Erindringer Kammerater (Uddrag)

Relaterede dokumenter
Erindringer Sabotøren (Uddrag)

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre


Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Adjektiver. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Kort vedrørende Anna Kirstine Larsens og Niels Peter Jørgensens bryllup den 16. oktober 1909.

Ny skolegård efter påskeferien.

En anden familie og ferie

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober

Opgaver til På vej til fronten

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Synes, mener eller tror?

(Oskar med sin farfar)

Spørgsmål til Karen Blixen

Jeg var mor for min egen mor

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

1. DECEMBER NYTÅRSAFTEN 1958

Billedet fortæller historier

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Arrild Privatskole og Børnehuset

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

22. DECEMBER. Det går helt godt

Emneuge i Kridthuset. ind, går til organisationen Scool for life. Det er rigtigt godt :D Lavet Af Jonas Og Sebastian. Fra 4.Klasse GFE

Hjem kære hjem FINAL MANUSKRIPT

Næstved Kulturforening

MENNESKER MØDES MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

Den store tyv og nogle andre

3. Hvorfor fangede man nogle kvinder, tog tøjet af dem og klippede alt håret af dem på gaden?

Rosenbladet Udgivet af Rosengården Plejehjem, Dagcenter og Café

Her lørdag d. 20. maj går turen til Sallvej 124 ved Hammel.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

Plejeboligundersøgelse i Aarhus kommune -2015

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Med Pigegruppen i Sydafrika

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

Ernst Braun, Augsburg 10, Haspingerstr. 4 Augsburg, den 14. april 1953

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Grundejerforeningen Åstrupskrænten Bestyrelsens beretning 2000

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

Derefter til Valby for at besøge Ib, hvis søn og svigerdatter på samme tidspunkt steg ud af taxaen fra et ferieophold. De boede i samme lejlighedskomp

Spørgsmål. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Opgaver til:»tak for turen!«

Æ AVIS HUSAVIS LEOS PLEJECENTER

Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere.

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Markedsanalyse. 5. december 2017

Denne dagbog tilhører Max

Besøget på Arbejdermuseet 1 OPGAVE. Hvad kan I huske? Snak om billederne. Havn og arbejde. Fritid

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL SEP VESTER AABY KL Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

25-års jubilarer i københavn Af: StilladsInformation

Bruger Side Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis Tekst. Luk. 14,16-24.

Børnefamilier: Aftensmaden er noget, vi samles om

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Nyhedsbrev fra klynge 2

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Test din viden om Verber


Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Det blev vinter det blev vår mange gange.

7. Churchill-klubbens betydning

NYHEDSBREV FRA FARS KØKKENSKOLE

Rapport fra udvekslingsophold


Husk i må meget gerne dele, indlægget med jeres omgangskreds, venner og familie.

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

Evaluering af klinikophold med fokus på gastroenterologi for MedIS og medicinstuderende på 2. semester

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

Emne: De gode gamle dage

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Rolfsted Sogns Lokalhistoriske Forening

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

Farfar s jul. Kasper, Christian, Christina, Katrine, Kamilla og Martin. Farfar s jul dengang han var barn. Jul i årene Af John Rasmussen.

Johanne og Claus Clausen

Dansk som andetsprog G

DEBATKORT om det gode værtskab

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Mølleavisen. Januar Godt Nytår til alle, så er vi i gang igen her i Mølledag.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

METODE! Gå sammen i grupper af to og to. Mindst én af jer skal have en smartphone eller tablet.

Formandsberetning i Heart for Romania 2015

DEBATKORT. om det gode værtskab

Bare et andet liv Jim Haaland Damgaard

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Test din viden om Pronominer

(Kun 3 minutter af vores fortællinger er gengivet på Gemte Stemmer)

Alder, erfaring og åbenhed er med til at gøre sexlivet naturligt og afslappet, mener ægtepar

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Jeg glemmer at drikke vand i løbet af dagen. Mine udfordringer er. Jeg elsker mad og spiser lige, hvad der passer mig. Jeg spiser foran fjernsynet

Transkript:

