærkninger vinder

Læs mere

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Hjørring Byråd Borgmesterkontoret Åben dagsorden Hjørring Byråd 2014-2017 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 18:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus, Springvandspladsen 5 Fraværende: 01.16.06-G00-1-15

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Hvor er Økologien på vej hen?

Hvor er Økologien på vej hen? Hvor er Økologien på vej hen? Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Kirsten Holst, Koldkærgård d. 24. november 2014 Økologien i DK vokser eller gør den? Hvorfor fokus på vækst? Vækst for vækstens

Læs mere

Vi tog på generalforsamlingen i 2010 tre store beslutninger, som alle har vist sig rigtige, og som er blevet ført ud i livet uden problemer.

Vi tog på generalforsamlingen i 2010 tre store beslutninger, som alle har vist sig rigtige, og som er blevet ført ud i livet uden problemer. Bestyrelsens beretning begynder, som den plejer, med et velkommen til de andelshavere, der er kommet til siden sidste generalforsamling; i år drejer det sig om Emil, som pr. 1. juli (?) 2010 overtog Sandras

Læs mere

Referat af generalforsamlingen 2015

Referat af generalforsamlingen 2015 Referat af generalforsamlingen 2015 Dagsorden: Valg af dirigent Jan Nielsen blev valgt. Valg af referent Britta Dahl blev valgt Bestyrelsens beretning v/formand Steen Lund Jeg vil starte beretningen i

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Fremtidens landbrug er mindre landbrug

Fremtidens landbrug er mindre landbrug Fremtidens landbrug er mindre landbrug Af Sine Riis Lund 17. februar 2015 kl. 5:55 FORUDSIGELSER: Markant færre ansatte og en betydelig nedgang i landbrugsarealet er det realistiske scenarie for fremtidens

Læs mere

Administrerende direktør og koncernchef Lars Idermarks tale på PostNords generalforsamling Kære generalforsamling, mine damer og herrer.

Administrerende direktør og koncernchef Lars Idermarks tale på PostNords generalforsamling Kære generalforsamling, mine damer og herrer. Administrerende direktør og koncernchef Lars Idermarks tale på PostNords generalforsamling 2012 Kære generalforsamling, mine damer og herrer. PostNord opererer i en branche, der er under kraftig forandring,

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingrediens

Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingrediens Mission ENORM s mission er at producere insekter, der kan genanvende reststrømme fra vores fødevareindustri og upcycle disse til værdifulde ingredienser som protein, fibre og fedt i fødevarekvalitet. Ingredienserne

Læs mere

Tak for sidst! Det var en rigtig god dag lad os får nogle flere af den slags. Dialogen er drøn vigtig, ikke kun mellem bibliotekarerne og BS, men også kollegaer imellem. Vi har alt for sjældent mulighed

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Høringssvar: Udkast til strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014 20.

Høringssvar: Udkast til strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014 20. Center for Fiskeri (e post: fiskeri@naturerhverv.dk) Den 24. marts 2014 J. nr. 12 7133 000001 Høringssvar: Udkast til strategi for bæredygtig udvikling af akvakultursektoren i Danmark 2014 20. Vi kvitterer

Læs mere

Aalborg Kommunale Kunstforening

Aalborg Kommunale Kunstforening Aalborg kommunale Kunstforening Referat af ordinær generalforsamling Mandag den 30 april 2018 kl. 19.30 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Kassereren aflægger regnskab 4. Indkomne

Læs mere

Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007

Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Svar på Spørgsmål 236 Offentligt Ministerens tale til brug ved samråd den 11. april 2007 Jeg blev i januar bedt om at kommentere en artikel i

Læs mere

Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering. V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer

Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering. V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer Værdi af primærproduktionen millioner kroner pr år Rammevilkår Skatter og

Læs mere

Markedskommentar Torsdag den 3. januar 2013. CHICAGO-BØRSEN sluttede den 2. januar 2013 Sojaskrå Minus US $ 11,90 pr. short ton

Markedskommentar Torsdag den 3. januar 2013. CHICAGO-BØRSEN sluttede den 2. januar 2013 Sojaskrå Minus US $ 11,90 pr. short ton Råvare NYT Markedskommentar CHICAGO-BØRSEN sluttede den 2. januar 2013 Sojaskrå Forår 2013 Sommer 2013 Natmarked Minus US $ 13,40 pr. short ton Minus US $ 11,90 pr. short ton MINUS US $ 3,10 pr. short

Læs mere

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010

Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Dronningavlerforeningen af 1921, beretning 2010 Generelt: Så er det atter blevet tid til at mødes til generalforsamling og bl.a. gøre status over det året som nu er gået.. 2011 er et lidt specielt år for

Læs mere

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 315 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 23. maj 2013 13-434 / Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Læs mere

Beretning fra turneringsudvalget:

Beretning fra turneringsudvalget: Beretning fra turneringsudvalget: Set fra min pind som formand for Turneringsudvalget har det været en god sæson. Det har været lidt nemmere at få enderne til at hænge sammen i år, men det har også meget

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden:

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden: Herreklubben Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober 2018. Dagsorden: 1. Valg af dirigent Finn Aagaard Andersen valgt 2. Bestyrelsens beretning Se bilag 1. Beretning godkendt 3. Fremlæggelse

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Referat fra Points generalforsamling 21. april 2016

Referat fra Points generalforsamling 21. april 2016 Referat fra Points generalforsamling 21. april 2016 Startet kl. 20.25 afsluttet kl. 21.10. Der var 21 medlemmer der deltog, inklusiv medlemmerne i bestyrelsen. Valg af dirigent Per Larsen Beretninger Formand

Læs mere

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland.

Foreningen af mejeriledere og funktionærer Sydjylland. MØDEREFERAT Mødedato og tid 28. August 2013 Sted Rødekro-kro Mødedeltagere Fra Emne Ole O. Madsen Generalforsamling i Sydjysk Mejeristforening (FMF), landsdelskreds nr. 4 Bestyrelsen afholdte et lille

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

Mørkere skyer i eksporthorisonten

Mørkere skyer i eksporthorisonten NØGLETAL UGE 3 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mørkere skyer i eksporthorisonten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har vi fået tal for væksten i Tyskland sidste år, der endte

Læs mere

Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot udsigt til Danmark!

Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot udsigt til Danmark! Embargo: Det talte ord gælder TALE AF NORDISK MINISTER MANU SAREEN TIL ØRESUNDSSEMINAR DEN 29. NOVEMBER 2012 Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot

Læs mere