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Kammerater (Uddrag) Vi havde begge to, Peder og jeg haft forbindelse med Otto og Thorvald Petersens hjem, jeg også med pigerne og tanten. Det var et interessant hjem, der var livlige diskussioner, både om kunst og politik, det deltog jeg ikke i, men da jeg var midt i tyverne traf jeg Knud Åge Larsen, der var malersvend, men også kunstner og dertil kommunist. Vi lærte malersvenden Robert Wistrup at kende og hans kone Marie, og deres søn John, der var jævnaldrende med Pelle, og som har bevaret deres kammeratskab lige til i dag. Der var en tredje maler Boy Rasmussen og hans kone, der i nogle år tilhørte vennekredsen. Vi var altid sammen, når der var valg og sad til langt ud på natten og fulgte resultaterne, de første år i radioen. Da fjernsynet kom var vi blevet spredt. Boy R. var anarkist og en fantastisk debattør, jeg havde mine borgelige meninger og forsvarede dem ivrigt, og ville have kendsgerninger før jeg lod mig overbevise. Knud Åge var en meget venlig mand, der i trediverne blev en storartet folkefrontsmand, han inviterede os med til møder og Robert W. der var bogsamler, havde efterhånden den største samling af arbejderlitteratur på denne, kun i Jylland var der en der havde mage til. Desuden havde Robert W. meget af socialistisk litteratur, bøger, pjecer og hæfter, både fra U.S.S.R., Tyskland og danske publikationer, vi lånte og købte, og studerede ivrigt alt hvad vi kunne overkomme. Vi gik tit på maleriudstilling og gennem bekendtskabet med Knud Åge lærte vi en del tegnere og malere at kende, og som jeg senere fortsatte bekendtskabet med og arbejdede sammen med, da jeg blev alene. Vi lærte også at spille lumber, næstformanden i afd. 13 (telefonstanden) tilbød at lære os det, og en gang om ugen sad vi et par timer med kortene, afbrudt af en gang kaffe og så sluttede vi vinteren med en festaften med sild, øl og snaps, smørebrød, oste mad, kaffe og kage. Vi havde et øjeblik siddet og drøftet madopskrifter, og jeg var begejstret for gratin, hvor man kunne komme alle mulige rester i. Næste dag, da jeg kom hjem fra centralen, havde min mand undtagelsesvis maden parat: han havde lavet gratin!!! Men han havde ikke taget hensyn til sammensætningen, sild, rødbeder, leverpostej, skinke alle de dejlige rester som jeg havde glædet mig til at vi skulle nyde til aftensmaden, var blevet til et uspiselig sammensurium; Jeg kan ikke spise det sagde jeg, Jeg tror jeg vil spise min portion i køkkenet sagde min mand, og sådan forsvandt gratinen i skraldespanden.

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Vi var til møde sammen med Knud Åge Larsen og fulgtes med ham derfra. Nu syntes han at Peder skulle melde sig ind i D.K.P. Hvis Peder skal meldes ind, så skal jeg også, det skal være os begge to. Det var i 1931. Peder kom tit hjem med nogle han traf på kontrolstedet for arbejdsløse, eller på partikontoret. Engang var det en ung 25 årig kok, jeg ved ikke hvor han var fra, han skulle bo hos os; de fleste af de 40 kammerater partiet bestod af dengang, var enten arbejdsløse om vinteren, eller nogle enkelte ældre par, også en ældre kone, der støttede partiet fordi hendes tre sønner var medlemmer, og derfor var det dem der havde arbejde og plads, der blev værter for tilnysende kammerater, for længere eller kortere tid. Og vi var begejstrede for det der skete i U.S.S.R., beundrede Lenin og var offervillige. Ejner Hansen, kokken, havde en kæreste, en smuk og sød pige, der også kom meget hos os, den korte tid det varede før hun kom på sanatorie og på få måneder døde af tuberkulose. Efterhånden blev det lidt for meget for mig, jeg havde både mit arbejde, huset, haven og Pelle. Trods al vor forskellige foretagende, var Pelle alligevel det vigtigste. Peder kørte tur med ham, når jeg var på arbejde, han fortalte at der var en ung mand, han mødte på Roersvej og deromkring, og var på hilsefod med, det var dengang usædvanligt at se en mand med en barnevogn jeg syede og strikkede alt undertøj lige til han kom i skole. Jeg foreslog Ejner, at han skulle hjælpe lidt til med maden, f.eks. lave sovsen og stege kødet. Vi havde endnu de fynske vaner med søbemad først og bag efter kød eller fiskeretten, med sovs og kartofler, og grøntsager fra haven. Men nej Ejner ville ikke hjælpe til, da hans ophold drejede sig om et halvt års tid, syntes jeg godt han kunne have givet en håndsrækning og var lidt ærgerlig. Senere rejste han til København, da var han blevet kok på U.S.S.R.s ambassade. Den næste gæst vi havde var en ung vandrefugl fra Wien, han var socialdemokrat og Peder der var god til sprog, diskuterede ivrigt løs på tysk. Efter wieneren kom Søren, han var en ung rødhåret landevejsridder, og solgte arbejderbladet på kontrolstedet og på gaden, jeg tror han kom fra Jylland. Han var flink og var med i arbejdsløshedsarbejdet. ( ) Der kom travlhed med arbejdsløshedsbevægelsen. Jeg var formand for en faglig organisation og det var også nok som politisk arbejde. Tilligemed var jeg den første DKPer inden for telefonstanden i Danmark. Men da jeg kom til det første hovedbestyrelsesmøde, var der to telefonmekanikere, der sporenstregs ilede hen til mig og spurgte er det sandt at du er organiseret DKPer? Ja, det er det.

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Så vil vi også meldes ind, her har vi i flere år gået for at være kommunister, og så kommer der en kvinde og er medlem. Kan du ikke gå med os hen på jeres kontor og melde os ind?.